Page 1


2

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

3

WE KIJKEN TERUG NAAR 2017...

Het is ondertussen alweer bijna een jaar geleden, maar we kunnen nog steeds met een grote lach op ons gezicht terugdenken aan de 11e editie van WiSH Outdoor. Het festival is nog nooit zo soepel verlopen als afgelopen jaar. Zo soepel zelfs dat er backstage een exclusieve area is gemaakt door een aantal crewleden om hun eigen feestje daar te kunnen vieren! Enige minpuntje was dat er slecht weer werd voorspeld. We hebben helaas op zaterdag wat last van regen gehad, maar gelukkig viel dat verder allemaal reuze mee en konden bezoekers heel wat uurtjes in de zon dansen.

Weersvoorspelling Zoals de meesten weten heeft WiSH Outdoor geen geweldige band met weersvoorspellingen. In 2015 moesten er op het laatste moment verschillende maatregelen getroffen worden omdat er tropisch zomerweer werd voorspeld en in 2016 waren in omgeving Laarbeek, Gemert en Helmond alle regenlaarzen he-le-maal uitverkocht. En 2017… tja… de bezoekers hadden eigenlijk niets te klagen! De voorspellingen zagen er minder rooskleurig uit, maar uiteindelijk had het zonnetje nog flink geschenen en viel het allemaal reuze mee!

Aanpassingen In 2017 zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd op het festival om het terrein er zo mooi mogelijk bij te laten liggen. En met succes: het gras was nog nooit zo groen en ook de rest van het terrein lag er perfect bij. De modder van 2016 was gelukkig helemaal nergens meer te bekennen en ook de aankleding van de stages was zeer nauwkeurig afgewerkt. De productie verliep erg soepeltjes en dat was ook zeker terug te zien op het festival.

Daarnaast zijn er ook aanpassingen gedaan in de opzet van het festival. Zo was er bijvoorbeeld één eindshow op de Devoted mainstage in plaats van twee verschillende eindshows op beide mainstages. Zo kon er nog meer uitgepakt worden waardoor de eindshow een nog grotere ‘wow’ factor bevatte. Qua muziek was er voor ieder wat wils, van hardstyle tot house en van feest tot techno: het was er allemaal. The Ace of Spades Na de soepele editie van 2017, heeft de organisatie van WiSH niet stil gezeten. Op 26 december 2017 vond de tweede editie van ‘The Ace of Spades’ plaats in Schijndel. The Ace of Spades is een samenwerking van Paaspop en WiSH Outdoor voor de

COLOFON De WiSH Outdoor festivalkrant is een speciale uitgave in samenwerking met DeMooiLaarbeekKrant. Kantoor Bosscheweg 26a 5741 SX, Beek en Donk www.wishoutdoor.com info@wishevents.nl Festivalterrein Lekerstraat 4 5741 SM, Beek en Donk Op-/afbouwperiode: 15 juni t/m 6 juli Melding- en klachtenlijn tijdens festival: 0492-747109 Redactie Desiré Verberne Florine Dams Izjan van Pul

Vormgeving Ruud van der Heijden Desiré Verberne Florine Dams Izjan van Pul Oplage en verspreidingsgebied 40.000 stuks in het verspreidingsgebied: Bakel, Boekel, Boerdonk, Elsendorp, Erp, Gemert, Handel, Keldonk, Milheeze, De Mortel, De Rips, Venhorst, Beek en Donk, Lieshout, Aarle-Rixtel, Mariahout en Brandevoort. Aan de inhoud van de WiSH Outdoor festivalkrant is alle mogelijke zorg besteed. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. De uitgever zal geen aansprakelijkheid aanvaarden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt.

liefhebbers van hardstyle en was dit jaar wederom een groot succes! Namen als B-Freqz, Brennan Heart, Noisecontrollers, Adaro en Digital Punk sierden de line-up.

In 2018 zal er een nieuwe editie plaatsvinden en deze keer iets eerder in het jaar op 27 oktober 2018. De line-up is nog niet bekend, maar houd de Facebookpagina en de website (www.theaceofspades.nl) in de gaten!

WE HEBBEN GELUK GEHAD MET HET WEER Villa Ananas Naast The Ace of Spades was er nog een evenement: Villa Ananas – Koningsdag editie. Na het succes van het zomerse feestje op Koningsdag in 2017, is het tropische paradijs wederom op 27 april 2018 in Beek en Donk neergestreken. Binnen 24

uur waren alle kaartjes voor dit evenement gevlogen! Alle 1500 bezoekers konden genieten van ijskoude cocktails, tropische beats en zomerse sferen op de verjaardag van onze koning.

Outdoor Laarbeek werd geheel omgetoverd tot Pineapple Paradise. Het Villa Ananas hoofdpodium keerde terug als het vertrouwde feestje op WiSH Outdoor en Dans & Grietje verzorgde daarnaast de tweede area waar techno liefhebbers hun hart konden ophalen. Er werd de hele dag gedanst op Mr. Bermuda, Lockar, Benny Cool, Loud ’n Bright, Hermanos, Kruh en Monsieur Pompe. Vooruitblik? Naast terugblikken gaan we ook vooral heel veel vooruitblikken op de aankomende editie van WiSH Outdoor. In deze krant lees je namelijk alles over de vernieuwde mainstage, de dingen die je echt moet meemaken op WiSH (de to do list) en de complete line-up overzichten per dag. Daarnaast zijn er ook weer boordevol nieuwe items en leuke weetjes te vinden en kun je via je horoscoop zelfs checken welke festivalganger jij bent. Genoeg teruggeblikt dus op naar de vooruitblik en de nieuwe editie van WiSH Outdoor!


4

TICKETS GAAN HARD DUS KOOP ZE NU!

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

5

WiSH OUTDOOR 2018 STAAT VOOR DE DEUR! Nog maar even aftellen en dan is alweer de 12e editie van WiSH Outdoor! In het weekend van 29 juni tot en met 1 juli reizen mensen van heinde en verre naar Beek en Donk af om een fantastisch weekend te beleven! En fantastisch gaat het zeker worden, want deze editie zal in veel opzichten anders zijn dan andere jaren en er gaat vooral veel verbeterd worden. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

WE ZIJN ER BIJNA! Terug naar de kern Zoals eerder aangegeven is het spreekwoordelijke roer omgegooid en gaat WiSH Outdoor het dit jaar als vanouds doen; we gaan namelijk terug naar onze roots! Wat houdt dit nou in? Ten eerste betekent dit dat het van ons wel allemaal nog wat leuker en gezelliger mag. Daarnaast gaan we ons meer richten op alle details die WiSH Outdoor altijd zo speciaal maken. We zijn teruggegaan naar de tekentafel en zijn eens goed gaan sleutelen aan het concept om dit nog meer eigen te maken. Door de heftige edities afgelopen jaren is er heel erg gekeken naar het verbeteren en herinrichten van het festivalterrein en dat zal ook dit jaar weer hoog in het vaandel van WiSH Outdoor staan. Het nieuwe concept zal dus tal van positieve veranderingen met zich meebrengen, al is dat natuurlijk aan de bezoeker om te oordelen. Verandering?? Waar?? Nu horen we jullie al denken: ‘Wat voor

verbeteringen gaan dit zijn?’. De grootste verandering is dat dit jaar de ‘Devoted’ mainstage plaats zal maken voor de ‘The Grand Theater’ mainstage. Doordat ‘The Grand Theater’ overdekt is, is er geen weer wat ons dit jaar uit het veld kan slaan zoals in voorgaande jaren. Naast dat we de weergoden buitenspel zetten is het mogelijk om nóg gavere effecten aan de optredens toe te voegen, denk aan lasers, visuals en zelfs vuurwerk! Ook is er naar de programmering gekeken, waarbij er dit jaar minder EDM geprogrammeerd is in The Grand Theater. Daarvoor in de plaats is er een programma waarbij je een volledig verzorgde show te zien krijgt en waarbij je echt een concert

reuze zoals ze dat zo mooi zeggen. Het festival is klaar, wat nu? Dit jaar is er ook voor alle camping- en VIP gasten een bijzondere bijkomstigheid geregeld… Er gaat namelijk voor het eerst een officiële afterparty plaatsvinden die toegankelijk is voor alle camping- en VIP bezoekers! Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni kun je van 01:00 tot 03:00 uur dansen op de leukste hitjes door middel van een RGB silent disco. Kies jouw favoriete genre en deel je beste dansmoves nog even met iedereen voor je weer horizontaal op je kussen gaat!

WE ZETTEN DE WEERGODEN BUITENSPEL gevoel krijgt! Meer informatie over The Grand Theater (en natuurlijk de andere area’s!) kun je verderop in de krant lezen. Wordt er ook hardstyle gedraaid of wa? Voor de hardstyle fans hebben we erg goed nieuws. Voor het eerst in de WiSH Outdoor geschiedenis hebben we, in plaats van twee, drie dagen hardstyle geprogrammeerd! Dit betekent dat je compleet van begin tot eind kunt genieten van de crème de la crème uit het hardere stijlen genre. Dit jaar is The Ace of Spades dus extra open op zondag voor de echte hardstyle liefhebbers. Naast The Ace of Spades zijn er op zondag ook nog een tiental andere stages open, dus de keuze is

1+1= BINGO Kaas met hagelslag? Vodka met cassis? Komkommer met mayonaise? Zomaar wat combinaties die je misschien zelf nooit zou bedenken, maar wel verdomd lekker zijn! Dit is wat WiSH dit jaar de bezoekers ook voor gaat schotelen: unieke optredens van artiesten die je nog nooit samen op een podium hebt gezien. Denk hierbij aan samenwerkingen zoals Mental Theo vs. Danzany & de Feestneger of Kriss Kross Amsterdam ft. Fatman Scoop. Wie had ooit gedacht dat deze artiesten samen zouden optreden? Wij dus.

Naast de bijzondere samenwerkingen is er op WiSH ook een act die menig jeugdsentiment heeft opgerakeld: The one and only Henny Huisman! De koning van de Nederlandse ‘playbackshow' komt namelijk naar WiSH Outdoor om verschillende acts te beoordelen, zoals we van hem gewend zijn. Wat je kan verwachten zijn leuke (zelf ingezonden!) optredens die door mr. Mini Playbackshow zelf worden gejureerd. Iedereen is welkom om op zijn podium een optreden te verzorgen, zolang het maar geplaybackt wordt. Honger en dorst! Behalve de vele bijzondere muzikale optredens die er op WiSH te vinden zijn, hebben we natuurlijk ook aan de primaire levensbehoeften gedacht: eten en drinken! Dit jaar zal er weer een breed scala aan gerechten te vinden zijn. Of je nou vegetariër, carnivoor of een zogeheten afvalbak bent: er is voor ieder wat wils! Foodtrucks die je kan verwachten zijn: Speyz, Mr. Long, Worstenbroîke, Car Paccio, Suzie Q, Exo’tice, Willy Nacho, Tenderone (Cocktails), De Koffiebus en nog veel meer! Bij eten hoort natuurlijk ook een lekker drankje en hier heeft WiSH Outdoor uiteraard iets voor bedacht. We willen dit jaar eens iets écht speciaals aan onze bezoekers bieden en wat is er nou specialer dan een heuse speciaalbierbar. Ja, je leest het goed. Voor elke maaltijd is er wel een heerlijk bijpassend biertje te vinden in de speciaalbierbar. Dus geef naast je oren en ogen ook je smaakpapillen eens goed de kost en ga zeker eens langs bij de vele fooden drinktrucks.


6

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

7

DE BURGEMEESTER AAN HET WOORD... WiSH Outdoor vindt voor de twaalfde keer plaats in het altijd mooie en groene Beek en Donk. Maar wat betekent zo’n groot festival voor de gemeente? En welke rol heeft de burgemeester tijdens de organisatie van WiSH Outdoor? Geen betere manier om daar achter te komen dan via een interview met Frank van der Meijden, de burgemeester van de gemeente Laarbeek. Om te beginnen, kunt u ons vertellen op welke manier u betrokken bent bij het festival? Burgemeester Van der Meijden: “Als burgemeester ben ik intensief betrokken bij de organisatie van WiSH Outdoor, waarbij het faciliteren van vergunningen en de veiligheid van iedereen op en rondom WiSH de belangrijkste taken zijn. De vergunning is natuurlijk ontzettend belangrijk, aangezien dit noodzakelijk is om het allemaal door te laten gaan! Na elke editie beginnen we meteen met de evaluatie en komen de eerste plannen voor het volgende jaar op tafel. Dit doen we met een stuurgroep die bestaat uit een secretaris, een veiligheidsadviseur, meerdere politiefunctionarissen, de brandweer, defensie, de GGD, de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en natuurlijk de organisatie van WiSH zelf. We zijn in totaal met tien tot vijftien personen. Deze stuurgroep maakt afspraken met elkaar, zodat ze gezamenlijk naar de vergunning toe kunnen werken. In het begin komen we eens per zes weken bij elkaar, maar naarmate het festival nadert wordt het contact natuurlijk intensiever en komen we vaker bij elkaar. De vergunning voor het festival is in mei afgegeven en goedgekeurd. Daarna blijven we bij elkaar komen en oefenen we verschillende scenario’s die kunnen voorkomen. Uiteindelijk is het mijn handtekening die formeel onder de vergunning staat, maar ik probeer daarnaast de organisatie informeel ook te helpen en te steunen waar ik kan. Het lijntje tussen de organisatie van WiSH Outdoor en mij is heel kort, we hebben veel en goed contact met elkaar en daar ben ik heel blij om!”

Wat is het eerste wat moet gebeuren tijdens het proces van WiSH Outdoor? ‘’Na het festival komen we bij elkaar en evalueren we het weekend. Wat ging er goed? Wat kan volgend jaar beter? Zijn er problemen geweest? Tijdens deze bijeenkomst vieren we de goede momenten en worden de eerste plannen voor volgend jaar uitgezet. In het najaar komt dan ook de eerste opzet van de vergunning en de bijeenkomsten voeren we op tot januari/ februari, wanneer de vergunning door WiSH Outdoor ingediend moet worden. De vergunning moet een half jaar voor het festival aangevraagd zijn. Het is dan ook belangrijk om de punten uit de evaluatie zo veel mogelijk in de vergunning verwerkt te hebben. Nadat de vergunning is ingediend gaan we met een team van juristen en veiligheidsspecialisten om tafel zitten om alles te controleren en te kijken of alles volgens de regels en wetten juist geformuleerd of omschreven wordt. Het is van belang dat alles klopt en er geen fouten gemaakt worden in de vergunning. Uiteindelijk wordt de vergunning meestal in mei verleend. Daarna streven we er met z’n allen naar om de vergunning werkbaar te maken en tot uitvoering te brengen tijdens het festival. Het moment dat alles bij elkaar komt en tot in de puntjes is geregeld, is als vergunningverlener erg belangrijk en ook een mooi moment. Je blijft tot het einde verantwoordelijk dus dan is het ook fijn als alles op rolletjes loopt en de organisatie vertrouwelijk met die verantwoordelijkheid omgaat.” WiSH vindt plaats op het terrein aan de Lekerstraat in Beek en Donk. Hoe gaat dat in zijn werk met bijvoorbeeld de buurt? Het terrein waarop WiSH plaatsvindt is eigenlijk geen officieel festivalterrein. In een bestemmingsplan staat wat er gedaan mag worden op een terrein. In het bestemmingsplan van het WiSH terrein staat dat er maar één keer een driedaags-festival per jaar op deze plek mag plaatsvinden en dat er rond die periode op- en afgebouwd mag worden. Dit is belangrijk voor de buurt aangezien we niet willen dat er te veel overlast is. We proberen door deze bestemmingsplannen het respect naar de buurtbewoners te waarborgen.

Daarnaast onderhoudt de organisatie van WiSH goede contacten met de buurt door buurtbijeenkomsten te regelen en te luisteren naar wat buurtbewoners te zeggen hebben. Zijn er klachten of problemen dan proberen ze dit ook samen met ons op te lossen. Dit jaar is de silent disco afterparty een nieuwe toevoeging en daarbij is het wel van belang dat dit op tijd wordt aangegeven en gecommuniceerd bij de buurt. Gelukkig ervaren wij hier als gemeente weinig problemen mee en is het alleen maar fijn dat de buurt zo betrokken is bij het festival. Tijdens het festival is de toegangsweg naar WiSH Outdoor, vanaf de ‘Donkse Brug’, altijd heel gezellig. Buurtbewoners zitten buiten op de stoep, wel drie dagen lang! Ze maken stands, er is een hoop gezelligheid en vaak staat er een barbecue aan. Dit is zo bijzonder, de bewoners zijn echt betrokken bij WiSH!”

"WiSH SH IS ECHT EEN PRACHTIG FESTIVAL" En wat voegt een festival van deze grootte toe aan een dorp als Beek en Donk? “WiSH Outdoor zet Laarbeek als gemeente en gemeenschap op de kaart. De dynamiek tussen de bewoners in de gemeente is ongekend en enorm krachtig. Een kwaliteit van Laarbeek is toch wel echt dat iedereen de handen uit de mouwen steekt en eigenlijk altijd klaar staat voor een ander wanneer er zich een mooi initiatief voordoet. Er zijn veel inwoners die vrijwilliger zijn bij een hoop evenementen, dat is toch super! Dat mag absoluut benoemd en geroemd worden. WiSH Outdoor is daar een goed voorbeeld van: er zijn zelfs een aantal bedrijven uit dit evenement voortgekomen. Buurtbewoners zijn trots op WiSH en dragen graag een steentje bij. Lokale jongeren die hieraan meebouwen, daar word ik als burgemeester heel blij van! Dat meehelpen is echt typisch Laarbeek, veel activiteiten worden opgepakt door een aantal

vrijwilligers die het vervolgens tot een succes maken. Anderen noemen dit ook wel ‘De Laarbeekse Methode’. WiSH geeft daarnaast ook profilering aan Laarbeek. Vorig jaar heb ik een aantal collega-burgemeesters en bestuurders uit de regio en commissaris Van de Donk (commissaris van de Koning in Noord-Brabant) uitgenodigd op WiSH Outdoor. We hebben, samen met het festivalcollectief Front of House, deze personen uitgenodigd in de raadszaal en uitleg gegeven hoe de festivalwereld zich ontwikkelt. De politici hebben hierdoor een kijkje gekregen over hoe deze wereld in elkaar zit en wat het betekent voor een gemeente. Na deze bijeenkomst zijn we naar het festivalterrein gegaan om te laten zien hoe goed het geregeld is. Iedereen keek zijn of haar ogen uit over hoeveel werk het kost achter de schermen om zo’n festival voor elkaar te krijgen. WiSH heeft hierin echt een voorbeeldfunctie, wat mij betreft.” Komt u zelf ook als bezoeker naar WiSH? “Nee, ik kom niet als (informele) bezoeker. Ik kom wel naar WiSH, maar dan ben ik er functioneel als vergunningverlener. Ik ben als burgemeester eigenlijk 24/7 in functie. Als ik er ben dan geniet ik wel echt enorm van de sfeer! Ik kom altijd graag kijken en ik ben er formeel voor meetings met de organisatie. Ik probeer elke dag even te kijken en op zondag ben ik er vaak de hele middag. Dit is een beetje een netwerkdag en hier ontmoet ik veel lokale ondernemers. Wel vind ik het leuk om over het terrein en de camping te lopen en de bezoekers te vragen naar hun meningen. Het is altijd bijzonder om te zien hoeveel mensen er naar Beek en Donk komen om WiSH Outdoor te bezoeken.” Heeft u verder nog iets te zeggen over het festival? “WiSH Outdoor is echt een prachtig festival! Ook buiten WiSH om doet de organisatie het heel goed. Zelfs in Mexico is het een groot succes! Met Koningsdag nu ook weer een leuk evenement in Beek en Donk (Villa Ananas). Ik verleen hier graag een vergunning voor aangezien ik veel vertrouwen heb in de organisatie. Kortom: het is echt een prachtig festival!”


8

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

9

VERNIEUWDE MAINSTAGE: THE GRAND THEATER Zoals we al meerdere keren op onze social media kanalen hebben medegedeeld: dit jaar geen Devoted, maar een Grand Theater mainstage! Wat gaat er dan allemaal veranderen? En hoe gaat dat er dan uit zien? Is er dan helemaal geen mainstage meer? Een heleboel vragen dus, maar geen zorgen. Op deze bladzijde gaan we je eens haarfijn uitleggen wat the Grand Theater precies is en waarom we een ommezwaai maken. Grand Theater?! Geen mainstage dus? Oh jazeker wel! We laten een kolossale tent van 55 meter bij 94 meter komen waar plaats is voor maar liefst 9.000 (!) festivalgangers. Dat is zeker wel een mainstage te noemen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gigantische line-up die er staat… De Devoted mainstage was in onze ogen toe aan een vernieuwing en daarvoor biedt The Grand Theater de perfecte oplossing. Waarom overdekt? In 2014 WK, in 2015 hitte, in 2016 regen en vorig jaar een slechte weersvoorspelling. We hebben een paar bijzondere jaren meegemaakt. Tijdens de afgelopen edities hebben we vooral ervaren dat het weer in Nederland alle kanten op kan gaan. Daarom is de keuze gemaakt om van de open air mainstage een mega grote overdekte mainstage te maken. Bij regen staat iedereen lekker droog en warm en bij hitte kunnen we verkoelen met ventilatoren en de tent aan de zijkanten open zetten. Zo komen er geen regenlaarzen aan te pas en hoeft niemand met een zonnesteek naar huis. Iedereen kan optimaal genieten ongeacht de weersomstandigheden, wel zo gezellig!

Enne hoe zit het met de programmering? Nou ook daar hebben we verbeteringen voor. House en EDM muziek lijkt aan populariteit te verliezen op WiSH Outdoor. Wat het wél goed doet is popmuziek. Daarom hebben we Nederlands meest populaire en succesvolle band van dit moment geboekt, namelijk Kensington. Ook Chef’Special, Memphis Maniacs, Baby Blue en The Dirty Daddies laten hun gitaren klinken en gaan los op de drums. Meer live beleving dus. Daarnaast komen Ronnie Flex (& Deuxperience), Lil’Kleine (Live) en Kraantje Pappie (SFX-XL Show) alle drie langs met een super speciale en exclusieve show. Dat is sowieso een onderdeel waar WiSH Outdoor zich dit jaar graag op wil onderscheiden: exclusieve shows en bijzondere samenwerkingen. Dat is weer een mooi

Kortom, echt allerlei genres en acts komen voorbij in The Grand Theater en dat betekent dat je nu geen zeurende vrienden of familie kunt hebben omdat er niks bij zit wat ze leuk vinden. Want geloof ons maar, er zit écht wel iets tussen wat ze leuk gaan vinden. Des te meer redenen om ze mee te nemen naar een weekend WiSH Outdoor.

GEEN MAINSTAGE DUS? OH JAZEKER WEL! bruggetje naar de unieke samenwerking van Kris Kross Amsterdam met Fatman Scoop (’s werelds bekendste party MC). Zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen. Last maar zeker niet least hebben we natuurlijk ook voor de EDM/House fans nog wat pareltjes weten te boeken. De mannen van Yellow Claw zijn terug met hun mix van trap, hiphop, dubstep en hardstyle. Dus van alles wat tijdens de set van Yellow Claw! Voor de zomerse EDM vibes kun je terecht bij Lucas & Steve die ook al een aantal jaar goede bekenden van WiSH Outdoor zijn.

Komt er ook nog iets van show en aankleding in die tent? WiSH zou WiSH niet zijn als we geen dik podium met aankleding en een vette show in de nieuwe mainstage zouden plaatsen. Dus ook al is het een tent en is het anders dan anders, we hebben er wederom voor gezorgd dat The Grand Theater een spektakel voor het oog wordt. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het omgetoverd tot een spectaculair theater. De precieze invulling blijft nog even geheim, dus een zeer goede reden om The Grand Theater in het echt te komen bewonderen.

Verder komt er ook een flinke dosis aan licht, geluid en special effecten op het podium te hangen. Een gigantisch groot voordeel van de overdekte en dus donkere tent is dat de lichten en showelementen nu veel meer tot hun recht komen. In juni en juli zijn de dagen, naast de Brabantse nachten, lang en voorgaande jaren kon de show op het eind van de avond pas echt starten. Dat is natuurlijk jammer en daarvoor biedt The Grand Theater een hele welkome oplossing: de lampen en effecten kunnen vanaf minuut één dat het festival bezig is al los! Dat wil en mag je dus echt niet missen. Koop je tickets! Ben jij ook he-le-maal enthousiast van The Grand Theater? Dat begrijpen wij wel! Haal nog snel je tickets voor WiSH Outdoor zodat jij straks kunt zeggen dat je helemaal uit je bol bent gegaan bij The Grand Theater. Koop je tickets nu nog via www.wishoutdoor.com/ tickets Hopelijk zijn ze nog niet uitverkocht…

INTERVIEWS MET DE GROTEN DER MAINSTAGE LIL'KLEINE ZONDAG

CHEF'SPECIAL ZATERDAG

LUCAS & STEVE ZATERDAG

Wat kunnen we verwachten van Lil'Kleine op WiSH Outdoor 2018? Een geheel nieuwe LIVE show. Na de 'Alleen' tour hebben we met ons team besloten om in 2018 weer een stap te maken en is er een LIVE productie van 60 minuten ontwikkeld. Het is niet de typische bandshow maar eigenlijk van alles wat, dat maakt het ook spannend. We werken veel met SFX, visuals, danseressen en noem het maar op dus er gebeurt veel tijdens het optreden. Dit zorgt ervoor dat ik de aandacht van de mensen vast kan houden, maar we gaan ook zeker gewoon met beats werken om het energielevel hoog te houden, dat past natuurlijk bij mij.

Wat kunnen we verwachten van Chef'Special op WiSH Outdoor 2018? Eén grote bak met liefde en een live show waar we iedereen bij willen betrekken. Of je nou nuchter, lam, Nederlander, buitenlander, vrouw, man, gay of straight bent, dansen ga je amigo. Veel tracks van het laatste album en wellicht wat nieuws. Above all willen we gewoon connecten.

Hoe was het om vorig jaar op de mainstage van WiSH Outdoor Mexico te staan? WiSH Outdoor Mexico herinneren we ons nog heel erg goed. Het was 38 graden, maar dat was voor helemaal niemand een probleem. De Mexicanen zaten bomvol met energie en gingen de hele set lang volledig uit hun dak. Voor ons was dit een festival om nooit te vergeten!

Wat is voor jullie het grote voordeel om in een tent op te treden? Wij houden van festival-shows in een tent. Naast dat het natuurlijk voordelen oplevert qua licht en visuals houdt het ook de energie vast. Tenten zijn sexy. De warmte blijft erin hangen en voor je het weet staan er duizenden mensen zwetend te bouncen en ga je net even een level harder dan in de openlucht.

Dit is alweer jullie derde keer op WiSH Outdoor, wat is jullie beste herinnering aan voorgaande jaren? Kenmerkend voor WiSH is de altijd strakke organisatie en sfeer. Alles is altijd heel goed geregeld. Vorig jaar regende het helaas tijdens onze set, maar ondanks dat was er een topsfeer. Iets dat ons ook in Mexico opviel, is dat de podiumbouw ieder jaar weer ‘on point’ is en ook dat zie je in Nederland terug.

Het is natuurlijk jullie eerste keer WiSH Outdoor, wat verwachten jullie van het festival? We zijn in Brabant toch? Dat moet een feestje worden! Wij gaan energie verspreiden en in onze ervaring geven Brabanders dat altijd keer 10 weer terug. Hopelijk na de show voldaan een biertje doen en wellicht nog wat andere acts checken!

Wat is voor jullie het grote voordeel om in een tent op te treden? Het grote voordeel aan een tent is dat onze visuals altijd heel goed overkomen. In een tent waar het wat donkerder is, zie je ze optimaal. Dit is heel goed voor de show. Hetzelfde geldt voor showelementen, zoals flames en CO2..

Wat is voor jou het grote voordeel van in een tent optreden? Het is compact en daardoor komen visuals en special effects goed tot hun recht. Daarnaast zie je vaak dat in een tent het energielevel de gehele dag hoog is, bij vrijwel elke act. Je staat voor de eerste keer solo op WiSH Outdoor, wat verwacht je van het festival? Ik ken WiSH Outdoor ondertussen vrij aardig, heb er nu al een paar keer gestaan. Het is een mooi festival met altijd opvallende decors en een goede (inter)nationale line-up. Ik vind het mooi om te zien dat dit jaar de line-up vooral bestaat uit het beste wat onze Nederlandse markt te bieden heeft. Kunnen we nog nieuwe hits verwachten tijdens WiSH Outdoor? Uiteraard zijn we weer druk bezig met nieuwe muziek en ik denk dat iedereen maar gewoon moet komen kijken op zondag 1 juli om te zien wat we gaan doen!

Naast jullie hebben wij nog een Chef'Special bij onze welbekende WiSH barbecue staan, wat voor stukje vlees mag hij nou het liefst voor jullie bereiden? Ondanks onze festival track "Carnivore" probeert zanger Joshua eigenlijk geen rundvlees meer te eten, Jerry de drummer is helemaal vega gegaan maar de rest staat nog wel open voor een goed stuk vlees. De chef mag ons verrassen!

Wat kunnen we van Lucas & Steve verwachten op WiSH Outdoor 2018? Naast de energie die we altijd aan het publiek proberen te geven, hebben we een hele hoop nieuwe eigen tracks geproduceerd de afgelopen maanden. Onze nieuwe tracks ‘You Don’t have to Like it’ en ‘Source’ gaan sowieso voorbijkomen, naast een aantal tracks die dit jaar nog uit gaan komen.


10

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

11

WELKE AREA'S ZIJN ER NOU EIGENLIJK? DEDICATED

THE ACE OF SPADES

Waar veel mensen denken dat WiSH maar één mainstage heeft, is dit in de werkelijkheid toch net iets anders. De Dedicated stage is dit jaar namelijk voor het eerst de grootste outdoor stage, en met acts als Headhunterz en Gunz 4 Hire mag dit met recht de tweede main stage genoemd worden. De Dedicated zal dit jaar op zaterdag te bewonderen zijn. Kijktip: Phuture Noize presenteert hier zijn gloednieuwe album Black Mirror Society.

Ace of Spades is dit jaar grootser dan ooit aangezien het niet één, niet twee, maar dit jaar maar liefst drie dagen toegankelijk zal zijn op het WiSH Outdoor terrein. Daarnaast zal Ace of Spades brengen wat het al jaren brengt, alleen dit jaar wordt er wel degelijk een schepje bovenop gedaan. Met artiesten als Radical Redemption en B-Freqz komen dit jaar de grootmeesters van de raw hardstyle langs, maar ook de early- en euphoric hardstyle komen hier zeer zeker aan bod!

ECLECTRICITY

CIRQUE DU RAVE

De Eclectricity area is een spiksplinternieuwe area die dit jaar in het leven geroepen is om podium te bieden aan de populairste edm, urban en eclectic acts. De area zal zowel op zaterdag als op zondag open zijn, en namen als Bizzey en JeBroer zullen hier een onvergetelijk optreden neerzetten. De Eclectricity verandert tijdens de zondag zelfs in een XXL-variant waarbij het het spreekwoordelijke stokje over neemt van de Dedicated, en bij deze stage te vinden zal zijn.

De knettergekke area waar werkelijk waar alle feestmuziek voorbij komt en waar je om de zoveel tijd weer omver wordt geblazen door een flinke portie confetti. Daarnaast is de Cirque du Rave dit jaar, naast een extravagante feesttent, ook een feest der herkenning voor menig bezoeker met acts als Special D en Vengaboys. Behalve deze ‘gouweouwe’ zullen bijvoorbeeld ook Tony Junior en Puinhoop Kollektiv er alles aan doen om het zogeheten dak van de tent te blazen.

VILLA ANANAS

JIMMY WHO

Villa Ananas is al jaren een van de populairste stages van WiSH Outdoor, en dat zal dit jaar zeker niet anders zijn. Helemaal dit jaar, waarbij het muziekgenre ‘Tropical’ perfect aansluit op het thema wat WiSH Outdoor dit jaar uitstraalt. Naast dit genre kun je hier voornamelijk terecht voor de fijnste R&B beats en die échte hitjes. Met het zonnetje op de bol en een alcoholische versnapering in de hand is Villa Ananas een van de populairste bestemmingen van de WiSH-bezoeker.

De Jimmy Who is ook een van de area’s die maar liefst elke dag van het WiSH Outdoor weekend te bezoeken is, waarbij de genres house en feest de boventoon voeren. Een intieme setting met de beste EDMhits, zwoele beats en nooit-vergeten hitjes. Bij de Jimmy Who zullen genoeg dj’s en residents de revue passeren, die stuk voor stuk beladen zijn met een ruim assortiment aan hits. Dans, schuur, twerk en dagger er op los bij de Jimmy Who.

W1SHKUNDE

DANS & GRIETJE

Voor alle techno-liefhebbers is er dit jaar wederom de W1SHKunde area. Een gezonde mengeling van opkomende en grote artiesten zullen hier op de zaterdag de bezoekers verwennen met de beste techno. Een van de hoogtepunten bij de W1SHKunde area is de back2back set van Wouter S met Luuk van Dijk, maar daarnaast zal ook De Sluwe Vos laten zien waarom hij een van de grotere namen van het technolandschap is. Al met al zeker een bezoekje waard!

Na het grote succes van Villa Ananas & Dans en Grietje op Koningsdag heeft laatstgenoemde dit jaar de eer om voor het eerst op WiSH Outdoor een eigen area te hosten. Dans & Grietje zal namelijk de Boom Saloon onder zijn hoede nemen, wat dit jaar dus naast W1SHKunde de ideale uitvalsbasis voor elke techno, deep- en techhouse liefhebber zal zijn. Laat je betoveren en meenemen in het Dans & Grietje sprookje op de zaterdag en zondag van WiSH Outdoor.

REWIND

CAFÉ DE NATTE TWAT

Rewind staat dit jaar ook drie volledige dagen op WiSH, en ook hier kan je je geluk niet op als je van hitjes en dansen houdt. Om de mannen van Rewind even te citeren: ‘We spoelen terug naar de hitjes van toen en fast forwarden naar de hits van nu! Een unieke mix tussen The Jackson 5, Nelly, Usher, Beyonce en het hete heden.’ Dit belooft dus een mengelmoes van dansplaatjes waarbij het een hele opgave wordt om stil te blijven staan.

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is Café de Natte Twat dé plek om mee te zingen met alle pareltjes van Hollandse bodem. Het feestcafé zal maar liefst alle drie de dagen geopend zijn tijdens WiSH Outdoor, en is de ideale plek om even te ontsnappen van alle elektronische muziek. Even zin in om in te haken, een polonaise en te pompen of verzuipen? Breng dan zeker een bezoekje aan Café de Natte Twat!

LEVEN IN DE BROUWERIJ - BAVARIA

WOETSTOK

Er komt leven in de brouwerij door Bavaria! In deze area staan een aantal hele toffe coverbands op het programma, zoals bijvoorbeeld The Vipers (Queen cover band) en Baby Blue! Eén van de hoogtepunten van deze area is de Tante Joke Karaoke Band, wat gegarandeerd een groot meezingfestijn gaat worden! De Leven in de Brouwerij area zal op zowel zaterdag als zondag de deuren openen, dus zorg dat je een kijkje neemt bij deze uiterst gezellige area.

De Woetstok area is misschien wel de meest intieme, knusse en gezellige stage van WiSH Outdoor. In tegenstelling tot vorig jaar zal de Woetstok area dit jaar elke dag van het WiSH Outdoor weekend te bezoeken zijn! De fijnste techhouse en techno zal hier ten gehore gebracht worden door verscheidene dj’s. Waan je in een magische omgeving en kom een kijkje nemen bij de Woetstok area op de vrijdag, zaterdag of zondag!

LINE-UP VRIJDAG 29 JUNI (IN ABC) ACE OF SPADES

CIRQUE DU RAVE

REWIND

WOETSTOK

AUDIOTRICZ B-FREQZ LIVE MYST PHUTURE NOIZE THE PITCHER & SLIM SHORE CLASSICS SCABTIK

BADMEESTERS VAN HET DIEPE CROOXS LNY TNZ RAVE VAN FORTUIN TONY JUNIOR VIEZE JACK

SIENEAUX TOM PUSH RAYWELL REWIND SOUNDSYSTEM YUTE MC D-JAY

MARVIN LATE RUBI-K WESTEC MC ROBBIE S

CAFÉ DE NATTE TWAT

DANS & GRIETJE

JIMMY WHO X SMÈRRIG

CHIP X DALE DANS & GRIETJE SOUNDSYSTEM KOM-PLOT QISHI

BROCCO & NIXUS & JORDAN LAPENDO NIXUS & JORDAN PHENLEAU ROBIN SELECTA

HOST: MC DL

DE VRIJGEZELLE DATING

3D TINDER! VRIJDAGAVOND SHOW DJ DAAN, ZIET UM GAAN FEEST DJ RIJPLAAT DE FOUTE VINYLSHOW TSJONGE-JONGE

+

+


12

WiSH OUTDOOR

LINE-UP ZATERDAG 30 JUNI(IN ABC) THE GRAND THEATER

DEDICATED

CHEF’SPECIAL KRIS KROSS AMSTERDAM FT. FATMAN SCOOP LUCAS & STEVE MEMPHIS MANIACS RONNIE FLEX & DEUXPERIENCE YELLOW CLAW

CHIMP DE LIEVELINGS DJ’S VAN JE ZUSJE MARK WITH A K PUINHOOP KOLLEKTIV RÄT N FRIKK RAVE VAN FORTUIN RAYMON HERMANS SNOLLEBOLLEKES SPECIAL D

CHIMP FLAVA IRWAN REWIND SOUNDSYSTEM SNELLE JELLE WALTER LOOKS XPRESSION YLEXANDER MC D-JAY

ACE OFHOST: SPADES RAW MC DV8

HOST: vILLAIN

ANBU BIZZEY CHILDSPLAY DAISY FREDDY MOREIRA FUNKMASTER B LA FUENTE MOKSI MR. BELT & WEZOL MR. POLSKA TEAM RUSH HOUR

DEVIN WILD ADARO GUNZ FOR HIRE AGGRESSIVE ACT LIVE HEADHUNTERZ BASS CHASERZ JONES DEETOX CLASSICS JOSH & WESZ E-FORCE PRESENTS BLACK PHUTURE NOIZE MIRROR SOCIETY JASON PAYNE VS UNRESOLVED PUBLIC ENEMIES PSYKO PUNKZ SEPHYX VS REFUZION RETROSPECT SUB ZERO PROJECT THE XPRMNT LIVE RVAGE WILDSTYLEZ SPITNOISE

CIRQUE DU RAVE

REWIND

ECLECTRICITY

W1SHKUNDE ABSTRACT DIVISION CARLOS VALDES CHRIS STUSSY LOCKAR LUCKY DONE GONE PIETER ELLIS DE SLUWE VOS WOUTER S B2B LUUK VAN DIJK

DANS & GRIETJE EVA ANTONI HERMANOS JACK DELHI B2B TOM STELLINGWERF LOCKAR METIZO SEBASTIAN K YORICK KNIJFF

LEVENPOWERED IN DEBYBROUWERIJ BAVARIA BABY BLUE DISCOODIP DJ SET MINI PLAYBACKSHOW BY HENNY HUISMAN PUBQUIZ REPOP TANTE JOKE KARAOKE BAND YELLOW PANTS

CAFÉ DE NATTE TWAT

WOETSTOK

CARIBBEAN PARTY DE FOUTE VINYLSHOW DJ DAAN, ZIET UM GAAN DJ DE SNOEK HAPPY HAKKENBAR HAR EN BAR HET WK KROEGTIJGEREN IVO VAN ROSSUM TSJONGE-JONGE VLAMMEN MET KAAL EN KAMMEN ZANGER BAS

BART SCHULTZ DYPLEX ENTOURAGE ERIC VOGELS HECTOR CLAROSSI & ANDER ZUBIRIA HERMANOS NIELS STERKEN B2B NAUGHTY NIK MC ROBBIE S

VILLA ANANAS MR. BERMUDA & JAMIE JOHNSON FRANKY FRANKLIN NERD OLIVER SAN & TOM BOX PRAIA DEL SOL TOMMY IJSCOBAR

JIMMY WHO

THE ALLSTARZ BROCCO CRANIAX & MC DEAN DAISY LABUNGA DE LIEVELINGS DJ'S VAN JE ZUSJE DE MANAGER NAFFZ PRAIA DEL SOL SEBASTIAN BRONK TEAM RUSH HOUR

+

+


FESTIVALKRANT

13

LINE-UP ZONDAG 01 JULI (IN ABC) THE GRAND THEATER

THE ACE OF SPADES HOST: MC dl

ATMOZFEARS AUDIO ADDICTS IN ABC: FREQUENCERZ BABY BLUE GALACTIXX THE DIRTY DADDIES RADICAL REDEMPTION KRAANTJE PAPPIE SPECIAL SFX-XL SHOW SUB SONIK LIVE LIL KLEINE LIVE ZANY & JONES ULTIMATE CLASSICS SHOWCASE HEADLINER:

KENSINGTON

JIMMY WHO X BONTGENOTEN ADDYHADDY FT. PARTYNASE DAVID GHETTO DEREK SHOTS DÖNER DIABLO & MARTIN GYROS FT. KRAANTJE KEBAPPIE HITMAESTRO MAXIMUS MIGHTYMAUK FT. THE MARIJNFOX MISS BONT BEATS

ECLECTRICITY XXL

CIRQUE DU RAVE DAVID GHETTO HENK DISSEL LAMME FRANS LAMPEGASTUH RAVEN IS LEVEN RAVE VAN FORTUIN VENGABOYS THE WEDDINGCRASHERS

BON JASKI THE BOY NEXT DOOR DANSADO & DE FEESTNEGER GIGA DYNA JE BROER 4 LIFE (XL) JONNA FRASER MENTAL THEO FT. DANZANY & DE FEESTNEGER THE PARTYSQUAD WISH ALLSTARS XXL

VILLA ANANAS

LEVENPOWERED IN DEBYBROUWERIJ BAVARIA

FIJNE DEUNTJES FRANKY FRANKLIN FRISSA MR. BERMUDA & JAMIE JOHNSON LOUD ’N BRIGHT ZIGGY

DISCOODIP DJ SET THE ORIGINALS PUBQUIZ VIPERS - QUEEN TRIBUTE

WOETSTOK FUNKMASTER B J-SPOCK LOCKAR PAULIE-B VIN MC ROBBIE S

CAFÉ DE NATTE TWAT DE BENDE VAN ELLENDE (B)LINGOSHOW MET DE FOUTE VINYLSHOW HAR EN BAR HEEL DE TWAT ZINGT H6 IVO VAN ROSSUM MEET EN GREET MET ZANGER BAS EN DE FOUTE VINYLSHOW TIROLERPARTY MIT DJ DE VOS VANDIKHOUTZAAGTMENPARTYFREUNDEN WARM WELKOM DOOR KAAL EN KAMMEN ZANGER BAS

DANS & GRIETJE BENNY COOL DYLAN SONNEMANS HERMANOS KEVIN KHAN KRUH MONSIEUR POMPE

REWIND BOFKONTEN DIRRTY BERRY RAYWELL REWIND SOUNDSYSTEM TOM PUSH WALTER LOOKS MC D-JAY


14

WiSH OUTDOOR

INTERVIEW MET JEUGDAGENT NIELS Dit jaar hebben we voor de festivalkrant van WiSH Outdoor een speciaal interview met Niels Kanters. Niels is jeugdagent in basisteam Peelland en veelal werkzaam in Gemert en Laarbeek. Vorig jaar is hij als jeugdagent ook aanwezig geweest op WiSH Outdoor. Maar wat houdt het jeugdagentschap precies in? En hoe gaat hij tijdens WiSH Outdoor te werk? Tijd voor een interview om daar achter te komen!

Om te beginnen Niels, wanneer kreeg je het idee om bij de politie te gaan? Dat was al op jonge leeftijd. Ik had de MAVO afgerond en ik wist toen al dat ik bij de politie wilde. Helaas was ik toen nog te jong. Daarom ben ik een MBO-opleiding gaan volgen om de periode te overbruggen en ben hierna gestart op de politieacademie. Die passie heb ik al van jongs af aan en ben er nog steeds blij mee dat ik die keuze heb gemaakt. En wat trok je dan zo aan om politieagent te worden? Iedere dag is anders en het is dus nooit hetzelfde. Het is geen 9 tot 5 baan en je werkt binnen en buiten. Het werk leek me zeer uitdagend waarbij ik het belangrijk vind iets voor mensen te kunnen betekenen. Daarnaast heb ik het samenwerken en de omgang met mensen altijd al ontzettend leuk gevonden. Binnen de politie heb je veel specialisme dus hier zit altijd wel iets bij wat je leuk vindt. Je bent jeugdagent, maar wat is dan precies het verschil tussen een jeugd- en een hoofdagent? Ik ben in de basis hoofdagent waarbij ik vaak noodhulpsurveillance rijd en als neventaak ben ik jeugdagent. Als jeugdagent ga je, zoals het woord al zegt,

veel met jeugdigen om. Zo hebben we een tweewekelijks scholenuurtje op de middelbare scholen in ons gebied waarbij we er zijn voor de jeugd en ze bij ons terecht kunnen. Ook zijn we vaak te vinden in het horecagebied tijdens uitgaansavonden en bij festivals zoals WiSH Outdoor. In contact staan met de jeugd is voor ons erg belangrijk. Vorig jaar ben ik gestart met een Instagram account om de jeugd te laten zien wat we doen. Je ziet dat de jeugd verplaatst van de hangplekken naar het social media gebeuren. Dus ook op die manier blijven we in contact en weten ze me te vinden indien nodig. Dus het jeugdagentschap is meer een toevoeging dan een fulltime job? Ja. Je hebt bij de politie veel neventaken zoals bijvoorbeeld verdovende middelen, milieu en jeugd. Ongeveer een jaar geleden ben ik gestart als jeugdagent en er wordt dan uiteraard ook van je verwacht dat je actief aan de slag gaat in deze rol. Het is een neventaak waarin heel veel te halen is en wat ook heel veel voldoening geeft. Hoe mooi is het om een jongere te helpen met een probleem en enige tijd later te horen dat je inzet geholpen heeft en het weer goed gaat. Dat geeft echt voldoening.

"IK KOM TIJDENS W WiSH SH OUTDOOR OOK OM TE GENIETEN" Waarom heb je gekozen voor de jeugd? De jeugd heeft de toekomst zeggen ze. Ik heb het altijd al heel erg leuk gevonden om met jeugd om te gaan. Ik ben zelf ook nog relatief jong en dat maakt de samenwerking met de jeugd ook een stuk gemakkelijker. Jeugd is vaak heel direct en ze zeggen wat ze denken dus je weet veelal precies wat je aan ze hebt. Het feit iets voor een jeugdige te kunnen betekenen geeft me een goed gevoel. Wat voor extra taken heb je dan onder andere als jeugdagent? Een extra taak is met name het scholenbezoek en het contact met de directie van school en de leerlingen. Ook hebben we één keer in de twee weken een vragenuurtje waarbij wij zelf op school zijn en de jeugd naar ons toe kan komen wanneer

zij daar behoefte aan hebben. Het politiebureau maakt op sommigen toch een heftige indruk en op deze manier maken we het voor de jeugd zo laagdrempelig mogelijk om naar ons toe te komen. Daarnaast bevinden wij ons na sluitingstijd op straat om te bekijken hoe de sfeer is of om gewoon een gezellig praatje te maken. Om daar even op in te haken: wordt het vaak positief of negatief opgevat als jullie zichtbaar aanwezig zijn op dat soort momenten? Vaak herkent de lokale jeugd me wel dus dat maakt de drempel een stuk lager om naar me toe te komen als er bijvoorbeeld iets speelt. Als de sfeer tijdens een stapavond omslaat krijg je dit vaak te horen van jeugd die zich hier niet prettig bij voelen. Wij koppelen dit dan weer terug met de uitbater of de portier van een uitgaansgelegenheid. Het kennen en herkend worden werkt dus als een groot voordeel in zulke situaties. Wat zijn de extra taken die een jeugdagent heeft tijdens een festival als WiSH Outdoor? Een festival is natuurlijk heel groot, dus onze taken bestaan op zo’n moment voornamelijk uit toezicht houden rondom het festivalterrein en het contact leggen met de festivalbezoekers. Het is vooral belangrijk om aanwezig te zijn en vragen te beantwoorden als die er zijn. Uiteindelijk ben je meer een aanspreekpunt voor iedereen en dat is bij festivals voornamelijk voor de jeugd belangrijk. Zien jullie als agenten WiSH Outdoor als een hoogtepunt? Ja, ik vind het zelf elk jaar weer heel tof om mee te maken. In 99% van de gevallen is de sfeer op en top: de mensen hebben goede zin en het is vaak lekker weer. Natuurlijk is het voor een relatief klein dorp als Beek en Donk heel erg mooi dat er elk jaar zo’n groot festival plaatsvind waar mensen uit binnen en buitenland op af komen. Het aanwezig zijn rondom het festivalterrein en de sfeer proeven is erg gezellig en voelt voor ons ook wel als een uitje haha. Ga je zelf ook als bezoeker naar WiSH Outdoor? Ja zeker, ik kom tijdens WiSH Outdoor ook gewoon om even lekker te genieten en heb er nu al heel veel zin in! Volg jeugdagent Niels op Instagram (@jeugdagent_niels), hier plaatst hij regelmatig leuke updates over zijn werk!


FESTIVALKRANT

15

TiCKETiNFO Vrijdag Datum 29 juni Start 19.00u Einde 01.00u Leeftijd 18+

Zaterdag Zondag 30 juni 1 juli 13.00u 13.00u 01.00u 00.00u 18+ ALLE

• De camping is geopend op vrijdag 29 juni vanaf 13.00 uur en sluit op maandag 2 juli om 11.00 uur. • Op zondag zijn de kosten voor kinderen tot en met 12 jaar slechts €10,00 mits onder begeleiding van een volwassen persoon.

DAGTICKETS

COMBITICKETS

Vrijdag Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op vrijdag 29 juni. €24,95

Weekend + Camp WOW! Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli en 3 overnachtingen op Camp WOW! €87,95

Zaterdag Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op zaterdag 30 juni. €52,50 Zaterdag VIP VIP toegang tot WiSH Outdoor op zaterdag 30 juni. €75,00 Zondag (13+) Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op zondag 1 juli. €39,95 Zondag VIP VIP toegang tot WiSH Outdoor op zondag 1 juli. €75,00 Zondag (0-12) Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op zondag 1 juli voor kinderen van 12 jaar of jonger. €10,00 Disclaimer: deze prijzen gelden enkel in de voorverkoop. Indien dagkassa aanwezig dan gelden andere prijzen.

Weekend (vrijdag + zaterdag + zondag) Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. €74,95 Zaterdag + Zondag Reguliere toegang tot WiSH Outdoor op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli. €68,50

DIVERSEN Camp WOW! ticket Reguliere toegang voor 3 overnachtingen op Camp WOW! - de officiële WiSH Outdoor camping. €20,00 Locker weekend Een kluisje voor het gehele WiSH Outdoor weekend. €12,00 Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing. Deze kun je vinden op www.wishoutdoor.com


16

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

17

CAMP WOW! KAMPEREN DOE JE ZO!

Wat is een weekend festival zonder een camping naast de deur? Precies! Ook dit jaar is Camp WOW traditiegetrouw weer de uitvalsbasis voor de doorgewinterde WiSH Outdoor bezoeker. Er komen 2.500 nationale en internationale bezoekers hun tent-opzet-kunsten vertonen op Camp WOW. Aangezien vorig jaar de nieuwe locatie van het campingterrein zo goed beviel, hebben we besloten Camp WOW dit jaar weer pal naast het festivalterrein te plaatsen. Naast de talloze veranderingen op het festivalterrein gaat er ook op Camp WOW het een en andere veranderen (lees: verbeteren), hierover verderop meer.

Vanaf hoe laat kunnen we los? Dit jaar kun je vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur je tent opzetten voor een onvergetelijk weekend WiSH Outdoor. En onvergetelijk gaat het worden, want dit jaar is er hard gewerkt om van Camp WOW echt een verlengstuk van WiSH Outdoor te maken. Hoe we dat allemaal waar gaan maken? Om te beginnen is er een nog nooit eerder vertoonde officiële Camp WOW pre-party. Als Camp WOW bezoeker heb jij vanaf 17.00 uur exclusief toegang tot deze preparty, die mede mogelijk wordt gemaakt door No Fear Energy Drink. Niemand minder dan Frequencerz draait een exclusieve tweeuur-durende set, waarin zij een voorproefje geven van al het line-up geweld dat in het weekend langs komt. Daarnaast zal ook de Jimmy WHO, die op vrijdag gehost wordt door Smèrrig, twee uur eerder openen om iedereen alvast lekker warm te draaien. De pre-party zal van 17.00 uur tot 19.00 uur plaatsvinden, waarna je gelijk door kan

huppelen naar alle andere stages die op de vrijdag geopend zijn.

Geheime doorgang! Daarnaast hebben we een welkome verandering voor de mensen die niet graag onnodige meters maken. Dit jaar is er namelijk voor het eerst een heuse Camp WOW sluis die exclusief voor campinggasten beschikbaar is. Via deze sluis kun je binnen

welteverstaan. Dit jaar zal er - wederom voor het eerst - een officiële afterparty plaatsvinden. Voor Camp WOW- en VIPgasten is het mogelijk om na een heerlijke dag WiSH Outdoor nog los te gaan op de RGB Silent Disco afterparty van 01.00 uur tot 03.00 uur. Aan de hand van 3 kanalen ben jij de dj van jouw eigen afterparty. Of dat nog even vol gas trommelen is of al twerkend op de meest foute hitjes is: het is

CAMP WOW! WORDT DIT JAAR EEN VERLENGSTUK VAN WiSH OUTDOOR! no-time van je tentje op het festivalterrein zijn, wat er weer voor zorgt dat jij al je energie kan bewaren voor dansjes op WiSH Outdoor. Voor de rest zijn er op de camping natuurlijk drink- en eetgelegenheden, een loungearea waar je heerlijk rustig wakker kan worden, een supermarkt voor al je kampeerbenodigdheden, gratis douches en toiletten, oplaadpunten voor de mobiele telefoon en als kers op de taart zijn er verschillende toffe activiteiten bedacht voor de bezoekers zoals een heuse Camp WOW sportschool, dus wees voorbereid! Hee maar ik wil graag meer feest, kan dat? Behalve de nieuwe pre-party willen we de bezoekers natuurlijk ook een ‘happy ending’ bieden in de vorm van een feestje

geheel aan jou. En om het nog wat leuker te maken is er zowel op vrijdag 29 juni als zaterdag 30 juni de mogelijkheid om deze gezellige, maar stille afterparty bij te wonen. Inkakken is.. Nee oke, toch maar even slapen. Ze zijn inmiddels al bijna niet meer weg te denken en ook dit jaar zijn de Wolfpacks weer terug in het ruime Camp WOW assortiment. Het is vanaf 4 personen al mogelijk om dit pakket te kiezen, waardoor jij een van de mooiste stukjes Camp WOW krijgt toegeëigend voor jou en je vrienden. Vanaf 9 personen is het zelfs mogelijk om de Wolfpack XL te kiezen, waar je dan naast je eigen plek ook nog eens van stroom voorzien wordt en er een heerlijke

picknicktafel voor je klaarstaat. Ideaal als je met je vriendengroep op de gezelligste plekken wilt verblijven en alleen nog maar je eigen tentje hoeft op te zetten. Maar er is meer! We hebben ook gedacht aan de mensen die zich liever niet wagen aan het opzetten van een tent. Net zoals vorig jaar zal dit jaar de FestiTent beschikbaar zijn, waarbij je tentje al keurig netjes voor je is opgezet als jij het Camp WOW terrein opkomt. Maar nieuw dit jaar (alweer iets nieuws joh?) is de FestiHut. Zoals de naam misschien al doet vermoeden is dit een compleet uitgeruste hut waarin je onder andere een heerlijk zacht matras, tafels, stoelen, lampen en een klerenkast vindt. De hut is voor 4 of 6 personen beschikbaar en de hut is afsluitbaar, waardoor jij al je spullen gewoon ‘thuis’ achter kunt laten. Je hoeft dus alleen de essentiële spullen mee te nemen en je kunt heerlijk uitgerust beginnen aan je weekendje WiSH Outdoor. Meer info en tickets? Meer informatie en tickets zijn te vinden op www.camp-wow.com. Houd ook de Facebookpagina van Camp WOW in de gaten om up-to-date te blijven. Tot ziens op Camp WOW!


20

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

21

NIEUW! NIEUW! DE MERCHANDISE VAN 2018 Ieder jaar kun je jezelf weer in de mooiste creaties van het artwork van WiSH Outdoor kleden. We faciliteren ieder jaar een prachtige merchandise stand waar je petten, shirts, truien, waaiers en andere artikelen in de compleet vernieuwde WiSH Outdoor stijl kunt kopen. Echte hebbedingetjes die je zeker niet wil missen. Dit jaar willen we de merchandise ook al vooraf aan het grote publiek presenteren en de primeur van de merchandise van 2018 is te zien in deze krant! Merchandise, wat is het? Typ ‘wat is merchandise’ in op Google en je krijgt zo duizenden websites met de betekenis van het woord. Zo blijkt de letterlijke vertaling van het Engelse woord merchandise in het Nederlands handelswaar te zijn. Oké dat klinkt leuk en aardig, maar wij verkopen het toch liever als een uniek stukje beleving van het festival waarbij je ieder jaar nieuwe items kunt scoren die bepalend zijn voor die editie van WiSH Outdoor. Met de items uit onze merchandise shop kun je jouw eigen WiSH Outdoor identiteit pas echt tot zijn recht laten komen. We geven ieder jaar ons eigen WiSH Outdoor tintje aan de merchandise. Dit betekent dat we ieder jaar opnieuw petten, waaiers, truien, shirts en wat we dat jaar nog meer kunnen bedenken laten bedrukken met het WiSH Outdoor logo of een unieke print. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en daarom proberen we hierin ieder jaar weer een stap verder te gaan. Naast dat het een hele opgave is om alles te laten maken, vergt dit ook een hoop creativiteit. Hoe kunnen we elk jaar blijven vernieuwen en het assortiment aantrekkelijk houden voor onze bezoekers? Gelukkig weten de trouwe bezoekers en WiSH merchandise fans wel dat we het niveau ieder jaar hoger tillen

en ze items van goede kwaliteit kunnen verwachten. Hoe zit het met dit proces? We beginnen in december al met het proces van de merchandise. De stijl wordt ieder jaar gebaseerd op het thema/artwork van dat jaar en daar moeten ontwerpen voor gemaakt worden. De kleuren, modellen, hoeveelheden en soorten merchandise (petten, waaiers, armbanden, t-shirts, truien, etc.) worden dan bepaald en uitgekozen en er worden ontwerpen gemaakt. Dan zijn we zo’n anderhalve maand verder. We sturen onze ontwerpen naar de merchandise partij en zij gaan er dan een voorbeeld versie van maken.

WE ONTWERPEN IEDER JAAR NIEUWE MERCHANDISE Vervolgens krijgen we 3 tot 4 weken later de eerste, echt uitgewerkte versies (samples) van onze merchandise binnen. Vaak zijn er nog wat foutjes of kleine aanpassingen die doorgevoerd moeten worden dus het is fijn dat we tussendoor even kunnen checken of de merchandise wel echt zo mooi wordt als dat we bedacht hebben. Na die aanpassingen kan de productie dan eindelijk gestart worden. We werken met merchandise partijen die contacten hebben in China (waar de meeste

merchandise van WiSH Outdoor gemaakt wordt) en daarom moeten we alles op tijd besteld en doorgegeven hebben. Voordat alles klaar is, is het namelijk halverwege of zelfs eind mei en dan moet het nog naar Nederland verstuurd worden. Dat vergt nogal wat planning en geduld, maar na een paar weken hebben we dan eindelijk, precies op tijd voor het festival, alle merchandise binnen zodat we onze bezoekers weer kunnen verrassen met de nieuwe designs en uitvoeringen. Cultuurverschillen Er zijn tijdens het proces van de merchandise ook nogal wat cultuurverschillen waarmee we rekening moeten houden. In China vieren ze ieder jaar in januari het Chinees nieuwjaar. Het werk wordt daar dan voor minimaal 15 dagen stil gelegd, dus het is van groot belang om tijdig door te geven wat we nodig hebben. Op die manier kunnen ze daarna direct beginnen met de productie van onze artikelen. Goed om met deze verschillende culturen rekening te houden, want voor je het weet beïnvloedt dit het productieproces en hebben we de merchandise niet voor het festival binnen. Merchandise kopen? We hebben sinds een aantal jaren een prachtige merchandise shop online (store.wishoutdoor.com) waar je voor het festival de merchandise van voorgaande jaren kunt bestellen en na het festival de nieuwste merchandise kunt bestellen. Tijdens het festival staat er een grote merchandise shop bij de ingang van het festivalterrein. Hier kun je de nieuwe collectie bekijken en kopen. Om alvast een sneak peek te geven, kun je hieronder een aantal artikelen al bekijken. Dan hoef je niet zo lang meer na te denken over wat je wil en heb je dus meer tijd over om te feesten. Succes met kiezen!


22

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

23

AFTERPARTY

VIP-BEHANDELING

FOODTRUCKS

WiSH RADIO

Ben je nou na een hele dag los gaan op WiSH Outdoor nog niet klaar met feesten?! Dat komt dan goed uit, want mocht je nog zin en kracht hebben dan is er op vrijdag 29 én zaterdag 30 juni een speciale RGB Silent Disco afterparty! Deze afterparty zal voor het eerst in de WiSH geschiedenis plaatsvinden, zodat de mensen die willen nog lekker even kunnen feesten van 01.00 uur tot 03.00 uur. Tijdens deze super stille afterparty krijgt iedereen een koptelefoon op waarbij er keuze is uit 3 kanalen met verschillende muziekstijlen. De afterparty is exclusief toegankelijk voor Camp WOW! gasten en VIP bezoekers. Een extra goede reden om dus drie nachten op de camping te verblijven of om een VIP ticket aan te schaffen. De afterparty zal jouw festivalervaring verrijken!

Voor alle bezoekers die hun weekendje WiSH een tikkeltje luxer willen maken of gewoon zin hebben in een weekendje verwennerij, hebben we speciale VIP tickets. Bekijk de show vanaf het beste uitzicht van het festival, maak gebruik van de aparte VIP toiletten en krijg toegang tot de exclusieve silent disco afterparty. Alleen maar voordelen dus. En een dikke aanrader voor alle luxepaardjes onder ons. Op zaterdag zijn VIPs van 18 jaar en ouder welkom en op zondag mogen ook de jongere WiSH Outdoor bezoekers onder de 18 jaar gebruikmaken van de VIP behandeling. Zo kunnen, net als op de rest van het festivalterrein, jong en oud genieten van de geweldige sfeer en de gave optredens. Een VIP ticket is dus zeker een toevoeging aan je beleving van het festival.

Na urenlang dansen en socializen krijg je toch echt wel enorme honger. Natuurlijk heeft WiSH Outdoor ook daar een oplossing voor. Op het festivalterrein zijn verschillende foodstands, trucks en BBQ’s aanwezig om de honger te stillen. Of je lekker gezond een salade, een altijd overheerlijk frietje of een lekker mals stuk vlees wilt: alles is beschikbaar. Daarnaast kun je ook heerlijke cocktails scoren bij diverse cocktail trucks. Wil je toch alvast weten wat we in huis hebben gehaald? Een greep uit het foodtruck assortiment: Speyz, Mr. Long, Worstenbroîke, Today’Special, Bugalicious, Exo’tice, Willy Nacho, Pijske, De Wafelbus, Creperie Oui Oui, Wood Pizza en meer! Loop een rondje en kijk je ogen uit naar al dat lekkers!

Ook dit jaar is er weer een samenwerking tussen WiSH Outdoor en Glow FM voor WiSH Radio! Op het terrein van WiSH Outdoor is de studio waar WiSH Radio wordt uitgezonden te vinden, dus kom ook zeker even langs. Je kan een praatje maken met de radio dj's en je ouders, oma, vrienden of wie dan ook de groetjes doen. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om een van je favoriete artiesten tegen het lijf te lopen bij de radio. Er worden exclusieve optredens gegeven en er is ruimte voor een vragenrondje. Genoeg redenen dus om even een bezoekje te brengen! WiSH Radio is te beluisteren via www.wishoutdoor.com/ radio en via de ether op kanaal ???? in regio Eindhoven. Houd onze media-kanalen in de gaten voor de frequentie in Laarbeek!

HENNY HUISMAN

EINDSHOW

KARAOKE BAND

REUZENRAD

‘MET Z’N ALLEEEEEEEEN,MET Z’N A-HALLEEEEEN’ Ja, je leest het goed, Henny Huisman komt naar WiSH Outdoor! Henny reist met zijn Sterrenplaybackshow naar het Brabantse land voor playback talenten. Kan deze man zingen? Nee. Kan deze man dansen? Nee joh! Wat kan hij dan wel? Hij kan presenteren! Mister Miniplaybackshow komt namelijk naar WiSH Outdoor om verschillende optredens van bezoekers te beoordelen. We zijn dus op zoek naar mensen die een ster zijn in playbacken zodat ze een spectaculair optreden kunnen geven op WiSH Outdoor. Je kunt jezelf opgeven via yourwish@wishevents.nl Zeg nou zelf: wie wil dat nou niet nog een keer meemaken? Als waardig publiek ben je natuurlijk ook meer dan welkom om te komen kijken...

Wat je nog meer écht niet mag missen tijdens WiSH Outdoor 2018, is de eindshow! Dit jaar wordt de eindshow nog dikker dan vorig jaar! Meer vuurwerk, meer special effects, vette muziek en een geweldig anthem. Kortom, een compleet spektakel op de Dedicated stage. Mocht je op zaterdag nog niet genoeg hebben van de eindshow, en dat begrijpen wij maar al te goed, dan kun je op zondag nog een keer de eindshow beleven. Een feestje voor het oog, oor en hart: wat een geweldig moment om mee te maken. Dit jaar zal de eindshow op zondag specialer zijn dan normaal, maar wat er gaat gebeuren zul je toch écht zelf moeten komen bewonderen. Oja en dan nog iets: dit jaar hebben we iets leuks in petto, maar dit is nog geheim...

‘Jij zingt en wij spelen’. Onder dit motto speelt De Tante Joke Karaoke Band allerlei nummers aan elkaar terwijl jij lekker met ze mee kunt zingen. Het is dan ook het grootste live karaoke spektakel van de mannen van het tv-programma ‘Streetlab’. Heb je zin om te zingen? Vraag een nummer aan zodat de band dit kan gaan spelen. Er is alleen één voorwaarde: jij moet zingen! Schreeuw de longen uit je lijf bij ‘My heart will go on’ van Celine Dion, rap mee met ‘Sterrenstof’ van De Jeugd van Tegenwoordig of zing samen met een vriend/vriendin/festivalganger een duet van High School Musical. Zin om te dansen? Dat kan natuurlijk ook! Er is voor iedereen wat wils! De Tante Joke Karaoke Band speelt zaterdag om 22.00 uur in de ‘Leven in de Brouwerij’ area.

Al jaren staat er een prachtig reuzenrad op het WiSH Outdoor terrein. Natuurlijk kan de editie van 2018 hier niet in achterblijven. Mocht je nog nooit een rondje in het reuzenrad gemaakt hebben: het is echt de moeite waard! Vanuit het rad heb je een overzicht over het hele terrein en kan je bovendien het pittoreske Beek en Donk zien liggen. Een challenge voor de buurtbewoners: spot je huis! Lukt dit nou niet gelijk de eerste keer? Niet getreurd, want het reuzenrad draaide in 2017 maar liefst 450(!) rondjes. Gaat die dan zo verschrikkelijk snel? Moet ik een gordel om? Vlieg ik er niet uit? Nee hoor, geen zorgen! Het rad zal zich keurig en netjes aan de snelheidslimiet houden en ervoor zorgen dat je alle tijd hebt om te genieten van het uitzicht.

WAT JE ZEKER MOET DOEN OP WiSH...


24

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

25

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN... Zoals altijd lopen er ook dit jaar weer tal van vrijwilligers rond die WiSH Outdoor mede mogelijk maken. Zowel voor als achter de schermen wordt er keihard gewerkt door deze fantastische crew om er zo ieder jaar weer voor te zorgen dat WiSH Outdoor er spectaculair uitziet en soepel verloopt. Maar wie zijn deze mensen nou precies? Wat voor functies zijn

REMON GILSING

er onder andere? Wat voor taken heeft een vrijwilliger dan zo’n gehele festivaldag? En natuurlijk ook belangrijk, naar welke act kijken zij nou uit dit jaar? Hieronder worden deze vragen beantwoord door vijf mensen van onze geweldige groep vrijwilligers.

RACHELLE HUIJNEN

55 JAAR - BEEK EN DONK

28 JAAR - SINT MICHIELSGESTEL

Dit wordt mijn 10de jaar als vrijwilliger bij WiSH Outdoor en mijn taak is interventie. Ik begin hiermee op de vrijdag rond half 4 in de middag en ik stop pas weer zondagnacht om een uur of 3, maar gelukkig mag ik af en toe wel een dutje doen, haha. Als interventie heb je de taak om alles soepel te laten verlopen, en eventuele escalaties voor te zijn. Ik kijk dit jaar ontzettend uit naar de samenwerking met iedereen en daarnaast natuurlijk naar Kensington! Wat vrijwilliger zijn bij WiSH Outdoor zo mooi maakt is het onder de mensen zijn, backstage en in het veld zijn, met sommige artiesten in contact komen, publiek helpen waar en wanneer

Ik ben dit jaar toe aan mijn vierde jaar als vrijwilliger en ik richt me vooral op het creatieve gebied. Ik heb ieder jaar wel weer andere klusjes en ik heb het geluk om samen met mijn vriend vrijwilliger te zijn bij WiSH Outdoor. Mijn vriend bepaalt vaak wat voor klusjes we gaan doen. Op WiSH Outdoor heb ik mijn vriend leren kennen en daardoor mag ik nu ieder jaar mee komen helpen als vrijwilliger. Een hele mooie herinnering aan WiSH! Ik kijk dit jaar naar ontzettend veel artiesten uit, maar dan toch wel speciaal naar Kensington. In de middag loop ik samen met mijn vriend een rondje over het terrein en geniet van al het moois wat

dan ook, zorgen dat je de eerste opstootjes ziet en snel reageren zodat alles vriendelijk doorgaat zonder problemen, met de beveiliging samenwerken en het oplossen van andere problemen.

MOIRA TRILSBEEK

THEA LEENDERS

46 JAAR - BEEK EN DONK

Dit wordt mijn vijfde jaar als vrijwilliger voor WiSH Outdoor. Ik werd destijds benaderd om de ziekte van Lyme onder de aandacht van de mensen te brengen die op het festivalterrein waren. Het was voor mij zo'n leuke ervaring dat ik nieuwsgierig werd naar de mogelijkheden als vrijwilliger. Het jaar daarop stond ik te schilderen bij de creatieve area’s en de afwerking daarvan. Dit jaar begin ik hoogstwaarschijnlijk weer rond een uur of negen in de ochtend, nadat mijn kroost de deur uit is, haha. Ik werk dan de hele dag door aan de mooiste decoratie op het terrein. Tussendoor zorg ik als moeder dat thuis het eten op tafel gezet wordt om daarna weer aan het werk te gaan tot de eindtijd rond een uur of acht. Ik hou me dan voornamelijk bezig met het zagen, schilderen en ophangen van decoratie, maar ik vind eigenlijk alles wel leuk om te doen dus ik pak alles aan. Ik kijk daarnaast

56 JAAR - BEEK EN DONK

ontzettend uit naar de set van De Sluwe Vos. Hij heeft mij een aantal jaar geleden al betoverd en ik weet zeker dat hij dat dit jaar weer gaat doen. Het mooiste aan vrijwilliger zijn bij WiSH vind ik de vriendelijkheid van iedereen en dat ze graag voor je klaar staan, terwijl ze het zelf ook druk hebben. Er wordt veel gelachen en geouwehoerd onder elkaar en dat maakt het zo leuk voor mij om elk jaar weer terug te komen om als vrijwilliger voor WiSH te werken.

54 JAAR - BEEK EN DONK

Vervolgens starten daarna de ritten om de artiesten die optreden van vliegvelden te halen en ze naar de hotels te brengen waar ze kunnen rusten van de reis en zich voor kunnen bereiden op het optreden. Ik spreek dan ook de tijdstippen af dat ze naar het terrein willen komen om eventueel een soundcheck te houden. Ik zorg er ook voor dat ze van en naar het festivalterrein gebracht worden en ze uiteindelijk ook weer

Mijn naam is Thea Leenders, 56 jaar en ben vrijwilliger bij WiSH Outdoor vanaf 2012, dus dit jaar wordt alweer mijn zevende keer. Ik werk vanaf het begin op zaterdag bij de muntenkassa, wat ik met veel plezier doe. Om 13.00 uur meld ik me bij de kassa’s. Hier worden we ontvangen, krijgen we uitleg en wordt de indeling gemaakt. Nadat we ons geïnstalleerd hebben, kan de verkoop beginnen. In het begin komt het langzaam op gang, maar op een gegeven moment is het werken geblazen, maar het geeft ook een enorme kick. In de pauze genieten we van een heerlijke maaltijd in de personeelskantine en maken we een rondje over het festivalterrein. Zelf ga ik op zondag als festivalganger naar WiSH. Ik heb niet een echte voorkeur voor artiesten, al vind ik de muziek van

Kensington wel mooi. Vanaf het allereerste jaar kom ik al op Wish en heb het zien groeien van klein naar groot. We mogen daar best trots op zijn. Iedereen geniet ervan op zijn eigen manier. De buurt buiten op hun zitje aan de deur, genietend van alles wat er gebeurd en voorbij komt. De festivalgangers die komen voor een feestje en uit hun dak gaan. Het personeel en vrijwilligers die dit al jaren mogelijk maken.

DORA VAN OOSTERWIJK

HUUB VAN DARTEL Dit jaar wordt mijn zesde jaar als vrijwilliger en waar het in het begin even zoeken was, ben ik nu helemaal op mijn plek. Mijn voornaamste taak is het begeleiden van de (veelal buitenlandse) artiesten van A tot Z. Ik begin meestal op de vrijdag rond 8.00 uur in de ochtend om de bussen op te halen voor het vervoer van de artiesten op het terrein. Ook de auto’s voor buiten het terrein worden dan opgehaald.

iedereen gemaakt heeft. Ik ben heel blij en vooral dankbaar dat ik in dit wereldje terecht ben gekomen en zo mijn helpende hand kan bieden om er ieder jaar weer iets moois van te kunnen maken. WiSH Outdoor is en blijft het mooiste festival van het jaar! Op naar nog vele jaren werken met het gezelligste vrijwilligersteam ever!

72 JAAR - BEEK EN DONK

netjes terug op het vliegveld komen. Het lijkt allemaal een beetje saai, maar je krijgt toch gedurende die tijd een band met die mensen en er wordt veel gelachen in de auto. Naast deze taak zorg ik er ook voor dat de shirtjes van de vrijwilligers keurig netjes naar de wasserette gebracht en gehaald worden zodat er weer fris en fruitig aan de nieuwe dag begonnen kan worden. De artiest waar ik het meeste naar uitkijk kan ik nu nog niet bepalen, ik vind alle muziek goed. De topartiest voor mij is altijd degene die de meeste kilometers met mij maakt en waar ik een goede band mee krijg.

Sinds 2010 ben ik al vrijwilliger bij WiSH Outdoor, in het begin als hulp bij het parkeren en nu voorzie ik de harde werkers tijdens de opbouw van lunch, avondeten en natuurlijk koude flessen water voor de verkoeling. Drie jaar geleden moesten we zelfs zoveel flessen water bijvullen dat mijn handen compleet gerimpeld waren. Tijdens de zaterdag van WiSH Outdoor pak ik eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden in de catering tent aan. Op deze dag beginnen we tegen 11:00 uur met het schoonmaken van de toiletten en de tafels en daarnaast vullen we alles aan. Dan wordt alles klaargezet voor de lunch en controleer ik of iedereen die er recht op heeft zijn of haar lunch krijgt. Na de lunch wordt alles weer schoon gemaakt en

aangevuld en maken we ons weer klaar voor hetzelfde liedje bij het avondeten. Naast alle werkzaamheden kijk ik dit jaar vooral uit naar de Nederlandstalige artiesten!


26

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

27

In deze editie van de krant lichten we, net als vorig jaar, een aantal backstage werkzaamheden toe. Hoe gaat dit in zijn werk? En zijn jullie nou echt een heel jaar bezig met het organiseren van een festival? Maar hoe kan dat dan? We begrijpen deze vragen en gaan in deze editie verder in op het in elkaar zetten van de eindshow en het maken van een anthem. De eindshow is hét moment waar iedereen naar uitkijkt na een mooie dag WiSH Outdoor. Gezamenlijk het

festival afsluiten bij een gigantisch mooie show. Tijdens de eindshow wordt het anthem, oftewel een soort thema lied welke voor elke editie nieuw wordt gemaakt, gedraaid om zo nog een persoonlijk WiSH tintje aan het geheel te geven. Zo’n anthem komt niet ineens uit de lucht vallen dus ook hier gaat de nodige tijd in zitten. Lees hieronder meer over het ontstaan van de eindshow en het anthem.

DE EINDSHOW Februari/maart In februari beginnen we met de podium designs, die rond deze periode binnen komen. Hierdoor is het mogelijk om een bepaald gevoel te creëren bij een stage. Hoe moet het verhaal in de show verteld worden? Hoe gaan we het podium tot leven wekken? Wat kunnen nog specialer of bijzonder maken? Wanneer de ontwerpen binnen zijn, kan er een verhaal rondom de show gecreëerd worden. Vervolgens kan er een introductie worden verzonnen samen met de teksten van de show. Ondertussen wordt er al nagedacht over de nummers die goed in de eindshow zouden kunnen passen.

Juni/Juli Tijdens de opbouw van het festival kan eindelijk de eindshow getest worden op het daadwerkelijke podium. Dit gaat tot diep in de nacht door om alle puntjes op de i te zetten. Een traject van een aantal maanden komt ten einde wanneer het gehele team met tranen in de ogen staat te kijken naar het eindresultaat dat op de zaterdag en zondag van het festival vertoond wordt: de fantastische eindshow met vuurwerk, lichten, lasers, bijpassende audio en een grote massa aan feestende mensen. Kippenvel!

April/Mei Nadat het verhaal rondom de show zo goed als gekeken naar de liedjes in de compleet is, wordt er gericht eindshow, het liefst natuurlijk z o uniek mogelijk. Daarna wordt er een tijdcode document gemaakt waar op basis van de audio bepaalde punten gemarkeerd worden. Dit document is de leidraad van de gehele show, want hierin staat precies wat wanneer gaat gebeuren. Aan de hand hiervan kan er een opzet gemaakt worden van al het vuurwerk en de special effects. Alle puzzelstukjes worden nu bij elkaar gebracht en er wordt gebrainstormd over hoe de show zo vet mogelijk in elkaar gezet kan worden. Eind mei wordt er gestart met het programmeren van de show in de studio.

HET ANTHEM Augustus 2017 Devin Wild kreeg in augustus 2017 te horen dat hij het anthem voor WiSH Outdoor 2018 mocht gaan maken. ‘Het was voor ons, mijn team en ik, al langer het doel om voor WiSH een anthem te maken. Dus ik ben erg blij dat het nu echt zo ver is!’ aldus Devin Wild.

(DOOR DEVIN WILD)

Maart/april 2018 In maart begint het daadwerkelijke produceren van het anthem. Dit begint met het vinden van een bepaalde ‘vibe’ die bij het anthem past. Daarin is het belangrijk om te weten wat binnen het thema valt en welke elementen daarvoor nodig zijn. Devin Wild: ‘Dit is altijd een erg leuke fase bij het maken van een anthem, omdat je een bepaald gevoel wil vertalen in een track.’ Tijdens het schetsen van het concept voor de anthem van dit jaar kwam Devin een Amerikaans gedicht tegen die sterk was qua inhoud en die bij het thema paste. Dit gedicht is vervolgens bewerkt door een externe schrijver zodat het klopt bij het anthem.

Februari In februari vond de eerste brainstormsessie plaats tussen Devin Wild en de organisatie van WiSH Outdoor. Tijdens deze meeting werd het thema van het festival toegelicht en hoe dit er visueel uit zou komen te zien. Voor Devin Wild lag de uitdaging om hier een bijpassend anthem bij te gaan maken. Daarnaast moest er ook al nagedacht worden over een globale planning voor de productie en de marketing.

Juni 2018 De videoclip en de track worden medio juni officieel gereleased. Daarnaast is het anthem natuurlijk te horen tijdens het optreden van Devin Wild op WiSH Outdoor en tijdens de eindshow op zaterdag en zondag. Een goede reden dus om een kijkje te nemen bij de set van Devin Wild (zaterdag, Dedicated stage) om het anthem live te beluisteren.

Mei 2018 Na ongeveer vier verschillende versies komen de puntjes op de i bij de track die het uiteindelijk gaat worden. De track is zo goed als af en er worden nog wat kleine dingen aangepast. Op 26 mei 2018 moet het anthem helemaal af zijn, omdat WiSH Outdoor Mexico dan plaatsvindt. Dit is het eerste moment dat het anthem te horen is, onder andere in de set van Devin Wild en in de eindshow. Ook de laatste videobeelden voor de videoclip worden in Mexico geschoten.


28

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

29

WiSH CREATIEF: JE EIGEN STUKJE FESTIVAL! Alweer een primeur! Voor het eerst in de WiSH geschiedenis wordt er een stukje festivalterrein beschikbaar gesteld voor alle creatievelingen onder ons met een briljant, grappig of kunstzinnig idee. Een vriendengroep met een toneelstuk, een kunstenaar met zijn/haar nieuwste creatie of een unieke feestfanfare: het kan en mag allemaal! Het leuke van dit concept is dat we er nu nog amper wat over kunnen vertellen, omdat dit gedeelte van het festivalterrein volledig wordt ingericht door de creatieve grootmeesters uit de omgeving. Echt niks is te gek op dit kleine stukje aarde en creativiteit zal hier zegevieren. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of WiSH Outdoor staat er voor open. Frikadelleneetwedstrijd? Levend Stef Stuntpiloot spelen? Speed-dating speed-skating baan hosten? Kom maar door.

NIKS IS TE GEK VOOR WISH! Uit alle inzendingen hebben we uiteindelijk een selectie gemaakt die op het hoofdkantoor van WiSH Outdoor hun idee mochten pitchen. Vervolgens werden de koppen bij elkaar gestoken en werd er gekeken naar wat er nou ten eerste het beste past bij WiSH Outdoor, ten tweede wat origineel en uniek is en als laatste wat realiseerbaar is. Alle ideeën die aan deze ‘eisen’ voldoen, staan aankomende editie op het festivalterrein om van hun eigen stukje WiSH één groot feest te maken. De ideeën die hier uiteindelijk terecht gaan komen zijn natuurlijk nu nog geheim. Maar hoe kom je dan achter dit geheim, vraag je? Nou dat is heel simpel: koop tickets en kom deze kermis vol plezier zelf beleven op WiSH Outdoor 2018.


30

WiSH OUTDOOR


FESTIVALKRANT

31

WiSH W SH OUTDOOR MEXICO Groter dan ooit! WiSH Outdoor Mexico was dit jaar stijf uitverkocht en was nog nooit zo’n groot succes. Op 26 mei 2018 vond voor de vierde keer WiSH Outdoor Mexico plaats in de noordelijke stad Monterrey. Ondanks dat het maar liefst 38 graden was, stonden de Mexicanen al vanaf minuut 1 he-le-maal los te gaan. We blikken terug op dit prachtige feest! Wát een line-up Wauw! Wat hadden we een dikke line-up in Mexico! Vorig jaar was Martin Garrix dé headliner van de show en tja… hoe ga je die nou evenaren? Nou… Door Armin van Buuren te boeken! De meesten hebben geen uitleg nodig bij deze naam, maar voor degene die dat wel nodig hebben: Armin van Buuren is een (lees: dé) Nederlandse DJ die niet één, niet twee, niet drie, zelfs niet vier, maar zeker vijf keer is uitgeroepen tot beste DJ van de wereld! Naast Armin van Buuren zijn er nog meer grote namen naar Monterrey afgereisd om de bezoekers de dag van hun leven te geven. Denk aan namen als Axwell /\ Ingrosso (tweederde van de zweedse act 'Swedish House Maffia'), Yellow Claw, Vini Vici en Timmy Trumpet. Voor de Mexicaanse hardstyle fans stonden op de Dedicated stage namen als Gunz for Hire, Frequencerz, Sub Zero Project en natuurlijk de maker van het officiële WiSH Outdoor Anthem van 2018: Devin Wild. De organisatie heeft vele complimenten gekregen vanuit verschillende artiesten en volgens hen was alles top geregeld. Yellow Claw: “De productie, pick-up, security, het geluid en eigenlijk de hele show was geweldig!” WiSH is hier enorm blij mee, aangezien dit laat zien dat het festival ook op een afstand goed geregeld is. De naam WiSH Outdoor settelt goed in de Mexicaanse festivalindustrie waardoor het makkelijker wordt om grote namen te boeken.

Maar hoe groot is WiSH Outdoor Mexico dan? WiSH Outdoor is ondertussen een van de meest spraakmakende festivals van Mexico. Met grote trots kunnen we zeggen dat we daar tot de top 5 van beste dance festivals behoren. Hierdoor staan er in Mexico verschillende sponsoren in de rij om met WiSH samen te werken, waardoor het mogelijk is om zo’n ongekende line-up neer te zetten. De Mexicanen kijken een jaar lang uit naar het festival. Om even een kleine indicatie te geven van hoe toegewijd sommige bezoekers daar zijn: er zijn zelfs Mexicanen met een WiSH Outdoor tattoo! Stijf uitverkocht Maar liefst 35.000 festivalbezoekers zijn naar het prachtige festivalterrein in Monterrey

van Monterrey zorgen dan ook echt voor prachtige foto’s.

Schipper mag ik overvaren? Dit jaar is voor het eerst in de geschiedenis van WiSH Outdoor Mexico niet alleen het podium in Beek en Donk bedacht, het is ook in Beek en Donk gebouwd! Alle onderdelen zijn vervolgens op een vrachtschip richting Mexico verscheept, waar de vrachtcontainer na tweeënhalve week eindelijk arriveerde. De mainstage was maar liefst 85 meter breed en 24 meter hoog, vele malen groter dan het podium in 2017. Daarnaast hing er 230 m2 aan LED-schermen in het podium en waren de vleugels van de vogel afgewerkt met glow-in-the-dark verf waardoor deze nóg vetter naar voren kwamen, vooral toen de zon onder was.

HET PODiUM UM VAN WiSH MEXICO IS IN BEEK EN DONK BEDACHT ÉN GEMAAKT! gekomen om de geweldige line-up te zien. Dit jaar waren er 8.000 bezoekers meer dan in 2017, waardoor het dit jaar compleet uitverkocht was! De mainstage was dit jaar gigantisch en hier stonden maar liefst dik 32.000 man compleet uit hun plaat te gaan. Bizarre aantallen, maar de bezoekers zelf zijn pas echt bizar. Vanaf minuut één gingen de bezoekers, ondanks de ongekende hitte, helemaal los in Parque Fundidora (het park waar het festival plaatsvindt). Dit park is echt een sprookjesachtige locatie voor het festival. Vroeger stonden hier oude staalfabrieken. Deze zijn anno 2018 niet meer in gebruik, maar er zijn nog wel wat onderdelen blijven staan die zorgen voor een wonderlijk mooie locatie. De oude staalfabrieken in combinatie met de bergen

Wordt alles dan vanuit Nederland geregeld? Nee. WiSH Outdoor Nederland werkt samen met een Mexicaans team om WiSH Outdoor Mexico te realiseren. Het grootste deel wordt in Beek en Donk bedacht en uitgewerkt. De marketing, de podiumdesigns en de boekingen worden vanuit Nederland gedaan. De WiSH crew uit Nederland werkt nauw samen met de Mexicaanse crew om het festival tot een succes te maken. De Mexicanen doen onder leiding van de Nederlandse crew de uitvoerende productie. Zij regelen daarnaast de kaartverkoop en doen de offline promotie in Monterrey. Het is zo gaaf om daar door heel de stad gigantische WiSH posters te zien! Voor het festival gaat er een Nederlandse crew van 23 personen naar Mexico om alles in goede banen te leiden. De nauwe samenwerking

van de Nederlandse en Mexicaanse crew zorgde voor de beste productie die WiSH Outdoor Mexico ooit heeft gehad! Gelukkig hebben we de beelden nog.. Dit jaar is er voor de aftermovie van Mexico een script gemaakt vanuit Nederland. In samenwerking met onze vaste cameramannen kwam het plan om een intro te maken met Mexicaanse invloeden. ‘Dreamer’, een nummer van Axwell /\ Ingrosso, is gebruikt voor de start van de aftermovie. Voor de introductie zijn er verschillende Mexicaanse muzikanten gevraagd om dit nummer te coveren met hun eigen instrument. Zo zijn er een violist, een pianist, een slagwerker en zelfs een echte Mexicaanse Mariachi band die ‘Dreamer’ op hun eigen manier coveren. Het was heel gaaf om een concept vanuit Nederland te bedenken dat typisch Mexicaans is, maar toch bij WiSH Outdoor past. Het resultaat is online te bekijken via het officiële WiSH Outdoor YouTube kanaal of via www.wishoutdoor.com. Nieuwe ronden, nieuwe kansen Ook in 2019 komt er weer een Mexicaanse variant van WiSH Outdoor. Dit zal een hele bijzondere jubileum editie worden, aangezien dit de vijfde keer is dat WiSH Outdoor naar Monterrey afreist om een magisch festival neer te zetten. Noteer 25 mei 2019 alvast in je agenda, want - ja, echt! - Nederlanders mogen gratis naar binnen! WiSH Outdoor Mexico is echt iets wat je van je bucketlist af moet strepen!


32

WiSH OUTDOOR

WiSH BY NIGHT


FESTIVALKRANT

33

WAT VOOR FESTIVALGANGER BEN JIJ? WATERMAN 21 JANUARI T/M 20 FEBRUARI

VISSEN 21 FEBRUARI T/M 20 MAART

RAM 21 MAART T/M 20 APRIL

STIER 21 APRIL T/M 20 MEI

TWEELING 21 MEI T/M 20 JUNI

KREEFT 21 JUNI T/M 22 JULI

LEEUW 23 JULI T/M 22 AUGUSTUS

MAAGD 23 AUGUSTUS T/M 22 SEPTEMBER

WEEGSCHAAL 23 SEPTEMBER T/M 22 OKTOBER

SCHORPIOEN 23 OKTOBER T/M 22 NOVEMBER

BOOGSCHUTTER 23 NOVEMBER T/M 21 DECEMBER

STEENBOK 22 DECEMBER T/M 20 JANUARI

Wajoo Waterman, jij drinkt tijdens een festival echt geen water, man (ha-ha). Een koude goudgele rakker gaat er bij jou zonder al te veel moeite in. Jij tankt als een malle en bent binnen no-time de gezellige zatlap van de groep. Jij lalt mee met alle nummers en danst compleet uit het ritme. Maarrrr je bent wel kneiter gezellig en je maakt er één groot feest van. De artiesten boeien je verder ook niet zoveel, zolang jij het maar gezellig hebt toch? Van die gezelligheid is de dag erop nog maar weinig over #kater maar ook hier sla jij je als een echte katerkoning doorheen. Het eerste uurtje opstarten om vervolgens weer met macht 10 pilsjes naar binnen te gooien. Ga zo door, anti-Waterman!

Hola Stier, ondanks je sterke voorkomen trek jij helaas elke keer aan het kortste eind. Je grenzen zijn net zo onduidelijk als die van Koerdistan en het enige wat elke keer weer pijnlijk duidelijk wordt is dat jij jezelf niet echt onder controle hebt. Van een flügeltje teveel tot aan ‘huh, wat doen die dranghekken nou hier?!’ Jij zorgt er elke keer wel voor dat de aftermovie als een compleet nieuwe ervaring aanvoelt. ‘Knappe’ koppen hebben hetzelfde effect op jou als zo’n rode doek, want je gaat ze dan ook maar al te graag achterna. Om nou te zeggen dat dat ook allemaal koeien zijn gaat misschien een beetje te ver, maar je snapt wel wat we bedoelen he Stiertje.

Hallo Leeuw, jij bent degene die van tevoren precies wil weten wat iedereen aandoet zodat jij daar je eigen outfit op aan kunt passen. Je vrienden weten inmiddels wel dat ze iedere keer jouw kledingcrisis moeten doorstaan dus zijn ze voorbereid op jouw ‘aaaaah ik heb echt niks om aan te trekken!!!!! * huilpoppetje *’-berichten. No worries: kledingadvies is on your way… Daarnaast ben jij nog dermate wantrouwend wat betreft de huidige technologie en doet het redden van moeder natuur jou zo verschrikkelijk weinig dat jij élk feestje weer traditioneel je kaartje uitprint, bomenbeul. Niet te lang voor de spiegel staan dit keer, en lekker ongegeneerd de wei in Leeuwtje!

Beste Schorpioen, jij kent werkelijk waar alle nummers uit je hoofd. Of het nou over te dik in de kist of mdmable to shine gaat, jij kent echt alle teksten uit je hoofd. Als een soort wandelende jukebox verplaats jij je over het festivalterrein en is Shazam overbodig met iemand als jij in de vriendengroep. Naast alleen de teksten ken jij ook alle melodieën en bijbehorende danspasjes uit je hoofd, waardoor het soms lijkt alsof je zweeft op de muziek. Daarnaast ben je ook vaak de knapste van de groep, maar dat terzijde. Jij bent zo ontzettend aanwezig in zowel dansen zangkwaliteiten als looks dat je gerust de popie jopie hitmachine genoemd mag worden. Laat je lekker gaan, Schorpioen!

Whatsup Vis, dat ze zeggen dat jouw soort een geheugen heeft van een aantal seconden is in dit geval niks gelogen. Voordat jij in de trein stapt ben jij je oordopjes, pinpas, en ovkaart al kwijt, die liggen namelijk nog thuis op het aanrecht. Gelukkig heeft die vergeetachtigheid ook zo zijn voordelen. Je kunt namelijk keer op keer weer genieten van de artiest die je eigenlijk al honderd miljoen miljard keer hebt gezien, maar toch steeds weer voelt als een nieuwe ervaring. En jij vergeet ook gemakkelijk jouw gênante versierpogingen van de avond ervoor. Fijn dat je vrienden hebt die zo’n dingen niet vergeten en je de dag erop confronteren met je gedrag… Veel succes op WiSH, FiSH.

Hey Tweeling, de georganiseerde eenling van de groep. Ruim van tevoren heb jij al bekeken welke acts jij écht moet zien en hier begint voor jou de voorpret ook al. Je vindt het helemaal niet erg om in je uppie naar je lievelingsartiest te gaan, want jij wil nou eenmaal zien wat jij wil zien. Al huppelend ga jij van stage naar stage om zo alle hoogtepunten van de dag mee te pikken. Je bent ook wel een beetje de afstandsbediening van de groep, want je kunt soms een halve dag kwijt zijn maar toch kom je uiteindelijk altijd weer terecht. Het komt dus ook best wel eens voor dat de groep nog net geen amber-alert uitgezonden heeft, terwijl jij gewoon doodleuk in je eentje over het festivalterrein flaneert.

Jow Maagd, jij bent de best voorbereide festivalganger ooit (en dus totaal geen maagd meer op het gebied van festivals). Op maat gemaakte oordopjes en een arsenaal aan waaiers zijn slechts een paar onderdelen van jouw festivaluitrusting. Je attendeert je vrienden er maar weer eens pijnlijk op dat er niet in de tenten gerookt mag worden en bent zo niet altijd geliefd bij je matties. Gelukkig los je dat zo op met je waaier tegen de hitte, je regenlaarzen tegen het water en je kauwgom voor een prettige sjanspartij. Weten je vrienden meteen weer waarom jij ook alweer mee ging: de wandelende festival-survival-handtas.

Hoi Boogschutter, jij bekijkt het festival nét iets anders. Voor jou is het festival meer een netwerkborrel om die enorme vrienden- en kennissenkring van je eens te onderhouden. Jij bent die festivalganger die overal en nergens mensen kent. Er is geen land met jou te bezeilen waar jij niemand kent en dat is super gezellig, maar ook vermoeiend. Al die mensen gedag zeggen, een dansje met ze maken, een drankje met ze drinken en in de zoektocht naar je beste (?) vrienden opnieuw mensen tegenkomen. Wees lief voor je BFF’s en probeer eens een dag party te machen met alleen je BFF’s, vinden ze leuk. Heb jij geen last van dat gedoe met je BFF’s? Veel plezier, ultieme allemansvriend!

Lieve Ram, ook wel de ‘Dora van het festivallandschap’, wat een lekker festivalgangertje ben jij toch. ‘Waar gaan we heen?’ Daarheen! ‘Primaaaaa’. Jij bent die persoon die bijna elke vriendengroep wel heeft, en die alles wel hartstikke goud vindt. Synchroon stampen bij Radical? Doen we. Konijnendansjes bij WiSHkunde? Kom op dan. Op de nek bij Zanger Bas? Oke, er zijn grenzen. Daarnaast ben jij de zogeheten moeder van de groep die erop let dat niemand zich een delirium drinkt en iedereen wel de juiste paracetamol neemt. Een zogeheten duizendpoot met verantwoordelijkheidsgevoel, een echte must-have voor elke groep festivalgangers.

Bonjour Kreeft, jij alleswetende artiestenencyclopedie. Of het nou gaat om de namen van de tuinkabouters van Jody Bernal, de lievelingschips van Mr. Polska of waar Tony Junior zijn nagels laat doen: jij hebt het wel weer toevallig ergens gelezen en daardoor weet jij alles van elke artiest. De gehele dag voorzie jij de groep van feitjes waar eigenlijk helemaal niemand op zit te wachten, maar jij deelt gewoon graag je kennis. De associatie met Wikipedia is daarom ook niet misplaatst. Naast je kennis deel je ook graag je speeksel, want ja Kreeftje we weten allemaal dat het voor menig prooi lastig is om uit die scharen van jou te komen. Als jij eenmaal beet hebt, laat je niet meer los.

Hi Weegschaal, tandje d’r bij of tandje d’r uit is een van de motto’s waar jij je tijdens het festivalseizoen aan houdt. Naast dat de slogan van Walibi #hardgaan zo op jouw bovenarm getatoeëerd zou kunnen worden, bekijk jij ook graag altijd even hoe goed de EHBO geregeld is op een festival. Daarnaast is het voor jou ook nooit klaar.. Jij bent standaard uitgenodigd op elke afterparty, omdat iedereen weet dat als jij niet komt de afterparty niet de moeite waard is. Minpunten als jij zo’n triest hoopje ellende bent en de volgende dag niet meer kunt gaan omdat je ‘moe’ bent. Lui zijn doen we niet aan dus hup doe wat aan die balans, Weegschaal.

Ewa Steenbok, hoe gaat ie in die ecologisch verantwoorde boomhut van je? Zweef je lekker? Jij bent tijdens het festival druk met het oprapen en weggooien van plastic bekertjes afval welke jouw innerlijke chakra compleet uit balans halen. Jij bent de echte hippie van het festival. Gelukkig is er genoeg natuur om te omhelzen en zijn zonnedansjes op WiSH Outdoor meer dan welkom. Geen betere persoon die dit kan doen dan de menselijke vorm van een biologische, ecologische, veganistische en dieren activistische god zelve. Vergeet niet om ook even wat gave maar vooral chille acts te checken naast het boomknuffelen door. Maak je vooral niet druk, zweef lekker door en peace man.


34

WiSH OUTDOOR

EVEN UW AANDACHT.... NIET ROKEN IN DE TENTEN

Zoals je al eerder in deze krant hebt kunnen lezen is er dit jaar een vernieuwing doorgevoerd in de vorm van een kneiterdikke overdekte mainstage. Deze enorme arena brengt veel voordelen met zich mee, maar daarnaast zijn er ook een aantal regels aan verbonden. Hoogstwaarschijnlijk weet je het al, maar toch willen we het graag nogmaals benadrukken: roken in alle overdekte ruimtes, dus ook de Grand Theater, is verboden. Naast het feit dat dit gewoon bij wet verboden is, staan er ook nog eens torenhoge boetes op voor ons als organisatie. Je kent ons, wij zijn als organisatie absoluut niet de flauwste en denken graag mee met onze bezoekers. We zouden

het dan ook zeer op prijs stellen als jullie ook met ons meedenken en alleen roken in de toegestane gebieden. Het wordt toch lekker weer, dus gewoon hup, die snelle planga op en buiten een sigaretje opsteken. Thanks amigos!

GEEN ALCOHOL ONDER 18

Voor de bezoekers die nog geen 18 jaar zijn hebben wij een breed scala aan dranken die geen alcohol bevatten. Tsja, hoe graag sommigen ook zouden willen, onder de 18 is NIX de afspraak. Sowieso heb je op WiSH Outdoor geen alcohol nodig om een topdag te hebben! Dus ben je (nog) minderjarig? Dan is alcohol helaas geen optie op WiSH Outdoor. Tel je de dagen af totdat je 18 wordt? https://dagenaftellen.nl/


FESTIVALKRANT

35

ALGEMENE iNFORMATiE De twaalfde editie van WiSH Outdoor 2018 heeft dit jaar 14 prachtig vormgegeven podia. Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we ongeveer drie weken nodig voor de opbouw en een week voor de afbouw. Gedurende de periode van 8 juni t/m 8 juli zijn we aanwezig op het terrein aan de Lekerstraat. Hieronder zijn de belangrijkste data weergegeven: Datum: • Vrijdag 8 juni • Woensdag 13 juni • Vrijdag 29 juni vanaf 13:00 uur 19:00 – 01:00 uur • Zaterdag 30 juni 13.00 - 01.00 uur • Zondag 1 juli 13.00 - 00.00 uur • Maandag 2 juli 11:00 uur • Zondag 9 juli

Activiteit: Start voorbereidingen Start opbouw WiSH Outdoor dag 1 Camping open Festival open WiSH Outdoor dag 2 Festival open WiSH Outdoor dag 3 Festival open Camping gesloten Einde afbouw

VERKEERSMAATREGELEN Tijdens het festivalweekend zijn er verschillende verkeersmaatregelen van kracht rondom het festivalterrein. Er gelden dat weekend meerdere afsluitingen, eenrichtingsroutes, parkeerverboden en stopverboden. Zo zijn de straten rondom het festivalterrein enkel bereikbaar via voorgeschreven routes en moet het voertuig voorzien zijn van de correcte accreditatie. Ook wordt de Donkse brug afgesloten voor al het verkeer! Tijdens deze afsluitingen is op zaterdag 30 juni industrieterrein Bemmer goed te bereiken, dit wel enkel via de Bosscheweg komend vanuit de N279. Dat is het enige toegangspunt voor bezoekers van het bedrijventerrein. Om problemen te voorkomen raden wij iedereen aan om de bebording voorafgaand en tijdens het festival goed in de gaten te houden.

CONTACT Mocht u tips/meldingen en/of klachten hebben dan vernemen we dat graag. U kunt contact opnemen met de organisatie via de volgende kanalen: E-mail: info@wishevents.nl Melding- en klachtenlijn tijdens festival: 0492-747109

NOG GEEN TICKET VOOR WiSH OUTDOOR? OPSCHIETEN! ZE ZIJN BIJNA UITVERKOCHT!


WiSH Outdoor 2018 Festivalkrant  

WiSH Outdoor

WiSH Outdoor 2018 Festivalkrant  

WiSH Outdoor

Advertisement