Page 1

Uw NVM makelaar uit Midden-Delfland

015 - 761 81 28

13e jaargang 29 november 2018

redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl | advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl actueel nieuws | gemeentenieuws | uit en cultuur | sport

2,3

Gemeentenieuws

Iedereen tevreden want, Sinterklaas is weer in Midden-Delfland Den Hoorn: 015 - 262 60 16 www.kleijweghoveniers.nl

STIJF, MOE OF PIJN? Bel Annette van Dorp DC.

CHIRO PRACTIE

Het was natuurlijk even spannend of de Sint ook dit jaar zijn weg naar Midden-Delfland weer kon vinden. Er ging immers al iets fout met de chocoladeletters dus je weet maar nooit. Gelukkig had de Wegwijspiet de routeplanner goed ingesteld en daardoor arriveerde Sinterklaas keurig volgens schema in onze gemeente. Honderden kinderen stonden hem op te wachten.

D E L IER

HOOFDSTRAAT 29 DE LIER

T. 06 - 317 499 66

W W W.C H I R O P R AC T I E D E L I E R . N L

IN DEZE KRANT 29 november

VA N

M ID D E N - D E

LFL AND

and! er in Midden-Delfl Sinterklaas is we

Door Gemma van Winden-Tetteroo

De burgemeester bekende dat hij toch ook wel wat zorgen had gehad; zou de stoomboot op tijd in Den Hoorn arriveren? Tenslotte zou Sinterklaas afgelopen zaterdag de drie dorpen bezoeken maar dan moest alles wel naar wens verlopen. En jawel, dat is gelukt. Bij de intocht in Maasland liet de stoomboot het afweten, maar ook daar werd een passende oplossing voor gevonden. Alles over de intocht in Midden-Delfland lees je verder in deze krant terug in ons Sinterklaasjournaal. Dankzij extra inspanning, een paar anonieme sponsors en heel wat ondernemers werd er een speciaal Sintjournaal in elkaar geknutseld. Sinterklaas was er helemaal blij mee. “Jazeker! In bijna iedere krant sta ik maar op één foto

Sinterklaas en burgemeester Rodenburg proosten op een goede aankomst.

met weliswaar een flink aantal kinderen, maar tegelijkertijd zijn er honderden kinderen teleurgesteld dat zij niet met mij in de krant staan. Dat is nu keurig opgelost en daar ben ik heel erg blij mee.” Ook Zwarte Piet deed een duit in het (pepernoten)zakje: “Haha, ja wij zijn ijdel genoeg om toe te geven dat we het ook leuk vinden om met al die lieve en brave kinderen op de foto te mogen.”

Topfeest Natuurlijk werd er in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland flink gezongen. Dat verhoogde de pret alleen maar. Sint bleek in topconditie; hij stiefelde overal op af, maakte tijd voor ieder kind en genoot zelf ook met volle teugen. De tekeningen die hij onderweg ontving, hangen nu al te pronken in zijn bisschoppelijke tijdelijke slaapkamer. Zwarte Piet heeft in

Foto: GvW-T

het grote rode boek netjes bijgehouden waar er iedere avond flink gezongen wordt en waar de liefste kinderen wonen. De Opperpiet ziet er persoonlijk op toe dat de Inpakpieten hun werk goed doen zodat alle kinderen in Midden-Delfland een leuk cadeautje ontvangen. Kortom: het ziet ernaar uit dat het Sinterklaasfeest 2018 weer een topfeest wordt. Geniet ervan!

schoentje kunnen en Maasland hun s het paard van Sinterklaa

en, Den Hoorn kinderen uit Schipluid een wortel voor en. Nu zullen alle maken? En misschien en goed aangekom wel een mooie tekening s is in de drie dorpskern Willen jullie nog slapen want Sinterklaa en wat lekkers. kan weer rustig sjournaal! cadeautje krijgt De burgemeester dat ieder kind een van dit mooie Sinterklaa Pieten zorgen ervoor tijd. Enne… geniet zetten. De Zwarte jullie een heel fijne Zwarte Pieten wensen klaarleggen? De

Jaarboek Historische Vereniging Maasland Het nieuwe jaarboek van de Historische Vereniging Maasland is verschenen en is vorige week na de historische lezing uitgedeeld aan de aanwezige leden. Zoals gebruikelijk begint het boek met de wetenswaardige jaarlijkse Kroniek van Maasland door Ron Stans. Het jaarboek is te koop voor € 15,- bij museum De Schilpen en boekhandel Keijzerrijk in Maassluis.

Uw regiomakelaar en taxateur voor Midden-Delfland, Westland, Delft en omstreken. Een gevestigde naam sinds 1998. 015-2573898 www.vanleerdammakelaardij.nl Fluitekruid 64 te Den Hoorn

Inval aan Veenakkerweg De Maxima’s bezoeken Den Hoorn op Texel De politie heeft vorige week woensdag in verband met een grootschalig onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh, een inval gedaan in een clubhuis in Den Hoorn. Daar bleek niemand aanwezig. Twee kopstukken van de bende werden opgepakt in Leiden en Mijdrecht. Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland is vorig jaar al een keer over de vloer geweest in het pand aan de Veenakkerweg in Den Hoorn waarin vorige week woensdagochtend een inval is gedaan. Er bleek destijds op zich niets loos te zijn, zo komt naar voren in een gesprek

van Rodenburg met WOS Radio. Vorig jaar ging het gerucht dat aan de Veenakkerweg sprake was van een vestiging van een motorclub. Rodenburg laat weten dat hij destijds op die locatie een gesprek heeft gehad met de eigenaar van het bewuste pand. Er bleek niks mis te zijn. Het is nog niet duidelijk of de recherche in Den Hoorn iets heeft aangetroffen in relatie tot Caloh Wagoh. Bij het onderzoek is ook een speurhond ingezet.

Tijdens het optreden afgelopen zondag van De Maxima’s uit Den Hoorn ZH in theater De Toegift in Den Hoorn Texel, hebben de de beide burgemeesters de dorpsband tussen beide dorpen bezegeld door het uitwisselen van de komborden. De Maxima’s werden tijdens hun

tour naar het Waddeneiland vergezeld door 60 fans. De aangepaste versie van het Den Hoornlied werd door de Hoornders met enthousiasme ontvangen. Er zijn direct plannen gemaakt door beide groepen ‘Den Hoorn-inwoners’ voor een tegenbezoek aan Den Hoorn ZH.

Auto gekanteld Verkeer op de A20 komend vanuit Vlaardingen naar Maassluis kon zondagochtend tijdelijk geen gebruik maken van de afrit Maassluis/ Maasland vanwege een ongeval. Bij dat ongeval is een auto rond 09.00 uur op een van de zijkanten terechtkomen. De hulpdiensten hadden de omgeving van het ongeval afgezet. Voor zover bekend is er een persoon uit het gekantelde voertuig gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

De burgemeesters wisselen de komborden.

Foto: Paul Witte


2

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Gemeenteberichten Donderdag 29 november 2018

Papierinzameling in Schipluiden en Den Hoorn Op vrijdag 30 november kunnen de inwoners van Schipluiden en Den Hoorn hun oud papier aan de weg zetten. In Schipluiden zamelt deze keer V.V. Schipluiden uw papier in. In Den Hoorn zijn dat C.J.V. ’t Zoldertje en S.V. Den Hoorn.

Aanvullende verzekering voor mensen met een laag inkomen Heeft u een ziektekostenverzekering bij DSW Zorgverzekeraar, aangevuld met een aanvullende verzekering (AV-Standaard of AV-Top)? En heeft u een laag inkomen? Dan is de CAV Midden-Delfland interessant voor u! De gemeente Midden-Delfland heeft, in samenwerking met DSW Zorgverzekeraar, een extra zorgverzekering samengesteld: de Collectieve Aanvullende Verzekering (CAV). Wat zijn de voordelen van de CAV Midden-Delfland? De CAV Midden-Delfland is gratis. Vanuit de CAV Midden-Delfland krijgt u kosten vergoed die u anders zelf moet betalen. Bijvoorbeeld de aanschaf van een bril of extra tandartskosten.

Cittaslow Café met Tineke van Gils Kunstenares Tineke van Gils is gastspreker tijdens het Cittaslow Café op woensdag 5 december. Al 35 jaar is zij professioneel pottenbakker. Haar manier van werken sluit mooi aan bij het gedachtengoed van Cittaslow dat kwaliteit en behoud van eigen identiteit centraal stelt. Zo werkt ze voor haar slow ceramics met grondstoffen uit Midden-Delfland, waaronder klei en as van het snoeihout van wilgen. Bekende objecten van Tineke van Gils zijn onder andere Beeld Korpershoek en haar installatie van honderd theepotten. Tineke vertelt aan de hand van film en fotomateriaal over haar werk in en voor Midden-Delfland. Ook neemt zij u mee naar China waar zij meerdere malen tussen de eeuwenoude ovens werkte. Cittaslow Café met Tineke van Gils Woensdag 5 december van 10.30 tot 11.45 uur Bibliotheek Den Hoorn Gratis voor leden en niet-leden

Voorwaarden Om in aanmerking te komen voor de CAV voldoet u aan de volgende voorwaarden: - U woont in Midden-Delfland. - Uw (gezamenlijk) inkomen is niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm die voor u geldt. - U heeft niet te veel vermogen, zoals spaargeld of een dure auto. - U heeft een ziektekostenverzekering bij DSW Zorgverzekeraar met een aanvullende verzekering Standaard of Top. Meer uitleg over de voorwaarden vindt u op onze website: www.middendelfland.nl > Voor inwoners > Werk en inkomen > CAV. De CAV Midden-Delfland is gratis U betaalt zelf de premie voor de basisverzekering en de premie voor de AV-Standaard of de AV-Top. De gemeente betaalt de kosten van de CAV Midden-Delfland. Ook nog korting op de premie Als u in aanmerking komt voor de CAV Midden-Delfland krijgt u in 2019 per maand €10,- korting op uw premie. Zo bent u voor een lager bedrag beter verzekerd tegen ziektekosten.

E-mailservice: ontvang automatisch alle bekendmakingen in uw mailbox Op de website https://zoek.overheid.nl kunt u zich gratis abonneren op de bekendmakingen van de gemeente Midden-Delfland, bijvoorbeeld op postcode of op onderwerp. Vervolgens ontvangt u de bekendmakingen vanzelf via e-mail.

Aanvragen en Besluiten

week 48

Veranderingen op 1 januari 2019 Vanaf 2019 geeft de gemeente geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten. Verwacht u medische kosten te maken? Maak dan gebruik van de CAV MiddenDelfland. Of breidt uw eigen ziektekostenverzekering uit met een goede aanvullende verzekering. Meer weten? Wilt u meer weten? Of de CAV Midden-Delfland aanvragen? Neem dan contact op met het Team Uitvoering – Werk en Inkomen. U bereikt hen telefonisch via (015) 380 41 11 of via het e-mailadres werkeninkomen@middendelfland.nl. Meer uitleg over de CAV vindt u op onze website: www.middendelfland.nl > Voor inwoners > Werk en inkomen > CAV.

Verkorte versie elektronisch gemeenteblad

Den Hoorn AANVRAGEN Omgevingsvergunningen - Vergunning is aangevraagd voor het beveiligen van diverse locaties op bedrijventerrein Harnaschpolder in Den Hoorn. BESLUITEN

- Evenementenvergunning is verleend aan Atletiekvereniging Olympus ’70 voor het houden van de Bonte Haasloop op 16 december 2018 en 13 januari 2019. De loop wordt gehouden tussen 09.30 uur en 11.00 uur in het gebied Zwethkade-Zuid, Noordhoornseweg/Veenakkerweg. Verkeersbesluiten - Besloten is tot reservering van parkeervakken ten behoeve van het laden van elektrische voertuigen aan de Achterdijkshoorn in Den Hoorn.

Omgevingsvergunningen - Beslistermijn is verlengd van de vergunningsaanvraag Maasland voor het oprichten van een tijdelijke loods ten behoeve van een bierbrouwerij en schenklokaal aan AANVRAGEN de Woudseweg – Harnaschdreef (sectie C 1003 en 1000) in Den Hoorn. Omgevingsvergunningen - Vergunning is verleend voor het realiseren van een - Vergunning is aangevraagd voor het oprichten van een loods aan de Westgaag nabij huisnummer 42d overkapping bij een snellaadvoorziening voor elektrische (sectie I 00261) in Maasland. voertuigen aan de Rijksweg A4 1, 2635 BW Den Hoorn. (APV)vergunningen - Evenementenvergunning is verleend aan Benfried Beheer BV voor het houden van een vuurwerkdemonstratie op 22 december 2018 van 18.00 tot 21.30 uur op het bedrijfsterrein aan de Hooipolderweg 1, 2635 CZ Den Hoorn. - Evenementenvergunning is verleend aan Stichting Kunst en Cultuur Den Hoorn voor het organiseren van een kerstmarkt met lichtjeswandeling op vrijdag 14 december 2018 tussen 16.00 en 21.00 uur op de Dijkshoornseweg in Den Hoorn.

www.middendelfland.nl

BESLUITEN Omgevingsvergunningen - Vergunning is verleend voor het veranderen van een kozijn in de voorgevel aan de Haagwinde 3, 3155 WB Maasland. - Vergunning is verleend voor het vellen van een kastanje aan de Westgaag 56, 3155 DG Maasland. - Vergunning is verleend voor het intern verbouwen van de pannenkoekboerderij aan de Kortebuurt 15, 3155 EG Maasland. (APV)vergunningen - Evenementenvergunning is verleend aan Stichting Lichtjesfeest voor het houden van het Lichtjesfeest op vrijdag 14 december 2018 van 18.00 tot 22.30 uur in het openbaar gebied van het Kerkplein, Doelstraat (tussen ’s Herenstraat en Kluisweer) en ’s Herenstraat (tussen Doelstraat en de Kapteijnbrug) in Maasland. Verkeersbesluiten - Besloten is tot reservering van parkeervakken ten behoeve van het laden van elektrische voertuigen op het Annie M.G. Schmidtplein in Maasland.

Aan de publicatie van de op deze gemeentepagina’s genoemde openbare bekendmakingen kunnen geen rechten worden ontleend. De officiële bekendmakingen vindt u in het elektronisch gemeenteblad. Deze bekendmakingen kunt u opzoeken via www. middendelfland.nl > Actueel > Officiële bekendmakingen (Gemeenteblad). Bij elke bekendmaking vindt u ook informatie over de wijze waarop u bezwaar kunt maken, een zienswijze kunt indienen of in beroep kunt gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via (015) 380 41 11.


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

Gemeenteberichten

Donderdag 29 november 2018

week 48

RAADSINFORMATIE Commissievergadering Op dinsdag 4 december is er een Commissievergadering in het gemeentehuis van Midden-Delfland, Anna van Raesfeltstraat 37 in Schipluiden. De vergadering begint om 20.00 uur en is openbaar met mogelijkheid tot inspreken. U kunt de commissievergadering ook volgen via Internet TV. De uitzending begint enkele minuten voor aanvang van de vergadering. U kunt de vergadering live bekijken maar u kunt ook de uitzending terugkijken. De link naar de internetuitzending vindt u op www.middendelfland.nl/webcast. Agenda - Voorstel tot instemmen met subsidie-besluit in relatie tot erfpachtovereenkomst met Vereniging IJsclub Vlietland - Voorstel inzake ontwikkeling Zuidrand Schipluiden als onderdeel van project Maaslandse Dam - Voorstel wijziging Verordening Vertrouwenscommissie - Voorstel tot benoemen van plaatsvervangende leden voor de Adviescommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag - Voorstel Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Midden-Delfland 2019 - Voorstel tot vaststelling 3e periodieke begrotingswijziging 2018

De vergaderstukken zijn in te zien - Op het Klant Contact Centrum Gemeentehuis Midden-Delfland, Anna van Raesfeltstraat 37, Schipluiden - Via www.middendelfland.nl > Actueel > Vergaderkalender en vergaderstukken - Tablets / app IBabs Pro Inloggegevens: site: Middendelfland / Email: burger / Wachtwoord: burger - www.ibabs.eu Inloggegevens: site: Middendelfland / Email: burger / Wachtwoord: burger Inspreekmogelijkheden Voor onderwerpen die op de agenda staan bestaat de mogelijkheid om de commissie toe te spreken aan het begin van het betreffende agendapunt. Voor onderwerpen die niet op de agenda staan bestaat aan het begin van de vergadering een mogelijkheid om de commissie toe te spreken. De spreektijd is bepaald op maximaal 5 minuten per spreker. Bij meer dan 6 aanmeldingen kan de spreektijd per inspreker worden ingekort. Voor aanmelding en nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de griffier, Arjan de Vos, tel. (015) 380 41 08 of e-mail: griffie@middendelfland.nl. Mailservice U kunt zich abonneren op een gratis mailservice, waarbij u automatisch een mailbericht ontvangt op het moment dat vergaderstukken zijn geplaatst op de gemeentelijke website. Hiervoor kunt u terecht op www.middendelfland.nl/mailservice.

RAADSINFORMATIE Besluiten gemeenteraad Onderstaand vindt u een overzicht van de belangrijkste besluiten die de gemeenteraad van Midden-Delfland op dinsdag 13 november genomen heeft. Begroting 2019-2022 De begroting voor de komende jaren is gebaseerd op het collegewerkprogramma Duurzaam Vooruit! met de kernthema’s Wonen, Werken en Beleven. De begroting is financieel sluitend. De raad heeft de begroting vastgesteld. Door enkele fracties zijn ook moties ingediend. Na beraadslagingen zijn 10 moties in stemming gekomen, die alle zijn aangenomen.

Onderstaand vindt u een overzicht van de belangrijkste besluiten die de gemeenteraad van Midden-Delfland op dinsdag 20 november genomen heeft. Voorstel wijziging Legesverordening Tegen een aantal gemeenten worden momenteel rechtsprocedures voor aanslagen leges omgevingsvergunning gevoerd vanwege een verondersteld gebrek in een administratieve bepaling. Het financieel risico voor de gemeenten kan aanzienlijk zijn. Om dit risico uit te sluiten is het noodzakelijk om de Legesverordening 2018 aan te passen. De raad heeft ingestemd met de wijziging van de Legesverordening. Voorstel mogelijkheid raad tot uiten van wensen en bedenkingen inzake voorgenomen privaatrechtelijke rechtshandeling (aankoop perceel) Ter hoogte van de Abtsrechtseweg ligt een perceel grond dat momenteel in eigendom is bij Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL). Het perceel is deels in gebruik bij de Golfbaan en deels als recreatie (fietspad) en groen/water. Ondanks een langdurig proces tussen het Rijk en het Recreatieschap Midden-Delfland is er geen transactie tot stand gekomen. Gelet op de situatie van dit moment is het wenselijk dat de gemeente Midden-Delfland het perceel verwerft. Na aankoop van het perceel wordt een deel van het perceel verkocht aan de NV Grondexploitatie Maatschappij Schipluiden (NV GEMS), aangezien zij een groot deel van het perceel momenteel al in gebruik heeft als ondererfpachter. De raad stemt in met deze voorgenomen rechtshandeling.

Vervolg Aanvragen en Besluiten

Voorstel mogelijkheid raad tot uiten van wensen en bedenkingen inzake voorgenomen privaatrechtelijke rechtshandeling (verkoop perceel) In juni 2016 heeft de raad ingestemd met de aankoop van drie percelen weiland aan de Zouteveenseweg (nabij de Eendenkooi Schipluiden) van in totaal ongeveer 9,5 hectare groot. Bij de aankoop destijd is aangegeven dat de grond is aangekocht om door te kunnen verkopen aan de agrarisch ondernemer/melkveehouderij op hoeve Nieuw-Bijstervelt. Inmiddels heeft de melkveehouder van hoeve Nieuw-Bijstervelt zich bij de gemeente gemeld met het verzoek de percelen te kunnen kopen. De verkoopprijs is na taxatie bepaald en ligt een fractie onder de aankoopprijs. De raad stemt in met de voorgenomen rechtshandeling. Voorstel vaststellen bestemmingsplan Commandeurspolder IV Maasland Het ontwerp bestemmingsplan “Commandeurspolder IV” in Maasland voorziet erin om op de planlocatie de mogelijkheid te realiseren voor de bouw van 5 geschakelde woningen. Tijdens deze zienswijzenprocedure is een mondelinge zienswijze ontvangen. De zienswijze heeft betrekking op de watercompensatie als gevolg van de geringe toename in bebouwd oppervlak. Deze zienswijze heeft ertoe geleid dat in de regels een voorwaardelijke verplichting is opgenomen voor realiseren van extra water. De raad stemt in met het bestemmingsplan. Voorstel bemensing permanente commissie onderzoek geloofsbrieven De huidige werkwijze van onderzoek geloofsbrieven voor kandidaat raadsleden, wethouder(s) of burgercommissieleden met een tijdelijke commissie belemmert een vlot verloop van de raadsvergadering. Dit kan worden ondervangen door een permanente commissie te benoemen, die voorafgaande aan de raadsvergadering haar werkzaamheden verricht. Door het benoemen van alle 17 raadsleden ontstaat de noodzakelijke flexibiliteit qua samenstelling (3 leden), waardoor een fractielid geen onderzoek over een eigen kandidaat behoeft uit te voeren. De raad stemt in met het voorstel.

Verkorte versie elektronisch gemeenteblad

Schipluiden

Geheel Midden-Delfland

AANVRAGEN

OVERIGE

Omgevingsvergunningen - Vergunning is aangevraagd voor het vellen van een plataan aan Abtswoude 70, 2636 EE Schipluiden.

Regelgeving - Het college van burgemeester en wethouders heeft op 13 november 2018 besloten een toezichthouder rechtmatigheid voor de Wet maatschappelijke

www.middendelfland.nl

ondersteuning 2015 (Wmo) en Jeugdwet aan te wijzen. - Het college van burgemeester en wethouders heeft in de raadsvergadering van 20 november 2018 de 1e wijziging legesverordening 2018 vastgesteld. De wijziging treedt op 30 november 2018 in werking.

Anna van Raesfeltstraat 37 • 2636 HX • Schipluiden

|

3


4

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

familieberichten ~De Heer is mijn Herder, mij zal niets ontbreken. ~

In droevige omstandigheden tellen alleen uw persoonlijke wensen...

(Psalm, 23)

Vol bewondering voor zijn sterke persoonlijkheid en dankbaar voor alles wat hij voor ons en vele anderen heeft betekend, geven wij u met veel verdriet kennis dat is overleden onze lieve vader en opa

Dag en nacht: 010 592 30 78 dewinterenrijkeboer.nl

Johan Christiaan Verboon ~ Joop ~ Weduwnaar van Adriana Maria van Mil * 27 april 1935

† 20 november 2018 Geert en Julia Leny Sofia Susanna en Erik Isabel Sebastiaan Camiel & Rafael ✩ Christine en Matthijs Quint

Persoonlijk en respectvol

www.senz.nu

Marjolein Haalmeijer en team Dag en nacht bereikbaar op 06 510 525 64

“Samen voor een uniek afscheid.” Free Hanemaaijer en Marjo van der Schoor

Correspondentieadres: Familie Verboon, Korteweegje 46, 3244 AL Nieuwe-Tonge

24 uur per dag bereikbaar 06-12709031

De uitvaartplechtigheid heeft maandag 26 november 2018 plaatsgevonden.

www.uithandenuitvaart.nl Bedroefd delen wij u mede dat na een afnemende gezondheid op 83-jarige leeftijd toch nog plotseling is overleden onze broer, zwager en oom

Al

30

Johan Christiaan Verboon

jaar!

Telefoon 015 - 380 9618 (24/7) walter@uitvaartmiddendelfland.nl www.uitvaartmiddendelfland.nl

~ Joop ~ echtgenoot van Nannie Verboon-van Mil

‘Ik wil een tesla rouwauto bij mijn uitvaart!’

overleden 15 mei 2004

Jaap en Janny in herinnering Hilly en Tinus in herinnering Daan en Bertie Arie en Paulien Wim en Dicky in herinnering Cor en Claude Leny en Aad

‘Is dat wel te betalen?’

Vanuit het hart met oog voor detail

neven en nichten

Wij wensen Geert en Julia, Susanna en Erik, Christine en Matthijs en kleinkinderen veel kracht en sterkte toe met dit grote verlies.

John en Margret van Kleef

Met de DLE-calculator weet u het direct. Kijk op www.de-laatste-eer.nl en vul de calculator in. Gratis inloopspreekuur: donderdag 09.30 tot 12.00 uur Juniusstraat 4, Delft.

WWW.DE-LAATSTE-EER.NL | 015 - 251 11 88 | INFO@DE-LAATSTE-EER.NL

06-128 222 22 (dag & nacht)

w w w.regenboog u it va a r t.n l

20 november 2018

Familieberichten Bedroefd delen wij u mede dat na een afnemende gezondheid op 83-jarige leeftijd toch nog plotseling is overleden onze oud-mededirecteur

Johan Christiaan Verboon ~ Joop ~ echtgenoot van Nannie Verboon-van Mil overleden 15 mei 2004

Tot het laatst toe toonde hij veel interesse voor ons bedrijf. Bestuur, directie, aandeelhouders en medewerkers Aannemingsbedrijf VERBOON MAASLAND B.V. Maasland, 20 november 2018

Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dank-betuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte,verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties. Aanleveren van familieberichten Uiterlijk woensdag 10.00 uur. Mail: advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (010) 591 28 23 Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Vermeldt duidelijk de uitgave, plaatsings-datum, uw naam- en adresgegevens. Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geef in uw mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent. Uitgeverij West Media is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

LEVEREN & PLAATSEN VAN: TRADITIONEEL PARKET, PLANKEN VLOEREN, LAMEL PARKET, LAMINAAT, RESTAURATIE & SCHUREN VANDERWOUDEHOUTENVLOEREN.NL SCHIPLUIDEN 06 434 99 273


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Maasland Vanaf 5 december kunnen vrouwen uit Maasland die zijn geboren in de jaren 1943 t/m 1968 weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein voor sporthal De Hofstede aan de Hofsingel in Maasland. Tot en met begin januari 2019 worden ruim 1.000 vrouwen uit Maasland per brief uitgenodigd om borstfoto’s te laten maken in het onderzoekscentrum. Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek ZuidWest. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

Belangrijke nummers • Politie - Bureau Westland, Vierschaar 1 in Naaldwijk. Bij nood: 112, anders: 0900-8844. • Artsen Voor de weekenddienst kunt u contact opnemen met de Centrale Huisartsenpost Westland, tel. 0174 638738 www.huisartsenpostwestland.nl. • Apotheek - Apotheek Maasland, ’s-Heerenstraat 26 Tel 010-5924923. Geopend maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.30 uur, zaterdag 10.00-12.00 uur. Apotheek Den Hoorn, Koningin Julianaplein 3 Tel. 015-2628344. Geopend maandag t/m vrijdag 08.30 – 18.00 uur • Tandarts weekenddienst Delftse Tandartsendienst, Delftse Tandartsen, tel. 015-2134040 • Dierenarts Dierenkliniek Delfland, Tramkade 1, Den Hoorn, tel. 015-2566319 Dierenkliniek De Delta, Foppenpolder 1, Maasland, tel. 010-5920696 Paardenpraktijk Midden-Delfland, Westgaag 102, Maasland, tel. 010-5904139 / 06-23221654 • Pieter van Foreest Pieter van Foreest, contact tel. 015-5155000 • Careyn Careyn Contact, telefoon 088-1239988 • Kwadraad Maatschappelijk Werk Kijk voor inloopspreekuren in Midden-Delfland op www.kwadraad.nl of bel 088 900 4000. Hulp is gratis. Tijdens de spreekuren kun je binnenlopen zonder afspraak en/ of verwijzing.

Colofon

Uitgeverij West Media bv. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op donderdag, uiterlijk 21.00 uur. Oplage: 9.575 Deadline redactie: Di. 8.00 uur. Deadline advertenties: Di. 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: Digitaal aanleveren kan via redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl. Aanleveren advertenties: Digitaal aanleveren vóór dinsdagochtend 12.00 uur via advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl. tel. 010 - 591 28 23 Voor algemene vragen: advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl.

Niet ontvangen?

BROOS VERSPREIDINGEN info@broosverspreidingen.nl Tel. 0174 - 514 508 Tijdens kantooruren bereikbaar. Als u vóór vrijdag 12.30 uur belt, krijgt u de krant nabezorgd.

|

5

60-jarig bruidspaar: ‘Wees blij met wat je hebt’ Net zoals tien jaar geleden gaat de burgemeester op een winderige dag op bezoek bij Cor (83) en Maartje (81) van der Kooij-den Haan. Dit keer om het diamanten bruidspaar te feliciteren. Qua gezelligheid is er nog niets veranderd in Hoeve Windlust. Door Gemma van Winden-Tetteroo

De blauwe reiger staat roerloos met zijn lange poten in het koude water van het polderslootje. De schaapjes knabbelen aan het laatste gras. Elementen om van te genieten als je de lange laan op fietst naar de boerderij van het bruidspaar. Cor en Maartje woonden dertig jaar op de boerderij toen zij plaats maakten voor hun zoon en schoondochter. Zelf betrokken ze toen de opkamer. Het is er erg knus maar toch gaan ze binnenkort nog een keer verkassen. Aan de boerderij wordt een gelijkvloerse woning gebouwd. Seniorproof. “Ik heb een paar jaar geleden mijn arm lelijk gebroken. Nu kon ik thuis revalideren maar als het een been geweest was, had ik naar de Bieslandhof gemoeten,” zegt de bruid terwijl ze op alle trapjes wijst. Hangoudere Het bruidspaar stapte zestig jaar geleden in de huwelijksboot. “We moesten trouwen,” zegt de bruidegom. “Althans, dat vond mijn vader,” voegt hij eraan toe. De verbouwing van hun toekomstige woonruimte was nog niet klaar. “Cor lag bij zijn zus op Schiplui in de kost, zoals dat toen heette,” verklaart Maartje. “Maar zijn vader vond het beter dat we snel gingen trouwen, dan konden we hier de bouw volgen.” En zo geschiedde.

Cor en Maartje met hun (schoon)kinderen en de burgemeester.

Cor en Maartje stichtten een mooi gezin en werkten op de boerderij. Hun twee zonen wonen op hetzelfde erf en daar zijn ze heel blij mee. Cor helpt dagelijks. “Eigenlijk houdt mijn zoon me van de straat, anders zou ik maar hangoudere worden.” Muziek Vanaf haar trouwdag speelt Maartje op het kerkorgel in de Dorpskerk van Schipluiden. Totdat zij haar arm lelijk brak. Later bleek het orgelspel een goede therapie te zijn. “Ik kan alweer drie registers bedienen tijdens het spelen.” Ze zou de muziek niet willen missen. “Ik speel op mijn gevoel de woorden van de psalmen. Ieder zingt op zijne wijze en ik mag nog steeds

terugkomen in de kerk. Een orgel kan juichen en bidden en daar maak ik gebruik van.” Rijk Als ik informeer naar het mooiste moment tijdens die zestig huwelijksjaren, blijft het even stil. “Het is een kwestie van geven en nemen. Zo nu en dan moeten de dakpannen klapperen anders blijft het stof te lang liggen,” zo geeft de bruid een levenslesje. “Als inmiddels het oudste echtpaar hier in Abtswoude, hebben we de stad zien oprukken hier in het polderland. We zijn dankbaar dat we dit feest mogen vieren. Tijdens onze receptie zagen we heel veel mensen die alleen in het leven staan. Dat doet je wat. Wij zijn nog samen. Ieder

Benefietdiner Lions Club Maasland groot succes Donderdag 15 en vrijdag 16 november 2018 organiseerde de Lions Club Maasland opnieuw zijn benefietdiner. Dit jaar alweer voor de vierde keer in Restaurant De Lickebaertshoeve. De opbrengst gaat naar het goede doel. Het diner is een groot succes geworden. Het Benefietdiner bracht ruim 10.000 euro op. Met deze opbrengst gaan de Lions dit jaar twee goede doelen steunen. Het eerste is dichtbij. De Maaslandse ijsvereniging, Maaslands IJsvermaak, heeft een prachtig nieuw clubhuis gebouwd en installeert daarin met geld van De Lions een geluidsinstallatie. www.mijv.nl Het tweede goede doel ligt in een ver land: Cambodja. Daar helpt de Stichting Toetssteen de allerarmsten door, onder andere, voor hen waterputten te slaan. www.stichtingtoetssteen.nl. Met steun van De Lions kan er een aantal putten worden geslagen. Het succes van het diner is te danken aan de bijdrage van allen die tegen betaling bij de Lions aan tafel aanschoven én de vele sponsors. De Lickebaertshoeve stelde zijn ruimte ter beschikking en

kookte tegen kostprijs een heerlijk diner. Daarnaast was er een loterij met vele mooie prijzen beschikbaar gesteld door Bed & Breakfast Maasland, Jèh Jewels, Knip&zo, Bloei, de Lickebaertshoeve, van Hemert Mode, Tovino, Eyewish Opticiens Maasssluis, RJ Hoveniers uit Vlaardingen, Anco Orchideën, Chris van Waes Juwelier Antiquair Poeldijk.

De ingrediënten voor het diner zijn gesponsord door Dirk Huisman/ Huisman AGF, De Koning Vlees bv Zwijndrecht, Koman’s vishandel Moerdijk, Vlaamsch Broodhuys Zoetermeer en Ammirato caffè. De Lions gaan zeker door met dit mooie initiatief. Volgend jaar zal er tijdig een aankondiging komen over data waarop het diner weer wordt gehouden voor welk goed doel.

Foto: GvW-T

mens heeft zijn beperkingen maar als je blij bent met wat je hebt, dan ben je hartstikke rijk.”

Kerken Midden Delfland Protestantse gemeente Maasland Zondag 2 december 10.00 uur Oude Kerk: ds. B. W. J. de Ruyter, gezinsdienst. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Maasland, H. Maria Magdalena Zondag 2 december 09.30 uur: eucharistieviering m.m.v. St. Caecilia. Voorganger: pastor D. Verbakel. Protestantse Gemeente De Magneet te Maasland Samenkomst in de aula van scholengemeenschap Lentiz in Maasland Zondag 2 december 10.00 uur: Protestantse gemeente Schipluiden Zondag 2 december 10.00 uur: ds. E. Dibbets-van der Roest. 19.00 uur: zangdienst m.m.v. het Woudtse kerkkoor. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Schipluiden, H. Jacobus de Meerdere Zaterdag 1 december 19.00 uur: Eucharistieviering met dameskoor. Voorganger: pastoor D. Verbakel. Protestantse gemeente ‘t Woudt - Den Hoorn Zondag 2 december 10.00 uur Woudtse kerk: mevr. ds. B. E. Lamain. 19.00 uur Rijstuin: mevr. ds. B. E. Lamain.

Het Benefietdiner werd voor de vierde keer in Restaurant De Lickebaertshoeve gehouden. Foto: Lions Maasland

R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Den Hoorn, St. Antonius en St. Cornelius Zaterdag 1 december 19.00 uur: eucharistieviering met zang van de mannencantorij. Voorganger: pastor E. Stok. Zondag 2 december 11.00 uur: eucharistieviering met samenzang. Voorganger: pastor D. Verbakel.


6

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Fleur voor je deur

Zo Weekend Je sluit de werkweek feestelijk af met ‘Zo Weekend’ op WOS Radio. Gastheer Daan Prins verzorgt jouw vrijdagmiddagborrel in een luchtig muziekprogramma tussen 16.00 uur en 18.00 uur.

In de tweede aflevering van ‘Fleur voor je deur’ gaat presentatrice Fleur langs bij kaas-en zuivelboerderij Van Winden in Midden-Delfland. In dit monumentale familiebedrijf wordt er met grote passie ambachtelijke zuivelproducten als boerenkaas, melk, karnemelk, yoghurt, boter en kwark geproduceerd. En verkocht in de winkel aan

Talkshow

huis. Fleur stapt een dagje in het boerenleven van John en Nelly. Fleur steekt de handen uit de mouwen en begint met het melken van de koeien. Ook kan Nelly wel hulp van Fleur gebruiken bij het maken van de kaas. Benieuwd hoe het boerenleven er aan toe gaat? Kijk dan vanaf vrijdag om 19.30 uur naar een nieuwe aflevering van Fleur voor je deur!

Weekoverzicht Benieuwd wat er deze week allemaal is gebeurd in de regio? Kijk vanaf vrijdagavond 19.00 uur naar een nieuw Weekoverzicht.

Wat speelde er deze maand in de regio? In de talkshow ‘Dit Was november’ met Rob Veenman wordt die vraag beantwoord. Gasten schuiven bij Rob aan om te praten over de actualiteit van de maand, wat voor henzelf belangrijk is geweest en wat er belangrijk gaat worden. De maand november sluiten we af met onder anderen Jelger de Goochelaar en de Monsterse Evelien van Buuren. Evelien is na haar auditie aangesloten bij team Ali-B in The

Voice of Holland. Wie de andere gasten zijn houden we nog even geheim! ‘Dit was november’ is vanaf vrijdagavond 19:00 te zien op WOS TV.

Vacature Als allround-redacteur ben je medeverantwoordelijk voor het bijhouden van het nieuws op onze website. Je bent een ‘nieuwsdier’ en voor een sportbericht draai je je hand niet om. Je hebt gevoel voor online ontwikkelingen en de diverse sociale media zijn voor jou geen geheim. Je schrijft zelfstandig artikelen, bewerkt zo nodig nieuwsonderwerpen van collega’s en komt ook met nieuwsvoorstellen. Je bent flexibel, hebt een uitstekende taalbeheersing en je staat open voor het maken van tv-items en het monteren van audio en video. Je werkt vanaf de redactie in ’s-Gravenzande.

WOS Sport Komend weekend speelt FC ’s-Gravenzande thuis tegen sc Feyenoord. Bekijk de beelden van deze wedstrijd a.s. maandag vanaf 19.00 uur in WOS Sport. KIJKEN EN LUISTEREN Ether: 87.6 FM Kabel: 93.1 FM Digitaal kanaal: CAIW 876, KPN, Telfort, XS4ALL 1050, TMobile 709 Digitaal kanaal: CAIW 12, KPN, Telfort, XS4ALL 1350, Ziggo 38 Of online op WOS.NL

Wat biedt WOS Media jou? • een contract voor 40 uur; • ruimte om je talenten te ontplooien; Solliciteren op de vacature van redacteur Herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Dan nodigen wij jou van harte uit om te reageren. Stuur je CV en motivatie naar vacature@ wos.nl. Voor vragen over de functie kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Richard Vroom (hoofdredacteur) of Bas Booister (adjuncthoofdredacteur) te bereiken via 0174-420893.

BEKIJK DE VOLLEDIGE PROGRAMMERING OP WOS.NL

Ga lekker onbezorgd uw fstdagen in, want wij verzorgen graag uw

salades, hapjes en schotels! Luxe koude salades

Aantal

Totaal in euro x 5,25 p.p.= x 5,75 p.p.= x 6,75 p.p.=

Huzarensalade Vleessalade Zalmsalade

Luxe steengrill- en gourmetschotels x 8,50 p.p.= x 9,50 p.p.=

Vleesschotel Visschotel

vr onbezorgde

twde kerstdag geopend!

1,50 per stuk x 10 stuks= x 10 stuks= x 10 stuks= x 10 stuks=

Assortiment glaasjes de luxe

Aantal per tien

2,50 per stuk, te bestellen per tien stuks per soort

2,50 per stuk

Ik kom mijn bestelling halen op Maandag 24 december 10.00 - 15.00 uur Dinsdag 25 december 11.00 - 12.00 uur Woensdag 26 december 11.00 - 12.00 uur Bezorgen in regio Midden - Delfland voor 7,50.

er voor € 65,-

het volgende voor

Totaal in euro x 1,50 euro= x 1,50 euro= x 1,50 euro= x 1,50 euro=

Totaal in euro

x 2,50 euro= x 10 stuks= x 2,50 euro= x 10 stuks= x 2,50 euro= x 10 stuks= x 2,50 euro= x 10 stuks= Optioneel: bezorgen 7,50 Eindtotaal €

- Glaasje gevuld met een gegrilde paprika en verse kruiden. - Glaasje gevuld met rundercarpaccio en truffelmayonaise. - Glaasje gevuld met gerookte zalm en citroen mayonaise. - Glaasje gevuld met Hollandse garnalen en whiskysaus.

luxe 6-gangen din

Onze chef-kok heeft

Aantal per tien

1,50 per stuk, te bestellen per tien stuks per soort - Kwarteleitje met zalmforel kaviaar, geserveerd op een amuse lepel. - Knapzakje van Coburger ham gevuld met verse roomkaas. - Spiesje met rivierkreeftstaartjes en whiskysaus. - Met mosterd op smaak gemaakt gevuld ei.

fstdagen Tweede Kerstdag

Assortiment hapjes de luxe

Uiterlijk inleverdatum: vrijdag 21 december U kunt dit bestelformulier bij ons inleveren aan de Dorpsstraat 57, tot 22.00 uur. U wordt vriendelijk verzocht uw bestelling direct te betalen.

Tweede kerstdag bent u welkom voor een luxe 6 gangen diner!

u bedacht:

bbels. t een heerlijk glas bu kt is. de rdt u ontvangen me ge wo er st sfe om rst nk ke ne in bin die Bij n aan uw eigen tafel Daarna schuift u aa er bestaat uit: Het 6-gangen din dragonmayonaise t een huisgemaakte me lm za e rm wa uw La * * * tomaatjes ouillon met cherry teb en gro en kk tro Vers ge * * * mbozen t dunne friet en fra Hertengoulash me twde* * * kerstdag Spoom geopend! * * * parelhoen) (eend, kalkoen en mppot Trio van gevogelte sta n verse winterse geserveerd met ee twde * * * ssert kerstdag Verrassings kerstde

geopend!

Nieuw dit jaar is dat wij tweede kerstdag open zijn met een heerlijk kerstmenu. Wij zullen deze dag twee sits verzorgen, namelijk van 17.00 tot 20.00 en van 20.30 tot einde. Wat onze koks voor u hebben samengesteld kunt u vinden op onze website: paviljoenschipluiden.nl Aanmelden voor dit diner kunt u uitsluiten telefonisch doen op 015-3805023. De prijs voor dit menu bedraagt 65 euro per persoon.

Gegevens Naam: Telefoonnummer: E-mailadres: Adres (alleen bij bezorgen):

Opmerkingen/allergieën

ontworpen door

actie!

Hang een kerstbal in onze kerstboom en maak kans op een mooie prijs!

Dorpsstraat 57, 2636CJ Schipluiden | 015-3805023 www.paviljoenschipluiden.nl | www.facebook.com/paviljoenschipluiden

twde kerstdag geopend!


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

SINTERKLAASJOURNAAL SINTERKLAAS JOURNAAL VA N M I D D E N - D E L F L A N D Sinterklaas is weer in Midden-Delfland! De burgemeester kan weer rustig slapen want Sinterklaas is in de drie dorpskernen goed aangekomen. Nu zullen alle kinderen uit Schipluiden, Den Hoorn en Maasland hun schoentje kunnen zetten. De Zwarte Pieten zorgen ervoor dat ieder kind een cadeautje krijgt en wat lekkers. Willen jullie nog wel een mooie tekening maken? En misschien een wortel voor het paard van Sinterklaas klaarleggen? De Zwarte Pieten wensen jullie een heel fijne tijd. Enne‌ geniet van dit mooie Sinterklaasjournaal!

Dankzij een paar anonieme gulle gevers uit Midden-Delfland En natuurlijk de plaatselijke middenstand Kan dit Sinterklaasjournaal in De Schakel prijken Dus kinderen, ga maar heel gauw kijken Of jullie op de foto staan, dat wordt genieten! De groeten nog van Sint en alle Zwarte Pieten!

7


8

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

SI N T E R K L A A S I

Keurslagerij Jeroen van Geest Is onlangs weer bekroond geweest Prachtig dat de rookworst, net als rookvlees, gekookte worst en achterham Naast de eiersalade ook in het gouden rijtje kwam Sinterklaas is een echte lekkerbek Daarom is het niet zo gek Dat hij graag even stopte tijdens zijn rondje, om bij de slager langs te gaan Jeroen kwam al met een gouden rookworst aan Dus als Sinterklaas de boterletter en speculaas zat wordt Legt hij voortaan een rookworst op zijn bord!

Even op de foto met de Sint

Van Geest, keurslager Dijkshoornseweg 21, Den Hoorn Tel. 015-2614771 www.vangeest.keurslager.nl

Voor alle apparatuur en andere witgoed aankopen Zie je Sint graag naar EP Corona lopen Aan de Dijkshoornseweg 10 wordt hij steeds weer verrast Door de goede service, van stekker tot koelkast Dijkshoornseweg 10 Den Hoorn, Telefoon 015 2614845 Website www.epcorona.nl of www.corona-denhoorn.nl

Zwarte Piet en Sinterklaas Lusten graag een blokje kaas Zodat ze met plezier naar de Dijkshoornseweg lopen Om bij Wessels wat lekkers te gaan kopen

G.A.M. van Leeuwen Beheer BV doet wel graag voor dit kinderfeest mee Dank je wel dus namens de Sint die dit voor het dorp ĂŠn de jeugd belangrijk vindt!

Wessels Kaas & Noten G.A.M. van Leeuwen Beheer b.v.

Noordhoornseweg 6a | 2635 GB Den Hoorn www.gambeheer.nl


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

9

NSinterklaas DEkwam N alsHOOR N eerste in Den Hoorn aan! Door Gemma van Winden-Tetteroo

Niets werd aan het toeval overgelaten: de intocht van Sint in Midden-Delfland moest vlekkeloos verlopen. En dus had Sint er persoonlijk op toegezien dat alle Pieten hun tanden netjes gepoetst hadden, schone kousen aan gedaan hadden en dat hun baret keurig recht stond. Na de inspectie werd het sein gegeven en kon de tocht beginnen. Gelukkig startte de motor van de stoomboot onmiddellijk. Sint stuurde een kleine besPietboot vooruit met een paar vrolijke Pieten. Die konden de kinderen alvast lekker enthousiast maken. Eigenlijk bleek dat niet nodig want in Den Hoorn liep Elena Meloni al rond te springen en zij moedigde alle kinderen aan om hetzelfde te doen; springen en zingen, dan bleven ze meteen een beetje warm. Burgemeester Rodenburg is blij dat Sinterklaas er weer is

Zwarte Piet had zorgvuldig de wekker gezet want niemand mocht zaterdag te laat komen natuurlijk! Al heel vroeg werden alle Pieten uit bed getrommeld om zich piekfijn aan te kleden. Vandaag was de grote dag: Sinterklaas ging weer naar Midden-Delfland! En hij begon in Den Hoorn.

Topvorm De spanning steeg; zou Sinterklaas komen? De liedjes werden flink gerepeteerd en eindelijk, ja eindelijk kwam de stoomboot in zicht. Sinterklaas stond op de voorplecht. Lenig sprong een Zwarte Piet de kade op maar van een bezadigde oude man zoals Sinterklaas, mag je dat natuurlijk niet verwachten. Hoe zou dat opgelost worden? Gelukkig was er een loop-

plank en zo kon Sint toch veilig voet aan de Hoornse wal zetten. Wat was de man blij om alle kinderen weer te zien! Ondanks zijn hoge leeftijd bleek Sinterklaas nog heel goed in vorm te zijn. Met gemak sprong hij op het podium om de kinderen nog meer aan te moedigen lekker hard te zingen. Selfie Daarna begon de rondtocht door het dorp. Heel veel kinderen wilden met Sint op de kiek en iedere keer ging hij moeiteloos (soms iets minder moeiteloos…) door de knieën. Wat een feest wat een feest! Overal nam Sint uitgebreid de tijd. Ongetwijfeld prijkt hij nu op menig Facebook pagina want ook de grotere kinderen wilden heel graag een selfie maken met Sint of Piet. Sinterklaas draagt niet alleen de kinderen een warm hart toe, hij neemt ook alle tijd voor de ondernemers. Tenslotte moet je zo’n geweldig feessie samen maken! En zo ging hij over de Dijkshoornseweg bij alle winkels langs met in zijn kielzog een heleboel kinderen. Kindershow Uiteindelijk kwam hij bij De Hoornbloem aan waar de eerste kindershow in volle gang was. Honderden kindertjes genoten daar van allerlei grappen en grollen. Even

k Sinterklaas vindt het reuze fijn Dat er nieuwe jonge ondernemers zijn Dustin en Bianca zijn naar Den Hoorn gekomen En hebben de Primera overgenomen "Veel succes" zo wenst hun Sinterklaas Mede namens zijn Zwarte Pieterbaas

was het grote boek van Sinterklaas zoek, maar gelukkig kon Jules op onderzoek uitgestuurd worden. Hij vond de burgemeester die zich over het grote boek ontfermd had. En zo kwam alles weer op zijn pootjes terecht en beleefde iedereen in Den Hoorn een geweldige dag!

Sommige mensen kregen een persoonlijk welkom van Sinterklaas. Foto’s GvW-T

Zoekt u nog een

passend cadeau?

Dan slaagt u altijd bij de DIO Heeft u iets gevonden, geheel naar uw zin?

Dan pakken we het ook nog fraai voor u in.

Een TIP voor de Sint! Ipuro geurstokjes...

Op vrijdag 30 november tussen 18:00-20:00 uur hebben wij een extra actie. Voor al het speelgoed geldt het 2e artikel voor de halve prijs.

Alle geurstokjes van Ipuro bestaan uit een topnoot, een hartnoot een een basisnoot. De topnoot is de eerste geur die vrijkomt zodra de vezelstokjes in de glazen flaçon gestoken worden. Nadat de flaçon een tijdje open staat, nemen de geuren uit de middennoot de overhand en pas daarna komen de basisnoten tot zijn recht en die blijven dan ook het langste geuren. Elk geurenboeket wordt exclusief samengesteld in de parfumstad Grasse, gegoten in een puur ontwerp.

Vanaf €4,99 tot €24,95

De korting wordt verrekend op het goedkoopste product.

Dio Vitaal Den Hoorn

Dijkhoornseweg 31 • Tel. 015 - 261 47 60 • www.primera.nl

…even naar Primera

Dijkshoornseweg 6, 2635 EP Den Hoorn Tel.: 015 - 257 35 47 • info@drogisterijvitaal.nl


10

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Geldig in week (zondag 9 september t/m zaterdag 15 september)

Onze eigen bakkerj!

Als Sint het allemaal niet zo goed meer ziet Steunt ie uiteraard op Zwarte Piet Maar die hee�t een goede oplossing bedacht En Sint naar Oog voor Ogen toe gebracht Diana en Erik hebben voor Sint de juiste bril Nu kan hij alles weer zien wat hij maar wil! En mocht het gehoor wat minder zijn Dan kan Sint daar ook voor terecht, dat is wel fijn.

Dijkhoornseweg 35, 2635 EJ Den Hoorn tel. 015 - 711 26 46, info@oogvoorogen.nl

Lieve beste Sinterklaas U houdt heel veel van speculaas Maar u bent ongetwjfeld ook dol Op een lekkere oliebol Elke zaterdag versgebakken om link van te genieten Dat weten ook de Zwarte Pieten Dus kom eens langs, er is genoeg De bakker begint om 9 uur, dus lekker vroeg

Youssef van Naaiatelier Arwin Heeft het in Den Hoorn heel goed naar zijn zin Hij voelt zich er uitstekend thuis Vermaakt allerlei kleding of gordijnen voor in huis Een nieuwe rits? Youssef fikst het, dat is fijn Ook voor de stomerij moet je bij hem zijn!

Vers gebakken oliebollen met vulling ( krenten, rozjnen en stukjes appel)

per stuk € 0,85

Vers gebakken oliebollen naturel per stuk € 0,80

Openingstijden: ma - za 8.00 - 20.00 | zo 12.00 - 17.00

Van Leeuwen / Leeuwenberg 1 // Den Hoorn

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur

Koopavond: vrijdag tot 20.00 uur Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

(Z-H)

Genieten van de kindershow in Den Hoorn

OPEN: di t/m vrij vaN 09:00 tOt 18:00 & za vaN 09:00 tOt 17:00

we’re open! Lifesty le, cade planten aus, , kids, & kofie volg ons op instagram en facebook!

@zOEscONcEPtstOrE @zOEscONcEPtstOrE

DIJKSHOORNSEWEG 4, 2635 EP DEN HOORN WWW.ZOESCONCEPTSTORE.NL

Burgemeester wil even een selfie maken met de Zwarte Pieten


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

SC H I P LU I DE N Op naar Schipluiden! Toen Sinterklaas in Den Hoorn uitgefeest was, ging hij meteen weer de boot in, op naar Schipluiden! Onderweg kon hij een heel klein dutje doen terwijl de Opperpiet op de uitkijk stond. Piet zou er wel voor zorgen dat Sinterklaas uitgeslapen en wel het mooie dorp Schipluiden in zou varen. Door Gemma van Winden-Tetteroo

Intussen was het in Schipluiden een drukte van belang. Alle kinderen liepen met hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s heen en weer te drentelen. Zou Sinterklaas op tijd arriveren? Sommigen overlegden of ze aan de ene of aan de andere kant van de Gaag post zouden vatten. Je wilt zo’n intocht

natuurlijk wel optimaal kunnen beleven! Kinderfeest Opeens werden alle oren gespitst. Horen we daar al wat bekende klanken? Jawel, de muziekboot met daarin de altijd gezellige Knotwilligen kwam er aan. Kijk, dat verhoogt de stemming meteen. Heel veel kindjes die hoog en droog op de nek van papa of opa zaten, zagen de boot al komen. Daar is ie! De muziek zorgde voor de vrolijke noten terwijl de eerste Pieten pépernoten ronddeelden. Natuurlijk waren er weer heel ondeugende Zwarte Pieten bij. Hier en daar liepen grote jongens die voor deze gelegenheid graag weer even meededen want zo’n hand vol lekkers, daar moet je bij zijn! Een lange Pipo praatte de boel aan elkaar. Gelukkig waren er mensen van Handhaving want als je met zoveel mensen

bent, dan moet alles wel goed verlopen. De twee agenten die ook de hele dag in het kielzog van Sinterklaas liepen, hoefden alleen maar te genieten. “Optreden hoeft hier niet in Midden-Delfland. Hier mag het kinderfeest nog echt kinderfeest zijn. Gewoon, volgens onze eigen traditie!” zo zeiden mensen tevreden. Dat zit wel/niet snor Sinterklaas kwam aangevaren onder de ophaalbrug door en men hielp de oude man aan wal. Over de rode loper. Natuurlijk ontving Sint onderweg allerlei mooie tekeningen en de Zwarte Pieten strooiden gul allerlei lekkers. Hier en daar werden plagend capuchons volgestopt. In optocht ging het naar het oude gemeentehuis. De burgemeester had stoepkrijt bij zich. Daarmee kon hij de richting aangeven die men moest lopen. Aangekomen bij het voorname gebouw aan de Keenenburgweg drukte Sint even zijn snor maar de burgemeester hield alle kinderen intussen zoet en de Knotwilgen speelden gewoon het ene na het andere deuntje. Toen Sint weer present was, begon de ceremonie op het bordes. Wat was iedereen blij dat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten weer in Schipluiden was! Prijzen Toen alle liedjes wel zo’n beetje de revue gepasseerd waren, was het tijd om naar De Dorpshoeve te gaan. Daar was het een gezellige drukte van belang. Een mooie feestmiddag en meteen de uitreiking van de prijzen van de diverse wedstrijden. Succes verzekerd!

1-jarig bestaan Kringloop is een taart waard Hoewel ze pas één jaar in het voormalige jeugdhuis hun onderkomen hebben, zijn de vrijwilligers van de Kringloopwinkel dik tevreden. Ruim € 24.000,is er opgehaald. Sint vond dat wel een mooie taart waard. Door Gemma van Winden-Tetteroo

Sinterklaas dacht dat ie het in eerste instantie verkeerd verstaan had. € 24.000,-? Jawel Sint, dat heeft u goed gehoord! De vrijwilligers van de Kringloopmarkt Schipluiden zijn ontzettend actief. Iedere week kunnen liefhebbers hun oude goede spullen brengen en iedere tweede en vierde zaterdag van de maand is het kooplustige publiek van harte welkom.

Goede zaak Zwarte Piet zag de lol er wel van in. Hij snuffelde snel een beetje tussen de schappen want wie weet vond hij

daar nog wel spullen die op de verlanglijstjes van de kinderen prijken. “Een goede zaak,” zo zei Sinterklaas tegen zijn Opperpiet toen ze later samen richting De Dorpshoeve gingen. “Zo is iedereen blij en het is heel nuttig voor het milieu. Piet, volgend jaar ga jij maar eens een weekje eerder naar Nederland om eens goed te kijken bij deze vrijwilligers of er niet veel meer voordeel uit te halen is. En de opbrengst is voor het onderhoud van de mooie kerk aan De Dorpsstraat. Alleen daarom zou je er al willen kopen.”

Sint bood de jarige Kringloopwinkel een heerlijke taart aan. Foto: GvW-T

|

11


12

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

I N SC H I P LU I DE N He psst... het paard van Sinterklaas heeft ze niet nodig Maar winterbanden voor úw auto zijn niet overbodig. Dus zorg dat u verantwoord en veilig de weg op gaat En u eerst uw auto controleren laat Bij Autoservice Schenkeveld aan de Dorpsstraat

Dorpstraat 55 2636 CJ Schipluiden

015 380 8240 www.autoserviceschenkeveld.nl

Als Sint ooit (ver-)bouwplannen krijgt gaat hij gewoon Advies en begeleiding vragen bij Cornerstone Eigenaar Klaas-Jan Boer wil op zijn beurt hierbij aan alle mensen Een gezellig Sinterklaasfeest wensen Cornerstone onzorgt uw in al uw bouw- en verbouwplannen. Ook voor complete ontzorging van de verduurzaming van uw pakjeshuis!

Meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem contact op met Klaas-Jan Boer via 06-30574015 of klaas-jan@cornerstone.co.nl

www.cornerstone.co.nl bouwkundig advies | ontwerp | bouw- en projectmanagement

Gaagweg 36 - Schipluiden Tel. 015 - 380 91 34 info@zuivelvanwinden.nl www.zuivelvanwinden.nl

RUIMERE OPENINGSTIJDEN OPENINGSTIJDEN Dinsdagmiddag Vrijdagmiddag Zaterdag

van 12.30 - 17.30 uur van 12.30 - 17.30 uur van 09.00 - 16.00 uur

Bent u opzoek naar een leuk, betaalbaar en in het bijzonder origineel cadeau…? Ambachtelijk Zuivelboerderij Van Winden heeft voor u het zogenoemde ‘Midden Delfland pakket’ verkrijgbaar in elke prijsklasse.

Sint heeft het druk maar hij vindt het heel fijn Dat hij voor van alles en nog wat terecht kan bij Buckers Albert Heijn Ook heeft Zwarte Piet gemerk(t)

Voor informatie, bezoek onze winkel of bel ons telefoon: 015 - 3809134

Hofleverancier van Sinterklaas. Van onder andere: Boterletters, Speculaas, Suikergoed, Marsepein, Chocolade Bakkerij - Theeschenkerij

THEO HOEK Dorpsstraat 29, 2636 CE SCHIPLUIDEN Tel.: 015 - 380 81 19 e-mail: t.hoek4@kpnplanet.nl • www.bakkerijtheohoek.nl

Jullie sociale instelling is heel sterk Een hart voor jong en oud en ook nog koffie erbij Ga vooral zo door, het dorp is heel erg blij

Iedere zondag open van 12.00 - 18.00 uur Keenburgweg 15, 2636 GK Schipluiden

Albert Heijn Buckers Schipluiden


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

13


14

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Sint logeert al vele jaren bij ons thuis, Hij komt graag naar het oude gemeentehuis. Ook voor jou staat de deur open en de koffie klaar. Wij geven je graag advies, dat komt voor elkaar. Denk je, pensioen, lenen en sparen is niets voor mij, Wij zetten graag al jouw financiële zaken op een rij. Of wil je een nieuw huis kopen En niet naar tien hypotheekbanken lopen? Wij vergelijken alles, dus bij ons ben je op de juiste plek, Zodat jij onbezorgd kunt wonen op jouw lievelingsstek. Heb je alle verzekeringspolissen in een grote bak? Bij ons heb je één polis, ja zeker ALLES-ONDER-1-DAK! Financiële zaken met een persoonlijke aanpak Maak een afspraak en ontdek het gemak!


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

15

M A A SL A N D Sinterklaas veilig aangekomen in Maasland Het ging afgelopen zaterdag helemaal goed met het bezoek van Sinterklaas aan de eerste twee dorpen van Midden-Delfland. Keurig op tijd kwam de pakjesboot aan in Den Hoorn en later ook in Schipluiden. Maar daarna… Door Gemma van Winden-Tetteroo Juist toen Sint naar Maasland wilde vertrekken, weigerde de motor van de stoomboot. Wat nu gedaan? Zwarte Piet belde naarstig naar de burgemeester. Die ging immers ook naar Maasland! Misschien kon Sint met een paar Pieten wel meerijden naar het volgende dorp. Maar oh wat een pech, de burgemeester was al weg. Tja, als Sint zou gaan lopen, zou hij veel te laat aankomen in Maasland. Bovendien had hij zijn lange-afstand-wandelschoenen niet aan. Hij kon toch al die kinderen niet laten wachten? Gelukkig had de Opperpiet een geweldige oplossing. Hij huurde per omgaande een mooie camper. Dat was wel een schot in de roos want nu kon Sinterklaas wel heel luxueus vervoerd

paar gulle Dankzij een nsors po anonieme s erlaan Amm en Growing ve kinderen deze lie Kunnen al a staan! op de pagin

worden! En de camper was groot genoeg om ook een heleboel Zwarte Pieten naar het mooie Maasland te brengen.

Slingers Voor de gezelligheid hing de VersierPiet allemaal slingers op, zowel in de camper als aan de buitenkant. Iedereen klaar? Starten maar! Sint kreeg er heel veel plezier in en keek met genoegen om zich heen in de prachtige camper. Mmm.. als de stoomboot ooit aan vervanging toe is, dan is dit misschien niet zo’n gek alternatief. Toch eens onthouden! Maar Sint kreeg niet zoveel tijd om hierover te mijmeren. De camper naderde Maasland al. Kijk eens naar al die kinderen die klaar stonden! Het werd Sinterklaas warm om het hart: hij was duidelijk heel erg welkom want iedereen keek voorzien van vlaggetjes vol verlangen uit naar zijn komst! Spelletjes Sint genoot van de intocht. En ook de Zwarte Pieten voelden zich meteen weer thuis. Ze hadden Maasland best wel gemist daar in dat verre Spanje. Gezellig wandelend en heel veel handjes schuddend, liep het gezelschap naar het

Een stralende moeder met haar dochter Jaycey en het piepkleine babietje Lyana dat pas tien dagen oud is! Foto’s: GvW-T

oude gemeentehuis waar Sint, samen met de burgemeester en aardig wat Pieten, de trappen op stiefelde. De kinderen vonden het heerlijk om Sint weer te zien en dat was duidelijk wederzijds! Nadat alle liedjes gezongen waren, ging iedereen naar het Pynasplein want daar werden allerlei leuke spelletjes gedaan. Het bleef nog heel lang heel gezellig!

Wat een leuke tijd rond Sinterklaas Maar daar komt na 5 december een einde aan helaas Gelukkig is het op de Karperhoeve het hele jaar door feest En voor de kinderen nog wel het meest Want heb je daar wel eens een kinderfeestje gehad? Fikkie stoken of met de huifkar op pad? Lekker polderen of bij de dieren spelen? Nee, niemand hoeft zich daar te vervelen. Kom gerust eens langs en beleef het mee Aan de Zuidbuurt 5. Een goed idee! Zuidbuurt 5 • www.karperhoeve.nl 010 - 591 14 54 • 06-24136316

www.bohtlingk.nl

Spannende, warme en fijne dagen !


16

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Bij Kledingreparatie Maasland Kun je met alle naaiklussen terecht want Vakkundige handen passen de kleding netjes aan Zodat de klanten weer blij naar huis toe gaan.

Kledingreparatie Maasland Veldesteijn 21, 3155 SR Maasland Telefoon: 06 16 56 28 33

Duizendpoot in de blommetjes gezet Tijdens de intocht van Sinterklaas riep de goedheiligman Harry, de voorzitter van de VMO bij zich, want die had een verzoek. Of hij Mirjam Verboon eens even in het zonnetje mocht zetten. “Natuurlijk,” zei Sint, “zoiets is altijd leuk. Maar wat is de aanleiding?” Prompt kreeg Sint als antwoord: “Mirjam organiseert al 13 jaar uw intocht!” Daar keek Sint van op. Het zijn altijd de stille werkers die achter de schermen alles regelen. En daar is Mirjam er ook eentje van. Ook nu. Want toen Sint vroeg of zij naar voren wilde komen, kwam er helemaal niemand. Mirjam was op het Pynasplein druk bezig met de voorbereidingen van het spelletjesfeest.

3 M’s En dus werden de kinderen verzocht allemaal eens heel hard: “Mirjam” te roepen. Dat hielp. Hoewel aanvankelijk niet helemaal van harte

(ze hoeft niet zo in de schijnwerpers vindt ze), kwam Mirjam toch netjes naast Sinterklaas op het bordes staan. Daar werd zij toegesproken. In het verleden werd de intocht van Sinterklaas altijd vanuit de winkeliersvereniging georganiseerd. Maar er zijn niet zoveel winkeliers meer en dus nam in 2003 de VMO, de Verenigde Maaslandse Ondernemers, het stokje over. Zo rolde Miriam erin want ook zij is getrouwd met een Verboon, een actieve familie op allerlei gebied. Aanvankelijk voor de verzorging van Zwarte Piet maar in 2006 regelde zij samen met Mariska Verboon en Margriet Boekestijn (de drie M’s dus eigenlijk) de intocht van Sinterklaas. Een hele prestatie. Aan alles komt een eind en Mirjam stopt er nu mee. Uiteraard wil men haar niet met lege handen laten gaan en dus werd een mooi boeket bloemen haar deel.

Mirjam werd eens lekker in de blommetjes gezet. Foto’s: GvW-T

Zoekt u nog een cadeautje? Lekker of gezond? Kijk dan eens in Maasland, gewoon bij Boerenbont Een kistje vol verrassing om gezellig zelf te bakken of zo Of gee€ u liever mooi Bunzlau servies cadeau? Voor dat laatste krijgt u de hele maand december korting, wel 20% Waarmee u een ander of gewoon uzelf verwent. U vindt Boerenbont in Maasland aan de ‘s-Herenstraat Kijk even naar de openingstijden voordat u gaat!

Donderdag en vrijdag: 10.00 - 12.30 uur en 13.30 - 17.30 uur Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur ‘s-Herenstraat 28 Maasland

Op 1 en 2 december tijdens de 'Meet & Greet' Kan iedereen op de foto met Sint en Piet Daarna snel naar MiddenInn Want dan heb je echt wel zin In koffie met boterletter voor maar drie eurootjes Voor de kinderen zijn er limo en gratis kleine cadeautjes

Dagelijks geopend vanaf 13.00 uur voor koffie, lunch of diner. Wij hebben nog plaatsen vrij voor Eerste en Tweede Kerstdag (à la carte)

Kerkweg 2, 3155 EC Maasland • tel. 010 223 1594


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

Meet en Greet Sint en Piet! Sinterklaas moet er nog heel erg aan wennen dat hij dit jaar niet in het Maaslandse Sinterklaashuis kan logeren. Hij voelde zich er zo thuis! Maar goed, het is niet anders. Toch wil hij heel graag al die lieve kinderen van Maasland nog wel even persoonlijk een handje schudden. Meet en Greet Sint en Piet! Door Gemma van Winden-Tetteroo

“Wat is dat Sinterklaas, Meet en Greet?” vroeg een van de jongste Zwarte Pietjes. Sint moest even glimlachen en begon toen uit te leggen dat deze term uit het Engels komt en betekent dat je iemand ontmoet en gezellig een praatje maakt. “Dus de kinderen kunnen ons toch nog even zelf spreken?” vroeg het Pietje opgelucht. “Jawel kleine Piet, op zaterdag 1 en zondag 2 december gaan we naar de oude DA drogisterij, je weet wel, naast Albert Heijn aan de Huis te Veldelaan, en daar kunnen we alle kinderen de aandacht geven die zij verdienen,” zo vertelde Sint. Kleine Pietje werd er helemaal blij van. “En kunnen wij dan ook met de kinderen op de foto?” Instemmend zei Sint: “Zeker kan dat. Er zijn vast veel jongens en meisjes, groot en klein, die met jou op de foto gaan of een selfie zullen maken!”

winkelcentrum. Er is ook glühwein. En wat dacht je van de muziek? Daar komt de burgemeester hoogst persoonlijk voor zorgen. Kortom: dat wordt vast een geweldige middag! Voorlezen En weet je wat ook helemaal toppie is? Je kunt zaterdagavond 1 december lekker in je pyjama naar dezelfde plek komen om te luisteren naar de Voorleespieten. Dat gebeurt tussen 18.30 en 19.30 uur. Breng gerust je teddybeer mee of een andere knuffel en kom voor een prachtig verhaaltje. Wedden dat je daarna ongelooflijk lekker slaapt? Sint en al zijn Zwarte Pieten kijken uit naar jullie komst!

Puur en Heerlijk Vers en eerlijk, Dat is de maaltijdservice voor ouderen, uit Maasland Daar zijn de senioren blij mee want Nu hoeven zij niet zelf in de keuken te staan En kunnen ze gewoon gezellig aan tafel gaan Wilt u hier ook van genieten? Een goed idee! Kom gerust eens naar het Thema-diner!

Mooie middag Willen jullie Sinterklaas ook een zelfgemaakte tekening brengen of zoekt je moeder het recept van kruidnootjes? Heb je trek in chocolademelk? Kom dan gewoon tussen 13.00 en 17.00 uur naar het

Voor info bel: 06 27219 797 of kijk snel op www.puur-en-heerlijk.nl Als het paard van Sinterklaas moe is, dan geeft dat niets Dan gaat Sint gewoon sportief op de fiets Zoekt u nog een leuk cadeau voor de komende feestdagen? Dan kunt u gerust even bij Rob ’s Bikecenter om advies vragen Rob heeft mooie fietsen maar ook bidons,kilometertellers of een leuke mand Daarmee bent u dus aan het juiste adres in Maasland Op dit moment hebben wij opruiming van heel veel mooie dingen Altijd leuk om mee te beginnen (Overigens moet wel even gezegd: U kunt natuurlijk het hele jaar bij Rob terecht)

Rob’s Bikecenter ‘s Herenstraat 3a Maasland www.robsbikecenter.nl

Zwarte Piet komt graag met een bloemetje aan Daarom is hij naar Bloei in Maasland gegaan Bij de altijd vrolijke dames zocht hij een mooi boeket Dat werd bij Sint op de tafel gezet

Bloemsierkunst bloei Huis te Veldelaan 2, 3155 SE Maasland tel. 010 - 5902824 Alles wordt in de oude DA in orde gemaakt voor het bezoek van Sinterklaas! Foto: GvW-T

|

17


18

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

In Midden-Delfland hoeft de politie gelukkig niet in actie te komen. De agenten kunnen hier gewoon mee genieten van het kinderfeest! Foto's GvW-T

CDA Midden-Delfland is er voor allemaal Daarom werken we graag mee aan dit journaal Midden Delfland Want politiek of niet Iedereen is blij met Sint en Piet

www.cda.nl/midden-delland

OLSTHOORN MAKELAARS

Uw Makelaar

GRATIS Waardebepaling

Thuis in uw regio

070 - 308 46 56 0174 - 70 60 20

Ervaren team van vastgoedspecialisten

info@olsthoornmakelaars.nl


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

Cittaslowcafé Bibliotheek Den Hoorn In het Cittaslowcafé in de bibliotheek Den Hoorn op woensdagmorgen 5 december tussen 10.30 en 11.45 uur is de gastspreker Tineke van Gils. Zij is al 35 jaar professioneel pottenbakker, eerst in Amsterdam en sinds 1995 in Midden-Delfland. Aan de hand van een film en beeldmateriaal vertelt Tineke niet alleen over haar werk in en voor Midden-Delfland, maar zij neemt ons ook mee naar China waar zij meerdere malen, op uitnodigingen vanuit China en/of Delft, tussen de eeuwenoude ovens heeft gewerkt. Onlangs werd een aantal van de door haar in China gemaakte theepotten uitgekozen voor een biennale-tentoonstelling in Meissen (Duitsland), in de slotburcht waar de eerste Europese porseleinfabriek in 1710 werd geopend. Na deze ochtend zal u duidelijk zijn geworden hoe en waarom het pottenbakkersbedrijf van Tineke van Gils perfect past in Cittaslow Midden-Delfland.

Vind ons leuk!  De Schakel MiddenDelland

Kerstconcert Let’s Sing Together

Uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering van Maaslands IJsvermaak.

Speculaaspop voor hen die voor 19.45 uur de presentielijst hebben getekend.

Het kerstconcert vindt op 15 december plaats in de Maria Magdalena kerk in Maasland. Foto: Let’s Sing Together

Sinds de zomervakantie is het Maaslandse koor Let’s Sing Together, dat dit jaar 35 jaar bestaat, al druk aan het repeteren voor het kerstconcert. Dit concert vindt op zaterdag 15 december plaats in de Maria Magdalena kerk in Maasland. Er is een feestelijk programma voorbereid met wat klassiekers, maar ook met mooie nieuwe en inspirerende liederen. Ook zullen de muzikale intermezzo’s van de talentvolle pianist Rutger de Ronde en dwarsfluitiste Astrid Termorshuizen de moeite van het beluisteren waard zijn. Burgemeester Rodenburg zal zijn kersttoespraak houden

de nieuwe situatie. Als naaste beter begrijpen wat er gebeurt, kan u meer inzicht geven in uw situatie. Dit thema wordt besproken op de mantelzorgbijeenkomst op maandag 3 december a.s. van 14.3015.30 uur in de Kickert-

Agenda: 1. OPENING DOOR DE VOORZITTER. 2. INGEKOMEN STUKKEN. 3. NOTULEN VAN DE VORIGE VERGADERING 04-12-2017

en Annemarie Koppelaar zal het concert presenteren. De muzikale leiding is in handen van dirigent Alan Gibson. Het is ook mogelijk om op vrijdagavond 14 december de Try Out concert te komen beluisteren in de Maria van Jesse kerk, Burgwal 20 in Delft. Beide concerten beginnen om 19.30 uur. De kerken zijn open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij, evenals koffie en thee in de pauze. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie op www.letssingtogether.nl of facebook.com/letssingtogethermaasland.

hoek, P.W.A. Hof 2 in Den Hoorn. Deze middag wordt begeleidt door Jolene van Altena, psycholoog van Pieter van Foreest. Wilt u luisteren of meepraten, u bent van harte welkom! mantelzorgmiddendelfland.nl

De toegangskaarten IJsbaan, voor de leden die via bank of met incasso hebben betaald, worden niet meer aan huis bezorgd. Zodra de IJsbaan is geopend worden de toegangskaarten ter plaatse aan de leden verstrekt. Deze kaarten zijn het gehele seizoen 2018-2019 geldig.

VERKOOP KERSTBOMEN

Uitbreiding wagenpark SchermNed scherming & insectengaas SchermNed is een Westlands familiebedrijf en dé specialist in scherming en insectengaas met bijna dertig jaar ervaring. SchermNed ontwikkelt, produceert en monteert hoogwaardige scherminstallaties, insectengaas en luchtmechanieken voor de tuinbouw, tuincentra en utiliteitsbouw en is actief over de hele wereld. Om de groei die SchermNed realiseert op te vangen heeft het bedrijf de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het intern opleiden van leerling monteurs tot teamleider en heeft het een nieuwe uitvoerder die verantwoorde-

19

Jaarvergadering op maandag 3 december in de Pynas ’s-Herenstraat 20 te Maasland. Aanvang 20.00 uur.

Mantelzorg bijeenkomst: Veranderend gedrag Er gebeurt nogal wat in het leven van iemand chronisch ziek is/wordt, wat invloed kan hebben op het gedrag. Of het gaat om een vorm van dementie of Parkinson of andere chronische ziekte, het vergt aanpassingen aan

|

lijk is voor de uitvoering en projectbegeleiding van de projecten. Voor de mobiliteit van het personeel heeft Vemo Lease de afgelopen week drie gloednieuwe Opel Vivaro’s bij SchermNed afgeleverd. De keuze voor dit merk en type is gemaakt vanwege een aantal kenmerken van deze bedrijfswagen: de zuinige BiTurbo motoren, de inhoud van de laadruimte, de prijs/kwaliteitsverhouding en zeker ook de hoogte in verband met het efficiënt laden en lossen. Door de uitbreiding van zo-

wel het personeel als het wagenpark kunnen de relaties van SchermNed op een nog flexibelere en snellere service rekenen. Alhoewel SchermNed voor zijn diensten vaak de hele wereld overvliegt gunnen zij de aanschaf van bedrijfsmaterialen vaak aan lokale partijen. Zo is er voor de aanschaf van deze bedrijfsbussen wederom gekozen voor Vemo Lease die op hetzelfde bedrijventerrein in Naaldwijk is gehuisvest en met wie SchermNed sinds de oprichting in 1990 al een vruchtbare samenwerking heeft.

R

MBE E C E D 1 NAF

VA

Diverse soorten mooie kerstbomen, met en zonder kluit, Foto: SchermNed

Zie de openingstijden op www.pinkenlot.nl Burg Crezeelaan 26, 2678 KD De Lier Tel 0174 513663, Mobiel 06 53819141

Camping zoekt TOURCARAVANS TE KOOP Bel: 06-21819821

Vanaf zaterdag 1 december verkoopt Jan Poot kerstbomen in Maasland. Dit jaar is de verkoop wederom bij de Brandweerkazerne (Slot de Houvelaan 7).

Van links naar rechts: Marcel Speelman (Vemo Lease), Wibo Wellhüner (Orange Motors) en Jack van der Voort (SchermNed).

Nu bij PINK en LOT alle mooie dameskleding met een 2e leven voor de halve prijs. van 3 t/m 13 december.

zee aantrek r k geprijsdelijk !

Wilt u goud of zilver verkopen? Chris van Waes is gediplomeerd juwelier en antiquair. Hij koopt uw goud en zilver, voor een goede prijs.

Uw vertrouwen waard Open wo t/m vr 11.00 - 17.30 uur, za 11.00 - 17.00 uur. Jan Barendselaan 66, 2685 BV Poeldijk, T 0174 44 46 35 info@chrisvanwaes.nl, www.chrisvanwaes.nl

73 x 100 mm, Maassluise Courant, Schakel Miden Delland


20

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Marijke van Nijnatten 40 jaar in het onderwijs Woensdag 21 november 2018 is een dag die Marijke van Nijnatten niet gauw zal vergeten. Heel de dag stond in het teken van haar 40 jarig onderwijsjubileum op de Aloysiusschool Maasland. Marijke werd, met op de achtergrond carnavalsmuziek, opgehaald door de raad van Elf onder leiding van prins Frans de Eerste van Slakkengat (Maassluis). Door een erehaag van kinderen, leerkrachten, ouders en de vele gasten bereikte ze het grote schoolplein alwaar ze gekroond werd tot Prinses Marijke de Eerste van Spreeuwendonk (Maasland). Omdat Marijke uit Breda komt was er voor haar niets vreemd aan het onthaal in carnavalssfeer. Het programma van de dag werd vervolgd door een Brabantse Kof-

fietafel voor de kinderen, een Laat Aan Marijke Zien Wat Je Kunt Show door alle groepen en een heerlijke lunch voor het team, de familie en overige gasten. Bezoek burgemeester Één van de hoogtepunten was het bezoek van burgemeester Roodenburg. Hij sprak Marijke lovende woorden toe. Veertig jaar onderwijs in Maasland mag men niet zomaar voorbijgaan. Als jonge vrouw in 1978 begonnen in het verre Maasland vanuit Breda. Groep 3 was haar eerste groep, vele jaren als leerkracht voor de klas mondde uit in de functies van Intern Begeleider en adjunct-directeur. Met haar enorme ervaring, haar zicht op ontwikkeling, haar professionele benadering van zorg aan leerling, leerkracht en ouder maakt dat Marijke hèt baken van de Aloysiusschool is. Je kunt altijd bij haar terecht voor hulp, advies,

Marijke werd opgehaald door de raad van Elf onder leiding van prins Frans de Eerste van Slakkengat.

ondersteuning in de groep en als het nodig is bij je thuis. Award Het middagprogramma met de familie, het team, het bestuur, oud-collega’s en overige gasten stond in het teken van ‘anders denken’, het motto van Marijke. Kan het niet rechtsom, dan moet het maar linksom, als het maar tot

SWMD bedankt vrijwilligers

een goede oplossing komt voor de leerling. Ze werd mooi toegesproken door haar collega van het eerste uur Trudy Bol en de voorzitter van het bestuur Liesbeth Bijtenhoorn. Ook een beroemde Nederlander sprak haar op een bijzondere wijze toe. Het was een origineel en waarachtig ingesproken ode van Jan van Veen, radiopresentator van Candlelight. De

Foto: Aloysiusschool

ode werd prachtig weergegeven in beelden van het Brabantse land en het groene landschap van Midden-Delfland. Tot slot kreeg ze van de directeur de ‘Marijke van Nijnatten Award’ uitgereikt. De Award staat voor een buitengewone prestatie die een persoon verricht in het onderwijs en daarbuiten. Een Award die haar meer dan verdiend toekomt.

Quest4Change

Denise doet verslag vanaf de Atlantische Oceaan In de Schakel MiddenDelfland van 15 november heeft u kunnen lezen over het avontuur dat Denise Enthoven uit Den Hoorn stond te wachten. Zij is één van de jonge denkers die onlangs met een zeilschip is vertrokken voor het project Quest4Change. Het zeilschip ‘de Morgenster’ is vertrokken richting de andere kant van de Atlantische oceaan. Bemand met 19 gemotiveerde jongeren die gaan nadenken over de mogelijkheden om de kledingindustrie meer circulair te maken. Dit alles is onderdeel van de missie Clean2Antartica waarbij de Quest4Change specifiek ons hedendaags afval, in dit geval kleding, wil transformeren in iets waardevols.

wordt het ‘chaotisch’ leren op de boot toegepast. Hierbij komt een groep samen zonder concreet plan van aanpak maar met een ‘probleem’ dat om een oplossing vraagt. Alle individuen binnen de groep komen van verschillende achtergronden; bijvoorbeeld op het gebied van opleiding, nationaliteit en idealen. Denise Enthoven is afgestudeerd gedragsbioloog en zij observeerde een extreem groepsgevoel op het schip. Afgesloten van de wereld te midden van de grote oceaan komen de overlevingsstrategieën van ons als mens weer naar boven. Terug naar het gevoel van de jagers en verzamelaars waarbij ieder voor elkaar zorgt in slechtere tijden om de overleving als groep te verzekeren. Afgesloten van de meest moderne faciliteiten zullen ze als groep moeten samenwerken in het dagelijks leven maar ook bij het oplossen van het vraagstuk.

Groepsgevoel Om met vernieuwende oplossingen voor dit vraagstuk te komen

Taakverdeling Wat veel mensen niet weten is dat de karakters van mensen aan

Er waren 160 vrijwilligers van SWMD naar de Dank-Je-Wel bijeenkomst gekomen. Foto: SWMD

Vrijdag 23 november vond de DankJe-Wel bijeenkomst van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) plaats. Vrijwilligers van SWMD waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje bij Partycentrum Onder Ons. Jan Verkerke (van het bestuur van SWMD) vertelde dat hij het hartverwarmend vindt om te zien dat er zoveel enthousiaste aanmeldingen waren voor deze bijeenkomst. En dat we dankbaar kunnen zijn voor hetgeen we voor anderen hebben gedaan en kunnen doen. Nel van

der Hoeven bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet elke keer weer. Aan de hand van een persoonlijk verhaal merkte ze op dat elke vrijwilliger zorgt voor lichtpuntjes in het bestaan van een ander. En dat dat heel bijzonder is. Peet Vermeulen zorgde met zijn verschillende typetjes voor het nodige vermaak. Een pubquiz, muziekquiz en een lopend buffet stonden op het programma. Het was een gezellige bijeenkomst in een ongedwongen sfeer.

land 180 graden kunnen draaien wanneer ze op een afgesloten ruimte aan bord van een schip komen. Gedurende de eerste tijd aan boord zijn de taken verdeeld. De groep bevat nu specialisten, mediatoren die de vergaderingen leiden en helikopters die de informatie van de groep verzamelen. Enkelen zijn continue zeeziek, andere hebben hoogtevrees tijdens het mastklimmen maar aan het eind van de dag moet de groep als geheel het schip blijven zeilen met de correcte koers richting een circulaire kledingindustrie én het de andere kant van de oceaan. Concrete ideeën Bij aankomst in Martinique verwacht de groep niet alleen de reis te hebben overleefd maar ook met concrete ideeën te zijn gekomen. Dit komt erop neer om de kledingindustrie met haar consumenten een stapje dichterbij een circulaire economie te brengen en om de consument te inspireren dat ‘minder’ tot een waardevoller leven kan leiden.

Cheque voor dierenopvangcentrum De leerlingen Amar en Evi van de Maaslandse Daltonschool de Schutse hebben onlangs een cheque van 500 euro uitgereikt aan Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Dat gebeurde tijdens de weeksluiting met alle kinderen en ouders. De kinderen van De Schutse dragen dieren die hulp nodig hebben een warm hart toe, ze zijn immers gewend om vanaf groep 1 te zorgen voor de kippen, konijnen en varkens in de dierenweide. Om de dierenweide te kunnen be-

kostigen, houdt de school om de twee jaar een sponsorloop. Alle kinderen rennen rondjes rondom de school om zo geld bijeen te brengen voor de verzorging van de dieren en het onderhoud van de hokken en schuur. Dit keer besloten de leerlingen zelf om een gedeelte van deze loop te schenken aan een goed doel. Ze hebben gekeken welke organisaties er actief zijn op dit gebied en de dierenopvang in Vlaardingen is uiteindelijk uitgekozen.

De bemanning is omhoog geklommen voor het pakken van de zeilen. Denise is de vierde van links.

Foto: Quest4Change


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

25 Jaar plezier en kwaliteit bij ‘t Kickertje Op 29 november is het 25 jaar geleden dat ‘t Kic­ kertje na veel lobbywerk haar deuren opende op de Beatrixstraat in Den Hoorn. Er konden dagelijks 12 kin­ deren worden opgevangen. Inmiddels is ‘t Kickertje uitgegroeid tot een van de grootste werkgevers van Midden­Delfland met on­ geveer 125 medewerkers. Meer dan 1000 kinderen maken gebruik van de op­ vang op de vijf verschillen­ de locaties. Donderdag 22 november werden de me­ dewerkers in het zonnetje gezet tijdens een feestelijke Jubileumavond met als ti­ tel ‘Mag het een applausje minder zijn’. Een sfeervolle avond waar kort werd terug­ geblikt op mooie momen­

Vanaf donderdag donderdag 30 29 november: Vanaf november:

Mooie kerstbomen kerstbomen Mooie in allerlei maten en varianten en Nordmannen Van kinderopvang naar dé partner in ontwikkeling, opvang en verzorging. Foto: ‘t Kickertje

ten. Met nog vele leuke lus­ trumactiviteiten te gaan sluit ‘t Kickertje 2018 af.

Meer lezen over ‘t Kickertje? Kijk op www.kickertje.nl.

Zichtbaarheid politie moet beter worden dankzij ‘veilige buurtbus’ Doorgaans levert een begrotingsbehandeling in de gemeenteraad de nodige wetenswaardigheden op. Ook op 13 november was dat het geval. Door Koos Hofland

Moties en toezeggingen vorig jaar Nog voordat de eigenlijke besprekingen waren ge­ start, had het college al een eerste verwijt binnen: vol­ gens Ed Roeling was er door het college niet goed omge­ gaan met de moties en toe­ zeggingen van een jaar gele­ den; er zou er namelijk niet één zijn uitgevoerd dan wel nagekomen. ‘Verdient niet de schoonheidsprijs’, aldus de fractievoorzitter van Mijn Partij, die in de (schriftelij­ ke) eerste termijn het colle­ ge al had verweten minach­ ting voor de raad te hebben. Burgemeester Arnoud Ro­ denburg beloofde beter­ schap. Wat er gebeurt met aangenomen moties en toe­ zeggingen zal beter inzich­ telijk gemaakt worden voor de raad, onder andere door ze op een lijst te plaatsen, zo beloofde hij.

Verkeerssituatie Oude Veiling/Maassluiseweg in Maasland Wie wel eens het knoop­ punt Oude Veiling/Maas­ sluiseweg in Maasland pas­ seert, weet dat de situatie daar nou niet bepaald ideaal te noemen is. Vooral in spits­ tijden is regelmatig spra­ ke van lange wachttijden, opstoppingen en ook nog eens hachelijke tot regel­ recht gevaarlijke taferelen. Al eerder werden maatre­ gelen aangekondigd. Ver­ schillende sprekers toon­ den zich benieuwd naar de stand van zaken, temeer daar er nog niet veel lijkt te gebeuren. Wethouder Hans Horlings legde uit, dat er meerdere partijen betrok­ ken zijn: naast de gemeen­ te Midden­Delfland zijn dat de gemeente Maassluis, de Metropoolregio Den Haag/ Rotterdam, de provincie en Rijkswaterstaat. Getracht wordt het project zodanig in te kleden, dat de voorgeno­ men maatregelen voor de korte termijn niet in de weg komen te zitten van een de­ finitieve oplossing voor de lange termijn.

ring een motie in, waarin hij constateerde dat veel bur­ gers de zichtbaarheid van wijkagenten op straat slecht vinden; bovendien is de po­ litie slecht bereikbaar. Mel­ dingen en aangiften blijven veelal achterwege vanwege de ingewikkelde procedure met inloggen via DigiD en een SMS­controle. En wie toch doorzet, moet consta­ teren dat terugkoppeling meestal uitblijft. Een onder­ zoek naar het gevoel van de burgers vond burgemeester Arnoud Rodenburg niet no­ dig: ‘iedereen weet dat het inderdaad zo is’. Hij kondig­ de een brief aan, waarin hij een aantal maatregelen gaat voorstellen. Eén daarvan is de komst van een ‘veilige buurtbus’. Dat wordt een bus, bemand met wijkagen­ ten en brandweerlieden met een preventieve, voor­ lichtende taak, die de ver­ schillende wijken binnen de gemeente zal aandoen. Het roodwitte voertuig (‘welis­ waar een tweedehandsje, maar wel nog als nieuw’) biedt de mogelijkheid om melding en/of aangifte te doen en zal vanaf 14 decem­ ber zijn opwachting maken.

Zichtbaarheid politie Rob Zwaard (CDA) diende tijdens de raadsvergade­

door Ineke Willems en Son­ ja Nowee. In het kerstoratorium “De Verhalen” vertellen Gabriël, Maria, Elizabeth, Jezus, de herders, de wijzen en Sime­ on op hun eigen manier het verhaal van Kerstmis. Na de pauze zijn er weer de

bekende kerstliederen, een levende stal, voor iedereen een reden om te komen. De toegang is gratis en in de pauze staat de koffie en thee klaar, na afloop is er een deurcollecte (vrijwillige bij­ drage voor onkosten).

Zoekt u goedkope kinderspullen of wilt u ze juist inleveren voor een goed doel? Elke éérste zaterdag van de maand, dus nu weer op 1 december, is er ver­ koop van speelgoed, boekjes, spellen, puzzels, sportarikelen. fietsjes, kin­ derwagens, ledikantjes, box, commode, en nog veel meer, in gebouw de

Rijstuin Woudtseweg 26 Den Hoorn. Inleveren van spullen voor de leeftijd tot 10 jaar is daar ook welkom, wel graag schoon en nog goed bruikbaar. De opbrengst gaat dit jaar voor 50% naar de stichting

Deze zijn te verkrijgen in pot en gezaagd.

Vanaf € 10,Vanaf 10,heeft u al een€Nordmann! heeft u al een Nordmann!

Ook leuke kerststukjes, kerststerren, kleine kerstboompjes met verlichtingkerststerren, en versiering verkrijgbaar! Ook leuke kerststukjes, kleine kerstboompjes met verlichting encadeau versiering verkrijgbaar! Leuk om te geven! Leuk om cadeau te geven! Nu ook gezellige kerstworkshops!

Vrijdag 30 november en vrijdag 7 december Vrijdag 8 en vrijdag 15 december is het koopavond bij De Lentekriebel! is het koopavond!

Tot ziens bij de Lentekriebel!

Solliciteren in één minuut Een bijbaantje dat hoort er toch gewoon bij. Lekker geld verdienen met eenvoudig werk en veel gezelligheid!

Kerstoratorium ‘De verhalen’ in Den Hoorn Op zaterdag 15 december wordt dit Kerstoratorium uitgevoerd in de HH Anto­ nius en Corneliuskerk in Den Hoorn. De avond begint om 19.00 uur. Een groot koor met een ad hoc orkest doen die avond weer mee. Het geheel wordt georganiseerd

in pot en gezaagd bij De Lentekriebel (Burg. v.Doornlaan1)

te koop bij De Lentekriebel! (Burg. van Doornlaan 1)

“Het vergeten kind”. De rest is voor andere activi­ teiten van de kerk, vaak voor kinderen bestemd. Voor meer informatie zie www.woudtsekerk.nl of voor vragen info@woudtsekerk.nl

De drempel om te gaan solliciteren is vaak best hoog. “Wat verwachten ze van me?”, “Ik heb nog nooit gesolliciteerd”, “Zou ik het werk leuk vinden?”. Allemaal twijfels, maar misschien moet je het gewoon eens proberen? Tenslotte werken er al meer dan 200 scholieren en studenten bij Schenkeveld in de trostomaten. Solliciteren kan in één minuut. Als je start met werken, heb je eerst een proefdag. Bevalt het bij Schenkeveld, dan heb je officieel een bijbaan! Als je nu solliciteert, kan je in de kerstvakantie al aan de slag! Solliciteren in één minuut doe je op www.schenkeveld.co.

21


22

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

Groot onderhoud voetveer Vlaardingervaart De voetveer over de Vlaardingervaart, ook wel de Trekschuit genoemd, is tijdelijk niet te gebruiken in verband met onderhoud aan verschillende onderdelen. Het betreft regulier onderhoud aan zowel onder-

delen boven als onder het water. Naar verwachting is de voetveer eind december weer klaar voor gebruik. De Trekschuit is een belangrijke en veelgebruikte oversteek voor fietsers en voetgangers van de Duif-

polder naar de Zouteveense polder in de gemeente Midden Delfland. Het pontje is in beheer bij Staatsbosbeheer Hof van Delfland, in opdracht van voormalig Recreatieschap Midden-Delfland.

Reanimatiecursus in Den Hoorn Op maandagavond 10 december organiseert EHBO vereniging Den Hoorn weer een nieuwe reanimatiecursus voor beginners en het bedienen van een AED. De cursus wordt van 19.30 tot 22.30 uur gegeven in de Rijstuin, Woudseweg 26, Den Hoorn. De cursus kost € 35,00. Diverse zorgverzekeraars vergoeden deze cursus. Aanmelden kan via de e-mail: info@ehbodenhoorn.nl of via de Hartstichting. Na de cursus kunt u (niet verplicht) zich opgeven als burgerhulpverlener.

Sportief het weekend in?

Foto: Vincent van den Hoven

Dat is heel goed mogelijk! Kom op vrijdagavond naar de Dorpshoeve in Schipluiden om 20.30 uur en sla een shuttle mee met enthousiaste sportievelingen. Het enige wat je nodig hebt zijn zaalsportschoenen en een racket (heb je geen racket: geen nood, wij hebben er wel eentje te leen). Na afloop kan je met ons ook nog even aan de bar zitten om het weekend te starten. Wil je meer informatie dan kan je die vinden op de site van BC Schipluiden.

Ralph Rousseau presenteert nieuwe cd

Ralph Rousseau komt naar Op Hodenpijl voor de presentatie van zijn nieuwe cd. Foto: Op Hodenpijl

Edisonwinnaar Ralph Rousseau presenteert op zondag 2 december nieuwste cd Op Hodenpijl. De muziekstukken die Rousseau brengt zijn niet alleen klassiek, maar hebben ook een meditatief karakter. Op het programma staat muziek van George Telemann en Tobias Hume. Ralph Rousseau is Neerlands bekendste ambassadeur van het strijkinstrument de Viola da Gamba en natuurkundige, maar beoefent ook al 25 jaar dagelijks meditatie en t’ai chi. Deze combinatie maakt dit tot een bijzondere voorstelling. Het instrument dat Ralph bespeelt is bij uitstek geschikt

om de menselijke hersengolven tot rust te “wiegen”. Ralph staat onder meer solo in de theaters met zijn programma A Meditation en Talent voor Toeval. Ook brengt hij met Ad Visser een singer-songwriter programma. In het verleden maakte hij deel uit van de begeleidingsband van Lenny Kuhr. Zijn nieuwste cd A Meditation wordt gepresenteerd tijdens het concert op 2 december Op Hodenpijl. De cd-presendatie begint om 12.00 uur en toegang is € 15,-, inclusief lunch is dit € 30,-. Ga voor meer informatie of reserveren naar www.ophodenpijl.nl.

Van der Helm kiest voor Harnaschpolder Publicatie ontwerpbeschikking Wet geluidhinder Onderwerp Omgevingsdienst Haaglanden maakt namens burgemeester en wethouders van Midden-Delfland bekend dat het voornemen bestaat om hogere waarde(n) geluid vast te stellen vanwege wegverkeerslawaai. De locatie betreft Gaagweg 2a, 2636 AG te Schipluiden. Zienswijze en inzage De ontwerpbeschikking en de relevante documenten liggen vanaf 30 november 2018 zes weken ter inzage. Gedurende deze termijn kan een belanghebbende schriftelijk of mondeling zijn zienswijze over de ontwerpbeschikking naar voren brengen. Een zienswijze moet het zaaknummer 00533189, naam en adres van de indiener en de dagtekening bevatten. Een zienswijze moet worden gezonden aan Omgevingsdienst Haaglanden, Postbus 14060, 2501 GB Den Haag, of via e-mail: vergunningen@odh.nl. Voor informatie over het inzien van de ontwerpbeschikking en de relevante documenten verwijzen wij u naar de contactgegevens op de website van de gemeente Midden-Delfland. Inlichtingen Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu, e-mailadres: vergunningen@odh.nl. --Publicatie melding Activiteitenbesluit milieubeheer Onderwerp Omgevingsdienst Haaglanden maakt namens burgemeester en wethouders van Midden-Delfland bekend dat op 21 oktober 2018 een melding Activiteitenbesluit milieubeheer is ontvangen voor het oprichten van een brouwerij met schenklokaal. De locatie betreft Harnaschdreef/Woudseweg te Den Hoorn (zaaknummer 00533172). Inlichtingen Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu, e-mailadres: vergunningen@odh.nl. De melding ligt niet ter inzage en hier is geen bezwaar of beroep tegen mogelijk.

V.l.n.r: Gerard van der Helm (Van Der Helm), Michelle van Roosbroeck (Delin Capital), wethouder Richard de Mos (Den Haag), wethouder Hans Horlings (Midden-Delfland) Foto: Arend van der Salm Fotografie

Het transport & logistiekbedrijf Van der Helm keert terug in Midden-Delfland en krijgt een vestiging op bedrijventerrein Harnaschpolder. Wethouder Hans Horlings van de gemeente Midden-Delfland, Richard de Mos, voorzitter van het Bedrijvenschap HarnaschPolder en wethouder in Den Haag en eigenaren Gerard en Richard van der Helm van transport & logistiekbedrijf Van der Helm vierden op vrijdag 23 november 2018 de levering van de grond in de Harnaschpolder. Van der Helm was vroeger gevestigd aan de Hooipolderweg in Den Hoorn. Toen over hun locatie een nieuwe weg aangelegd moest worden, vertrokken zij uit de

gemeente. Wethouder Hans Horlings: “De gemeente Midden-Delfland en het Bedrijvenschap HarnaschPolder zijn blij dat deze ondernemer terugkeert in onze gemeente. Het is fijn dat een groot bedrijf als Van der Helm zich verbonden voelt met Midden-Delfland. Deze vestiging draagt belangrijk bij aan de lokale en zelfs aan de regionale economie.” Richard de Mos: “de vraag naar geschikte bedrijfslocaties is groot in de regio Haaglanden, vooral uit de logistieke sector. De gemeenten Den Haag en Midden-Delfland willen voorzien in die vraag en dat doen we samen in het Bedrijvenschap HarnaschPolder. Ik ben trots op de goede samenwerking waarmee we dit strategisch aan de A4 gelegen bedrijventerrein tot ontwikkeling brengen met flink wat banen. Ik wens Van der Helm

heel veel succes met de nieuwe vestiging”. Van der Helm werkt samen met Delin Capital Asset Management bij de ontwikkeling en realisatie van het transportcentrum. De locatie op het bedrijventerrein Harnaschpolder is 6 hectare groot en wordt door de gemeente Midden-Delfland in erfpacht uitgegeven aan Delin en Van der Helm. Gerard van der Helm: “Wij vinden het prettig om ter uitbreiding van ons bedrijf weer terug te keren in Midden-Delfland. Voor deze toekomstige vestiging gaan wij op zoek naar ongeveer 200 nieuwe medewerkers. Hopelijk kunnen we werkzoekenden uit de directe omgeving een baan aanbieden.” De bouw van het transportcentrum start binnenkort en zal eind 2019 in gebruik worden genomen.


29 november 2018 De Schakel MiddenDelfland

MVV 27 verliest nipt bij Lyra (1-0) Net als week eerder won de meest gelukkige ploeg. Toen wonnen de Maaslanders met wat mazzel bij HVV Hercules, maar nu viel het kwartje anders en bleven de punten in De Lier achter. In de 89e minuut vond invaller Roy van der Sar namens de Lierenaren het doel. Hoewel de intentie van MVV 27 was om behoudend te starten tegen de nummer twee was daar vanaf de eerste minuut eigenlijk weinig van te merken. Direct nadat scheidsrechter Arthur Ebink uit Oud Beijerland de partij had geopend, vlogen beide ploegen er met een hoog tempo tegenaan. Voordeel was zeker ook dat er twee voetballende teams elkaar troffen. Wat dat betreft konden de toeschouwers in de bittere kou wel genieten van de enorme werklust aan beide zijden, maar veel mogelijkheden waren er niet. Mocht er ‘n keer een bal tussen de palen gemikt worden, dan zat er vaak toch weer een been tussen. Bij MVV 27 was het spel van de rustig opbouwende en de weer in de basis teruggekeerde Yennick Berrevoets, spelend net voor zijn verdediging, een verademing. Vanuit zijn positie gaf hij leiding aan de opbouwende intenties. Zoals aangegeven waren er weinig kansen, maar tegen de rust aan gaf Dennis Louter de bal mee met Michael Berrevoets wiens schot

Stichting Welzijn Midden-Delfland Locatie Den Hoorn Dienstencentrum Kickerthoek Prins Willem Alexanderhof 2 2635 JM Den Hoorn 015-2625864 r.duijndam@swmd.nl

Locatie Maasland Singelhof Hofsingel 18 3155 AL Maasland 010-5918052 e.vanadrichem@swmd.nl

Locatie Schipluiden Dienstencentrum Korpershoek Windrecht 10 2636 JA Schipluiden 015-2625864 r.duijndam@swmd.nl

December 2018 Informatie en advies bij het ouder worden Bij Eva Greveling kunt u terecht met alle vragen die horen bij het ouder worden. Bijvoorbeeld over vervoer, activiteiten, huishoudelijke hulp, het aanvragen van indicaties voor zorg, maaltijden aan huis, eenzaamheid, aanpassingen in de woning en financiën. Eva is een onafhankelijke vertrouwenspersoon, en werkt in Den Hoorn, Maasland en Schipluiden. Eva is aanwezig op maandag, woensdag en donderdag en u kunt haar bellen op 06 – 43835158. Zij kan bij u op huisbezoek komen, of u maakt een afspraak op één van onze locaties.

Mantelzorg Midden-Delfland Eric van Geest in duel met Lyra-aanvoerder Ardi Luijendijk. Foto: H. Wustefeld

door de Lierse keeper ten koste van een hoekschop werd gekeerd. Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen gingen volop op de aanval en hoopte op een foutje van de tegenstander. Een eerste kans van de thuisclub was er voor de sluwe invaller Jack Binnendijk die weliswaar het doel vond, maar werd aangespeeld in buitenspelpositie. Met name over de rechterkant was er veel dreiging van MVV ‘27, maar de eindpass ontbrak. De voorzetten werden te vaak een te gemakkelijke prooi voor de Lierse defensie. De gastheren zaten ook niet echt stil en in de 75e minuut mazzelde MVV 27 toen ‘n naar binnen draaiend schot

van Marc den Toom de verre paal beroerde. Het leek uit te draaien op 0-0, maar in de 89e minuut kwam er alsnog een wijziging op het bord. Jack Binnendijk zocht aan de rechterkant de achterlijn, gaf hard en laag voor en Roy van der Sar stond bij de tweede paal op de juiste plaats om af te drukken (10). Jammer, maar een heel groot compliment aan de spelers die er een prima wedstrijd van maakten en dat geeft vertrouwen in het duel van aanstaande zaterdag, thuis tegen Schipluiden. Geel was er aan Maaslandse kant voor Harm Voogt, Michael Berrevoets en Rick Zwaard.

Als u langdurig voor iemand anders zorgt, dan bent u mantelzorger. Een mantelzorger is iemand die uit liefde of persoonlijke betrokkenheid altijd klaar staat voor een ander. Soms komt er dan veel op u af. Susanne Janssen van Mantelzorg MiddenDelfland kan iets betekenen voor u als mantelzorger. U kunt bij haar terecht voor een persoonlijk gesprek, informatie en advies, cursussen, ontmoetingsbijeenkomsten en vervangende zorg. Susanne is bereikbaar op 06 – 10379080 en via s.janssen@swmd.nl U kunt ook kijken op de website: www.mantelzorgmiddendelfland.nl

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Veel mensen in onze dorpen zijn actief als vrijwilliger en daardoor gebeuren er veel mooie dingen. Maar, er is nog altijd veel te doen. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk, dan kan Annette den Ouden van Servicepunt Vrijwilligers helpen. Zij weet welke mogelijkheden er zijn, beheert een vacaturebank, en is vraagbaak. Annette werkt op maandag, woensdag en vrijdag en is telefonisch bereikbaar op 06 – 13559022. Er is ook een website: www.vrijwilligerswerkmiddendelfland.nl

Wilt u nieuwe mensen leren kennen? Als u in Den Hoorn, Maasland of Schipluiden woont zijn er verschillende mogelijkheden om dorpsgenoten te ontmoeten en iets gezelligs te ondernemen. In elk dorp zijn veel verenigingen en organisaties actief. Als u daarover meer wilt weten kunt u contact met ons opnemen. Daarnaast organiseren vrijwilligers wekelijks activiteiten op de locaties van SWMD. Er zijn mogelijkheden om samen te bewegen, een hobby te beoefenen, een praatje te maken of een spelletje te doen. Een overzicht staat op onze website: www.swmd.nl U kunt natuurlijk ook langskomen of bellen om u te laten informeren

Extra activiteiten in december: Op drie locaties in Midden-Delfland organiseren wij, samen met vele vrijwilligers, uiteenlopende activiteiten. U kunt bijvoorbeeld koersballen, handwerken, gymmen, bridgen, dansen of biljarten. Er zijn veel mogelijkheden. Als u hierover meer wilt weten kunt u ons bellen of gewoon even binnenlopen. Een overzicht is ook te vinden op de website: www.swmd.nl Naast de vaste activiteiten zijn er elke maand nog extra activiteiten. In de maand december zijn dat onderstaande activiteiten: Maasland, Singelhof (010 - 591 80 52) Dinsdag 4 december, Bingo, 19.30 uur Woensdag 12 december, Themadiner, “KERST”, inloop vanaf 17.45 Maandag 17 en dinsdag 18 december, Kerstviering. 15.30 uur. Aanmelden noodzakelijk. Maandag 17 december, Restaurant Singelhof gesloten Maandag 24 en 31 december, Kantoor SWMD gesloten. Woensdag 26 december, feestelijke Bingo met PROMAA. 14.30 uur Maandag 31 december, Oudjaarsavond. Entree € 6.00. 20.30 uur

Foto: Peter Sluijter

nen, welke elementen zij pas sinds ongeveer een week echt alleen beheerst, zeer knap. Anna scoorde totaal 33,350 punten. In de derde ronde de dames senior D-niveau Angelique Herbert, Elise de Schipper en Lissa Hoek. De dames startten hun wedstrijd echt sterk op sprong en brug, waarbij Angelique op sprong o.a. een 2e plek veroverde voor eventuele plaatsing naar de toestelfinales (12,000 punten). Op de toestellen balk en vloer waren de dames net even wat minder gelukkig, o.a. door wat kleine blessures. Zo kon Angelique helaas niet meer uitkomen op vloer. Elise werd uiteindelijk 15e met 36,199 punten en Lissa 13e met 37,700 punten.

23

Stichting Welzijn Midden-Delfland

Knap resultaat GVS turnsters bij regiowedstrijd Zaterdag 24 november vond voor 6 GVS-turnsters de eerste regio-/districtswedstrijd plaats in een reeks van vier in de splinternieuwe turnhal in Voorburg. In de eerste ronde kwamen Loïs Volkering en Yelina Dijkxhoorn uit bij de dames jeugd-2, F-niveau. Deze twee jeugdige enthousiaste turnmaatjes hadden vandaag hun debuut op de provinciale turnniveau. Zeer knap en geconcentreerd draaiden zij hun wedstrijd en het was het vooral fijn om te zien, dat zij met elkaar van elk moment genoten. De dames hebben absoluut een puike wedstrijd geturnd en kunnen dan ook met trots terugkijken op hun eerste regio-/districtswedstrijd. Loïs behaalde een knappe 4e plek op balk met 10,133 punten en kwam totaal uit op 37,566 punten. Yelina turnde op alle vier de toestellen zeer constant en strak en werd fantastisch 2e op vloer met 10,733 punten. Totaal belandde zij uitstekend op de 7e plaats met 39,483 punten. Daarna was het de beurt aan Anna Peters bij de dames junior E-niveau. Anna heeft een jaar regio-ervaring en heeft dit seizoen als junior de overstap gemaakt van F- naar E-niveau. Na een “valse” start op balk herpakte zij zich knap op vloer met een goede oefening en behaalde hiervoor 10,433 punten. Vooral op brug ongelijk had zij vandaag een persoonlijke overwinning door voor het eerst haar zwaaikip en wegzet-hurksalto te tur-

|

Houtloop Atletiekvereniging AV’40 organiseert op zondag 2 december De Houtloop. Voor de jeugd tot en met 12 jaar is er een loop van 1 km op de atletiekbaan. De start is om 10.30 uur en de deelname gratis. Om 10.55 uur start de loop van de 3,5 km en die van 7 of 14 km om 11.00 uur. De deelname hieraan kost € 2,00. Deze lopen worden gehouden door de Hertenkamp en de Delftse Hout. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 10.00 uur. AV’40 is gelegen aan de Sportring 12 achter de Sporthal Brasserskade. Douche-, kleed- en parkeergelegenheid voldoende aanwezig. Inlichtingen: Gerard Aarts 0610459682 of www.av40.nl .

Locatie Den Hoorn, Kickerthoek (015-262 58 64) Donderdag 6 december, Kerkviering, 14.00 uur Woensdag 12 december, Gezamenlijke maaltijd. KERST 12.00 uur Vrijdag 14 december, Muziekavond, aanvang 18.30 uur Maandag 17 december, Advent viering, organisatie door PCOB/KBO.14.30 uur Dinsdag 18 december, Kerstviering, georganiseerd door de SOOS. 14.30 uur Woensdag 12 en 19 december, Tabletcafé, 10.00 uur Maandag 24 en 31 december, Dorpskamer en Dienstencentrum gesloten. Locatie Schipluiden, Windrecht 10a (015-262 58 64) Woensdag 5 december, Bingo. 14.00 uur. Woensdag 12 december, Uitverkoop van de firma Fashion Plus. 10.00 – 12.00 uur. Woensdag 19 december, Kerstviering, in DE SCHELP. 15.00 – 18.30 uur. Donderdag 20 december, Kerst avond wandeling, start 19.00 uur Maandag 24 december en maandag 31 december zaal Windrecht 10a gesloten. In december is er geen gezamenlijke maaltijd in Schipluiden. We verzetten deze maaltijd naar vrijdag 4 januari 2018 om 12.00 uur. Het wordt dan een feestelijk brunch buffet.


24

|

De Schakel MiddenDelfland 29 november 2018

ALLES WAT JE NODIG HEBT, VERPAKT IN EEN HORNBACH SHIRT.

JOUW PROJECT. ONS ADVIES. Den Haag Singel 115 Wateringen ‘s-Gravenzandseweg 71

Onze Onlineshop en meer informatie vind je op

Ma. t/m vr. 07.00 - 21.00 uur, za. 08.00 - 18.00 uur, zo. 12.00 - 17.00 uur.

hornbach.nl

Elke zondag open!

Profile for WL Media

Md 2018 11 29  

Md 2018 11 29  

Profile for wlmedia