Page 1

NIEUW BIG DADDY TOUR Kickbike step mét elektromotor! Meer info: www.detuinderij.nl

13e jaargang 13 september 2018

actueel nieuws | gemeentenieuws | uit en cultuur | sport

Gemeentenieuws

STIJF, MOE OF PIJN? Bel Annette van Dorp DC.

CHIRO PRACTIE

D E L IER

HOOFDSTRAAT 29 DE LIER

T. 06 - 317 499 66

W W W.C H I R O P R AC T I E D E L I E R . N L

Den Hoorn: 015 - 262 60 16 www.kleijweghoveniers.nl

Aanhoudingen De politie blijkt in juli al vier mannen aangehouden te hebben in verband met de vele woninginbraken in Den Hoorn. Dat liet burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland dinsdagavond weten in een commissievergadering, na vragen van D66. Fractieleider Roger Vieira liet weten dat er een enorme bezorgdheid leeft onder de inwoners. In juli werd liefst dertien keer ingebroken in Den Hoorn. Na de aanhoudingen waren dat er in augustus nog ‘maar’ vier. De burgemeester wees er verder op dat naar aanleiding van de vele inbraken er een grote ‘tekstkar’ in het dorp heeft gestaan waarmee burgers werden gewaarschuwd. Ook was de buurtpreventie extra alert. Waarom de aanhoudingen niet eerder bekend zijn gemaakt om onrust onder de inwoners weg te nemen is niet bekend. In totaal werden er in de eerste 7 maanden 41 inbraken gepleegd in heel Midden-Delfland, evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. (Bron WOS).

uitnodiging terras overkappingshow vrijdag 14 en zaterdag 15 september

redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl | advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl

Maaslandse 100 jaar

‘Ik ben rijk: mijn kinderen zijn gezond’ Ze maakt nog even met een paar kleindochters een selfie. Ze geniet er duidelijk van. Zo te zien geniet ze overal van! Mevrouw Petronella Bijl – van der Eijk vierde vorige week haar 100e verjaardag. Ze is de oudste inwoonster van Midden-Delfland en uiteraard ging de burgemeester haar feliciteren. door Gemma van Winden-Tetteroo

‘Op den vijfden der maand September dezes jaars, des voormiddags ten zeven ure is geboren een kind van het vrouwelijk geslacht’ zo staat er te lezen op het uittreksel van het geboorteregister van een eeuw geleden. Burgemeester Rodenburg nam het document mee toen hij bij de vitale jarige op de koffie ging. Het was een gezellige bijeenkomst met kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Mevrouw Pe is het wel gewend want haar nakomelingen zijn wekelijks over de vloer. Ze komt uit een sterk geslacht; haar moeder werd ook 100 jaar en haar zus zelfs 102. Pe heeft nog een schoonzus die ook al een eeuw op deze aarde rondwandelt. Pe werd geboren aan de Polderweg in Kethel. Ze had zes broers en vier zussen en was de jongste van het grote gezin. Ze ging lopend op haar klompjes naar de dorpsschool.

De honderdjarige mevrouw Bijl met een deel van haar nageslacht en de burgemeester.

Bij elkaar Toen ze trouwde ging het jonge paar in Rijswijk wonen. Ze kregen vier kinderen. Daar zijn inmiddels vier schoonkinderen, twaalf kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen bij gekomen. “Ze zijn allemaal gezond, kunnen het goed samen vinden en, heel belangrijk, ze zijn allemaal nog bij elkaar!” Als haar het geheim van haar hoge leeftijd gevraagd wordt, reageert Pe nuchter: “Gewoon doorgaan met ademhalen.” Waarvan akte. Werken In de oorlog had ze in haar huis ‘Moffen over de vloer’, terwijl haar man onder de vloer zat weggedoken bij huiszoekingen. Na Rijswijk

Op 1 oktober is het de internationale dag van de ouderen. In Midden-Delfland wordt rond deze dag al jaren een verwendag georganiseerd voor senioren. De ouderenbonden PCOB en KBO en Stichting Welzijn Midden-Delfland hebben dit jaar weer een uitnodigend programma opgesteld voor deze dag in de drie dorpskernen. In alle dorpskernen wordt een vrijwillige financiële bijdrage gevraagd. Den Hoorn op vrijdag 28 september In Den Hoorn is het thema van deze dag; Elkaar Ontmoeten. Vrij-

dag 28 september zijn alle senioren van Den Hoorn vanaf 9.30 uur welkom in de kantine van SV-Den Hoorn. Om 10 uur is er een welkom door verschillende sprekers. Vervolgens komt Lex Thoen met zijn hond vertellen over zijn ervaringen als schaapsherder bij Vockestaert. Hij weet hier een boeiend verhaal van te maken. Na een borrel met garnituur en een lunch is het de beurt aan de Elastic Stockings, een ukeleleband die voor een vrolijk muzikaal optreden zorgt. Voor deze dag in Den Hoorn hoeft u zich niet aan te melden.

City Döner Maasland vindt u aan de Kerkweg 1. U kunt ons bereiken via: 010 311 2687

Zie onze advertentie op de achterpagina

Rijk Pe is nog prima bij de tijd. Weet alle namen van klein- en achterkleinkin-

deren, doet mee met de gym en zingt in het ouderenkoor. Om dat te bewijzen heft ze het Maaslandlied aan. Verder houdt ze van lezen en puzzelen, doet aan volksdansen en wandelt liefst iedere dag. Jarenlang gingen de kleinkinderen op vrijdag eerst naar de bieb en dan naar oma. De kinderen kwamen vaste prik op zondag op de koffie en dat is eigenlijk nog steeds zo. Het is gewoon gezellig. “Ik ben er blij mee,” zegt Pe, “ik heb een boodschappenmeisje, een hovenier (die nu alleen de balkonplanten nog maar hoeft na te lopen), een techneut, een bankier en eentje om af en toe eens een dagje uit te gaan. Ja, ik ben een rijk mens!”

Internationale dag van de ouderen

Heerlijke snacks!

vitrona.nl

verhuisde Pe met haar gezin naar Overschie en vervolgens naar Vlaardingen. Sinds 1960 woont ze in Maasland. “En hier ga ik niet meer vandaan,” zegt ze vanuit haar gezellige woning in Singelhof. Met humor vertelt ze over vroeger. Hoe ze naar de Delftse Christelijke Nijverheidsschool voor meisjes ging. Op de fiets met vriendinnen. Onderweg hadden ze de grootste lol. Thuis moesten de handen uit de mouwen: melkemmers schoonmaken, naaiwerk verrichten, en ze werd regelmatig uitbesteed aan andere huishoudens.

Foto: GvW-T

Onze openingstijden zijn:

Maandag t/m donderdag en zondag: 11.00 - 22.00 uur Vrijdag en zaterdag 11.00 - 23.00 uur

Kerkweg 1 3155 EC Maasland 010 311 2687

Maasland op maandag 1 oktober Om 10.00 uur bent u welkom in recreatieruimte Singelhof. In Maasland komt de nieuwe wethouder Wendy Renzen zich voorstellen. Er wordt een Maasland bingo gespeeld. Vervolgens komt een duo gepassioneerde mannen, a Men’s Passion, muziek maken en zingen. Tussendoor wordt er een borrel geschonken en een warme maaltijd aangeboden. In Maasland moet u zich aanmelden voor deze dag. SWMD Hofsingel 18, tel 0105918052 of bij Heleen den Hond, Hofsingel 136 tel 010-5919515 Schipluiden op maandag 1 oktober Om 10.00 uur wordt gestart in de recreatieruimte aan de Windrecht 10A. U wordt verwelkomd door de wethouder Hans Horlings. Lex Thoen komt met zijn hond vertellen over zijn ervaringen als schaapsherder bij Vockestaert. Na een borrel met garnituur en een smakelijke lunch is het de beurt aan de Elastic Stockings voor een vrolijk muzikaal optreden. U hoeft zich niet aan te melden.

Cursusjaar 2018/2019 van de Kunst en Cultuur Academie start 17 september

IJsvogelstraat 2 te Maassluis www.kunstencultuuracademie.nl info@kunstencultuuracademie.nl

Uw NVM makelaar uit Midden-Delfland

015 - 761 81 28


2

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

Gemeenteberichten Donderdag 13 september 2018

Eropuit in Midden-Delfland

week 37

Papierinzameling in Schipluiden en Den Hoorn Op vrijdag 31 augustus kunnen de inwoners van Schipluiden en Den Hoorn hun oud papier aan de weg zetten. In Schipluiden zamelt deze keer V.V. Schipluiden uw papier in. In Den Hoorn zijn dat C.J.V. ’t Zoldertje en S.V. Den Hoorn.

Subsidie voor verenigingen die investeren in duurzaamheid Inwoners van Midden-Delfland hebben oog voor elkaar en voor hun omgeving. Het resultaat is een rijk verenigingsleven. De gemeente draagt verenigingen een warm hart toe en ondersteunt ze graag. Daarom is er sinds 1 januari 2018 een subsidie beschikbaar voor verenigingen die investeren in duurzame maatregelen. Subsidie Verenigingen die zelf duurzame energie willen opwekken of willen investeren in energiebesparing worden beloond met een subsidie van 25% op het investeringsbedrag. Dat betekent een aanzienlijke verlaging van de terugverdientijd. Subsidie aanvragen? Meer informatie vindt u op www.middendelfland.nl. Hier vindt u ook het aanvraagformulier. Kiest u op de homepage voor Milieu en Duurzaamheid > Subsidies > Subsidie voor verenigingen op duurzaamheidsmaatregelen. Of neemt u contact op met ons Klant Contact Centrum via (015) 380 41 11.

www.cultuurinmiddendelfland.nl

Cursus Eerste hulp bij DigiD Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Midden-Delfland

De overheid wil dat u uw zaken via internet regelt. Als u huurtoeslag aanvraagt, belastingaangifte doet of uw verhuizing doorgeeft. U regelt deze zaken met uw DigiD. Tijdens de cursus Eerste hulp bij DigiD leert u omgaan met uw DigiD. U maakt op een veilige manier kennis met MijnOverheid en andere online diensten van de overheid, zoals MijnToeslagen en MijnSVB. Ook leert u de website van de gemeente Midden-Delfland kennen. Iedereen die bekend is met internet en e-mail kan meedoen aan deze cursus. Wie nog geen DigiD heeft, vraagt deze aan tijdens de cursus.

AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN GEMEENTEHUIS In verband met een personeelsbijeenkomst is het gemeentehuis gesloten op: - Maandag 24 september tussen 12.00 en 14.30 uur.

V oorwerp gevonden of juist verloren? Gevonden voorwerp Heeft u een bril, portemonnee, sleutelbos of ander voorwerp gevonden? U kunt dit eenvoudig melden op www.verlorenofgevonden.nl. Meer dan 250 gemeenten gebruiken deze website, waaronder de gemeente Midden-Delfland. Het voorwerp bewaart u thuis en na het verstrijken van de bewaartermijn van één jaar wordt u eigenaar. Hieraan zitten wel een paar voorwaarden. Check deze op onze website. Wilt u geen eigenaar worden? Dan kunt u het voorwerp ook bij de gemeente inleveren. Verloren voorwerp Wilt u weten of iemand uw verloren voorwerp heeft gevonden? Kijk ook dan op www.verlorenofgevonden.nl. Dit is een landelijke website, u zoekt over de gemeentegrenzen heen. Staat uw voorwerp er niet tussen? Dan kunt u hier ook meteen aangeven wat u verloren bent. De bevestiging die u hiervan krijgt, kunt u eventueel voor de verzekering gebruiken. Voor officiële documenten (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), fietsen en huisdieren gelden aparte regels. Lees hier meer over op www.middendelfland.nl.

Heeft u interesse? De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. De cursus start op 19 september in de bibliotheek van Den Hoorn. Voor meer informatie kijkt u op www.debibliotheekmm.nl/diensten/cursussen. U kunt zich aanmelden bij Jeannemieke Hectors via jhectors@bibliotheekdenhoorn.nl, via telefoonnummer 015-2611838 of u komt even langs in de Bibliotheek Den Hoorn, Fluitekruid 62 in Den Hoorn.

Informatiemiddag op donderdag 20 september

Schipluiden krijgt een natuurlijke speelplaats Aan de rand van Schipluiden komt een natuurspeelplek. Kinderen krijgen hier de ruimte om in en met de natuur te spelen. Op donderdag 20 september organiseert de gemeente een bijeenkomst over de nieuwe speelplaats. Natuurlijk spelen Een natuurlijke speelplaats is een plek waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen. Denk hierbij aan zand, stokken, stenen en water. Een natuurlijke speelplek daagt de kinderen uit en prikkelt de fantasie. Kinderen komen er in contact met de natuur. In een natuurlijke speelplek staan geen speeltoestellen. Verzoek van de kinderen Een groep kinderen van basisschool St. Jozef stuurde de gemeente een brief. Hierin vroegen zij de gemeente om een natuurspeelplaats te maken. De gemeente vindt dit een leuk initiatief. Zij vroeg kinderen van de basisscholen De Ark en St. Jozef om hun ideeën. Een architect maakte hiermee het ontwerp voor de speelplek. De speelplek komt in het parkgebied tussen de voetbalvelden en de rand van het dorp. Kijk voor meer informatie over de precieze ligging op www.middendelfland.nl/speelplek. Informatiemiddag We organiseren een informatiemiddag in het gemeentehuis. Op donderdag 20 september kan iedereen het ontwerp komen bekijken en vragen stellen aan de architect en aan medewerkers van de gemeente. Kinderen en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 16:00 uur en 18:30 uur.

www.middendelfland.nl


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

Gemeenteberichten

Donderdag 13 september 2018

Aanvragen en Besluiten

|

week 37

Verkorte versie elektronisch gemeenteblad

Den Hoorn AANVRAGEN Omgevingsvergunningen - Het realiseren van een overkapping bij een snellaadvoorziening voor elektrische auto’s aan de Rijksweg A4 1, 2635 BW Den Hoorn (Z-HZ_WABO-2018-0465). BESLUITEN Verlenging beslistermijn - Het oprichten van een bedrijfsgebouw met kantoor, voor de op- en overslag van goederen aan de Harnaschdreef (sectie H 2978, 3613, 3615, 3617 en 3619) in Den Hoorn (24-08-2018) (Z-HZ_WABO-2018-0347). Omgevingsvergunningen Het herbouwen van een bedrijfsverzamelgebouw aan - de Hooipolderweg 17 en 21, 2635 CZ Den Hoorn (28-08-2018) (Z-HZ_WABO-2018-0230); - Het realiseren van een aanbouw tussen de woning en de berging aan de Kapellaan 43, 2635 DB Den Hoorn (30-08-2018) (Z-HZ_WABO-2018-0426). Voorlopig aanwijzingsbesluit Voorlopige aanwijzing inzamellocatie Den Hoorn Op 28 augustus 2018 besloten burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Delfland om de volgende nieuwe inzamellocatie in Den Hoorn voorlopig aan te wijzen: - LA1, nabij Dr. A.M. van der Poellaan 1 Voor een definitief aanwijzingsbesluit te nemen wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure toegepast, conform het bepaalde in artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. De nieuwe voorlopige inzamellocatie wordt voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd, van 14 september tot 26 oktober 2018. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Gedurende de bovengenoemde termijn kunt u schriftelijk of mondeling een zienswijze op de inzamellocatie indienen. Een schriftelijke zienswijze stuurt u naar het college van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland, Postbus 1,

2636 ZG, Schipluiden of u maakt gebruik van het (APV)vergunningen online formulier ‘zienswijze indienen’. Dit formulier - Evenementenvergunning is verleend aan café de is te raadplegen via www.middendelfland.nl. U heeft Pynas voor het organiseren van een receptie in een hiervoor DigiD of eHerkenning nodig. (feest)tent op 12 oktober 2018 van Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Cok van 16.00 tot 19.00 uur op de locatie Pynasplein in Bergen Henegouw van de afdeling Openbare Maasland (6 september 2018)(18Z.004828). Werken. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (015) 380 41 11 of via het e-mailadres OVERIGE CvanBergenHenegouw@middendelfland.nl. Meldingen OVERIGE - Het saneren van het stal- en schuurdak aan de Broekpolderweg 3, 3155 BP Maasland Meldingen (28-08-2018) (Z-HZ_SLM-2018-0082); - Melding is gedaan van het organiseren van - Het verwijderen van asbesthoudende materialen burendag met aansluitend een barbecue op 22 uit een woning aan de Zetter 16, 3155 NJ Maasland september 2018 van 15.00 tot 22.00 uur binnen (03-09-2018) (Z-HZ_SLM-2018-0083). het hofje van het Kloosterpad in Den Hoorn. - Melding is gedaan van het organiseren van Schipluiden burendag op 22 september 2018 van 11.00 tot 14.00 uur op de locatie Tussenhaven ter hoogte AANVRAGEN van het speelveldje. Omgevingsvergunningen - Het aanleggen van een dam en het realiseren van Maasland een verharde toegangsweg aan de Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden AANVRAGEN (Z-HZ_WABO-2018-0466). Omgevingsvergunningen - Het wijzigen van het gebruik van agrarisch naar de (APV)vergunningen bestemming wonen aan de Commandeurskade 16, - Evenementenvergunning is aangevraagd voor het evenement groen & gezond Midden-Delfland op 3155 AD Maasland (Z-HZ_WABO-2018-0458); zaterdag 29 september 2018 van - Het plaatsen van een dakkapel op het voorgevel 10.00 tot 16.00 uur op de locatie “De Levende dakvlak aan de Koningin Julianaweg 110, Buitenplaats”, Tramkade 246, 2636 CT Schipluiden. 3155 AS Maasland (Z-HZ_WABO-2018-0461); - Het plaatsen van een dakkapel op het voorgevel BESLUITEN dakvlak aan de Koningin Julianaweg 66, 3155 XE Maasland (Z-HZ_WABO-2018-0467). Loterijvergunning - Loterijvergunning is verleend aan Badmintonclub (APV)vergunningen Schipluiden. De trekking vindt plaats op 14 - Evenementenvergunning is aangevraagd voor het december 2018 in de Dorpshoeve, Keenenburgweg organiseren van het lichtjesfeest in Maasland op 10, 2636 GM Schipluiden (29 augustus 2018) vrijdag 14 december 2018 van 18.00 tot 22.00 uur (18Z.004739). op het Kerkplein en de directe omgeving. BESLUITEN Omgevingsvergunningen - Het oprichten van een aanbouw aan de achterzijde van de woning aan de Koningin Julianaweg 62, 3155 XE Maasland (30-08-2018) (Z-HZ_WABO-2018-0375).

www.middendelfland.nl

Aan de publicatie van de op deze gemeentepagina’s genoemde openbare bekendmakingen kunnen geen rechten worden ontleend. De oficiële bekendmakingen vindt u in het elektronisch gemeenteblad. Deze bekendmakingen kunt u opzoeken via www.middendelland.nl > Actueel > Oficiële bekendmakingen (Gemeenteblad). Bij elke bekendmaking vindt u ook informatie over de wijze waarop u bezwaar kunt maken, een zienswijze kunt indienen of in beroep kunt gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via (015) 380 41 11.

Anna van Raesfeltstraat 37 • 2636 HX • Schipluiden

Laatste maar leukste Rondje Maasland! Heet u er ook van genoten, het Rondje Maasland? Dan smaakte dat vast naar méér. Was u er niet bij, dan kan dat nog ijdens de laatste keer van dit jaar. Lest best geldt zeker in dit geval! Met of zonder boot, u bent van harte welkom! Door Gemma van Winden-Teteroo Zaterdag 16 september a.s. is het laatste Rondje Maasland van 2018. Maar het wordt ongetwijfeld meteen ook het leukste Rondje want er zijn dit keer meerdere muzikale optredens om de stemming nog meer te verhogen. Uiterlijk 12.30 uur inschepen Omdat er bij de Kerkweg in de Vliet een groot ponton ligt wegens werkzaamheden

is het inschepen van het Rondje Maasland verlegd. We gaan nu allemaal naar ’t Wapen van Maeslant. Vervolgens wordt er in konvooi gevaren naar de Kwakel tot en met de Hofsingel. Daar keren de boten. Bij Museum De Schilpen is een gezellig muziekoptreden. Dat wordt helemaal top. Na zo’n veerig minuten gaan alle boten en bootjes weer terug in konvooi via de Kwakel naar ’t Wapen. De organisaie staat te popelen want wat zal het een fraai gezicht zijn de hele Vliet vol bootjes! Komt dat dus zien èn beleven! Maasland is eigenlijk nòg mooier vanaf het water. Start de motoren en vaar gezellig mee! Ook voor deze ediie geldt trouwens: heet u zelf geen boot, dan kunt u toch meevaren. Stap in bij een van de twee westlanders, het is nog grais ook. Wel geldt: vol is vol, dus haast u! Uiterlijk 12.30 uur inschepen.

Vanwege het ponton inschepen voor het Wapen van Maeslant.

Foto: GvW-T

3


4

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

familieberichten Groot is het verdriet na het overlijden van mijn lieve man en ‘maatje‛ en onze geweldige papa

Herman Makkinga

Intens verdrietig zijn wij om het verlies van

We hadden nog zoveel plannen samen...

Herman

12 februari 1966

7 september 2018

Jolanda Amber, Richard

Wij zullen Herman met zijn gulle lach tijdens onze familie-fietstochten enorm gaan missen.

Squadra Veloce Sluijter

Correspondentieadres: Senz Uitvaartbegeleiding T.a.v. Familie Makkinga, Kerkplein 6, 3155 AM Maasland De afscheidsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 14 september om 10.30 uur in de Immanuёlkerk, Kerkweg 24 in Rozenburg. Aansluitend begeleiden wij Herman in besloten kring naar het crematorium. Direct na de afscheidsbijeenkomst bent u welkom in zalencentrum de Ontmoeting, Koninginnelaan 9 in Rozenburg. Wij verwachten hier omstreeks 13.15 uur weer aanwezig te zijn voor het condoleren. Het is voor het gezin en familie fijn om via onderstaande site zoveel mogelijk herinneringen aan Herman te ontvangen.

Onze muziekvriend

Herman Makkinga met wie we zoveel mooie concerten en muziekavondjes hebben beleefd, is plotseling van ons weggenomen. Zoveel muziek die ons aan jou zal herinneren, elke keer als we het opzetten. We gaan je missen Mick!

www.memori.nl/herman-makkinga Gerard Wouter en Jamie Martien Peter Bart

Veel te vroeg is ons ontnomen

Herman Makkinga mijn lieve zoon, onze broer, zwager en oom. Het gemis is enorm. Femmy en Henk in liefdevolle herinnering Herman in liefdevolle herinnering Bart en Marja Wouter en Jamie Koen Alice Lieve Jolanda, Amber en Richard, we zullen er óók voor jullie zijn na deze zware dagen.

Lieve Herman Jouw spontaniteit Jouw gulle lach Jouw liefde voor Jolanda, Amber en Richard Jouw vechtlust tegen die vreselijke ziekte Na 2 dagen tussen hoop en vrees, heb jij je laatste strijd verloren Wij blijven verslagen, verbijsterd en enorm verdrietig achter Jouw plaats in onze grote familie zal altijd blijven Rust zacht

Via dit berichtje willen wij iedereen van harte bedanken voor de getoonde belangstelling, de prachtige bloemen, de vele lieve kaarten en voor uw aanwezigheid na het overlijden van onze lieve

Nichten en neven

of crematie, dag en nacht.

Nel de Wit-Haring Wij kijken mede door deze vele blijken van meeleven, terug op een warm en mooi afscheid. Dat heeft ons, ondanks dat wij zonder haar verder moeten, goed gedaan.

Al meer dan 25 jaar! Fresiastraat 12 | 2671 KS Naaldwijk | M 06 54277626 T 0174 629946 | www.eijk-uitvaartverzorging.nl

Janus de Wit, kinderen en kleinkinderen

Vanuit het hart met oog voor detail

HONDERD JAAR KWALITEIT IN GRAFMONUMENTEN

John en Margret van Kleef

06-128 222 22 (dag & nacht)

w w w.regenboog u it va a r t.n l

begrafenisverzorging Laan van Overvest 64-70 2613 DN Delft Tel: 015-212.28.81 www.scholsenthart.nl info@scholsenthart.nl

I.v.m. de Marmomacc Natuursteenbeurs in Italië is ons bedrijf gesloten van woensdag 26 sept t/m zondag 30 sept.

Pa en Ma Sluijter Plony en Jack Aad en Marieke Jan Marian en Jan Peter en Petra Gerard Marja en Bart Annemiek en Zsolt Martien

Draagt zorg voor begrafenis

Persoonlijk en respectvol

Marjolein Haalmeijer en team Dag en nacht bereikbaar op 06 510 525 64

Den Hollander • Alleen begrafenissen • Opbaarmogelijkheden in een door u gewenst rouwcentrum of thuis met koeling • Dag en nacht bereikbaar Mozartlaan 13 3131ES Vlaardingen 010 - 460 05 09 info@tdenh.nl www.begrafenisverzorgingdenhollander.nl

www.senz.nu


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

5

OGP ‘Peper en Zout‘ Waarderingsprijs Op 7 september reikte OGP Midden- Delfland voor de derde keer de ‘Peper en Zout’ waarderingsprijs uit. Die prijs gaat elk jaar naar iemand die het wonen en leven in onze dorpskernen aantrekkelijker of spannender heeft gemaakt. We leven hier met elkaar in prachtige dorpen en elke stimulans om het wonen in Midden Delfland bijzonder te maken, verdient waardering.

Telefoon 015 - 380 9618 (24/7) walter@uitvaartmiddendelfland.nl www.uitvaartmiddendelfland.nl

In droevige omstandigheden tellen alleen uw persoonlijke wensen...

De prijs, een peper- en zoutstel, is symbolisch, maar het is ook zeker een aanmoediging. Dit jaar gaat de prijs naar Theo van Vliet, die er voor heeft gezorgd dat de aula op de algemene begraafplaats in Maasland weer in ere is hersteld. Het mooie kapelletje was veranderd in een opslagplaats. Theo zag de waarde van het karakteristieke pand en vond het zonde dat het niet meer gebruikt werd zoals dat ooit bedoeld was. Hij werkte zijn ideeën uit en samen met Stichting ProMaa vroeg hij subsidie aan bij de gemeente, die het plan ondersteunde.

Dag en nacht: 010 592 30 78 dewinterenrijkeboer.nl

Leg nu uw wensen vast bij De Laatste Eer. Gratis inloopspreekuur: donderdag 09.30 tot 12.00 uur Juniusstraat 4, Delft.

Andre Buitelaar, fractielid van de OGP, reikte met zichtbaar plezier de prijs uit. Alle lof voor Theo van Vliet!

WWW.DE-LAATSTE-EER.NL | 015 - 251 11 88 | INFO@DE-LAATSTE-EER.NL

Familieberichten Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dank-betuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte,verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties. Aanleveren van familieberichten Uiterlijk woensdag 10.00 uur. Mail: advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (010) 591 28 23

Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Vermeldt duidelijk de uitgave, plaatsings-datum, uw naam- en adresgegevens. Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geef in uw mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent. Uitgeverij West Media is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

Basiscursus Fotografie Spiegelreflex en Systeemcamera’s

ZIE JE Voor alle liefhebbers van fotografie breken er interessante tijden aan: in Midden-Delfland, en om precies te zijn in Schipluiden, zal Ronald Bakker binnenkort weer een aantal mooie fotocursussen verzorgen. Er komt zelfs een fotowedstrijd die ook toegankelijk is voor inwoners van Schipluiden!

MÉÉR! Door Gemma van Winden-Tetteroo

We wonen en werken in een prachtige omgeving, zomaar midden in de Randstad. Dat is fotograaf Ronald Bakker ook opgevallen. Daarom heeft hij afgelopen seizoen al een aantal fotocursussen in Schipluiden gegeven. Daar waren meteen zoveel enthousiaste inschrijvingen voor, dat dit naar meer smaakt. Ronald houdt zich o.a. bezig met product-, bedrijfs-, portret- en familiefotografie. Daarnaast vindt hij het leuk om zijn kennis en jarenlange ervaring, ook als docent fotografie, over te dragen. Basiscursus zelfs op vrijdagmorgen! Natuurlijk zijn theorielessen belangrijk maar Ronald is fervent voorstander van het fotograferen in de praktijk. Een mooie foto maak je immers niet alleen met sluitertijden of diafragma; fotograferen is een prachtige combinatie van enthousiasme, zien, creati-

viteit en compositie. “Met fotograferen zie je méér,” zo is zijn credo. Op dinsdagavond 2 oktober start de nieuwe cursus Basisfotografie, met workshop op zaterdagmorgen. Nieuw is een dagcursus op de vrijdagmorgen. Heel praktisch voor 50+, maar zeker ook voor ouders met schoolgaande kinderen. Doe er je voordeel mee en trek die camera uit de kast! Gevorderden Voor de liefhebbers die hun camera kunnen bedienen en al over basiskennis beschikken, is er een cursus herfstfotografie. Theorie op donderdagavond 11 oktober en twee workshops op zaterdagmorgen. Macro, landschap en natuur komen uitgebreid aan bod. Het mooie van de cursussen van Ronald Bakker is,

Foto’s Frank van Leeuwen

Met fotograferen

dat er twee ervaren docenten aanwezig zijn, dus veel aandacht en veel feedback. “Met fotograferen gaat het niet om de nabewerking, het is beter om meteen een goede foto te maken, op natuurlijke wijze. Dat willen wij graag aan de mensen overbrengen.” Voor koffie, thee en zelfs een broodje tijdens de workshops wordt gezorgd. Fotowedstrijd De deelnemers aan de komende cursussen zijn uitgenodigd deel te nemen aan een leuke fotowedstrijd. Thema: ‘Schipluiden is mijn dorp’. Binnenkort leest u daar meer over in De Schakel MiddenDelfland dus houd de krant in de gaten. Voor alle verdere informatie: www.fotografieronaldbakker.nl

Locatie: IJsclub Vlietland Schipluiden • Start vrijdagmorgen cursus 19 oktober 2018 Aanvang: 09:30 – 11:30 uur

(NIEUW - eerste foto ochtendcursus)

• Start dinsdagavond cursus 2 oktober 2018 Aanvang: 20:00 – 22:00 uur (nog enkele plaatsen vrij) • 3 Theorielessen plus Workshop en deelname aan Akkerleven fotowedstrijd Aanmelden en overige informatie: www.fotografieronaldbakker.nl/ opleidingen Vragen? Bel: 06 426 75436

Leer je camera beter kennen, nd er is meer dan de automatische sta F o t o g r a f i e

Ronald Bakker


6

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

8 TOT EN MET 14 OKTOBER A.S.

Week van de Veiligheid: Midden-Delfland moet veilig blíjven! De gemeente Midden-Delfland organiseert van 8 tot en met 14 oktober a.s. een Veiligheidsweek. E.e.a. gebeurt in samenwerking met Politie Haaglanden, de brandweer, GGD, SWMD en de Buurtpreventies. Er zijn brandoefeningen, een pop-up politiebureau en het college gaat de wijk in. Verder zijn er bijeenkomsten voor ouderen over het levenstestament, thuis veilig en comfortabel oud worden maar ook avonden voor ouders over veilig omgaan met social media en gameverslaving. Meelopen met de Buurtpreventie? Het is mogelijk. Op zaterdag 13 oktober is er een uitgebreide veiligheidsmarkt waar u alle informatie bij elkaar vindt. Ondernemers: Op woensdag 10 oktober is er een ondernemersavond die ook van belang is voor ZZP’ers, bewonerscommissies, huurdersverenigingen en VvE’s. Op deze avond worden de thema’s cameratoezicht en risicobeheersing besproken worden, net als brandveilig ondernemen. Belangstellenden dienen zich aan te melden via veiligheidsweek@middendelfland.nl onder vermelding van de infosessie ‘cameratoezicht’ of ‘risicobeheersing brandveilig ondernemen’.

Condooms en drugszakjes in de kinderspeeltuin Op deze donderdagmorgen heb ik samen met dorpsgenoot Ansfried dienst voor de Buurtpreventie Schipluiden. Dit keer besluiten we op de fiets op pad te gaan. We rekenen op een rustige ronde. Door Gemma van Winden-Tetteroo Iedere Buurtpreventie heeft zo zijn vaste punten die steeds gecontroleerd worden, soms zelfs meerdere keren per ronde. Buurtpreventen gaan altijd met minimaal twee man/vrouw op stap. Bij aanvang melden we ons bij de Wachtcommandant van politie. We horen dan meteen of er nog bijzonderheden zijn waar we op moeten letten. Overigens is het altijd nuttig om voorafgaand aan de dienst de verslagen van de voorgaande rondes te lezen, ook dan weten we wat er al of niet gaande is. Tijdens onze tocht door en langs het dorp hebben we steeds een mobiele telefoon paraat waarmee we direct contact met de wachtcommandant hebben. Een fijn idee.

Condooms en zakjes van drugs in de kinderspeeltuin van Schipluiden. Foto: GvW-T Melding Het vrachtwagenparkeerterrein ziet er rustig uit. Dat is zeker niet vanzelfsprekend. Onze ervaring leert dat daar nogal eens wat gebeurt: het varieert van het dumpen van drugsafval tot het stelen van diesel uit de geparkeerde vrachtwagens, een enkele keer een gestolen of een niet afgesloten auto en regelmatig ook stelletjes die de afzondering zoeken in een hoekje. Dit keer niets van dat alles. In de wijk Rozemarijn vinden we een paar lantaarnpalen die scheef staan. Gelukkig heeft de buitendienst van de gemeente er een sticker op geplakt dat deze schade al gemeld is en dat er aan gewerkt wordt.

Walgelijk Daarna rijden we naar de sportvelden. Daar controleren we de AED kast. Tenslotte is een externe defibrillator van levensbelang maar dan moet het apparaat via de afgesproken code wel toegankelijk zijn. Op de parkeerplaats van de sportvelden gebeuren ’s nachts regelmatig onoorbare dingen met gesloten auto’s. Nu is het rustig op deze klaarlichte dag. Daarna via wat kleine straatjes en steegjes terug naar het dorp. Onderweg zien we een enorme politiewagen rijden. Het blijkt het waterkanon te zijn. De chauffeur is een Schipluidenaar en hij is bezig met zijn verplichte testuren. Heel interessant. We vervolgen onze weg richting de kinderboerderij. In het aangrenzende speeltuintje gebeurt de laatste tijd steeds meer. Vaak liggen er weggegooide bierblikjes of zelfs kapotte flesjes. Dat levert gevaarlijke situaties op voor de kinderen die hier horen te spelen. Onder de schommel treffen we plastic zakjes van drugs aan, net als doordrukstrips van wie weet wel xtc-pillen of zo. In ieder geval gaat het niet om pepermuntjes. Een meter van de schommel ligt een gebruikt condoom. En naast het voetbalveldje nog een. Jakkes! Het is verstandig dat er safe seks is, maar het is walgelijk dat de condooms zomaar bij de speeltuigen neergekwakt worden. Kleine kinderen kunnen er nieuwsgierig van worden met alle gevolgen van dien. Een hond kan het gemakkelijk opeten. Eerder is er ook al van alles en nog wat gevonden hier. Het bestuur van de buurtpreventie houdt de burgemeester op de hoogte en deze heeft gevraagd de rommel te verzamelen. We doen dus alles in een plastic zakje en melden onze vondst. Midden-Delfland moet veilig en schoon blijven Het is duidelijk: we moeten met zijn allen onze woon- en werkomgeving goed in de gaten houden en bewaken. Ansfried vertelt nog dat hij zelf zijn puberkinderen altijd verbood om bij een speeltuin te gaan hangen met wat vriendjes en vriendinnetjes. “Je hebt er niets te zoeken. Speeltuinen zijn voor kleine kinderen.” Dus ouders van kleine kinderen en hondenbezitters: let op want er zijn mensen die overal maling aan hebben. De hangjongeren zijn door andere buurtpreventen al regelmatig aangesproken, maar hier ligt ook een taak voor de gemeente en de politie. Hier moet opgetreden worden. Ook daarom is niet alleen de Buurtpreventie hard nodig maar moeten we met zijn allen onze dorpen en buurtschappen beschermen. Wij willen Midden-Delfland graag veilig houden. In alle opzichten!

Politie staakt: Buurtpreventie Den Hoorn loopt extra rondes de agenten. Om daar meer aandacht voor te vragen wordt er zaterdag a.s. gestaakt. Buurtpreventie Den Hoorn loopt daarom extra.

Buurtpreventie Den Hoorn loopt extra rondes Veel mensen hebben er begrip voor: de politie staakt komend weekend want er moet veel meer geld èn veel meer respect komen voor de politieagenten die zich dag en nacht inzetten voor onze veiligheid. Tijdens de staking loopt Buurtpreventie Den Hoorn extra ronden. “Wij laten ons dorp niet in de steek. Criminelen hoeven niet het idee te krijgen dat ze vrij spel hebben!” Door Gemma van Winden-Tetteroo De gemeente Midden-Delfland kent voor ieder dorp een eigen Buurtpreventie. Een goede zaak. Zij zijn extra oren en ogen voor de politie en dat is nodig. Ook in MiddenDelfland. De inwoners waarderen dat enorm en laten dat regelmatig blijken door een opgestoken duim of een compliment dat de mannen en vrouwen in het rood alwéér op straat zijn. Gelukkig hebben we in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland een eigen wijkagent. Landelijk is er enorm tekort aan politie. De agenten moeten ook steeds meer optreden in allerlei situaties. Vaak wordt hen dat niet in dank afgenomen en de agressie tegen hulpverleners neemt toe. Maar daarmee ook meteen de werkdruk van

Extra rondes “Inderdaad, naar aanleiding van het voornemen van de politie om komend weekend te gaan staken, hebben wij besloten om extra rondes in ons dorp te gaan lopen,” zo meldt de voorzitter van BP Den Hoorn. “Deze rondes zullen door onze huidige preventen gelopen worden. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat het bij ons in Den Hoorn gaat om een gezellige ploeg mensen die inmiddels meer zijn dan alleen preventen. Ons team wil een veilig Den Hoorn.” Een veilig Den Hoorn, dat wilt U toch ook? Bent u nieuwsgierig naar die ploeg in ‘het rood’ en wilt u een keer meelopen? Grijp dan nu uw kans. Komende zaterdag heeft u de gelegenheid om van dichtbij te zien en te beleven wat de Buurtpreventie doet. “U bent van harte welkom op onze locatie aan de Prinses Irenelaan 43. Vanaf 15.30 uur is daar iemand van het kernteam aanwezig om uitleg te geven en waar u eventueel een ronde mee kunt lopen. Iedereen met een warm hart voor Den Hoorn is welkom. De enige voorwaarde is leeftijd 18+. Voor vragen en info:Info@buurtpreventiedenhoorn.nl. Graag tot zaterdag!” PS: Tijdens de Week van de veiligheid van 8 tot en met 14 oktober is er ook gelegenheid om in de dorpen met de Buurtpreventie mee op stap te gaan. Houd De Schakel MiddenDelfland in de gaten voor meer informatie!

Laat uw woning veilig en zichtbaar bewoond achter als u met vakantie bent Hoewel de vakantieperiode net achter de rug is, wil Buurtpreventie Den Hoorn een aantal tips met u delen voor als u binnenkort weer een tijdje afwezig bent. Trouwens, deze adviezen zijn het hele jaar nuttig! Door Gemma van Winden-Tetteroo Leo Mastenbroek van Buurtpreventie Den Hoorn zegt: “Tijdens onze extra dag-, avond- en nachtelijke rondes tijdens de gehele zomer vakantie periode hebben onze preventen in Den Hoorn veel woningen gezien die uitnodigen tot een mogelijke inbraak. We zijn best wel geschrokken hoe bewoners hun huis achterlaten als ze met vakantie zijn. Hieronder de meest geconstateerde punten; • Alle gordijnen, rolluiken, screen of luxaflex wekenlang dicht • Als de gordijnen open zijn liggen er diverse waardevolle spullen op de tafel, die vanaf buiten zichtbaar zijn • Er brandt geen enkel lampje ‘s avonds en s’ nachts binnen • Geen buitenlamp met sensor aan de voorzijde • Tuinpoortdeuren niet afgesloten • Geen buitenlamp met sensor in de tuin • Auto parkeerplaats voor de deur dagen/ weken leeg • Post die nog uit de brievenbus steekt, of je ziet de post liggen in de gang op de grond Zo maak je het een inbreker wel erg gemakkelijk!

Advies: • Maak een afspraak met je buren, familie of vrienden om af en toe een gordijn, rolluik, screen of luxaflex een beetje open te doen tijdens een vakantieperiode. Laat ook je post dagelijks uit je brievenbus of gang halen • Haal alle vuilnisbakken weg aan de voorzijde van je huis • Maak foto’s van je inboedel en belangrijke eigendommen • Sluit je aan bij een buurt/straat WhatsApp groep of de algemene WhatsApp groep Den Hoorn Alert. Informatie/aanmelden e-mail; info@buurtpreventie-denhoorn.nl

Gezien het aantal inbraken in de afgelopen weken constateren we dat er vaak op de zelfde manier ingebroken werd, met name via het keukenraam aan de voorzijde. Monteer daarom extra opbouwsluitingen op dit raam. Interessante Websites: ww.maakhetzeniettemakkelijk.nl Tenslotte: Om Den Hoorn nòg veiliger te maken zoeken wij nog nieuwe preventen. Kom gerust eens praten. Het is nuttig en nog gezellig ook! Bovendien doet u dat iets voor uw eigen dorp!

Buurtpreventie Den Hoorn waarschuwt voor inbrekers. Foto: GvW-T


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

Proef De Hoek Op 21, 22 en 23 september is het tijd voor het Hoeks Openlucht Festival. Met heel veel verschillende activiteiten, optredens en deelnemer wordt dit een groot (grotendeels gratis) evenement. Op diverse locaties door heel Hoek van Holland vinden de diverse feesten en activiteiten plaats. Met gratis HOP on / HOP off vervoer op zaterdag en zondag wordt u veilig overal heengebracht. Verderop in deze krant vindt u de totale programmering, voor meer informatie kunt u naar de website www. proefdehoek.nl.

Koffie in het Windrecht Op woensdag 19 september is er in het Windrecht weer koffiedrinken. U bent om vanaf 10.00 uur van harte welkom bij de Soos.

Belangrijke nummers • Politie - Bureau Westland, Vierschaar 1 in Naaldwijk. Bij nood: 112, anders: 0900-8844. • Artsen Voor de weekenddienst kunt u contact opnemen met de Centrale Huisartsenpost Westland, tel. 0174 638738 www.huisartsenpostwestland.nl. • Apotheek - Apotheek Maasland, ’s-Heerenstraat 26 Tel 010-5924923. Geopend maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.30 uur, zaterdag 10.00-12.00 uur. Apotheek Den Hoorn, Koningin Julianaplein 3 Tel. 015-2628344. Geopend maandag t/m vrijdag 08.30 – 18.00 uur • Tandarts weekenddienst Delftse Tandartsendienst, Delftse Tandartsen, tel. 015-2134040 • Dierenarts Dierenkliniek Delfland, Tramkade 1, Den Hoorn, tel. 015-2566319 Dierenkliniek De Delta, Foppenpolder 1, Maasland, tel. 010-5920696 Paardenpraktijk Midden-Delfland, Westgaag 102, Maasland, tel. 010-5904139 / 06-23221654 • Pieter van Foreest Pieter van Foreest, contact tel. 015-5155000 • Careyn Careyn Contact, telefoon 088-1239988 • Kwadraad Maatschappelijk Werk Kijk voor inloopspreekuren in Midden-Delfland op www.kwadraad.nl of bel 088 900 4000. Hulp is gratis. Tijdens de spreekuren kun je binnenlopen zonder afspraak en/ of verwijzing.

Colofon

Uitgeverij West Media bv. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op donderdag, uiterlijk 21.00 uur. Oplage: 9.575 Deadline redactie: Di. 8.00 uur. Deadline advertenties: Di. 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: Digitaal aanleveren kan via redactie.md@uitgeverijwestmedia.nl. Aanleveren advertenties: Digitaal aanleveren vóór dinsdagochtend 12.00 uur via advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl. tel. 010 - 591 28 23 Voor algemene vragen: advertentie.md@uitgeverijwestmedia.nl.

Niet ontvangen?

BROOS VERSPREIDINGEN info@broosverspreidingen.nl Tel. 0174 - 514 508 Tijdens kantooruren bereikbaar. Als u vóór vrijdag 12.30 uur belt, krijgt u de krant nabezorgd.

|

7

Monumentendagen goed gezocht Met het onthullen van het naambordje van het pleintje voor de Dorpskerk, gaven wethouder Wendy Renzen en burgemeester Arnoud Rodenburg het startschot voor de Open Monumentendagen. Landelijk werden er in dit weekend ruim vierduizend monumenten opengesteld voor het publiek. In Midden-Delfland waren er in alle dorpen prachtige panden te bezoeken. door Gemma van Winden-Tetteroo

Het begon in Schipluiden. Daar was een ceremonie rondom een monument voor dominee Hambrouck, zie onderaan deze pagina. De voormalige predikant uit Schipluiden kreeg een eigen plein, voor de Dorpskerk waar hij eeuwen geleden het woord van God verkondigde. Wethouder en burgemeester openden daarmee de Monumentendagen. Op allerlei plaatsen in de gemeente konden liefhebbers terug in de tijd. In Schipluiden was de Dorpskerk te bezichtigen, kinderen konden scherven opgraven op de plek van het voormalige kasteel Keenenburg, er lagen historische westlanders langs de Vlaardingsekade waar schippers vertelden over hun belevenissen. Museum Het Tramstation was opengesteld, bij Meubelmakerij Theo Ruigrok was houtbewerking te zien, in molen Korpershoek en in boerderij In ‘t Rietveld waren rondleidingen en daarnaast werd de mogelijkheid geboden om zelfstandig, met informatie en route, een dorpswandeling te maken.

Wethouder Wendy Renzen en burgemeester Arnoud Rodenburg openen de Monumentendagen 2018.

Maasland In Maasland waren diverse locaties te bezoeken: natuurlijk de twee molens aan de Molenweg. Deze imposante gebouwen blijven immer tot de verbeelding spreken en het is een waardevolle aanvulling om de molenaars hun verhaal te horen vertellen. De Oude Kerk is gerestaureerd en was open voor publiek. Het orgel werd door twee vaste organisten bespeeld. Museum De Schilpen opende zowel zaterdag als zondag de deuren zodat liefhebbers een duik konden ne-

Bijeenkomst over veranderend gedrag bij dementie Donderdag 20 september om 20.00 uur is er in het kader van Wereld Alzheimer Dag een bijeenkomst in Singelhof aan de Hofsingel 18 in Maasland. Nando van Hagen, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, deelt zijn kennis en ervaring over dementie tijdens een informatieve bijeenkomst. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Ervaar tijdens deze bijeenkomst zelf het dagelijks leven door de ogen van iemand met dementie

en zet een Virtual Reality Dementiebril op. De film, die je met deze Dementiebril kunt bekijken, laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Na het bekijken van de film is er de gelegenheid om de opgedane indrukken te bespreken. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Careyn, Pieter van Foreest en SWMD. U bent deze avond van harte welkom. De koffie en thee en de entree zijn gratis. Inloop vanaf 19.30 uur.

men in het verleden van de kruidenier. ‘t Woudt en Den Hoorn ‘t Woudt is een buurtschap met een beschermd dorpsgezicht. Het is tevens het kleinste dorp van Nederland. Een juweeltje middenin de Randstad. De Woudtse kerk was open gesteld en er waren orgelconcerten en meezingconcerten. Draagt u het kerkje een warm hart toe, dan kunt u Vriend worden van het kerkje. Zie voor meer informatie de site en geef u op via vrienden-

Foto: GvW-T

vandewoudtsekerk@gmail.com. De Groeneneveldse molen draaide ook in dit Monumentenweekend lustig haar wieken rond. Een prachtmolen met een zeer enthousiaste molenaar die altijd maar weer, onvermoeibaar, het verhaal van de geschiedenis van de molen en het waterschap wil vertellen. In Den Hoorn trok vooral Montmartre veel belangstellenden. Ook daarvan vindt u meer info in deze krant. De diverse organisaties kijken tevreden terug op de activiteiten van dit Open Monumentenweekend.

Leger des Heils zoekt collectanten in Maassluis Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Maassluis voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelle-

tjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus. Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Onder de noemer ‘Je bent niet alleen’ organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen. Meld je aan via www.legerdesheils.nl/collecte.

Antonius Hambrouck, zendeling avant la lettre Tot voor kort was Antonius Hambrouck in Schipluiden slechts een van de vroegere predikanten uit de Dorpskerk. Maar door inspanning van met name historicus Jacques Moerman en een aantal andere gedreven mensen, gaat deze predikant die van 1632 tot 1647 ‘op Schipluiden stond’ nu verder als een zendeling avant la lettre. En als martelaar want Hambrouck werd in 1661 op Formosa onthoofd. door Gemma van Winden-Tetteroo

Antonius Hambrouck heeft een eigen monument. In Schipluiden maakte hij zich o.a. sterk voor de bevoegdheden van de kerk. In 1647 vertrok hij in VOC verband naar Formosa (huidig Taiwan), samen met zijn vrouw en hun vier kinderen. Hij ging ‘om onder de heydenen het Woordt Gods te prediken’. De VOC bezat sinds 1624 een handelsnederzetting op

Formosa. Hambrouck was er voor het welzijn van de inheemse bevolking, hij leerde hun tal en hielp hij mee aan de vertaling van Bijbelboeken. Een man van verbinding dus. In 1661 werd Formosa overrompeld door een legermacht. Uiteindelijk werd Hambrouck daarbij onthoofd. Verbinden Via crowdfunding lukte het anno 2018 de Historische Vereniging oud-Schipluiden om oudSchipluidenaar Marcel Koeleman de opdracht te geven voor het maken van een kunstwerk ter nagedachtenis aan Hambrouck waarbij ‘verbinden’ centraal staat. Het resulteerde in een ornament dat uit drie delen bestaat. Tom Chou, ambassadeur van Taipeh Representative Office (Taiwan), onthulde samen met Jacques Moerman, dominee Erica Dibbets, wethouder Renzen en burgemeester Rodenburg het kunstwerk.

Burgemeester Rodenburg, wethouder Renzen, Tom Chou ambassadeur van Taipeh Representative Office (Taiwan), kunstenaar Marcel Koeleman en historicus Jacques Foto: GvW-T Moerman.


8

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

Start cursussen bij de Kunst en Cultuur Academie

OPEN DAG Zaterdag 6 oktober 2018 10.00 - 15.00 uur Locatie: Burgerweg 2a Maasland Gezellige koffiebarista’s, diverse eetkraampjes, een DJ bus & kindertheater. Kijk voor meer informatie op welvreugd.nl/opendag

Wassen minicontainers GFT Van dinsdag 18 september tot en met vrijdag 21 september worden de minicontainers voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de gemeente Midden-Delland aan de binnenkant gewassen. Wilt u een schone minicontainer? Bied de groene container aan volgens uw afvalkalender, ook als er weinig GFT-afval

in de container zit. Op onze website vindt u een kalender met al uw ophaaldagen. Log hiervoor in op www.avalex.nl/ kalender met uw postcode en huisnummer. Uw container wordt gewassen nadat deze is geleegd. let op: Haal hem niet direct naar binnen, de container kan namelijk tot 18:00 uur worden gewassen!

Vragen? Kijk op www.avalex.nl of bel 0900-0507 (lokaal tarief). /Avalexnieuws #Avalex_nieuws

Maandag 17 september starten de cursussen van de Kunst en Cultuur Academie in de IJsvogelstraat 2 te Maassluis. U was altijd al van plan een creatieve cursus te volgen, dan is nu het moment om u in te schrijven voor een leuke cursus. Alles onder leiding van een professionele docent. Het programma omvat een breed pakket; verschillende teken- en schildertechnieken, fotografie, bloemsierkunst, keramiek, beeldhouwen, quilten en workshops zilversieraden maken en lezingen over de Canon van Maassluis, kunstgeschiedenis en een tijdreis door Maassluis. De Jeugdacademie Klei en Kleur start woensdag 26 september met speciale cursussen voor de jeugd op de woensdagmiddag. Dit bevat keramiek, tekenen, creatieve werkvormen en 4 lessen bloemschikken.

Ook een workshop sieraden staat op het programma.

Kijk voor details op www. kunstencultuuracademie.nl en in het programmaboek-

Foto: KCA

je. Inschrijven kan via de website en het programmaboekje.

Kerken Midden-Delfland Protestantse gemeente Maasland Zondag 16 september 10.00 uur Oude kerk: ds. S. Tj. van der Hauw, kinderkerk. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Maasland, H. Maria Magdalena Zondag 16 september 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. St. Caecilia, voorganger Pastor D. Verbakel Protestantse Gemeente De Magneet te Maasland Samenkomst in de aula van scholengemeenschap Lentiz in Maasland Zondag 16 september 10.00 uur: Ferry Korpershoek, Maassluis

Protestantse gemeente Schipluiden Zondag 16 september 10.00 uur Dorpskerk: ds. E. Dibbets-van der Roest. R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Schipluiden, H. Jacobus de Meerdere Zaterdag 15 september geen viering Zondag 16 september 09.30 uur: Vredesweek: Woord- en Communieviering met mannencantorij. Voorganger Parochianen Protestantse gemeente ‘t Woudt - Den Hoorn Zondag 16 september 10.00 uur Woudtse kerk: mevr. ds. E. Bolhuis-Szabo, Hendrik Ido Ambacht. 19.00 uur De Rijstuin: ds. A. Christ, Katwijk.

R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion Parochiekern Den Hoorn, St. Antonius en St. Cornelius Zaterdag 15 september 19.00 uur: Sint Cornelius weekend. Eucharistieviering met zang van het dameskoor ‘Con Amore’ Voorganger: Pastor E. Stok. Zondag 16 september 11.00 uur Sint Cornelius weekend. Woord- en communieviering met samenzang en kinderwoorddienst Voorgangers: Pastor D. Verbakel en Pastor J. Lamberts. Na afloop koffiedrinken in De EenHoorn.

Historische lezing met Fik Meijer Op Hodenpijl Op woensdag 26 september is historicus en auteur Fik Meijer te gast Op Hodenpijl. Europa kent vele oude wegen met een boeiende historie. Fik Meijer pikte er één uit: Via Appia. De naam Via Appia heeft al vele eeuwen een magische klank. In 312 v.Chr. werd het startsein voor de aanleg gegeven en nog geen vijf jaar later was het eerste traject tot Capua gereed. In 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers zonder onderbrekingen de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius. In 37 v.Chr. reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Fik Meijer studeerde klas-

sieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis.

Sinds 2007 is hij met emeritaat. De lezing begint om 20.00 uur en een kaartje kost € 15,-. Inclusief maaltijd is dat € 35,-. www.ophodenpijl.nl.

Woensdag 26 september is historicus en auteur Fik Meijer te gast Op Foto: Op Hodenpijl Hodenpijl.


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

|

Renovatie scoutinggebouw Zoekt een

ONDERHOUD / SERVICE MONTEUR Uitdagende technische baan In een leuk team Voor meer info over de vacature kijk op onze site:

www.huismanscherming.nl Het gebouw staat al enige tijd ‘in de lucht’.

Wie via het Breeveldpad wel eens het Maaslandse bos in loopt zal het wel zijn opgevallen. Het gebouw van Scouting Maasland staat al enige tijd ‘in de lucht’. Het

Foto: Scouting Maasland

gebouw wordt momenteel grondig gerenoveerd. Na de nodige voorbereidende werkzaamheden is er afgelopen vrijdag is een mooie betonnen vloer onder ge-

Statiegeld voor fietskar De statiegeldactie bij AH Schipluiden is deze maand voor KDC Kind & Zo in Delft. De dagopvang voor kinderen met een beperking spaart voor een aandrijving voor de fietskar, om de kinderen mee naar buiten te kunnen nemen. Het KDC is wel in het bezit van een fietskar, maar die heeft geen aandrijving, waardoor het fietsen met de kinderen erg zwaar is. Daarom wil Kind

& Zo graag een aandrijving op de fietskar plaatsen, zodat die wat vaker gebruikt zal worden voor fietsritjes door Delft en Delftse Hout. U kunt u statiegeld doneren in de daarvoor bestemde bus bij AH Schipluiden. Ook kunt u een donatie doen op NL07RABO0311321429 t.n.v. KDC Kind & Zo Delft onder vermelding van kostenplaats 8572000 actie bakfiets.

Maakplaats in de bibliotheek De scholen zijn weer begonnen dus er is ook weer wekelijks iets te doen in de Maakplaats en altijd gratis. Op vrijdag 14 september kunnen kinderen leren programmeren met behulp van het programma Scratch in Bibliotheek Den Hoorn. In Bibliotheek Maassluis kan er op woensdag 19 september een portret worden gemaakt met materialen uit de natuur. Maak een portret van oma, vader, vriendin of een ‘selfie’ met takjes, blaadjes, bloemen en nog veel meer. Deze workshop is in samenwerking met de

Kunst en Cultuur Academie Maassluis. Binnenkort een spreekbeurt? Leer in de Maakplaats hoe je een leuke PowerPoint presentatie kunt maken. Dat is op donderdag 20 september in Bibliotheek Maassluis tijdens de workshop Help, een spreekbeurt. Op donderdag 27 september kun je je presentatie afmaken. Tijden van de workshops staan vermeld op de website www.debibliotheekmm.nl. Meld je aan voor al deze workshops via de website of bel 010-5925211.

Maak een portret met materialen uit de natuur.

Foto: de Bibliotheek MM

stort. Binnenkort wordt het gebouw hier op geplaatst en zal het voorzien worden van een nieuwe isolerende buitenschil.

Interesse – mail of bel: thea@huismanscherming.nl Thea: 06-51050739

Klaverjassen bij v.v. Schipluiden Vrijdag 21 september begint het nieuwe seizoen voor het klaverjassen in de vernieuwde kantine van v.v. Schipluiden. Men hoeft geen lid te zijn van v.v. Schipluiden en er wordt iedere twee weken gespeeld. Het is geheel vrijblijvend dus het is niet verplicht om elke keer te komen. Gezelligheid staat voorop en u bent van harte welkom.

Klaverjasvereniging On.Me.Ka. Tijdens de eerste kaartavond van dit seizoen werd er aan zes tafels geklaverjast.. Dirk v.d. Marel had met 5952 pt. de hoogste score behaald. Tweede stond Jan Voogd 5624 pt., derde Gerard de Koning 5599 pt. vierde Rien de Koning 5552 pt. en vijfde Wim Tegelaar met 5435 pt. De poedelprijs was met 3637 pt. voor Theo de Kok. De volgende kaartavond is op vrijdag 21 september in het gebouw van de Maaslandse Vogelvereniging, aan het Doelpad 5 te Maasland. Aanvang is om 20.00 uur en de zaal is open om 19.30 uur.

Voorouderspreekuur In samenwerking met het Stadsarchief Delft houdt de NGV afdeling Delfland ook dit seizoen weer een maandelijks genealogisch spreekuur op de tweede woensdag in de maand van 14.00 tot 16.00 uur in het nieuwe onderkomen van het Stadsarchief, Gantel 21 te Den Hoorn. Het eerstvolgende spreekuur is op woensdag 12 september. Bent u geïnteresseerd in uw voorouders en waar ze vandaan komen? Wilt u dat ook eens onderzoeken maar weet u niet hoe en waar te beginnen. Of doet u al een onderzoek maar bent u vastgelopen? Kom dan naar het voorouderspreekuur. De toegang is gratis voor leden en niet-leden.

Leehove 39, 2678 MA De Lier . Tel. 0174-512733 . www.huismanscherming.nl

9


10

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

Van eenvoudige beginnersvogels naar ware showkampioenen Op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober zullen de Zuid-Hollandse leden van de Nederlandse Zebravinken Club en de Japanse Meeuwen Club hun beste vogels tentoonstellen tijdens hun gezamenlijke show in Maasland. In totaal worden ongeveer 500 vogels verwacht, waaronder naast de zebravinken en Japanse meeuwen ook bijvoorbeeld rietvinken, bronzemannen, nonnen en zilverbekjes. Onder de ingezonden vogels bevinden zich meerdere nationale en zelfs wereldkampioenen. Zebravinken, Japanse meeuwen en rijstvogels stonden decennialang te boek als echte beginnersvogels. Deze vogels zijn ijzersterk,

passen zich makkelijk aan en broeden vaak zonder problemen. Veel vogelkwekers hebben deze vogelsoorten diep in hun hart gesloten en hebben zich verenigd in de zogenaamde speciaalclubs. Inmiddels zijn van deze vogels de meest uiteenlopende kleuren gekweekt en is de kwaliteit van de vogels enorm toegenomen. De leden van deze speciaalclubs zijn echte kenners en kunnen alles vertellen over hun vogels. Op vrijdag is de show te bezichtigen vanaf 14.00 uur. Op zaterdag openen de deuren om 10.00 uur. De toegang aan het Doelpad 5 in Maasland is gratis.

Gouden bruidspaar komt uit talrijke families

Vive la vie bij Montmartre in Den Hoorn Het was weer volop genieten op het Koningin Julianaplein in Den Hoorn. De editie van Montmartre van zaterdag jl. kan wederom als zeer geslaagd worden bijgeschreven in de annalen. Het heerlijke artistieke sfeertje bracht veel mensen op de been. door Gemma van Winden-Tetteroo

Levende muziek van accordeonisten, mini- en privéconcerten door de Maxima’s in een echte pipowagen en verder natuurlijk de vele artiesten die hun werk toonden of zelfs ter plaatse maakten. Voeg daarbij de Franse kaas,

de wijn, de druiven en het jeu de boules en het plaatje is compleet. Montmartre in Den Hoorn zorgde voor een heerlijk ontspannen ambiance op het dorpsplein. Jong en oud kon een schilderworkshop volgen. Voor de kinderen waren er diverse activiteiten waarbij ze zelf al hun creativiteit en hun fantasie konden inzetten. La Tour Eiffel torende boven alles uit. Stokbroden ontbraken niet en voor de rest van de inwendige mens was uiteraard ook gezorgd. Deux Chevaux deden oude romantische tijden herleven en verder kon men heerlijk plaats nemen op een terrasje of wat slenteren over de marché. De echte liefhebbers kijken eigenlijk alweer uit naar volgend jaar want dat deze charmante traditie moet worden voortgezet, daar zijn we het gauw over eens.

Het bruidspaar wordt omringd door hun nakomelingen en de burgemeester.

Ze komen allebei uit een groot gezin en dus werd hun gouden huwelijksfeest ook uitgebreid gevierd. Theo (75) en Tonnie (71) Holierhoek – Schilperoort gaven elkaar vijftig jaar geleden hun ja-woord in Schipluiden en daar wonen ze nog steeds. Met veel genoegen en lekker dicht bij de familie. door Gemma van Winden-Tetteroo

De bruid kwam ter wereld in de Jagerstraat in Schipluiden, in de volksmond ook wel ‘de kier’ genoemd. Het gezin telde veertien kinderen! Toen zij een half jaar op de huishoudschool in Den Hoorn zat, moest zij thuis komen omdat haar moeder ziek was. En zo zorgde zij voor het grote gezin. “Ik ging toch niet graag naar school. We gingen er op de fiets naar toe.

In de winter kwam ik in een lange broek. Dat kon niet. Meisjes liepen niet in een lange broek. Ik moest er een rok van de nonnetjes over aantrekken,” zo vertelt Tonnie. Toestemming Theo werd geboren in Den Hoorn aan de Woudseweg, net over de blauwe brug. De huizen waren klein en het gezin groot met elf kinderen. Hij volgde de ambachtsschool en werkte later maar liefst vijfenveertig jaar bij Dalsem. Theo had verkering met een meisje uit Limburg maar in een tijd waarin er nog geen internet was, viel dat niet mee. Tonnie was bevriend met een van de zussen van Theo en zo kwam zij daar over de vloer. “Ik ben wel eens een avondje uit geweest met zijn broer, maar dat werd ‘m niet.” Gelukkig was de Limburgse relatie van Theo geen lang leven beschoren en zo kwamen die twee toch bij elkaar. Ze was wel erg jong. “Als we uit wilden, had ik toestemming nodig.” “Vraag het maar aan je vader,”

Foto: GvW-T

zei moeder Schilperoort. En dus wachtte Tonnie een goed moment af, bijvoorbeeld als vader alleen in de kippenschuur was, en pakte haar kans. “Wat vindt je moeder ervan?” vroeg pa Schilp. “Die vindt het goed,” zei Tonnie gauw. Druk Het jonge paar trouwde en ze kregen drie dochters. Daar zijn inmiddels drie schoonzonen en zeven kleinkinderen bij gekomen. Theo is druk in de moestuin die hij bij dochter Chantal heeft en hij houdt zich bezig met duiven. “Vroeger deed ik mee met wedstrijden maar dat is voorbij.” Hij probeert zijn hobby nu over te brengen op een kleinzoon. Tonnie doet aan schilderen, kaarten en ze is aan de gym. Ze vermaken zich dus prima. Als cadeau kregen ze van de kinderen een weekendje weg en een fantastische fotoserie van de hele familie. Plus een gegraveerd windlicht. Theo en Tonnie zijn een dankbaar bruidspaar!

Eerste Honey Highway rond Schiphol Echte Franse sferen in Den Hoorn.

Foto: GvW-T

Herfstmodeshow in Singelhof De reizende modeshow van Meijssen Mode komt op woensdag 19 september in Singelhof met haar nieuwe collectie voor dames én heren. Daarin worden de kleuren van komend najaar getoond. We zien paars en lila in combinatie met grijs, maar ook blauwtinten met klaproosrood en in bloemdessins met maïsgeel. Een mooie herfstkleur is mos-olijfgroen, gecombineerd met roze. De collectie van Meijssen Mode heeft basisstukken, gecombineerd met de hedendaagse look. In deze nieuwe collectie ziet u o.a. de volgende merken: Sommermann, Rabe, Erfo, Frank Walder, Le Comte, Germaine, Gollé Haug en Di Strick. Uiteraard zijn ook de basispantalons met elastiek rondom en de broeken van de merken Brax en Toni, zowel effen als met een dessin, als vanouds in de collectie opgenomen. De maatvoering loopt van maat 36 t/m 54.

De modeshow begint om 10.00 uur. U wordt ook verrast met een japon uit een ander tijdperk! Het geheel wordt afgesloten met een loterij voor alle bezoekers. Aansluitend vindt er een verkoop plaats.

Vol enthousiasme strooiden bestuurder Adnan Tekin en directeur Joost Wagemakers van Stichting Leefomgeving Schiphol samen met Harry Brockhoff en Marcel Zandvliet van Dutch Flower Group op woensdag 5 september bloemenzaad langs de Legmeerdijk. Hier ontstaat volgend voorjaar de eerste Honey Highway rond Schiphol: een paradijs voor bijen. “Dit is een pilot en een prachtig voorbeeld van hoe een idee mooi tot uitvoering komt door de juiste samenwerkingspartners. Daarom juich ik als gedeputeerde Natuur en Schiphol dit soort initiatieven alleen maar toe. Deze pilot

kunnen we breder inzetten en de Stichting Leefomgeving Schiphol ziet hier ook mogelijkheden toe. Dus ik zie dit als een mooi begin van nog meer bloemrijke bermen rondom Schiphol voor een groene, gezonde leefomgeving,”

aldus Adnan Tekin. Honey Highway is een initiatief van de Schipluidense biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil iets doen om bijen, hommels en vlinders te behouden en terug te brengen in Nederland. Snel en op grote schaal. Mensen hebben bijen immers nodig om de groenten en fruit te bevruchten. Door bermen van Rijkswegen, spoorrails en provinciale wegen en dijken in te zaaien met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad met 44 soorten wordt een blijvend paradijs voor bijen gecreëerd.

Opbrengst KWF collecte Tijdens de jaarlijkse KWF collecteweek van 2 tot 8 september is in Schipluiden 2516,- euro opgehaald. De KWF Kankerbestrijding bedankt alle gulle gevers voor hun bijdragen en de collectanten voor hun inzet. De opbrengst was iets hoger dan vorig jaar. Ook bedankt de KWF alle vaste donateurs en iedereen die via een digitale collecte hebben bijgedragen. Hiermee kan KWF werken aan haar doelstelling: minder kanker, meer genezing en betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.

De berm wordt ingezaaid met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad.

Foto: Honey Highway


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

IN

|

SCHIPLUIDEN Al vele jaren kan het publiek genieten van de toneelstukken van VAT ’75.

Twee eenakters in Schipluiden die u niet mag missen! Zin in een avondje heerlijk lachen? Zin om alle sores even te vergeten? Dan kunt u het beste meteen kaartjes bestellen voor de twee eenakters die VAT ‘75 op de planken gaat brengen. Op 25, 26 of 27 september a.s.

Albert Heijn Buckers Schipluiden

We bakken ze weer ,

LEKKERE DIKKE SPEKULAASROKKEN

Stel je voor, je zit gezellig, of gezapig zo u wilt, met je man van de avondrust te genieten met een haakwerkje. Geen TV aan, krantje erbij. Liefst ook geen telefoon. Maar ja, als ie rinkelt, neem je toch op. Het blijkt dochter Pien te zijn. Het is wel meteen gedaan met die rustige avond! Koningin De tweede eenakter heet: De Koningin. Het is eind jaren ‘80. Bea zit nog op de troon. Twee zussen, die compleet verschillend zijn, gaan traditiegetrouw op stap voor hun jaarlijkse uitje: naar Den Haag om de Gouden Koets voorbij te zien

U kunt nog t/m 23 september sparen voor vershoudzegels en tot en met 30 september volle spaarkaarten verzilveren voor lunchboxen en bekers van Royal VKB.

Iedere zondag open van 12.00 - 18.00 uur

Door Gemma van Winden-Tetteroo

vers van de dorpsbakker! Bakkerij - Theeschenkerij

THEO HOEK Dorpsstraat 29, 2636 CE SCHIPLUIDEN Tel.: 015 - 380 81 19 e-mail: t.hoek4@kpnplanet.nl • www.bakkerijtheohoek.nl

rijden op Prinsjesdag. Je verwacht een leuk tripje maar de dames pakken deze gelegenheid eigenlijk vooral aan om oud zeer op te halen. Wat moet dat worden? Kaartjes Afijn, u komt er maar op één manier

11

achter: haal kaartjes bij Net even Anders aan de Vlaardingsekade of bij Schoneveld Interieur aan de Keenenburgweg of bestel ze via kaarten.vat75@gmail.com en kom gezellig lachen en genieten. U krijgt in de pauze ook nog een drankje aangeboden.

Autoservice Schenkeveld voor al het onderhoud van uw auto. Tevens in- en verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s

Dorpsstraat 55, Schipluiden, 015-3808240 www.autoserviceschenkeveld.nl

Gaagweg 36 - Schipluiden Tel. 015 - 380 91 34 info@zuivelvanwinden.nl www.zuivelvanwinden.nl

RUIMERE OPENINGSTIJDEN OPENINGSTIJDEN Dinsdagmiddag van 12.30 - 17.30 uur Vrijdagmiddag van 12.30 - 17.30 uur Zaterdag van 09.00 - 16.00 uur

Bent u opzoek naar een leuk, betaalbaar en in het bijzonder origineel cadeau…? Ambachtelijk Zuivelboerderij Van Winden heeft voor u het zogenoemde ‘Midden Delfland pakket’ verkrijgbaar in elke prijsklasse.

Voor informatie, bezoek onze winkel of bel ons telefoon: 015 - 3809134


12

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

WOS in Beeld Zo Weekend Begin je weekend goed met Zo Weekend. Rij je naar huis op vrijdag, luister dan tussen 16.00 uur en 18.00 uur naar Daan Prins en knal je weekend in.

Weekoverzicht Benieuwd wat er deze week allemaal is gebeurd in de regio? Kijk vanaf vrijdagavond 19.00 uur naar een nieuw Weekoverzicht.

WOS Sport Komend weekend speelt Westlandia thuis tegen Rosmalen. Gaat de ploeg de eerste punten van het seizoen pakken? Bekijk de beelden a.s. maandag vanaf 19.00 uur in WOS Sport.

In WOS in Beeld zijn de wethouders van de gemeente Westland, Midden-Delfland en Maassluis uitgedaagd om als vrijwilliger mee te draaien bij de WOS. Maar zij krijgen niet zomaar een taak, want zonder dat zij het weten worden ze direct op belangrijke posities binnen de omroep ingezet. Gerard van der Wees, wethouder van de gemeente Maassluis, moet voor zijn stage al vroeg uit de veren. Hij mag namelijk meedraaien bij het ochtendprogramma van WOS Radio. Ook verzorgde Gerard voor dit programma een live radiobijdrage over de veerponten die tijdelijk uit de vaart zijn gehaald vanwege reparatiewerkzaamheden. Deze maand was de opname van de talkshow ‘Dit Was…’

extra bijzonder want wethouder Sonja Smit van Midden Delfland vervulde een belangrijke functie. En ook Wethouder Ben van der Stee liep mee bij de WOS. Hij verzorgde voor het sportprogramma van de regio samen met sportverslaggever Stefan van Eijk een live verslag van de 2e divisie wedstrijd: Rijnsburgse Boys – Exelsior Maassluis. WOS in Beeld is vanaf vrijdag 14 september om 19.30 uur te zien op WOS TV. Ook in de tweede aflevering van WOS in Beeld lopen de 3 wethouders een dag mee als vrijwilliger bij de WOS. Gerard van der Wees biedt dan ondersteuning aan de nieuwsredactie, Sonja assisteert het team van WOS Sport en Ben neemt de rol van nieuwspresentator op zich.

WOS Sport is terug! De competities zijn weer van start gegaan en dat betekent dat ook WOS Sport zijn plekje weer heeft gevonden in de weekendprogrammering op WOS Radio. Zaterdag (tussen 14.00 en 18.00 uur) en zondag (tussen 14.00 en 17.00) zitten de verslaggevers langs de lijn om jou te voorzien van alle verrichtingen van de regionale sportclubs. Na afloop wordt een kritische nabeschouwing met trainer of speler niet uit de weg gegaan. Daarnaast schuift elke dag

een studiogast aan om te praten over zijn of haar sport of vereniging. Uitslag gemist? Luister het terug op WOS.nl.

Water in Zicht De documentaire ‘Water in Zicht’ is een doorlopende ontdekkingsreis naar water uit onze regio. In de documentaire gaan we boven en onder water op onderzoek uit naar nieuwe ontwikkelingen in het water en het waterbeheer. Spontane ontmoetingen in de natuur en stad worden afgewisseld

KIJKEN EN LUISTEREN Ether: 87.6 FM Kabel: 93.1 FM Digitaal kanaal: CAIW 876, KPN, Telfort, XS4ALL 1050, T-Mobile 709 Digitaal kanaal: CAIW 12, KPN, Telfort, XS4ALL 1350, Ziggo 38 Of online op WOS.NL

BEKIJK DE VOLLEDIGE PROGRAMMERING OP WOS.NL

met mooie verhalen van bijzondere mensen die werken, wonen of leven met water. Een documentaire waarin het water tegen je televisiescherm aanklotst. Want water is overal en is er ook altijd al geweest. ‘Water in Zicht’ is vanaf 19 september elke woensdagavond om 19:30 te zien op WOS TV


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

Druiven proeven bij Nieuw Tuinzight

|

Wij zijn een bedrijf dat is onderverdeeld in twee onderdelen, te weten Paneelbouw en Elektrotechniek Wij hebben momenteel de volgende vacatures:

Paneelbouwer Heb jij passie voor de elektrotechniek? Ga jij uitdagingen en complexe werkzaamheden niet uit de weg? Dan ben jij onze paneelbouwer! Funcieomschrijving Als paneelbouwer ben je verantwoordelijk voor de (pre-) fabricage van componenten ten behoeve van complex equipment. Je taken bestaan uit het samenstellen van elektro componenten, het aan de hand van tekening samenstellen van schakel- en besturingskasten en het assembleren van elektro onderdelen. Jouw team Het team dat je komt versterken bestaat uit gedreven no nonsens mannen van verschillende leetijden. Hierin ziten onder andere projectleiders, werkvoorbereiders, engineers, tekenaars en monteurs. De vesiging in De Lier is de thuisbasis, van waar je samen met de collega’s de klanten bedient. Wat neem je mee? • Ervaring met paneelbouw • Elektrotechnische kennis op MBO niveau • Elektrotechnische tekeningen kunnen lezen • Je houdt van techniek • Je hebt de wil om je verder te ontwikkelen in de funcie • Aniciperend en een pro- acieve houding • Communicaief vaardig en beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrit Foto: AvD

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn vierde afgelopen weekend de Oogst Open Dagen. Twee dagen lang stond alles in het teken van de meest smaak-

volle Westlandse druiven. Dat betekende een kijkje in de kas, maar natuurlijk ook volop proeven van de druiven. Bezoekers konden genieten van alle soorten

druiven die op dit moment rijp zijn. Zie www.druivenkwekerij.nl voor meer informatie.

Heb jij passie voor de elektrotechniek? Ga jij uitdagingen en complexe werkzaamheden niet uit de weg? Dan ben jij onze Monteur Elektrotechniek!

Reanimatiecursus in Den Hoorn Maandagavond 17 september organiseert EHBO vereniging Den Hoorn een nieuwe reanimatiecursus voor beginners en het bedienen van een AED. Elke dag sterven 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Thuis

of op straat. Snelle hulp van buurtgenoten redt levens. De cursus wordt gegeven in de Rijstuin aan de Woudseweg 26 in Den Hoorn. De tijden zijn van 19.30 tot 22.30 uur. De cursus kost € 35. Diverse zorgverzekeraars vergoeden deze cursus. U kunt

zich opgeven via de e-mail: info@ehbodenhoorn.nl of via de Hartstichting. Na de cursus kunt u (niet verplicht) zich opgeven als burgerhulpverlener. Voor meer informatie kunt u terecht bij Edwin Rengelink email op bovenstaand e-mail adres.

Optreden Moving Voices Op vrijdag 21 september om 19.30 uur verzorgt het koor Moving Voices een optreden in Singelhof in Maasland. Moving Voices is een swingkoor dat bestaat uit gemiddeld 25 enthousiaste mannen en vrouwen, onderverdeeld in vier stemgroepen: sopranen, mezzosopranen, alten en tenoren.

Zij zingen de meest uiteenlopende hits. Zowel klassiekers zoals ‘Let the sunshine in’ uit de musical Hair en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy als moderne nummers zoals ‘Royals’ van Lorde. Deels in een eigen arrangement. Zo geeft het koor een unieke sound aan haar optredens. Naast

Monteur elektrotechniek (buitendienst)

de ‘gewone’ liedjes worden cabaretnummers gebracht. Publiek kan een avondje genieten van dynamische choreografieën, swingende muziek en meerstemmige zang afgewisseld met cabaret. De zaal gaat open om 19.00 uur. De entree bedraagt € 6 inclusief een kopje koffie of thee en een drankje.

Funcieomschrijving In deze funcie ben je verantwoordelijk voor de diverse elektrotechnische werkzaamheden bij onze klanten. Als monteur verricht je in teamverband of zelfstandig de diverse montagewerkzaamheden op onze projecten. Het is een veelzijdige funcie waarin je de relaie met de klant, collega’s en andere bouwpartners onderhoudt door een preig contact en advisering. Samen met een hulpmonteur voer je diverse klussen en projecten uit en probeer je deze hulpmonteur naar een hoger niveau te brengen. Jouw team Het team dat je komt versterken bestaat uit gedreven no nonsens mannen van verschillende leetijden. Hierin ziten onder andere projectleiders, werkvoorbereiders, engineers, tekenaars en monteurs. De vesiging in De Lier is de thuisbasis, van waar je samen met de collega’s de klanten bedient. Wat neem je mee? • Je hebt MBO werk- en denkniveau en relevante werkervaring • Je beschikt over sociale en communicaieve vaardigheden • Je hebt de wil om je verder te ontwikkelen in de funcie • Je bent in het bezit van rijbewijs B • Je houdt van techniek • Communicaief vaardig en beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrit Wat bieden we jou? • Een uitdagende en afwisselende funcie in een enthousiast team • 25 vakaniedagen en 13 ATV dagen volgens CAO klein metaal • Prima secundaire arbeidsvoorwaarden • Salaris in overleg • Wij hebben geen storingsdiensten • Mogelijkheden tot het volgen van cursussen • Een salaris ruim boven CAO- niveau Interesse? Wij kijken met veel enthousiasme uit naar je CV en moivaie. Stuur je CV en moivaie naar appie@vanwensenbv.nl. Voor vragen of meer informaie over deze vacature kun je contact opnemen met Albert Eikelenboom ( werkvoorbereider) Via telefoonnummer 0174-510489. Van Wensen BV Leewerf 1 2678 KD De Lier 0174-510498

Moving Voices zingt uiteenlopende hits.

Acquisiie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Foto: Moving Voices

13


14

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare

TOURCARAVAN te koop bel: 06-52278529

Wilt u goud of zilver verkopen?

Stichting Openbaar Onderwijs Westland verzorgt met haar tien scholen het openbaar onderwijs in negen dorpskernen in de gemeenten Westland en

Een enthousiast lid raad van toezicht

Chris van Waes is naast antiquair en juwelier ook gediplomeerd taxateur. Voor uw goud en zilver biedt Chris van Waes op basis van een vakkundige taxatie een goede prijs.

Midden-Delfland. De dagelijkse leiding van de scholen is in handen van de voorzitter van het college van bestuur. Alle scholen hebben een integraal verantwoordelijk directeur.

Stichting Openbaar Onderwijs Westland zoekt op korte termijn:

De Lier www.devlieten.nl

locatie Wilhelmina, ’s-Gravenzande www.obsdedriekleur.nl

Honselersdijk www.odhonselersdijk.nl

Den Hoorn www.obshetgaljoen.nl

Daltonlocatie, ’s-Gravenzande www.obsdedriekleur.nl

Maasland www.daltonschooldeschutse.nl

Monster www.willemsschool.nl

Naaldwijk www.openbaredaltonschool naaldwijk.nl

Poeldijk www.odpoeldijk.nl

Wateringen www.dekyckert.nl

De raad van toezicht, bestaande uit vijf leden, komt minimaal zes keer per jaar bijeen en treedt op als intern toezichthouder. De leden van de raad van toezicht zijn benoemd op basis van persoonlijke deskundigheid. Wij zoeken een lid van de raad van toezicht dat: • het openbaar onderwijs een warm hart toedraagt; • afiniteit heeft met het primair onderwijs in het algemeen en het openbaar primair onderwijs in het bijzonder; • beschikt over actuele vakinhoudelijke deskundigheid op het gebied van onderwijs. In het bijzonder valt te denken aan thema’s als passend onderwijs, speciaal onderwijs, de verbinding tussen onderwijs en zorg, onderwijskwaliteit en -innovatie; • afiniteit heeft met het Westland en/of Midden-Delland; • beschikt over politiek bestuurlijke sensitiviteit; • goed kan functioneren in teamverband en enthousiast en gedreven is om samen de volgende stap te zetten in het ‘waardegericht’ toezicht houden; • in staat is de leidende principes binnen de Stichting te bewaken en de organisatie te bevragen op de realisatie daarvan; • in staat is de dialoog met het college van bestuur te voeren, als klankbord kan functioneren en daarbij ook zelf initiatieven kan nemen; • beschikt over een voor de Stichting relevant netwerk. Informatie: Op verzoek wordt u een informatiepakket toegestuurd. Inlichtingen kunt u inwinnen bij mevrouw J. Looije, voorzitter van de raad van toezicht (T 06 - 2068 3040) of bij de heer J.M.A. van den Broek, voorzitter college van bestuur (T 0174 - 628572). Uw reactie graag vóór 5 oktober 2018 sturen naar Stichting Openbaar Onderwijs Westland, t.a.v. mevrouw J. Looije, Postbus 154, 2670 AD Naaldwijk. U kunt ook per e-mail reageren: rvt@stoow.nl.

Jan Barendselaan 66 / 2685 BV Poeldijk / T 0174 44 46 35 info@chrisvanwaes.nl / www.chrisvanwaes.nl

73 x 100 mm, Maassluise Courant, Schakel Miden Delland

De Hooipolder Diervoeders Rijksstraatweg 9a, Den Hoorn tel. 015 - 256 5366

Huisdiervoeders, klompen, ruitersport, computerborduren en nog veel meer.

Loop eens binnen!

Kernwaarden zijn zelfbewust, open, inspirerend, ontwikkelingsgericht, samen en ondernemend. Voor meer informatie: www.openbaaronderwijswestland.nl

Een blaasinstrument of toch liever slagwerk (incl. drums)? Leer van professionele leraren tijdens de individuele lessen! (half uur/week) + Instrument in bruikleen (dus geen aanschafkosten) + Voldoende gratis parkeergelegenheid bij leslocatie + Meespelen in het jeugdorkest of slagwerkgroep

Meer weten? info@caeciliaschipluiden.nl

Geopend woensdag t/m vrijdag 11.00 - 17.30 uur zaterdag 11.00 - 17.00 uur, of op afspraak.

Stichting Openbaar Onderwijs Westland is een ambitieus schoolbestuur. Openbare scholen hebben oog voor de eigenheid en talenten van kinderen en teamleden.

Een instrument leren bespelen? Kom bij Caecilia Schipluiden!

Samen muziek maken is leuker!

Uw vertrouwen waard

Voor meer informatie: www.hooipolder.nl


13 september 2018 De Schakel MiddenDelfland

MVV ‘27 in de slotfase toch nog langs Vierpolders Een kleine 90 minuten worstelde MVV ‘27 tevergeefs tegen het stugge en fysiek sterke Vierpolders, maar twee late oplevingen bezorgden de Maaslanders uiteindelijk de tweede overwinning in de bekerpoule. Het werd een wedstrijd waar je diep chagrijnig van zou worden, maar de Maaslandse toeschouwers konden naderhand toch met een kleine glimlach op het gezicht naar huis. Het begon zo voortvarend. In de tweede minuut stuurde Dennis Louter met een verre pass Huib van Barneveldt weg en zijn schot belandde maar net naast de paal. Binnen tien minuten kreeg Vierpolders via Ricardo Nijssen twee hele grote mogelijkheden. Bij die eerste kans zag Twan Lansbergen kans met zijn voet knap redding te brengen. De slordigheid sloeg vervolgens toe. Scheidsrechter Erik de Winter maakte het zichtzelf ook al niet gemakkelijk nadat hij een overtreding van Leon van Kersbergen had bestraft met geel en vervolgens inconsequent de regels hanteerde.

Sem Maaswinkel werd meerdere malen stevig en ongestraft aangepakt. Nadat Maaswinkel op zijn beurt aanvoerder Maikel Straatman aanpakte werd er weer wél een kartonnetje voorgehouden. Na de theepauze bleef MVV ‘27 worstelen met het spelletje. Achterin werd niet al te kordaat verdedigd en de gastheren konden maar lastig van het lijf gehouden worden. Vierpolders-middenvelder Glenn Stoffers profiteerde bijna van het slecht uitverdedigen aan Maaslandse kant. Met wat verse mankracht aan MVV ‘27-kant werd het voorin wat dreigender, hoewel er tot de 88e minuut gewacht moest worden op resultaat. Aan de linkerkant gaf invaller Aad Saranarasit de bal voor die door Huib van Barneveldt bij de tweede paal langs doelman Jamie de Jong gekopt werd (1-1). De opluchting was groot, maar MVV ‘27 moest eigenlijk nog wat meer binnen zien te halen om het doelsaldo van Vierpolders voorbij te streven. Twee minuten in de extra tijd verstuurde Leon van Kersbergen een prima pass richting Dennis Louter die de 1-2 maakte. Met inmiddels twee overwinningen op zak moet het toch logisch zijn dat er een bekervervolg in zit. De andere wedstrijd in deze poule, Stellendam NBSVV, eindigde in een 2-2 deling.

SV Den Hoorn neemt afscheid van verzorger Harrie Brouwers Bij de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen neemt SV Den Hoorn afscheid van een clubicoon. Op 23 september neemt Harrie Brouwer afscheid van zijn taken als verzorger bij de vereniging. Brouwers is 23 jaar het gezicht, of liever de handen, geweest van de medische staf van het eerste en tweede elftal van de vereniging. Hij was meer dan verzorger; een vraagbaak, een luisterend oor en een baken voor iedereen die om één of andere reden niet kon spelen en daarom ‘even naar Harrie’ werd gestuurd. Het eerste elftal van de SV speelt zondag 23 september haar eerste competitiewedstrijd thuis tegen GLZ Delfshaven. Na de wedstrijd rond 16.30 uur zullen spelers, leden en overige aanwezigen afscheid nemen van Harrie Brouwers. Hele generaties kennen Harrie als de altijd opgewekte en

sympathieke persoon voor wie nooit een vraag te veel was. Badmuts Enkele jaren terug toen Harrie 60 jaar werd ging captain Donny van den Bos in de 60ste minuut -zogenaamd geblesseerd- liggen, recht voor de overvolle tribune. Harrie kwam aangesneld met al zijn tassen en vroeg aan Donny waar de pijn zat? Donny lachte, zei: ik heb helemaal niks, maar kijk maar naar de tribune. Daar stond het hele legioen van Den Hoorn met een kale badmuts op, Harrie toe te zingen met een luid ‘Lang zal hij leven!’. Mooi moment om nooit meer te vergeten. Langs de lijn Harrie heeft het moeilijke besluit om te stoppen genomen om hierdoor wat vaker tijd bij zijn familie te kunnen doorbrengen. Gelukkig heeft hij toegezegd om nog regelmatig langs de lijn te zijn om te kijken hoe de jongens op het veld het er vanaf brengen en om iedereen weer even te begroeten.

15

Nederlands korfbalteam geeft clinics bij korfbalvereniging ODO

Taart voor korfbalvereniging ODO als winnaar van de Sportplezierverkiezing van het jaar 2018 van bondscoach Wim Scholtmeijer. Foto: Edwin Sonneveld

De korfbalinternationals van Team NL gaven vrijdagmiddag en avond sportieve clinics bij korfbalvereniging ODO uit Maasland. ODO won de clinics van Team NL omdat de korfbalvereniging afgelopen voorjaar door de korfbalbond KNKV is uitgeroepen tot winnaar van de Sportplezierverkiezing van het jaar 2018. Ook afgelopen vrijdag straalde het sportplezier en van alle kanten vanaf! De clinics trokken veel bekijks, en bijna alle jeugdleden waren deze zonnige vrijdagmiddag van de partij. Er werden door de 8 internationals veel tips en tricks gegeven en er is lekker geoefend. Na elke ronde van de clinic werden handtekeningen verzameld en konden de jeugdspelers op de foto het hun korfbalhelden. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, ook door

ouders, broertjes en zusjes die niet deelnamen aan de clinic. Schema Team NL, het Nederlandse korfbalteam, vertegenwoordigt Nederland in oktober op het Europees Kampioenschap tegen de 15 beste landen van Europa, maar maakte voor de jeugdleden van ODO toch ruimte in hun drukke schema. Bondscoach Wim Scholtmeijer feliciteerde ODO en gaf aan: “Ondanks dat we midden in de voorbereiding voor het EK in oktober zitten, vinden we het belangrijk hier te zijn om de verbinding met de verenigingen en jeugd te maken.” Sportplezier ODO-voorzitter Jaap van Vliet liep de hele middag lachend rond en zei: “De clinics overtreffen mijn stoutste dromen, zoveel plezier dat onze jeugd heeft met de mensen van TeamNL Korfbal. Of wij ooit

Clubcompetitie JoCoDam van start JoCoDam is het nieuwe damseizoen 2018-2019 begonnen met de clubcompetitie. Het doel is om aan het einde van het seizoen de clubkampioen en tevens de kampioen van Maassluis/Maasland te kunnen presenteren. De uitslagen van de 1e ronde zijn: John Moens-Clinton Mangoenkorso 2-0; Johan Pronk- Wim de Kok 1-1; Cor van Staalduynen- Tonnie v.d. Klis 2-0; Job Tuit – Ben van Kampen 0-2.

Er is nog plaats voor nieuwe leden, die ook aan deze clubcompetitie kunnen deelnemen. Er wordt gespeeld op vrijdagmiddag en er is mogelijkheid om op donderdagavond te spelen. JoCoDam komt samen in wijkcentrum De Flat, Dr. Jan Schoutenlaan 187. Bel voor inlichtingen met voorzitter John Moens 010-59 22564 of secretaris Job Tuit, 010-5914352.

NTO Maasland start met Grote Clubactie

Harrie Brouwers is 23 jaar het gezicht geweest van de medische staf van het eerste en tweede elftal van de vereniging. Foto: SV Den Hoorn

|

Leden van NTO Maasland starten op zaterdag 15 september met de lotenverkoop van de Grote Clubactie. Vanaf die dag gaan zij langs de deuren om inkomsten op te halen voor hun club. NTO Maasland gaat net zoals bijna 6.000 andere verenigingen op pad. Met de Grote Clubactie realiseren verenigingen extra inkomsten. Een lot kost € 3, waarvan maar liefst 80% direct naar de club gaat. Peter Kok, voorzitter van NTO Maasland: “Dit jaar hopen wij met de opbrengst een

Airtrack te kunnen aanschaffen. Wij kunnen de steun van onze omgeving dus goed gebruiken!” NTO Maasland doet al vele jaren mee. Vorig jaar werd van de opbrengst een nieuwe lange mat aangeschaft. Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van € 100.000. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 12 december. Vanaf 13 december staat de trekkingsuitslag op www.clubactie.nl.

een international opleiden weten we natuurlijk nog niet, maar dat we doorgaan met het stimuleren van plezier in de sport staat als een paal boven water. TeamNL Korfbal, bondscoach Wim Scholtmeijer en het KNKV, dank jullie wel voor dit mooie evenement.”

Schaaksimultaan op basisscholen Van maandag 17 september tot en met vrijdag 28 september komt er op diverse basisscholen in Midden-Delfland, Westland en Hoek van Holland een (oud-)schaakkampioen een schaaksimultaan geven tegen maximaal 15 kinderen gedurende een uur. Er zijn nog enkele mogelijkheden voor deze gratis simultaans op basisscholen. Meer informatie bij Ard Dekker, de coördinator van het Schoolschaakplan Westland: aedekker55@ gmail.com 06-23928006.

AV’40: De Houtloop Atletiekvereniging AV’40 organiseert zondag 16 september De Houtloop. Voor de jeugd tot en met 12 jaar is er een loop van 1,5 km op gedeeltelijk door het park. De start is om 10.30 uur en de deelname gratis. Om 11.00 uur starten de lopen van de 5, de 10 of de 15 km. De deelname hieraan kost € 2,00. Deze lopen worden gehouden door de Hertenkamp en de Delftse Hout. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 10.00 uur. AV’40 is gelegen aan de Sportring 12 achter de Sporthal Brasserskade. Douche-, kleed- en parkeergelegenheid voldoende aanwezig. Inlichtingen: Gerard Aarts 06-10459682 of www.av40.nl.

Klaverjassen Sport en Spel Na een zonnige zomerstop gaat Sport en Spel weer een nieuw klaverjasseizoen tegemoet. Vrijdag 14 september om 20.00 uur, start het klaverjassen weer in de Link, bij de Rooms-Katholieke kerk te Maasland. Iedereen is van harte welkom om een potje mee te kaarten. Je hoeft geen lid te worden, maar hoe vaker je komt hoe meer kans er is om kampioen van het seizoen te worden.


16

|

De Schakel MiddenDelfland 13 september 2018

zonwering | terrasoverkappingen | vitrona.nl

laat u verrassen door het nieuwe

Buitenleven!

uitnodiging

Tijdens deze twee dagen tonen wij u

terrasoverkappingshow

schuifbare en Louvre terrasoverkappingen.

vrijdag 14 en zaterdag 15 september

openingstijden naaldwijk: vrijdag: 09:00 - 17:00 uur zaterdag: 10:00 - 17:00 uur

  

vitrona.nl

verschillende oplossingen in vaste, U wordt verrast met heerlijke culinaire hapjes welke door de plaatselijke chefkok op een ‘Green Egg’ worden bereid. Van uw droomoverkapping maken wij een gratis 3D-visualisatie t.w.v. € 300,Graag tot komend weekend!

showroom naaldwijk grote woerdlaan 36c 2671 cl naaldwijk t 0174 - 631 125

Md 2018 09 13  
Md 2018 09 13