Page 1

Radio Blazers Ensemble

m uziekc entrum va n d e om roep


Radio Blazers Ensemble Nieuw en toch vertrouwd Het Radio Blazers Ensemble is terug. Het ensemble is in 2007 heropgericht door een groep enthousiaste blazers uit de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest – de klassieke orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep.

Nieuw van dit Radio Blazers Ensemble is het elan, het repertoire en het merendeel van de musici. Vertrouwd is het hoge niveau, de flexibiliteit en de creatieve programmering. Met deze kwaliteiten maakte het oorspronkelijke Radio Blazers Ensemble immers ook furore, vanaf de oprichting in 1968 tot de opheffing eind jaren ‘80. In die jaren was het Radio Blazers Ensemble veelvuldig zowel live als op de radio te horen in repertoire uiteenlopend van klassieke serenades tot hedendaagse opdrachtwerken.

media - handig voor de promotie van bijvoorbeeld een nieuwe opera en voorzag in de behoefte om geliefde stukken in hanteerbare vorm uit te kunnen voeren. Zo is het nieuwe Radio Blazers Ensemble van start gegaan in Utrecht, Maassluis, Hilversum en Amersfoort met uitvoeringen van het Nonet van Franz Krommer en de primeurs van Haydns Jahreszeiten in de blazersbewerking van Jiři Druzecky en de symfonieën nr. 92 (‘Oxford’) en nr. 97 in de bewerking van Josef Triebensee. Het repertoire van het

De recente heroprichting van het Radio Blazers

Radio Blazers Ensemble wordt aangevuld met

Ensemble is het gevolg van enkele concerten voor

vergelijkbare werken uit de klassieke muziek-

de Joseph Haydn Stichting, waarin minder bekende

geschiedenis en bevat daarnaast onder meer

werken van Haydn de aandacht kregen, en het

pareltjes uit de 20ste eeuw, zoals het Octet van

besef herleefde dat veel prachtig repertoire voor

Igor Stravinsky.

blazers zelden of nooit wordt uitgevoerd, soms zelfs niet eens is uitgegeven.

Het Radio Blazers Ensemble pakt de draad voort-

Dat geldt voor originele composities van Haydn en

varend op en is al met veel enthousiasme begroet.

tijdgenoten en voor bewerkingen van populaire

Het ensemble werkt zonder dirigent, is flexibel en

opera’s, oratoria en symfonieën. Het maken van

wendbaar, en straalt een musiceervreugde uit

bewerkingen was destijds – bij gebrek aan andere

waarvoor geen luisteraar ongevoelig kan blijven.

Radio Blazers Ensemble 3


Programmavoorstellen Drie grote klassieke componisten in kleine bezetting

(8 musici)

• Haydn Feldpartie / Divertimento Hob.II:043 (voor 2 hobo’s, 2 hoorns, 2 klarinetten, 2 fagotten) • Beethoven Octet op. 103 (voor 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns) • Beethoven Rondino WoO 025 (voor 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns) • Mozart Serenade KV 388 (voor 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns)

Haydn-programma

(10 musici)

• Sinfonia nr. 92 ‘Oxford’ (bewerkt door Josef Triebensee voor 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, contrafagot, trompet en 2 hoorns) • Die Jahreszeiten Hob XXI:3, of: • Die Schöpfung Hob. XXI:2

Tsjechisch programma

(12 musici)

• Novácek Sinfonietta op. 48 (voor fluit, hobo, 2 klarinetten, 2 fagotten en 2 hoorns) • Janácek Suite Mládí (voor fluit/piccolo, hobo, klarinet, hoorn, fagot en basklarinet) • Druschetzky Variazioni (voor 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns en contrabas) • Dvorák Serenade op. 44 (voor 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, contrafagot, 3 hoorns, cello en contrabas)

Portret van Igor Stravinsky

(17 musici)

• Fanfare for a new theatre (voor twee trompetten) • Ragtime (voor fluit, klarinet, hoorn, trompet, trombone, 2 violen, altviool, contrabas, cymbaal en slagwerk) • Concertino W.047 (strijkkwartet) • Concertino W.047 (voor fluit, hobo, althobo, klarinet, 2 fagotten, 2 trompetten, tenortrombone, bastrombone, viool en cello) • Octuor W. 051 (voor fluit, klarinet, 2 fagotten, 2 trompetten, tenortrombone en bastrombone) • l’Histoire du soldat W. 41 (Suite voor klarinet, fagot, cornet, trombone, viool, contrabas en slagwerk)

‘We vinden het leuk om op hoog niveau te werken. Bovendien hebben we uitstekende musici van de omroeporkesten als het ware voor het oprapen. Zo kunnen we heel flexibel programmeren.’ Yvonne Wolters - hobo

Radio Blazers Ensemble 5


Biografieën Hans Wolters hobo Hans Wolters, geboren in 1978 in Roermond, studeerde bij Ernest Rombout aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn studie was hij eerste hoboïst van het European Union Youth Orchestra. Nadien was Hans Wolters eerste hoboïst van het Norrköpings Symfoniorkester (Zweden), de Kungliga Opera Stockholm en Het Brabants Orkest. Sinds 2007 is hij solohoboïst van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is lid van het Combattimento Consort Amsterdam en van het Farkas Quintet Amsterdam. Als solist trad Hans Wolters op met onder andere het Nationaal Jeugd Orkest, het Symfonieorkest van het Utrechts Conservatorium, Het Brabants Orkest, de Staatsphilharmonie Sibiu, het Nieuw Ensemble, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en het Concertgebouw Kamerorkest.

Yvonne Wolters hobo Yvonne Wolters is hoboïste in het Radio Filharmonisch Orkest sinds 2002. Ze werd geboren in 1972 in Roermond en studeerde aan het Maastrichts conservatorium, waar zij in 1996 haar diploma Docerend Musicus behaalde. Ze vervolgde haar studie aan de Musikhochschule in Hannover bij prof. Klaus Becker. Daar behaalde zij in 1998 haar diploma Künstlerische Ausbildung. Tijdens haar studie was ze hoboïste/althoboïste in het Nationaal Jeugd Orkest en het Schleswig-Holstein Festivalorkest en remplaceerde ze bij diverse orkesten in Nederland en Duitsland.

Arjan Woudenberg klarinet Arjan Woudenberg (1977) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2003 rondde hij zijn studie af met een onderscheiding wegens kunstenaarschap bij George Pieterson. Arjan Woudenberg is als soloklarinettist verbonden aan de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest. Naast zijn werkzaamheden voor deze orkesten was hij te horen op onder meer het International Chamber Music Festival in Delft. Met het Doelen Kwartet speelde hij de klarinetkwintetten van Wolfgang Amadeus Mozart, Tristan Keuris en Wolfgang Rihm. Arjan Woudenberg was gastprogrammeur bij de Stichting Raadhuis Concerten Hilversum. Als solist was hij te horen in het Kammerkonzert van Karl Amadeus Hartmann met het Doelen Kwartet en het Rotterdams Kamerorkest. Van het concert is een live opname gemaakt die op SACD is verschenen bij het Duitse label Cybele records.

6 Radio Blazers Ensemble


Seizoen 09|10 Radio Blazers Ensemble 7


Esther Misbeek klarinet Esther Misbeek (1967) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Jan Cober en behaalde in 1990 haar diploma Docerend Musicus. Zij vervolgde haar studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij George Pieterson, solo-klarinettist van het Concertgebouworkest. Daar behaalde zij in 1993 haar examen Uitvoerend Musicus ‘met onderscheiding’. Van 1993 tot 1995 studeerde zij in Amsterdam voor de aantekening Kamermuziek en gelijktijdig in Berlijn aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ bij Karl Leister, solo-klarinettist van de Berliner Philharmoniker. Sinds 1994 is zij verbonden aan het Radio Kamerorkest, respectievelijk de Radio Kamer Filharmonie.

Jos Lammerse fagot Jos Lammerse, geboren in 1965, kreeg als 10-jarige zijn eerste fagotlessen van Ottomar Schulze aan de muziekschool in Hengelo. Vanaf 1983 studeerde hij bij Joep Terweij aan het Amsterdams Conservatorium en volgde hij privélessen bij Brian Pollard. Al tijdens zijn studie werd hij solofagottist bij Het Brabants Orkest (1988) en kort daarna bij het Radio Kamerorkest (1989-1990). Sinds 1991 is hij solofagottist van het Radio Filharmonisch Orkest. In 1992 trad hij tevens toe tot het Combattimento Consort Amsterdam, waar hij ook als solist optrad. Als barokfagottist maakt hij deel uit van het Catharijne Consort.

Freek Sluijs fagot Freek Sluijs, geboren in 1959 in Vriezenveen, is tweede fagottist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1984 zijn diploma behaalde. Zijn leraren waren Henk de Wit, Joep Terwey, John Mostard en David Mings. Freek Sluijs was remplaçant bij het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Balletorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Daarnaast speelde hij vijftien jaar in het Hexagon Ensemble. Sinds 1986 is Freek verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Tevens maakt hij deel uit van de Amsterdam Mozart Players. Met veel van bovengenoemde orkesten en ensembles maakte hij cd-opnamen alsook met het Aurelia Saxofoonkwartet, het Franciscus Strijkkwartet en het Erard Ensemble. Als muziekproducent was hij betrokken bij diverse cd-producties van de omroeporkesten.

Desirée van Vliet contrafagot Desirée van Vliet is sinds 1993 als contrafagottiste en fagottiste verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1967 in Alphen aan den Rijn, waar zij haar eerste fagotlessen volgde bij Hein van Dijk aan de Streekmuziekschool. Desirée studeerde vervolgens fagot aan het Utrechts Conservatorium bij John Mostard en studeerde in 1993 af als Uitvoerend Musicus. Tijdens haar studie volgde zij contrafagotlessen bij Hans Wisse, later ook nog bij Guus Dral en Frans Buurman.

Radio Blazers Ensemble 9


Petra Botma hoorn Petra Botma is eerste hoorniste in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze werd geboren in 1962 in het Friese Schraard, studeerde aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en vervolgens bij Oldrich Milek aan het conservatorium van Zwolle, waar ze in 1988 haar diploma behaalde. Petra was derde en plaatsvervangend eerste hoorniste in Het Gelders Orkest. Van 2000 tot 2007 was zij hoofdvakdocente hoorn aan het conservatorium ArtEZ in Zwolle. Sinds 2001 werkt Petra bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij remplaceert in diverse Nederlandse orkesten en ensembles, verleende haar medewerking aan een groot aantal cd-opnamen en treedt bovendien solo op.

Anneke Vreugdenhil hoorn Anneke Vreugdenhil werd geboren in 1964 in De Lier en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Piet Schijf en Martin van de Merwe. Ze behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus in 1985 en kreeg de aantekening Kamermuziek in 1987. Anneke werd in 1988 als hoornist aanhet Radio Filharmonisch Orkest.

Hans van Loenen trompet Hans van Loenen, geboren in 1971, kreeg zijn eerste trompetlessen van Matthieu Goossens en Herman Nass. Vanaf 8-jarige leeftijd speelde hij in de plaatselijke fanfare onder leiding van zijn vader. Hans studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet en volgde masterclasses bij onder anderen T. Dokshitzer en Maurice André. Hij was eerste trompettist bij het Nationaal Jeugd Orkest voordat hij in dienst trad bij het Radio Kamerorkest. Met dit orkest trad hij regelmatig op als solist in binnen- en buitenland. Sinds 1999 is Hans eerste trompettist van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist bij onder andere het Nederlands Koper Ensemble, Combattimento Consort, Amsterdamse Bach Solisten en het Hongaars Staatsorkest.

‘Het leuke van een blazersbezetting is dat je heel exact en compact kunt spelen. De spitsheid en duidelijke articulatie van alle nootjes geven een bepaalde karakteristiek die ontzettend goed past bij de humorvolle muziek van bijvoorbeeld Haydn.’ Freek Sluijs – fagot

10 Radio Blazers Ensemble

Ontwerp en fotografie: Hans van der Woerd, foto omslag: Marco Borggreve druk: Muller’s Visual Communication, Amsterdam

gesteld bij het Radio Kamerorkest. Sinds 2005 bekleedt zij deze functie bij


RAD I O BLA Z E RS ENSEMBLE Contactpersoon: Jeroen Sinnige Bezoekadres: Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum Postadres: Postbus 125, 1200 AC Hilversum T 00 31 (0)35 671 41 26 F 00 31 (0)35 671 41 71 E j.sinnige@mco.nl

www.radioblazersensemble.nl

Radio Blazers Ensemble  

Brochure Radio Blazers Ensemble

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you