Page 1

N U

%

UW REGIOMAKELAAR

0152132799

van Veen

6e jaargang 14 augustus 2019

verspreidingsgebied de lier | de lierenaar verschijnt iedere twee weken.

Prijswinnaar

De prijswinaar van het vakantiespel uit de vorige editie van De Lierenaar is bekend, Monique de Zwart is de gelukkige. Zij kan haar prijs, een bon voor MIJN Torpedoloods in Hoek van Holland, ophalen op het kantoor aan de Stokdijkkade 12 in Naaldwijk.

Westland onderzoekt misstanden arbeidsmigranten De gemeente Westland gaat sterker inzetten op het tegengaan en - waar nodig - aanpakken van signalen van misstanden en arbeidsuitbuiting van migranten, afkomstig uit landen als Polen, Roemenië en Moldavië. Een onderzoek onder arbeidsmigranten, ondernemers en uitzenders vormt daarvoor de basis. In de gemeente Westland werken en wonen veel arbeidsmigranten afkomstig uit bovengenoemde landen. “Het is belangrijk dat deze mensen op een eerlijke, gezonde en veilige manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren en daarnaast goede huisvesting hebben”, zo meent de gemeente, die via onderzoek een inschatting wil maken van de aard en omvang van arbeidsuitbuiting binnen de gemeentegrenzen om vervolgens tot een betere aanpak te komen. Daarnaast is de gemeente benieuwd hoe arbeidsmigranten het wonen en werken in het Westland ervaren. Onderzoeksbureau Lexilu is daarom gevraagd een onderzoek uit te voeren onder arbeidsmigranten, ondernemers en uitzenders.

Agenda Dinsdag 20 t/m zaterdag 24 augustus - Bradelierweek Dinsdag 20 en woensdag 21 augustus - Rommelmarkt scouting De Lier Woensdag 28 augustus - Presentatie van natuurfotograaf Jack Schopman bij KBO De Lier Zaterdag 7 september - Open Huis Historische Werkgroep Oud De Lier - Bridgevereniging De Brede Lee organiseert een nieuw bridge-event in de Lier; het ‘Rondje de Lier’.

Tijdens de braderie week hoge kortingen in de braderie kraam op diversen producten

redactie.dl@uitgeverijwestmedia.nl | advertentie.dl@uitgeverijwestmedia.nl

Bradelierweek weer van start Vanaf aanstaande dinsdag barst het feest weer los in De Lier met de start van de Braderlierweek. Vijf dagen lang is het weer tijd voor gezellige activiteiten, leuke feesten en sportieve evenementen. In het voorwoord van de onlangs uitgebrachte Bradelierkrant blikt Piet Voskamp, voorzitter van het Oranje Comité, in eerste instantie even kort terug op vorig jaar. “Terugkijkend op verleden jaar hebben de veranderingen goed uitgepakt; er was minder publiek van buiten Westland, op vrijdag en zaterdag kwam er zo’n 1000 man/vrouw minder naar De Lier en ook het weer werkte mee. Na wat kleine opstartprobleempjes heeft horecaplein Het Rankplein goed gedraaid”, zo schrijft hij. Wel was dit plein het afgelopen jaar meerdere avonden vol en moesten mensen enige tijd wachten om toegelaten te worden. De indeling zal dit jaar worden aangepast waardoor de capaciteit van het horecaplein vergroot wordt. Voskamp verwacht dat er ook dit jaar minder bezoekers van buiten Westland zullen komen. De kermis op het Oranjeplein was afgelopen jaar een groot succes en zal dan ook dit jaar zeker terugkeren. Programma Traditiegetrouw start de Bradelierweek dinsdagmiddag met de wielerronde; de 45e editie dit jaar. Uniek in het Westland zijn de

De Gondelvaart is één van de hoogtepunten van de Bradelierweek.

sprintwedstrijden in De Lier. Zowel bij de trimmers als bij de Elite/ Belofte gaan de beste 27 renners na afloop van hun wedstrijd de strijd met elkaar aan in een sprintwedstrijd over 300 meter. En wanneer de wielerronde rond de klok van 21.30 uur afgelopen is, barst onder leiding van Tim en Faab het feest los in de feesttent. Voor veel bezoekers zal de Braderlierweek weer een feest der herkenning zijn met programmaonderdelen als de rommelmarkt, de zandbak, het darten, de gon-

delvaart, de braderlierloop, de viswedstrijd, het jeu-de-boulen, de kortebaandraverij en natuurlijk de braderie. Zomaar een greep uit het bomvolle programma dat het Oranje Comité weer heeft samengesteld. Optredens De Bradelierweek is natuurlijk niet compleet zonder een aantal knallende feestjes en optredens. Op woensdagavond is het Nederpopavond met optredens van ‘Joost mag het weten’ en Quido

Foto: OC

van der Graaf. Donderdagavond treedt de partyband TOF op en vrijdagmiddag is tijd voor 100% De Lier waarbij de landelijk bekende artiesten Wesley Klein, John West en Lange Frans een optreden zullen verzorgen. Vrijdagavond is er de Foutte Party met dj Franky B en tot slot is er zaterdagmiddag eerst Liers Live en wordt de feestelijke week uiteindelijk afgesloten met het Slotbal onder leiding van dj Robbie. Kijk voor het volledige programma verderop in deze krant en op www.ocdelier.nl.

‘Brons’ voor figuranten Lierse Corsoboot Het eerste weekend van augustus stond Westland en omstreken in het teken van het jaarlijkse Varend Corso. Ook ‘De Lier vaart mee’ was weer van de partij en zij hadden dit jaar gekozen voor een varend circus.

gaf aan het thema ‘WOW!’ De muzikale inbreng van Kwintsheul, Wereldsterren, kreeg van de juryleden de tweede plaats toebedeeld en Dia de los Muertos van Corsoboot Wateringen ontving de

derde prijs in de niet-commerciële categorie. De Johan Huisman Bindersprijs is dit jaar toegekend aan Lily Beelen voor haar arrangement op de Game of Thrones-boot van Van den Bos Flowerbulbs. Deze

Het Varend Corso trok dit jaar 550.000 bezoekers; evenveel als vorig jaar. Het thema voor 2020 is al bekendgemaakt: dat wordt It’s Showtime.

De schuit werd omgetoverd tot circustent met aan de voorkant een grote olifantenkop en op de boot voerden de circusartiesten allerlei gewaagde acts op. Dit laatste werd ook zeker opgemerkt door de jury, want de Lierse boot werd derde in de categorie Figuranten. Winnaar in deze categorie was Dia de los Muertos van Corsoboot Wateringen en het Waterballet van Schipluiden werd tweede. Chinese Draak Honselersdijk ging er dit jaar met de grootste prijzen vandoor. Zowel de publieksprijs als de juryprijs in de categorie niet-commerciële boten viel ten prooi aan de indrukwekkende Chinese Draak waarmee Honselersdijk invulling

boot won ook de eerste prijs voor commerciële boten. De provincie Zuid-Holland met #ditdoetdeprovincie en de gemeente Westland met WOW dit is Westland wonnen respectievelijk de tweede en de derde prijs.

STIJF, MOE OF PIJN? CHIRO PRACTIE

D E L IER

HOOFDSTRAAT 29 DE LIER

De Lierse schuit werd omgetoverd tot circusarena en op de boot voerden de circusartiesten allerlei gewaagde acts op. Foto: Rolf van Koppen Fotografie - Willem de Bruijn

T. 06 - 317 499 66 W W W.C H I R O P R AC T I E D E L I E R . N L


2

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

familieberichten

Kerken De Lier RK Parochie za. 17 augustus 19.00 uur: Eucharistieviering met volkszang.

Lupine uitvaartverzorging Voorstraat 26 2685 EM Poeldijk

zo. 18 augustus 09.00 uur: Woord- en gebedsviering. Voorganger: pastoor J. C. M. Steenvoorden.

Herenstraat 22 2291 BG Wateringen Hoofdstraat 82 2678 CM De Lier

zo. 25 augustus 09.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor St. Caecilia. Voorganger: pastoor J. C. M. Steenvoorden.

0174 - 27.00.90

Kom gezellig winkelen in De Lier! Bekijk voor meer informatie over activiteiten, nieuws en openingstijden de website. redactie@winkellier.nl | www.winkellier.nl | Volg ons ook op Facebook

Nieuwe set

Acryl nagels

vanaf €55,-

Maak een afspraak via: Mariska Moerman 06 12 18 77 22 Kanaalweg 6A 2678 LX De Lier mariskasnailsbeauty.nl

PKN zo. 18 augustus 10:00 uur Feesttent t.o. ‘t Centrum: ds. L.L. van Berkel / ds. G. van Velzen. 19:00 uur Domkerk: ds. J. Henzen (Wateringen/Kwintsheul).

Familieberichten

zo. 25 augustus 09:30 uur Vredekerk: ds. G. de Haan. 19:00 uur Domkerk: ds. B. Schoone.

Familieberichten zijn overlijdensadvertenties, dankbetuigingen, in memoriam en overige familieberichten zoals geboorte,verloving, huwelijk, jubilea en felicitaties. Aanleveren van familieberichten Uiterlijk dinsdag 10.00 uur. Mail: advertentie.dl@uitgeverijwestmedia.nl Telefonische informatie ma-vr 8.30 - 17.00 uur (0174) 62 42 12

Gereformeerde kerk vrijgemaakt zo. 18 augustus 10.00 uur Gezamenlijke tentdienst (Bradelier) 16.30 uur ds. J. Klapwijk (gezamenlijke dienst in Maassluis)

Schriftelijk aanleveren Stokdijkkade 10, Naaldwijk, Vermeldt duidelijk de uitgave, plaatsingsdatum, uw naam- en adresgegevens.

zo. 25 augustus 9.30 uur ds. G.E. Messelink (gezamenlijke dienst in Maassluis) 16.30 uur ds. G.W. Kroeze.

Familieberichten worden alleen geplaatst als verificatie van de afzender mogelijk is. Geef in uw mail aan onder welk telefoonnummer u overdag telefonisch bereikbaar bent. Uitgeverij West Media is niet verantwoordelijk voor eventuele zetfouten.

Spiritueel ontwaken via

SPIRITUALITEIT IN JE DAGELIJKS LEVEN

Minder stress? www.spiritualiteitinjedagelijksleven.nl

GEWO ON

DE SN IN GO

ELSTE

LFKAR TO

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s

• Financieel controller • Storingsmonteurs • Machine operators Kijk voor meer informatie op www.dejongverpakking.com

Wij wensen iedereen een leuke BraDeLier!

N


14 augustus 2019 De Lierenaar

Lierse limmerick Nog één keer… Met woorden spelen gaf hem lol, heel veel bladzijden schreef hij vol. Zijn limericks gaven hem extra plezier. Die gingen vaak over zijn ‘ouwe Lier’. En nu? Adieu, voor Bob Knoll.

Vijf jaar cel voor drugs tussen de kip Een nu 33­jarige Amsterdammer moet vijf jaar de cel in, omdat hij in april drugs probeerde te vervoe­ ren naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs kwamen aan het licht, toen een transportbedrijf uit De Lier aan de bel trok. Op 17 april nam hij contact op met het Lierse transportbedrijf voor een zending naar het Verenigd Koninkrijk. De transporteur vertrouwde de zaak niet en waarschuwde de douane. Die vond tussen de bevroren kip­ penbouten 287 kilo crystal meth en bijna 19 kilo ketamine. Bij doorzoe­ kingen van de woning van de man in Amsterdam en het bedrijfspand in Zwanenburg werd later ook beslag gelegd op administratie en 15.000 euro aan contant geld.

Belangrijke nummers

112

◗ Alarmnummer Als elke seconde telt ◗ Telefoon politie 0900 - 8844 ◗ Misdaad anoniem: 0800-7000 Aangifte kan ook via www.politie.nl ◗ Huisartsen - Dhr. Dupuis, Mw. Fritsch-Jager, Mw. Fens, Kon. Julianalaan 1, 0174-512271. Mw. Van der Sande, Dhr. De Haan, Dhr. Vos en Dhr. de Vries, Van Rijnstraat 20, 0174-523995. Patiënten, die buiten reguliere werktijden dringend een huisarts nodig hebben, kunnen bij de huisartsenpost op de tweede etage van Behandel Centrum Westland Middelbroekweg 2a Naaldwijk terecht. Tel: 638738. www.huisartsenpostwestland.nl. ◗ Apotheek - Apotheek De Lier, Hoofdstraat 80, telefoon 0174-514411. Maandag t/m vrijdag 08.30-17.30 uur, zaterdag 11.00 - 12.00 uur. Buiten deze tijden en voor spoedgevallen: 08002769378. ◗ Bloedafname - Buurt informatiepunt, Hoofdstraat 7-9, ma t/m donderdag 09:15 – 10:15 uur ◗ Weekenddienst dierenartsen - Dierenkliniek ’t Westland, Middelbroekweg 5, Naaldwijk, 624401. Bij afwezigheid: dierenarts D.M. Lammers, Berkstraat 11a, ’s-Gravenzande, 414098. ◗ Buurtpreventie De Lier buurtpreventie.kerndelier@gmail.com ◗ BuurtInformatiePunt De Lier – Hoofdstraat 7 (naast Lunchroom Bijzonder) 2678 CE De Lier. Geopend op: maandagmiddag van 14.00 – 17.00 uur en vrijdagochtend 09.00 – 12.00 uur.

Colofon van Veen

Uitgeverij West Media bv. Stokdijkkade 10, 2671 GW Naaldwijk Telefoon 0174-624212 www.uitgeverijwestmedia.nl Verschijning: tweewekelijks op woensdag Oplage: 5.525 Deadline redactie: Maandag 8.00 uur. Deadline advertenties: Maandag 12.00 uur Aanleveren persberichten en ingezonden brieven: Digitaal aanleveren kan via redactie.dl@uitgeverijwestmedia.nl. Aanleveren advertenties: Digitaal aanleveren vóór maandagochtend 12.00 uur via advertentie.dl@uitgeverijwestmedia.nl. Voor algemene vragen: advertentie.dl@uitgeverijwestmedia.nl.

Niet ontvangen?

BROOS VERSPREIDINGEN

3

Mooie strijd verwacht tijdens kortebaan in De Lier De kortebaan in De Lier belooft op zaterdag 24 augustus een waar spektakelstuk te worden. Zeker wanneer de paarden die het huidige seizoen domineren aanwezig zijn, zal het publiek vele mooie ritten voorgeschoteld krijgen. Mogelijk zijn er ook ‘thuisfavorieten’ op de Hoofdstraat. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur. Het kortebaanseizoen van 2019 kenmerkt zich niet door diversiteit. John de Leeuw, Lindsey Pegram en Bo Sprengers zijn vooralsnog de enige pikeurs die dit seizoen een kortebaan wisten te winnen. Dit komt met name door de daden­ drang van de paarden Eliot Charis­ ma (drie zeges), Doc Holiday (drie zeges) en Ronny Brandt (twee ze­ ges). De liefhebbers van een surprise komen dan wellicht niet aan hun trekken, bovengenoemde ‘cracks’ zorgen wel voor bijzonder veel spektakel. Vooral Eliot Charisma (die een starthandicap heeft van vijf meter) krijgt regelmatig de handen op elkaar. Titelverdediger Ook Dutch Buitenzorg moet extra meters afleggen, maar dat weer­ hield hem er vorig jaar niet van om de kortebaan in De Lier te winnen. Deze zege kwam tot stand nadat tegenstander Birdy de Neuilly in de finale weigerde de draai in de eer­ ste meters te maken en een start­ verbod kreeg. Het was een beken­

De kortebaan in De Lier belooft een waar spektakelstuk te worden.

Thuisfavorieten Lierenaar Peter Aleman schrijft

Officieel startsein voor Eigen Spijs moestuinen Op woensdag 28 augustus wordt moestuinencomplex Eigen Spijs aan Burgerdijkseweg 29 in De Lier officieel geopend. Wethou­ der Karin Zwinkels zal om 16.00 uur het startsein geven voor dit sociaal maatschappelijke initiatief van Ben en Agnes van den Berg. “We zijn hartstikke trots dat onze droom nu werkelijkheid wordt,” stralen de initiatiefnemers. Die dag is Eigen Spijs geopend voor een kijkje, een hapje en een drankje van 16.00 tot 18.00 uur. Geïnspireerd door de eigen erva­ ring van hobby en plezier, en ook die van vader, stelt het echtpaar hun kas beschikbaar voor liefheb­ bers. “We zien en ervaren hoe leuk en zinvol het moestuinieren

Op vrijdagmorgen 13 september kunnen leerlingen van de WSKO Ba­ sisschool ‘t Startblok uit Honselers­ dijk laten zien hoe creatief zij met bloemen zijn. Dit initiatief vindt voor het derde jaar op rij plaats. De or­ ganisatie ziet deze activiteit als een cultureel en creatief leermoment voor de kinderen. In het kader van Open Monumen­ tendag bezoeken de leerlingen die dag de Oude Kerk en maken een rondleiding door de monumentale

kan zijn, dat gunnen we ook an­ deren. We willen een plek bie­ den waar mensen met plezier en met elkaar aan de slag kunnen”, legt Agnes uit. Ze benadrukt het sociale element. “De koffietafel is een belangrijke plek bij Eigen Spijs.” Op 25 kavels van ca. 18m2 kunnen moestuinders zelf hun groenten kweken. Ieder op z’n eigen meters. Eigen Spijs is voor de moestuinders dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Naast ver­ se zelfgekweekte groenten op het bord, zijn ook beweging en gezel­ ligheid onderdelen van de oogst. Meer informatie via www.eigen­ spijsmoestuinen.nl of info@eigen­ spijsmoestuinen.nl of 06­28889234.

(Vredekerk), pastoor Jaap van Steenvoorden (Rooms­Katholie­ ke Kerk) en ds. Gerard van Velzen (Domkerk). Het zingen wordt be­ geleid door Lierse Arco van Dam, samen met zijn band. Na de viering is iedereen hartelijk welkom om samen koffie, thee, frisdrank en wat lekkers te gebrui­ ken. De gewone kerken zijn deze och­ tend in De Lier gesloten. Er zijn 600 stoelen beschikbaar. Iedereen in De Lier is van harte uitgenodigd om deze Bradelierviering mee te beleven.

de Italiaanse ruin in De Lier in ac­ tie. Welke paarden er aan de start ko­ men tijdens de 29ste kortebaan in De Lier wordt bekend op donder­ dag 22 augustus. De NDR verricht op deze dag, na inschrijving, de loting. Het deelnemersveld is ver­ volgens direct te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze website volgt later een uitge­ breide voorbeschouwing met tips.

Werkstukken leerlingen onderdeel NZBT Oude Kerk. In navolging van het the­ ma ‘Nazomeren’ maken ze vervol­ gens een bloemschikking in stran­ demmertjes. Alle werkstukken krijgen een plaats­ je in de tentoonstelling, waar ou­ ders, familie en bekenden deze kunnen komen bewonderen. Voor meer en actuele informatie over de Nationale Zomerbloemen­ tentoonstelling en de openingstij­ den, verwijzen wij u naar de site: www.nzbt.nl.

(advertorial)

Westland Verstandig: Gemeente moet eigenaar blijven van karakteristieke gebouwen in Westland zoals de Noviteit, Hofboerderij, monumentaal deel gemeentehuis ’s-Gravenzande. Wel het beheer en exploitatie uit handen geven, maar zelf bepalen wat er verder met de gebouwen zal gebeuren

Viering als start Bradelier Evenals vorig jaar houden de ge­ zamenlijke kerken van De Lier een viering aan het begin van de Lier­ se feestweek. Dit zal gebeuren op 18 augustus in de grote tent in de Hoofdstraat, tegenover ‘t Centrum. Het belooft een feestelijk uur te worden. Tijdens de viering worden bekende liederen gezongen, sa­ men gebeden en wordt er geluis­ terd naar de bijbel. Het thema zal zijn: ‘Sla je tent op!’ Voorgangers in deze Bradelier­ viering zijn dhr. Leendert Baas (Gereformeerde Kerk Vrijge­ maakt), ds. Lennart van Berkel

Foto: ht

mogelijk zijn Howings Win Win in. In het verleden was Aleman een toonaangevende eigenaar op de kortebaan. Momenteel ligt de focus echter op de langebaan. Trainer Tom Kooy­ man probeerde zijn Howings Win Win al een aantal keer. Vooralsnog zonder succes. Een groep Westlanders onder de naam MTN Stable heeft onlangs Sirox Axe speciaal voor de korte­ baan aangekocht. Mogelijk komt

de ‘kwaal’ van de Fransman die ervoor heeft gezorgd dat hij niet meer in het circuit actief is. Dutch Buitenzorg doet mogelijk wel mee om zijn titel te verdedi­ gen. In 2019 is hij nog niet op dreef. De troef van eigenaar Djimmy Sch­ neider wisselt snelle ritten af met galoppades en liep daardoor nog niet in de prijzen.

De Lierenaar

info@broosverspreidingen.nl Tel. 0174 - 514 508 Tijdens kantooruren bereikbaar. Als u vóór vrijdag 12.30 uur belt, krijgt u de krant nabezorgd.

|

Recent deed CDA Westland het voorstel om de eigendom van de Noviteit en de Hofboerderij af te stoten. Westland Verstandig vindt dat een slecht idee. Beide panden zijn zo karakteristiek en het gebruik is dusdanig verankerd in Wateringen en Monster dat verkoop misplaatst is. Immers daarmee verliest de gemeente iedere grip op alles. De koopopbrengst zal erg laag zijn. Vergelijk het met de verkoop van de gemeentehuizen Wateringen en ‘s-Gravenzande. De laatste brengt -overdracht moet nog plaatsvinden in 2020/2021 350.000,= minus nog veel kosten op, dus bijna niets. In ‘s-Gravenzande is het

natuurlijk onacceptabel dat het oude monumentale deel van het gemeentehuis bijna gratis wordt weggegeven aan een ontwikkelaar. Westland Verstandig is voor behoud van het erfgoed, zij het dat wel de exploitatie en beheer aan derden kan worden overgelaten. Onze burgerkantoren in Naaldwijk en ‘s-Gravenzande zijn in augustus gesloten. U kunt ons wel altijd bellen op 06-53401068 of mailen naar info@duijsens.net.

WESTLAND VERSTANDIG

Zie ook: www.westlandverstandig.nl


4

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

Waar ga je heen voor een verzekeringsadviseur met transportkennis? Misschien verrassend, maar een verzekeringsadviseur die thuis is op de weg, vindt u dicht bij huis. Hemelraad & Keijzer in De Lier is specialist in de transportsector. Al langer dan 30 jaar adviseren wij transportondernemingen en expediteurs in het Westland en daarbuiten over verzekeringen. Wij zijn een betrouwbare gesprekspartner over elk onderwerp. Of het nu gaat om bulkvervoer, gekoelde en bevroren lading, het uitbesteden van transport of vervoerdersaansprakelijkheid, Hemelraad & Keijzer is een betrouwbare gesprekspartner. Wij beschikken over een eigen schadeafdeling. U krijgt een eigen schadebehandelaar toegewezen, uw directe aanspreekpunt, die voor u de schadebehandeling door partijen nauwlettend volgt en zo correct mogelijk de schade zal afwikkelen. Als u wilt weten of wij ook voor u en uw bedrijf een toegevoegde waarde kunnen zijn, dan kunt u altijd een vrijblijvende afspraak met ons maken. BEZOEKADRES HOOFDSTRAAT 86 2678 CM DE LIER POSTADRES POSTBUS 154 2678 ZK DE LIER T 0174 526767 INFO@HEMELRAADENKEIJZER.NL WWW.HEMELRAADENKEIJZER.NL


14 augustus 2019 De Lierenaar

De start van alle afstanden is zoals vorig jaar aan de Veilingweg ter hoogte van vv Lyra. Net als vorig jaar is naast de jeugdloop over 1.000 meter er een tweede jeugdloop over 2.500 meter, waarvan de start een split start is. Het bijzondere hiervan is dat beide jeugdlopen tegelijkertijd starten in twee verschillende richtingen. De strijd barst om 13.00 uur los met de 1000 meter

5

De uitsmijter van de Bradelier

Vier afstanden tijdens de Bradelierloop Zaterdagmiddag 24 augustus vindt de 34ste Bradelierloop plaats. De 5 en de 10 kilometer starten tegelijkertijd om 14.00 uur.

|

voor de jeugd tot en met 11 jaar en de 2500 meter voor de leeftijd 12 tot en met 15 jaar. Dit jaar starten de 5 en de 10 kilometer tegelijkertijd om 14.00 uur. De organisatie hoopt weer vele regionale lopers aan de start te zien. Er zijn al meer dan 150 aanmeldingen binnen via het online-inschrijfformulier op de site www.bradelierloop.nl. Maar het is ook mogelijk om op 24 augustus in te schrijven. Voor de jeugdlopen kan dat vanaf 12.15 uur op het parkeerterrein van vv Lyra en voor de 5 en 10 kilometer is dat vanaf 12.30 uur mogelijk in de kantine van vv Lyra aan de Veilingweg 26 in de Lier. Kijk voor meer informatie op www.bradelierloop.nl. Een ludieke creatie bij de Gondelvaart van afgelopen jaar.

Traditiegetrouw wordt er tijdens de Lierse feestweek op de vrijdagavond weer gefeest op en aan de Lee tijdens de Gondelvaart. door Nancy Tielman

Vorig jaar deden er meer dan 800 atleten mee, waaronder 90 jeugdlopers. Foto: PR

REGELING

Dit jaar kan er op vrijdag 23 augustus weer worden genoten van alle pracht en praal op De Lee. “Het is echt een ware belevenis, al jaren lang, iedere keer weer”, vertelt Arco Poot van het Oranje Comité. “Er zijn nu iets meer dan twintig boten die zich hebben aangemeld en ik verwacht er nog zeker een aantal bij. Vorig jaar deed er een boot of 35 mee.” De Gondelvaart is een van de hoogtepunten van de Lierse feestweek. “Het is zo gaaf, zeker omdat je de boten zowel bij daglicht als in de avond ziet. Zo maak

je het eigenlijk twee keer mee. Ook wat de mensen er weer voor ludieks van maken is geweldig om te zien en ook voor ons iedere keer weer een verrassing. Wij weten ook tijdens de vaart zelf pas hoe de boten eruit zien.” In tegenstelling tot het Varend Corso heeft de Gondelvaart geen thema. “Als je mee wilt doen dan kun je je bij het Oranje Comité aanmelden en geef je het thema en de lengte van jouw boot op, samen met het aantal personen.” De Gondelvaart trekt jaarlijks vele toeschouwers op en langs de Lee. Niet alleen mensen uit De Lier of Het Westland, maar zelfs daarbuiten komen voor de gezelligheid en om te genieten van het spektakel voor het oog. “Dat is zo leuk, je ziet mensen ook verzamelen in de achtertuinen waar de barbecues roken, muziek uit de speakers knalt en de biertjes gedronken worden.”

Foto: OC

Praktische informatie en aanmelden De Gondelvaart start op vrijdag 23 augustus om 18.30 uur. Omdat de jachthaven is verbouwd en smaller is geworden zal het vertrekpunt dit jaar niet vanuit de jachthaven zijn, maar een meter of 50 verderop aan het kanaal om de hoek bij Holstein Flowers. Daar is ook ruimte voor het parkeren van auto’s en fietsen. Wil je nog meedoen? Geef je dan nog snel op! Verzin iets unieks en geef je op met je vriendengroep, buren, familie, sportvereniging of collega’s door een mail te sturen naar: gondelvaart@ocdelier.nl. Vermeld hierin: het thema van de boot, de lengte van de boot en het aantal personen. Er zijn ook mooie geldprijzen te winnen in de categorieen kleine vaartuigen, grote vaartuigen en jeugd.

BRADELIER-KORTING In de BraDeLierweek van woensdag tot en met zaterdag

KUNST KUNST EN EN CULTUUR CULTUUR VERBINDEN VERBINDEN

10KORTING -15% OP ALLE NIEUWE FIETSEN

JE WILT: WESTLANDSE TALENTEN EEN PODIUM GEVEN?

voorradig in onze winkel.

BUURT EN BEWONERS SAMEN LATEN SCHILDEREN?

Heeft u geen nieuwe fiets nodig, maar wel iets om uw spullen in te vervoeren?

KINDEREN EEN ORKEST LATEN VORMEN MET ZELFGEMAAKTE INSTRUMENTEN?

25% KORTING

Een mooi plan maar geen middelen? Met de Regeling Kleine Culturele Initiatieven kan het wel! Voor kleinschalige activiteiten die mensen verbinden door kunst en cultuur. Dit is een regeling van de Gemeente Westland uitgevoerd door Westland Cultuurweb. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op www.westlandcultuurweb.nl.

OP ALLE TASSEN, MANDEN EN KRATTEN!

N.B. DEADLINE AANVRAGEN PROJECTEN 4E KWARTAAL 2019 IS 1 SEPTEMBER!

Hoofdstraat 20, De Lier T 0174 51 11 44 


6

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

Programma BraDeLier ZONDAG 18 AUGUSTUS 10.00 - 11.00 uur 12.00 uur

Bradelierviering; gezamenlijke kerkdienst in de tent tegenover ‘t Centrum. Picknickietstocht vanaf het Rankplein

MAANDAG 19 AUGUSTUS 13.30 - 17.00 uur

Bradelier Bridge Drive Inn in ‘t Anker

DINSDAG 20 AUGUSTUS 13.00 - 21.30 uur 13.00 uur 14.15 uur 16.00 uur 17.00 uur 18.00 uur 18.45 uur 21.00 uur 13.00 - 00.00 uur 13.00 - 17.30 uur 14.00 - 17.00 uur 19.00 - 21.00 uur 20.00 - 00.30 uur 21.00 - 00.30 uur

45ste Wielerronde van De Lier met om: Nieuwelingen, 40km Junioren, 65km Rabo Dikke Bandenrace Mountainbikejeugd Westland Wil Vooruit Regiorenners A&B, 35km Sprint regiorenners Elite beloten - amateurs - Prof B, 80km Sprint elite beloten - amateurs - Prof B Kermisop het Oranjeplein Grais kanovaren vertrek bij de scouing Rommelmarkt Scouing De Lier Rommelmarkt Scouing De Lier Diverse Westlandse bands op het Feestplein Rankplein Tim en Faab in de tent tegenover ‘t Centrum

WOENSDAG 21 AUGUSTUS 09.30 - 11.45 uur 10.00 - 12.00 uur 12.00 - 17.00 uur 12.30 - 17.00 uur 13.00 - 17.30 uur 13.00 - 17.00 uur 17.00 - 00.00 uur 14.00 - 17.00 uur 14.00 - 17.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 19.00 uur 19.00 - 19.30 uur 19.00 - 21.00 uur 20.00 - 00.30 uur 20.30 - 00.30 uur

Stoeptekenen bij Odis Koie-ochtend met het koor De Westlanders in ‘t Anker Tentoonstelling in de Timmerwerf van het LAK De Tuinderij jeu de boules toernooi in de Hoofdstraat Grais kanovaren bij de Scouing Prikkelarme kermis op het Oranjeplein Kermis op het Oranjeplein Rommelmarkt Scouing De Lier Bingo in ‘t Centrum Vijkamp voor de jeugd (8-12 jaar) in de tent tegenover ‘t Centrum Kindermiddag op het feestplein Rankplein met aansluitend zanger Jair de Groot Happy Disco in de tent tegenover ‘t Centrum Rommelmarkt Scouing De Lier ‘zoveel meenemen als je kunt voor 3 euro’ Hitegolf op het feestplein Rankplein met Ricardo Gastano Nederpopavond m.m.v. Joost Mag Het Weten en Quido van der Graaf

Foto: OC de Lier


14 augustus 2019 De Lierenaar

|

7

18 t/m 24 augustus 2019 DONDERDAG 22 AUGUSTUS

09.30 - 11.30 uur 10.00 uur 10.00 - 11.00 uur 11.00 - 12.00 uur 11.00 - 21.00 uur 12.00 - 21.00 uur 12.30 - 19.00 uur 13.00 - 17.30 uur 13.00 - 00.00 uur 13.00 - 18.00 uur 13.30 - 17.00 uur 14.00 - 16.00 uur 14.00 uur 15.30 - 19.00 uur 16.15 - 17.15 uur 19.00 - 19.30 uur 19.15 - 22.00 uur 20.00 - 00.30 uur 20.30 - 00.30 uur 23.45 uur

VRIJDAG 23 AUGUSTUS 09.00 - 11.00 uur 10.00 - 11.00 uur 11.00 - 12.00 uur 11.00 - 19.00 uur 12.00 - 19.00 uur 12.00 - 14.00 uur 13.00 - 00.00 uur 13.15 - 13.45 uur 14.00 - 15.00 uur 14.00 - 18.30 uur 15.00 - 19.00 uur 18.30 uur 20.00 - 01.00 uur 20.30 - 01.00 uur

Zandbak voor de jeugd nabij de tent tegenover ‘t Centrum Vossenjacht voor de jeugd (7-12 jaar) bij de tent tegenover ‘t Centrum Timmeren voor kinderen in De Timmerwerf Timmeren voor kinderen in De Timmerwerf Braderie in de Hoofdstraat Tentoonstelling in de Timmerwerf van het LAK Liers dartoernooi met aansluitend een optreden van de band Try Oud op het feestplein Rankplein Grais Kanovaren bij de Scouing Kermis op het Oranjeplein Beachvoetvolley toernooi op het strand nabij de feestent tegenover ‘t Centrum Prijsklaverjassen en Jokeren in ‘t Anker T- shirts beschilderen Boegsprietlopen over de Lee Borreltje en babbeltje met de Westlandse rock-coverband Source in de feestent tegenover ‘t Centrum Bierpul schuiven in de feestent tegenover ‘t Centrum Happy Disco in de tent tegenover ‘t Centrum Beachvolleybal op het strand nabij de feestent tegenover ‘t Centrum Feestavond op het Feestplein Rankplein met dj Jérome De Tuinderij Party avond met Partyband TOF in de feestent tegenover ‘t Centrum Nachtpuzzeltocht, vertrek bij de bus van het Oranje Comité. Tot 03.00 uur kunnen de formulieren worden ingeleverd.

Viswedstrijd bij de brug Markenborgh /Wipmolen Timmeren voor kinderen in De Timmerwerf Timmeren voor kinderen in De Timmerwerf Braderie in de Hoofdstraat Tentoonstelling in de Timmerwerf van het LAK Bradelier brunch in ‘t Anker met muzikale medewerking van Peter Pronk Kermis op het Oranjeplein Dansdemonstraie van SV De Lier Kindershow: De Twizzelitasische Ameezingshow Optredens van dj Norman en MC I See, Rob en MC Joe en Bass Chaserz en MC I See op het feestplein Rankplein 100% De Lier met optredens van o.a. Roy van der Sar, Wesley Klein, John West en Lange Frans Gondelvaart door de Lee dj Cor en dj Galaga en het Feesteam op het feestplein Rankplein Foute Party met dj Franky B in de tent tegenover ‘t Centrum

ZATERDAG 24 AUGUSTUS 09.00 - 12.00 uur 09.30 uur 10.00 uur 10.00 - 10.15 uur 10.00 - 16.00 uur 10.30 uur 11.00 - 11.15 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 18.00 uur 13.00 - 15.30 uur 14.00 uur

14.30 - 16.00 uur 15.00 - 20.00 uur 20.00 - 01.00 uur 20.30 - 01.00 uur

Rommelmarkt voor de jeugd in de Hoofdstraat Vertrek Power Walking Tocht Vertrek motortoertocht Vertrek wandeltocht Tentoonstelling in de Timmerwerf van het LAK Vertrek toertocht Oldimers Vertrek toertocht brommers Kermis op het Oranjeplein Kortebaandraverij 34e Bradelierloop The old school style met de dj’s Lip DJ en MC I See, Darkraver en MC I See en dj Mingo op het feestplein Rankplein Tonnetje steken in de Hoofdstraat Liers Live met diverse Westlandse optredens Optreden van dj Mingo, dj Jeroen Post en Ouwe Jongens Krentenbrood op het feestplein Rankplein Slotbal met DJ Robbie in de feestent tegenover ‘t Centrum


8

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

Boottocht langs bijzondere bunker

Voor aanleg en onderhoud Heulstraat 22, 2678 TE De Lier www.tankehoveniers.nl

VERSE KIPPE N POTEN 2E 500 GRAM

Pariculier vraagt goede tweedehands tourcaravan te koop mob: 06-25072097

GRA TIS

KIPSC HIJVE N

3+1 GRA TIS GRILL WORS T NATU REL 100 GRAM

Condens tussen uw dubbelglas ? Glasschade ?

Tel. 0174 - 21 27 22 Bel voor een vrijblijvende prijsopgaaf.

€ 1.35

VRUC HTEN SALAD E 100 GRAM

€ 1.20

Van onze noten en pinda bar NIEUW NIEUW

SPO RTM IX 100 GRAM € 2.30

Uit onze kaas hoek

GOOI SE PIKA NTE KAAS 500 GRAM

Glas- en Schildersbedrijf Vlotlaan 103, 2681 TW Monster Tel. 0174 - 212722

€ 7.50

Op de bunker is de plaats van de camouflage nog te zien.

Foto: AWM

Geldig op 15-16-17 augustus ’19 @slagerijdebruin.nl

Slagerij De Bruin

SPECTACULAIRE BRADERIEKORTINGEN! Tot wel 20% koring op winkelmodellen van o.a. Koga, Giant en Sparta. Ook diverse acies met accessoires en onderdelen. Hoek van Holland Prins Hendrikstraat 241, 3151 AJ Hoek van Holland Tel. 0174-382318 E-mail: hvh@kleijntweewielers.nl Onze merken: GIANT - KOGA - SPARTA - QWIC - BSP - POINTER - ALDO

in Hoek van Holland een vergelijkbare bunker in gebruik. Dit is een bunker van het type 625b Deze bunker van het museum is op aantal kleine details anders. Zo is de bunker in Hoek van Holland in de tankmuur gebouwd, is de nabij verdediging gespiegeld en zit de waarnemingspost op een andere locatie. De bunker in Hoek van Holland is regelmatig met verschillende arrangementen te bezoeken. Op zaterdag 31 augustus en 14 september vindt de boottocht plaats. Met zowel de korte als de lange boottocht wordt deze locatie bezocht. Meer info en reserveren via de website www.atlantikwall-museum.nl/rondleidingen--excursies.html.

EEN GEZO NDE NOTE NMIX

Tevens levering van o.a. dekoratief glas isolatieglas glas in lood / koper en brons

J. van den Ende

Tijdens de boottocht die het Atlantikwall-museum organiseert over de tweede tankgracht wordt een bezoek gebracht aan de grootste geschutsbunker van het landfront. Dit is bunker type 625 die gebouwd was voor een 7,5 cm PAK 40 kanon. PAK staat voor ‘Panzerabwehrkanone’. Deze geschutsbunker lig verscholen in het Westland op particulier terrein en normaal is deze bunker niet te bezoeken. Speciaal voor de boottocht van het Atlantikwall-museum mag men met museumgids het terrein betreden voor een uitleg ter plaatse. Leuk detail is dat op de bunker de originele camouflage nog zichtbaar is. Het Atlantikwall-museum heeft aan de Badweg

De Lier Kerklaan 4a, 2678 SV De Lier Tel. 0174-235013 E-mail: delier@kleijntweewielers.nl

Meer jongeren doen vrijwilligerswerk dankzij traineeship Het unieke project Vrijwillig Traineeship voor Westlandse jongeren (16 tot 25 jaar) is een succes. Voor een duur van een half jaar zijn inmiddels 16 jongeren bij drie verschillende maatschappelijke organisaties aan de slag (gegaan). Zij krijgen hiervoor een bescheiden vergoeding en opleidingsbudget om zich te ontwikkelen. Van de 16 deelnemers geeft tot nu toe 30 procent van de deelnemers aan vrijwilligerswerk te blijven doen wanneer het project stopt. Daarnaast zijn meerdere deelnemers doorgestroomd naar een betaalde baan en volgen de deelnemers verschillende cursussen zoals een cursus EHBO en Spreken in het Openbaar. Hiermee zijn de vooraf gestelde ambities van het samenwerkingsver-

band tussen Vitis Welzijn (projectleider), ‘s-Heeren Loo en FC s’-Gravenzande ruimschoots gehaald. Het vrijwillig Traineeship heeft als doel jongeren maatschappelijk te betrekken en te motiveren om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast wordt de deelnemer gestimuleerd zichzelf tijdens het Traineeship te ontwikkelen. Daarom heeft elke deelnemer zijn eigen leerdoelen binnen het project. Nieuwe lichting In september gaat een nieuwe lichting deelnemers voor een half jaar aan de slag bij de drie partnerorganisaties. Wat zij gaan doen? Onbekend. Dat bepalen zij namelijk zelf. Wil je meedoen aan het Vrijwillig Traineeship? Of heb je als (maatschappelijke) organisatie interesse in het project? Neem dan contact op met Manon Zwinkels via m.zwinkels@vitiswelzijn.nl of kijk op www.vrijwilligtraineeship.nl.

Jarig Johannes Aengenent was pas een jaartje Bisschop van Haarlem toen hij op maandag 12 augustus 1929 de parochie H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier officieel oprichtte. De eerste pastoor van de nieuwe Rooms Katholie-

ke Lierse parochie was pastoor Van Rooy. Het betekent dat we per heden weer een 90-jarige in onze dorpskern hebben. De krasse knar doet gelukkig voor iedereen nog volop mee.

Wat nu? Wat te doen als je keurig op tijd je stoeltje in de graskant langs de route van het Varend Corso hebt uitgeklapt en je moet wachten? Wat doe je als de temperaturen buitenshuis aanmerkelijk hoger zijn dan die binnen worden gemeten? Wat doe je als de jou toevertrouwde vakantiekat er ook vakantie op na lijkt te houden door even niet aanwezig te zijn op het moment dat jij er wel bent voor de dagelijkse voedselceremonie? Om te voorkomen dat het bekijken van de binnenkant van je ogen meer tijd in beslag gaat nemen dan eigenlijk gezond is, besluit je een krant eens zeer nauwgezet te lezen. Even niet alleen maar koppensnellen, niet alleen de voor jou bestemde informatie lezen, maar gewoon alles lezen. En daar is het geweldig mis gelopen. Op de helft van één pagina van een landelijk dagblad las ik: Aboerjania, Roemeratoe, Pleguezuelo, Espinosa, Cantalapiedra, Nakamura, Zekhnini, Boscagli, Gakpo, Koselev, Carbonell, Ninaj, Karjalainen, Sugawara, Boadu, Guwara, Bannis, Kökçü, Dervisoglu, Rayhi, Harroui, Czyborra, Osmari, Szöke, Ejuke, Akujobi, Dresevíc, Pachonik, Opoku, Soranio, Tahiri, Quasten, Sopic, Matusiwa, Karavajev, Doekhi, Obispo, Musonda, Matavz, Mazraoui, Tagliafico, Nakayama, Vrousia, Lionch, Pavlidis, Midtsjö Waar hebben we het over? Nog nooit heb ik dankzij de ingeschakelde spellingcontrole zoveel woorden achter elkaar onderstreept zien worden. Nog nooit heb ik zoveel adviezen gekregen voor aanpassingen van de onderstreepte woorden. Lachwekkende voorstellen die eigenlijk ‘vroegen’ om gepubliceerd te worden. Die soms zo passend waren. Maar ik heb me bedwongen. Daarbij werd ik gesteund door de roeptoeter vanaf de eerste boot van het corso, door de uitgeputte hittegolf, maar bovenal door het gemiauw. Waar kwam dat geluid vandaan? Ik kwam terug in de harde realiteit. Het voetbal in de Nederlandse eredivisie is aan verandering onderhevig. Voor miljoenen worden de spelers voor de Nederlandse competitie over de gehele wereld opgespoord. Ik dacht dat het door de herinvoering van grasvelden kwam, door de nieuwe ballen en door de VAR. Niets van dat alles. Het komt door de voetballers zelf. Die hebben allemaal hun naam veranderd. Of heb ik nu toch nog last van nawerkingen van te hoge temperaturen? Hoewel… nog even volhouden en doorlezen. Boekestijn, Voskamp, Van Muyen, Van Leeuwen, Kester, Verbaan, Koole, Dijkstra, Hoogerbrugge, Van Dasler, Hulsebosch, Onck, Snikkers, Van Geest, Herbert, Van Spronsen, De Roo, Van den Berg, Valstar, Van Wingerden, Ridder, Sevinga, Lagerwerf, Van der Hak. Dat is andere koek. Inderdaad, de lokale VALTO-koek. Daar zitten geen miljoenentransfers aan vast. Ga komend seizoen daar maar een ietsje meer naar kijken. Die spelen alle wedstrijden in de overgang(sklasse). W.E. Sterlee


14 augustus 2019 De Lierenaar

Vierde editie Rijk Zwaan korfbalderby’s De vierde editie van de Rijk Zwaan korfbalderby’s is ook dit jaar weer het startsignaal voor het nieuwe korfbalseizoen. Op 17 augustus strijden de seniorenselecties van de vijf regioclubs in een aantal oefenwedstrijden tegen elkaar. Deze zomer is Valto uit De Lier het decor van de derby’s, die er in de competitie dit veldseizoen niet van komen. De winnaar wordt bepaald door een formule, op basis van het aantal gescoorde doelpunten en het aantal gewonnen wedstrijden. De winnaar krijgt de eer van de regio voor een jaar. In deze samenwerking tussen de clubs uit de regio is ook de jeugd

erg belangrijk. Door de late vakanties in combinatie met de vroege start van de voorbereiding is besloten de A-junioren en B-aspiranten op een later moment in het jaar bij elkaar te brengen. Het doel van Rijk Zwaan korfbalderby’s is naast het opzoeken van samenwerking en het spelen van de eerste oefenwedstrijden, ook het delen van kennis en het korfbalniveau binnen de regio omhoog te brengen, waarbij naast de senioren ook de jeugd wordt meegenomen. Voor meer informatie en speelschema, zie https://korfbalderbys. nl/.

De winnaar krijgt de eer van de regio voor een jaar.

Foto: Mieke van Leeuwen

Afval gedumpt in Kraaiennest In het recreatiegebied het Kraaiennest in Schipluiden, vlak tegen De Lier aan, heeft een inwoner uit De Lier zondagochtend een grote berg afval aangetroffen. Het afval is vermoedelijk gedumpt. Het leek alsof er een papiercontainer is gelost, want er zitten veel kartonnen dozen bij. Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben het afval maandag grotendeels opgeruimd. Boswachter Lieke Verhoeven laat tegenover de WOS weten dat er bonnetjes tussen de kartonnen dozen zijn gevonden. “Mogelijk is dat een aanwijzing naar de dader.” Verhoeven baalt van de dumping. “Dit zijn extra kosten die wij maken, dat gaat ten koste van het beheer van het natuurgebied.” Mocht de dader worden gevonden, dan worden de kosten op hem of haar verhaald. Dat kan, omdat het een

strafbaar feit is. “We maken een proces-verbaal op. De hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van de omvang van de schade en de kosten die wij hebben moeten maken om het op te ruimen.” Staatsbosbeheer beheert meerdere natuurgebieden in de regio. Afvaldumpingen zijn aan de orde van de dag. “Dat gebeurt vaak buiten het zicht op parkeerplaatsen en ‘s nachts. De mensen weten heel goed dat dit niet mag”, aldus Verhoeven. Medewerkers kwamen de gekste dingen tegen. “Van matrassen tot witgoed; bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten. Maar ook palets met laminaat en bouwafval.” Toezichthouders surveilleren op regelmatige tijden ‘s avonds in de natuurgebieden. Ook is er goed contact met politie en gemeente. Zo moeten dit soort zaken zoveel mogelijk worden voorkomen.

Lezers schrijven Onkruidweide rotonde Sportlaan Het Comité ‘Versier De Lier’, liet een aantal jaren geleden een Lier plaatsen op de rotonde Sportlaan. Ook kreeg het de verplichting van de provincie na goedkeuring van het plan om die gedurende drie jaren vanaf 2014 in te richten en te onderhouden. Het comité heeft die jaren, met medewerking van hoveniers, de middencirkel schoon gehouden ondanks het vele woekeronkruid waaronder heermoes. In 2018 was het contract afgelopen en de zorg lag en ligt dus weer bij de provincie. In dat jaar heeft het comité veel maatregelen genomen om de rotonde, als blikvanger bij de ingang van ons dorp, vrijwillig te onderhouden. In het najaar 2018 hebben we aan de provincie gemeld dat we een hoveniersbedrijf hadden ingeschakeld om de ro-

|

9

De Lier is de finale van het Westland Klassement Op dinsdag 20 augustus wordt voor de 45e keer de wielerronde van De Lier georganiseerd. Remco Schouten verdedigt zijn leiderspositie in het Westland Klassement en kan bij een goed resultaat de winnaar worden. Een week later bij het laatste Westlandse criterium in Naaldwijk gaan er geen Elite/Beloften/Amateurs/ Profs B van start zodat in De Lier deze prijs de definitieve winnaar krijgt. Waar andere wielercomité’s met het vooraf inschrijven met name Nieuwelingen en Junioren te kampen hebben met minimale aanmeldingen is De Lier een buitenbeentje. Een 35 Nieuwelingen, 25 Junioren en 62 Elite/Beloften/Amateurs en Prof B. hebben zich al aangemeld. “Je hoort ons ook niet klagen”, beaamt voorzitter Frans van Dijk van het wielercomité De Lier. “Renners hebben nog een paar dagen om zich in te schrijven. Al blijf je afhankelijk met een buitensport van het weer. Zeker als de weersvoorspelling slecht is blijven coureurs gemakkelijk weg. Daar gaan we maar niet vanuit. Al hebben wij wel onze gedachten laten gaan over een ander programma, maar daar willen wij nog niet op vooruit lopen. Eerst de 45ste editie van de wielerronde van De Lier maar even afwachten hoe dat verloopt.” Premiepot Het parcours in De Lier is 1220 meter lang met vier bochten en twee bruggen. Waarvan de brug aan de Kerklaan fungeert als berg. De coureur die daar de meeste keren als eerste passeert krijgt de originele bolletjes trui die Van de Berg Ruimteschepper sponsort om de schouders gehangen op het podium. Het Westland Klassement bij de regio renners met 10 eindprijzen heeft in Jan van Veen Elektra uit Naaldwijk een sponsor. De sprintwedstrijden van de 27 beste coureurs in de uitslag bij de Regio Renners en de Elite/Beloften worden gesponsord door Olsthoorn Kassenbouw en Kassensloop uit De Lier. Met de overige premies tijdens de koers is er genoeg te verdienen voor de deelnemers met een goed gevulde premiepot in De Lier.

Dinsdag gaat de 45 editie van de Lierse Wielerronde van start.

Startgeld Naast Frans van Dijk maken Jos Verbeek, Jacco van der Mark, Gerrit Solleveld,. Arjan Noordam en Jacco Flach deel uit van het wielercomité De Lier. Waar Niels Koole het technische gedeelte voor zijn rekening neemt. Op het grote scherm worden de sponsoren vermeld die een financiële bijdrage hebben geleverd. Het Lierse Wielercomité maakt een uitzondering met het geven van startgeld. Bij de B-trimmers krijgt bij hoge uitzondering Ron de Raaij lid van het Wielercomité Wateringen als hij van start gaat startgeld. “Ik was in Wateringen bij Profronde Westland en we hadden het over startgeld”, is de uitleg van Frans van Dijk. “Ron zei dat hij bij de Regio Renners B fietst en nog nooit startgeld had gekregen. Waarop ik hem uitdaagde dat als hij in De Lier van start gaat hij bij hoge uitzondering van ons startgeld ontvangt.” Meewerken Ook de deelnemers aan de Rabo Dikke Banden Race kunnen een prijs verdienen. Vele kleinere prijzen en de hoofdprijs is een door Vijverberg Fietsen beschikbaar gestelde fiets. Na afloop van hun koers is de verloting in Het Centrum met als voorwaarde dat degene met het lotnummer wel aan-

Foto: OC De Lier

wezig moet zijn. Om het geheel op te fleuren geeft Mad Shines een show voor de jeugd in Het Centrum aanwezig om de kinderen te vermaken en zij kunnen bij Galati een ijsje gaan halen. De mannen die het podium weten te halen worden met een doos gezond, door Rijk Zwaan beschikbaar gesteld, beloond. De start en finish zijn in de Hoofdstraat ter hoogte van AdFysio, waar de EHBO en het Rode Kruis deze dag beiden hun intrek nemen. Vervolgens draaien de renners het Blijenburg op en via de Kerklaan komen de coureurs weer in de finishstraat. Inschrijven en rugnummers halen is in Het Centrum in de Hoofdstraat waar ook deelnemerslijsten verkrijgbaar zijn. De renners kunnen zich omkleden bij Actief & Gezond Westland aan de Veilingweg en als rondearts fungeert dokter Blom. Het wielercomité hoopt weer op de medewerking van de bewoners in en aan het parkoers om het autovrij te houden. “Dat gaat alle jaren super, de mensen werken goed mee. Ik verwacht ook dit jaar geen problemen”, stelt voorzitter Frans van Dijk.”Na afloop van de wielerronde is er nog een gezellige bijeenkomst in Het Centrum voor sponsoren, wielercomité’s, vrijwilligers en genodigden.”

Demonstratie kunstenares in De Timmerwerf

tonde op te knappen. De rekening meegestuurd. Wij zouden dan ook nog honderden bloembollen planten voor onze rekening. Tot zover onze acties. Op 22 oktober 2018 kregen we bericht van de Juridische Expertise van de provincie dat we dat niet mogen doen omdat we geen ontheffing meer hebben om de rotonde in te richten en te onderhouden. We hebben de laatste maanden vaak te horen gekregen dat we weer nodig onderhoud moeten plegen. Maar zoals boven omschreven mogen we dat niet meer. De taak ligt bij de provincie, bij de Dienst Beheer Infrastructuur. Namens het Comité Jan M. van Dijk, vz. Fototechniek en collage hebben geleid tot bijzondere kunstwerken.

Foto: MDT

Edith Smit is al enige tijd een bekende in de expositie van Lierse Amateur Kunstenaars, maar haar kunstenaarschap dateert van veel langer geleden. Edith maakte aanvankelijk textielkunst, maar heeft zich voortdurend ontwikkeld en zich op verrassende gebieden begeven. Van haar hand hangen twee grote werken op zolder, waarin fototechniek en collage hebben geleid tot bijzondere kunstwerken. Edith staat op zaterdag 17 augustus van 12.00 tot 16.00 uur in de werkplaats met meer van haar werk. Iedereen is welkom om met haar van gedachten te wisselen of vragen te stellen over haar werk. De toegang tot de expositie is vrij. LAK-expositie tot 31 augustus elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum De Timmerwerf, Hoofdstraat 63 in De Lier,


10

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

van Veen

VOETGratis attentie KLACHTEN?

Gratis bij afspraak aankoop registerpodoloog

www.ďŹ nnamic.info

van Veen

Lopen op Finnamic gaat makkelijker door de unieke rolzool. Deze rolzool voorkomt en verhelpt voorvoet- en hielklachten.

Smal tot extra breed: maat 36 - 49

Finnamic maakt het bewegen soepeler en aangenamer. Zowel bij staan als gaan is er een voort-durende dynamiek van de hiel naar de tenen. Vanzelfsprekend kunt u het superzachte FinnComfort voetbed ook omwisselen voor uw eigen, op maat gemaakte steunzool. 10% korting voor leden van Careyn, Florence, Vierstroom

8,7 8,7

427 recensies

444 recensies

AlGediplomeerd zeven jaar op rij de beste!team voetkundig

Voetklachten? Een gratis3D kopvoetenscan. kofďŹ e of thee bij Gratis

binnenkomst! Pedicure aanwezig. Openingstijden: Ma. 12.00 - 17.30 uur, di. t/m vr. 9.30 - 17.30 uur, za. 9.30 - 17.00 uur

BETERLOPENWINKEL Laan van Wateringseveld 73 2548 BK Den Haag 070 - 309 9058 www.denhaag-beterlopenwinkel.nl

www.meindl.nl

n ee r e d e i Wenst een fijne ! r e i L e D a Br


14 augustus 2019 De Lierenaar

|

11

Lierse bloemenkunst in Kasteel Groeneveld Van 14 tot en met 22 septem­ ber veranderen alle kamers van Kasteel Groeneveld in Baarn in ware bloemen­ zeeën. In alle stijlkamers, maar ook buiten op het ron­ deel en in de tuin presente­ ren toparrangeurs florale kunstwerken. Zuidkoop heeft de eer om dit prachti­ ge evenement te coördine­ ren onder artistieke leiding van Koos Zuidgeest. Naast de coördinatie van dit eve­ nement zorgen de desig­

ners van Zuidkoop voor de make­over van 6 van de 18 locaties in en om het kas­ teel. De twaalf andere loca­ ties worden verzorgd door toparrangeurs, welke vanuit geheel Nederland geselec­ teerd zijn. Er worden meer dan 30.000 bloemen en planten gebruikt waaronder de Anthurium, Nerine, Chry­ sant, Lisianthus, de Avalan­ che roos, Calla, Freesia, Amaryllis, Gloriosa, Celosia en Gerbera, maar ook zo­

merbloemen, herfstasters, Vanda Orchideeën en witte Zonnebloem. In de keuken worden kunstwerken ge­ exposeerd waarin alleen eetbare bloemen, groenten en fruit zijn verwerkt. Daar­ naast worden er in één ka­ mer objecten getoond die geheel van blad gemaakt zijn. De expositie is alle da­ gen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en tickets: https://zuidkoop. nl/bloemkunst_2019.

Zaterdag 31 augustus gaat de nieuwe lunchroom ‘de Koffiekriebel’ open! De eerste week vanaf de opening geldt de volgende acie:

Koffie met gebak naar keuze voor maar

€ 1,95!!

Kom jij gezellig langs? Samen met de Lentekriebel staan we op de Bradelier! De Koffiekriebel staat er met lekkernijen, goede koffie en meer! De Lentekriebel heet in de aanbieding: bij aankoop van twee bolchrysanten, krijgt u de derde grais!

Er worden meer dan 30.000 bloemen en planten gebruikt.

Foto: Nico Alsemgeest

Volg ons op Facebook en Instagram! Instagram: @lentekriebel_delier @dekoffiekriebel Facebook: @lentekriebeldelier @lunchroomdekoffiekriebel

‘Westlandse namen moeten op Holocaustmonument’ De gemeente Westland moet verantwoordelijkheid nemen voor de Westlandse slacht­ offers van de Holocaust en hun namen op het nieuwe Amsterdamse Namenmonu­ ment adopteren, dat vinden de fracties van D66 en CDA Westland die daarover schrif­ telijke vragen stellen aan het college van B&W. Benjamin Hofland, D66­frac­ tievoorzitter: “Na jaren van strijd komt er in Amsterdam een monument voor alle

Holocaustslachtoffers die geen graf gebben. Een aan­ tal gemeenten in Nederland adopteert de namen van mensen die in hun gemeente zijn geboren en weggevoerd zijn. Wij vinden dat Westland dat ook moet gaan doen om deze mensen blijvend te her­ denken.” “Volgens de namenlijst zijn er 51 slachtoffers geboren in Wateringen, Naaldwijk, ‘s Gravenzande en Monster”, zegt CDA­raadslid Cor van

der Mark, “dat zijn Westlan­ ders waarvan we de namen eigenlijk niet mógen verge­ ten. Op deze manier verge­ ten wij en toekomstige gene­ raties ze zeker niet meer.” In Naaldwijk en Monster zijn al Stolpersteine geplaatst om weggevoerde Westland­ se gezinnen te herdenken. D66 en CDA willen graag dat Westland ook deze volgende stap neemt in het bewaren van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Belgische tenor geeft zomeravondconcert in ‘t Woudt Op zaterdag 17 augustus om 20.00 uur geeft het fan­ tastische ensemble A Noc­ te Temporis, dat bestaat uit tenor Reinoud van Meche­ len, fluitiste Anna Besson, gambist Salomé Gasselin en klavecinist Marc Meisel, een Zomeravondconcert in de kerk van het dorpje ‘t Woudt. Reinoud Van Mechelen, samen met Anna Besson oprichter van A Nocte Tem­ poris, behaalde in 2012 zijn Master diploma op het Ko­

Het ensemble A Nocte Temporis.

ninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Dina Grossberger. In 2017 werd hij bekroond met de presti­ gieuze Caecilia Prijs als Jon­ ge Musicus van het Jaar van de Vereniging van de Belgi­ sche Muziekpers. Reinoud geeft concerten op belang­ rijke internationale podia en werkt samen met gere­ nommeerde ensembles en dirigenten zoals o.a. Philip­ pe Herreweghe en William Christie. A Nocte Temporis komt met

Foto: PR

het programma ‘Erbarme dich’ met werken van Jo­ hann Sebastian Bach. Erbarme dich doet velen denken aan de bekende alt­ aria uit de Matheuspassie van J.S. Bach. Het is echter ook een aria voor tenor en traverso uit Cantate BWV 55. Reinoud Van Mechelen en fluitiste Anna Besson heb­ ben rond deze aria en en­ kele andere aria’s van Bach een programma samenge­ steld waarin de stem en de fluit, ondersteunt door de viola da gamba en het klave­ cimbel, de dialoog aangaan. Ook worden er door de ver­ schillende instrumenten so­ lowerken gespeeld. Kaarten kunnen vooraf gereserveerd worden via www.concertentwoudt.nl. De gereserveerde kaarten kunnen vanaf 19.00 uur, op de avond van het concert, opgehaald worden in de hal van de kerk. De toegangs­ prijs voor dit avondconcert is € 20,­ inclusief een drank­ je in koffiehuis ‘De Hooi­ berg’. Voor meer informatie: info@concertentwoudt.nl.

Renault CLIO Hatchback Limited

Autohaag Zeeuw Uitzwaai Editie!

Van € 18.990,- voor

€15.990,-

1

óf alleen bij Autohaag Zeeuw Private Lease vanaf € 289,- p.mnd.2

Naaldwijk Klompenmakerstraat 30, tel. (0174) 21 03 30 1. Vanafprijs betreft de Renault CLIO Hatchback TCe 90 Limited inclusief € 3.000,- Autohaag Zeeuw voordeel. 2. Vanaftarief o.b.v. Renault CLIO Hatchback TCe 90 Limited. Looptijd van 60 maanden, 10.000 km/jaar. Inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, allriskverzekering (eigen risico € 450,- op casco), onderhoud, reparatie & banden, vervangend vervoer na 24 uur, pechhulp Europa, afleverkosten, btw en administratiekosten. Kosten voor wassen, brandstof en updates van een eventueel navigatiesysteem zijn niet inbegrepen. De max. meerkilometerprijs per km bij vanaftarief is € 0,06, max. minderkilometerprijs per km bij vanaftarief is € 0,03. Renault Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Renault Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. Renault Private Lease is onder voorbehoud van financiële acceptatie. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s inclusief btw. Deze actie is geldig t/m 31 augustus 2019 met uiterste registratiedatum 31 augustus 2019. Kijk voor de voorwaarden op renault.nl/actievoorwaarden. Schrijf- en drukfouten voorbehouden. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk voor de verkoopvoorwaarden op renault.nl/verkoopvoorwaarden. Officiële brandstof- en CO2-gegevens: min./max. verbruik: 4,0-5,2 l/100 km, resp. 25,0-20,0 km/l. CO2: 104-118 gr./km

www.autohaagzeeuw.nl

28 augustus in De Lierenaar

Sport&Plezier pagina In de volgende uitgave van de Lierenaar komen er speciale Sport&Plezier pagina’s waarop de sportverenigingen en muziekverenigingen hun nieuwe seizoen presenteren. Vindt u het interessant om hierop ook uw lessen en mogelijkheden te promoten via een advertentie en eventueel redactie? Neem dan contact op via bdekoning@ uitgeverijwestmedia.nl


12

|

De Lierenaar 14 augustus 2019

Afzuigkappen Wandschouwkap “MSPK 651 IX”

Wandschouwkap “MSK651IX”

139,-

breedte 60 cm, rvs, vermogen 450 m³ per uur, aluminium vetfilters, 3 snelheden, geschikt voor recirculatie 6002823 idem breedte 90 cm 6002824 155,00

Pak je keuken aan! nbach.nl/keukens hor

Vaatwassers

139,-

Gaskookplaat “MGKN6”

rvs, afm. (b x d) 58 x 50 cm, inbouwmaat (b x d x h) 56 x 48 x 5,5 cm, 4 gasbranders (1 brander 1,00 kW, 2 branders 1,75 kW, 1 brander 3,0 kW), bandstalen pannendragers, automatische vonkontsteking, thermokoppelbeveiliging 6254603

Marmerlook

volledig geïntegreerd, inbouwmaat 60 cm, energieklasse A++, 14 couverts, geluidsniveau 44 dB, 8 programma’s, waterstopbeveiliging 6054267

299,-

gas op glas, afm. (b x d) 58 x 51 cm, inbouwmaat (b x d x h) 55 x 47 x 5,5 cm, 4 gasbranders (1 brander 1,00 kW, 2 branders 1,75 kW, 1 wokbrander 3,5 kW), gietijzeren pannendragers en branderdeksels, automatische vonkontsteking, thermokoppelbeveiliging 6254599

Met waterkering

57

afm. (l x b) 296 x 60 cm, dikte 29 mm, gelamineerde spaanplaat 6569428

Vaatwasser “DIFP 48T9 AL EU”

Gaskookplaat “MGGKN64”

Werkbladen

538,-

179,-

Gaskookplaten

50

419,-

breedte 60 cm, rvs, vermogen 400 m³ per uur, afvoerkanaal minimaal 150 mm, aluminium vetfilters, 3 snelheden, geschikt voor recirculatie, halogeenverlichting 2 x 20 W 6002825 idem breedte 90 cm, vermogen 700 m³ per uur 6002826 249,00

50

Noten

57

afm. (l x b) 296 x 60 cm, dikte 29 mm, gelamineerde spaanplaat 6569590

Licht beton

64,-

afm. (l x b) 205 x 60 cm, dikte 28 mm, gelamineerde spaanplaat 7931124

Keukenkranen

Vaatwasser “FSE63700P”

volledig geïntegreerd, inbouwmaat 60 cm, energieklasse A+++, 13 couverts, geluidsniveau 44 dB, resttijdindicatie, timer (uitgestelde start), aquasensor 6304412

59,-

Koelkasten

Keukenkraan “Temo”

chroom, hoge uitloop 6322208

69,-

Keukenkraan “Roya”

chroom, hoge uitloop 6739031

79,-

Keukenkraan “Sitka”

chroom, hoge uitloop, Top Mount®montage 6322207

Spoelbakken

245,Inbouwkoelkast “MKR89”

nismaat 88 cm, netto-inhoud koelkast 134 liter, energieklasse A+, sleepdeurmontage, deur rechts- of linksdraaiend 6254611

439,Inbouwkoelvriescombinatie “MKV1782”

nismaat 178 cm, netto-inhoud koelkast 189 liter, energieklasse A+, nettoinhoud vriesgedeelte 72 liter 6254615

50

42

Opbouwspoelbak rond

Ø 43,5 cm, met stop 4197795 idem incl. korfplug 4198003 49,50

79,-

Opbouwspoelbak enkel met afdruip

afm. (l x b x h) 80 x 50 x 16 cm, minimale kastmaat 45 cm, incl. stop en ketting 5733100

229,-

Spoelbak “Carré”

afm. 44 x 44 cm, met afgeronde hoeken, incl. korfplug 8089353

Den Haag Singel 115 Wateringen ‘s-Gravenzandseweg 71

Onze Onlineshop en meer informatie vind je op

Ma. t/m vr. 07.00 - 21.00 uur, za. 08.00 - 18.00 uur, zo. 12.00 - 17.00 uur.

hornbach.nl

Elke zondag open!

Profile for WL Media

DL 2019-08-14b.pdf  

DL 2019-08-14b.pdf  

Profile for wlmedia