Page 1

HONDDZO

EEN UITGAVE VAN UITGEVERIJ WEST MEDIA

NUMMER 1 | JULI 2017 | HONDENZO@UITGEVERIJWESTMEDIA.NL

VERZORGING TIPS

E! E M S I T A EEM GR

N

MET BEHULP VAN DE HANDIGE CHECKLIST IN DIT MAGAZINE GA JE GOED VOORBEREID OP VAKANTIE.

WIE GEEFT ASIELHOND BULLY EEN TWEEDE KANS GAAT RAKKER MEE, OF BLIJFT HIJ THUIS? KNIPPEN, SCHEREN, PLUKKEN, ONTWOLLEN… EEN HONDENTRIMMER HEEFT VOOR IEDER VACHTTYPE DE JUISTE TECHNIEK IN DE VINGERS.

WIN EEN FOTOSHOOT MET JOUW HOND EN KRIJG DE LEUKSTE FOTO OP CANVAS HOND&ZO PAGINA 1 | JULI 2017


Dé Dierendrogist op het gebied van natuurlijke middelen Animal-Nature in Monster is Dé Dierendrogist van het Westland met een breed assortiment aan natuurlijke middelen voor dieren. Ons aanbod varieert van voedingssupplementen voor inwendig gebruik tot een complete vachtverzorgingslijn voor de huid en vacht van honden, katten en paarden. In de winkel en webwinkel is keuze uit meerdere merken waaronder ook de Animal-Nature collectie; een eigen lijn van 100 % natuurlijke shampoo met

I.C.A.D.A. keurmerk. Veel dieren reageren steeds gevoeliger op de synthetische toevoegingen in producten. Onze natuurlijke verzorgingslijn is in deze gevallen vaak een goede oplossing. Dierenbezitters die voor zichzelf bewuste keuzes maken, willen dit vaak ook voor hun dier doen. Hiervoor kunnen zij bij ons terecht voor de juiste producten en een goed advies. Zo zien wij bijvoorbeeld een steeds grotere belangstelling voor natuurlijke vlo en teek middelen. Ons assortiment hierin wordt steeds uitgebreider. Maar bijvoorbeeld ook voor gedragsproblemen zijn er diverse middelen die de gemoedstoestand van een dier kunnen beïnvloeden en eventuele angsten kunnen verminderen. Naast deze producten kunnen wij u ook helpen met adviezen om bepaalde andere maatregelen te nemen. Eigenaresse van Animal-Nature, Mireille Wildschut-Hageman, is 26 jaar geleden begonnen met een trimsalon. Daarnaast geeft ze al meer dan 10 jaar les op een hondenschool. Zo’n 14 jaar geleden is Mireille afgestudeerd bij kenniscentrum natuurgeneeskunde Silverlinde in Breda. Hierdoor heeft zij een gedegen achtergrond om advies te kunnen geven op het gebied van natuurgeneeskunde. De trimsalonwerkzaamheden worden de laatste tijd afgebouwd en de winkel en webwinkel van Animal-Nature gaan nu echt de hoofdzaak worden.

HOND&ZO PAGINA 2 | JULI 2017

Daarnaast is Animal-Nature ook een groothandel in natuurlijke producten voor dieren en levert onder meer aan dierenwinkels, trimsalons, dierenartsen en diertherapeuten. Bij Animal-Nature kunt u dus terecht voor producten en advies voor zowel fysieke klachten als gedragsproblemen. Wij helpen u graag om de gezondheid en het welzijn van uw dier te verbeteren.

Contact: Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met Animal-Nature Mireille Wildschut-Hageman Jasmijnstraat 2 2681 EE Monster Telefoon: 0174-243426 Email: info@animal-nature.nl Internet: www.animal-nature.nl


INHOUDS OPGAVE JULI 2017

|

HOND&ZO

04

EEN UITGELATEN HOND: Honden- UitlaatService Westland, voor een uitgelaten hond

05

JONGE HONDEN, HET ZIJN NET KINDEREN Opvoeden is een combinatie van trainen en spelen

07

VERSE VOEDING EN VERANTWOORDE SNACKS Sinds internet is er steeds meer informatie beschikbaar over huisdierenvoeding.

09

FIJN ALS HOND EN BAASJE TEVREDEN ZIJN Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van een hondenvacht

13

DE PERFECTE HALSBAND VOOR JE HOND Bij pups wordt meestal de keuze gemaakt voor een nylon halsband

15

COLOFON GAAT RAKKER MEE, OF BLIJFT HIJ THUIS? U heeft de verplichting tot een rabies-vaccinatie zodra u een grens passeert.

19

EEN FOTOSESSIE, EEN FEESTJE Honden vinden de aandacht heerlijk en gaan zich ernaar gedragen

20

KIEST U VOOR EEN HOND UIT HET ASIEL? Op dit moment zijn alle hondenkennels bezet, geeft u ze een kans?

22

HEERLIJK WANDELEN MET UW HOND Uitlaatgebieden in de regio

HOND&ZO IS EEN UITGAVE VAN Uitgeverij West Media, Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Tel. 0174-6 24 212, TIPS EN SUGGESTIES: Voor al uw tips en suggesties over ons magazine Hond&Zo, leuke verhalen over uw hond of foto’s kunt u contact opnemen met hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl of via 06-40578087 SALES: Suzanne van Leeuwen, Manouk van Duijn REDACTIE: Fenna Wolve GRAFISCH ONTWERP: Heidi Voskamp Wilt u adverteren in de komende editie van dit magazine, dan kunt u een mail sturen naar hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl Het volgende nummer komt uit op eind september.

HOND&ZO PAGINA 3 | JULI 2017


EEN UITGELATEN HOND U houdt zielsveel van uw hond. Uw lieve viervoeter is als een kind voor u, geeft u onvoorwaardelijke liefde en is trouw naar het baasje. Maar u bent wel eens één of meerdere dagen weg en dan wilt u dat uw hond uitgelaten wordt door een betrouwbaar persoon. Niet alleen betrouwbaar naar uw hond toe, maar ook persoonlijk betrouwbaar, want u geeft de sleutel van uw woning aan hem af om uw hond op te halen en weer thuis te brengen wanneer u niet thuis bent.

WE ZIJN IN HET BEZIT VAN EEN EIGEN OMHEINDE HONDENSPEELTUIN Natuurlijk moet die persoon weten hoe honden reageren in een roedel en hij moet kunnen ingrijpen als een andere hond vervelend is naar uw hond. Met een gerust hart laat u de hond en de woning achter u. Want die persoon die regelt de opvang van uw lieve hond, zoals u het wilt. Uw hond wordt thuis opgehaald en terug gebracht. Wij zijn in het bezit van HOND&ZO PAGINA 4 | JULI 2017

een speciaal ingerichte bus. De bus is uitgerust met op maat gemaakte hokken met antislip vloeren en roestvrij stalen hokken. Diverse afmetingen voor verschillende grote honden. Tevens voorzien van een ventilator om de temperatuur aangenaam te houden. De bus wordt elke week volledig gereinigd en gedesinfecteerd, indien nodig 2 keer per week.

Speeltuin - Wij laten uw hond uit op de mooie stranden en bossen van Westland en zijn in het bezit van een eigen honden speeltuin, omheind dus veilig ook voor de honden die minder goed luisteren. Gecertificeerd - In principe kan iedereen die gevoel heeft voor honden een uitlaatservice beginnen.


HONDENUITLAATSERVICE

WESTLAND, VOOR

EEN UITGELATEN

HOND HONDENUITLAATSERVICE WESTLAND

Adres: Honselersdijk Telefoon: 06-41305343 Email: info@husw.nl www.HUSW.nl

Belangrijk is wel dat deze persoon meer dan een gevoel voor honden heeft en daarom hebben wij de cursus eigenaren hondenuitlaat service bij de Martin Gaus Academie gevolgd. Hier leerde wij meer over roedelgedrag, rassen karakters en EHBO bij honden. Nieuwe klant? Ik kom graag kennismaken

met u en uw hond. Tijdens het kennismakingsgesprek leg ik u uit hoe omga met uw en de andere honden in de roedel. Uitleg over het ophalen, thuis brengen, sleutelbeheer, en roedelgedrag. Ik loop een rondje met uw hond om te kijken of er vertrouwen over en weer is. Bel of mail mij voor een afspraak.

Opvoeden is een combinatie van trainen en spelen

JONGE HONDEN, HET ZIJN NET KINDEREN Voor de opvoeding en training van een pup of volwassen hond is er natuurlijk een ruim aanbod van hondenscholen. Maar naast een cursus kun je ook thuis een hond al veel leren aan de hand van een aantal basisregels. Ten eerste is het van belang om consequent te zijn. Iets moet wel of niet mogen en niet de ene keer wel en de andere keer niet. Dat laatste brengt de hond in de war en hierdoor gaat hij het nooit leren. Daarbij is het van belang om op het juiste moment te belonen. Op het moment dat je de hond bijvoorbeeld “af� aan het leren bent, is het heel belangrijk dat je pas beloond als de hond echt goed ligt. Als je per ongeluk beloont terwijl de hond alweer opstaat, heeft de hond eigenlijk voor de verkeerde handeling een beloning gekregen. Het is raadzaam om voor de beloning kleine en zachte traktaties te gebruiken. Als de hond namelijk te lang bezig is met het oppeuzelen van zijn traktatie dan is hij zijn aandacht kwijt. Behalve dat de hond allerlei zaken aangeleerd moet krijgen is het in de opvoeding minstens zo belangrijk dat je voldoende met hem gaat wandelen en dat hij actief bezig kan zijn. Het wordt aangeraden om minimaal twee keer per dag met de hond naar buiten te gaan en hem daar goed moe te laten worden. Daarnaast is het voor de relatie tussen hond en baasje belangrijk om niet altijd maar met trainen bezig te zijn, maar ook af en toe gewoon lekker ontspannen met elkaar spelen.

HOND&ZO HOND &ZO PAGINA 5 | JULI 2017


Dierportiek.nl

Uw toegang tot natuurlijke huisdierproducten en meer! Carnibest: Complete diepvriesvoeders. Bestel 10 van 1 smaak Carnibest en ontvang altijd 10% korting! Pett: diepgevroren Barfvoeding en 100% Natuurlijke snacks Check onze natuurapotheek voor de beste natuurgeneesmiddelen voor honden.

Dierportiek.nl Uw webshop dichtbij!

www.dierportiek.nl | info@dierportiek.nl | 0174 540145

DE dierenwinkel op de markt HET GROOTSTE ASSORTIMENT VERANTWOORDE, GEZONDE EN SUPERLEKKERE SNACKS VOOR UW TROUWE VRIEND. BIJVOORBEELD ONZE PUUR NATUUR BEEFTRAINERS

-´S Gravenzande-Wateringen-Naaldwijk-Maassluis-Delft-ZoetermeerHOND&ZO PAGINA 6 | JULI 2017


DIERVOEDING

Verse voeding en verantwoorde snacks Hondenbezitters willen hun trouwe viervoeters natuurlijk zo gezond mogelijke voeding voorschotelen. Vanaf 2002 kwam er, dankzij de opkomst van het internet, steeds meer informatie beschikbaar over huisdiervoeding. Sindsdien wordt verse voeding alsmaar bekender. Het zogenaamde B.A.R.F.-dieet is de afgelopen jaren wereldwijd bekend geworden. Volgens de principes van dit dieet bestaat het hondenvoer uit natuurlijke, rauwe producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Honden zijn grotendeels carnivoor. Voeding op basis van veel vers vlees gecombineerd met de juiste grondstoffen zoals rijst voorziet de hond van het meest complete en verteerbare voedsel.

Er zijn inmiddels legio merken voor diepvriesvoedingen op de markt. Velen zijn ‘enkelvoudig’ ofwel niet compleet. Compleet wil zeggen dat het alle voedingstoffen bevat; het gaat hier dan om onder andere alle aminozuren, vitamines, mineralen, sporenelementen. Enkelvoudige producten hebben niet al deze extra voedingsstoffen. Of de voeding enkelvoudig is of niet, is te herkennen aan de aanduiding op het etiket.

Diepvriesvoeding is ook te combineren met droogvoer. Dit laatste moet dan van een dusdanig hoge kwaliteit zijn en in de juiste verhoudingen worden aangeboden, zodat het lichaam van het huisdier niet belast wordt. Het is soms even zoeken naar de juiste voeding en niet alle honden kunnen het droge voer (meer) verdragen. Voor deze dieren is alleen verse voeding nog geschikt. Een dierenspeciaalzaak is gespecialiseerd in natuurlijke voeding en kan altijd het juiste advies geven. Naast de standaard voeding kunnen honden ook tussendoor worden verwend met verantwoorde snacks. Belangrijk hierbij is dat de snacks luchtgedroogd zijn en geen toevoegingen bevat. Binnen het ruime assortiment van 100% natuurlijke snacks is er ook voldoende aanbod voor honden met voedselintolerantie. Deze snacks zijn bijvoorbeeld op basis van struisvogel, kameel of vis. Ook voor de snacks geldt dat een dierenspeciaalzaak de juiste kennis in huis heeft voor een goed advies.

»

Veel honden krijgen verse voeding, maar dit is niet altijd complete voeding met alle nodige vitamines, mineralen en aminozuren. Een dierenspeciaalzaak kan het juiste advies geven over natuurlijke voeding en verantwoorde snacks.

HOND&ZO PAGINA 7 | JULI 2017


Jumper Maassluis Electraweg 2c 3144 CB Maassluis 010 5912361

€ 4,95

15 kilo

€ 24,95

ProbeerAanbieding max 2 zakken per klant

CaroCroc Premium line

Naam: __________________________ Adres: __________________________ Woonplaats: _____________________ E-mail: __________________________ Procare Standaard Fit.

3 kilo

€ 6,95

15 kilo

€ 29,95

ProbeerAanbieding max 2 zakken per klant

Procare Standaard Fit

Naam: __________________________ Adres: __________________________ Woonplaats: _____________________ E-mail: __________________________ Smolke Kip of Lam&Rijst Varianten

4 kilo

15 kilo

€ 8,95

€ 29,95

ProbeerAanbieding max 2 zakken per klant

Smolke Kip of Lam&Rijst

Naam: __________________________ Adres: __________________________ Woonplaats: _____________________ E-mail: __________________________

Aanbiedingen alleen geldig met ingevulde bon en alleen in vestiging Maassluis HOND&ZO PAGINA 8 | JULI 2017

Bon volledig invullen Geldig t/m 13-08-2017

3 kilo

Bon volledig invullen Geldig t/m 13-08-2017

De gehele Premium line.

Bon volledig invullen Geldig t/m 13-08-2017

INLEVERBON

INLEVERBON

INLEVERBON

Aanbiedingen alleen geldig met ingevulde bon en alleen in vestiging Maassluis


VERZORGING

FIJN ALS HOND EN BAASJE WEER TEVREDEN ZIJN Tijdens een bezoek aan de trimsalon worden honden volledig in de watten gelegd. Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van een hondenvacht. Er zijn veel soorten vachten en ieder type vereist een andere trimtechniek. Hondentrimmers beschikken dus over brede vakkennis, zowel theoretisch als praktisch. De te gebruiken trimtechniek hangt af van het type vacht. Zo hebben Bouviers, Schnauzers en de meeste terriër rassen bijvoorbeeld een vacht die geplukt moet worden. Hierbij wordt de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes weggenomen zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om te groeien. Berner Senners en Golden Retrievers worden in de trimsalon vaak ontwold. In de ruiperiode wordt met deze methode hun onderwol uit de vacht gekamd. Andere technieken die de trimmer gebruikt om de hondenvacht optimaal te verzorgen zijn: knippen, scheren, effileren (uitdunnen), wassen en föhnen.

»

Lees verder op de volgende pagina

Wij nemen alle tijd voor uw hond. Kom langs voor een gratis puppy knipbeurt en laat uw puppy kennismaken met onze trimsalon. Dit is belangrijk voor de socialisatie voor de hond en op deze manier kan de hond wennen aan alle geurtjes en geluiden in de trimsalon.

We hebben een haal en breng service

Bezoek onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van onze acties en werkzaamheden in de trimsalon. Voor meer informatie kunt u ons natuurlijk ook bellen 06-51571246. HOND&ZO PAGINA 9 | JULI 2017


!BORSTELEN MAAR Voor elk vachttype is er wel een geschikte borstel te vinden. De bekendste en meest verkochte borstel is de slickerborstel; de fijne gebogen metalen haakjes zijn ideaal om klitten te ontwarren. De

rubberborstel bestaat uit een rubberen vlak met eveneens rubberen noppen. Deze borstel wordt meestal aangeraden bij een korte vacht en wordt ook wel het terriërmatje genoemd. Voor de afwerking van de

Plukken, knippen of ontwollen Ook de regelmaat van de bezoekjes hangt van het soort vacht af. Zo moeten honden met kroesvachten soms wel om de maand naar de salon, terwijl ruwhaarvachten vaak met twee tot vier bezoekjes in het jaar voldoende verzorging krijgen. Vanzelfsprekend bepaalt de vacht en de grootte van de hond ook de duur van de behandeling. De één is na anderhalf uur weer klaar om naar huis te gaan, terwijl de trimmer voor een ander soms wel vier uur uit moet trekken. De meeste honden worden tijdens hun trimbeurt ook gewassen. Ook honden die niet dagelijks door de modder rollen worden vies en iedere hond is dan ook wel eens toe aan een wasbeurt. Zand, stof, oude huidschilfers en bijvoorbeeld uitlaatgassen zorgen ervoor dat de vacht van de

»

In de trimsalon wordt de hondenvacht volledig verzorgd door echte vakmensen. Indien nodig kan de trimmer ook gelijk de nagels knippen en de gehoorgang en het gebit van de hond verzorgen.

HOND&ZO PAGINA 10 | JULI 2017

JE KAN AAN DE VACHT VAN JE HOND ZIEN OF HIJ GEZOND IS


borstelbeurt kan een poetsborstel gebruikt worden. De zachte haren van deze borstel geven een glanzend en zacht uiterlijk aan de vacht.

hond vies ruikt en er niet mooi uitziet. Bij het wassen van de hond moet er wel gebruik worden gemaakt van speciaal daarvoor ontwikkelde hondenshampoo. Behalve dat het vuil verwijderd kan een wasbeurt ook het verharen versnellen in de ruiperiode. Door het wassen gaan de haarzakjes open en worden dode haren sneller losgelaten. Na het wassen wordt de hond gefรถhnd en geborsteld om verklitten tegen te gaan. In de trimsalon wordt vaak niet alleen maar de vacht van de honden onder handen genomen. Indien nodig kan de trimmer vaak ook gelijk de nagels knippen en de gehoorgang en het gebit verzorgen. Daarnaast kan de hondentrimmer vaak aan de conditie van de vacht zien of de hond gezond is of niet. De trimmer zal zelf geen diagnoses stellen, maar hij of zij kan de hondenbezitter wel adviseren om de dierenarts te bezoeken als dat nodig blijkt te zijn.

Vacht in het schuim Gebruik voor het wassen van een hondenvacht nooit gewone shampoo, maar speciaal daarvoor ontwikkelde hondenshampoo. Het nut van deze shampoo is onder andere het verwijderen van vuil, schilfertjes, vlooien en teken, en het geven van glans. Daarnaast kan een shampoo ook medicinale of therapeutische

stoffen bevatten. Welke shampoo je het beste kan gebruiken hangt af van het type vacht en van de aanleiding om de hond te wassen. Want als de vacht gewoon vies is na een middagje in het bos, heb je bijvoorbeeld een andere shampoo nodig dan wanneer de hond huidproblemen heeft.

exalto trimshop

Markt 8 3142 GG Maassluis Tel. 010-5920317 behandeling volgens afspraak

Lydia Exalto Gediplomeerd hondentrimster HOND&ZO PAGINA 11 | JULI 2017

: TRIMSHOPEXALTO


Unieke halsbanden speciaal voor u geselecteerd Hondenhalsbandmerken die avicentra verkoopt: 1. Hunter: Hunter staat voor hoge eisen wat betreft kwaliteit en functionaliteit. De kwaliteit van de individuele producten, gecombineerd met een attractief design, een hoge functionaliteit en een maximale veilligheid staan op de voorgrond. 2. Northern Moods: Alle honden halsbanden en lijnen worden gemaakt van de beste kwaliteit zadelleder en de mooiste Italiaanse accessoires. Het zadelleder garandeert jarenlang plezier, ook bij intensief gebruik. Het leder wordt in eigen atelier met de hand tot halsband verwerkt. Het proces is veelomvattend, denk aansnijden, stansen, schuren, stikken, polijsten en dan de finish en controle. 3. Rogz for Dogz: Rogz for Dogz is op de markt gebracht als het coolste huisdierenmerk ter wereld. Rogz for Dogz hondenaccessoires en speeltjes hebben de meest ingenieuze ontwerpen en met hoge entertainment waarde waar uw hond altijd van zal houden. 4. Bellomania: De halsbanden van Bellomania hebben een luxe uitstraling en zijn in verschillende soorten en maten verkijgbaar. Ze zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te gebruiken bij het uitlaten van je hond. Wil je dat je hond er goed bij loopt, maak dan nu kennis met deze halsbanden. 5. Doxtasy: Doxtasy is een merk wat voornamelijk leer en stof in het assortiment heeft. Doxtasy heeft veel leren halsbanden, leren hondenriemen, leren tuigen en hondenkleding. Daarnaast heeft dit leuke merk ook gedacht aan de kleine honden. Speciaal voor de kleine hondenrassen heeft Doxtasy stoffen hondentuigjes, kleine halsbandjes en draagtassen. Vooral geschikt voor het socialiseren van jonge pups of dragen van oudere hondjes

Kerkpad 3/5 | 2681 BJ Monster | T: 0174-287105 E: info@avicentra-dierenspeciaalzaak.nl HOND&ZO PAGINA 12 | JULI 2017


HALSBANDEN

DE PERFECTE HALSBAND VOOR IEDERE HOND Het liefst lopen honden natuurlijk lekker los op het strand of in de bossen. Maar tijdens de dagelijkse rondjes in de buurt zal de hond toch regelmatig aangelijnd lopen. Een goede halsband is dan van belang. Wouter Westeijn van Avicentra Dierenspeciaalzaak uit Monster legt uit waar je op moet letten bij de aanschaf van de perfecte halsband en een bijbehorende riem. “Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van een halsband is uiteraard de vraag of deze goed bij de hond past. De maat moet goed zijn, maar ook de breedte en het gewicht moeten in balans zijn met de hond. Zo zal een bredere halsband met zware sierstenen bijvoorbeeld niet bij een Chihuahua passen”, begint Westeijn. “Halsbanden die wij momenteel veel verkopen zijn leren halsbanden ingelegd met allerhande siersteentjes en ornamenten. Ook kunststof halsbanden in opvallende kleuren of met sprekende patronen gaan veelvuldig over de toonbank.”

band in die situatie ook nog groter en kleiner gesteld kan worden. “Dit geldt uiteraard voor een (bijna) volwassen hond waarvan de halsmaat niet heel veel meer verandert. Bij pups of halfvolwassen honden wordt meestal de keuze gemaakt voor een nylon halsband vanwege de grotere verstelmogelijkheden, waardoor men langer met de halsband kan doen”, aldus Westeijn.

Bij het uitzoeken van een bijbehorende hondenriem spelen breedte, lengte en gewicht een belangrijke rol. Daarnaast is persoonlijke smaak qua materiaal, kleur en eventuele ornamenten een belangrijke factor. De bekende rollijnen worden volgens Westeijn door veel hondenbezitters gebruikt en dan met name bij kleine en middelgrote rassen. “Het voordeel hierbij is dat de hond bewegingsruimte heeft maar niet kan ontsnappen. Een rollijn is al gauw vijf tot acht meter lang en dit is tevens een nadeel, want daardoor heeft men de hond minder onder controle.”

De maat van een halsband is goed als er twee tot drie vingers tussen halsband en nek van de hond geplaatst kunnen worden. Helemaal perfect is het als de hals-

»

Een halsband moet goed bij de hond passen; de maat moet kloppen en de breedte en het gewicht moeten goed in balans zijn met de hond.

HELEMAAL IN:

LEREN HALSBANDEN INGELEGD MET SIERSTEENTJES

ENTEN

EN ORNAM

HOND&ZO PAGINA 13 | JULI 2017


Discus De Lier....

De best gesorteerde dierenspeciaalzaak in de regio! • Dealer van o.a. Carnibest, Pett Natuurlijke Hondensnacks, Healthy Dog en Jarco • Discus De Lier bezorgt iedere woensdagavond gratis in Westland, Midden Delfland, Hoek van Holland en Maassluis.

Hoofdstraat 11 | 2678 CE De Lier Telefoon: 0174-512203 E-mail: delier@discus.nl

Natuurlijk is jouw hond de liefste, leukste, schattigse, stoerste of braafste hond die er is.

Op deze pagina zie je daar een paar schitterende voorbeelden van. Heb jij nou ook een leuke foto waar je met je trouwe viervoeter op staat, stuur die dan voor eind augustus naar hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl en wie weet sta jij de volgende keer in Hond&Zo

Hero U

Bo en Guusje

Yuna U

Quinty U

U

Stuur je leukste foto op naar: hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl voorzien van naam hond, adres en woonplaats, telefoonnummer, en mailadres.

HOND&ZO PAGINA 14 | JULI 2017

Joy U

Simba U


DIERENARTS

VAKANTIEKRIEBELS

GAAT RAKKER MEE, OF BLIJFT HIJ THUIS? De vakantie staat weer voor de deur en veel hondeneigenaren vragen zich af wat ze moeten doen met Rakker. Gaat ie mee, of blijft ie thuis? Meenemen betekent veel voor Rakker, want dan blijft het baasje in de buurt. Thuislaten betekent dat we op zoek moeten naar een goede logeerplek. Vanuit diergeneeskundig oogpunt is het meenemen van uw hond goed mogelijk, mits u zich goed laat informeren over de verplichtingen en risico’s. Allereerst is er de verplichting tot een rabiesvaccinatie zodra u een grens passeert. Deze vaccinatie moet,

DENK AAN DE VACCINATIE, VOOR DE MEESTE LANDEN GELDT DRIE WEKEN VOOR VERTREK voor de meeste landen, minimaal drie weken vóór vertrek gegeven zijn. Per land kunt u dit nakijken op www.licg.nl In de kliniek horen we vaak dat deze vaccinatie zo zinloos lijkt omdat er toch nooit gecontroleerd wordt (dit m.u.v. een reis naar Engeland natuurlijk).

»

Lees verder op de volgende pagina

* WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP VAKANTIE GAAT • Dierenpaspoort • Kopie van het registratiebewijs met daarop chipnummer • Inentingsbewijs • Eventueel medicijnen • Eet- en drinkbak • Water voor onderweg • Speeltjes

• Halsband met kokertje m  et vakantieadres en telefoonnummer • Mand • Riem • Tekenverwijderaar • Hondenpoepzakjes • Voer

HOND&ZO PAGINA 15 | JULI 2017


DIERENARTS

Als de hond mee de grens overgaat is een rabiesvaccinatie altijd verplicht.

In de kliniek horen we vaak dat deze vaccinatie zo zinloos lijkt omdat er toch nooit gecontroleerd wordt (dit m.u.v. een reis naar Engeland natuurlijk). Wij drukken de mensen dan altijd op het hart dat dit vooral gaat spelen wanneer er een bijtincident in het buitenland plaatsvindt met uw hond. Dan worden ineens wel de papieren nagekeken en wanneer er dan geen rabies-vaccinatie in staat, dan volgt er automatisch een inbeslagname van uw hond met

in het gunstigste geval een lange quarantaine. Veel eigenaren kiezen ervoor om hun hond niet mee te nemen op vakantie en gaan op zoek naar een logeeradres. Sommigen vinden een pleeggezin en anderen wijken uit naar een pension. Een hondenpension heeft tijdens de vakantieperiode vaak veel honden te logeren. Zo’n pension wil dan graag dat alle honden voldoende gevaccineerd zijn, om zo uitbraak van een ziekte in het pension te voorkomen. Naast de regulieren entingen ( Weil, Parvo, Hepatitis, Hondenziekte) willen veel pensions vaak ook een vaccinatie tegen

PARASITAIRE AANDOENINGEN

»

Als de hond voldoende gevaccineerd is, kan ziekte tijdens een bezoek in een pension voorkomen worden.

HOND&ZO PAGINA 16 | JULI 2017

De andere risico’s laten zich makkelijk samenvatten door aan te geven dat dit voornamelijk om parasitaire aandoeningen gaat. Bijna al die parasitaire bedreigingen zijn te voorkomen wanneer u goede maatregelen vooraf neemt. Het gaat vooral om bestrijding van de vlooien, de teken, de zandvlieg en muskieten. Met name de bestrijding van de zandvlieg, vlo en teek vindt vaak plaats op de hond d.m.v. een maandelijkse pipet. De bestrijding van de muskiet is lastiger, dus meestal behandelen we dan de evt. parasiet in de hond d.m.v. een ontworming op gezette


VRAAG AAN DE DIERENARTS Wat is de meest voorkomende klacht op jullie spreekuur?

Vaak is het raadzaam om de hond, eenmaal weer opgehaald van het pension, een keer te ontwormen. Vaak hebben de honden het erg gezellig in het pension en lopen ze in een groepje. Dit is een prima manier om de vakantietijd door te komen, maar het verhoogd wel de kans op een worminfectie bij uw hond.

Kennelhoest. De naam Kennelhoest is wat misleidend. Men zou kunnen denken dat deze ziekte alleen in kennels voorkomt. Dit is niet het geval, dus tegenwoordig spreken we van Besmettelijke Hondenhoest. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Bordetella, ook bekend van de Kinkhoest bij de mens. Het is een zeer besmettelijke aandoening van de luchtwegen en kan fatale gevolgen hebben bij oude of jonge honden, of honden met een verminderde weerstand. Er bestaan verschillende goede entingen voor de kennelhoest. Het is wel belangrijk om de enting minimaal een week vóór het pensionbezoek toe te dienen om zo de hond de gelegenheid te geven ook antilichamen te vormen.

Teken zijn platte spinachtige diertjes die zich vol bloed zuigen en dan de grootte kunnen krijgen van een flinke erwt. Een volgezogen teek verandert van bruin/zwart naar grijs. Teken kunnen ziektes bij zich dragen.

tijden, zelfs als we al weer terug zijn in Nederland. De parasieten die hierbij een rol spelen zijn o.a. Leishmania, Babesia, Borrelia (Lyme) en de hartworm. Leishmania en Babesia zijn bloedparasieten en kunnen koorts, bloedarmoede en bloedingen veroorzaken. Ze worden overgedragen door de stekende zandvlieg. Wanneer honden eenmaal hiermee geïnfecteerd zijn moeten ze langdurig behandeld worden en genezen ze niet echt. Dus de bestrijding met een pipet is vooral gericht

op voorkomen van de infectie. Borrelia is bij ons vooral bekend als de ziekte van Lyme en kan overgebracht worden door een beet van een teek. Lyme geeft bij de hond vooral gewrichtsklachten. Ook hier is voorkomen veel beter dan genezen. Hartworm wordt overgedragen door de muskiet. Behandeling tegen de muskiet zelf is lastig op de hond, daarom kiezen we ervoor om tijdens de vakantie op gezette tijden te ontwormen tot een maand na terugkomst in Nederland.

Met een ruime meerderheid is dat toch wel de klacht: braken en diarree. Onze trouwe viervoeters hebben nog wel eens wat vreemde eetgewoontes. Naast hun reguliere voer pikken ze nog wel eens wat op, zowel in het huis als daarbuiten. Soms is dat te verteren, soms niet. Wanneer het te verteren is, hopen we altijd dat het vers was. Is het dat niet, dan kan er een nare infectie van de maag en darmen optreden. Is het wel vers dan volstaat vaak een kortdurend dieetje en een kuurtje. Soms eten honden iets wat niet te verteren is. Dan blijft het vaak steken in de darm en veroorzaakt daar een verstopping. Niet zelden moeten we dan opereren om het vreemde voorwerp te verwijderen uit de darm. En er zijn al wat vreemde voorwerpen uit de verschillende hondenbuiken verwijderd, maar daarover misschien een andere keer. Bert van Dijk Dierenkliniek ’t Westland Naaldwijk Heb jij ook een vraag voor de dierenarts, mail dit dan naar hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl

Dierenkliniek 't Westland Middelbroekweg 5 2671 ME Naaldwijk Tel. 0174-624401

HOND&ZO HOND &ZO PAGINA 17 | JULI 2017


WINACTIE WIN EEN FOTOSHOOT VAN UW HOND!

Doe mee en win zo'n super leuke fotoshoo t

EN ONTVANG DE LEUKSTE FOTO OP CANVAS

Is jouw hond jarig of jarig geweest en heb jij een leuke foto in zijn feestoutfit? Stuur dan een foto van jouw knapperd, voorzien van naam, adres en telefoonnummer voor 1 augstus op naar: hondenzo@uitgeverijwestmedia.nl en maak kans op een fotoshoot van jouw hond.

Bent u de gelukkige winnaar dan ontvangt u voor 10 augustus persoonlijk bericht van Mogi Fotografie voor deze leuke fotoshoot van uw trouwe viervoeter op locatie. Kies na afloop zelf de leukste foto en ontvang deze op canvas. Op de volgende pagina lees je meer over Mogi Fotografie.

HOND&ZO PAGINA 18 | JULI 2017


EEN FOTOSESSIE EEN FEEST VOOR HOND EN BAAS Mogi Hondenfotografie heeft al ruim vijf jaar ervaring met fotosessies met hond en baas op locatie. De lol staat voorop, en dan vooral de pret van de hond uiteraard. Voor de hoofdpersoon van haar fotosessies moet het een feest zijn. Daarom werkt Monique op locatie en niet in een fotostudio.

Mogi Hondenfotografie maakt foto's van de hond in zijn natuurlijke omgeving; waarop de baasjes hun hond herkennen; waarbij de hond lekker tussendoor kan rennen, of rustig even liggen, of zwemmen. Wat hij zelf wil. Voorafgaand aan iedere fotosessie vraagt de fotografe meer informatie over de hond(en); het karakter, wat ze wel en niet leuk vinden, alles wat de eigenaren kwijt willen hoor ik graag. Zodat zij weet wie zij voor de lens krijgt. Op het moment dat een hond voor de lens verschijnt is hij de ster van de wereld. En vaak voelen ze dat. Honden vinden die aandacht heerlijk en gaan zich ernaar gedragen. Zelfs in dat ene uurtje dat een fotosessie duurt. Dat is zó mooi om te zien. Natuurlijk mogen baasjes ook samen met hun viervoeters op de foto. Gezellig juist. Zo vaak krijg je als baasje niet de kans om samen met je hond op de foto gezet te worden. Als baasje speel je een grote rol in de fotosessies, want de fotografe wil juist de de band tussen baas en hond fotograferen. Dan krijg je een foto met die

T

MENT DA

O “OP HET M

E OOR D OND V EEN H ERSCHIJNT LENS V

” TER WERELD S E E IJ D IS H VAN D

bekijken, zodat je je eigen keuze kan maken. Als baasje weet je immers het beste op welke foto's jouw hond het mooiste staat. Daarna gaat Mogi Hondenfotografie aan de slag met de nabewerking om de prachtigste foto's van jouw hond de finishing touch te geven.

“DE LOL STAAT VO

OROP EN DAN VOORAL DE PRET VAN DE

Neem een kijkje op de website of Facebook voor voorbeelden en de mogelijkheden van een fotosessie. De thuishaven van Mogi Hondenfotografie is Delft, en ze werkt zonder reiskosten 20 km rondom Delft.

URLIJK!”

HOND NATU

ene blik, die je zelf nooit vast kan leggen. Alles draait om een prettige samenwerking met professionele foto's als eindresultaat. Een groot voordeel is dat je al snel na de fotosessie zelf de foto's mag

www.mogihondenfotografie.nl www.facebook.com/ MOGIhondenfotografie Kloosterkade 72 – 2628 JD – Delft – Tel 06 250 36 200 monique@mogihondenfotografie.nl HOND&ZO PAGINA 19 | JULI 2017


GEEF ZE EEN KANS

KIEST U VOOR EEN HOND UIT HET ASIEL? HET HAAGS DIERENCENTRUM Het Haags Dierencentrum is opgericht in 1877 en was het eerste dierenasiel in Nederland. Jaarlijks worden in dit asiel zo’n 1.700 honden en katten opgevangen die zwervend worden aangetroffen in Den Haag of waarvan afstand wordt gedaan omdat de eigenaar er niet meer voor kan zorgen. HOND BELLA ASTOR BINKIE BOOTZ CASSIE INCA

TEEF/REU TEEF REU REU REU REU TEEF

LEEFTIJD 7 jaar 6 jaar 7 jaar 4 jaar 7 jaar 2 jaar

GEGEVENS Lozerlaan 595 2544 MC Den Haag 070-3661806 www.haagsdierencentrum.nl Geopend van ma t/m zat van 12.30 tot 15.30 uur

HOND&ZO PAGINA 20 | JULI 2017


Het Haagse asiel heeft een capaciteit voor 85 honden en 350 katten en is daarmee het grootste asiel in de Haagse regio. Op dit moment zijn er 37 hondenkennels bezet door allerlei hondenrassen. De binnengekomen honden moeten verplicht 14 dagen in het asiel verblijven om de eigenaar de kans te geven zijn hond op te halen. Daarna kan er op zoek gegaan worden naar een nieuwe baas. EIGEN ONDERZOEKKAMER Tijdens het verblijf worden de honden in de interne dierenkliniek medisch gecheckt. Ze worden geënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid, en de meeste ook gecastreerd of gesteriliseerd. Aan

een eventueel gedragsprobleem wordt door de verzorgers, die het diploma gedragstherapeut hebben, volop aandacht besteed. Alle plaatsbare honden staan op www.haagsdierencentrum/hond.

DEZE ENTHOUSIASTE

HOND ZOEKT EEN BAASJE

IN ZIJN/ DIE STEVIG STAAT EN EN HAAR SCHO

KENNISMAKING

Om een hond te adopteren wordt er eerst een afspraak gemaakt voor een kennismaking. Komt de hond in een gezin met meerdere personen dan moeten alle gezinsleden meekomen en natuurlijk ook de eventueel al aanwezige hond. Na de kennismaking is het tijd voor een wandeling om te kijken of het ‘klikt’. Als het een match is mag de hond de volgende dag worden opgehaald. Vrijwilligers van de nazorg brengen na een aantal weken een bezoek aan huis om te vragen of alles naar wens gaat.

VERGOEDING

EVEN VOORSTELLEN

Naam: Bully Geslacht: Mannelijk Ras: Amerikaanse Bulldog Kleur: Bruin-wit Geboortedatum: 03-10-2011 Gesteriliseerd: Ja

Deze stoere hond is totaal niet verlegen en houdt van knuffelen, maar is wel graag op zichzelf en kan niet goed omgaan met andere honden. Bij zijn vorige baasje kon hij best even alleen zijn en zolang hij op tijd uitgelaten wordt is hij ook zindelijk. Bully is een enthousiaste hond en zoekt een baasje die stevig in zijn of haar schoenen staat en die het leuk vindt om met hem te spelen. Als dit profiel u aanspreekt bent u van harte welkom om kennis te komen maken met Bully in het Haags Dierencentrum.

De gemeente Den Haag vergoedt de eerste twee weken van het verblijf van een dier. De overige inkomsten haalt het Haags Dierencentrum uit de opbrengst van het pension en de adoptievergoedingen. Zij ontvangt geen gelden van de Dierenbescherming. De opbrengst van de Open Dag, de collecte en de Benefietavond dragen ook een steentje bij. Maar de financiële steun van donateurs en sponsoren is van essentieel belang voor het voortbestaan van het asiel.

GEEF DEZE HONDEN EEN TWEEDE KANS, ZE VERDIENEN HET!

HOND&ZO PAGINA 21 | JULI 2017


UITLAATGEBIEDEN IN DE REGIO

HEERLIJK ER OP UIT MET JE HOND NAAR HET STRAND OF NAAR HET BOS

Wandelen met je trouwe viervoeter is natuurlijk het leukste wat er is. Voor je hond betekend dit allereerst een frisse neus en jij bent er ook even lekker tussenuit. Maar waar kun je het beste wandelen, wat zijn de mooiste locaties waar je viervoeter lekker los kan lopen of lekker achter stok of bal aan kan rennen? We geven hier een aantal tips, veel wandelplezier!

HOND&ZO PAGINA 22 | JULI 2017


Handige tips Met wat handige tips kun je je hond goed voorbereiden op een wandeling door een losloopgebied. Je vergroot het vertrouwen in je hond en krijgt zo meer controle. Uw hond mag los

Houd er rekening mee dat honden zich samen anders kunnen gedragen dan alleen. In een groep gedragen zij zich ‘stoerder’ dan wanneer ze alleen met jou wandelen. Dit kan voor acties zorgen die je misschien niet zo snel verwacht

Commando's

Voordat je je hond de vrijheid gunt, is het verstandig om commando’s als ‘kom hier’ aan te leren. Dan weet je zeker dat je hond naar je luistert, wanneer zich een onveilige situatie voordoet.

Regelmatig wandelen

Losloopgebieden kunnen uit lange afstanden bestaan. Wanneer je samen met je hond regelmatig en steeds verder loopt, is het voor hem veel makkelijker om deze afstand te overbruggen. Daarbij is het slim om af en toe de verharde wegen in te ruilen voor onverharde, zodat de pootjes hieraan gewend raken. Met een extra eeltlaag zal hij zich minder snel bezeren. Je kunt dan samen langer genieten van een wandeling.

Welke schoenen? Hoog, laag of er tussenin? Hoge wandelschoenen bieden veel steun aan de enkels. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden. 'Mids' zijn half hoge schoenen. Ze bieden niet veel meer steun dan lage schoenen, maar zijn fijner als je door plassen loopt.

Uw hond is van harte welkom op het strand van Hoek van Holland en bij Beachclub The Bing. Viervoeters zijn dus in dit restaurant toegestaan!

The Bing Beachclub

The Bing heeft her en der waterbakken staan, mocht er één leeg zijn spreek dan vooral iemand van het personeel aan, wij zullen er dan voor zorgen dat ze zo snel

mogelijk gevuld zijn. Tevens heeft The Bing ook altijd wel tennisballen of werpstokken liggen die zijn blijven liggen. Of vraag naar een Bing Frisbee!

Uw bezoek Wij vragen om tijdens uw bezoek uw hond aangelijnd te houden. Door de speelhoekjes en het springkussen lopen er namelijk ook veel kindere. Verder is het vanzelfsprekend dat uw hond geen overlast veroorzaakt voor de andere gasten. Hondenbezitters, hondenclubs of hondenverenigingen korting! Leuke tip Wij ontvangen vaak hondenclubs en verenigingen op bezoek. Voor deze clubs of verenigingen maken we altijd een leuk prijsje of kunnen een gunstig arrangement samenstellen. Voor meer info: info@thebing.nl. Gratis parkeren Parkeren op het strand van Hoek van Holland is gratis! U kunt direct bij Beachclub The Bing voor de deur parkeren. Uitlaatgebieden in de regio Monster: De Hondendijk Dit grote stuk duin is te vinden halverwege de Molenslag in Monster, bij de kruisweg met het fietspad. Vanaf de Hondendijk kan je doorsteken naar het hondenstrand, waar je hond eventueel nog even lekker kan zwemmen in zee. Delft: Delftse Hout Dit mooie recreatiegebied van 300 hectare is te vinden in Delft. Houd je hond van zwemmen? Dat kan! Hiervoor is een speciaal hondenstrandje aangelegd, dit ligt tegenover het grote zandstrand. De Lier: Het Kraaiennest In Het Kraaiennest mogen de honden het gehele jaar los rondlopen. Het Kraaiennest

is te vinden op het kruispunt van De Lier, Maasland en Schipluiden. Hoek van Holland: Het strand Op dit mooie strand mogen de honden het gehele jaar los rondlopen, maar alleen op het zuidelijke stuk van het strand. Naast het strand mogen de honden ook het hele jaar los rondlopen in het deel van de duinen dat direct aan de Nieuwe Waterweg grenst. Maassluis: Langs de Nieuwe Waterweg Wil je een lang stuk wandelen? Ga dan naar de Nieuwe Waterweg. Hier is een lange, brede groenstrook waar jij en je hond los mogen lopen. Dit pad loopt helemaal tot aan Hoek van Holland. Dus ideaal voor een lekkere lange wandeling. Naaldwijk: Het Prinsenbos Hou jij van klein en gezellig? Dan is het Prinsenbos wat voor jou en je viervoeter! Hier vind je een klein meertje met gras en wat bomen er omheen. Ook kan je hond hier desgewenst een duik nemen in het water bij het speciale hondenstrandje. ’s-Gravenzande: Strandweg Dit mooie stuk strand bevindt zich aan het einde van de Strandweg. Honden mogen hier loslopen tussen de strandopgangen Beukel en Ter Heijde. Klaar met de wandeling? Er zijn aan het strand genoeg leuke strandtentjes te vinden waar je een lekker kopje koffie kan drinken. En als je het vriendelijk vraagt zal een bak water voor de hond geen enkel probleem zijn.

Zeekant 81 (1e strandpaviljoen links) 3151 HW Hoek van Holland 0174 38 40 48 info@thebing.nl

HOND&ZO PAGINA 23 | JULI 2017


VOOR AL JE HUISDIERBENODIGDHEDEN BEN JE BIJ ONS AAN HET JUISTE ADRES

• Gespecialiseerde dierenvoeding • Verzorgingsproducten • Dierenspeelgoed • Manden, kussens, benches en kooien • Halsbanden en riemen • Ongediertebestrijdingsmiddelen • en heel veel lekkers voor je huisdier

Rietdijkstraat 80 | Hoek van Holland Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur. Zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Profile for WL Media

Hondenzo 01 2017 07 01  

Hondenzo 01 2017 07 01  

Profile for wlmedia