Page 28

WELPEN

door: de welpenleiding

SURVIVAL GIDS

Manier 2: Een hangend kompas Benodigdheden: 1 leeg glas 1 potlood 1 stukje touw 1 naald of spijker 1 magneet

Stap 1 Maak de punt van de magneet of spijker magnetisch, zoals uitgelegd bij manier 1

Deel 1: Kompas Als je verdwaald bent, kan een kompas je helpen de weg terug te vinden. Hieronder 2 manieren waarop je eenvoudig zelf een kompas kunt maken.

Manier 1: Een drijvend kompas Benodigdheden: 1 glas water 1 kurk 1 naald of spijker 1 magneet

Stap 2 Knoop de naald of de spijker aan een stukje touw Stap 3 Knoop het andere uiteinde van het touwtje aan het potlood Stap 4 Leg nu het potlood op het glas zodat de naald of spijker in het glas hangt. Let op, de naald of spijker mag het glas niet aanraken. Laat je kompas een tijdje staan. Als de naald of spijker niet meer beweegt wijst de punt altijd naar het noorden. Chinees hangend kompas

Stap 1 Wrijf met de magneet over de punt van een naald of een spijker. Hierdoor wordt de punt magnetisch. Het werkt het beste wanneer je telkens in dezelfde richting wrijft. Voor een goede magnetische punt moet je minimaal 30 keer wrijven. Stap 2 Prik je naald of spijker door een stukje kurk heen. Stap 3 Leg de kurk met de naald of spijker voorzichtig in een bekertje water en laat even liggen. Als de naald of spijker niet meer beweegt wijst de punt altijd naar het noorden.

28

Drijvend kompas

In de welpen survival gids wordt iedere editie van de Windkracht 10 een nieuwe survivaltechniek behandeld.

WK10

08. Windkracht10 november 2011  
08. Windkracht10 november 2011  
Advertisement