Page 1

interview jasno

Shutters geven een ruimte de beroemde long island-sfeer

De Taiwanese fabriek in China heeft een ongekend secuur productieproces. Aan ieder detail besteedt een medewerker toe­ge­wijde aandacht. Iedere shutter wordt hier lat voor lat op maat gemaakt. En wordt er een kleine deuk in een doos geconstateerd, dan wordt de inhoud meteen op beschadigingen gecheckt.

Jaloezieën Jasno is specialist in houten jaloezieën, ook wel blinds genoemd. Gemaakt van het lichte duurzame hout Paulownia. Bijzonder zijn de details en de duurzaamheid van de jaloezieën. Opvallend zijn de nauwkeurig op elkaar aan­sluitende lamellen. Dat is mogelijk doordat de koordjes door achterzijde van de lamel lopen in plaats van middenin de lamel.

B ijz o n

:

d er z ij n d e d e ta ils e n de d u u rz aa m h e id va n d e ja lo ez ie e n .

Jasno

“Bij iedere shutter leveren we een potje lak mee” Bram Raaijmakers Wie op zoek is naar extra allure en een mooi lichtspel voor het raam, gaat voor shutters, houten luiken met regelbare lamellen. Jasno maakt raamdecoratie met een ongekende duurzame en rijke uitstraling dankzij de details van het duurzame hout­product. Hoe wordt die standaard gecreëerd? doos dichtgaat, voor het geval dat er in Nederland blijkt dat er iets ontbreekt. “Uit ervaring weten we nu dat een check door ons niet eens meer nodig is. Ieder onderdeel van het productieproces gebeurt extreem nauwkeurig. Het hout wordt eerst vakkundig geselecteerd, belangrijk is een rechte draad, een fijne nerfverdeling en vormvastheid. Daarna wordt het hout kwartiersgezaagd, een bijzondere zaagmethode dat het kromtrekken van hout beperkt. En het toppunt van zorgvuldigheid is de laatste check: zodra een medewerker een deuk in een doos signaleert, wordt de doos open gemaakt en gecontroleerd of de inhoud onbeschadigd is.”

Zo simpel “Onze basis ligt in eenvoud. De consu­ ment heeft een spaghetti aan keuzes, dat willen wij niet nog ingewikkelder maken, liefst eenvoudiger. Het verschil in kwaliteit en de mogelijkheden in verhouding tot andere leveranciers zit ‘m in de details. Soms nauwelijks zichtbaar, maar goed merkbaar in gebruik, uitstraling en duurzaamheid. Wij willen op maat gemaakte producten maken die helpen bij het creëren van een prettige leefomgeving. En, in wat we doen, willen we wel graag de beste van Europa zijn. Vandaar dat de fabriek daar een cruciale rol in speelt, die kiezen we niet zomaar.”

Genoemde prijzen zijn exclusief montage

beeld Jasno # Tekst Barbara Natzijl

Op visite in de fabriek “Het systeem dat de Taiwanese fabriek, gevestigd in China, voor onze raam­ decoratie hanteert, is hetzelfde als dat van Toyata, super strak en heel conse­ quent”, vertelt Bram Raaijmakers trots. Hij kwam als derde bij het jonge bedrijf Jasno en verzorgt de distributie. In China verbaasde hij zich over de ijzeren discipline die er heerst in de fabriek. “Sinds we in die fabriek produceren, leveren we standaard een lakpotje in de kleur van de op maat gemaakte shutters erbij, een eventuele kras kun je thuis bijwerken in exact de juiste kleur.” Een ander mooi voorbeeld is dat de fabrieksmedewerkers de inhoud van een doos altijd fotograferen voordat de

# Met de Jasno -app kun je visualiseren hoe jouw raam eruit kan zien met shutters ervoor. Download de gratis app.

WNM G Z N 49

Shutters Met shutters kun je iedere stijl creëren. Jasno heeft 4 verschillende lamelbreedtes. Met een brede lamel hebben de shutters bijvoorbeeld een strakkere uitstraling dan smalle lamellen. Ook kun je voor een tussenverbinding kiezen om de shutter in tweeën te delen, zodat boven en onderkant onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Het is mogelijk om ronde ramen en dakramen te voorzien van op maat gemaakte shutters in alle RAL-kleuren.

Met un e rs k sh u tt ere je ied n. eeëre stij l cr ft e e h Ja s n o nd e s ch ille 4 ver ­l e m la t es . b r e ed

:

Prijzen Basisuitvoering Ecowood € 319,-/m2 Ecowood Plus, extrabreed van hout met kunststof ABS, verkrijgbaar in 18 kleuren, € 359,-/m2. Primewood, van duurzaam whiteteak, lichtgewicht en massief, verkrijgbaar in talloze beitskleuren en alle RALen NCS-kleuren, € 445,-/m2. Select Blinds, houten jaloezieën met meegelakte zijkanten, frontlijsten en koordknopjes, in alle RAL- en NCS-kleuren vanaf € 173,-/m2. Nieuw vanaf mei: Jasno Folds, vouwgordijnen met houten latten, ontworpen in samenwerking met Dutch Design studio Daphna Laurens, de prijs = lengte + breedte in cm x € 1,25.

48

WN M G Z N

Achter de schermen

Het idee Jeroen Hermans hoorde in 2001 van de wensen van zijn zus. Zij had in Amerika prachtige shutters gezien, die ze thuis ook wilde. Jeroen raakte onmiddellijk gecharmeerd van het product, maar vond het ook erg traditio­ neel en Amerikaans: veel freesrandjes, opdekscharnieren en grove afwerkingen. Als ondernemer wilde Jeroen de shutters daarom aanpassen aan de West-Europese smaak. Met strakke profielen, vocht- en uv-bestendigheid, draadloze afstandsbediening en verzonken scharnieren om zich zo te onderscheiden van het klassieke model.

Productie Na een grondig onderzoek vond Jeroen een houtverwerker in Polen die de eerste proefmodellen kon maken. Bram: “Hij presenteerde ze op een lokale beurs in Nederland en verkocht onmiddellijk zijn eerste shutters. Daarna werd er in Polen een productielijn opgezet, want Jeroen geloofde sterk in zijn product. Toch zeiden veel mensen: wie zit er in Nederland op shutters te wachten? Jeroen zorgde ervoor dat die vraag gecreëerd werd.” Al snel liep door de populariteit de levertijd op, de fabriek in Polen kon de hoeveelheid niet meer aan. Het vinden van een nieuwe fabriek in China bleek een gouden zet. Jeroen en zijn zaken­ partner Simon wisten de levertijd te halveren en de capaciteit op te schroeven. “De kwaliteit werd verder verbeterd en de betrouwbaarheid nam toe dankzij die Taiwanese fabriek in China. Het mooie is dat zij, net als wij, voortdurend aan de wensen van de gebruiker denken. En die zijn weer eenvoudig: onbezorgd, royaal en eindeloos genieten van je eigen huis.”

Achter de schermen bij Jasno  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you