a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Wonen aan de Waterweg 28 MAART 2019 SPECIALE UITGAVE BIJ MAASSLUISE COURANT EN DE HOEKSE KRANT

ACTUELE BOUWPROJECTEN

woontrends SPECIALE NVM OPEN HUIZEN ROUTE


Wonen aan de Waterweg

2

28 MAART 2019

Vakmanschap. Van ontwerp tot montage! Al meer dan 50 jaar vakmanschap.

F. Klein “Wij hebben onze keuken gekocht bij Grando Naaldwijk. De service was perfect zowel vooraf, tijdens, als na het plaatsen van de keuken.”

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een:

9

,3

score

Bron: FeedbackCompany

Service, zoals u wenst

Nú voor

€ 10.350,-

Geen verbouwingsstress! Servicewerkzaamheden zoals demonteren en afvoeren van de oude keuken, aansluiten en nazorg... Grando Naaldwijk regelt het voor u!

Proiteer nú: keukenmontage cadeau!* Maak direct e e afspraa n k grando op .nl!

“Wij staan altijd voor u klaar met een passend advies.” Nú voor

€ 11.250,Johan Hofman, Grando Naaldwijk

Grando. Keukens. Koken. Genieten.

Grando Naaldwijk Hovenierstraat 127, tel. 0174-623763, grando.nl


Wonen aan de Waterweg

3

Woningmarkt blijft onder druk

Prijzen blijven stijgen, maar wel minder snel De ongekend hoge druk op de woningmarkt leidt in heel Nederland tot een forse stijging van woningverkoopprijzen. Tegelijkertijd neemt het aantal woningverkopen in de bestaande markt voor het eerst sinds 2013 op landelijk niveau af.

De doorstroming op de woningmarkt dreigt daarmee tot stilstand te komen, met name in het westen van het land. Dit blijkt uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Hittekaart 2019 van BPD, Bouwfonds Property Development, die de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt jaarlijks in kaart brengt.

Wachten Ook het ING Economisch Bureau ziet de prijzen stijgen en het aantal verkopen dalen. Dit jaar wisselen er naar verwachting nog zo’n 210.000 koopwoningen van eigenaar, maar volgend jaar zakt het aantal woningverkopen naar 195.000, schrijft het bureau. Twee ontwikkelingen drukken het aantal woningverkopen verder omlaag. Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht. Volgens het ING Economisch Bureau is het einde van de prijsstijging wel in zicht. Gedurende 2019 stijgen de woningprijzen naar verwachting nog maar zo’n 4,5%. In 2018 lagen de prijzen in december gemiddeld nog zo’n 8,4% hoger dan het jaar ervoor. Dat betekent dat de prijsstijging nu dus met bijna de helft afzwakt. In 2020 vlakt de prijsstijging naar verwachting verder af naar 2,5%.

Starters hebben steeds meer moeite op de woningmarkt.

namelijk honkvaster en minder snel geneigd te verhuizen dan jonge huishoudens. Strengere regels rondom hypotheekverstrekking maken dat er meer eigen vermogen nodig is voor het kopen van een woning dan vijf jaar terug. Hierdoor is het met name voor jonge koopstarters moeilijker om een woning te kopen dan voorheen. Daar komt bij dat het er, volgens BPD, te weinig nieuwe koopwoningen gebouwd kunnen worden. CEO Walter de Boer: “Overeenkomstig het vigerende ruimtelijke ordeningsbeleid zien wij dat de koopwoningenproductie aan de randen van de stad, alsmede de zogenaamde VINEX-locaties, sterk terugloopt. De locaties drogen op. Het grondgebonden woningsegment loopt voor het derde opeenvolgende jaar sterk terug, ondanks dat de vraag hiernaar hoger is dan ooit. Met name het aanbod en daarmee de productie van betaalbare, seriematige eengezinswoningen valt weg. Waarbij starters nog nauwelijks toegang krijgen tot de woningmarkt.”

Cijfers Regels In de periode voor de crisis wisselden jaarlijks gemiddeld 5,5% van de koopwoningen van eigenaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat dit percentage de komende decennia zal dalen. Belangrijke redenen hiervoor zijn de toenemende vergrijzing en strengere regels rondom hypotheekverstrekking. Ouderen zijn in het algemeen

Dan de regionale cijfers. Maassluise of Hoekse cijfers van NVM Makelaars over 2019 zijn niet bekend. De meest recente getallen gaan over het vierde kwartaal van 2018 en beschrijven de gehele regio Rotterdam. In deze regio’s zijn het laatste kwartaal van vorig jaar 10,7% minder woningen verkocht ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Vergeleken met het kwartaal ervoor zijn er

Foto: NVM

5,5% meer woningen verkocht. Rotterdam laat een prijsstijging zien van 17% ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van het voorgaande kwartaal een stijging van 2.9%. De gemiddelde transactieprijs is 271.000 euro en de gemiddelde verkooptijd bedraagt 33 dagen versus 38 dagen ten opzichte van een jaar eerder. In deze regio wordt op dit moment volop gebouwd. Niet alleen aan koopwoningen voor de vrije markt, maar ook sociale huurwoningen. Sommige projecten zijn al afgerond en anderen bevinden zich nog in de planningsfase. Verderop in deze krant vindt u een overzicht van de projecten die momenteel in ontwikkeling zijn.

Open huis In deze nieuwe editie van ‘Wonen aan de Waterweg’, vindt u daarnaast weer volop inspiratie om aangenaam te wonen. In uw bestaande woning of misschien wel in een nieuwe woning. Heeft u verhuiskriebels gekregen? Aanstaande zaterdag 30 maart is het weer de landelijke NVM Open Huizen Dag. Op deze dag kunt u tussen 11.00 en 15.00 uur weer veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Het is een uitgelezen kans om interessante woningen te bekijken. Voor verkopers is het een mooie gelegenheid om de woning van zijn beste kant te laten zien. Bronnen: NVM, BPD & ING Economisch Bureau

Colofon Wonen aan de Waterweg is een extra uitgave van de regionale kranten Maassluise Courant De Schakel en de Hoekse Krant. Redactie, opmaak, advertentieverkoop, druk en verspreiding geheel verzorgd door Uitgeverij West Media bv Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk T 0174-624212 E advertentie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl www.uitgeverijwestmedia.nl


Wonen aan de Waterweg

4

28 MAART 2019

KEUKENS BAD KEUKENS BADKAMERS PVC VLOEREN PVC VLOEREN SCHUIFWANDK SCHUIFWANDKASTEN Wij kunnen een geheel ontzorgende binnenverbouwing voor u uitvoeren. Alles wat u binnenshuis kunt bedenken realiseren wij voor u.

Bent u op zoek naar een schilderij voor in uw bedrijf, huis of kantoor? Bezoek

het

atelier

aan

de

Braillestraat 15 in ‘s-Gravenzande [Bedrijventerrein

Teylingen]

Bel / mail / WhatsApp voor meer informatie of maak een afspraak. M 06 - 20 33 68 71 / info@

willemienmostert.nl


Wonen aan de Waterweg

Madelon Poldervaart

‘Het is een rijtjeshuis met een eigen karakter’ Madelon Poldervaart uit Maassluis woont met haar man en jongste dochter in een doorsnee eengezinswoning. Maar zodra je binnenkomt is van die doorsnee woning niets meer te merken. Met veel aandacht en eigen inzet is de benedenverdieping op een prachtige manier aangepakt. door Geraldine Hindriksen Twintig jaar geleden kwamen Madelon, echtgenoot Kees en hun twee dochters wonen in het huis in Maassluis. Het huis was volgens Madelon in het begin ingericht zoals velen het toentertijd hadden: “We hadden hier het standaardgebeuren, veel zwart en wit. We wilden wat anders en gingen over op een wat landelijkere inrichting. We begonnen met een nieuwe tv-kast maar het landelijke hebben we al snel losgelaten. Zeven jaar geleden zijn we overgestapt naar stoer en sober. Dit houdt in dat we een rustige basis hebben met sobere kleuren. We hebben veel bruin- en grijstinten. Dat geldt voor de muren en de vloer en voor de meubels. Deze stijl is heel fijn.”

Dus zoals je het nu ziet, kan zomaar weer anders neergezet worden.

Handig

Er werden nieuwe meubels gekocht, waaronder een oude bruine kast. “Die kast hebben we grijs geverfd en hij is echt prachtig geworden. Op het plafond hebben we balken gemaakt en alles wit geverfd, wat knus oogt.” De muren en ramen zijn grijs waarvan één muur een kleur grijs heeft die moeilijk te benoemen is. Madelon pakt er een boekje bij. “Iedereen heeft een bijbeltje, deze kleurenkaart is mijn bijbeltje. De muren zijn bedekt met drie verschillende kleuren grijs: Silver like op de grootste muur, Deep earth op de ramen en deuren en Earth stone op de andere muur. De vloer was al grijs. Het is laminaat maar we zijn nu op zoek naar laminaat met een tegelmotief. Dat is de laatste klus die we beneden gaan krijgen. Maar eerst zijn we nu met de badkamer bezig. We doen alles zelf. Ik heb een uitgesproken eigen smaak en ik ben blij dat ik een heel handige man heb! Kees zegt weleens: ‘Jij ziet het plaatje, ik maak het wel!’ Die grote houten deuren in de woonkamer, waarachter een kast en de trap zich bevinden, heeft hij ook helemaal zelf gemaakt. We zagen hout liggen in een bouwmarkt en Kees heeft van die planken deze prachtige deuren gemaakt.” Een blik op die deuren maakt duidelijk dat Kees erg handig is en heel netjes werkt. De deuren zien er prachtig uit. In de woonkamer is meer zelfge-

maakt. Een houten wand achter de televisie en een speciaal voor de cavia gebouwde kast annex hok zijn er voorbeelden van. Voor de ramen zijn houten ruitjes geplaatst. “Die hebben al verschillende kleuren gehad, maar nu zijn ze grijs.”

Stylen Voor Madelon is het een heerlijke bezigheid om op Facebook in een speciale groep ideeën op te doen en foto’s van haar eigen woning te plaatsen. Is ze soms haar beroep misgelopen? Madelon moet lachen: “Ik heb de horeca-vakschool gedaan en werk in de catering. Daar ben je ook aan het stylen, maar dan met gerechten. Het is leuk om alles mooi op te maken.” In de Facebook-groep zag Madelon een beschilderde deur en ze was gelijk verkocht. “Ik ben de kunstenares van die schildering gaan benaderen en heb haar gevraagd of ze voor ons een deur wilde beschilderen. Dat vond ze goed en we hebben haar de deur gebracht. En nu hebben we een prachtige meterkastdeur met daarop een koe.”

Schuiven Madelon kan enthousiast vertellen over haar huis. “Het is een warme deken, mijn thuis. Ik vind het altijd fijn om weer thuis te komen. Het is hier niet standaard, maar wel heel sfeervol. Er is weinig kleur maar toch is het niet saai. Zomaar een andere kleur staat hier niet mooi. Ik zal geen bloemen neerzetten, maar werk veel met takken. We hebben verschillende soorten hout en lekkere, zachte meubels. Het blijft wel altijd kriebelen. Straks is het weer Pasen en dan ga ik weer schuiven met spullen.” Op de vraag of het kan gebeuren dat Kees thuiskomt en de kamer compleet anders is ingericht, schiet Madelon in de lach. “O ja hoor, dat is wel vaker gebeurd! Toen we die tv-wand gingen plaatsen, bedachten we dat dat paneel ons zou beperken om iets te veranderen. We hebben de tv-wand vervolgens in het midden van de muur geplaatst, zodat ik eromheen kan schuiven met meubels. Dus zoals je het nu ziet, kan zomaar weer anders neergezet worden. Dat is juist zo leuk. Zoals de grote stoel met poef nu staat, is een mooie plek. Ik zit daar graag en kijk dan naar buiten naar het tuinhuisje, dat een plaatje is. Het is een heerlijk huis. Een rijtjeshuis met een eigen karakter.” Foto’s: gh

5


Wonen aan de Waterweg 6

2 8 M A A R T 2 0 1 9

NO ING G ENK EN E BES LE CHI K

WO N

BAA

Type Zilverlinde

Vanaf € 344.000 v.o.n.

28 WONINGEN IN VERSCHILLENDE TYPEN Het is nú al een van de mooiste

• Duurzame herenhuizen van 135 m2

buurten van Maassluis. En met

• Ruime woonkamer (optioneel met achteruitbouw)

de realisatie van fase 5 krijgt Loofmeesters alleen nog maar

Fase 5

meer aantrekkingskracht. Er zijn

• Drie slaapkamers en een ruime vrij indeelbare zolder

nog enkele woningen beschikbaar.

• Compleet met keuken én badkamer

BINNENKORT START BOUW Verkoopinformatie:

loofmeesters.nl

t. 010-5939090 m. info@opschoor.nl

R


Wonen aan de Waterweg

7

Nieuwbouwprojecten aan de Waterweg

10

8 7

Maasland

1/2

13

14 15 6

16

12 9

Hoek van Holland

3

Hoek van Holland 1) Méline (L’avenue) Locatie: L’avenue Hoek van Holland Aantal/type: nog 5 (10 totaal) twee onder één kap woningen Eigenschappen: ruim opgezette luxe 2/1 kap woningen nabij de waterpartij van L’avenue Status: in verkoop, start bouw mei 2019 Verwachte oplevering: 2e kwartaal 2020 www.oga-makelaars.nl

Op verschillende plekken in Maassluis en Hoek van Holland

11

7) Wilgenrijk

13) Het Balkon (Aan de Boulevard fase 2)

Locatie: Maassluis Aantal/type: 1.750 in de aankomende jaren. Zelfbouw, vrijstaande huizen, twee-onder-1-kap, korte rijhuizen en kleinschalige appartementgebouwen Eigenschappen: landelijk, groen en waterrijk Status: Momenteel in verkoop; vrijstaande huizen, twee-onder-1-kap, korte rijhuizen en appartementen Verwachte oplevering: Buurt die nu in verkoop is wordt begin 2020 opgeleverd www.wilgenrijk.nl

Locatie: Direct aan de Nieuwe Waterweg Aantal/type: 9 drie- en vierlaagse Boulevardwoningen Eigenschappen: Boulevardwoningen die geheel naar eigen wens in te delen zijn. Status: In verkoop Verwachte oplevering: n.n.b. www.hetbalkonvanmaassluis.nl

8) Verreweg Nieuw Hollands Huis

Locatie: L’avenue Hoek van Holland Aantal/type: 6 twee onder één kap woningen en 1 vrijstaande woning Eigenschappen: ruim opgezette luxe 2/1 kap woningen en vrijstaande woning in de villastrook van L’avenue Status: in verkoop 4e kwartaal 2019 Verwachte oplevering: 4e kwartaal 2020 www.oga-makelaars.nl

Locatie: Wilgenrijk in Maassluis Aantal/type: herenhuizen, twee-onder-een-kaphuizen, vrijstaande huizen en appartementen. Eigenschappen: Groen en waterrijk tussen Rotterdam en Den Haag. Herenhuizen met een woonoppervlakte vanaf 175 m2, tuin op zuidwesten en 2 parkeerplaatsen. Appartementen vanaf 90 m2 met groot dakterras, berging en een eigen parkeerplaats. Status: in verkoop Verwachte oplevering: 2020 www.nieuwhollandshuis.nl

3) Nieuwbouw Prins Hendrikstraat

9) De Rederij

Locatie: Prins Hendrikstraat/Jolinkstraat, Hoek van Holland Aantal/type: 76 sociale huurappartementen Eigenschappen: dichtbij centrum en bij de Nieuwe Waterweg, duurzaam, betaalbaar, bestemd voor 55-plussers Status: in voorbereiding Verwachte oplevering: 2021 www.wvhwonen.nl/nl/nieuwbouw-prins-hendrikstraat

Locatie: Noorddijk/Geerkade, Maassluis Aantal/type: 11 dijkwoningen Eigenschappen: Iconisch project op bijzondere, historische locatie in binnenstad Maassluis Status: aanvang bouw vierde kwartaal 2019 Verwachte oplevering: vierde kwartaal 2020 www.derederijmaassluis.nl

2) Florine (L’avenue)

wordt gesloopt en gebouwd om bestaande wijken te vernieuwen. Een overzicht van de huidige nieuwbouwprojecten.

4) Rond in de Hoek Locatie: Langeweg, Hoek van Holland Aantal/type: 150 nieuwbouw appartementen, koop en vrije sector huur Eigenschappen: 70 tot 175 m2 woonoppervlak, zes gebouwen van 5 tot 8 bouwlagen, eigen terras en parkeerplaats, middenin het duingebied Status: in ontwikkeling, start verkoop verwacht eind 2019, verhuur in 2020 Verwachte oplevering: vanaf medio 2021 www.rondindehoek.nl

Maassluis 5) Betaalbaar Wonen in het Stadshart Locatie: Nieuwstraat/Boogertstraat Maassluis Aantal/type: 3 startersappartementen Eigenschappen: circa 80 tot 115 m2 Status: in herontwikkeling Verwachte oplevering: n.n.b. www.roeststaalduinen.nl

6) Vier Reders Locatie: Stadshart Maassluis Aantal/type: 4 luxe rederswoningen met stadstuin en berging Eigenschappen: vanaf 150 m2 tot circa 250 m2 Status: in ontwikkeling Verwachte oplevering: medio 2020 www.vierreders.nl

17

18

Maassluis

4

5

10) Loofmeesters (fase 5)

14) Sluispolder-West (Da Costaplein) Locatie: Da Costaplein Aantal/type: 4 rijen en 7 sociale huurwoningen Eigenschappen: Standaard met woonkamer en drie slaapkamers en een vliering, in de tuin komt een berging. De woningen worden voorzien van zonnepanelen op het dak. Status: In aanbouw Verwachte oplevering: Media 2019 www.sluispolder-west.nl

15) Sluispolder-West (Bilderdijklaan) Locatie: Bilderdijklaan Aantal/type: 18 koopwoningen in de prijsklassen goedkoop en middelduur Eigenschappen: Meerdere typen koopwoningen met twee woonlagen en drie slaapkamers is een kleinschalig tuindorp met veel groenvoorziening. Status: In aanbouw Verwachte oplevering: n.n.b. www.woneningroen.nl

16) Sluispolder-West (nieuwbouw seniorencomplex De Vliet)

Locatie: De vernieuwde Burgemeesterswijk Aantal/type: 28 speels geschakelde herenhuizen Eigenschappen: Ruime woningen met woonoppervlaktes van 135 m2 en 150 m2 met daarin standaard drie slaapkamers en een ruime, vrij indeelbare zolder. Status: In verkoop Verwachte oplevering: n.n.b. www.loofmeesters.nl

Locatie: PC Hooftlaan Aantal/type: 64 huurappartementen, geschikt voor bewoners van seniorencomplex De Vliet Eigenschappen: Op de begane grond komt een recreatieruimte voor de bewoners Status: Sloop op nieuwbouwlocatie is gerealiseerd; dit jaar wordt begonnen met de nieuwbouw Verwachte oplevering: n.n.b. www.sluispolder-west.nl

11) De Kade

17) Sluispolder-West (Puur! Maassluis)

Locatie: De Kade ligt vlakbij de historische haven van Maassluis, tussen metrostation Maassluis en Het Scheur. Aantal/type: Starterswoningen, stadswoningen, ruime 2 onder 1 kap woningen, luxe panorama appartementen en huurappartementen Eigenschappen: Stoer, lieflijk en panoramisch Status: Naar verwachting zullen de eerst woningen nog voor de zomer in verkoop gaan Verwachte oplevering: n.n.b. www.dekademaassluis.nl

Locatie: Op de huidige Vlietlocatie Aantal/type: Ruim 60 grondgebonden woningen en appartementen, waarvan 24 sociale huurappartementen Eigenschappen: Eengezinswoningen, maisonnettes, woon-werkwoningen en sociale huurappartementen Status: Het huidige seniorencomplex De Vliet wordt op zijn vroegst medio 2020 gesloopt. Naar verwachting start de verkoop van Puur! Maassluis in 2020, waarna in 2021 de bouw kan starten. Verwachte oplevering: n.n.b. www.puur-maassluis.nl

12) Het Balkon (Landinwaarts)

18) Het Spectrum

Locatie: Achter de Koning Willem Alexander Boulevard Aantal/type: Diverse type koopwoningen Eigenschappen: Laan- en hofwoningen in een aantal kleine blokjes, elk met een verschillende uitstraling en samenstelling. Status: Fase 1 en 2 zijn verkocht; de eerste bouwwerkzaamheden zijn gestart Verwachte oplevering: n.n.b. www.hetbalkonvanmaassluis.nl

Locatie: Voormalig schoolgebouw ‘Het Spectrum’ aan het Fenacoliusplein Aantal/type: Startersappartementen Eigenschappen: Het conceptplan heeft appartementen tussen de 50 en 70 m2 en daarnaast nog twee appartementen van ca. 115 m2. Status: Plannen zijn in ontwikkeling Verwachte oplevering: n.n.b. www.woneninhetspectrum.nl


3011:00 maart - 15:00 uur Burg. Van der Lelijkade 19

Riemtale 5

Koningin Julianaweg 35

Maasland

Maasland

Maasland

Karakteristiek woonhuis met 16 m diepe tuin aan autovrije kade. Vraagprijs € 249.500,- k.k.

Ruime 5-kamer eengezinswoning met tuin op het Oosten en grote berging. Vraagprijs € 289.000,- k.k.

Ruime 2-onder-1-kapwoning met ruime garage en zonnige tuin. Vraagprijs € 495.000,-k.k.

Bekijk onze website voor de 18 deelnemende huizen! www.dolphijn.nl  010 - 260 14 21  info@dolphijn.nl

Koningin Julianaweg 25

Maasland Ruim vrijstaand woonhuis met aangebouwde garage. Bieden vanaf € 625.000,-

OPEN HUIZEN ROUTE ZATERDAG 30 MAART VAN 11.00 - 15.00 UUR


Wij zoeken: De basisfunctie:

Schollevaartstraat 104

Maassluis Zeer ruime en uitstekend onderhouden 5-kamer woning. Vraagprijs € 198.000,-k.k.

De belangrijkste werkzaamheden (makelaardij) • • • • •

Schollevaartstraat 102

OPEN HUIZEN DAG

• • • • •

Maassluis Zeer ruime en uitstekend onderhouden 5-kamer woning. Vraagprijs € 215.000,-k.k.

ZATERDAG 30 MAART 11.00 - 15.00 UUR

Bij gebleken kwalificaties is het mogelijk de functie uit te breiden tot assistent-makelaar buitendienst. Dit houdt o.a. extra in: • • • Kwaliteiten die wij verlangen:

Drijver 1

Maassluis

Kijk op onze website voor een Voor informatie of mailen CV met bijlagen: Koeze Makelaars & Taxateurs bv, Berliozstraat 29 e-mail: erik@koeze.nl overzicht van ons Maassluis aanbod!

Koningin Wilhelminalaan 21

Koningin Wilhelminalaan 18

Maassluis

Maassluis

Let op! Vraagprijs is geldig tot en met de Open Huizen Dag Vraagprijs € 260.000,-

Gemoderniseerde tussenwoning nabij centrum, winkels en metro Vraagprijs € 265.000,- k.k.

Ruime eengezinswoning, 4 verdiepingen, vlakbij Koningshoek Vraagprijs € 250.000,- k.k.

Ruime lichte hoekwoning met zonnige achtertuin en carport. Vraagprijs € 259.000,- k.k.

Lange Boonestraat 40

Vondellaan 38

Merellaan 685

Lijsterlaan 46

Lorentzdreef 14

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Split-level woning in historisch centrum, garage, woonkeuken Vraagprijs € 269.000,-

Ruime 5-kamer eengezinswoning met uitgebouwde woonkamer. Vraagprijs € 289.000,-k.k.

5-kamer appartement op 8e verdieping uitzicht over Waterweg Vraagprijs € 289.500,- k.k.

Ruime 6-kamer eengezinswoning met uitgeb. keuken en vergrote zolderverd. Vraagprijs € 295.000,- k.k.

T VERKOCH

Goed onderhouden uitgebouwde woning met grote achtertuin Vraagprijs € 299.000,- k.k.

Wielewaalstraat 14

Nicolaas van ‘t Wouthof 45

Paulus Potterplein 19

Maassluis

Maassluis

Luxe uitgebouwde hoekwoning met vrijstaande kantoorruimte Vraagprijs € 299.500,- k.k.

Hoekwoning (volledig gasloos) 3 slaapkamers, ruime zolder Vraagprijs € 349.000,- k.k.

Riante drive-in woning met 6 slaapkamers, garage, terras Z-O Vraagprijs € 350.000,- k.k.

Bekijk onze website voor de 18 deelnemende huizen! www.dolphijn.nl

Fenacoliuslaan 18

Maassluis

Maeterlickdreef 8

Esdoorn 19

Prinses Julianalaan 11

Westvest 129

Lijsterlaan 57

Maassluis

Maassluis

Maassluis

Schiedam

Vlaardingen

Fraai herenhuis met grote voor en achtertuin en kantoorruimte. Vraagprijs € 398.500,-k.k.

Riant herenhuis met grote garage, eigen parkeerplaats en 20 m diepe tuin. Vraagprijs € 425.000,- k.k.

2 onder 1 kap woning met garage en oprit, woonkamer met open haard. Vraagprijs € 585.000,=

2- Kamerapp. met eigen parkeerplaats in de parkeergarage en berging. Vraagprijs € 147.500,-k.k.

Ruime eengezinswoning uit de jaren ‘30 gelegen op eigen grond. Vraagprijs € 239.500,-k.k.

 010 - 260 14 21  info@dolphijn.nl

Maassluis Prachtig afgewerkte 4-kamerwoning uit 1893 vlakbij centrum Vraagprijs € 395.000,- k.k.

OPEN HUIZEN ROUTE ZATERDAG 30 MAART VAN 11.00 - 15.00 UUR


Wonen aan de Waterweg

10

28 MAART 2019

Meer dan HELEMAAL HOLLANDS met

w u e e Z e D

Nieuwe badkamer? Nieuwe badkamer? Blijf niet dagdromen, maar stap binnen bij BouwCenter De Zeeuw in Poeldijk. Daar vindt u alle actuele badkamertrends overzichtelijk gepresenteerd. In sprankelende opstellingen maakt u kennis met het pure wellness gevoel van modern badcomfort. Onze adviseurs vertalen uw wensen naar een badkamer die past bij uw ruimte, budget en stijl-voorkeur. Online badkamerontwerper! Thuis inspiratie opdoen? Kijk eens op www.imabodezeeuw.nl. Daar vindt u ook onze online badkamerontwerper!

Openingstijden Maandag t/m vrijdag Zaterdag

07.00 - 17.00 uur 07.00 - 12.00 uur

Slachthuiskade 30, 2685 LN Poeldijk T. 0174 245 516 - info@imabodezeeuw.nl www.imabodezeeuw.nl


Wonen aan de Waterweg

ZOEI

We vieren de lente door middel van een

fantastische voorjaarsactie, met maar liefst 20% koring op de Decorete collectie binnen- en buitenzonwering en hoen!

De afgelopen weken hebben wij de laatste hand gelegd aan onze geheel vernieuwde zonweringsafdeling, met daarin de nieuwste collecties, boordevol aansprekende kleuren, dessins en technische hoogstandjes. We durven met recht te zeggen dat Decorette Maassluis het mooiste aanbod zonwering van de hele regio heet, en we willen je graag uitnodigen dat met eigen ogen te komen bekijken. Kom snel langs in onze winkel voor inspiatie en infomatie!

Wij van Decorette Maassluis zullen je deskundig adviseren over de mogelijkheden en zorgen ervoor dat het product van je keuze nauwkeurig wordt ingemeten en, indien gewenst, ook wordt gemonteerd!

11


12

Wonen aan de Waterweg

28 MAART 2019

-.-

'

:� - -�� ,_

Zonneschermen, screens en rolluiken Je kunt bij Decorette Maassluis terecht voor een complete collectie buitenzonwering met diverse typen knikarmschermen, screens en rolluiken. In ons compleet vernieuwde studio kunnen we je over alles informeren. Uiteraard zorgt Decorette Maassluis ervoor dat al deze zonwering nauwkeurig wordt ingemeten en deskundig wordt gemonteerd! En nu zelfs 20% korting op zonneschermen, screens en rolluiken van Decorete! Kom snel langs in de winkel voor alle opties, kleuren, soorten en laat je informeren over welke het meest geschikt is voor jouw situatie!


Wonen aan de Waterweg

-

, '� .i�. .- �, ,-.- / ·� �-' ,Y.

·p

. '1 ..� -,.j

----

r: .

13

-

-

. 1 !.._) ,:1

��

,'

Houtenjaloeziën en Shutters: 20% korting! Houten jaloezieën en Shutters: tjdloos, sfeervol en oneindig veel opties om te spelen met het licht! Een echte aanwinst voor je interieur, in verschillende lamelbreedtes en kleuren, en met of zonder ladderband of tiltrod. Uiteraard komen wij alles inmeten zodat het perfect past, en zorgen we voor het beste advies in jouw situatie. Kom langs in de winkel voor informaie en inspiraie. Er zijn talloze combinaties mogelijk met precies de uitsaling, materialen en kleuren die jij zoekt!

-

Binnen de modieuze collectie van Decorette Maassluis in Plissé en Duete gordijnen kun je kiezen uit de meest prachtige, vefjnde stofen in de mooiste trendkleuren. De collectie bestaat uit meer dan 300 stofen en biedt een brede keuze aan transparante, lichtdoorlatende en verduisterende stofen. Behoete aan wat privacy, maar voldoende zon? De Top-down functie zal hiervoor perfect zijn! Plissé en Duete gordijnen zijn bij uitstek geschikt voor bijzondere

raamvormen. Een bijkomend voordeel is dat een plissé of duette gordijn geluiddempend werkt als je een parket- of laminaatvloer hebt. En profiteer nu van 20% korting!


14

Wonen aan de Waterweg

28 MAART 2019


Wonen aan de Waterweg

15

(Advertorial)

Interieurplan door Doornekamp Stijlvol Wonen Interieur is onze passie en dat vertalen wij graag voor u in een passend interieuradvies. Heeft u een fijn huis, maar moeite om hierin één geheel te laten doorschemeren? Mist de woonruimte in zijn geheel nog een bepaalde luxe sfeer en een huiselijke warmte? Zijn uw meubels nét niet helemaal naar wens of passend? Staat u voor de uitdaging om een ruimte van A tot Z helemaal te verbouwen en decoreren? Onze binnenhuisadviseurs helpen u graag met een passend interieurplan. Alle wensen worden hierin meegenomen tot in de allerkleinste details; van de op maat gemaakte zitmeubelen, wandkasten, eethoeken, stoffering, de vloer, wanden, tot aan de verlichting, accessoires, rolgordijnen en jaloezieën. Er

wordt aan alle losse facetten gedacht om een totaalplaatje te creëren wat zo compleet is dat het niet in woorden kan worden uitgedrukt. Een groot deel van onze collectie wordt in Nederland bij gerenommeerde fabrikanten gemaakt. Daarom kunnen wij optimaal rekening houden met uw wensen en u maatwerk aanbieden voor al uw zitmeubelen, eethoeken en kasten. Bij Doornekamp bieden wij een stijlvolle, chique meubelcollectie met een strakkere, rustige uitstraling. Doornekamp Wonen Voorstraat 95, 2685 EK Poeldijk info@doornekampwonen.nl T 0174 - 285 000 www.doornekampwonen.nl

De binnenhuisadviseurs van Doornekamp Stijlvol Wonen helpen u graag met een passend Foto: Doornekamp Stijlvol Wonen interieurplan.

Persoonlijk & eerlijk advies voor uw op maat gemaakte keuken Mozartlaan 334

3144 NH Maassluis

010 592 02 00

keukenstudiomaassluis.nl

1500m2 met alles voor uw slaapkamer

Dé slaapspecialist van het Westland

O.a. onze merken:

Deskundig advies Vakkundige bezorging en montage

www.bedzzzbedden.nl Maasambacht 7 - Maasdijk - T 0174 200 044


Wonen aan de Waterweg

16

28 MAART 2019

De specialist in haarden

Gashaarden • Houtkachels/haarden • Pelletkachels Elektrische haarden • Meubels op maat

■ VLOERBEDEKK I NG ■ HOUTEN VLOEREN / LAM I NAAT ■ V I TRAGE EN GORD I JNEN

Showroom: Buijs Ballotstraat 15 2693 BD s-Gravenzande T: 0174 - 44 06 92 F: 0174 - 44 06 94

I: www.houtenhaard.nl E: info@houtenhaard.nl

■ B I NNEN - EN BU I TENZONWER I NG ■ BEHANG EN SCH I LDERWERK

Openingstijden Do 13:30 tot 17:00 uur Vri 13:30 tot 17:00 uur 19:00 tot 21:00 uur Za 11:00 tot 16:00 uur Overige dagen op afspraak

Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (maandag gesloten)

Schoolstraat 30a, 3151 AZ Hoek van Holland, Tel. (0174) 418 466, Fax: (0174) 416 112, info@ronvanreenen.nl

www.ronvanreenen.nl

Living Smart. Past. Overal. Loewe bild 33 3 Loewe Loewe bild bild En hij past zich zeker aan. De producten worden teruggebracht En Enhij hijpast En past hij zich zich past zeker zeker zichaan. zeker aan.De De aan. producten producten De producten worden worden worden teruggebracht teruggebracht teruggebracht tot de essentie met focus op de hoogste kwaliteit. Er isiser erer één voor iedereen. tot totde deessentie tot essentie de essentie met metfocus focus metop focus opde dehoogste op hoogste de hoogste kwaliteit. kwaliteit. kwaliteit. Er Eris Er één één is voor er voor één iedereen. iedereen. voor iedereen. De nieuwe Loewe bild 3.65 OLED TV met het Loewe Home Screen voorziet De Denieuwe nieuwe De nieuwe Loewe LoeweLoewe bild bild3.65 3.65 bild OLED OLED 3.65TV OLED TVmet met TV het het met Loewe Loewe het Loewe Home HomeScreen Home Screen Screen voorziet voorziet voorziet alles wat belangrijk voor isisop op toegankelijke plek. alles alleswat wat alles belangrijk belangrijk wat belangrijk voor vooruuuis voor opéén uéén één is op toegankelijke toegankelijke één toegankelijke plek. plek. plek. Het streamen van uw foto’s, video’s en muziek naar uw televisietoestel was Het Hetstreamen streamen Het streamen van vanuw uw van foto’s, foto’s, uw video’s foto’s, video’s video’s en enmuziek muziek en muziek naar naaruw uw naar televisietoestel televisietoestel uw televisietoestel was was was nog nooit zo makkelijk en intuïtief. nog nognooit nooit nogzo nooit zomakkelijk makkelijk zo makkelijk en enintuïtief. intuïtief. en intuïtief. De Loewe bild 3.55 OLED is, net als de Loewe bild 3.65 OLED, uitgerust met De DeLoewe Loewe De Loewe bild bild3.55 3.55 bild OLED OLED 3.55is, OLED is,net netals is, alsnet de deLoewe als Loewe de Loewe bild bild3.65 3.65 bild OLED, OLED, 3.65 uitgerust OLED, uitgerust uitgerust met met met het extreem platte oled-scherm van amper 4,9 mm, dat dunner isisdan dan de het hetextreem extreem het extreem platte platteoled-scherm platte oled-scherm oled-scherm van vanamper amper van amper 4,9 4,9mm, mm, 4,9 dat dat mm, dunner dunner dat dunner is dande isde dan de display van de meeste smartphones, en toch bijzonder licht en discreet isis-- - is display display display van vande de van meeste meeste de meeste smartphones, smartphones, smartphones, en entoch toch en bijzonder bijzonder toch bijzonder licht lichten en licht discreet discreet en discreet is ondanks de behoorlijke grootte van 55”. ondanks ondanks ondanks de debehoorlijke behoorlijke de behoorlijke grootte grootte grootte van van55”. 55”. van 55”. Loewe bild 3.49 en 3.43 worden dan weer Loewe LoeweLoewe bild bild3.49 3.49 bild en en 3.49 3.43 3.43 en worden worden 3.43 worden dan danweer weer dan weer met de recentste lcd-displays aangeboden. met metde de met recentste recentste de recentste lcd-displays lcd-displays lcd-displays aangeboden. aangeboden. aangeboden. De extreem platte Ultra HD-displays beschikken over een vier keer hogere De Deextreem extreem De extreem platte platteUltra platte UltraHD-displays HD-displays Ultra HD-displays beschikken beschikken beschikken over overeen een over vier vier een keer keer vier hogere hogere keer hogere resolutie (3.840 x 2.160 pixel). Hierdoor zijn haarscherpe details, perfecte resolutie resolutie resolutie (3.840 (3.840 (3.840 x x2.160 2.160 xpixel). 2.160 pixel).Hierdoor pixel). Hierdoor Hierdoor zijn zijnhaarscherpe haarscherpe zijn haarscherpe details, details, details, perfecte perfecte perfecte contrasten en een enorme kleurglans zichtbaar bij snelle contrasten contrasten contrasten en eneen een en enorme enorme een enorme kleurglans kleurglans kleurglans zichtbaar zichtbaar zichtbaar --zelfs -zelfs zelfsbij - bij zelfs snelle snelle bij snelle bewegingen. De geïntegreerde soundbar met een krachtig bewegingen. bewegingen. bewegingen. De Degeïntegreerde geïntegreerde De geïntegreerde soundbar soundbar soundbar met meteen een met krachtig krachtig een krachtig geluidsvermogen van 80W vult uw kamer met elke denkbare stemming. geluidsvermogen geluidsvermogen geluidsvermogen van van80W 80W van vult vult 80W uw uw vult kamer kamer uw kamer met metelke elke met denkbare denkbare elke denkbare stemming. stemming. stemming. De Loewe 3.43 43 43is nu 43verkrijgbaar aan 1.799 € 100 prijsvoordeel 1.699 €. 1.799 1.799€ 1.799 €100 100€prijsvoordeel prijsvoordeel 100 prijsvoordeel ===1.699 1.699 = €. 1.699 €. €. Ontdek meer bij uw Loewe-verdeler of op loewe.tv/be-nl Ontdek Ontdek Ontdek meer meerbij meer bijuw uwLoewe-verdeler bij Loewe-verdeler uw Loewe-verdeler of ofop oploewe.tv/be-nl of loewe.tv/be-nl op loewe.tv/be-nl

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze verwijderen. Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden. *** *

*


Wonen aan de Waterweg

17

Evert Medendorp

‘Mijn huis is een scheepvaartmuseum’ Wie bij Evert Medendorp aanbelt merkt direct al dat er een passie bestaat voor de scheepvaart. Een scheepsmodel, een tree van een stormladder en een boei van de Bremen sieren de entree van zijn woning in de Brinktoren in Hoek van Holland. Door Tom van Ooijen Eenmaal binnen worden we overdonderd door de hoeveelheid scheepsmodellen en is het direct duidelijk dat hier iets bijzonders te zien is. We treffen Evert zittend op zijn bed, dat voor het raam staat, aan. “Door een medische misser sterven mijn zenuwen af. Ik ben eigenlijk sinds 2010 aan bed en rolstoel gekluisterd en ben nu zo’n beetje terminaal”, legt de 67-jarige Evert zijn toestand uit.

Belangrijk in zijn leven Dat Evert gek is van boten behoeft geen betoog. Niet voor niets staat zijn bed onder het raam waardoor hij een schitterend uitzicht heeft over niet alleen het dorp, maar ook over de Nieuwe Waterweg, waar hij de scheepvaart richting en van Rotterdam kan volgen. “Varen zit in mijn bloed. Mijn ouders voeren en het eerste woordje dat ik kon zeggen was boot. Zelf heb ik jaren als stuurman op de binnenvaart gevaren, dus ja boten zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven, net als het bouwen van boten. Daar begon ik als klein kind al mee.” Evert, van oorsprong een Groninger, reisde niet alleen de hele wereld over, maar verhuis-

de ook wel een aantal keren, Tilburg, België, Rotterdam, het zijn een paar voorbeelden. “Toen ik echter hoorde dat mijn ziekte niet te genezen was, had ik maar één wens en is dat ik mijn laatste adem in Hoek van Holland uit kan blazen.”

Evert bekijkt zijn verzameling in wat eigenlijk Foto’s: TvO de slaapkamer is

Scheepsmodellen Terug naar het bouwen. “Ik vraag bij rederijen bouwplaten of bouwtekeningen aan en dan maak ik alles zelf, snij raampjes uit, maak containers, reddingboten, alles. Sommige schepen heb je wel een jaar werk aan.” Evert, die zich nog wel wat door huis kan voortbewegen, geeft even een rondleiding. Niet alleen de woonkamer staat boordvol met scheepsmodellen, ook de slaapkamer is omgetoverd tot wat je rustig een museumruimte kan noemen. Stellages tot aan het plafond, allemaal gevuld met scheepsmodellen. “Ja mijn huis is echt een scheepvaartmuseum, je vindt er de ss Rotterdam, maar ook loodsboot Polaris en nog veel meer”, aldus Evert.

Abel Tasman De modellen van Evert zijn kennelijk ook door anderen gewild. “Ik had pas lekkage en toen moesten mijn spullen er uit. Heeft er

Tal van modellen in de woonkamer naar de keuken

Het museum begint bij de voordeur

een schaalmodel van de Abel Tasman, het eerste containerschip van NedLoyd, een tijdje ingepakt op de gang gestaan. Mooi dat die verdwenen was. Ik heb een briefje op de voordeur geplakt dat de dader een week de tijd heeft om hem terug te brengen, dat ik anders aangifte doe.”

Of Evert zijn museum nog wel eens verlaat? “Ja zeker, ik krijg hulp om met rolstoel naar het dorp of het bos te gaan en ga ook wel op vakantie met de Zonnebloem. Uiteraard wel het liefst een vaarvakantie”, besluit Evert vanuit zijn museum aan huis.

(Advertorial) zonwering | terrasoverkappingen | vitrona.nl

Een gashaard. Is dat nog van deze tijd? Een gashaard is een gemakkelijke en gezellige warmtebron. Het is heerlijk thuiskomen na een lange dag en met een druk op de knop snel een behaaglijke warmte en veel sfeer in de woning te creëren.

zonwering actie: €200,- korting op een knikarmscherm

De kwalitatief hoogwaardige zonneschermen van Vitrona bieden bescherming tegen directe zoninval en

Alle landen om ons heen stimuleren het gebruik van gas en dit is niet zonder reden. Aardgas is een schone fossiele brandstof. Met een rendement van rond de 80 % een goede warmtebron. Met de huidige discussies in Nederland kunt u zicht afvragen of de aankoop van een gashaard nog wel verstandig is. In Nederland gebruikt circa 95% van alle huishoudens nog gas. Het zal nog wel even duren voordat al deze huishoudens over zijn gegaan op een andere energiebron. Tot 2030 krijgen we nog gas vanuit Slochteren en tot 2050 uit andere landen. Dat is dus nog ruim 30 jaar. Een gashaard heeft een levensduur van circa 20 tot 30 jaar.

Heeft u een nieuwbouwwoning zonder gasaansluiting? Ook dan behoort een gashaard nog steeds tot de mogelijkheden. De meeste gashaarden zijn namelijk ook geschikt voor flessengas (propaan.) U kunt twee flessen propaan van 33 kg. in een goed geventileerde ruimte plaatsen zoals bijvoorbeeld een garage en een gasleiding aan laten leggen naar de haard. Als er 1 fles leeg is, sluit u de haard aan op de andere en laat de lege fles omwisselen voor een nieuwe. Hout en Haard heeft naast gashaarden natuurlijk nog andere alternatieven, zoals electrische sfeerhaarden, houtkachels , houtinbouwhaarden en pelletkachels. Op deze laatste categorie krijgt u bij aanschaf nog steeds een subsidie van de overheid van minimaal 500 euro. Komt u gerust eens langs in onze showroom om u verder te laten informeren. Hout & Haard is te vinden aan de Buijs Ballotstraat 15 in ‘s-Gravenzande.

extreme hitte. Met zonwering beschermt u uw woning tegen de ongemakken die de

Deze actie loopt t/m 30 april 2019. Vraag naar de voorwaarden of kijk op vitrona.nl

kom voor advies en een demonstratie naar onze

showroom!

zon soms met zich meebrengt en geniet u van de aangename schaduw.

showroom naaldwijk grote woerdlaan 36c t 0174 - 631 125 ma/vr. 09:00 - 17:00 uur 10:00 - 15:00 uur za. vitrona.nl

Een gashaard is een gemakkelijke en gezellige warmtebron.

Foto: H&H


Wonen aan de Waterweg

18

28 MAART 2019

Nieuwbouwplannen? Kom naar onze infodag in Naaldwijk

Dinsdag 9 april a.s. van 16.00 - 20.00 uur Wilt u meer informatie over de ins en outs met betrekking tot de bouw van uw droomhuis? Kom op dinsdag 9 april a.s. tussen 16.00 en 20.00 uur naar onze informatiemiddag/-avond in het Fletcher Hotel Carlton aan de Tiendweg 20 in Naaldwijk. U kunt zich hier vrijblijvend laten informeren over alle mogelijkheden omtrent het laten bouwen van uw droomhuis (op uw eigen kavel). Allure Bouw maakt van uw eigen kavel de ideale plek om te wonen!

U zorgt voor de kavel, wij voor de woning.

Allure Bouw | Argonstraat 3 | 7463 PD Rijssen | T 0548 – 80 19 50 | info@allurebouw.nl

allurebouw.nl


Wonen aan de Waterweg

19

Het sleutelwoord is samenwerken In eerste instantie dacht wethouder Fred Voskamp, toen hij vorig jaar mei thuiskwam en het regenwater van stoep tot stoep zag staan, dat het riool niet werkte. “Later besefte ik dat we op straat net zoveel water opvangen als in het riool!” door Chrit Wilshaus “Water vasthouden, bergen en afvoeren. Dat is de volgorde en dat doen we ook al een hele tijd. Dus waar het water valt, probeer je het vast te houden om het vervolgens naar een bergende voorziening te leiden, dat kan het riool of een sloot zijn, en dan af te voeren. Dat laatste is het duurste vanwege de buis die de grond in gaat; daar loop je als overheid op leeg”, weet wethouder Voskamp. “En voor het hoogheemraadschap geldt exact hetzelfde: sloten zijn het goedkoopst en gemalen het duurst. Als je er nu voor zorgt dat de sloten twee keer zo groot zijn, is dat niet alleen goedkoper maar ook efficiënter”, vult Marc van der Leeuw -van de afdeling Projecten van de gemeente Maassluis- aan. Samen met hem en met de portefeuillehouder doen we een ‘rondje Maassluis’ om uitgelegd te krijgen wat het antwoord is op de steeds grotere hoeveelheden hemelwater waar ook Maassluis steeds vaker mee te maken krijgt. Vaak ook in korte tijd.

Verandering van denken We staan aan de kade van de Heldringstraat ter hoogte van de Noordgeer. Uit een grote

Marc van der Leeuw (l) en wethouder Fred Voskamp. buis loopt water de haven in. Volgens Van der Leeuw is dat schoon grondwater. Voorheen loosde de buis echter alleen vuil water als het riool het niet meer kon verwerken bij hevige regenbuien. Voskamp: “Dit heet van oorsprong een nood-overstort. Alleen is het heel erg zonde dat je je grootste en duurste buis slechts maximaal zeven keer per jaar gebruikt bij hevige buien. Daarom hebben we in 2006 besloten dit niet meer te willen en hebben we besloten dat deze buis zoveel mogelijk schoon water moet afvoeren. Dit riool is dus eigenlijk primair een schoonwater-riool geworden. Schoon water willen we ook helemaal niet in de Waterweg laten lopen maar bewaren voor als we het echt nodig hebben.”

Kwartelsingel Tijdens de rondwandeling valt regelmatig het woord samenwerking. Daar valt de meeste winst door te behalen, zo blijkt. En dan gaat het behalve om samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland bijvoorbeeld ook om ontwikkelaars. De wethouder daarover: “Bij ieder bouwproject zie je nu bijvoorbeeld ook opgaven rondom water.” We lopen door naar de Kwartelsingel. “Afgesproken is dat die twee keer zo breed gaat worden”, vertelt Voskamp. “Die uitbreiding maakt de opslag van duizenden kubieke meter regenwater mogelijk. Ter vergelijking: in het bergbezinkbassin aan de Merellaan kunnen we 3500 m² water kwijt en straks in de bergingsvijver van de Kwartellaan maar

Foto: Roger van der Kraan

liefst 15.000 m².” Bij de werkzaamheden aldaar wordt gelijk ook een kwetsbare leiding door een stevige en flexibele leiding vervangen.

Groen Daarnaast kunnen ook bewoners zelf hun steentje bijdragen, betoogt de wethouder als we langs een aantal geheel betegelde voortuintjes lopen waar regenwater niet weg kan en dus elders moet worden opgevangen. “Naast vasthouden, bergen en afvoeren is ook groen een van de oplossingen”, aldus Van der Leeuw. De boodschap is duidelijk: er moeten meer groene in plaats van grijze tuintjes komen.

Bouwen met hout kan woningbouw Zuid-Holland versnellen Zuid-Holland kan de bouw van meer dan 200.000 woningen tot aan 2040 aanzienlijk versnellen als er meer met hout en sloopmateriaal wordt gebouwd. Met duurzame bosbouw in bestaande Nederlandse bossen kan al 75 procent van de woningbouwbehoefte worden ingevuld.

Dat concludeert stedenbouwkundige Marco Vermeulen in de verkenning ‘Zuid-HOUTland’. In aanvullend onderzoek concludeert collega Anne Loes Nillesen dat ook de kansen van hergebruik van sloopmateriaal groot zijn. Het onderzoek dat ze met hun bureaus hebben uitgevoerd, maakt deel uit van een van de acht toekomstverkenningen voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) in opdracht van het Rijk en vier provincies.

Duurzame bosbouw De verkenning ‘Zuid-HOUTland’ laat zien dat bouwen met hout niet alleen versnelling en verduurzaming kan brengen door bestaande prefab-technieken toe te passen. Het onderzoek maakt ook aannemelijk dat een volledige omslag naar houtbouw echt mogelijk is in Zuid-Holland. Hoewel met bestaande bosbouw en import van hout uit Europa al een groot deel van de woningen kunnen worden gebouwd, kan met de aanplant van nieuw bos in Zuid-Holland ook mooi nieuw landschap gemaakt worden. Wáár dat de grootste waarde oplevert vereist nader onderzoek.

“Serieus mee aan de slag”

De verkenning ‘Zuid-HOUTland’ laat zien dat bouwen met hout onder meer versnelling en verduurzaming kan brengen. Foto: Stockfoto

De provincie Zuid-Holland wil vervolgonderzoek doen naar de mogelijkheden, en gaat de komende periode in gesprek hierover met gemeenten, bouwers, ontwikkelaars en partijen zoals Staatsbosbeheer. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening): “We zien dat het buitenland al veel langer hout toepast in de woningbouw, dus waarom zouden we dat in Zuid-Holland niet meer toepassen? Dit is een vorm van innovatieve woningbouw die we serieus moeten nemen

om versnelling van woningbouw te realiseren Juist binnenstedelijk onstaaan door prefab en het lichte gewicht nieuwe kansen.”

Hoogbouw De huidige innovatieve standaard in houtbouw heet in Zwitserland en Oostenrijk cross laminated timber (CLT), verlijmde houten platen die tal van toepassingen hebben. Zo is er onlangs in Vancouver een 53 meter hoog houten studentencomplex gebouwd op de campus van de University of British Colombia. Ook dichter bij huis in Amsterdam is CLT toegepast in het Hotel Jakarta Amsterdam en komen woontorens zoals HAUT en Patch22 te staan.

Nieuwe kijk Bouwen met hout en sloopafval vergt wel een hele nieuwe kijk op de materiaalstromen. Het ontwerponderzoek van Nillesen spitst zich toe op drie locaties langs het water van de Schie, tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Materiaaloverschotten kunnen in zijn voorstel per schip over de Schie vervoerd worden naar de Spaanse Polder in Rotterdam. Dit bedrijvengebied kan zich volgen het onderzoek ontwikkelen tot een logistieke hub voor circulair bouwen. Een deel van die materialen en producten kan terecht komen op de Schieoevers in Delft. Dit werkgebied – met veel transportbedrijven en groothandels – transformeert door de bouw van 15.000 woningen stap voor stap in een gemengd stedelijk gebied. Het is volgens het ontwerpteam daarom de ideale testlocatie (mega field lab) voor circulair bouwen. Ook dit voorstel voor testlocaties wil de provincie nader onderzoeken.


Wonen aan de Waterweg

20

28 MAART 2019

3 1 2

Sfeermakers zoveel sfeermakers bij OTAK

4

W

PRODUCT

W

PRODUCT

6

7

1. hanglamp ø40,5 cm 89,- 2. stoel Nabeela in PU leer 89,- 3. fauteuil Salena in stof Mood 429,4. eettafel Virini eiken/metaal, in vele maten en kleuren verkrijgbaar v.a. 929,- afgebeeld in 77x260x98 cm 1.329,- 5. salontafelset Vadin Lamulux ø60/ø70/ø80 cm 419,- 6. wandkast Michigan erosie-hout/ metaal 203x130x40 cm 1.069,- 7. elementenbank Caru in stof Plush 82x276/228x93 cm 1.489,-

NIEU

U NIE

W

NIEU

5

OTAK Westland Woutersweg 2b ‘s-Gravenzande Telefoon: 0174 - 440013 Je vindt ons in de Multimate in ‘s-Gravenzande EERSTE & TWEEDE PAASDAG GESLOTEN


Wonen aan de Waterweg

21

Verleden komt in volle glorie terug bij de Vier Reders Het ging hem aan zijn architectenhart als hij regelmatig, op weg van Delft (via de pont) naar Brielle, langs de enigszins verloederde voormalige Fair Ladypanden fietste. Best zonde, vond Paul Kloet van Kloet en Van de Merwe Architekten B.V. door Chrit Wilshaus “Als je de oude gevels terugbrengt; wat niet heel erg ingewikkeld is, want boven zitten ze nog en beneden hoef je ze alleen maar terug te brengen. En aan de achterkant, die werd dicht gebouwd omdat daar de magazijnen van de winkel waren, ontstaan nadat die magazijnen verwijderd zijn weer de oorspronkelijke binnentuinen.” Een idee hebben, is iets anders dan het ook kunnen uitvoeren, weet ook Kloet. “Aan een bevriende makelaar uit Maassluis vroeg ik waarom dit zo verloederd blijft staan. Hij antwoordde me: ‘Maak dan een plan.’ Dat heb ik gedaan en met de gemeente overlegd. En daar was men ook enthousiast. Omdat ik het risico om het project

te ontwikkelen niet zelf wilde nemen, heb ik Chris Schouten van Schoutenbouw -een bevriend ontwikkelaar/ aannemer die ik nog kende uit het verleden- geraadpleegd. Hij wilde mij graag ondersteunen om samen dit project op te pakken.”

het verleden. Daar heeft de gemeente eveneens volop over meegedacht trouwens.”

Gemeente

Binnentuinen

Het pand is dus blijkbaar in een dusdanige staat dat dit kan? Kloet: “De bovenverdiepingen plus de zolders zijn in wezen nog aanwezig. Beneden is een staalconstructie aangebracht om de grote winkelbogen mogelijk te maken. Wij brengen in wezen de scheidingswanden weer terug, zodat er weer drie tot vier herenhuizen ontstaan. Door ook de achtergevels weer terug te brengen, herleeft

“In eerste instantie hebben we nog bedacht om in de achtertuin een soort arbeiderswoningen te bouwen. Dat kon. Maar de ontwikkelaar koos, om het niet al te ingewikkeld te maken, voor de bouw van vier woonhuizen met ieder een eigen ingang”, aldus Kloet. “Verder herstellen we de binnentuinen en realiseren we daar ook een gebouwtje, waar bijvoorbeeld een atelier in gestart zou kunnen worden. Verder zit in het ontwerp een poort, zodat bewoners met hun fiets achterom kunnen.”

Een impressie van hoe dit project er uit moet gaan Foto: PR zien.

Parkeerbelasting “Bezoekers van de winkel zorgden vroeger uiteraard voor parkeerbelasting. Wat we nu terugbrengen, is een kleinere parkeerbelasting voor de binnenstad. In de aanvang heb ik ooit wel parkeren meegenomen maar dat is zo ontzettend duur dat je daar gewoon niet uitkomt. Maar de andere Maassluizers die aan de Vliet wonen, hebben ook geen parkeerplaats. Dat is dus niet heel erg uitzonderlijk.”

Brochure

Architect Paul Kloet (l) en René Gahrmann van Schoutenbouw.

Foto: Roger van der Kraan

Tijdens de Furieade bleken er al kopers te zijn voor de Vier Reders, zoals de herenhuizen gaan heten. De brochure over het bouwproject laat nog heel even op zich wachten doordat ook de benodigde vergunningen in orde gemaakt moeten worden; het bestemmingsplan hoeft overigens niet gewijzigd te worden. De binnenstad krijgt hier weer een boost door. Nogmaals architect Kloet: “Jazeker, een rotte kies wordt weer een compleet blinkend gebit en het verleden komt in zijn volle glorie terug. Soms worden dromen werkelijkheid.”

Gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4% hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4%. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De VEH onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb. Alle bedragen die in het onderzoek worden gepubliceerd zijn door de gemeentes zelf verstrekt.

Maassluis en Hoek van Holland De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5% fors omhoog. In de gemeente Maassluis stijgen de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden naar verwachting dit jaar met 4,3% naar gemiddeld 796,27 euro per jaar. Ook in Hoek van Holland zullen de woonlasten in 2019 hoger uitvallen dan een jaar eerder. Hier is een meerpersoonshuishouden gemiddeld 741,90 euro kwijt; dat is een stijging van 3,3%.

In veel gemeenten stijgen de woonlasten ook dit jaar weer.

Foto: Stockfoto


Wonen aan de Waterweg

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

22

Bijzonder pand, voorzien van moderne gemakken! Begane gond appartement, woonopp. ca. 90 m2. 1 tot 2 slaapkamer mogelijkheid, met achtertuin. Nieuwe keuken, nieuw sanitair en tegelwerk. Zeker een kijkje waard!

‘s-Gravenzandseweg 20-A € 249.500,- k.k. Net afgewerkte maisonnette woonopp. ca. 64 m2. Keuken, sanitair en tegelwerk (nieuw) op de eerste verdieping + dakterras! Wonen en slapen op de bovenste etage. Voorzien van een grote dakkapel in woonkamer en slaapkamer.

28 MAART 2019

0174 - 25 48 76 info@wendyvandervoort.nl www.wendyvandervoort.nl

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze website, of loop eens bij ons binnen aan de Verspycklaan 1 in Naaldwijk (Oude Tramhuisje). De koffie staat voor u klaar!

‘s-Gravenzandseweg 20-C € 225.000,- k.k. Uniek ruim woonhuis met 3 slaapkamers, waarvan 1 op de begane grond. Voorzien van moderne nieuwe keuken. Sanitair en tegelwerk kan nog geheel naar wens afgewerkt worden. Met achtertuin en ruim dakterras. Woonopp. ca. 164 m2

Zuidweg 43D NAALDWIJK

‘s-Gravenzandseweg 20-D € 515.000,- k.k.

Heenweg 13 ‘S-GRAVENZANDE

BINNENKORT TE KOOP Ruime 2-onder-1-kapwoning met garage en eigen oprit. Zonnige achtertuin met hobbykas. 3 slaapkamers op de eerste verdieping en een zéér ruime zolder waar gemakkelijk nog 2 slaapkamers of een grote speelruimte gerealiseerd kan worden. Woonopp. ca 170 m2

Van Beuningenstraat 27 MAASDIJK

Industriestraat 6c NAALDWIJK

€ 480.000,- k.k.

Vierde Hoeve 46 MAASDIJK


Wonen aan de Waterweg

23

Woon- en interieurtrends

Minimalisme, pasteltinten en een gouden ananas op de bijzetafel Een oase van rust door minimalisme en het gebruik van wit of pasteltinten. Hier en daar wat natuurprintjes of juist jaren twintig stoffen. Ronde accessoires van natuurlijke materialen, of een gouden ananas op de bijzettafel. Qua kleuren, vormen, materialen en voorwerpen is dit het jaar van de vele mogelijkheden. Styling moet vooral leuk zijn en niet te moeilijk. Met deze zes woontips kan iedereen wel uit de voeten. Kleur en tinten Welke kleur maakt hierbij eigenlijk niet uit, wel het zoveel mogelijk doorvoeren van de kleur in het interieur. Het kiezen van kleuren uit dezelfde kleurgroep kan hierbij helpen. Veel gebruikte kleuren hiervoor zijn dit jaar onder andere pasteltinten (oud roze, warm grijs), beige tinten, okergeel, wijnrood, petrolblauw en donkergroen. Kleur op zichzelf is al een woonstijl. Voor wie hoofdpijn krijgt bij de gedachte aan het kiezen van de juiste kleuren en hoeveelheden kan de 60/30/10-regel uitkomst bieden. Dit principe draait om dosering en balans. Het idee is als volgt. 60 procent bestaat uit een dominante kleur op een prominente oppervlakte, bijvoorbeeld de muren. Vervolgens beslaat 30 procent een secundaire kleur, bijvoorbeeld de bank. De laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur. Hiervoor zijn accessoires uitermate geschikt.

kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een stenen vloer in de woonkamer of keuken of een stenen wand in de huiskamer of badkamer. Dit geeft een robuuste, maar toch ook eenvoudige uitstraling. Steen kan ook makkelijk verwerkt worden in de keuken als werkblad. Naast steen is hout een goede optie, vooral vanwege de eindeloze mogelijkheden. Er zijn ontzettend veel houtsoorten, waarbij verschillende texturen en tinten zich goed laten combineren. Een pluspunt van hout is dat het qua geluid stiller is dan steen. Ook draagt hout vaak bij aan de warme uitstraling van een woonkamer of keuken. Interieurs met een landelijke stijl bevatten vaak ook veel hout. Los van het gebruik van materialen kan ook met kleur een natuurlijke sfeer worden gecreëerd. Ga bijvoorbeeld voor een oase van rust vanuit een witte basis met Scandinavische look.

Het gebruik van het 60/30/10 principe is in deze woonkamer Foto’s: Stock goed terug te zien.

#4 Roaring twenties #2 Ronde vormen Waar voorheen veel rechthoekige of vierkante vormen werden gebruikt, heeft de ronde vorm een heuse comeback gemaakt. Ronde tafels, kleden en lampen. Maar ook subtieler in kleine features, zoals ronde vazen. Alles mag, als het maar rond is. Uiteraard kan hier ook speels mee om worden gegaan, door de ronde vormen te combineren met strakke lijnen en rechte vormen.

Deze stijl staat in het teken van uitbundigheid en de kracht van combineren. Glamour gedoseerd met pasteltinten en zachte stoffen als velours en fluweel. Afgetopt met die gouden ananas. Antieke meubels en vintage accessoires komen goed tot zijn recht in een jaren twintig interieur. Okergeel, oranje, bruintinten, behang met bloempatronen, bronzen lampen, allemaal geschikte styling binnen deze look.

#3 Natural

#5 Spiced Honey

Een mooie plant naast de bank doet het in menig interieur goed. Maar deze trend gaat verder dan het letterlijk naar binnen halen van de natuur. Denk aan behang met een natuurprint, tropische planten en bloemen of hangplanten. Maar ook accessoires in de vorm van palmen en dieren. Ook in de slaapkamer is deze trend makkelijk door te voeren. Bijvoorbeeld middels fotobehang of een poster met een botanische print of vogeltjes. Of haal de natuur in huis met een dekbedovertrek met bladprint. Maar natuurlijke materialen spelen hier ook een belangrijke rol. Dit zorgt voor een warme sfeer in huis en laten zich vaak makkelijk combineren. Wat betreft natuurlijke materialen

Dé interieurtrendkleur van dit jaar volgens Flexa. In deze bruintint is de rijke honingkleur verrijkt met de warme ondertoon van amber en subtiele accenten van goud. Voordeel is dat de kleursoort door zijn veelzijdige karakter in een breed scala aan interieurs goed te combineren is. Zachte en neutrale tinten sluiten goed aan, maar ook verrassende uitspringers met groen en rood zijn goed mogelijk. De tint staat voor hoopvolle vernieuwing en belooft zowel tijdloos als energierijk te zijn.

Op speelse wijze de natuur in huis halen. Foto: Stock

In deze slaapkamer is één kleurengroep doorgevoerd in het Foto: Stock interieur. ken van je identiteit in je huis. Best belangrijk. Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘Oost west, thuis best.’ Maar ga je voor veel, of juist weinig? Goedkoop, of duur? Veel van hetzelfde of juist allemaal verschillende stijlen en tierelantijntjes? Wil je het overzicht kunnen houden en een verzamelwoede voorkomen, kies dan voor kwaliteit. Ben je geen fan van accessoires, richt je dan vooral op het aanbrengen van kleur in je interieur. Of ga voor de middenweg en combineer een paar mooi klassiekers met speelvolle accenten. Aardewerk met planten, vintage naast modern en gewaagde kleurcombinaties. Om een meer compact ogend geheel te krijgen, is het raadzaam om te sorteren. Stapel kussens op en verzamel alle planten bij elkaar. Gouden spiegels kunnen samen aan de wand en bijzettafels vormen samen een geheel. Het aanbrengen van contrast werk ook. Goud en velvet gaan bijvoorbeeld goed samen.

#6 Accessoires Het kiezen en inrichten van accessoires kan best lastig zijn. Toch helpen accessoires bij het uitdruk-

Een mooie mix van natuurlijke materialen en Foto: Stock roaring twenties elementen.

Bronnen: binnenhuisadviseurs.nl, loods5.nl, vtwonen.nl, roomed.nl.

Ronde vormen zijn op subtiele wijze aangebracht. Foto: Stock

Een stenen wand in de badkamer kan een Foto: Stock robuuste uitstraling geven.


Wonen aan de Waterweg

24

Hypotheek nodig? Wij adviseren je graag! Plan een gratis en vrijblijvend oriĂŤntatiegesprek met ons in. Een videogesprek is ook mogelijk!

Kijk op Rabobank.nl/wonen of bel 0174 - 215 215

t r a a m 8 2 f a Van a r t x e 0,2% heids m a a z r duu ting! kor

28 MAART 2019

Profile for WL Media

Spe 2019 03 28  

Spe 2019 03 28  

Profile for wlmedia