a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Februari 2020

Twaalfde jaargang nummer: 1

Verschijnt huis aan huis in:

Gemeente Westland Gemeente Midden-Delfland Hoek van Holland

In deze uitgave o.a.

Chris Nederhorst: ‘In bed worden èn blijven de meeste mensen beter’

Regioblad GZBW: Peter Keijzer gaat meer samenwerken met WestMedia.

Pagina 7

Alie van den Ende (95): Wekelijkse zwemuurtje zou ik niet willen missen.

Pagina 10

Arjan Starrenburg: ‘Het Zirkonium iImplantaat biedt zoveel voordelen’

Pagina 11

Pagina 13

FRONTtaal

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM):

Bevolkingsonderzoeken tonen een hoge deelnametrouw Deelname en vooral deelnametrouw zijn belangrijk om (voorstadia van) kanker vroeg op te sporen en te behandelen. De bevolkingsonderzoeken die o.a. in de regio gehouden worden tonen nut en noodzaak aan en kennen een hoge deelnamegraad. De resultaten van de bevolkingsonderzoeken darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker over 2018 zijn nu bekend. Darmkanker In 2018 hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen en mannen meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Er zijn ruim 3.700 darmkankers gevonden en ruim 20.000 voorlopers van darmkanker. Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is stabiel en hoog in de eerste ronde (73%) en in vervolgronden (78%). In vervolgronden zijn bij minder mensen (voorlopers van) darmkanker ontdekt. Dit is volgens verwachting en toont het effect van een hoge deelnametrouw. Met de test in het bevolkingsonderzoek wordt ongeveer 85% van de darmkankers opgespoord. Dit resultaat is gebaseerd op deelnemers die voor de eerste keer deelnamen aan het bevolkingsonderzoek. De vervolgrondes moeten uitwijzen of de gevoeligheid van de test zo hoog blijft en of het risico op het ontdekken van kanker tussen twee deelnamerondes in laag blijft. Het aantal mensen dat is doorverwezen voor een kijkoperatie na een vervolgronde is in 2018 lager. Het aantal lichte, matige en ernstige complicaties daalde in 2018. Er zijn vijf fatale complicaties gemeld. Het is moeilijk om te zeggen of dat komt door meer complicaties op zich, of omdat meer instellingen complicaties melden.

Baarmoederhalskanker

baarmoederhalskanker. Dat is 57,6% van de doelgroep en is iets hoger dan in 2017. Het RIVM onderzoekt de redenen en barrières om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De resultaten van het onderzoek zijn binnenkort bekend. Bij 9,5% van de deelneemsters is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken gevonden. Van alle deelneemsters is 3% verwezen naar de gynaecoloog, dat zijn bijna 14.000 vrouwen. Bij ruim 5.000 vrouwen is een voorstadium van baarmoederhalskanker opgespoord. De verwijzingen worden nader onderzocht, met als doel dat minder vrouwen onnodig worden doorverwezen. Van alle deelnemers maakte 7% gebruik van de zelfafnameset die door vrouwen van alle leeftijden werd gebruikt.

In 2018 hebben ruim 460.000 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek

Bron: RIVM

direct een verdenking op borstkanker. Bij de andere vrouwen was er te weinig informatie op de borstfoto voor een goede beoordeling, daarom was vervolgonderzoek nodig. In 2017 werden ongeveer 6.800 gevallen van borstkanker opgespoord binnen het bevolkingsonderzoek, waarvan 21% een behandelbaar voorstadium van borstkanker betrof. Van de doelgroep is 96,4% binnen het beoogde jaar uitgenodigd.

Beste lezers.

De eerste uitgave van Gezond Zijn / Beter Worden 2020 ligt weer bij 54.000 huishoudens op de mat. En zoals gewoonlijk staan de pagina’s weer vol met nieuws over gezondheid, zorg en welzijn. Op pagina 3 een interview met Stef Bijl die een nier kreeg van zijn zoon Dennis die de ‘oude dag’ van zijn pa helaas niet mocht meemaken. Uiteraard ontbreken de pagina’s van Pieter van Foreest en Gemeente Westland niet. Zo vraagt wethouder Piet Vreugdenhil zich af of ‘we’ goed voorbereid zijn op dementie. Dit naar aanleiding van het bericht dat dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is. Voor deze uitgave gingen we ook op visite bij Optisport in De Lier waar Alie van den Ende op 95-jarige leeftijd trouw haar zwembaantjes afwerkt. Wat heerlijk als je op deze wijze oud mag worden. En op de pagina’s van Linneweever aandacht voor het succesvolle Kid’s Plan dat zich richt op de kwetsbare ogen van kinderen. Ook is er aandacht voor het ‘op maat maken’ van gehoorbeschermers die voor jong en oud uitkomst bieden. Tenslotte vertelt tandarts Arjan Starrenburg meer over de vele voordelen van Zirkonium implantaten. Dit en nog veel meer staat in GZBW. Losse

Borstkanker

exemplaren zijn weer verkrijgbaar bij onze

Met het bevolkingsonderzoek wordt borstkanker vaker vroeg ontdekt bij vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is met 976.000 vrouwen iets afgenomen naar 76,6%. Ruim negen van de tien vrouwen (91,5%) blijven trouw meedoen in vervolgronden. In 2018 werden er per 1.000 onderzochte vrouwen 22 doorverwezen voor nader onderzoek. Bij de helft van deze vrouwen was er

adverteerders, apotheken en bij de Buurt Informatiepunten.

Peter Keijzer

Foto: Renier de Graaf

Berichtgeving op pagina’s 8 en 9

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertentie

Advertentie

WIJ ZOEKEN COLLEGA’S VOOR ONS WIJKTEAM IN HOEK VAN HOLLAND!

Pieter van Foreest

Thuiszorgwinkel

Bezoek de Pieter van Foreest Zorg Thuiswinkel. Hét adres voor het lenen, huren en kopen van hulpmiddelen en verpleegartikelen voor jong en oud! Adres: Papsouwselaan 474, 2624 EP Delft Middel Broekweg 2a, 2671 ME Naaldwijk

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 09.00-17.30 uur zaterdag: 10.00-16.00 uur

www.pietervanforeest.nl Advertentie

Voor ons wijkteam in Hoek van Holland zoeken wij verzorgenden IG, MBO verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen. Je bezoekt cliënten thuis en werkt samen met de cliënt, mantelzorger, collega’s en andere zorgverleners aan de invulling van de zorgvraag. In Hoek van Holland moet je stevig in je schoenen staan en kunnen improviseren. Het aantal uur per week bepalen we samen! Je vindt bij Careyn dus een baan die echt in je leven past. Ben je in het bezit van een diploma verzorgende IG, MBO of HBO verpleegkunde? Stuur dan je CV naar recruitment.dwo-nwn@careyn.nl. Voor meer informaie over de vacatures kun je contact opnemen met Joke Schokker, manager zorg, via telefoonnummer 06-13928088.

Versterk je mentale weerbaarheid Doel Delfland is een onderdeel van GGZ Delfland en biedt trainingen om de mentale weerbaarheid te versterken maar ook om psychische problemen te voorkomen of te beperken.

Trainingen voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar Je emoties de baas In deze training leer je je gevoelens te herkennen en een naam te geven. Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt laten merken dat je het ergens niet mee eens bent, zonder boos te worden. Je leert te praten over hoe je je voelt, hoe je je kunt gedragen in moeilijke situaties en hoe je kunt voorkomen dat je problemen krijgt. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. Data: woensdag 13, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni en 1 juli Tijden: 15.00 tot 16.30 uur Locatie wordt nader bepaald Aanmelden kan tot en met 13 april Deelname aan de training Je emoties de baas is kosteloos. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar doelpreventie@ggz-delfland.nl. Voor meer informatie kun je bellen naar 015 260 74 47.

WWW.WERKENBIJCAREYN.NL

2

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Steffen Bijl:

Scholieren en zieke gezinsleden

‘Nier van mijn zoon redde mijn leven’

Een op de vijf scholieren in Nederland woont samen met een langdurig zieke ouder, broer of zus. Zij zijn minder tevreden over hun leven, hebben vaker slaapproblemen en zijn ook minder te spreken over hun eigen gezondheid vergeleken met jongeren die geen ziek gezinslid hebben, zo meldt het AD. Een vijfde heeft last van vermoeidheid en een op de zes ervaart een gevoel van uitputting. Ook voelen deze scholieren zich vaker onder druk staan door het schoolwerk dat ze moeten doen. Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam in een gezamenlijk onderzoek. Bij een gezinslid met een langdurige ziekte gaat het om lichamelijke en psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld kanker, suikerziekte, hartziekten, depressie, verslaving, autisme of een verstandelijke beperking. In de helft van de gevallen betreft het een van de ouders, maar het kan ook om een broer of zus gaan of een ander familielid. Scholieren met meerdere zieke gezinsleden zijn volgens het SCP als het meest kwetsbaar te beschouwen binnen de groep met een zorgsituatie thuis.

Ruim tien procent (1.7 miljoen mensen) van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade. Eén van die patiënten is Stef Bijl (80). Zijn zoon Dennis stond een nier af waardoor hij het leven van zijn pa redde. Zo wrang dat ze er samen niet lang van hebben kunnen genieten.

Groot risico De kinderen zagen dat de gezondheid van hun vader achteruit ging en boden spontaan een van hun nieren aan. “Ik wilde daar eigenlijk helemaal niet aan Dennis Bijl

Griepepidemie een feit

Stef Bijl

denken. Je kind zal later ziek worden en het niet overleven. Je zou je voor altijd schuldig voelen. Met al die twijfels in mijn hoofd had ik uiteindelijk geen keuze; een nier van dochter of zoon zou mijn leven kunnen redden. Onderzoek wees vervolgens uit dat de match met mijn zoon de beste optie was; bij mijn dochter was het bloed goed maar was het weefsel afwijkend, terwijl dat bij mijn zoon andersom was”, aldus Stef, die deze tijd als inktzwart ervaarde. “Eerst wilden de doctoren me niet helpen omdat ik diverse bypasses had en vanwege de dialyses erg verzwakt was. Tegen mijn vrouw werd over ‘een groot risico’ gesproken. Waarop Nanny antwoorde dat als er niets gebeurde ik ook zou komen te overlijden. Na enkele weken werd de operatie toch uitgevoerd met als resultaat dat de ‘nieuwe’ nier het fantastisch deed. Ik kon binnen korte tijd weer van alles. Na verloop van tijd ging mijn haar weer groeien, mijn huidkwaliteit verbeterde, het zicht kwam weer terug, kortom… mijn hele systeem functioneerde weer. We waren zo blij en opgelucht. Ik weet nog dat ik met Dennis in het ziekenhuis (ook hij moest een paar weken herstellen van de operatie) een weddenschap afsloot wie weer het eerste op de zaak was om te gaan werken.”

Foto: GZBW

Stef was een echte workaholic. Zijn bouwbedrijf in Delft was alles voor de Naaldwijker, die naderhand ook zijn zoon als medewerker zag toetreden. Dat hard werken en te weinig zelfzorg kan leidde tot gezondheidsproblemen is maar al te vaak bewezen: “Ik heb een paar hartinfarcten gehad. De eerste op 49-jarige leeftijd. Maar eigenlijk vanaf mijn 40-ste liep ik al te dokteren omdat het gehalte eiwitten in bloed en urine te hoog was. Uiteindelijk verergerde de situatie dusdanig dat ik moest worden behandeld in het ziekenhuis. Daar was ik vier keer per week een uur of vier aangesloten op een hemodialyseapparaat om vervuilde stoffen uit bloedvaten en maagwand te halen. Na zo’n sessie lag ik voor de rest van de dag uitgeteld op de bank. Later mocht ik peritoneaaldialyse (PD) gaan toepassen. Het voordeel van PD ten opzichte van hemodialyse is dat je meer energie en meer vrijheid hebt en je het thuis of op het werk enkele malen per dag kan uitvoeren. Zo ben ik een paar jaar onder controle en behandeling geweest. Desondanks liep mijn gezondheid terug en moest er wat gaan gebeuren omdat beide nieren niet goed waren. Een niertransplantatie? Maar van wie?”

Zware tijden Het leven van de oud-ondernemer is sindsdien drastisch veranderd. Er moest een streng dieet gevolgd gaan worden: “Zout is uit den boze, ook geen rood vlees. Een borreltje was verleden tijd, geen jenever, witte wijn, whisky of bier. En wat eten betreft, alles wat zwemt en vliegt is toegestaan. En uiteraard… stoppen met roken. De sloffen overgebleven sigaretten hebben we maar aan de buurman gegeven die spontaan reageerde of we hem dood wilden hebben”, aldus een glimlachende Stef die samen met Nanny andermaal zware tijden tegemoet zou gaan. “Onze dochter kreeg toen ze nog maar 47 was diagnose borstkanker waar ze na drie jaar aan overleed. Niet veel later overleed ook Dennis op 50 jarige leeftijd aan leukemie, een proces dat zich razendsnel voltrok. Zo jammer dat ze niet meer mee mochten maken dat we hier, in een relatief goede gezondheid, vakantievoorbereidingen aan het treffen zijn. Op de kast staan de foto’s van de kinderen en kleinkinderen te pronken. Op één foto staat Dennis breeduit lachend met zijn vishengel. Uiteindelijk was hij het die 21 jaar geleden er voor gezorgd heeft dat zijn pa van zijn welverdiende oude dag kan genieten…

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Afgelopen week (6) bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A. Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger. Behalve het echte griepvirus (influenzavirus) kunnen andere luchtwegvirussen ook voor (vaak iets mildere) griepachtige verschijnselen zorgen. Bron: RIVM

Nederlanders onverminderd gelukkig We zijn in Nederland onverminderd blij met ons leven. Bijna negentig procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder stelt gelukkig te zijn. Het grootste geluk is te vinden bij gezonde mensen met een partner, een goed inkomen en vertrouwen in de medemens en instanties. Mensen met een niet-westerse achtergrond zijn iets minder gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voor Nederland gunstige cijfers zijn al jaren stabiel. Bron: AD

3


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertentie

ACT-trainer Fred Louter over Acceptatie & Commitment Therapie:

‘ACT geeft mensen meer psychische lexibiliteit’ merkt dat je iets kan betekenen voor die ander en is dat is iets waar ik veel voldoening uit haal.’

Toen Fred Louter van ACT Westland in 2019 hoorde van ACT Therapie, wist hij meteen: deze studie ga ik volgen én volbrengen. Een half jaar later, exact op zijn 54e verjaardag, deed hij examen en mocht hij zich ACT-therapeut noemen. Nu wil hij vlieguren gaan maken. Liefst met jou. ‘Toen ik op internet las wat Acceptatie & Commitment Therapie inhield, voelde het meteen als thuiskomen’, zegt Fred in zijn sfeervolle woonkamer in Poeldijk. ‘Het was heel herkenbaar. Gaandeweg de studie merkte ik dat ik in mijn leven, werk en ook tijdens de activiteiten die ik met mijn bewustwordingsinitiatief “Spiritualiteit in je dagelijks leven” organiseer, onbewust ACT al veelvuldig toepaste. Heel grappig eigenlijk. Door die resonantie ging ik ook snel door de studie heen en wist ik ook zeker dat ik zou slagen voor mijn examen.’ Veerkracht Mooi natuurlijk, maar waar staat ACT nu eigenlijk voor? Fred: ‘ACT is een bewezen, nog jonge, derde generatie gedragstherapie die je via oefeningen, metaforen en huiswerkopdrachten anders leert kijken naar jezelf, je leven, je gedachten en je zogenaamde problemen, die vaak voortkomen uit de identiicatie ermee. Je komt in actie

vanuit wat je echt belangrijk vindt in je leven en ontwikkelt meer psychische lexibiliteit, ofwel veerkracht. ACT gaat er daarbij ook vanuit dat het leven soms nu eenmaal pijnlijk is en lijden oplevert. Dat is ook zo, we krijgen allemaal onze eigen uitdagingen voor onze kiezen. ACT heeft daar een mooie uitdrukking voor: ieder beklimt zijn eigen berg en er is altijd meer berg te beklimmen. Wat de ACT-trainer onderscheidt van de cliënt is echter dat de trainer spreekwoordelijk gezien goed zicht heeft op de berg

van zijn cliënt en hem daardoor kan vertellen hoe hij het beste naar boven kan klimmen. De beklimming zelf is waar het uiteindelijk om gaat, je leert je reis te waarderen, ondanks dat je soms tegenslag hebt.’ Beklimmen Inmiddels is Louter ruim een halfjaar verder en ontvangt hij graag mensen die meer van ACT willen weten en samen met hem hún berg willen beklimmen. ‘Het is erg leuk om te doen’, zegt hij. ‘Je

Wat is ACT? ACT staat voor Acceptatie & Commitment Therapie. In ACT onderscheiden we zes zuilen, waarmee je samen met ACT-trainer Fred Louter aan de slag gaat om meer psychische lexibiliteit te ontwikkelen. • Acceptatie: niet meer controleren of vermijden, maar accepteren van gevoelens, situaties en pijn door er bijvoorbeeld ‘naast’ te gaan staan. • Cognitieve defusie: bén je je gedachten of kan je er als observeerder naar kijken? • Zelf als context: wie of wat ben je zelf, los van je eigen levensverhaal? • Contact met het huidige moment: vaker in het Hier en Nu brengt verlichting in je leven. • Waarden: wat vind je belangrijk, hoe geven jouw eigen waarden richting aan je leven? • Toegewijde actie: vanuit je waarden kom je in actie om je leven de draai te geven die bij jou past. Meer informatie? Kijk op www.act-westland.nl of bel voor een gratis intakegesprek met Fred Louter op 06-17228437.

Advertentie

GEZELLIG NAAR HET ZWEMBAD IN DE VOORJAARSVAKANTIE! Hoogwerf 9 2671 MJ Naaldwijk T 0174-621468 E hogebomen@optisport.nl I www.optisport.nl/hogebomen

Kon. Julianaweg 158 2691 GH ’s Gravenzande T 0174-420099 E maesemunde@optisport.nl I www.optisport.nl/maesemunde

Kijk op www.optisport.nl

4

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Veilingweg 16 2678 LN de Lier T 0174-521066 E vreeloo@optisport.nl I www.optisport.nl/vreeloo


N I E U W S VA N P I E T E R VA N F O R E E S T

Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Pak deze kans! Kom werken bij Pieter! De Week van Zorg en Welzijn gaat ook dit jaar weer plaatsvinden, alleen in een nieuwe opzet: de Ontdekdezorg week wat meer aansluit bij de landelijke Ik Zorg campagne. De Ontdekdezorg week vindt plaats van 16 t/m 21 maart 2020. Noteer deze week alvast in de agenda! Tijdens deze week organiseert Pieter van Foreest allerlei leuke activiteiten voor cliënten, familie, mantelzorgers, toekomstige collega’s en vrijwilligers en andere geïnteresseerden. Interesse om te werken bij Pieter? Op 20 maart van 16.00 – 19.30 uur wordt een groots wervingsevenement in De Bieslandhof speciaal voor (bijna) gediplomeerde Verzorgenden IG en Verpleegkundigen georganiseerd. Kennismaken, inspirerende sprekers en een optreden van Tommie in de Zorg maken het een uniek evenement in zijn soort. Inspirerende sprekers Naast het netwerken, kennismaken en wellicht vervolgafspraken maken, zijn er ook een aantal inspirerende sprekers

met onderwerpen die Verzorgenden en Verpleegkundigen nauw aan het hart liggen, zoals persoonsgericht werken en mensgerichte zorg. Een aantal collega’s vertellen over hoe hun carrière verloopt en als kers op de taart geeft Tommie in de Zorg een inspirerend lezing. Tommie in de Zorg ‘Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot Verzorgende volgen en meteen voelde het goed. Sinds zijn opleiding Verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht. Om zijn werk positiever onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel ‘Tommie in de zorg’. Hij wil laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meld je dan snel aan via www.pietervanforeest.nl/wervingsevenement

Tijdelijk verblijf Een tijdelijk verblijf bij een zorgorganisatie kan verschillende redenen hebben. U kunt hierbij denken aan een tijdelijk logeeradres, herstel, revalidatie of de ontlasting van de mantelzorger. Ook een plotselinge crisis of zorg in de laatste levensfase kan de reden zijn voor een tijdelijk verblijf. Pieter van Foreest biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Eerstelijns verblijf Eerstelijns verblijf (ELV) is bedoeld voor kwetsbare ouderen die tijdelijk niet meer of nog niet verantwoord in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven, maar waarvoor géén opname in het ziekenhuis (meer) nodig is. Belangrijke voorwaarde bij eerstelijns verblijf is dat het verblijf medisch noodzakelijk is en dat er gedurende 24 uur per dag (verpleegkundig) toezicht in de directe nabijheid nodig is. De huisarts of medisch specialist schat bovendien in dat de cliënt op korte termijn, binnen maximaal drie maanden, zal herstellen en terug naar de eigen woonomgeving kan gaan. Er zijn hierbij twee vormen van eerstelijns verblijf van toepassing: eerstelijns verblijf laag complex en hoog complex. Het verschil tussen ELV laag complex en ELV hoog complex is de complexiteit van de zorgvraag. Het eerstelijns verblijf voor een ELV laag- en hoogcomplex duurt zolang dit medisch noodzakelijk is (dit kan variëren van enkele nachten tot maximaal drie maanden), altijd met het doel terugkeer naar de eigen woonomgeving. De verwachtte verblijfsduur wordt bij opname en tussentijds besproken.

Diagnostiek & Behandeling Een bijzondere vorm van eerstelijns verblijf is wanneer de diagnose niet duidelijk is. Het kan gebeuren dat u in het ziekenhuis opgenomen bent voor een behandeling of operatie en dat uw medisch specialist niet duidelijk heeft hoe u herstelt. Maar ook vanuit de thuissituatie of vanuit een woonzorglocatie kunt u door een huisarts doorverwezen worden voor een tijdelijk verblijf om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een vermoeden van dementie. Na een onderzoeksperiode wordt er een advies gegeven over het vervolgtraject van zorg en de meest geschikte woonsituatie. Screening is mogelijk in De Kreek en De Bieslandhof.

Bijvoorbeeld ouderen die een beroerte (CVA) hebben gehad, een nieuwe heup of knie hebben gekregen, na een val iets hebben gebroken, een amputatie hebben ondergaan, waarbij hulp bij het revalideren noodzakelijk is. De gespecialiseerde Revalidatie & Herstel van Pieter van Foreest richt zich volledig op Geriatrische Revalidatie. Er is een Revalidatie & Herstel afdeling in het Reinier de Graaf Ziekenhuis (verblijfsduur 6 - 10 weken) en bij Revalidatie & Herstel aan de Beukenlaan in Delft (verblijfsduur maximaal 6 maanden). De verwachtte revalidatieduur wordt bij opname en tussentijds besproken. Het doel is terugkeer naar de eigen woonomgeving mogelijk maken.

Logies & respijtzorg Tijdelijk verblijf in de vorm van respijtzorg is mogelijk in Strandgoed Ter Heijde Logies & Respijt (bovenste etage Duinhof). Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid de zorgtaken tijdelijk op een verantwoorde manier te kunnen overdragen aan een ander. Daardoor kunnen zij tot rust komen en de zorg beter volhouden. De kosten van een all inclusive verblijf (incl. de benodigde zorg) zijn geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. In veel gevallen kan er gebruik gemaakt worden van een vergoeding uit de WMO en/of ZvW of WlZ. Voor meer informatie kunt u terecht op www.strandgoedterheijde.nl.

Crisisverblijf Soms gebeurt er iets waardoor een naaste direct (binnen 24 uur) moet worden opgenomen in een zorginstelling. Dit heet een crisisopname. Een crisisopname is aan de orde als er plotseling een ernstige verslechtering of ontregeling is. Dit kan zijn op het gebied van ontwikkeling en welzijn, veiligheid en stabiliteit. Ook kan er in de verzorging of omgeving van de persoon plotseling iets veranderen en er geen alternatief beschikbaar is. De huisarts zal de situatie inschatten en samen met de wijkverpleegkundige beoordelen of crisisopname noodzakelijk is. De zorgvrager wordt opgevangen in de dichtstbijzijnde zorginstelling waar op dat moment een crisisplaats beschikbaar is. Bij Pieter van Foreest kan dit in locatie De Kreek in ‘s-Gravenzande of De Bieslandhof in Delft. Indien er in de regio (zorggebied Westland, Schieland, Delfland) op het moment van

Revalidatie & Herstel Geriatrische revalidatie is voor kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis een medischspecialistische behandeling hebben ondergaan en actief moeten revalideren.

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

de crisis geen crisisplaatsen beschikbaar zijn, omdat ze bezet zijn met cliënten met ook een crisissituatie, wordt er bemiddeld naar een plaatsing in een andere regio. Het is namelijk van groot belang dat u op zeer korte termijn de juiste zorg ontvangt. Een crisisverblijf is altijd tijdelijk. Zorg in de laatste levensfase Zorg in de laatste levensfase, ook wel palliatieve zorg genoemd, is bedoeld voor mensen die niet meer kunnen genezen en stervende zijn. De zorg is gericht op verlichting van de pijn en klachten en op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de periode die nog rest. Zorg in de laatste levensfase is mogelijk indien uw behandelend arts heeft vastgesteld dat uw levensverwachting drie maanden of korter is. Het zorgteam ondersteunt u en uw naasten professioneel en liefdevol tijdens de laatste periode. Voor meer informatie kunt u terecht op https://pietervanforeest.nl/tijdelijke-zorg.

5


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertentie

Thuiszorg in uw vertrouwde omgeving Ouderenzorg Wijkverpleging of langdurige zorg Heeft u hulp nodig bij het wassen, aankleden en uw medicatie of heeft u nog hulp nodig na een ziekenhuis opname, dan valt dit onder persoonlijke verzorging en verpleging.

Huishoudelijke hulp Schoon en leefbare woning Het kan zijn dat u tijdelijk of permanent uw huishoudelijke taken niet kan doen. Daar helpen wij u graag bij. Wij kunnen u ondersteunen of taken overnemen, zoals wassen, strijken, schoonmaken en uw bed verschonen. Ervaring Dankzij onze ervaring bent u verzekerd van de hulp die u nodig heeft. Verzekering Wij regelen alle benodigde documenten met uw zorgverzekeraar. Bereikbaarheid Zorg in uw vertrouwde omgeving S Professioneel KOM JIJ ON Wij zijn professioneel opgeleid en RKEN? E T S R E V M TEA gediplomeerd en doen regelmatig bijscholing.

STRANDWEG 32, 3151HV HOEK VAN HOLLAND • INFO@AVANCEZORG.NL – WWW.AVANCEZORG.NL • 0174-288992 Advertentie

Royal Health Foam matrasspecialist sinds 1998

www.voorechtlekkerslapen.nl

Showroom 7 dagen p.w. geopend · Soetensstraat 18, Scheveningen. Tel: 070-3387010

Matrassenfabriek Scheveningen · persoonlijk advies · medische kwaliteit schuim · leverancier ziekenhuizen · 45 nachten proefslapen

6

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Chris Nederhorst (Royal Health Foam);

‘In bed… worden én blijven de meeste mensen beter!’ Als u iets ouder bent, heeft u deze woorden vast wel eens gehoord: in bed sterven de meeste mensen. Het was vroeger een gevleugelde uitspraak om mensen te motiveren om in actie te komen, aan het werk te gaan, zodat er brood op de plank kwam en mensen niet verzandden in hun luiheid. Hoe goed bedoeld ook, vandaag de dag denken we hier heel anders over. Een slaapkamer met bed is met name bedoeld om gezond te blijven en beter te worden. Mits je natuurlijk gebruikmaakt van de optimale omstandigheden. Iemand die alles weet van slapen is matrassenfabrikant en slaapgoeroe Chris Nederhorst van Royal Health Foam. Ook hij is overtuigd van het belang van voldoende en goede nachtrust, niet alleen in kwantitatieve, maar ook kwalitatieve zin. ‘Te weinig slaap verstoort het afweersysteem’, zegt Chris in zijn ruime winkel met uitgebreide showroom aan de Soetensstraat 18 in Den Haag. ‘Dat gaat op de lange duur uiteindelijk ten koste van de gezondheid. Welke klachten er op kunnen treden? Iemand die te weinig slaapt, raakt onder meer prikkelbaar. Dit komt doordat de afvalstoffen niet voldoende uit de hersenen kunnen worden opgeruimd. Op langere termijn kunnen overspannenheidsklachten ontstaan, met bijvoorbeeld een burn-out tot gevolg, een welvaartsziekte die inmiddels steeds vaker om zich een grijpt. Maar denk ook aan andere ziektes en ziekteverschijnselen, zoals hartkwalen, alzheimer, obesitas en diabetes, die direct of indirect het gevolg kunnen zijn van te weinig slaap. Kortom, wie gezond wil blijven en/of beter wil worden – hoe toepasselijk in deze krant! – zorgt ervoor dat hij of zij voldoende tijd inruimt voor een goede nachtrust, zich daarop voorbereidt en slaapt in goede omstandigheden.’ Wat dat laatste betreft, goede omstandigheden dus, refereert Chris natuurlijk allereerst aan een goede matras: ‘Ten eerste moet een matras exact bij je passen. Het matras is je belangrijkste gereedschap, zeg ik altijd. Essentieel zijn de stevigheid van het matras en het

textiel. Bij Royal Health Foam kunnen we inmiddels zestien verschillende stevigheden aanbieden. De matrastijken (het textiel, red.) zijn daarbij altijd gemaakt van natuurlijke materialen, wat zorgt voor optimale vochtopname. We maken een matras dat volledig is geënt op de gebruiker.” Een tweede belangrijke factor is een goede slaapomgeving. Chris: “Dat wil zeggen: stil, donker, een goede kamertemperatuur, droog, schoon, fris én geen elektrische en/of magnetische velden door stalen veren of door de aanwezigheid van telefoons, wekkerradio’s, WiFi et cetera. Dat laatste zorgt namelijk letterlijk voor

spanning in de kamer, die ook het lichaam bereikt. Zo ontstaat er bijvoorbeeld gemakkelijk kramp in tenen, kuiten of andere ledematen door boxsprings of pocketmatrassen. Goed om in de gaten te houden dus.’ Ook goed slapen voor een goede gezondheid of een voorspoedig herstel van klachten? Kom gerust langs voor een oriënterend gesprek over slapen en alle gezondheidsvoordelen in de ruime showroom van Royal Health Foam in de Soetensstraat 18 in Den Haag. Meer info? Bel met 070 388 7010 of stuur een e-mail naar info@healthfoam.nl.

Slapen en meditatie Uw slaapkamer, bed en matras kunnen nog zo goed toegespitst zijn op een goede nachtrust, tóch kan onze onrustige geest zomaar roet in het eten gooien. Wie herkent er bijvoorbeeld niet het verschijnsel dat we soms grote delen van de nacht in ons heerlijk warme bed liggen te malen? Als dat één keer gebeurt is het niet zo erg, maar wanneer de geest regelmatig onze nachtrust verstoort, kan het toch ten koste gaan van onze gezondheid. Een techniek die steeds meer mensen gebruiken om in slaap te geraken én te blijven is meditatie. Wilt u daar meer van weten? Ook daarvoor kunt u bij Royal Health Foam terecht. De matrassenspecialist werkt samen met een ACT-trainer, die alles van meditatie afweet en u kan helpen om de basisbeginselen hiervan onder de knie te krijgen.

De oude Grieken wisten het al… Onder de oude Grieken en in Egypte was het een gebruik om naar slaaptempels te gaan; een plek waar dromen werden geïnterpreteerd en, met behulp van de goden, dagelijkse problemen werden opgelost. Slaap was heilig: het zorgde voor de noodzakelijke overgang naar een andere wereld, waar je in staat werd gesteld om de wereldse beslommeringen tijdelijk achter je te laten. Eigenlijk is er dus niets veranderd, met dien verstande dat we in deze tijd per dag wel veel meer prikkels te verwerken krijgen. Dromen is daarom dus niet alleen lekker, maar dus ook nog eens heel gezond.

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

7


N I E U W S VA N G E M E E N T E W E S T L A N D

Meedoen in Westland met Kindpakket Schoolreisjes, sporten, muziek- of zwemles, een abonnement op de bibliotheek, een warme winterjas of een goede fiets. Niet alle ouders kunnen dat betalen voor hun kind. Bent u een ouder met weinig geld of kent u een kind uit een gezin waar niet zoveel geld is? Vraag dan het Kindpakket aan of wijs iemand erop.

Wethouder Piet Vreugdenhil

Zijn we voorbereid op dementie? Een paar weken geleden was ik danig onder de indruk toen ik de expositie ‘gezichten van dementie’ en één van de thema-avonden bezocht, georganiseerd door Stichting Alzheimer DelftWestland-Oostland in de Oude Kerk in Naaldwijk. Er werd verteld dat het aantal Westlanders met dementie de komende jaren zal stijgen naar zo’n 2.700; dat dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is, en dus niet hartfalen of longkanker. En dat er ieder uur in Nederland vijf mensen bij komen met dementie. 25% van de mensen boven de 80 in Nederland heeft dementie. Dat zijn confronterende cijfers. Wij kennen allemaal wel iemand in onze omgeving met deze ziekte, waarvoor geen genezing is. Je ziet die persoon veranderen. Je ziet zijn of haar naasten verdriet hebben en als mantelzorgers liefdevol zorgen. Deze expositie deed me drie dingen opnieuw realiseren. Ten eerste: als deze ziekte zo toeneemt, laten we vooral hopen en bevorderen dat voorkoming, genezing en bestrijding dichterbij komen. Dat is het werk van artsen, onderzoekers en financierende stichtingen.

Het lijkt normaal dat alle kinderen mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes. Toch groeit 1 op de 12 kinderen en jongeren in Nederland op in een gezin dat moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. Vaak kunnen zij niet meedoen aan sport, dansles of schoolactiviteiten omdat er thuis weinig geld is. Iedereen hoort erbij De gemeente Westland wil dat alle kinderen mee kunnen doen, zodat zij lekker kunnen sporten en zonder zorgen naar school kunnen gaan. De gemeente helpt kinderen uit een gezin waar niet zoveel geld is met het Kindpakket. Aanvragen Kindpakket U kunt het Kindpakket aanvragen via www.kindpakketwestland.nl/kindpakket. Uw kinderen komen in aanmerking als: - ze 4 tot en met 17 jaar oud zijn; - uw gezin in de gemeente Westland staat ingeschreven; - uw gezin een laag inkomen (en vermogen) heeft. Na goedkeuring van uw aanvraag ontvangt u de WestlandPas. Op deze pas staat een tegoed voor activiteiten en producten. De pas werkt als een betaalpas. Hiermee rekent u af bij aanbieders die zijn aangesloten bij het Kindpakket. Op www.westlandpas.nl/aanbod ziet u een overzicht van alle kortingen en aanbiedingen. Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan hebben uw kinderen sowieso recht op het Kindpakket. U krijgt automatisch bericht van de gemeente Westland.

Wat kunt u doen? Bij armoede komt vaak schaamte kijken. U kunt het verschil maken voor kinderen in uw omgeving. Herken de signalen. Een kind gaat niet mee op schoolreisje of kamp, zit niet op een club, trakteert niet of heeft gedragsproblemen.

Week van de Lentekriebels

Kent u de ouder(s) en bent u op de hoogte van de situatie? Laat hen weten dat zij het Kindpakket aan kunnen vragen. Vindt u het gesprek lastig? U kunt het ook bespreken met de leerkracht van het kind.

Van 16 tot en met 20 maart neemt een aantal Westlandse basisscholen deel aan de landelijke Week van de Lentekriebels. Doet de school van uw kind mee? Het is een mooie aanleiding om er thuis met uw kind over door te praten.

Samen voor alle kinderen Op de landelijke website www.samenvoorallekinderen.nl leest u wat u nog meer kunt doen. Zoals een actie starten, spullen doneren of vrijwilliger worden. U kunt via deze website informatiekaartjes opvragen om in de brievenbus te stoppen en een poster downloaden om bij de supermarkt, op een school of bibliotheek op te hangen.

Ten tweede, wat is het belangrijk voor de mensen met dementie en hun naasten dat we als samenleving op een goede en waardige manier met hen omgaan: begrip en geduld tonen aan mensen die bij de kassa in de war zijn, die vertwijfeld rondkijken bij een zebrapad. En laten we mantelzorgers proberen te ontlasten.

8

Via televisie, internet en sociale media kunnen kinderen al jong beelden over seksualiteit te zien krijgen. Vaak klopt de informatie niet, wordt niet alles verteld of alleen maar vanuit één kant bekeken. Kinderen hebben betrouwbare informatie nodig. Juist de veilige omgeving van de basisschool kan meehelpen aan een gezonde seksuele ontwikkeling. Met uw kind in gesprek Wanneer u hier van jongs af aan over praat, wordt het voor kinderen normaal om erover te praten. U laat hiermee zien dat ze bij u terecht kunnen met vragen of problemen. Ook geeft u ze de juiste kennis en informatie mee. Op jonge leeftijd staan kinderen hier nog open voor. Vanaf de puberteit zoeken jongeren meer zelf hun weg. Dan is het fijn om te weten dat ze terug kunnen vallen op een goede basis.

En ten derde, zijn we voorbereid? Denkt u al na over dementie? Wat weet u over de ziekte? Wat doet u als het u over een paar jaar overkomt? Of uw partner? Laat u zich verrassen of laat u zich informeren? Piet Vreugdenhil Wethouder gemeente Westland

Op school is er in die week extra aandacht voor weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Rekenen en taal zijn belangrijk, maar aandacht voor vriendschappen, respectvolle omgang en bevorderen van weerbaarheid natuurlijk ook.

De expositie ‘Gezichten van dementie’ die tot eind januari in Naaldwijk was te bezichtigen was ontroerend mooi en confronterend tegelijk.

www.gemeentewestland.nl


N I E U W S VA N G E M E E N T E W E S T L A N D

Escaperoom daagt jongeren uit: denk na over wat alcohol met je doet! Origineel, modern en uitdagend: een escaperoom waarin alles draait om alcoholgebruik en het maken van keuzes. Speciaal daarvoor is een bakwagen van 4,5 meter lang ingericht met puzzels, raadsels en opdrachten. Eenmaal ontsnapt, weten vooral jonge bezoekers meer over de gevaren die het drinken van alcohol met zich meebrengt.

Heeft u vragen over wonen, zorg en welzijn, vrijwilligerswerk of inkomen? Heeft u (tijdelijk) ondersteuning nodig of wilt u advies? Loop zonder doorverwijzing of afspraak binnen bij het Buurt Informatiepunt in uw kern waar goed opgeleide vrijwilligers u graag te woord staan. In elke kern is een Buurt Informatiepunt één of meerdere dagdelen geopend. Heeft u vragen over het Buurt Informatiepunt of de diensten van Vitis Welzijn? Bel dan 0174 - 630 358.

Vanaf maart 2020 rijdt de als escaperoom ingerichte bakwagen het hele Westland door. “Met een levensgrote en in het oog springende #FFSERIEUS?!-sticker op de zijkanten van de bakwagen zal hij zeker opvallen!”, vertelt Tim Heemskerk van Sport Heroes. #FFSERIEUS?! Regelmatig drinken jongeren meer alcohol dan goed voor hen is. De gevolgen kunnen heftig zijn. Blijvende schade aan de hersenen, meer kans op agressie en geweld en verslaving. Bovendien zijn meisjes met drank op vaker het slachtoffer van onveilige of ongewenste seks. Dat nemen we in Westland serieus. Daarom heeft Sport Heroes voor de gemeente Westland de campagne ‘#FFSERIEUS?! ESCAPEROOM’ opgezet.

Voor overige vragen belt u met het KlantContactCentrum van de gemeente via telefoonnummer 140174. Openingstijden: in de ochtend van 9.00 - 12.00 uur in de middag van 14.00 - 17.00 uur

duidelijk waarom alcohol op jonge leeftijd slecht is en dat je het ook leuk kunt hebben zonder alcohol.” In de klas kan de leerkracht op hetzelfde moment aan de rest van de klas voorlichting geven.

Het idee erachter? Spanning en beleving spreken jongeren meer aan dan zeggen dat iets niet mag. Iedere vereniging, middelbare school en ieder evenement kan de escaperoom tot eind december 2021 gratis reserveren. Hij is al gereserveerd voor de Westlandse feestweken en ook de scholen zijn enthousiast!

Magneetwerking Tim hoopt dat scholen, verenigingen en (festival)organisaties allerlei activiteiten rondom de escaperoom bedenken. “Het effect is groter wanneer je de escaperoom combineert met lespakketten, gastlessen of een informatieavond voor ouder/verzorgers of vrijwilligers. Ouders, sporters, feestvierders: iedereen is welkom een kijkje te komen nemen. Zet hem bijvoorbeeld een paar dagen op het schoolplein, bij een alcoholvrij feest, een festival met gezonde foodtrucks of een sportevenement voor jong en oud.”

Westlands hok “Je werkt in groepjes van vier”, legt Tim uit. “Je kunt ontsnappen door met elkaar te praten over wat je weet en hoe je denkt over alcohol en over jouw ervaringen daarmee. De opdrachten gaan over uitgaan, groepsdruk, de situatie thuis en gezondheid. De plek en situatie is herkenbaar: als speler kom je terecht in een Westlands hok. Spelenderwijs wordt

Net als in de zomercampagne van vorig jaar (Zero Heroes #FFSERIEUS?!) zijn nu opnieuw Westlandse rolmodellen betrokken. Lara van Ruijven (shorttrackster uit Naaldwijk), Tessa van Zijl (handbalster uit Poeldijk), Nick de Jong (ervaringsdeskundige uit De Lier), Ricardo Castano (DJ uit Naaldwijk) en Marco van der Helm (DJ Bass Chaserz uit Wateringen). Zij laten zien hoe gevaarlijk al-

cohol kan zijn in je leven en waarom je het beter kunt laten staan. Bewust van de gevolgen Onder de titel Zero Heroes voert de gemeente Westland sinds 2018 campagnes om ouders en kinderen bewust te maken van de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Vitis Welzijn, GGD Haaglanden, Brijder Verslavingszorg, Jeugdgezondheidszorg en kinderarts Nico van der Lely (stichting Jeugd en Alcohol). Meer weten of escaperoom reserveren? De escaperoom is te reserveren via de website www.ffserieuswestland.nl. Voor vragen stuurt u een e-mail naar info@sportheroes.nl of belt u naar 06 14 74 65 14. Kijk voor meer informatie over alcohol en jongeren op de website www.brijderjeugd.nl of www.drugskompas.nl.

’s-Gravenzande, Zandeveltplein 26 (In bibliotheek ’s-Gravenzande) dinsdag- en woensdagmiddag Heenweg, Boelhouwerstraat 1 (In de Brede Buurtschool) Woensdagochtend Honselersdijk, Fazantlaan 4 (In de school PCBS De Hoeksteen) dinsdagmiddag en donderdagochtend Kwintsheul, Kerkstraat 43a (In de Kastanjehof) woensdagmiddag Maasdijk, Cornelis Houtmanplein 6 (In wijkcentrum De Prinsenhof) woensdagochtend Monster, Havenstraat 16 maandag- en donderdagochtend Poeldijk, Witte Brug 2 (In wijkcentrum de Backerhof) dinsdagmiddag en donderdagochtend De Lier, Hoofdstraat 9 Lunchroom Bijzonder maandagmiddag en vrijdagochtend Naaldwijk, Verdilaan 7 (In gemeentehuis) maandag- t/m vrijdagochtend Wateringen, Dorpskade 3 (In bibliotheek Wateringen) dinsdagmiddag en woensdagochtend E-mail U kunt ook e-mailen: info@vitiswelzijn.nl

Meedoen met OldStars Sport Wilt u graag bewegen en mensen ontmoeten bij u in de buurt? Bij RKVV Westlandia, FC ’s-Gravenzande en KMD Kwintsheul kunnen 60-plussers nu al meedoen met Oldstars Walking Football. SV Honselersdijk start daarmee vanaf 17 maart. Bij VV Verburch kunt u, behalve Walking Football, ook meedoen met Walking Handball. Iedereen is welkom: mannen, vrouwen, ook als u nog nooit hebt gevoetbald of gehandbald. De training bestaat uit een warming-up en verschillende beweegvormen. Onder begeleiding van een deskundige trainer werkt

u aan een betere balans, conditie en fitheid. Voor of na de training is er tijd voor koffie en een praatje in de kantine. Zo leert u elkaar beter kennen. Kom gewoon eens langs of neem contact op met een van de verenigingen: - RKVV Westlandia: Ad Henneveld via 06 22 23 49 46; - FC ’s-Gravenzande: Koos Klop, 06 83 10 11 51 of via k.klop@fcsgravenzande.nl; - VV Verburch: Pieter Batenburg, 06 14 30 17 70 of via pieterbatenburg88@gmail.com; - KMD Kwintsheul: via oldstars@sv-kmd.nl of bel Theo de Reuver: 06 47 95 37 85; - SV Honselersdijk: Leen Lindhout, 06 52 02 23 50 of via gerlee@caiway.nl.

Vitis Welzijn Mantelzorg Wilt u een gesprek met de consulent mantelzorg? Dat kan bij u thuis, bij een Buurt Informatiepunt of een wijkcentrum van Vitis Welzijn. Neem contact op voor een afspraak of advies met de consulent mantelzorg. Telefoonnummer: 0174 - 630 358 Consulent jonge mantelzorgers Ben je onder de 23 jaar en zorg je voor een ziek familielid of andere naaste en wil je hulp of erover praten? Neem contact op met Marjon van Oosten Telefoonnummer: 0174 - 630 358 / 06-57603705 Facebook: jongzorgenwestland mantelzorg@vitiswelzijn.nl www.vitiswelzijn.nl

Kijk voor meer informatie op www.oldstars.nl.

www.gemeentewestland.nl

9


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertentie

Metaalvrije tandheelkundige implantaten van zirkonium.

Sterk, mooi en duurzaam! Metaalvrije tandheelkundige implantaten van zirkonium zijn volledig gemaakt van hoogwaardig, wit keramisch materiaal. Van implantaat tot kroon is dit tandheelkundige implantaat uit één stuk gemaakt en is daardoor ongelooflijk sterk en duurzaam en biedt daarnaast ook nog een ongeëvenaarde esthetiek. Bovendien is keramisch zirkoniumoxide volledig hypoallergeen, biocompatibel en niet-corrosief, wat de mogelijkheid van irritatie van zachte weefsels, hersteltijd kan minimaliseren en tot hogere succespercentages op lange termijn kan leiden.

De VOORDELEN op een rijtje… -

Hoogwaardige esthetiek, Verminderd infectierisico, Snellere genezing, Sterkte en duurzaamheid,

door de witte basiskleur door betere tandvlees aansluiting door grote weefselvriendelijkheid door hoge kwaliteit van het materiaal Voorbeeld metalen implantaten.

Zie ook het artikel op pagina: 15 3 Zir implantaten 2 weken na plaatsen.

Voor meer informatie over metaalvrije tandheelkundige implantaten van zirkonium:

3 Zir implantaten met kroon.

Tandartspraktijk Ringers Kwintrum 8, 2295 HZ Kwintsheul tel: 0174-297322 info@tandenXtra.nl www.tandenXtra.nl

Tandartspraktijk Starrenburg Dijkstraat 12, 2675AX Honselersdijk tel. 0174-631413 info@tandartspraktijkstarrenburg.nl www.tandartspraktijkstarrenburg.nl

Regioblad Gezond Zijn / Beter Worden:

Peter Keijzer gaat meer samenwerken met West Media U heeft het ongetwijfeld al eerder in o.a. huis-aan-huisblad ‘Het Hele Westland’ kunnen lezen: de samenwerking tussen uitgever Peter Keijzer (Gezond Zijn / Beter Worden) en Uitgeverij West Media zal verder worden geïntensiveerd. “De samenwerking met Uitgeverij West Media is niet nieuw”, zegt Peter, die het zo langzamerhand ‘wat rustiger aan wil gaan doen’ om ruimte te maken voor wat meer ontspanning en creatieve zaken: “Sinds een paar jaar werken we al samen op het gebied van de opmaak van de pagina’s en de verspreiding van GZBW. Daar komt nu de advertentie acquisitie bij zodat ik nog meer tijd krijg voor de samenstelling en invulling van de redactiepagina’s. Maar het is zeer waarschijnlijk en ook logisch dat ik de teugels ook op dat vlak wat meer laat vieren. Op deze wijze gaan mijn collega’s bij West Media het blad, de lezers en de adverteerders goed leren kennen en is de voortzetting van GZBW in vertrouwde handen”, zegt de Lierse ondernemer die met veel plezier terug kijkt op de samenstelling van 55 edities vol nieuws op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. In 2019 heeft Keijzer het nieuwe huis-aan-huis-blad ‘Door & Door Duurzaam’ bedacht dat ook in samenwerking met West Media ontwikkeld

10

Ondertekenaars Eric Kooij (Uitgeverij West Media), Peter Keijzer (Idee Reclame & Communicatie) en Rick de Vroom (Uitgeverij West Media). zal worden en binnenkort in Westland, Hoek van Holland en Midden-Delfland op de mat zal vallen. Het ligt in de bedoeling dat het nieuwe huis-aan-huisblad vier

keer per jaar verschijnt en veel (regionale) duurzame ontwikkelingen beschrijft. “Een goed blad te ontwikkelen en in de markt te zetten vraag veel energie en aandacht.

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Dus moeten creatieve zaken nog maar wat langer in de koelkast”, aldus de nog prille pensionado.


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Alie van den Berg (95):

Hooikoorts door vroege lente

‘Wekelijkse zwemuurtje zou ik niet willen missen’

Na haar baantjes gezwommen te hebben is het tijd voor koffie. De ‘s-Gravenzandse is een goede bekende bij Sportcentrum Vreeloo want vanaf de oprichting van dit speciale zwemuurtje in 2001 doet zij mee. “Dochter Wilma was hier zweminstructrice en vertelde me van dit initiatief dat met een paar mensen gestart is. Bedoeld voor mensen met allerlei beperkingen en/ of aandoeningen. Zelf mag ik nog niet klagen. Ik heb wat moeite met trap lopen en ben wat meer aangewezen op een rolstoel. Maar voor de rest voel ik me prima. En helemaal als je eens een nacht slecht geslapen hebt. Dan heb je weer zin in een heerlijk uurtje zwemmen”. Alie is opgegroeid met water: “Heel mijn leven zwem ik al. Als kind werd ik in de zomer door mijn broers en zussen mee gesleept naar het strand. Daaraan terugdenkend lijkt het wel of je daar de hele zomer was. En misschien was dat ook wel zo. Zwemles? Welnee, je probeerde maar wat en uiteindelijk had je een manier gevonden om te blijven drijven. Later zijn we ook met de kinderen vaak naar het strand in Hoek van Holland geweest. Dus kun je gerust stellen dat het kunnen zwemmen belangrijk is geweest in de

Foto: GZBW

Ze is de respectabele leeftijd van 95 gepasseerd en zwemt elke week trouw bij Optisport in De Lier: Alie van den Ende zou haar wekelijkse uurtje ontspanning op dinsdag voor geen goud willen missen.. En dat samen met haar dochters die hun moeder goed in de gaten houden…

Alie geflankeerd door haar dochters. familie”, aldus Alie die zich terdege realiseert dat ze boft met de hulp van haar dochters. “Weet je, ik kan er slecht tegen afhankelijk te zijn van anderen. Zeker van vreemden. Maar als je zo oud bent moet je accepteren dat niet alles meer vanzelf gaat”. Ook met haar thuishulp is de ‘s-Gravenzandse blij: “We wonen al 73 jaar op de Groeneweg, het boerderijtje met de ontelbare sneeuwklokjes. Ik woon daar heerlijk samen met mijn zoon die werkelijk alles voor me doet. Anders had ik al lang moeten verhuizen. Nee, ik mag bepaald niet klagen.” Verhoogde watertemperatuur De twee zweminstructrices Bianca en Puck houden toezicht op de groep zwemlustigen die elk met hun eigen aandoening of beperking van het water genieten: “Het is een zeer gevarieerde groep die wekelijks hun baantjes zwemmen. We zien hier

mensen die revalideren, die fysieke of neurologische beperkingen hebben of gewoon voor de sociale contacten komen. We hebben hier in De Lier de mogelijkheid om de bodem omhoog te brengen zodat men met de rolstoel het water in kan. Vanuit die situatie kan men heerlijk gaan zwemmen. Vaak geholpen door vrijwilligers en begeleiders die helpen met o.a. aankleden en zelf ook mee mogen zwemmen. En met een verhoogde watertemperatuur van 32 graden is het één en al weldaad voor spieren en gewrichten”, aldus Bianca die de voordelen nog graag op een rijtje zet: ‘Je blijf fit, gezond en mobiel door te bewegen, je traint in een gezellige groep op eigen niveau en er wordt altijd rekening gehouden met de lichamelijke mogelijkheden en beperkingen. Ik zou dus zeggen, meldt u aan of kom langs…” Meer info: www.optisport.nl.

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al. Dat melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Weeronline. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten. Met zeer zacht weer, zo’n 10 tot 14 graden komen we al tot de eerste vroege lentedagen met maxima van 15 graden. Tijdens droge dagen en dagdelen kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van de els de komende weken klachten ondervinden. Het starten van hooikoortsmedicatie wordt dan ook aangeraden.

Open Dag HagaZiekenhuis en Juliana Kinderziekenhuis Een patiënt komt met ernstige verwondingen binnen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Wat moet er dan allemaal gebeuren? U ziet het tijdens de Open Dag op zaterdag 21 maart. Van 10.00 tot 15.00 uur valt er heel wat te ontdekken op locatie Leyweg. Zo kunt u rondkijken op de operatiekamer, luisteren naar de boeiende verhalen van onze specialisten en nog veel meer. Deze dag wilt u niet missen. Zet de Open Dag in het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis dus alvast in uw agenda. Het volledige programma volgt binnenkort in de media.

Wanneer is het verstandig voor een alleenstaande om een testament te maken? In Nederland zijn bijna 3 miljoen mensen alleenstaand. Je bent alleenstaand als je geen partner hebt, alleen woont, gescheiden bent of weduwe/weduwnaar bent. Als je alleenstaand bent, is het goed om een testament op te laten stellen; dit is niet alleen van belang voor mensen die een relatie hebben of getrouwd zijn. Met een testament heb je zelf de touwtjes in handen over je nalatenschap. We zetten de belangrijkste redenen voor het vastleggen van een testament voor je op een rij. 1. Wie zijn je erfgenamen als je alleenstaand bent? Als je als alleenstaande kinderen hebt, zijn de kinderen de erfgenamen. Anders zijn jouw erfgenamen: ouders, broers en zussen. Ook halfbroers en halfzussen tellen mee. Mochten je broers en zussen ook overleden zijn, dan gaat je erfenis naar hun kinderen. Deze personen worden je wettelijke erfgenamen genoemd. 2. Geen goed contact met familie Een reden om een testament op te laten

stellen kan zijn dat je geen goed contact met je familie of bepaalde familieleden hebt. In een testament regel je wie wel van je mogen erven. Dit mogen ook vrienden zijn of goede doelen.

een generatie overslaat, sla je ook een belastingronde over.

of wijzigen door een nieuw testament op te stellen dat het oude (niet meer gewenste) testament vervangt.

Goede doelen erven belastingvrij. Wil je daaraan nalaten? Dan heb je een testament nodig.

3. Je wilt een executeur benoemen Na je overlijden moet er veel geregeld worden, bijvoorbeeld het opruimen van je huis, het opheffen van je bankrekeningen en het doen van belastingaangifte (erfbelasting en inkomstenbelasting). In je testament kun je iemand benoemen die deze zaken mag regelen, dit wordt een executeur genoemd. Dit kan zowel iemand uit je eigen kringen als een buitenstaander zijn, bijvoorbeeld de notaris. Belangrijk is dat je deze persoon vertrouwt, hij of zij oefent immers je laatste wil uit.

5. Erfgenamen beschermen bij echtscheiding Met een testament kun je je kinderen beschermen bij een echtscheiding. In je testament kun je namelijk bepalen dat de erfenis alleen naar je kinderen gaat waardoor bij een eventuele scheiding de ex-partner niets ontvangt. Of als je zelf gescheiden bent, kun je in een testament regelen dat je ex-partner niet via de kinderen ooit iets van jouw erfenis ontvangt.

4. Belasting besparen Je erfgenamen moeten over hun erfdeel erfbelasting betalen. In verband hiermee kan het fiscaal gunstiger zijn om neefjes en nichtjes (de kinderen van je broers en zussen) te laten erven. Dit noem je “generation skipping”: doordat je

6. Hoe kan ik een testament aanpassen of ongedaan maken? Bij de notaris. Een testament verscheuren is niet voldoende, want het origineel ligt nog bij de notaris en staat aangemeld bij het Centraal Testamentenregister. Bij de notaris kun je jouw testament ‘herroepen’

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je een testament opstellen of aanpassen, dan kun je contact opnemen met mr. Steffie Michels (foto), zij is notaris en partner bij Westland Partners Notarissen en Advocaten. Telefoon: 0174-637570, website: www.westlandpartners.nl.

11


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertorial

Linneweever

Ook voor maatwerk gehoorbeschermers Gaat u wel eens naar een concert of festival, rijdt u soms in een cabriolet, maakt u regelmatig gebruik van ‘oortjes’ in bijvoorbeeld uw telefoon of tablet óf bevindt u zich tijdens werkzaamheden regelmatig in ruimtes waarin het aantal decibellen de grens overschrijdt of kunt u zich door omgevingsgeluiden niet meer zo goed concentreren? Dan kunnen gehoorbeschermers prima uitkomst bieden! Linneweever in Wateringen is niet alleen helemaal thuis in de zorg voor uw ogen, maar ook voor het functioneren en de bescherming van uw oren. Art van Onselen is al zo’n tien jaar actief als audicien bij Linneweever en signaleert de laatste jaren een duidelijke stijging van het gebruik van gehoorbeschermers: ‘Eigenlijk is het in ons deel van het land nooit meer echt helemaal stil. Er is altijd wel geluid. Al levert geluid natuurlijk niet altijd gehoorbeschadiging op. Geluid is immers ook heel functioneel, het beschermt ons bijvoorbeeld bij dreigend gevaar. Maar ons gehoor laat ons ook vaak genieten. Bijvoorbeeld door te kunnen luisteren naar mensen, onze kinderen of kleinkinderen. Raakt ons gehoor beschadigd en gaat het dus achteruit, dan is dat niet leuk. We gaan dingen missen, we kunnen ons gaan terugtrekken, het kan mensen zelfs in een sociaal isolement brengen. Daarom is het belangrijk dat we goed met dit waardevolle zintuig omgaan. Ons gehoor is veel te kostbaar om er risico mee te nemen. Daarom adviseren we mensen in bepaalde situaties om gehoorbeschermers te gebruiken.’ Voor jong én oud De klanten van Linneweever voor gehoorbeschermers zijn zowel ouderen als jongeren. Zij gebruiken gehoorbescherming

bij verschillende situaties en gelegenheden, maar natuurlijk altijd met het doel om het aantal binnenkomende decibellen te verlagen. Art: ‘Wettelijk gezien ligt de grens bij bijvoorbeeld een concert op 103 decibellen, dan wordt ervan uitgegaan dat de bezoekers gehoorbeschermers dragen, maar vanaf 80 à 85 decibellen kan er al schade optreden aan het gehoororgaan. Het dempingsniveau van de gehoorbeschermer wordt zó ingesteld dat de bezoeker van een concert of festival natuurlijk nog wel optimaal kan genieten van de muziek. Komen we niet aan dat aantal decibellen, dan kan het alsnog verstandig zijn om de gehoorbeschermers tóch in te doen.’

Meer over onze leverancier: Al 70 jaar ontwikkelt Dreve gepassioneerd medische apparaten voor het plaatsen van gehoorapparaten. Hun eigen oorstuklab heeft al vele jaren ervaring in de digitale productie van op maat gemaakte oorstukjes. Dit zorgt ervoor dat Dreve zich onderscheidt van de andere leveranciers op het gebied van de oorstukjes. Het doel is om een zo best mogeiljke hoortoestellevering te bieden met het grootst mogelijke draagcomfort en pasvorm. Het oorstukje van Dreve is een centraal onderdeel voor het plaatsen van gehoorbeschermers en daarom wordt dit geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Maatwerk Net als bij de ogen, is er vooraf ook voor de oren een hoortest noodzakelijk, zodat exact duidelijk is wat het actuele kwaliteitsniveau van het gehoororgaan is en of er überhaupt al schade is opgetreden. ‘De hoortest is gratis’, zegt Art. ‘Aan de hand van de uitslag van de test bepalen we het beschermingsniveau. Het kan inderdaad soms best confronterend zijn als mensen merken dat ze toch niet meer zo goed en scherp kunnen horen. Als mensen besluiten tot de aankoop van gehoorbeschermers, worden de oren en de vorm van de

oren nauwkeurig opgemeten, zodat de gehoorbeschermers exact op maat kunnen worden gemaakt. Ook kunnen mensen kiezen voor transparant of een opvallende kleur. We zien dat mensen soms een gehoorbeschermer kiezen die past bij hun identiteit. Het is zeker geen attribuut waar mensen zich voor schamen, wat bij een hoorapparaat nog weleens het geval is. Wanneer de gehoorbeschermers klaar zijn, wordt er nogmaals een nauwkeurige test gedaan gedaan om te controleren of de gehoorbeschemers voldoen aan de gestelde wensen en eisen van de cliënt. Is dat het geval, dan weet de gebruiker zeker dat er geen gehoorschade meer op kan treden.’

Doe een gratis hoortest Wilt u een hoortest laten afnemen? Elke vrijdagmiddag houden audiciens Art van Onselen en Vincent Nieuwenhuijs van Linneweever van 13.00 tot 17.00 een inloopspreekuur. U bent van harte welkom.

12

Zakelijk gebruik Speciaal voor zakelijke klanten heeft Linneweever overigens de speciale Office Gehoorbeschermers. Deze zijn reuze handig in lawaaiige kantooromgevingen, maar bijvoorbeeld ook in fabrieken. Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers beter functioneren als ze zich beter kunnen concentreren, minder snel moe worden en minder snel hoofdpijnklachten ervaren. Art: ‘Deze investeringen doen ondernemers niet alleen voor het welzijn van de medewerker, maar zeker ook voor de kwaliteit van de dienstverlening binnen de organisatie.’

Gehoorschade bij het aantal decibellen Ons gehoor is gevoelig voor harde geluiden. Wanneer wij langer dan 8 uur in een omgeving zijn met geluidsniveau rond de 80 dB beschadigt ons gehoor. Iedere 3 dB die erbij komt halveert de tijd. Daarom loopt het gehoor bij 100 dB al binnen 4 minuten schade op. Met gehoorbeschermers op maat ben je gegarandeerd van een passende afsluiting en een goede pasvorm: 101 dB 3,5 minuut 104 dB 1,5 minuut 100 dB Popconcert of discotheek

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertorial

Ouders en grootouders van harte welkom met kind/kleinkind in Wateringen

Linneweever Kid’s Plan steeds populairder

Het menselijk lichaam is een wonder van techniek. Neem nu de ogen. Die passen zich moeiteloos aan de afstand die onze ogen moeten overbruggen naar het object dat we willen of moeten waarnemen. Maar let op: er zit inmiddels een addertje onder het gras! De ogen van jonge kinderen turen per dag namelijk steeds langer naar een beeldscherm, zoals een iPad of een mobiele telefoon. ‘Dat betekent dat we objecten veraf minder scherp kunnen gaan zien’, aldus Dagmar Bol, specialist op het gebied van onder meer kinderbrillen. ‘Zo werkt evolutie nu eenmaal. Het gevolg is dat jonge kinderen in deze tijd steeds sneller een bril nodig hebben met steeds meer sterkte. Een oplossing? Ideaal zou natuurlijk zijn dat kinderen net als vroeger veel meer buiten gaan spelen en minder lang naar een schermpje turen, maar of we dat voor elkaar krijgen is natuurlijk maar de vraag. We leven nu eenmaal in een digitale tijd, dat zal niet meer veranderen, schat ik zo in.’ Kwetsbare kinderogen De conclusie is dus dat kwetsbare kinderoogjes meer dan vroeger onder druk staan. Het is daarom altijd aan te beleven om de ogen van uw kinderen of kleinkinderen te laten controleren. Of er daarna een bril moet komen, is eventueel de volgende stap. Dagmar: ‘Als dat het geval is, is het belangrijk dat ouders en grootouders beseffen dat alleen echte kwaliteitsbrillen een -glazen effectief

Oogtest voor Kids Heeft u het idee dat uw kind of kleinkind een bril nodig heeft, dan kunt u een afspraak maken bij de opticien of orthoptist. Bel met Linneweever op 0174 293 140 of kom langs in de winkel aan de Herenstraat 15 in Wateringen. De koffie én limonade staan klaar!

bijdragen aan een beter zicht én niet te vergeten beschermen tegen beschadiging door bijvoorbeeld UV-straling van de zon. Bij Linneweever zijn we leverancier van ZEISS, een kwaliteitsmerk voor glazen. ZEISS produceert als enige merk UV-werende glazen, die op termijn niet verkleuren of minder effectief worden. Hiermee voorkomen we dus dat kinderen blijvende oogschade of oogziektes oplopen door te veel UV-straling. Vergelijk het met onze huid: in de zomer smeren we ons kroost helemaal in met zonnebrandolie factor 50 om te voorkomen dat de huid verbrandt. Maar we vergeten dat de ogen daar net zoveel last van hebben. Een zonnebril voor het kind? Dat kan, maar je ziet vaak dat ouders – en dat is logisch hoor – vaak een goedkoop model aanschaffen. Zo’n bril kan bij het spelen immers zomaar kapot gaan. Maar de gevaren worden ermee niet onderdrukt. Zorg dus altijd voor een goede bril met uitstekende UV-werende eigenschappen, dat kan ook een zonnebril met glazen van ZEISS zijn.’ Voordelig Kid’s Plan Maar ja, zo horen wij veel ouders en grootouders al denken: wat kost dat allemaal wel niet? Goed nieuws: dat valt reuze mee met het speciale Kid’s Plan. Linneweever biedt namelijk alle kindermonturen heel voordelig aan én neemt ook nog eens één van de twee Zeiss-glazen geheel voor zijn rekening. ‘Dat scheelt natuurlijk heel veel geld’, aldus Dagmar. ‘Het Linneweever Kid’s Plan is er voor kinderen tot 12 jaar. Zij zijn met een ouder of grootouder van harte welkom in onze winkel voor een regelmatige controle van de ogen door onze speciaal opgeleide orthoptiste. Op basis van de uitslag kijken we heel gericht naar wat het kind nodig heeft. Door de aangepaste tarieven van de monturen is het ook mogelijk om een kind dat in de groei is, regelmatig van een ander montuur te voorzien. Zo past het zich aan aan de wensen van het kind, dat natuurlijk nog altijd in de groei is en soms gewoon een ander stoer montuur wil dragen. Kortom: het Linneweever Kid’s Plan is een uitkomst voor ouders en grootouders die hun kind of kleinkind een leuke en goede bril willen geven, waarmee ze niet alleen goed zien, maar die hen ook nog eens beschermt tegen de gevaren van UV-straling.’

Foto: Rolf van Koppen Fotografie

Het vorig jaar geïntroduceerde Kid’s Plan van Linneweever in Wateringen wordt steeds populairder. Dat is logisch, want het voorziet in een behoefte van ouders en grootouders om hun kinderen en kleinkinderen tegen zeer scherpe tarieven tóch de beste oogzorg in de regio te kunnen geven. En dat is helaas steeds vaker nodig.

Waarom is 400 nm een betere norm voor UV-bescherming? Niet alleen de ogen, maar ook omliggende delen zoals de oogleden en traanbuis zijn erg gevoelig aan UV-straling. Het is algemeen bekend dat het aan UV-straling blootstellen van huid zorgt voor veroudering, rimpels, pigmentvlekken, sproeten en zelfs huidkanker. Door deze schadelijke effecten, hebben wetenschappelijke en regelgevende instanties en organisaties die onderzoek doen naar de biomedische impact van licht en straling, altijd aangegeven dat er een bescherming van 400 nm nodig is tegen UV-straling. UV-stralingen met kortere golflengtes hebben dan wel hogere energieniveaus, maar de sterkte van de straling tussen 380 en 400 nm is veel hoger. Dit bereik van het UV-spectrum vertegenwoordigt 40% van de totale hoeveelheid UV-straling gemeten op aarde.

Ieder kwartaal kiezen de bezoekers van onze website een nieuwe Kinderbrillenkampioen. Alle kinderen die bij ons een mooie nieuwe bril aanschaffen dingen mee naar de titel van Kinderbrillenkampioen. Er wordt een mooie foto gemaakt samen met de nieuwe bril op en de foto wordt op onze website geplaatst. Op de kidsclub pagina kunnen ouders, vrienden, opa’s en oma’s, andere familieleden en iedereen die dat wil stemmen. Ieder kwartaal zetten wij degene met de meeste stemmen in het zonnetje. We maken er samen met de kinderbrillenkampioen van het kwartaal een echt feest van in de winkel. Tijdens dit feestje draait het natuurlijk om de winnaar! Onze kinderbrillenkampioen van afgelopen kwartaal is Thomas. Hij heeft maar liefst 930 stemmen weten te behalen!

LINNEWEEVER Herenstraat 15 | 2291 BB Wateringen www.linneweever.nl | info@linneweever.nl T 0174 293140

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Openingstijden Maandag 13.00 – 18.00 uur Dinsdag 9.00 – 18.00 uur Woensdag 9.00 – 18.00 uur Donderdag 9.00 – 18.00 uur Vrijdag 9.00 – 21.00 uur Zaterdag 9.00 – 17.00 uur

13


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Advertentie

Advertentie

WILT U ZO LANG MOGELJK VEILIG THUIS BLJVEN WONEN?

DOE MEE MET WESTLAND BLJFT STAAN! Leer in 12 cursuslessen hoe u valpartjen kunt voorkomen. De verschillende beweegoefeningen hebben een positief effect op uw kracht, mobiliteit en balans. Natuurljk beweegt u mee op eigen niveau, dat kan staand of zittend vanuit een stoel. MAANDAG 16:00 - 17:00 uur

NAALDWJK Wjkcentrum Hooge Hasta Hastastraat 5

GRATIS PROEFLES 2 maart

WOENSDAG 11:00 - 12:00 uur

MONSTER Wjkcentrum Noviteit Havenstraat 16

GRATIS PROEFLES 26 februari

WOENSDAG 13:00 - 14:00 uur

WATERINGEN Wjkcentrum Terra Nova Het Tolland 2

GRATIS PROEFLES 26 februari

VRJDAG 10:00 - 11:00 uur

‘S GRAVENZANDE Wjkcentrum Larix Larixstraat 4

GRATIS PROEFLES 28 februari

U betaalt slechts € 50,voor 12 lessen!

Meld u aan via: j.lubis@sportiefplus.nl of 06 467 467 67

65+

App ZwangerHap neemt onzekerheid over voeding weg bij zwangere vrouwen Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kunnen zwangere vrouwen in een oogopslag zien of ze iets wel of niet kunnen eten of drinken, met uitleg en alternatieven erbij. De app is sinds de lancering in 2019 al meer dan 120.000 keer gedownload. Ongeveer twee derde van de zwangere vrouwen heeft de app vorig jaar gebruikt. Om te achterhalen of de gebruikers van ZwangerHap tevreden waren met de nieuwe app, heeft het Voedingscentrum in 2019 een online enquête uitgevoerd onder meer dan 100 zwangere vrouwen. Ook werden er negen interviews gehouden. Uit het onderzoek bleek o.a. dat 99% vindt dat ZwangerHap helpt om veilige producten te kiezen, 96% zich zekerder voelt over veilige voedselkeuzes en 72% bepaalde voedingsmiddelen niet had gegeten, die ze zonder de app waarschijnlijk wel had gegeten.

misverstand. Veel producten waar vaak over wordt getwijfeld, zijn veilig als je ze goed verhit. Zoals gerookte zalm, ham en ei. Of je iets moet verhitten voor je het eet, staat aangegeven in de app. Ook brie en andere kazen kun je gewoon eten als er geen rauwe melk inzit. Wat je wel beter kan laten staan, zijn rauwe dierlijke producten zoals carpaccio en sushi. En roofvissen zoals tonijn, die kun je beter niet eten vanwege de mogelijke zware metalen.” Voor meer info over de app ZwangerHap kijk je op www.voedingscentrum.nl De app is gratis te downloaden in de app stores.

Top 5 ‘twijfelproducten’ Het Voedingscentrum haalde de afgelopen maanden interessante gegevens uit de app. Uit analyses blijkt dat zwangere vrouwen het meest onzeker zijn over zalm, brie, tonijn, ham en ei. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, licht toe: “Zwangere vrouwen denken soms dat ze bijna niks meer mogen eten. Maar dat is echt een

14

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020

Tandarts Arjan Starrenburg:

Stoppende roker maakt steeds vaker gebruik van medicijn op recept

‘Het Zirkonium implantaat biedt zo veel voordelen’ In de tandheelkunde is veel veranderd de afgelopen 25 jaar. In het verleden was het normaal dat je overging van je eigen tanden naar een kunstgebit, voor velen het eindstadium van het gebit. De tandheelkundige verzorging is echter zodanig vooruitgegaan dat het kunstgebit vaak niet meer het laatste redmiddel is. Ook de kwaliteit van implantaten heeft een vlucht gemaakt… Naast de preventie en goede voorlichting dragen ook de technische mogelijkheden bij aan deze positieve verschuiving. Tandarts Arjan Starrenburg: “Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is het gebruik van tandheelkundige implantaten, ook wel ‘kunstwortels’ genoemd. Op deze kunstwortels kunnen allerlei schitterende vaste constructies geplaatst worden. In de jaren ‘80 en ‘90 is begonnen met heel veel te implanteren met metalen implantaten, ofwel titanium. Implantologie is al lang niet meer weg te denken binnen de tandheelkunde. Maar na 30 jaar ervaring blijkt het niet alleen maar rozengeur en maneschijn te zijn; wereldwijd is men met studies bezig naar de oorzaak van het meest voorkomende probleem bij implantaten, de z.g. peri-implantitis dat zorgt voor een ontsteking waardoor het implantaat verloren gaat. En dat is nou net het laatste wat je wil als patiënt”, aldus Starrenburg.

kan worden door een soort afweer reactie van het lichaam tegen het zware metaal. Starrenburg: “Juist om die reden is reeds meer dan 20 jaar geleden tandarts Volz begonnen met het ontwikkelen van een Zirkonium implantaat. Zirkonium is geen metaal maar een overgangsmetaal, dat na een keramiserings proces de negatieve eigenschappen van zwaar metaal verliest met de daarbij behorende negatieve lichaamsreacties. Vandaar dat in Duitsland nu al veel mensen kiezen voor Zirkonium om zo gezond mogelijk te kunnen leven. Ook de kleur van het implantaat is volledig wit in plaats van metaalkleurig, wat een voordeel is en geen zwarte verkleuringen veroorzaakt”.

Starrenburg is met collega/ tandarts Hans Ringers uit Kwintsheul enthousiast over SDS zirkonium implantaten. Het zijn ook de enige praktijken in de regio waar dergelijke implantaten geplaatst kunnen worden: “Zelf plaats ik al vanaf 1988 implantaten met een dubbele coating van namaakbot, zodat het zwaar metaal niet rechtstreeks in contact kon komen met het botweefsel. Een goede oplossing die echter met zirkonium wordt verbeterd. De voordelen: Je hebt minder napijn na het plaatsen, een veel snellere en mooiere genezing, een eenvoudiger procedure en dus minder zittingen. Dus…meer tevreden patiënten!” Meer info: www.tandenextra.nl of www.tandartspraktijkstarrenburg.nl.

Mensen die willen stoppen met roken maken steeds vaker gebruik van medicijnen op recept. Het voorschrijven van deze medicijnen is tussen 2012 en 2017 gestegen met 35 procent, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) na onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel. Hoewel het aantal rokers in Nederland afneemt, rookt nog altijd ruim een op de vijf volwassenen. In 2017 probeerde ruim een derde van de rokers te stoppen met roken. Huisartsen adviseerden in de onderzochte periode steeds vaker rokers om nicotinevervangende middelen te gebruiken. Het betreft een stijging van meer dan 50 procent. Het CBG vermoedt daarom dat in de afgelopen jaren ook meer middelen zonder recept, bijvoorbeeld nicotinepleisters- en kauwgom, worden verkocht. Rokers moeten voor onder meer varenicline, bupropion en nortriptyline eerst langs de huisarts. Vooral varenicline, dat de werking van nicotine nabootst, wordt steeds vaker voorgeschreven. Tussen 2012 en 2017 steeg het aantal recepten voor dit middel met 45 procent. Dit komt doordat het medicijn geschikt is voor relatief veel patiënten. Nortriptyline, dat tegen stemmingsstoornissen helpt, kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden door rokers met een hartaandoening. Bron: nu.nl.

De bieb wint aan populariteit Foto: PR

Gezond leven Uit meer dan 20 jaar onderzoek is gebleken, dat veel mensen vertraagd hypersensitief gaan reageren op zware metalen. Titanium is hier één van, zodat het verlies van een implantaat verklaard

Franciscus Oncologiecentrum en Borstkliniek feestelijk geopend Een paar weken geleden is op de ziekenhuislocatie Franciscus Vlietland in Schiedam het nieuwe oncologiecentrum en de borstkliniek feestelijk geopend. Hiermee is de langgekoesterde wens om de zorg voor oncologie- en hematologiepatiënten samen te brengen op één locatie uitgekomen. In het Franciscus Oncologiecentrum en de Borstkliniek staat de patiënt centraal en is de zorg rondom de patiënt georganiseerd. Patiënten kunnen in het oncologiecentrum terecht voor poliklinische zorg, dagbehandeling chemotherapie, opnames, persoonlijke begeleiding en nazorg. Ward Hofhuis, gynaecoloog en voorzitter van de Oncologiecommissie: “Voorheen moesten patiënten langs verschillende afdelingen of locaties. Dat is niet meer van deze tijd. In het oncologiecentrum hebben we de zorg zoveel mogelijk rondom de patiënt georganiseerd. Hierbij hebben onze zorgverleners nu kortere lijnen met elkaar waardoor de kwaliteit van zorg toeneemt. Als je alles bij elkaar brengt, vindt er

sneller overleg plaats en kunnen we ook sneller ingrijpen.” Thuis voelen Sommige patiënten moeten wekelijks en soms zelfs vaker in het oncologiecentrum komen voor hun behandeling. Het is belangrijk dat zij zich vertrouwd en thuis voelen. In het ontwerp van het oncologiecentrum heeft het ziekenhuis geluisterd naar wat de patiënten willen. Zoveel mogelijk buiten naar binnen halen. Natuurlijke kleuren, ronde vormen en veel daglicht. Geen ziekenhuisgevoel, maar juist

het huiselijke. Ward Hofhuis: “Het is al erg genoeg als je hier moet zijn, dan mag er best een beetje warmte zijn. Het draait bij ons om menselijkheid en kwaliteit. Ik denk dat onze kracht zit in het feit dat we als ziekenhuis groot genoeg zijn om hoogwaardige zorg te leveren, maar klein genoeg om persoonlijk te blijven.” Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft de opening samen gevierd met artsen, verpleegkundigen, patiënten, donateurs, huisartsen en andere ketenpartners, wethouders zorg en alle betrokkenen bij de bouw. De verschillende wachtkamers, koffiehoeken en de familiekamer zijn tot stand gekomen door de gulle giften van Stichting Roparun en verschillende particulieren. Meer informatie vindt u op: www. franciscus.nl/oncologiecentrum.

DÉ KRANT VOOR EEN GEZONDE REGIO!

Steeds meer Westlanders vinden hun weg naar de bibliotheek. Het afgelopen jaar bezochten niet alleen meer mensen de bieb, ook zijn meer Westlanders lid geworden, zo laat het AD weten. Een van de redenen zou het aantal activiteiten kunnen zijn dat de bieb organiseert. In 2019 werden meer dan vijfhonderd activiteiten in de bibliotheek georganiseerd. Van diverse educatieve programma’s voor scholen, zogenaamde BoekStartochtenden (cafés voor mensen met een taalachterstand) tot een cursus Digisterker, waarbij Westlanders worden geholpen bij het aanmaken van een DigiD. Daarnaast gaat de bibliotheek door als een soort ontmoetingsplek. Woordvoerder Louise van Arkel: “We hebben een aantal vaste bezoekers, die hier iedere dag een kopje koffie drinken. Vaak komen ze om een praatje met anderen te maken of een krantje te lezen. Lid of geen lid van de bibliotheek, iedereen is welkom.”

De volgende uitgave van Gezond Zijn/Beter Worden verschijnt in april!

15


Gezond Zijn / Beter Worden

Februari 2020 Advertentie

Notariskantoor van de toek omst No t a ri s k a n to o r We s tl a n d P a rtn e rs N . V. e n Va n H e e s w i j k N o ta ri s s e n N . V. f u s e re n Notariskantoor Westland Partners N.V. en Van Heeswijk Notarissen N.V., gevestigd te Rotterdam, bundelen hun krachten en fuseren. Het samengaan van de kantoren leidt tot een inhoudelijk sterk, ondernemend en innovatief kantoor, gespecialiseerd in vastgoed, personen- en familierecht en (internationaal) ondernemingsrecht. Door de fusie ontstaat een notariskantoor van ongeveer 100 medewerkers, waaronder negen notarissen. Het kantoor op het Weena te Rotterdam en de beide vestigingen in Westland blijven gehandhaafd. Vanwege de tijd die nodig is om de beide kantoren te kunnen samenvoegen, zal de fusie medio april worden doorgevoerd. Meer informatie? Bekijk onze website: www.westlandpartners.nl

0174 637 500 info@westlandpartners.nl

C O L O F O N ‘Gezond Zijn/Beter Worden’ beschrijft actuele zaken op het gebied van zorg, welzijn en gezondheid en verschijnt in een oplage van 54.000 stuks huis-aan-huis in alle kernen van gemeente Westland, gemeente Midden-Delfland en deelgemeente Hoek van Holland. ‘Gezond Zijn/Beter Worden’ verschijnt vijf keer per jaar (februari, april, juni, september en november). Losse exemplaren zijn na de bezorging o.a. af te halen bij de Buurt Informatiepunten, apotheken en adverteerders. Adres copy en reservering / toezending advertentiemateriaal: Uitgeverij West Media t.a.v. Gezond Zijn/Beter Worden Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk - info@gzbw.nl - www.gzbw.nl

16

Voor redactie: tel. (0174) 516 512 en voor advertentiemogelijkheden: tel. (0174) 624 212 De inhoud van deze krant is door ons met de grootste zorg samengesteld. De redactie is niet verantwoordelijk voor fouten en/of eventuele wijzigingen. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Profile for WL Media

SPE 2020-02-19.pdf  

SPE 2020-02-19.pdf  

Profile for wlmedia