Page 1

PROGRAMMA

Concert

ZOMER 2014 Stevenskerk Nijmegen www.nijmeegseorgelkring.nl

nijmeegseorgelkring


Concert

ZOMER2014 De start van de Concertzomer 2014 in de Stevenskerk kan bijna niet aan de aandacht ontsnappen. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig lokt met haar carillonbespeling de concertbezoekers naar het Stevenskerkhof. Na dit openluchtconcert als opmaat is het Königorgel aan de beurt en opent stadsorganist Jetty Podt het eigenlijke orgelconcertseizoen. Carillon, orgel en het Kamerkoor Audite Nova bezingen het thema Oorlog en Vrede. Dit thema staat centraal in de Concertzomer 2014, vanwege de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Aan het eind van de zomer sluit Joost Langeveld dit thema af met het improvisatieconcert bij de film Maudite soit la guerre. Deze film is een felle aanklacht tegen de zinloosheid van oorlog en geweld. Ook is er in de Concertzomer 2014 veel ruimte voor Johann Sebastian Bach. Léon Berben en Hayo Boerema verzorgen de jaarlijkse Bachconcerten. Leo van Doeselaar portretteert de Bach-familie en in andere concerten komen werken uit drie belangrijke bundels orgelwerken aan bod: de Schübler-Choräle, de Leipziger Choräle en het Dritter Teil der Clavier Űbung. De Nijmeegse Orgelkring staat bekend om haar vernieuwende concerten. In dat verband is het Artist in Residence project vermeldenswaardig waarbij de videokunstenaars van GloWArp en de Nijmeegse musici Jetty Podt en Berry van Berkum de architectuur en de akoestiek van de Stevenskerk tot leven brengen. Toegangsprijs voor alle dinsdagavondconcerten bedraagt €10.

24 juni 20.30 uur kerkconcert

19.45 uur openluchtconcert

Jetty Podt en Audite Nova Carillon, orgel en koor bezingen Oorlog en Vrede De Nijmeegse stadsorganist Jetty Podt, stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en het Nijmeegs Universitair Kamerkoor Audite Nova, onder leiding van Hebe de Champeaux , luiden dit jaar samen het nieuwe orgelconcertseizoen in met muziek rond het thema Oorlog en Vrede. Fiebig start met een openluchtconcert op het carillon van de Stevenstoren met composities van Schmelzer en Händel, waarna Podt op het Königorgel het stokje overneemt. Solo of met het koor, zijn composities van Langlais, Liszt, Alain, Pärt, Tomkins en Howells te beluisteren.

1 juli 20.30 uur

Léon Berben

Meestermusicus speelt Orgelmis De internationaal vermaarde musicus Léon Berben zal het eerste Bachconcert van de zomerconcertserie tot een muzikaal hoogtepunt maken. Berben kreeg internationaal lovende perskritieken en belangrijke prijzen voor zijn solo cd-opnames. Zijn interpretatie berust op een grondige kennis en onderzoek van de historische uitvoeringspraktijk. Hij was de laatste leerling van Gustav Leonhardt. In Nijmegen speelt hij uit het Dritter Theil der Clavier Übung dat vooral beroemd geworden is door het Preludium en Fuge in Es Dur, met daarbij acht prachtige koraalbewerkingen.

8 juli 20.30 uur

Leo van Doeselaar Mendelssohn Bartholdy, redder Bachfamilie Niet alleen Johann Sebastian Bach, maar ook zijn zonen waren beroemde componisten. Leo van Doeselaar brengt naast vader, twee zonen ten tonele: Wilhelm Friedemann en Carl Philipp Emanuel. De laatste viert dit jaar zijn 300ste geboortedag en staat daarom volop in de belangstelling. Maar waar waren deze componisten gebleven zonder de ruim honderd jaar later geboren Felix Mendelssohn Bartholdy? Deze componist redde werken van Bach van de ondergang. Dus verdient ook hij alle aandacht in het concert.


22 juli 20.30 uur

12 augustus 20.30 uur

Ansgar Wallenhorst

Dirk Luijmes

Internationaal improvisatietalent

Vater unser im Himmelreich

“Er was zelden zo’n duidelijk onderscheid. De jury was het direct unaniem eens over de winnaar”, zo zegt een jurylid over Ansgar Wallen­horst als overtuigende winnaar van het vermaarde Internationaal Orgel Improvisatie Concours in Haarlem. Wallenhorst is sindsdien in het genre improvisatie alleen nog maar verder gegroeid. Het publiek was lovend over eerdere improvisaties van hem in Nijmegen. Daarom is hij nogmaals uitgenodigd voor een concert waarin improvisatie de boventoon voert. Daarbij speelt Wallenhorst werken van Bach, Alain en Vierne.

In dit concert staat het Lutherlied Vater unser im Himmelreich centraal. Dirk Luijmes speelt koraalvariaties uit verschillende stijlperioden: een rijkversierde barokke aria van Georg Böhm, vroeg­ romantische variaties van Felix Mendelssohn Bartholdy, een minimal music versie van Bert Matter en een zeer kunstige bewerking van Johann Sebastian Bach die bestaat uit een klagend trio waaraan de melodie in canon is toegevoegd. Slotstuk is de beroemde Passa­ caglia en Fuga van Bach, waarvan het thema ook met het Lutherlied verbonden is.

29 juli 20.30 uur

Berry van Berkum, Evelien Asberg

19 augustus 20.30 uur

Hayo Boerema

Andriessen zet de toon

Bach: Top drie voor orgel

De compositie Miroir de peine van Hendrik Andriessen, voor sopraan en orgel, staat in het middelpunt. Daarbij speelt Van Berkum werk van de generatie na Andriessen, Anthon van der Horst en Herman Strategier. Andriessen had in de katholieke kerkmuziek een krachtig tegengeluid laten horen. Hij inspireerde de jongere componisten, die zich tevens lieten voeden door het gregoriaans, de barokpolyfonie en de Franse componisten Debussy, Fauré en Ravel. Dit bracht speelse toegankelijke muziek met een doorzichtig lijnenspel.

Hayo Boerema speelt in zijn concert drie beroemde grote orgelwerken van Johann Sebastian Bach: de Preludium in D als opening, in het centrum de Toccata in C en als finale Preludium en Fuga in e. Daartussen klinken drie variaties van het prachtige koraal Allein Gott in der Höh sie Ehr uit de Leipziger Choräle, twee aria’s en een koraaltrio. De Leipziger Choräle zijn na het Wohltemperierte Klavier, de meest gevarieerde verzameling van stukken die Bach schreef met een combinatie van zowel vernieuwende als tamelijk traditionele werken.

5 augustus 20.30 uur

Gonny van der Maten Schübler Choräle en werken Heiller, Vierne, Franck De Schübler Choräle, een beroemde collectie koraalbewerkingen van Johann Sebastian Bach, vormen de rode draad van dit concert. Deze koralen verschillen sterk van de strengere Clavier-Übung III, de Goldbergvariaties en de Canonische Variaties met hun ingewikkelde contrapunt. Ze zijn melodieus, eenvoudiger en de koraalmelodie komt duidelijk tot uiting. Van der Maten wisselt de koraalbewerkingen af met werk van onder meer César Frank en Anton Heiller.

26 augustus 20.30 uur

Euwe en Sybolt de Jong Vocaal werk vierhandig op orgel Een uniek concert van de broers Euwe en Sybolt de Jong. Zij vinden dat vocale werken ook uitstekend op orgel ten gehore gebracht kunnen worden. Zonder een noot te veranderen toverde Euwe de Jong aria’s en koorstukken van Bach, Mendelssohn Bartholdy en Mozart om tot een trio­ sonate, koraalvariaties en orgelfuga. Maar deze composities, met veel zelfstandige melodieën, optimaal uitvoeren, is lastig. De oplossing: quatremains spelen.


2 september 20.30 uur

Joost Langeveld

Improvisatie bij film 'Maudite soit la guerre' Joost Langeveld begeleidt live op orgel de Belgische anti-oorlogs­ film Maudite soit la guerre (1914) van Alfred Machin. De film geselecteerd bij het jaarthema van de concertserie Oorlog en Vrede, ging twee maanden voor het uitbreken van de Eerste Wereld­ oorlog in première. Het is een visionaire felle aanklacht tegen de zinloosheid en waanzin van de oorlog. Een menselijk drama van een liefde die door de oorlog onmogelijk wordt gemaakt en van vriendschap die noodgedwongen in vijandschap verandert, temidden van spectaculaire oorlogsscènes met voor die tijd unieke luchtgevechten. Joost Langeveld geniet internationale bekendheid om zijn improvisaties bij vertoningen van stomme films. Met lovende kritieken als 'Langeveld liet het orgel stampen, kreunen, dreigen, zingen en juichen; beeld en muziek werden één.'

9 september 20.30 uur

Jetty Podt, Berry van Berkum en GloWArp Orgelmuziek en Videokunst Deze zomer strijken de Italiaanse kunstenaars van GloWArp neer in het Besiendershuis om voor het Artists in Residence project met de Nijmeegse organisten Jetty Podt en Berry van Berkum een muziekvoorstelling met videomapping in de Stevenskerk te produceren. Het zal een totaalbeleving van de architectuur en de akoestiek van de Stevenskerk opleveren, waarbij de architect Donate Maniello en grafisch kunstenaar Luigi Console het gebouw in al haar detail belichten en laten samenvloeien met op de ruimte afgestemde muziek van Van Berkum en Podt. In 2012 maakte GloWArp tijdens het ODD­ STREAM festival een videomapping van de Barbarossa ruïne in het Valkhofpark.

14 september zondag 15.00 uur

, Helporgel het uipt! verz

toegang gratis

Kinderconcert

Help, het orgel verzuipt! is de titel van het kinder­concert van Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt.

Al honderden jaren staat het grote Königorgel te pronken in de Stevens­kerk. Alle mensen, ook de kinderen, vinden dat het er heel mooi uitziet en dat het prachtig klinkt. Maar toch…. het orgel is niet gelukkig. Ze wil eruit! De wijde wereld in! Buiten spelen, net als de kinderen op de speelplaats bij de kerk, zandkastelen bouwen aan het strand, zwemmen in zee. Het orgel trekt de stoute schoenen aan en ontsnapt. Ze gaat eerst maar eens stappen in de Nijmeegse binnenstad. Spelen in het speeltuintje naast de kerk… naar de kermis in de botsautootjes…. een gokje wagen in het casino…. een terrasje pakken aan de Waalkade……Het orgel beleeft allerlei wilde avonturen. Want één ding is ze vergeten: ze heeft geen cent om iets te betalen… Beleef de avonturen van het orgel mee in het muziektheaterspektakel waarbij je zelf mag meedoen met Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt (regie: Geert Niland).


Bezichtigingen orgel

Dit jaar organiseert de Nijmeegse Orgelkring weer bezichti­ gingen van het König-orgel op zaterdag 5 juli en zaterdag 16 augustus om 10.00 uur. De deelname is gratis. De jaarlijkse dagexcursie naar interessante orgels in andere steden voert dit jaar naar Vianen, Culemborg en Wijk bij Duurstede en vindt plaats op zaterdag 23 augustus. Meer informatie kunt u vinden op onze website www.nijmeegseorgelkring.nl. Aanmelden kan via deze website of door een mail te sturen naar info@nijmeegseorgelkring.nl

Donateur - iets voor u?

Het voortbestaan van onze orgelconcerten en het blijvend laten klinken van de vier orgels is alleen mogelijk met de steun van betrokken liefhebbers van onze orgels en concerten. U kunt de Nijmeegse Orgelkring als donateur steunen met een bedrag vanaf € 20 per jaar. Raadpleeg onze website voor de mogelijkheden: www.nijmeegseorgelkring.nl

Informatie

Wilt u op de hoogte blijven van concerten van de Nijmeegse Orgelkring? Stuur een e-mail naar info@nijmeegseorgelkring.nl. Op de website nijmeegseorgelkring.nl vindt u meer informatie over concerten en overige activiteiten. De toegangsprijs voor alle dinsdagavondconcerten bedraagt €10, of €45 voor vijf concerten. De aanvangstijd is 20.30 uur, tenzij anders vermeld. Onze concerten worden mede mogelijk gemaakt door:

ontwerpbureau

Concert Zomer 2014 Nijmeegse Orgelkring  
Concert Zomer 2014 Nijmeegse Orgelkring  

Stevenskerk, orgelconcerten

Advertisement