Page 1

— TV-PROGRAMMA —

Multichannel project over de noodzaak van de korte keten


HET VERHAAL VAN DE KORTE KETEN IN VLAANDEREN 1  HET PROJECT ALLES VAN BIJ ONS is een multichannel mediaproject dat als doel heeft de korte keten in Vlaanderen te promoten. De content wordt gebundeld als een 6-delige televisiereeks die de korte keten in de Vlaamse landbouw op een entertainende en informatieve manier onder de aandacht wil brengen. Bedoeling is de afstand tussen producent en consument te verkleinen. De televisiereeks toont de enorme verscheidenheid aan producten en vaardigheden van hier, met als doel de kijker te prikkelen en verder te doen kijken dan de rekken van zijn supermarkt. De kijker wordt meegenomen op een roadtrip door zijn eigen regio in een ontdekkingstocht van grond tot mond.

2  HET CONCEPT

- Bart Verelst -

BART VERELST, fervent moestuinier en kenner van het Goede Leven gaat elke aflevering de uitdaging aan een (exotisch) gerecht klaar te maken waarvan alle ingrediënten in Vlaanderen worden geteeld, gekweekt en vervaardigd. In zijn oldtimer moet hij dus kris kras op zoek naar producten bij telers, kwekers, boerderijen, brouwers of andere stokerijen. Bart ontdekt een veelzijdig aanbod aan verloren of vergeten lekkernijen bij de producent om de hoek. Hij zoekt markante figuren op of herkent als landbouwgeschiedkundige in onbruik geraakte technieken onderweg. Elke aflevering is een vrolijke ode aan alle kennis en kunde die er in Vlaanderen te vinden is. Met als doel een gerecht samen te stellen dat verrassend genoeg helemaal “van ons” is en de consument te laten genieten van producten uit eigen streek. Bart neemt de kijker mee naar bekende en minder bekende plaatsen in Vlaanderen, op zoek naar kwaliteit. Hopelijk blijft Bart niet te lang plakken onderweg…


3  MULTICHANNEL PROJECT Alles van bij Ons is een multichannel-project. Het is een nieuwe aanpak om de boodschap (het promoten van de korte keten in Vlaanderen) maximaal te verspreiden. Daarom worden verschillende mediakanalen gebruikt om de consument maximaal te bereiken. Van elke zender ontvingen we een intentieverklaring om de reeks uit te zenden : > > > >

5 regionale zenders : AVS, ATV, RTV, ROB tv en WTV/FOCUS 1 digitale themamzender : Plattelands-TV Een eigen You Tube kanaal dat door de partnerorganisaties zal worden gebruikt. Er wordt een pedagogisch dossier gemaakt bedoeld voor de leerlingen van het zesde studiejaar (gesprekken met Gemeenschaps- en katholiek onderwijs zijn lopende)

4  WAAROM IS DIT PROGRAMMA NODIG ? In de voorbije decennia is de afstand tussen producent en consument in de voedselketen steeds groter geworden. De geografische afstand is vaak enorm: voedingsmiddelen worden de wereld rond vervoerd en producten die ooit als exotische rariteiten de winkelrekken sierden zijn nu gemeengoed geworden. Ook op sociaal vlak is de afstand tussen producent en consument uiteen gedreven: vele consumenten hebben nog nooit een landbouwbedrijf van dichtbij gezien en hebben geen idee van de manier waarop hun voedsel geproduceerd wordt. De voedingsverwerkende industrie, distributie en het hele agrobusinesscomplex zijn extra ‘schakels’ tussen producent en consument, waardoor ook de economische afstand tussen beiden vergroot werd. Dit geglobaliseerde voedingssysteem wordt vanuit diverse hoeken aan kritiek onderworpen en er worden alternatieven naar voren geschoven die een grotere duurzaamheid nastreven: op ecologisch vlak (voedselkilometers, transport van voeding), op economisch vlak (eerlijke prijs voor producent en consument, regionale economie) en op sociaal vlak (lokale contacten, samenwerking). Alles van bij Ons wil de kijker doen nadenken. Kunnen we niet meer streven naar meer duurzaamheid ? Is het altijd noodzakelijk dat producten uit verre landen geïmporteerd worden ? Zijn er geen lokale alternatieven ? Moeten we er niet naar streven om lokale producten uit de ‘exclusieve’ rekken te halen en hen een plaats te geven tussen het aanbod van de grote voedingsmagnaten ?


WAAROM ZIJN LOKALE PRODUCTEN EXOTISCH GEWORDEN ? ALLES VAN BIJ ONS wil: > de kennis over korte ketens verbeteren en verspreiden > de kijker informeren over de vorming van landbouwers, van productie tot verkoop > producenten aanmoedigen in korte ketens te stappen > de korte ketens beter organiseren.

5  DE MAKERS BART VERELST Bekend als ‘Grote Bart’ in het programma ‘Het Goede Leven’. Eerder al deelgenomen aan Moestuinmasters op Dobbit en Een Hart van Goud (VTM). Van opleiding Licentiaat Geschiedenis, sinds 2000 zaakvoerder van een eigen Tuinaannemersbedrijf. Redacteur van diverse tuinmagazines. Begaan met onze Vlaamse landbouw, het korte-keten-principe en plattelandsontwikkeling in het algemeen. De liefde voor groenten en fruit zit al 4 generaties in de familie. Fervent moestuinier, hobbykok, reiziger en motorrijder. Kortom een man die weet wat goed is.

MIKPUNT PRODUCTIONS is een Vlaams productiehuis met een blik op de wereld en de voeten in de Vlaamse grond. Gespecialiseerd in documentaires over de Noord-Zuid-problematiek als grote Vlaamse televisieproducties en documentairereeksen voor alle nationale zenders (Fr/Ndls). MikPunt Productions verzorgde de regie, productie en/of financiering van Politie 24/7, Het Goeie Leven, Mijn Restaurant, Peking Express, Iedereen Beroemd, Missie Amazone, Voorbij de Grens en andere successen….

Profile for WolfGraphics

Bartverelst allesvanbijons  

Multichannel project over de noodzaak van de korte keten. Alles van bij ons, TV-programma.

Bartverelst allesvanbijons  

Multichannel project over de noodzaak van de korte keten. Alles van bij ons, TV-programma.

Advertisement