a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

HERFST 2019

|

UITGAVE VAN

MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE De balans tussen sporten, werk en gezin

UITGEVERIJ

WEST MEDIA BV |

BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Natuurlijke cosmetica zowel visuele als verzorgende functie

WESTLAND

KINDERFYSIOTHERAPIE WESTLAND Uw kind staat er bij motorische problemen niet alleen voor


Column

Verwondering Wanneer is de laatste keer geweest dat jij je hebt verwonderd? Dat je écht stil stond en hebt gekeken naar wat is? Zonder conclusies, verwachtingen en projecties? Wanneer is de laatste keer geweest dat je hebt gespeeld? Dat je écht opging in het moment en niet meer nadacht? En wat voelde je toen? Wist je dat kinderen zich altijd in deze staat bevinden? Ze spelen, vragen, kijken en denken niet echt na over wat ze zeggen:). Ze voelen of denken iets en zeggen het gewoon! De meeste mensen worden daarom ook zo blij in het bijzijn van kinderen. Deze ongedwongen speelse en eerlijke energie is prachtig. Op onze reis richting volwassenheid laten we vaak een stuk van deze energie los, omdat we denken dat we op een bepaalde leeftijd ons anders moeten gaan gedragen. Wat als jij dat stukje kind nog altijd bij je draagt? Dat stukje innerlijke kind dat alleen maar wil genieten, ontdekken en spelen? Wat als dit jouw verborgen stuk is? Een stuk dat jou zoveel wil geven! Als je eens rustig zit vraag dan aan jezelf of jouw eigen innerlijke kind zich aan je wil tonen. Kun je daar verbinding mee maken? Omarm het, knuffel het en laat het je verwonderen. Neem dit stuk altijd mee op jouw reis. Ook dít ben jij! Blijf je verwonderen in de oneindige mogelijkheden die je kunt ontdekken op deze manier. Geniet, maak je (vooral) niet te druk en speel!

Elenoor Meijer www.worldofwater.nl

2

BEWUST | HERFST 2019

Adressenlijst ANJA TROOST Emmastraat 76, 2681 RR Monster, 06 – 1173 6630 info@anjatroost.nl, www.anjatroost.nl ALBA COACHING WESTLAND Reiger 63, 2693 AM ’s-Gravenzande, 06 – 1711 8340 albacoachingwestland@gmail.com www.albecoachingwestland.nl BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56, 2671 ED Naaldwijk, 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl, www.biefit.nl BO VERTELT Ernst-Jan, 06 - 1444 5564 Joyce 06 – 1033 2284 info@bovertelt.nl, www.bovertelt.nl HEPPIE WALKING Hilda van der Burgh, 06 – 1008 8424 hildavanderburgh@live.nl, www.heppiedancepeople.nl KINDERFYSIOTHERAPIE REGIO WESTLAND Stokdijkkade 15, Naaldwijk, 0174 – 614 252 Marktplein 5, ’s-Gravenzande, 0174 – 417 387 info@kftrw.nl, www.kinderfysiotherapieregiowestland.nl NEXT LEVEL COACHING 06 – 4087 6206, info@nextlevelcoaching.nu www.nextlevelcoaching.nu MASTOU info@mastou.nl, www.mastou.nl MEYA BODY & MIND Bachlaan 1, 2671 TJ Naaldwijk, 06 – 4553 0563 info@meya-naaldwijk.nl, www.meya-naaldwijk.nl MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE Laan van Waalhaven 307, 2497 GJ Den Haag, 06 – 8399 6132 www.morenapersonaltraining.nl PETRA-ALEMKE VAN DER GAAG Van Geeststraat 1, 2691 BE ’s-Gravenzande, 06 - 3837 9348 toedebloei@gmail.com, www.petra-alemke.nl PLUKKIE GELUK COACHING BY MARINA Nobelstraat 4 BU3, 2693 BC ’s-Gravenzande, 06 -1225 7579, info@plukkiegeluk.nl, www.plukkiegeluk.nl PRAKTIJK HARTSTOCHT 06 – 5117 0379 info@praktijkhartstocht.nl, www.praktijkhartstocht.nl THE READ SHOP Wilhelminaplein 11, 2671 GS Naaldwijk, 0174 – 767 279 naaldwijk@readshop.nl NITA VAN VLIET 06 - 8365 1970, nita@vitaliteitsgroep.nl www.nitavanvliet-coaching.nl ZEN &ZO, Havenstraat 55, 2681 LC Monster, 06 - 1424 0001 info@ZenenZo.nl, www.ZenenZo.nl


COLOFON Vormgeving en druk geheel verzorgd door Uitgeverij West Media bv. Advertenties Bianca de Koning 06 – 460 609 67 bdekoning@uitgeverijwestmedia.nl Redactie Fred Louter 06 – 172 284 37 flouter@uitgeverijwestmedia.nl Foto voorpagina Leo Rivas

Bewust WL is een kwartaalmagazine voor mensen die iets bewuster in het leven (willen) staan. Het bevat interessante artikelen, mooie reportages en nuttige informatie, waarmee je kunt werken aan je eigen bewustwording en welzijn.

Volg ons op Facebook.com/Bewustwl Instagram.com/Bewustwl

4

Heppie People

Wandelen onder begeleiding van een wandelcoach

5

Pluk je geluk

8

Alba Coaching Westland

8 11 12 13

Bewust leven is hipper dan ooit

16 17

Recept

Bananenbrood: Leuk en makkelijk

The Read Shop Naaldwijk De Kinderboekenweek komt er weer aan

Leer jezelf en je kind beter kennen

Master Burn-Out Coach Nita van Vliet: ‘Trek op tijd aan de bel’

Hoogsensitieve kinderen Zes tips

Kinderfysiotherapie Westland

Hulp bij motorische problemen

Bo vertelt

Coaching door honden

BEWUST | HERFST 2019

3


Wandelcoaching via Heppie People:

Veel meer dan alleen een fijne wandeling

Je hebt het vast wel eens gemerkt: een lekkere wandeling op het strand of in het bos kan heel ontspannend zijn. De vrije omstandigheden, de mooie natuur, de relaxte rust; ze brengen ons terug naar onze eigen essentie, naar wie we daadwerkelijk zijn.

Last van innerlijke onrust, spanningen of stress? Blijf er niet mee rondlopen. Laat mij je helpen. Als Life Coach werk ik doelgericht en praktisch naar een oplossing toe. Ik ga samen met jou op zoek naar de antwoorden op de vragen die je hebt. Die antwoorden liggen soms heel dichtbij je!

Omgaan met spanning en stress Eenzaamheid verminderen Conflicten oplossen Je zelfvertrouwen vergroten

Bel voor een kosteloos intake gesprek.

www.anjatroost.nl 06 11 73 66 30

Emmastraat 76, 2681 RR Monster

Voor wandeltrainer/-coach Hilda van der Burgh is wandelen ook nog eens een uitgelezen mogelijkheid om onder begeleiding van een wandelcoach met elkaar te praten over de kwesties die ons in het leven bezighouden en waar we iets aan willen veranderen. ‘In het leven komen er nu eenmaal uitdagingen op ons pad’, zegt Hilda, sinds dit jaar gecertificeerd wandeltrainer/-coach. ‘Tijdens een wandeling met een coach sta je bewust stil bij de keuzes en beslissingen die voor jou authentiek en waarachtig zijn, die passen bij je natuur en je huidige levensfase. Doordat je fysiek beweegt, kom je ook mentaal in beweging, dus komen er nieuwe inzichten en misschien ook wel oplossingen. Heel simpel, maar tegelijkertijd ook heel waardevol dus.’ Wandelcoaching is onder meer geschikt voor mensen die: • 1-op-1 coaching willen • Lekkerder in hun vel willen komen te zitten; • Willen herontdekken wat voor hen belangrijk is; • Een burn-out willen voorkomen; • Hun grenzen willen leren kennen en bewaken; • Beter om willen gaan met te veel piekergedachtes; • Zich lekkerder willen voelen in allerlei relatievormen. Interesse in wandelcoaching? Neem vrijblijvend contact op voor mogelijkheden en tarieven. Hilda wandelt graag een stukje met je mee.

HEPPIE PEOPLE

06 - 1008 8424 www.heppiepeople.nl | hildavanderburgh@live.nl 4

BEWUST | HERFST 2019

info@anjatroost.nl

BEWUST | HERFST 2018

15

Cursus Access Bars® voor ouder & kind Leer in één dag samen met jouw kind deze effectieve methode om prikkels, onrust en belemmeringen met gemak los te laten.

Op de volgende data geeft Petra Alemke de cursus Access Bars® voor ouder en kind. 15 september • 13 oktober 3 november • 1 december Voor meer informatie www.petra-alemke.nl


Geef jezelf een ‘Plukkie Geluk’ Bewust leven is hipper dan ooit. Steeds meer mensen zijn bezig met de betekenis van hun leven. Wie ben ik? Wat wil ik écht? Waarom doe ik wat ik doe? Waar word ik blij van? Die vragen blijken echter niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Life & Ondernemerscoach Marina Zuiderwijk (40) coacht mensen die willen afrekenen met zaken die in de weg zitten en er klaar voor zijn om alles uit zichzelf te halen. De zichtbaar trotse eigenaresse van Plukkie Geluk leeft haar passie en zet mensen op inspirerende wijze (weer) in hun kracht. Dat alles in een sfeervolle ruimte die warmte en rust uitstraalt. Marina: ‘Ik heb respect voor iedereen die bereid is om op een andere manier naar zichzelf en de situatie te kijken. Het is soms een hele stap om een coach in te schakelen. Als eenmaal de beslissing genomen is om een traject te volgen, zie ik dat mensen de smaak te pakken krijgen en steeds nieuwsgieriger worden. En nieuwsgierigheid is een belangrijk ingrediënt voor verandering en succes.” Marina gebruikt verschillende invalshoeken om ervoor te zorgen dat de trajecten van Plukkie Geluk naadloos aansluiten bij het vraagstuk van de coachee. Van NLP tot meditaties, van systemisch werk tot ademhalingstechnieken en muziek. “Ik zie hoe mensen binnenkomen en na een aantal maanden met opgeheven hoofd en vol zelfvertrouwen het traject afronden. Ik geloof dat iedereen alles al in zich heeft waar hij of zij naar op zoek is.” Wat het werk van de voormalig docente zo mooi maakt? “Dat werknemers een stapje harder zetten voor een ondernemer die weer relaxt en inspirerend is. En dat heeft een positieve uitwerking op klanten. Dat kinderen weer een ontspannen vader of moeder zien die goed voor zichzelf zorgt.” Foto: Jessica Zuiderwijk Liefdevol voor jezelf zorgen is heel sociaal. Als je dat doet en het beste uit jezelf haalt, geef je je kinderen, partner, leerlingen of werknemers de ruimte dat ook te doen.

Geluk is iets om aan te werken en het is steeds gebruikelijker om daarbij een coach in te schakelen.

PLUKKIE GELUK COACHING BY MARINA

Meer informatie kun je vinden op de site.

Nobelstraat 4 BU3, 's-Gravenzande, 06 – 122 575 79 info@plukkiegeluk.nl | www.plukkiegeluk.nl

In oktober start de training “Gelukkig leven kun je leren” Data: 29 oktober, 12 november, 26 november, 10 december.

BEWUST | HERFST 2019

Je bent van harte welkom om Geluk te Plukken.

5


BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL

Natuurlijke cosmetica zowel visuele als verzorgende functie

6

BEWUST | HERFST 2019


Veel mensen kennen Biefit Gezondheidswinkel van de talloze gezonde voedingsmiddelen. Maar wist je dat je in de Naaldwijkse winkel ook terecht kan voor een complete cosmetische lijn? Met de merken Dr. Hauschka en Annemarie Börlind heeft Biefit een uitgebreid assortiment aan verzorgende producten in de schappen staan, die alle zijn samengesteld uit 100% puur natuurlijke materialen. Ideaal voor onder meer mensen die een allergische reactie ontwikkelen bij het gebruik van synthetische make-up. Blij ‘Toevallig had ik vanmorgen nog een klant in de winkel die vertelde dat ze zo ontzettend blij was met onze natuurlijke cosmetische producten’, zegt Cindy van den Bos van Biefit. ‘Deze mevrouw reageert op normale make-up en kon daardoor nooit meer oogschaduw, lippenstift of mascara gebruiken. Nu ze gebruikmaakt van de producten uit onze winkel, kan ze zichzelf weer zorgeloos opmaken. Het mooie is dat natuurlijke producten niet alleen visueel bijdragen aan je uitstraling, maar ook verzorgende eigenschappen hebben. Ze dragen dus ook bij aan herstel van je huid, die dus mooier wordt. Het gaat erom het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen met versterkende en stabiliserende impulsen en zo weer in balans te komen.’

Hoe kan make-up huidverzorgend zijn? Dr. Hauschka is er zeker van dat haar producten een heilzame werking hebben op de huid. Dit is niet alleen een positief gevolg van de mineralen, maar ook aan de coatings van de mineralen die de huid kunnen hydrateren. Extracten van planten worden op een mineraal gespoten, waarna de mineralen aan de lucht gedroogd worden. Zo ontstaat een poeder met een extra verzorgende werking. Geniaal toch? Neem ook de rozenbottel in de lipsticks. Deze geeft niet alleen kleur, maar ook nog eens 20% vitamine C. Over verzorging gesproken!

Hoe komt natuurlijk make-up aan zijn kleur? Een logische vraag van de klanten van Biefit Gezondheidswinkel is natuurlijk: hoe komen de natuurlijke make-upproducten nu eigenlijk aan hun kleur? Begrijpelijk, want mineralen zijn maar beperkt in hun kleur. Om toch kleur te bereiken, maakt Dr. Hauschka ook gebruik van plantaardige kleurstoffen, bijvoorbeeld uit fruit. Denk maar aan rozenbottel voor lipstick. Maar ook thee wordt gebruikt. Voor een oogschaduw worden er bijvoorbeeld extracten van thee, klaver en toverhazelaar gemengd met zijdepoeder en kiezelaarde als basis, aangevuld en gemengd met mineralen, ijzeroxide of mica. Deze pigmenten variëren van delicate roze en perziktinten tot een hele reeks aardetinten en zelfs paars en antraciet. Mica geeft een prachtig glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect.

Specifieke eigenschappen De producten van Dr. Hauschka bevatten absoluut geen synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, PEG of minerale oliën. Wat ze wél bevatten zijn natuurlijk stoffen die geabstraheerd zijn uit planten als lavendel, rozen, lemongrass of amandel. Cindy: ‘Dit zijn slechts enkele voorbeelden van planten die gebruikt worden. Het zijn er echter veel meer. Elke plant en elk natuurlijk ingrediënt draagt er met zijn specifieke eigenschappen toe bij dat de samenstelling van het product werkzaam is. Het product reinigt, versterkt en verzorgt. Kortom, met natuurlijke make-up zie je er niet alleen beter uit, maar voel je je ook daadwerkelijk beter! En ook dat zie je “natuurlijk” terug!’

Mini reinigingsmelk cadeau! Bij aankoop van een mascara van Dr. Hauschka ontvang je zolang de voorraad strekt een mini reinigingsmelk cadeau.

BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56 2671 ED Naaldwijk 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl www.biefit.nl


Alba Coaching Westland

Jezelf en daardoor je kind beter leren kennen Tietsje van der Linden van Alba Coaching Westland is kindercoach, familieopsteller en verliesbegeleider. Het is haar missie om ieder kind vrij te laten bewegen in het leven. Onbezorgd en zonder ballast van een ander.

‘Onbewust dragen wij veel ballast van anderen met ons mee’, zegt Tietsje. ‘Vooral kinderen zijn hier heel goed in. Zij ‘dragen’ onbewust voor hun ouders, alsof ze willen zeggen: “Ik draag het wel voor jou, dan kun jij goed voor mij zorgen.” Als kindercoach kan ik hiermee met jou en je kind aan de slag. Mijn ervaring is dat dit duidelijk naar voren komt tijdens bijvoorbeeld een sessie familieopstellingen.’ Bij Alba Coaching Westland staat het welzijn van ouder én kind voorop. ‘Als systemisch coach help ik jou als ouder inzicht te krijgen in de strategieën die jij je vanuit je eigen achtergrond

hebt aangeleerd. Je leert jezelf beter kennen en zo je kind beter begrijpen. Van hieruit kun je samen verder groeien. Je bent nu in staat veranderingen aan te brengen; dit heeft direct invloed op je manier van opvoeden en weerslag op je kind. Wanneer jullie letterlijk lichter de deur uit gaan, maakt mij dat dankbaar. Vanuit vertrouwen, speelsheid en verbinding bouwen we aan de groei van jou, je kind én je gezin.’ Speelt er een verlieservaring zoals overlijden of ziekte in je leven? Ook dán is het goed om dit samen te verwerken, zodat de ballast draagbaar blijft voor iedereen. Programma Alba Coaching Westland: Donderdag 12 september 2019 Poeldijk: avondworkshop familieopstellingen Donderdag 17 oktober 2019 in De Lier: lezing familieopstellingen Meer weten of contact? www.albacoachingwestland.nl

Master Burn-Out Coach Nita van Vliet:

‘Trek op tijd aan de bel’ Master Burn-Out Coach Nita van Vliet heeft de afgelopen jaren haar passie gevonden: ze wordt blij en enthousiast als ze mensen (weer) in hun kracht kan zetten. Bijvoorbeeld tijdens of na een burn-out, die met de juiste begeleiding misschien wel voorkomen had kunnen worden.

De Maaslandse Nita van Vliet is partner van de bekende VitaliteitsGroep, een landelijk opererende coaching- en trainingsorganisatie die de vitaliteit van zowel individu als organisatie verbetert, het werkplezier vergroot en ziekteverzuim vermindert. ‘Als mensen merken dat ze in de gevarenzone komen, is het belangrijk tijdig aan de bel trekken’, zegt Nita, zelf ex-topsporter en ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out. ‘Na een gratis intakegesprek bekijken we eerst of er een klik is. Is dat het geval dan gaan we aan de slag. Het doel is om je ware IK weer terug te vinden. Over het algemeen hanteren we een termijn van ca. 3 maanden voordat de client weer vanuit passie, liefde en verbinding veel meer in het Nu gaat leven. Korte periode? Ja, ik ben iemand die heel resultaatgericht is. Wil je écht veranderen, dan ben je bij mij aan het juiste adres.’ 8

BEWUST | HERFST 2019

Nita van Vliet voor: • Stress- en burnoutcoaching; • Sport- en mentalcoaching; • Businesscoaching; • Relatiecoaching; • Traumacoaching;

NITA VAN VLIET

• Lifecoach voor mensen met een levensbedreigende ziekte; • Spirituele stervensbegeleiding; • Acces Bars Practioner • EFT Practioner.

06 - 8365 1970, nita@vitaliteitsgroep.nl www.nitavanvliet-coaching.nl


Sporten, kinderen, werken... Het is voor veel mensen nog steeds lastig om de juiste balans te vinden tussen sporten, werken en gezinsleven. We willen allemaal fit en gezond door het leven gaan, vol energie ons werk doen en daarnaast ook nog eens tijd besteden aan onze partner, ons gezin, onze familie en vrienden.

MORENA PERSONAL TRAINING BOUTIQUE

Smederijstraat 31, 2671 BV Naaldwijk Laan van Waalhaven 307, 2497 GL Den Haag T 06 – 8399 6132 www.morenapersonaltraining.nl

HELP?

Toch lukt dat vaak niet en de reden is dat we excuses bedenken om niet te gaan sporten, gezond te gaan eten en op de juiste wijze te ontspannen. De meest gebruikte excuses om niet te sporten zijn: te druk met werk, kinderen, geen tijd om te koken, even de druk van de ketel en even lekker borrelen, ik begin wel na de vakantie of op 1 januari, etc., etc. Wil jij die negatieve spiraal eindelijk eens doorbreken en ervaren hoe het is om je écht energiek en positief te voelen? Commitments Bij Morena Personal Training Boutique kunnen we jou helpen om een goede balans te creëren tussen sport, voeding, kinderen en werk. Bij ons worden er commitments gemaakt wanneer je een druk (gezins) leven hebt. Met de juiste structuur trainen onze leden onder alle omstandigheden altijd door. Stop nooit tot het gewenste resultaat er is, dat is werkbaar. 1-op-1 Met een persoonlijk op maat gemaakt 1-op-1 trainingsprogramma ga je samen met je Personal Coach aan de slag. Het doel van onze persoonlijke aandacht is om jou te laten transformeren. Transformatie zien wij als gedragsverandering, waarbij jij acties gaat ondernemen die je voorheen nooit eerder hebt gedaan. Actie! De keuze die je vandaag maakt, bepaalt waar jij je naartoe beweegt. Als je de patronen aanhoudt die je nu voert, dan weet je waar je over 2 à 3 jaar zult staan. Neem zelf je verantwoordelijkheid en kom samen met ons in actie! #STARTNOW BEWUST | HERFST 2019

9


10

BEWUST | HERFST 2019


Tips voor hoogsensitieve kinderen Kinderen die snel van slag zijn en gevoelig zijn voor prikkels zijn misschien wel hooggevoelig. Hoogsensitieve kinderen zijn te herkennen aan een aantal kenmerken. Ze denken wat langer over dingen na en zijn over het algemeen gevoeliger. Ze hebben wat meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen en voelen te verwerken. Ze raken ook gemakkelijk overmand door hun emoties.

Hooggevoeligheid betekent dat deze kinderen een extra gevoelig zenuwstel hebben. Daarmee zijn ze in staat om subtiele zaken op te merken die anderen niet direct zullen zien of voelen. Het betekent ook dat alles veel harder ‘binnenkomt’. Hard geluid, fel licht of een sterke geur kunnen de kinderen van slag maken, maar ook mensen die boos zijn of drukke ruimtes kunnen deze kinderen teveel zijn. Vaak laten ze niet zien dat ze dit niet prettig vinden. Ze kroppen hun gevoelens op en als het teveel wordt uiten ze dat in woedeaanvallen en huilbuien. Sommige kinderen worden er echt ziek van. Het opvoeden van een hoogsensitief kind is anders dan het opvoeden van een ‘normaal’ kind. Met een aantal tips kun je het voor jezelf en voor je kind makkelijker maken. 1. Structuur Kinderen met hooggevoeligheid hebben baat bij veel structuur. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn dus een vaste dagindeling geeft een hooggevoelig kind veel rust. Let erop dat ook de weekenden en vakanties een bepaald vast programma volgen. Tip is om voor week- en weekenddagen een schema op te stellen. 2. Voorspelbaarheid Veranderingen zijn moeilijk voor hooggevoelige kinderen. Probeer dus altijd voorspelbaar te zijn. Mocht je een keer moeten afwijken van de vaste structuur, wat onoverkoombaar is, dan is het goed om dit je kind te laten weten. Geef duidelijke uitleg zodat je kind wat er aan de hand is en wat van hem of haar verwacht wordt. Grote veranderingen, zoals verhuizingen of de eerste schooldag, kunnen ook veel stress opleveren. Bereid deze gebeurtenissen goed voor door er al vroeg met je kind over te praten.

3. Positiviteit Gevoelige kinderen raken snel geprikkeld en overstuur van boosheid. Probeer daarom als ouder je kalmte te bewaren en zo positief mogelijk te blijven. Straffen werkt dan ook vaak niet omdat de kinderen zich dat afgewezen voelen en nog meer overstuur raken. Het is beter om te zoeken naar oplossingen. 4. Meer tijd Geef je hooggevoelige kind voldoende tijd en ruimte om alle informatie en prikkels die op hen afkomt en afkomen te verwerken. Ook hierbij is het belangrijk om rustig en geduldig te blijven. Deze kinderen hebben hier wat meer tijd voor nodig en druk uitoefenen heeft geen zin. Probeer ook niet om taken over te nemen, maar deel een taak eerder op in kleine stapjes, zodat het kind de uitdaging aan durft te gaan en het idee heeft dat het de taak kan volbrengen. Daar krijgen ze direct meer zelfvertrouwen van. 5. Begrip Iedere kind wil zich begrepen voelen, maar voor hoogsensitieve kinderen is dit dubbel zo belangrijk. Praat met je kind en toon begrip. Luister naar zijn of haar verhalen en neem ’s avonds de dag door. Bedenk ook samen wat je kind kan helpen in bepaalde situaties. 6. Rust Hooggevoelige kinderen hebben door hun prikkelgevoeligheid meer rust nodig dan andere kinderen. Ze vinden het vaak moeilijk om die rust zelf te namen, dus let daar als ouder op. Laat ze voldoende slapen en probeer prikkelrijke omgevingen te voorkomen indien mogelijk. Plan door de dag heen ook rustmomenten en zoek een rustplek waar je kind zich kan terugtrekken.

BEWUST | HERFST 2019

11


Kinderfysiotherapie Westland

Uw kind staat er bij motorische problemen niet alleen voor Heeft uw kind een motorische problemen? Dan is het goed om te weten dat Kinderfysiotherapie Westland uw kind (en u) intensief en effectief terzijde kan staan bij disfunctionele motoriek vanwege een vertraagde motorische ontwikkeling, een aangeboren afwijking of andere problematieken. Wendy Scholtes-Bos: ‘Ons team van acht gemotiveerde kinderfysiotherapeuten begeleidt en ondersteunt kinderen bij motorische uitdagingen, met als doel het beter functioneren van het kind binnen zijn omgeving. Een veilige en kindvriendelijke setting is daarbij een belangrijke voorwaarde. Wij observeren, onderzoeken en behandelen niet alleen, maar geven ook adviezen en voorlichting over motorische problemen.’

het gehele team gericht is op kinderen én goed op de hoogte is en blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kinderfysiotherapie. Kinderfysiotherapie Westland werkt samen met kind en ouders om het beste resultaat te krijgen, waarbij het kind altijd centraal staat. Kinderfysiotherapie Westland beschikt tevens over meerdere locaties in Westland. Alle kinderen van 0-18 jaar kunnen er terecht.

De kinderfysiotherapeuten voeren aan de hand van de hulpvraag een deskundig onderzoek uit. Daarna volgt een rapportage, advies en/of behandelplan. De behandeling is gericht op het verbeteren van motorische voorwaarden zoals kracht, lenigheid, evenwicht en bewegelijkheid. Ook het oefenen van vaardigheden zoals ­springen, hinkelen, kleuren en schrijven kunnen aan bod komen. De kracht van Kinderfysiotherapie Westland ligt in het feit dat

Voor meer informatie kunt u altijd bellen, of kijk ook eens op onze website, facebook of instagram.

KINDERFYSIOTHERAPIE WESTLAND Marktplein 5, 2691 BV ’s-Gravenzande 0174 - 417 387, www.kftrwl.nl

Je bent jong en de wereld ligt aan je voeten Maar jij hebt geen idee waar je naartoe wilt Veel jongeren missen gevoel van richting. Ze zijn op een leeftijd gekomen waarop ze zelf keuzes moeten maken, maar hebben vaak geen idee wie ze zijn en wat ze willen. Het is niet fijn om geen gevoel van richting te hebben. Het maakt je onzeker en onzekerheid geeft stress. Next Level Coaching helpt je afrekenen met die onzekerheid. Door bewustwording, inzicht in je talenten en een stip op de horizon. Het resultaat? Met zelfvertrouwen en richtingsgevoel de wereld in.

Nicole Gregoire is oprichter van Next Level Coaching. Na een brede start richt Next Level Coaching zich inmiddels volledig op jongeren tussen de 15 en 30 jaar. Nicole is gespecialiseerd in begeleiding bij talentontwikkeling en keuzes maken. “Mijn hart ligt bij jongeren. Ik had graag zelf iemand willen hebben toen ik een jaar of 18 was en ik na drie maanden besloot te stoppen met mijn opleiding. Ik had geen idee wat ik verder wilde.” Aldus Nicole, die na een succesvolle carrière in de wetenschap en het bedrijfsleven vol enthousiasme dit nieuwe pad is ingeslagen. “Ik kijk uit naar het komend schooljaar. Begin oktober lanceer ik een 7-daagse online Studiekeuze Challenge. Gratis, omdat ik iedere jongere een leuke studie gun. Willen ze door mij persoonlijk begeleid worden, dan zijn ze van harte welkom voor 1-op-1 coaching in mijn fijne praktijk in Honselersdijk.”

NEXT LEVEL COACHING Nicole Grégoire Berckenrode 9, Honselersdijk 06 - 4087 6206 www.nextlevelcoaching.nu 12

BEWUST | HERFST 2019


Bo vertelt:

‘De reactie van een hond is altijd authentiek’

Het coachingteam van Bo vertelt is heel bijzonder. Het bestaat namelijk niet alleen uit Joyce en Ernst-Jan, maar ook co-coaches Bo en Balou. Wat daar zo speciaal aan is? Bo en Balou zijn honden! En die helpen jou om beter om te gaan met lastige problemen of uitdagende situaties in je leven. Vraag is natuurlijk: waarom zou je eigenlijk honden inschakelen als je ook gecoacht kunt worden door mensen? ‘Omdat honden van nature reageren in hun eigen “taal” en die reactie is altijd authentiek’, zeggen de in Maasland woonachtige Joyce en Ernst-Jan enthousiast. ‘Ze spiegelen dus je eigen gedrag, karaktertrekken en mate van bewustzijn, zodat helder wordt waar je angsten, belemmeringen of ontevredenheid vandaan komen. Daarmee gaan we samen aan de slag. Spelenderwijs ontdekken we wat je lastig vindt en wat jou kan helpen hier op een andere manier mee om te gaan. Bo en Balou helpen je te ontspannen en laten je misschien ook wel zien wat je kunt inzetten op de momenten dat je iets lastig vindt. Ben jij bijvoorbeeld bang om te falen? Dan helpt de hond jou te laten zien dat er niet één juiste manier is om iets te doen. Hij leert jou om te kijken naar wat jou wel lukt.’

Inmiddels heeft het team van “Bo vertelt” al veel mensen, waaronder kinderen (vanaf 10 jaar) en (jong-)volwassenen, gecoacht. De positieve reacties op de website spreken boekdelen. Ernst-Jan: ‘Dat komt ook door onze “eigenwijze” aanpak. Onze deelnemers kiezen in overleg met ons hun eigen traject uit de zogeheten Bo-Box. Daarin zitten verschillende begeleidingsmogelijkheden, zodat de coaching altijd maximaal is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en uitdagingen.’ Uiteindelijk, zo zeggen Joyce en Ernst-Jan, is Bo vertelt onderdeel van een groter doel: ‘Onze missie is om zoveel mogelijk mensen bewuster te maken van de keuzes die ze hebben. Coachen met honden is daarvoor het ideale gereedschap.’ Lieve groetjes, Ernst-Jan, Joyce, Bo & Balou Team Bo Vertelt T 06 1033 2284 of 06 1444 5564 Wil jij het team ontmoeten boek dan een snuffelsessie op www.bovertelt.nl BEWUST | HERFST 2019

13


Access Bars voor kinderen ®

Hoe fijn zou het zijn wanneer jouw kind optimaal kan genieten van het leven? Is jouw kind vaak overprikkeld en onrustig door een overvol hoofd? Kan jouw kind zich moeilijk concentreren? Is jouw kind onzeker, dromerig, teruggetrokken en hooggevoelig? Wellicht is het een bijdrage voor jouw kind om Access Bars® te ontvangen. Access Bars® is een behandeling op het hoofd waarbij 32 punten zachtjes worden aangeraakt. Ieder punt staat voor een bepaald thema en geeft de mogelijkheid om prikkels, stress en belemmerende gedachten en emoties met gemak los te laten. Kinderen voelen zich na een behandeling onder andere rustiger, zelfverzekerder, meer gefocussed, hebben minder last van prikkels, chaos, (faal) angst en hebben minder moeite met contact, communicatie en structuur.

Petra Alemke van der Gaag geeft individuele Bars® behandelingen en zij geeft samen andere Bars® practitioners behandelingen in groepen op scholen. Om Bars® toe te kunnen passen in het dagelijks leven is er ook de mogelijkheid tot het volgen van de cursus 'Bars® Ouder&Kind'. Hier leer je als ouder samen met je kind zelf Bars® om aan elkaar te geven Voor meer informatie kun je een email sturen naar info@petra-alemke.nl of bellen naar 0638379348. www. petra-alemke.nl

Het levensverhaalboek van een vader/moeder/opa/oma is niet alleen heel leuk om te lezen, maar ook nog eens zeer waardevol! Het maakt je bijvoorbeeld nóg beter bewust van wie je bent en waarom je soms de dingen doet die je doet ...

Fred Louter 06 172 284 37 www.retrovision.nl

14

BEWUST | HERFST 2019


Zen &Zo

Over (hoog-)gevoelige kids in deze drukke wereld! Er is veel te doen en de lat ligt daarbij vaak best hoog. School, sport, vriendjes, vriendinnetjes, ‘social-media’ en ‘peer- pressure’, het doet nogal wat met onze kids. Ze moeten vaak schakelen en aan veel verwachtingen voldoen. Daarbij mogen ze ook vooral niet buiten de boot vallen. Extra lastig allemaal als jouw kind gevoelig is. Hoe gaat jouw kind om met alle uitdagingen, verwachtingen en verlangens? Zie je stress, onrust of onzekerheden? Is het wat faalangstig, minder weerbaar of is er sprake van uitstelgedrag? Slaapt je zoon of dochter slecht of is hij/zij veel moe? Dan is het misschien wel tijd voor een Kinder- hypnose, reiki-behandeling of klankschaal-sessie. Stel het niet uit als je kind kampt met bepaalde hindernissen, klachten of belemmeringen. Hoe vroeger je in actie komt, hoe eenvoudiger het is om het kind weer gewoon kind te laten zijn. Je kind weer stralend en blij te zien! Overtuigingen, ervaringen, stress en conditioneringen hebben zich in de eerste levensjaren nog niet (helemaal) vastgezet. Maar hoe langer een overtuiging, belemmering of spanning leeft in ons hoe meer ruimte deze in zal gaan nemen. Geweldig fijn als je dit al in de kiem mag smoren en dit niet vele jaren meesleept. Er zijn zoveel jongeren die te maken hebben met bepaalde klachten, zoals bedplassen, bang zijn in het donker, verdriet na overlijden, obsessief nagelbijten, onzekerheid, ADHD etcetera. Soms is er een directe aanleiding voor; bijvoorbeeld iets op TV hebben gezien wat angstig maakt, heeft het iets verdrietigs meegemaakt of gezien of is het gepest. Maar het kan ook zijn dat het lastiger terug te voeren is. De omgeving, school, vriendjes en dergelijke spelen een rol in het beeld dat je kind over zichzelf heeft Als er angst, onzekerheid of onderliggende nare ervaringen zijn kan het gevoel ontstaan bij een kind dat het er niet volledig mag zijn. Het is geweldig om het gevoel te ervaren dat je je volledige potentieel mag benutten. Hypnose of een van de andere mooie behandelingen kan hier het verschil maken. Samen aan de slag … wat heeft jouw kind nodig? Want ... iets kan wel een probleem opleveren, maar hoeft het helemaal niet te blijven! Regina Smeenk is al jaren actief als gecertificeerd lifecoach, trainer, energetisch- & hypnotherapeut. Haar bedrijf Zen &Zo is met Gerda Dik & Nina Kouwenhoven inmiddels uitgegroeid tot een prachtig multidisciplinair ZENtrum. Gepassioneerde therapeuten, mooie disciplines die elkaar aanvullen en geweldige trainingen voor zowel (hoog-) gevoelige kinderen als volwassenen. ZEN &Zo ZENtrum voor bewustwording & persoonlijke groei Havenstraat 55, 2681 LC Monster, 06 - 1424 0001 info@zenenzo.nl, www.ZENenZo.nl

BEWUST | HERFST 2019

15


Bananenbrood

Het kan bijna niet fout gaan en daarom is het bakken van bananenbrood leuk en makkelijk om te doen met kinderen. Mouwen opstropen en mixen maar!

Benodigdheden • Cake blik 23 cm Ingrediënten • 3 rijpe bananen • 3 eieren • 100 gram amandelmeel + • 60 gram havermeel • 2 tl bakpoeder • sap van een halve citroen • 30 gr kokosrasp of noten (beide opties) • 25 gram lijzaad • 30 gram kokosolie

Bereidingswijze:

• Verwarm de oven voor op 175 graden. • Mix met een staafmixer de eieren met de bananen door elkaar. Voeg daarna het meel toe en mix dit ook even mee. Spatel dan alle andere ingrediënten er doorheen en schenk het in een met bakpapier bekleed cakeblik. • Bekleed nu je cakeblik met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Zet nu in de oven voor ongeveer 45 minuten, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat afkoelen op een rek. Je kunt het brood zo opeten of besmeren met roomboter en kaneel of met notenpasta. voor meer recepten of informatie. Kijk snel op www.puurbyannemiek.nl

info@puurbyannemiek – 06 1975 6426

16

BEWUST | HERFST 2019


De Kinderboekenweek komt er weer aan

Groep 1-2

Groep 3-4

Van 2 tot en met 13 oktober gaan we de kinderboeken weer volop in de schijnwerpers zetten. We besteden aandacht aan hoe belangrijk het is om te lezen en voor te lezen. Het verrijkt je wereld en je kunt jezelf in een totaal andere wereld bevinden wanneer je een boek leest.

Groep 5-6

door Ylona van den Bos Het thema van deze kinderboeken week is REIS MEE! Dit betekent dat je met een boek overal heen kunt reizen, van Emmer Compascuum tot het plaatsje Westland in Amerika. Je gaat de hele wereld over zolang je maar leest. Je betreedt de mooiste werelden en beleeft de spannendste avonturen gewoon vanuit je luie stoel. Daarom is het zo belangrijk dat wij, als ouders, heel vroeg beginnen met het voorlezen aan onze kinderen.

Al heel jong hebben kinderen een enorme

Al heel jong hebben kinderen een enorme fantasie en door voor te lezen leren ze dit nog beter te ontwikkelen. En wat dacht je van de taalontwikkeling en hun woordenschat? Dus lees voor en laat lezen! In onze boekenkasten staan de mooiste en leukste titels. En tijdens de Kinderboekenweek krijg je ook nog een heel leuk leesboek gratis om je te bedanken dat je boeken aanschaft om aan kinderen voor te lezen of henzelf te laten lezen.

Groep 7-8

Bedankt voor het lezen van dit stukje. Ylona , The Read Shop Naaldwijk

fantasie en door voor te lezen leren ze dit nog beter te ontwikkelen.

Deze boeken zijn verkrijgbaar bij The Read Shop in Naaldwijk BEWUST | HERFST 2019

17


Luisterkind Methode Te veel aan je hoofd, te veel gedachten, te veel gevoelens: een Luisterkind-afstemming kan hierbij helpen. Bij een Luisterkind-afstemming wordt er naar jouw innerlijke ik geluisterd. De Luisterkind Methode is een manier om op afstand contact te leggen, antwoorden op jouw vragen naar boven te halen en waar mogelijk direct een verandering door te zetten. Er wordt vooral geluisterd. Alles kan en mag in een afstemming gezegd worden. Jij, jouw innerlijke, bepaalt in de afstemming waarover we praten en wat er op dat moment speelt en belangrijk is. Het kan dus zijn dat niet alle vragen beantwoordt worden. Wat er op dat moment naar boven komt in de afstemming heeft vaak echter alles met de achterliggende vragen te maken.

In een afstemming komen vaak handvatten naar boven. Ga hiermee aan de slag; dit kost tijd en inzet. Neem dan ook de tijd en rust om alles op je in te laten werken. Soms komen er in een afstemming auralifters of entiteiten voor. Deze hoor ik aan en indien nodig breng ik ze naar het licht. Het kan ook zijn dat ik terugga naar een vorig leven omdat daar nog iets opgeruimd moet worden. Een Luisterkind-afstemming kan best pittig zijn; wees je daar bewust van. Weet ook dat het juist handvatten en aanknopingspunten geeft voor vernieuwing en verbetering. Ook komt er vaak meer rust in huis en in jezelf. Nieuwgierig geworden en wil je eerst een voorproefje? Stuur mij een e-mail met het onderwerp BewustWL en ik zal hier met een mini-afstemming op reageren.

MASTOU

www.mastou.nl | 06-46384675 | info@mastou.nl

18

BEWUST | HERFST 2019


Geboortesteen oktober:

Rozenkwarts Rozenkwarts is een fijne steen voor kinderen, vanwege de zachte energie en onvoorwaardelijke liefde die de steen uitstraalt.

helpt ook zware negatieve energie te vervangen door liefdevolle lichtere varianten. Ze geneest rauwe emoties op een rustige begrijpende wijze.

De steen vergroot het zelfvertrouwen en eigenwaarde. De roze helper werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijkheid voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen, verwardheid en voorkomt duizeligheid. Ook helpt rozenkwarts bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Rozenkwarts

Tips voor gebruik: – Leg een rozenkwarts neer in een ruimte waar creativiteit en liefde versterkt moeten worden. – Op je nachtkastje heeft rozenkwarts een positief effect op je nachtrust, maar ook op je liefdesleven. – Draag rozenkwarts aan een ketting voor dat heerlijke beschermende gevoel van liefde. – Ook in kinderkamers is rozenkwarts op zijn plaats om die kindersfeer zacht te houden. – Leg eens een rozenkwarts onder het wiegje of ledikant om slaap te bevorderen en je baby een rustig en tevreden gevoel te geven. WAT IS EEN GEBOORTESTEEN? Geboortestenen horen bij een specifieke maand waarin iemand is geboren. Er bestaan verschillende lijsten over welke geboortesteen bij welke maand hoort, en uit verschil­ lende culturen worden soms ook verschillende stenen bij de­zelfde maand genoemd. In 1912 heeft de organisatie Juweliers van Amerika een moderne lijst samenge­steld om een beetje lijn te brengen in de verschillende lijsten.

ESSENTIËLE OLIE – TANGERINE (MANDARIJN) Tangerine is een zachte olie die bij kinderen geliefd is vanwege de zoete geur. Tangerine is bij uitstek geschikt voor kinderen ter ondersteuning van emotionele balans vanwege de kalmerende invloed op het centraal zenuwstelsel. Een fijne olie om in te zetten als je kind zich overprikkeld voelt. Tevens draagt het bij aan een gevoel van zelfvertrouwen, veiligheid en vreugde. Tangerine brengt een

speelse creativiteit naar boven, zodat problemen die worden ervaren niet meer zo zwaar vallen. Deze zonnig olie voedt ook het kind in de volwassen mens. Gebruik tangerine in de diffuser, op een zakdoekje of knuffel van je kind. Of verdun met een basisolie en smeer in op de kruin of op de polsen. (NB: niet toepassen op de huid die binnen 24 uur wordt blootgesteld aan de zon): Ben je benieuwd hoe je met essentiële oliën lichaam en Geest op een natuurlijke manier gezond houdt? Kijk dan eens op de website van praktijk HartsTocht www.praktijkhartstocht.nl

Disclaimer: dit artikel is informatief en vervangt in geen geval een medisch consult!

Yoga OEFENINGEN voor thuis Virabhadrasana 1 Een krachtige en sterke houding om te zien en te ervaren. Deze houding versterkt je rug-, been- en armspieren. De houding geeft ook een gevoel van ruimte; je strekt je buiken borstgebied en opent schouders, waardoor de ademhaling dieper wordt. Ook de psoas wordt gestrekt; een spier wat door veel zitten vaak verstijft en verkort. Een verstijfde en verkorte psoas kan leiden tot onderrugklachten, het is belangrijk deze spier op lengte te houden. Een houding aannemen is de eerste stap, de uitdaging zit hem in het voelen en ervaren van de houding. Breng je aandacht naar binnen. Op fysiek niveau kun je voelen of de houding past bij je lichaam, moet je misschien de houding aanpassen zodat de houding fijner en zonder spanning voelt? Soms neem je een houding aan vanuit hoe je denkt dat het moet, vanuit je hoofd. Verschuif je aandacht dan naar je gevoel, hoe voelt het en kun je naast de kracht ook zachtheid ervaren? Stabiliteit kan samen met zachtheid, kracht samen met ontspanning. Onderzoek deze balans. Eenmaal in de houding kun je de ruimte in het lichaam ervaren en onderzoeken. De adem kan je hierin leiden, zoek naar een houding waarbij de adem rustig en ruim kan blijven. Voorts kun je onderzoeken hoe je de houding ervaart op emotioneel niveau. Aan gevoel hoef je geen woorden of een uitleg te verbinden. Slechts het voelen is voldoende. Neem de tijd en de stilte om te voelen en te ervaren, zonder oordeel. Ervaar de stabiliteit van de grond, de kracht waarmee je staat en de ruimte die je inneemt. Je mag er zijn… www.meya-naaldwijk.nl

BEWUST | HERFST 2019

19


BIEFIT GEZONDHEIDSWINKEL Geestweg 56 2671 ED Naaldwijk 0174 – 624 987 winkel@biefit.nl www.biefit.nl

20

BEWUST | HERFST 2019

Profile for WL Media

07 Bewust WL.pdf  

07 Bewust WL.pdf  

Profile for wlmedia