Page 1

Ergosæde med ILSA (unik multijusterbar kropsstøtte)

Uden ILSA

Med ILSA

Det ergonomiske rammedesign For bedre kropsholdning, balance, stabilitet, trykfordeling og fremdrift i Wolturnus kørestole


ADL ergonomiske Det W5 rammedesign

Den funktionelle siddestilling Hos Wolturnus A/S ved vi, at forudsætningerne for en bekvem, funktionel og værdig siddestilling er: • En kørestol med en stabil base, der passer til brugerens kropsbygning • Optimal støtte af sæde, ryg, arme og ben med henblik på at modvirke fejlstillinger, forebygge tryksår og opnå balance • Mulighed for aktivitet og social interaktion Dette er særlig vigtigt for mennesker, der er afhængige af kørestolen i mange timer hver dag.

Et væld af fordele Med det ergonomiske rammedesign i Wolturnus kørestole får brugeren en række fordele: • En kørestol, der fungerer som en naturlig forlængelse af kroppen, idet designet er baseret på brugerens anatomi. • En let og robust kørestol opbygget under hensyn til brugerens særlige behov for stabilitet, støtte eller forstærkning • Optimal trykfordeling, idet kropsvægten fordeles med størst mulig kontaktflade til sæde, ryg, og fodstøtter • Minimum rulle- og drejemodstand og dermed maksimal udnyttelse af brugerens energi • Minimal belastning af arme, skuldre og ryg og dermed mindsket risiko for slidskader ved langvarig brug • En stabil og balanceret kropsholdning, der muliggør aktivitet og sikrer brugeren fuld kontrol og overblik • Fuld kontrol og overblik er den vigtigste forudsætning for at deltage i aktiviteter • En ergonomisk optimal siddestilling skaber grundlag for en dybere vejrtrækning og et bedre blodomløb og mindsker spændinger i nakke og skuldre samt trykket i de nedre organer. • Den gode pasform sikrer brugeren en diskret kørestol: I mødet med nye mennesker er det brugeren og ikke stolen, der træder i forgrunden. • En dynamisk kørestol, der giver en høj grad af bevægelsesfrihed.


NYHED!

t en g t p andin e p

ILSA  –  Unik multijusterbar kropsstøtte ILSA (Integrated Lateral Support Adjustment) er en ny patentanmeldt ryg med integrerede multijusterbare kropsstøtter, der på samme tid udgør en uhyre simpel og unik mulighed for at stabilisere siddestillingen for brugere, der falder ud af midtlinjen fx grundet skoliose, et skævt bækken eller instabilitet.

ILSA består af 2 individuelt formede ryglænsrør, der kombineret med stropryg og stropsæde byder på adskillige fordele: • En yderst effektiv og diskret lateral kropsstøtte, der er særdeles velegnet til at placere brugeren i midtlinjestillingen • Giver langt flere justeringsmuligheder end en fast ryg • Er let at justere sideværts og i højden (også asymmetrisk) uden brug af værktøj fx hvis brugeren skal sidde i overtøj • Fås som standard i 3 dybder: 3 cm, 5 cm og 7 cm – fås også specialtilpasset i forskellige dybder • Tilfører kun lidt vægt til kørestolen For trinløs asymmetrisk højdejustering

• Kan også kombineres med vinkeljusterbar ryg for yderligere komfort

For trinløs asymmetrisk sideværtsjustering

Wolturnus A/S  |  Det ergonomiske rammedesign

3


For det perfekte match mellem kørestol og bruger Brugerens anatomi er grundlag for kørestolens design For at opnå det perfekte match mellem kørestol og bruger har vi hos Wolturnus specialiseret os i at optimere rammens konstruktion til brugerens kropsbygning, funktionsmuligheder og særlige behov for støtte. Det ergonomiske rammedesign i Wolturnus kørestole sikrer brugeren en bedre kropsholdning med reduceret spasticitet, stabilitet, trykfordeling og fremdrift. Blandt andet ved at optimere alle vinkler i sæde, ryg og forramme sikrer vi brugeren en siddestilling, der er så meget i balance som mulig.

Ergosæde

ADL W5 vist med ergosæde, lige ryg og UV-forramme

Lige sæde

Vinklet sæde

4

Wolturnus A/S  |  Det ergonomiske rammedesign


Alle muligheder for eksakt tilpasning Det ergonomiske rammedesign giver alle muligheder for eksakt tilpasning af Wolturnus kørestolen til brugerens anatomi og behov og sikrer en ergonomisk optimal siddestilling, der i kombination med justerbart stropsæde og stropryg styrer og støtter bækkenet, ryggen, benene og fødderne og giver brugeren de bedste muligheder for aktivitet.

Lumbal ryg

Smal ryg

Bred ryg

ADL Rex 350 vist med lige sæde, ILSA ryg og U-forramme

ILSA multijusterbar kropsstøtte

U-forramme

UV-forramme

V-forramme

Wolturnus A/S  |  Det ergonomiske rammedesign

5


Ergosædet

For balance og stabilisering af bækkenet

Som grundregel designer vi rammen individuelt til brugerens kropsbygning og behov, så den bageste del af sædet er flad, og den forreste del skråner opad. Som resultat er bækkenet stabiliseret i opretstående stilling.

Ergosædet vist med lodret ryglæn: I enkelte tilfælde, fx hvis ryglænet er relativt højt, kan det være en fordel, hvis den øvre del af ryglænet bøjer bagud.

Her illustreres forskellen på det vinklede sæde og ergosædet: Ergosædet i kombination med lændestøtte sikrer en komfortabel og god kontrol af bækkenet.

Traditionelle siddeløsninger Nogle brugere foretrækker det traditionelle lige eller vinklede sæde, der kan være en fordel ved forflytninger. Det traditionelle vinklede sæde kan også være en fordel, hvis brugeren har behov for at kippe bækkenet bagover for at holde balancen.

Forrammen Kan følge kroppens konturer ved benene Lige sæde

UV-forramme Den hyppigst anvendte forramme, der kombinerer en smal fodstøtte, der holder fødderne i den rigtige stilling, med god plads til underben og knæ.

Vinklet sæde

6

Wolturnus A/S  |  Det ergonomiske rammedesign

UV-forrammen giver mulighed for højdejustering af fodstøtten.


Ergoryggen

For stabilitet og lateral balance

For at imødekomme behov for stabilitet og lateral balance samt forebygge skævhed og skoliose kan Wolturnus skræddersy kørestolens ryg til brugerens kropskonturer og særlige behov for støtte. Smal ryg  –  Når bækkenet er bredere end taljen

Bred ryg  –  Til smalle hofter og bred brystkasse

Smal ryg er velegnet som kropsstøtte, hvis bækkenet er bredere end brystkassen.

Bred ryg er velegnet som kropsstøtte til mænd med smalle hofter og bred brystkasse.

Når ryglænsrøret buer indad, generer det ikke brugeren under manøvrering af kørestolen. Det mindsker risikoen for overbelastning af skuldrene.

Når den øverste del af ryglænsrammen buer udad, undgår brugeren, at sædet bliver unødvendigt bred. Dermed får brugeren en smal stol, der mindsker risiko for overbelastning af skuldre og for lateral forskydning af bækkenpositionen.

Smal ryg anvendes ofte af kvinder i kombination med lumbal ryg.

Lumbal ryg  –  For ekstra støtte af svaj i ryggen Lumbal ryg er særlig velegnet som supplerende støtte til lænden, hvis brugeren har et udtalt svaj i ryggen, og kombineres ofte med ILSA (multijusterbar kropsstøtte). Ved tilvalg af lumbal ryg starter lændestøtten oven over den første lodrette del af ryglænet (bækkenstøtten). Herfra forskydes den øverste del af rygstøtten frem som holdepunkt for stropryggen. Derved støtter ryglænet ikke blot den nederste del af ryggen (lænd og baller), men følger kroppens sider for at bidrage til lateral balance og mindske træthed.

U-forramme

V-forramme

U-forrammen kan anvendes i kombination med et sæde, der indsnævres fortil for at give en smal forramme med lodrette rør. Derved fylder stolen mindre ved benene, hvilket er en fordel, når brugerne ønsker at komme tæt på fx et bord eller en anden kørestol.

V-forrammen giver forrammens rør et ubrudt forløb. Dermed undgår brugeren vinkler, der kan forårsage tryk på benene. Dette design kan med fordel anvendes ved udad roterede (abducerede) ben.

Uden indsnævret sæde giver U-forrammen en bred fodstøtte med god plads til fødder og ben. Eksempelvis er der plads til at dreje fødderne under en forflytning. Fodstøtten er højdejusterbar.

Fodpladen på V-forrammen er fastsvejset og kan derfor ikke højdejusteres.


Udtalelse fra ny bruger af Wolturnus kørestol med ergosæde og ILSA Jeg er 55 år (født februar 1957) og paraplegiker siden 1998. Jeg har altid været aktiv og motioneret meget. For 1 år siden fik jeg konstateret Parkinson. Pludselig kunne jeg ikke det samme mere. Jeg mistede kræfterne. Fitness hjalp ikke. Jeg begyndte at hænge i stolen, blev skæv i overkroppen og fik derfor ondt i lænd, ryg og nakke. Derfor kontaktede jeg Vestdansk Center for Rygmarvsskade (Paraplegifunktionen) i Viborg. Fysioterapeuten Dorte mente, at min kørestol skulle udstyres med en dyb ryg, der kunne støtte min overkrop, og henviste til Wolturnus, der havde udviklet et nyt rygsystem. Det resulterede i, at jeg fik en ny ADL W5A fastrammekørestol med ergosæde og en 3 cm dyb ILSA. Samtidig påbegyndte jeg genoptræning og har sidenhen også fået en hjemmetræner. I dag sidder jeg rigtig godt. Den gode støtte i ryggen giver mig en meget bedre kropsholdning. Smerterne i lænd, ryg og nakke er stort set forsvundet. Derfor føler jeg mig nu mere frisk både fysisk og psykisk. Mit humør er bedre, og jeg har fået mere energi. Jeg oplever også at kunne flere ting. Jeg kan holde til at køre i længere tid og kan igen klare skråninger uden hjælp.

Før (uden ILSA)

Umiddelbart efter opretning

3 måneder efter opretning med ergosæde og ILSA multijusterbar kropsstøtte

Benny Knudsen, Ulstrup November 2012

Wolturnus A/S  |  DK–9240 Nibe  |  Tlf. +45 96 71 71 70  |  www.wolturnus.dk

Detergoramme v08b skaerm  

wolturnus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you