Page 1

Wij gaan groeien! Groei jij mee? Zie pagina 18

WOENSDAG

redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl

21 juli 2021

advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl VERSPREIDINGSGEBIED • VLAARDINGEN

Werk van Wim van den Burg in Kenia is niet zonder gevaar

Gaan De Kulk en Bad Groenoord samen verder?

13

Albeda studenten behalen versneld diploma

14

17

Vlaardingse info voor toeristen en recreanten online beter vindbaar

The Kik ging lekker in de Stadsgehoorzaal

De Vlaardingse binnenstad heeft recreanten en toeristen heel wat te bieden aan historie, havens, horeca, vertier en winkelplezier. En andersom verlevendigen recreanten en toeristen de binnenstad met hun komst. Informatie over evenementen, activiteiten en bezienswaardigheden moet dan makkelijk vindbaar zijn. De bestaande website www. binnenstadvlaardingen.nl heeft daarom de handen ineen geslagen met VVV Vlaardingen. Wie nu online zoekt op VVV Vlaardingen komt terecht op de website www. binnenstadvlaardingen.nl en vindt daar, op één plek, de agenda en praktische informatie. Recent is deze website ook aangevuld met informatie over leuke dingen om te zien en te doen in Vlaardingen. In het centrum en daarbuiten. Nu de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen en er meer mogelijk is, zal de agenda steeds voller worden met evenementen en activiteiten. De informatie op de website is vooral gericht op de binnenstad. Daar vinden de meeste evenementen en activiteiten plaats en daar is meer levendigheid en bezoek welkom. Ook evenementen elders in de stad krijgen in de evenementenkalender op de website een plek. Evenementenorganisatoren kunnen zich hiervoor melden bij info@vvv-vlaardingen.nl. Wie leuk nieuws heeft over de winkels en recreatie in de binnenstad kan dat daar ook melden. De opgefriste website is een samenwerking tussen Museum Vlaardingen en Gemeente Vlaardingen. Museum Vlaardingen is VVV Licentiepartner en treedt, in opdracht van de gemeente, op als toeristisch informatiepunt. Bezoekers en bewoners kunnen, behalve online, voor informatie ook telefonisch, per mail of aan de balie terecht bij het VVV-agentschap in Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54.

The Kik zou donderdagavond eigenlijk optreden op het Vlaardingse stadsstrand, maar omdat er een flinke regenbui was voorspeld werd er uitgeweken naar de Stadsgehoorzaal. De zaal was ingericht in zitjes voor 2 personen, met veilige afstand tot anderen. Dave von Raven en zijn mannen speelden in (semi-)akoestische opstelling. De voltallige band bracht een bloemlezing uit hun volledige oeuvre. Van ‘Simone’ tot ‘Angela’ en van Boudewijn de Groot tot (Nederlandstalige bewerking(en)) van The Beatles. En Armand niet te vergeten. Er kwam van alles voorbij in dat (dikke) uur. Een heel leuk optreden met mooie en leuke liedjes. Akoestische gespeeld, maar met de energie, bravoure en humor die The Kik zo eigen maakt. Foto: Paul Meuldijk Heerlijk optreden van The Kik in de Stadsgehoorzaal. Foto: Paul Meuldijk

Steentje bijdragen voor een kernwapenvrije wereld Na een eerste oproep zijn er in Vlaardingen al veertig steentjes verkocht voor een kernwapenvrije wereld. Han Raeijmaekers van PAX Vlaardingen is daar al erg content mee, maar het moeten er natuurlijk nog veel meer worden. door Peter Spek

De steentjes, te koop voor tien euro, vormen op 6 augustus in de Rozentuin bij Hiroshima-herdenking een zichtbaar monument van Vlaardingers die de kernwapens de wereld uit willen hebben. Waarom deze actie? “Door bezuinigingen gedreven, zag de landelijk PAX voor Vrede zich genoodzaakt minder betaalde menskracht in te zetten voor de Campagne tegen Kernwapens. Dat gaat echter ten koste van deze campagne, terwijl deze actie de afgelopen jaren juist één van de speerpunten

Op donderdag 15 juli reikte burgemeester Bas Eenhoorn de Vlaardingse Stadsspeld uit aan Cees Zevenbergen (78) in de Koffiekamer van het stadhuis. Cees Zevenbergen is een actieve en gedreven Scouting medewerker die de scouting al 65 jaar een warm hart toedraagt. Verder maakt hij zich verdienstelijk in de Bethelkerk en is hij actief lid van de HO Automobielclub miniaturen. Scouting Bij de scouting was de heer Zevenbergen assistent welpenleider, hopman, leider bij diverse zomerkampen, groepsleider bij de fusie van Padvinderij naar Scouting Nederland en in 1973 werd hij penningmeester Groepsstichtingsbestuur. In 1999 werd hij financiële man van de Scoutshop. In die jaren draaide hij ook mee in de winkel. Behalve het nauwkeurig bijhouden van de cijfers van de Scoutshop is hij nog steeds inzetbaar voor hand- en spandiensten.

De nieuwe besluiten van het college van burgemeester en wethouders staan iedere woensdag op de website: www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Vlaardingse Stadsspeld aan Cees Zevenbergen toegekend als waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Vlaardingse samenleving.

Deze zomer tegelijkertijd sportief en cultureel bezig zijn? Dat kan met twee gloednieuwe kunstroutes. De routes – een fietsroute en een wandelroute -zijn gemaakt door Rob Tiebout, vrijwilliger bij het team Kunst, Cultuur en Erfgoed van de gemeente Vlaardingen. Uit enthousiasme over alle kunstobjecten ontwikkelde hij deze kunstroutes langs mooie parels in de stad.

Over de Vlaardingse Stadsspeld Deze gemeentelijke onderscheiding is een eerbetoon aan mensen die een opmerkelijke prestatie hebben verricht en/of zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaardingse gemeenschap.

Protestantse gemeente, Wijkgemeente Ambacht-Oost De heer Zevenbergen is altijd een zeer actief betrokken en meelevend gemeentelid geweest van achtereenvolgens de wijkgemeente rond de Immanuelkerk, de Emmauskerk en nu in Ambacht-Oost, de Bethelkerk. Hij is altijd op alle fronten inzetbaar geweest. Fotografie: Sander Schenkel

Gele slurper tegen wateroverlast Wateroverlast door hevige regenval… Wie de beelden uit Limburg ziet, beseft wat er kan gebeuren als er in korte tijd heel veel regen valt. Als er zoveel water is, past dat niet allemaal door een rioolbuis. Maar bij minder hevige regenbuien is het al van groot belang dat het rioolstelsel zo goed mogelijk werkt. Dat is de reden dat er in Vlaardingen continu aan de afvoer van water gewerkt wordt. Met grote projecten als het vervangen van een pomp of een riolering. Maar ook met regulier onderhoud. Een van de manieren om er voor te zorgen dat regenwater goed weg kan stromen, is het schoon houden van straatkolken. Dit zijn de putten waardoor het regenwater dat op straat terecht komt, het riool in kan lopen. Als het regenwater naar een straatkolk stroomt, kunnen ook andere stoffen zoals bladeren, zand en vuil worden meegenomen. De afgelopen tijd ging de kolkenzuiger dan ook weer door de straten van de stad om de straatkolken weer schoon te ‘slurpen’.

Collegebesluiten

HO Automobielclub miniaturen De heer Zevenbergen was medeoprichter (in 1986) van de HO Modelautoblus Nederland (met nu 500 leden) is secretaris geweest en is nog steeds actief lid. De club is een vereniging van en voor liefhebbers, verzamelaars, bouwers en verbouwers van modelvoertuigen in schaal HO, schaal 1 op 87.

Komende week rondt deze gele reus zijn klus af op de plekken waar hij nog niet geweest is. Een hele klus! Ziet u kolken die nog niet schoongemaakt zijn? Dat kan kloppen! Bij sommige kolken kunnen we moeilijk komen. Bijvoorbeeld doordat ze op een fietspad liggen of doordat er een auto voor geparkeerd staat. Door het thuiswerkadvies staan op dit moment meer auto’s in de straten dan voorheen, een extra uitdaging dus! Er zijn ook kolken die niet machinaal gereinigd kunnen worden. De kolken die de kolkenzuiger overgeslagen heeft, maken de rioolbeheerders de komende tijd handmatig leeg. Daarmee zijn ze in de Westwijk al begonnen en ze werken nu daar vandaan richting Holy de stad door. Bijdragen aan droge voeten Zo liggen alle kolken er weer klaar voor om hun werk te doen als de regen valt. Helpt u onze rioleringsmedewerkers een handje mee bij hun werk aan een schone droge stad? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren: - Gooi geen afval (bijvoorbeeld de inhoud van uw dakgoten, of water met modder of chemicaliën) in de straatkolken. Het afval kan via de straatkolk namelijk ook in de sloten en singels terechtkomen! - Voorkom zwerfafval, want zwerfafval wordt door regen en wind meegevoerd de kolken in waar het voor verstoppingen kan zorgen. - Spoel geen rommel, schoonmaakdoekjes of snoeten/billenpoetsers door het toilet of afvoerputje. Het riool is er alleen voor water, plas, poep en toiletpapier. - Stoepje vegen of blad uit de voortuin harken? Neem eventuele rommel voor de straatkolk gelijk even mee! - Heeft u een tuin? Kijk dan eens naar mogelijkheden om te vergroenen. Tegel er uit, groen er in! Op die manier kan regenwater beter wegzakken in de grond. - Of koppel uw regenpijp af van het riool. U kunt het water uit uw regenpijp opvangen in een waterton. Op die manier heeft u een mooie voorraad water om uw plantjes water te geven of bijvoorbeeld de ramen te wassen.

de: de kraanvogel.” Han Raeijmaekers roept daarom alle Vlaardingers op om mee te doen aan deze actie om een steentje bij te dragen om de campagne tegen de kernwapens voort te zetten. Maar voor de kopers van een steentje is er nog meer te verdienen. De bekende Vlaardingse kunstenaar Len Munnik heeft een zeefdruk gemaakt speciaal voor deze actie. Deze door hem gesigneerde zeefdruk wordt verloot onder de kopers van de steentjes. “Daarbij is het motto: meedoen is belangrijker dan winnen. Iemand die tien steentjes koopt maakt evenveel kans als de koper van één steentje”, voegt Han Raeijmaekers hier nog aan toe. De steentjes kunnen besteld worden op nummer: NL93RABO0373739478 t.n.v. Diaconie van de Protestantse Gemeente Vlaardingen, onder vermelding van ‘bijdrage steentje voor vrede’. Vermeld ook je naam en e-mailadres bij storting van je bijdrage.

Sportief genieten van kunst in de stad Rob Tiebout deelt zijn enthousiasme in twee mooie routes

RHOON

Rob Tiebout is als vrijwilliger druk met het inventariseren van de kunstcollectie van de gemeente Vlaardingen. Een klus waardoor hij gaandeweg tegen zoveel moois aan liep, dat hij besloot om er routes van te maken zodat nog meer mensen met meer aandacht kunnen genieten van kunstwerken en monumenten in onze stad. Hij maakte een selectie waarbij hij vooral ook geprobeerd heeft om de wandelaar of fietser kennis te laten maken met de grote diversiteit in de werken in onze stad. In de bijbehorende fraaie routeboekjes staan de werken kort omschreven. Door korte informatie over bijvoorbeeld het werk, de aanleiding van een monument, de tijd waarin het kunstwerk tot stand kwam, kijkt de voorbijganger toch net even anders en aandachtiger Zelf op pad? Dat kan! De routeboekjes zijn, zolang de voorraad strekt, gratis op te halen bij diverse ondernemers en culturele organisaties, horecazaken De Waal, Stam, Het hart van Vlaardingen en het Deltahotel, de Polderpoort, Museum Vlaardingen, bibliotheek locatie centrum en de publiekshal van het stadskantoor). Op www.binnenstadvlaardingen.nl zijn de routes digitaal terug te vinden onder ’To do’.

Fotografie: Cees Groen Wethouders Bart de Leede (rechts) en Bart Bikkers (midden) ontvingen vorige week een exemplaar van de kunstroutes van Rob Tiebout.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen de volgende vacatures: Service Level Manager Opleiding: WO

36 uur per week (100%)

Contract- en leveranciersmanager Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Bouwinspecteur (handhaving en toezicht) Opleiding: HBO 36 uur per week (100%) Jurist bouw- en woningtoezicht Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor de vacatureteksten en sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.

Ook deze week in Groot Vlaardingen gemeentelijk nieuws met onder andere: ■ Vlaardingse Stadsspeld voor Cees Zevenbergen ■ Nieuws uit de gemeenteraad ■ Meer ruimte maken voor water en groen ■ ‘Op de stoep bij’

  

Totaal vernieuwd Nú nog groter Ruim 13.500 m2 winkelplezier Intratuin Rhoon | Stationsstraat 5 | Vrijdag koopavond!

De heropening van de Wibra Vlaardingen werd dit weekend voor met een kortingsactie gevierd. Klanten konden een emmer in de winkel pakken en kregen 20% korting op alles wat in de emmer paste. De nieuwe formule van de Wibra houdt een nieuwe winkelinrichting in, overzichtelijk en met een heldere routing. Ingericht vanuit het doel van de klant en daarom wordt er gewerkt met groepen. Binnen Wibra worden dit werelden genoemd: schoon & opgeruimd, plezier en ontspannen, gezellig & genieten, trendy & actueel en mooi & verzorgd. “We willen de klant helpen bij het dagelijkse leven. Ervoor zorgen dat het huis schoon en opgeruimd is, maar ook een plek is om gezellig te genieten. De kledingkast (ook van de kinderen) is trendy en actueel en iedereen in het gezin voelt zich mooi en verzorgd. Daarnaast is er tijd om te ontspannen en maken de kinderen plezier. Daarom zeggen we tegen iedere klant die met minder altijd meer weet te maken: dat doe je goed.”

Thuiswerken en frisse lucht

INTRATUIN

21 juli 2021

Vlaardingse Stadsspeld voor Cees Zevenbergen

was van de Vredesweek. De Vredeswerk is duur. Wat is ons het waard? Een aantal mensen heeft zich die vraag gesteld en heeft zich als antwoord daarop bereid verklaard om ieder duizend euro bij te dragen”, zegt Han Raeijmaekers . “Maar het is niet iedereen gegeven zo’n bedrag te doneren en bovendien is dan de vraag: is het genoeg? Er is nog een Nederlands gezegde: vele kleintjes maken ééngrote. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, letterlijk. Honderd steentjes van een tientje maken ook duizend euro. Voor die prijs van een tientje kan je bij ons dus een steentje kopen met je naam erop”, aldus de Vlaardinger om de actie tegen kernwapens in Nederland voort te zetten. Kopers van een steentje die naar de Hiroshima-herdenking komen kunnen op 6 augustus daar nog een eigen boodschap op kwijt. “Van alle steentjes maken wij ter plekke een mooi symbool van Vre-

Heropening Wibra Vlaardingen

Anne van der Horst coördineert de verkoop van steentjes van PAX Vlaardingen en met een goed begin. De eerste veertig steentjes zijn al verkocht. Foto: Privé

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19pandemie. Tijdens het COVID-19debat is ook afgesproken dat het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd wordt aan de basisregels. Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht; frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken.


2

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

VASTE LAGE PRIJZEN! SOAVE CLIVUS Heerlijk fris!!!

€ 6.99

€ 32.50

€ 5.99

KETEL 1 JENEVER BACARDI WITTE RUM Hele liter € 15.99 Hele liter € 19.99

BOLS GRAANJENEVER

JOHNNIE WALKER RED LABEL

Hele liter

Hele liter

€ 11.49

€ 13.99

€ 22.99

€ 17.99

PARADE VIEUX

MAKER’S MARK BOURBON

VILLA MASSA LIMONCELLO

Hele liter

0,7 liter

0,7 liter

€ 12.99

€ 11.49

€ 25.99

€ 19.99

€ 19.99

€ 15.99

Slijterij De Beurs van Schiedam Mgr. Nolenslaan 514 Tel.: 010-4739002 • Aanbiedingen geldig vanaf: 21-07-2021 tot en met: 27-07-2021 WIJ HEBBEN DE LEKKERSTE!!

Kranten Magazines Specials Boeken Flyers en meer!

HOLLANDSE NIEUWE NIEUWE VANGST 2021!! 06-51138236

DONDERDAG (TOT 18.00 UUR) Schiedam – Sibeliusplein (vóór de ALDI) VRIJDAG (TOT 18.00 UUR) VLD-HOLY Winkelcentrum Holierhoek VLD-WEST Winkelcentrum WEST ZATERDAG (TTOT 17.00 UUR)

HOLLANDSE NIEUWE 2021 p.st. 2,25

6 voor €12,00 -

VISPOTJES

Zalm/ B a m i/ p e l Kab eljauw aardap pers stuk €5.95

2 voor €10.96

JUMBOZAK KIBBELING 850 GRAM € 15 ,50

FAMILIEZAK KIBBELING 600GRAM € 11 , 0

2BAKJES SAUS GRATIS!

BAKJE SAUS 0 GRATIS

LEKKERBEKKEN P.ST. 2,75 4 VOOR € 10 ,00 HEERLIJK GEKRUID!!

ZALMSLAATJES 2 VOOR € 5 ,50 ZALMWRAPS P.ST. 2,75 2 VOOR € 5 ,00

P.ST. 2,95

Wilt u graag een eerste stap online zetten?

Latif, helderz., veel erv., helpt bij probl., liefde, geluk, jaloezie, slechte geest, succes in zaken, impotentie, terugk. partner, dir. result. 06 - 345 668 50.

Kwaliteitsslagerij

UIT EIGEN KEUKEN:

“Boodschappen doen, de krant lezen of een route opzoeken. Het kan allemaal online!” vertelt mevrouw Tersteeg. Met het gratis, laagdrempelige lesprogramma Welkom Online ging er voor haar een wereld open. Wilt u ook wegwijs worden op internet? Meld u gratis aan! Ga naar ouderenfonds.nl/welkom-online of bel 088 344 2000.

Binnenkort een jubileum?

Check de website!

Ouder worden doe je samen!

van Heyst

Voor weinig geld de allerbeste kwaliteit! van de Beste kwaliteit vlees Malse riblappen kilo 10,49

Woensdagaanbieding

Gehakt speciaal kilo

4,25

Rib & haas karbonade 100 gram 0,85 Harst Karbonade 100 gram 0,65

SPECIALE VRIJDAGAANBIEDING Luxe kipfilet (geheel schoon) kilo 7,00 Runder tartaartje Per stuk 1,35

Geldig van donderdag Al onze vleeswaren worden in eigen bedrijf vervaardigd (± 50 soorten) en zijn meerdere malen bekroond met goud.

van Heyst

Kip jeanette & Grieks kiplapje 100 gram 1,35 Wiener / Zigeuner schnitzel 100 gram 1,25 Gehakt speciaal kilo 6,25

MEER DAN ALLEEN KRANT Wist u dat Uitgeverij West Media niet alleen kranten maakt? Met flyers, magazines, visitekaartjes, posters, brochures en boeken biedt Uitgeverij West Media meer dan alleen krant. Indien gewenst verzorgen wij de volledige productie, ontwerp, opmaak, druk en verspreiding. Daarmee wordt het wel heel gemakkelijk om uw doelgroep te bereiken.

Huisgemaakte eiersalade 100 gram 1,85 Corned beef 100 gram 1,35 Lever & Pekelkaas +- 200 gram 3,00

Waalstraat 29, Vlaardingen

T: 010 - 4342173

www.vanheijstslagerij.nl

UITGEVER VAN HET HELE WESTLAND | MAASSLUISE COURANT DE LIERENAAR | DE SCHAKEL MIDDENDELFLAND DE HOEKSE KRANT | MONSTERSE COURANT ROZENBURGSE COURANT | WATERINGSE KRANT DE POSTHOORN LOOSDUINEN | DE POSTHOORN ESCAMP WEST DE POSTHOORN ESCAMP OOST Stokdijkkade 10 2671 GW Naaldwijk (0174) 62 42 12 uitgeverijwestmedia.nl


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

Maak een digitaal kunstwerk bij de KADEkijker!

Extra leuke middagen op de boerderij

Voordat juf Margot Donkersloot (rechts) aan haar twee maanden uitgestelde pensioen begint, zit iedereen nog even keurig en vrolijk in het gelid voor de laatste klassenfoto. Foto: UMW/gsv

Stadsboerderij Holywood is natuurlijk al een hele poos achter de schermen bezig om de boerderij nog leuker en mooier en gezelliger te maken. Daarom zijn er deze zomer wat extra leuke dingen te doen op het terrein. Dit wordt mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, “een samenwerking waar wij enorm dankbaar voor zijn! Zien we jullie ook? Tot dan!” Alles zal uiteraard worden uitgevoerd met in achtneming van de op het moment geldende Corona-restricties op de volgende dagen: zaterdag 24 juli, zondag 25 juli, zondag 1 augustus, zondag 8 augustus, zondag 15 augustus, zondag 22 augustus, zaterdag 28 augustus, zondag 29 augustus, tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Meer informatie via E-mail: info@ stadsboerderijholywood.nl.

De stapel verhuisdozen in de hal van de Jan Ligthartschool is niet te missen. “Nee hoor”, lacht Margot Donkersloot ontspannen als de vraag volgt of dat met haar afscheid te maken heeft. “Zoveel spullen heb ik niet. Het komt door een interne verhuizing”. Dat maakt zij echter niet meer mee. Sinds 25 maart stat ze als AOW-er te boek en op de laatste dag van het door corona behoorlijk gemankeerde schooljaar zwaaide de juf echt af. door Gerard S. Verver

Bijenkorf zoekt versterking Seniorenwelzijn is voor ontmoetingscentrum ‘de Bijenkorf ’ op zoek naar enthousiaste gastdames en heren. ‘Wij zoeken mensen die het leuk vinden om op vrijwillige basis onze bezoekers welkom te heten met een kopje koffie en een praatje. Er zijn nog diverse dagdelen beschikbaar. Zin om ons team te komen versterken? Voor nadere info kunt u terecht bij: Marjolein van Dooren, Ouderenwerker Seniorenwelzijn via telefoonnummer: 0657314468.’

Colofon De lokale krant Groot Vlaardingen is een uitgave van Uitgeverij West Media b.v. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: wekelijks op woensdag. Oplage: 36.150 Deadline redactie: Maandag 8.00 uur. Deadline advertenties: Maandag 12.00 uur. Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: redactie.gv@uitgeverijwestmedia.nl De redactie behoudt zich het recht om redactionele tekst of brieven zonder opgaaf van reden in te korten of niet te plaatsen. Aanleveren advertenties: advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl. Bezorgklachten: info@bezorgingmaasstad.nl Uitgeverij West Media bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Groot Vlaardingen denkt aan het milieu en wordt daarom vervaardigd met een waterloos drukproces. Tevens drukken wij de krant op volledig gerecycled papier.

3

Juf Margot niet langer voor de klas

De oplettende Vlaardinger is wellicht opgevallen dat er een groot, geel gevaarte op de Westhavenkade ter hoogte van KADE40 is geplaatst. Dit is de KADEkijker. Dit object is onderdeel van KADE40’s Fotofestival FOTOVlaardingen. In samenwerking met KITE Educatie is er een speciaal filter ontwikkeld om een digitaal kunstwerk met als thema ‘Reflectie’ te maken met je smartphone. Door de QR-code te scannen kan je direct aan de slag. KADE40 roept alle voorbijgangers op om hun reflecties te delen door #KADEkijker te gebruiken. Meer weten over FOTOvlaardingen? Neem dan een kijkje op:www. kade40.nl/foto-vlaardingen/.

De KADEKijker op de Westhavenkade. Foto: PR Kade40

|

Om maar meteen met de deur en een stukje van haar CV in school te vallen: ze stond op vier jaar na een halve eeuw voor de klas. “Zoveel mensen bereiken dat door allerlei regelingen tegenwoordig niet meer. Die gaan met vervroegd pensioen of maken gebruik van

een andere regeling om eruit te stappen.” Zelf plakte ze er na maart nog een paar maanden achteraan. Gewoon, omdat ze het maar niks vond om haar klas ergens in het schooljaar zomaar achter te laten. Ze heeft generaties aan zich voorbij zien trekken. Jongens en meisjes konden, uit welk stukje van de maatschappij ze ook stamden, op haar rekenen. Zo stond ze een kwart eeuw voor de klas in de Schiedamse wijk De Gorzen. “Een arbeiderswijk. Niks mis mee. Ik kwam ook uit een dergelijk gezin. Waar mijn ouders me de boodschap meegaven, dat hard werken de sleutel was om geld te verdienen en onafhankelijk te worden. Dat wilde ik ook aan de kinderen meegeven.” Ondertussen was ze ook druk, druk, druk in het verenigingsleven. Ze handbalde (tot haar 40ste) bij De Hollandiaan, organiseerde toernooien, was er secretaris en scheidsrechter. “Soms had ik best wel eens het gevoel om een andere weg in te slaan. Dat zag ik anderen ook doen en dacht: ‘dat

Dierennoodhulp West Nederland zoekt nieuw onderkomen Het basisstation van Dierennoodhulp West Nederland (DWN) op het bedrijventerrein van J.P. Isolatie B.V. in Maasdijk is geheel verdwenen. ‘Wij moesten in maart van dit jaar plotseling vertrekken. Het bedrijf had het terrein hard nodig vanwege een grote order’, zo schrijft DWN in haar nieuwsbrief. ‘Dit onderkomen hebben wij al die jaren geheel gratis ter beschikking gekregen van het bedrijf. Daardoor hebben wij onze organisatie op kunnen bouwen, voor wat het nu is. Daar zijn wij fa. J.P. Isolatie B.V. nog steeds zeer dankbaar voor. Waar ze kunnen, blijven zij ons ook nu nog steunen. Al vanaf het begin was bekend dat wij eens zouden moeten vertrekken. En die tijd was dit jaar helaas gekomen.’ DWN is al twee en half jaar druk bezig om een eigen zelfstandige huisvesting te vinden binnen de gemeentegrenzen van Vlaardingen. ‘Vlaardingen ligt centraal binnen ons werkgebied en dicht bij de Beneluxtunnel en straks ook de Blankenburgtunnel.’ Tot

op heden is hen nog niet gelukt om een nieuw onderkomen te vinden. ‘Wethouder de Leede van de gemeente Vlaardingen denkt gelukkig met ons mee. Wij hopen dat er eind dit jaar een oplossing komt. Want de huisdieren en wilde dieren, die wij niet direct af kunnen leveren bij de asielen en wildopvang, verblijven vaak tijdelijk bij de vrijwilligers. Een situatie, die niet te lang mag duren.’ Ook veel materialen, zoals meubilair, diverse vogelkooien, honden- en kattenbenches, kantoorartikelen, en administratie staan bij vrijwilligers opgeslagen. ‘Wij zoeken naar geheel zelfstandige huisvesting voor een lange periode. Zodat wij onze organisatie nog meer kunnen laten groeien en ontwikkelen. Hiervoor is een gebouw(tje), wat wij kunnen huren, van harte welkom. Of een stukje grond te huur van ongeveer 200 vierkante meter. Wij zijn financieel in staat om daar dan ons eigen onderkomen op te realiseren. In de vorm van het plaatsen van portakabins en wat opvangkooien. Goede tips zijn nog steeds van harte welkom. Bel ons dan even (06-38456224). Of stuur een email naar info@dierennoodhulpwestnederland.nl.

is zo gek nog niet’. Rechten studeren, bijvoorbeeld. Maar ik had zoveel bezigheden: ik kon die studie er gewoon niet nog eens naast doen.” Had ze het wel gedaan, dan had het onderwijs een gedreven en punctuele juf ingeleverd. “Als je het goed wil doen in het onderwijs, dan kost dat veel tijd. Mensen denken daar soms te licht over. In mijn klas was alles georganiseerd, gestructureerd en netjes. Noem me maar gerust een beetje ouderwets. Ik keek alles na. Dan liep ik alle toetsen ook nog eens extra door. Keek ik wie er hulp nodig had. En dat kregen ze dan ook.” Inmiddels moest ze ook mee met nieuwe ontwikkelingen. “Ooit hadden we een bord en een krijtje en een paar platen aan de muur. Was het simpel. Daarna televisie, DVD en uiteindelijk de computer. Moesten groep achters mij leren hoe daarmee om te gaan.” Never a dull moment. Nooit saai dus. Of ze het gaat missen? “Ik ga nu eerst lekker op vakantie. Als ik door die corona-sores het land uit mag, tenminste.”

Bellydance en Latin Op maandag 2 augustus starten de lessen weer. Latin dance workout (voorheen Zumba Gold) begint om 19.00 uur, leer eenvoudige danscombinaties op Salsa, Merenque en Flamenco. Ook veel aandacht voor BBB (buik, been en bilspieren) Meebrengen: matje voor de grondoefeningen en flesje drinkwater. Nog enkele plaatsen beschikbaar. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Bellydance lessen starten om 20.00 uur, leer dansen met Sluiers en Cymbalen op prachtige Arabische muziek, veel aandacht voor danstechnieken, choreografie en improvisatie. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Alle lessen zijn geschikt voor iedere vrouw ongeacht leeftijd of figuur. Locatie: Buurtpunt Groot Ambacht, Rotterdamseweg 176 in Vlaardingen. Voor meer informatie: www.bellymoon. nl, tel 06 54 293125. De lessen worden gegeven door een gediplomeerd dansdocente (25jr ervaring).

Column Gerard S. Verver: Niks aan de hand Eigenlijk zou dit een onderonsje worden, dat zou inhaken op een gemeentelijk persbericht over de promotie van Vlaardingen als bezienswaardigheid. We lazen namelijk, dat “De binnenstad recreanten en toeristen heel wat te bieden heeft aan historie, havens, horeca, vertier en winkelplezier”. Beetje overdreven zou ik meteen geroepen hebben, mocht ik daarover om mijn mening gevraagd zijn. Dat gebeurde niet. Vandaar dat ik me had voorgenomen om dat in deze 350 woorden te verpakken. Want, hoezo vertier? Bootjes kijken op het hoofd en daarna wandelen van ‘t Oofd naar ‘t Oft? En hoezo winkelplezier? Erg boeiend. Zo voelt flaneren langs met kranten dichtgeplakte winkelramen toch niet? En over historie gesproken. Ik realiseer me ineens, dat Vlaardingen voor sommigen nog steeds als haringstad door het leven gaat. Dat was het ooit. Alleen wat gebouwen op en in de buurt van de Wilhelminahaven en, niet te vergeten, het monument herinneren nog aan de visserij-historie. Maar er is geen harington meer te bekennen. Daarvoor moet je naar ‘t Graatje of ‘t Hoogertje. Maar dat maakt

je geen ‘Haringstad van Nederland’. Maar ja, toen kwam dat persbericht over de controle van de door arbeidsmigranten bevolkte twaalf-verdiepingenflat aan de Dirk de Derdelaan. “Omdat er,” viel te lezen, “sluimerende signalen zijn over slechte omstandigheden, zoals verkamering, onderhoud en uitbuiting.” Dan blijken er niet eens veel echte misstanden te bestaan. Ach, er is wat achterstallig onderhoud. En in enkele appartementen staan acht bedden. En één toilet, veronderstel ik. Je zult hoge nood hebben en drie wachtenden voor je. Er werden ook bewoners aangetroffen zonder huurcontract. Daar zal de gemeente zich geen zorgen over maken. De meeste van die migranten verblijven hier dikwijls niet langer dan vier maanden en dan hoeven ze zich toch niet op het stadhuis te melden voor een vermelding in het bevolkingsregister. Hooguit zullen de verhuurders niet blij zijn met die ‘íllegale huurders’. Scheelt ze toch snel ettelijke honderden euro’s aan huurinkomsten per maand. Verder niks aan de hand. Althans geen zaken, die directe handhaving vereisen. Blijft de al eerder in deze krant getrokken conclusie, dat er honderden woningen zijn, die door uitzendbureaus cum suis uit de markt gekocht zijn en de huizenmarkt voor starters bijna onbegaanbaar maken.


4

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

familieberichten

Samen met haar Sjaak heeft bij ons geleefd

Een bijzonder mens is van ons heengegaan, onze lieve moeder, trotse oma, zorgzame zus en tante

“Laat mij in de morgen uw liefde horen, in u stel ik mijn vertrouwen wijs mij de weg die ik gaan moet mijn ziel verlangt naar u” Psalm 143 vers 8

mr Maria (Riet) Bellingwout-Roodenburg Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Weduwe van Jacob Andries Bellingwout 12 mei 1930

7 juli 2021 In liefdevolle herinnering Marijke Wieneke en Peter Jaap en Adinda Kleinkinderen en achterkleinkinderen

Na een kort ziekbed van enkele dagen, omringd door liefdevolle verzorging van het Zonnehuis, Vlaardingen, is Rietje zonder pijn in vrede ingeslapen. Zij had geen behoefte meer aan medicatie of ingrepen. Het leven was voor haar volbracht. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden op 15 juli jl. Rie’s laatste rustplaats is Emaus, Vlaardingen.

Anneke Vat Maria Dorothea Quakkelstein ~ Rita ~ Vlaardingen 7 april 1934

Rotterdam 12 juli 2021

Anneke is geboren op 27 oktober 1946 en overleden op 15 juli 2021.

Cedi Nuriel Rahima Heidi En familie Correspondentieadres: Heidi Mol Columbusstraat 27 3151 BB Hoek van Holland De begrafenis heeft inmiddels plaatsgehad.

Heilig toch en t’eren is de Heer der heren Psalm 99 vers 8

Na een lang en gelukkig leven is overleden mijn lieve vrouw, onze moeder, schoonmoeder en oma

Correspondentieadres: Cederlaan 19, 1394 JV Nederhorst den Berg

onze lieve zorgzame zus en tante.

Clasina Elisabeth Eigenraam-Bolderheij

Ina en Jeen Joke en Jacques Jan en Bonny Adrie en Margreet Hans en Astrid Nichten en neven Correspondentieadres: CVU Uitvaartzorg o.v.v. Mevrouw A. Vat Van Beethovenlaan 180 3122 TZ Schiedam De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. Wij zijn de medewerkers van hospice “De Margriet” dankbaar voor de liefdevolle en professionele verzorging.

~ Ina ~ Met droefheid hebben we vernomen dat ons gewaardeerd lid, mevrouw

Mr. Maria Bellingwout Roodenburg

Bekeer mij, zo zal ik bekeerd zijn. Jeremia 31 : 18m Bedroefd geven wij u kennis dat, na een ernstige ziekte, door de HEERE uit ons midden is weggenomen mijn innig geliefde vrouw, onze lieve, zorgzame moeder en oma

op 7 juli is overleden. Rietje Bellingwout was van 1968 tot 1978 lid van de gemeenteraad van Vlaardingen namens de Protestants-Christelijke Groepering (PCG), later opgegaan in het CDA. Ook was zij voorzitter van de Centrale van CH-vrouwen en vicevoorzitter van het CDA Vrouwenberaad. Zij was tevens diverse jaren lid van het landelijk algemeen en dagelijks bestuur van het CDA.

Antje Maasland Geleijnse ~ Ans ~ in de leeftijd van 82 jaar. G.J. Maasland Gert-Jan en Alida Jantine Jorinda en Wilm Lydia Johan

We wensen de familie van mevrouw Bellingwout alle sterkte toe. 17 juli 2021 CDA Vlaardingen

17 juli 2021 Timorstraat 2 3131 LX Vlaardingen Peter van Rijn, voorzitter Gelegenheid tot condoleren D.V. vrijdag 23 juli van 9.45 tot 10.15 uur in de Elimkerk, Surinamesingel 103 in Vlaardingen.

DANKBETUIGING Voor de vele blijken van medeleven, al uw lieve reacties zowel schriftelijk als telefonisch na het overlijden van mijn lieve man en maatje, onze zorgzame vader en trotse grote opa

Gerard van Veen zeggen wij u heel hartelijk dank. Neli Marco en Corina Dennis en Pien Tygo Sandro (in liefdevolle herinnering) Vlaardingen, juli 2021

Zij is 90 jaar geworden. Wij zullen haar nooit vergeten. Henk Arend Martin en Els Yvette en Nino Alice en Nando Trudy en Randolf Hannah Deena Hennie en Mariëtte Gijs en Kim Jet Rik

Voor ieder mens, iedere sfeer, ieder budget

Correspondentieadres: Waaijers Uitvaartverzorging t.a.v. de heer H. Eigenraam Olmendreef 160 3137 CR Vlaardingen De afscheidsdienst en de begrafenis hebben inmiddels plaatsgevonden op de begraafplaats Holy te Vlaardingen. Onze dank gaat uit naar het thuiszorg team van Zonnehuis groep Vlaardingen en verzorgers van Zonnehuis groep locatie Adriaan Pauw voor de liefdevolle verzorging.

www.matrice.nl | 010 - 273 24 24

begrafenisverzorging

Den Hollander • Alleen begrafenissen • Opbaarmogelijkheden in een door u gewenst rouwcentrum of thuis met koeling • Dag en nacht bereikbaar

Aansluitend wordt om 10.30 uur de rouwdienst gehouden in genoemde kerk, waarna omstreeks 12.00 uur de begrafenis zal plaatsvinden op begraafplaats Holy, Olmendreef 150 in Vlaardingen. De rouwdienst en begrafenis kunt u ook live meeluisteren via: https://begrafenisverzorgingdenhollander.nl/ rouwbericht Geen bloemen

Familieberichten Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dank-betuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte,verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties. Aanleveren van familieberichten Uiterlijk dinsdag 10.00 uur. Mail: advertentie.gv@uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (0174) 62 42 12 Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Vermeldt duidelijk de uitgave, plaatsings-datum, uw naam- en adresgegevens. Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geef in uw mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent. Uitgeverij West Media is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

Mozartlaan 13 3131ES Vlaardingen 010 - 460 05 09 info@tdenh.nl www.begrafenisverzorgingdenhollander.nl

Frederik Uitvaartverzorging Voor een waardig afscheid, met een passend budget. Crematie Vanaf

Begrafenis Vanaf

€ 1.995,-

€ 3.495,-

www.frederikuitvaartverzorging.nl 010 - 761 27 10


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

Uw p e rs o o n li j ke w e ns ve rd ie nt o nz e z o rg . Sinds 1943

Waaijers Uitvaartverzorging Uitvaartcentrum Holy

010 - 474.11.44

Olmendreef 160, 3137 CR Vlaardingen (Direct naast de begraafplaats Holy)

www.waaijersuitvaart.nl

|

5


6

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Nieuwe fietsbrug over de Poldervaart

Opname van de situatie halverwege de Sportlaan in Schiedam.

Er komt in de toekomst een nieuwe fietsbrug over de Poldervaart. Nu moeten fietsers uit Vlaardingen die naar het ziekenhuis moeten een flink eind omrijden. door Frans Assenberg

Milieubewuste Vlaardingers en anderen die zich op de fiets naar het ziekenhuis met de welluidende naam Franciscus Gasthuis en Vlietland begeven, nemen daartoe doorgaans het fietspad langs de metrolijn, bekend onder de naam Sportlaan. Dat is een prettige route. Totdat op een dag halverwege die route een fel geel bord aangaf dat die route niet meer bestond. De letterlijke tekst luidt, het bord staat er nog: ‘vanaf 23 nov. Permanent afgesloten’. Er staan vier taalfouten in!

Dijkje Vreemdelingen in deze omgeving moeten nu maar zien in het hospitaal te geraken. De bedoeling is dat de fietsers via het spoortunneltje en de brug over de Poldervaart bij het schoolgebouw naar links rijden. Al doende geraakt men dan bij Franciscus. Je moet het maar weten. Geen omleidingsroute, geen informatie over het verdwijnen van het fietspad, wel een dijkje dat de wandelaar aldaar, ook degenen die slecht ter been zijn, maar moeten zien te passeren. Dat kan wel maar is voor slecht de ter been zijnde mensen een omweg. Brug Maar er is een plan! Een Schiedamse gemeentelijke woordvoerder laat desgevraagd weten dat er plannen zijn een fietsbruggetje over de Poldervaart te gaan bouwen: “Dit deel van de Sportlaan wordt ingericht als een zogeheten ‘Ecozone.’ De ecozone is daarom ingericht als een wan-

Foto: Frans Assenberg

delzone met veel groen en water. Voor een optimale natuurbeleving is er voor gekozen om daarom het fietsverkeer definitief te verplaatsen naar de overzijde van de Poldervaart. Voor voetgangers en fietsers komt een nieuwe brug over de Poldervaart ter hoogte van het dijkje. Dit dijkje fungeert nu als voorbelasting voor de aan te leggen brug. Totdat deze brug is gebouwd kunnen fietsers gebruik maken van de huidige route via het tunneltje en de bestaande brug over de Poldervaart. Met de nieuwe brug krijgen fietsers en voetgangers een kortere en aangenamere route naar onder meer metrostation Nieuwland en Scholengemeenschap Spieringshoek.” Communicatie Vorige week liepen twee ter plaatse zijnde politieagenten heen en weer over het nieuw aangelegde voetpad, waar eerder het fietspad was met een opschrijfboekje. Erbij stonden twee dames de loop der dingen af

te wachten. Kennelijk hadden zij op het voetpad gefietst. Een aanwezige journalist informeerde bij een agent of de dames in kwestie daarvoor een bekeuring in ontvangst konden gaan nemen. De agent gaf aan dat hij haar niet zou gaan bekeuren: “Dat gaat nergens over!” Kennelijk vond ook hij de actuele situatie meer dan opmerkelijk. De zaak is dat het hier, zoals zo vaak, gaat om het opvallende gebrek aan effectieve communicatie van gemeentelijke zijde. Veel Vlaardingers die het ziekenhuis met een bezoek (moeten) vereren ergeren zich aan deze omleiding via de Poldervaart. Het zou dan ook een goede zaak zijn als de gemeente Schiedam er een taalkundig juist bord neerzet waarop uitleg wordt gegeven waarom het daar nu zo is. Tevens zou een tekening van de toekomstige situatie veel helderheid verschaffen. Nu moet deze krant voor gemeentelijke voorlichter spelen. Met veel genoegen overigens!

Beter lezen en schrijven kun je leren BIj bibliotheek De Plataan helpen ze mensen graag op weg die beter willen leren lezen en schrijven. ‘Ben je in Nederland geboren en wil je het lezen en/of schrijven verbeteren? Dan ben je niet de enige. In Vlaardingen wonen ca. 8.000 mensen die er moeite mee hebben. Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn belangrijk om al je zaken zelf te kunnen regelen. De bibliotheek is dé plek waar iedereen die wil, kan oefenen met lezen of schrijven. Dat kan in een groepje of individueel met een vrijwilliger. Docent Aly Bovenkamp: “Een aantal van mijn cursisten heeft als kind nooit leren lezen en schrijven. Anderen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hun vaardigheden als lezen en schrijven daarna niet onderhouden. Wat mensen vaak vergeten: taal is geen automatisme. Als je het niet onderhoudt, dan kun je het kwijtraken.” De groepslessen zijn op maandagochtend en –avond in de bibliotheek op de Waalstraat en op woensdagavond in Holy. De les begint gezamenlijk, want het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Daarna gaat de les in kleine groepjes verder en sommige cursisten krijgen individueel les. Wat belangrijk is: iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft. Dat kan dankzij de hulp en ondersteuning van taalvrijwilligers. Kun je op maandag of woensdag niet? Individuele begeleiding is elke dag mogelijk. Wil je meedoen of heb je vragen? Mail naar: b@debibliotheekdeplataan.nl of stuur een WhatsApp bericht: 06-30334636.’

Met Fluisterboot naar Beeldentuin Op zondagmiddag 25 juli vaart de Vlaardingse Fluisterboot naar de Beeldentuin van Willem Berkhout in Schipluiden. Terwijl mensen daar een verrassende wandeling maken tussen de vele beelden, kunnen zij genieten van een optreden van KO Arkesteijn en de Irish Folk Group. Ook is er die middag een mini-braderie in de tuin. Vertrek om 13.45 uur, terug ca. 16.45 uur. Meer info en kaartjes reserveren: www.srvv.nl/25juli.

Subsidiekans voor ondernemers en vastgoedeigenaren in de Vlaardingse binnenstad

Christel Mourik nieuwe directeur MRDH

Winkeliers en vastgoedeigenaren in de Vlaardingse binnenstad kunnen steun krijgen om mee te werken aan een meer aantrekkelijke binnenstad. De gemeente heeft een nieuwe subsidieregeling opengesteld om het verhuizen van winkels naar het zogenoemde kernwinkelgebied in de binnenstad te stimuleren.

Het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft Christel Mourik benoemd tot secretaris-algemeen directeur van de MRDH. Christel Mourik, nu nog manager OV van de MRDH, begint op 1 september in haar nieuwe functie. Het dagelijks bestuur is enthousiast over de benoeming. Burgemeester Marja van Bijsterveldt (portefeuillehouder HRM van de MRDH): “Met Christel Mourik heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gekozen voor een energiek en inspirerend persoon. Met haar als nieuwe secretaris-algemeen directeur zetten we de ingezette koers van de MRDH voort. Bovendien zijn wij blij dat we iemand konden kiezen uit onze eigen gelederen. Christel heeft als manager OV het voortouw genomen in tal van complexe dossiers op het gebied van openbaar vervoer. Zij heeft hierbij laten zien verschillende belangen te kunnen verenigen en mensen te kunnen binden. Haar jarenlange ervaring in onze regio is van grote waarde.” Christel Mourik is blij met de benoeming: “Het is een voorrecht leiding te mogen geven aan de MRDH. De afgelopen jaren is de verbinding met en tussen de 23 gemeenten van de metropoolregio versterkt. Vanuit het motto ‘samenwerken maakt sterker’ hebben we belangrijke stappen gezet voor onze regio. We stelden een Groeiagenda Zuid-Holland vast voor het

Dat kernwinkelgebied omvat Veerplein, Liesveld, Korte Hoogstraat en Hoogstraat-Midden. Ook stimuleert de gemeente vastgoedeigenaren om hun winkelpanden buiten het kernwinkelgebied om te vormen naar woningen of dienstverlening. Met behulp van de subsidie en de inspanningen van betrokken winkeliers en vastgoedeigenaren kan Vlaardingen een levendiger binnenstad krijgen met een aantrekkelijker winkelhart, waar de panden zijn gevuld met detailhandel, ondersteunende (dag) horeca, en leisure zoals sport, wellness en amusement. Wethouder Binnenstad Bart Bikkers benadrukt het belang van een herschikking: “De Vlaardingse binnenstad heeft nu te veel

m2 detailhandel, die behoorlijk versnipperd is over diverse winkelstraten. Ook zie je dat mensen in toenemende mate online kopen. Dat leidt tot leegstand. De coronacrisis maakt de noodzaak voor een herschikking in de binnenstad nog urgenter, met niet alleen maar winkels, maar meer plek voor wonen, ontmoeting en dienstverlening.” In totaal is er € 300.000,- subsidie beschikbaar tot en met 31 december 2023. De binnenstad is verdeeld in drie delen: het kernwinkelgebied (Veerplein, Liesveld, Korte Hoogstraat en Hoogstraat-Midden), met daaromheen een aanloopgebied (Fransenstraat, Kuiperstraat, Gedempte Biersloot en een deel van de Cronjéstraat) en als derde het transformatiegebied (Hoogstraat-Noord en Hoogstraat-Zuid, de Markt, Peperstraat en Waalstraat en het gebied bij de parkeergarage Liesveld). De subsidie wordt verstrekt op volgorde van binnenkomst en ‘van buiten naar binnen’, waarbij per direct verhuizingen en transformaties in het transformatiegebied worden gestimuleerd en vanaf 1 januari 2023 in het aanloopgebied. Alle verhuizingen richten zich op vestiging in het kernwinkelgebied. De subsidieregeling kent een verhuissubsidie voor ondernemers (maximaal 30.000 euro) en een

plansubsidie (maximaal 2.500 euro) en een transformatiesubsidie (maximaal 15.000 euro) voor vastgoedeigenaren. Wethouder Bikkers is blij met de regeling: “In het Programma Levendige Binnenstad 2030 staan verschillende projecten om onze binnenstad levendig en aantrekkelijk te maken. Deze subsidieregeling is een belangrijke maatregel om dit te bereiken. Ik ben blij dat we met deze regeling winkeliers en vastgoedeigenaren nu een concreet aanbod kunnen doen om hier samen aan te werken.” Hoe subsidie aanvragen? De Subsidieregeling Binnenstad 2021-2023 en de aanvraagformulieren en voorwaarden zijn te vinden via www.vlaardingen. nl/binnenstad. Bij de gemeente staat een intaketeam klaar om de aanvragers zo goed mogelijk op weg te helpen met hun aanvraag en de benodigde vergunningen.

Help ons duurzaam te blijven!

Krant uit? Papierbak in!

vernieuwen van de economie en met een transitieprogramma hielpen we het OV door de coronacrisis. Ik zie ernaar uit om met alle bestuurders en collega’s binnen de MRDH, de 23 gemeenten, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden door te bouwen aan onze regio!” Christel Mourik volgt Wim Hoogendoorn op die per 1 augustus hoofddirecteur Personeelszaken op het ministerie van Defensie wordt.

Christel Mourik.

Foto: Prisca Visser


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

Collegereeksen voor senioren in bibliotheek Deze maand houdt Bibliotheek de Plataan in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan twee collegereeksen. Een reeks bestaat uit vier bijeenkomsten van één uur. Studente Leah geeft de collegereeks ‘Mensen, mensen wat een mensen’, over verschillende culturen en samen leven. ‘De wereld wordt steeds kleiner’, is een zin die vaak gezegd wordt. Toch hebben we met elkaar enorm veel verschillende culturen, gewoontes en samenlevingen waar wij ons deel van voelen. Maandag 26 juli van 10.30-11.30 uur, Bibliotheek Vlaardingen Holy, Koninginnelaan 773. Student Bram geeft de colle-

gereeks ‘Kijkje onder de microscoop’. Zijn colleges gaan over alles wat zo klein is dat er een microscoop voor nodig is, bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Ook gaat hij in op wat wij hiermee kunnen. Bacteriën worden onder meer gebruikt bij de maak van bier en yoghurt. Zaterdag 24 juli van 11.0012.00, Bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100. De studenten benaderen de thema’s op een laagdrempelige manier, waardoor het college goed te volgen is. Interesse? Aanmelden voor de collegereeksen kan via het telefoonnummer 0850436741 (kies 3 voor Vlaardingen) of stuur een mail aan vlaardingen@debibliotheekdeplataan.nl. Deelname is gratis, ook voor niet-leden.

|

7

Groep 8 zwaait af met drive-in bios Alweer een schooljaar voorbij! Ook in deze lastige Corona tijd nemen er leerlingen afscheid van de basisschool. Om deze groep 8 leerlingen toch een onvergetelijk afscheid te geven, besloten juf Mandy en meester Daniël van OBS de Singel om het dit jaar anders aan te pakken. Er werd, geheel Corona proof, een drive-in bioscoop geregeld op het parkeerterrein van de Vlaardingse firma Lensveld. Alle ouders, opa’s, oma’s en andere vrienden en familieleden waren in hun eigen auto welkom op het grote parkeerterrein. Daar werd op een immens scherm de musical van groep 8 vertoond. Na een succesvolle vertoning en een (soms wat emotioneel) afscheid zijn de leerlingen beginnen aan hun welverdiende vakantie. OBS de Singel wenst iedereen een hele fijne zomervakantie!

Groep 8 van De Singel namen met een drive-in bioscoop afscheid van hun basisschool.

Foto: PR

CDA Kamerlid Inge van Dijk bezoekt Vlaardingen Tweede Kamerlid voor het CDA, Inge van Dijk, bracht vrijdag 16 juli een werkbezoek aan Vlaardingen. Haar specialisme is toerisme en daarom werd een bezoek gebracht aan Museum Vlaardingen, waarna zij ook de Stadskraan en de VL 92 Balder bezocht. Dat was ook uit praktische overweging, want deze drie, voor toeristen aantrekkelijke iconen, bevinden zich bij elkaar op of aan de museumkade.

Van Dijk werd ontvangen door onder meer Jacky Silos, wethouder voor het CDA en gemeenteraadslid Marieke Thommis. In het museum verwelkomde directeur Léanne Selles het gezelschap. Zij vertelde kort iets over het ontstaan en de nieuwe missie van het museum, waarna zij de tentoonstellingen presenteerde: van de werken van de romantische maritieme schilder Arij Pleijsier naar de spectaculaire presentatie over het leven van Bas en Adriaan van Toor: Bassie & Adriaan.

Het bezoek van Inge van Dijk.

Foto: Sjaak van ‘t Wout

Spieringshoek feliciteert de geslaagden 2021 Geslaagden havo* Mees Abel, Larissa Alblas, Oğuzhan Atan, Basten de Baan, Dana Bax, Rosalie van den Berg, Tim van den Berg, Ryan Blaak, Rafaël Boedhram, Bradley Bontes, Liselot van den Boogert, Marcel Boot, Sietske van der Borden, Cosmo Borsboom, Maghnia Bourass, Chris Bouter, Kian den Braber, Bob den Breejen, Bas Bresser, Sisto van Breugel, Dylan van Capelleveen, Max van Dalen, Joëlle van Dam, Dimphy Danner, Merel Deelen, Kyra van Deventer, Leonie Dijkstra, Lotta Douma, Job van der Drift, Zoi Droog, Pim van Eijk, Nina van den Engel, Romy Engering, Sheng Goemans, Job Govaart, Christian Graveland, Lotte Gritter, Jaimy Gruber, Shanna Haars, Hamzeh Haddad, Donna Hagenaars, Floortje van Halderen, Floortje van Harmelen, Luuk ’t Hart, Daniel Harte, Leanne van der Helm, Joram van den Heuvel, Benjamin van ’t Hoen, Mels van der Hoeven, Rafaël Hofman, Noah Hollaar, Quylian Hoogstad, Emily de Hoop, Veerle de Hoop, Nienke Hulst, Vera Jacobs, Pepijn Jaquet, Azra Kaymaz, Kai Kazemi, Melanie Kazenbroot, Karsten Keemink, Sven Kegel, Sanne Keijzer, Thijmen Kensler, Malissa Kerklaan, Isabelle Kersbergen, Romy Kester, Jasmijn van Kleef, Roxi Klein, Danyelle Klepke, Maud Koning, Mitchel Kraaijbeek, Frank Kranenburg, Carla de Lacerda Ribeiro Gomes, Jasmijn van Landschoot, Brian Langbroek, Nicole de Lange, Indy Lankester, Morrigan van Leeuwen, Jia Qiang Li, Steven Liang, Jessie Lin, Eline van der Linden, Robert van der Linden, Dewi van Loo, Jasmijn Luchies, Michael Maliepaard, Dion Marrevee, Terra Masselink, Sem Meeldijk, Cas Meijer, Bo van der Meulen, Madelina Mihajlović, Isa van de Minkelis, Dominik Moskal, Hylke Nakken, Jort Niemeijer, Daan Olsthoorn, Romy Pil, Jona Poel, Menno van der Pol, Tom van Potten, Daniël Praamsma, Diego Prlić, Dylan Prlić, Sanne Pruijsers, Maren Rauhé, Puck van Riet, Lars Romviel, Bas de Rooij, Jullian Sagel, Kai van Santen, Joa Sas, Nikki Schippers, Jim Scholte, Noa Schouten, Aimée Serier, Isa Serier, Timo Smits, Yentl Smits, Bo Snoek, Luuk Stok, Beau van Straten, Angel Struijs, Julie Terlaak, Isa van Tienen, Danny Toetenel, Fabian Ton, Juub van Toorn, Pascal Torenvliet, Jelle Uyttewaal, Janiek Veerman, Julia Veludo, Viggo van der Ven, Gijs Verbeek, Davi Verboom, Jonah Verschoor, Marloes Verschoor, Tess Verver, Annamoon van Viersen, Noud Visser, Marly de Vries, Dana van Vugt, Freek de Waart, Eva van de Wal, Jessie Weber, Zoë Weber, Carmen van der Weijden, Mika van der Weijden, Nadia de Wild, Kai Winterkamp, Afaf Zadnane, Florian van Zanen, Iris Zoetmulder

Geslaagden vwo* Cas Bakker, Colin van Bennekom, Manon Beukema, Marit van Beurden, Kirsten Boender, Demi van den Bogerd, Demi Botokat, Julian Bulder, Thierry van der Burg, Tessa Buter, Fadinja Daalmeijer, Bo Davids, Bente van Dorp, Glenn Duivenvoorden, Davey Erftemeijer, Pieter Fokkema, Rischan Gajadhar, Fabian Goedknegt, Britt Groenewegen, Tamira van Gulik, Nikki van Gurp, Anna Hakbijl, Matthew van Ham, Noah van der Hei, Seth Heijndijk, Koen Helderop, Wout Heuer, Thomas Hordijk, Finley Jones, Sebastiaan Ketting, Mees Knegt, Mert Koyuncu, Remco van der Laan, Sau Cheng Lam, Julian Leeman, Anna Martina, Elena Neef, Diede van Oeveren, Luka Petrović, Matthijs van Raalte, Janneke Rietveld, Lisette Romers, Renzo Roodenburg, Max Rotteveel, Lisa Sakko, Max Schönberger, Jelle Schouwstra, Justin Slingerland, Jona Splinter, Sjoerd van Strijen, Julie Terlaak, Quinten van Veelen, Romy van Veelen, Sander van Vliet, Tijmen van Vliet, Stefan van der Vorm, Jessica Wessel, Elling Wijnstra, Sophie van der Windt, Amy Wolver * Publicatie met toestemming geslaagden


8

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Stolpersteine moeten nog worden aangevraagd

Het rode steentje van Sara Groen-Cauveren Miep Kalkman, dochter van een bekende Schiedamse politieagent, heeft vorige week na 78 jaar zorgvuldig bewaren, het sieraad van Sara Groen over kunnen dragen aan Liesan en Kurt Löwenberg, de kleinkinderen van Lies Cauveren; de zus van Sara. Met de overhandiging van de robijn, en nog twee limonadeglazen uit het glasservies van Samuel en Sara Groen, is er toch nog een naschrift gekomen voor het indrukwekkende verhaal dat Miep Kalkman over het Joodse ziekenhuis schreef voor de website van Loods24. Liesan en Kurt Löwenberg waren zichtbaar verrast. Ook verrast door het voor hen onbekende verblijf in Rotterdamse contreien: “We hebben nooit geweten dat er familie buiten Amsterdam heeft gewoond dus ook nooit gezocht naar een verband, of naar gegevens of verhalen op een Rotterdamse website.” En broer en zus zijn beiden onder de indruk van Miep’s verhaal. Het doet Miep Kalkman goed om na al die jaren het sieraad en de glazen te kunnen overhandigen aan de nabestaanden van mevrouw Groen. Ze heeft de robijn in een nieuw doosje gedaan, en vertelt Kurt en Liesan

haar moeder op zich. Na de oorlog worden de lijsten van het Rode Kruis nagekeken om te zien wanneer Samuel en Sara Groen terugkeren, om de ketting en wat rest van het glasservies -beschadigd door de trillingen van een bombardement- terug te kunnen geven. Maar ze keren niet terug.

Het robijn van Sara.

wat ze allemaal nog zo voor haar ogen ziet gebeuren. De kennismaking was georganiseerd door de Stichting Stolpersteine Schiedam die -op zoek naar nabestaanden van Samuel en Sara Groen- ook het losse eindje in het verhaal van Miep vonden: dat zij nog steeds hoopte om de rode steen en de twee limonadeglazen aan nabestaanden over te kunnen dragen. Na 78 jaar is het gelukt!

Miep Kalkman draagt het sieraad van Sara Groen over aan familieleden van Sara, Liesan en Kurt Löwenberg. Foto: Peter Groeneweg

Foto: Peter Groeneweg.

Het verhaal van Miep Kalkman Miep vertelt hoe zij, een jaar of negen oud, met haar vader meegaat om iets af te geven bij een adres op de Rotterdamsedijk, bij Bobbe. En dat de buurvrouw, waar haar vader aanbelt omdat er bij Bobbe niet wordt opengedaan, toch vooral aandringt om even binnen te komen, om vervolgens deze agent in vertrouwen te nemen. Het is de start van een poging om iets te doen voor het joodse echtpaar van Rotterdamsedijk 266c-II dat vreest om opgepakt te worden. Samuel is voorzitter van de Joodse Gemeente in Schiedam. Agent Kalkman vindt een adres om ongemerkt spullen op te slaan, bij een distillateur. Samuel Groen zal eerst vertrekken, Sara moet dan tijdelijk ergens worden opgevangen en later volgt Sara hem dan naar het onderduikadres, zo is het plan. Sara komt een keer, op een zonnige dag, langs bij de familie Kalkman, om er even uit te zijn. Door de zon valt de heldere kleur van de robijn van haar halsketting op, ook door het contrast met de gele ster, beschrijft Miep het achteraf. Het klikt tussen mevrouw Groen en mevrouw Kalkman. Misschien dat

Zomerrondleidingen in Museum Vlaardingen De zomervakantie staat weer voor de deur. Veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. Bij Museum Vlaardingen is er van alles te zien en te doen, voor jong en oud. Neem nu de tentoonstelling ‘Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent’. De allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van deze Vlaardingse marineschilder volgt de kunstenaar van zijn jeugd, tot aan zijn successen in de Amsterdamse kunstwereld. Hoe slaagt een jongen uit Vlaardingen zonder kunstenaarsopleiding - erin om op te klimmen tot een geliefd kunstschilder in zijn tijd? En waarom lijkt Pleijsier nu vergeten, terwijl zijn werk in binnen- en buitenlandse musea te vinden is? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen over Arij Pleijsier, biedt het museum speciale instaprondleidingen aan. Met een deskundige gids bezoek je de tentoonstelling en geniet je van zeegezichten, storm- en schipbreuktaferelen, kustgezichten, nachttaferelen en afbeeldingen van historische en ceremoniële gebeurtenissen. Ont-

dek zelf waarom Pleijsier het podium verdient, dat Museum Vlaardingen hem met deze tentoonstelling (terug)geeft. De eerste instaprondleiding is op zaterdag 25 juli om 14.00 uur. De kosten bedragen 1,50 euro per persoon, exclusief de toegang tot het museum. Iedereen kan aansluiten, wel vooraf reserveren via info@museumvlaardingen.nl. Op 22 augustus en 19 september zijn de volgende instaprondleidingen gepland. Naast deze rondleidingen organiseert Museum Vlaardingen de hele

De tentoonstelling Arij Pleijsier.

zomer activiteiten voor jong en oud. Natuurlijk is ook de tentoonstelling ‘Bassie & Adriaan - Een schat aan herinneringen’ nog steeds te bezoeken. Rondom deze tentoonstelling zijn er de komende weken allerlei activiteiten, zoals circusworkshops, knutselmiddagen en rondleidingen langs alle beroemde opnamelocaties in de stad. Ook is het op verschillende dagen in de zomermaanden mogelijk om op de foto te gaan met de Bassie & Adriaan caravan of Rancho. Kijk op www.museumvlaardingen. nl voor meer informatie.

Foto: Privé

ze tijdelijk bij hen thuis kan ‘logeren’, in de badkamer maar ja, met twee kleine kinderen in huis is dat wel een risico, bespreekt het echtpaar. Voordat Sara ongemerkt kan ‘verdwijnen’ wordt ze ziek en moet haar galblaas verwijderd worden. De ziekenhuisopname lijkt een veilige stap te zijn, want iemand die zo zwaar ziek is, die zullen ze toch niet oppakken?! Opgepakt Toch gebeurt dat wel: Sara Groen wordt onverwacht verplaatst naar het joodse ziekenhuis aan de Schietbaanlaan in Rotterdam. Miep vertelt dat haar moeder zeer kordaat besluit daar toch langs te gaan. Samen met Miep meldt ze zich bij de soldaten aan de ingang en ze laat zich niet afpoeieren. De omstandigheden in het overvolle ziekenhuis zijn schokkend; Miep mag daarom daarna niet meer mee met haar moeder. Sara wil bij het eerste bezoek al dat haar halsketting met rode steen met mevrouw Kalkman mee naar huis gaat, om te voorkomen dat de Duitsers het afnemen. Bij een volgend bezoek dringt ze zo aan dat mevrouw Kalkman belooft het goed te bewaren. En later neemt Miep die taak van

Archieven Volgens de archieven is Samuel Groen op 7 oktober 1942 door de Sicherheitspolizei opgepakt en op transport gesteld naar Kamp Westerbork. Vermoedelijk keert hij toch naar Amsterdam terug -met een functie voor de Joodse Raad- want hij staat er achtereenvolgens op drie woonadressen geregistreerd. Vanaf 12 januari 1943 in de Den Texstraat 42, vanaf 14 mei 1943 in de Zuider Amstellaan 79 II (of 227?) en dan vanaf 16 augustus 1943 aan het Afrikanerplein 13. Ook Noorder Amstellaan 178 staat als adres genoteerd. Vermoedelijk is Sara in Amsterdam met haar man herenigd, nadat zij op vrijdag 26 februari 1943, tijdens een beruchte razzia in Rotterdam, op het Joodse weeshuis, het Joodse ziekenhuis en het bijbehorende bejaardentehuis, is opgepakt. Ongetwijfeld heeft de Sperre wegens de functie van haar man bij de bagage- en ordedienst, haar geholpen. Voor een tijdje dan. Transport Op 9 oktober 1943 gaat Sara met haar man op transport naar Kamp Westerbork. Tien dagen later, in transport 79, is het echtpaar Groen-Cauveren met 1.005 andere Joden onderweg naar Auschwitz. Ze zijn niet de enige Schiedammers aan boord. Samuel, zo’n tien jaar jonger dan Sara wordt bij aankomst in Auschwitz geselecteerd om nog ‘nuttig’ te zijn, net als 346 andere mannen en 170 vrouwen. Voor Samuel staat 31 maart 1944 geregistreerd als de dag van zijn dood; het is niet bekend of hij wordt vergast, of van uitputting of ziekte sterft. Op Joods Monument is te vinden dat er ergens in Polen een eind aan zijn leven komt of wordt gemaakt. Sara is direct na aankomst in Auschwitz vergast, op 22 oktober 1943. Voor Samuel en Sara Groen-Cauveren moeten nog Stolpersteine worden aangevraagd en geplaatst.

Zomereditie fietstocht Na het succes van de Koningsdag fietstocht, heeft Seniorenwelzijn een zomereditie in petto. Augustus wordt vaak gezien als een saaie maand, zo liggen de activiteiten stil en zijn de kinderen/ kleinkinderen op vakantie. Dit jaar kunnen belangstellenden in hun eigen eigen tempo, op een moment wanneer het uitkomt vier routes van diverse afstanden (20, 25, 30 en 35 kilometer) maken langs de ontmoetings-

centra van Seniorenwelzijn. De fietsbeschrijvingen van de routes zijn op te halen op donderdag 29 juli tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Bijenkorf, Reigerlaan 100 in Vlaardingen. In verband met het klaarleggen van de routes vraagt Seniorenwelzijn mensen hun startlocatie op te geven per mail (dit heeft de voorkeur) bij Marielle van Santen vitaliteitenbeweging@seniorenwelzijn.nl of 0650258370.

Bingo in Buurthuis Oost Buurthuis Oost, elke dinsdagmiddag bij de Windwijzer een bijeenkomst voor mensen die wat gezelligheid en afleiding zoeken met anderen. “Wij verzorgen een lunch om 12.30 met een eigen bijdrage van 2,50 euro daarna hebben wij elke week een wisselend programma”, aldus de organisatie. “Als u niet mee wilt lunchen bent u welkom vanaf 13.30 uur. Een keer per maand een Bingo met kleine prijsjes, op de andere dagen een quiz, wat knutselen of gezellig een spelletje doen met elkaar. Wilt u graag

op een andere manier creatief bezig zijn kijken wij of wij hiervoor kunnen zorgen. U bent bij ons ook welkom om alleen een kop koffie/thee te komen drinken. Wij zijn aanwezig tot 15.30. Kom gewoon eens kijken bij ons in de Windwijzer de koffie staat klaar, Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.” Contactpersonen: Bep Maurits 06-24345376 of h.maurits@upcmail.nl of Brigitta van der Hoeven brigittavanderhoeven@live.nl.


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

|

9

21 juli 2021

Vlaardingse Stadsspeld voor Cees Zevenbergen Op donderdag 15 juli reikte burgemeester Bas Eenhoorn de Vlaardingse Stadsspeld uit aan Cees Zevenbergen (78) in de Koffiekamer van het stadhuis. Cees Zevenbergen is een actieve en gedreven scoutingmedewerker die de scouting al 65 jaar een warm hart toedraagt. Verder maakt hij zich verdienstelijk in de Bethelkerk en is hij actief lid van de HO Automobielclub miniaturen. Scouting Bij de scouting was de heer Zevenbergen assistent welpenleider, hopman, leider bij diverse zomerkampen, groepsleider bij de fusie van Padvinderij naar Scouting Nederland en in 1973 werd hij penningmeester Groepsstichtingsbestuur. In 1999 werd hij financiële man van de Scoutshop. In die jaren draaide hij ook mee in de winkel. Behalve het nauwkeurig bijhouden van de cijfers van de Scoutshop is hij nog steeds inzetbaar voor hand- en spandiensten.

HO Automobielclub miniaturen De heer Zevenbergen was medeoprichter (in 1986) van de HO Modelautoblus Nederland (met nu 500 leden) is secretaris geweest en is nog steeds actief lid. De club is een vereniging van en voor liefhebbers, verzamelaars, bouwers en verbouwers van modelvoertuigen in schaal HO, schaal 1 op 87.

De nieuwe besluiten van het college van burgemeester en wethouders staan iedere woensdag op de website: www.vlaardingen.nl/collegebesluit.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Vlaardingse Stadsspeld aan Cees Zevenbergen toegekend als waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Vlaardingse samenleving.

Deze zomer tegelijkertijd sportief en cultureel bezig zijn? Dat kan met twee gloednieuwe kunstroutes. De routes – een fietsroute en een wandelroute - zijn gemaakt door Rob Tiebout, vrijwilliger bij het team Kunst, Cultuur en Erfgoed van de gemeente.

Over de Vlaardingse Stadsspeld Deze gemeentelijke onderscheiding is een eerbetoon aan mensen die een opmerkelijke prestatie hebben verricht en/of zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaardingse gemeenschap.

Protestantse gemeente, Wijkgemeente Ambacht-Oost De heer Zevenbergen is altijd een zeer actief betrokken en meelevend gemeentelid geweest van achtereenvolgens de wijkgemeente rond de Immanuelkerk, de Emmauskerk en nu in Ambacht-Oost, de Bethelkerk. Hij is altijd op alle fronten inzetbaar geweest.

Gele slurper tegen wateroverlast

Met grote projecten als het vervangen van een pomp of een riolering. Maar ook met regulier onderhoud. Een van de manieren om er voor te zorgen dat regenwater goed weg kan stromen, is het schoon houden van straatkolken. Dit zijn de putten waardoor het regenwater dat op straat terecht komt, het riool in kan lopen. Als het regenwater naar een straatkolk stroomt, kunnen ook andere stoffen, zoals bladeren, zand en vuil worden meegenomen. De afgelopen tijd ging de kolkenzuiger dan ook weer door de straten van de stad om de straatkolken schoon te ‘slurpen’.

Sportief genieten van kunst in de stad Rob Tiebout deelt zijn enthousiasme in twee mooie routes

Rob Tiebout is als vrijwilliger druk met het inventariseren van de kunstcollectie van de gemeente Vlaardingen. Een klus waardoor hij gaandeweg tegen zoveel moois aan liep, dat hij besloot om er routes van te maken. Hij maakte een selectie waarbij hij vooral ook geprobeerd heeft om de wandelaar of fietser kennis te laten maken met de grote diversiteit in de werken in onze stad. In de bijbehorende fraaie routeboekjes staan de werken kort omschreven. Door korte informatie over bijvoorbeeld het werk, de aanleiding van een monument en de tijd waarin het kunstwerk tot stand kwam, kijkt de voorbijganger toch net even anders en aandachtiger. Ook het Stadsarchief verrichtte het nodige uitzoekwerk om de informatie over de kunstwerken te verzamelen.

Fotografie: Sander Schenkel

Wateroverlast door hevige regenval… Wie de beelden uit Limburg ziet, beseft wat er kan gebeuren als er in korte tijd heel veel regen valt. Als er zoveel water is, past dat niet allemaal door een rioolbuis. Maar bij minder hevige regenbuien is het al van groot belang dat het rioolstelsel zo goed mogelijk werkt. Dat is de reden dat er in Vlaardingen continu aan de afvoer van water gewerkt wordt.

Collegebesluiten

Komende week rondt deze gele reus zijn klus af op de plekken waar hij nog niet geweest is. Een hele klus! Ziet u kolken die nog niet schoongemaakt zijn? Dat kan kloppen! Bij sommige kolken kunnen we moeilijk komen. Bijvoorbeeld doordat ze op een fietspad liggen of doordat er een auto voor geparkeerd staat. Door het thuiswerkadvies staan op dit moment meer auto’s in de straten dan voorheen, een extra uitdaging dus! Er zijn ook kolken die niet machinaal gereinigd kunnen worden. De kolken die de kolkenzuiger overgeslagen heeft, maken de rioolbeheerders de komende tijd handmatig leeg. Daarmee zijn ze in de Westwijk al begonnen en ze werken nu daar vandaan richting Holy de stad door. Bijdragen aan droge voeten Zo liggen alle kolken er weer klaar voor om hun werk te doen als de regen valt. Helpt u onze rioleringsmedewerkers een handje mee bij hun werk aan een schone droge stad? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren: - Gooi geen afval (bijvoorbeeld de inhoud van uw dakgoten, of water met modder of chemicaliën) in de straatkolken. Het afval kan via de straatkolk namelijk ook in de sloten en singels terechtkomen! - Voorkom zwerfafval, want zwerfafval wordt door regen en wind meegevoerd de kolken in, waar het voor verstoppingen kan zorgen. - Spoel geen rommel, schoonmaakdoekjes of snoeten- /billenpoetsers door het toilet of afvoerputje. Het riool is er alleen voor water, plas, poep en toiletpapier. - Stoepje vegen of blad uit de voortuin harken? Neem eventuele rommel voor de straatkolk gelijk even mee! - Heeft u een tuin? Kijk dan eens naar mogelijkheden om te vergroenen. Tegel eruit, groen erin! Op die manier kan regenwater beter wegzakken in de grond. - Of koppel uw regenpijp af van het riool. U kunt het water uit uw regenpijp opvangen in een waterton. Op die manier heeft u een mooie voorraad water om uw plantjes water te geven of bijvoorbeeld de ramen te wassen.

Zelf op pad? Dat kan! De routeboekjes zijn, zolang de voorraad strekt, gratis op te halen bij horecazaken De Waal, Stam, het Hart van Vlaardingen, het Delta hotel, de Polderpoort, Museum Vlaardingen, bibliotheek locatie centrum en de publiekshal van het stadskantoor. De routes staan binnenkort op www.binnenstadvlaardingen.nl.

Fotografie: Cees Groen Wethouders Bart de Leede (rechts) en Bart Bikkers (midden) ontvingen vorige week een exemplaar van de kunstroutes van Rob Tiebout.

Werken voor Vlaardingen Op dit moment heeft de gemeente Vlaardingen de volgende vacatures: Service Level Manager Opleiding: WO

36 uur per week (100%)

Contract- en leveranciersmanager Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Bouwinspecteur (handhaving en toezicht) Opleiding: HBO 36 uur per week (100%) Jurist bouw- en woningtoezicht Opleiding: WO 36 uur per week (100%) Interesse? Kijk voor de vacatureteksten en sluitingsdata op www.werkenvoorvlaardingen.nl.


10

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Nieuws uit de gemeenteraad Op deze pagina informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraadsvergaderingen en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings raadslid.

Terugblik raadsvergadering 14 en 15 juli 2021 Op woensdag 14 en donderdag 15 juli vond een fysieke raadsvergadering plaats in het stadhuis en vanwege de coronamaatregelen in een aangepaste opstelling en zonder publiek . Vanwege de algemene beschouwingen werd de vergadering gespreid over twee avonden. Raadsvoorstellen Er werd ingestemd met de raadsvoorstellen over het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan Park Vijfsluizen, het opstarten van het Steunpunt inburgering, de overdracht van bedrijfsvoeringstaken aan Stroomopwaarts en de grondexploitatie van het project Het Nieuwe Thuis. Drie onderwerpen werden niet behandeld: het gewijzigd Reglement van orde van de gemeenteraad van Vlaardingen 2021, de bomenverordening Vlaardingen 2021 en de bebouwde komgrens artikel 4.1 Wet natuurbescherming en de terinzagelegging van de onttrekking aan het openbaar verkeer van een parkeerplaats aan de Breeweg. Deze onderwerpen worden in de raadscommissie besproken. Moties buiten de orde Vervolgens kwamen er vier moties buiten de orde aan bod: een motie van VV2000/Leefbaar Vlaardingen, GroenLinks, D66, CDA, ONS Vlaardingen, Fractie Kerkhof, VVD en ChristenUnie-SGP over geen nieuwbouw van de afvalwaterzuivering op het bedrijventerrein de Vergulde Hand West, een motie van ChristenUnie-SGP, D66, PvdA en GroenLinks over de fietsverbinding bij het Floreskwartier, een motie van ChristenUnie-SGP en BVV over het omhooghalen van de slagboom bij de parkeerplaats aan de Breeweg in afwachting van besluitvorming door de raad en een motie van Fractie Kerkhof, GroenLinks, ChristenUnie-SGP en PvdA inzake de boomvoorraad. De eerste twee moties werden aangenomen en de laatste twee moties werden verworpen. Algemene beschouwingen Vervolgens vonden de algemene beschouwingen plaats aan de hand van de Jaarstukken 2020, de 1e voortgangsrapportage 2021 en de 13e begrotingswijziging en de Kadernota 2021. Hierbij werden 9 moties ingediend: • motie 1 van Fractie Kerkhof over het duiden van de ombuigingsvoorstellen • motie 2 van ChristenUnie SGP over de keuze voor een

• •

• •

sluitende begroting motie 3 van ChristenUnie-SGP, ONS Vlaardingen en PvdA over het verhogen van het onderhoudsniveau van de buitenruimte motie 4 van ChristenUnie-SGP, ONS Vlaardingen, GroenLinks, PvdA, AOV en CDA over de doorbraakmethode in Vlaardingen motie 5 van PvdA en BVV over een deel van de meevaller terug naar de inwoners motie 6 van ONS Vlaardingen, GroenLinks, BVV, PvdA, ChristenUnie-SGP, AOV, Fractie Boers, Fractie Akça, SBV en CDA over 750 jaar stadsrechten een feest voor heel Vlaardingen motie 7 van GroenLinks, Fractie Kerkhof, D66, CDA, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, VVD en ONS Vlaardingen over complimenten voor de ambtelijke organisatie motie 8 van Fractie Boers over het raadplegen van de bevolking over de gemeentefinanciën motie 9 van AOV en Fractie Kerkhof over het informeren van de raad over de status van de uitvoering van het herstelplan

Agenda Op woensdag 21 juli is er vanaf 19.30 uur een extra digitale raadsvergadering om de heer M.G. Pappers als tijdelijke vervanger van de heer B. Vuijk toe te laten en te installeren. Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met beeld en geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken.

Altijd op de hoogte Altijd op de hoogte blijven over de gemeenteraad? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via www.vlaardingen.nl/nieuwsbrieven.

Na de tweede termijn werden eerst de Jaarstukken 2020, de 1e voortgangsrapportage 2021 en de 13e begrotingswijziging en de Kadernota 2021 in stemming gebracht en aangenomen. Vervolgens werd gestemd over de moties, waarbij de moties 1, 3, 4, 6, 7 en 9 werden aangenomen en de moties 2, 5 en 8 werden verworpen. Initiatiefvoorstel Na de algemene beschouwingen kwam nog een initiatiefvoorstel aan de orde van alle fracties tot het ondertekenen van de brief van Raden in Verzet. Dit initiatiefvoorstel werd aangenomen. Tot slot sprak Lianne van Kalken als vicevoorzitter van de raad een woord van dank aan burgemeester Bas Eenhoorn die zijn laatste reguliere raadsvergadering in Vlaardingen voorzat. U kunt de vergadering terugkijken via vlaardingen.raadsinformatie.nl. Hier vindt u ook alle bijbehorende stukken en stemmingsuitslagen.

Ken uw raadslid Vlaardingen heeft 35 raadsleden. Gezamenlijk vormen zij de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. In deze rubriek stellen raadsleden zich voor aan inwoners van Vlaardingen. Deze week is dat Koen Kegel (D66). Wie ben je? Mijn naam ik Koen Kegel, ik ben 34 jaar geleden geboren in Vlaardingen en woon samen met mijn dochter en vrouw in de Oostwijk. Naast het raadslidmaatschap ben ik voorzitter van Nexus Aurora. Dit is een non-profit organisatie, gevestigd in Amerika, die iedereen een kans geeft bij te dragen aan ontwikkelingen in de ruimtevaart. Op dit moment werken we met meer dan 1.000 mensen van over de hele wereld aan diverse grote projecten. Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief? Toen ik in 2013 actief werd voor D66, werd ik door de leden omhoog gestemd van plek 8 naar plek 5 op de kandidatenlijst. Dat vond ik een grote eer en door dat vertrouwen kon ik in 2017 ook daadwerkelijk in de gemeenteraad komen, toen Bert van Nieuwenhuizen wethouder werd. Korte tijd daarna gunde toenmalig fractievoorzitter Peter Caljé mij zijn positie, nog voor de verkiezingen. Ik werd in 2018 lijsttrekker en ben kortgeleden door onze leden weer unaniem gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen volgend jaar. Ik ben me ervan bewust dat dergelijk vertrouwen niet vanzelfsprekend is en zal hard blijven werken om dat vertrouwen waar

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen? Nu het stadsbestuur eindelijk weer stabiel is, wil ik dat uiteraard graag zo houden. Maar de belangrijkste opgave waar ik graag een bijdrage aan wil blijven leveren, is dat onze stad zo snel mogelijk de financiën weer op orde heeft. Het is een grote verantwoordelijkheid om het belastinggeld van onze inwoners goed en effectief te besteden en daarmee onze stad steeds mooier te maken. Daar blijf ik me voor inzetten, voor alle Vlaardingers. te blijven maken. Wat heeft je gedreven om raadslid te worden? Bij ons thuis is met de paplepel ingegoten dat je iets terug moet doen voor je omgeving en de maatschappij. Ik woon hier met zoveel plezier dat ik uit ging zoeken hoe ik wat voor mijn stad kon betekenen als D66-lid. Toen ik in gesprek kwam met de andere leden van de partij bleken dat allemaal aardige mensen te zijn met veel goede ideeën voor Vlaardingen. Dat soort positieve ideeën wilde ik realiseren voor alle Vlaardingers en dat drijft mij nog iedere dag in het raadswerk. Klagen is mij te makkelijk en dat doen al genoeg mensen, vaak zonder

oplossingen aan te dragen. Mijn insteek is positiever en ik dien daarom continu voorstellen in om Vlaardingen vooruit te helpen. Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots? Als ik er slechts één mag noemen, dan is het de unanieme steun voor het realiseren van windmolens in Vlaardingen bij het Oeverbos. Door goed samen te werken met alle raadsleden én onze inwoners, is het gelukt om een gezamenlijk plan te schrijven waar iedereen achter stond. Als de windmolens komend jaar worden gebouwd, zullen ze een grote positieve bijdrage leveren aan de energietransitie van Vlaardingen.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen? Voor de foto heb ik gekozen voor een foto van Mieke Peters die de Jillis Bruggeman Opsteker in ontvangst mocht nemen. Mieke en ik hebben in 2018 met succes het voorstel gedaan om van Vlaardingen een Regenboogstad te maken. Al jaren werkt zij er hard aan om van Vlaardingen een inclusieve stad te maken, waar iedereen zichzelf kan zijn. Omdat zij zich op de achtergrond zo inzet voor anderen, leek dit me een mooi moment om haar eens op de voorgrond te zetten. Vlaardingers zoals Mieke maken onze stad een stad om trots op te zijn!


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

|

11

Gemeentenieuws Vlaardingen Werken aan een levendige groene binnenstad

‘Op de stoep bij’ Filmpjes over hulp en ondersteuning in Vlaardingen Afgelopen week hebben wij de eerste aflevering van een serie video’s gedeeld met de titel ‘Op de stoep bij…’. In de videoserie staat elke aflevering een ander onderwerp op het gebied van zorg en ondersteuning centraal. We delen de filmpjes via de sociale mediakanalen van de gemeente (Facebook en Instagram). Ook zijn de filmpjes te bekijken via de website: www.vlaardingen.nl/opdestoepbij. In de eerste aflevering staat wethouder Bart de Leede op de stoep bij schuldhulpverlening. Vlaardingers kunnen op verschillende momenten in hun leven ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze vragen hebben over zorg, opvoeden of geldzaken. Of omdat het ze niet (meer) lukt om alles zelf te doen. Het kan natuurlijk ook zijn dat inwoners zelf voor een zieke vader of moeder of buurvrouw zorgen en daar af en toe hulp bij nodig hebben. In ‘Op de stoep bij’ brengen we de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in onze stad

in beeld en laten we zien wat inwoners zelf kunnen doen. Ook laten we nieuwe ontwikkelingen en veranderingen zien en wat deze voor inwoners betekenen. Wethouder Jacky Silos (Zorg en ondersteuning): “We willen inwoners niet alleen goed informeren over waar zij terecht kunnen voor hulp als ze die nodig hebben. Ook willen we ze laten weten wat er verandert en welke nieuwe projecten en ontwikkelingen er zijn in onze stad. Het gaat hierbij om veranderingen om ervoor te zorgen dat ook de komende jaren (kwetsbare) inwoners de zorg en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.” Het is de bedoeling de komende tijd regelmatig een filmpje over een bepaald onderwerp te maken. Naast filmpjes, informeren we inwoners ook op andere manieren. Zo verschijnt er na de zomervakantie een themakrantje Zorg en ondersteuning in Groot Vlaardingen. Eerste aflevering: Op de stoep bij schuldhulpverlening De meeste mensen praten niet graag over geldproblemen omdat ze zich ervoor schamen. Daardoor lijkt het alsof ze de enigen zijn. Terwijl dat zeker niet zo is. Het is belangrijk dat mensen op tijd hulp zoeken. Hoe sneller ze dat doen, hoe beter. Inwoners met geldproblemen of vragen over geldzaken kunnen op meerdere plekken in Vlaardingen hulp krijgen. In deze aflevering zijn we op de stoep bij een consulent schuldhulpverlening van Stroomopwaarts die in de wijkteams werkt en een vrijwilliger van Schuldhulpmaatje.

Meer groen en minder tegels in de Waalstraat De plantvakken in de Waalstraat zijn vernieuwd. Wethouders Bart de Leede en Bart Bikkers legden de laatste hand aan deze ingreep. De vakken zijn omgevormd tot lange groene borders; minder steen en meer groen. Niet alleen een stuk gezelliger, extra groen in de binnenstad, maar ook nog eens goed voor de afvoer van regenwater! De aanleg is onderdeel van de uitvoering van het Programma Levendige Binnenstad. Op meer plekken wordt gekeken naar vergroeningsmogelijkheden om zo de binnenstad groener en gezelliger te maken: in de Fransenstraat, op het Schoutplein en in de Kuiperstraat hoopt de gemeente in overleg met onder-nemers en bewoners ook groen toe te kunnen gaan voegen. NK-tegelwippen Met de aanleg van de plantvakken is de binnenstad ongeveer 120 m2 groen rijker. Die tegels zijn natuurlijk aangemeld bij www.nk-tegelwippen.nl. Een mooie bijdrage aan de tussenstand van deze wedstrijd die als doel heeft om bewoners, gemeenten, ondernemers en andere organisaties te motiveren om verharding te vervangen door groen. Zelf ook bijdragen aan een groenere stad met meer ruimte voor de natuur en meer ruimte voor de afvoer van regenwater? Kijk eens naar mogelijkheden om uw tuin, balkon of dak te vergroenen en meld uw ’gewipte’ tegels aan op www.nk-tegelwippen.nl. Dan tellen uw punten ook mee voor de Vlaardingse tegelstand!

Woningeigenaren kunnen WOZ-gegevens controleren Heeft u deze week een voormeldingsbrief van de Regionale Belasting Groep (RBG) ontvangen? Dan kunt u via Mijn RBG-voormelding WOZ de gegevens controleren. Met deze gegevens en de marktgegevens (verkoopcijfers) berekent de RBG de WOZ-waarde. Kloppen de gegevens niet? Dan kunt u deze online aanpassen. Dit heet een voormelding. Om uw WOZ-waarde zorgvuldig te kunnen bepalen, is het belangrijk dat de gegevens kloppen. De WOZ-waarde bepaalt mede hoe hoog uw belastingaanslag wordt. Als de WOZ-

waarde goed is, hoeft u achteraf geen bezwaar te maken tegen de aanslag. Pilot voormeldingen De RBG verstuurt deze week de eerste 300 brieven aan woningeigenaren. Dit geldt voor woningeigenaren in Delft, Schiedam en Vlaardingen. Later ontvangen de andere woningeigenaren in deze gemeenten een voormeldingsbrief. Daarna kunnen ook zij hun gegevens aanpassen. Lees meer bij ‘Nieuws’ op www.derbg.nl.

Fotografie: Cees Groen

Water in de stad Vlaardingen is niet alleen een stad áán het water. Water speelt in heel de stad een grote, maar niet altijd zichtbare rol. Regenwater, rioolwater, grondwater… De komende tijd nemen we u mee in de soms mooie, soms lastige, maar altijd boeiende wereld van het water in onze stad. Deze keer duiken we met u zo vanaf uw dak uw tuin in, het regenwater achterna.

Meer ruimte maken voor water en groen De klimaatverandering zorgt er voor dat de uitersten in het weer steeds groter worden. Belangrijk dus om er voor te zorgen dat onze stad daar beter tegen bestand wordt. En dat kunt u ook doen in of op uw woning en in uw tuin. De vorige editie schreven we over grondwater: water dat als regenwater naar beneden komt en de grond in zakt. Doordat onze stad druk bebouwd is, kan regenwater niet overal de grond in zakken. Het water gaat dan over bestrating door de straatkolken of over daken, door goten, door de regenpijp het riool in. Dat schone regenwater gaat samen met ons vieze afvalwater naar de waterzuivering. Alleen bij extreem hevige regenbuien valt er soms meer water dan ons rioolsysteem aan kan. Er komt dan een zo gigantische hoeveelheid water in het riool, dat het riool vol loopt. En er wateroverlast ontstaat. In uitzonderlijke gevallen kan er zelfs water door drukverschillen uit het riool gedrukt worden. Op lage plekken kan rioolwater door drukverschillen het riool uit worden gedrukt. In sommige gevallen zelfs door het toilet of de gootsteen woningen in.

Zelf aan de slag De gemeente houdt in de stad steeds meer rekening met de toename van hevige regenbuien. Zo leggen we in de stad waterpleinen en wadi’s aan en kiezen we waar mogelijk voor gescheiden rioolstelsel waarin het regenwater apart van het rioolwater afgevoerd wordt. Maar ook bewoners en bedrijven kunnen het nodige doen! Want een groot deel van de stad bestaat uit woningen, tuinen en bedrijfspanden. Een groen dak, een groene tuin, plek voor waterberging in de tuin of op het dak, een parkeerplek die niet dicht bestraat is maar water doorlaat, het zijn maar een paar van de vele mogelijkheden om een bijdrage te leveren. Subsidie Bewonersverenigingen, VvE’s en ondernemersverenigingen kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente als zij maatregelen nemen voor waterberging en vergroening en zo bijdragen aan een stad die tegen een klimaatstootje kan. Deze subsidie is bedoeld voor maatregelen aan bestaande situaties, dus niet voor bijvoorbeeld nieuwbouw of een nieuwe aanbouw. Ook voor scholen is er subsidie beschikbaar als zij kiezen voor een groenblauwe inrichting van hun schoolplein.

Tips en informatie Op www.woonwijzerwinkel.nl vindt u allerlei tips en informatie voor het verduurzamen van uw woning waaronder tips voor het aanpassen van woningen en tuinen aan het veranderende klimaat. Ook leest u hier over verschillende subsidiemogelijkheden van andere organisaties. Meer weten over de subsidiemogelijkheid van de gemeente Vlaardingen? Neem dan een kijkje op www.vlaardingen.nl/duurzaam voor meer informatie of het doen van een aanvraag.

Fotografie: Unsplash


12

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Gemeentenieuws Vlaardingen

Geen afval naast de container

Gemeentelijke informatie

Restafvalcontainer vol? Vervelend natuurlijk. Maar nooit een reden om het afval dan maar naast de container te zetten! Afval naast de container trekt ongedierte aan en is de oorzaak van veel zwerfafval. Niet fijn voor uzelf en voor al uw buurtgenoten. Bovendien zijn boetes voor het dumpen van afval niet misselijk (€ 95,- tot € 380,-!). Van dat geld kunt u vast iets leukers doen. Maar wat kunt u dan wel doen als de container vol zit?

Beklemd Zijn alle containers op de containerlocatie niet meer te gebruiken? Dan heeft waarschijnlijk iemand geprobeerd grofvuil in de container te doen. Daardoor raakt de klep beklemd. Maak hiervan melding! Dan komt Irado de containers snel legen en de beklemming oplossen. Ondertussen kunt u uw restafval brengen naar een container in de nabije omgeving. Met uw afvalpas kunt u bij afvalcontainers in de hele wijk terecht.

Vaak staan er 2 of 3 restafvalcontainers naast elkaar. In de containers zijn vulgraadmeters ingebouwd. Die geven Irado een seintje als het groepje containers voor 80 procent of meer gevuld is. Grote kans dus, als de container vol is, dat er in de container ernaast nog genoeg plek over is!

Niets mis met de container, maar is uw afvalpas kwijt of stuk? Vraag een buurtgenoot om de container voor u te openen en vraag een nieuwe pas aan. U kunt hiervoor terecht bij Irado via de Irado-app of via www.irado.nl. Want er is nooit een goede reden om afval naast de container te dumpen!

Stadskantoor Bezoekadres: Westnieuwland 6 Postadres: postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen Telefoon: (010) 248 4000 Maak voor bezoek een afspraak via www.vlaardingen.nl/afspraak. Spreekuren wethouders De wethouders houden iedere maandag (onder voorbehoud) een telefonisch spreekuur van 16.00 tot 17.00 uur over de onderwerpen in hun takenpakket. Bel voor een afspraak naar (010) 248 4000 of stuur een e-mail naar spreekuurbw@vlaardingen.nl. Het college wordt gevormd door burgemeester Bas Eenhoorn en wethouders Bart Bikkers, Bart de Leede, Jacky Silos, Ivana Somers en Jules Bijl. De portefeuilleverdeling vindt u op www.vlaardingen.nl/college Wijkspreekuren wijkmanagers gemeente Vlaardingen In iedere wijk worden wijkspreekuren georganiseerd waar u kunt meedenken en meepraten over veiligheid, activiteiten, initiatieven of aandachtspunten in uw wijk. Door het coronavirus vinden deze voorlopig nog niet plaats. Heeft u vragen of ideeën voor uw wijk? Neem dan via (010) 248 4000 of www.vlaardingen.nl/contactformulier contact op met de wijkmanager van uw wijk. Melding openbare ruimte/De Buitenlijn Maak een melding via www.vlaardingen.nl/buitenlijn of via de BuitenBeter-app. Wachtdienst gemeente Voor spoedeisende situaties in de openbare ruimte buiten kantooruren, bijvoorbeeld gaten in het wegdek of verstoppingen in het riool: telefoon (010) 248 4777.

Wonen Spreekuur Servicepunt Woningverbetering Informatie, vragen of het maken van een afspraak via 06-50006966 of vvehelpdesk@vlaardingen.nl.

fotografie: Gemeente Vlaardingen

Collectevrije periode

Gas- of stroomstoring Stedin, telefoon (0800) 9009.

Inzamelen van geld aan de deur of op straat (collecteren) is alleen toegestaan als men hiervoor een vergunning van de gemeente heeft. Tot en met 4 september 2021 geldt een collectevrije periode. In deze periode mag er niet gecollecteerd worden in Vlaardingen. Staat er toch een collectant aan uw deur? Dan klopt dat niet en geef zeker geen geld! Collectanten van organisaties die mogen collecteren en dus een vergunning hebben, hebben namelijk altijd een kopie van de vergunning en zijn of haar identiteitskaart bij zich. Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie via (0900) 8844.

Voorgenomen besluiten uitschrijving BRP Voorgenomen besluiten tot uitschrijving Basisregistratie Personen (BRP): L. Satilmis (29-10-1994), R.J. Berowski (26-02-1989), L.F. Huijser (20-11-1984), B. Hanegraaff (08-07-1992), K. van Dorp (23-111988), S.K. Bissumbhar (13-10-1986), D. Wolters (01-08-1997), A.N. Hemmes (30-09-2000), Ł.N. Malinowski (05-03-1986) Weet u waar deze personen verblijven of wordt uw naam hier genoemd? Neem contact op met de gemeente via (010) 248 4000.

Vragen/klachten/afspraak grof vuil: Irado, telefoon (010) 262 1000 of www.irado.nl/vlaardingen. BurenBemiddelaar Minters, tel. (010) 435 1022

Zorg, werk en ondersteuning Inloopspreekuren Wijkteams Vlaardingen Voor vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken. www.wijkteamsvlaardingen.nl of bel naar (010) 473 1033. Stroomopwaarts - werk en inkomen, ondernemen Vanwege corona is Stroomopwaarts alleen telefonisch te bereiken. Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken met Stroomopwaarts? Bel met telefoonnummer: (010) 246 5555 (werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur). Meer informatie: www.stroomopwaarts.nl. Formulierenbrigade Voor hulp bij het invullen van formulieren. Neem contact op via (010) 246 5555. Rogplus Heeft u een vraag? Neem telefonisch contact op via (010) 870 1111 op werkdagen van 08.30 tot 14.00 uur. Of stuur een e-mail naar info@rogplus.nl. Kijk op www.rogplus.nl voor meer informatie over zelfstandig blijven. Onafhankelijk cliëntondersteuner Telefoon (010) 248 4048

Bekendmakingen De gemeente Vlaardingen publiceert alle bekendmakingen op www.officielebekendmakingen.nl. U kunt zich via deze site abonneren op een e-mailservice. Dan krijgt u een bericht als er een bekendmaking wordt gepubliceerd in uw buurt. Makkelijk en handig in gebruik is ook de OmgevingsAlert app. Met deze app houden we u op de hoogte van alle bekendmakingen in uw buurt. De OmgevingsAlert app van Gemeente Vlaardingen is te downloaden in de App Store en Google Play (zoek op Vlaardingen OmgevingsAlert). Meer informatie vindt u op www.vlaardingen.nl/bekendmakingen. Hieronder staan de bekendmakingen van week 28: • Aangevraagde omgevingsvergunningen: Ambonlaan 44, Kruidenpad 5, Bangkasingel 51, Hendrik Casimirstraat 154, Hoflaan, Mozartlaan 26, Laan van Hooglede 55, Begoniastraat 1, Stationsstraat 115 • Verleende omgevingsvergunningen: Speenkruidstraat 57, Winkelhoeve 13, Hugo de Vriesstraat 3 en 5, Blokmakersplaats, Lindendreef 175 • Verkeersbesluiten: Oplaadlocaties Willem de Zwijgerlaan + Hof van Delftsesluis

Milieuklachten DCMR Milieudienst Rijnmond, telefoon (0888) 333 555 of www.dcmr.nl/overlast-melden.

• Vertrokken met onbekende bestemming: A. Saveļjevs, M. Craveţ, J. Bany • Overige: Concept Tweede Wijziging Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2014, ontwerpbeschikking uitgebreide voorbereidingsprocedure Vulcaanweg 20, subsidieregeling Noodsteun culturele instellingen 2021, aanwijzing ambtenaar van de burgerlijke stand, rectificatie: gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Westwijk, aanwijzingsbesluit cameratoezicht Vlaardingen

Thuisadministratie Hulp bij geldzaken, www.humanitas.nl Schuldhulpmaatje Vlaardingen www.schuldhulpmaatjevlaardingen.nl (Kinder)ombudsman Kinderombudsman: 0800-234 5111 of info@kinderombudsmanrotterdam.nl Gemeentelijke ombudsman: (010) 411 1600 of info@ombudsmanrotterdam.nl Adviesraad Sociaal Domein Vlaardingen E-mail: adviesraadsociaaldomein@vlaardingen.nl www.adviesraadsociaaldomein-vlaardingen.nl Bibliotheek de Plataan Informatie op www.debibliotheekdeplataan.nl of stel uw vraag via info@debibliotheekdeplataan.nl. Sporten en bewegen Vlaardingen in Beweging, www.stichtingvib.nl KLiK Vrijwilligers Vlaardingen KLiK is voor iedereen die vrijwilligers wil inzetten of vrijwilligerswerk wil doen. Informatie op www.klikvrijwilligers.nl of stuur een e-mail naar klik@vlaardingn.nl.


|

21 juli 2021 Groot Vlaardingen

13

Machteloosheid en onvrijheid beleefde Cees Eykelenboom tijdens de lockdown Wat doe je als kunstenaar als je alles in deze sector door de coronamaatregelen ziet afschalen tot nul. Exposities en tentoonstellingen bleven uit en festivals en evenementen gingen niet door, ondanks dat er in veel gevallen voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen konden worden om belangstellende op een veilige manier toch van kunst te laten genieten.

Cees Eykelenboom (links) en zijn buurman en vriend Robert van der Windt hebben alle uitingen in de gedrukte media bewerkt in een boek van 160 pagina’s. Foto: (Still uit filmpje)

Door Peter Spek

“Quarantainecultuur”, noemt de Vlaardingse kunstenaar Cees Eykelenboom dit, die tijdens afgelopen lockdown niet bij de pakken neer is gaan zitten en samen met zijn vriend en buurman Robert van der Windt, een collages ging maken met fragmenten uit de gedrukte media en dit allemaal vanuit een gevoel van onmacht. “Het gekozen materiaal staat voor mij voor de machteloosheid en onvrijheid die ik in die periode beleefd heb. Het gegeven materiaal dat tot mijn beschikking stond uit kranten en bladen, staat symbool voor de opgelegde beperking als kunstenaar. Met gedichten van mijn vriend en buurman Robert van der Windt is het een flinke collectie geworden. Zo is een bijzonder beeldverslag ontstaan, geïllustreerd met gedichten waar wij iets mee willen doen. Dus hebben wij besloten er een mooi boek van te gaan maken”, zegt de Vlaardinger.

aantal actuele toestanden aan de kaak te stellen. Het vereenzamen van ouderen, het isolement van jongeren, het begrip voor de angst van kwetsbaren, het onbegrip van ondernemers die worden weggezet en de dilemma’s bij de besluitvorming van onze leiders, kortom een supersnel veranderende maatschappij waarbij de sociale saamhorigheid en cohesie behoorlijk op de proef werd gesteld. En zo is er nog veel meer wat de huidige maatschappij beroert, bijvoorbeeld censuur en vérstrekkende noodwetgeving. Er is momenteel minder wederzijds begrip in de samenleving en dat is een pijnlijke constatering”, zegt Cees Eykelenboom. Maar om het fraai uitgevoerde boek van 160 pagina’s te realiseren hebben Cees Eykelenboom en Robert van der Windt via het crowdfundingplatform www.voordekunst.nl/projecten/12122, een actie gestart om geld in te zamelen voor het drukken van dit boek.

Dilemma’s “Meer constaterend dan veroordelend proberen wij een

Kunstboek “Wij willen een mooi hardcover kunstboek laten ma-

ken, gedrukt op mooi papier en genaaid gebonden zodat het langer mooi blijft en goed blijft openliggen terwijl je het bekijkt. Ons boek is mede een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting én ieders vrijheid de geuite mening wel of niet te delen. Wanneer het leidt tot meer zelfreflectie ten aanzien van de gepresenteerde onderwerpen denken wij in onze opzet geslaagd te zijn. Anderzijds resulteert deze kunstuiting, die een kanttekening maakt in deze rare tijd, een herkenning voor degene die hiermee gedupeerd zijn in een tijd die nog lang op ons netvlies zal blijven staan.” Cees Eykelenboom en Robert van der Windt hopen op veel bijval van de Vlaardingers om dit project te realiseren. “Het kan een spin-off zijn om een doorstart te maken in onze kunstuitingen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit boek aan geschiedkundige waarde zal toenemen naarmate deze nare periode verder achter ons komt te liggen. Door een bijdrage te leveren werken de donateurs mee aan een stuk nieuwe geschiedschrijving”, besluit Cees Eykelenboom.

Werk van Wim van den Burg in Kenia is niet zonder gevaar Help mee de overlevingskansen van neuroblastoom te vergoten Neuroblastoom kinderkanker treft in Nederland 25 tot 30 jonge kinderen per jaar. 60 tot 70% van de kinderen met de zwaarste vorm overlijdt.

Villa Joep laat het hier niet bij zitten! Villa Joep zamelt geld in om het onderzoek naar neuroblastoom te versnellen en de kans op genezing te vergroten. Doorbraken zijn geboekt en de vooruitzichten op genezing verbeteren. We hebben nog een lange weg te gaan voor neuroblastoom de wereld uit is. Uw hulp maakt verschil!

Word donateur op villajoep.nl of doe een donatie op NL78 RABO 0155 0138 66 t.n.v. Villa Joep

www.villajoep.nl

Wim van den Burg werd door de leerlingen van zijn Tamani Junior School hartelijk ontvangen.

Na lange tijd is Vlaardinger Wim van den Burg weer teruggekeerd naar Kenia voor een werkbezoek aan zijn Tamani Junior School en Farmers’ Court. De coronacrisis maakte het Wim van den Burg de afgelopen maanden niet mogelijk om Kenia binnen te komen, maar vanuit Nederland had hij via Zoom dagelijks contact met zijn medewerkers in Mpeketoni. door Peter Spek

“De coronamaatregelen zijn hier vele malen strenger dan in Nederland. Nie-

mand waagt het om geen mondkapje te dragen, want je wordt meteen gearresteerd. Bij elke deur, die je binnengaat, wordt de lichaamstemperatuur opgemeten”, laat Wim van den Burg uit Kenia weten. “Nog maar weinig Kenianen zijn gevaccineerd maar op onze Tamani Junior School en Farmers’ Court, zijn alle persoonsleden, als dank voor al het ontwikkelingswerk wat wij doen, gratis gevaccineerd.” De eerste indruk van Wim van den Burg is, die het vele ontwikkelingswerk kan uitvoeren met sponsorgeld vanuit Vlaardingen en omgeving, dat alles er heel goed onderhouden uitziet op Tamani en Farmers’

Foto: Privé

Court. Toch is het werk van Wim van den Burg niet zonder gevaar. “Bij een bezoek aan een winkel in Nairobi werd ik gevolgd door twee mannen, die het op mij voorzien zouden hebben. Dat is wel even schrikken. Na enige tijd ben ik met een bewaker naar buiten gegaan en wij liepen samen een stuk in de richting van mijn hotel. Kortom, helemaal zonder risico’s is het werkbezoek niet”. Wim van den Burg werd door de leerlingen van zijn Tamani Junior School hartelijk ontvangen. Door de coronacrisis was het voor de ontwikkelingswerker niet mogelijk eerder Kenia binnen te komen.


14

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

AGENDA CRICKET Zaterdag:Schiedam Thurlede 15.00 Excelsior’20-VRA (T20); Zondag:SchiedamThurlede 11.00 Excelsior’20-HBS, Harga 11.00 uur Hermes DVS-Salland. HONKBAL Zondag: Zwaluwenlaan 14.30 Holy-Neptunus 3. SOFTBAL Vrijdag: DVH-Holy(h).

Honkbal met zomerstop De honk- en softballers die nog pas enkele weken met de competitie bezig zijn, gaan tot eind augustus met vakantie. Holy’s honkballers spelen komend weekeinde nog en daarna pas weer op 21 augustus. De in de hoogste klasse spelende softballers komen na komende vrijdag pas weer 20 augustus in actie.

Open toernooi Spieringshoek In Schiedam lijkt alleen Tennis Vereniging Rebounce een open toernooi te organiseren. Van Vliet, TSN en Los Amigos worden namelijk op toernooi.nl niet genoemd. Op Tennispark Spieringshoek wordt op maandag 6 september gestart. De finaledag is zondag 12 september.

Gaan De Kulk en Bad Groenoord samen verder? Soms moet je een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. Daar lijkt het een beetje op nu zowel vanuit zwembad De Kulk als het Schiedamse Groenoord signalen komen, waarin gehint wordt op het vervangen van beide baden door een gezamenlijke accommodatie.

Strenger “Ons bad staat er inmiddels 25 jaar. We moeten serieus vooruit kijken en inschatten wat ons over vijf jaar te wachten staat”, stelt Philip Burlet, directeur van De Kulk. “We krijgen nu al voortdurend te

Holy pakt ook in Nijmegen de winst Het wegvallen van twee geblesseerde spelers heeft Holy in de uitbeurt bij Hazenkamp niet in problemen gebracht. “Met hulp van de bank”, looft coach Linsly Laker zijn supersubs, die er mede voor zorgden dat de thuisclub in de gelijkmakende negende inning de Vlaardingse 4-10 voorsprong slechts met drie runs kon decimeren en 7-10 winst restte. Holy is in

Omdat steeds meer zondagclubs overstappen naar de zaterdag keert in West 2 volgend seizoen in de zaterdagcompetitie de vijfde klasse terug. Was degradatie in de vierde klasse tot dusverre niet aan de orde, komend seizoen wel. Daar zullen de toonaangevende clubs in de vierde klasse niet om rouwen: ze raken daarmee namelijk de echt zwakke broeders kwijt.

Sportaanbod Stadsstrand Het Stadsstrand is er weer! Vandaar dat Vlaardingen-in-Beweging sportclubs de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van de faciliteiten die het strand aan de boorden van de Nieuwe Maas biedt. Wie er iets sportiefs, een clinic of demonstratie wil organiseren kan mailen naar info@ stichtingvib.nl.

door Gerard S. Verver

Op het Vlaardingse stadhuis is het onderwerp vooralsnog niet aan de orde, ook niet nadat De Kulk vorig jaar bij de gemeenteraad drie opties voor een make-over of vervanging had gedeponeerd. In Schiedam hebben ze het langs zien komen, maar er, aldus een woordvoerder ‘nog geen mening over’. Opvallend is dat in beide steden de eigendomsstatus niet identiek is. In Schiedam is de gemeente eigenaar. De Vlaardingse zwemtempel is ondergebracht bij Stichting De Kulk.

Vijfde klasse op zaterdag

Zwembad de Kulk staat er inmiddels al een kwart eeuw. Moet het totaal gerenoveerd worden, vervangen of samen verder met Schiedam? Foto: UWM/gsv

maken met veranderende milieu-voorwaarden en omgevingsen brandvoorschriften. En niet vergeten de energielabels. Alles wordt strenger. Recent is de zoutelectrolyse vervangen. Toch een kostenpost van 180.000 euro.” Vandaar die drie opties: het verbouwen van De Kulk, een verplaatsing binnen Vlaardingen of gezamenlijk optrekken met Schiedsam, dat, stelt Burlet, met dezelfde vraagstukken kampt. Richting “Zo zijn we in gesprek geraakt. Urgent is het nog niet. De Kulk is le-

vensvatbaar. We staan niet op omvallen. Maar het is wel zaak dat je laat blijken dat er serieus naar de toekomst gekeken moet worden. Daarom moet het onderwerp wel op de agenda blijven. We willen graag weten in welke richting we moeten denken.” Waar een voor Vlaardingen en Schiedam gezamenlijk bad moet komen, is een open vraag. Zoals ook de inwilliging van de uit de bevolking gekomen roep om een buitenbad. “Dat laatste zou een optie kunnen zijn. Over een locatie gaan we pas praten als er overeenstemming is.”

Sparta-jeugdtrainers bij Zwaluwen Ook dit jaar is er bij Zwaluwen weer een officiële Sparta Clinic. Jeugdleden van 5 tot en met 13 jaar zijn dan op woensdag 18 augustus welkom op het complex aan de Zwaluwenlaan. Deelname is gratis. De masterclass wordt begeleid door jeugdtrainers van Sparta. Zwaluwen-leden die er bij willen zijn, kunnen zich én hun vriendjes en vriendinnetjes, broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes (want die zijn ook welkom) melden via https://www.sparta-rotterdam.nl/ activiteiten/sparta-masterclass-ontour-jvoz.

Clubkampioenschappen bij schermvereniging

de daaraan voorafgaande innings eigenlijk geen moment in gevaar geweest. Het nam meteen met 0-3 de leiding, zag Hazenkamp op 2-4 en 4-6 komen. “Het is slechts een beetje spannend geweest”, meldt Laker. “Dat Hazenkamp in die laatste inning nog driemaal de thuisplaat haalde, kon ons niet echt alarmeren. Hooguit waarschuwen dat we bij de les moesten blijven.”

Softballers onderuit

Het lukte Lo Bonafacia en zijn softbalmannen vrijdag niet om Holy’s goede competitiestart een vervolg te geven. Tegen Vennep Flyers ging het aanvankelijk met 1-1 gelijk op. Daarna straften de Noord-Hollanders enkele veldfouten af en pakten de voorsprong: 1-4. Na Holy’s

tweede punt leek er in de zevende en laatste inning nog zicht op een positief resultaat. Vennep sloeg zich echter naar 2-6 en bezorgde de thuisploeg in de ‘gelijkmakende’ snel drie nullen. “We waren niet zo goed als vorige week”, is de Bonafacia’s analyse. De leden stonden te trappelen om opnieuw uit te maken wie de meeste tegenstanders kon verslaan.

Een zucht van verlichting: de Clubkampioenschappen konden weer met een gerust hart worden gehouden, bij Schermvereniging Trefpunt in Vlaardingen. In 2020 werd dit tegengehouden door het coronavirus. De leden stonden te trappelen om opnieuw uit te maken wie de meeste tegenstanders kon verslaan. Vrijdag lukte het Holy’s softballers niet om titelfavoriet Vennep Flyrers naar een nederlaag te slaan. Foto: UMW/gsv

Oefenvoetbal Nadat tegenstander Kruisland zich afmeldde, lukte het Zwaluwen om FC Rotterdam Oost, een verzameling van topamateurs en profs zonder contract, zoals ex-ADO-speler El Khayati, naar de Zwaluwenlaan te halen. De thuisclub won, onder andere door een wonderschone lob van Adair Veiga Lopez (foto), met 3-2. DVO’32 oefende in en tegen Naaldwijk en won met 0-4 door treffers van Floris Keizerwaard(2), Tim van der Hoeven en Emre Cicek.

Adair Veiga Lopez.

Foto: Privé

door Jan Buijsse

In de allerjongste groep waren weinig schermers. Daarom werden er niet meer dan twee prijzen uitgereikt. Maar de winnaars waren hartstikke trots. Hier werd Jelte de Jong, als altijd fel strijdend, tweede en Jade Anker werd in een fraaie stijl als eerste op het schild gehesen. In de iets ‘oudere’ groep waren heel wat schermers zonder noemenswaardige ervaring. Dit kon hen niet tegenhouden om de eer zo hoog mogelijk te houden. Ook al was er dan geen podiumplaats bij, het was een goede voorbereiding voor toekomstige toernooien. Ze moesten allen flink

aan de bak om te laten zien wat ze waard waren. Treffers In deze groep waren uiteindelijk drie schermers met een gelijk aantal overwinningen. Het saldo van gegeven en ontvangen treffers werd toen het selectiecriterium. Deze nek-aan-nekrace eindigde daarmee met een eerste plaats voor Olivier Brandenburg; tweede werd Quinten Krottje en derde Mees Anker. In 2019 werd Olivier ook eerste net als in 2018. Mees werd in 2019 tweede. De vierde plaats was voor, relatief nieuwkomer, Lars Hamilton of Silvertonhil, die het geweld van de eerste drie over zich heen moest laten komen. Ongeslagen Bij de wat oudere jeugd was de clubleus, Vechtlust vanuit een Gezonde Geest, echt aan de orde. De resultaten van de eerste drie schermers lagen heel dicht bij elkaar. Een slopende race waarin tien treffers moesten worden gescoord, leidde ertoe dat Nino de Jesus Cunha eerste werd. Loek Klaassen, vorig jaar eerste, ver-

Foto: Jan Buijsse

overde nu de tweede plaats en Lars Starink was consistent en werd opnieuw derde. Bij sabel senioren gaf Hugo-Jan Dulfer zijn tegenstanders weinig kans en werd, ongeslagen eerste. Ronald Overgoor, in 2019 nog vierde, veroverde met slechts één verliespartij de tweede plaats. Laura Kemper ging met de derde plaats schuiven. Nieuwkomer Elisabeth Vooys nam tevreden genoegen met een vierde plaats. Kampioenen De oudste deelnemer, Peter van Riel, gooide al zijn ervaring in de strijd. Daarmee kon hij in 2019 eerste worden. Nu eindigde hij met eenzelfde aantal overwinningen als Jeroen Wijnhorst. De laatste had een beter saldo van gegeven en ontvangen treffers. Peter van Riel werd daardoor vierde en Jeroen Wijnhorst derde. Koos Beke werd met één verliespartij tweede en Jeroen van der Velde werd ongeslagen eerste. Clubkampioenen 2021 werden: Jade Anker, Olivier Brandenburg, Nino de Jesus Cunha, Hugo-Jan Dulfer en Jeroen van der Velde.


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

Dagje genieten

Het debuut van schrijfster Maaike Raduzzi Zon, zee, cocktails en 13 singles. Kan niet misgaan, toch? De zomer komt eraan en er wordt deze zomer weer gereisd. Of het nu daadwerkelijk een buitenlandse vakantie wordt of toch een Hollands strand, goede literatuur is altijd een must have. Vlak voor deze zomervakantie debuteert auteur Maaike Raduzzi met De Singlereis, een heerlijk leesbare novelle over een groepsreis voor singles naar een klein Grieks stranddorp. De Singlereis biedt een verrassend inkijkje in de dynamiek van een groepsreis,

Foto: UWM/gsv

‘Total loss’ na marathon-finale

1

2

Ivo Noorlander en Lianne Dekkers (links) wonnen in de afsluitende wedstrijd van de GD3-poule van Matthijs Visser en Sharon Veldhoven. Foto: UWM/gsv

dat het een beetje vechten tegen de bierkaai was. “Het was te verwachten”, vond hij, hintend op het verleden van Noorlander, die in de top gespeeld heeft en nu is teruggekeerd naar categorie 3. Niettemin lukte het het Holy/SLV-duo om na de met 6-0 verloren eerste set in het

4

10

7

18

19

20

26

27

28

30

32

33

34

38

39

42 46

9

23

25

41

8

15

22

37

Lezer Bart Bos stuurde deze foto in. “Toen ik de muurschildering ‘De legende van de kattenbeker’ van kunstenares Loes Henger op social media voorbij zag komen, moest ik het met eigen ogen bewonderen. Dus op weg naar mijn werk in Maassluis vanuit Schiedam snel een tussenstop gemaakt bij de Vetteoordskade, schitterend, alleen... Alstublieft gemeente Vlaardingen, die lantaarnpaal, kan die niet enkele meters worden verplaatst zodat deze niet voor de neus van de kat staat?”

12

29 31

44 48

50

51

35

36

40

43

47 52

45

49 53

54 PEJOVI

RBC076

9

de angst en schaamte die sommige reizigers ervaren over hoe er door de buitenwereld naar singles wordt gekeken. Sommige clichés blijken maar moeilijk overboord te gooien. Kan de Singlereis nog gered worden? De Singlereis wordt uitgegeven door Uitgeverij Betelgeuze, in hun fonds Human Interest. Uitgaven die licht werpen op uiteenlopende onderdelen van de dagelijkse praktijk van onze samenleving. Optimistisch, grappig dan wel tragisch, maar altijd menselijk.

Foto: Privé

6

14 17

21 24

5

tweede hoofdstuk aan te klampen en met 2-3 op voorsprong te komen. “Ze gingen wat beter speler en wij gaven wat makkelijk de puntjes weg”, analyseert Noorlander na de overigens terechte 6-4 winst. Meer uitslagen elders op deze pagina.

11

16

en zal ongetwijfeld zeker herkenbaar zijn voor iedere (voormalige) single die ooit een singlereis maakte of er over nadacht. Want hoe spannend is het om als single een groepsreis te boeken? Hoofdpersoon Isabella is zowel nerveus als helemaal klaar voor een singlevakantie naar Griekenland. Wie weet doet ze naast een bruinverbrande huid ook wat leuke contacten op… Toch valt de reis niet mee. Vanwege onverwerkt verdriet, botsende persoonlijkheden en onbegrip onderling. Maar ook vanwege

Lantaarnpaal voor neus van kat

3

13

15

De Singlereis

Bij een kinderfeest hoort geweldig weer. Die combinatie bezorgde de jeugd van Honk- en Softbalvereniging Holy zaterdag een zonovergoten dagje vermaak. Met een wel dertig meter land lucht-, spring-, glijbaan- en zwemkussen. En met pannenkoeken en allerlei ander lekkers. Een dagje genieten dus.

Ze liepen op hun tandvlees. Twee uur en een kwartier hadden Menno Fritz en Sander Floris zich in de H7-finale van het Holy Open onder de brandende zon zwetend en gaandeweg diep zuchtend naar het einde, van wat uiteindelijk een driesetter werd, gespeeld. Fritz won met 5-7, 6-3, 6-1. “Ik ben totaal op”, rapporteerde de verliezer, nadat hij net als zijn tegenstander, ook nog eens de baan had geveegd. De fysieke staat van de winnende Menno Fritz verschilde nauwelijks. “Ik heb een week nodig om bij te komen”, verzuchtte hij, nadat het hem was gelukt om zijn gezicht uit de plooi te halenen de lach van een blije winnaar te tonen. De slotwedstrijd van GD3-poule was na een uur beslecht. Het Holy/VLTC-koppel Ivo Noorlander/Lianne Dekkers had geen mededogen met Matthijs Visser en Sharon Veldhoven. Visser beaamt

|

45

50

10

28

18

HOR.: 2 Voorraden inslaan; 10 Onbegroeid; 11 Woud; 12 Beeldmerk; 13 Zelfkant; 15 Onaangepast mens; 16 Vogeleigenschap; 17 Roofvogel; 20 Wiel; 21 Zeer gewoon; 24 Biljoenvoud; 26 Hond; 27 Visgerei; 29 Sanitair; 30 Dope; 31 Stadium; 33 Zijrivier van de Rijn; 34 Engelse titel; 37 Ontwerp; 39 Watervogel; 41 Zuid-Amerikaanse struisvogel; 42 Politieman; 44 Bejaard; 46 Antiblokkeerremsysteem (afk.); 48 Plaats in Noord-Brabant; 50 Slaapziekte; 51 Beharing; 53 Ierland; 54 Beursterm. VER.: 1 Geraamte; 2 Grote vliegtuigloods; 3 Biersoort; 4 Stuurboord; 5 Plaats in Spanje; 6 Boom; 7 Priem; 8 Europese vrouw; 9 Hondenras; 14 Bitter vocht; 15 Gravin van Holland; 18 Bevrijding; 19 Spijkeren; 22 Adreskaartje; 23 Onervaren; 25 Tijdperk; 28 Lof; 31 Pendelaar; 32 Europese taal; 35 Schone jongeling; 36 Klimtoestel; 38 Speelkaart; 40 Gravure; 43 Azijn; 47 Dansfeest; 49 IJzerhoudende grond; 51 Heilige; 52 Sportterm. Oplossing Kruiswoord 75: LARIKS


16

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

HOEL AHOEPEN

SPORT E N

VOOR SOPHIA ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2021

reserveer nu en krijg een gratis stuk redactie in de bijlage!

Na de zomervakantie gaat het sport-en verenigingsseizoen weer van start. Vlaardingen en Schiedam gaan dan weer actief aan de slag, van korfbal tot dansen of voetbal en van zingen tot kaarten. Om het seizoen goed in te luiden, presenteren Groot Vlaardingen en Het Nieuwe Stadsblad een speciale Themapagina Sport en plezier. Hierin kunt u (nieuw) lesaanbod of diensten promoten en bestaande en nieuwe leden erop attenderen dat het nieuwe seizoen weer begint. TU 2020 USTU USTUS AND VAN 26 AUGUS

WESTL verschijningsdatum 1 september 2021

deadline materiaal 27 augustus 2021

niet fit. Man, vrouw, jong, oud, fit of . Iedereen kan hoepelen leren t Sophia Kinderziekenhuis! Hoepel een uur mee voor he

Ook het plaatsen van gratis redactie bij uw advertentie is bespreekbaar.

Meer informatie en

Vereniging profiteren uiteraard van onze speciale verenigingstarieven!

inschrijven via

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw media-adviseur of bel 0174 - 62 42 12.

www.sportenvoorsophia.nl

Vanwege vakantie is de winkel GESLOTEN! Wij willen u informeren dat het complete team van Jete Woonidee na een jaar keihard werken op vakantie is van 24 juli t/m 5 augustus.

s an Wijnkade 27 Maassluis Govert van Wijnkade 27 I Maassluis 010 - 7858947 I www.jetewoonidee.nl


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

|

17

Ingezonden:

Albeda studenten behalen versneld diploma

Staat VVV voor Vies, Vuil, Vlaardingen?

Veertig studenten van de Albeda Succesklas hebben hun diploma ‘Medewerker secretariaat en receptie’ behaald in maar liefst 12 weken. Tijdens een feestelijke uitreiking kregen ze hun diploma uitgereikt in het auditorium van het voormalige hoofdkantoor van Unilever. Op deze locatie in het District U hebben ze ook hun lessen gevolgd en een groot deel van hun examens gemaakt.

“Zeker twee keer in de week loop ik met mijn prikker door mijn straat in de Oostwijk om het vuil dat anderen neergooien op te ruimen onder het motto: ‘Het is niet mijn vuil, maar wel mijn planeet’. Het is werkelijk een schande hoe asociaal mensen overal bij containers, die nu in onze wijk slechts met een pasje kunnen worden geopend, klein vuil en groot vuil dumpen. Door mijn ervaringen met de prikker, waarbij ik veel plastic, maandverband en mondkapjes opruim, merk ik toch wel dat er in Vlaardingen te weinig prullenbakken zijn. Toen ik jong was leerde mijn moeder mij dat ik, als ik een papiertje had of iets anders, ik dat nooit op straat mocht gooien, maar in mijn zak moest steken en mee naar huis moest nemen. Dat zal wel een ouderwets idee zijn, maar het gebrek aan fatsoen en respect, gezien het asociale dumpen van afval, voor de medemens lijkt op het ogenblik ver te zoeken. In de Oostwijk, in de 2e Leyden van Gaelstraat heeft men welliswaar containers neergezet, maar die zijn dus nu op slot voor mensen die geen pasje hebben. Volgens mij zijn er te weinig containers, of de ruimte die de twee containers op de hoek voor de basisschool staan is te klein voor het grote aantal mensen dat in de naaste omgeving woont. De Gemeente Vlaardingen

Afval wordt naast de containers gezet.

heeft het financieel moeilijk, maar misschien is het mogelijk om nog een extra container te plaatsen of de Ophaaldienst meerdere keren in de week langs te sturen. Op het ogenblik lopen vooral de kinderen van de basisschool die achter de vuilcontainers ligt, grote risico’s in bloederig maandverband of rottend vuil te stappen. De zakken die daar staan worden immers open gepikt door vogels en het vuil verspreid zich door de straat. In Amerika zag ik langs de snelweg borden staan met:”Adopt a highway”, dus ‘adopteer een snelweg’. De bewoners die het dichtste bij de snel-

Foto: Rosemarie Donkersloot

weg woonden, waren verantwoordelijk voor het schoonhouden van de snelweg. Misschien kan de Gemeente Vlaardingen een campagne beginnen met: “Adopteer uw straat” en burgers polsen of die bereid zouden zijn de verantwoordlelijkheid voor het schoonhouden van hun straat op zich te nemen. De Gemeente zou dan prikkers en vuilniszakken aan de bereidwillige burgers kunnen verstrekken. “Nederland is een gaaf land”, zei onze Premier Mark Rutte eens. In Vlaardingen Oost is daar helaas weinig van te merken! Rosemarie Donkersloot

De Succesklas is een versneld maatwerktraject van het Albeda College Economie & Ondernemen. Het is specifiek bedoeld voor studenten van niveau 3 of 4 die om de één of andere reden hun opleiding op Albeda niet kunnen of willen afronden, maar wel voldoende motivatie hebben om in korte tijd een diploma op niveau 2 te behalen. De studenten die worden toegelaten doorlopen een traject van 10 tot maximaal 12 weken. Bijzonder intensief Miranda Hueting, coördinator van de Succesklas: “De motivatie en het zelfbeeld van studenten loopt vaak een flinke knauw op als ze voor hun gevoel falen in hun opleiding. In de Succesklas ervaren studenten weer successen. Door de korte doorlooptijd is de opleiding bijzonder

intensief. Onze studenten moeten binnen 3 maanden namelijk alles afronden wat andere studenten in 1,5 tot 2 jaar doen. Dat is haalbaar doordat ze vaak al een wat hogere vooropleiding hebben. Bovendien bieden we ze een uitgebalanceerde combinatie van stage lopen in de praktijk, examens, lessen in kleine groepen en veel persoonlijke begeleiding gericht op een vervolgopleiding. Maar de belangrijkste factor voor het succes van de Succesklas is toch de inzet van de studenten. Ze moeten echt buffelen en krijgen het diploma niet voor niets.’’ Mooie en leerzame tijd De 21-jarige Denise Ponsen is één van de geslaagden. “Ik was begonnen aan een opleiding verpleegkunde, maar ben mede vanwege corona gestopt. Bij zo’n praktische opleiding is het bijna niet mogelijk om alles digitaal te doen. Gelukkig kreeg ik toen de kans om deel te nemen aan de Succesklas. Ik liep op maandag en dinsdag stage bij Albeda op de locatie Sportlaan. Op woensdag en vrijdag hadden we les op locatie in het district U en op donderdag online les. Het is wel aanpoten om een opleiding van 1,5 tot 2 jaar in zo’n korte tijd te doen. Maar de docenten die hieraan meewerken doen er alles aan om je door die 10 weken heen te ‘slepen’.” Denise is erg enthousiast over het versnelde programma. Ze heeft dan ook maar één

advies voor studenten die de kans krijgen om de Succesklas te gaan doen: ‘’Pak hem aan!’’ Ook studente Kensha Wolff is goed te spreken over het traject. “Het waren 10 leuke en leerzame, maar ook best zware weken. Vanaf dag 1 ben je al intensief bezig met het maken van opdrachten en dat worden er wekelijks meer. Maar dankzij onze mentor en docenten hebben we het goed kunnen afronden. Ze hebben ons allemaal stuk voor stuk de motivatie gegeven die we nodig hadden, waardoor we weer in onszelf gingen geloven. Ik ben dan ook erg blij dat ik heb mogen deelnemen aan de Succesklas. Dat ik nu mijn diploma 2 niveau heb behaald, is echt een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

Denise Ponsen mocht haar diploma niveau 2 in ontvangst nemen. Foto: PR Albeda


18

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Vlaardingen Werkt Voor interessante en leuke banen in de regio Snel bijverdienen en tijd overhouden?

LASSER Wij zijn op zoek naar een lasser die van aanpakken weet! Ben jij of ken jij een persoon die net als onze producten van staal niet kapot te krijgen is? Reageer dan vandaag nog! We hebben een lekkere cappuccino (of zwarte koffie) en thee klaarstaan, en willen graag weten of je samen met ons aan het prachtige metaal wilt werken. Wat verwachten wij van jou: • een gemotiveerde medewerker • we vragen niet om een diploma maar naar iemand die leergierig is • geen 8 tot 5 mentaliteit • je kunt zelfstandig werken • je kunt nauwkeurig en precies werken • je hebt ervaring met lassen

Startpremie € 200,na drie maanden goed bezorgen

Wat hebben wij jou te bieden: • we hebben een leuke compacte groep collega’s • we maken producten op maat, dus elke dag is anders • je komt in de cao kleinmetaal • je gaat hekwerken en constructies lassen • fulltime contract Je werkzaamheden zullen o.a. bestaan uit het lassen van de hekwerken en constructies. Secuur en precies werken is een vereiste. Soms moet je ook de materialen voorwerken dmv zagen, boren, zetten en walsen. Dit houdt in dat je meerdere machines moet kunnen bedienen.

Word krantenbezorger in Vlaardingen • Verdienste ca. € 450,- tot € 550,- per vier weken, afhankelijk van de wijkgrootte • Snel geld verdienen: je bent binnen een paar uur klaar

Groeien en de werkzaamheden uitbreiden is altijd mogelijk. Kijk gerust op onze website voor de producten die we maken: www.schramdelier.nl

• Bezorgen kan van maandag t/m zaterdag

Stuur je sollicitatie naar info@schramdelier.nl

• Minimumleeftijd 15 jaar

Uitzendbureau’s hoeven niet te reageren, wij zijn op zoek naar vast personeel Schram De Lier Lierweg 47 2678 CT De Lier

Bel: 088 013 96 20

krantenbezorgen.nl

Wij gaan groeien! Groei jij mee? Uitgeverij West Media is een uitgever van lokale kranten in Zuid-Holland West en wij zijn aan het groeien. Daarom zoeken wij een commercieel talent dat meegroeit! Wij zoeken een

Commercieel medewerker buitendienst Dit ben jij: • Je kent het verspreidingsgebied als je broekzak. • Je hebt een vlotte babbel en bent prettig in de omgang. • Je spettert van het enthousiasme. • Je beschikt over een gezonde hoeveelheid doorzettingsvermogen. • Ervaring met een verkoopfunctie is een mooie extra. Dit ga je doen: Na een gedegen inwerkperiode ga je zelfstandig op pad. Natuurlijk word je altijd gesteund door een enthousiast en ervaren team. Je adviseert relaties over allround mediaoplossingen in de vorm van advertenties, drukwerk en online campagnes. Je bezoekt ondernemers, onderhoudt contact met verenigingen, stichtingen en instanties en weet wat er speelt in jouw gebied. Kortom; je bent hèt gezicht van Uitgeverij West Media in jouw gebied. Dit zijn wij: Uitgeverij West Media geeft gericht media-advies om doeltreffend te adverteren, zowel in onze kranten, via onze online kanalen of via drukwerk. We zijn geen familiebedrijf, maar zo voelt het qua sfeer wel. We werken hard, maar met plezier. We houden van humor op de werkvloer en er is altijd wel een reden voor taart. Ook ondernemen we regelmatig leuke activiteiten met elkaar. Interesse? Leuk? Leuk! Solliciteer eenvoudig door je cv en motivatie te sturen naar: hr@uitgeverijwestmedia.nl. Vragen? Bel dan Rob Voogd op 06-54695134. Uitgeverij West Media is een jonge uitgeverij van lokale en regionale huisaan-huisbladen, drukwerk en online media. Onze 14 titels zijn samen goed voor een bereik van ruim 300.000 huishoudens. Gecombineerd met onze lokale onlineactiviteiten en de verkoop van drukwerk bieden we onze klanten en lezers en cross mediaal totaalpakket.


21 juli 2021 Groot Vlaardingen

Ingezonden:

Buurtboom met plantenbieb moet blijven! “Op de hoek van de Willem Beukelszoonstraat en de Oranjestraat staat een prachtige boom een Zomerlinde. Buurtbewoners hebben deze boom geadopteerd en er een plantenbibliotheek omheen gebouwd. Een leuk, sociaal gebeuren waardoor al veel kamer- en tuinplanten van eigenaar gewisseld zijn. Op een digitale informatie-avond die werd gehouden op maandag 12 juli over een plan-ontwikkeling voor 8 eengezinswoningen op het huidige parkeerterrein ter plaatse, werd door de gemeente en de toekomstige bouwer aangegeven dat deze boom in de weg staat en daarom gekapt moet worden. Het moet mogelijk zijn de plannen zo aan te passen dat de buurtboom kan blijven staan!” “De omgeving is op geen enkele

manier betrokken geweest bij de planvorming en ziet met lede ogen aan dat (te) veel parkeerplaatsen worden opgeofferd. Deze gezonde, beeldbepalende boom, met sociale functie, moet gered worden. Enkele jaren geleden is er voor dit gebied ook een bouwplan ingediend, toen de omwonenden een advocaat in de arm genomen hadden, vanwege het verlies aan parkeerplaatsen, heeft de gemeente het plan teruggenomen, toen een voor hen nadelige uitspraak dreigde. Nu hebben ze het plan opnieuw ingediend in de hoop dat de advocaatkosten verhinderen dat er op dat punt actie ondernomen wordt. Dat is ze tot nu toe gelukt, maar op dit punt mogen ze dan de omwonenden toch wel tegemoet komen.” Hans van der Gaag

Aanpassen waterpeil Aalkeet Binnenpolder Elke polder in het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft verschillende waterpeilen. ‘Het waterpeil in de sloten, vaarten en singels stemmen we af op het gebruik van het gebied. Zo houden we bijvoorbeeld het waterpeil in een woonwijk lager dan in een natuurgebied waar weidevogels leven’, laat het Hoogheemraadschap weten. ‘We delen de polder daarom op in peilvakken. Wanneer in een gebied de bestemming of inrichting wijzigt of na een aanpassing in het watersysteem, passen we daar het waterpeil zo goed mogelijk op aan. Voor drie peilvakken en een hele polder zijn nieuwe peilbesluiten nodig. Zo voegen we in Polder Berkel twee peilvakken samen, omdat ze in de praktijk hetzelfde waterpeil hebben. Voor een

peilvak bij de Haagse Beek en Mariahoeve in Den Haag leggen we ook het praktijkpeil in een nieuw peilbesluit vast. Voor de Aalkeet Binnenpolder in Vlaardingen en Maassluis herzien we het peilbesluit geheel vanwege diverse ingrepen in het watersysteem en ruimtelijke ontwikkelingen, onder andere in verband met de Blankenburgverbinding. De voorgestelde peilbesluiten zijn afgestemd met de betrokkenen, voor zover het hun belangen raakt.’ Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft ingestemd met de voorgestelde wijzigingen. De ontwerp-peilbesluiten liggen van 13 juli tot en met 24 augustus 2021 ter inzage. Het algemeen bestuur stelt de peilbesluiten op 18 november 2021 vast.

Schiedams fotofestival in teken van onze planeet Het Fotofestival Schiedam (FFS) is een jaarlijks terugkerend festival dat de bezoeker meeneemt op een reis door de hedendaagse fotografie. Dit jaar heeft het festival het thema ‘Our Planet, Our Future’. De veranderingen in de wereld van nu staan hierin centraal. De programmering omvat zowel grote gevestigde namen zoals de fotografen van National Geographic tot jong aanstormend talent. Verwacht een verzameling van verschillende genres. Deze worden geëxposeerd op een vernieuwende manier, in ruimtelijke installaties, anders dan de typische foto aan de muur. De foto’s worden bovendien getoond op een bijzondere locatie in het historische stadscentrum van Schiedam. Our Planet, Our Future. Tegenwoordig staan kwesties als ecologie en menselijke impact over de hele wereld steeds meer centraal. De mens wil een blijvende indruk achterlaten van al het goede dat ze heeft voortgebracht. ‘Toch valt er niet te ontkennen dat wij een ecologisch effect hebben op deze planeet. De effecten worden met de dag zichtbaarder. Neem bijvoorbeeld de huidige klimaatverandering en de stijgende temperaturen op aarde. Het ecologische effect dat zij op de planeet hebben is niet nieuw, maar wordt wel

De programmering van het Fotofestival Schiedam omvat zowel grote gevestigde namen zoals de fotografen van National Geographic (zoals deze foto van de zeehond), tot jong aanstormend talent. Foto: Paul Nicklen

steeds moeilijker te negeren. De impact van de mens bedreigt nu ons bestaan. Zal de stijging van de zeespiegel en de overblijfselen van plastic over duizend jaar nog merkbaar zijn? Of neemt de natuur onze plaats niet gewoon weer over alsof we nooit hebben bestaan?’ Programma De achtste editie van het festival kenmerkt zich door de verfrissende combinatie van verschillende genres binnen de fotografie. Verwacht een vooruitstrevende manier van exposeren met een mix van nationaal, internationaal, opkomende en wereldberoemde namen. Dit jaar exposeert Fotofestival Schiedam exposities van winnaars van de World Press Photo en National Geographic fotografen zoals Lori Nix & Kathleen Gerber, Alain Schroeder, Ralph Pace, Jo-Ann Macarthur, Bence Mate, Luis Tato, en vele anderen. Verder worden de winnaars van

Orgelmuziek, blazoenen bekijken en lekkere dingen

Foto: Frans Assenberg.

Veel festiviteiten sneuvelden in deze coronaperiode, ook de Open Monumenten Dag (OMD). Dat is jammer, want het is in september altijd een mooie gelegenheid gelijkgestemde Vlaardingers en anderen te ontmoeten en te spreken. Maar, sommigen laten zich niet uit het veld slaan en organiseren een OMD-light. Zoals de Stich-

ting Van Peteghemorgel Vlaardingen. Door Frans Assenberg

Het stichtingsbestuur vindt dat, bij monde van voorzitter Ben van der Velde, natuurlijk jammer: “Vooral omdat we op die datum ons orgelboek “Claire-Obscure” wilde presenteren. Dat boek is het resultaat van een bijzondere ontdekking bij de laatste renovatie van het orgel. In de houten pijpen, die in 1764 door Van Peteghem werden gefabriceerd, werden ter afdichting

19

Festival voor de hedendaagse fotografie

Nu alvast noteren: 11 september Open Monumenten Dag

In het midden zien we de oude schoorsteen van de distilleerderij van Van Toor.

|

bladzijden van muziekboeken aangebracht die nu zijn gevonden. Het zijn het natuurlijk geen bladzijden uit muziekboeken, maar toen 200 jaar oude houtsneden! Dus ook in 1764 werd aan hergebruik gedaan. Het is een prachtig boekwerk geworden.” Vanwege dit goede nieuws heeft het bestuur besloten zelf toch een soort OMD te organiseren: “Aad Zoutendijk verzorgt die dag een orgel-youbox. Op verzoek speelt hij werken van verschillende componisten. De Historische Vereniging Vlaardingen wil zich graag vanuit hun nieuwe onderkomen, De Waag op de Markt, presenteren. Het Serviceteam Vlaardingen verzorgt een rondje rond de imposante Grote Kerk, een korte stadswandeling en tevens het beklimmen van de toren. Bovendien is in de nabijgelegen distilleerderij van Van Toor een rondleiding en een proeverij van de befaamde Schelvispekel. Daarnaast serveert de eigenaren van het voormalige restaurant De Elegast een lunch tegen een redelijke prijs. Ook de voedselbank wil graag meewerken met een bezoek aan de Lucaskerk en serveert daar soep. De Oude Hal van het Stadhuis tenslotte is open en er zal uitleg gegeven over de aanwezige Blazoenen. Als alles zeker is, is er een mooie folder beschikbaar en een leuke Strippenkaart. Tegen een klein bedrag is die strippenkaart te koop en op vertoon daarvan krijgt men korting op de verschillende activiteiten en natuurlijk op ons gepresenteerde boek. Open Monumenten Dag kon zich

altijd verheugen in veel belangstelling. Via een landelijk thema wisten de organisatoren een stroom van bezoekers te genereren. Vlaardingen was in dit opzicht altijd een stad met een levendige belangstelling voor historie die tijdens een dergelijke dag breed uitpakte. Succesvol bijvoorbeeld was in 2003 de OMD over boerderijen. Zo trok de prachtige Sarijnehoeve in de Zuidbuurt veel bekijks. Deze uit de 17e eeuw stammende boerderij was grondig gerestaureerd. Hierover kregen de bezoekers tekst en uitleg. Dat zal zonder twijfel ook voor de Blazoenen gaan gelden op de komende OMD. In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een wapenschild. De Vlaardingse blazoenen herinneren aan het Landjuweel van 1616 toen zogenaamde Kamers van Welsprekendheid hier optraden (soort toneel met veel dichtwerk). De leden van de kamers kwamen van heinde en verre en lieten als dank voor de geboden gelegenheid hun blazoenen achter. Vanwege het succes van het Vlaardingse Landjuweel heeft deze stad nu een mooie collectie blazoenen. Naast het prachtige Van Peteghemorgel in de Grote Kerk is een bezoek aan deze historisch wapens meer dan een moeite waard. Het is dan ook raadzaam de datum 11 september reeds nu in de agenda te noteren. Door de actuele coronasituatie dient iedere leuke en interessante happening met beide handen te worden aangegrepen om die te bezoeken.

de ‘Open Call’ bekendgemaakt en wordt het werk van jong Instagram talent geëxposeerd, dat ons een kijkje biedt in de wereld van digitale kunst. Corona proof Het Fotofestival vindt plaats op een bijzondere locatie in het historische stadscentrum van Schiedam. De exposities zijn te zien op het Dirkzwager Terrein, in een enorme loods van meer dan 1600m2. Door de grote ruimte, de extra genomen maatregelen en de aangepaste looproute is het festival veilig te bezoeken. Algemene informatie Het festival wordt gehouden van 29 juli t/m 8 augustus 2021. De openingstijden zijn van 10:0018:00. Op maandag en dinsdag zijn we gesloten. Datum: 29 juli t/m 8 augustus 2021. Locatie: Dirkzwagerterrein, Schiedam. Info: fotofestivalschiedam.nl, kosten: € 4.00,-

Brocante op Buitenplaats Vlaardingen

Brocante op Buitenplaats Vlaardingen Foto: Buitenplaats

De authentieke uitstraling, de historisch aangelegde tuin, en de boomgaard, maken Buitenplaats Vlaardingen tot de perfecte locatie voor een Brocante Fair op 21 en 22 augustus 2021. ‘Geniet van de prachtige ingerichte kramen met de mooiste schatten en vondsten uit lang vervlogen tijden, en proef en beleef de gemoedelijke sfeer op deze locatie midden in het groen. Openingstijden: 21 en 22 augustus 10.00-16.30 uur. Entree: € 3,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Parkeren gratis. Adres: Buitenplaats Vlaardingen, Zuidbuurt 85.


20

|

Groot Vlaardingen 21 juli 2021

Profile for WL Media

GV-2021-07-21  

GV-2021-07-21  

Profile for wlmedia

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded