Page 1

Uw NVM makelaar uit Midden-Delfland

13e jaargang 25 oktober 2018

015 - 761 81 28

redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl | advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl actueel nieuws | gemeentenieuws | uit en cultuur | sport

Gemeentenieuws

2

Schoonmaakbattle bij de Buitenschoolse Opvang Den Hoorn: 015 - 262 60 16 www.kleijweghoveniers.nl

STIJF, MOE OF PIJN? Bel Annette van Dorp DC.

CHIRO

Ze willen allemaal tegelijk vertellen wat ze allemaal onderweg gevonden hebben. Zo enthousiast zijn de kinderen van de buitenschoolse opvang van ‘t Kickertje over de schoonmaakbattle die zij aangingen. Heel professioneel met een grijper op jacht naar zwerfafval. Want zwerfafval moet in de vuilnisbak, zo weten de kinderen. En zo hoort het ook!

PRACTIE

D E L IER

HOOFDSTRAAT 29 DE LIER

T. 06 - 317 499 66

W W W.C H I R O P R AC T I E D E L I E R . N L

Schoenen verkoop Op woensdag 24 oktober is in het Windrecht weer een verkoop van TAP schoenen. Naast schoenen is er ook een grote keuze pantoffels, tassen en portemonnees. Dus zeker de moeite waard om langs te komen. De verkoop is van 14.00 uur tot 16.00 uur, en natuurlijk staat de koffie weer klaar.

Oecumenische dienst in de Woudtse Kerk Zondag 28 oktober is er oecumenische dienst om 10.00 uur in de Woudtse Kerk. Voorgangers zullen zijn pastor Jan Lamberts, dominee Barbara Lamain en dominee Emöke van Bolhuis-Szabó. Het is deze zondag Nationale Bijbelzondag. Het thema is “Met nieuwe ogen zien” naar aanleiding van het bijbelgedeelte over Barthimeüs.De kinderen zullen in de kinderwoord/neven-dienst ook met dit thema bezig zijn. In deze kerkdienst zal er afscheid genomen worden van dominee Emöke van Bolhuis -Szabó die met grote inzet vervangend dominee geweest is. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te groeten bij koffie/thee en limonade in de Hooiberg.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het is herfstvakantie en dus wordt er voor de kinderen die deze week toch gebruik maken van de buitenschoolse opvang, iets extra’s georganiseerd. Wat dacht je van een schoonmaakbattle. Het is pedagogisch zeer verantwoord en natuurlijk ook leerzaam want jong geleerd is oud gedaan. Drie van de buitenschoolse opvanglocaties van ‘t Kickertje zijn de uitdaging aangegaan: zo veel mogelijk zwerfafval verzamelen. Nuttig want daarmee werd het schoolplein en de directe omgeving netjes van rommel ontdaan en tegelijkertijd worden de kinderen nog meer bewust gemaakt van het feit dat je geen troep op straat moet gooien.

Wij hebben ook horloges. Met Oog voor Ogen bent u dus altijd bij de tijd!

28 Oktober gaat om 03.00 uur de klok één uur achteruit!

De kinderen van de BSO zijn ijverig bezig met afval verzamelen.

Op jacht Het begon allemaal met een filmpje waarin acteur Laurens de Groot de kinderen vertelde wat de bedoeling was. Vervolgens was er een quiz voor de nodige bewustwording. En daarna gingen de kinderen met de juf en Laurens van ‘Man met Koffer’ op pad. Op jacht naar

zwerfafval. Een BSO uit Schipluiden en twee uit Den Hoorn gingen de strijd aan. Jack had een grote plastic zak gevonden, Kaja en Kris een deksel van een verfpot, Iza ontdekte een bal en verpakking van McDonald, Imme en Yara vonden, heel spannend onder een brug, een reusachtig zeil zoals ze zelf zeggen.

Foto: GvW-T

Krijn diepte een buis op, Emma een wickypakje en Tijn een emmer. De juffen Laila, Monica en Ceyda vonden het prachtig wat de kinderen allemaal verzamelden. Zo worden de kids spelenderwijs bewust gemaakt van het milieu en duurzaamheid. Een goede zaak!

MiddenInn is nu echt open Weliswaar ruim een maand later dan de bedoeling was, maar inmiddels kunnen Fred Vooijs en zijn vrouw Famke Lensveld hun gasten ontvangen in de fonkelnieuwe MiddenInn in Maasland. Er is nog geen vergunning voor het terras maar binnen in de zaak loopt het op rolletjes.

ber alsnog open. “We zijn heel erg blij dat we onze klanten weer van dienst kunnen zijn. Het is in de weekenden al lekker druk maar je ziet het, ook doordeweeks weten ze ons te vinden.” Kees Lensveld had samen met zijn dochter Famke al jaren een MiddenInn bij de afrit van de A20 in Maasland. Nu Kees stopte namen Famke en Fred de zaak over. Aan de Kerkweg 2. Het pand, met horecabestemming, werd aangekocht. Ondanks de moeilijke start is Fred nu heel blij. “We hebben zoveel fijne reac-

ties en bloemen gekregen van allerlei mensen. Ook vanuit de Singelhof hier schuin tegenover. We verwelkomen niet alleen Maaslanders aan tafel, ook mensen van buitenaf komen een bakkie doen, willen lunchen of dineren. We hebben mooie plannen. We serveren regelmatig zelfgebakken taart en proberen het onze klanten weer helemaal naar de zin te maken. Het oordeel over het terras moeten we nog even afwachten. Als dat rookvrij moet zijn, dan kunnen wij daar zeker mee leven!”

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Vind ons leuk!  DeSchakelMD

Uw regiomakelaar en taxateur voor Midden-Delfland, Westland Delft, en omstreken. Een gevestigde naam sinds 1998. 015-2573898 www.vanleerdammakelaardij.nl Fluitekruid 64 te Den Hoorn

Dijkshoornseweg 35, Den Hoorn T. 015 - 7112646 www.oogvoorogen.nl

Eigenlijk hadden Fred en Famke begin september open willen gaan maar er kwamen klachten van twee bovenburen binnen de bezwaartermijn. Die zijn bang dat een terras veel overlast zou veroorzaken. Bovendien menen zij dat de uitbating van een restaurant illegaal zou zijn. Een paar dagen voor de opening kwam er dus een heel dikke streep door de rekening van het ondernemers echtpaar. Eerst moest een onafhankelijke commissie een oordeel vellen. Welkom Dat is gebeurd. Fred en Famke mogen binnen het pand hun restaurant voeren. De vergunningaanvraag voor het terras loopt nog. En dus konden de deuren op 8 okto-

Fred Vooijs is blij dat MiddenInn nu open is.

Foto: GvW-T


2

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

Gemeenteberichten Donderdag 25 oktober 2018

week 43

Aangepaste openingstijden burgerzaken Bij burgerzaken kunt u terecht op: • maandag- en dinsdagavond van 17.30 tot 20.00 uur • woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur Let op: op vrijdag 2 november is de afdeling burgerzaken gesloten. De baliemedewerkers hebben die dag een training. Het gemeentehuis is op 2 november wel geopend en telefonisch bereikbaar. Bij burgerzaken kunt u terecht voor: • de aanvraag en het ophalen van een nieuw paspoort • de aanvraag en het ophalen van een nieuwe identiteitskaart • de aanvraag en het ophalen van een nieuw rijbewijs • inschrijving vanuit het buitenland • een eigen verklaring • een uittreksel uit de basisregistratie personen • een Attestatie de Vita (internationaal bewijs van in leven zijn) • een bewijs van in leven zijn • een afschrift van de burgerlijke stand • een verklaring omtrent gedrag • een erkenning ongeboren vrucht • een geboorteaangifte Afspraak maken Als u uzelf wilt verzekeren van een minimale wachttijd kunt u een afspraak maken. U kunt uw afspraak online inplannen op de website van de gemeente: www.middendelland.nl > Afspraak maken. Als u vragen heeft of de afspraak liever telefonisch inplant, kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer (015) 380 41 11. Het Klant Contact Centrum van het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar en geopend voor bezoekers van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

E-mailservice: ontvang automatisch alle bekendmakingen in uw mailbox Op de website https://zoek.overheid.nl kunt u zich gratis abonneren op de bekendmakingen van de gemeente Midden-Delland, bijvoorbeeld op postcode of op onderwerp. Vervolgens ontvangt u de bekendmakingen vanzelf via e-mail.

Aanvragen en Besluiten

Papierinzameling in Schipluiden en Den Hoorn Op vrijdag 26 oktober kunnen de inwoners van Schipluiden en Den Hoorn hun oud papier aan de weg zetten. In Schipluiden zamelt deze keer V.V. Schipluiden uw papier in. In Den Hoorn zijn dat C.J.V. ’t Zoldertje en S.V. Den Hoorn.

Uitnodiging informatieavond Centrum Maasland Op maandag 29 oktober organiseren wij een informatiebijeenkomst over de ontwikkelingen in het centrum van Maasland. U bent van harte uitgenodigd. Informatie Datum: Maandag 29 oktober Locatie: Treftpunt Maasland Kerkplein 11 in Maasland Tijd: De informatiebijeenkomst begint om 19.30 en duurt tot 21.00 uur Vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom voor een kopje kofie of thee Opzet Tijdens de informatieavond geven wij een toelichting op: • het raadsbesluit van 25 september • stand van zaken van het project • vervolgstappen in het project Wat is al gebeurd? In april en juni organiseerden wij ook een informatiebijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden over de ontwikkelingen van centrum Maasland. Tijdens deze avonden gaven wij een toelichting op het eerdere raadsbesluit, de stand van zaken op dat moment en de vervolgstappen. Op 25 september stemde de raad in met een deels gewijzigde koers. Ook hebben wij weer een aantal vervolgstappen gezet. Hierover informeren wij u graag tijdens deze derde informatiebijeenkomst op 29 oktober. Aanmelden Wilt u aanwezig zijn op 29 oktober? Stuurt u dan een e-mail naar projectassistente Freke Aalpoel via het e-mailadres faalpoel@middendelland.nl. Wilt in de e-mail aangeven met hoeveel personen u verwacht te komen?

Verkorte versie elektronisch gemeenteblad

Maasland AANVRAGEN

OVERIGE

BESLUITEN

Omgevingsvergunningen - Vergunning is aangevraagd voor het plaatsen van zonnecollectoren op het achtergevel dakvlak aan de Doelstraat 16, 3155 AH Maasland. - Vergunning is aangevraagd voor het splitsen van een woning en het plaatsen van dakkapellen aan de Koningin Julianaweg 1a, 3155 XB Maasland. - Vergunning is aangevraagd voor het plaatsen van een dakkapel op het voorgevel dakvlak aan de Ingeland 15, 3155 GC Maasland. - Vergunning is aangevraagd voor het oprichten van een nokverhoging en het plaatsen van een dakkapel de Diepenburchstraat 28, 3155 TC Maasland.

Meldingen - Melding is gedaan van het verwijderen van asbesthoudende borstwering aan de Morgentale 5, 3155 NB Maasland. - Melding is gedaan van het slopen van een schuur en een garage aan de ’s Herenstraat 3a en Annie M.G. Smidtplein 3 (3155VZ) in Maasland. - Melding is gedaan van het verwijderen van asbesthoudende materialen aan de Leenman 3, 3155 NC Maasland.

Verkeersontheffingen - Onthefing is verleend voor het berijden van iets- enbromietspaden met motorvoertuig De Mus.

Schipluiden AANVRAGEN

BESLUITEN Omgevingsvergunningen - Vergunning is verleend voor het plaatsen van een dakkapel op het voorgevel dakvlak aan de Koningin Julianaweg 66, 3155 XE Maasland.

Omgevingsvergunningen - Vergunning is aangevraagd voor het herbouwen van een schuur aan de Woudseweg 180, 2636 AW Schipluiden.

Aan de publicatie van de op deze gemeentepagina’s genoemde openbare bekendmakingen kunnen geen rechten worden ontleend. De oficiële bekendmakingen vindt u in het elektronisch gemeenteblad. Deze bekendmakingen kunt u opzoeken via www.middendelland.nl > Actueel > Oficiële bekendmakingen (Gemeenteblad). Bij elke bekendmaking vindt u ook informatie over de wijze waarop u bezwaar kunt maken, een zienswijze kunt indienen of in beroep kunt gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via (015) 380 41 11.

www.middendelfland.nl

Verkeersbesluiten - Besloten is om: • de Tramkade, 2636 CT en 2636 CS Schipluiden, op de gedeelten tussen het Trambaanpad en de Singel, aan te wijzen als onverplicht ietspad door middel van het aanbrengen van borden, • het Rochus Claeszpad, 2636 CS Schipluiden, aan te wijzen als onverplicht ietspad door middel van het aanbrengen van borden, • het eerdere besluit van 25 augustus 1981 om de Tramkade tussen het Trambaanpad en de Tiendweg aan te wijzen als brom-/ietspad in te trekken, • op de rijbaan van Tramkade, gelegen tussen de aansluiting met het Trambaanpad en de uitrit naar Tramkade 14, 2636 CT Schipluiden en 2635 BB Den Hoorn, een maximum snelheid in te stellen van 30 km/h. OVERIGE Meldingen - Melding is gedaan van het verwijderen van asbesthoudende golfplaten van schuren aan de Woudseweg 27a, 2636 AV Schipluiden.

Anna van Raesfeltstraat 37 • 2636 HX • Schipluiden


25 oktober 2018 De Schakel MiddenDelfland

Met de bus naar een musical Een dagje uit naar een musical met de bus; dat kan met Nooteboom tours. Deze touringcar onderneming biedt dagtochten aan naar Soldaat van Oranje en de musical Mamma Mia!. Soldaat van Oranje is de meest bezochte musical van Nederland. Een bezoek aan deze musical met Nooteboom tours is behalve entree en vervoer ook inclusief driegangendiner en een pauzedrankje. Ook voor een avondje naar Mamma Mia! zorgt de busonderneming uiteraard voor het vervoer. Opstapplaatsen zijn er Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Westland. Kijk voor meer informatie op www.nooteboomtours.nl

Vind ons leuk!  DeSchakelMD Belangrijke nummers • Politie - Bureau Westland, Vierschaar 1 in Naaldwijk. Bij nood: 112, anders: 0900-8844. • Artsen Voor de weekenddienst kunt u contact opnemen met de Centrale Huisartsenpost Westland, tel. 0174 638738 www.huisartsenpostwestland.nl. • Apotheek - Apotheek Maasland, ’s-Heerenstraat 26 Tel 010-5924923. Geopend maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.30 uur, zaterdag 10.00-12.00 uur. Apotheek Den Hoorn, Koningin Julianaplein 3 Tel. 015-2628344. Geopend maandag t/m vrijdag 08.30 – 18.00 uur • Tandarts weekenddienst Delftse Tandartsendienst, Delftse Tandartsen, tel. 015-2134040 • Dierenarts Dierenkliniek Delfland, Tramkade 1, Den Hoorn, tel. 015-2566319 Dierenkliniek De Delta, Foppenpolder 1, Maasland, tel. 010-5920696 Paardenpraktijk Midden-Delfland, Westgaag 102, Maasland, tel. 010-5904139 / 06-23221654 • Pieter van Foreest Pieter van Foreest, contact tel. 015-5155000 • Careyn Careyn Contact, telefoon 088-1239988 • Kwadraad Maatschappelijk Werk Kijk voor inloopspreekuren in Midden-Delfland op www.kwadraad.nl of bel 088 900 4000. Hulp is gratis. Tijdens de spreekuren kun je binnenlopen zonder afspraak en/ of verwijzing.

3

Drie kunstschilders in Tavenu

Lezing Hoogheemraadschap

Op vrijdag 2 november om 20.00 uur vindt de opening plaats van de tentoonstelling ‘Silence’ van Lisbeth Alblas-Jönsson en ‘Artbeat’, het kuntenaarsduo van Gre den Otter en Karin Smits.

Op woensdagavond 7 november zal Ingrid ter Woorst meer vertellen over haar werk bij het Hoogheemraadschap. Een interessante lezing in het kader van Den Hoorn Voor Elkaar. De lezing wordt gehouden in de Kickerthoek, Prins Willem Alexanderhof 2 Den Hoorn om 19.30 uur. Neem voor meer informatie contact op via 010-5918052 of s.vandermeer@swmd.nl.

Lisbeth Alblas-Jönsson, Zweedse van oorsprong maar woont al jarenlang in Maasland, exposeert met nieuw werk en werk van de afgelopen jaren. Ze schildert gevarieerd van onderwerp en zijn er landschappen, grote bloemen, portretten en bekende locaties uit ons dorp te zien. Artbeat is een samenwerking tussen twee kunstenaars: Gré den Otter en Karin Smits. Ze werken samen gelijktijdig op één doek. Wat als een leuk uitstapje begon, bleek heel succesvol. Zij zijn deze samenwerking verder gaan ontwikkelen en treden nu naar buiten als Artbeat. De opening van de expositie wordt verricht door Wendy Renzen, Wethouder van de Gemeente Midden-Delfland. De expositie is te bezichtigen op

Zangdienst Oude Kerk Maasland

‘Zeeuws Meisje’ van Artbeat.

woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 van 3 november tot en met zondag 25 november

Foto: Tavenu

Kerken Midden Delfland

Taizé-vieringen in Dorpskerk Schipluiden Deze winter zijn er weer 4 Taizévieringen gepland in de Dorpskerk in Schipluiden. De vieringen zijn altijd op de laatste zondag van de maanden oktober, november, januari en februari. De vieringen beginnen om 17.00 uur. De eerste viering is op zondagmiddag 28 oktober 2018.

In de vieringen worden de elementen uit de Taizé-vieringen van de Franse gemeenschap samengevoegd tot een klein uur van rust, van meditatieve gebedsliederen, van de symboliek van het licht, van gebeden. U bent van harte welkom op zondag 28 oktober met als voorganger

pastor Hubert Berbee uit Schipluiden. De vieringen worden ondersteund door een gelegenheidscantorij. Met piano, cello, viool en blokfluit vormt dit een stemmige begeleiding. Wie mee wil zingen wordt hierbij van harte uitgenodigd om te oefenen vanaf 16.00 uur.

Oratorium Paulus in de Nieuwe Kerk van Maasland Op vrijdag 9 november 2018 gaan de deuren van de Nieuwe Kerk van Maasland nog één keer open. Niet voor een kerkdienst, maar voor een stukje evangelieverkondiging in muziekvorm. Voor de laatste keer genieten van die fijne akoestiek, waarin koor, solisten, orkest en orgel altijd uitstekend tot hun recht kwamen. In het oratorium Paulus heeft Felix Mendelssohn de geschiedenis van de apostel Paulus, zoals beschreven in bijbelboek Handelingen 7,

met vele aanhalingen uit het Oude en Nieuwe Testament, op muziek gezet. Dramatische gebeurtenissen volgen elkaar op, afgewisseld met momenten van stille berusting en devotie. Het wordt een waardig afscheid van een, zeker ook voor concerten, geliefde kerk die per 1 januari 2019 definitief gesloten wordt. Er komen uitstekende solisten, zoals de sopraan Kaiyi Min, alt Klarijn Verkaart, tenor Arco Mandemaker en bas Sinan Vural. Het Dordrechts

De zondagmorgendienst van a.s. zondag is een zangdienst. De aanvang is 10.00 uur en ds. v.d. Hauw is de voorganger. Leo Hans Koornneef speelt op het orgel. Het koor “Together” uit Hoek van Holland, met dirigent Peter Dingemanse verleent haar medewerking. Het is altijd fijn om naar dit koor te luisteren. Het thema van de dienst is: Wat wil je dat Ik voor je doe? Tot zondag!

2018 in Tavenu, Pynasplein, 3155 VX Maasland. De toegang is gratis.

Kamerorkest verzorgt de begeleiding, met organist Leo Hans Koornneef aan zijn ‘eigen’ orgel. Dirigent is Hans Cok. De voorverkoop is al begonnen: bij Bloemsierkunst Bloei, Huis te Veldelaan 2 en Sigarenmagazijn Hartelust, Rembrandtlaan 1, Maassluis (Palet). In de voorverkoop slechts € 20,-, kinderen onder begeleiding gratis. Meer informatie: www.covhosanna.nl

Colofon

Protestantse gemeente Maasland Zondag 28 oktober 10.00 uur Oude Kerk: ds. S. Tj. van der Hauw. 19.00 uur Oude kerk: ds. G. de Haan, De Lier, vesper. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Maasland, H. Maria Magdalena Zondag 28 oktober 09.30 uur: woord- en communieviering m.m.v. Let’s Sing Together. Voorgangers: parochianen. Protestantse Gemeente De Magneet te Maasland Samenkomst in de aula van scholengemeenschap Lentiz in Maasland Zondag 28 oktober 10.00 uur: Robin Bulsing, ‘s-Gravenzande Protestantse gemeente Schipluiden Zondag 28 oktober 10.00 uur: Hubert Berbée, oecumenische viering. 17.00 uur: vesperviering in de traditie van Taizé. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Schipluiden, H. Jacobus de Meerdere Zondag 28 oktober 10.00 uur: Oecumenische viering in de Dorpskerk m.m.v. gelegenheidscantorij. Voorganger: pastor H. Berbée

Uitgeverij West Media bv. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op donderdag, uiterlijk 21.00 uur. Oplage: 9.575 Deadline redactie: Di. 8.00 uur. Deadline advertenties: Di. 12.00 uur.

Protestantse gemeente ‘t Woudt - Den Hoorn Zondag 28 oktober 10.00 uur Woudtse kerk: mevr. ds. E. van Bolhuis-Szabó, Hendrik Ido Ambacht, mevr. ds. B. E. Lamein en pastor Lamberts, oecumenische dienst. 19.00 uur Rijstuin: vrije invulling.

Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: Digitaal aanleveren kan via redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl. Aanleveren advertenties: Digitaal aanleveren vóór dinsdagochtend 12.00 uur via advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl. tel. 010 - 591 28 23 Voor algemene vragen: advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl.

Niet ontvangen?

BROOS VERSPREIDINGEN info@broosverspreidingen.nl Tel. 0174 - 514 508 Tijdens kantooruren bereikbaar. Als u vóór vrijdag 12.30 uur belt, krijgt u de krant nabezorgd.

|

Concertopstelling in de Nieuwe Kerk.

Foto: J.v.d.Heuvel

R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Den Hoorn, St. Antonius en St. Cornelius Zaterdag 27 oktober 19.00 uur: eucharistieviering met samenzang. Voorganger: pastor E. Stok. Zondag 28 oktober 10.00 uur: Oecumenische viering in de Dorpskerk in ‘t Woudt. Voorgangers: ds. B. Lamain, ds. E. v. Bolshuis-Szabó, pastor J. Lamberts.


4

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

familieberichten Wij voelen nog in onze handen Het laatste drukken van jouw hand Daarin lag nog wat leven Daarin lag reeds de dood Daarin lag al die onvergetelijke liefde al die jaren ons gegeven die blijvend ons hart verwarmen zal Intens dankbaar voor de liefde en zorg die zij ons tot het laatste moment gaf, is rustig ingeslapen

Maria Anna Francina Schenkeveld-van Vliet

Tot ons grote verdriet is oud CDA raadslid

Cynthia van Vliet - van der Hoeven ’Maar de Heer zal uitkomst geven’

op 59 jarige leeftijd overleden.

Psalm 42 CDA Midden-Delfland en de gemeente Maasland zijn haar veel dank verschuldigd. Wij blijven haar herinneren als een zeer betrokken en kundig raadslid en fractievoorzitter. Moge zij rusten in vrede.

Hendrik Eijgenraam

Namens CDA Midden-Delfland Rob Zwaard, fractievoorzitter

Henk

- Riet * Wateringen, 14 maart 1929

† Schipluiden, 21 oktober 2018

* 18 maart 1928

Echtgenote van Nic Schenkeveld † Gerard en Janny

Rebekka en Martijn, Celine Timo en Sandra, Guus

Koos en Annemieke

Nicole en Arwin, Jiulia, Dièm Robin en Cindy

Maranca en Marten

Thomas en May Stéphan en Laura

Rieta en Cees

Jelle en Pauline, Floor, Mick Inge en Johan, Rens, Wende Wouter en Emma Sanne en Jamie

Omringd door de warmte van zijn gezin is op 90-jarige leeftijd rustig van ons heengegaan, mijn lieve man, onze vader, opa en overgrootvader

HONDERD JAAR KWALITEIT IN GRAFMONUMENTEN

Laan van Overvest 64-70 2613 DN Delft Tel: 015-212.28.81 www.scholsenthart.nl info@scholsenthart.nl

Helma en Ineke

† 18 oktober 2018

Aagje Eijgenraam - van Nierop Arie en Greet Bernd en Merel Rolf en Sanne Aafke en Piet in liefdevolle herinnering Marcel Pieter en Mandy, Mirte Janine en Carlo, Sancho, Milou Elly en Jitse Nicole en Antoin Stefan en Sandra

Anneke en Arie

Ilse Jessica en Phil

Anja en Johan Meike en Anselme Jop

Nico en Willeke

Teun en Aida, Jill Nick en Nicole Lotte

Henk in liefdevolle herinnering, Fanfan en Dominique Raphaël

Joost en Sonja

Rianne en Joost Sophie Nienke

Maria en Geer (in herinnering) Vrijdag 26 oktober kunt u afscheid nemen van Riet en is er gelegenheid tot condoleren in de ‘De Eénhoorn’ van 19.00 tot 20.00 uur. Adres: Hoornseweg 11a te Den Hoorn, hoofdingang via de H.H. Antonius en Corneliuskerk.

Vanuit het hart met oog voor detail John en Margret van Kleef

06-128 222 22 (dag & nacht)

w w w.regenboog u it va a r t.n l

De gezongen uitvaartdienst wordt gehouden op zaterdag 27 oktober om 13.00 uur in voornoemde kerk, waarna we haar begeleiden naar haar laatste rustplaats op de parochiële begraafplaats van ‘Op Hodenpijl’ Rijksstraatweg 20, Schipluiden.

Correspondentieadres: Dhr. A. A. Eijgenraam Kethelweg 80 3135 GM Vlaardingen aa.eijgenraam@upcmail.nl Na de afscheidsdienst in de Oude Kerk heeft de begrafenis dinsdag 23 oktober op de Algemene Begraafplaats in Maasland plaatsgevonden. Wij danken iedereen die betrokken was bij de goede zorgen voor Henk.

Wij nodigen u uit elkaar na de begrafenis te ontmoeten bij ´Op Hodenpijl´, gelegen naast voornoemde begraafplaats. Tevens is ook hier gelegenheid tot condoleren.

Al

30

jaar!

Correspondentieadres Uitvaart Midden-Delfland t.a.v. de familie Schenkeveld Schouw 15, 2636 DG Schipluiden

begrafenisverzorging

Den Hollander • Alleen begrafenissen • Opbaarmogelijkheden in een door u gewenst rouwcentrum of thuis met koeling • Dag en nacht bereikbaar

In het bijzonder bedanken wij het verzorgend personeel van WoonZorgCentrum Akkerleven voor de liefdevolle verzorging van onze moeder en oma in de afgelopen jaren.

Mozartlaan 13 3131ES Vlaardingen 010 - 460 05 09 info@tdenh.nl www.begrafenisverzorgingdenhollander.nl

In droevige omstandigheden tellen alleen uw persoonlijke wensen... Dag en nacht: 010 592 30 78 dewinterenrijkeboer.nl

Telefoon 015 - 380 9618 (24/7) walter@uitvaartmiddendelfland.nl www.uitvaartmiddendelfland.nl

‘Is er eigenlijk geld voor papa’s uitvaart?’

Persoonlijk en respectvol

Marjolein Haalmeijer en team Dag en nacht bereikbaar : 06 510 525 64

www.senz.nu

‘Ja, wij hebben gespaard bij De Laatste Eer’

Open nu een deposito bij De Laatste Eer. Geruststellend voor u en uw nabestaanden. Gratis inloopspreekuur: donderdag 09.30 tot 12.00 uur Juniusstraat 4, Delft.

WWW.DE-LAATSTE-EER.NL | 015 - 251 11 88 | INFO@DE-LAATSTE-EER.NL


25 oktober 2018 De Schakel MiddenDelfland

Maaslandse pianiste speelt bij Op Hodenpijl

Concertpianiste Eveline de Ronde komt naar Op Hodenpijl.

Zondag 28 oktober vertolkt concertpianiste Eveline de Ronde muzikale verhalen van Schumann, Debussy, Chopin en Schubert bij Op Hodenpijl in Schipluiden. De van oorsprong Maaslandse Eveline de Ronde–Derksen is de jongste dochter van oud-huisarts Hans Derksen. Zij speelt al vanaf haar zesde levensjaar piano. Later kreeg zij lessen van onder meer concertpianiste Amina Figarova en de Braziliaanse concertpianist Luis Rabello.

Foto: Op Hodenpijl

Eveline de Ronde zal haar repertoire inleiden met een bevlogen relaas over de componisten en hun werk. Het belooft een muzikale belevenis te worden voor zowel de beginnende klassieke muziekliefhebber als de ervaren kenner. Het concert begint om 12.00 uur en een kaartje kost € 15,-. Het is mogelijk een kaartje inclusief lunch te kopen, in dat geval is het €30,-. Kijk voor meer informatie op www.ophodenpijl.nl.

Werken aan een positieve gezondheid in Den Hoorn! Woensdagochtend 31 oktober om 10.00 uur organiseert Stichting Welzijn Midden Delfland in samenwerking met Careyn in Den Hoorn een bijeenkomst over positieve gezondheid. Als we het hebben over onze gezondheid, focussen we doorgaans op onze lichamelijke klachten. Ook als we ouder worden en met elkaar praten gaan gesprekken hier vaak over. Positieve gezondheid kiest voor een brede invalshoek als het om gezondheid gaat en kiest voor een focus op de veerkracht van de mens zelf en op dat wat het leven betekenisvol maakt. Positieve Gezondheid is de uitwerking in 6 dimensies van de nieuwe definitie van gezondheid. Met die bredere benadering worden mensen bewust gemaakt van mogelijkheden om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en om zo veel mogelijk de eigen regie te blijven voeren. In deze themabijeenkomst neemt Vera Verhoeven ( van de vitaliteitsorganisatie ’ Veerkracht, Lifestyle coaching’) de deelnemers mee hoe je zelf kunt zorgen voor een vitaler leven op alle dimensies. Deze themabijeenkomst inspireert, confronteert en heeft ook voldoende humor, want lachen is belangrijk

voor onze vitaliteit. Deze en nog meer tips komen voorbij, de bijeenkomst is vooral ingestoken op praktische tips en ontmoeting werd meegenomen in de alledaagse en vooral herkenbare situaties. Voor iedereen die wil werken aan een positieve gezondheid en meer vitaliteit, is deze gratis ochtend interessant en leerzaam. Kom dus langs op 31 oktober in de Kickerthoek, Prins Willem Alexanderhof 2, 2635 JM Den Hoorn. Inloop vanaf 09.30 uur. Bent u nieuwsgierig geworden maar woont u in Schipluiden? Op woensdagochtend 28 november zullen wij deze themabijeenkomst in Schipluiden verzorgen. De aankondiging hiervoor volgt nog!

|

5

Tien auto’s beschadigd door vandalen In de nacht van zaterdag op zondag zijn aan de Dorpsstraat in Schipluiden zeker tien auto’s beschadigd. Bij de meeste was de spiegel eraf getrapt. Het gaat om een groep jongelui, die na een avondje stappen voor de lol andermans bezittingen wilden vernielen. Het zijn jongeren van rond de 16 tot 18 jaar. Twee Schipluidenaren hebben de jongens gezien. Door confrontatie is een van de jongens een Lacoste sportschoen verloren. Ze gingen er vandoor richting De Lier. Er is aangifte gedaan en de politie heeft de zaak in onderzoek.

Foto: GvW-T

Subsidie geeft fors impuls aan landschap van Midden-Delfland Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ontvangt ruim €1,4 miljoen voor investeringen in de biodiversiteit en de versterking van het agrarisch veenweidelandschap. De subsidie komt voort uit een Europees subsidieprogramma (POP3) voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van het Nederlandse platteland. Het Europees Fonds en provincie Zuid-Holland stellen elk de helft van het subsidiebedrag beschikbaar. Wethouder Buitengebied Sonja Smit is verheugd over de toekenning: ‘Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland is het gras tussen de steden. Het is daarmee enorm waardevol. Samen moeten we het bijzondere agrarische landschap met haar prachtige flora en fauna beschermen en koesteren én ook

verder ontwikkelen. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt nog eens onderstreept met deze mooie subsidie.’ Versterking landschap De komende jaren wordt geïnvesteerd in het herstel van historische landschapselementen, zoals fruitbomen en solitaire bomen op agrarische erven en wilgenrijen in het agrarisch gebied. Abtswoude 52 wordt met de nieuwe inrichting onder andere leefgebied voor de Argusvlinder. In de polder Schieveen wordt ruim 5 kilometer natuurvriendelijke oevers aangelegd en bij het vrachtwagenparkeerterrein in Schipluiden wordt de huidige beplanting omgevormd tot pluktuin met hoogstamboomgaard. Tot slot worden leef- en fourageergebieden ingericht voor weidevogels rondom de eendenkooi Schipluiden en in de AalkeetBuitenpolder, Dorppolder en Commandeurspolder.

Levenseinde en dementie Vanaf 19 oktober tot en met 18 november is de expositie: “Gezichten van Dementie” te zien in het Prinsenkwartier in Delft. Een expositie waarmee kunstenaar Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer en filmer Gijs Wanders diverse aspecten van dementie bespreekbaar willen maken. Herman schilderde portretten van mensen met dementie in aquarel. Gijs interviewde de partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van. Op initiatief van de Alzheimer afdeling Delft-Westland-Oostland

vindt op donderdag 1 november 2018 een bijeenkomst plaats over diverse aspecten van het levenseinde bij dementie. Onder leiding van Gijs Wanders delen ervaringsdeskundigen en professionals hun inzichten en ervaringen op dit gebied. U bent, na aanmelding, van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen op 1 november 2018, in het Prinsenkwartier, St. Agathaplein 4 in Delft. Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via magikgaan@ alzheimerdwo.nl of 06-30 59 46 95.

Blikkenactie Op zaterdag 27 oktober houden de jongeren van de Rock Solid/ Tienertoer Schipluiden een blikkenactie. De blikkenactie is een inzamelingsactie van lang houdbare conserven die bestemd zijn voor de voedselbank in Delft. Zij gebruiken de blikken in tijden dat er minder verse producten beschikbaar zijn. De actie begint om 16.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Dit jaar worden de blikken ingezameld in de Bomenwijk en de straten rondom het Windrecht. Mocht u in een van de anderen wijken wonen en ook mee willen doen met de actie, wilt u ze dan zelf naar parochiecentrum de Schelp bij de Jacobuskerk in Schipluiden brengen? Er is iemand aanwezig van 16.00 tot 20.00 uur.

Dag van de mantelzorg De Dag van de Mantelzorg is een jaarlijks evenement wat in het héle land gehouden wordt: om aandacht te geven aan de bijzondere rol van mantelzorgers. Dit jaar is Mantelzorg Midden-Delfland te gast bij de Hooiberg in ‘t Woudt op 10 november van 10.30 tot 14.00 uur. Er wordt informatie gegeven over gezond slapen, verder is er een lunchbuffet én gelegenheid om het kerkje te bekijken. De waardering van de gemeente zal ook uitgereikt worden. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 oktober via e-mail: s.janssen@swmd.nl of via aanmeld formulieren die u vindt op de rekken van Stichting Welzijn: in de Kickerthoek in Den Hoorn, de Korpershoek in Schipluiden en de Singelhof in Maasland. www.mantelzorgmiddendelfland.nl

Vind ons leuk!  DeSchakelMD

Zomertijd en wintertijd? In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober komt er om 3.00 uur een einde aan de zomertijd van dit jaar. De klok gaat dan een uur achteruit, wat betekent dat je in theorie een uur langer in bed kunt blijven liggen. Dat klinkt goed, maar toch is er veel discussie over het nut van het iedere zes maanden verzetten van de klok. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. In West-Europa loopt de klok normaal gesproken al voor op de zonnetijd, wat in de Benelux in de winter circa 35 minuten is. Gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur meer. Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren en zouden er lichamelijke

en geestelijke klachten door ontstaan. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben er last van, waardoor ze een week lang oververmoeid kunnen raken. Ook kunnen sommige mensen moeilijker in slaap komen. In 2007 hebben wetenschappers aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. Wat niet iedereen weet is dat de wintertijd de werkelijke tijd is. De zomertijd - tijdens de zomermaanden de klok een uur vooruit zetten - werd voor het eerst praktisch toegepast door het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog van 30 april tot 1 oktober

1916. De zomertijd werd ook in de bezette gebieden doorgevoerd en Nederland voerde een dag later de zomertijd in. Tussen beide wereldoorlogen in en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, de zomertijd in gebruik. Van 1946 tot en met 1976 kende Nederland geen zomertijd. In 1977 werd de zomertijd weer van stal gehaald in het kader van energiebesparende maatregelen als gevolg van de oliecrisis. Het herinvoeren gebeurde met het idee dat als het langer licht bleef er energie op elektriciteit bespaard zou worden. Dit is echter nooit echt bewezen.


6

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

Begroting 2019 en Collegewerkprogramma - In één oogopslag Op volle kracht vooruit voor Midden-Delfland! Midden-Delfland heeft een nieuw college met een ambitieus collegewerkprogramma. Het collegeprogramma kreeg de titel Duurzaam vooruit! en staat boordevol concrete acties voor de komende vier jaar. Ook de Begroting 2019 is klaar. Daaruit blijkt dat de tarieven voor de belangrijkste belastingen en heffingen gelijk blijven. Alleen de OZB stijgt met de waarde van het vastgoed. In één oogopslag Op deze twee pagina’s kunt u lezen wat we willen bereiken voor Midden-Delfland. Ook krijgt u een beeld van de inkomsten en uitgaven van onze gemeente. Vragen, opmerkingen of suggesties? Neemt u vooral contact met ons op! Het college van burgemeester en wethouders, burgemeester Arnoud Rodenburg en wethouders Hans Horlings, Wendy Renzen en Sonja Smit

inkomsten

21

24

,1

MILJOEN

46

,9

MILJOEN

,0

MILJOEN

waar komt het geld vandaan? Een groot deel krijgen we van het Rijk.

9

De rest krijgen we uit lokale heffingen en overige inkomstenbronnen.

15

,8

MILJOEN

,1

MILJOEN

Lokale heffingen

Andere inkomstenbronnen

Onroerendezaakbelasting (OZB)

€ 4.412.000

Inkomsten bouwgrondexploitaties

€ 6.782.000

Afvalstoffenheffing

€ 2.614.000

Rente en dividenden

€ 3.019.000

Rioolheffing

€ 1.861.000

Inzet eigen middelen

€ 2.875.000

Leges omgevingsvergunningen

538.000

Grondverkoop en erfpacht

€ 1.003.000

Begrafenisrechten

131.000

Huur- en pachtopbrengsten

709.000

Overige (o.a. leges burgerzaken en APV)

290.000

Eigen bijdragen zorg en ondersteuning

87.000

Overige inkomsten

602.000

MEER WETEN OVER HET COLLEGEWERKPROGRAMMA EN DE BEGROTING? © 2018, Soet en Blank Tekst en Communicatie, Breda

De totale inkomsten voor 2019 zijn begroot op € 46,01 miljoen.

In het collegewerkprogramma staan alle acties voor de komende jaren. U kunt het document downloaden via www.middendelfland.nl/collegewerkprogramma. Liever alleen de highlights? Met het filmpje via dezelfde link of de QR-code bent u in anderhalve minuut op de hoogte van de plannen voor de komende vier jaar.

verkocht

19 aan:

ik in 20 l a a t e b l e e v Hoe rioolheffing

4 € 227,6

g Vast bedra

nheffing

Afvalstoffe

houden oonshuis Eenpers houden oonshuis rs e rp e e M

De volledige begroting vindt u op www.middendelfland.nl/begroting2019

?

OZBOZ-waarde

W (bij een 2.000) 7 2 van €

6 € 238,5 0 € 318,0

0 € 330,0


25 oktober 2018 De Schakel MiddenDelfland

uitgaven

27

46

waar gaat het geld naar toe?

,0

MILJOEN

,5

inwoners

MILJOEN

Milieu, afvalinzameling- en verwerking

4.704.000

en riolering

Maatschappelijke ondersteuning en opvang

5.393.000

Bijstand en armoede- en schuldenbestrijding

3.960.000

Wegen, straten, bruggen en beschoeiingen

2.388.000

(incl. begeleiding naar werk)

Sport, kunst, cultuur en recreatie

1.731.000

Gezondheidszorg

2.490.000

Ruimtelijke ontwikkelingen

1.687.000

Aanleg en onderhoud openbaar groen

1.260.000

Onderwijs

1.605.000

Vitaal landschap

518.000

Veiligheid

1.571.000

Overig

192.000

7

10

,6

ontwikkeling

MILJOEN

Bouwen en ontwikkelen

,9

MILJOEN

6.782.000

(incl. bouwgrondexploitaties) Beheer / onderhoud gemeentelijke gebouwen

535.000

Bereikbaarheid

270.000

bestuur & organisatie

Algemene bedrijfskosten (overhead)

7.288.000

Gemeentebestuur

705.000

Bestuurlijke ondersteuning en regionale samenwerking €

946.000

Dienstverlening

829.000

Toevoeging aan reserves

464.000

Rentekosten

288.000

Overige uitgaven

405.000

burgemeester Arnoud Rodenburg

wethouder Wendy Renzen

wethouder Hans Horlings

LANDSCHAP Midden-Delfland is het gras tussen de steden. Met trots laten we iedereen ons Bijzonder Provinciaal Landschap beleven. Samen met ondernemers, boeren, natuurorganisaties en kunst- en cultuurpartners zetten we al het moois dat Midden-Delfland te bieden heeft steviger op de kaart.

DUURZAAMHEID We stimuleren het opwekken van schone energie en helpen inwoners en bedrijven energie te besparen. Onze woonwijken maken we groener en beter bestand tegen zware regenval en extreme hitte. Huis- en bedrijfsafval krijgen vaker een nieuw leven als grondstof voor nieuwe producten.

wethouder Sonja Smit

INWONERS In Midden-Delfland doet iedereen mee. Werk helpt daarbij. Met nieuwe bedrijven komen er meer banen. Is werken niet mogelijk, dan helpen we op een andere manier. Zorg leveren we op maat en bij voorkeur thuis. Bij een wachtlijst helpen we de tussenperiode overbruggen. Ook investeren we extra in ons onderwijs. Daarmee krijgen de leerlingen die dat nodig hebben extra aandacht. Tegelijkertijd ontlasten we onze leerkrachten. Problematiek in straten of wijken helpen we voorkomen met een gebiedsregisseur. Hij is aanspreekpunt en neemt wonen, zorg en financiën mee in zijn integrale aanpak.

ONTWIKKELING Inwoners zorgen voor levendige dorpen. We bouwen 700 woningen voor jong en oud. Het toenemende verkeer leiden we in goede banen. Daarbij ontzien we onze dorpen. Boeren en tuinders helpen we duurzaam te ondernemen en bij het verkopen van hun gezonde producten aan de stad.

DIENSTVERLENING We zijn flexibel, dichtbij en aanspreekbaar. We schakelen mee met de vragen vanuit de samenleving en waar dat gewenst is, leveren we maatwerk. De dorpswethouder blijft.

|

7


8

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

Lezing nieuwkomers en vertrekkers

Sinterklaas voor Vlaardingse kinderen

Op dinsdag 30 oktober 2018 organiseert de Historische Vereniging Oud-Schipluiden twee lezingen in het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur. Voor de pauze vertelt Arnold Arkesteijn over families in Schipluiden en Den Hoorn die een Duitse of Franse oorsprong hebben en die in de achttiende en negentiende eeuw naar deze streek zijn gekomen. De spreker, een bekende Westlandse genealoog, heeft de herkomst van een groot aantal families onderzocht. Na de pauze zal Jacques Moerman, historicus, vertellen over personen die in de zeventiende en achttiende eeuw in het kader van de VOC vanuit deze regio naar Azië zijn vertrokken. Centraal in zijn lezing staat het levensverhaal van de predikant Antonius Hambrouck, die in 1647 met zijn gezin Schipluiden verliet om in Formosa (het huidige Taiwan) te gaan werken. De sprekers illustreren hun verhaal met afbeeldingen. De toegang is vrij.

Binnenkort is het weer Sinterklaas. Voor veel mensen een heel leuk feest. Maar er zijn ook gezinnen waar geen geld is voor cadeautjes. Dan zijn de kinderen daar de dupe van. Daarom is het extra leuk dat het winkelend publiek van AH Buckers Schipluiden onlangs een bijdrage kon leveren waarmee kinderen in Vlaardingen blij gemaakt worden rond 5 december.

VrijwilligersvacaTuren Ben je betrokken bij een vereniging of stichting? Op woensdagavond 7 november gaan de aanwezigen goed kijken (turen) naar een vrijwilligersvacaturetekst. Wat is belangrijk als je een nieuwe vrijwilliger wilt vinden? Hoe maak je een goede tekst voor jullie site, NLdoet of de vacaturebank? Waar let je op? Waarom zou iemand vrijwilligerswerk willen doen bij juist jullie organisatie? Je bent vanaf 19.45 uur van harte welkom in Singelhof, Hofsingel 18 in Maasland. Aanmelden bij St. Welzijn Midden-Delfland, Annette den Ouden a.denouden@swmd. nl, voor 5 november.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Op een paar kilometer van ons mooie Midden-Delfland ligt Vlaardingen. Wist u dat daar best wel veel (verborgen) armoede is? De Spring Foundation Vlaardingen wil daar wat aan doen voor gezinnen die dat nodig hebben. De primaire focus ligt bij kinderen. Zij kunnen regelmatig niet mee doen aan een activiteit simpelweg omdat er het geld niet voor is. René Buckers, van de gelijknamige supermarkt in Schipluiden, kent deze organisatie en de doelstellingen. In het verleden had hij bijzondere connecties met Sinterklaas die bij de families kwam waar nauwelijks geld was voor cadeautjes. “Wij dragen Spring een warm hart toe. Het gaat echt om kinderen die vaak tussen wal en schip vallen.” Win-win situaties René en zijn vrouw Trudy wonen zelf in Vlaardingen en weten dus hoe het werk van de vrijwilligers van Spring gewaardeerd wordt. Al twee jaar lang was er een speel-

De vrijwilligers van Spring zijn blij met de positieve reacties van de klanten van AH Buckers.

goedactie rond Sinterklaas. Nu kregen zij weer een mooi idee. Bij aanvang van het schooljaar heeft AH altijd allerlei schoolspullen in de aanbieding. Daar blijft natuurlijk wel het een en ander van over. Weggooien is zonde. Eén en één is twee, want een aantal vrijwilligers van Spring Foundation kreeg bij de ingang van de winkel de gelegenheid om klanten te vragen symbolisch wat schrijf- of kleurspullen te doneren. Daar werd gul op gereageerd. Statiegeld Ook de statiegeldopbrengst gaat de maand oktober naar ditzelfde

goede doel. Spring Foundation Vlaardingen is het hele jaar door actief. Men verschaft matrassen, kussens en dekens aan gezinnen die dat zelf niet kunnen betalen. Ook krijgen kinderen de mogelijkheid om gratis zwemlessen of andere sporten te volgen of hun huiswerk te komen maken in het pand van Spring waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Spring wil ieder Vlaardings kind leren fietsen. Daarnaast is er een winterschoenenproject, het reeds genoemde Sinterklaasproject en een jaarlijks dagje uit. Ook een permanente kledingbank, een ontmoetingsruimte, een wasserette en een

Foto: GvW-T

mini-supermarkt als reservevoedselbank zijn aanwezig. Doneren? Wilt u ook helpen maar heeft u de vrijwilligers bij AH gemist? U kunt uw statiegeld nog tot 1 november doneren. En volgend jaar komen de dames weer hoor. Maar een envelop met inhoud, ook al zou het om een gering bedrag gaan, is natuurlijk altijd welkom. Die kunt u bij de servicebalie van de supermarkt afgeven als u wilt. Met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat die Vlaardingse kinderen ook een leuke Sint hebben!

Kinderopvang Djoy uit Maasland, winnaar 2016, roept collega-ondernemers op! In 2016 is de OndernemersAward voor Cittaslow Midden-Delfland gewonnen door Kinderopvang Djoy uit Maasland. Tot hun eigen verrassing! Wat is er sindsdien allemaal gebeurd en hoe kijken de prijswinnaars van toen, nu tegen de nieuwe strijd om de Award 2018 aan? We gingen in gesprek met Marianne Carstens. Door Gemma van Winden-Tetteroo “Jammer dat mijn mededirecteur Djuri van Buuren nu op vakantie is. Het was vooral zijn verdienste en zijn ongelooflijk enthousiasme die in 2016 tot de Award geleid hebben,” zo begint Marianne Carstens. Maar natuurlijk vertelt zij met plezier hoe het twee jaar geleden allemaal ontstaan is en wat er met de geldprijs van € 2500,- van de Rabobank gebeurd is. “We waren als Kinderopvang Djoy al Cittaslowsupporter. We doen met de

Rabobank

De OndernemersAward Cittaslow Midden-Delfland wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Zuid-Holland Midden. De Rabobank zet mensen in beweging. Vanuit haar maatschappelijk bewustzijn en betrokkenheid bij Midden-Delfland (denk onder andere aan de bijdragen voor de fietsroutes en de MiddenDelfland Dagen) en het ondersteunen van ondernemersinitiatieven, draagt de Rabobank bij aan het behoud en de ontwikkeling van het Midden-Delfland gebied.

kinderen heel veel wat in de lijn van Cittaslow past. Maar toen we genomineerd waren voor de Award, moesten we dat in het gemeentehuis laten zien en motiveren. Maar hoe moet je de sfeer die hier heerst vangen in een mooie presentatie?” Kinderwereld Tja, daar valt wat voor te zeggen. Want ten tijde van het interview zie ik allemaal opgetogen kindersnoetjes. Peuters die huppelend richting de keuken gaan voor de warme maaltijd. Baby’s die heerlijk slapen en geen last hebben van de kinderstemmetjes die om hen heen klinken. Vrolijke kleuren van het meubilair en het speelgoed. Een heerlijke en veilige tuin. Vat dat maar eens samen in een powerpoint. Toch lukte dat kennelijk want Djoy behoorde in 2016 tot de laatste drie kanshebbers voor de Award. “Het was uiteraard ontzettend leuk en ook heel spannend. Ik had het de andere twee kandidaten, Warbout Rondvaarten en Farm I See, ook van harte gegund. Djuri ging die avond helemaal los toen hij hoorde dat Djoy gewonnen had!” Mooi bedrag De kinderopvang kreeg heel veel reacties. “We werden overal aangesproken, iedereen had er van gehoord. We kregen een fraaie oorkonde, een Cittaslow-sculptuur van Tineke van Gils en die € 2500,- van de Rabobank Zuid-Holland Midden. Uiteraard hebben we dat geld benut voor de kinderen. Het was zo’n mooi bedrag dat we in de tuin een overkapping hebben laten realiseren die beschutting

geeft, vooral als de zon fel schijnt. Verder hebben we allerlei nieuwe speelmaterialen gekocht, met name van duurzaam hout, zowel voor binnen als voor buiten.” Contact met andere ondernemers Kinderopvang Djoy bestaat inmiddels 7 jaar en heeft een fantastisch onderkomen in de vroegere supermarkt in Maasland. Marianne: “Ik denk dat wij de Award wonnen vanwege onze visie op kinderopvang, ons streven naar innovatie en flexibiliteit. We denken en werken vanuit het kind en proberen de liefde voor natuur en milieu bij te brengen met aandacht voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid.” Djoy heeft eigenlijk

altijd al contact met andere lokale ondernemers gehad. Daar is sinds de uitreiking van de Award niet zo veel aan veranderd. “We zijn een kinderdagverblijf dus onze lijntjes met andere ondernemers moeten kort zijn. We werken veel en graag samen met de lokale fysiotherapeut, de logopediste, de bibliotheek en de dierenafdeling van Lentiz waar we altijd welkom zijn. En als we een uitstapje naar een boerderij willen, dan kan dat in de buurt. We hebben twee eigen busjes en drie chauffeurs. Daarmee brengen en halen we de kinderen van de naschoolse opvang buiten Maasland ook veilig naar en van hun scholen, zwemles of de sportvereniging.”

Jury Als vorige winnaar zit Djoy nu in de jury die binnenkort de OndernemersAward 2018 uitreikt. “Wij letten vooral op hoe de kandidaten zich presenteren rondom een aantal uitgangspunten van Cittaslow: duurzaamheid, productie en gebruik van streekproducten en gastvrijheid. En natuurlijk hoe ze dat in hun bedrijf toepassen. We weten nog niet welke ondernemers zich aangemeld hebben, want dat kan tot maandag 29 oktober. Op vrijdag 16 november wordt de winnaar bekend gemaakt. We zijn heel benieuwd!”

Wint u de OndernemersAward Cittaslow Midden-Delfland 2018? Eind november wordt de OndernemersAward Cittaslow Midden-Delfland uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs voor ondernemers die het gedachtegoed van Cittaslow uitdragen en andere ondernemers inspireren. De jury bestaat uit Ondernemersfederatie MiddenDelfland, LTO-Glaskracht, VIA Midden-Delfland, Rabobank en Kinderopvang Djoy, winnaar van de OndernemersAward 2016. Aanmelden kan tot maandag 29 oktober. De OndernemersAward Cittaslow Midden-Delfland 2018 wordt op vrijdagochtend 16 november uitgereikt, tijdens de Ondernemersmanifestatie ‘Van groen naar kleurrijk ondernemen’. Meer weten? Kijkt u op www.middendelfland.nl/ ondernemersaward

De kinderen kunnen bij Djoy heerlijk buiten spelen en van alles ontdekken. Foto: GvW-T


|

25 oktober 2018 De Schakel MiddenDelfland

Glow in de Dark Golf In het kader van Halloween wordt er op zaterdag 27 oktober op Golfbaan Delfland in Schipluiden in het donker gegolfd met heuse Glow in the Dark ballen. De baan zal uiteraard enigszins verlicht zijn. Vanaf 20.30 uur wordt er gestart voor 9-holes op de grote baan. Iedereen vanaf 10 jaar (t/m 16 jaar onder begeleiding) in het bezit van minimaal Baanpermissie is van harte welkom om mee te doen aan deze funwedstrijd. Deelname is € 35,- per persoon. Er kan individueel of als team ingeschreven worden. Er zijn leuke prijzen te winnen (ook voor origineelste outfit!). Aanmelden kan via www.delflandgolf.nl/ glowinthedark.

Huiskamer Festival in Maasland Live in Maasland organiseert op zondag 11 november een huiskamerfestival op verschillende locaties in Maasland met optredens voor zowel volwassenen als kinderen (5 tot 10 jaar). Voor volwassenen staat er een optreden met Julie Huard (Franse chansons), Jochem Nooyen (mind illusie show) en Let’s be gypsies (virtuoze zigeuner muziek) op het programma. Voor kinderen is er een leuk liedjesprogramma met Jasper Smit en de familievoorstelling ‘Soep van de dag’ van Sjors en Ruud. Het festival start om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Het programma voor volwassenen eindigt om 17:30 uur en het kinderprogramma om 16:30 uur. Je kunt vanaf nu kaarten bestellen via de website www.liveinmaasland.nl en na betaling worden de locaties bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op facebook.com/CultuurinMaasland.

Muzikanten voor meezing-kerstconcert gezocht Hoewel het weer nog steeds zacht is, nadert de winter met forse schreden. In Den Hoorn zijn zelfs al plannen gesmeed voor een sfeervolle samenzang in aansluiting op de kerstmarkt. Daarom is de organisatie naarstig op zoek naar muzikanten. Met name blazers! Door Gemma van Winden-Tetteroo

Aan het eind van de Kerstmarkt op 14 december in Den Hoorn organiseert muziekvereniging St.Caecilia samen met Cultuurstek een meezing-kerstconcert. Speciaal voor deze gelegenheid wordt een orkest samengesteld bestaande uit leden van St. Caecilia en andere geïnteresseerde muzikanten. Vooral blazers worden verzocht zich te melden. “In veel omringende plaatsen is er jaarlijks een samenkomst van inwoners van dorpen of steden waarbij gezamenlijk kerstliederen worden gezongen. Dit is gezellig en het bevordert het saamhorigheidsgevoel bij mensen,” zo zegt Hans van der Houven van St. Caecilia. En dat is nu net wat de organisatie voor ogen heeft.

groots gebeuren worden. Daarom wordt iedereen die een (blaas)instrument bespeelt van harte uitgenodigd om plaats te nemen in het begeleidend orkest. Dat orkest zal bestaan uit minimaal alle leden van St. Caecilia. Dat betekent dat ook leerlingen van het jeugdorkest mee spelen. Dus bespeel jij een instrument? Meld je dan aan! Dat kan via hans@cinero.nl

Uitnodiging “In Den Hoorn wordt jaarlijks groot uitgepakt met een geweldige kerstmarkt. Muziekvereniging Caecilia is op het idee gekomen om aan het einde van de kerstmarkt ook in Den Hoorn gezamenlijk kerstliederen te zingen. Uiteraard onder begeleiding van leden van het orkest van St.Caecilia,” meldt Hans. Het moet een

Teksten “We hopen op een geweldige opkomst van alle inwoners van Den Hoorn en verre omgeving.” Het is geen probleem als u de liederen niet allemaal kent want de teksten worden ter plaatse uitgedeeld. Het repertoire zal bestaan uit bekende en populaire kerstliederen. Zet het meezing-kerstconcert dus alvast maar in de agenda.

Publicatie melding Activiteitenbesluit milieubeheer Onderwerp Omgevingsdienst Haaglanden maakt namens burgemeester en wethouders van Midden-Delfland bekend dat op 11 juni 2018 een melding Activiteitenbesluit milieubeheer is ontvangen voor het plaatsen van een geurfilterkast. De locatie betreft Kerkweg 2, 3155 EC te Maasland (zaaknummer 00521459). Inlichtingen Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu, e-mailadres: vergunningen@odh.nl. De melding ligt niet ter inzage en hier is geen bezwaar of beroep tegen mogelijk.

Wilt u goud of zilver verkopen? Chris van Waes is naast antiquair en juwelier ook gediplomeerd taxateur. Voor uw goud en zilver biedt Chris van Waes op basis van een vakkundige taxatie een goede prijs.

MEGA OVERDEKTE OPENLUCHT VLOOIENMARKT zaterdag 27 + zondag 28 oktober

FEIJENOORDSTADION 250 kramen per dag Open van 10-16 u, gratis parkeren.

INFO 06-53.777.967

Gezin vraagt eerlijke, nette

Uw vertrouwen waard Geopend woensdag t/m vrijdag 11.00 - 17.30 uur zaterdag 11.00 - 17.00 uur, of op afspraak. Jan Barendselaan 66 / 2685 BV Poeldijk / T 0174 44 46 35 info@chrisvanwaes.nl / www.chrisvanwaes.nl

73 x 100 mm, Maassluise Courant, Schakel Miden Delland

9

TOURCARAVAN te koop voor vakantie

06-11424256

Twee jaar geleden een kleine delegatie van St. Caecilia, nu een groot orkest? Foto: GvW-T

Kringloopmarkt Op zaterdag 27 oktober is er een kringloopmarkt in Schipluiden. U kunt heerlijk rondsnuffelen tussen allerlei tweedehands spullen en boeken. De kringloopmarkt is van alle markten thuis. Er zijn heel veel gesorteerde boeken, elektrische apparaten, fotolijsten, lampen, tassen, mandjes, kleine meubeltjes enz. Voor elk wat wils. Ook zijn er CD’s, Dvd’s, lp’s, puzzels of een leuk gezelschapsspel. De kerst en sinterklaasspullen staan ook al voor u klaar.

De markt wordt gehouden in het Jeugdhuis, Kasteellaan, 2636 HW in Schipluiden van 10.00-14.00 uur. De Kasteellaan kunt u vinden achter de AH, daar is ook gelegenheid om te parkeren. Deze markt is iedere 2e en 4e zaterdag van de maand. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk! Voor meer informatie: toneijk@ live.nl, tel. 06 47286290


10

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

ZONDAG 28 OKTOBER VAN 9.00 TOT CA 17.00 UUR

GROTE ROMMELMARKT

Een stukje Parijs in Den Hoorn….

in de OLYMPIAHAL MAASSLUIS Een kraam vanaf € 25,- • Entree € 2,50

MdV Evenementen 06-41010900

Muzikanten en niet muzikanten (iedereen dus!)

Montmartre in Den Hoorn voor de vijfde keer georganiseerd door Cultuurstek Den Hoorn. 8 September 13:00 – 17:00 uur Genieten voor jong en oud!

Vacature voor enthousiaste kandidaat-notaris

Opgelet: Op 14 december 2018 vindt na de kerstmarkt in Den Hoorn het kerst-zingen plaats (van 21.00 – 21.30 uur) met medewerking van St. Caecilia uit Schipluiden.   Speel je een blaasinstrument? Vind je het leuk om mee te spelen in het orkest? Meld je dan zo snel mogelijk aan via hans@cinero.nl   Geen muzikant? Meezingen kan ook! Teksten worden ter plekke uitgedeeld.

Even voorstellen

Van Stenis Notarishuis is gelegen in de landelijke gemeente Midden-Delfland, ook wel bekend als Citta–slow gemeente. Het team bestaat uit 8 enthousiaste collega’s. Van Stenis Notarishuis heeft klanten in Maassluis, het Westland en Vlaardingen. Met zowel een landelijke- als een stadse omgeving om de hoek, heeft Van Stenis Notarishuis een foto's Henk Groenendaal breed scala aan klanten en zaken. Juist kleinschaligheid, gemoedelijkheid en persoonlijke aandacht zijn eigenschappen die gewaardeerd worden. Vandaar geen notariskantoor, maar een notarishuis! Kom op zaterdag 8 september van 13:00 – 17:00 naar ons

gezellige Koningin Julianaplein dat omgetoverd is in een Frans kunstplein. Geniet van de schilders of doe mee en ga zelf schilderen! Luister naar de accordeonmuziek, kom dansen, speel een potje 2008 jeu de boule en strijk neer2018 op het leukste terras van Den Hoorn.

Gezocht wordt een collega die: • • • •

werkervaring heeft opgedaan binnen het notariaat het principe “klant is koning” hoog in het vaandel heeft staan accuraat, flexibel, en representatief is zelfstandig werkt en verantwoordelijkheid neemt

HOERA! IN NOVEMBER BESTAAT GRIEKS RESTAURANT ALFA ALWEER 10 JAAR!

Voor meer informatie : www.cultuurstek.nl of bel 06-81585895 Ook voor het opgeven voor workshop schilderen.

Functieomschrijving en werkzaamheden: • • •

werkzaam binnen diverse rechtsgebieden het zelfstandig behandelen van dossiers en klantadvisering bij voorkeur waarneming bij afwezigheid van de notaris

Voor inlichtingen en informatie kan je telefonisch contact opnemen met notaris Arjen van Stenis, tel. 010-5920111. Zie jij jezelf al werkzaam in het prachtige Maasland, dan ontvangen wij graag je sollicitatiebrief en c.v. per e-mail, gericht aan Arjen van Stenis: a.vanstenis@vanstenisnotarishuis.nl.

Dit moet natuurljk samen met u gevierd worden. Daarom krjgt u van ons

10 WEKEN LANG 10% KORTING OP DE GEHELE REKENING. Bovendien krjgt elk gezelschap een presentje mee als aandenken aan ALFA. De actie loopt van dinsdag 6 november 2018 t/m zondag 13 januari 2019 (met uitzondering van de feestdagen). Op vrjdag 18 januari sluiten we deze feesteljke weken af met een Griekse Live Muziek avond. Reserveer tjdig. TEAM ALFA

Markt 17-19

www.restaurantalfa.nl

3142 GE Maassluis Telefoon 010 - 591 09 01

grieks restaurant maassluis

Ter versterking van ons team zijn wij per direct op zoek naar een gemoiveerde

Trailerchaufeur CE (M/V)

Beschik jij over een CE rijbewijs en

Word jij mijn nieuwe collega? Bij Avalex zijn we op zoek naar een chaufeur! Rijbewijs C en code 95 op zak? Dan zoeken we jou!

vind je het leuk om voornamelijk

Benieuwd? Kijk op https://werkenbij.avalex.nl

Diervoeders

naionaal maar soms ook internaionaal te rijden? Heb je ervaring in het transport van AGF en / of sierteelt of lijkt het je leuk om je hierin te bekwamen? Dan maken we graag kennis met jou!

Lachen met je collega’s in de wagen, buiten werken, vroeg opstaan en op tijd thuis zijn – ook niet onbelangrijk! Bij Avalex zoeken we mannen en vrouwen (!) die ons komen versterken en ervoor zorgen dat de straten schoon worden. Hard werken waar iets voor tegenover staat. We bieden trainingen, opleidingen en goede arbeidsvoorwaarden, zodat je je persoonlijk kunt ontwikkelen. Daarbij werk je in een leuk team met genoeg afwisseling.

De Hooipolder

Rijksstraatweg 9a, Den Hoorn tel. 015 - 256 5366

Huisdiervoeders, klompen, ruitersport, computerborduren en nog veel meer.

Loop eens binnen!

Bel, kom langs of stuur je CV naar ons: Telefoon: 06-51590229 info@gvanvliet.nl Zie voor meer informaie ook onze website op www.gvanvliet.nl

Transportbedrijf G. van Vliet

avalex

Transportweg 24 ǀ 2676 LL Maasdijk Acquisiie n.a.v. deze advertenie wordt niet op prijs gesteld.

Voor meer informatie: www.hooipolder.nl


25 oktober 2018 De Schakel MiddenDelfland

Sint en pieten op bezoek De pepernoten liggen alweer een tijdje in de schappen van de supermarkten en ‘s avonds begint het buiten weer guur te worden. Dat betekent dat Sinterklaas snel zijn intrede in het land zal doen. Tijdens de drukke dagen wordt Sinterklaas sinds jaar en dag ondersteund bij het inplannen van de bezoekjes aan de kinderen in Schipluiden en omstreken. Dit jaar kan Sinterklaas geboekt worden op: zaterdag 1 december van 17:00-20:00 uur. Zondag 2 december van 15:00-20:00 uur. Woensdag

5 december van 17:00-20:00 uur. Niet alleen kinderen in Schipluiden en omstreken worden blij gemaakt. De opbrengst zal namelijk geheel ten goede komen aan stichting Vamos Schipluiden, zodat er in de zomer van 2019 weer fantastische projecten in Brazilië gerealiseerd kunnen worden! De (klein)kinderen verrassen en de Sint dit jaar bij u op bezoek? Mail dan met ‘Het Grote Boek’ (hetgroteboek@vamosschipluiden.nl).

Gelijkspel voor VV Schipluiden In de eerste helft van de uitwedstrijd van VV Schipluiden tegen Quick Steps vielen er aan beide kanten geen doelpunten. Na rust was het Koen Göbel die de Schipluidenaren op voorsprong zette.

Jammer genoeg voor de ploeg uit Midden-Delfland wisten de mannen van Marcel van Duijn deze voorsprong niet te behouden. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijke stand.

Klaverjasvereniging On.Me.Ka. Vrijdagavond 19 oktober waren er 28 personen zodat er aan 7 tafels geklaverjast kon worden. De hoogste score deze avond was voor Loek Vis met 6282 punten. Plaats 2 Nico Boekestijn 5862 pt., 3e Arie van Nierop 5776 pt., 4e Jos van Schaijk 5682 pt. en 5e Emiel Vermeulen met 5627 pt. De poedel-

prijs was voor Marian van Tilburg met 3394 pt. De volgende kaartavond is op vrijdag 2 november in het gebouw van de Maaslandse Vogelvereniging aan het Doelpad 5 te Maasland. U bent van harte welkom, aanvang 20.00 uur en de zaal is open om 19.30 uur.

Hoornse Schaakvereniging Wist u dat de Hoornse Schaakvereniging de oudste vereniging van Midden-Delfland is? In 2017 hebben zij het 80-jarig bestaan gevierd! De doelgroep zijn mensen die de regels van het spel goed kennen, redelijk kunnen toepassen, maar vooral plezier aan het spel beleven. Gezelligheid staat hoog in het vaandel. Twee keer per jaar spelen zij op vriendschappelijke basis tegen andere verenigingen.

De schaakvereniging nodigt u uit om eens niet tegen uw computer te schaken, maar tegen iemand van de club. U zult merken dat dat best gezellig is. In principe speelt u steeds tegen iemand van uw eigen niveau. U bent van harte welkom op maandagavond vanaf 20.00 uur in zaal 6 van de Hoornbloem. Voor info: tel. 015-2615383 of svdenhoorn.esy.es.

Ruime zege voor DIOS Na de spannende pot vorige week tegen de toenmalige koploper Olympia’89/DOS kwam deze week hekkensluiter Atomium’61 op bezoek in Den Hoorn. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd in de Ballonhal en na 60 minuten spelen stond er een ruime zege van 4528 op het scorebord. Opvallend was het optreden van Ricardo Zeestraten aan de kant van DIOS. Hij schoot negen keer op doel en wist kansen allemaal te benutten. Verder waren ook Frank Koole met negen goals, Bart Dessens met zeven doelpunten en Michiel Keijzer met zes treffers, goed op schot.

pad is echt alleen voor wandelaars, bijvoorbeeld honden en mountainbikers zijn er niet welkom. Vliegende wandelpaden zijn tijdelijk opengestelde paden over boerenland; onder meer om de werkzaamheden van de boer niet in de weg te zitten en de broedvogels tijdens het broedseizoen de ruimte te geven. Doelstellingen van dit project zijn

Elke Nederlander heeft wel vreemd en oud geld in de keukenla liggen en weet niet goed wat er mee te doen. Via de verzamel zuil kan er een zinvolle bestemming aan gegeven worden.De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht. Elke € 10,- van de actie verhoogt Wilde Ganzen tot € 15,-. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie € 30,- kost.

Helpt u de Lion Club Maasland meehelpen met het bekostigen van staaroperaties voor mensen in derdewereldlanden? Doneer dan

Zoekplaatje vol enthousiaste vissers Eerst waren vanuit de verte alleen de drie ooievaars te zien die gretig achter de baggeraar aangingen om een paar heerlijke visjes te verschalken. Dichterbij gekomen ontdekte ik ook nog minimaal vijf

blauwe reigers die hun buik vol wilden eten. Zelfs een zilverreiger kwam aangevlogen om aan de dis plaats te nemen. Resultaat: een mooi zoekplaatje!

Om de handbalsport wat meer te promoten onder jongens wordt er op zaterdag 17 november een heuse Handball Battle georganiseerd bij handbalvereniging DIOS. Jongens van 11 tot en met 14 jaar kunnen tijdens deze battle kennismaken met de deze balsport en beleven welke kracht, snelheid en techniek er bij komt kijken. De battle vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur op sportpark Den Hoorn aan de Zuidhoornseweg 2. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.handbalhelden.nl.

Indoor Touwtrekken in Maasland Zaterdagavond 27 oktober organiseert TTV De Groene Oase uit Maasland alweer voor de derde keer de eerste competitieavond indoor touwtrekken van het winterseizoen.Vanaf 19.30 uur zal er door verschillende teams uit het land gestreden worden om de tegenpartij vier meter over de streep te trekken. Het komt maar zelden voor dat je de kans krijgt om indoor touwtrekken zo dichtbij te zien, dus kom ze allemaal aanmoedigen! Dit alles gaat gebeuren in sporthal De Hofstede in Maasland. Voor info: www.groeneoase.nl of kijk even op facebook.

Midden-Delfland verder op te stellen voor bezoekers, de relatie tussen stad en platteland te verstevigen en de boeren meer als landschapsbeheerder te laten fungeren. Het project wordt gesteund door Groenfonds Midden-Delfand. De routebeschrijving en het kaartje zijn te downloaden via www.vockestaert.nl.

Vreemd en oud geld voor staaroperaties Met een zuil bij AH zamelen de Lions vreemd en oud en geld in voor staaroperaties in derdewereldlanden. Sinds kort staat bij AH Maasland en AH Palet in Maassluis een zuil waarin iedereen zijn overschot aan vreemd geld kan doneren.

11

Handball Battle bij DIOS

Nieuw vliegend wandelpad geopend Donderdag 18 oktober is er een nieuw vliegend wandelpad geopend door de Druif- en Dorppolder in Midden-Delfland. De afstand van dit wandelpad varieert tussen de 10 en 13 kilometer; er kan namelijk op verschillende punten gestart worden. Dit tijdelijke wandelpad is nog tot 18 december geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Het

|

uw vreemd geld in de bussen bij AH Maasland of AH Palet in Maassluis.

De Lions Club Maasland zamelt oud en vreemd geld in.

Foto: Lion Club

Foto: GvW-T

De notaris is jarig en trakteert! Van Stenis Notarishuis bestaat 10 jaar! En dat vieren wij. Kom op 3 november tussen 10 en 14 uur naar de Open Dag bij Van Stenis Notarishuis in Maasland. De notaris is jarig en trakteert! Niet alleen zijn de 10 jaar voor notaris Van Stenis omgevlogen. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, waar alle notarissen en kandidaat-notarissen lid van zijn, heeft wat te vieren. Zij bestaat namelijk 175-jaar. Daarom een open dag waarbij bezoekers binnen kunnen lopen bij de notaris en zijn team. Wat doet een notaris eigenlijk? Heeft u altijd al willen weten wat een levenstestament voor u betekenen kan? Ook voor andere concrete vragen kunt u deze dag zomaar terecht. 10 jaar Van Stenis Notarishuis staat op zaterdag 3 november tussen 10.00 en 14.00 uur voor u klaar. En in Maasland is het dus dubbel feest. Want behalve het jubileum van de beroepsorganisatie, viert Arjen van Stenis dit jaar het 10-jarig bestaan van zijn Notarishuis. Vanwaar Notarishuis en geen kantoor, vragen wij Arjen

van Stenis. "Vanaf dag 1 wilde ik er zijn voor de mensen van Midden Delfland en omgeving. En dan niet op afstand, maar gewoon aan de keukentafel, bij wijze van spreken. In die 10 jaar heb ik het voorrecht gekregen een vertrouwensband op te bouwen met veel families en bedrijven. Juist als dat vertrouwen je gegund wordt, maakt dit vak het mooiste dat er is.", aldus Arjen van Stenis. Veel mensen hebben inmiddels de weg gevonden naar Van Stenis Notarishuis en ervaren dat zij beschikken over een brede kennis op het gebied van ondernemingsrecht, familierecht en de onroerend goed praktijk. De beste plek als het gaat om persoonlijke juridische dienstverlening: Maatwerk, efficiency en toegankelijkheid is de basis voor een goed advies. Graag tot ziens op zaterdag 3 november en mocht u niet in de gelegenheid zijn, maak dan gerust een afspraak om eens verder te praten.

Slot de Houvelaan 28A Maasland Tel. 010 - 592 01 11


12

|

De Schakel MiddenDelfland 25 oktober 2018

t/m 27-10-2018 Jouw inspiratiebron. Altijd vernieuwend.

Aan de

e d t e m g a sl najaarstrends!

Woonwerelden.

Woontrends stijlbewust omzetten. Thema’s: • Stijlbewust huis, gemakkelijk gerealiseerd. • Vliesbehang en sierprofielen eenvoudig aanbrengen. • Zelfklevend vinyl leggen dankzij kliksysteem.

hornbach.nl/projectshow

Gratis

LIVE

Nieuwsgierig? Iedere week: Vrijdag 18.30-20.00 uur Zaterdag 14.00 uur en 16.00 uur

demonstraties

Behangen

18

19

95

Vliesbehang “Floral”

/rol

afm. (l x b) 10,05 x 0,53 m, groen 6502839 3,56 per m2

18

50 /rol

Vliesbehang “Flamingo”

afm. (l x b) 10,05 x 0,53 m, roze 6415511 3,66 per m2

19

25

95 /rol

Vliesbehang “Tapijt”

Vliesbehang “Varen”

afm. (l x b) 10,05 x 0,53 m, rood 6237917 3,56 per m2

/rol

afm. (l x b) 10,05 x 0,53 m, groen 6537081 per m2 3,62

Verven Goede muurverf tegen zeer scherpe prijs Zeer goed dekkend

27

95

Superdek

30

10 liter, wit, vrij van irriterende stoffen, zonder conserveringsmiddelen, voor een gezonde leefomgeving 5990920 3,10 per l

2,33 per l

35

95

Natuurlijk wit

12 liter, wit, geschikt voor ca. 84 m², matte latex voor binnen 6373520

15

49

Zonder conserveringsmiddelen

95

Meister Polar-wit

12 liter, geschikt voor ca. 120 m², extra wit, mat, in 1 keer dekkend, voor binnen 6402720 3,00 per l

Latex

10 liter, geschikt voor ca. 60 m², voor binnen, wit, matte muurverf, goed dekkend, oplosmiddelvrij, afwasbaar 4122787 1,55 per l

Wandbekleding aanbrengen

22

95 /m

2

22

95 /m

2

6

95

/st.

Steenstrip Ultrastrong “Firenze”

Steenstrip Ultrastrong “Avella”

Houtstrip Ultrawood “Toscani”

afm. ca. 42 x 16 cm, crème, voor binnen en buiten, gekalibreerd, uv-bestendig, pak = 0,94 m2 5482691 21,57 per pak

afm. ca. 40 x 16 cm, antraciet, voor binnen en buiten, pak = 0,96 m2 5718448 22,03 per pak

afm. 49,5 x 18 x 2 cm, voor binnen, pak = 0,09 m² 6116050 77,22 per m2

5

95

Zonder voeg

Zonder voeg

Houtstrip Ultrawood “Firenze”

/st.

afm. 49,5 x 18 x 2 cm, voor binnen, pak = 0,09 m2 6116051 66,11 per m2

Den Haag Singel 115 Wateringen ‘s-Gravenzandseweg 71

Onze Onlineshop en meer informatie vind je op

Ma. t/m vr. 07.00 - 21.00 uur, za. 08.00 - 18.00 uur, zo. 12.00 - 17.00 uur.

hornbach.nl

Elke zondag open!

Profile for WL Media

Md 2018 10 25  

Md 2018 10 25  

Profile for wlmedia