a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Wonen aan de Waterweg 3 OKTOBER 2019 SPECIALE UITGAVE BIJ MAASSLUISE COURANT EN DE HOEKSE KRANT

DE HOEKSE LIJN RIJDT!

woontrends NVM OPEN HUIZEN ROUTE


2

Wonen aan de Waterweg

3 OKTOBER 2019

Ontmoet 5 oktobe ons de Furiear op in Maass de luis

Je nieuwe (t)huis is aan te fietsen Wilgenrijk is een nieuw stukje Nederland, gelegen tussen de steden Rotterdam en Den Haag en op 10 metrominuten van het strand Hoek van Holland. Binnen 20 minuten bent u op de fiets in het Westland of in het groene en waterrijke natuurgebied Midden-Delfland.

Wonen in Wilgenrijk Het woongebied Wilgenrijk is stijlvol, landelijk, groen en waterrijk. U vindt er rust die zeldzaam is in deze bruisende regio en kinderen kunnen er heerlijk en veilig spelen. Vanaf dit najaar gaan er weer verschillende huizen in prachtige kleinschalige buurten in verkoop: statige herenhuizen, twee-ondereen- kaphuizen, bereikbare koophuizen in korte rijen en vrije sector huurhuizen. In de Woonwinkel van Wilgenrijk kunt u zich alvast oriĂŤnteren bij de maquette en de schetsen van de nieuwe huizen. Meer weten? Bekijk het huidige en aankomende huizenaanbod en meer informatie over Wilgenrijk op www.wilgenrijk.nl/huizen

Weverskade 110, Maassluis l 085 792 82 02 l woonwinkel@wilgenrijk.nl l wilgenrijk.nl l M P


Wonen aan de Waterweg

3

Wonen aan de Waterweg

Grote plannen voor de woningmarkt In de troonrede stond Koning Willem-Alexander specifiek stil bij de woningmarkt anno 2019. Die is namelijk allesbehalve rustig en voorspelbaar. Al jaren is het duidelijk dat Nederland flink aan de bak moet als iedereen straks nog een dak boven zijn hoofd wil hebben. Het aantal woningen groeit niet even hard als het aantal inwoners. Daarom liet minister Ollongren eerder al vastleggen dat er jaarlijks 75.000 woningen moeten worden bijgebouwd. Maar in 2018 werd dat aantal niet gehaald en de kans dat het in 2019 lukt is uiterst klein omdat een rechterlijke uitspraak roet (stikstof) in het eten gooit.

Stikstof

Wat de gemiddelde prijs of de verkooptijd van een woning ook mag wezen; voor u als bewoner gaat het Foto: NVM erom dat een huis een thuis is.

Deze zomer oordeelde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet deugd. De PAS was bedacht om vergunningen voor nieuwe bouwprojecten in de buurt van Natura 2000-gebieden te kunnen verlenen. Het idee was dat het bouwen gewoon door kon gaan en dat men achteraf maatregelen nam om de uitstoot van onder meer stikstof te compenseren. De rechter vindt echter dat het niet zeker is dat met de maatregelen in de PAS de natuurdoelen daadwerkelijk halen. Dat betekent dat veel projecten vertraagt of zelfs geschrapt worden...

2000-gebieden ligt. “Maar tegelijkertijd moeten we dat nog wel nader bestuderen en wordt er in Den Haag ook gewerkt aan reparatiewetgeving”, liet wethouder Sjoerd Kuiper eerder weten aan de Maassluise Courant. Kuiper is nochthans voorzichtig positief: “Voor zover ik nu weet, heeft het echter geen gevolgen voor de al verleende bouwvergunningen in Maassluis. Want laten we eerlijk zijn, dit wil natuurlijk niemand. Dat bouwprojecten stil komen te leggen in een tijd van veel woningnood!”

Onbekend

Impuls

Wat het verdwijnen van de PAS voor Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland betekent is nog niet duidelijk. De aanleg van het laatste deel van de Hoekse Lijn ontkomt waarschijnlijk aan nieuwe strubbelingen door het taboe op stikstofuitstotende projecten. Althans, dat verwacht het Rotterdamse stadsbestuur. Het bestemmingsplan spoorverlenging en de vergunningen voor omgeving en natuur, die inmiddels zijn verkregen, zijn onherroepelijk en lopen daarmee geen risico. In Hoek van Holland loopt de bouw van nieuwe woningen aan de Prins Hendrikstraat sowieso vertraging op. Of ook het project aan de Langeweg getroffen wordt is nog niet bekend. Elders in deze bijlage leest u hier meer over. In Maassluis ging het college er in eerste instantie vanuit de dans te ontspringen omdat de eerste stad aan de Waterweg relatief ver van Natura-

De nieuwe werkelijkheid omtrent de PAS betekent nog meer druk op de huizenmarkt. Het kabinet heeft plannen om de woningmarkt uit het slop te trekken. “Om sneller en meer woningen te kunnen bouwen voor starters en middeninkomens, komt er een woningbouwimpuls en krijgen corporaties die meer sociale woningen bouwen een korting op de verhuurdersheffing”, aldus Zijne Majesteit op de derde dinsdag van september.

Cijfers Al deze ontwikkelingen hebben natuurlijk hun invloed op de vraag, het aanbod en daarmee de prijs van koopwoningen. Woningmarktcijfers van na Prinsjesdag zijn nog niet bekend. De meest recente berekeningen van NVM voor regio Westland waar Maassluis en Midden-Delfland ook onder vallen, gaan over het tweede kwartaal van 2019. Dit laat zien dat er opnieuw meer woningen

zijn verkocht. In deze regio werden, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 in dezelfde drie maanden in 2019 15,8% meer woningen verkocht (307). Ten opzichte van van het voorgaande kwartaal zijn er 5,8% meer woningen verkocht. De regio laat een prijsstijging zien van 3,5% ten opzichte van een jaar geleden en ten opzichte van het voorgaande kwartaal een stijging van 1,9%. Hoek van Holland valt onder de regio Rotterdam. De cijfers zijn daarom minder zuiver Hoeks, maar toch interessant. Het aantal transacties steeg in Rotterdam met 16,2% ten opzichte van het eerste kwartaal en met 1,7% in vergelijk met het tweede kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg met 3,1 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 en vorig jaar waren woningen in het tweede kwartaal 14% goedkoper.

Droomhuis Wat de gemiddelde prijs of de verkooptijd van een woning ook mag wezen; voor u als bewoner gaat het erom dat een huis een thuis is. De beste manier om te bepalen of een toekomstige woning misschien uw droomstek is, is om tijdens de NVM Open Huizen Dag zoveel mogelijk interessante woningen te bezoeken. In deze krant vindt u een mooi overzicht van te koop aangeboden woningen. U vindt nieuws en interessante achtergrond artikelen en bovendien krijgt u inspiratie voor het de inrichting en aankleding van uw huis. Blader snel verder!

Colofon Wonen aan de Waterweg is een extra uitgave van de regionale kranten Maassluise Courant De Schakel en de Hoekse Krant. Redactie, opmaak, advertentieverkoop, druk en verspreiding geheel verzorgd door Uitgeverij West Media bv Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk T 0174-624212 E advertentie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl www.uitgeverijwestmedia.nl


4

Wonen aan de Waterweg

3 OKTOBER 2019


Wonen aan de Waterweg

5

De Hoekse Lijn rijdt! Afgelopen zaterdag 28 september was het eindelijk zo ver: de Hoekse Lijn vervoerde voor het eerst passagiers. De Metrolijn, geëxploiteerd door de RET, rijdt tussen Hoek van Holland en Nesselande, waarbij in Rotterdam stations Beurs en Blaak worden aangedaan. Vanaf Hoek van Holland nu nog vanaf Hoek van Holland Haven, als het goed is binnen twee jaar vanaf Hoek van Holland strand, al zal dat nog af hangen van het zogeheten Stikstofbesluit.

Veranderingen De totstandkoming van de Hoekse Lijn tussen Hoek van Holland en Schiedam heeft voor aardig wat veranderingen gezorgd. Zo zijn alle stations aangepast en verbouwd en kreeg Maassluis er bovendien een station bij: Maassluis Steendijkpolder. In Hoek van Holland is Haven nog een tijdelijk onderkomen. Voor de Hoekse Lijn moest in Hoek van Holland de Hoekse Vishandel wijken voor de metrolijn omdat het perron moet worden rechtgetrokken. Inmiddels is de eigenaar aan de Rechtestraat in het dorp opnieuw begonnen. Ook werden alle stations, voor zo ver nog niet aanwezig, voorzien van tourniquets, met uitzondering van Hoek van Holland waar de huidige voorzieining nog tijdelijk is.

De metro op de Hoekse Lijn rijdt, twee jaar vertraging, maar hij rijdt.

Foto: Tom van Ooijen

Kopzorgen De realisatie van de lijn heeft de nodige kopzorgen gekost, waardoor het niet alleen twee jaar later duurde voor de metro echt kon gaan rijden, maar de kosten bovendien met ruim 90 miljoen overschreden werden en in totaal op ruim 450 miljoen kwamen. Kabels in de grond bleken niet aangegeven en er werd onverwacht asbest in de grond aangetroffen. Dat bleken uiteindelijk kleine vertragingen te zijn. De grootste vertraging werd veroorzaakt door problemen met de software waardoor slagbomen niet of te laat dichtgingen en de veiligheid niet

Ook in Maassluis maakten veel mensen op de eerste dag gebruik van de metro.

Foto: Roger van der Kraan

gegarandeerd kon worden. Er werd dan ook geen veiligheidscertificaat afgegeven tot de problemen opgelost waren. En dat was ruim een maand geleden het geval. 30 september, ruim 2 jaar na de geplande datum de metro gaan rijden. Echter nog niet helemaal met de uitgebreide dienstregeling. Concreet betekent dit dat passagiers vanuit Hoek van Holland één keer per 20 minuten naar Rotterdam kunnen reizen met de metro. Vanaf het nieuwe station Maassluis Steendijkpolder is dat elke 10 minuten. Gaat dit goed dan worden ook snel de extra spitsritten aan de dienstregeling toegevoegd.

Station Steendijkpolder

Het nieuwe station Steendijkpolder in Maassluis.

Foto: RET

Zaterdag werd de Hoekse Lijn in gebruik genomen, een feestje was er wel, maar niet voor de ingebruikname. De feestelijkheden waren voor de officiële opening van het nieuwe station Steendijkpolder. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET, opende om 12.00 uur het metrostation officieel door pers en publiek toe te spreken. Op dat moment gingen ook de poortjes op de andere stations langs de lijn open. De feestelijkheden voor de ingebruikname op zich zullen plaatsvinden als de volledige dienstregeling een feit is. Zaterdag maakten volgens de RET rond de 15.000 mensen gebruik van de mogelijkheid om gratis kennis te maken met de lijn.


Wonen aan de Waterweg

6

3 OKTOBER 2019

1.099,-

1.

679,-

869,-

499,-

Autumn days Warme gezellige herfstdagen thuis

3.

2.

6. 4.

5.

1. woonprogramma Delaware van Lamulux, bestaande uit o.a. dressoirs, diverse kasten en tafels 2. fauteuil Bea in stof 259,- 3. stoel Raidah PU leer 79,- 4. elementenbank Daniek zelf samen te stellen, afgebeeld in 85x276/230x99 cm in stof Tokai 1.579,- 5. salontafelset Vadin Lamulux ø60/ø70/ø80 cm 419,6. boekenkast Taneka 188x85x35 cm metaal/mangohout 439,-

OTAK Westland Woutersweg 2b ‘s-Gravenzande Telefoon: 0174 - 440013 Je vindt ons in de Multimate in ‘s-Gravenzande


Wonen aan de Waterweg

7

Zo kies je de vloer die bij je past Ga je binnenkort verhuizen of verbouwen? Grote kans dat je dan ook moet nadenken over een nieuwe vloer. De vloer beslaat een groot oppervlak van de ruimte en is daarmee heel bepalend voor de rest van de uitstraling van je interieur. Maar niet alleen je persoonlijke smaak telt. Kies je de vloer die bij je past en bij jouw manier van leven, dan kun je er jarenlang onbezorgd van genieten. Het gebruik van de ruimte bepaalt welke vloer daar het beste is. Een hal vraagt een slijtvaste vloer waar binnengedragen zand geen krassen achterlaat, terwijl een badkamer om een vloer met een stroef oppervlak vraagt. In de keuken wil je graag een vloer waar niet snel vlekken in komen en op de slaapkamer zoek je misschien wel een hygiënische vloer die ook op blote voeten nog comfortabel voelt. De gezinssamenstelling speelt ook een belangrijke rol. Heb je kleine kinderen en wordt je nieuwe huis een eengezinswoning met een leuke tuin waar ook de hond lekker kan rondrennen? Dan kies je beter niet voor een spiegelgladde vloer waar zowel kinderen als de hond moeite zullen hebben om overeind te blijven. En als ze samen lekker in de zandbak hebben gespeeld, wil je waarschijnlijk ook liever een vloer die wat minder krasgevoelig is. Donkere terrastegels absorberen zonlicht en kunnen in de zomer behoorlijk heet worden, misschien wel te warm voor kleine kindervoetjes. Kies dan liever voor een lichtere variant. Welke verwachtingen heb je van een vloer?

Welke verwachtingen heb je van een vloer? Er zijn veel verschillende soorten vloeren met ieder hun eigen eigenschappen. Zo is tapijt comfortabel zacht, maar erg vlekgevoelig. Een natuursteen vloer heeft een unieke uitstraling, omdat geen tegel hetzelfde is, maar sommige soorten zijn wat krasgevoeliger. Keramische tegels zijn super praktisch in onderhoud, maar kunnen saai overkomen, omdat het patroon

Foto: Voorlichtingsbureau Wonen - Nibo Stone

repeteert. PVC is in vele dessins beschikbaar, maar vraagt om een hele gladde ondergrond, omdat het relatief dun is. Een gietvloer oogt heel egaal, maar kan na verloop van tijd verkleuren. Een persoonlijk wensenlijstje meenemen in je zoektocht naar de vloer die bij je past, is dus een goed idee. Ook is het verstandig om

naar een speciaalzaak te gaan. Hier hebben ze de meeste kennis en ervaring om je van het juiste advies te voorzien. Ook kunnen ze je informeren over de juiste ondergrond, vloerverwarming, het leggen en het onderhouden van de vloer.

Zelf je nieuwe huis (laten) bouwen: hierop moet je leten Zelf je ideale woning laten bouwen. Voor steeds meer mensen is het een droom die werkelijkheid wordt. Als zelbouwer ontwerp en bouw je met hulp van een aannemer en eventueel een architect de woning die helemaal past bij jouw smaak en wensen. Maar, het levert ook risico’s op. BouwGarant zete zeven zaken op een rij waarop je moet leten als je zelf een nieuw huis laat bouwen. 1) Doe grond(ig) onderzoek Tenzij je al grondbezitter bent, moet je waarschijnlijk nog een bouwkavel kopen. Heb je

de ideale lap grond gevonden? Doe dan eerst grondig onderzoek. Heeft de kavel echt een woonbestemming? Is de grond schoon en bouwklaar? Kijk ook kritisch naar de ligging, grootte en vorm van de kavel. Zo weet je zeker dat het geschikt is voor jouw droomhuis.

2) Ken de (vergunnings)regels Het telefoonnummer van de gemeente ken je waarschijnlijk gauw genoeg uit je hoofd. Het is namelijk de gemeente die een bouwvergunning moet geven voor je plannen. Houd daarom bij het opstellen van die plannen rekening met de gemeentelijke bebouwingsvoorschriften. Daarin staat onder andere wat de maxi-

male hoogte en diepte van je woning mag zijn. Soms ligt er ook een beeldkwaliteitsplan met regels voor de bouwstijl en kleurkeuze.

3) Weet wat je wilt Zelf een huis laten bouwen is een goede training in keuzes maken. Je moet over zóveel dingen beslissen. Dat keuzeproces wordt gemakkelijker als je vooraf goed de tijd neemt om je wensen op papier te zetten. Wat voor woning wil je, in welke stijl, met hoeveel kamers? Wil je een woonkeuken of serre? Moet de woning sleutelklaar of casco worden opgeleverd? Houd bij je plannen rekening met de toekomst. Wie weet komen er nog kinderen, of moet het huis juist oudedagproof zijn. Als je je woonwensen op een rij zet, kun je het best beginnen met de belangrijkste eisen. Komt het einde van je budget te vroeg in zicht, dan heb je in ieder geval de meest essentiële dingen kunnen realiseren.

4) Schakel hulp in van de pro’s

Schakel de hulp in van de pro’s.

Foto: BouwGarant

Laat je zelf een huis bouwen, dan is de aannemer doorgaans het startpunt waarmee alle plannen worden doorgesproken. Vaak wordt er ook een architect aangehaakt, die jouw wensen bekijkt en op basis daarvan een ontwerp maakt. De aannemer voert de bouw uit. Kies je voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant? Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. Met de Nieuwbouwgarantie ben je verzekerd tegen de financiële risico’s van een eventueel faillissement van de aannemer of wanneer er gebreken zijn die niet worden opgelost. Dat geeft rust. Het is belangrijk de afspraken met zowel de aannemer als de architect goed op papier te

zetten. Dit voorkomt onduidelijkheid of vervelende situaties achteraf.

5) Breng de kosten in kaart en regel de inanciering Omdat een woning laten bouwen waarschijnlijk de grootste investering is die je ooit gaat doen, mogen een paar tips over geld niet ontbreken. Naast de kosten voor de grond en de bouw zelf, moet je ook rekening houden met kosten zoals: aanleg van nutsvoorzieningen; aanleg van bestrating en tuin; bouwrente en leges voor de bouwvergunning.. Bekijk met je bank hoeveel je maximaal kunt - en wilt - lenen. Het geld uit de hypotheek wordt in een bouwdepot bij de bank gezet. Dat is het potje waaruit je de bouw betaalt.

6) Blijf betrokken bij de bouw Zelf een huis laten bouwen kost best veel tijd. Misschien combineer je het met een drukke baan of een jong gezin. Hoe lang de bouw ook duurt of hoe druk je ook bent: zorg ervoor dat je altijd betrokken blijft. Neem regelmatig een kijkje op de bouwplaats en las vaste contactmomenten in met je aannemer. Door erbij te blijven, weet je zeker dat de bouw geheel naar wens verloopt.

7) Houd het toekomstplaatje voor ogen Oei, daar is ineens die tegenslag! Een probleem met de bodem, of een dak dat veel te laat wordt geleverd. Dit soort dingen horen er echt bij als je zelf een huis laat bouwen. Wat je op dat moment het beste kunt doen? Rustig blijven en vertrouwen houden, want geen enkel probleem is onoverkomelijk. Beeld op lastige momenten even in dat jij over een tijdje het zonnetje in je nieuwe huis bent. Dat plaatje helpt je beslist door de lastige momenten heen!


8

Wonen aan de Waterweg

3 OKTOBER 2019

Wij kunnen een geheel ontzorgende binnenverbouwing voor u uitvoeren. KEUKENS • BADKAMERS • PVC VLOEREN SCHUIFWANDKASTEN Alles wat u binnenshuis kunt bedenken realiseren wij voor u.

Klaver 18 3155 WG Maasland info@hoveniersbedrijfdegroot.nl

06 51818537 hoveniersbedrijfdegroot.nl


OPEN HUIZEN DAG ZATERDAG 5 OKTOBER 11.00 - 15.00 UUR

Fenacoliuslaan 58a

Vermeerlaan 20

Dr. Albert Schweitzerdreef 77

Schubertlaan 906

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Sfeervolle dubbele bovenwoning met zonnig dakterras nabij centrum. Vraagprijs € 199.500,- k.k.

5-kamer tusseneengezinswoning met vrij uitzicht aan de voorzijde. Open huis vraagprijs € 219.500,- k.k.

Waaier maisonnette appartement met groot balkon op ZW. Vraagprijs € 249.500,- k.k.

Fraaie goed onderhouden 4-kamer maisonnette op Parkhof Vraagprijs € 269.000,- k.k.

Zie voor ons aanbod:

spalandmakelaars.nl

Bekijk onze website voor alle deelnemende huizen! www.dolphijn.nl  010 - 260 14 21

Tooroplaan 62

Kluwerij 2

Lorentzdreef 18

Maassluis

Maassluis

Maassluis

4-kmr appartement met riant balkon en prachtig uitzicht Vraagprijs € 279.000,- k.k.

Ruime hoekeengezinswoning op loopafstand van centrum Vraagprijs € 289.000,- k.k.

Lichte 6 kmr tussenwoning in rustige en kindvriendelijke wijk Vraagprijs € 289.000,- k.k.

Zie voor ons aanbod:

spalandmakelaars.nl

 info@dolphijn.nl

OPEN HUIZEN DAG ZATERDAG 5 OKTOBER 11.00 - 15.00 UUR

Zie voor ons aanbod:

Spechtstraat 88

Maassluis Ruime eengezinswoning in de Vogelwijk met hoog afwerkingsniveau. Vraagprijs € 337.500,- k.k.

spalandmakelaars.nl

Mesdaglaan 121

Prinses Beatrixlaan 12

Maassluis

Maassluis

Uniek penthouse met zonnig dakterras en geweldig uitzicht Vraagprijs € 550.000,- k.k.

Riante 2-onder-1 kap, goed onderhouden, vlakbij het centrum Vraagprijs € 575.000,- k.k.

Zie voor ons aanbod:

spalandmakelaars.nl

Bekijk onze website voor alle deelnemende huizen! www.dolphijn.nl  010 - 260 14 21  info@dolphijn.nl

Huis te Veldelaan 15

Maasland Ruime 2-onder-1 kap woning in Maasland, vlakbij de winkels Vraagprijs € 360.000,- k.k.

OPEN HUIZEN ROUTE ZATERDAG 5 OKTOBER VAN 11.00 - 15.00 UUR


10

Wonen aan de Waterweg

3 OKTOBER 2019

OPEN HUIZEN DAG 5 oktober 11:00 - 15:00 uur nvmopenhuizendag.nl


Wonen aan de Waterweg

11

Huurders minder tevreden met woning Huishoudens waren in 2018 minder vaak tevreden met hun woning dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit het Woon Onderzoek Nederland 2018, een driejaarlijkse enquête van het CBS onder bijna 68.000 Nederlanders. Vooral onder huishoudens in een huurwoning nam de tevredenheid af: in 2018 was 71 procent van de huurders (zeer) tevreden met de woning. In 2009 was dat nog 81 procent. Tussen sociale huurders en particuliere huurders zijn er nagenoeg geen verschillen in tevredenheid met de woning. Van de huishoudens in een koopwoning gaf ruim 93 procent in 2018 aan (zeer) tevreden te zijn met de woning. In 2006 was bijna 97 procent (zeer) tevreden. In 2018 woonden zo’n 4,5 miljoen huishoudens in een koopwoning, 2,1 miljoen huishoudens in een sociale huurwoning en 910.000 huishoudens in een particuliere huurwoning.

Buitenruimte Huishoudens is ook gevraagd naar hun tevredenheid over specifieke kenmerken van de woning. 61 procent van de huishoudens vindt dat er voldoende buitenruimte, zoals een tuin of balkon, bij de woning zit. In 2015 vond 67 procent dat nog. De daling was onder eigenaren wat sterker dan onder huurders. Ook vonden minder huishoudens in 2018 hun woning over het algemeen sfeervol. Onder huurders daalde het aandeel dat de woning goed onderhouden vindt. Huishoudens vonden de indeling van hun woning in 2018 wel wat vaker geschikt dan in eerdere jaren.

Verhuizen De mate van ontevredenheid met de huidige woning kan een belangrijke reden zijn voor huishoudens om te willen verhuizen. Zo wilde in 2018 van alle huishoudens die (zeer) tevreden zijn met hun woning ruim 4 procent beslist binnen twee jaar verhuizen, terwijl dit aandeel bij huishoudens die niet tevreden waren met 21 procent bijna vijf keer zo groot was. Ook het percentage dat aangaf misschien te willen verhuizen was groter onder huishoudens die niet tevreden waren dan huishoudens die wel tevreden waren met de woning.

Roterdam Van alle gemeenten die in 2018 100.000 inwoners of meer hadden, was het aandeel eigenaren dat (zeer) tevreden was met de woning met 87 procent het kleinst in Rotterdam. In Den Bosch en Ede was dat percentage met 97 het hoogst. Van de vier grootste gemeenten waren eigenaren in Utrecht (94 procent) het vaakst tevreden.

Lang niet iedereen is helemaal tevreden met zijn of haar woning.

Foto: Stock

Stikstofuitspraak heet grote gevolgen voor woningbouw De Raad van State oordeelde in mei dat het Nederlandse stikstofbeleid niet voldoende is om de natuurgebieden te beschermen. Het Nederlandse beleid moet worden aangepast. Daarbij gaat het over bouwprojecten in de buurt van beschermde natuurgebieden, de Natura 2000-gebieden. Bij nieuwe bestemmingsplannen of vergunningen in de buurt van Natura 2000-gebieden moet de gemeente of provincie zeker stellen dat het project de stikstofuitstoot niet groter maakt. Hoe dit precies moet, is nog niet duidelijk. Door deze onduidelijkheid worden bestemmingsplannen voor nieuwbouwprojecten in de buurt van Natura 2000-gebieden nogmaals

bekeken. En vergunningen worden niet afgegeven. Dat betekent dat veel bouwprojecten vertragen of stil zijn komen te liggen.

Vertraging Veel bouwprojecten vertragen of liggen stil door de uitspraak van de Raad van State over het beperken van de stikstofuitstoot. Ook het nieuwbouwproject aan de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland loopt door deze uitspraak vertraging op, de bedoeling was dat voor dit project in december de eerste paal geslagen zou worden. Woningcorporatie WVH en de gemeente Rotterdam doen hun best om de vertraging zoveel mogelijk te beperken. Maar

het wachten is op de nieuwe spelregels voor stikstof. Aan de Prins Hendrikstraat gaat WVH 76 nieuwe huurappartementen bouwen. Momenteel loopt de procedure om het aangepaste bestemmingsplan voor deze nieuwbouw vast te stellen. Dit nieuwbouwproject ligt echter dicht bij het Natura 2000-gebied ‘Solleveld en Kapittelduinen’. Vandaar dat de gemeente rekening moet houden met de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State. Haar besluit om het bestemmingsplan vast te stellen komt daarom later. Ook de volgende stap, het aanvragen van de bouwvergunning, kan nog niet worden gezet. Dit betekent dat het pro-

ject vertraging oploopt en dat het niet lukt om nog dit jaar te starten met de bouw, de bedoeling was de eerste paal in december te slaan. “Uiteraard vinden we deze vertraging heel vervelend”, zegt Marcel Korthorst, directeur-bestuurder van WVH. “Samen met de gemeente doen we er alles aan om zo snel mogelijk te starten met de bouw.” Het stikstofbesluit zal in Hoek van Holland mogelijk ook gevolgen hebben voor de plannen van woningbouw bij de Langeweg en het doortrekken van de metrolijn naar het strand.


Wonen aan de Waterweg

12

3 OKTOBER 2019

Ron van Reenen Interieur

Een winkel boordevol woonideeën!

25 ■ VLOERBEDEKK I NG ■ HOUTEN VLOEREN / LAM I NAAT ■ V I TRAGE EN GORD I JNEN ■ B I NNEN - EN BU I TENZONWER I NG ■ BEHANG EN SCH I LDERWERK

Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (maandag gesloten)

Schoolstraat 30a, 3151 AZ Hoek van Holland, Tel. (0174) 418 466, Fax: (0174) 416 112, info@ronvanreenen.nl

www.ronvanreenen.nl

Je eerste huis kopen? Wij adviseren je graag Je wilt dolgraag je eerste huis kopen. Dan wordt er vandaag de dag nogal wat van je gevraagd. Wij geven je graag advies op basis van jouw situatie. Start je oriëntatie vandaag nog met een persoonlijk video- of telefoongesprek en kom naar ons Eerste-Huis-Event!

Meer info en aanmelden? Kijk op Rabobank.nl/Westland

er b o t k o 16 uis H e t s r Ee Event


Wonen aan de Waterweg

13

Zomerdijk 34 B www.transparantkeukens.nl Zomerdijk 34 B www.transparantkeukens.nl Zomerdijk 34 Binfo@transparantkeukens.nl www.transparantkeukens.nl 3143 CT Maassluis 3143 CT info@transparantkeukens.nl Maassluis Zomerdijk 34 B www.transparantkeukens.nl 0628 045 248 Facebook: Transparantkeukens Maassluis info@transparantkeukens.nl 0628 045 248 Facebook: Transparantkeukens Zomerdijk 34 B 3143 CT www.transparantkeukens.nl 3143 CT Maassluis info@transparantkeukens.nl 3143 CT Maassluis info@transparantkeukens.nl 0628 045 248 Facebook: Transparantkeukens 0628 045 248 Facebook: Transparantkeukens 0628 045 248

Facebook: Transparantkeukens

Geef je een ei weg, dan wel de echte!

Geef je een ei weg,Geef danje wel de echte! een ei weg, dan wel de echte!

Voor iedere nieuwe keukenkoper 2019 een Echte Big Green Egg met starters pakket

Geef je een ei weg, dan wel de echte!

Gee

Voor i

Voor iedere nieuwe keukenkoper 2019 een Echte Green Egg met pakket Voor iedereBig nieuwe keukenkoper 2019starters een Echte Big Green Egg met starters pakket ‘BESTE SERVICE’

Geef je een eiTransparant weg,Keukens dan wel perdedirectechte! introduceert een uniek service programma. - Beste service en nazorg! (snelheid is troef) Geef je een ei weg, dan - Beste advies Voor iedere nieuwe keukenkoper 2019 een Echte Big Green Egg met starters pakket

Voor iedere nieuwe keukenkoper 2019 een Echte Big Green Egg met starters pakket - Beste kwaliteit keuken, apparatuur, werkblad en accessoires Voor iedere nieuwe keukenkoper 2019 een Echte Bi - Beste prijs Transparant-Keukens introduceert per direct een uniek service programma. Beste leveringsvoorwaarden - Beste service en nazorg! (snelheid is troef) per direct een uniek service programma. Keukens introduceert - Transparant Beste Transparante offerte Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond

‘BESTE SERVICE’ ‘BESTE SERVICE’

‘BESTE SERVICE’

- Beste advies - Beste service enservice nazorg! (snelheid is troef) Transparant Keukens introduceert per direct een uniek programma. - Beste kwaliteit keuken, apparatuur, werkblad en accessoires Beste advies T ‘BESTE SERVICE’ - Beste service en nazorg! (snelheid troef) - Besteisprijs - Beste kwaliteit keuken, apparatuur, werkblad en accessoires ‘BESTE SER Transparant Keukens introduceert per direct een uniek service programma. - Beste leveringsvoorwaarden - Beste prijs - Beste advies Beste Transparante offerte Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond- Beste- service en-nazorg! (snelheid is troef) Transparant Keukens introduceert per Beste leveringsvoorwaarden - Beste kwaliteit keuken, apparatuur, werkblad en accessoires - Beste Transparante offerte - Beste service en nazorg! (snelheid Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond - Beste advies - Beste prijs - Beste kwaliteit keuken, apparatuur, werkblad en accessoires - Beste advies - Beste leveringsvoorwaarden - Beste prijs - Beste kwaliteit keuken, apparatuu - Beste leveringsvoorwaarden - Beste Transparante offerte afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond - Beste prijs - Beste Transparante offerte Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond - Beste leveringsvoorwaarden - Beste Transparante offerte Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond

Op afspraak bij u aan huis: ochtend – middag – avond

Interieurdesign voor langdurig woongeluk! Met de bouw van duizenden woningen in de komende jaren, neemt ook de behoefte en interesse van consumenten voor woninginrichting toe. Dé plek waar het inrichten van een droomhuis – groot of klein – kan beginnen, is in hartje Rotterdam bij Maison Sucre!

Voor eigenaresse Sharon StreuperKievits van Maison Sucre bestaat er niets mooiers: klanten helpen aan een sfeervol interieur waarin ze zich écht helemaal thuis voelen en waarin ze een stukje identiteit van zichzelf terug kunnen vinden. In 2013 startte ze met compagnon Rob van Velzen haar eigen zaak nabij de bekende Kubuswoningen in de havenstad. “Maison Sucre heeft een inspirerende showroom voor iedereen die houdt van smaak, warmte,

stijl én gezelligheid,” zegt Sharon. “We richten ons vooral op mensen en gezinnen die het ijn vinden om samen met ons na te denken hoe ze hun woning het beste tot zijn recht kunnen laten komen, zodat deze gaat bij dragen aan hun eigen welzijn en levensgeluk.”

Klassieke stijl De verijnde interieurs die worden gecreëerd zijn stuk voor stuk uniek en staan bekend om hun warme en uitnodigende uitstraling. Sharon: ”Wij zijn fan van klassieke details en verwerken deze graag als eyecatchers in onze interieurs. De klassieke (nieuw)bouwstijl is al jaren een favoriet van veel mensen. De sierlijke en statige woningen zijn charmant en tijdloos, wat veel mensen aanspreekt. Het inrichten van een huis neemt een hoop tijd en energie in beslag. Er moeten veel verschillende keuzes gemaakt worden in kort tijdsbestek. Past de keuken wel bij de inrichting, welke vloer en verfkleuren matchen mooi bij elkaar? Mensen weten vaak precies wat ze mooi vinden, het

is soms alleen lastig de juiste combinaties samen te stellen tot een sfeervol geheel. Wij herkennen al deze issues en zijn inmiddels expert op het gebied van al deze “interieurworstelingen”. Door onze begeleiding doet u alleen goede aankopen en ontstaat er een persoonlijk interieurontwerp, waarin al uw woonwensen worden vertaald.’

Gratis intakegesprek Om tot een dergelijk interieur te komen, gaat Sharon overigens niet over één nacht ijs. Een (gratis) intakegesprek maakt onderdeel uit van het proces om tot het ideale interieurplaatje te komen. Sharon: “Ik wil de klant persoonlijk leren kennen, zodat ik goed in kan schatten welke smaak hij of zij heeft. Samen maken we een stap-

penplan, waarin alle onderdelen van het interieur worden besproken. Onze collectie meubelen biedt zowel klassieke details als modernere vormen. Ik nodig iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen in onze showroom met daarin een vijftiental inspirerende interieurs. De koie staat klaar en er is ruim voldoende parkeergelegenheid voor de deur van de winkel én in de directe omgeving.”

Maison Sucre Groenendaal 245 3011 ZW Rotterdam 010 760 18 50 info@maisonsucre.nl www.maisonsucre.nl

-


Wonen aan de Waterweg

14

3 OKTOBER 2019

11 oktober start verkoop Groots en energieneutraal wonen in een dorpse sfeer Na succ esvolle eerste fase, binnen kort in verkoo p

fase 2!

GlasZichtMaasdijk.nl

GlasZicht Vrijdag 11 oktober tussen 16.00 - 18.00 uur Locatie: Lans, Maasambacht 2b in Maasdijk

Reeds 65% verkocht! Eengezinswoning

Eengezinswoning

De Rietzanger

De Waterjufer

Wonen vanaf 125 m2

Wonen vanaf 132 m2

Nog 3 woningen te koop

Nog 1 woning te koop

vanaf € 356.000 v.o.n.

voor € 379.000 v.o.n.

Half vrijstaande villa

Vrijstaande villa

De Rietkraag

De Waterspiegel

Wonen vanaf 167 m2

Wonen vanaf 179 m2

Nog 6 woningen te koop

Nog 1 woning te koop

voor € 577.500 v.o.n.

voor € 719.000 v.o.n.

Da a r w i l t u n at u u r l i j k ó ó k wo n e n ! www.natuurlijk-wonen.nu

óf b e l d e m a ke l a a r 0 174 4 1 9 0 0 0

Bouw & Ontwikkeling

Bouw & Ontwikkeling


Wonen aan de Waterweg

15

Klimaat in je straat

Expositie in Koningshoek over gevolgen klimaatverandering De reizende tentoonstelling ‘Klimaat in je straat’ is voor ongeveer drie maanden in een leegstaand winkelpand in Winkelcentrum Koningshoek in Maassluis neergestreken.

door Chrit Wilshaus Deze tentoonstelling toont wat bewoners merken van klimaatverandering - zoals extremere temperaturen en piekbuien - in hun eigen straat en hoe zij daarop kunnen reageren. Maar ook hoe een huis, tuin en straat kunnen worden aangepast aan de gevolgen van klimaatverandering.

Jongeren Manita Koop van het Hoogheemraadschap van Delfland en wethouder Fred Voskamp openden onlangs de reizende expositie die is aangevuld met lokale zaken. Manita Koop is enthousiast over het feit dat de tentoonstelling in het winkelcentrum is opgezet: “Dit is natuurlijk een super locatie. De tentoonstelling is opgezet door duurzaamheidscentrum De Papaver uit Delft en ingericht samen met Intratuin Pijnacker. De bedoeling is om vooral ook jongeren aan te trekken en te informeren. Te beginnen bij de allerjongsten. Voor hen is er een speelhoek die met het onderwerp te maken heeft.”

Piekbuien “Waterschappen houden zich al eeuwen bezig met water en dat wordt steeds belangrijker”, weet

houden. Zoals een regenton. Het aantal aanvragen voor deze regeling is trouwens enorm toegenomen.”

Regenpijp afzagen Koop. “Niet alleen door de toenemende verstedelijking maar ook door de stijgende zeespiegel. Verder zijn er meer hoosbuien en langere perioden van droogte. Het is ook zaak om bijvoorbeeld samen met de gemeente Maassluis te zorgen dat we het water langer vast kunnen houden en dat het niet gelijk in de riolering komt.” Wethouder Voskamp vult aan: “Het vergroten van de riolen klinkt als de makkelijkste oplossing om veel water snel af te voeren. Maar hoe groot we die riolen ook maken, we gaan die piekbuien nooit kunnen afvoeren. Daarnaast is klimaatadaptief niet alleen maar nodig voor de piekbuien maar ook voor de lange periode van droogte. Het is zonde om water snel af te voeren richting de afvalwaterzuiveringsinstallaties of zelfs naar de zee want dan zijn we het kwijt en kunnen er niks meer mee.” Water vasthouden kan gebeuren in waterreservoirs. Koop: “Maar ook bijvoorbeeld middels een project wat we als Delfland samen met de gemeente Westland uitvoeren met als doel het water in het glasgebied langer vast te houden door waterberging te realiseren. Daarnaast hebben we ook projecten die te maken hebben met de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Daarbij kunnen inwoners subsidie krijgen om maatregelen te nemen die doel hebben water langer vast te

De tentoonstelling ‘Klimaat in je straat’ is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud.

Bewustwording is een belangrijk kernbegrip waar het bij klimaatadaptatie om draait, vertelt wethouder Voskamp: “Vaak heb je eerst een probleem nodig voordat mensen inzien dat er iets aan moet gebeuren.” Wat mensen zelf kunnen doen, is vaak heel simpel. “Bijvoorbeeld een regenpijp afzagen, zodat het water niet rechtstreeks het riool in gaat, maar wegloopt naar de straat en zo het riool in komt. Dat klinkt alsof het geen effect heeft maar dat is wel zo want het vertraagt het water in het riool, waardoor het dus langer op straat ligt en er minder pieken zijn in de rioolverwerking.” Koop: “Wat ik ook nog graag vermeld, is dat Piet van Dijk bezig is om in oktober een conferentie te organiseren voor 280 jongeren over het onderwerp Water en Klimaat.” De tentoonstelling Klimaat in je straat is woensdagen donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur te zien in een tijdelijk vrijgekomen winkelruimte (schuin tegenover de toiletruimten). De interactieve tentoonstelling is voor zowel jong als oud en bevat ook filmpjes, experimenten en doe-opdrachten. Op internet is ook veel informatie over voornoemd onderwerp te vinden. Bijvoorbeeld op de site www.rainlevelr.com of op www.interreg2seas.eu/en/sponge-2020.

Foto: Roger van der Kraan


Wonen aan de Waterweg

16

Binne nko uw hu rt verko is pen?

Op 5 oktober a.s. is er weer de

3 OKTOBER 2019

NVM Open Huizen Dag: zit je droomhuis erbij?

NVM OPEN HUIZEN DAG.

Uw NVM Makelaar voor Maassluis en het Westland.

Tijdens de Furieade kunt u, zonder afspraak, de deelnemende huizen bezoeken.

Een gratis waardebepaling ... Je huis verkopen? Onze kennis van de lokale markt staat garant voor het bepalen van de juiste prijs van jouw woning. Wij geven je een gedegen advies over het verkoopklaar maken van je woning en vertellen je wat de courantheid van jouw woning in de markt is. Bel 010 - 260 00 20 en maak snel een afspraak met Prins NVM Makelaars.

Noordvliet 15 | 3142 CH Maassluis 010 - 260 00 20 | info@prinsnvmmakelaars.nl | www.prinsnvmmakelaars.nl

Vier tips voor een ordelijke keuken Een ordelijke keuken krijg je niet vanzelf. Het idee om de hele keuken onder handen te nemen schrikt velen af, met uitstelgedrag als gevolg. Doe het daarom in kleine stapjes: met deze vier eenvoudige tips en aanpassingen kom je al heel ver. Want orde in de keuken brengt wel degelijk orde in je hoofd!

Werkzones Loop niet langer als een halve gek te zoeken naar een pot of pan, maar creëer logische werkzones in je keuken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kasten en lades waarin je je servies verzamelt vlakbij de vaatwasmachine staan. Dat scheelt heel wat heen en weer geloop. Volg voor een goede opbouw de taken die je in de keuken doet en zorg voor een logische volgorde: voorraad bewaren, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken. Door deze werkzones voortdurend in je achterhoofd te houden, ga je automatisch beter ordenen.

Grote schoonmaak Heb je écht die tweede pollepel nodig? Ga eens door al je lades en kasten en stel jezelf

de vraag of je dat ene voorwerp het voorbije jaar nog hebt gebruikt. Nee? Weg ermee! Selectie gemaakt? Dan moet je nu nog het onderscheid maken tussen materiaal dat je veel (lees: dagelijks of wekelijks) gebruikt en de spullen die je enkel bij bepaalde gelegenheden bovenhaalt. Denk maar aan het kerstservies, de koekjesvormen of de barbecueaccessoires. Die seizoensgebonden producten hoef je niet altijd bij de hand te hebben en berg je logischerwijs beter in je hoogste kasten of onderste lades op.

Organiseer je lades

Wie weet vind je zaterdag 5 oktober je droomhuis.

zo je droomhuis. Laat deze kans

twaalf weken later 47% verkocht. Van de nietdeelnemende woningen was dat 37%. Omdat de markt iets aantrekt, verwacht de NVM iets minder deelnemende huizen, maar wel meer bezoekers per huis. Bovendien werkt de NVM Open Huizen Dag in de weken ervoor als aanjager. Als je al een huis op het oog hebt, wil je natuurlijk niet concurreren met kopers die op de open dag verliefd worden op een woning. Vandaar dat er een lichte stijging is van verkopen net voor de NVM Open Huizen Dag.

niet aan je voorbij gaan.

Tips

Op zoek naar een woning? Doe dan mee aan de NVM Open Huizen Dag. Op zaterdag 5 oktober kun je vrijblijvend meerdere huizen bezichtigen. Makkelijk

Een rommelige lade die overloopt van keukenmateriaal: iedereen heeft er wel zo eentje (of misschien zelfs een paar). Door lade-indelingen te gebruiken, wordt het ordenen van lades een plezier én behoud je een duidelijk overzicht over al je tools.

en gezellig, en wie weet vind je

Gebruik antislipmaten

Het is op 5 oktober alweer de 23e editie van de NVM Open Huizen Dag. Het blijft een groot succes, niet alleen door de vele verkopers die hun woning openstellen voor bezichtiging, maar ook omdat de deelnemers - verkopers en zoekende kopers - sneller tot een transactie komen. Dit jaar openen weer duizenden woningen tussen 11.00 en 15.00 uur hun deuren. Op de woningsite funda staat welke huizen deelnemen. Vervolgens kun je een route uitstippelen en op een laagdrempelige manier meerdere huizen op één dag bezichtigen. Je kunt de sfeer opsnuiven en de buurt verkennen.

Leg antislipmatten in je lades om te voorkomen dat je potten, pannen en deksels wegglijden. Zo blijven ze netjes op hun plaats.

Vruchten

Een geordende keuken levert rust op.

Foto: Voorlichtingsbureau Wonen - Orgalux

Foto: NVM

Verkopers hebben veel baat bij de NVM Open Huizen Dag. Het is een mooi moment om actief aan de slag te gaan met de verkoop van je huis. En het werpt zijn vruchten af: van woningen die deelnamen in maart 2019, was

Voor kopers: - Ga eerst langs bij een hypotheekadviseur en onderzoek wat je kunt lenen. Dan kun je op 5 oktober gericht zoeken naar een geschikt huis. - Zet bovendien je wensen op een rij: waar moet je droomhuis aan voldoen? Heb je een huis op het oog? Laat je dan deskundig adviseren in het aankooptraject. Voor verkopers: - Zorg voor een opgeruimd, fris en neutraal huis. - Mooie foto’s op internet met daarop een modern interieur zorgen voor meer bezichtigingen. - Je hoeft niet per se een appeltaart te bakken, maar het staat wel symbool voor gastvrijheid. Iets lekkers en een kopje koffie aanbieden zorgt ervoor dat kopers zich welkom voelen, een goede eerste indruk krijgen en zich eerder ‘thuis’ voelen in misschien wel hun toekomstige woning.”


Wonen aan de Waterweg

17

Volg ons op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van de acties en woontrends.

Hier komen ideeën samen

Wandkastje JYSK Fauteuil ‘Orange slice’ Troost Interieurs

Ladela bank € 899,-

Auping plaza nachtkastje Pixel

Vloerlamp Rami zwart € 90,- Kwantum

Auping Plaza - Ladela wonen - Roobol - Troost Interieurs - Keuken Vision - Beterbed - Wooning - Kwantum - Leen Bakker - Pronto wonen - Woonstijlgalerie - Grando Keukens - Keukenstunter -Sanistunter - Jysk

www.woonboulevardnaaldwijk.nl


Wonen aan de Waterweg

18

3 OKTOBER 2019

KLUSBOODSCHAPPEN DOE JE BIJ

w u e e Z De Inkopen bij BouwCenter De Zeeuw Poeldijk is net zo eenvoudig als in de supermarkt. Uw dagelijkse klusboodschappen vindt u allemaal in ons brede assortiment. Inladen en op pad naar de volgende klus. Lekker makkelijk. De professionele ssende professional weten ten alen n in ons Profcenter en kijken ijken ld badkamers en sanitair anitair oom. Super!

? ou ps en b

. Da tp e, b

aa

me

nn urur urur

Openingstijden maandag t/m vrijdag 07.00 tot 17.00 uur, zaterdag 07.00 tot 12.00 uur

le n r.

r!

BouwCenter De Zeeuw Poeldijk Slachthuiskade 30 ijk 2685 LN Poeldijk nl Telefoon: 0174 245 516 nl info@imabodezeeuw.nl www.imabodezeeuw.nl


Wonen aan de Waterweg

19

Woon- en interieurtrends

De populaire woonstijlen van nu Woontrends komen en gaan. Elk jaar zijn er wel nieuwe ontwikkelingen te zien op het gebied van interieur en aankleding in huis. Toch blijft de inrichting van een huis vooral een kwestie van smaak en stijl. De afgelopen jaren is een aantal woonstijlen steeds populairder geworden. We zetten er hier een aantal voor je een rij. Scandinavisch Een Scandinavisch interieur is rustig en eenvoudig waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de kleuren wit, grijs, zwart en bruin. Dit klinkt misschien heel kil, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Er wordt in een Scandinavisch interieur veel gebruik gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen zoals wol, linnen en kurk en dit kan juist voor een heel warm effect zorgen. Verder is ruimtelijkheid heel belangrijk bij deze woonstijl. Dus geen bomvolle kamers, maar meubels en accessoires mooi in balans met voldoende vrije ruimte.

Landelijk Veel accessoires, ronde vormen, natuurlijke materialen en stenen vloeren. Zomaar een greep uit de kenmerken van een landelijk interieur. Het buitenleven en nostalgie staan centraal bij deze woonstijl. Meubels mogen ruw en onbewerkt zijn en bijvoorbeeld ook draagbalken mogen zichtbaar zijn. Wit, grijs en beige zijn veel gebruikte basiskleuren in een landelijk interieur. Daarbij worden vaak donkere kleuren gebruikt als zwart, groen en blauw. Wat ook regelmatig te zien is in een landelijk ingerichte woning is riet; dit kan zowel in meubels als in accessoires zijn verwerkt.

Retro Je waant je helemaal terug in de jaren zestig of zeventig met een retro interieur. Deze woonstijl

Meubels gebaseerd op vroegere tijden en groene planten als de sanseveria zijn ideaal voor een retro interieur. Foto’s: Stock

is terug van weggeweest. Denk aan ronde vormen, drukke prints, het gebruik van kunststof en natuurlijk mogen kleuren als oranje, geel en bruin niet ontbreken. Organische, geometrische en gebogen patronen en vormen zijn een echte must in een retro woning. Daarnaast staat de functionaliteit van de meubels voorop in deze woonstijl. Tot slot passen planten als de sanseveria en de pannenkoekenplant heel goed in dit retro interieur.

Oriëntaals Haal het Verre Oosten in huis met een Oriëntaals interieur. Met onder meer handgeweven vloerkleden en sierkussens in warme vrolijke kleuren wordt een rijke en gezellige sfeer gecreëerd. Bij deze rijke sfeer passen ook luxe materialen als zijde en fluweel. Een Oriëntaalse woonstijl is heel kleurrijk; denk aan diepe kleuren als paars, olijf en oker en dit vaak in combinatie

Een ruimtelijk indeling en veel wit zie je terug in de Scandinavische woonstijl.

met mooie aardetinten. In een Oriëntaals interieur zie je vaak hele specifieke, Oosterse, accessoires. Hanglampen vol perforaties, lantaarns, boeddhabeeldjes en natuurlijk wat wierrook maken deze Aziatische woonstijl helemaal compleet.

Industrieel Een industrieel interieur is te omschrijven als robuust en stoer. In deze woonstijl wordt vaak gebruik gemaakt van donkere kleuren en vanzelfsprekend - industriële materialen als metaal en beton. Een betonnen vloer, stalen deuren en oude meubels als legerkisten en lockerkasten passen perfect in deze woonstijl. Echt veel kleur komt er niet voor in dit interieur. Vaak wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zwart, wit en grijs met daarbij natuurlijke kleuren van leer, hout en steen. Ook het gebruik van accessoires is in deze woonstijl minimaal.

Met onder meer handgeweven vloerkleden en sierkussens in warme vrolijke kleuren wordt een rijke en gezellige sfeer gecreëerd in een Oriëntaals interieur.


Wonen aan de Waterweg

20

3 OKTOBER 2019

DE KADE MAASSLUIS WEIDS WONEN AAN DE WATERWEG Een in ieder opzicht aantrekkelijk nieuwbouwproject met een grote diversiteit aan woningtypes in diverse prijsklassen. Naar hartenlust genieten van natuur en buitenleven. En prima bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Zeg nou zelf… Zo wil iedereen toch graag wonen?

Binnenkort in verkoop

PANORAMISCH, LIEFLIJK OF STOER... LAAT JE WOONDROMEN IN VERVULLING GAAN

Start verkoop zaterdag 19 oktober

Start verkoop woensdag 30 oktober

Start verkoop woensdag 30 oktober

LUXUEUS GENIETEN VAN HET UITZICHT IN RESIDENCE BOONERSLUYS.

LIEFLIJK WONEN IN EEN GROENE OMGEVING

STOER WONEN AAN DE BOOMRIJKE HANDELSKADE

24 luxe panorama appartementen en 4 riante penthouses met groot balkon en weids panorama. Prijsindicatie vanaf ca. € 435.000 v.o.n.

18 royale 2-onder-1-kapwoningen, 1 vrijstaande villa en 28 geschakelde woningen, klassiek vormgegeven. Prijsindicatie vanaf circa € 320.000 v.o.n.

21 stoere stadswoningen met tuin op het zuiden en ruimte voor kantoor of praktijk aan huis. Prijsindicatie vanaf circa € 350.000 v.o.n.

Binnenkort in verkoop! Meld je nù aan op www.dekademaassluis.nl

Profile for WL Media

SPE 2019-10-03.pdf  

SPE 2019-10-03.pdf  

Profile for wlmedia