GV-2021-12-22a

Page 1

Fijne feestdagen en een gezond 2022

Foto’s van boven van links naar rechts: Ilse van Gameren, Peter Oeij, Tineke de Boer, Aart Rozendaal


2

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

OP PENINGSTIJDEN FEESTDAGEN 06-51138236

DONDERDAG 23 DECEMBER 8.00 TOT 18.00 IN SCHIEDAM VRIJDAG 24 DECEMBER 8.00 TOT 16.00 IN VLAARDINGEN VAN 27 DECEMBER T/M 1 JANUARI ZIJN WIJ GESLOTEN!!

WIJ WENSEN U GEZEGENDE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG, MAAR VOORAL GEZOND 2022!! FAMILIEZAK KIBBELING 600 gram kibbeling € 11.00 bakje saus GRATIS!

JUMBOZAK KIBBELING 850 gram kibbeling € 15.50 2 bakjes saus GRATIS!

FIJNE KERSTDAGEN! CHATEAU MOULIN DE MALLET Bordeaux 2020

€ 12.99

ALLES VOOR HEERLIJKE DAGEN!

-PALINGFILET -ZALMFILET -KRABSALADE -ZALMSALADE -TONIJNSALADE -SCHEPZALM -GARNALEN -GAMBASCHOTEL -ZALMSLAATJES -MAKREELPIKANTJE -OVENSCHOTELS/-POTJES

99

€ 9.

OLIFANT

FAMOUS GROUSE

Graan jenever Hele liter

Schotse whisky Hele liter

€ 13.99

99

€ 10.

€ 20.99

MENARD

BAILEY’S

BACARDI

VSOP Cognac 0,7 liter

Irish Cream 0,7 liter

Witte Rum 0,7 liter

€ 26.99

€ 22.99

€ 16.99

€ 12.99

lichtjessophia.nl

€ 22.99

€ 19.99

BOLS

Kruidenlikeur Hele liter

Rouge 0,7 liter

€ 20.99

€ 12.50

€ 15.99

GRAND MARNIER JÄGERMEISTER Koop jij ook een lichtje voor het Sophia Kinderziekenhuis?

€ 17.99

Korenwijn Hele liter

€ 17.99

€ 21.99

€ 18.99

Slijterij De Beurs van Schiedam

Mgr. Nolenslaan 514 Tel.: 010-4739002 • Aanbiedingen geldig vanaf: 22-12-2021 tot en met: 28-12-2021

Voor weinig geld de allerbeste kwaliteit dat kan als vanouds Groot vlees • Varkensfilet rollade • Fricandeau • Rosbief • Gevulde rollade • Contrafilet • Runderrollade • Hamrollade • Kiprollade

Wij zoeken monteurs

Den Hartogh Logistics is voor haar werkplaats in Rozenburg op zoek naar handige monteurs voor onderhoud aan en reparatie van bedrijfswagens en tankcontainers. Rozenburg

Luxe vlug-klaar Vlees • Carpaccio • Varkenshaasjes • Ossenhaas / biefstuk van de haas

Diverse Gourmet & Fondue Schotels

• Wild en gevogelte • Verse kalkoen • Kalkoen dijen • Fazant • Parelhoen • Haas • Konijnen achterbout

• Diverse paté • Salades • Stukje worst • Borrelhapjes • Sauzen

Dit is een klein gedeelte van ons totale assortiment.

WOENSDAG Gehakt speciaal

Slagerij van Heijst Waalstraat 29 3131 CS Vlaardingen Tel. 010 - 4342173

kilo

4,25

De wereld wordt rookvrij Wen er maar aan

denhartogh.com/careers 088-1620000

Ontdek hoe de wereld rookvrij wordt op rookvrij.nl


De zorgspecial van DSW Zorgverzekeraar

WOENSDAG

redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl

22 december 2021

advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl

- elders in deze krant -

VERSPREIDINGSGEBIED • VLAARDINGEN

Ingezonden kerstverhalen van de lezers verspreid door de krant

Saamhorigheid in een tijd van korte lontjes

Wim Kerkhof reed met zijn LP’s dit jaar heel Nederland rond

7

15

Geen agenda In verband met de lockdown staat er deze week geen agenda in Groot Vlaardingen, maar wel extra winterfoto’s van Vlaardingen in de sneeuw. De redactie bedankt alle inzenders voor het insturen van de winterfoto’s en wenst alle lezers fijne feestdagen en een prachtig 2022.

Kerstkrant Verspreid door deze krant staan kerstverhalen en -gedichten ingezonden door lezers. Achterin de krant vind u een hele pagina met door lezers ingezonden winterfoto’s.

Vlaardingen zonder bijdrage door met Rivierzone In september 2021 heeft de gemeente voor de woningbouwontwikkeling in de Rivierzone subsidie aangevraagd bij het ministerie van BZK. Deze Woningbouwimpuls is bedoeld om de woningbouwproductie te versnellen. Het ministerie van BZK heeft bekend gemaakt dat de Woningbouwimpuls-aanvraag van € 9,2 miljoen voor de Rivierzone helaas niet is toegekend aan Vlaardingen. Vanzelfsprekend is dit bericht hard aangekomen Vanuit gemeenten was veel interesse in een bijdrage uit de Woningbouwimpuls. In totaal werden er 65 aanvragen ingediend. Een onafhankelijke toetsingscommissie heeft zich over deze aanvragen gebogen. In totaal krijgen 36 projecten een financiële bijdrage voor de versnelde bouw van betaalbare woningen. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan teleurgesteld te zijn in deze uitkomst en verbaasd dat de onderbouwing niet tot een positief resultaat heeft geleid. “Gezien het grote belang van de ontwikkeling voor de stad gaan wij verder met deze gebiedsontwikkeling. Dit is mede ingegeven omdat deze woningbouwontwikkeling als ruggengraat dient voor het Herstelplan. Wij blijven hierover in contact met alle partijen, waaronder ontwikkelaars, de provincie Zuid-Holland en het Rijk.” In Vlaardingen is veel vraag naar woningen. De woningbouwopgave is groot voor aankomende jaren en de Rivierzone vormt hierbinnen een belangrijke gebied waar 2.400-3.000 woningen gebouwd zullen worden. Het college verkent de mogelijkheden op welke wijze in onverminderd tempo de gewenste woningbouwontwikkeling in dit gebied kan worden voortgezet. Er zijn diverse andere subsidiemogelijkheden beschikbaar waar de gemeente Vlaardingen een aanvraag voor kan indienen.

‘Ik voel mij erg welkom in Vlaardingen’ Op de kop af is vandaag Bert Wijbenga precies 105 dagen burgemeester van Vlaardingen. Na zijn installatie door de Commissaris van de Koning Jaap Smit, op 9 september in de Grote Kerk, heeft Bert Wijbenga kennisgemaakt met de stad Vlaardingen en met zijn inwoners. Door Peter Spek Dat heeft hij op een intense, maar ook ontspannen manier gedaan om maar zo snel mogelijk ingeburgerd te raken in de Vlaardingse samenleving. En is hem dat gelukt? “Ik voel mij erg welkom in de stad”, zegt Bert Wijbenga met volle overtuiging in zijn stem. “Ik heb inmiddels veel mensen van diverse instellingen en verenigingen leren kennen. En wat mij opvalt is de grote betrokkenheid van deze inwoners met de stad. Of dat nu de vrijwilligers zijn uit de sport, de sporters zelf of de mensen uit de cultuursector, de horeca, de winkeliers of het bedrijfsleven. Allemaal hebben zij het goede voor met de stad.” Natuurlijk kende Bert Wijbenga Vlaardingen van afstand als wethouder in Rotterdam. “Maar ik wist niet dat Vlaardingen zo vitaal was met bewoners die een frisse blik op de toekomst hebben, maar het weet ook de historie van Vlaardingen te koesteren. Vanuit mijn woonkamer kijk ik op de Oude Haven en ik heb soms het gevoel regelrecht in de geschiedenis van de stad te kijken en dat is een heel bijzonder gevoel.”

Stabiliteit De nieuwe eerste man van de stad weet ook dat Vlaardingen een moeilijke tijd achter de rug heeft. Burgemeesterswisselin-

Virtueel banjeren op fotoexpo Van de zomer had KADE40 een fotowedstrijd in het leven geroepen, genaamd Foto vlaardingen. Op dit moment is hiervan de expositie te zien in de centrale hal. “Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze expositie kunnen zien, hebben we een virtuele expositie gemaakt. Zo is het mogelijk om vanuit je luie stoel deze expositie te bezoeken”, laat Edie Koetsenruijter van KADE40 weten. De online bezoeker kan virtueel door de ruimte lopen. bekijk de tentoonstelling via: www.kade40. nl/online-expo-fotowedstrijdfotovlaardingen.

Bert Wijbenga voelt zich inmiddels al thuis in Vlaardingen en heeft al met veel inwoners en organisaties kennisgemaakt. Foto: Paul Meuldijk

gen, gedoe in de gemeenteraad en een zwakke financiële basis. “Gelukkig lijken die tijden achter de rug. Mijn opdracht is stabiliteit te creëren, de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad te verbeteren en het vertrouwen van de inwoners voor de politiek terug te winnen. Er hebben zich in het verleden te veel dingen afgespeeld, die ervoor zorgden dat Vlaardingers het vertrouwen in de lokale politiek verloren. Daar wil ik hard aan gaan werken om dat te verbeteren.” Op langere termijn is de aanpak van de Westwijk een prioriteit. “Daar is nog teveel criminaliteit en ook de huisvesting vraagt in die woonwijk om verbetering, en de onlangs vastgestelde woonvisie biedt daar

22 december 2021

Opnieuw in lockdown en in snel tempo ‘boosteren’ Afgelopen week is duidelijk geworden dat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zich zeer snel verspreidt. Deze snelle opmars zorgt de komende weken weer voor meer besmettingen en coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarom heeft het kabinet zaterdag aangekondigd dat er zeker tot en met 14 januari opnieuw een lockdown is.

Capelle aan den IJssel. Deze week openen al drie locaties en binnenkort zal ook De Groenoordhal in Schiedam de deuren openen.

Burgemeester Bert Wijbenga: “De zorgen over omikron zijn groot en de snelle verspreiding ervan moet vertraagd worden. Maar dat we opnieuw in lockdown zijn, is natuurlijk een grote domper voor iedereen, met de feestdagen in het vooruitzicht. Voor de zorg is het alle hens aan dek, zijn er veel zieken en moeten teveel reguliere behandelingen worden uitgesteld.

U kunt online een afspraak maken voor de boosterprik via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Via de media kunt u in de gaten houden welke leeftijdsgroep aan de beurt is. Dit gaat van oud naar jong. Als u een uitnodiging heeft ontvangen, kunt u ook telefonisch een afspraak maken. Het telefoonnummer staat in de brief. Het wordt de komende periode erg druk. De GGD vraagt daarom om geduld, iedereen komt aan de beurt.

Ook voor de ondernemers in onze stad zijn de strenge maatregelen weer een grote klap. Ik vertrouw erop dat we desondanks ook nu met elkaar samen de veerkracht vinden om op een verstandige en positieve manier de kerst en jaarwisseling te vieren met onze naasten. En laten we de hoop houden op een nieuw jaar, waarin het weer beter zal gaan.” Boostervaccinaties in versnelling Met een booster bent u beter beschermd tegen de nieuwe variant. Daarom krijgt iedereen van achttien jaar en ouder zo snel mogelijk een boostervaccinatie aangeboden. De GGD opent op korte termijn vijf extra locaties in onze regio. In totaal zijn er straks zeven ‘boosterlocaties’ in de regio Rotterdam-Rijnmond: in Rotterdam, Hellevoetsluis, Poortugaal, Schiedam en

Vlaardingen krijgt glasvezel

Laatste prikdag in Wijkcentrum West Dinsdag 21 december was de laatste dag dat mensen een eerste of tweede prik in Wijkcentrum West konden halen. In 2022 zal de GGD opnieuw in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft mensen de mogelijkheid bieden om dichtbij huis hun vaccinaties te halen. Waar deze locaties openen, is nu nog niet bekend. Testlocatie Bilitonlaan Inwoners met klachten kunnen zich gratis laten testen in de Rehobothkerk aan de Billitonlaan 104. De locatie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 16.00 uur. U kunt gewoon binnenlopen, een afspraak maken hoeft niet. Neem een legitimatiebewijs mee als u zich laat testen.

Leuk nieuws voor veel Vlaardingers: KPN gaat glasvezel aanleggen in onze stad. Hiervoor gaat de gemeente Vlaardingen een samenwerking aan met KPN.

De komende jaren gaat KPN ongeveer 200 km aan glasvezel aanbrengen waarmee ruim 34.000 Vlaardingse huishoudens aangesloten worden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2024/2025 afgerond. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden.

De gemeente ziet snel internet via glasvezel als een impuls voor economische, maatschappelijke en sociale ontwikkeling. Door de samenwerking start KPN vanaf eind 2022 met de aanleg van een snelle internetverbinding in het stedelijk gebied van Vlaardingen.

Wethouder Bart Bikkers ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met KPN: “Het is super dat we op deze manier de wens van veel Vlaardingers in vervulling kunnen laten gaan. Digitalisering speelt een grote rol in onze maatschappij en een snelle en betrouwbare verbinding hoort daar bij.”

Collegebesluiten De nieuwe besluiten van het college van burgemeester en wethouders staan iedere woensdag op de website. Kijk op www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Weekmarkt centrum een dag eerder Eerste kerstdag valt dit jaar op een zaterdag. De zaterdagse weekmarkt in het centrum is daarom een dag eerder, dus op vrijdag 24 december. Zo kunt u mooi nog even uw laatste kerstinkopen doen, maar denk aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand!

Babbeltruc? Trap er niet in! De bel gaat. Er staan drie mensen aan de deur. Werkjasje aan, één of ander pasje in de hand: “We zijn van het waterleidingbedrijf”, zeggen ze. En of ze even binnen mogen komen omdat er een lekkage zou zijn. Kijk uit! Dit kan een ordinaire babbeltruc zijn! Het overkwam een bewoner op leeftijd afgelopen week en diegene heeft dit bij de politie gemeld. Maar het valt niet altijd mee om ‘kletskoekcriminelen’ te herkennen. Er zijn maar weinig dieven die er uit zien als de ‘zware jongens’. Ze doen zich voor als werknemers van bijvoorbeeld de woningstichting, het waterleidingbedrijf of van de gemeente, als lotenverkopers of als nieuwe buurtgenoten die even kennis komen maken. Tips om de babbeltruc te voorkomen De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer te worden van de babbeltruc. • Laat alleen bekenden binnenkomen. Als onbekenden bij u aanbellen, kunt u zeggen dat u op advies van de politie niemand binnenlaat die u niet kent. Organisaties die bij u willen langskomen, kondigen vooraf hun bezoek aan via een brief of e-mail. Zonder afspraak komen organisaties niet bij u langs, zeker niet ’s avonds. • Belt een onbekende bij u aan en wilt u toch behulpzaam zijn? Vraag dan eerst om een identificatie en vraag bij welke organisatie of persoon u kunt navragen of het verhaal van de onbekende klopt. Laat de persoon voor een gesloten voordeur even wachten tot u zijn of haar verhaal gecontroleerd heeft. • Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden meteen de politie via 112. Doe aangifte Mocht u toch te maken krijgen met een babbeltruc of woninginbraak, doe dan direct aangifte bij de politie. En als u niet bestolen bent, maar wel denkt dat iemand bij u heeft aangebeld met een smoes, wil de politie dit ook graag weten. Belangrijk is dat u een signalement van de verdachte persoon geeft. Ook het kenteken van de auto van de verdachte, helpt de politie enorm bij de opsporing.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen de volgende vacatures: Functioneel Beheerder Opleiding: HBO 36 uur per week (100%)

goede mogelijkheden voor. Maar het blijft een complex vraagstuk, dat wij als stad niet alleen kunnen oplossen. Geld van de centrale overheid is daarbij cruciaal en daar werken wij met het ambtenarenapparaat hard aan.” Coronacrisis De coronacrisis overheerst het dagelijks leven. “En dat heeft natuurlijk ook invloed op het reilen en zeilen van onze organisatie, maar ook op het functioneren van de Vlaardingers. Wij proberen daar zoveel mogelijk hulp bij te bieden, gesteund natuurlijk door de centrale overheid uit Den Haag.” Nog maar net aangetreden als burgemeester stond Bert Wijbenga meteen al voor een forse

klus. Het verzoek van zijn collega-burgemeester uit Rotterdam Ahmed Aboutaleb om zeventig vluchtelingen op te vangen in de haringstad. “Dat heb ik oprecht met alle goede bedoelingen gedaan. De gemeenteraad voelde zich echter gepasseerd en daar heb ik mijn excuus voor aangeboden, niet wetende dat er nu weer een nieuw verzoek ligt. Als Vlaardingen hebben wij onze nek uitgestoken en nu zijn andere steden aan de beurt om het initiatief te nemen”, besluit Bert Wijbenga.

ONLINE BESTELLEN

& AFHALEN

Medewerker Skilled Servicedesk Opleiding: MBO 36 uur per week (100%) Teammanager Wijkbeheer en Beheer Openbare Ruimte Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Toespraak burgemeester online Op donderdag 23 december kunt u de digitale kerst- en nieuwjaarsboodschap van burgemeester Bert Wijbenga zien op www.vlaardingen.nl en de social mediakanalen van de gemeente.

Geen nieuwjaarsreceptie maar voorjaarsbijeenkomst De gebruikelijke nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur vindt niet begin januari plaats maar wordt uitgesteld naar het voorjaar van 2022. Zodra de datum bekend is, zullen wij hierover een bericht plaatsen.

Medewerker Servicepunt Woningverbetering Opleiding: HBO 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor de vacatureteksten en sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.

Ook deze week in Groot Vlaardingen gemeentelijk nieuws met onder andere: ■ Opnieuw in lockdown en in snel tempo ‘boosteren’ ■ Vlaardingen krijgt glasvezel ■ Warmtetransitie: van aardgas naar warmte voor de toekomst ■ Lichtpuntjes brengen Vlaardingen in kerstsfeer

BESTELLINGEN MOGELIJK VIA ONZE WEBSHOP, E-MAIL EN/OF TELEFOON! Tel: 010-5017755 | infobalie@rhoon.intratuin.nl Intratuin Rhoon | Stationsstraat 5


4

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Frederik Uitvaartverzorging

familieberichten Beetje bij beetje heb je ons verlaten. We konden niet zo goed meer met je praten. Die blik, die stilte dat deed vaak zeer. De vader en opa van vroeger was je niet meer. Maar nu je voorgoed bent heengegaan, Zeggen wij dank je wel voor alles wat je hebt gedaan.

Bedroefd, maar ook wetend dat het goed is, hebben wij afscheid genomen van mijn lieve zus en schoonzus, onze tante en oudtante. We zullen haar missen.

Bastiaan Dingeman van Beveren -Bas-

~ Nel ~

Het was mooi, het is goed.

Petronella Hendrika van der Windt ✩ 12.10.1930

-

† 11.12.2021

*25 september 1936 † 16 december 2021 Echtgenoot van Thonia van Beveren-van Wezel Ineke en Peet Ada Bas en Jolanda Kleinkinderen Achterkleinkinderen

Correspondentieadres: A. A. van Beveren- van Wezel Insulindestraat 74 3131 ZD Vlaardingen

De crematie heeft heden, woensdag 22 december 2021, in besloten kring plaats gevonden.

Er is niets dat voorgoed verdwijnt, als je de herinnering bewaart

Tim en Nel van der Windt - van Geelen Neven en nichten Achterneven en achternichten

De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden. Correspondentie: J. van der Windt van der Duynstraat 31, 3135 NG Vlaardingen

Nadat we in februari samen afscheid namen van Gudrun zullen we nu ook jou moeten missen. Diep bedroefd maar ook trots en dankbaar maken wij bekend dat is overleden

Tom Schreuder ✩ 12-5-1935 - 18-12-2021 †

Joop 您 一路走好! 我永遠懷念您! Op 18-12-2021 is, in de leeftijd van 74 jaar, overleden mijn man, onze broer, zwager, oom en vriend:

- Adios ouwe reus -

Vlaardingen: Thomas Gudrun†Menno† Quinnie Madelief Jeroen

Joop (J W) van Rossen Weduwnaar van Agnes van der Helm Gehuwd met Connie SK Chan

zo plotseling, zo onbegrijpelijk, zo machteloos

Connie van Rossen-Chan Familie Van Rossen Familie Chan Familie Van der Helm Familie Persoon Familie Wrede Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Correspondentie-adres: Matrice Uitvaartbegeleiding T.a.v. familie Van Rossen Prins Bernhardlaan 121 3116 HH Schiedam

Met verslagenheid geven wij kennis van het overlijden van mijn lieve vrouw, moeder, oma en overgrootmoeder

Monique Schouten Drijsen ✩ 29-3-1935 - 18-12-2021 † Vlaardingen - Familie Schouten

Correspondentieadres: Aalscholverlaan 191, 3136KD, Vlaardingen

Uw familiebericht

Voor ieder mens, iedere sfeer, ieder budget

www.matrice.nl | 010 - 273 24 24

Naast de aankondiging van een verlies middels een rouwkaart, kunt u er ook voor kiezen om een rouwadvertentie te plaatsen op onze pagina familieberichten. Dit dient niet alleen ter kennisgeving, maar ook als mooi eerbetoon. Zeker als de overleden persoon bijvoorbeeld deelgenoot was van een bepaalde vereniging, een maatschappelijk belang diende of bekend was binnen de regio. Dat is ook de lokale kracht van Groot Vlaardingen. Wij helpen u graag. Aanleveren van familieberichten: uiterlijk dinsdag 10.00 uur. Mail: familieberichten@ uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie: ma-vr 8.30 - 17.00 uur (0174) 62 42 12

begrafenisverzorging

Den Hollander • Alleen begrafenissen

Voor een waardig afscheid, met een passend budget. Crematie Vanaf

Begrafenis Vanaf

€ 1.995,-

€ 3.495,-

• Opbaarmogelijkheden in een door u gewenst rouwcentrum of thuis met koeling • Dag en nacht bereikbaar Mozartlaan 13 3131ES Vlaardingen 010 - 460 05 09 info@tdenh.nl www.begrafenisverzorgingdenhollander.nl

www.frederikuitvaartverzorging.nl 010 - 761 27 10

Uw p e rs o o n li j ke w e ns ve rd ie nt o nz e z o rg . Sinds 1943

Waaijers Uitvaartverzorging Uitvaartcentrum Holy

010 - 474.11.44

Olmendreef 160, 3137 CR Vlaardingen (Direct naast de begraafplaats Holy)

www.waaijersuitvaart.nl


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Het jaar van Maurice van Toorn

Élke dag naar de Bassie & Adriaantentoonstelling in het museum Weinig Vlaardingers hebben zo van dit jaar genoten als Bassie & Adriaan-superfan Maurice van Toorn. Hij was vrijwilliger bij de tentoonstelling in Museum Vlaardingen, trok daar veel op met Aad en gaf Bas een zeer persoonlijk cadeau voor zijn verjaardag. “Ik heb geen dag van de tentoonstelling gemist, het was fantastisch!”

|

5

Zuidbuurt Vlaardingen 24 december weer open voor auto’s Op vrijdag 24 december in de namiddag gaat de Zuidbuurt in Vlaardingen weer open voor doorgaand autoverkeer. Door werkzaamheden aan de Hollandtunnel moesten automobilisten tijdelijk omrijden. Om de heropening in kersttijd te onderstrepen, hebben de bouwers van de Blankenburgverbinding een 5 meter hoog verlicht hert op de bouwplaats geplaatst. Voor de werkzaamheden aan de Hollandtunnel (onderdeel Blankenburgverbinding), die de Zuidbuurt kruist, was deze weg enkele maanden afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Inmiddels is de weg verlegd en loopt deze nu tijdelijk over het eerste stuk van het tunnel-dak. Automobilisten kunnen vanaf 24 december weer doorrijden op de Zuidbuurt.

Door Britt Planken

Van andere fans had hij het gerucht al gehoord, maar Maurice geloofde het pas toen het nieuws vorig jaar op de fanpagina van Bassie & Adriaan stond. Meteen kocht hij kaartjes voor de gehele eerste week van de grote tentoonstelling in het museum van zijn eigen stad. “De eerste ochtend zat ik anderhalf uur voor de opening al voor de deur te koukleumen. Ik wilde de rij voor zijn.” Al snel hadden ze in het museum door dat Maurice net zo vaak zou komen als dat de tentoonstelling zou duren. En dat hij daar gezien zijn hoeveelheid kennis over de clown en acrobaat eigenlijk wel op zijn plek was. Dus namen ze zijn aanbod om vrijwilliger te worden dankbaar aan. Vrijwilligerscoördinator Annette: “Maurice zijn aanwezigheid had veel meer-

Advertorial

Online bestellen & afhalen bij Intratuin Rhoon Terwijl iedereen thuis met de laatste voorbereidingen bezig is voor de komende feestdagen, moeten wij helaas onze winkel sluiten. Maar niet getreurd! We staan op allerlei manieren voor je klaar. Zo kun je ALLE producten bij ons uit de winkel online bestellen en afhalen! Uiteraard zijn alle veiligheidsregels omtrent corona van toepassing. Je kunt ook 24/7 online shoppen in onze webshop op www. intratuin.nl. Of laat je inspireren in onze buitenverkoop en shop je de mooiste kerststukjes en/ of bloembollen. Ook zit er een team medewerkers klaar voor Bel & Bestel. Bel 010 501 7755, plaats je bestelling en haal deze af in onze entreehal. Onze winkel is gesloten maar wij zijn gewoon bereikbaar via telefoon 010 501 7755 én via mail infobalie@rhoon.intratuin.nl Dit kan van maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Het PostNL punt en afhaalpunt voor de webshop zijn op deze tijden ook geopend. Op zondag zijn wij gesloten. Op 24, 27 en 31 december zijn wij gesloten! Je kunt dus op allerlei andere manieren shoppen bij Intratuin Rhoon. Online in onze webshop, via Bel & Bestel of kom langs bij onze buitenverkoop. We kijken uit naar je komst. Laten we er met z’n allen op deze manier nog een mooie tijd van maken, op een prettige, veilige en verantwoorde manier. Intratuin Rhoon wenst iedereen alvast fijne feestdagen en een mooi 2022!

Maurice van Toorn (32) werd als kind betoverd door de magie van Bassie & Adriaan. Dankzij de tentoonstelling in Museum Vlaardingen was 2021 voor hem fantastisch. Foto: Britt Planken

waarde. Bezoekers zeiden vol bewondering: zo er is boven een jongen, die weet echt álles.” Respect en lief zijn Vermaak is niet de enige reden waarom Maurice Bassie & Adriaan zo leuk vindt: “Ik zie ze als een vaderfiguur. Mijn eigen vader liet ons in de steek toen ik een jaar of negen was. Dat je respect voor anderen moet hebben en lief moet zijn, heb ik niet van hem geleerd maar van Bassie & Adriaan.” Ook bij andere tegenslagen in zijn leven, sleepten zij hem er doorheen. Maurice noemt de heftige pijn die hij als kind had, als gevolg van een hartstilstand tijdens zijn geboorte. “Daardoor had ik spasmes en deden mijn spieren ongelofelijk veel zeer. Vlak voor ik 12 werd kreeg ik als eerste in Nederland een hele zware operatie. Daar heb ik iets voor moeten inleveren, zoals langer dan een minuut kunnen staan, maar ik heb er meer mee gewonnen. Die spasmes zijn eruit en sindsdien kan ik mijn middelvinger opsteken!” 23 uur lachen Zwarte humor is Maurice eigen. Hij heeft zelf geen enkel probleem met zijn beperking. Andere dingen vallen hem zwaarder, zoals het overlijden van zijn beste vriend Gerrit - met wie hij de passie voor

Bassie & Adriaan deelde. ‘Dag Vriendjes Dag Vriendinnetjes’ zingt Maurice nooit meer mee, omdat Gerrit en hij dat samen zongen toen ze hun laatste telefoongesprek afsloten. Door het verlies ontwikkelde hij slikangst, met ondergewicht als gevolg. De afgelopen zes jaar waren dus eigenlijk niet de leukste voor Maurice, maar toen het museum begin dit jaar weer open mocht, brak een nieuw tijdperk voor hem aan. Zelfs de slikangst verdween! Het bewijst hoe sterk de magie van Bassie & Adriaan op hem doorwerkt. Dat hij heel veel tijd met Aad kon doorbrengen vanwege het vragenuurtje in het museum, zal daar een goed aandeel in hebben gehad. “We hebben hele mooie gesprekken gevoerd. Als ik me rot voel zegt hij: je mag vandaag 23 uur lachen en één uur huilen. Een variant op altijd blijven lachen.” Emotioneel cadeau De mooiste herinnering aan dit jaar? Dat is voor Maurice de 86e verjaardag van Bas. Hij liet er speciaal een schub voor aan het haringbeeld aan de Westhavenkade voor maken. De datum, Maurice zijn naam en een portret van Bassie en Adriaan staan erin gegraveerd. “Ik zag dat mijn cadeau Bas raakte en toen brak ik zelf. Ik viel bijna uit mijn rolstoel, alle kracht was

verdwenen. Ik vind Bas niet leuker dan Aad, maar hij is toch mijn favoriet. Ik vind het heel moeilijk dat hij nu bijna niets meer kan. Die twee hebben altijd voor iedereen klaar gestaan. Na hun voorstellingen deelden ze videobanden uit op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Dat soort dingen weten veel mensen niet, maar het heeft een belangrijk aandeel in hoe ik hen zie.” Afscheid De laatste dag van de tentoonstelling had ook grote impact, niet alleen op Maurice. “Het leek wel een mierennest, zo druk was het. Aad en ik waren allebei kapot. ‘Het is mooi geweest, jongen’, zei hij tegen me. Gelukkig had ik die week al heel bewust in m’n eentje afscheid van de tentoonstelling genomen. Bas was er die dag ook even. Van zijn familie kreeg ik een hele speciale CD die niet te koop is, met daarop zijn mondharmonica muziek. Om vijf uur zwaaiden we Adriaan en de caravan uit. De kade stond vol, iedereen was heel emotioneel. Zelfs directeur Léanne stond mee te huilen.” Twee maanden later is Maurice nog aan het bijkomen. Hij is nog steeds vrijwilliger, hoewel hij niet meer zes dagen per week aanwezig is. En hij kijkt nog steeds elke dag Bassie & Adriaan.

Column: Hulphond Door Britt Planken

Ze heet Bella, ze is kleiner dan mijn kat en blaft heel irritant. Doordat ze niet goed overweg kon met de andere hond van mijn beste vriendin, kreeg ik een ingeving. Zal ik voor haar zorgen? Ik was altijd al smoorverliefd op die gekke chihuahua en mijn vriendin zag dat het wederzijds was. Zo kreeg ik deze zomer onverwachts het beste cadeau ooit: een zesjarig hondje. Een bibberhondje dat continu op m’n schoot wil, net zo lief in een tas meereist en zich opstelt naar vreemdelingen alsof ze een agressief getrainde pitbull is. Ja, zo’n

hondje. Haar bolle schedeltje past precies in de palm van mijn hand. Ze houdt van wandelen, maar als je de riem pakt kruipt ze standaard in een hoekje. Ze blaft tot een andere hond aan haar kontje ruikt. Ik blijf me verwonderen. Ze kwam bij mij in een tijd dat ik me niet zo fijn voelde. Alle honden zijn hulphonden wordt weleens gezegd. Bella bevestigt dat. Hoe klein ze ook is, ze geeft me een gevoel van veiligheid. Haar gekke dribbelpasje trekt mij zelfs de zwaarste dagen door. Als ik me afzonder van iedereen om mij heen, eist zij nog steeds mijn liefde op. Ik vergeet waarom ik verdrietig ben als ze kwispelend mijn tranen weg likt en ik hoef alleen maar in haar schele ogen te kijken om me de gelukkigste vrouw op aarde te voe-

len. Bella is mijn sidekick. Ik leer van haar dat je persoonlijke grenzen iets zijn om te bewaken. Dat zaken die belangrijk voor je zijn tijd en aandacht verdienen, zoals het ideale blaadje in iemands voortuin kiezen om op te poepen. Dat vooruitgang in hele kleine stapjes kan komen en hoe belangrijk vertrouwen is. Ook de meeste mensen probeert ze in eerste instantie weg te keffen, maar uiteindelijk verovert ze ieders hart. Klanten nemen haar op schoot, mijn oma en moeder banjeren dolgraag met haar rond en zelfs mijn vader kruipt kirrend over de vloer om met “dat is geen hond” te spelen. Everybody loves Bella! En ik het meest van allemaal. Nu alleen de katten nog.

Verlicht hert Om tijdens de afsluiting van de Zuidbuurt de omgeving te laten weten dat alle bedrijven gewoon bereikbaar waren, organiseerden bouwconsortium BAAK en Rijkswaterstaat samen met de ondernemers ‘De 10 weken van de Zuidbuurt’, waarbij de verschillende bedrijven aan de Zuidbuurt onder de aandacht werden gebracht via bouwborden, artikelen op de www. blankenburgverbinding.nl en via de social media. Om deze campagne op een feestelijke manier af te sluiten zet bouwconsortium BAAK tijdens de kerstvakantie een groot verlicht hert op de bouwplaats dat de Zuidbuurt ook in deze donkere dagen in het licht zet. Een kijkje nemen is mogelijk. Het hert blijft de hele kerstvakantie branden. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.blankenburgverbinding.nl Hebt u vragen over de werkzaamheden? Twitter naar @Rijkswaterstaat of RWS_WNZ of bel 0800 – 8002 (gratis). De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg, de A24, die de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project en de werkzaamheden is te vinden op www.blankenburgverbinding.nl.

Seniorenwelzijn loopt Memory Walk Afgelopen zaterdag, 18 december, vond de Memory Walk plaats en Seniorenwelzijn liep mee. Collega’s uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam liepen gezamenlijk 7 kilometer. Gesponsord door familie, vrienden en collega’s wisten zij hiermee € 1008 euro op te halen voor dementieonderzoek in het Erasmus MC. Seniorenwelzijn richt zich op het behoud van welzijn en zelfredzaamheid van thuiswonende senioren en signaleert dat beginnende dementie hier steeds vaker een rol bij speelt. Meer onderzoek naar dementie is daarom extra belangrijk. Voor meer informatie over Seniorenwelzijn bel 010 248 68 88 of ga naar www. seniorenwelzijn.nl.

Seniorenwelzijn liep zaterdag mee met de Memory Walk. Foto: PR


6

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

r a a k l e t e M 

De Rotterdamse dichter Derek Otte bedankt onze zorgprofessionals met dit gedicht. Wat een tijd om jou te zijn. We zien je. Dag en nacht. Een helpende hand voor anderen, met alles in je macht. Een luisterend oor voor wie dat wil, adequaat en vliegensvlug. Een schouder om op uit te huilen, een steuntje in de rug. Lopen staat niet in jouw woordenboek; jij weet alleen van rennen. En misschien zijn deze woorden daarom wel een beetje wennen maar… Het zijn woorden van waardering, voor al het moois en goeds. Woorden van waardering voor de dingen die je doet. Op een plek waar mensen liever zo min mogelijk komen. Waar scherpte een vereiste is, terwijl steeds haast is geboden. Middenin een wereld die onophoudelijk snel beweegt, in een tijd die soms onredelijk hard dendert, raast en racet. Wij begrijpen dat je moe bent soms, we zien hoe hard je werkt. Maar we doen het samen, want samen… Staan we sterk. Stevig in je schoenen, al zit soms alles tegen. Samen staan we sterk én kunnen we juist bewegen. Richting morgen, richting verder, richting de toekomst die er wacht. Die ondanks alle zorgen van veraf naar ons lacht. Wij kijken vooruit, wij houden onze blik gericht. Op later maar niet zonder jou; jij geeft onze zorg een gezicht. Jij ziet geen nummertjes maar namen, geen dossiers maar de verhalen. De mens én het verhaal erachter. Eén van onze stille krachten. Harde werkers, onverzettelijk. Letterlijk en figuurlijk. Of we trots op jou zijn? Wat denk je zelf? Natuurlijk. Wij wensen jou het beste én de mensen om je heen. In het bikkelen en buffelen, sta je niet alleen. Een woord van dank voor je inzet, in deze gekke tijd. De vuile meters, de stapjes extra. Je flexibiliteit. Een helpende hand voor anderen, met alles in je macht. Wat een tijd om jou te zijn, we zien je. Dag en nacht. Wij begrijpen dat het lastig is. Frustrerend soms en zwaar. Maar je staat er niet alleen voor; wij bewegen met elkaar! Zoals we dat al jaren doen; generaties lang. Samen staan we sterk en doen we alles wat er kan.

Bekijk zijn spoken word via deze QR-code of ga naar www.franciscus.nl/kerstwens

Franciscus Gasthuis & Vlietland zet zich in voor ‘zorg voor generaties’: al generaties lang leveren we de beste zorg aan de inwoners van onze regio. Die zorg bieden we in het ziekenhuis als het moet, en bij de patiënt thuis als het kan. We investeren in wetenschap en innovatie. Zo kunnen we onze zorg blijven geven aan de generatie van nu én die van de toekomst!

We wensen u fijne feestdagen en een gezond 2022.


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

7

Stolpersteine tijdelijk opgeslagen in het Streekmuseum van Jan Anderson Het had een mooie plechtigheid moeten worden. Na een paar jaar voorbereiding zou Gunter Demnig, de initiatiefnemer, kunstenaar en vervaardiger van de Stolpersteine, eind november naar Vlaardingen komen om daar een aantal Stolpersteine te plaatsen en te onthullen. Helaas moest hij zijn komst naar Vlaardingen vanwege de Coronabeperkingen annuleren. Door Peter Spek

“En daardoor waren wij genoodzaakt om op korte termijn de bijeenkomst in de Grote Kerk, de stadswandeling en een tentoonstelling in de Stadsgehoorzaal uit te stellen”, zegt Bram Keizerwaard, één van de Vlaardingse initiatiefnemers. Maar de Stolpersteine zijn inmiddels vervaardigd en in Vlaardingen aangekomen. “Zodra de omstandigheden het toelaten, wil ik weer een plan maken voor plaatsing. In de tussentijd krijgen de stenen een plaatsje in het museum van Jan Anderson aan de Kethelweg.” “Niet alleen vanwege de grote verdiensten van de Vlaardingse museumdirecteur voor het levend houden van de geschiedenis van Vlaardingen maar ook omdat Jan Anderson via zijn Stichting Jan Anderson en Rita Verboon financieel gezorgd heeft dat de stenen kon-

Kerstgemis door Johanneke Verkade - Baars

Een mooie boom met fonkelende lichtjes Cadeautjes in glanzend goud papier De feestelijke tafel vol lekker eten Gezelligheid, praten, lachen, plezier

Bram Keizerwaard(links) heeft de door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig vervaardigde Stolpersteine voorlopig ter beschikking gesteld aan Jan Anderson, voordat zij geplaatst worden voor de woningen van Joodse inwoners die hun afkomst moesten bekopen met de dood. Foto: Coen Meeder

den worden aangeschaft”, zegt Bram Keizerwaard. De Stolpersteine vormen tevens de opmaat voor een tentoonstelling ‘De Joden in Vlaardingen’ die nog voor het einde van het jaar in het museum aan de Kethelweg te zien zal zijn. Voor de inmiddels gedrukte lesbrief voor alle middelbare scholieren in Vlaardingen heeft het Fonds Vlaardingen/Schiedam zich garant gesteld. Weggevoerd Stolpersteine zijn kleine stenen, voorzien van een koper plaatje

die worden aangebracht voor de woning waar Joodse slachtoffers van de Holocaust het laatst hebben gewoond voor zij werden weggevoerd naar de kampen. “Zo’n steen bevat de naam, de geboortedatum van het slachtoffer, de datum waarop hij/zij werd opgepakt en de dag van zijn of haar overlijden. Inmiddels zijn er in Europa al ruim 70 duizend stenen geplaatst die herinneren aan het vreselijke lot van Joodse inwoners, verzetsstrijders, gehandicapten, Jehova-getui-

gen, zigeuners en mensen die we tegenwoordig zouden aanduiden met de term lhbtiq+”, aldus Bram Keizerwaard. In Vlaardingen gaat het om totaal vijftien slachtoffers, waaronder twee complete gezinnen die zijn opgepakt en nooit meer terugkeerden. De werkgroep in Vlaardingen heeft samen met de onmisbare hulp van het Gemeentearchief, een min of meer compleet beeld samengesteld van de slachtoffers in Vlaardingen.

Saamhorigheid in een tijd van korte lontjes

De gastheer roept volkomen van de kaart “Jullie zijn dit eten absoluut niet waard” Waar ging onze samenhang verloren Opa denkt samenzang te horen Bev’rig bejaard klinkt “Vrede op Aard”.

De lokale krant Groot Vlaardingen is een uitgave van Uitgeverij West Media b.v. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op woensdag. Oplage: 36.150 Deadline redactie: Maandag 8.00 uur. Deadline advertenties: Maandag 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl

Ach het rijmt

ANWB-winkel dicht

De redactie behoudt zich het recht om redactionele tekst of brieven zonder opgaaf van reden in te korten of niet te plaatsen. Aanleveren advertenties: advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl.

Groot Vlaardingen denkt aan het milieu en wordt daarom vervaardigd met een waterloos drukproces. Tevens drukken wij de krant op volledig gerecycled papier.

Buiten spreiden oliebollenkramen Hun zoet Oud-Hollands aangename geur over het winkelend publiek dat zich vergaapt aan de feeëriek schitterend verzorgde kerstreclame

Met de servetten net op schoot Kruipen uit een moddersloot Kuddes ouwe koeien en even later Komen de steken onder water De kerstsfeer sterft een snelle dood.

Colofon

Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Familiefeest

Binnen staan rond het wildgebraad de spijzen in enorme overdaad te wachten tot de genode gasten besluiten toch nog toe te tasten Doodse stilte niemand praat

Ik wil er zo graag van genieten Van al het fijns wat hier nu is Maar het zijn juist de mooiste dagen Dat ik jou zo extra mis …

Bezorgklachten: info@bezorgingmaasstad.nl

Rücksichtsloos “Het valt ons op hoe rücksichtsloos de Duitsers te werk gingen en hoe er geen ontsnappingsmogelijkheden waren voor de joodse Vlaardingers. Toen de SD-officieren bij één familie aan de deur kwamen, liet de moeder een attest zien van de dokter dat zij te ziek was om te reizen. Men besloot toen maar om alleen de kinderen mee te nemen en na een verblijf op het Vlaardingse politiebureau te deporteren naar Westerbork vanwaar zij naar een vernietigingskamp werden gebracht. De ouders volgden later en ondergingen hetzelfde lot”, zegt Bram Keizerwaard na het onderzoek. Dit verschrikkelijke lot trof alle standen. “De bekende Vlaardingse ondernemer Jozef Katan, die een mooi huis bewoonde aan de Hoflaan, dacht de dans te kunnen ontspringen omdat hij met een niet-Joodse vrouw getrouwd was en hoewel hij vele mogelijkheden had om vooraf te kunnen vluchten bleef hij in Vlaardingen en werd daar opgehaald. Ook voor hem wordt een steen geplaatst voor zijn voormalige woning aan de Hoflaan”, besluit Bram Keizerwaard.

Kerstsfeer aan de Hofsingel. Ingezonden

Al enige jaren organiseert één van de bewoners van de Hofsingel (in Vlaardingen) de kerstaankleding van de straat. Ieder jaar weer een briefje in de bus: wie doet er mee? Wie versiert een kerstboom in de straat? Ieder jaar weer een prachtig gezicht: al die glimmende kerst-

Foto: Annick

bomen langs de Hofsingel en daarmee ook langs het Hof. Dit jaar is speciaal, want nu meldde vrijwel ieder huishouden zich aan om zich te ontfermen over een kerstboom! De bomen worden door de eerder genoemde bewoner geregeld, met nog een fijne subsidie van de gemeente Vlaardingen, en afgelopen zaterdag kon ieder bewoner een

boom ophalen, aan de dichtstbijzijnde straatlantaarn bevestigen en versieren. Het is weer een wonderschoon gezicht. Nog nooit eerder hebben er zóveel kerstlichtjes zo helder geschenen aan de Hofsingel. Fijn om dit met de hele straat samen te doen. Dat geeft toch een gevoel van saamhorigheid in deze tijd van toch wel korte lontjes.

De ANWB-winkel in Vlaardingen gaat op donderdag 23 december definitief de deuren sluiten. De winkel sluit haar deuren vanwege achterblijvende bezoekersaantallen. De vaste ANWB-medewerkers gaan over naar andere filialen. De winkelmedewerkers zijn al sinds de zomer op de hoogte van het nieuws. Leden kunnen in het nieuwe jaar terecht bij de ANWB-winkels in Rotterdam, Naaldwijk en Delft. Daarnaast is de ANWB 24/7 online te bereiken via de webwinkel, www.anwb.nl/ webwinkel.


8

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Raadslid Robin Bongers vertrekt vlak voor verkiezingen naar Ede

Robin Bongers verhuist in januari met zijn vrouw Meddy en zoon Isa naar Ede. Esther van Wieringen volgt hem op als raadslid voor GroenLinks Vlaardingen. Foto: ChefStef

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen de benen nemen, het had ook niet de voorkeur van Robin Bongers zelf. Toch nam hij na drie jaar en negen maanden afgelopen donderdag afscheid van de gemeenteraad. Samen met zijn gezin verhuist hij in januari naar Ede. “Ik heb zin om daar te zijn, maar niet om hier weg te gaan.” Door Britt Planken

“Eigenlijk vind ik dat ik mijn raadsperiode had moeten volbrengen”, verzucht Robin Bongers meteen. Het zit het kersverse ex-raadslid van GroenLinks dwars dat dit niet is gelukt, hoewel de reden hem wel vrolijk maakt. Het gezin Bongers gaat verhuizen! Het nieuwe huis (mét zonnepanelen) staat alleen best ver weg. De geboorte van zoon Isa maakte dat Robin en zijn vrouw Meddy op zoek gingen. “We willen dat hij opgroeit in een groenere omgeving. Ondanks alle inspanningen wordt Vlaardingen steeds grijzer. Hoe vaker ik bij mijn schoonfamilie in Ede kwam, hoe mooier ik het er vond worden.” Tweede plaats Robin verlaat Vlaardingen wel, maar de lokale politiek niet. In Ede ontving GroenLinks hem met open armen en tot zijn grote verrassing plaatsten ze hem meteen op plek twee voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee

maakt hij een goede kans om in de raad te komen, hoewel Ede niet alleen qua omgeving heel anders is dan Vlaardingen. De drie grootste lokale partijen zijn daar SGP, ChristenUnie en CDA. Er staat Robin dus een totaal andere dynamiek te wachten, maar dat vindt hij vooral een leuke manier om zijn nieuwe stad te leren kennen. Als afgestudeerd en docerend filosoof heeft hij een onverzadigbare nieuwsgierigheid en kijkt hij mijlen verder dan iemands standpunt. Niet per se een handige eigenschap voor de politiek, zegt hij zelf. “In de filosofie is er meer begrip voor de ander. Voor nuance is in de politiek eigenlijk geen ruimte, dan ben je al zwakker als je zegt dat je de ander snapt. Dat heb ik moeten leren.” Complimenten Het politieke spel spelen leerde Robin dus in onze gemeenteraad. “Ik ben heus weleens gefrustreerd geweest, maar ik heb het vooral heel fijn gehad. Met

partijgenoten Lianne van Kalken en Neill Voorburg ben ik ook vriendschappelijk goed. Ik ga het hier dus echt wel missen!” Een bevlogen opvolger achterlaten was dan ook Robin zijn laatste missie in Vlaardingen. Die werd gevonden in Esther van Wieringen. Zij heeft veel affiniteit met zijn dossiers, met thema’s als onderwijs, jeugdzorg, cultuur en migratie. Vooral voor dat laatste zette hij zich fanatiek in. “Er is een luid geluid dat zegt: je bent hier niet welkom. Ik wil de menselijkheid van die mensen benadrukken. Want over vluchtelingen zeg je dan eigenlijk: ze mogen hier niet leven, maar wel daar doodgaan. Elke keer als ik zoiets hoor, doet dat een beetje pijn.” Vier jaar geleden was hij daarom bang dat de gemeenteraad hem cynischer zou maken, maar tot zijn tevredenheid is dit niet gebeurd. “Ik heb ondervonden dat hoe oneens we het in de raad ook zijn over wat het beste voor de stad is, we allemaal om Vlaardingen geven. Bij mijn afscheid zei de burgemeester dat mijn bijdragen altijd getuigden van morele overdenkingen. Dat vond ik leuk! En Ingrid Wijker noemde me onlangs nog naïef. Ook dat zag ik als een compliment.”

Wij wensen u

fijne feestdagen en een

mooi 2022! De (t)huisadviseur

Advertorial

Tandartsenpraktijk Bol’Es heeft alles onder één dak De praktijk is medio november 2020 geopend. Mensen kunnen er zeven dagen per week, ook ‘s avonds terecht, wel altijd op afspraak. Alle disciplines zijn in huis bij Tandartsenpraktijk Bol’Es. Niet alleen algemene tandheelkundige behandelingen, maar ook disciplines als orthodontie en het zetten van implantaten. “Het is fijn voor patiënten dat alles onder één dak zit”, zegt Ali Keles over de rolstoelvriendelijke praktijk, die onder leiding staat van tandarts implantoloog K.D. Go en M. Delen. Het team mag gerust divers worden genoemd, volgens

Keles. “Er is een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen. We hechten er veel waarde aan om een zo divers mogelijk team te hebben. De medewerkers spreken bovendien meer dan tien verschillende talen, zodat mensen die het fijn vinden om in hun eigen taal te spreken tijdens een consult, dat kunnen doen. Patiënten kunnen bij ons een praktijk verwachten met de modernste standaarden op het gebied van tandheelkunde. De kwaliteit van onze diensten staat voorop, voor jong en oud. Of het nu gaat om een kind dat een beugel nodig heeft of een ouder ie-

mand die implantaten, dan wel een prothese wil – het is allemaal mogelijk.”

ne ij f u n e s n e w ij W d n o z e g n e e n e feestdagen ! 2 2 0 2 ig k k lu e g en Kerst 2022 knus in een nieuwe woning doorbrengen? Informeer alvast vrijblijvend naar de mogelijkheden! Waalstraat 59 3131 CS Vlaardingen telefoon 010 - 460 19 00 www.vlietlanden.info

Tandartspraktijk Bol’Es. Foto: PR


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Column

Doe maar een schietgebedje Poeh, poeh. Wat een sportjaar. 2020 was niks en 2021 ook al niet en wat ons in 2022 nog allemaal te wachten staat is nog maar de vraag. Na Delta reisde Omikron naar ons toe en wie weet hoeveel letters van het Griekse alfabet er nog gebruikt moeten worden om volgende virusvarianten te duiden. Het zorgt voor chagrijn. Destijds fietste ik, het was op een druilerige zaterdagochtend tijdens een eerdere lockdown, een rondje langs de velden. Zag de jeugd sporten en de ouders achter het gaas. “Maar”, dachten we in onze onschuld, “dat virus zal wel weer overwaaien”. Hoop deed immers leven. Achter het gaas Ik fotografeerde wat ouders. Voor in de krant. Ze hadden hun kroost bij de ingang afgeleverd en keken vanachter het gaas naar hun koters. Voor zover dat mogelijk was, want er zijn complexen waar ze hooguit door de spijlen van het toegangshek kunnen gluren om ergens in de verte een glimp van hun nazaat op te vangen. Of ze zochten een plekje tussen de struiken. Hun afwezigheid langs de lijn zorgde trouwens wel voor rust en was een zegen voor de jeugd. Die kon nu eens lekker met hun voetbal, korfbal, handbal bezig zijn. Zonder dat er een vader of moeder of misschien wel grootouder als persoonlijke coach langs de lijn stond en krijsend en schreeuwend duidelijk maakte wat ze moesten doen of verkeerd deden. Of, nog genanter, de confrontatie met de scheidsrechter zocht. Nu verzamelden ze zich achter het gaas en hokten gezellig keuvelend samen met andere ouders. Gedeelde smart is halve smart. En mekkerden, dat ze nu vanonder hun parapluutje het wekelijkse partijtje moesten volgen en zelfs niet even een bakkie konden doen in de kantine. Dat ze hun hoge nood niet kwijt konden. Het waren barre tijden en maandenlang afzien. Dan had ik het als sportjournalist beter voor elkaar. Ik mocht mijn werk doen. Was soms de enige toeschouwer. Als ik al niet herkend werd, opende het noemen van Groot Vlaardingen de poort en kwam ik met mijn CoronaCheck-app langs de beveiligers. Lichtpuntjes We zijn er nog niet van af. Steeds als we denken, dat het ergste leed geleden is komt er vanuit een uithoek van deze aardkloot wel weer een variant, die onze hoop op betere tijden torpedeert. L’histoire se rép฀te, zoals de Fransen het zo mooi zeggen. De geschiedenis herhaalt zich. Nu zijn we aan de zoveelste lockdown bezig en lopen de competities weer de kans het einde niet te halen. Weer geen strijd om het kampioenschap. Geen blijdschap om die behaalde titel. Geen treurnis om degradatie. Geen toernooi om, zoals het voetbal dat kent, het plaatselijk kampioenschap. Inmiddels worden de maatregelen almaar verlengd. Ligt nu alles tot 14 januari helemaal plat en heeft de voetbalbond al duidelijk gemaakt dat de competities voor de A-sector (standaardelftallen) pas begin februari worden hervat. En voorspelt RIVM-baas Van Dissel, dat ons nog meer Omikron-ellende boven het hoofd hangt. Laten we er maar een schietgebedje voor over hebben en om een ander scenario vragen. Een scenario met lichtpuntjes. Past prima bij deze kersttijd. Gerard S. Verver

Online-bingo Twist naar latere datum Omdat de voorbereidingstijd wat te kort bleek (“we willen er geen haastwerk van maken”), is de online-bingo van SC Twist over de jaarwisseling heen getild. De bedoeling was om de balletjes op 16 december te laten rollen: het wordt vrijdag 28 januari.

Meiden van Victoria’04 op weg naar de titel

|

9

Weglopen loopt met sisser af Omdat de aanklager, op grond van diverse verklaringen, niet bewezen acht, dat Victoria’04 schuld heeft aan het staken van de uitbeurt bij SVV, is de zaak door de tuchtcommissie geseponeerd. De Vlaardingers gaan daarmee vrijuit en krijgen geen punten in mindering. De wedstrijd wordt op een later tijdstip uitgespeeld. SVV laat weten daarover nog niets gehoord te hebben.

Clubgebouw ZVVS ‘in de steigers’ Het clubgebouw van zwemvereniging ZVVS staat aan de vooravond van een flinke make-over. Vandaar, dat de kantine afgelopen weekeinde werd leeggehaald. Er komt, zo wordt aangekondigd, een geweldig voorziening voor terug. Een ander bericht was wat minder plezierig: door de beperkingen, die het virus oplegt, gaat het traditionele 100x100 evenement niet door en zijn ook de clubkampioenschappen uitgesteld.

Kunstgrasvelden met kantplanken “Het is een geweldige groep”, ervaart trainer Jan van de Hurk (staande rechts). “Ik hoef alleen het voetbal te regisseren. De rest doen ze elf.” Foto: PR

Het enthousiasme spat er steeds vanaf. Dat is niet alleen nu het de vrouwen van Victoria’04 voor de wind gaat en ze soeverein het klassement aanvoeren. De opgetogen wedstrijdverhalen waren in voorgaande en wat minder succesvolle seizoenen ook gespeend van sombere tonen. “Een geweldig stel”, roemt trainer Jan van de Hurk zijn meiden. door Gerard S. Verver “Het gaat echt heel leuk”, beschrijft hij de manier, waarop de groep voetbal beleeft. “Technisch is het geen postzegelvoetbal, maar in de paar maanden dat we bezig zijn zie ik ze groeien en is progressie duidelijk zichtbaar.” Dat ervaren de meiden ook, meldt Cynthia Bos, ook de auteur van de opgetogen verhalen op de Facebook-site van de club. Vijf jaar geleden kwam ze met toenmalig trainer Frido Bosker naar de Broekpolder en is er niet meer weg gegaan. “Het leukste team van Vlaardin-

gen”, noemt de inwoonster van Capelle het. “En voetballend zijn we eveneens lekker bezig”, voelt ze. Met nu de handicap, dat er niet getraind kan en mag worden en voetballen voorlopig ook niet meer mogelijk is. Er zijn namelijk nog best wel wat vaardigheden eigen te maken. “Jan probeert nu vooral om ons beter te laten voetballen en lijn in het spel aan te brengen. We komen daardoor nog niet aan afwerken toe. Maar dat is wel iets, waarin we beter moeten worden: we laten eigenlijk teveel kansen

Kerstkadootje voor SC Twist: blaashal

Het Drenthse DOS’46 is de eerste korfbalclub met een blaashal. De Old Stars spelen er Walking Korfbal. Foto: Facebook Dos’46

“Met de rug tegen de muur”, verklaarden de fracties van ChristenUnie/SGP en AOV hun ‘ja’ voor een krediet van ruim 200.000 euro om daarmee de komst van een blaashal op het complex van SC Twist mogelijk te maken. De hal vervangt de door electricteitssores per direct gesloten Westwijkhal. Een meevaller is, dat de projectontwikkelaar van de woningbouw, die op de lokatie van de oude hallen gepland is, heeft toegezegd, dat hij bereid is een financieel steentje bij te dragen. “Dat storten we dan terug naar de reserves”, meldde burgemeester Bert Wijbenga de raad vorige week. Het college van B&W noemde de komst van de blaashal, gezien de omstandigen en totdat de nieuwe hal wordt opgeleverd, “onvermijdbaar en onuitstelbaar.” De blaas-

hal komt op het sportcomplex van Twist aan de Claudius Civilislaan en wordt, na het Drentse Nijeveen, de tweede locatie waar korfbal in een bubble wordt gespeeld. “Daar geldt het als proefproject”, weet voorzitter Jan Kees Boot. “Het korfbalverbond heeft de Vlaardingse hal als tweede pilot toegevoegd.” Opvallend is, dat in het voorstel van het college geopperd wordt, dat de nieuwe hal wellicht al in september 2022 wordt opgeleverd. Dat is wel een heel optimische kijk op het bouwproces. Vandaar, dat er bij Twist van wordt uitgegaan, dat de blaashal ook in het zaalseizoen 2022/2023 terugkeert. Opmerkelijk is ook, dat het stadhuis ervan uitgaat, dat Twist in januari bij de opbouw van de blaashal vrijwiliigers levert.

liggen.” Aan doelpunten is, gezien het doelsaldo (32 voor en 5 tegen) overigens niet echt gebrek. Aan het collectief al evenmin. “Iedereen accepteert elkaar zoals die is. En wie zich nieuw aansluit wordt meteen in de groep opgenomen.” Die groep bestaat uit meiden, die al sinds de jeugd bij de club spelen, een groepje overstappers vanuit VFC en vrouwen, die er via via zijn beland. Lekker samen voetballen is vooralsnog het doel waar de 22 naar streven. “En natuurlijk kampioen worden.” Of ze daaraan dan ook een promotie koppelen is ongewis. “Het hoeft niet, het mag”, is de voorzichtige stelling. Wellicht komt het ter sprake op het weekendje weg, dat ze voor half januari gepland hebben. “Oh, en vergeet niet te schrijven, dat we nog een keeper zoeken.”

Als ze er al niet zijn krijgen kunstgrasvelden, om verspreiding van de op deze velden aangebrachte rubberkorrels te voorkomen, kantplanken. Dat kost de gemeentelijke schatkist per veld zo’n 14.000 euro. Tevens liggen op het stadhuis plannen om in de huurovereenkomst vast te leggen, dat gebruikers van kunstgras verplicht worden hun schoenen en kleding af te kloppen, zodat korrels niet in het milieu terecht komen. Ook worden clubs gevraagd om de op de looppaden buiten het veld gevallen korrels op te rapen.

Geef voor een toekomst waarin we nierziekten kunnen genezen. nierstichting.nl

Ian Maatsen op radar Barcelona In de Britse pers doet het verhaal de ronde, dat Barcelona interesse toont voor Onder21-international Ian Maatsen (19). De Vlaardingse tiener, ooit begonnen bij HVO, maakte in 2018 de overstap van PSV naar Chelsea, dat hem tot de zomer 2024 heeft vastgelegd.

“We hebben het gelezen. Mocht Barcelona hem inderdaad op de radar hebben staan, is dat zeker een hele eer. We hebben echter nog van niemand een bevestiging gehad.” In de wandelgangen wordt geopperd, dat Barcelona haast zou hebben en erop uit is om al in de januari-transfer-window een opvolger voor Jordi Alba vast te leggen.

Nu speelt als huurlibng in de Championship bij Coventry City. In Catelonie wordt hij, met nog wat andere kandidaten, gezien als een mogelijke opvolger voor Jordi Alba, die aan Paris Saint Germain gelinkt wordt. Alba’s overstap zou al voor januari op de rol staan. In brede kring wordt Maatsens snelle progressie geprezen en wordt hij in het voetbalcircuit als een ‘rising star’ gezien. Wel met de toevoeging, dat hij op Stamford Bridge nog geen basisplaats-debuut in de Premier League heeft gemaakt. Wel maakte hij als wisselspeler minuten. Uiteraard is de berichtgeving het thuisfront in Vlaardingen niet ontgaan. Het levert vooralsnog geen euforie op. “Eerst zien, dan geloven”, probeert vader Edward Maatsen het spannende nieuws tot de juiste proporties terug te brengen.

Het Coventry City van Ian Maatsen staat als nummer zeven hoog in het linkerrijtje. Foto: Facebook Conventry C


10

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Het Fonds wenst iedereen prettige feestdagen Al dertig jaar staan we midden in de maatschappij. We hopen dat iedereen ook in 2022 de weg naar het Fonds weet te vinden.

www.fondssv.nl FONDS


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Nu drie maanden tussen laatste vaccinatie en booster Nederland versnelt de boostercampagne. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster korter wordt. Zestigplussers kunnen sinds vorige week woensdag een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste drie maanden geleden was. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie drie maanden na de laatste basisvaccinatie, zo meldt GGD Haaglanden. Nederland hield tot voor kort nog zes maanden aan, maar vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant is het interval nu ingekort naar drie maanden. Wie de afgelopen drie maanden positief getest is op corona kan nog geen boosterprik halen. De boosterprik kan pas worden ingepland als de laatste besmetting minimaal drie maanden geleden was. Kijk voor meer informatie en voor het maken van een afspraak op www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

11

Vluchtelingen blijven tot zeker medio 2022 op het cruiseschip aan de Oosthavenkade Met de nodige tegenzin ging de gemeenteraad van Vlaardingen vorige week donderdagavond akkoord met de verlenging tot zeker midden 2022 van het verblijf van de zeventig vluchtelingen op het cruiseschip aan de Oosthavenkade. Door Peter Spek Was de harde eis van de gemeenteraad eerder om dit verblijf tot maximaal twee maanden te beperken, een opdracht van staatssecretaris Broekers-Knol aan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vorige week, om nog eens vijfhonderd extra asielzoekers onderdak te bezorgen in de regio Rotterdam, gooide roet in het eten en zadelde de regio op met een groot probleem omdat zij in andere centra in Nederland geen onderdak konden vinden. Burgemeester Bert Wijbenga, die eerder zijn nek uitstak, echter tot ongenoegen van de gemeenteraad, en zeventig vluchtelingen liet opnemen op een cruiseschip aan de Oosthavenkade, was niet te spreken over de wijze waarop het Rijk de opvang nu doorduwt.

(Advertorial)

Fitwinkel heet voortaan FitForce1:

‘Nieuwe naam, zelfde gezichten, nóg betere service’

Ongehoord “Ongehoord, omdat Vlaardingen zich bewezen heeft als een positieve gemeente bij de oplossing van deze crisis. Er zijn meer gemeenten in het Rijnmondgebied die aangesproken kunnen worden. Zorg dat iedere gemeente zijn eigen portie neemt, want een aantal steden hebben nog niets gedaan.” Burgemeester Bert Wijbenga liet op de raadsvergadering weten begrip te hebben dat de raadsleden zich gepasseerd voelen. “Ik ben het daar helemaal mee eens en ook met mijn collega van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die het onverdiend noemde, maar wij hebben hier nu geen positie in. Nu worden wij als welwillende gemeente, die zich goed heeft voorbereid en positief heeft meegewerkt, weer aangeslagen om meer vluchtelingen op te nemen.” De gemeenteraad wilde zich niet zomaar gewonnen geven. Een motie van de fractie Boers om nee te zeggen tegen het langer verblijf werd door de raad verworpen met 31 stemmen tegen. Ook een motie van ONS. Vlaardingen, om Ahmed Aboutaleb op de vingers te tikken, is verworpen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kon niet anders dan aan het verzoek van staatssecretaris Broekers-Knol te voldoen om nog eens 500 extra asielzoekers in deze regio op te nemen. Foto: Paul Meuldijk

Toezegging Wel deed burgemeester Bert Wijbenga de toezegging dat de juridische houdbaarheid van het besluit van de Rotterdamse burgemeester onderzocht moet worden door

deskundigen. De eerdere vrees leefde weer op bij de raadsleden, dat door een langer verblijf van de vluchtelingen dit ook de verplichting oproept voor de haringstad om deze asielzoekers uiteindelijk

Paul van der Hoeven: “Wij leveren aan iedereen maatwerk.”

Foto: Rolf van Koppen

Fotografie - Mabel Böhms

Zes jaar lang stond er Fitwinkel op de gevel van het bedrijfspand aan de Hovenierstraat 122 in Naaldwijk. Maar dat is verleden tijd. Voortaan gaat de fitnesswinkel door het leven als… FitForce1! wens hebben, maar als die niet overeenkomt met de fysieke mogelijkheden, adviseren wij eerst een alternatief. Natuurlijk zijn we er ook voor de klant als het toestel of de toestellen zijn geleverd. We plaatsen ze op de gewenste locatie en ruimte, stellen ze perfect af en zijn er natuurlijk ook als er onverhoopt iets kapot gaat. Niet voor niets stellen we dat we de beste service hebben.” Natuurlijk kunnen klanten de apparaten online via www.fitforce1. nl bestellen, maar nog liever ontmoet Van der Hoeven met zijn team relaties persoonlijk in de showroom. “Kom vooral zélf langs om te testen en ervaren”, zegt de voormalig bloemenexporteur enthousiast. “Dan ontdek je de enorme mogelijkheden op het gebied van cardio- en fitnessapparatuur én kunnen we je van het beste advies voorzien. Mensen zijn 7 dagen per week van harte welkom aan de Hovenierstraat 122 in Naaldwijk. Het kopje koffie is voor onze rekening!”

te voorzien van een woning. Dit zou de druk op de toch al oververhitte woningmarkt alleen maar verhogen en dat Vlaardingse woningzoekenden nog langer op een woning moeten wachten.

Het bewogen jaar van Theo Nellen

‘Ik zie ‘s nachts nog steeds die kop van die overvaller voor mij’ Hij slaapt nog slecht, heeft nog regelmatig last van hoofdpijn en hij heeft de hulp van een psychiater ingeroepen. Vlaardinger Theo Nellen werd eind oktober uit het niets door een verwarde man in zijn auto overvallen op het parkeerterrein van het zwembad De Kulk.

Voor eigenaar Paul van der Hoeven is de naamswijziging een logisch gevolg van de groeiende ambities van zijn bedrijf. “Met FitForce1 kunnen we onze klanten nóg beter bedienen. We leggen de lat hoog, op álle gebieden. Dat betekent niet alleen dat onze producten, zoals hometrainers, loopbanden, roei- en crosstrainers en spinningbikes van absolute topkwaliteit zijn, maar dat we ook alles doen om onze klanten de beste service te verlenen. Die garantie hebben klanten nu nóg meer dan voorheen!” Wie rondkijkt in de 700 m2 grote showroom van FitForce1 in Naaldwijk kijkt werkelijk zijn ogen uit. Honderden toestellen staan hier te wachten op nieuwe eigenaren, zowel particuliere als vanuit het businesssegment. “Wie met welk toestel naar buiten gaat, hangt erg af van het doel van de gebruiker”, aldus Van der Hoeven. “Dat is in combinatie met de fysieke fitheid van de klant het belangrijkste uitgangspunt. Iemand kan wel een

|

Door Peter Spek De Vlaardinger wist niet wat hem overkwam op die vroege zondagmorgen in oktober. Theo Nellen, havenmeester bij de watersportvereniging Buitenlust, komt bijna elke dag vroeg naar het clubhuis van zijn vereniging aan de Vlaardinger Vaart. “Er is als havenmeester altijd wel iets te doen op de club. Niets vermoedend reed ik op die zondagmorgen met mijn auto naar het parkeerterrein van het naast onze accommodatie gelegen zwembad De Kulk. Opeens tikte iemand op de ruit en ik opende de deur in de veronderstelling dat de man iets wilde vragen of hulp nodig had. Maar voordat ik het wist had ik enkele klappen op mijn hoofd en op mijn borst te pakken. De aanvaller klom daarna op de motorkap van de auto, waardoor ik kon vluchten en ik mij kon verstoppen in de bossage langs het parkeerterrein. Een heel onwezenlijke situatie”, weet Theo Nellen zich nog erg goed te herinneren.

Havenmeester “Ik kon toen snel 112 bellen en binnen een mum van tijd was de politie en de ambulance aanwezig en kon men de man op het parkeerterrein aanhouden.” Theo Nellen is al ruim vijftien jaar actief als havenmeester bij zijn water-

sportclub. “Het is mijn lust en mijn leven, maar even leek dat plezier verdwenen toen ik een dag later toch maar even naar het ziekenhuis ging omdat de klachten niet echt verdwenen. Daar constateerde de dienstdoende arts dat ik een hersenschudding had opgelopen en even rust moest houden.” Op het politiebureau heeft Theo Nellen later zijn verhaal gedaan en aangifte gedaan tegen de overvaller. “De schrik zit er nog steeds goed in, maar ik laat mij door zo’n voorval niet van de wijs brengen. Ik ben weer gewoon actief op de club, maar zet mijn auto nu een beetje in het zicht.” Steunbetuigingen De overval bezorgde de 77-jarige Vlaardinger wel veel steunbetuigingen. “Vanuit de club heb ik veel

positieve reacties gekregen, maar ook van de gemeente, die hebben mij niet in de steek gelaten. Alle hulde daarvoor en ook van de politie via slachtofferhulp die mij met raad en daad bijstaan.” Toch stapt Theo Nellen binnenkort naar de psychiater. “Ik zie ‘s nachts nog steeds die kop voor mij van de overvaller en dan kan ik niet in slaap vallen. Daar moet aangewerkt worden en zo snel mogelijk verdwijnen.” Wat de beweegredenen waren van de overvaller om Theo Netten op die vroege zondagochtend te slaan en te trappen, weet hij niet. “Op 8 maart staat de zitting gepland bij de rechter. Daar ga ik zeker naartoe. Ik wil weten wat er in het hoofd van die man is omgegaan om zo te keer te gaan. Dan kan ik dit vervelende hoofdstuk uit mijn leven ook afsluiten.”

Het parkeerterrein van het zwembad De Kulk waar Vlaardinger Theo Nellen op een zondagmorgen in oktober uit het niets werd overvallen. Foto: Peter Spek


12

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Genade en moed

Van mijn ouders leerde ik dat bij het kerstfeest naast een rijk versierde kerstboom, cadeaus met daarop de eerste gevallen naalden, het kerstdiner met de traditionele kalkoen en flakkerende kaarsen vooral ‘genade en moed’ in de schijnwerpers moet staan. Vlak voor kerstdagen is het mijn gewoonte mijn administratie te doen, brieven die bewaard moeten blijven, gaan in de juiste map, de polissen voor het nieuwe jaar verdwijnen in de ordner met de verzekeringspapieren. Tijdens mijn activiteiten stuitte ik op een aangifte bij de politie, een met de hand geschreven getuigenverklaring en een verslag van de rechtszitting waarbij mijn doodsbedreiger veroordeeld werd. Al lezend komt

de pijn en angst terug. Ik droom nog steeds dat mijn bedreiger met een pistool voor mij staat, dat er door een kogel aan mijn leven bij een wandeling in mijn Broekpolder een vroegtijdig einde komt. Snel voeg ik alle stukken in de map waarin andere trieste dossiers een plekje hebben gekregen. Gedachteloos kijk ik op, ik zie vijftien fotolijsten aan de muur waartegen mijn werkplek is gesitueerd, ik herken de feestelijke gebeurtenis-

Gedicht

sen die voor anderen niet te verkroppen zijn. Ik kijk de kamer in, kerstboom, ballen, ledlicht en cadeaus onder de boom. Zoals we gewend zijn op de salontafel een brandende kaars: voor hen die er niet meer kunnen en willen zijn. Ik denk aan mijn ouders en aan overleden vrienden. De vlam van de kaars brandt in de standaard. Ik sta op, pak een verse kaars, steek deze aan met de vlam van zijn voorganger, druk deze in het gesmolten kaarsvet. Een nieuw licht schijnt. Ik denk terug aan de kerstvieringen van mijn jeugd waarbij twee woorden in mijn hoofd diverse keren echoën: genade en moed. Terwijl ik terugloop naar mijn bureau, de computer opstart, weet ik wat ik ga doen. Al snel staan de namen op mijn scherm die mij het afgelopen jaar angst veroorzaakten. Iets later schrijf ik mijn herinneringen over de kerst met mijn ouders, over de betekenis van kerst die ik van hen meekreeg en dat ik mijn ouders mis. Na veel correcties, verwijderde alinea’s, weggehaalde woorden die anders uitgelegd zullen worden, ontstaat er een uitnodiging voor de namen die achter de aanhef ‘beste’ staan. Het is goed wanneer zij komen, samen met hun dochter en kleinkinderen Kerstmis gaan vieren. Zouden ze komen? Kiezen zij voor beide woorden die bij mijn ouders in de schijnwerpers stonden?

Afgelopen zaterdag, toen opnieuw een harde lockdown werd afgekondigd, inspireerde het de Vlaardingse Ada Onderdelinden tot onderstaand gedicht: Dichte mist Dichte mist in het hele land De natuur past zich aan Aan het gevoel dat menig mens Vandaag weer zal ondergaan. Ik sta voor het raam, en zie Hoe de bomen verdwijnen in de mist Het lijkt op wat in mijn hoofd afspeelt: Ik voel mij bijna een pessimist…

|

13

Harry Potter-boom wint kerstboomverkiezing Dit jaar organiseerden wij voor de eerste keer een kerstbomenverkiezing van Groot Vlaardingen. Wij vroegen ons af wie de vetste, grootste, kleurrijkste, meest verlichte, originele of thematische kerstboom van Vlaardingen heeft. De Harry Potter-boom van Petra Knoop-Verheij heeft deze verkiezing gewonnen. “Bij deze ding ik graag mee met de mooist en unieke kerstboom. De magische wereld van Harry Potter. Op de kerstballen na is alles door mijzelf gemaakt.”

bomenverkiezing namens de redactie van Groot Vlaardingen. Het heerlijke smulpakket van Meesterbakker Roodenrijs is voor jou!

Van harte gefeliciteerd met het winnen van deze kerst-

Gaan we wederom in lockdown Weer geen knuffels deze dagen? Geen kerstdiner met wie je lief zijn Je bij al wat je doet, je af moet vragen: Kan dit? Mag dit? Wil ik dit? En toch: we doen het voor elkaar! Voor jou: mijn kind, mijn vriend, familie. Ik vertrouw maar op een volgend jaar. Hoop dat we dan terug kunnen kijken En zeggen: wat zijn we dankbaar Dat we nu uitbundig kunnen vieren. Ada Onderdelinden.

Harry Potter-boom van Petra Knoop-Verheij met leuke details. Foto: Privé

FIJNE FEESTDAGEN In een klein gezelschap maken jullie deze kerstdagen thuis wellicht plannen voor het nieuwe jaar. Wat gaan jullie thuis veranderen of aanpakken, de keuken of de slaapkamer? Een nieuwe, grote eethoek of liever een fijne, nieuwe bank in de woonkamer. Op onze website

ONTDEK HIER DE ACTUELE INFORMATIE

kunnen jullie alle inspiratie op doen voor jouw plannen. Woonmall Alexandrium wenst iedereen fijne, gezellige feestdagen en een gezond 2022.

ROTTERDAM A20 AFSLAG 16 | MAKKELIJK PARKEREN WOONMALLALEXANDRIUM


|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Gezellige Feestdagen bestel bij uw grill en maaltijdenspecialist of online op kippie.nl

14

Speciale editie*

Feestpan *

± 12 pers. ± 100 kiphapjes Veel snacken, weinig kluiven! De feestpan is gevuld met: 20 kipballetjes in ketjapsaus, 20 kipballetjes in pindasaus, 20 mini-saté met indian mystery marinade, 20 mini-saté met ketjapmarinade, ± 300 gram kippeling, 12 kipkluifjes naturel.

* GRATIS Kippie kersttrui naar keuze bij aankoop van een feestpan! Geldig t/m 31 december 2021

Kerst trui

€ 19,99

Noorse trui

€ 19,99

Per stuk:

49,99

(op = op).

* Alleen in december verkrijgbaar.

Kippiepan ‘Kijk op onze website voor alle variaties van de Kippiepan’. Vanaf:

28,99

Voor meer informatie:

www.kippie.nl

Bestel gemakke lijk en snel o p www.kip pie.nl

Kippie Vlaardingen - Winkelcentrum Liesveld Veerplein 116A - 3131 CN Vlaardingen - 010 - 43 55 777


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

15

Het jaar van Wim Kerkhof

Geste naar de fans: Wim reist kriskras door Nederland om LP’s te bezorgen Het was voor Wim Kerkhof en zijn band The Amazing Stroopwafels het jaar van de minste optredens ooit: 25. Maar de heruitgave van de in het najaar van 1981 uitgebrachte LP Mooi Weer The Amazing Stroopwafels (met de klassieker Oude Maasweg), maakt dat het op muzikaal gebied niet helemaal een verloren jaar is geweest. Door Bart van der Linden

Extra leuk is het dat Kerkhof zelf de bestelde LP’s bij de fans langs gaat brengen. Het gesprek is al even aan de gang, als Wim Kerkhof plots de kamer verlaat. “Wacht, ik zal even wat pakken.” Hij komt een paar tellen later terug met een exemplaar van de Meppeler Courant, met op de voorpagina een grote foto van hemzelf en een Stroopwafel-fan uit Meppel, waaraan hij een gloednieuwe LP overhandigt. 2800 kilometer Het jaar 2021 is dan niet helemaal geworden wat de band had verwacht, de geste van Kerkhof om langs te gaan bij fans die een LP (of meer) hebben besteld, valt goed. “Ik ga heel Nederland door”, vertelt de zanger. Hij pakt er een paar velletjes papier bij, waarop tot in detail de dagen

wil of komen ze met verhalen, maar ik kan nooit lang blijven, want ik moet dan weer door naar het volgende adres.” Hij vervolgt: “Op 1 november ben ik begonnen met bezorgen. Maar eigenlijk ben ik er al sinds maart van dit jaar mee bezig, de 500 LP’s zijn name-

lijk in Tsjechië geperst en de wachttijd duurde uiteindelijk een halfjaar.” Eerherstel De LP beleeft veertig jaar na zijn release een revival. Omdat de plaat alleen nog tweedehands te verkrijgen was, is het nu tijd, zo zegt de

band op haar site, ‘van eerherstel’. Een plaat die bestaat uit een luxe klaphoes, een album wat gedrukt is op dikker vinyl, waar de originele mastertapes zijn gebruikt en met binnenin een uitgebreid verhaal over de liedjes, geschreven door Merlijn Kerkhof, de zoon-

en plaatsen in Nederland staan opgeschreven. Een strakke planning dus. “Ik heb al ruim 2800 kilometer gereden, maar voor mij kost dat omdat ik op LPG rij omgerekend maar 3 euro per adres. Het is veel goedkoper dan verzenden, want dan ben je zo al 7,50 euro aan verzendkosten kwijt. En het nadeel is dat de LP kapot kan gaan.” Bakkie Met zijn Volvo uit 1998 bezocht Kerkhof inmiddels al tegen de honderd adressen. Hij reed dus al naar Meppel, maar ook naar Gorssel, Emmen, Blaricum, Hilversum, Venray en Tiel. Kortom: kriskras door Nederland. “Ik vind het leuk om te doen. En ik kom in plaatsen waar ik nog nooit ben geweest”, aldus Kerkhof. De fans waarderen zijn gebaar. “Ik krijg heel leuke reacties. Soms vragen mensen of ik een bakkie koffie

van. Kerkhof: “We hebben de oorspronkelijke hoes gebruikt. En ook de letters van The Amazing Stroopwafels zijn aangepast met een wit randje eromheen.” De frontman van The Amazing Stroopwafels verhaalt over de evergreen Oude Maasweg, het liedje wat elk jaar terugkeert in de Top 2000 van Radio 2. “Het is een nummer over verdriet, de ellende is goed voelbaar.” Het verwijst onder meer naar de troosteloosheid van het gebied in de Botlek, waar de Oude Maasweg ligt. Goed jaar Voor Kerkhof was 2021 persoonlijk ‘een heel goed jaar’. “We hebben een kleindochter en nog twee kleinkinderen zijn op komst, dus dat is heel leuk. Ik hou ook erg van reizen, maar dat heb ik dit jaar helaas nauwelijks gedaan. Alleen in Frankrijk ben ik van de zomer geweest.” Nieuwe muziek komt eraan, zo belooft hij, maar voor nu is het eerst LP’s rondbrengen. Toch nog een beetje op reis dus, dwars door Nederland. De LP kost € 25 euro (excl. verzendkosten) en is te bestellen op www.amazingstroopwafels.nl.

Wim Kerkhof reist Nederland door om de nieuwe LP bij fans te bezorgen.

Foto: Paul Meuldijk

Stichting Jarikin:

Positief nieuws over Haïti Haïti is de afgelopen tijd meer dan ooit in het nieuws geweest, en helaas altijd negatief. Sinds ruim twee jaar is er grote onrust, volksdemonstraties op grote schaal tegen de corruptie. Deze demonstraties zijn later overgenomen door bewapende milities. Met als droevig hoogtepunt het doodschieten van de president in zijn eigen huis in de nacht van 6 op 7 juli. Op 14 augustus is er een aardbeving met meer dan 2000 doden en 6000 gewonden, kort daarna volgt een zeer zware tropische storm. Er is geen regering. Kidnappings zijn aan de orde van de dag, onderlinge strijd wordt op straat uitgevochten.

Ondanks dit alles willen wij u een positief bericht over Haïti sturen. Wij willen u vertellen dat de hulp die stichting Jarikin biedt, blijvend is en goed terecht komt. Dat onze hulp levens verandert. De activiteiten van Jarikin zijn gericht op de toekomst door scholing van kinderen en volwassenen. Ons laatste project voor tuinbouwonderwijs sluit daar goed bij aan. Afgelopen anderhalf jaar zijn wij, vanwege corona en veiligheid, zelf niet naar Haïti geweest. Ondanks dat liep alles goed en gecontroleerd verder op de verschillende projecten. Wij krijgen op tijd onze rapporten, we zijn volledig op de hoogte en sturen vanuit Nederland kort bij, indien nodig.

nier onze projecten goed begeleiden en dat wij op deze manier drie scholen en een beroepsschool steunen, dat wij 59 leraren en medewerkenden op de loonlijst hebben, 50 leraren en medewerkenden voor de helft betalen, 750 kinderen elke dag een warme maaltijd geven en dat agrariërs begeleid gaan worden door twee door Rijk Zwaan opgeleide Haïtiaanse ingenieurs. Stichting Jarikin is bij ongeveer 1000 families betrokken in deze moeilijke tijd.

Wij kunnen u dus met gepaste trots melden dat wij op deze ma-

Haïti is een land in ellende momenteel, maar er zijn ook posi-

tieve ontwikkelingen. Stichting Jarikin draagt bij aan deze positieve vooruitgang. Wij blijven geloven. En wij hopen dat u met ons blijft geloven dat één mens, één stichting het verschil kan maken voor vele mensen. Voor 1000 families. Wij zijn mede afhankelijk van u en wij hopen dat u ons ook het komende jaar weer blijft steunen. Stichting Jarikin is aangemerkt als ANBI-stichting. Het bankrekeningnummer van stichting Jarikin is NL66.ABNA.0259.147.931. Meer informatie: www.jarikin.nl of info@jarikin.nl.


16

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Doe mee met de kerstbomenactie en verdien een

extra zakcentje! Ook dit jaar organiseren gemeente Vlaardingen en Irado weer een inzamelingsactie voor kerstbomen. Uiteraard houden we rekening met de coronamaatregelen zodat de kerstbomen veilig ingeleverd kunnen worden. We hopen dat veel kinderen weer enthousiast mee doen. Het is beslist de moeite waard. Want voor elke kerstboom wordt 50 eurocent uitbetaald. Bovendien levert elke ingeleverde kerstboom een speciale kanskaart op. Daarmee maak je kans op fantastische prijzen!

Meedoen? Zo doe je dat! 1

Lever een kerstboom en kanskaart in.

2

Bij 10 of meer kerstbomen, kan je deze alleen inleveren op de Burgemeester Heusdenlaan 357. Draag bij het inleveren van je kerstbomen een mondkapje als je 13 jaar of ouder bent.

3 4 5

Voor elke kerstboom krijg je 50 eurocent en een kanskaart. Vul de kanskaart helemaal en goed leesbaar in.

6

Lever deze kanskaart uiterlijk vrijdag 7 januari 2022 voor 12:00 uur in, bij één van de inleverpunten voor kanskaarten. Een geel bord geeft de inleverlocatie aan.

Waar lever ik mijn kerstboom in? Locatie(s)

Data

Tijdstip

Stadswerf, Burgemeester Heusdenslaan 357

27 december 28 december 29 december 30 december 03 januari 04 januari 05 januari 06 januari 07 januari

09.00 tot 16.00 uur 07 januari tot 12.00 uur

Floris de Vijfdelaan, parkeerterrein sporthal Westwijk

27 december 28 december 29 december 30 december 03 januari 04 januari

12.00 tot 16.00 uur

27 december 03 januari

12.00 tot 16.00 uur

Floreslaan 41, bij Wijkvereniging Indische Buurt Hofsingel 82-84, bij Toezicht & Handhaving Mendelssohnplein Olmendreef, parkeerterrein bij basisschool De Hoeksteen Zwaluwenlaan 500, parkeerterrein VV Zwaluwen Milieustraat Vlaardingen, Kreekweg

Waar lever ik mijn kanskaart in? Lever je ingevulde kanskaarten in bij de hierboven genoemde inleverlocaties van de kerstbomen of van maandag 27 december 2021 tot en met vrijdag 7 januari 2022, 12.00 uur. Dat kan tijdens de openingstijden van: • Stadskantoor, Westnieuwland 6 • Politiebureau, Delftseveerweg 40 • M.C.D supermarkt, Dirk de Derdelaan 27 • Supermarkt Jumbo, Winkelcentrum De Loper

www.irado.nl


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

17

22 december 2021

Opnieuw in lockdown en in snel tempo ‘boosteren’ Afgelopen week is duidelijk geworden dat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zich zeer snel verspreidt. Deze snelle opmars zorgt de komende weken weer voor meer besmettingen en coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarom heeft het kabinet zaterdag aangekondigd dat er zeker tot en met 14 januari opnieuw een lockdown is.

Capelle aan den IJssel. Deze week openen al drie locaties en binnenkort zal ook De Groenoordhal in Schiedam de deuren openen.

Burgemeester Bert Wijbenga: “De zorgen over omikron zijn groot en de snelle verspreiding ervan moet vertraagd worden. Maar dat we opnieuw in lockdown zijn, is natuurlijk een grote domper voor iedereen, met de feestdagen in het vooruitzicht. Voor de zorg is het alle hens aan dek, zijn er veel zieken en moeten teveel reguliere behandelingen worden uitgesteld.

U kunt online een afspraak maken voor de boosterprik via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Via de media kunt u in de gaten houden welke leeftijdsgroep aan de beurt is. Dit gaat van oud naar jong. Als u een uitnodiging heeft ontvangen, kunt u ook telefonisch een afspraak maken. Het telefoonnummer staat in de brief. Het wordt de komende periode erg druk. De GGD vraagt daarom om geduld, iedereen komt aan de beurt.

Ook voor de ondernemers in onze stad zijn de strenge maatregelen weer een grote klap. Ik vertrouw erop dat we desondanks ook nu met elkaar samen de veerkracht vinden om op een verstandige en positieve manier de kerst en jaarwisseling te vieren met onze naasten. En laten we de hoop houden op een nieuw jaar, waarin het weer beter zal gaan.” Boostervaccinaties in versnelling Met een booster bent u beter beschermd tegen de nieuwe variant. Daarom krijgt iedereen van achttien jaar en ouder zo snel mogelijk een boostervaccinatie aangeboden. De GGD opent op korte termijn vijf extra locaties in onze regio. In totaal zijn er straks zeven ‘boosterlocaties’ in de regio Rotterdam-Rijnmond: in Rotterdam, Hellevoetsluis, Poortugaal, Schiedam en

Vlaardingen krijgt glasvezel

Laatste prikdag in Wijkcentrum West Dinsdag 21 december was de laatste dag dat mensen een eerste of tweede prik in Wijkcentrum West konden halen. In 2022 zal de GGD opnieuw in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft mensen de mogelijkheid bieden om dichtbij huis hun vaccinaties te halen. Waar deze locaties openen, is nu nog niet bekend. Testlocatie Bilitonlaan Inwoners met klachten kunnen zich gratis laten testen in de Rehobothkerk aan de Billitonlaan 104. De locatie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 16.00 uur. U kunt gewoon binnenlopen, een afspraak maken hoeft niet. Neem een legitimatiebewijs mee als u zich laat testen.

Leuk nieuws voor veel Vlaardingers: KPN gaat glasvezel aanleggen in onze stad. Hiervoor gaat de gemeente Vlaardingen een samenwerking aan met KPN.

De komende jaren gaat KPN ongeveer 200 km aan glasvezel aanbrengen waarmee ruim 34.000 Vlaardingse huishoudens aangesloten worden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2024/2025 afgerond. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden.

De gemeente ziet snel internet via glasvezel als een impuls voor economische, maatschappelijke en sociale ontwikkeling. Door de samenwerking start KPN vanaf eind 2022 met de aanleg van een snelle internetverbinding in het stedelijk gebied van Vlaardingen.

Wethouder Bart Bikkers ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met KPN: “Het is super dat we op deze manier de wens van veel Vlaardingers in vervulling kunnen laten gaan. Digitalisering speelt een grote rol in onze maatschappij en een snelle en betrouwbare verbinding hoort daar bij.”

Collegebesluiten De nieuwe besluiten van het college van burgemeester en wethouders staan iedere woensdag op de website. Kijk op www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Weekmarkt centrum een dag eerder Eerste kerstdag valt dit jaar op een zaterdag. De zaterdagse weekmarkt in het centrum is daarom een dag eerder, dus op vrijdag 24 december. Zo kunt u mooi nog even uw laatste kerstinkopen doen, maar denk aan de basisregels: houd 1,5 meter afstand!

Babbeltruc? Trap er niet in! De bel gaat. Er staan drie mensen aan de deur. Werkjasje aan, één of ander pasje in de hand: “We zijn van het waterleidingbedrijf”, zeggen ze. En of ze even binnen mogen komen omdat er een lekkage zou zijn. Kijk uit! Dit kan een ordinaire babbeltruc zijn! Het overkwam een bewoner op leeftijd afgelopen week en diegene heeft dit bij de politie gemeld. Maar het valt niet altijd mee om ‘kletskoekcriminelen’ te herkennen. Er zijn maar weinig dieven die er uit zien als de ‘zware jongens’. Ze doen zich voor als werknemers van bijvoorbeeld de woningstichting, het waterleidingbedrijf of van de gemeente, als lotenverkopers of als nieuwe buurtgenoten die even kennis komen maken. Tips om de babbeltruc te voorkomen De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer te worden van de babbeltruc. • Laat alleen bekenden binnenkomen. Als onbekenden bij u aanbellen, kunt u zeggen dat u op advies van de politie niemand binnenlaat die u niet kent. Organisaties die bij u willen langskomen, kondigen vooraf hun bezoek aan via een brief of e-mail. Zonder afspraak komen organisaties niet bij u langs, zeker niet ’s avonds. • Belt een onbekende bij u aan en wilt u toch behulpzaam zijn? Vraag dan eerst om een identificatie en vraag bij welke organisatie of persoon u kunt navragen of het verhaal van de onbekende klopt. Laat de persoon voor een gesloten voordeur even wachten tot u zijn of haar verhaal gecontroleerd heeft. • Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden meteen de politie via 112. Doe aangifte Mocht u toch te maken krijgen met een babbeltruc of woninginbraak, doe dan direct aangifte bij de politie. En als u niet bestolen bent, maar wel denkt dat iemand bij u heeft aangebeld met een smoes, wil de politie dit ook graag weten. Belangrijk is dat u een signalement van de verdachte persoon geeft. Ook het kenteken van de auto van de verdachte, helpt de politie enorm bij de opsporing.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen de volgende vacatures: Functioneel Beheerder Opleiding: HBO 36 uur per week (100%) Medewerker Skilled Servicedesk Opleiding: MBO 36 uur per week (100%) Teammanager Wijkbeheer en Beheer Openbare Ruimte Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Toespraak burgemeester online Op donderdag 23 december kunt u de digitale kerst- en nieuwjaarsboodschap van burgemeester Bert Wijbenga zien op www.vlaardingen.nl en de social mediakanalen van de gemeente.

Geen nieuwjaarsreceptie maar voorjaarsbijeenkomst De gebruikelijke nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur vindt niet begin januari plaats maar wordt uitgesteld naar het voorjaar van 2022. Zodra de datum bekend is, zullen wij hierover een bericht plaatsen.

Medewerker Servicepunt Woningverbetering Opleiding: HBO 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor de vacatureteksten en sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.


18

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Afvalbakken en containers dicht wegens brandgevaar Met een knal het oude jaar uit? Het is ook dit jaar de bedoeling dat u die knal beperkt tot een ploppende champagnekurk of een knetterbal uit de categorie kindervuurwerk. Dit weerhoudt een deel van onze stadsgenoten er helaas niet van om in de laatste weken van het jaar met illegale explosieven te onderzoeken wat er allemaal stuk kan. Het resultaat: een hoop ellende voor dieren, buurtbewoners en veel schade. Om het deze explosie-liefhebbers niet te makkelijk te maken, sluiten we afvalbakken en containers. Het afsluiten is bedoeld om te voorkomen dat de containers door brand en vuurwerk worden beschadigd. Met zware explosieven, maar ook met het toegestane lichte kindervuurwerk, kan er eenvoudig een flinke brand ontstaan in een afvalbak of -container. Brand en explosies zorgen niet alleen ieder jaar voor een flinke kostenpost, maar leveren ook gevaarlijke situaties op. Het vuur kan namelijk ook overspringen naar voertuigen, schuren of

woningen in de directe omgeving en onze brandweer kan bovendien niet overal tegelijk zijn. Eerste afvalbakken dicht De eerste afvalbakken en hondenpoepbakken zijn inmiddels afgesloten en de komende week volgen er steeds meer. Natuurlijk loopt u niet graag naar huis met een uitgekauwd kauwgommetje of een zakje hondenpoep in uw hand. Dat hoeft ook niet! We hangen afvalzakken aan de bakken waar u uw afval in kunt doen. Ook die kunnen ten prooi vallen aan mensen voor wie vernielzucht de enige kerstgedachte is, maar dat knalt een stuk minder hard en het kost bovendien aanmerkelijk minder om ze te vervangen! In de eerste week van het nieuwe jaar worden de bakken weer open gezet. Restafvalcontainers De 1.125 ondergrondse restafvalcontainers gaan dit jaar wat later dicht dan andere jaren. Doordat Irado de containers door de invoering van de afvalpas centraal kan

Subsidie voor fijner fietsen en slimme verkeerslichten De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is bereid om in 2022 drie Vlaardingse verkeersprojecten te subsidiëren. De gemeente Vlaardingen heeft een subsidieaanvraag gedaan voor fietsprojecten. Er komt geld voor het fietspad over de Trekkade, het fietspad langs de Zwanensingel en voor slimme verkeerslichten aan de Marathonweg. Deze projecten leveren een bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, de doorstroming en het fietsklimaat in de stad. Met de subsidie gaat de gemeente een deel van de Trekkade in Holy verbreden. Hierdoor komt hier meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Daarnaast wil de gemeente het fietspad aan de zuidzijde van de Zwanensingel geschikt maken voor tweerichtingsverkeer. Fietsers

hoeven zo minder vaak over te steken, wat de verkeersveiligheid voor fietsers vergroot. Marathonweg Ook heeft de gemeente een aanvullende subsidie aangevraagd voor de Marathonweg. De gemeente is inmiddels al gestart reconstructie van de Marathonweg. De aangepaste fietsoversteek ter hoogte van de Zuidbuurtseweg is klaar. Begin volgend jaar wordt gestart met de reconstructie van het kruispunt met de Marnixlaan. Hier komen verkeerslichten. Daarna worden de kruispunten met de Floris de Vijfdelaan/Billitonlaan en Westlandseweg/A20 aangepakt. Meer informatie hierover is te vinden op www.vlaardingen.nl/marathonweg. De aanvullende subsidie van de metropoolregio wil de gemeente

vergrendelen, gaan de containers op 31 december allemaal om 16.00 uur dicht. Zorg dat u uw restafval op tijd naar de container brengt! Heeft u na de jaarwisseling al weer snel een volle vuilniszak? Dat is geen probleem, want u kunt op nieuwjaarsdag vanaf 07.00 uur weer gewoon terecht bij uw container. Ook de bovengrondse textielcontainers worden op 31 december afgesloten tijdens de jaarwisseling. Irado zorgt er voor dat deze containers voor 16.00 uur op slot zitten. Afval naast de container? Boete! Afval naast de container plaatsen is altijd verboden. Dus ook als u op oudejaarsdag op een afgesloten container stuit, mag u uw afval niet naast de container plaatsen. Afval naast de container veroorzaakt immers zwerfafval, overlast voor de hele buurt en extra brandgevaar. Medewerkers van Toezicht en Handhaving zijn op 31 december dan ook zeer actief met handhaven. gebruiken om de nieuwe verkeerslichten ‘slimmer’ te maken. Met deze zogenaamde ‘intelligente’ verkeerslichten kan het verkeer nog efficiënter worden afgewikkeld. Hierdoor hoeft het verkeer minder vaak te stoppen en op te trekken. Dit draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Bij de reconstructie van de Marathonweg worden de verkeerslichten al voorbereid op deze intelligente software. Door de subsidie kan deze software nu ook toegepast worden. Bijdrage De MRDH heeft nu aangegeven bereid te zijn subsidie te verlenen voor deze drie projecten voor een totaal bedrag van €142.500. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor volgend jaar. Wethouder Bikkers reageert: “We zijn blij met deze bijdrage. Hiermee kunnen we een mooie stap zetten richting de doelstelling van ons Actieplan Mobiliteit: Vlaardingen veilig, bereikbaar en gezond.”

Vlaardingen Regenboogstad Een Regenboogstad is een stad in Nederland die actief de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap bevordert. Vlaardingen is, als een van 55 Nederlandse gemeenten, Regenboogstad. Samen met gemeente Vlaardingen geven COC Rotterdam, KADE40 en De Kroepoekfabriek invulling aan Vlaardingen Regenboogstad.

Vlaardingse regenbogen sieren Brugwachtershuisje ‘Wordt het niet eens tijd dat Vlaardingen Regenboogstad wordt?’ vroeg Mieke Gaxiola, actief vrijwilliger voor onder andere Amnesty Vlaardingen, zich in 2018 af. Directe aanleiding waren bekladde reclameposters met zoenende mannen en zoenende vrouwen. Dit leidde tot een Vlaardings Regenboogakkoord dat door bijna alle politieke partijen werd ondertekend. Sinds 2019 is Vlaardingen officieel Regenboogstad.

samen wonen in één stad. Zo zijn de brug en het brugwachtershuisje een viering van diversiteit. Eigen website Met Vlaardingen Regenboogstad spreekt de stad zich echt uit. Het is belangrijk dat je als homo, trans of queer, weet en voelt dat de stad achter je staat. Het is ook vanuit de LHBTIQ+-gemeenschap dat we nu een eigen website hebben gelanceerd:

www.vlaardingenregenboogstad.nl. Een platform waar we onze activiteiten verzamelen, laten zien wat er in de stad gebeurt, maar ook een plek waar vragen kunnen worden gesteld. Weet je, ik ben inmiddels 41 en al jaren samen met mijn man. Maar dit had mij als jonge homo nou echt te gek geleken: een stad die je het gevoel geeft dat iedereen er bij hoort. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en van wie je ook houdt.”

Barry Marré, manager onderwijs & vrije tijd bij KADE40: “Samen met betrokken burgers en organisaties gingen we tijdens ronde tafelbijeenkomsten op zoek naar een manier om Regenboogstad vorm te geven. Sindsdien gebeurt er veel in de stad. Ook rondom Paarse Vrijdag, de tweede vrijdag in december waarin scholieren hun solidariteit tonen met de LHBTIQ+-gemeenschap. Aansluitend bij onze campagne Stad vol liefde in 2020, hebben we dit jaar alle Vlaardingse kinderen gevraagd een eigen regenboog te ontwerpen. Ze waren afgelopen week te zien door de hele stad op 65 grote driehoeksborden. Viering van diversiteit Tegelijkertijd lag er nog een wens vanuit de ronde tafelbijeenkomsten om het brugwachtershuisje van de Oude Havenbrug een passende uitstraling te geven. Ik dacht direct aan de regenboogtekeningen. De driehoeksborden zijn tijdelijk, maar door het brugwachtershuisje te versieren met de tekeningen, is de uitstraling van Vlaardingen Regenboogstad blijvend. De plek is bovendien zo mooi strategisch: veel mensen komen via deze brug de stad binnen. De betrokken partijen waren direct enthousiast. Juist ook omdat het zo mooi aansluit bij het kunstwerk ‘Kleurrijk Overbruggen’ van Jan van Dorp. Zijn kunstwerk uit 2006 verbeeldt de verbinding tussen mensen uit verschillende culturen die

Tekst: Marleen Bos, fotografie: Arend van der Salm Jacky Silos, wethouder Zorg, Jeugd, Welzijn en Onderwijs, samen met Barry Marré van KADE40 op de Oude Havenbrug: “Gisteren fietste ik langs en zag hoe een jonge vrouw een selfie maakte met het huisje op de achtergrond. Ik ken de vrouw niet, maar ze straalde trots uit. En dat is precies waarom ik deze uiting van Vlaardingen Regenboogstad zo belangrijk vind.”


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

19

Gemeentenieuws Vlaardingen

Lichtpuntjes brengen Vlaardingen in kerstsfeer Lichtjes zien in donkere tijden, daar zijn veel Vlaardingers bijzonder bedreven in. Mede met hulp van een kleine bijdrage van de gemeente, waren er verspreid over de stad de afgelopen tijd kleine feestelijke winterse activiteiten. En ook met de nieuwe lockdown weten veel Vlaardingers het in onze stad gezelliger te maken voor elkaar. In bijvoorbeeld de Wilhelminastraat, versierden bewoners de straat. “Er waren veel helpende handjes en blije buren. Het was een prettig lichtpuntje in deze bijzondere tijd”, reageerde een van de initiatiefnemers. Ook de bewoners van het Erasmusplein brachten elkaar wat licht: de kerstlichtjes werden ontstoken

Ruim 100 extra werkplekken in MVS via keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’

Opnieuw hebben vier ondernemers het keurmerk ‘partner in sociaal ondernemen’ ontvangen. Met dit keurmerk zijn zij voorloper op het gebied van sociaal ondernemerschap. De sociaal ondernemers kregen uit handen van wethouder Bart de Leede de bijbehorende certificaten en trofees uitgereikt op het stadhuis van Vlaardingen. Dankzij het keurmerk zijn er in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam al ruim 100 extra banen gerealiseerd voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Goed, VKS Schiedam, Job&Me en Uitzendbureau Ambacht zijn de vier ondernemers die zich inspannen voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Bart de Leede (Participatie): “We hebben zulke betrokken en sociale werkgevers hard nodig om nog meer inwoners een kans te bieden en aan het werk te helpen. Dat is goed voor iedereen: werk zorgt voor inkomen maar ook voor sociale contacten, nuttige dagbesteding en doorgroei mogelijkheden.'' 50 sociaal ondernemers in 2021 Sinds het begin van het jaar ontvingen al bijna 50 ondernemers in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam het keurmerk. Stroomopwaarts heeft het keurmerk in het leven geroepen om extra werkplekken te realiseren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Doel is dat er eind 2022 100 ondernemers zijn die zich hier voor inspannen.

door de oudste bewoonster, er was Glühwein, warme chocolademelk en er waren heerlijke kersthapjes. In Buurthuis Oost in de Windwijzer kregen bezoekers kerstsfeer mee naar huis: na een heerlijke kerstlunch, maakten zij kerststukjes die zij mee naar huis kregen. Ook elders in de stad werd er geknutseld, warmden de buren poffertjes op en klonk er muziek. Dit jaar ontving de gemeente van 69 initiatiefnemers een aanvraag voor een bijdrage! Fotokalender En zo twinkelen verspreid door de stad op heel veel plekken weer lichtjes. Ook nu het even niet mogelijk is om samen te komen. Met de nodige creativiteit vinden

bewoners gelukkig nog allerlei mogelijkheden om elkaar mooie en warme ervaringen te geven. Zo bedacht de Vereniging Historische Markt om een fotokalender te laten maken voor de aangesloten bewoners, zijn er bewoners die dagelijks een klein kunstwerkje in de buitenruimte maken om medebewoners een glimlach te bezorgen en zijn er initiatieven van Vlaardingse ondernemers om er voor te zorgen dat u ook tijdens de lockdown gebruik kunt maken van hun diensten. Enne… misschien dat u al wel mooie kerstwensen bezorgd heeft bij uw buren? Het helpt allemaal om er met elkaar een warme winter van te maken. Volg op de sociale media uw Vlaardingse ondernemers en culturele instellingen om ook hen waar mogelijk te steunen!

Rij veilig, ook tijdens de feestdagen!

Geen vuurtonnen of -korven op straat

Viert u kerst en/of Oud & Nieuw ergens anders en moet u nog naar huis rijden? Spreek dan vooraf af wie de BOB is. Zo blijft de kerstperiode feestelijk en kan het nieuwe jaar goed beginnen voor u en uw medeweggebruikers.

Viert u kerst en de jaarwisseling thuis met uw eigen gezin en maximaal vier gasten? Dan is het goed om te weten dat vuurtonnen, op grond van de regelgeving, helemaal niet zijn toegestaan. Niet in de openbare ruimte (op straat) en niet op eigen terrein. Sfeervuren, zoals in open vuurkorven, zijn alleen toegestaan op eigen terrein.

De impact van een verkeersongeluk is namelijk enorm voor slachtoffers, nabestaanden en veroorzakers. Ongeveer een kwart van de verkeersdoden wordt veroorzaakt door alcoholgebruik. Door de alcohol wordt de reactiesnelheid lager, is het zicht minder en is de bestuurder minder geconcentreerd. Hoe meer u drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Wijs een BOB aan als de auto het enige vervoermiddel is.

Vuurkorven mogen dan een maximale afmeting hebben van 0,5 x 1 x 0,5 meter (lengte x breedte x hoogte). In de vuurkorf mogen geen afvalstoffen worden verbrand en het vuur mag geen gevaar, overlast of hinder voor de omgeving opleveren. Stookt u toch een vuurtje in de openbare ruimte, dan zijn de gevolgen niet zo leuk. U riskeert namelijk een flinke boete en aanhouding door de politie.

Stroomopwaarts Ondernemers die niet alleen de intentie hebben om sociaal te ondernemen, maar het daadwerkelijk doen, ontvangen het keurmerk. Dit is twee jaar geldig. Ondernemers die sociaal willen ondernemen, kunnen bij Stroomopwaarts terecht om hier handen en voeten aan te geven.

Taalenthuis voor jongeren van start Vorige week is het Taalenthuis in Bibliotheek de Plataan officieel van start gegaan. Het Taalenthuis is een plek waar jongeren van 9 tot 18 jaar bezig kunnen zijn met taal. Op allerlei manieren. Deze week begint de eerste activiteit: een Taalcafé voor jongeren. Je kunnen uitdrukken in de Nederlandse taal is belangrijk. Van jezelf presenteren in een sollicitatiebrief tot het schrijven van een kaart aan iemand die je lang niet hebt gezien. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft impact. Wethouder Jacky Silos was aanwezig bij de digitale opening van het Taalenthuis. “Een taalachterstand heeft impact op de toekomst van jongeren. Jongeren die moeite hebben met lezen en schrijven vinden omgaan met een computer of een smartphone ook vaak lastig. Je kunt je voorstellen dat dit voor jongeren stress geeft en iets doet met hun zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk dat we deze jongeren op een ongedwongen manier kunnen ondersteunen. Naast school, op een plek waar ze zich thuis en veilig voelen.” Taalcafé Het Taalcafé is er elke maandagmiddag van half vier tot vijf uur in de vestiging van de Bibliotheek in Holy. Het aanbod is gratis, de inloop vrij. Álle jongeren die beter willen leren lezen en schrijven, zijn er van harte welkom.


20

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Warmtetransitie: van aardgas naar warmte voor de toekomst Visie vastgesteld: aan de slag met energiebesparing! Een stad zonder aardgas? Maar hoe kunnen bewoners dan hun huizen verwarmen, koken of zorgen voor warm water? En hoe doen we dat op een manier die bijdraagt aan de opdracht die de gemeente heeft om er voor te zorgen dat onze stad in 2050 klimaatneutraal is? De gemeenteraad heeft op 16 december de Transitievisie Warmte vastgesteld. In dat plan staat globaal beschreven hoe we stap voor stap toewerken naar dat einddoel. Een van de meest concrete afspraken in het plan is dat we in drie buurten samen met bewoners gaan onderzoeken hoe we de warmtetransitie voor hun kunnen aanpakken. Moet er bij iedere woning een elektrische warmtepomp komen? Kunnen woningen aangesloten worden op een warmtenet? Dat zijn geen besluiten die de gemeente in haar eentje kan nemen. Alle bewoners worden uitgenodigd om mee te praten, en ook partijen als een woningbouwcorporatie of energieleverancier moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het maken van een concreet plan voor deze overstap. Naast de drie startbuurten gaan we in heel Vlaardingen werken aan zuinig omgaan met aardgas en andere energiebronnen. Door de gestegen energieprijzen draagt dat ook nog extra bij aan het tegengaan van energiearmoede.

Fotografie:Tamara Heck

Gratis WoonWijzerBox vol energiebesparende producten Heeft u al een gratis WoonWijzerBox voor huiseigenaren van koopwoningen aangevraagd?? Voor snelle beslissers zijn er nog enkele beschikbaar! U kunt nog tot eind van dit jaar deze gratis box vol energiebesparende producten ter waarde van € 70 euro aanvragen via www.woonwijzerwinkel.nl/vlaardingen.

Iedereen kan een steentje bijdragen aan minder gebruik van energie! En vanwege de stijgende energieprijzen, is dat ook zeker aan te raden.

Stap voor stap naar stad zonder aardgas

Drevenbuurt en Hoofdstedenbuurt startbuurten Overstappen van aardgas naar andere bronnen van warmte, dat is een hele stap. We gaan dat dan ook stap voor stap doen. De eerste twee buurten waar we mee aan de slag gaan zijn de Drevenbuurt en de Hoofdstedenbuurt. Er wordt nog gekeken welke buurt de derde startbuurt wordt. Woont u in een van deze buurten of bent u gewoon benieuwd wat we hier gaan doen? In dit artikel geven we alvast een klein doorkijkje. Woont u in een van de startbuurten? Dan krijgt u in het voorjaar een uitnodiging voor een verkennend gesprek. In dat gesprek informeren we u over wat aardgasvrij betekent. We willen van de bewoners horen welke wensen er zijn die zij graag meegenomen willen hebben in de aanpak. Ook bespreken we met de bewoners op welke manier zij betrokken willen blijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van de aanpak voor hun buurt. Daarna gaan we gezamenlijk aan de slag om een Wijkuitvoeringsplan op te stellen. Als u in een startbuurt woont, betekent dat nog niet dat u binnen de kortste keren van het aardgas af bent. We verwachten ongeveer twee jaar nodig te hebben om met zoveel mogelijk bewoners en betrokken partijen tot een Wijkuitvoeringsplan te komen. Ons uitgangspunt

Energie besparen kan iedereen

is dat iedereen mee moet kunnen doen en dat het gekozen alternatief voor aardgas op zo veel mogelijk steun van de buurt kan rekenen. Afhankelijk van de gekozen aanpak zal de uitvoering vijf tot acht jaar in beslag nemen. Keuze voor buurten De warmtetransitie gaan we per buurt doorvoeren. Dat doen we natuurlijk omdat het zo een grote verandering is, dat het niet haalbaar is om het door de hele stad heen tegelijk te doen. Maar ook omdat elke buurt op deze manier een eigen aanpak kan krijgen. Wat voor de ene buurt het beste alternatief is, hoeft dat in de andere buurt niet te zijn. De startbuurten zijn gekozen omdat dit buurten zijn waarvan we uit de analyses zien dat ze kansrijk zijn om volledig aardgasvrij te worden met een betaalbare oplossing voor bewoners. In de Drevenbuurt willen we samenwerken met het buurtinitiatief Duurzaam op Dreef, een groep bewoners die nu al heel actief is om de buurt duurzamer te maken. De tweede startbuurt is de Hoofdstedenbuurt waar voornamelijk huurwoningen staan van Waterweg Wonen. De keuze voor de derde startbuurt vraagt nog nader onderzoek en zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar gemaakt worden.

U kunt heel eenvoudig al winst halen door zuinig om te gaan met energie: de verwarming een graadje lager, deuren in huis dicht houden tegen de tocht, een beetje korter douchen. Ook kleine aanpassingen aan huis kunnen helpen zoals radiatorfolie en tochtstrips. En wie echt gaat verbouwen in huis, die kan grote slagen slaan: beter isolerend glas, het isoleren van muren, dak of vloer, over gaan naar elektrische koken. Of zelfs zelf energie opwekken met zonnepanelen. Verbeter uw huis Daar waar de een zijn of haar hand niet omdraait voor kleine of grotere klusjes, is het voor veel mensen best ingewikkeld. Eerst eens even meer lezen over de besparingsmogelijkheden van uw woning of VvE en hiervoor beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden? Dan kunt u terecht op de landelijke website www.verbeterjehuis.nl. Deze website heeft zowel voor woningeigenaren als voor huurders nuttige bespaartips. Woningeigenaren kunnen een verbetercheck invullen om een indruk te krijgen welke besparingsmogelijkheden uw woning heeft. Denk hierbij aan (extra) isolatie, de aanschaf van HR++ glas, een (hybride) warmtepomp en/of zonnepanelen. Maatwerkadvies Ook kunt u voor informatie terecht bij ons gemeentelijke energieloket de WoonWijzerWinkel, www.woonwijzerwinkel.nl, tel: (010) 747 0147 of bij het Servicepunt Woningverbetering, www.servicepuntwoningverbetering.nl/vlaardingen/ energiebesparen, tel: 06-50 00 6966. Zij kunnen u ook persoonlijk begeleiden om de eerste stappen te zetten, bijvoorbeeld met een maatwerkadvies. Ander vastgoed In de startbuurten kijken we vooral naar woningen. Maar er zijn in de stad natuurlijk ook andere gebouwen: bedrijven, scholen, sportgebouwen en zorginstellingen bijvoorbeeld. Veel van deze organisaties zijn al druk doende om hun gebouwen te verduurzamen. Onder andere met behulp van landelijke en provinciale subsidies willen wij deze aanpak intensiveren. Dat geldt ook voor onze eigen gebouwen. Als gemeente willen wij het goede voorbeeld geven.


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

21

Gemeentenieuws Vlaardingen

De 500e boom van dit plantseizoen:

Een geitenboom met katjes Weer een nieuwe boom erbij voor Vlaardingen; de 500e al van dit plantseizoen! En we denken dat deze Salix caprea, oftewel Boswilg, zich hier wel thuis gaat voelen! Wilgen zijn een veel voorkomende bomensoort in Nederland. Niet zo gek, als u bedenkt dat de wetenschappelijke naam ‘dichtbij water’ betekent. Deze boom was zijn tijd ver vooruit! Kregen de meeste planten en dieren hun Latijnse naam pas omstreeks 1753 (toen begon de Zweedse plantkundige Carl of Carolus Linnaeus met het indexeren van plantensoorten), deze groeizame waterminnaar werd door de oude Romeinen al bij zijn huidige Latijnse naam genoemd! Nou hadden die Romeinen dat overigens waarschijnlijk weer overgenomen van de Kelten die sal gebruikten voor ‘dichtbij’, en lis voor ‘water’. Liefhebber Caprea komt van geit (denk maar aan het sterrenbeeld capricorn/steenbok). Nee, de boom is geen geitenliefhebber, maar andersom wel! Geiten vinden de jonge twijgen en bladeren van deze plant namelijk erg lekker. Dus als u deze boom onder de neus van onze hongerige gehoornde viervoeter plant, loopt u het risico dat er voor u weinig te genieten valt van dit prachtig boompje!

In het zonnetje Heeft ons 500e boompje een Latijnse naam die verwijst naar zijn voorkeur voor natte voeten, zijn Nederlandse naam verwijst naar een ander lievelingsplekje: het bos! In het Nederlands heet hij namelijk eenvoudig ‘boswilg’. Die Nederlandse naam heeft hij te danken aan het feit dat hij ook gevonden kan worden in het bos, waar hij het liefst in het zonnetje wordt gezet! Hommel-maatje Een typisch kenmerk van deze wilg is de zachte katjes die hij aanmaakt. Eerst zijn ze behaard en grijs, waarna ze geel kleuren door al het stuifmeel dat erop komt. Bijen en hommels zijn maar wat enthousiast over zijn vroege bloei in maart of april en zoeken dan ook graag zijn gezelschap. Een leuk feitje: De takken van de Boswilg worden in sommige gebieden tijdens Palmzondag (de laatste zondag voor Pasen) gebruikt in plaats van de palmtakken die ze in het zuiden gebruiken. Kennis maken met onze 500e boom? U vindt deze boswilg aan de Melis Stokelaan.

Dit najaar plant de gemeente ruim 1.400 bomen aan. Iedere 100e boom geven we een plekje in de krant, want er valt zoveel te vertellen over deze nieuwe groene stadsgenoten! De boomplantploeg plant in razend tempo door: op naar boom 600!

Landelijk verbod afsteken vuurwerk Ook dit jaar is de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende tijd en tijdens de jaarwisseling verboden. Met het tijdelijke verbod wil het kabinet voorkomen dat er extra beroep wordt gedaan op de zorg vanwege de enorme druk op de zorgprofessionals als gevolg van het coronavirus. Helaas hebben we wel te maken met mensen die illegaal vuurwerk kopen en afsteken. Het zorgt voor veel overlast en schade! Illegaal vuurwerk is gevaarlijk, want het is niet goedgekeurd en getest. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Ongekeurd vuurwerk wil soms niet afgaan. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Ernstige verwondingen Vaak is illegaal vuurwerk ook te zwaar (bevat teveel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan

verwonden of zelfs doden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 39% van al het ernstige vuurwerkletsel. Vermoedt u illegale handel? Als u vermoedt dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld, meld dit dan bij de politie. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Verkopers en kopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt. Daarnaast werkt de politie samen met de gemeenten, die bij gevaarlijke situaties met illegaal vuurwerk in bijvoorbeeld woningen op de hoogte gesteld worden, zodat zij kunnen ingrijpen door bijvoorbeeld het sluiten van een woning. Wat kan ik doen bij vuurwerkoverlast? Vuurwerkoverlast in uw woonomgeving is altijd vervelend en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Wilt u overlast door

De boswilg in het Kruidenboek van Hieronymus Bock uit 1546.

(illegaal) vuurwerk melden? Bel dan alleen bij een (levens) gevaarlijke situatie met het noodnummer 112. Is de situatie niet gevaarlijk? Meld de overlast dan via het meldformulier op www.politie.nl. Verbod carbidschieten In Vlaardingen is het ook verboden om carbid te schieten. Dat is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Melden schade door vuurwerk Ziet u in uw omgeving schade door vuurwerk? U kunt vuurwerkvandalisme melden bij de gemeente melden via de BuitenBeter-app. In de app staat tijdelijk de categorie ‘Vuurwerkvandalisme – schade door vuurwerk’. De categorie vindt u terug bovenaan de problemenlijst. Fop- en schertsvuurwerk mag wel Fop- en schertsvuurwerk afsteken (categorie F1-vuurwerk) mag wel Zoals: trektouwtjes, knalerwten, Fonteintjes en sterretjes. Meer informatie leest u op www.rijksoverheid.nl/vuurwerk.

Water in de stad Vlaardingen is niet alleen een stad áán het water. Water speelt in heel de stad een grote, maar niet altijd zichtbare rol. Regenwater, rioolwater, grondwater… We nemen u mee in de soms mooie, soms lastige, maar altijd boeiende wereld van het water in onze stad. Deze keer vertellen we u over de gevolgen van vet in het riool, een regelmatig voorkomend probleem dat u eenvoudig kunt helpen oplossen.

Stralende feestdagen en een blinkend riool Hoort u in gedachten het kerstgebraad al in de pan pruttelen? Staat de olie al klaar voor de oliebollen? De decembermaand is een maand vol warmte en gezelligheid, maar helaas vaak ook een flinke aanslag op het riool. Onze rioolmedewerkers liggen er sinds Sinterklaas al wakker van. Veel van het vet uit onze keukens wordt door toilet of gootsteen weggespoeld. Het lijkt een handige manier om van dat vet af te komen. Maar die schijn bedriegt. Waar het vet eerst nog probleemloos vloeibaar door het afvoerputje stroomt, gaat het mis zodra het uit zicht is. Verderop in het riool gaat het vet stollen en aankoeken, waardoor u rioolproblemen kunt krijgen: rioolproblemen bij u thuis, bij de buren of verderop in de straat of in de wijk. Rioolridders Nu denkt u misschien; ‘daar heb ik anders nooit iets van gemerkt’. Dat is goed mogelijk, want onze rioolridders springen geregeld voor u in de bres. Daar waar problemen ontstaan, zorgen zij er voor dat het riool

ontdaan wordt van vastgelopen ophopingen van drek en derrie. Dat doen zij graag, maar nog liever doen ze het niet! Want ophopingen door vet brengen allerlei nadelen en risico’s met zich mee: extra kosten voor rioolonderhoud, rioolproblemen bij mensen thuis, maar ook extra kans op wateroverlast doordat verstopte riolen ook niet meer optimaal regenwater af kunnen voeren. Een goed werkend riool? Daar hebben we allemaal wat aan! U kunt hier uw bijdrage aan leveren door vette pannen voor het omspoelen eerst met een stukje keukenrol af te nemen. Frituurvet kunt u inleveren bij de Milieustraat of bij een van de inleverpunten die u bijvoorbeeld bij supermarkten vindt. Op www.frituurvetrecyclehet.nl vindt u een overzicht van inleverpunten.

Onze rioolridders springen regelmatig voor u in de bres. Zo voorkomen en verhelpen zij verstoppingen door vet, doorgespoelde schoonmaakdoekjes en andere rotzooi in het riool.


22

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Nieuws uit de gemeenteraad Op deze pagina informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de Raadscommissie en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.

Terugblik Raadsvergadering 16 december 2021 Op 16 december vond de laatste raadsvergadering van het jaar plaats. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vond deze vergadering weer digitaal plaats.

• •

Na aanvang van de vergadering werden er mondelinge vragen gesteld door Wouter de Reus (ChristenUnie-SGP) mede namens PvdA over de uitwerking van de toeslagenaffaire op kinderen in Vlaardingen en door Koen Kegel (D66) mede namens VVD, CDA en GroenLinks over het mislopen van de Woningbouwimpulsgelden. Deze vragen werden ter vergadering beantwoord door het college.

• Vervolgens is tijdens de raadsvergadering besloten tot toelating van een nieuwe raadslid, Esther van Wieringen (GroenLinks) in de plaats van de heer Bongers (GroenLinks) die naar een andere woonplaats verhuist. Na de toelating legde zij de verklaring en belofte af. Ook Jos van Rij (PvdA) legde de verklaring en belofte af als nieuw steunraadslid. Raadsvoorstellen Na de huishoudelijke mededelingen werden de raadsvoorstellen behandeld, met allereerst de Woonvisie Vlaardingen 2021-2030. Hierbij werden de volgende amendementen en moties ingediend: • amendement 1 van Lianne van Kalken (GroenLinks), mede namens de PvdA en CDA, over het opnemen van groen en natuurinclusief bouwen in de Woonvisie; • amendement 2 van Lianne van Kalken (GroenLinks), mede namens D66, ChristenUnie-SGP en PvdA over het opnemen van verdichting in de Woonvisie; • amendement 3 van Kees Rijke (VVD), mede namens D66, CDA, ONS Vlaardingen en Fractie Huf over het realiseren van 50 procent van de nieuwbouw in Vlaardingen in het duurdere koopsegment; • amendement 4 van Kees Rijke (VVD), mede namens D66, CDA, ONS Vlaardingen en Fractie Huf over extra hoogbouw in de binnenstad en rond knooppunten openbaar vervoer; • amendement 5 van Corné Venema (CDA), mede namens D66, VVD, ONS Vlaardingen, PvdA en GroenLinks, over hoogwaardige modulaire bouw; • amendement 6 van Corné Venema (CDA), mede namens D66, VVD, ONS Vlaardingen en GroenLinks, over geen nieuwbouw op het speelterrein aan de Olmendreef; • amendement 7 van Koen Kegel (D66), mede namens VVD, CDA, ONS Vlaardingen en Fractie Kerkhof over meer sturen door actiever grondbeleid; • amendement 8 van Koen Kegel (D66) , mede namens

Agenda De eerste Raadscommissie in het nieuwe jaar is op 13 januari 2022. Zodra de Agendacommissie de agenda voor de Raadscommissie heeft vastgesteld, worden de stukken gepubliceerd op vlaardingen.raadsinformatie.nl

VVD, CDA, GroenLinks, Fractie Kerkhof, ChristenUnie-SGP, ONS Vlaardingen en PvdA over effectief dakgebruik; amendement 9 van Koen Kegel (D66), mede namens de PvdA, over het alert zijn op onwenselijke ontwikkelingen; amendement 10 van Nel Versteeg (PvdA) over de mogelijkheid van het faciliteren van Tiny Houses in de Woonvisie; motie 1 van Koen Kegel (D66), mede namens GroenLinks, VVD, CDA, ONS Vlaardingen en PvdA over een onderzoek naar transformatie; motie 2 van Koen Kegel (D66), mede namens VVD, CDA, ONS Vlaardingen en GroenLinks over een onderzoek naar functieverplaatsing; motie 3 van Lianne van Kalken (GroenLinks), mede namens PvdA, over natuurinclusief bouwen.

Amendement 3 werd ter vergadering ingetrokken. Na de beraadslaging werden de overige amendementen in stemming gebracht waarbij deze allemaal werden aangenomen. Vervolgens werd het geamendeerde voorstel in stemming gebracht en aangenomen. Tot slot werden de moties in stemming gebracht waarbij deze allemaal werden aangenomen. Na deze behandeling werd een aantal hamerstukken behandeld. Zonder beraadslaging werd er ingestemd met het bestemmingsplan Floris de Vijfdelaan, het bestemmingsplan Oosthavenkade, de reparatie van het bestemmingsplan Park Vijfsluizen en de coördinatiebesluiten voor DOK’99 en de Jumbo aan De Loper. Er is wel gesproken over de investeringskredieten sport. Hierbij werd een motie door Tim Thiel (Fractie Boers) ingediend over kantplanken bij de kunstgrasvelden. Na de beraadslaging werden het voorstel en een aangepaste versie van de motie aangenomen. Hierna sprak de raad over de aanschaf van een blaashal waarmee na de beraadslaging werd ingestemd. Datzelfde geldt voor de Transitievisie Warmte 2021-2025 maar hierbij werd nog wel een amendement ingediend door Koen Kegel (D66), mede namens CDA en GroenLinks over de derde buurt om aardgasvrij te maken. Ook dit amendement werd aangenomen. Vervolgens kwam de Strategische visie Werk en inkomen van Stroomopwaarts aan de orde. Hierbij werd een motie ingediend door Stefanie Solleveld (PvdA) mede namens ChristenUnie-SGP, ONS Vlaardingen, Fractie Kerkhof, Fractie Huf en GroenLinks, over werken met een uitkering. Zowel het voorstel als de motie werd aangenomen.

Sprekersplein Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de

Vervolgens werd ingestemd met de Verordening individuele studietoeslag. De bomenverordening 2021 en de grens bebouwde kom artikel 4.1 Wet natuurbescherming werden van de agenda gehaald en niet behandeld. Het beschikbaar stellen van een budget voor het behoud van 15 platanen aan de Oosthavenkade werd wel behandeld. Hierbij werd een amendement ingediend door Neill Voorburg (GroenLinks) om zo veel mogelijk platanen te behouden. Het amendement haalde het echter niet, maar het voorstel wel. Tot slot werd zonder uitgebreide beraadslaging ingestemd met de wijziging van de governance van ROGplus en het uitbreiden van de taken van ROGplus met de uitvoeringstaken jeugd, het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor het renovatieproject College Vos, de tweede voortgangsrapportage 2021, het normenen toetsingskader 2021, de gemeentelijke belastingverordeningen, de wijziging van de verordening kwijtschelding gemeentelijke heffingen, de wijziging van de verordening fractievergoedingen Vlaardingen 2019 en het benoemen van de leden van de commissie voor het voeren van het klankbordgesprek met de burgemeester. Moties buiten de orde Na de raadsvoorstellen zijn vijf moties buiten de orde behandeld: een motie van Ron Boers (Fractie Boers) over het in gesprek gaan met Rijkswaterstaat over het geluidsscherm bij de A20, een motie van Leonie Claessen (VVD), mede namens ONS Vlaardingen, VV2000/Leefbaar Vlaardingen en Fractie Huf inzake periodiek borstonderzoek, een motie van Ron Boers (Fractie Boers) over de huisvesting/opvang van vluchtelingen, een andere motie van Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen) over hetzelfde onderwerp en tot slot een motie van Wouter de Reus (ChristenUnie-SGP), mede namens PvdA, over het recht doen aan gedupeerde kinderen van de toeslagenaffaire. Deze laatste motie werd na een toezegging van de wethouder ingetrokken. Van de overige moties werd alleen de motie inzake periodiek borstonderzoek aangenomen. De vergadering is in het geheel na te kijken en te luisteren via https://vlaardingen.raadsinformatie.nl. Ook alle vergaderstukken en stemmingsuitslagen zijn hier te vinden. De eerstvolgende reguliere raadsvergadering staat gepland op 4 februari 2022.

Raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. Wilt u inspreken? Graag aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.

Doe mee aan het zwemonderzoek De gemeente Vlaardingen wil graag weten wat uw ideeën en wensen zijn voor zwemmen in Vlaardingen. De gemeente stelt een toekomstvisie over zwemmen op en onderzoekt welke zwemvoorziening het beste is én mogelijk is. Wilt u uw ervaringen over zwemmen met ons delen? Het is van belang om een goed beeld te hebben van het gebruik van het huidige Vlaardingse zwembad en van de ervaringen van u als inwoner, ook als u geen gebruik maakt van een zwembad binnen Vlaardingen. De online vragenlijst is te vinden op www.vlaardingen.nl/zwemonderzoek en tot 1 januari 2022 in te vullen. De gemeente werkt in de komende tijd diverse toekomstscenario’s uit. De Kulk is sinds eind jaren ’90 het zwembad van Vlaardingen en toe aan groot onderhoud. Door onvoldoende beschikbare financiële middelen loopt Stichting Zwem- en Recreatiebad De Kulk jaarlijks helaas een onderhoudsachterstand op. Het bestuur van de stichting heeft aangegeven onder de huidige omstandigheden het zwembad niet langer dan vijf jaar op een verantwoorde manier open te kunnen houden. Om een gedegen besluit te kunnen nemen over de toekomst van het zwemmen in Vlaardingen wil de gemeente als

grootste subsidiegever eerst een visie opstellen over welke zwemfuncties (denk bijvoorbeeld aan leszwemmen, zwemsport en recreatiezwemmen) gewenst en nodig zijn in Vlaardingen. Het college van burgemeester en wethouders wil begin 2022 in de raadscommissie een open gesprek met de raad aangaan over de toekomst van zwemmen in Vlaardingen. Wilt u ook uw mening geven? Vul dan de enquête in! Fotografie: Unsplash


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

23

Gemeentenieuws Vlaardingen

Nieuw initiatief voor mensen met beginnende dementie

Ontmoeten en gezelligheid bij Lokaal Misverstand Seniorenwelzijn en Minters Mantelzorg starten in januari 2022 met tweewekelijkse bijeenkomsten voor Vlaardingers met beginnende dementie. Tijdens de bijeenkomsten staan gezelligheid, ontmoeting, leren, bewegen en samen dingen ondernemen centraal.

Wijkspreekuren wijkmanagers gemeente Vlaardingen In iedere wijk worden wijkspreekuren georganiseerd waar u kunt meedenken en meepraten over veiligheid, activiteiten, initiatieven of aandachtspunten in uw wijk. Voor de dagen en tijdstippen kijk op www.vlaardingen.nl. Heeft u vragen of ideeën voor uw wijk? Neem dan via (010) 248 4000 of www.vlaardingen.nl/contactformulier contact op met de wijkmanager van uw wijk.

Een ander doel van de bijeenkomsten is het ontlasten van mantelzorgers. De naam Lokaal Misverstand is geïnspireerd op de serie op tv over een restaurant dat gerund werd door mensen met een vorm van dementie.

Melding openbare ruimte/De Buitenlijn Maak een melding via www.vlaardingen.nl/buitenlijn of via de Buiten Beter-app.

: maandag 10 januari 2022 : 11.00 tot 15.00 uur (incl. lunch) : Buurtpunt Groot Ambacht, Rotterdamseweg 176

Wachtdienst gemeente Voor spoedeisende situaties in de openbare ruimte buiten kantooruren, bijvoorbeeld gaten in het wegdek of verstoppingen in het riool: telefoon (010) 248 4777.

Meer informatie of aanmelden Via e-mail: vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl of info@mintersmantelzorg.nl of bellen naar Mariëlle van Santen op 06-50258370.

Wonen

Gratis cursus ‘Slimmer omgaan met geld’ Hoe maakt u verstandige keuzes bij het uitgeven van geld? Hoe werkt een huishoudboekje en waar kunt u terecht als u geldproblemen heeft? Op al deze vragen en meer krijgt u antwoord bij de cursus ‘Slimmer omgaan met geld’ in de Bibliotheek de Plataan. Op 18 januari 2022 start deze cursus van in totaal 16 lessen van 2 uur. Het is elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in Bibliotheek de Plataan. U leert de basis van (rekenen) met geld. Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Met een simpele test ontdekt u hoe belangrijk geld is voor u en of u al verstandig met uw geld om gaat. We laten

Bekendmakingen De gemeente Vlaardingen publiceert alle bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl. U kunt zich via deze site abonneren op een e-mailservice. Dan krijgt u bericht als er een bekendmaking wordt gepubliceerd in uw buurt. Makkelijk en handig in gebruik is ook de OmgevingsAlert app. Met deze app houden we u op de hoogte van alle bekendmakingen in uw buurt. De OmgevingsAlert app van Gemeente Vlaardingen is te downloaden in de App Store en Google Play (zoek op Vlaardingen OmgevingsAlert). Meer informatie vindt u op www.vlaardingen.nl/bekendmakingen. Hieronder staan de bekendmakingen van week 50 • Aangevraagde omgevingsvergunningen: Laan Van Hooglede 24, Rijswijksesluis 6, Rijswijksesluis 8, Rijswijksesluis 4.

u zien wat normale uitgaven zijn, die u kunt vergelijken met uw eigen situatie. We laten zien wat belangrijke papieren zijn om te bewaren en hoe u al die administratie op een overzichtelijke manier bijhoudt. Onderwerpen als huur, verzekeringen, ziektekosten, belastingen, telefoon, energie, huishoudgeld, abonnementen, sparen, bankzaken komen allemaal aan bod.

Spreekuur Servicepunt Woningverbetering Informatie, vragen of het maken van een afspraak via 06-50006966 of vvehelpdesk@vlaardingen.nl. Milieuklachten DCMR Milieudienst Rijnmond, telefoon (0888) 333 555 of www.dcmr.nl/overlast-melden. Gas- of stroomstoring Stedin, telefoon (0800) 9009. Vragen/klachten/afspraak grof vuil: Irado, telefoon (010) 262 1000 of www.irado.nl/vlaardingen.nl. BurenBemiddelaar Minters, tel. (010) 435 1022.

Aanmelden Dit kan telefonisch (085) 043 6741 of via email info@debibliotheekdeplataan.nl of aan de balie in de bibliotheek.

Zorg, werk en ondersteuning

Voorgenomen besluiten uitschrijving BRP

Stroomopwaarts - werk en inkomen, ondernemen Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken met Stroomopwaarts? Bel met telefoonnummer: (010) 246 5555 (werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur). Meer informatie: www.stroomopwaarts.nl.

Voorgenomen besluiten tot uitschrijving Basisregistratie Personen: R.H. Yancy 23-04-1954, S. Bastiaanse-Bäcker 29-031990, J.A.M. Bastiaanse 10-06-2021, J.C.L.Bastiaanse 24-02-2018, M.M. Yusuf 23-01-1994, R.L.L. Filomina 29-10-2003, P.M. Kruczyński 28-08-1987, E. Rame 01-08-1991, N. Bîrţă 13-11-1980, J.P. Mader 19-011991, R.S.E. Gezius 01-12-1996. Weet u waar deze personen verblijven of wordt uw naam hier genoemd? Neem contact op met de gemeente via (010) 248 4000.

• Verleende omgevingsvergunningen: Primulahof 24, Gedempte Biersloot 42, Chrysantstraat 5, Professor Rutgersstraat 47, Barneveldhoeve 2, Laan van Hooglede 41.

Collectevrije periode tot en met 29 januari 2022

• Verkeersbesluit of -mededeling: Speenkruidstraat.

Collecteren (het inzamelen van geld aan de deur of op straat) is alleen toegestaan als men hiervoor een vergunning van de gemeente heeft. Tot en met 29 januari 2022 geldt een collectevrije periode en mag er dus niet gecollecteerd worden in Vlaardingen.

• Overige: Voertuig weggesleept aan Marathonweg, Aanwijzingsbesluit benoeming leden en plaatsvervangende leden hoofdstembureau, Twee voertuigen weggesleept aan Lyceumlaan, Kennisgeving voorbereiding bestemmingsplan Kethelweg-Plein Emaus, Kennisgeving voorbereiding bestemmingsplan Heemtuinen, Kennisgeving voorbereiding bestemmingsplan Parkweg 2, Besluit afsluiten containers Jaarwisseling 2021-2022, Participatiewet en verrekenen Eindejaarsuitkering.

Stadskantoor Bezoekadres: Westnieuwland 6 Postadres: postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen Telefoon: (010) 248 4000 Maak voor bezoek een afspraak via www.vlaardingen.nl/afspraak. Spreekuren wethouders De wethouders houden iedere maandag (onder voorbehoud) een spreekuur van 16.00 tot 17.00 uur over de onderwerpen in hun takenpakket. Bel voor een afspraak naar (010) 248 4000 of stuur een e-mail naar spreekuurbw@vlaardingen.nl. Het college wordt gevormd door burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen en wethouders Bart Bikkers, Bart de Leede, Jacky Silos en Ivana Somers. De portefeuilleverdeling vindt u op www.vlaardingen.nl/college.

Zo kunnen mensen die net de diagnose dementie hebben gekregen iets leuks doen, iets leren en zijn ze niet alleen maar gefocust op het feit dat ze dementie hebben. Mensen met beginnende dementie kunnen het gevoel hebben dat ze minder meetellen in de samenleving.

Startdatum Tijd Locatie

Gemeentelijke informatie

Staat er toch een collectant aan uw deur? Dan gaat het om een illegale collecte. Geef dan geen geld! Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie via (0900) 8844. Blijf alert Staat er een collectant aan uw deur? Vraag altijd naar een kopie van de vergunning en zijn of haar identiteitskaart. Die moeten collectanten bij zich hebben. Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie via (0900) 8844.

Inloopspreekuren Wijkteams Vlaardingen Voor vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken. De dagen en tijden van de inloopspreekuren staan op www.wijkteamsvlaardingen.nl of bel naar (010) 473 1033.

Formulierenbrigade Voor hulp bij het invullen van formulieren. Neem contact op via (010) 246 5555. Rogplus Heeft u een vraag? Neem telefonisch contact op via (010) 870 1111 op werkdagen van 08.30 tot 14.00 uur. Of stuur een e-mail naar info@rogplus.nl. Kijk op www.rogplus.nl voor meer informatie over zelfstandig blijven. Seniorenwelzijn Biedt ondersteuning aan zelfstandig wonende senioren (55+). www.seniorenwelzijn.nl info@seniorenwelzijn.nl Onafhankelijk cliëntondersteuner Telefoon (010) 248 4048 Thuisadministratie Hulp bij geldzaken, www.humanitas.nl Schuldhulpmaatje Vlaardingen www.schuldhulpmaatjevlaardingen.nl Spreekuur (kinder)ombudsman Maak een afspraak maken voor het spreekuur in Rotterdam. Kinderombudsman: 0800-234 5111 of info@kinderombudsmanrotterdam.nl Gemeentelijke ombudsman: (010) 411 1600 of info@ombudsmanrotterdam.nl Adviesraad Sociaal Domein Vlaardingen E-mail: adviesraadsociaaldomein@vlaardingen.nl www.adviesraadsociaaldomein-vlaardingen.nl Bibliotheek de Plataan www.debibliotheekdeplataan.nl info@debibliotheekdeplataan.nl Sporten en bewegen Vlaardingen in Beweging, www.stichtingvib.nl. KLiK Vrijwilligers Vlaardingen KLiK is voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten of vrijwilligerswerk wil doen. www.klikvrijwilligers.nl


24

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Smakelijk Kerstfeest! Maar waar laat u al het afval? Tijdens de decembermaand produceren we veel afval. Een gezellig kerstontbijt levert al snel een volle vuilniszak op. Of toch niet? Waar laten we het ontbijtafval en welke producten worden ervan gemaakt?

Kartonnen verpakking feeststol Waarheen? De container voor papier en karton in de wijk of uw eigen papiercontainer. Maak karton van tevoren wel even klein. Wat wordt ervan gemaakt? Nieuw papier (van boek tot wc-papier) en karton.

Etensresten Glazen sapfles Elektrische apparaten Waarheen? Apparaten die nog werken brengt u naar de kringloopwinkel. Kapotte apparaten kunt u misschien nog laten maken door het Repair Café. Is het apparaat echt kapot? Dan levert u dit in bij de milieustraat of in de winkel waar u het apparaat gekocht heeft. Wat wordt ervan gemaakt? De materialen van oude apparaten (zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) kunnen vaak prima gerecycled worden.

Waarheen? De glasbak in de wijk. Wat wordt ervan gemaakt? Onder andere drank- en parfumflessen, ruiten en glaswolplaten.

Waarheen? De container voor GFE in de wijk of uw eigen GFT-container. Wat wordt ervan gemaakt? Compost en biogas (komt vrij bij vergisting van GFT).

Plastic verpakkingen

Stoffen tafellaken

Waarheen? De container voor restafval in de wijk. Plastic verpakkingen worden via nascheiding netjes uit het restafval gehaald om daarna te recyclen.

Waarheen? De container voor textiel in de wijk of naar een kringloopwinkel.

Wat wordt ervan gemaakt? Plastic tas, fleecetrui, slaapzak, straatmeubilair en nog veel meer.

Wat wordt ervan gemaakt? Matrasvulling, poetslappen, kofferriemen, opvulling van autodeuren en nog veel meer.

www.irado.nl/vlaardingen


22 december 2021 Groot Vlaardingen

|

25

De vreemde oude man Door Gerard ter Haar

Het was in een koude winteravond ergens op een weide. De grond was bedekt met een laagje sneeuw en stond een kudde paarden, dicht op elkaar om warm te blijven. Opeens verscheen er een lichtbundel in de lucht die naderbij kwam.

Stichting Federatie Broekpolder zoekt 3 enthousiaste en bekwame bestuurders Stichting Federatie Broekpolder zet zich als burgerinitiatief in voor het behoud en een duurzame ontwikkeling van de Broekpolder als natuur- en recreatiegebied voor alle inwoners van Vlaardingen. De Federatie Broekpolder geeft mede vorm aan de burgerparticipatie in de Broekpolder, zowel ten aanzien van het ontwikkelen van beleid als door inzet van vrijwilligers. Als je interesse hebt in een bestuursfunctie, stuur dan voor 8 februari 2022 een e-mail naar secretaris@federatiebroekpolder.nl. Heb je vragen, dan kun je telefonisch contact opnemen met bestuurslid Maarten Alderliesten via 06 511 812 43. Bezoek de website www.broekpolder-vlaardingen.nl voor meer achtergrondinformatie over de Broekpolder.

Met trillende neusvleugels stond de kudde opeengepakt te wachten op wat er komen zou! Het licht verdween en stond opeens een oude man voor de kudde, sprak hun geruststellend aan en lieten zij toe dat hij dichterbij kwam. De man bleef zoekend staan bij een donker paard en mompelde de naam Dolf in het oor en liep verder door naar een ander paard en noemde deze Dance. Gelijk werd er geluisterd toen hij hun bij zich riep. Het licht verscheen weer en keek de kudde op veilige afstand, hoe de twee paarden en de man door het licht werden gevangen en door de lucht werden weggevoerd. Even later stonden Dolf en Dance met de man op het erf bij een huisje. Op het erf stonden dozen, gevuld met groen-

tes en stro. Door de man werd een arreslee volgeladen en toen hij daar klaar mee was liep hij naar Dolf en Dance en spande ze voor de slee in om deze te trekken om dieren te gaan verwennen en te belonen met extra voer voor hun trouw aan de mens! De man stak zijn hand in een buidel, die hij om zijn middel droeg, en strooide een handvol “vliegzout” over hun heen, klom op de slee en spoorden de paarden aan. Tot hun verbazing stegen zij van de grond en draafden moeiteloos door de lucht over weiden, steden en dorpen. Voer werd gedropt naar schapen, geiten, koeien en paarden die nog in de weiden stonden. Óók werden er stallen en maneges bezocht. Telkens opnieuw werd er in de buidel getast om “vliegzout” over hun heen te strooien om verder te kunnen,

Tot plots luid menselijk gegil Ze hebben aan de kaas gezeten Dat is het laatste wat ik wil Overal zijn stukjes uitgebeten

Piggelmuis door Jan van der Waal

Ik koop 100 muizenvallen Dat gedoe ik ben het zat Ik vang ze met z’n allen. Beter nog ik koop een kat. Een kat, Lot moest zachtjes huilen Dat te horen deed zo’n pijn Altijd je verschuilen Nooit meer veilig buiten zijn.

Foto: Stockphoto

“Jullie kennen waarschijnlijk Piggelmee niet”, schrijft inzender Jan van der Waal. “Een icoon uit vroeger tijden. Ontelbare malen voorgelezen door opa’s en oma’s. Dit is voor de oudere lezers één brok nostalgie. Piggelmee maakte reclame voor Van Nelle koffie en thee. Je kon de plaatjes sparen en die moest je dan in een album plakken. De twee populairste delen: Het tovervisje en de wonderschelp. Eerste couplet luidde zo: In het land der blonde duinen En niet heel ver van de zee Woonde eens een dwergenpaartje En dat heette Piggelmee. “Ik las het zo vaak voor aan mijn jongere zusje, dat wij 77 en 67 jaar - het nog steeds uit ons hoofd kennen”, besluit Jan van der Waal en stuurde naar de redactie het volgende zelfgeschreven kerstgedicht op. Piggelmuis Al jaren woonde in de keuken in een heel klein slasauspotje Piggelmuis met zijn leuke Lieve echtgenote Liselotje De twee heel, heel kleine diertjes Huisden met de tweeling Pien en Pluis Heerlijk met z’n viertjes In hun eigen glazen huis. Altijd voorzichtig, goed verborgen

verder over de weilanden naar de laatste manege die verscholen lag tussen Vlaardingen en Maasland. De man vertelde dit aan de paarden en hoorde Dolf en Dance verdriet in zijn stem. De man wist dat hij afscheid van hun moest nemen omdat het “vliegzout “ bijna op was en alleen voor hem een restje over was. Na de landing inspecteerde hij de stallen en zag dat paarden schoon en goed verzorgd erbij stonden zelfs twee lege boxen bevatte vers stro, voer en water! De man spande beide paarden uit en liep met hun aan de hand de manege rond. Dolf en Dance keken hun ogen uit en wat zij zagen beviel hun wel en wisselde een blik van verstandhouding dat zij hier best willen blijven en namen zij fier, met opgeheven hoofd, bezit van de boxen. De man sloeg dit tafereeltje gade en was erg gelukkig met dit besluit en aaide ter afscheid over hun hoofd. Zonder om te kijken liep hij de stal uit, strooide de rest van het “ vliegzout “ over zich heen en verdween de oude man vredige in de kerstnacht!

Onder een hoge, brede kast Waren happy zonder zorgen Van de mens totaal geen last. Omdat mensenkind’ren slordig eten Keek Piggelmuis vaak in de keuken rond Omdat hij daar zeker weten Op de grond wat lekkers vond Koekkruimels, een klein stuk Brood of speculaas En soms met wat geluk Een plakje hele oude kaas Pa sloeg onder wat dennengroen Een piepklein, houten kruisje Pluis mocht de versiering doen De kerst kleurde fraai het huisje. Zo wilden de diertjes Bij een kop Van Nelle thee Kerst gaan vieren met z’n viertjes Heel gezellig en tevree

De kat vond snel het huisje Keek met grote ogen door het glas Van schrik deed ons kleine Pluisje In haar broek een grote plas. Maar de kat was vriend’lijk en beleefd. Zei tegen Lot zich te vervelen En ik zie dat u leuke kind’ren heeft Mag ik daar eventjes mee spelen. Nou, zei Lotje wat bedeesd Dit moet wel effe wennen Je bent toch zo’n vraatzuchtig beest Dat achter muisjes aan moet rennen Niet meer mevrouw echt waar Het klimaat staat mij zo na Dat ik al langer dan een jaar Vegetarisch door het leven ga. Oh, zei Lotje en ze lachte Kom drink een kopje thee Wat een fijne kerstgedachte Vegetarisch dat valt mee De poes zong met de muisjes zacht Dirigerend met haar staart Over Bethlehem en de stille nacht En uit volle borst “Vrede op Aard”.


26

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Lokale talenten schitterden tijdens het X-Posure Open Podium Point, D-Girlz en The Teens, waarbij de energie van het podium spatte tijdens opzwepende dansacts met gave outfits en spectaculaire choreografieën. Spoken word artiesten Jordy de Bus en Elisa Costa verrasten met een prachtige voordracht vol persoonlijke, mooie, actuele en rake teksten. Tot slot pakten Clown Wouter en Niec van der Burgh het publiek in met respectievelijk een klassieke clownsact vol trucjes en een cabareteske act vol humor en een rollator.

Optreden van dansgroep On Point tijdens open podium X-posure.

Foto: Ron van Rutten

Na meerdere verplaatsingen het afgelopen jaar kon talentvol Vlaardingen op zondag 28 november eindelijk haar hart ophalen in de Stadsgehoorzaal. Tijdens het X-Posure Open Podium kregen de deelnemende talenten de kans om op het podium van de Grote Zaal in ‘4 minutes of fame’ hun talent te presenteren in de vorm van een pakkende act, aan een enthousiast publiek en een panel van experts. En wat eigenlijk al lang bekend was, werd deze middag nog maar eens extra bevestigd: Vlaardingen bruist van het talent!

Variatie Het X-Posure Open Podium is een verlengde van het talentontwikkelingsproject X-Posure van De Kroepoekfabriek, waarbij het theater en poppodium de handen ineen hebben geslagen om (jonge) lokale talenten nog meer mogelijkheden te bieden om zich te ontwikkelen in en buiten Vlaardingen. Verdeeld over 2 shows waren in totaal 19 acts te be-

wonderen, met een enorme variatie aan genres en specialiteiten. Op het gebied van zang, muziek en hiphop grepen Natural Blend, Manouk, Mente Bruning, Sunflower & Gina, Northern Isle, Villa Voice Kinderkoor, SubmarineBike, Lewy, SpaceStation en Bright Luminous vol vertrouwen de microfoon en genoot het publiek van ingetogen nummers, musical, singer-songwriter, opzwepende hiphop en betoverende duetten. Ook de dansgroepen waren goed vertegenwoordigd met Still Us, The Juniors, On

Talentontwikkeling Naast het bieden van een podium aan de talenten is het X-Posure Open Podium ook gericht op verdere talentontwikkeling. In de zaal was vanuit dit perspectief een panel aanwezig, bestaande uit Marina Poot (eigenaresse Dansschool Let’s Dance), Michel Ebben

wijzigingen feestdagen

(muzikant en singer-songwriter) en Renske Verbeek (directeur Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek), die alle acts van een uitgebreid jurycommentaar voorzagen vol complimenten, tips en feedback. Ook zijn er door verschillende fotografen prachtige beelden van de acts geschoten, die de deelnemers kunnen toevoegen aan hun portfolio. Op deze manier hopen de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en groei van de talenten. X-Posure Open Podium wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van Gemeente Vlaardingen en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Houd de kanalen van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek in de gaten voor nieuws over nieuwe X-Posure-evenementen en mogelijkheden voor deelname.

|

27

Oliebollen voor Roparunteam Bakkerij Voordijk en Roparunteam Fighters Against Cancer uit Vlaardingen hebben de handen in een geslagen om de opbrengst voor de Roparun te verhogen. Het team uit Vlaardingen gaat de oliebollen, gebakken door de bakkerij, verkopen in Vlaardingen. Voor elk verkochte oliebol of appelbeignet gaat er een deel naar het Vlaardingse team. Het team neemt in 2022 deel aan de Roparun. De langste estafette ter wereld. Dit om geld op te halen voor de zorg voor mensen met kanker. De oliebollen zijn te bestellen via de website van het roparunteam: www.fightersagainstcancer.nl en kunnen op oudejaarsdag in Vlaardingen worden opgehaald.

Kerstfeest Kerstfeest of navidad voor de een gourmetten voor de ander een warm bad Weihnachten of noël voor de een top zoveel voor de ander orgelspel

Licht in je hart Door Aad Dekker

Kerst een feest van licht, konden we maar deze motivatie vast houden en de liefde voor elkaar blijven voelen. De wereld is veranderd en onderhevig aan geweld en virussen. Waarom kunnen we de rest van het jaar dit gevoel van liefde niet vasthouden en het licht meenemen in onze ziel en deze misère wat ons allemaal verblind in een vacuum van woede laten we deze. Kerst herdenken en het licht meenemen in onze harten.

Kristnasko of natal voor de een even dak voor de ander de kerststal Kaledu of nowell voor de een familie voor de ander kale cel M.G. Menheer in Vlaardingen

Omdat de feestdagen dit jaar in het weekend vallen, verandert er niets aan de dagen waarop de minicontainers aan huis geleegd worden. Ondergrondse containers De restafvalcontainers gaan op 31 december om 16.00 uur op slot en 1 januari vanaf 07.00 uur weer open. Uw afvalpas werkt dan tussen deze tijden niet. Breng uw afval ervoor of erna naar de container. Plaats geen afval naast de container. U riskeert een boete en extra brandgevaar. De grote bovengrondse textielcontainers gaan 30 december al op slot en in het nieuwe jaar zo snel mogelijk weer open.

Milieustraat Tijdens de feestdagen is de mileustraat gesloten. Op 24 en 31 december is de milieustraat volgens de reguliere openingstijden geopend.

Kerstboom Kerstboom weer het huis uit? Kijk dan op www.irado.nl/vlaardingen/kerstboom voor de brenglocaties.

Graag gedaan. www.irado.nl


28

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Wil jij ervoor zorgen dat je eigen gebied helemaal ‘waterproof’ is?

Wij zoeken bezorgers

> Vacature operationeel beheerder

Standplaats Delft, 36 uur, salaris minimaal € 2356 - maximaal € 2979 - Vind je het heerlijk om buiten te zijn? - Ben je energiek, enthousiast en heb je technisch inzicht en sociale voelsprieten? Dan hebben wij voor jou een dijk van een baan als operationeel beheerder. In deze functie ben je zelfstandig en werk je aan thema’s die er vandaag toe doen. Je bent het visitekaartje van het Hoogheemraadschap van Delfland in het gebied. Je zorgt voor de bediening van gemalen, stuwen en andere peil regulerende kunstwerken. Je bent verantwoordelijk voor alle inspecties van watersysteem en waterkeringen (dijken). Jij begrijpt dat digitalisering ook binnen jouw werk een rol speelt, denk aan bijvoorbeeld het gebruik van apps om inspectie resultaten te registreren. Dit neem je mee; • Je hebt minimaal een relevante MBO 3-opleiding (technisch of groen) afgerond en bent in het bezit van rijbewijs B,E en een zwemdiploma. • Je bent woonachtig in het beheergebied of binnen een half uur reistijd van het centrum van het beheergebied. • Ervaring op het gebied van waterbeheer/groen is een pre! Meer weten? Lees de volledige vacature op onze website: www.hhdelfland.nl/werken-bij-delfland Reageer voor 4 januari, wij kijken uit naar je sollicitatie!

Scan de code om je aan te melden

Wij zijn per direct op zoek naar vaste bezorgers voor Groot Vlaardingen. Kranten bezorgen is voor iedereen! Je hebt veel vrijheid, je kunt je eigen werk indelen, je bent lekker buiten en je kunt het bezorgen van de krant uitstekend combineren met school, hobby’s, sporten of een andere baan. • De bezorging is 1 keer per week op woensdag • Voor alle leeftijden vanaf 13 jaar • Goede bijverdiensten met een wijk in de buurt

Heb jij interesse in een bezorgwijk? Meld je dan nu aan via het aanmeldformulier op www.bezorgingmaasstad.nl Vragen? Jolanda Bezorging Maasstad Bel of Whatsapp: 0180 – 64 19 19 E-mail: info@bezorgingmaasstad.nl


22 december 2021 Groot Vlaardingen

Boek ‘Varen voor vriend en vijand’ Joep Zonne brengt op 3 januari een nieuw boek uit over de visserij in oorlogstijd, waarin ook een hoofdstuk over Vlaardingen terugkomt. In het voorwoord staat te lezen: ‘Op 10 mei 1940 tijdens de Duitse aanval op Nederland lagen in IJmuiden, Katwijk, Scheveningen en Vlaardingen de haringschepen gereed om na de Pinksterdagen op 14 mei uit te varen. Door de capitulatie kwam hier niets van. De buitengaats zijnde vissersschepen kregen van de Nederlandse regering bevel naar Britse havens uit te wijken. 26 Stoomtrawlers uit IJmuiden gaven hieraan gehoor. De meeste loggers en kotters voeren daarentegen terug naar hun thuishavens. Elf trawlers en een logger zagen nog kans tijdens de meidagen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, evenals twaalf kleinere vissersvaartuigen. Deze schepen werden uiteindelijk ingezet bij de Koninklijke Marine en de Royal Navy als mijnenbestrijdingsvaartuigen en bij de voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk. Voor de vissers die in Nederland achterbleven, brak een moeilijke tijd aan. Na de capitulatie stonden de Duitsers alleen kustvisserij toe tussen Kijkduin en Zantvoort tot drie mijl uit de kust en onder bewaking van een patrouillevaartuig. In juni 1941 mocht vanuit IJmuiden, wel vlak onder de kust, nog een keer voor langere tijd op haring worden gevist. Daarna werd de uitoefening van de visserij steeds meer ingeperkt. De Duitsers waren bang dat teveel schepen naar het Verenigd Koninkrijk zouden uitwijken en zij hadden de schepen hard nodig voor hun oorlogsvoering. De Kriegsmarine vorderde in fasen verreweg het grootste deel van de achtergebleven kleine en grote Nederlandse vissersschepen. Zij maakten voortaan deel uit van onder andere Minensuch- en Vorpostenflotillen. Naar de lotgevallen van de gevorderde vissersschepen in de Tweede Wereldoorlog is tot nu toe weinig onderzoek gedaan. De hoofdoorzaak hiervoor is dat er weinig bronnenmateriaal beschikbaar leek. Hier is nu verandering in gekomen. Dankzij het zoekwerk van Joep Zonne ligt er een publicatie met veel informatie over de afzonderlijke vissersschepen die zowel aan geallieerde zijde als door de Kriegsmarine voor de oorlogsvoering zijn ingezet. Het boek is een paperback van 282 pagina’s en kost ca. € 26,90.

Omikronvariant zet ook streep door oliebollenloop op oudjaarsdag

Het Vlaardingse Roparunteam Lamagaan dat meedeed aan de aangepaste Roparun van het afgelopen jaar in Limburg.

Ook de oliebollenloop die het Vlaardingse Roparunteam Lamagaan op oudejaarsdag op het programma had staan op de atletiekbaan van Fortuna in de Broekpolder is door de harde lockdown van het programma geschrapt. Door Peter Spek De oliebollenloop was bedoeld om het Vlaardingse Roparunteam de mogelijkheid te bieden om volgend jaar weer deel te nemen aan de Roparun, de estafette van Parijs naar Rotterdam om daarmee geld in te zamelen voor onderzoek naar

Help met uw organisatie mee armoede in Nederland te bestrijden!

kanker. “Nieuw dit jaar in het programma was een wandelloop over drie kilometer”, zegt organisator Martijn van der Borght. “Daar kregen wij in het verleden veel vragen over, maar dat moeten wij nu even in de ijskast zetten voor een volgende editie.” Ook de afgelopen Roparun moest door de coronamaatregelen aangepast worden. “Maar het werd wel een bijzondere editie”, blikt Martijn van der Borght nog even terug. “In verband met die coronabeperkingen mochten wij de grens niet over, maar een rondje van iets meer dan 300 kilometer door Limburg was het alternatief.” De start in Limburg begon ongelukkig met autopech.

Foto: UWM/PS

“Met hulp van de ANWB kon het hele team uiteindelijk toch gezamenlijk, zij het twintig minuten later dan gepland, vertrekken. Ook het weer speelde niet echt mee. Met ruim acht uur regen onderweg werd er een behoorlijke aanslag gepleegd op onze conditie,” aldus Martijn van der Borght. “Hopelijk kunnen wij volgend jaar weer uit Parijs vertrekken.” Overigens ondergaat het Vlaardingse team een wijziging. Het gezicht van de ploeg en oprichter, Henk van Nieuwkerk krijgt binnen het team een nieuwe functie en er komen twee teamcaptains voor in de plaats, Martijn van der Borght en Robbert van Nieuwkerk.

Christina Heck heeft nu een zorg minder

29

Kort nieuws Hardloopclinic bij Fortuna Het was eerste de bedoeling om de nieuwe hardloopclinic bij de atletiekvereniging Fortuna te laten beginnen op 8 januari om op die manier een sportieve start te maken van het nieuwe jaar, maar de harde lockdown van afgelopen zaterdag heeft dat verhinderd. De organisatoren hebben de datum nu verplaatst naar 5 februari 2022, mits de coronamaatregelen dat natuurlijk toelaten. Meer bewegen, zeker in coronatijd, is erg belangrijk. In de 13-weekse cursus krijgen de deelnemers van drie ervaren trainers op een verantwoorde wijze training in het hardlopen. Er wordt gewerkt aan techniek, houding en uithoudingsvermogen en men krijgt tips over voeding, kleding en het gebruik van het juiste schoeisel. Aan het einde van de 13-weekse cursus, waarin drie maal per week wordt getraind, zijn de deelnemers in staat om vijf kilometer aaneengesloten hard te lopen. Aanmelden kan al en voor de allerlaatste informatie in verband met de coronabeperkingen via: https://www.avfortuna.nl Fietspad Trekkade weer open Na maanden van een doordeweekse afsluiting, gaat aanstaande vrijdag aan het eind van de middag het fietspad langs de Trekkade, tussen de Gretha Hofstralaan en de Julianalaan aan de oostkant van de Vlaardinger Vaart definitief weer open voor brommers, fietsers en voetgangers. Het fietspad en het naastgelegen voetpad was sinds juni van dit jaar afgesloten vanwege de werkzaamheden voor het verbreden van het viaduct van de A20 in verband met de aanleg van de Blankenburgverbinding. Het fietspad staat ook op de nominatie om verbreed te worden in het kader van een subsidie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag voor drie fietsprojecten. Naast de Trekkade staat ook het fietspad langs de Zwanensingel op de planning om geschikt te worden gemaakt voor tweerichtingsverkeer en voor het aanbrengen van slimme verkeerslichten bij het kruispunt van de Marnixlaan. De gemeente kan rekenen op een subsidie van bedrag van € 142.500.

Rust zoeken in Het Ros van Twente WWW.HULPBIJARMOEDE.NL

Opnieuw een volledige lockdown Om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus op korte termijn te vertragen heeft het kabinet besloten dat Nederland van zondag 19 december tot vrijdag 14 januari opnieuw volledig in lockdown gaat. Aan iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, druktes te vermijden en overal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het thuisbezoek wordt teruggeschroefd naar maximaal twee personen (vanaf 13 jaar) per dag; met uitzondering van Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling, dan geldt een maximaal aantal bezoekers van vier. Ook buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee personen vanaf 13 jaar; en op de genoemde feestdagen is dit een maximum van vier personen. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari. Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk. Weekmarkten zijn wel toegestaan.

|

Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per 5 m2 meter. Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. Net als culturele instellingen zoals bioscopen, musea en theaters. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat mogen open blijven. Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club. Professionele sportwedstrijden mogen wel plaatsvinden, maar dan zonder publiek. Tot slot geldt er een evenementenverbod, ook kerstmarkten zijn niet toegestaan. Voor uitvaarten geldt een maximaal aantal bezoekers van honderd.

Christina Heck en Richard Steffers bij het tekenen van de sponsor-overeenkomst.

Christina Heck heeft een droom: de talentvolle judoka wil, om de strijd om de Europese titel te bereiken, op de grote A-toernooien op de tatami staan en zich via die route kwalificeren voor het Europees kampioenschap. Omdat de judobond haar daarvoor, hoewel ze de topsportstatus heeft en op Papendal traint, geen ticket verstrekt, moet ze de kosten voor eigen rekening nemen. Dat kan Bruin niet altijd trekken. Zo maakte ze recent op het Malaga Open wel deel uit van Team NL, maar moest ze de kosten van reis en verblijf voor eigen rekening nemen. Dat lukte dankzij crowdfunding. Om niet steeds zo’n éénmalige actie te organiseren, zocht ze via een oproep op het platform LinkedIn naar sponsors. Dat werd gezien door Richard Steffers van

de in Vlaardingen en Schiedam gevestigde financiële dienstverlener Fundament Advies. Daarover zegt de ondernemer: “Wij vinden maatschappelijke betrokkenheid heel belangrijk. Het is mooi, dat wij kunnen bijdragen om de droom van deze ambitieuze topsporter te verwezelijken.” Heck hoopt, dat andere sponsors zich daarbij aansluiten. De bij het Maassluise Mahorokan trainende 21-jarige studente Sportkunde werd in 2020 door de gemeente Vlaardingen gelauwerd met de Vlaardingse sportprijs in de categorie topsport. In dat jaar won ze in de klasse +78 kg het Matsuru Dutch Open Espoir in Eindhoven en pakte brons op het NK Onder-21. Christina kwam overigens eenmalig uit in die gewichtsklasse, normaal doet ze mee in de klasse -78kg.

De bekende oud-Vlaardinger John Berghaan, die in Twente een droom verwezenlijkte en uitbater en eigenaar werd van het hotel Het Ros van Twente in De Lutte, heeft samen met zijn partner Anita Stappenbeld, grootse plannen om het idyllisch gelegen hotel nog meer aanzien te geven. Veel Vlaardingers maken gebruik van de accommodatie van John Berghaan en Anita Stappenbeld, om de drukte in en rond Vlaardingen af te wisselen met de rust van Twente met wandel- en fietstochten en te genieten van zijn gerechten uit de keuken. John Berghaan heeft het plan om zijn hotel uit te breiden naar veertig kamers met daarbij enkele suites. “Wij beschikken nu, ondanks de coronacrisis, over te weinig kamers om aan de grote vraag te voldoen”, laten John Berghaan en Anita Stappenbeld vanuit Twente weten. “Door de boel hier en daar wat efficiënter in te delen kunnen wij inpandig op de begane grond vier suites en twee kamers realiseren.” John Berghaan, die in Vlaardingen actief was als vrijwilliger in diverse organisaties en van oorsprong een koksopleiding heeft gehad, wil buiten, pal achter de bestaande hotelaccommodatie, een nieuw gebouw neerzetten. “Die kamers krijgen allemaal een grote badkamer en een eigen terras met een landelijke, Engelse uitstraling en dat past bij de bestaande bebouwing en de kamers worden verder voorzien van moderne snufjes, ook op het gebied van duurzaamheid.”


30

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021


22 december 2021 Groot Vlaardingen

De reddende (kerst)engel De kerstvakantie is begonnen en veel studenten zijn huiswaarts getogen. Zo heeft ook Sjoerd zijn studentenkamer in de stad verruild voor het ouderlijk huis. door Gerard Compiet

Zijn ouders zijn er weliswaar niet, ze overwinteren in Spanje, maar hij heeft nu in elk geval wat meer ruimte en comfort. Bovendien kan hij vrijelijk over hun auto beschikken. Die staat nl. al enige tijd werkloos in de garage. De dagen voor kerst zijn donker en somber en gaan vroeger dan wenselijk over in het avondlijk schemer. Alleen daags voor kerst is er in de vroege namiddag nog even een opklaring. ‘Een beetje lichttherapie doet wonderen’, bedenkt Sjoerd en hij krijgt ineens zin om nog iets te ondernemen. Misschien zou hij even langs kunnen gaan bij een vroegere makker van zijn middelbare school. Maar bij wie dan? Tenslotte manoeuvreert hij de auto van zijn ouders naar buiten en besluit om zo maar een beetje rond te toeren. Al gauw betrapt hij er zich echter op dat hij niet zomaar willekeurig rondrijdt. Telkens komt hij uit bij een van zijn vroegere lievelingsplekken. Daar waar hij als kind al met zijn verrekijker rondliep om vogels te spotten of uitkeek naar insecten. Op die plekken is waarschijnlijk zijn passie voor de natuur ontstaan die uiteindelijk is uitgemond in zijn studie biologie. Intussen verlaat hij bij het horen van de roep van een grote bonte specht het asfalt en rijdt een onverharde bosweg in.

bij hem te dagen: Hier staat warempel Angela voor hem. Angela, zijn voormalige klasgenootje van de middelbare school. ‘Je mag dan wel enkele jaren ouder zijn geworden, maar zo te zien ben je nog geen spat veranderd’, gaat ze verder. Sjoerd weet maar al te goed waar ze op doelt.

Het geluk is met hem, want hij ziet nog net hoe de specht met een dennenkegel in de snavel tegen een boom omhoogloopt. De kegel wordt daarop tussen de stam en een afgebroken zijtak vastgeklemd waarop het beest verwoed op de kegel begint in te hakken. Het is hem natuurlijk om de tussen de schubben zittende dennenzaden te doen. Deze laten zich echter niet zomaar een-twee-drie ‘bevrijden’ want het gehak, gebeitel en gewrik duurt enige tijd voort. Spekglad Succes blijft uiteindelijk niet uit want gaandeweg ziet Sjoerd dat enkele van de gevleugelde zaden aan de snavelpunt van de vogel plakken. De grote bonte specht bezig met zijn kerstmaaltijd! Na een tijdje rijdt hij weer verder. De bosweg wordt intussen steeds glibberiger en is op den duur zelfs spekglad. Op een gegeven moment schuift de auto van het wat bollere middengedeelte naar beneden, de linker zijberm in. Nog even is er iets van vooruitgang te bespeuren maar dan zit het vehicle vast, wil niet meer voor- of achteruit. Sjoerd stapt daarop uit, breekt wat takken af en probeert die onder de wielen te leggen. Het helpt echter geen zier, want deze blijven slippen en de auto graaft zich steeds dieper in de modderige bodem. Met het

aantal mislukte pogingen om de auto vlot te krijgen, stijgt ook Sjoerds gefrustreerdheid. Om op kerstavond in de middle of nowhere vast te zitten is allesbehalve een prettig vooruitzicht. Hulp halen doet hij liever niet, want zeg nou zelf, ergens bij mensen op kerstavond aankloppen om mee te helpen je auto uit de modder te duwen, dat doe je niet zomaar. Even later is het bovendien ook nog eens schrikken geblazen. Plots vanuit het niets is daar een grote hond die zijn neus tegen zijn broekspijp duwt. Meteen daarop hoort hij een vrouwenstem schamperen: ‘Zoiets kan alleen Sjoerd van Hoek overkomen’. De ongelukkige kijkt daarop verbluft van achter zijn auto op en als de vrouw in kwestie haar capuchon terugslaat, begint het langzaam maar zeker

Wonderlijk Van jongs af aan was hij nl. altijd al iemand die regelmatig de grenzen van het mogelijke of toelaatbare opzocht. Zo joeg hij bijv. op school door een minder geslaagde opmerking nog al eens een leraar tegen zich in het harnas. Angela sprong dan vaak voor hem in de bres, wist de zaak te sussen en de betreffende docent weer wat milder te stemmen, waardoor straf of zelfs verwijdering uit de les werd voorkomen. Het weerhield haar er echter niet van hem na schooltijd zijn stommiteit in te peperen. Het wonderlijke was dat Sjoerd zich een dergelijke reprimande door haar liet welgevallen, terwijl hij die van geen ander geaccepteerd zou hebben. Intussen kijkt Angela nog eens nauwkeurig naar de auto en brengt naar voren dat ze wel zou willen helpen, maar dat er in feite geen beginnen aan is. Bovendien moet ze meteen verder. Ze heeft nog een late dienst in het ziekenhuis en is alleen maar vlug-vlug een rondje met de hond van haar ouders aan het lopen. Angela zou Angela echter niet zijn als ze niet met een of andere oplossing op de proppen zou komen.

Nu, met de kerstdagen op de boerderij van haar ouders logerend, zal ze haar vader vragen of die hem met zijn tractor uit de modder kan komen bevrijden. Sjoerd moet dan nog wel wat geduld hebben, want het werk in de stallen is waarschijnlijk nog niet klaar. En nadat ze hem zo gerustgesteld heeft, verdwijnt ze snel met hond in de invallende duisternis. Na enige tijd doemen er uiteindelijk enkele koplampen, vergezeld van aanzwellend tractorgeronk, zijn kant op. De vader van Angela, wetend wat voor type Sjoerd is, grinnikt als hij hem zo hulpeloos in de modder ziet staan. Het vlottrekken van de auto levert niet al te veel problemen op. Als beiden uiteindelijk weer op de verharde weg zijn, merkt Angela’s vader op dat Sjoerd de auto zo niet in de garage van zijn ouders kan terugzetten. Het is daarom maar beter de tractor te volgen en vervolgens bij de boerderij de auto eens flink onder handen te nemen, hem van onder tot boven schoon te spuiten. Als dit karwei uiteindelijk geklaard is, gaat hij nog even naar binnen om de ouders van Angela te bedanken en ze prettige kerstdagen te wensen. Binnen loopt hij tegen een behoorlijk uit de kluiten gewassen kerstboom op. Naast de gebruikelijke kerstversieringen hangen er verschillende aan kleurrijke linten opgehangen kerstwensen in. Voor hij het in de gaten heeft, staat hij met een blanco wenskaart in zijn handen. Aarzelend kijkt hij in de richting van Angela’s moeder en als die hem bemoedigend toeknikt, schrijft hij:

zorgverzekering weer eens tegen het licht houden. Ook als u collectief verzekerd bent, is het de moeite waard om er eens naar te kijken. Collectief is namelijk lang niet altijd zo voordelig als het lijkt. Wij laten u graag zien waarom DSW Zorgverzekeraar een goede keuze is. Daarom stellen wij ons aan u voor in de DSW-bijlage elders in deze krant. Verzekerden kiezen voor DSW omdat wij een eigen koers varen en het nét even anders doen. Solidariteit staat bij ons nog centraal: wij hebben maar één polis en daar betaalt iedereen dezelfde premie voor. Zorgbelang altijd voor eigen belang Bij DSW stellen wij het algemeen belang van de zorg boven het eigen belang. Dat doen we voor iedereen. Want gelijke toegang tot goede zorg, vrije artsenkeuze en een eerlijke verdeling van zorgkosten gaat iedereen aan. Niet alleen onze eigen verzekerden.

Een verlaagd eigen risico van € 375,Al jaren verlagen wij het verplicht eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10,-. Wij geven hiermee het signaal af dat het eigen risico omlaag moet om de zorg voor iedereen bereikbaar te houden. Al jaren de beste In verschillende onderzoeken komt DSW al jaren als beste uit de bus. Ook dit jaar hebben we weer een aantal mooie prijzen gewonnen. Zo mogen wij ons de ‘Klantvriendelijkste verzekeraar van Nederland’ noemen en zijn we voor het zevende jaar op rij verkozen tot beste zorgverzekeraar. We willen niet de grootste, maar wel de beste zijn. Vergelijk DSW dus gerust eens met uw huidige zorgverzekeraar en kies de beste.

31

‘Lieve Angela, als vanouds was je weer eens mijn redder in nood. Plots als een rasechte kerstengel stond je daar, maar was ook, helaas, meteen weer weg. Ik wacht op een nieuwe verschijning. Sjoerd. Daarna loopt hij naar buiten maar keert meteen op zijn schreden terug om zijn telefoonnummer nog vlug te vermelden. Daags daarna, op eerste Kerstdag, het zal tegen elven zijn, spektakelt zijn mobieltje. ‘t Is Angela. Zij en haar ouders vragen zich af of het wel wenselijk is dat Sjoerd in zijn eentje Kerstfeest viert. Hij is daarom van harte welkom bij het kerstdiner later op de dag. Nou, daar heeft hij wel oren naar. Zijn gedachten gaan daarbij meer uit naar Angela dan naar het kerstdiner zelf. Angela, die hij altijd al zo bijzonder gevonden heeft ziet hem, ondanks zijn ‘onhandigheden’, misschien dan toch zitten? Bosuil Opgewonden rijdt hij later op de dag richting boerderij. Bij het bosperceel waar hij gisteren nog vastzat, kan hij het toch niet laten even een raampje open te zetten. Vrijwel meteen daarop hoort hij een beverig hoe-hoe-oeoe-oe-oe-oe-oe-oe. Hij stopt daarop de auto om nog eens goed te luisteren. Opnieuw laat de bosuil van zich horen, zij het op een ietwat andere plek. Wat zal hij doen? Een echt dilemma wordt het echter niet. Sjoerd kijkt in de richting van de boerderij in kerstsfeer en mompelt: ‘Het is nu of nooit met Angela’. Daarop start hij de auto en rijdt verder.

Zorg voor iedereen December is dé maand waarin veel mensen hun

|

Ook in 2022 helpen wij u graag verder op weg... WERK • BIJSTAND • SCHULDEN • SOCIAAL ONDERNEMEN www.stroomopwaarts.nl


32

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Het complete JéTé team wenst iedereen een fijne feestdagen en een voorspoedig 2022.

Wij zijn gesloten van 3 t/m 8 januari. Govert van Wijnkade 27 - Maassluis - T 010-7858947 - www.jetewoonidee.nl


|

22 december 2021 Groot Vlaardingen

33

Gezellig puzzelen met Groot Vlaardingen 1 22 30

VERTICAAL: 2 Ten bedrage van; 3 Reuzeninktvis; 4 Beknopt; 5 Plaats in Gelderland; 7 Vlaktemaat; 8 Grondsoort; 9 Uiig; 10 Titulo pleno (afk.); 11 Zuidvrucht; 13 Oude stad; 14 Appel; 15 Bakplaats; 16 Via; 18 Onaangepast mens; 19 Stop i.e. vat; 20 Man; 21 Oude lengtemaat; 22 Hoofddeksel; 25 Herrie; 26 Paardenbloem; 29 Spaanse dans; 31 Kostbaarheid; 33 Stuurs; 34 Vrouw; 35 Zinnelijk; 36 Land in Azië; 38 Korrelig sneeuwijs; 39 Van links naar rechts; 40 Liefdevol; 42 Stapel; 44 Klap; 46 Lokspijs; 48 Snel; 50 Mythologisch figuur; 52 Ton; 54 Sint Nicolaasgewaad; 55 Heldendicht van

3

4

31

32

33

42

62

69

70

87

104

89 106

116

69

117

131

132 104 133 144

123

165 173

166

194

195

172

207

215

222

223

240

257

241

277

284

285 298 308

278

334 345

354

258

286

299

309

310

374

375 366

382

374

383

336 324

419

429

420 430

384

418

449 448 450

469

421

419

438

404

420

421

432

431 439

461 469

470

301

441

462

405

463

377

378

388 386

463

471

424

425

435

453

314

341 329

434

362 350

388 396

410

426

424

213

220 228 255

294

427

446

444

456

414

283

295

307

316

296 306

332

322

353 364 372 381

415

373

390

416 414

428

391

399

417

415

416

417

428

437

466

381

391 389

398

427

365

380

390

426

446

332 343

437

447

447 457

467

459 458 466 468

459 467

468

473 PEJOVI

Oplossing

415 162 36 440 123 102 367267 162 440 361 80 158 246 415 36 123 246367 5 102 188 267302 596 188 361 30215896211 285211 468 8059285 468 59

Virgilius; 58 Plaats in Limburg; 59 Dwingeland; 62 Symbool voor evenwichts-constante; 63 Frans lidwoord; 65 Russisch heerser; 66 Wettelijke aansprakelijkheid; 67 Bazige vrouw; 70 Nieuw-; 72 Deel v.d. mond; 74 Bewust Onbeschonken Bestuurder; 76 Rijksuniversiteit Rotterdam (afk.); 86 Rampspoed; 87 Lap; 89 Zonnegod; 90 Zuid-Amerikaanse lasso; 92 Water in Friesland; 93 Goor; 94 Specerij; 95 Plaats in Gelderland; 96 Plaats in België; 98 Voorzetsel 99 Beknopt (afk.); 101 Titel; 102 Afslijting; 103 Oefengerei; 105 Portemonnee; 107 Inwendig orgaan; 108 Plaats in Gelderland; 109 Overal; 110 Levenslucht; 112 Gezicht; 113 Org. voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling; 114 Zanggroep; 116 Aarts-bisschop; 118 Symbool voor kilocycles; 120 Algemeen Nederlands; 122 Regeringsreglement; 124 Schoollokaal; 126 Begeleider; 128 Dampkring; 130 Filmploeg; 133 Gat; 135 Deel v.h. gelaat; 139 Huwelijksduivel; 141 Buideldier; 144 Duits kaartspel; 148 Werkelijk; 150 Sukkel; 151 Loonbelasting; 152 Water in Noord-Brabant; 153 Soort; 154 Meisjesnaam; 155 Voegwoord; 156 Tantalium; 157 Opstootje; 164 Jaargetijde; 166 Gebakje; 170 Bergtop; 171 Glamour; 173 Snoepje; 175 Vrouwelijk opperwezen; 176 Limonade; 177 Plaats in Overijssel; 178 Streep; 180 Klepper; 181 Afgemat; 182 Ranonkelachtige plant; 184 Oord; 187 Loofboom; 188 Jongensnaam; 189 Maand; 190 Stoere knul; 193 Ongevraagde (reclame) mail; 195 Franc; 197 Windrichting; 199 Rijksgrens; 201 Trekdier; 203 Handvatten; 205 Voor de middag; 207 Poken; 208 Koopwaar; 211 Ongekunsteldheid; 212 Kluizenaar; 215 Boksterm; 216 Pers. voornaamwoord; 218 Verbod; 219 Japans bordspel; 220 Titel; 223 Onwrikbaar; 225 Kerel; 227 Stier; 229 Energie; 239 Vroegere naam van Jakarta; 240 Vreemde munt; 242 Omzetbelasting; 243 Kinds, halfwijs; 245 Altesse Royale; 246 Toorts; 247 Klimop; 248 Voorheen (Lat.); 249 Onderwijs; 251 Ambtshalve; 252 Grondsoort; 254

307 316

365 352

413

457456 458

473

267

363 373

399

256

275

321

380

455 465

255

342 353

341

436 445

254

315

331

230

238

322

389

425

256 229

266

306

364

397

253

221

343 330 331

412

435

472

212 230

238

296

398

413 411

436

229

305

371

397

283

314

362 372

379

193 205

254

305

363351

361

371

443

455

352

171

204

342

340

163 170 182

221

203

315 321

157

192

220

282

293

169

149

171

181

295

330

465 472 471

294

304

445

454 464

265 274

292

205

252 275

281

412 409

444

442

454

411 408

433

443

387

396

410 407

273

142 148

237 267

251 264

282

351 339

370 379

434

263

340 328

378 387

250

293

253

130

182 193

103

122

213

266236

320

370

409

227252

313

350

204

219237

235 265

303

369

441 452

464 462 470

302

360

432

202

102 114

141

156 162

77

101

147

170

155

68

76

149 157

140 163

212

191

60

103

85 100

148

211 228

312

361 349

395

190

249 274

67

129

180

201

291

360 348

406

433

453 451

313

290

359

385

408

211

179

102

52

113 142

192

203

59

84

169

181

168

280

329

423

442

440

320

328

422

451449452450

460

300

376

384

423

304

289

349 338

407

292

339 327

368

180 161

281

303

327

154

40

51

122

141 112

21

77

75

138162139

251

272

101

121 147 128156

155

236

273 248

291

311

386

394

406

422

440

312

358

377

393

403

430

299

302

347

395 405

402

431

448 461

394

429

439

359

385

383

404

438

460

368

392

288

356 369 357

375

401

290 279

348 337

367376

403 400

358

247

262

301

111140

202

85

130 99

120

264

280 271

319

336

250 263

338 326

346 355

248 226 249

272 246

310

337325

356 345 357

393

402

309

335347

334

287

311

318

382

392

300

326

354 367

366

319

317

344

286

298 308

245

289 278

225 234

261

288

285

323

260

279

139 110

20

29

114

98

227 210 235 218

217

76 50

19

68 39

83

12997

200

209

246 224 247

244

82

219

199

100

18 28

113

74

178 189

218

216

233 262

270

284

198

191

188

58

146

201

177

49

66

112

179 190

187

226 208

243 271

84

137

161

52 6017

75

99

121

138

210

217

83

95128 96

94

16 59

38

48

111

178

200

21 29

67

98

120

189

186

245

232

259

188

20

51 15

168 153

176

225

242

287

197

167

57

50

37

119 146

136

177

234

244

277

346 333 355

401

196

276

325 335

241

199 209

216

269

318 324

208

224207

268

297

317

344

257

198

185

261

119

19

40

27

154 127

135

160

233215

239 270 240

152

187 175

243223

110

145

159

174

97

65

126 134

151

166

47

137 109

125 153

18

39

14

36

74

96 73

1258 13

66

82

127 93

92

38

26

118

133

195

260 231

259

276

323

194

72 81

91

95

17

49

25

64

136 108

107

176

184

242 222

269

297

197

232 214

258

268

165

71

80

90

56

16

28

11

46

63

15

48

35

94

14

37

10 57

73 55

167

186

9

65

145117

206

231

418

196

183

214

126

8

24

93

118

134106135

36

45

81

13 27

47 7

44

92

79 89

144 150

34

109

160132

173

54

152124

151

158 164

91

72

108

116

175 185

206

400

105

143

174 184

62

88

131 159

158

43

80

6

64 33

71

78 87125

56 63

70

115

150

333

107

12 26

46

4 55 5

90

61

124 86

183

11

35

32 42

53

123

164

10

45 3

31

79

105

143

9

25

23

41

88

115

8

44 2

22 30

78

239

7

34

43 54 1

61

172

6

24

53

86

5

23

41

HORIZONTAAL: 1 Kornuit; 6 Rust; 12 Werelddeel; 17 Doel bij balspel; 23 Lekkernij; 24 Strook; 25 Plaksel; 27 Nederlandse schrijver; 28 Vermaak; 30 Grammofoonplaat; 32 Palmboom; 34 Part; 35 Deel v.e. trein; 37 Bladader; 39 Voorzetsel; 40 Tegenover; 41 Aardap-pelgerecht; 43 Familielid; 45 Dierengeluid; 47 Onderwijzen; 49 Rivier in Oostenrijk; 51 Damp; 53 Land i.h. MiddenOosten; 54 Lees-teken; 56 Statiekleding; 57 Spetter; 58 Roofvogel; 60 Bergplaats; 61 Landtong; 62 Burcht; 64 Deel v.e. fiets; 66 Gymnastiektoestel; 68 Voorzetsel; 69 Oosterlengte; 70 Snavel; 71 Troefkaart; 73 Grondstof voor touw; 74 Dansfeest; 75 Plaaggeest; 77 Ruimtelijke ordening; 78 Overdreven; 79 Dierengeluid; 80 Pers. vrn.woord; 81 Populair; 82 Aldus; 83 Uitroep v. afkeer; 84 Politieke partij; 85 De Verenigde Staten; 86 Exempli causa; 88 Vreemde munt; 91 Boom; 93 Spitwerktuig; 97 Dierengeluid; 100 Nageslacht; 102 Laagtij; 104 Haarpluk; 106 Schamel bezit; 109 Werelddeel; 111 Hemellichaam; 114 Omroep; 115 Maangodin; 117 Keukenkruid; 118 Deksel; 119 Inlands dorp; 121 Behaagziek; 122 Walm; 123 Leer v.h. heldendicht; 125 Verbinding; 126 Puntenaantal; 127 Strijdperk; 129 Plaats in Flevoland; 130 Motorevenement; 131 Noordoostpolder; 132 Bestemming; 134 Uiting v. berusting; 136 Mijnindustrieraad 137 Moeder (Fries); 138 Geheel de uwe; 140 Handvat; 142 Borstbeen; 143 Dyne (afk.); 144 Vruchtennat; 145 Grondtoon; 146 Motorschip; 147 Via; 149 En andere; 150 Holte onder de arm; 152 Putemmer; 154 Plaats in Italië; 156 Kasteel in Londen; 158 Godin v.d. aarde; 159 Let wel; 160 Klankverschuiving; 161 Muziekonderscheiding; 162 Naaf; 163 Water in Utrecht; 165 Rijstgerecht; 167 Boom; 168 Afdeling; 169 Vermaak; 172 Europese Unie; 174 Platvis; 176 Koordans; 179 Voordat; 181 Slof; 182 Reeds; 183 Plaats in NoordHolland; 185 Ik; 186 Plaats in Overijssel; 187 Betovering; 189 Terreinfiets; 191 Eén en ander; 192 Familielid; 193 Sportartikel; 194 Ook dan; 196 Spaanse titel; 198 Deel v.e. trap; 200 Kloosteroverste; 202 Gesloten; 204 Stuk; 206 Geëindigd; 207 Spaanse wijn; 209 Grap; 210 Lichtzuur; 211 Plaats in Overijssel; 213 Biersoort; 214 Eikenschors; 215 Zonder geluk; 217 Hachelijk; 219 Knap; 221 Honingdrank; 222 Nederland; 223 Puistje; 224 Geurige plant; 226 Kerklied; 227 Bekeuring; 228 Boerderijgrond; 230 Titel; 231 Torenkraai; 232 Voormalig; 233 Muzieknoot; 234 Naaf; 235 Chinese lengtemaat; 236 Familielid; 237 In memoriam; 238 Frisdrank; 239 Uitroep; 241 Plezier; 244 Vaatwerk; 246 Sierlijk flesje; 250 Pausennaam; 253 Een beetje; 255 Voegwoord; 257 Sociale wet; 259 Cipier; 262 Feestelijk eten; 264 Toeschouwers; 267 Nederlands Normalisatie-instituut; 268 Houtsoort; 270 Spijker; 271 Duitse champagne; 272 Land i.h. Midden-Oosten; 274 Leefregel; 275 Wortel; 276 Grasmaand; 278 Streling; 279 Meisjesnaam; 280 Mythologische figuur; 282 Kern; 283 Jongensnaam; 284 Waterdier; 285 Nageslacht; 287 Bos; 289 Ferrum; 291 Achter; 292 Verbinding; 294 Bladgroente; 296 Uniek identie-ficatiepatroon; 297 Dierengeluid; 298 Nachtkleding; 299 Mannelijk; 301 Zonder inhoud; 304 Vrijgevig; 305 Boom; 307 Tin; 308 Twee-kleurig ijsgerecht; 310 Slang; 312 Onderwereld; 313 Kienspel; 315 Pakken; 317 Heks; 318 Rivier in Rusland; 319 Afmeting; 320 Europees volk; 321 Zeiljachtje; 322 Verzot; 324 Binnenwater; 326 Jong; 327 Noorse Godheid; 329 Rivier in Duitsland; 330 Plezier; 333 Deel v.d. bijbel; 335 Broedplaats; 337 Speelgoedsteentjes; 338 Bitter; 340 Profeet; 342 Telwoord; 343 Hoogeerwaarde; 344 Paard; 346 Bevel; 347 Plaats bij Gramsbergen; 348 Zoon van Noach; 349 Moment; 351 Dun; 352 Evenementencomplex; 353 Derhalve; 354 Feestdronk; 356 Meisjesnaam; 358 Rivier i.d. Betuwe; 360 Serpent; 362 Edelgrootachtbaar; 364 Nimmer; 366 Dokter; 367 Meisje; 369 Bijdehand; 370 Jongensnaam; 371 Vreemde munt; 373 IJshut; 374 Onheilsgodin; 375 Scheel kijken; 377 Wenk; 379 Brandstof; 381 Roem; 382 Briefaanhef; 383 Gedicht; 384 Herstelplaats voor schepen; 386 Selenium; 387 Fortissimo; 388 Lichaamsdeel; 389 Hemellichaam; 391 Deel v.d. bijbel; 392 Bevestiging; 393 Boerenpartij; 394 Lidwoord; 395 Heden; 396 Circa; 397 Luiaard; 398 Vrouwelijke titel; 399 Voorzetsel; 400 Soortelijk gewicht; 402 Biljartstok; 405 Plaats in Zuid-Amerika; 407 Maanstand; 409 Voor de middag; 411 Jong kind (Eng.); 414 Vermogend; 416 Gewicht; 418 IJzerhoudende grond; 420 Druk; 423 Militair commando; 425 Teken van eerbied; 428 Erg; 429 Insecteneter; 431 Vertering; 433 Neon; 434 Oude lengtemaat; 436 Europese taal; 437 Griekse letter; 438 Kunsthaar; 440 Kwink-slag (Eng.); 441 Werelds; 443 Haaksteek; 446 Familielid; 447 Adellijk persoon; 448 Beroep; 449 Bid (Latijn); 451 Einde; 453 Eerbied; 455 Deksel; 457 Oen; 459 Papegaai; 460 Openbaar Ministerie; 461 God (Lat.); 462 Organisatie voor Afrikaanse Eenheid; 464 Reik-wijdte (Eng.); 465 Sissend geluid; 466 Volgroeid; 468 Natrium; 469 Keukenkruid; 470 Vuilnisman; 471 Springstof ; 472 Soort loterij; 473 Wijnmaat.

2

Eerste Kamer (afk.); 255 Van andere mening; 256 Europees land; 258 Afkerig; 260 Op welke plaats?; 261 Glas jenever; 262 Vrouwelijk dier; 263 Krachtige ontkenning; 265 Zitvlak; 266 Een beetje; 267 Enigszins saaie jongen; 269 Kunstmatige intelligentie; 271 Silicium; 273 Achter; 275 Vader; 277 Zonder energie; 279 Muziekinstrument; 281 Lang en onhandig; 283 Rustig; 286 Aard; 288 Andere naam geven; 290 Plaats i.d. Oekraïne; 293 Land in Noord-Afrika; 295 Chinees-Indisch gerecht; 298 Land in Europa; 300 Talloos; 302 Aarzeling; 303 Intelligentieleeftijd; 304 Broederschap; 306 De maat bepalen; 308 Projectiel; 309 Laag water; 310 Grootgrutter; 311 Commerciële zender; 313 Sprekende vogel; 314 Niet even; 315 Nota bene; 316 Voordeel; 323 Overloop; 325 Droogoven; 327 Land in Azië; 328 Vaccin; 331 Schoon; 332 In bulk; 334 Fakkel; 336 Groet; 337 Hoog schoeisel; 338 Door; 339 Vertrouwen; 341 Voordat; 342 Laks; 343 Wenen; 345 Vlees aan stokjes; 348 Vaartuig; 350 Rijzig; 353 Venetiaans heerser; 355 Stoomschip; 357 Watervogel; 359 Ego; 361 Nikkel; 363 Echtgenoot; 365 Onzes inziens; 367 Plaats in Zeeland; 368 Ootmoedig; 371 Vastenmaand; 372 Stomdronken; 375 Zijde van een schip; 376 Windrichting; 379 Slee; 380 Salvis omissis (afk.); 383 Recht water; 385 Medische specialisatie; 388 Vaartuig; 390 Dakdeel; 400 Deel v.h. servies; 401 Dierengeluid; 403 Europees Parlement; 404 Deel v.e. fornuis; 406 Hij; 407 Kim; 408 Israëlische parlement; 409 Willekeurig; 410 Afgod der Feniciërs; 412 In handen; 413 Zoon van Izaak; 415 Lekkernij; 416 Soort stof; 417 Explosief; 419 Zintuig; 421 Echtgenoot; 422 Volksoverlevering; 426 Gevaar; 427 Schram; 428 Loofboom; 430 Chinese lengtemaat; 432 Bevel; 435 Vervoersmaatschappij; 437 Barium; 439 Fris; 441 Eerste mens; 442 Regeringsreglement; 444 Heilige; 445 Plaats in Gelderland; 447 Teken; 450 Cilinder ; 452 Omroep; 454 Keukengerei; 456 In tegenstelling tot; 458 Askruik; 461 Dat is; 463 En anderen; 465 Rivier in Italië; 467 Bijvoorbeeld (Lat.).

PEJOVI


34

|

Groot Vlaardingen 22 december 2021

Winter wandeling door Vlaardingen

1

7

2 De redactie van Groot Vlaardingen bedankt de lezers hartelijk voor het inzenden van de winterfoto’s. Mocht het binnenkort weer sneeuwen of vriezen dan zien we die prachtige plaatjes weer graag tegemoet!

3

De lezers van Groot Vlaardingen hebben ook deze week weer mooie foto’s ingezonden van Vlaardingen. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur je foto met begeleidend tekstje naar: redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl.

11 8

1. Sneeuwpret van opa en

kleindochter Evi in de Oranjelaan. Foto: Gre Baars 2. Schaatsen op de Vlaardingse Vaart

Foto: Aad van Dop

3. Hooglander in de sneeuw.

4 1

Foto: Jeanet Groenendijk 4. Romantische sneeuwfoto van de

singel aan het Drevenpark in Holy Noord. Foto: Mariël

5. “Een gluurder in de Broekpolder”

Foto: Tineke de Boer 6. Schaatsen op de Vaart.

Foto: Alex RAW

3 5

12

9

7. Bevroren Vaart gezien vanaf de

fietsbrug. Foto: Ilse van Gameren

5

8. Vlaardingen in de sneeuw.

Foto: Kelly Sluimer 9. Nicky heeft twee sneeuwpoppen

gebouwd. Foto: Mar van der Arend

10. Winters plaatje van Vlaardingen. Foto: Peter R.A. Oeij 11. Sneeuwpret. Foto: Dick van Oosten 12. Schaatsen met laaghangende zon. Foto: Aart Rozendaal

4 6

10 6

7


22 december 2021 Groot Vlaardingen

‘Schuld of Onschuld’

Bepaal zelf het vonnis tijdens de online theatrale rechtszaak Na het succes van Schuld of Onschuld - De Kerstmoord en De Droommoord, lanceert Korthals Stuurman Theaterproducties een nieuwe, theatrale online rechtszaak met wederom Jan Kooijman en Louise Korthals in de rollen van advocaat en officier van justitie. Vanaf maandag 27 december worden gedurende 5 dagen video’s met getuigenverklaringen, foto’s en bewijsstukken gepubliceerd, aan de hand waarvan deelnemers moeten beslissen of de hoofdverdachte (gespeeld door Kees Hulst) schuldig of onschuldig is. Op 3 januari wordt er gestemd over het vonnis en wordt onthuld of de jury gelijk had. Een origineel en vooral coronaproof (want online!) cadeautje deze vakantie! Kaarten zijn tot en met 1 januari te koop via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/schuld-of-onschuld Het verhaal Op zaterdagmiddag 7 december 2019 wordt op middelbare school het Hermes College, net na de

repetities van het toneelstuk Een Midwinternachtsdroom, het levenloze lichaam aangetroffen van de jonge docente Engels Lieke de Waal. Hoofdverdachte is de net ontslagen docent biologie Nico Meddens, die op voet van oorlog leefde met het slachtoffer. Hij geeft al snel toe haar op die bewuste dag naar de keel te zijn gevlogen, maar ontkent tot op de dag van vandaag haar ook met een mes te hebben gestoken. Nu, ruim twee jaar later, staat Meddens terecht. Maandag 27 december start het proces. Het is aan de publieksjury om uiteindelijk het vonnis uit te spreken: Schuld of Onschuld? Sterrencast Ook bij deze derde editie kruipt

|

35

Kerstboom in Havenstraat

Jan Kooijman in de rol van advocaat van de verdachte, Louise Korthals staat tegenover hem als Officier van Justitie en bekende acteurs, waaronder André van Duin, Gijs Scholten van Aschat, Kees Hulst, Patrick Nederkoorn, Ronald Snijders, Randy Fokke en Renée Soutendijk, nemen de rollen van de verdachten en getuigen op zich. Samen geven zij elke keer een nieuw puzzelstukje voor het totaalplaatje aan de deelnemers, waarmee uiteindelijk een keuze gemaakt kan worden over het vonnis: Schuld of Onschuld. Schuld of Onschuld – Midwinternachtsmoord Te boeken en spelen van maandag 27 december t/m zaterdag 1 januari Deelnameprijs: € 15,00 (excl. servicekosten) Kaarten via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/schuld-of-onschuld

door Yvonne Vercouteren “Op de valreep nog een foto uit de Havenstraat van VVE De Logger. We laten elk jaar een kerstboom neerzetten die we zelf versieren met lichtjes en kadotjes die we zelf maken van lege melk- en sap pakken die we

voorzien van speciaal papier wat ook bestand is tegen de weersomstandigheden.”

Subsidie Metropoolregio voor fijner fietsen en slimme verkeerslichten Bepaal zelf het vonnis tijdens de online theatrale rechtszaak ‘Schuld of Onschuld’.

Beter bestuur Vlaardingen Marco van Unen van Beter voor Vlaardingen vindt dat Vlaardingen beter bestuurd kan en moet worden. In het verkiezingsprogramma staat waar de partij verbeter mogelijkheden ziet en wat er anders kan en moet. “Om de doelstellingen te behalen, hebben we u als Vlaardingers nodig die mee doen en meedenken. Kandidaat raadsleden dus. Is dit iets voor u? Reageer dan nu!”, laat Van Unen weten. Iederéén met een hart voor Vlaardingen, is welkom bij Beter voor Vlaardingen. Om mee te denken. Om mee te doen. Samen maken we Vlaardingen een betere, veiligere en aantrekkelijkere gemeente. “Wij zoeken mensen vanaf 21 jaar, woonachtig in Vlaardingen, met enigszins kennis van financiën, zorg in het algemeen of als ondernemer, dan verwelkomen wij u graag om ons team aan te vullen.” “Is dit iets voor u? Mail dan naar marco.vanunen@vlaardingen. nl. Als 1e reactie ontvangt u ons verkiezingsprogramma om door te lezen. Kunt u zich vinden in onze visie en verbeterpunten? Dan kunnen we verder praten.”

Foto: PR

Start glasvezelaanleg Vlaardingen Vlaardingen krijgt glasvezelinternet. KPN start in 2022 met de aanleg van ruim 34.000 glasvezelaansluitingen in Vlaardingen. Eind 2024 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond en profiteert vrijwel iedere inwoner van Vlaardingen van snel glasvezelinternet. Het project zit nog in de voorbereidende fase. Eind 2022 start de glasvezelaansluiting in Vlaardingen Oost. In totaal rolt KPN in Vlaardingen circa 200 kilometer glasvezelkabel uit. In de komende maanden informeert KPN de inwoners over de verdere planning van de werkzaamheden. Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht – vooral in een stad als Vlaardingen. Denk aan het groeiende gebruik van internet maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artificial intelligence. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. Daarom investeren wij in de aanleg van glasvezel in Vlaardingen. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in huis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben.” Wethouder Bart Bikkers van gemeente Vlaardingen vult aan: “Als gemeente krijgen we al langer de vraag: wanneer krijgt Vlaardingen glasvezel? Een wens die wij zeker

delen; een snelle en betrouwbare verbinding is van steeds groter belang. We zijn dan ook blij om met KPN de handen ineen te kunnen slaan en zo Vlaardingen te helpen aan een digitale infrastructuur waarmee we vooruit kunnen!” KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met Glaspoort - het gezamenlijke glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Waar glasvezel ligt krijgt iedereen een gratis upgrade naar het glasvezelnetwerk. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is bereid om in 2022 drie Vlaardingse verkeersprojecten te subsidiëren. De gemeente Vlaardingen heeft een subsidieaanvraag gedaan voor fietsprojecten. Er komt geld voor het fietspad over de Trekkade, het fietspad langs de Zwanensingel en voor slimme verkeerslichten aan de Marathonweg. Deze projecten leveren een bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, de doorstroming en het fietsklimaat in de stad. Met de subsidie gaat de gemeente een deel van de Trekkade in Holy verbreden. Hierdoor komt hier meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Daarnaast wil de gemeente het fietspad aan de zuidzijde van de Zwanensingel geschikt maken voor tweerichtingsverkeer. Fietsers hoeven zo minder vaak over te steken, wat de verkeersveiligheid voor fietsers vergroot.

en Westlandseweg/A20 aangepakt. Meer informatie hierover is te vinden op www.vlaardingen. nl/marathonweg. De aanvullende subsidie van de Metropoolregio wil de gemeente gebruiken om de nieuwe verkeerslichten ‘slimmer’ te maken. Met deze zogenaamde ‘intelligente’ verkeerslichten kan het verkeer nog efficiënter worden afgewikkeld. Hierdoor hoeft het verkeer minder vaak te stoppen en op te trekken. Dit draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Bij de reconstructie van de Marathonweg worden de verkeerslichten al voorbereid op deze intelligente software. Door de subsidie kan deze software nu ook toegepast worden.

Marathonweg Ook heeft de gemeente een aanvullende subsidie aangevraagd voor de Marathonweg. De gemeente is inmiddels al gestart reconstructie van de Marathonweg. De aangepaste fietsoversteek ter hoogte van de Zuidbuurtseweg is klaar. Begin volgend jaar wordt gestart met de reconstructie van het kruispunt met de Marnixlaan. Hier komen verkeerslichten. Daarna worden de kruispunten met de Floris de Vijfdelaan/Billitonlaan

Bijdrage De MRDH heeft nu aangegeven bereid te zijn subsidie te verlenen voor deze drie projecten voor een totaal bedrag van € 142.500. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor volgend jaar. Wethouder Bikkers reageert: “We zijn blij met deze bijdrage. Hiermee kunnen we een mooie stap zetten richting de doelstelling van ons Actieplan Mobiliteit: Vlaardingen veilig, bereikbaar en gezond.”


Doe de

Moet ik overstappen?-test Mag u naar de zorgverlener of het ziekenhuis van uw keuze?

Is uw zorgverzekeraar ieder jaar als eerste met de nieuwe premie?

 Ja

 Ja

 Nee

 Nee

Zit de vergoeding voor de tandarts gewoon in uw aanvullende verzekering?

 Ja

 Nee

De vrije keuze van zorgverlener wordt meer en

Het zo laat mogelijk bekendmaken van de premie

meer beperkt. Let daar op in uw nieuwe polis. DSW

voor het nieuwe jaar lijkt steeds meer een

DSW biedt complete aanvullende pakketten,

bepaalt niet naar welke zorgverlener u moet gaan.

commercieel spelletje te worden. Wij doen daar

gebaseerd op solidariteit. Aparte modules doen

Door wie u behandeld wilt worden, is helemaal

niet aan mee. Wij vinden dat onze verzekerden

we niet aan. Want verzekeren, dat doen we samen.

aan u.

op tijd geïnformeerd moeten worden over hun nieuwe premie. Daarom maken wij altijd als eerste de premie bekend.

Biedt uw zorgverzekeraar ook dezelfde premie als u niet collectief verzekerd bent?

 Ja

 Nee

Bij DSW bieden wij geen korting voor de één, ten koste van de ander. Iedereen betaalt bij DSW dezelfde premie voor de basisverzekering.

Krijgt u zonder keuzemenu’s gelijk een persoon aan de telefoon?

 Ja

 Nee

Heeft u bij uw zorgverzekeraar het gevoel dat het echt om u gaat?

 Ja

 Nee

Met 640.000 verzekerden behoort DSW tot de

Bij DSW vinden we persoonlijk contact belangrijk. U hoeft zich daarom niet eerst door keuzemenu’s heen te worstelen om iemand aan de telefoon te

kleinere zorgverzekeraars in ons land. Dat vinden wij prima. Wij zijn daardoor namelijk klein genoeg om persoonlijk te zijn en groot genoeg om het verschil te kunnen maken.

krijgen.

Ons doel is niet om de grootste te zijn, wij zijn veel

 Nee

De meeste zorgkosten verrekenen wij rechtstreeks met uw zorgverlener. Als u zelf een rekening

Wordt u zonder medische vragen altijd toegelaten tot alle aanvullende verzekeringen?

 Ja

 Nee

ontvangt, dan betalen wij die vrijwel altijd binnen 24 uur uit.

Bij ons is iedereen welkom. Als u zich bij DSW verzekert, worden ook voor de aanvullende

al jaren noemen. U mag erop rekenen dat wij er alles aan doen om dat ook te blijven.

Als u alle vragen met ‘Ja’ heeft kunnen beantwoorden, dan bent u al bij DSW verzekerd en hoeft u niets te doen.

verzekering geen medische vragen gesteld. Ziek of gezond, jong of oud: iedereen wordt geaccepteerd.

Scoort uw zorgverzekeraar al jaren een rapportcijfer ruim boven de 8,5?

 Ja In

Heeft u vragen met ‘Nee’ moeten beantwoorden, dan is het verstandig om naar DSW over te stappen.

 Nee

onafhankelijke

onderzoeken

naar

klant-

tevredenheid hebben wij al jaren de hoogste score.

Kijk op onze website en overtuig uzelf.

|

 Ja

liever de beste. En dat mogen we onszelf gelukkig

36

Betaalt uw zorgverzekeraar declaraties snel uit?


87%

van onz h e e ft e e

n a a nv u

ve r z e ke

Kies uw verzekering Tandarts, fysio, orthodontie?

e ve r z e k

e rd e n

llende

ring

AV-Standaard

AV-Top

€ 23,25

€ 40,75

Meest voorkomende behandelingen

Meest voorkomende behandelingen +

Een aanvullende verzekering kiest u voor de zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen, zoals uw behandeling bij de tandarts of een bezoek aan de

Tandarts

kronen en bruggen

fysiotherapeut. Voorkom dat u zelf voor deze kosten opdraait en sluit een aanvullende verzekering af. Fysiotherapie

12 behandelingen

27 behandelingen

Alternatieve

Max. € 25,- per behandeldatum,

Max. € 30,- per behandeldatum,

geneeswijzen

max. € 450,- per kalenderjaar

max. € 450,- per kalenderjaar

DSW biedt een aantal aanvullende pakketten, die ook nog eens compleet en betaalbaar zijn. Ga naar www.dsw.nl/av om al onze pakketten en vergoedingen te bekijken.

Orthodontie

Alle leeftijden:

Tot 18 jaar:

Vanaf 18 jaar

75%, tot maximaal € 685,-

75%, tot maximaal € 2.000,-

Keuzewijzer

geldt een

Hulp nodig met kiezen? Doe de keuzewijzer op

wachttijd

Vanaf 18 jaar: 75%, tot maximaal € 1.000,-

www.dsw.nl/keuzewijzer.

Geen losse modules, onze aanvullende verzekeringen zijn gebaseerd op solidariteit.

Let op! Dit is een samenvatting van de pakketten. Scan de QR-code om de volledige inhoud en voorwaarden van de pakketten te bekijken.

De MijnDSW-app

Kijk uit met vergelijkingssites

Stuur uw rekening op en krijg binnen 24 uur uw geld terug

via de app en u heeft het geld vaak al binnen

Wie alle zorgverzekeringen met elkaar wil vergelijken

24 uur op uw rekening staan. Wijzig uw

om de beste te selecteren, kan de hele maand december

gegevens of controleer welke zorgverleners

wel vrij nemen. Dat is een enorme klus. Vergelijkingssites

voor u hebben gedeclareerd. En hoe staat het

lijken daarom handig, maar let op, ze zijn niet

met de stand van uw eigen risico? U regelt het

onafhankelijk. Vergelijkingssites maken veel reclame op

allemaal zelf met de gebruiksvriendelijke app.

radio en televisie en geven ook nog eens cadeaus weg.

Neem een foto van uw rekening, stuur het op

Dat is niet voor niks. Het zijn webshops geworden, die Download de MijnDSW-app via de Apple Store

een flink bedrag krijgen van zorgverzekeraars voor elke

of Google Play en bekijk de demo.

afgesloten verzekering. Dat afgesproken bedrag kan de ‘onafhankelijke vergelijking’ behoorlijk beïnvloeden.

Premiegeld hoort in de zorg thuis, niet bij vergelijkingssites

Download de app hier

DSW betaalt geen cent aan vergelijkingssites. Wij vinden dat premiegeld in de zorg thuishoort en niet bij vergelijkers. Omdat vergelijkers aan DSW niets verdienen, zal DSW ook niet snel als beste optie uit de vergelijking komen. Terwijl wij uit onafhankelijk onderzoek al voor het zevende jaar op rij de titel ‘Beste Zorgverzekeraar van Nederland’ hebben gekregen! Vergelijk DSW dus zelf met uw huidige zorgverzekeraar en kies de beste!

4

www.dsw.nl

010 - 2 466 466

06 22 38 39 06

|

37


Betere zorg organiseer je met elkaar Goede en voldoende beschikbare zorg is wat ouderen in Nederland nu en in de toekomst nodig hebben. Met de sterke vergrijzing die op ons afkomt, moeten we ons klaarmaken voor de toekomst. En dat doen we samen. Gemeenten in de regio, zorgaanbieders en DSW zetten zich in om de zorg voor ouderen zo goed mogelijk te organiseren. We moeten het samen doen

Wat hebben ouderen nodig

creëren van een plezierige werkomgeving en het bieden

U kon er de afgelopen tijd niet omheen: de zorg staat

De Regionale Aanpak Ouderenzorg kijkt naar wat de

van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden. Voor de

onder druk. Dat is nu al duidelijk aan de orde in de

ouderen echt nodig hebben: een fijne manier van leven

kwaliteit van de zorg zelf focussen de samenwerkende

ziekenhuiszorg, maar in de toekomst zal ook de druk op

en wonen. Soesja Boode, zorgcoördinator, licht toe: “De

partijen zich op positieve gezondheid en preventie:

de ouderenzorg enorm zijn. Het aantal ouderen groeit en

behoefte van ouderen vormt het middelpunt van deze

wat kan iemand nog wel, in plaats van te kijken naar

de gemiddelde leeftijd wordt daarbij steeds hoger. Een

samenwerking. De belangen van de samenwerkende

de negatieve gevolgen van het ouder worden. Met

positieve ontwikkeling, die natuurlijk wel om een goede

partijen zijn daar ondergeschikt aan. We willen

oplossingen in het dagelijks leven kan de kwaliteit van

organisatie in de ouderenzorg vraagt.

bijvoorbeeld

leven verbeteren op basis van wat ouderen willen en

Reden voor partijen in de regio Westland, Schieland en

waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen

Delfland om in actie te komen en te starten met het

wonen, met zorgvoorzieningen in de buurt. Een

programma Regionale Aanpak Ouderenzorg. Dat doen

sociale en veilige plek, waar ze zich echt thuis kunnen

we samen. Want gemeenten, verpleeghuizen, huisartsen,

voelen. We breiden daarnaast beschikbare plekken in

ziekenhuizen, zorgverzekeraar en zorgkantoor kunnen

verpleeghuizen uit, want als het thuis echt niet meer

deze uitdaging alleen gezamenlijk aan. We zetten onze

gaat, moet er plaats zijn.” Ook werken de partijen

schouders eronder en werken samen tal van oplossingen

aan het behoud van medewerkers in de zorg door het

nieuwe

woonoplossingen

uit. Van het bouwen van extra woningen tot het inzetten op preventie en van het werven van personeel tot het toepassen van nieuwe technologieën. Samen werken aan zorg die echt klaar is voor de toekomst.

realiseren,

nodig hebben.

“Ik ben na één behandeling al door m’n eigen risico heen!” We krijgen vaak van verzekerden te horen dat ze aan het begin van het jaar het eigen risico

Denk met ons mee!

al hebben verbruikt. Gelukkig biedt DSW een

Heeft u ideeën voor betere ouderenzorg? Laat het

Om te voorkomen dat u onverwacht een hoge

ons weten via idee@dsw.nl. De 50 beste ideeën

rekening van het eigen risico ontvangt, kunt u

sturen we een boek “VerpleegThuis” van Teun

er bij DSW voor kiezen om het verplicht eigen

Toebes toe. In het boek deelt Teun zijn ervaringen

risico in tien termijnen vooraf te betalen.

tijdens zijn vrijwillige verblijf op de gesloten

Heeft u uw eigen risico niet volledig verbruikt?

afdeling van een verpleeghuis.

Dan storten wij het te veel betaalde bedrag

goede oplossing.

terug. Aanmelden voor de regeling kan tot en met 31 januari 2022.

DSW_Zorg

3 |

@DSW_Zorg

38

DSW Zorgverzekeraar


DSW opnieuw beste zorgverzekeraar van Nederland In de KlantenMonitor Zorgverzekeringen wordt ieder jaar de

8,8

8,6

MijnDSW-app

Mijn-omgeving

loyaliteit en tevredenheid onderzocht onder verzekerden van alle zorgverzekeraars in Nederland. In dit onafhankelijke onderzoek is DSW in 2021 opnieuw verkozen tot beste zorgverzekeraar! Voor het zevende jaar op rij staat DSW op de eerste plaats met een score die volgens het onderzoek maar weinig organisaties zullen bereiken. Een mooier compliment kunnen we als organisatie niet krijgen. DSW wil alle verzekerden bedanken voor deze mooie beoordeling. Daar zijn we trots op!

9,0

94% van de DSW-verzekerden is het eens met de stelling ‘Ik ervaar mijn zorgverzekeraar als zeer klantvriendelijk’.

8,6

8,7

Afhandeling van declaraties

Telefonisch contact

Dienstverlening

@

8,5

8,5

E-mailcontact

Website

Klantvriendelijkste verzekeraar van Nederland!

KlantenMonitor Zorgverzekeringen 2021®

DSW werd niet alleen de beste zorgverzekeraar in 2021, maar mag zich ook de klantvriendelijkste verzekeraar van heel Nederland noemen. In een groot onafhankelijk onderzoek waarin MarketResponse in kaart

Wat verzekerden over ons zeggen

brengt hoe klantvriendelijk consumenten Nederlandse bedrijven vinden, werd DSW namelijk net als vorig jaar branchewinnaar in de

A.L.

categorie ‘verzekeraars’.

27 oktober 2021

DSW-directeur Aad de Groot nam de award in ontvangst: “Het is

Ik ben al mijn hele leven bij DSW. Het is een verzekeraar die het woord

gebruikelijk om het succes van bedrijven af te meten aan groei. Maar

‘solidair’ nog in de mond durft te nemen. Eén premie voor iedereen,

bij DSW geloven we niet in groot, groter, grootst. Wij willen niet de

wat jij niet nodig hebt heeft een ander nodig. Solidair dus.

grootste zijn, wij willen de beste zijn. Daarom betekent de verkiezing tot klantvriendelijkste verzekeraar van Nederland veel voor ons.”

Lenie Je krijgt er heel gemakkelijk een echt en vriendelijk persoon aan de telefoon. Ook de afhandeling van declaraties gaat gemakkelijk en snel via de app. Nog steeds dik tevreden over DSW. Pierre 4 november 2020 Ik ben bij deze verzekeraar gegaan, omdat hij staat voor de verzekerde. Geen commerciële taal, geen opdringerige mails, enz... Ook hun lef om als eerste in het jaar de premie bekend te maken en zo een mijlpaal voor de andere zorgverzekeraars te vormen. Die moeten zich wel aanpassen aan de kosten van DSW. Nooit, maar dan ook nooit ben ik in hun bejegening teleurgesteld geweest. Een fijne, prettig aanwezige mensgerichte verzekering.

2

www.dsw.nl

010 - 2 466 466

06 22 38 39 06

|

39


basisve

rzekerin

€ 127,7

DECEMBER 2021

per maa

g

5

nd

Beste mensen, We hoopten het niet meer mee te maken: overvolle

Laten we het even niet over geld hebben

ziekenhuizen en verpleeghuizen, overbelast zorg­

Laten we opnieuw kritisch naar de zorg kijken:

personeel, een hoog aantal coronabesmettingen en

niet om te zien hoe het goedkoper kan, maar

uitgestelde zorg. De druk op de zorg is hoog. Het is

om de zorg zo goed mogelijk voor te bereiden op

een uitdagende tijd. Een tijd die niet vraagt, maar

steeds veranderende situaties. Deze tijd vraagt om

dwingt om op een andere manier na te denken over

flexibiliteit, om daadkracht, om samenwerking.

de zorg. Geen halve maatregelen, geen pleisters

Om kleine organisaties, met een focus op datgene

plakken, maar een grondige verandering. Dat is wat

waar het om draait: zorg. Met tijd en aandacht voor

de zorg nu nodig heeft.

patiënt én zorgmedewerker. We hebben organisaties nodig die het belang van de gezondheidszorg boven

Stop met denken in groot, groter, grootst

het eigenbelang stellen. Laten we kritisch kijken

In de zorg heerste de afgelopen 20 jaar het idee dat

of een regel, eis of protocol het belang van de zorg

het beter en efficiënter is om de zorg te concentreren

daadwerkelijk dient. Laten we zorgmedewerkers

in steeds groter wordende ziekenhuizen. Daarom

weer vertrouwen geven en het elkaar niet onnodig

werd het aantal bedden verminderd. Spoedeisende

moeilijk maken met bureaucratie en regeldruk.

hulp, verloskunde en intensive care werden uit

Maar het is ook tijd dat we de bekostiging van

het ziekenhuis gehaald en soms werden zelfs hele

ziekenhuizen gaan veranderen, want kritieke

ziekenhuizen gesloten.

functies zoals de IC, de spoedeisende hulp en de

Dit doorgeschoten denken in groot, groter, grootst

geboortezorg lenen zich niet voor marktwerking.

heeft de flexibiliteit uit het systeem gehaald.

Laten we zorgpartijen meer ruimte geven om

Lang voordat corona de zorg zou gaan beheersen,

regionaal samen te werken. Laten we teruggaan

waarschuwde DSW daar al voor.

naar waar het uiteindelijk om gaat: een gezonde zorg. Zorg die onbetaalbaar is, maar dan wel

De coronapandemie drukt ons nu met de neus

onbetaalbaar van waarde.

op de feiten. Het is voor ziekenhuizen nagenoeg onmogelijk uit te breiden bij een plotselinge

Ik wil u en uw naasten voor 2022 veel gezondheid

toename van het zorggebruik. Een leegstaand

en voorspoed wensen.

ziekenhuis is niet makkelijk meer te heropenen, gesloten afdelingen krijg je niet meer terug. We missen de flexibiliteit om uit te breiden wanneer dat nodig is. Nu, om de huidige pandemie op te vangen. En later, want de kans is groot dat het niet bij deze coronapandemie blijft.

Directeur

Overstappen is simpel

Waarom is het eigen risico alléén bij DSW een tientje lager? Het eigen risico is door de overheid in het leven geroepen

U heeft nog een paar dagen om over te stappen van zorgverzekeraar. Doe het uiterlijk 31 december!

Ga naar dsw.nl/aanmelden

om mensen bewust te maken van de hoge zorgkosten en om te voorkomen dat er onnodige behandelingen

Vul uw keuzes en persoonsgegevens in

plaatsvinden.

(u heeft uw bankrekeningnummer

eigen risico is inmiddels zo hoog dat het voor sommige

en BSN nodig)

mensen juist een financiële drempel opwerpt voor

Helaas is dit middel zijn doel voorbij geschoten: het

noodzakelijke zorg.

www.dsw.nl

Daarom is het verplicht eigen risico bij DSW € 375,­, een

U hoeft verder niets te doen. Wij zeggen uw huidige verzekering voor u op.

010 - 2 466 466

tientje lager dan de overheid landelijk heeft vastgesteld. Een klein maar belangrijk signaal om aan te geven dat het eigen risico echt omlaag moet.

06 22 38 39 06 |

1

Verzend uw aanmelding

40

DSW accepteert iedereen, ook voor de aanvullende verzekeringen.