Page 1

De Onthaalouderacademie opleidingsmodules voor onthaalouders In september 2012 gaan er in verschillende Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) opnieuw opleidingsmodules voor onthaalouders van start. Via een mix van theorie, doen en ideeën uitwisselen met collegaonthaalouders verdiep je als onthaalouder jouw kennen en kunnen. Klassikale lessen worden gecombineerd met thuisleren en opdrachten maken. De opleidingsmodules zijn een deel van de erkende opleiding ‘Begeleider in de kinderopvang’. Op het eind van een opleidingsmodule ontvang je een attest.

De module ‘Jonge kinderen begeleiden’ In deze module sta je stil bij de ontwikkeling van jonge kinderen en hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren. De basisprincipes van een goede interactie met jonge kinderen diep je uit. Daarnaast werk je aan interacties tussen kinderen en jouw rol hier in.

Waar? Jonge kinderen begeleiden:  Hasselt, VSPW Hasselt  Mechelen, CVO TSM Mechelen Verzorging en EHBO:  Leuven, TKO Leuven  Antwerpen, Technicum Noord-Antwerpen Spelen met het jonge kind:  Mol, VSPW Mol  Kortrijk, VSPW Kortrijk Samenwerken met ouders:  Turnhout, Hivset Vormingcentrum vzw + LBC NVK Turnhout  Gent, VSPW Gent

Wanneer? Vanaf september 2012

De module ‘Verzorging en EHBO’ In deze module kom je meer te weten over de verzorging van (zieke) kinderen, EHBO en het voorkomen van gevaarsituaties. Ben je een ervaren onthaalouder? Dan is deze module ideaal om je kennis op te frissen.

De module ‘Spelen met het jonge kind’ In deze module sta je stil bij jouw spelaanbod, spelomgeving en eigen begeleidingsstijl. Je gaat aan de slag met creatieve materialen zoals verf en klei, boekjes en zintuiglijke materialen (snoezelen).

De module ‘Samenwerken met ouders’ In deze module onderzoek je hoe je bouwt aan een goede samenwerking met ouders. Thema's als kennismaken met nieuwe ouders, breng- en haalmomenten verzorgen, informatie delen en zorgen bespreken met ouders komen aan bod.

De opleidingsmodules zijn een realisatie van de Onthaalouderacademie. Dit is een samenwerkingsproject tussen diensten voor onthaalouders en koepels , de centra voor volwassenenonderwijs (CVO), vormingsorganisaties, VBJK Expertisecentrum Opvoeding en Kinderopvang en Kind en Gezin. In dit project werken we aan een leertraject voor aangesloten en zelfstandige onthaalouders dat leidt naar geattesteerde competenties.

Duur? Een module duurt in totaal 40u. Dit betekent dat je op zaterdagvoormiddag naar de les komt en daarnaast ongeveer 20u van thuis uit leert.

Prijs? Deelname aan één opleidingsmodule kost € 50. Opleidingscheques worden aanvaard voor dit pakket.

Meer weten? www.onthaalouderacademie.be Je vindt er ook de contactgegevens van de verschillende CVO’s en de precieze data.

Je vindt de Onthaalouderacademie ook op Facebook!

20120621 onthaalouderacademie  

overzicht van de verschillende modules en de plaats waar ze gegeven worden

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you