a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

WINTER 2019 |

UITGAVE VAN UITGEVERIJ WEST MEDIA BV |

MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE Check niet uit in december

ALBA COACHING WESTLAND Inzicht geeft verlichting

WESTLAND

MANANOCHOJA ‘Compassie is een zegen’


Adressenlijst

Column

New Beginnings Een nieuw jaar geeft altijd weer een bijzonder gevoel. Het idee van een blank canvas waar nog van alles kan worden op geschilderd. Het voelt zo leeg en als een hele nieuwe ruimte. Ik houd ervan! Eigenlijk zou ik dat gevoel het hele jaar vast willen houden. Het serene, rustige gevoel van de eerste week van januari, waarin iedereen nog in een lage versnelling zit met de feestelijke dagen nog in het achterhoofd. Want voor we het weten zitten we alweer in februari en volop in het nieuwe jaar en zijn we weer druk, druk! Hoe zou het zijn om elke dag weer opnieuw te beginnen? Te kunnen creëren vanaf dat blanke canvas met alle kleuren die je op díe dag wil toevoegen. Heerlijk! En als je de kleur toch niet heel mooi vindt, schilder je er gewoon weer wat overheen. Sterker nog, wat als we niet elke dag opnieuw kunnen beginnen, maar gewoon op élk moment! Want elk moment, elke seconde is weer een mogelijkheid om een andere keuze te maken en zo te varen op de golven van bewustzijn en intuïtie. Hoe zou het zijn om de controle nog wat meer los te laten en het leven zich te laten ontvouwen in al haar prachtige kleuren? En hoe zou het zijn om daarbij nóg wat meer voelen en nóg wat meer in het moment te zijn? Ik ga ervoor! Doe je mee? Ik wens jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar!

ALBA COACHING WESTLAND Reiger 63, 2693 AM ’s-Gravenzande, 06 – 1711 8340 albacoachingwestland@gmail.com www.albecoachingwestland.nl BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56, 2671 ED Naaldwijk, 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl, www.biefit.nl DE TWINKELING 06 – 5051 8171, www.detwinkeling.nl DROOMRUST 06 – 1462 0481, www.droomrust.nl FITWINKEL Hovenierstraat 122, 2671 DB Naaldwijk, 0174 – 257 006 info@fitwinkel-naaldwijk.nl, www.fitwinkel.nl GROENE AAPJES Molenlaan 42, 2675 CE Honselersdijk, 06 – 3963 6958 info@groeneaapjes.nl, www.groeneaapjes.nl JPT PERSONAL TRAINING & COACHING Smederijstraat 24, 2671 BV Naaldwijk, 0174 – 760 800 info@jptraining.nl, www.jptraining.nl MASTOU info@mastou.nl, www.mastou.nl MEYA BODY & MIND Bachlaan 1, 2671 TJ Naaldwijk, 06 – 4553 0563 info@meya-naaldwijk.nl, www.meya-naaldwijk.nl MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE Laan van Waalhaven 307, 2497 GJ Den Haag, 06 – 8399 6132 www.morenapersonaltraining.nl PRAKTIJK HARTSTOCHT 06 – 5117 0379 info@praktijkhartstocht.nl, www.praktijkhartstocht.nl SPIRITUEEL LICHTHUIS MANANOCHOJA Wagenaarstraat 26, Naaldwijk, 0174 – 627 955 stichting@mananochoja.nl, www.mananochoja.nl SUXEED MASSAGE & LEEFSTIJL Agaat 16, 2691 SM ’s-Gravenzande, 0174 – 243 123 info@SuXeed.nl, www.SuXeed.nl THE READ SHOP Wilhelminaplein 11, 2671 GS Naaldwijk, 0174 – 767 279 naaldwijk@readshop.nl VOEDING ZONDER FRATSEN Oleander 29, Naaldwijk, 06 – 4644 6055 info@voedingzonderfratsen.nl,

Elenoor Meijer www.worldofwater.nl

2

BEWUST | WINTER 2019

www.voedingzonderfratsen.nl


COLOFON Vormgeving en druk geheel verzorgd door Uitgeverij West Media bv. Advertenties Bianca de Koning 06 – 460 609 67 bdekoning@uitgeverijwestmedia.nl Redactie Fred Louter 06 – 172 284 37 flouter@uitgeverijwestmedia.nl Foto voorpagina freestocks.org

Bewust WL is een kwartaalmagazine voor mensen die iets bewuster in het leven (willen) staan. Het bevat interessante artikelen, mooie reportages en nuttige informatie, waarmee je kunt werken aan je eigen bewustwording en welzijn.

Volg ons op Facebook.com/Bewustwl Instagram.com/Bewustwl

4 5

Droomrust

Lekker slapen zonder huilen

17

Voeding zonder fratsen

18

‘Neem het roer over je vitaliteit weer in handen’

6

Biefit Gezondheidswinkel

8

De Twinkeling

15

Doe effe gezond

16

Recept

JPT Personal Training & Coaching

Fitte ondernemers presteren beter

SuXeed

Begeleiding van mensen met stress of burn-out

‘Na 3 jaar nog altijd dolenthousiast over genomen stap’

Een stralende verbinding

40 gezonde en gemakkelijke recepten

Winterse stamppot met een twist BEWUST | WINTER 2019

3


Lekker slapen zonder huilen met Droomrust Marjolein van Ommen heeft onlangs de eerste praktijk voor baby- en kinderslaapcoaching van het Westland opgezet: Droomrust. Marjolein is gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach en onrustdeskundige. ‘Slapen als een baby’ is het bekende spreekwoord, maar ongeveer één op de vier kleintjes gaat niet vanzelf lekker slapen. Marjolein: “Slapen is niet iets wat een baby meteen kan, het is een aangeleerde vaardigheid. In mijn praktijk help ik ouders met kindjes tot 4 jaar die niet lekker slapen. Ook wanneer het lastig is een ritme te krijgen of er is sprake van onrust in bijvoorbeeld de vorm van een allergie, reflux of vastzittende werveltjes kan ik helpen. Ik doe dat op een zachte en liefdevolle manier waarbij het niet nodig is om het kindje zichzelf in slaap te laten huilen. ” Marjolein is zelf moeder van 3 kinderen. Haar oudste zoon was een huilbaby en bij haar jongste werd verborgen reflux geconstateerd. De vele slapeloze nachten en goedbedoelde, maar niet helpende adviezen hebben Marjolein ertoe gebracht om een opleiding tot baby- en kinderslaapcoach te gaan volgen. Marjolein werkt volgens de droomritmemethode die is bedacht door Stephanie Molenaar, de auteur van onder andere de bestseller “Baby in een droomritme”. De droomritmemethode is een bewezen holistische en Nederlandse methode die is ontwikkeld samen met zorgprofessionals en ouders. Uniek aan de werkwijze is dat Marjolein niet alleen naar het slaapprobleem kijkt, maar ook naar de oorzaak van het probleem. Met de methode van Droomrust kunnen de ouders na één consult zelf aan de slag en hebben ze alle informatie en technieken in handen om hun kleintje de weg naar dromenland te laten vinden. Meer informatie is te vinden op www.droomrust.nl of neem contact op via 06-14620481 voor een vrijblijvend informatiegesprek.

DROOMRUST

06 - 1462 0481 www.droomrust.nl 4

BEWUST | WINTER 2019

Alba Coaching Westland

Inzicht in je (familie) achtergrond geeft verlichting Herkenbaar voor je? Er speelt iets in je leven, je irriteert je vaak aan bepaalde types mensen, vindt het leven best zwaar. Dat zorgt voor onrust, frustratie, vermoeidheid, irritatie of zelfs boosheid. Wat is dat toch? Waar komt het vandaan? Je krijgt er maar niet de vinger achter.

Grote kans dat een en ander wél aan het licht kan komen via een training, waarin met onder meer oefeningen vanuit familieopstellingen inzichtelijk wordt gemaakt wat je vanuit je familieverleden meedraagt in je leven. ‘We dragen allemaal de vruchten van onze opvoeding en achtergrond in ons’, zegt Tietsje van der Linden-Ypma van Alba Coaching Westland. ‘Dat kunnen mooie vruchten zijn, maar soms zit er ook een vrucht met een plekje tussen. Veel van die patronen – zoals pijnlijke en beperkende overtuigingen en conditioneringen – zitten zo diep ingesleten, dat we ons er veelal niet van bewust zijn. Systemisch werk maakt duidelijk waarom we doen wat we doen, reageren zoals we reageren. Dat geldt ook voor onszelf. We leren anders naar de ander én onszelf te kijken en kunnen zo afstand nemen, zodat we meer rust, geluk en innerlijke vrede in ons leven creëren.’ Vanaf half januari organiseert Tietsje van der Linden-Ypma weer een serie bijeenkomsten die in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling via Familieopstellingen. Neem ook deel als je lichter wilt omgaan met onder meer familieleden, vrienden en collega’s. Info: Locatie: Het Gouden Huis, Doctor Weitjenslaan 14 in Poeldijk. Data: donderdag 16 en 30 januari, 13 en 27 februari, 12 en 26 maart. Aanmelden via albacoachingwestland@gmail.com of bel met 06 1711 8340.

Meer weten of contact? www.albacoachingwestland.nl


Hester van der Leeden van Voeding zonder fratsen:

‘Neem zelf het roer over je vitaliteit weer in handen’ Als kind hield Hester van der Leeden al van lekker koken én lekker eten. Dat is nog altijd zo, ook nu ze gediplomeerd natuurvoedingskundige is en mensen onder meer via voeding begeleidt naar een energieker, vitaler en dus fijner leven met een betere gezondheid. ‘Eten mag en kán echt een feestje zijn’, zegt Hester. ‘Lekker eten wordt in onze samenleving vaak geassocieerd met ongezond, maar dat is onterecht. Daar weet ik als natuurvoedingskundige alles van. Het is eenvoudiger dan je denkt om voedingskeuzes te maken die energie opleveren, als je maar weet hoe. Het geeft me veel voldoening om mensen bewuster te maken van het feit dat ze zelf een positieve invloed op hun gezondheid kunnen hebben. Naast een medische behandeling kun je zelf veel doen. Zoals een aanpassing van je voeding en leefstijl bij klachten zoals darmproblemen, diabetes type 2, overgangsklachten en meer, wat kan bijdragen aan vermindering van de klachten en herstel. Ook wanneer er geen klachten zijn, kan ik je veel vertellen over wat gezonde en natuurlijke voeding is.’ Wie zich laat begeleiden door Hester, zal merken dat zij zich niet beperkt tot voeding alleen. ‘Het gaat mij veel meer om het totaalplaatje’, aldus Hester. ‘Noem het inderdaad een holistische aanpak. Hoe is de situatie naast de voeding? Beweegt iemand voldoende, is er genoeg ruimte voor ontspanning? Met andere woorden: wie ben je, wat doe je? Ik kan mensen bij mij in de praktijk in Naaldwijk ontvangen of bij hen op bezoek komen, maar een coachingsessie kan ook tijdens een heerlijke ontspannen wandeling.’ Je kan bij Hester terecht voor een evaluatie en een maatwerk voedingsadvies, maar ook een geheel begeleidingstraject van A tot Z is mogelijk. ‘Tevens ben ik beschikbaar voor een kort adviesgesprek over voeding; dat kan persoonlijk, telefonisch of via Skype. Met maar één doel: het roer over je vitaliteit op een leuke manier zélf weer in handen nemen.’

VOEDING ZONDER FRATSEN

Oleander 29, Naaldwijk, 06 4644 6055. info@voedingzonderfratsen.nl www.voedingzonderfratsen.nl BEWUST | WINTER 2019

Foto: Unienk Fotografie

5


BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL IN NAALDWIJK

‘Na 3 jaar nog altijd dolenthousiast over genomen stap’ Jan en Cindy van den Bos namen alweer bijna drie jaar geleden Biefit Gezondheidswinkel over. Ook drie jaar later zijn ze nog altijd dolenthousiast over hun beslissing om met een uitgebreid assortiment voedingsmiddelen en gezondheidsproducten klanten te begeleiden naar een gezondere en bewustere levensstijl.

“Ik gebruikte jarenlang dagelijks meerdere tabletten paracetamol tegen de hoofdpijn. Toen ik met magensium quatro begon was mijn hoofdpijn na twee weken verdwenen èn voelde ik me veel energieker!” - een klant van Biefit

6

BEWUST | WINTER 2019

‘Toen we drie jaar geleden begonnen, was het ons doel om nog wat meer jongere doelgroepen aan te spreken’, zegt Cindy in de winkel aan de Geestweg in Naaldwijk. ‘Dat is goed gelukt, we hebben dat bereikt door onder meer vaker zichtbaar te zijn op sociale media. Maar ook onze verbintenis met Loopschool Westland heeft daaraan bijgedragen. Biefit Loopschool Westland wordt steeds meer een begrip in Westland en veel leden komen langs in de winkel voor gezonde producten of producten waarmee ze hun gezondheid en weerstand kunnen vergroten.’ Veel mensen weten de winkel te vinden voor gezonde, biologische voeding, maar Biefit heeft uiteraard nog veel meer producten in het ruime assortiment. Dat bestaat onder meer uit glutenvrije voeding, lactosevrije voeding, suikervrije voeding, babyvoeding, voedingssupplementen, homeopathische middelen, fytotherapeutische middelen en natuurlijke cosmetica.


Voedingssupplementen Steeds meer aandacht is er voor voedingssupplementen. Dat is volgens Cindy logisch: ‘We halen vandaag de dag te weinig voedingsstoffen uit onze voeding. Hoe dat komt? Er zijn meerdere redenen, maar een ervan is dat de grond waarop onze voeding wordt verbouwd door overbelasting uitgeput raakt. Daarnaast zijn veredeling en het gebruik van kunstmest een oorzaak van verminderde voedingswaarde in op zich gezonde producten. We denken dus vaak dat we via gezonde voeding genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen, maar het is vandaag de dag vrijwel onmogelijk om alles nog uit voeding te halen. Daarom adviseren we vaak om te suppleren. Bijvoorbeeld met visolie, vitamine B12, magnesium of vitamine D. Diverse klanten hebben veel baat hebben bij supplementen en kunnen daardoor soms ook medicijngebruik afbouwen. We verkopen diverse merken

BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56 2671 ED Naaldwijk 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl www.biefit.nl

kwaliteitssupplementen en hebben veel kennis in huis, zodat we mensen heel goed kunnen adviseren bij het juiste gebruik ervan. Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.’


De Twinkeling: een stralende verbinding! Ik ben Marlies Kuijvenhoven. Leerkracht, jonge kind specialist en Happy kids methode trainer. De Twinkeling laat je door de inzet van deze methode de kracht van liefdevolle en gewenste aanraking ervaren waardoor er onderlinge verbondenheid & rust ontstaat. Deze eenvoudige vorm van kindermassage wordt over de kleding heen gegeven aan de hand van 22 basisvormen. Tijdens de kriebelliedjes, gedichtjes of ontspanningsverhaaltjes worden deze vormen bijvoorbeeld over de rug getekend. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die veel aangeraakt worden minder vaak ziek zijn, een goede nachtrust ervaren, zich beter concentreren, weerbaarder zijn en minder onrust ervaren. In deze drukke tijd is het belangrijk om kinderen bewust aandacht te geven. Tijdens een korte workshop geeft de Twinkeling je de tools in handen om deze methode snel en gemakkelijk in te zetten. Aanraken is een blijvende levensbehoefte! Iedereen die kinderen heeft of hiermee werkt is hartelijk welkom! www.detwinkeling.nl

Groene Aapjes Groeneaapjes.nl is opgericht voor het ondersteunen van ouders die kiezen voor eerlijke producten bij de opvoeding van hun kinderen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik gekeken naar de mogelijkheden om de ecologische voetafdruk van ons kindje klein te houden. Mijn aandacht is toen getrokken door de verbeterde wasbare luier die gemakkelijker in gebruik is. De leuke printjes en vrolijke kleurtjes en het vernieuwde ontwerp laat het stoffige imago van de wasbare luier verdwijnen. Om andere ouders bekend te maken met de wasbare luier heb ik deze onderneming opgezet en hoop ik te kunnen helpen bij het maken van een bewuste keuze. Naast de verzorging is het spelen en ontwikkelen van uw kindje zeker zo leuk en belangrijk. Op onze webshop vindt u daarom eerlijk speelgoed (van FSC gekeurd hout en met de hand vervaardigd) en zwemartikelen (waaronder zwemvesten en zwemluiers). Ik wil producten aanbieden waar ik goede ervaring mee heb en denk dat ze ook voor uw kindje een aanvulling kunnen zijn. Wanneer u vragen heeft over de producten of u ze wilt bekijken kunt u daarom altijd contact opnemen en bent u van harte welkom!

8

BEWUST | WINTER 2019

GROENE AAPJES

Molenlaan 42, 2675CE, Honselersdijk info@groeneaapjes.nl • 06 396 369 85 www.groeneaapjes.nl • instagram: @groeneaapjes


CHECK NIET UIT in december

In december begint 98% van de bevolking al uit te checken. Kerst komt eraan, gezelligheid, veel eten en drinken en de meeste mensen roepen dat ze op 1 januari écht gaan beginnen met hun goede voornemens.

MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE

Smederijstraat 31, 2671 BV Naaldwijk Laan van Waalhaven 307, 2497 GL Den Haag T 06 – 8399 6132 www.morenapersonaltraining.nl

Als je het mij vraagt, is wachten tot 1 januari zonde van al het werk dat je in de afgelopen maanden hebt gedaan, of überhaupt dat je 4 weken gaat wachten om te starten. Zelfs tussen Kerst en oud en nieuw kun je je doelen blijven realiseren. Het is simpel maar niet gemakkelijk. Bij de meeste mensen mist het aan discipline, doorzettingsvermogen en integriteit. Het ontbreekt nooit aan kennis of informatie, vooral niet in de moderne wereld waar wij nu in leven. Als het hier echt aan ontbreekt dan kunnen we dit opzoeken, of is er altijd wel iemand die kan helpen. Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het maken van keuzes is. Investeren, je team uitbreiden, nog een bedrijf erbij kopen. Dit zijn dagelijkse beslissingen waarvan je weet dat het op lange termijn meer omzet gaat opleveren. Je doet wat goed is voor jouw bedrijf. Helaas worden deze keuzes nog te weinig gemaakt als het gaat om gezondheid en vitaliteit. De meeste mensen zien dat er gezonder geleefd moet worden, maar doen het niet. Bij iedereen is er wel om de hoek een sportvereniging te vinden, dus het ontbreekt niet aan middelen of informatie. Er ontbreekt simpelweg actie. Ondernemen is topsport en daar doen en laten we alles voor. Als extopsporter zie ik zoveel overeenkomsten tussen een ondernemer en een topsporter. Topsporters krijgen te maken met blessures, ondernemers krijgen dagelijks te maken met uitdagingen op de werkvloer. Topsporters gaan maar voor 1 ding: de gouden medaille op de Olympische Spelen. Ondernemers willen óók winnen. Topsporters zijn gefocust op resultaat, ondernemers zijn gefocust op de cijfers in hun bedrijf. Zo zijn er nog veel meer overeenkomsten. Als ex-topsporter en ondernemer kan ik uit ervaring spreken hoe belangrijk het is om fysiek sterk en fit te zijn. Sporten is essentieel voor een krachtig leven. Een krachtig leven bouwen zonder een krachtig lichaam? Dan laat je voor jezelf heel veel resultaat liggen. Met sportieve groet, Tessa de Niet Morena Personal Training Boutique BEWUST | WINTER 2019

9


10

BEWUST | WINTER 2019


Corry Duindam van Spiritueel Lichthuis Mananochoja:

'Compassie is een zegen' Corry Duindam: ‘Onze stichting Mananochoja bestaat al 22 jaar en Compassie loopt al die jaren als een rode draad door alles wat we doen. We hebben zelfs een eigen postzegel met de tekst "Compassie is een zegen", om symbolisch de energie van compassie over de wereld te verspreiden.’ ‘Compassie begint bij zelfliefde en zelfacceptatie. Daar gaan alle cursussen en bewustwordingsavonden bij onze stichting ook over. Als je vrede kunt sluiten met jezelf en alles wat daarbij hoort, dus ook je 'negatieve' kanten, kan je vanzelf ook meer begrip opbrengen voor een ander.’ ‘In mijn eigen leven heb ik in de loop van de jaren, zeker door de trainingen van Avatar, steeds gewerkt aan meer compassie. Werkelijke compassie krijg ik door het diepe inzicht dat onvoorwaardelijke liefde ook behelst dat ik een staat van acceptatie bereik voor het feit dat ik niet altijd onvoorwaardelijke liefde kan ervaren. Er zijn altijd wel momenten van boosheid, irritatie en onredelijkheid. Ik ben steeds meer onvoorwaardelijke liefde voor mezelf gaan voelen door mezelf te accepteren in die omstandigheden waarin ik niet perfect ben. En dat heeft weer tot gevolg dat er meer compassie ontstaat voor het niet perfect zijn van de ander.’

‘Het hebben van compassie zorgt ervoor dat we begrip hebben voor alles en iedereen; omdat we weten dat we allemaal uit dezelfde Bron komen en eigenlijk dus één geheel zijn. Daarom ben ik ook blij met het Handvest voor Compassie. Hieronder een verkorte versie van dit handvest, de complete versie is bij ons verkrijgbaar.’

Handvest voor compassie Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden. Compassie is onze drijfveer om ons onvermoeibaar in te zetten voor het verzachten van het leed van onze medeschepselen, om terug te treden uit het middelpunt van onze wereld en een ander voor het voetlicht te plaatsen, en om recht te doen aan de onschendbare heiligheid van ieder mens en een ieder, zonder enige uitzondering, te behandelen met volstrekte waardigheid, billijkheid en respect. Wij erkennen dat wij er niet in zijn geslaagd een leven te leiden vervuld van compassie en dat sommigen uit naam van hun religieuze overtuiging het totale menselijke leed zelfs groter hebben gemaakt. Daarom roepen wij iedere man en vrouw op om • compassie opnieuw te maken tot de kern van moreel handelen en van religie; • positieve waardering van culturele en religieuze verscheidenheid te stimuleren; • bij te dragen aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen -o  ok van hen die wij als onze vijanden zien.

Gratis Avatar minicursus De Vergevingsoptie (waarin een compassieoefening is opgenomen) op donderdag 30 januari en donderdag 13 februari om 19.30 uur. Locatie: Spiritueel Lichthuis Mananochoja, Wagenaarstraat 26 te Naaldwijk. Opgave en informatie: Corry Duindam, telefoon 0174-627955 of email stichting@mananochoja.nl website www.mananochoja.nl

Het is van wezenlijk belang dat wij compassie in onze gepolariseerde wereld maken tot een duidelijke, lichtende en dynamische kracht. Indien compassie is geworteld in principiële vastbeslotenheid om uit te stijgen boven egoïsme, kan zij politieke, dogmatische en religieuze grenzen slechten. Als product van onze wezenlijke afhankelijkheid van elkaar, speelt compassie een fundamentele rol binnen menselijke relaties en bij een volwaardig mensdom. Compassie voert naar verlichting en is onmisbaar voor het realiseren van een eerlijke economie en een harmonieuze wereldgemeenschap die in vrede leeft met elkaar. Tekst geschreven door een internationale groep morele en spirituele leiders van verschillende religies en levensbeschouwingen samen met Karen Armstrong en op 12 november 2009 wereldwijd gepresenteerd; in Nederland op die datum in de Mozes en Aäronkerk voorgelezen door Rabbijn Awraham Soetendorp. BEWUST | WINTER 2019

11


Samen gaan wij uw sportieve uitdaging aan!

7 dagen per week geopend! Breed assortiment fitnessapparatuur! Mogelijkheid tot 1 op 1 advies en passende offertes buiten openingstijden! Alles op voorraad en goede deals! Bezorging en montage op iedere gewenste etage door onze eigen bezorgers!

Hovenierstraat 122 | 2671 DB Naaldwijk | Woonboulevard info@fitwinkel-naaldwijk.nl | +31 (0)174 - 25 70 06

Ma t/m vr Zaterdag Zondag

09:00 - 18:00 09:00 - 17:00 12:00 - 17:00

Elders een goedkopere prijs? Dan komen we samen tot een goede oplossing! Alle apparaten te testen in onze showroom!

KOM ZIEN, VOELEN EN TESTEN IN ONZE RUIM 600 M² GROTE SHOWROOM!!

12 B E W U S T | W I N T E R 2 0 1 9 Fitnessapparatuur Fitnessaccessoires

Vechtsportartikelen

Sportvoeding


‘Lekker’ koud afdouchen in 2020 Wim Hof, je weet wel, The Iceman, heeft het begrip ‘koud afdouchen’ de afgelopen jaren bij een heel breed publiek onder de aandacht gebracht. De gezondheidseffecten zijn volgens Wim significant en moeten ook volgens de medische wetenschap serieus worden genomen. Koud afdouchen zou onder meer het immuunsysteem versterken.

Ik moet zeggen dat ik het vaak doe, minimaal een paar keer per week. Als ik er wel eens met mensen over praat, word ik soms voor knettergek verklaard. Anderen reageren begripvol, maar moeten er zelf niet aan denken. Weer anderen doen het zelf ook, maar blijven het wel een gruwel vinden, zodat het niet echt motiveert om ‘koud afdouchen’ een vast onderdeel van je levenspatroon te maken. Hoe kan je ‘koud afdouchen’ iets verlichten voor jezelf? Je raadt het al: door in het Nu te blijven. Wat betekent dit? Verlang niet naar het moment dat je aan het koude water kan ontsnappen. Accepteer het koude water als ‘dat wat er is’. Er is geen alternatief voor het koude water. Warm water bestaat op dat moment eenvoudigweg niet; denk je dat wel en verlang je ernaar dan is dat een gedachte van het ego, dat niet in het Nu wil zijn. Geef je dus over, dit (het koude water op je lichaam) ‘is wat het is’. Je voelt alleen nog maar water (niet koud, niet warm, maar sec water) over je naakte lichaam stromen.

Probeer op dat moment ook echt het Leven in je lichaam te voelen en verlang niet naar het moment dat je er weer onder vandaan kan of mag. Wim Hof omschrijft dit vaak als ‘mindset’. In iets andere, meer spirituele bewoordingen omschreven: stay present, blijf aanwezig in het huidige moment. Verlang dus niet naar ‘de toekomst’, naar het moment waarin voor het ego de verlossing schuilt: in dit geval het moment dat je onder de douche vandaan stapt. De verlossing of verlichting schuilt nóóit in de toekomst, die vind je altijd en alleen in acceptatie van het huidige moment, in het Nu dus. Zélfs bij iets ogenschijnlijk triviaals als koud afdouchen. Maar koud blijf het … Fred Louter ACT-trainer www.act-westland.nl

BEWUST | WINTER 2019

13


Luisterkind methode Te veel aan je hoofd, te veel gedachten, te veel gevoelens: een Luisterkind-afstemming kan hierbij helpen. De Luisterkind Methode is een manier om op afstand contact te leggen, antwoorden op jouw vragen naar boven te halen en waar mogelijk direct een verandering door te zetten. Er wordt vooral geluisterd. Alles kan en mag in een afstemming gezegd worden. Jij, jouw innerlijke, bepaalt in de afstemming waarover we praten en wat er op dat moment speelt en belangrijk is. Wat er op dat moment naar boven komt in de afstemming heeft vaak echter alles met de achterliggende vragen te maken. In een afstemming komen vaak handvatten naar boven. Ga hiermee aan de slag; dit kost tijd en inzet. Neem dan ook de tijd en rust om alles op je in te laten werken. Een Luisterkind-afstemming kan best pittig zijn; wees je daar bewust van. Weet ook dat het juist handvatten en aanknopingspunten geeft voor vernieuwing en verbetering. Ook komt er vaak meer rust in huis en in jezelf. Voor meer informatie kijk op www.mastou.nl Een luisterking afstemming is zowel voor volwassen als kinderen.

Om jonge mensen enthousiast te maken voor literatuur heeft Ylona van den Bos The Read Academy Westland opgericht. Een maandelijks terugkerend initiatief waarbij hippe auteurs de schone letteren van hun stoffige imago ontdoen. Een gezellig samenzijn met een klein hapje en drankje en aan het einde een gevulde goodiebag. Voor meer informatie: https://www.facebook.com/readacademy/

14

BEWUST | WINTER 2019


Doe effe gezond!

© Irene Hilhorst

Voor iedereen die denkt dat een gezond leven ingewikkeld is en te veel tijd kost. Met 40 gezonde en gemakkelijke recepten en 6 handige weekmenu’s om je op weg te helpen. Gezond eten en leven is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar hoe vind je een manier om dit ook echt deel van je levensstijl te maken? Er zijn tegenwoordig zoveel tegenstrijdige adviezen dat het vaak moeilijk is om te weten wat je nu wel of niet ‘mag' eten. Daarbij lijkt het ook nog eens alsof gezond eten ingewikkeld is en veel tijd kost en dat het daarom lastig vol te houden is naast een drukke baan, een gezin en een sociaal leven.

Ze zorgen ervoor dat je met de juiste motivatie

Marjolein van Dop en Monique Ammerlaan helpen je vanuit hun expertise als diëtist om meer grip te krijgen op een gezond leven. • Ze helpen je de vaak onzichtbare valkuilen in je leven herkennen die ervoor zorgen dat je steeds terugvalt. • Ze helpen je fabels van feiten te onderscheiden over gezondheid en gezond eten & drinken. • Ze geven je slimme tips en inzichtelijke lijstjes om bij te houden. • Ze openen elk hoofdstuk met een herkenbaar voorbeeld uit hun praktijk. • Ze hebben meer dan 40 gezonde en gemakkelijke recepten toegevoegd. • Ze hebben 6 handige weekmenu's voor je samengesteld. • En ze zorgen ervoor dat je met de juiste motivatie aan een gezondere levensstijl begint, zodat je deze ook echt kúnt en wílt volhouden! Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop zijn erkende diëtisten met een gezamenlijke praktijk in Zuid-Holland. Monique richt zich met name op darmklachten, kinderen en overgewicht. Marjolein is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen en is sportdiëtist.

aan een gezondere levensstijl begint

Dit boek is verkrijgbaar bij The Read Shop in Naaldwijk

BEWUST | WINTER 2019

15


Winterse stamppot met een twist Heb jij zin in een winterse maaltijd? Probeer dan eens deze stamppot met een verrassende twist. Door de creme fraiche wordt de stamppot veel romiger, terwijl het door de rucola juist meer bite krijgt. Een verrassende combinatie dus. Lees hieronder het recept!

• 5 minuten voorbereiding • 25 minuten kooktijd • Avondeten • 4 portie(s) • • • •

485 kilocalorieën per portie 22 gram eiwitten 57 gram koolhydraten 16 gram vetten

Benodigdheden • Snelkookpan Ingrediënten • 1 kilo aardappelen • 750 gram winterpeen • 250 gram witte uien • 1 à 2 eetlepels crème fraîche • lepeltje diijon mosterd • zakje rucola • 4 kalfs- of rundsaucijzen

Bereidingswijze

1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. 2. Snij ook de ui en winterpeen 3. Aardappelen met wortel en ui en zout in hogedrukpan 7 minuten stomen (of in normale pan; dan is kooktijd langer) 4. Ondertussen saucijzen bakken. 5. Groenten afgieten en met stamper grof stampen. 6. Roer crème fraiche en mosterd erdoor. 7. Naar smaak peper toevoegen. 8. Opdienen met saucijzen en rucola erover verdelen.

Bron: fit.nl

16

BEWUST | WINTER 2019


JPT Personal Training & Coaching

Fitte ondernemers presteren beter

A

ls zelfstandig ondernemer is het belangrijk om in balans te zijn en te blijven. Dit zorgt dat je op alle vlakken voor optimaal resultaat kunt gaan. Sportende ondernemers zijn productiever, energieker en halen zo meer uit hun dag. Zo kan je jouw tijd overzichtelijk indelen en heb je genoeg ruimte over voor ontspanning, vrienden en familie.

JPT PERSONAL TRAINING & COACHING Smederijstraat 24 2671 BV Naaldwijk 0174 – 760 800 info@jptraining.nl www.jptraining.nl

JPT Personal Training & Coaching Vitaal ondernemen met JPT! JPT Personal Training & Coaching biedt een totaalpakket aan diensten aan waarbij we verder kijken dan alleen een gezonde levensstijl. We gaan samen met jou een traject aan waar we focussen op de fysieke en mentale doelen. Trainen bij JPT zorgt voor een fitter en vitaler lichaam en geest, je voelt je goed en presteert ook nog eens beter! Voor Jeroen Pronk van JPT Personal Training & Coaching is het duidelijk: het welzijn en de gezondheid van mensen zit echt verweven in het totaalplaatje. ‘De som der delen is altijd groter dan de losse trainingsmodules’, zegt Jeroen in zijn professionele en luxe Personal Training studio in Naaldwijk. ‘Daarom kiezen we er bij JPT ook voor om mensen exact díe onderdelen te laten trainen waar ze op dat moment behoefte aan hebben en ondersteuning bij kunnen gebruiken, maatwerk is hierbij van toepassing. Dit is per persoon verschillend, afhankelijk van de doelstellingen. We monitoren daarbij altijd periodiek,

zodat we tijdig bij kunnen sturen. Uiteindelijk gaan we met elkaar op weg naar een gezonde levensstijl, waarin we met plezier en passie het beste uit onszelf halen. De een heeft behoefte aan lichamelijke ondersteuning, bij de ander leggen we het accent op het mentale vlak, aan de hand van mindfulness, coaching of bars. Zo volgt iedereen zijn eigen trainingsschema via zijn persoonlijke coach.’ Het unieke aan JPT is dat het echt alle disciplines onder één dak heeft: van fysieke personal training tot fysiotherapie, van voeding/lifestyle advies tot mental coaching. Er hoeft dus niet te worden doorverwezen naar andere instanties. ‘We zijn daarbij altijd op zoek naar nieuwe technieken waarmee we mensen nog beter kunnen trainen, en zich fysiek/ mentaal gezonder te laten voelen’, aldus Jeroen. ‘Zo is (lokale) cryotherapie een nieuwe behandelmethode die volledig is doorgebroken. In dat opzicht zijn we altijd up-to-date en dat verdienen onze klanten natuurlijk ook.’ BEWUST | WINTER 2019

17


Marja van der Ende van SuXeed:

‘Ook in stressvolle tijden is het mogelijk om een leuk leven te hebben’ Voor Marja van der Ende (46) was haar burn-out het beste wat haar kon overkomen, zo zegt ze zelf. De in ’s-Gravenzande praktiserende Marja hield er niet alleen een plezieriger leven aan over, maar ook een bloeiende praktijk: SuXeed Massage & Leefstijl. Een van haar specialiteiten: het begeleiden van mensen met stress of burn-out. Ondanks het feit dat Marja er inmiddels positief op terugkijkt, is een burn-out geen pretje. Marja: “We leven in een tijd waarin veel mensen een ongezonde mate van stress ervaren, op hun werk en in hun gezinssituatie. Prestatiedruk, weinig waardering, conflictsituaties, relatieproblemen, onvoldoende rust. Hoe blijf je dan gezond? Het kan wel degelijk, mits je de spanning goed kan afvoeren en ontladen. Mensen die bij mij komen, begeleid ik om anders om te gaan met stress en spanningen, maar ook om duurzaam te herstellen van een burn-out. Dit gebeurt meestal aanvullend aan de begeleiding door een psycholoog of coach.” Stress èn kracht zit in het lijf De aanpak van Marja verschilt aanzienlijk van andere behandelmethodes en kan het beste als holistisch getypeerd

18

BEWUST | WINTER 2019

worden. Met andere woorden: naast emoties en ‘mind’ wordt ook het lichaam, de drager en uitdrukker van de stress, getraind. “Het lichaam wordt vaak vergeten”, benadrukt Marja, “maar het is essentieel dat het meegenomen wordt. De begeleiding op maat bestaat daarom uit een combinatie van gesprekken, aanspanningsoefeningen, leefstijladviezen, massages en, indien nodig, traumaverwerking. Met simpele ontladingsoefeningen en effectieve therapiemethoden ontstaat een diepe ontspanning, die geruime tijd onvindbaar was. Dit is vervolgens terug te zien in het dagelijkse leven.” Marja biedt in haar praktijk een gratis kennismakingsgesprek aan, om te onderzoeken of zij een passende aanpak voor de hulpvraag die er ligt, kan bieden.

SUXEED MASSAGE & LEEFSTIJL

Agaat 16 | 2691 SM ’s Gravenzande 0174-243123 | www.SuXeed.nl info@SuXeed.nl (bij voorkeur mailen voor een afspraak)


Zytoscan en essentiële oliën Een zytocompass handscan is een momentopname die je kan vertellen welke essentiële oliën ondersteunend kunnen werken op de fysieke, mentale, emotionele en/of spirituele laag. Het is geen diagnosemiddel, maar een kompas die een koers zet naar een gezonde en natuurlijke leefstijl. Dat had Esther van den Berg mij voorafgaand aan de intake uitgelegd. Bij de intake werd een soort afmeting gemaakt. Ik legde mijn hand zo’n vijf minuten op de scan en het was gedaan. Esther nam vervolgens in alle rust de resultaten met me door. Ze liet de uitslag zien en welke oliën voor mij kunnen werken. Elke olie werd apart doorgenomen en tijdens het gesprek kwamen punten naar voren die heel herkenbaar voor mij waren. Alles werd opgeschreven in een protocol; welke oliën ik kan gebruiken, hoe en hoe vaak ik die dan moest inzetten. Er kwam veel informatie over me heen, maar Esther werkte alles uit en dat kreeg ik opgestuurd. De meeste oliën kon ik meteen meenemen, maar er moest ook iets besteld worden. Die oliën kon ik op een later moment ophalen. Handig, want zo kon ik meteen nog wat vragen stellen. Esther nam na een paar dagen nog contact op om te vragen of alles goed ging en of ik al iets merkte. Voor mij

was dat ook een fijne reminder voor het gebruik van de oliën. Voordat ik de zytoscan had gedaan was ik heel moe en onrustig. Na twee dagen voelde ik me al anders. Ik moest in totaal 42 dagen aan de slag met de oliën. Dit heeft veel rust en helderheid gebracht. Essentiële oliën zijn een natuurlijke ondersteuning voor je gezondheid en algehele gevoel van welzijn. De scan geeft een heel helder beeld van de onbalans die jij in jezelf ervaart en hoe je dit met essentiële oliën kunt ondersteunen. Meer informatie of een afspraak maken voor een zytoscan kijk op www. praktijkhartstocht.nl of bel met Esther op 06-51170379.

ESSENTIËLE OLIE – PINE (DEN) Pine heeft een verfrissend en verkwikkend aroma, fijn in gebruik ter bevordering van emotionele balans, verzachting voor de luchtwegen en spierpijnklachten. Wanneer je pine in bad gebruikt, werkt het verzachtend voor het hele lichaam. Niet alleen je spieren ontspannen ervan, maar ook mentaal en emotioneel kun je de ontspannen werking ervaren. Meng pine met twee eetlepels zeezout voordat je het in je badwater doet, pure olie gebruiken kan

een brandend gevoel op de huid geven. Wanneer je pine mengt met amandelolie, kun je er je gespannen spieren mee in masseren. Bij gebruik in je diffuser werkt pine verfrissend voor de luchtwegen en ontdoet de leefomgeving van negatief geladen energie. NB: Gebruik pine niet als je hoge bloeddruk hebt! Ben je benieuwd hoe je met essentiële oliën lichaam en Geest op een natuurlijke manier gezond houdt?, kijk dan eens op de website van praktijk HartsTocht www.praktijkhartstocht.nl

Disclaimer: dit artikel is informatief en vervangt in geen geval een medisch consult!

Yoga OEFENINGEN voor thuis Wie ben jij? Je hebt een beeld van jezelf en je kunt jezelf waarschijnlijk beschrijven met karakter trekken, voorkeuren, wensen en dromen. Vraag je jezelf wel eens af in welke mate dit beeld beïnvloed is door omstandigheden van buitenaf? Het gezin en de plek op de wereld waarin we geboren worden, de opvoeding die we krijgen en ervaringen die we hebben met mensen in onze omgeving; al deze verhalen vormen jouw perceptie over jezelf, het leven en de wereld om je heen. Je hebt met deze overtuigingen jouw eigen universum creëert met zijn eigen begrenzingen. Ik zie het zelf als een kijkdoos, zoals je ze vroeger maakte in een schoenendoos. Een eigen wereld, met een voorstelling en wanden en een deksel. Wat nu als we deze deksel openen, al de overtuigingen en verhalen over onszelf los zouden laten? Wat blijft er van jou nog over? Een unieke zelf zonder vastgezette karaktertrekken, vrij om te zijn in ieder moment weer uniek. En zonder grenzen in je wensen en dromen en de mogelijkheid dit werkelijkheid te maken. Tijdens meditatie doe je in feite niets. Je bent aanwezig, zonder al het denken dat jou zo bezighoudt en dat jou vormgeeft en begrenst. Zit in een comfortabele houding en ben aanwezig, adem en laat gedachten er zijn zonder erin mee te gaan. Schud de verhalen van je af, laat je overtuigingen los, doe de deksel open van jouw tot nu toe gecreëerde universum en sta open. Open voor de oneindige mogelijkheden en open voor het pad dat voor jou is weggelegd. Sta stil, zit stil en beweeg vervolgens moeiteloos…

BEWUST | WINTER 2019

19


BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56 2671 ED Naaldwijk 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl www.biefit.nl

20

BEWUST | WINTER 2019

Profile for WL Media

08 Bewust WL.pdf  

08 Bewust WL.pdf  

Profile for wlmedia