Page 1

06 -2016 FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

4e JAARGANG • NR. 06

RENÉ NAGELHOUT leeft niet als zijn to-do lijstje (te) leeg is


2

NUMMER 06 • 2016

SNEEK IN BEWEGING Het bruist weer in Sneek. Spraken we begin dit jaar nog over een voorzichtige opleving van de economie, halverwege het jaar mogen we gerust stellen dat het consumentenvertrouwen hersteld is. Dat merken de vastgoedmakelaars, dat merken de restaurants en de winkels in Sneek. Ook de ondernemers geloven er weer in: alleen al op het Grootzand komen er binnen nu en enkele maanden in ieder geval twee, maar waarschijnlijk drie horecaondernemers bij. In het voormalige pand van Olij start Joris Hagting een dagzaak, ‘Aan de Gracht’ in ‘Olij-2016’ stijl. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het Sushi restaurant en er doen hardnekkige

geruchten de ronde dat een ondernemer uit Harlingen serieuze interesse heeft voor de voormalige Chinees op het Grootzand. Ook in de Wijde Noorderhorne activiteit. Daar zou de voormalige eigenaar van BarDancing Bonaparte uit Lemmer in komen. Daar staat tegenover dat elektronicaketen Scheer en Foppen is omgevallen maar mogelijk een doorstart maakt. Overigens is de voorspelling van ‘retail goeroe’ Cor Molenaar dat Scheer en Foppen niet de laatste keten is die kopje onder gaat. Citymanager Op een ander front is het oorverdovend stil. Sneek heeft een citymanager, maar merkt daar weinig van.

opmerkelijk....

Nou weet ik uit welingelichte kring dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan de problematiek ten aanzien van de leegstand, maar de communicatie naar buiten, me dunkt een van de belangrijkste factoren om draagvlak voor ingrijpende plannen te krijgen, is op zijn zachtst gezegd mondjesmaat. Wat is de stand van zaken ten aanzien van de bewegwijzering, hoe gaat het met de plannen voor het verwijderen van de overkapping in de donkere Galigapromenade. Komt u maar…….

Wim Walda, Hoofdredacteur GrootSneek

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootsneek.nl

de plaats van de afspuitloods met opslag een drietal grondgebonden woningen worden gebouwd. Verder worden twee kleine haventjes en twee bergingen toegevoegd. De ontsluiting blijft ongewijzigd. De plannen worden in de commissievergadering Doarp Sted en Omkriten van 28 juni nader besproken.

de burgemeester Apotheker worden geopend en zal dit op een feestelijke manier gevierd worden.

soon, kaartverkoop per e-mail: voorzitter@ stedelijksneek.nl, bij Hospice “de Kime” Westhemstraat 46 en voor aanvang van het concert in de Baptistenkerk. In de pauze wordt een verloting gehouden met mooie prijzen. (Foto Remco Langhorst).

FRIESE POORT ONTWERPT DRIEWIELER VOOR ANTONIUS SNEEK De studenten Bauke Hiemstra en Folkert van der Leij van de opleiding Allround Constructiewerker hebben in opdracht van het Antonius Ziekenhuis Sneek een driewieler gemaakt. De driewieler is bedoeld voor de kinderafdeling.

HEGEMER GANS IN DE SUPERMARKT

BODEMSANERING FLACHTERREIN “De oude driewieler was aan vervanging toe SNEEK KOST € 179.000 en toen ontstond enige tijd geleden het idee om onze “buren” van ROC Friese Poort te vragen of zij ons konden helpen aan een nieuw exemplaar, aldus Nynke van der Werf, pedagogisch medewerker.” Bij de opleiding Werktuigbouwkunde kwam de aanvraag binnen en besloten ze om er een project voor studenten van te maken. Het is niet zomaar een standaard fiets, want vanuit de kinderafdeling hadden ze een aantal wensen en eisen waaraan de fiets moest voldoen. Zo was één van de wensen dat kinderen met een infuus er ook mee rond kunnen fietsen. En voor de kleine kinderen die zelf nog niet kunnen fietsen is het praktisch dat ze samen met een volwassene op de fiets kunnen. De fiets werd bij de overhandiging gelijk uitgetest.

Het voormalige Flachterrein in de ‘Bomenbuurt’ van Sneek is vervuild met asbest en moet voor 260.000 euro gesaneerd worden, wil het geschikt worden gemaakt voor het doel van de ‘Stichting Groene Flach’, die van het terrein een speel- en beleef-tuin voor de buurt wil maken. Hierbij wordt alle vervuilde grond afgegraven en vervangen door schone grond. De provincie heeft een subsidie toegezegd van 81.000 euro, zodat dan de totale kosten uitkomen op 179.000 euro. Op 28 juni buigt de commissie Doarp Sted en Omkriten (DSO) zich over het voorstel.

OPENING VOETGANGERSBRUGGEN GROOTZAND SNEEK VINEA SNEEK WORDT WOONBESTEMMING Als het aan B en W van Sneek ligt wordt het voormalige, nu al enkele jaren leegstaande, hoofdkantoor van Vinea vakanties aan de Zuidwesthoekweg 7 in Sneek een woonbestemming. In het voormalige kantoor worden vier appartementen gerealiseerd, in het expeditie gebouw worden een viertal ‘loft’woningen ondergebracht terwijl ter vervanging van de op

Op vrijdag 8 juli van 17:00 tot 18:00 uur worden de twee voetgangersbruggen op het Grootzand officieel geopend door burgemeester Hayo Apotheker. Na heel wat jaren van voorbereiding en intensieve contacten met bewoners, winkeliers, VSZ en gemeente, is in maart 2015 de omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van 2 voetgangersbruggetjes. Vervolgens is de bouwvoorbereiding opgestart en zijn de bruggen dit voorjaar geplaatst. Op 8 juli a.s. zullen de bruggen officieel door

Rondom het Heegermeer worden de komende jaren duizenden ganzen geschoten om de schade in de weilanden van de naburige melkveehouders tegen te gaan. Tijdens de streekmarkt ‘Hearlik Heech’ zijn twee nieuwe streekproducten van gans gepresenteerd, droege woarst van gans en gerookte ganzencarpaccio, die vanaf de derde week van juni in de plaatselijke supermarkt verkocht zullen worden.

DORPSHUIS OFFINGAWIER GEOPEND Op vrijdag 27 mei werd Dorpshuis De Wier in Offingawier na een ingrijpende verbouwing/ uitbreiding heropend door wethouder Durk Stoker.

Beide zijn het producten gemaakt van lokaal geschoten gans, ontwikkeld door wildhandel Damstra in Woudsend. Om dit duurzame stukje ganzenvlees structureel een plek te geven in de Friese keuken, is een samenwerking tot stand gebracht met de supermarkt in Heeg, Coöp Gerritsma, die de producten in het assortiment opneemt.

De aanpassingen omvatten onder meer: Het aanleggen van een terras en een rookvoorziening, het plaatsen van een schuifpui, het realiseren van een bar en het vernieuwen van de keuken. Daarnaast is de cv vernieuwd en verplaatst naar de hal, is de toiletgroep aangepast voor mindervaliden en wordt door middel van de plaatsing van zonnepanelen de energie op een duurzame manier opgewekt. Daarnaast is het interieur gemoderniseerd en heeft het schilderwerk een opfrisbeurt gekregen.

BENEFIETCONCERT VOOR NIEUW DAK HOSPICE SNEEK

EHBO SNEEK APETROTS OP NIEUWE HULPVERLENINGSBUS

Het Stedelijk Muziekkorps Sneek organiseert in samenwerking met zangeres Maud de Korte uit Sneek en Harmonieorkest Heer Vooruit uit Maastricht een benefietconcert op zaterdag 2 juli a.s. in de Baptistenkerk aan de Selfhelpweg in Sneek.

Half juni is officieel de nieuwe hulpverleningsbus van de EHBO Sneek gepresenteerd op de EHBO uitvalsbasis aan de Oude Oppenhuizerweg 59 in Sneek. De bus is mogelijk gemaakt door onder meer de Lions Sneek en de Bridgesociëteit in Sneek die een forse donatie in de spaarpot van de Sneker vrijwillige hulpverleners hebben gedaan. Samen met het bedrag dat de EHBO Sneek in een jaar bij elkaar heeft gebracht, plus de bedrijfssponsors kon de bus daarvan worden aangeschaft.

De gehele opbrengst van dit concert is bestemd voor het vervangen en isoleren van het dak van de hospice in Sneek. De plek waar mensen in de laatste fase van hun leven afscheid nemen van hun aardse bestaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 10, 00 per per-

Op de foto de nieuwe bus met het EHBO team inclusief ‘hulphond’ Speedy.


3 TOPPUNT SNEEK NEEMT DELFTS VIER JUBILEA BIJ BLAUWE ‘TOPPER’ IN DE VAART CAFÉ ’T SKÛTSJE Begin juni is bij Brakel Jachtverhuur / Bootverhuur Friesland bij de eerste industriehaven in Sneek, de ‘Hollandse Topper’ te water gelaten. Eigenaar is Het Toppunt Bootverhuur / Accommodaties. De romp is overigens niet beschilderd met Delfts blauwe motieven, maar ‘gewrapt’ met een speciale folie door Interlinie Reclame uit Sneek.

KANTOORBOEKHANDEL

VAN DER MEULEN VERHUIST

Grote reclamebiljetten met Wij gaan verhuizen en ruimen op! ‘sieren’ het monumentale winkelpand van Kantoorboekhandel Van der Meulen op het Grootzand 54. Navraag leert dat het bekende Sneker bedrijf per november 2017 de binnenstad van Sneek zal verlaten om zich in een pand op een van de industrieterreinen van de stad te vestigen.

ONDERNEMERSFONDS SWF MOET AFSPRAKEN NAKOMEN De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân raakt behoorlijk geïrriteerd door het onlangs opgerichte ondernemersfonds Súdwest-Fryslân, dat zich niet aan haar afspraken houdt en wethouder Offinga, die wat te goed van geloof is geweest ten aanzien van de retributie-clausule voor ondernemersverenigingen die niet aan de plannen willen deelnemen. Tijdens de vorige raadsvergadering was de raad duidelijk in haar standpunt ten aanzien van de retributie, de teruggave van de (verplichte) inleg in de vorm van een kleine verhoging van het OZBpercentage voor ondernemers: 100% teruggave indien ondernemersverenigingen niet aan de plannen willen deelnemen. Maar nog steeds blijkt het bestuur vast te houden aan 6% instandhoudingskosten, zodat de schadeloosstelling 94 in plaats van 100% bedraagt, zoals was afgesproken.

WOONWINKEL THÚS VOOR ALLE WOONWENSEN

In juni is aan de Nauwe Noorderhorne in Sneek, op een steenworp afstand van het ambtelijke apparaat van de gemeente Súdwest-Fryslân, door de wethouders Maarten Offinga en Gea Akkerman de woonwinkel Thús geopend. Een uitvloeisel van het gerevitaliseerde gemeentelijke programma wonen, de woonvisie, die in september wordt gepresenteerd. Het moet de ‘place to be’ worden waar alle geïnteresseerden voor het kopen van een kavel of bouwen van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân terecht kunnen. De woonwinkel Thús is wekelijks geopend op woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Daarnaast kunnen mensen op afspraak terecht via telefoonnummer 140515.

NIEUW RESTAURANT ‘AAN DE GRACHT’ IN SNEEK Joris Hagting begint nog voor de Sneekweek in het voormalige ‘Olij’ aan het Grootzand in Sneek Restaurant ‘Aan de Gracht’. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon, zoals hij het zelf kwalificeert, een eerlijke, authentieke kwaliteits-hap voor niet al te veel geld in een gezellige ambiance. Eenvoudige gerechten, voornamelijk gemaakt van eerlijke en authentieke streekproducten. Een goede bal gehakt, een hotdog, een hamburger, een schnitzel, een biefstuk enzovoorts.

Openingstijden van tien tot tien, vijftig zitplaatsen op het terras, vijftig zitplaatsen binnen in een pand dat een wagonlading ‘geschiedenis aan zijn kont’ heeft.

MIDSUMMER ROOFTOP PARTY FEESTELIJK SUCCES!

De Midsummer Rooftop Party op het dakterras van Hotel Sneek, georganiseerd door Ladies' Circle Sneek, is meer dan geslaagd! Tenminste 450 gasten dansten vrijdag 24 juni de kortste nacht weg op muziek van DJ Dirrty Berry, singer Emy Perez en ‘King of Dancemix’ Ben Liebrand.

Het dancefeest vond plaats ten bate van NOVINKA, de vrijwilligersorganisatie die zomervakantiekampen voor gehandicapte kinderen verzorgt. Dankzij de vele gasten, een week eerder was het event al volledig uitverkocht, meer dan 50 bedrijven die sponsorden en een tiental donateurs, is het gestelde doel aan opbrengsten ruimschoots gehaald. Uit de eerste telling lijkt de Midsummer Rooftop Party 2016 11.500 euro op te brengen voor NOVINKA! “In de open lucht, met uitzicht over het park, een prachtige zonsondergang, iedereen in wit en goud gekleed, ter ere van het zonlicht, en een super sfeer was dit echt een weergaloos feest. Volgend jaar weer!” aldus voorzitter LC 69, Patricia Nijkamp.

IN SNEEK

Bij Café ’t Skûtsje’ aan de Oosterdijk in Sneek kon je op 11 juni over de koppen lopen. Vier jubilea werden er gevierd, pragmatisch als eigenaar Joke Posthuma is, in één keer. In het interview dat GrootSneek vorig jaar met haar had verklaarde ze op de vraag of er geen jubileumfeestje kwam ter ere van haar 40-jarig jubileum als kroegbaas: “Neen er staan nog een paar jubilea voor de deur, die spaar ik op en vier ze volgend jaar allemaal tegelijk. Volgend jaar 11 juni word ik 65 jaar, ik zit dan nog steeds in mijn veertigste jubileumjaar als eigenaar van ’t Skûtsje, mijn man Lucas Pasma wordt dan 80 jaar en we zijn officieel 25 jaar bij elkaar. Dus was het op 10 juni feest in ’t Skûtsje”. En dat was het….. (Foto Jan Wouter Jellema)

NIEUWE UITBATER VOOR KAFÉ DE DRAAI SNEEK Er is een nieuwe uitbater voor Kafé de Draai aan de Wijde Noorderhorne in Sneek. Volgens een betrouwbare bron zou het gaan om een zoon van Jelle van Zurk en Esther IJssels uit Lemmer, voormalig eigenaar van Bar-Dancing Napoleon in Lemmer.

FRISO SCOORT WEER MEGAKLUS BIJ NUTRICIA Het jaar 2016 lijkt voor de Sneker Aannemer Friso de boeken in te gaan als historisch. Wederom scoorde Friso een mega-order, samen met een bedrijf uit ’s Hertogenbosch, met de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van babyvoedsel in het NoordBrabantse Haps . Het gaat om een investering van 240 miljoen euro van Danone, het moederbedrijf van Nutricia. De fabriek moet eind 2017 klaar zijn. Dan wordt er voor meer

dan 80 landen eten voor kleine baby’s en peuters geproduceerd. In februari werd een miljoenenopdracht aan Friso gegund, de dijkversterking van het Waddeneiland Texel en een week eerder haalde Friso Sneek met de bouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in de Noordoostpolder de grootste order uit haar geschiedenis binnen.

DOORSTART SCHEER EN FOPPEN NIET ONDENKBEELDIG

Op 14 juni is elektronica winkelketen Scheer en Foppen failliet verklaard. De keten heeft 57 filialen in voornamelijk het noorden en oosten van het land, waaronder een op een hoekje van Leeuwenburg en Grootzand in Sneek. Voor de bijna 500 man personeel is ontslag aangevraagd. De winkels blijven vooraleerst open om aanwezige voorraden te verkopen. Aangezien negen partijen zich bij de curator van het failliet verklaarde Scheer en Foppen hebben gemeld, is de kans op een doorstart van het failliete elektronicaconcern niet ondenkbeeldig. De curator denkt eind juni uitsluitsel te kunnen geven over het lot van het uit 57 winkels bestaande concern en de bijna vijfhonderd werknemers.


4

NUMMER 06 • 2016

FOTO’S: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

NIEUWE VOORZITTER SKS AAN HET WOORD

René Nagelhout

leeft niet als zijn to-do lijstje (te) leeg is De 50-jarige in Woudsend geboren en getogen René Nagelhout is, eufemistisch uitgedrukt, een ‘bezig baasje’. “En ik zou ook niet anders kunnen” vertelt hij lachend. “Ik voel me ‘senang’, wanneer ik veel en diverse dingen op mijn to-do lijstje heb staan”. In 2011 werd hij vennoot bij de Wind Financieel Advies Groep in Heerenveen. Daarnaast is hij sinds dit seizoen voorzitter van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en is hij fervent watersporter. GrootSneek zocht hem op in Heerenveen en ‘zaagde hem door’ over zijn persoonlijk leven, zijn carrière en de SKS, kortom een portret.

René Nagelhout komt uit een ondernemersgezin. Zijn vader Folkert was een van de drie firmanten in Aannemersbedrijf Nagelhout Woudsend, een gerenommeerd aannemingsbedrijf in weg- en waterbouw. Wat de jonge Nagelhout als een prachtige periode in zijn geheugen staat gegrift zijn de watersportvakanties met zijn ouders Folkert en Claartje en zijn broer en zus. “Mijn vader was aannemer, dus er was altijd wel een boot beschikbaar. Weliswaar waren dat kale werkboten, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat maakte het avontuur alleen maar groter. Een week voor de vakantie werd de boot van een nieuwe verflaag voorzien en

dat was het. Drie weken kamperen in de Friese natuur. Mijn vader nam hengels mee en later een rubberboot en surfplanken. Als aannemer in de waterbouw kende hij de mooiste stekjes in Friesland om aan te leggen, te vissen, te zwemmen, noem maar op. Het was één groot avontuur van drie weken; die vakanties hebben, zeker weten, mij in grote mate gevormd in mijn liefde voor Friesland in het algemeen en de Friese meren in het bijzonder”.

zijn jaargroep naar het gymnasium aan de RSG Magister Alvinus in Sneek. “Mijn protesten, dat ik veel liever met mijn vrienden naar Balk wilde, mochten niet baten. Mijn ouders waren onverbiddelijk en achteraf ben ik ze er enorm dankbaar voor. In Sneek stond ik er alleen voor, ik fietste wel samen op met een jongen uit Balk, maar ik moest er mijn eigen boontjes doppen. Dat heeft volgens mij een stevig fundament gelegd voor mijn neiging om overal mijn eigen weg in te zoeken”.

ONDER PROTEST NAAR SNEEK Na zijn lagere schoolperiode op de RK Bonifatiusschool in Woudsend ging hij als enige van

“Gedurende mijn periode in ’s Konings wapenrok was ik motor ordonnans bij de medische

troepen en had ik eerlijk gezegd een luizenleven. Ik ging mijn eigen gangetje. Maar na militaire dienst moest ik keuzes maken: de HEAO in Leeuwarden of Groningen, of naar het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme (NWIT) in Breda”. Het werd geen van beide.

WOUDSEND VERZEKERINGEN “Ik had in die periode al verkering met mijn huidige vrouw Alie Maaike en voelde er eigenlijk niets voor om naar Groningen of Breda te gaan. Het toeval wilde dat Woudsend Verzekeringen, een belangrijke werkgever in


5

VOORZITTER SKS

Woudsend en omstreken en daarbij een bedrijf met een imago als een ‘massief rotsblok’, een acceptant vroeg. Dat is wat voor mij dacht ik op dat moment. Goed bedrijf, dicht bij mijn geliefde. Blijkbaar hadden nog 150 anderen een soortgelijke motivatie. Om een lang verhaal kort te maken, ik zat bij de laatste drie en kreeg de baan na een uitgebreid psychologisch onderzoek, tegenwoordig heet dat assessment, met als commentaar van onderzoeksbureau Berenschot: ‘Een ongeslepen diamant’. “

Bouwe Westerdijk stopte onverwacht in 2012 en Peter de Jong uit Sneek werd zijn opvolger. Laatstgenoemde had in 2016 bij de voorjaarsledenvergadering zijn termijn van 4x4 jaar bij de SKS erop zitten en René nam in 2016 de voorzittershamer over.

KUNNEN WE VEEL VERANDERINGEN VERWACHTEN? “Absoluut niet. De SKS is een club die bol staat van de tradities en druk bezig is om de originaliteit van de skûtsjes optimaal te houden. En die club heeft een bestuur dat gepokt en gemazeld is in deze tak van sport. Het enige wat je daarbij kunt doen is hele kleine incrementele verbeteringen aanbrengen op basis van de evaluatie van de wedstrijdenreeks die daarvoor heeft plaats gevonden”.

CARRIÈRE Woudsend was een oerdegelijke verzekeringsmaatschappij, die echter wanneer nodig tijdig de bakens wist te verzetten wanneer de markt dat vereiste. Dat resulteerde eerst in een kanteling van een productgericht bedrijf (brandverzekering, autoverzekering, reisverzekering, etc.) naar een klantgerichte benadering, dus bedrijfsmatige en particuliere klanten. Op 27-jarige leeftijd, hij had inmiddels vrijwel al zijn assurantiepapieren behaald, werd hij chef particulieren. Maar er doemden, zo zou later blijken, donkere wolken op aan de horizon. Woudsend werd onderdeel van ASR en de backoffice systemen van de drie verzekeringsmaatschappijen moesten op elkaar afgestemd worden, zodat ze ‘dezelfde taal spraken’. Daar hadden ze een projectmanager voor nodig, dus eerst een periode in Amersfoort, later in Utrecht en daarna in Rotterdam. Daarna volgde eenzelfde traject met gespecialiseerde webapplicaties, zoals bijvoorbeeld een online ziektekosten module, die in de organisatie geïntegreerd moest worden. "Ik had altijd al affiniteit met marketing gehad en van marketingmanager schadeverzekeringen werd ik algeheel marketingmanager en uiteindelijk commercieel manager van Woudsend Verzekeringen. Dat heb ik vijf jaar met heel veel plezier gedaan. Een mooie tijd bij een prachtig bedrijf."

FORTIS En toen kwam Fortis in beeld, als een olifant in een porseleinkast denderde de financiële gigant door verzekeringsland. ASR bleef ASR maar alleen in naam. Woudsend, tot die tijd een verzekeraar met een duidelijke eigen identiteit, werd een label, net als overigens de andere bedrijven van ASR. De backoffice van alle maatschappijen moest gecentraliseerd worden en ASR vertrok uit Woudsend, hetgeen bij alle Woudsenders een gevoel van ‘rokende puinhopen’ achterliet. Het gevoel van betrokkenheid en van trots was verdwenen. René besloot zijn heil elders te zoeken. Via Attentiv, een franchisetak van Fortis, kreeg hij daarna de kans om de Huis & Hypotheek franchiseformule aan te sturen. Dagelijks op en neer van Woudsend naar Amsterdam. Uiteindelijk wilde hij graag terug naar het gevoel en de beleving zoals deze bij Woudsend Verzekeringen vroeger was. Een mooi Fries product waarbij met de daarbij passende mentaliteit: “een man een

man een woord een woord” . Dit vond hij bij Wind Financieel Advies Groep, waar hij nu nog werkzaam is.

WATERSPORT De liefde voor de watersport zat bij de familie Nagelhout, bestaande uit René, Alie-Maaike en twee dochters diep geworteld. Alie Maaike is projectleidster van ‘Bewegen op Water’, een project om jongeren in aanraking te brengen met de watersport. René werd gevraagd door Kees van der Kooij, die het skûtsje De Zeldenrust (tegenwoordig in eigendom van de gebroeders Veenema uit Sneek) voor deelname aan de IFKS-wedstrijden had gehuurd, om fokkenist bij hem te worden. Ze promoveerden in twee achtereenvolgende seizoenen van de C- via de B- naar de A-klasse. “Ik had inmiddels al jaren zitting in de commissie Woudsend en was verantwoordelijk voor ‘het walgebeuren’. Als zodanig had ik al eens in een gesprek met SKS-voorzitter Bouwe Westerdijk aangegeven dat ik mijn horizon wat wilde verbreden en wat meer bij de SKS wilde doen. Dat werd in 2011 gehonoreerd, want de post van secretaris kwam vrij. Dus moest ik eerst stagelopen bij de toenmalige secretaris Peter de Jong. Want vergis je niet, de SKS is een oer-solide professionele vereniging, waar je wel eerst van de ‘hoed en de rand’ moet weten voordat je ‘los wordt gelaten’. En dat heb ik tijdens de eerste jaarvergadering geweten bij het notuleren (‘Peter hoe heet die man met die snor en dat uilenbrilletje, wie is dat, wat bedoelt hij’). En later deed ik dat bij de prijsuitreiking nog eens dunnetjes over. De prijswinnaars kregen bossen bloemen en ik werd geacht deze aan de nummers een, twee en drie te overhandigen. In plaats van de bossen bloemen uit de emmers te pakken overhandigde ik, in de euforie van het moment, de hele emmer met bloemen aan de schippers. Algehele hilariteit”.

“Zo werd er wat gesteggeld over de volgorde van de wedstrijdreeks. Als SKS-bestuur zijn we toen uitgestegen boven de uiteenlopende belangen van de commissies en hebben we gesteld dat er geen wijziging komt in de volgorde van de wedstrijdenreeks. Daarnaast hebben we toen het plan opgevat om de prijsuitreiking meer naar het publiek te brengen bij de finalewedstrijd op het Sneekermeer. Dit laatste werd omarmd door onze leden en stakeholders. Daar gaan we dit jaar heel expliciet invulling aan geven. De nummers een, twee en drie van het klassement komen bij het Starteiland voor de wal en daar vindt de prijsuitreiking plaats. Het zeilgedeelte van de Sneekweek eindigt op donderdag 11 augustus en de finalewedstrijd van de SKS vindt plaats op vrijdag de twaalfde augustus. We zijn blij dat we met Arriva hebben kunnen afspreken dat de Sneekweekbus een dag langer rijdt”. “Een punt van aandacht, dat we als bestuur zeker in de gaten moeten en gaan houden is de stand van de techniek. Er zit nog steeds ontwikkeling in bijvoorbeeld zaken als verf, staaldraad, zeildoek en andere technische zaken en dat moet binnen de grenzen blijven van ons originaliteitsreglement. Daarnaast is er ook op het communicatieve vlak het nodige gebeurd, denk aan track and trace, livestreaming, en we bekijken zorgvuldig de ontwikkelingen, veiligheidsaspecten en eisen van het werken met drones. Maar let wel, het gebruik van communicatiemiddelen aan boord zoals mobiele telefoons is tijdens de wedstrijd streng verboden.”

DE JEUGD Dat aspect heeft mijn blijvende aandacht. We leven in een Zap-maatschappij en de aandachtscurve van kinderen is maar van hele korte duur. We geven het skûtsjesilen daarom ook een educatieve lading mee en wel op zo’n manier, dat het bij de jeugd blijft leven, want zeg nu zelf, dit is toch veel te mooi om in de vergetelheid te laten verdwijnen? Waarvan akte.


Wat een fantastisch moment om een nieuwe badkamer uit te zoeken! Om u wegwijs te maken in de nieuwste ontwikkelingen presenteren we u de Baderie Badkamertrends 2015-2016. Ontdek de laatste innovaties en de nieuwste trends van topmerken. U vindt ze nu al in onze showroom.

erie ee Gratis Beaedm m ‘m n : t n Trendkrnaze showroom! in o

eren Laat u inesnpdirs, kom door de tren in onze ze bekijk room! show

Baderie Sikma Sneek Edisonstraat 15, Sneek - Telefoon 0515 - 425 635 baderie.nl


7 DIRECTEUR MEINDERT SEFFINGA

"MET DIT SCHILDERIJ ZIJN WE EEN TOPSTUK RIJKER" In juni werd het Fries Scheepvaart Museum verblijd met een uniek scheepsportret, het enige schilderij dat er bekend is van Frieslands grootste zeeheld, Tjerk Hiddes. Aangekocht door de Ottema-Kingma Stichting (OKS) en aan het Fries Scheepvaart Museum in bruikleen gegeven. Het hangt nu nog in de centrale hal, maar zal zodra de verlichting is aangepast een plaatsje krijgen in de zaal over de Friese admiraliteit. De voorgeschiedenis zou zich zomaar lenen voor een script van Hergé: ‘Kuifje en de Friese admiraliteit’. In het voorjaar kreeg het Fries Scheepvaart Museum een tip van een in de provincie Limburg woonachtig lid van de Vereniging Vrienden van het Fries Scheepvaart Museum, dat er bij een kunstbeurs in Brussel een schilderij te koop was met een voorstelling van een groot schip dat op de spiegel het wapen van Friesland draagt.

VLAGGENSCHIP FRIESLAND “Je denkt dan meteen: Het zal toch niet het vlaggenschip zijn van onze grootste Friese zeeheld Tjerk Hiddes, het linieschip Friesland, ook wel Groot Frisia?” vertelt de directeur van het Scheepvaart Museum in Sneek. Het ging om een schilderij van zeer hoge kwaliteit, gesigneerd door de gerenommeerde zeeschilder Abraham Storck. Hij was meester van een Amsterdams schildersatelier, waar veel fraaie zeestukken tot stand zijn gekomen.” “Uitgebreid onderzoek door het Fries Scheepvaart Museum en door Remmelt Daalder, oud-conservator van het Scheepvaartmuseum uit

Amsterdam, leerde dat het afgebeelde schip niets anders dan het in 1665 gebouwde linieschip Friesland, het vlaggenschip van Tjerk Hiddes kon zijn. Ook het feit dat het schip aan de grote steng een zeer lange vleugel (wimpel) voert, duidt er op dat het een vlaggenschip van een admiraal of vlagofficier moet zijn. De begeleidende schepen maakten de Friese connectie evident. Onderzoek naar het wapen op de spiegel bevestigde bovendien dat het hier om een schip van de Friese admiraliteit moest gaan. De technische details, de schildertechniek en de penseelvoering, net als de signatuur op een stuk wrakhout maakten duidelijk dat het onmiskenbaar om een Storck ging”, licht Seffinga de speurtocht toe.

verleden van de Friese Admiraliteit zijn zeldzaam, omdat deze vrijwel allemaal zijn verwoest door de brand die in 1771 het Admiraliteitsgebouw in Harlingen verwoestte. Van Tjerk Hiddes hebben we alleen een portret (kopergravure) en zijn rouwbord uit de Grote Kerk, dat we in bruikleen kregen van het Rijksmuseum. Het verhaal over de grootste Friese zeeheld Tjerk Hiddes wint enorm aan verbeeldingskracht, nu we ook zijn vlaggenschip kunnen tonen, dat is afgebeeld op dit prachtige schilderij met een grote beeldende waarde. Omdat er zoveel te zien is, vertelt dit schilderij zich bijna als vanzelf. Wanneer we daar bovendien het dramatische verhaal van Tjerk Hiddes en zijn familie aan toevoegen, komt het schilderij helemaal tot leven.”

TJERK HIDDES

De Ottema-Kingma Stichting heeft het schilderij van de Friesland verworven en geeft het in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum, waar het een prominente plek zal krijgen in de afdeling van de Friese Admiraliteit.

Tijdens de Vierdaagse Zeeslag, onderdeel van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1665 fungeerde de Friesland als vlaggenschip van luitenant-admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666). Toen admiraal Evertsen op de eerste dag van de zeeoorlog sneuvelde, nam Tjerk Hiddes het commando over. Op vierde dag behaalde hij de over-

MEINDERT SEFFINGA, DIRECTEUR VAN HET FRIES SCHEEPVAART MUSEUM, IS ERG BLIJ MET HET TOPSTUK.

winning. In 1666 nam Tjerk Hiddes deel aan Tweedaagse Zeeslag. Op de eerste dag (4 augustus 1666) raakte hij zwaargewond. Hij miste een arm en zijn been was verbrijzeld. Tjerk Hiddes zag zijn einde naderen, maar wilde niet sterven op de vlucht. Een adviesjacht nam de gewonde Tjerk Hiddes aan boord en bracht hem naar Vlissingen, waar hij – op zijn verjaardag – stierf.

DE HUIDIGE COMMANDANT VAN ZR.MS. FRIESLAND, DE HEER HENK SUURVELD, BIJ HET SCHILDERIJ VAN TJERK HIDDES.

Waarom zo belangrijk? “Van het vlaggenschip Groot Frisia van Hiddes is geen enkele afbeelding bekend. Het schilderij dat nu is verworven, vult dit hiaat op, en dan ook nog op een geweldige manier. Het vlaggenschip van Tjerk Hiddes is pontificaal afgebeeld op een schilderij van zeer hoge kwaliteit. Voorwerpen die herinneren aan het

Omdat er bij de Koninklijke Marine nog steeds een schip is dat dezelfde naam draagt als het schip van Tjerk Hiddes, was het niet meer dan logisch dan dat dit unieke schilderij gepresenteerd zou worden aan de huidige commandant van Zr.Ms. Friesland, de heer Henk Suurveld. Hoewel hij zichzelf niet op een lijn wilde plaatsen met Tjerk Hiddes, vergeleek hij wel de beide schepen die zij onder hun commando hadden en hebben. De verschillen zijn groot, niet alleen door de masten en de zeilen, maar ook door de omvang. “Onze Friesland is bijna net zo breed als die van Tjerk Hiddes, maar diens schip was de helft korter. En dan waren er bij hem ook nog eens twee keer zoveel mensen aan boord. Het mag dan nu niet erg ruim zijn voor de bemanning, maar 350 jaar geleden was het nog veel krapper!”.


8

NUMMER 06 • 2016

LEKKER SNEEK 2016

BOURGONDIËRS VUUR, VLAM, LOS…. Het is zondag 2 juli. Van heinde en verre zijn toeristen, Snekers, boeren, burgers en buitenlui toegestroomd naar de binnenstad van Sneek voor het jaarlijkse culinaire feestje ‘Lekker Sneek’. Negentien pagodetenten staan in slagorde opgesteld op de Marktstraat aan de voet van het historische stadhuis van Sneek. Van ver waaieren de heerlijkste geuren uit over de binnenstad van Sneek. Vanaf mei/juni zijn de chefs van de deelnemende horeca-etablissementen al bezig met de eerste voorbereidingen. Ze sluipen na afloop van een drukbezette avond, wanneer de gasten en hun personeel zich al lang en breed in de ‘armen van Morpheus’ hebben teruggetrokken, heimelijk door hun zaak. Op zoek naar hun privé boekje met ‘top-secret receptuur’, dat ze uiteraard zo goed hebben opgeborgen dat ze het een jaar later niet meer kunnen vinden. Een zucht van verlichting weerklinkt als ze achter de Cv-ketel in de kelder, achter die losliggende steen hun geheime boekje ontwaren. Want… Lekker Sneek 2016 is in aantocht. Ook de Sneker Bourgondiërs, de echte ‘diehard smulpapen’ beleven onrustige tijden. Alleen al bij de gedachte aan de vaste en vloeibare culinaire hoogstandjes die hen staan te wachten, maken de cholesterolvlokjes overuren en dansen de vetcellen met enthousiasme en in slagorde een Polka. Stratego valt in het niet bij het boeiende schouw-

spel dat zich in dat Bourgondische interieur afspeelt. Veranderingen? “Er is weinig aanleiding om het concept van Lekker Sneek, de formule die al tien jaar duizenden bezoekers op de been brengt, te veranderen” vertelt medeorganisator Bas Hollenberg. “Toch zijn er twee belangrijke veranderingen: ten eerste is Lekker Sneek verplaatst van de zaterdag naar de zondag. Dit omdat het enerzijds op deze eerste zondag van juli een mooie aanvulling is op de koopzondag van de Sneker middenstand. Het brengt extra mensen naar het centrum van Sneek. Anderzijds merkten we dat enkele restaurants in het verleden hebben moeten bedanken omdat ze de drukte in hun eigen zaak in combinatie met Lekker Sneek qua personele bezetting niet aankunnen”. “De tweede belangrijke verandering is de plaats waar het geheel plaats vindt. Was de lommerrijke omgeving van het Oud Kerkhof, aan de voet van de Martinikerk, in de voorgaande jaren traditioneel plaats van handeling, nu het evenement is verschoven van de zaterdag naar de koopzondag, is ook de locatie in verband met kerkgangers en zondagsrust op verzoek van enkele bewoners van het Oud Kerkhof verplaatst naar de Marktstraat. Jammer, maar anderzijds moeten we het woonplezier van deze mensen ook respecteren”.

Deelnemers Lekker Sneek zomer 2016 • • • • • • • “Verder zien we geen enkele reden om te gaan sleutelen aan de formule die al meer dan tien jaar (de eerste editie vond in 2005 plaats) duizenden bezoekers op de been brengt, te veranderen”.

STRAATTHEATER EN MUZIKALE OMLIJSTING Er zijn twee grote straattheateracts. Zo verschijnt de hilarische pizzabezorger Signor Luigi ten tonele en neemt hij de bezoekers van zowel Lekker Sneek als het winkelend publiek in de maling. Met een wagonlading aan komische misverstanden probeert hij zijn pizzabestelling te bezorgen, want hij beschikt niet over een stratengids van Sneek. Of dat helemaal goed lukt….? Daarnaast marcheert het eenmansorkest van Nikkelen Nelis door de binnenstad van Sneek. Getooid in stereotiep ‘Hollands tenue’ met op zijn rug een grote trom, bekkens,

toeters en bellen en uiteraard op zijn buik een accordeon begeleidt hij zichzelf, al zingend over eten en drinken. Op de Marktstraat wordt de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Take Two en Afslag Sneek. In de loop van de middag reikt de jury, bestaande uit Tjallien Sikma, Peter Bax en Henk van der Veer, de wisselbeker voor het ‘Lekkerste van Lekker Sneek’ uit aan een van de deelnemende horecaondernemers.

GOEDE DOEL SAMENLOOP VOOR HOOP SNEEK-SWF Traditioneel is tien procent van de omzet van Lekker Sneek bestemd voor een goed doel. Dit jaar is dat : de ‘SamenLoop voor Hoop Sneek-SWF’. Dit evenement wordt op 24 en 25 september 2016 op het Veemarktplein in Sneek georganiseerd en heeft tot doel om geld in te zamelen voor kankeronderzoek

• • • •

• • • • • •

Hotel de Wijnberg Onder de Linden Sing King Ling IJssalon Min 12 in combinatie met Doppio Grand café de Walrus De Bommel Hotel de Daaldersplaats in combinatie met GrootsZand24 Chinees rest. Nieuw Azië Hotel Van der Valk in combinatie met Epemastate Klein Java Fair Trade Sneek in combinatie met Royaal belegd Irish pub Pata Negra Brasserie Koperen Kees Klein Genot Lachende Koe Wapen van IJlst

(KWF). Rond een 24-uurs wandelestafette voor deelnemende teams wordt een bruisend en veelzijdig programma georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen. En verder is het een feestje van herkenning, flaneren, biertje, wijntje, hapje, dus genieten.


9

HENK GREYDANUS is hoeder van de Sneker Watertoren Eén van de meest beeldbepalende gebouwen in Sneek is, naast de Waterpoort, dat van de watertoren aan de Lemmerweg. De Sneker watertoren werd in 1997 gekocht door Henk Greydanus, die er na een drastische verbouwing zijn grafisch ontwerpbureau GREYD! in vestigde. GrootSneek mocht met de eigenaar in de toren en sprak met Henk over hoe hij zijn jongensdroom waarmaakte. Een verhaal op grote hoogte! Als we bij het monumentale pand uit 1908 aankomen, staat Henk Greydanus ons al op te wachten op het trappetje voor de fraaie ingang van de watertoren. Rondleidingen geeft hij zelden of nooit. “Als ik daaraan zou beginnen, kwam ik niet meer aan mijn werk toe”, is de simpele en voor de hand liggende verklaring van de eigenaar van het industrieel erfgoed aan de Lemmerweg. De eerste die we bij binnenkomst in de watertoren tegenkomen is Abeltje, beroemd hoofdpersoon uit het gelijknamig boek van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal van het boek vertoont sterke overeenkomsten met dat van Roald Dahls ‘Sjakie en de grote glazen lift’, waarin de hoofdpersonages ook in een lift de wereld verkennen. Abeltje was een dromer, en dat was (en is?) Henk Greydanus ook. Aan de voet van de glazen lift in de Sneker watertoren vertelt Henk (59) over zijn droom, die waarheid werd.

“Ik was een jongentje van een jaar of 11, toen we op familiebezoek gingen bij ‘omke’ Jitse in Nes bij Akkrum. Oom Jitse had daar een boerderij aan het riviertje de Boarn en daar staat vlakbij ook een watertoren uit 1957. Ik vond die toren als jongentje geweldig interessant en ging er vaak naar toe. Ik kroop dan onder het prikkeldraad door, sprong over het slootje heen en was dan op ‘Verboden Terrein’ en dat was heel spannend. Ik zat daar tegen de schacht van de toren aan en droomde. Als ik dan omhoogkeek en de wolken dreven over, dan had ik altijd het idee dat de Watertoren aan het omvallen was. Ik droomde dat ik een kamertje boven in de watertoren had. Daar is in wezen mijn passie voor watertorens begonnen. Wat is er dan mooier wanneer je in je eigen woon- en geboorteplaats de watertoren van Sneek kunt bemachtigen?!” Als we de glazen lift in stappen en naar boven kijken, zien we een fraaie wolkenlucht geschilderd en staan – figuurlijk - wij met

onze voeten in het water. We zoeven bijna geluidloos omhoog en zien de meters in zwarte cijfers voorbijschieten en komen uit op de unieke werkplek van Henk.

MONUMENTENDAG 1993 “In 1993 was er een Monumentendag, waarbij ik, met vele anderen, voor het eerst in de watertoren van Sneek mocht. Toen ontstond bij mij ook ‘in een flash’ het idee, dat ik hier mijn kantoor wilde vestigen. Ik heb diezelfde avond nog een brief geschreven aan Waterleiding Friesland of ik een plan mocht ontwikkelen voor de watertoren. Daar hebben ze heel positief op gereageerd, ik kreeg drie maanden de tijd om betreffend plan in te dienen. Ik was in drie weken al klaar met de tekening en had ook al een exploitatiebegroting gemaakt. Van begin af aan had ik al voor ogen mijn ontwerpbureau in de watertoren te realiseren” Het duurde nog wel vijf jaar voordat het plan gerealiseerd was. Hergebruik van het industrieel erfgoed stond bij Greydanus voorop. “Toen het hele plan rond was, kon ik de watertoren voor het symbolische bedrag van één gulden kopen. Ik fietste met mijn beide jongens van IJlst naar Sneek en ik zei ‘zien jullie daar de watertoren? Die is nu van ‘heit!’. De beide jongens dachten dat ik een grapje maakte en ze geloofden mij ook niet. Voor een gulden kon je een ijsco kopen, maar geen watertoren.” Dat hun vader geen grapje maakte werd duidelijk toen bij de opening van het kantoor in de watertoren een afvaardiging van Waterleiding Friesland met een ingelijste gulden uit 1908, het bouwjaar van de toren, aan kwamen zetten. Het ingelijste kleinood hangt aan de wand, net zoals tal van andere aan de watertoren gerelateerde voorwerpen.

TRAP “Ik wilde de watertoren zoveel mogelijk in oude staat laten en daar hoorde de prachtige houten Art Deco trap zeker bij. Maar dat bleek in eerste instantie niet mogelijk wegens allerlei voorschriften, die trap moest vervangen worden door een aluminium opgang met rustbordessen en ga zo maar door. De briljante oplossing om de sloop van de trap, een week voordat het ook werkelijk zou gebeuren, te tackelen was achteraf bezien simpel. Het benedengedeelte, daar wordt niet gewoond en gewerkt, dat is bouwbesluit 1. En bovenin de toren waar het kantoor komt is nieuwbouw en dat is bouwbesluit 2. Zodoende vonden we een gat in de mazen van de wet en konden we de houten trap behouden.” Dat Greydanus hoeder van industrieel erfgoed in het algemeen is en die van watertoren in het bijzonder blijkt ook uit de aanpassing die hij aan liet brengen. In 1962 werd de Sneker watertoren eigenlijk ‘blind’ gemaakt door de openingen dicht te metselen. Nu zijn er ramen in aangebracht en doet het totaalplaatje herinneren aan de oorspronkelijk staat van de toren. Vooral ’s avonds als het licht door de vensters schijnt is het een prachtig gezicht. Aan het eind van onze rondleiding neemt Henk ons mee naar het bovenste puntje van de majestueuze watertoren. Met knikkende knieën (‘Jij heb zeker hoogtevrees…’) gaan we bij een houten trappetje omhoog en genieten even later van een adembenemend mooi uitzicht. Wat vooral opvalt is dat Sneek in het open landschap nog een groene oase met bomen en struiken is. “Wij, en daar bedoel ik dus ook mijn enthousiaste medewerkers Attie en Alice mee, hebben hier inderdaad de mooiste werkplek van de stad”, zegt een trotse Henk Greydanus. “Burgemeester Hartkamp, die ons kantoor opende, zei in zijn openingsspeech niet blij te zijn met deze werkplek. Hij was nu niet langer meer de hoogste baas van Sneek!”


(H)EERLIJK GENIETEN DOE JE NATUURLIJK BIJ: Munkedyk 2A 8611 JM GAASTMEER • T 0515 46 99 22 / 0515 41 31 75

I www.boppedegolle.nl • E info@boppedegolle.nl

Stationsstraat 66 8601 GG Sneek • T 0515 41 31 75 I www.daaldersplaats.nl • E info@daaldersplaats.nl

Grootzand 24 8601 AW Sneek • T 06 46 99 38 10 I www.grootszand24.nl • E info@grootszand24.nl

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

POMPMAKKER 5 HEERENVEEN • TELEFOON 0513-625381

www.wenloads.nl

Elektrische vouwfiets Eco Traveller Elektrische Vouwfietsen

EVENEMENTEN

AGENDA JULI 2016

LEKKER SNEEK

ZOMER EDITIE

Zondag 3 juli • 12.00 - 18.00 uur Marktstraat/centrum Sneek

RINGRIJDEN

Pluspunten Eco Traveller Shimano Nexus 3 naafversnelling € 1.399,Shimano Nexus 7 naafversnelling € 1.599,Zeer goed uit diverse testen ANWB / KCK elektrische vouwfietsen test!

info@ecotravellercompany.nl

• Uitneembare 36V-10 AH Lithium Ion accu • Actieradius 50-70 km • Extra lage en ruime instap • Volledig afgesloten kettingkast • Bedieningsdisplay op het stuur met 5 ondersteuningsstanden • Inclusief veiligheidsslot • Opgevouwen formaat: l x b x h: 80 x 45 x 70 cm

GIANT TREK CORTINA SPARTA LOEKI ECO

w w w.e c o t r a v e l l e rc o m p a n y. n l

FOLKLORE IN SNEEK

Zondag 10 juli • 14.00- 15.00 uur Marktstraat Sneek 2, 9, 16, 23 en 30 juli

ZATERDAGMIDDAG MATINEE

STRAAT THEATERDAG

Marktstraat Sneek

Zondag 31 juli • 12.00- 17.00 uur Centrum Sneek m 25 9 juli t/ ber septem

TUREN ZANDSCULPAL FESTIV FRIESLAliNgD voorma in rre Flexate

Wijzigingen voorbehouden.

www.sneekismeer.nl


11 AUKE AGE DE JONG VAN THABOR HOEVE

Toppunt van beleving: Eten in de wijngaard Op een prachtige zomerse avond in juli rond een uurtje of zes in de avond rijdt u door het weidse Friese landschap. Het zonnetje doet zijn best om zilveren silhouetten van de stapelwolken te maken. Echte Friese luchten. Aangekomen bij Wijn- en Cultuurhoeve wordt u aan het einde van de oprijlaan opgevangen door de gastheer. Met een glaasje ‘bubbelz’ van de eigen wijngaard wordt u naar de gereedstaande prachtig gedekte tafels in het veld voor de wijngaard gedirigeerd, waar een aantal gasten al zit te nippen van de Prior en de Victus, de twee witte wijnen die Thabor produceert naast de ‘Rienck’, een champagne die geen champagne mag worden genoemd omdat hij uit Friesland komt. Eten in de Wijngaard, wilt u nog meer beleving? Eten in de Wijngaard is een samenwerkingsverband tussen Thabor en Lokaal 55. De wijngaard van Thabor is de plaats van handeling, het driegangendiner dat u daar vanaf 18:30 uur staat te wachten komt van de keukenbrigade van Lokaal 55 en wordt geflankeerd door de eigen witte wijnen van Thabor. De 39-jarige Auke Age de Jong organiseert samen met Henk Hanenburg van Lokaal 55 in de maanden juli en augustus wekelijks op de vrijdag vanaf 18:30 uur een ‘Eten in de Wijngaard’ driegangendiner, bestaande uit authentieke streekproducten en geflankeerd door Thabor wijnen, die in de vakbladen als erg goed gekwalificeerd worden. Zien en weten wat je eet en waar het vandaan komt is de filosofie erachter. Mocht het weer tegenvallen dan kan worden teruggevallen op een ruime tent en bij code geel kan het gezelschap zich terugtrekken in de grote glazen zaal.

AUKE AGE Voordat het zover was, is er heel wat water door de Houkesloot gestroomd. Auke Age is de zoon van de tweede generatie melkveehouders Homme en Tine de Jong en is geboren en getogen op de plek waar in de wijngaard wordt gegeten. Na de christelijke lagere school in Scharnegoutum, kwam hij via het Bogerman, weinig verrassend op de agrarische hogeschool het Van Hall Instituut terecht, waar hij koos voor bedrijfskunde. Na zijn kort doctoraal bedrijfseconomie aan de Universiteit in Groningen, reisde hij af naar Argentinië. Klaar om de wereld te veroveren.

verband met de vergunning. Maar uiteindelijk had ik de gemeente overtuigd, de bank wilde in het avontuur stappen en mijn ouders waren ook om en bovendien ‘scoorde’ ik een leuke innovatiesubsidie.” In 2010 vond de eerste aanplant plaats. De drie rassen die Auke plantte, zijn geënt op speciaal daarvoor gekweekte onderstammen en zijn dus hybride rassen. Daardoor hebben ze minder rijpingstijd nodig hebben om voldoende suikers aan te maken en de zuren deels kwijt te raken. Het betreft De Solaris, de Cabernet Cortis en de Johannieter. In 2015 kwam daar ook een sprankelwijn bij (mag in verband met de bescherming van streekproducten geen champagne worden genoemd) genaamd ‘Rienck’, refererend aan de rijke geschiedenis van Thabor. tweede was een project samen met een groot farmaceutisch bedrijf. “Alles was al in kannen en kruiken, contacten, projectplan, financiële onderbouwing. Maar toen sloeg het noodlot ongenadig toe. President Fernando de la Rúa trad op 21 december 2001 af en die gebeurtenis luidde meteen het begin van een ongekende economische crisis voor Argentinië in. Het farmaceutisch bedrijf sloot zijn deuren en had, begrijpelijk, zeker geen behoefte aan een Nederlander die een leuk plannetje had”. “Argentinië had jaren op veel te grote voet geleefd en de Argentijnse Peso maakt een vrije val. Je zag de armoede toenemen, 50% van de bevolking leefde binnen een jaar beneden de

“Dat begon met het leren van Spaans” verduidelijkt hij. “Vier maanden op een klein kamertje, Spaans studeren. Af en toe even naar buiten en proberen een gesprek aan te knopen. Om vervolgens met de staart tussen de benen weer het studiehok in te duiken." Spaans leren was dus een van de doelstellingen waarvoor hij naar Argentinië trok. De

armoedegrens. Het land werd een ontwikkelingsland met de infrastructuur van een eerste wereldland. Heel bizar.”

WIJN EN CULTUURHOEVE “Ik heb daar vervolgens allerlei baantjes gehad, ben lid geweest van bandjes, waar ik met mijn trompet een eenmans blazerssectie vormde. En kwam vervolgens weer naar Nederland, waar ik in het westen werk kreeg, maar er niet kon aarden. Op mijn 27e ben ik teruggegaan naar ‘it Fryske lân’ en kwam ik via via bij de plattelandsjongeren terecht. Een belangrijke stap, niet zozeer voor mijn carrière, maar wel voor mijn sociale leven, was de theatercursus, waarvoor ik mij in had geschreven, want daar ontmoette ik Karin Idzenga waar ik nu mee getrouwd ben.” “Door een project van de plattelandsjongeren over verbreding van de landbouw kwam ik op het onderwerp Nederlandse wijncultuur terecht en het plan om op Thabor een wijngaard te vestigen nam steeds vastere vormen aan. De gemeente had er wat moeite mee. Onder welke categorie moest wijnbouw worden gezet, dit in

Een heerlijke afleiding deze zomer... ijskoffie Dit is een column uit een serie van het Sneeker internetbedrijf Everlake. Dit keer geschreven door Dirk Jan Pheifer. Everlake is toonaangevend in e-commerce. Everlake heeft 7 webwinkels en houdt kantoor in Sneek met 6 personeelsleden. Deze maand geen column met een eigenwijze mening over webwinkels maar eens wat anders! Zodra de temperatuur enigszins begint op te lopen geniet ik graag van de verfrissing van een ijskoffie. Nu kan je dit in de supermarkt kopen maar veel leuker, en overigens ook veel lekkerder, is om het zelf te maken.

Apparatuur nodig: blender, koffiemachine. Ingrediënten (per persoon): 1 eetlepel vanillesuiker, 1 borrelglaasje zoete gecondenseerde melk van Friese Vlag, 2 espresso’s, 5 á 6 ijsklontjes Instructie: Maak een dubbele espresso of 50ml hele sterke koffie. Doe dit vervolgens samen met 1 eetlepel vanillesuiker en een borrelglaasje gecondenseerde melk in de blender. Blend dit kort totdat het een mooi romig geheel is geworden. Voeg vervolgens de ijsklontjes toe en blend dit kort, totdat het ijs fijn is. Giet tot slot de ijskoffie in een koud glas. We hebben een filmpje online gezet over het maken van deze ijskoffie: dj5.nl/ijskoffie1 Ik wens u een heerlijke zomer toe!

Dit is het recept van mijn favoriette ijskoffie, erg makkelijk te maken!

DIRK JAN PHEIFER, eigenaar en oprichter Everlake

Op 23 mei 2012 werd de ‘Wijn & Cultuurhoeve Thabor’ in Ysbrechtum officieel geopend. Karin Idzenga en Auke Age de Jong zijn de ‘partners in crime’ ten aanzien van dit toch wel gedurfde plan om wijn in Nederland te gaan verbouwen. Auke Age werd wijnboer, de Ilja Gort van Friesland. Zijn wijnen zijn door de landelijke vakpers als zeer goed gekwalificeerd en ook internationale wijnautoriteit Rosa Kruger was gecharmeerd van de twee witte wijnen van Auke. In 2015 kwam daar een sprankelwijn bij en er zit een nieuwe soort ‘in het vat’.

HISTORIE THABOR Wijn & Cultuurhoeve Thabor is een cultuurhistorisch rijke plek, omdat het rust op de overblijfselen van het klooster Thabor. Thabor is opgericht in 1406 door Rienck Bockema, één van de weinige ridders die Friesland gekend heeft. Waar indertijd in rust en ruimte is geleefd wordt nu met dezelfde kernbegrippen een bedrijf gerund in de wijnbouw, recreatie en cultuur. Het resultaat: Eten in de Wijngaard.


Ben je geïnteresseerd in een veelzijdige baan in de watersport ? In het hart van Sneek vindt u onze allround watersportwinkel, met een uitgebreid assortiment, waar wij net iets verder gaan met kundig advies en altijd concurrerende prijzen. Daarnaast importeert en distribueert Westers onder de werknaam Stootranden.nl by Westers Nautic stootranden, stootlijsten, steigerfenders, shopfitting buffers, etc.

Op korte termijn zijn wij op zoek naar een:

ervaren Plaatwerker/ zaterdag 3 oktober openAutoschadehersteller huizen dag Bothniakade 26 8601 BM Sneek T : +31 (0)515 416741

Als jij denkt dat jij degene bent die ons team kan versterken, meld je dan nu aan!

U bent welkom bij onderstaande woningen van 11:00 uur tot 15:00 uur www.westersnautic.nl Bel, schrijf of mail naar:

Autoschade Van Kalsbeek BV T.a.v. Personeelszaken Pottenbakkersstraat 7 8601 WS Sneek Tel 0515-415756

De Valk Yachtbrokers Sneek zoekt:

Easterwierrum, Doarpsstrjitte 20 € 175.000 KK

ALLROUND Sneek, Balthuskade 2-A INTERIEURVERZORG(ST)ER € 195.000 KK

Wjelsryp, Nije Buorren 2 € 299.500 KK

(MINIMAAL 3 UUR P/W)

- Aanpakker - Betrouwbaar - Flexibel inzetbaar (weekend/door de week) - Enige ervaring in schoonmaakwerk is een pré

De Valk Sneek B.V. Zwolsmanweg 7 8606 SNEEK 30 Sneek,KC 2e Woudstraat € 118.500 KK

T: +31 (0)515 - 42 80 30 E-mail: sneek@devalk.nl www.devalk.nl

Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Meer informatie: Wiebrig Poiesz T: +31 Buorren (0)515 8- 42 80 30 Hidaard, € 179.500 KK E-mail: sneek@devalk.nl

Sneek, Molenkrite 141 € 189.500 KK

Je schriftelijke sollicitatie en CV kun je tot 15 juli 2016 sturen naar: De Valk Sneek B.V., Zwolsmanweg 7, 8606 KC SNEEK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Autoschade van Sneek, Gudsekop Kalsbeek BV 61 € 179.500 is een modern KK middelgroot autoschadebedrijf gevestigd op industrieterrein De Hemmen in Sneek. Wij werken voor grote opdrachtgevers, dealers en particulieren.

Sneek, Oppenhuizerweg 31 € 125.000 KK

Autoschade Van Kalsbeek BV is een Focwa Eurogarantbedrijf.

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK

Sneek, Meeuwenlaan 74 € 325.000 KK

Sneek, Offingawiersterleane 5 € 235.000 KK

Sneek, 3e Woudstraat 38 € 79.500 KK

Sneek, Zilverschoon 174 € 175.000 KK

Pottenbakkersstraat 7 • 8601 WS Sneek Tel 0515-415756 www.autoschadevankalsbeek.nl

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

zaterdag 3 oktober open huizen dag

Sneek, Oppenhuizerweg 36 € 285.000 KK

Sneek, Wassenberghstraat 2 € 129.500 KK

Sneek, Thorbeckestraat 15 € 149.500 KK

Scharnegoutum, Legedyk 11 € 195.000 KK

Sneek, Scherhemstraat 23 € 108.000 KK

Sneek, Lytse Dyk 7 € 359.000 KK

U bent welkom bij onderstaande woningen van 11:00 uur tot 15:00 uur

TE TEKOOP KOOP Bloemstraat Wilgeroosje 25, 40, Sneek Sneek €€212.5000 187.500k.k k.k. Sneek, Klam 4 € 249.000 KK Easterwierrum, Doarpsstrjitte 20 € 175.000 KK

TE TEKOOP KOOP

Sneek, Koopmansgracht 18 Olde 6 Sneek €Ee 195.000 KK Sneek Kloosterhof 26, €€179.500 Sneek, 2e k.k Woudstraat 127.500 k.k. 30 € 118.500 KK

TE KOOP TE KOOP Marsdiep 65, Sneek 72, Sneek Pier Heemstrastraat 269.500 k.k €€ 139.500 k.k.

TE TEKOOP KOOP Fiem 12, Sneek Koninginnenpage 76, Sneek €€275.000 369.500k.k k.k. Reahus, Bongapaed 9-A € 239.000 KK Wjelsryp, Nije Buorren 2 € 299.500 KK

Sneek, De Schilkampen 33 € 199.500 KK Hidaard, Buorren 8 € 179.500 KK

Sneek, Het Vallaat 17 € 479.000 KK Sneek, Balthuskade 2-A € 195.000 KK

Hommerts, Jeltewei 208 € 212.500 KK Sneek, Gudsekop 61 € 179.500 KK

TE TEKOOP KOOP

Sneek, Van Hessen Kasselstraat 22 Sneek, Zonnedauw 31 Sytsingawiersterleane 27, Sneek € 289.500 KK501, Sneek € 203.500 KK Keizersmantel €€295.000 k.k Sneek, Molenkrite Sneek, Oppenhuizerweg 31 235.000 k.k. 141 € 189.500 KK € 125.000 KK

Sneek, Kapelstraat 12 € 199.500 KK Sneek, Meeuwenlaan 74 € 325.000 KK

Sneek, J.W. Frisostraat 58 € 99.500 KK Sneek, Offingawiersterleane 5 € 235.000 KK

TE KOOP Sneek, Parallelweg 39 Sint Nicolaasga, De Buffer 5 Wassenberghstraat 42, Sneek € 189.500 KK € 217.500 KK 74, Sneek Meeuwenlaan 169.000 k.k 3e Woudstraat Sneek, Zilverschoon 174 €€Sneek, 299.000 k.k. 38 € 79.500 KK

€ 175.000 KK

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK


13 Het voortbestaan van kleine dorpswinkels staat onder druk. Toch zijn er in het verspreidingsgebied van GrootSneek nog talrijke zelfstandigen die met plezier hun werk doen. GrootSneek krant gaat op bezoek bij de plaatselijke ‘Doarpswinkel’. Deze keer zijn we in Blauwhuis, waar Johan Gerard Popma (45) samen met zijn vrouw Angela de plaatselijke bakkerij bestiert.

pswinkel Doar e D

Eerst oranjekoek van Bakker Popma, dan sterven…

Als we de bakkerij binnenstappen is Johan Gerard nog druk bezig in de bakkerij maar dat weerhoudt hem er niet van ons hartelijk welkom te heten. Angela is al even vriendelijk en vraagt wat we willen drinken, koffie of thee. Wat de ‘bakkerinne’ niet vraagt of we er ook iets bij willen. Dat spreekt voor zich, een overheerlijk stuk oranjekoek van Bakker Popma! Wereldberoemd in Blauwhuis en in Spanje! In Spanje? “Ja, dat is wel een bijzonder verhaal. Er kwam hier een man in de winkel wiens schoonmoeder in Spanje woonde. Ze lag op sterven en had haar schoonzoon gevraagd om nog één keer droge worst uit Friesland en oranjekoek van Bakker Popma mee te nemen. Oranje koek uit Blauwhuis als laatste wens. Een mooier compliment kan een bakker niet krijgen!” Als het bakkersechtpaar deze opvallende anekdote vertelt is het niet meer zo moeilijk te raden met welk product de dorpsbakker het hoogst scoort. Maar wat maakt deze oranjekoek dan zo bijzonder? “Proef het eerst maar eens, dan weet je genoeg”, zegt Angela lachend. Even later wil Johan Gerard wel ietsje over het beroemde familierecept kwijt.

deeg dat wij gebruiken is kookdeeg dat eerst af moet koelen. Er zit rijkelijk veel spijs in en wij doen er geen fondant op. Je kunt het wel bij ons krijgen als je erom vraagt. Crème gebruiken we ook sporadisch, wij doen standaard slagroom op de oranjekoek. Wij hebben dit recept van heit gekregen en die had het weer van zijn vader. We zijn een echt familiebedrijf, over twee jaar bestaan we 125 jaar!”

BEROEMDE ORANJEKOEK “Deze oranjekoek is niet te vergelijken met een andere oranjekoek uit de buurt. Onze oranjekoek is niet alleen smeuïg maar het is gemaakt van kookdeeg. Andere bakkers gebruiken vaak zetdeeg, maar het

“Ik vind het nog altijd fijn om bakker te zijn. Wij staan ook midden in het dorpsleven, ik zou hier dan ook voor geen goud vandaan willen. De mensen met elkaar maken Blauwhuis bijzonder. Dat ik bakker wilde

worden, wist ik al op jonge leeftijd. Het kwam dan ook mooi uit dat er een bakkersbedrijf was om over te nemen. Ik ben de jongste van de vijf jongens, maar mijn vier broers wilden de zaak dus niet van heit overnemen. Heit (82) leeft nog en komt elke dag een kopje koffie drinken in de bakkerij. Hij bemoeit zich trouwens nergens mee. Mem overleed in 1998 toen ik net in de zaak was. Zij zei altijd ‘het komt later wel’. Dus niet, toen is bij mij de knop om gegaan en ik denk altijd ‘ik leef nu!’ Wij gaan dan ook op vakantie. Het mooie is dat Angela en ik het met z’n tweeën doen, anders zou het ook niet meer kunnen. We maken lange dagen, gemiddeld

zo’n tien tot twaalf uren, maar wel met plezier. Wij houden pas op als het werk klaar is. Het komt regelmatig voor dat mensen even ‘achterom’ komen. Geen probleem voor ons, als we thuis zijn. De oven gaat ook onder het eten door, als hij piept moet ik er even naar toe.”

MODERNISEREN Het echtpaar heeft onlangs de bakkerij gemoderniseerd. De oude oven die op takkenbossen en turf gestookt werd door ‘pake’ was er al niet meer toen Johan Gerard in 1997 in de zaak kwam. De oven die daarna volgde, was niet alleen groot, maar het was ook een energievreter eerst klas volgens de huidige bakker. Ook de zware platen die in deze oven geschoven werden waren niet bepaald bevorderlijk voor ‘het fysiek’ van Johan Gerard. Hij hield er zelfs een hernia aan over.

“We hebben toen gekozen voor een lichtere en zuiniger oven. We kregen veel meer ruimte en zo’n elektrische oven werkt sneller. Het scheelt mij in vergelijking met de oude oven bijna twee uren per dag aan werk. Drie jaar geleden hebben we de winkel aangepakt en dat ziet er nu ook keurig uit en het werkt daar ook heerlijk.” De Popma’s bakken zelf geen brood meer, dat wordt elke dag door broodbakker Van der Zee uit Garijp gebracht. Volgens Johan Gerard is het bakken van brood voor een kleine dorpsbakker veel te arbeidsintensief. Broodjes, krentenbolletjes, suikerbrood en dergelijke bakt de Blauwhuister nog altijd.

WEDSTRIJDEN Bakker Popma doet nooit mee aan bakkerijwedstrijden. “Als je voetbalt, en dat doe ik nog altijd, kun je een wedstrijd spelen maar brood of banket bakken als wedstrijd? Ik heb er niets mee. Komt vaak vriendjespolitiek om de hoek. Als ik met een koffieproeverij mee zou doen, heb je aan mij een verkeerde. Ik houd niet van koffie, met andere woorden smaken verschillen. Het is bij mij geen wedstrijd maar een beoordeling. Gelukkig komt het gros van de ‘Blauhústers’ nog bij ons in de winkel, we hebben niets te klagen!”


14

NUMMER 06 • 2016

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA

‘Un Kuierke deur Sneek’

Deur Peter van Egmond

UT OASTERDYK Op dizze foto siën we ut Oasterdyk omstreeks 1898. Ut Oasterdyk, un winkelstraat fan Sneek, het heel feul feranderingen deurstaan in de laatste 120 jaar, òf dit nou allemaal ten goëde fan de útstraling fan de omgeving en de panden weest het, laat ik mar in ’t midden. Omstreeks 1850 begonnen eigenaren fan woan- en winkelhúzen an ut Oasterdyk hun pand al te ferhogen met un ferdieping en sommege met un lijstgevel te foarsiën. Ut Oasterdyk was ryk an panden met sugenaamde tòpgevels, mar dizze moesten faak in de 20e eeuw ut feld rúme. Op dizze foto is nòch un moai foarbeeld fan su’n tòpgevel te siën, namelek ut pand wat we rechts op ’e foto siën (Oasterdyk 89) op ’e hoek met de Prins Hendrikkade. Un prachtech moai izeren stoephek met moaie smede krullen geeft de grêns fan ut pand wear. In ditselfde pand sat tòt 1899 de barbier Abe van der Werf, wêrna’t syn soan Aike hem opfòlgde. Na un braan in 1915 wurdde ut pand foar J. fan Campen hersteld, mar in 1920 kreech ut un nieuwe tòpgevel naar ontwerp fan A.Elzer dy’t dit in opdracht deed fan de winkelier in tabakswaren Folkert Ligthart. In 1965 kreech dizze oasteleke entree fan de binnenstad un ingripende ferandering toen ut pand in opdracht fan De Boer Licht sloopt wurdde, en ferfangen wurdde deur un met glas optrokken hoochpand. De twee pandsjes dernaast met hun in neoklassistise styl optròkken dakkapellen wurdden op ut moment fan dizze opname bewoant deur de family’s fan Gerrit Johannes Reitsma en fan Yde Uiltsje Bergsma. Reitsma had achter syn hús un koemelkerij en ferhuurde wagens en karren. Bergsma had un melk- en breiwinkel. Beide pandsjes binne in 1905 sloopt in opdracht fan Hotze Zandstra, dy’t der toen ut nòch

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn

hieltyd bestaande dubbele winkel en woanhús bouwe liet dit naar un ontwerp fan Folkert de Jong. Hotze Zandstra begon in ut rechtergedeelte fan ut pand un filiaal, fan syn an ut Leeuwenburg festege saak in koloniale en grutterswaren. De linkerkant ferhuurde Hotze an Frits Ozinga dy’t hier fytsen ferkopen ging, de opfòlger fan Ozinga was A. Rodenburg. Un stukje ferder ut 19e eeuwse pand met lijstgevel (Oasterdyk 83) was omstreeks 1890 bakker Theunis Dokkum festegd, ok syn buurman Hendrik Vrolijk was bakker. De soan fan Hendrik, Pieter Vrolijk, liet omstreeks 1930 naar ontwerp fan A. Goodijk de tòpgevel fernieuwe. Links op ’e foargroan siën we nòch un stukje fan de winkel fan koopman Thomas Karst Dokkum dy’t koffy,thee,tabak en sigaren ferkòcht. Later kwam Feike Bergsma der in met syn kafee. In de jaren 30 fan de foarege eeuw wurdde ut un transfòrmatorgebou met woaning, fan ut Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB). In 1979 wurdde onder leiding fan arsjitekt G.W Goodijk de woaning ferboud tòt winkel. Ferder siën we wear un hús met un tòpgevel dêr’t in 1898 Hendrik Gorter syn winkel in komestibles had. Dit pand hield syn oarspronkeleke útstraling tòt 1957, toen J. de Rapper arsjitekt Jan de Vries un nieuwe gevel ontwerpe liet.

relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

In e tiid fan dizze foto was ut beneden inrichten as magasyn fan de izerhandelaar Meile Haga. De bovenferdieping ferhuurde Haga an Ageus Jacobus van der Meulendy’t learaar an de HBS was. Haga self woande achter syn magasyn in ut hearehús Kleinsaan 163. An ut Oasterdyk 74 wurdde in 1933 de Koöperatieve winkel Excelsior festegd. Dan komme we út op ut pandsje dat in 1898 fan Alof de Vries was en in 1913 ingripend fernieuwd is en wat nou nòch altyd te siën is, nummer 72 òftewel ut pand dêr’t we nou kafee ut Skûtsje fine. Ut earste hús met un tòpgevel wurdde op dizze foto bewoand deur de joadse winkelier Izaak Akker, arsjitekt J. Hoekstra ontwierp in 1925 op ut plak fan dit hús un boekwinkel in Amsterdamse Skoal foar J. Hettinga. De

gevel behield syn hoofdfòrm, mar wurdde in 1978 naar un ontwerp fan arsjitekt H.W. List bekleed met glasuurde tegels foar bakkerij De Korenbloem. Stoepkes foar de winkels met dertussen klinkers, se sach de bestrating der út op ut Oasterdyk. Peard en wagen kwamen foarbij, haankarren, en later ok auto’s. Asfalteard is’t Oasterdyk ok weest, met an beide kanten tròttwaars, en in1976 wurdde ut Oasterdyk foetgangersgebied. Ondanks dat der feul protesten waren om gyn ferkear meer over ut Oasterdyk heen te laten gaan, is’t nou 40 jaar later hast nyt mear denkber dat je met auto’s fanou de Liwwarderdyk rechtdeur konnen en andersom. Ut Oasterdyk nòch hieltyd sierlek en monumentaal? Of tòch nyt, ut leit in ieder gefal nòch hieltyd fol met ferhalen!

Zeikpraat De gemeente Súdwest-Fryslân, zeg maar Sneek, heeft een uiterst vreemd kroegenbeleid. Ze hebben het overigens over horeca.

originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te

Ut folgende hoge pand met lijstgevel sal omstreeks de earste helt fan de 19e eeuw bedoëld as hearehús boud weze.

Voor de stad die het gezelligste centrum van Fryslân heeft, is dat wel curieus. Maar er zal geen enkele moeite worden gedaan om de oude Stadsherberg weer in het leven te roepen. Dat was toch een prachtige entree van dat gezellige centrum geweest. Tegelijk eerbiedwaardig. Die Stadsherberg was immers al van 1843. Het verleden druipt er van af. Er is zelfs actie gevoerd door de Sneker bevolking om de gemeente te bewegen het pand te behouden en weer in ere te herstellen. Ze zeggen nu dat het zo verrot is dat het afgebroken moet worden. Ik was laatst even in Brugge. Een uiterst gezellige stad met een werkelijk prachtig en historisch maar niet achtergebleven

centrum. Toen we er naar vroegen vertelde een oude Bruggenaar ons dat het oude Brugge bleef bestaan omdat de stad lang een armoedige periode had gekend. Zodoende werden er in die geen verwaarloosde oude gebouwen afgebroken en dan vervangen door moderniteiten. Van dat (armoedige) beleid plukt het Brugge van nu nog de vruchten van. In Sneek zijn we te rijk. Zelfs de provincie Fryslân schuift achteloos drie ton af om die oude Stadsherberg, of liever dat Boumapand, af te breken. Dat afbreken is namelijk heel duur omdat die lui die eertijds in de herberg zaten de grond wel ernstig vervuild hebben. Ze moesten waarschijnlijk nog in een hoekje van de tuin piesen. Maar wat was het mooi geweest dat nu je het oude beeld van Sneek daar al zo hebt

verwoest met een te moderne rotonde, vol af- en aanschuivend en constant doorschuivend verkeer, als dat weer was opgeluisterd met die Oude Stadsherberg. Desnoods met een ingebouwd modern toilet. Je hoeft ook niet te overdrijven. Als de raad niet tegensputtert dan koopt de gemeente toch een kroeg. De Albatros aan de Somerrakpromenade. Maar dat verbouwen ze dan ook voor een klap geld. Daar komen vier ambtenaren te zitten. En verder worden het de toiletten voor de watersporters die die gezellige stad Sneek opzoeken. En die moeten net als vroeger nog steeds even zeiken.


15

Willemijn Tichelaar restaureert bruggen

Toegegeven, een wat cryptische titel, maar dat is in de overdrachtelijke zin wel wat ze doet. Ze is specialist op het gebied van intermenselijke relaties en persoonlijke groei. Vanuit een blijvende interesse in menselijke geest en gedrag is zij psychosociale opleidingen gaan volgen en ze begeleidt nu in haar eigen praktijk in Tirns mensen in trajecten van persoonlijke- en relationele groei. Nu kort even in Jip en Janneke-taal over die bruggen, voordat we een uitgebreider portret van haar schetsen. Voorkomend uit haar grote interesse in mensen en wat hen beweegt, kwam ze in aanraking met de Encounter-centered Couples Therapy (EcCT). De pijlers waar deze therapie op rust zijn: de ruimte, de brug en de ontmoeting. “Als twee mensen elkaar tegenkomen bestaat er een ruimte tussen ze” legt Willemijn uit. “Ze zijn twee verschillende personen met ieder zijn of haar eigen achtergrond en karakter. Wanneer ze zich tot elkaar aangetrokken voelen, aan de praat raken en de vonk slaat over, worden ze verliefd. Ze bouwen met zijn tweeën een virtuele brug. Er wordt honderduit gepraat, vlinders in je buik, je wilt alles van de ander weten en je besluit samen verder door het leven te gaan. Je koopt samen een huis, een bootje, er komen kinderen en die brug wordt solide. Toch komt het vaak voor dat de passie verflauwt, je ontdekt vervelende karaktertrekjes in de ander, die aanvankelijk nog met de mantel der liefde worden bedekt, maar die ervoor zorgen dat de solide brug scheurtjes begint te vertonen en begint af te brokkelen. Voordat die brug volledig instort en een scheiding op de loer ligt , moet er eigenlijk een restauratie plaats vinden. En dat is waar ik in beeld kom.”

was Tichelaar op het werk en Tichelaar thuis, we hadden het nergens anders meer over. We raakten onze verbinding samen kwijt, de eerdergenoemde brug tussen ons begon behoorlijk wat scheuren te vertonen.” Dat was de tweede serieuze confrontatie met mezelf. Doordat we beiden enorm in onszelf en in onze relatie hebben geïnvesteerd zijn we die dip te boven gekomen. Deze fase is voor mij de trigger geweest om mijn praktijk te beginnen. Ik had kennis gemaakt met de in de inleiding genoemde Encounter-centered Couples Therapy (EcCT) en die was mij op het lijf geschreven.

BRUGGEN “Als er mensen met relatieproblemen bij mij in de praktijk komen, willen ze vaak hun verhaal vertellen waarom zij is vreemdgegaan, waarom hij zo irritant autoritair is, waarom zij zo’n bitch is. Maar het gaat niet om wat er is gebeurd, hoe pijnlijk soms ook, maar om wat daarachter zit, de discommunicatie, ruis in de relatie.“ kunt dus wel stellen dat ik vrij beschermd opgroeide. De kleuterschool met al die rennende en lawaai producerende kinderen was dan ook een cultuurshock voor mij. Na de lagere school ging ik naar de RSG waar ik eerst de Havo deed en vervolgens VWO. Daar kwam ik ook Jan Tichelaar uit Makkum tegen, met wie ik later zou trouwen en drie kinderen op de wereld zetten.“

JEUGD “Ik ben in 1962 in het Gereformeerd Verpleeghuis in Sneek geboren als oudste dochter van Herman en Marijke de Vries, die aan de Oude Oppenhuizerweg in Sneek een watersportbedrijf “Frisia” hadden, op de plaats waar nu het aquaduct Houkesloot loopt. Ik heb twee jongere zussen: Hester en Tjallien. Ik ben dus opgegroeid in een echt ondernemersgezin. Mijn vader was de beoogde opvolger in het familiebedrijf Tonnema, maar zijn hart lag bij de bootjes. Hij kon het watersportbedrijf naast de familie Potma aan de Houkesloot overnemen. Dat betekende voor ons kinderen van jongs af aan meewerken in het bedrijf. We woonden vrij afgelegen midden tussen de weilanden. Sneek hield op aan het einde van de Oude Oppenhuizerweg en van industrieterrein Houkesloot of de wijk De Domp was toen nog geen sprake. Je

“Jan ging studeren in Delft en ik ging in Leiden rechten doen. Niet dat ik daar echt veel mee had, maar omdat het een brede opleiding is waar je alle kanten mee op zou kunnen. Na de studie gingen Jan en ik samenwonen in Amsterdam, toen Jan werd gevraagd als opvolger van het familiebedrijf Tichelaar aardewerk in Makkum. We kregen daar 3 kinderen, Pieter, Marijn en Douwe en we leken op weg een keurig gezinnetje ‘uit het boekje’ te worden.”

CONFRONTATIES Leken, want op het punt van bevallen van haar dochter Marijn, kreeg haar vader Herman, toen 56 jaar oud, in Offingawier een noodlottig ongeluk met zijn paard, waardoor hij in coma raakte en twee weken later overleed. “Dat hakte er behoorlijk in en in die periode werd ik voor

het eerst echt met mezelf geconfronteerd; het verdriet, de drukte bij Jan op het bedrijf, de zorg voor de kinderen en het opvangen van mijn moeder, hebben bij elkaar een behoorlijke impact gehad. Het heeft twee jaar geduurd voordat alles weer op de rit was.” “Toen de jongste vier was, ben ik weer aan de slag gegaan. Eerst bij Jachthaven Hindeloopen, later bij het advocatenkantoor van Ole Klabau, waar ik me specialiseerde in familierecht. Eigenlijk ben ik een verbinder, terwijl de advocatuur meer gaat over strijd dan over verbinden, dus er zat een stukje discrepantie tussen wat ik was en wat ik deed.” “In diezelfde tijd had Jan een andere invulling aan het merk Tichelaar gegeven. Een strategische beslissing waarbij samenwerkingen werden gezocht met kunstenaars en architecten. Jan zat tot over zijn oren in het werk, waardoor er iemand nodig was die de winkel bestierde. Dat heb ik toen op me genomen. Terugkijkend een mooie periode, maar wanneer privé en zakelijk op een dergelijke intensieve manier in elkaar overvloeien heb je de receptuur in handen voor een stevige huwelijkscrisis. Het

HELLE EN JANET VISSEN GRAAG Vissen: heerlijk!. Uren onder een enorme paraplu naar een dobbertje te staren. Verstand op nul, blik op oneindig. Bedenken hoe je het meeste vangt. Welk aas? Is die nieuwe dobber echt zo goed? Toch stiekem kijken hoe het met de vissers om je heen gaat. Zijn dat de overeenkomsten? Uitzendbureaus vissen vaak in dezelfde vijver, daarin zwemmen de werkzoekenden. Beet! Een kandidaat! Jammer, deze is al een keer aan de haak geslagen. Gooi maar weer terug! Vermoeiend, welke moeten we hebben? En waarom bijten ze niet? Aan ons haakje zit toch het lekkerste aas?

Een droom. We spreken af dat iedereen een eigen stukje oever pakt en wie welke vissoort vangt. De één haalt de brasems eruit, de ander vist op voorn en de derde vangt snoeken. Zo specialiseer je je in één soort zodat je die steeds beter leert vangen. Maar: waar moeten wij dan gaan zitten aan die oever? Zit er niemand anders op het mooiste plekje? En wat doen we met de vangst? Wij weten precies wie van welke vis houdt en óók wat we zelf lekker vinden. Gaan we naar de Urker visboer of blijven we bij de vijver rondhangen? Iedereen vangt immers genoeg? Dilemma.

De wekker! Weg droom! Aan de slag! Bellen met kandidaten, praten met werkgevers. Business as usual. Maar die droom blijft sluimeren. Tóch die nieuwe hengel kopen? Of misschien een leefnet, want dan kunnen we het vissen aan anderen overlaten… Of?...

COLUMN HELLE KONING & JANET VAN DER HORST JANSEN Jobz-on.nl • ZZProof.nl Veemarktblog.nl

“Ik begin meestal met een oefening, die ze op het verkeerde been zet, maar ze wel terugbrengt naar die periode dat ze ervan waren overtuigd dat ze voor elkaar geschapen waren en exact dezelfde taal spraken, die van de liefde. De praktijk leert dat zich in een relatie gaandeweg bepaalde patronen ontwikkelen die niet altijd plezierig zijn. Meestal voel je dat niet bewust. Maar het maakt wel dat je stopt met praten over onderwerpen die lastig zijn of dat je het gevoel hebt dat je tegen een muur aan loopt. Terwijl je oprecht goede bedoelingen hebt, komen je woorden verkeerd over en wordt de communicatie oppervlakkig en vervelend. Op het laatst denk je: ‘waar is die vent of meid gebleven waar ik verliefd op ben geworden’. Ik geef mensen handvatten waardoor ze, vooropgesteld dat de wil er is, met nieuwe ogen naar zichzelf en de ander kijken. Echt communiceren, zich in zichzelf en hun partner gaan verdiepen. Het is fantastisch om te zien dat de problemen zich dan meestal als het spreekwoordelijke bruistablet oplossen. De brug is weer heel (of gerestaureerd?)


de vakantie check...

www.veenstrabanden.nl

Onderstelbeurt

APK keuring

Camper

Banden

Caravan

Airco service

• Bouwmachines • Steigerbouw • Opleidingscentrum • Toiletservice • Klimaatbeheer

Vloeistoffen

Vouwwagen Klompenmakersstraat 6

8601 WR SNEEK

Met de overname van High Safety kunt u ook voor Valbeveiliging en Dakrandbeveiling bij Sijperda Verhuur terecht. Daarnaast bieden wij u ook de mogelijkheid om opleidingen voor veilig werken zoals: BHV, VCA, Heftruck, Hoogwerker enz., te volgen in ons Sijperda Opleidingscentrum aan de Mercurius 16B te Heerenveen. Meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op!

0515 - 41 22 88

0900 7474747

sijperdaverhuur.nl

Verkoeling op warme dagen? Wij hebben

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

orten alle so ioning it d n o airc ties! a l l a t s in

Adv. Sikma airco 260 x 94 mm.indd 1

20-01-2016 15:22:43

GEEN SNOER, GEENGEEN SNOER,STANK, GEEN STANK, LAWAAI ENLAWAAI GEDOE!EN GEDOE!

DIAMANTGESLEPEN LASERGESNEDEN MESSEN

GEEN SNOER, GEEN * STANK, 327.- LAWAAI EN GEDOE! * adviesprijs

VOOR PRECIES, STRAK SNOEIWERK

adviesprijs

327.-

289.-

289.*Actiepakket bestaande uit:

HT2400E

POWER HEGGENSCHAAR 61 cm EGO POWER+ HEGGENSCHAAR EGO Power+ heggenscharen hebben een goed CH2100E *Actiepakket bestaande uit: uitgebalanceerd ontwerp voor een comfortabelere STANDAARDLADER BA1120E bediening, een dubbelzijdig mes en HT2400E lasergesneden, 2,0 +AH ACCU * 61 cmenEGO R HEGGENSCHAAR adviesprijs diamantgeslepen messen voor precies strakPOWER HEGGENSCHAAR 327.snoeiwerk. heggenscharen hebben een goed CH2100E *Actiepakket bestaande uit: STANDAARDLADER een Arc Lithium accu van 56 volt die HT2400E rd ontwerpAangedreven voor eendoor comfortabelere 61 cm EGO POWER+ HEGGENSCHAAR POWER HEGGENSCHAAR even krachtig is als een benzinemotor. UBA1120E zult versteld LASERGESNEDEN: MESAFSTAND MESLENGTE DIAMANTCH2100E 22 MMeen goed CM dubbelzijdig mes enheggen lasergesneden, EGO Power+61heggenscharen hebben GESLEPEN staan hoeveel u met één acculading2,0 kuntAHsnoeien. STANDAARDLADER ACCU

n messen voor precies en strak Voor meer informatie uw EGO specialist:

een Arc Lithium accu van 56 volt die

289.-

uitgebalanceerd ontwerp voor een comfortabelere bediening, een dubbelzijdig mes en lasergesneden, diamantgeslepen messen voor precies en strak snoeiwerk.

Aangedreven door een Arc Lithium accu van 56 volt die

BA1120E

2,0 AH ACCU

Galamagracht 104, 8651 EE IJlst Mobiel: 06 - 50657648 rosiertimmerbedrijf@home.nl www.rosiertimmerbedrijf.nl


17 RONDE VAN DE KROON, ZATERDAG 2 JULI 2016

De kracht van het Collectief, is de sleutel tot Succes Als je gezond bent heb je wel 1000 wensen, als je ziek bent heb je er maar één. En als je dan ook nog de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose, oftewel ALS krijgt te horen, komt de man met de hamer langs. Dat overkwam Ronald de Haan uit Sneek bijna tien jaar geleden. Zijn vriendengroep besloot drie jaar geleden een betekenisvol sportevenement in het leven te roepen. Enerzijds als een hommage aan hun vriend, anderzijds om middels de opbrengst van dit evenement bij te dragen aan het onderzoek naar deze afschuwelijke ziekte, waartegen tot nu toe geen medicijn is gevonden. De ‘Ronde van de Kroon’ was geboren. Ronald zelf heeft alleen de eerste editie mee mogen maken, in mei 2015 overleed hij, na tien jaar strijd. Hij zat overigens niet bij de pakken neer in die tijd, want negen jaar geleden richtte hij ALS Friesland op vanuit zijn toenmalige woonplaats Irnsum en werd hij het boegbeeld van de Friese strijd tegen ALS. ‘Trap ALS de wereld uit’ werd het motto van het fietsevenement dat hij jarenlang vanuit Irnsum organiseerde, een motto dat werd overgenomen door de Ronde van de Kroon in Sneek. We praten met Jelmer de Vries, vriend van Ronald, teamgenoot bij LSC en verantwoordelijk voor de communicatie van het geheel uit vrijwilligers bestaande organisatiecomité van de Ronde van de Kroon.

à vier, maar Ronald was een knokker en heeft het bijna tien jaar volgehouden. In mei 2015 won ALS de strijd en is hij overleden, zodat hij de tweede editie van de Ronde van de Kroon niet meer heeft meegemaakt. Het goede doel blijft dit jaar ALS, met dien verstande dat de (volledige) opbrengst niet naar het algemene onderzoek naar ALS gaat, maar meer specifiek naar de inrichting van een speciale bus om ALS patiënten te vervoeren, en hopelijk komt die ook in de gemeente SWF te rijden”.

RONDE VAN DE KROON “De eerste editie in 2014 telde ongeveer 80 deelnemers en werd door de vriendengroep op een ‘houtje-touwtje’ manier vrij spontaan georganiseerd. De 2015 editie zat organisatorisch beter in elkaar. De taken waren duidelijk verdeeld, we hadden een goede website en wisten toen al 300 mensen enthousiast te krijgen voor dit betekenisvolle fietsevenement. In 2016 hopen we dat de teller rond de 500 fietsers komt. Laat vooral duidelijk zijn dat het geen wedstrijd is, maar een toertocht en dat iedereen op wat voor een fiets dan ook mee kan en mag doen”.

JELMER DE VRIES Jelmer de Vries is 37 jaar oud, partner van Melissa van der Schuit, heeft samen met haar een dochter van tweeënhalf jaar, en is werkzaam bij Rijkswaterstaat als omgevingsmanager. Hij werd geboren in Jakarta, waar hij als baby van 4 maanden oud werd geadopteerd en Ysbrechtum zijn domicilie werd. Na de RSG in Sneek en de opleiding Management en Recht (MER) aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden, werd hij omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. “Een omgevingsmanager inventariseert als stakeholder bij, gewoonlijk alle grote, projecten. Met deze stakeholders worden gesprekken gevoerd over hun wensen en eisen ten aanzien van betreffend project. Deze worden in volgorde van belangrijkheid gezet en gerangschikt op lange, middellange en lange termijn ten aanzien van realiseerbaarheid. Communiceren is een van de vereiste kerncompetenties voor die baan, vandaar dat het ook niet verwonderlijk is dat ik ben gevraagd om de communicatie rond de Ronde van de Kroon voor mijn rekening te nemen”. De andere leden van het organisatiecomité zijn Roderick Ketelaar (sponsoring), Olaf Ruiter (directeur sportief), Sjoerd van Aalzum (sponsoring), Louw van der Veen (financiën) en Ido Elzinga (design).

RONDE VAN DE KROON: 2 JULI 2016 Deelnemers hebben de keuze uit drie afstanden, de 140 km, de 80 km of de 25 km. De langste afstand was vorig jaar 100 km, maar dat is op verzoek van de deelnemers (‘Anders zijn we zo snel weer terug’) verlengd naar 140 km. De routes zijn te vinden op de website van de Ronde van de Kroon: www.rondevandekroon.com. De starttijden zijn 9:00 - 10:00 uur voor de 140 km; 10:00 - 11:00 uur voor de 80 km en 11:00 - 12:00 uur voor de 25 kilometer. Ook elektrische fietsen, ligfietsen, driewielers en desnoods scootmobielen mogen meedoen. Iedereen is welkom. Inschrijven kan tot twee dagen voor ‘de Ronde’; kosten ongeacht de afstand €15 voor de toertocht en met topsportontbijt er bij € 35. De opbrengst gaat voor 100% naar het goede doel.

TOPSPORTONTBIJT EN OVERIGE ACTIVITEITEN. In de ochtend van de Ronde van de Kroon wordt het zogenaamd ‘Topsportontbijt’ gehouden, met als gastspreker ex-prof Gert Jakobs. Voor bijzonderheden daarover zie het kader.

“Zoals gezegd kwam het bericht dat onze vriend Ronald ALS had aan als een mokerslag. Hij was keeper in ons vriendenelftal bij LSC 1890. Toen hij tijdens een wedstrijd zijn motoriek niet meer onder controle had en vreemde bewegingen begon te maken werd dat in eerste instantie nog met een geintje afgedaan, als ‘uitkateren’ van de avond ervoor en ‘heilgymnastiek voor gevorderden’. Uit later onderzoek bleek echter onomstotelijk dat Ronald ALS had en dat bericht hakte er diep in bij ons. Vanaf de diagnose ALS is de levensverwachting doorgaans een jaar of drie

TOPSPORTONTBIJT MET GERT JAKOBS

2 JULI OM 08:00 UUR HOTEL VAN DER VALK

Het topsportontbijt op 2 juli om 8:00 uur bij Hotel Van der Valk in Sneek vormt de eigenlijke aftrap voor de Ronde van de Kroon. Gastspreker is Gert Jakobs, een voormalig profrenner bij de PDM-ploeg, dus vroeger een ploegmaatje van Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink. Jakobs had als taak om de sprint aan te trekken voor ‘afmaker’ Van

De Ronde van de Kroon wordt gehouden op zaterdag 2 juli 2016, met als start- en finishlocatie Grand Café de Kroon aan de Jousterkade. De fietsers worden voor de start opgesteld op de Bothniakade. Vorig jaar ging de Oppenhuizerbrug open en de slagbomen dicht. In de tussentijd namen de verkeersregelaars hun positie in en werd het verkeer op de Jousterkade stilgezet. Door het openen van de bomen en het lossen van het startschot werd het peloton vervolgens op weg gestuurd. Dit jaar lost wethouder Maarten Offinga, zelf ook actief sporter, het startschot voor de 140 km.

Daarnaast is de derde helft minstens zo belangrijk als de wielertocht zelf. Na de finish van het evenement is er voor zowel de sporters als de supporters, die de Ronde een andere invulling geven, een ‘derde helft’ georganiseerd met uiteraard ‘biertjes van Fonz’, livemuziek van ‘Weima & vd Werf’, broodjes gesponsord door Royaal Belegd uit Sneek en een verloting met prijzen gesponsord door de middenstand van Sneek.

Poppel en is daarnaast een begenadigd verteller, die vol zit met anekdotes over zijn profperiode, maar ook wijze lessen. Benieuwd hoeveel mensen hun ontbijt daadwerkelijk op krijgen tussen de verhalen van deze ex-prof door.


VO OR DE CO M PL ET E TU IN AA N LE G !

Ook voor particulieren de juiste partij! Van der Wal houdt zich naast grootschalige werken ook ten zeerste aanbevolen voor particuliere bestratingen. Onze jarenlange expertise met onder meer sierbestratingen stelt ons in staat uw wensen tot in detail nauwkeurig te realiseren. Het erf rondom uw woning of bedrijfspand dient niet alleen als leef- of werkruimte, het is tevens de entree voor uzelf en derden tot de locatie. Gestroomlijnde bestrating van hoogwaardige kwaliteit geeft het pand een extra impuls. Door gebruik te maken van verschillende materialen, het creĂŤren van een in het oog springende kleursymfonie of het aanleggen van hoogteverschillen op het perceel kunnen wij praktisch iedere wens verwezenlijken. Ondanks dat wij veelal betrokken zijn bij omvangrijke projecten is de particuliere markt een erg belangrijke tak voor ons. Wij bezoeken de klant, bespreken de wensen en voorzien de klant van deskundig advies. Uw tevredenheid is onze prioriteit.

Pottenbakkersstraat 14C, 8601WS Sneek, Tel: 0622517187 KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.VANDERWALBESTRATINGEN.NL


19

GRANDCAFÉ LUDIEK

Henriette geeft het stokje over aan Rick en Agnieszka

Met ingang van 1 juli draagt Henriette Scholten, eigenaar van Henriette’s Friethuis en Grand Café Ludiek het roer van haar zaak over aan Rick van der Zee en Agnieszka Gruszczynska, GrootSneek praatte met het drietal over de wederzijdse beweegredenen, historie, spanning, dromen en de toekomst.

GRAND CAFÉ LUDIEK

Luuk Wiggers en Henriette Scholten hadden aan het Vismarktplein een snackbar, annex cateringbedrijf en wilden Ludiek graag overnemen. “Wij hadden totaal geen kaas gegeten van de horeca en wilden graag met iedereen vriendjes blijven. En daar maakten onze toenmalige klanten ‘dankbaar’ gebruik van. Er waren zacht gezegd met de regelmaat van de klok ruzies. Toen wij door schade en schande wijzer waren geworden, duidelijk onze grenzen aangaven en een portier bij de deur hadden geposteerd, werd het beter. Toen de leerlingen van

FOTO LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Sinds 1990 is Reen Vastgoed BV eigenaar van het pand. Frits Reen weet zich als de dag van gisteren de Luda Bar, Dancing Kiss en het ontstaan van Grand Café Ludiek te herinneren. Reen: “De Luda Bar

was opgericht door Jurre Luurs, Ate van Dalen en Gerard van Dalen en werd vele jaren later verkocht aan Hans Kuipers (getrouwd met Tineke van Dalen) en Douwe Luurs, een zoon van Jurre. Deze hadden er Disco Kiss van gemaakt. Maar de loop raakte eruit en zij wilden er wel graag vanaf. Reen Vastgoed BV heeft het pand in 1990 gekocht en we zijn begonnen om alles tot op casco-niveau te slopen, om het vervolgens van scratch af opnieuw op te bouwen”.

HENRIETTE SCHOLTEN

RSG, Bogerman en de Friese Poort ons ontdekten, was het hek van de dam. Elke vrijdagmiddag zaten we als een bijenkorf zo vol, drie man achter de bar, schooltassen driehoog tegen de muren. Dat waren de gloriejaren van Ludiek. In 1995 zetten Luuk en Henriette een punt achter hun huwelijk. Luuk zette de toko nog acht jaar door met zijn toenmalige vriendin en verkocht het bedrijf in 2004. De koper wilde er ruim een jaar later al vanaf en Henriette was er als de kippen bij. “Ik ben meteen met Heineken in onderhandeling gegaan over Ludiek” vertelt ze “En had eigenlijk al voor de definitieve handtekening was gezet, €30.000 euro aan bestellingen voor de Sneekweek gedaan, had de portiers al ingehuurd, muziek geregeld, terwijl Ludiek nog niet eens van mij was”. We schrijven half juli 2005

TEGEN DE STROOM INROEIEN “Het personeel was gedemotiveerd, wilde niets, kon niets, dacht niets, deed niets, want….dat hadden ze al geprobeerd en was ook niets geworden. Gelukkig kregen we ‘de knop om’ bij een aantal personeelsleden en de rest vloeide via natuurlijke weg af. Met veel enthousiasme en nog veel meer uren en ‘ellebogenstoom’ kregen we de tent weer aan de gang. In 2015 werd de oude pui vervangen door een lichtere, open voorgevel, die het pand meer het cachet gaf van een Grand Café met deels inpandig terras. Niet onbelangrijk omdat we inmiddels ook waren begonnen met kleine gerechten en steeds meer het karakter kregen van een seizoenbedrijf”. “Om een lang verhaal kort te maken: Ludiek was weer de ‘tent’ die ik voor ogen had. En daar komt nu na 11 jaar een einde aan. Op 24 en 25 juni hebben we een fantastisch 25-jarig jubileum gevierd met ‘de Ludiekers’ van nu en toen en op 1 juli zet ik er een punt achter. Dan draag ik Ludiek over aan Rick en Agnieszka, een prachtig enthousiast stel, al jaren vaste waarde in

FOTO LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Ludiek is een horecagelegenheid met een wagonlading historie ‘aan zijn kont’. De ‘oudere-jongere’ GrootSneekers, zullen hun oortjes spitsen wanneer de namen ‘De Gouden Leeuw’ en de Luda Bar vallen. Want op de plaats waar nu Ludiek is gevestigd, de Kruizebroederstraat 77 in Sneek, zat aanvankelijk HotelRestaurant de Gouden Leeuw, met als eigenaar een meer dan markante Sneker, Gre Brouwer. Het horecatrio Ate en Gerard van Dalen en Jurre Luurs nam De Gouden Leeuw van Brouwer over en maakten er bar-dancing de Luda Bar van. Gre Brouwer verhuisde met De Gouden Leeuw naar de Oude Koemarkt / Wijnkansteeg, eerst nog onder de naam Bar-dancing La Romantica, later weer de Gouden Leeuw, naast de bekendste kapper van Sneek, Tom Wielinga.

RICK EN AGNIESZKA

Ludiek en volgens mij het perfecte ‘setje’ om een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van Ludiek toe te voegen. Ik werk zelf nog een tweetal jaren mee aan de zijlijn als vraagbaak, gevraagd en ongevraagd raadgever en coach van het jonge stel dat zich per 1 juli eigenaar van Ludiek mag noemen”.

DE NIEUWE EIGENAARS Rick van der Zee is 28 jaar, geboren in Zuid-Korea en toen hij vier maanden oud was geadopteerd door Pier en Phosia Bootsma. Hij is drie jaar geleden met een studie management begonnen, maar die staat even op een laag pitje vanwege de nieuwe ontwikkelingen. “Eerst maar eens keihard bikkelen om Ludiek ‘in onze poriën’ te krijgen. Zijn vriendin en zakenpartner Agnieszka Gruszczynska is 24 jaar en Poolse van geboorte. Op haar vijfde jaar kwam zij met haar moeder naar Nederland. Ze had een bijbaantje bij Henriette’s Friethuis en viel wel eens met ‘frisse tegenzin’ in bij Ludiek, hetgeen ze aanvankelijk verschrikkelijk vond. Maar dat veranderde toen ze Rick ontmoette. Ze kregen een relatie en werken al een paar jaar samen in Ludiek waar ze steeds meer verantwoordelijkheden ‘op hun bordje’ kregen.

OVERNAME “Begin 2016 wilde Henriette ‘even’ met ons praten” vervolgt Agnieszka. “We waren stomverbaasd toen ze zei dat ze ons als setje eigenlijk een geschikte overnamekandidaat vond. Spannend, wat een kans, maar ook wat een verantwoording. Eenmaal bekomen van de schrik, hoefden we er niet lang meer over te praten. Dit was de kans van ons leven. Ludiek was inmiddels een deel van ons leven en ik was er verliefd op geworden”.

EN NU? HELEMAAL ANDERS? Rick: “Je gaat toch niet de poten onder je eigen stoel afzagen. Het concept van Ludiek staat als een huis en ‘never change a winning team’. Eerst maar eens het hele bedrijf ‘in de vingers’ krijgen. Wel verwacht ik dat er wat kleine interne zaken veranderen, maar niet ingrijpend”. “Op 1 juli gaan we als eigenaren aan de slag en dan is het Sneekweek voor je het weet. Het is voor ons een enorme steun dat Henriette ons blijft coachen. Ludiek is tenslotte haar ‘kindje’. In eerste instantie hebben we een termijn van twee jaar afgesproken, maar het kan best dat het korter of langer wordt”.


r e m m u s d Mi p o t f o Ro y t r Pa Thanks to the sponsors!!! SanCo Projects Evaporators & Dryers

Ten bate van NOVINKA summercamp voor gehandicapte kinderen


21

DIGI-TAALHUIS

WORDT VOORAL BEZOCHT DOOR ALLOCHTONEN van de notaris Gerust op vakantie, alles goed geregeld? De vakantie staat voor de deur. Steevast een tijd waarin wij vragen krijgen als: “Wat moeten we regelen voor het geval er iets met ons gebeurd tijdens de vakantie? “ Natuurlijk heeft u uw verzekering goed geregeld en heeft u alles op een rij. Minder leuk is het om na te denken over uw testament. Vragen als: Wat gebeurt er met uw spullen als u komt te overlijden? Waar gaan de (minderjarige) kinderen naar toe als u er niet meer bent? Niet leuk, zeker in de vakantietijd, maar wel goed om even bij stil te staan. Uiteraard is elke situatie anders. Indien u niet getrouwd bent, maar u heeft wel kinderen, is het essentieel een samenlevingsovereenkomst te hebben, in combinatie met testamenten. Wanneer namelijk een testament ontbreekt heeft dat allerlei ongewenste gevolgen. Indien u getrouwd bent zijn er zaken wettelijk geregeld. Echter: een testament ‘overruled’ op bepaalde punten een wettelijke regeling. In een testament regelt u bijvoorbeeld in een ‘voogdijregeling’ waar de minderjarige kinderen naar toe gaan na overlijden van beide ouders. Door het skiongeluk van prins Friso in 2012 kwam er aandacht voor een ander onderwerp. Prins Friso kwam meer dan een jaar in coma liggen. Alle zaken moeten, zeker in een dergelijke periode, goed worden geregeld, maar door wie? Sinds dit ongeluk worden er in Nederland meer levenstestamenten bij de notaris gemaakt. Dit is een document waarin u iemand aanwijst die uw zaken behartigt als u dat zelf niet meer kunt. Het document wordt vaak door ouderen gemaakt voor het geval zij bijvoorbeeld door dementie hun eigen wil niet meer kunnen bepalen. Maar ook voor jongeren is het een belangrijk document, zo blijkt uit het vreselijke ongeluk met Prins Friso. Dit geldt zeker voor ondernemers. Wanneer dit namelijk niet is vastgelegd dient de kantonrechter een belangenbehartiger te benoemen, een tijdrovende procedure. Genoeg redenen om na te denken over een (levens-)testament. Troost u met de gedachte dat u het maar één keer goed hoeft te regelen. Meer weten over deze of andere documenten? Neem vrijblijvend contact met ons kantoor op. Meer weten over deze of andere documenten? Neem vrijblijvend contact met ons kantoor op.

Een fijne vakantie! Mr. Gerard Vellinga De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen www.dewit-dijkstra.nl

Alle bibliotheken in Fryslân hebben in 2013 het convenant laaggeletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven ondertekend. Deze stichting is in 2004 opgericht door Prinses Laurentien. Naast bibliotheken hebben ook partners als gemeenten, UWV, vrijwilligersorganisaties en welzijnsinstellingen zich hieraan verbonden. Samen ontwikkelen de leden van het bondgenootschap activiteiten om laaggeletterdheid in de regio tegen te gaan. Fryslân telt 70.000 laaggeletterden (landelijk 1,6 miljoen). Het streven van het bondgenootschap is om in 5 jaar het aantal laaggeletterden in Fryslân met 10% te verminderen. Het opzetten van een Digi-Taalhuis is een van de activiteiten om dit doel te bereiken. Ook in Sneek is zo’n Digi-Taalhuis gevestigd en wel in de bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne. Groot Sneek sprak met Hennie Soepboer, coördinator/contactpersoon van het Digi-Taalhuis. Het Sneker Digi-Taalhuis werd vorig jaar september officieel geopend en de toeloop is groot. Echter niet van autochtone Snekers en Súdwesthoekers, maar voornamelijk allochtone Nederlanders weten het DigiTaalhuis in de Sneker bibliotheek te vinden. “Van de 1,6 miljoen mensen in Nederland die niet kunnen lezen en schrijven is driekwart autochtoon. Het percentage ligt op het platteland nog hoger, dat betekent dus dat 1 op de 9 mensen moeilijkheden heeft met lezen en schrijven. We praten dan over de leeftijdscategorie van 16 tot en met 65 jaar. Bij de laatste onderzoeken zijn de 65-plussers ook meegenomen en daar ligt het percentage nog veel hoger. Dat de bibliotheek uitgekozen is om als centrale plek te fungeren voor het Digi-Taalhuis heeft uiteraard te maken met het feit dat de drempel hier niet zo hoog is”, vertelt Soepboer.

UIT DE KAST KOMEN Dat er nog steeds zo weinig autochtone Nederlanders de weg naar het Digi-Taalhuis weten te vinden is volgens Soepboer wel verklaarbaar: “Ook voor deze groep geldt dat ze in feite uit de kast moeten komen. Mensen die niet kunnen lezen en schrijven kunnen dat enorm slim verbloemen. Ik ken een verhaal van een man van 75 jaar, die de lagere school nooit heeft afgemaakt. Als boerenjongen groeide hij op tussen de weilanden en de vogels en het boerenwerk was zijn lust en leven. Zodra hij met school kon ophouden, hield hij op, hij verdiende zijn geld met de handen. Kwam bij zijn vader aan het werk en wist zich prima te handhaven. Hij kreeg op zijn achttiende verkering met een meisje dat wel kon lezen en schrijven. Toen moest hij wel bekennen dat hij niet kon lezen en schrijven. Dat kwam aan het licht toen zij wilden trouwen en er bij dominee een liturgie opgesteld moest worden. Ze hebben dat met z’n tweeën klaargespeeld. De man is nu oud en zijn vrouw inmiddels overleden. Toen zijn vrouw in het ziekenhuis lag kreeg hij allemaal informatie waar hij geen kant mee uit kon. Zijn kinderen kwamen thuis met de laptop, zijn vrouw las graag en hij kon dat allemaal niet. Sociaal isolement voor hem was het gevolg. Toen zijn vrouw overleden was en hij ging verhuizen, kwam hij op zolder de trouwliturgie tegen. Dat was voor hem het moment om zich aan te melden voor een taalcursus, niet bij ons maar bij een ROC. Daar hebben wij

uiteraard geen enkele moeite mee, het is wel illustratief. Er komen hier allemaal mensen uit andere landen naar het Digi-Taalhuis”.

programma’s, waaronder oefenen.nl, waarop de taal op verschillende niveaus geleerd kan worden. Het Digi-Taalhuis is achter in de bibliotheek gevestigd.

SOCIALE CONTACTEN Dat het Digi-Taalhuis meer is dan een educatieve instelling weten Soepboer en de vrijwilligers die in het huis werken ook. “Ik wil praten”, zei een vrouw die na jaren pas een status kreeg en in het Digi-Taalhuis kwam. “Door hier mee te doen, vergroot zij wel haar woordenschat. Voor de sociale contacten is de bibliotheek ook superbelangrijk!” De mensen kunnen twee tot drie keer per week in het Digi-Taalhuis terecht op dinsdag- en donderdagmiddag en op donderdagavond is er ook gelegenheid om te komen. Er zijn prachtige digitale

“Lezen, iedereen kan het leren!’

DREMPEL “Probleem blijft om de autochtone Snekers hier nu ook te krijgen, in grotere steden lukt het iets beter om deze mensen over de drempel te krijgen. Er moet blijkbaar iets cruciaals in je leven gebeuren om die stap naar het Taalhuis wel te maken, zoals bij die man van 75 jaar. Hij heeft uiteindelijk leren schrijven en op het graf van zijn vrouw ligt een zelfgeschreven kaartje met het woord ‘onbeschrijfelijk’. In Smalingerland proberen ze nu mensen door middel van een theatrale voorstelling te bereiken die laag of helemaal niet geletterd zijn. We zullen ook hier de boer op moeten om de mensen te bereiken.” Als we even later in het Digi-Taalhuis zijn, blijkt inderdaad dat er allemaal allochtone Nederlanders bezig zijn met de verschillende cursussen. De oranje T-shirts die tijdens de opening gebruikt werden hangen er nog keurig. Aan de voorkant teksten in een onbekende taal, die wethouder Bakker van SWF toen mocht lezen, wat haar uiteraard niet lukte. Toen de dragers van het T-shirt zich omkeerden kon ze het wel: “Lezen, iedereen kan het leren!’


22

NUMMER 06 • 2016


23

CONTRASTrijk

FOTO: ALMAR SETZ FOTOGRAFIE WWW.ALMARSETZ.NL

ERWIN STOEPKER

HEEFT ZICHZELF OPNIEUW UITGEVONDEN De 47-jarige Erwin Stoepker is eigenaar van het Bedrijf Wonen & Zo aan de Singel in Sneek. Op de vraag wat hij dan precies doet komt het antwoord: “de Bedenkfabriek zou een betere benaming zijn. Ik bedenk voor mensen interieuroplossingen op maat, ik vertaal hun wensen in tijdloze en effectieve interieurs. Ik ga daarbij voor het topsegment, Ikea daar doe ik niet aan en ik werk het liefst met opdrachtgevers die wat verder durven te kijken. Hij is de oudste van de drie kinderen van Piet Stoepker en Ria Houthuysen. Hij heeft twee zusjes van respectievelijk 43 en 42 jaar. De familie Stoepker kwam een kleine vijftig jaar geleden naar Sneek omdat er in Amsterdam woningnood heerste en zijn vader bij een garage in Sneek een goede baan kon krijgen. Hij groeide op aan de Tweede Oosterkade en vanaf zijn twaalfde jaar in Tinga, met uitzicht op de Geeuw, het schelpenpad naar IJlst en de weilanden. “Ik was in mijn jeugd eigenlijk altijd bezig met sport; turnen, zeilen of als er ijs lag schaatsen, ijszeilen, ijssurfen. Onze buurvrouw op de Oosterkade paste weleens op mij en nam mij dan mee naar het gymlokaal, waar zij gymles gaf ik als jochie van een jaar of vijf à zes dus al heel vroeg met turnen in aanraking kwam. Daar bleek ik wel talent voor te hebben, want op mijn elfde werd ik geselecteerd voor de Nederlandse selectie. Elk weekend naar Papendal. Druk, maar een mooie periode.” Op het voortgezet onderwijs, hij deed de Havo, werd hij beschouwd als een ongeleid projectiel. “Ik was zo dwars als morgen de hele dag en zag het nut van al die theoretische rimram die we daar moesten leren niet in. Op de brugklas na heb ik volgens mij elke klas wel een keer overgedaan. Ik vond het veel leuker om met mijn handen bezig te zijn. Jan Eringa van de Herenmodezaak op de Oosterdijk herkende dat en ik mocht als bijbaantje klusjes voor hem doen.

FRED VAN DER PIJL Hij bracht mij ook in contact met een kennis van hem, Fred van der Pijl, die interieurs ontwierp en maakte voor voornamelijk zakelijke klanten. Fred zocht ‘een rechterhand met hersens’ iemand die na een inwerkperiode zelfstandig voor klanten aan de slag kon. Daar heb ik eerst een tijdje in de werkplaats doorgebracht, maar aangezien ik de meeste basisvaardigheden al in de vingers had, was ik al snel op het kantoor waar ik ook de mogelijkheid kreeg om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Toch ontbrak er wat, de menselijke interactie. Ik wilde verder, leren, beter worden en dat wordt je door feedback van je opdrachtgevers en je mentor. Dat kreeg ik niet of nauwelijks en dan gaat het een ‘kunstje’ worden. Ik ben eigenlijk uit nood op een

gegeven moment voor mezelf begonnen toen ik van Fred te weinig of liever gezegd geen ruimte kreeg om me met mijn aanstaande gezin te bemoeien. Mijn vrouw Ingrid had een moeilijke zwangerschap van onze dochter Isa en lag vanaf de derde maand in ‘het Academisch’ in Groningen ter controle. Fred vond dat het werk te allen tijde op de eerste plaats kwam en had geen begrip voor de situatie.”

WONEN & ZO “De eerste klus was de inrichting van de winkel voor woonaccessoires voor Ingrid. Dat maakte aardig wat los en van het ene op het andere moment zat ik met een stampvolle orderportefeuille. In de tussentijd had ik het zwaar gedateerde en in slechte staat verkerende interieur van ons woonhuis op het hoekje van de Singel en de Korte Pijpsteeg vanaf scratch weer opgebouwd. Ik richtte me met ‘de Bedenkfabriek’ op het bovenste segment van de particuliere markt. Bij Fred van der Pijl had ik commerciële interieurs gedaan. Ik noem het altijd het speelgoed van de ondernemers. Dat was financieel weliswaar interessant, maar gaf weinig voldoening.”

MET LEGO SPELEN “Wat ik doe noem ik zelf altijd spelen met Lego. Je hebt te maken met een bestaand gebouw dat zijn mogelijkheden en beperkingen heeft. Daarnaast hebben de mensen ook een bepaalde smaak en specifieke ideeën. Meestal ga ik eerst zitten, kijken en praten. Wie is de persoon in kwestie. Hoe groot is het gezin, welke levensfase zit het in, wat doen ze voor werk (moet er een kantoor aan huis komen?). Al die gegevens beschouw ik als Lego-blokjes. De dagcyclus van een mens is weinig gevarieerd. Daarnaast zit er in elk gebouw een bepaalde logica dat je mogelijkheden geeft, maar ook beperkingen. Daarmee zijn de ‘basic needs’ en de indeling van de ruimte grotendeels al bepaald.” In de tussentijd draait mijn ‘black box’ op volle toeren – ontwerp, ergonomie, stijlen, inrichting etc. Ik zet uiteindelijk de basis neer, maar de aankleding (verzamelingen, kunst, wel of geen bloemen etc.) is voor de opdrachtgever zelf, want daarmee breng je persoonlijkheid in je huis. Mensen komen er vaak na verloop van tijd pas achter dat je dingen op een hele slimme manier voor ze hebt aangepakt en dat stukje

voldoening geeft een kick, daar doe je het voor.

CRISIS Tijdens de crisis heb ik het behoorlijk voor mijn kiezen gehad. Op de luxe dingen wordt het eerst bespaard, en het interieur is dan de sluitpost. Heb ik overigens altijd heel vreemd gevonden. 95 % van het budget gaat meestal op aan een zo mooi mogelijke buitenkant van het huis, maar je leeft toch ín een huis en dat wil je zo lekker en comfortabel mogelijk doen. Als je begint te redeneren vanuit de binnenkant, dan kun je de buitenmuren beschouwen als een luxe stuk pakpapier waarmee je je interieur inpakt. Dan krijg je veel meer eenheid; binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over. De grote architecten als Gehry, Koolhaas. Lloyd Wright, Corbusier, Van der Rohe, Rietveld, Pei, Berlage en Gaudi zijn eigenlijk net zo beroemd vanwege de buitenkant van hun spraakmakende gebouwen als ook hun interieurs, die het geheel tot een fantastische combi maken.” In 2007 kwam alles tegelijk; de financiële crisis die er materieel inhakte, maar ook op het persoonlijke vlak. Van de ene op de andere dag was mijn vrouw vertrokken met de twee kinderen. En dat vond ik veel belangrijker dan de centen. Ik heb op dat moment mijn werk laten vallen omdat ik al mijn tijd nodig had om dat op te lossen. Het was ook een ‘trigger’ voor een andere kijk op het leven. Ik kwam tot het besef dat ik werd geleefd door de maatschappij, het gaat bij iedereen vooral om bezit, materialisme overvleugelde alles. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb mezelf in die periode opnieuw uitgevonden. Maar wat ik je nu in vier minuten vertel, heeft in de praktijk meer dan twee jaar in beslag genomen.”

LEVENSVRAGEN HET LEVEN: 10 Is fantastisch mooi

PERSOONLIJKE RIJKDOM: 10 Dat zit in jezelf. Je bent zo rijk, mooi, lief, als je je voelt.

WERK: 9 Ik heb het mooiste vak ter wereld. Ik maak uit niets iets. Kost wel veel tijd.

LIEFDE: 9 Dat is de basis waar de hele wereld op draait. Maar dat houdt ook in dat je elkaar, wanneer nodig, los moet kunnen laten. Wederzijds respect heel belangrijk.

VRIENDEN: 10 Vind ik heel belangrijk, maar veel echte hartsvrienden heb ik niet. Elkaar respecteren en loslaten vind ik hierbij heel belangrijk.

TOEKOMST: NVT Leef meer bij de dag. Denk niet tot nauwelijks na over hoe het over 20 jaar is.

TEVREDENHEID MET JEZELF: 9 De periode dat ik helemaal teruggeworpen was op mezelf, is hierin heel belangrijk geweest. Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden, achteraf ben ik daar completer uitgekomen.

CULTUUR: NVT Cultuur is dynamisch. Er zitten twee kanten aan. Het heeft aan de ene kant hele mooie dingen voortgebracht, die je overigens wel in hun tijdsbeeld moet zien, maar aan de andere kant ook afschuwelijke dingen.

MAATSCHAPPIJ: 6 “Mijn competenties, de dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben, kwamen weer op de eerste plaats. In datzelfde jaar hing mijn dochter Isa aan de telefoon. Ze wilde graag weer bij mij wonen. Je moet op dat moment het welzijn van alle betrokkenen naast elkaar leggen en daar een modus in vinden en dat is haast een 24-uurs taak. Ik durf wel te zeggen dat ik door het voorgaande een completer mens ben geworden. En ook beter in mijn werk.

Normen en waarden zijn aan het vervagen. Dat vind ik kwalijk. De wereld zou een stuk mooier worden als mensen elkaar met wat meer wederzijds respect en acceptatie zouden behandelen.

WAT MAAKT JE GELUKKIG: 8 Als iemand goed in zijn vel zit. Mens moet mens kunnen zijn.


Bedankt! Voor het totale bedrag van € 25.000,voor Charity4Brains

Alle deelnemers aan Sneek op ‘e Strun en alle bedrijven die hebben deelgenomen aan Sneek op ‘e Strun en het Slimste bedrijf van Sneek Sudwest Fryslân: • AB Vakwerk • Accent Automatisering • Arriva • Autoland van den Brug • Bentacera B.V. • Boomsma Shipping • Bright Spark • Cnossen Infra • Restaurant Daaldersplaats • Data v/d Meulen Alles voor Kantoor • Uitvaartverzorging J.AE. de Boer & Zn. • De Haas IJlst

• Diamond Sound • Dotinga Tuinen • Eringa Mannenmode • Foox/Bergsma • Groot Sneek • Hema • Kraan Tandheelkunde • Klabou Advocaten • Lampe Technical Textiles • Makelaardij Hoekstra • MiXL • Morekop Communicatie • Nordwin College • De Wit & Dijkstra Notarissen

• Okkinga Communicatie • Venema Food Sneek • Poiesz Advocaten • Poiesz Supermarkten • Praktijk Pronk • Sijtsma Antiek • Stichting Hjoed • SWIT Vastgoed B.V. • Trustus Capital Management • Verkooijen & Beima • CJL Wagenaar BV Sterk in elk bouwwerk


25

Patrick Matitawaer

GAAT ER NU HELEMAAL VOOR Het leven van de 27-jarige Patrick Matitawaer uit Sneek is veranderd sinds hij op 31 maart als eerstejaars student aan de horecaopleiding voor zelfstandig werkend kok algeheel winnaar werd van de FC Bokaal, een wedstrijd georganiseerd door het Friesland College voor 172 beginnende horecatalenten uit het hele land. Zag je tot voor een paar maanden geleden een niet al te grote, in kokstenue gestoken indo zich bij het Vaticaan aan het Grootzand in Sneek zo geruisloos mogelijk van A naar B bewegen, dan kon je er donder op zeggen dat het onze hoofdpersoon in kwestie was; overigens al vanaf zijn negentiende een vaste waarde in het team van uitbater Sjoerd Schot. Tegenwoordig twinkelen er lichtjes in zijn ogen en praat hij vol enthousiasme over het koksvak. Hoe een virtuele aai over iemands bol, het gebrek aan zelfvertrouwen en een overontwikkelde bescheidenheid volledig kan omdraaien in geloof in zichzelf, een gepassioneerde houding en zelfs dromen over de toekomst. Een gesprek met deze sympathieke kok.

DRIEKWART INDO Hij mag dan 27 jaar geleden in Sneek zijn geboren, qua cultuur heeft hij erg veel van Indonesië meegekregen. Zijn vader Jeffrey is in Bandung geboren en kwam op zijn 17e naar Nederland. Zijn moeder Ellie is voor vijftig procent Indonesisch, haar vader kwam net als Jeffrey van Java. Dat maakt Patrick en zijn twee jaar jongere broertje Randy voor driekwart Indo. Zijn ouders wonen in de, hoe kan het anders, Noorderhoek. “Ja in de Noorderhoek woont een heel nest Matitawaers. Mijn Opa en Oma hadden elf kinderen en die zijn allemaal in de Noorderhoek blijven wonen. Wij woonden in de Furmerusstraat en ik ging uiteraard naar de Johannes Postschool en daarna naar het Bogerman. Daar deed ik VMBO GT, zeg maar de vroegere Mavo. Daarna ben ik begonnen aan de opleiding onderwijsassistent bij ROC Friese Poort, maar ik had eigenlijk vanaf het begin al door dat dat helemaal niets voor mij was”.

KOKSOPLEIDING “Ieder kind binnen een Indonesisch gezin zal het bevestigen, je leert daar, al is het tegen wil en dank, koken, doordat je er met je haren bij wordt gesleept. Balletjes draaien, satés op de prikkers steken, later krijg je ook te maken met de kruiden van de Indische keuken. Maar helpen moet je. Mijn moeder vertelt weleens over de periode dat ze net met mijn vader was getrouwd. Ze kon voor geen meter koken, zelfs geen ei bakken. Maar ze werd er door oma en opa bijgesleept en is nu de beste ‘kokkie’ in de familie. Ik laat haar mijn recepten ook altijd proeven en ze heeft zo’n fijn ontwikkelde reukzin en smaak, dat ze meteen kan vertellen of er nog wat Ketoembar, Sereh, Djawa of een ander Indonesisch kruid bij moet. Maar ik heb aan de hele familie een heel kritisch forum als het om koken gaat, haha. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben dus vorig jaar begonnen aan de horecaopleiding voor zelfstandig werkend kok”.

smaak en de originaliteit. Bij de prijsuitreiking werd ik samen met ene Michael van der Bent, een jongen die in een ‘sterrentent’ werkt, gedeeld eerste. Er werd mij gevraagd om nog even langer te blijven; voor de foto dacht ik. Tot ik door collega-studenten naar voren werd geduwd toen de over-all winnaar werd genoemd. Ze spraken mijn naam zo vreemd uit, dat ik niet in de gaten had dat ze mij bedoelden. Dit was ook wel het laatste dat ik had verwacht, zeker met een voorgerecht, terwijl andere studenten wel vier uur hadden staan te koken aan een hoofdgerecht”.

ENGELAND Daar ontmoette ik ook Sophie, de dochter van Sjoerd en Mirjam en er groeide iets moois. Sinds twee jaar hebben we een relatie. Sophie springt ook vaak bij in de keuken en dat moet ook wel, want op topdagen, wanneer het binnen en buiten vol zit, hebben we een keukenbrigade van vijf ‘man’ en die moet er dan hard aan trekken.”.

VATICAAN “Ik kwam bij ’t Vaticaan terecht toen mijn broertje het door de badmintonsport te druk kreeg voor zijn bijbaantje als afwasser. Dat heb ik toen van hem overgenomen. Werken bij ’t Vaticaan was de grootste cultuurshock die ik ooit heb meegemaakt. Ik was zelf een bescheiden en verlegen persoon en kreeg van de ene op de andere dag met patron Sjoerd Schot te maken. Die praat zonder adem te halen en met de snelheid van een Kalasjnikov. Pfjoeee, dat was vooral in het begin heftig. Na een poosje vroeg de toenmalige chef-kok Renee Leenes of ik bij de keukenbrigade wilde. Ik werd medeverantwoordelijk voor de koude kant, dat wil zeggen voorgerechten en salades. In de loop der jaren kwamen er steeds meer dingen bij.”

DE FC BOKAAL Het Friesland College in Leeuwarden organiseert jaarlijks een landelijke wedstrijd voor beginnend horecatalent. “Ik dacht toen in een gekke bui: ik ga meedoen. Nooit geschoten is altijd mis. De opdracht in de Koude Klasse Voorgerechten was om een ‘out-of-the-box’ voorgerecht te maken. We mochten dat in ons bedrijf zelf klaar maken en het inleveren voor de wedstrijd. Na enig nadenken kwam ik op een origineel voorgerecht: koude Nasi Goreng met Atjar in een heel nieuw jasje”. “Het gerecht werd door de jury als heel goed beoordeeld. Dat waren ze nog nooit tegengekomen en ze waren enthousiast over de

“Dat betekent dat ik Nederland in oktober mag vertegenwoordigen in de internationale versie van deze wedstrijd. Daar komen een kleine duizend studenten van horecaopleidingen uit heel Europa om in een karrevracht categorieën mee te dingen naar de prijzen. Ik ben daar een paar dagen aan het koken, zowel individueel als in een gemengd internationaal team. Ontzettend spannend en leerzaam en wie weet……”

HEEFT DIE PRIJS JE VERANDERD? “Zeker weten. Het is voor mij een stuk erkenning dat ik goed bezig ben en een enorme ‘boost’ voor mijn zelfvertrouwen. Het is ook een ‘trigger’ geweest om verder te denken dan de dag van vandaag. Ik ben nu een spons, die alles wat er over smaak, geur, kruiden etc. te weten valt opzuigt. Ik bekijk erg veel documentaires op kookgebied, probeer zelf dingen uit en bedenk nieuwe combinaties. En stiekem droom ik van een eigen zaak met Sophie, niet te groot, maar wel met hele fijne en bijzondere gerechten op de kaart. Ja, je kunt wel zeggen dat ik nu helemaal los ben”.


Volop in training? Het begint met goede schoenen!

Uw hoofdzaak,onze Kopzorg!

Volop in training? Het begint met goede schoenen!

B

Kleinzand 30, 8601 BH Sneek T 0515 - 424 712 info@salonboucle.nl

www.salonboucle.nl WIJ B ESTA 10 ja AN ar!

EAUTY CENTRE • Kapsalon

(dames/heren/kinderen)

• Schoonheidssalon • Pedicure • Zonnecabine • Infraroodcabine • Visagiste

• Massage • Kinder Make-Up Feestjes • Workshops • Cadeaubonnen

Tweedehands dameskledingwinkel Singel 4 - 8601 AJ Sneek Tel. 06-11340878 email: info@2ndtrendy.nl

VOOR UW COMPLETE UITERLIJKE VERZORGING

Kleinzand 5 - Sneek

Tel.nr.: 0515 - 413352

Bekijk ook eens onze webshop en facebook voor meer product informatie.

www.hairaffair.nl

www.2ndtrendy.nl


27

• LIFESTYLE

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

Op deze LIFESTYLE pagina geven drie Sneker specialisten iedere maand hun kijk op de laatste trends op het gebied van beauty&welness, interieur en wijn&spijs...

EX

interieur

beauty&welness ME TIME! Werk, huishouden, sociale contacten: er is altijd wat te doen of af te vinken van ‘to do lijstjes’ welke maar niet lijken te krimpen. Niet gek dat we steeds sneller overprikkeld of zelfs overspannen raken. Het woord mijmeren, of ‘me time’ is mijns inziens onderschat en uitermate belangrijk. Dat er een balans ontbreekt qua in- en ontspanning zie ik vaak in de salon. Na een ontspannen behandeling voelen mensen zich vaak weer helemaal opgeladen en blij. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.

Evelyne Bok Eigenaar Evelyne Ontwerp

Tuin

Balans & innerlijke verzorging is net zo belangrijk als uiterlijke verzorging. Stel daarom eens de kritische vraag aan jezelf: ‘wanneer heb jij iets ontspannend gedaan?’

Magda Scheltema Eigenaar Maggie’s Beauty & Spray-tan Salon

Was dat Yoga? Wandelen? Of misschien juist sporten, of een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste? Hoe dan ook: wees net zo lief voor jezelf als dat we vaak voor geliefden om ons heen zijn.

De tuin als verlengstuk van je woning: De stijl en sfeer die je binnenshuis hebt gecreëerd zet je door in de tuin. Kleuren, materialen en patronen sluiten op elkaar aan en meubels vormen een harmonieuze eenheid.

De tuin wordt gebruikt als extra kamer, daardoor kun je vaker, langer en luxer in de tuin vertoeven. Zittend op een loungeset met een stel vrienden en onder het genot van een hapje en drankje, de tuin wordt een luxe pronkstuk.

TUINTREND 1

Natuurlijke nonchalance

Probeer eens per week - of als dat te fanatiek is - eens per maand ‘Me Time’ in te lassen.

wijn&spijs HET ONDERGESCHOVEN KINDJE... Lieve mensen, Ik wil het graag met u over een ondergeschoven kindje hebben…de dessertwijn. Dessertwijn, wellicht beter bekend als de “nekslag” van het wijnarrangement. Hoewel het gros van de mensen gruwelt bij de gedachte aan een zoete witte wijn, kan het zo ongelooflijk veel toevoegen aan een het gerecht. Daar gaat het immers om, bij een wijn-spijs combinatie met een dessert zoek je naar een toevoeging. Iets dat nog mist in het gerecht. Dessertwijn wordt over het algemeen beschouwd als een zoete wijn, licht of donker, met een lange rijping, de “edele rotting” genaamd. Laten we die 2 woorden vanaf nu in het Frans uitspreken, want dat klinkt een stuk beter… ’Pourriture Noble’! Het is lariekoek dat een dessertwijn persé een zoete wijn moet zijn. Een dessertwijn is puur een wijn-spijs combinatie bij een dessert. Dat kan ook een PSV (Port, Sherry, Vermouth), een mousserende wijn of een stille wijn zijn. “Eten en drinken zijn basisbehoeften, laten we er dan maar het beste van maken”

Geniet

wordt extra kamer

ervan !!

Hanno Schüller,

Creëer een huiselijke sfeer met pastel kussens en meerdere tafeltjes

De tuin waar gezelligheid bovenaan staat, het is een sociale plek, een verblijfsruimte, waarin de beplanting ondergeschikt is. Het gaat hierbij vooral om de ruimte speels in te richten, met trendy tuinproducten, de tuin is hier duidelijk een onderdeel van het huis en een ontmoetingsplek voor iedereen. Er worden gezellige hoekjes gecreëerd met vooral veel ronde, organische en cirkelvormen als teken van samenhang. Met verrassende materiaalkeuzes zoals gevlochten manden, gerecycled plastic, rubber en riet. In de aankleding vinden we natuurlijke afbeeldingen zoals insecten, bloemen en planten terug. Het kleurgebruik in deze tuin is wit en groen, daarnaast pastel kleuren zoals roze en mint aangevuld met terracottaoranje en koper.

TUINTREND 2

Het lijnenparadijs In het lijnenparadijs wordt gespeeld met geometrische vormen en verhoudingen. Bijvoorbeeld door planten in grote, ronde potten op een hoekig terras te zetten. Het lijnenspel dat ontstaat valt extra op door de open vormgeving en het nadrukkelijk gebruik van zwart en wit. Rust en focus binnen deze optische wirwar worden gecreëerd door primaire accentkleuren zoals geel, kobaltblauw, groen en rood. Om het geheel te verzachten en vriendelijk te houden, wordt grijs en natuurlijk bruin gebruikt, vaak in de vorm van hout. De gebruikte materialen zijn glad en functioneel zoals metaal en kunststof. Betontegels en natuursteen wordt veelal toegepast op de grond. Om het geheel niet te strak te laten overkomen worden natuurlijke

Sfeer op tafel in pasteltinten met terracotta schaal.


Cool en prettig de zomer door? Wij

n

hebbe

ele

ssion

profe

ning

nditio

airco

laties

instal

Vakinstallateur

!

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

Adv. Sikma airco 260 x 94 mm.indd 1

24-07-2014 10:44:19

Erica Boers

Scharnestraat 17 - 8601 BB Sneek 0515 – 415254 - 06 – 43130940 cafedebakkersdochter@home.nl www.debakkersdochter.nl

H&M Houtbewerkingsmachines

Edisonstraat 17 - 8606 JH Sneek

www.verfvanderfeer.nl

Snekerpan Skûtsje

Koperslagersstraat 6-12, 8601 WL SNEEK

H&M Service en Onderhoud BV NIEUW - GEBRUIKT - ONDERHOUD - KEURING - CERTIFICATIE

H&M Houtbewerkingssystemen BV ONTWIKKELING EN BOUW IN EIGEN BEHEER VAN : AUTOMATISCHE AANSLAGEN EN COMPUTERGESTUURDE ZAAGSYSTEMEN SPECIALE MACHINES VOOR DE PRODUCTIE VAN HOUTSKELETBOUWELEMENTEN

Oud kerkhof 6 8601 EE Sneek

0515-413372

DIVERSE SPECIALE MACHINES VOOR DE HOUTVERWERKENDE INDUSTRIE

€ 39,95

tel: 0515-429272 fax: 0515-424216 e-mail: info@h-m.nl Internet: www.h-m.nl

Eens moeten we afscheid nemen van een dierbare. Daarbij kunnen wij u ter zijde staan. Dat doen we al meer dan 90 jaar.

Tel. 0515 - 428 700 www.crematoriumsneek.nl

Harinxmalaan 1, Sneek Spoedlijn 0515 - 411 000 Tel. 0515 - 416 114 www.deboeruitvaart.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2016 • Data SKS en IKS

kampioenschap • Alle IFKS skûtsjes uit de GrootSneek regio • Sneker Pan is 'hongerig' en Teake Klaas vd Meulen vol vertrouwen • Voorzitter Stichting Sneker Pan Pier Damstra wil skûtsje dichter bij de Snekers brengen • IFKS-preses Sicko Heldoorn maakt van veiligheid een speerpunt

FOTO: MARTIN DE JONG


30

NUMMER 06 • 2016

De Sneker Pan Hongerig naar succes Snekers zijn een verwend volkje. Als we het aantal horecagelegenheden over het totaal aantal bewoners bekijken, staan we landelijk in de bovenste regionen. We hadden tot vorig jaar twee Topklassers, een landskampioen in de eredivisie Volleybal en niet te vergeten een skûtsje dat sinds 1945 al 10 maal de SKS-competitie heeft gewonnen. Alleen Grouw en Heerenveen gaan daar met respectievelijk 11 en 17 overwinningen overheen. Gaan we kijken naar hetzelfde statistiekje sinds het aantreden van de inmiddels 58-jarige Douwe Visser als schipper van de Sneker Pan, dan steekt hij er met kop en schouders bovenuit. Achtmaal kreeg hij de Lauwerenkrans om zijn schouders, de laatste keer in 2013. FOTO: KLIKENCO - RICHARD DE JONGE

En dat schept verwachtingen. Sinds 1995, het jaar dat hij voor de eerste keer kampioen werd met de Sneker Pan heeft hij dat tot zevenmaal toe waar kunnen maken. In 2014 moest hij de hoogste eer aan Douwe Visser van Grou laten door slechte resultaten in Grou en de Veenhoop en seizoen 2015 is er een om maar beter zo snel mogelijk te vergeten. Douwe en het nieuwe zeil konden niet aan elkaar wennen. In 2016 staat er een nieuw grootzeil op de Sneker Pan en gezien de eerste resultaten tijdens dit seizoen, doet Douwe weer mee om de prijzen. Of dat daadwerkelijk uit zal komen en zo, ja welke kleur het dan wordt, is afhankelijk van een groot aantal factoren: hoe is de bemanning op elkaar ingespeeld, scherpte bij het starten, gelukjes of juist pech, protesten. Maar Douwe

en zijn bemanning zijn er klaar voor. “Het schip doet weer wat ik wil”, aldus Douwe Visser.

SKÛTSJE-CARRIÈRE Op zijn vijftiende werd hij niet alleen matroos bij zijn vader maar ook ranjajongen aan boord van ‘Ome Jan’ van Akker. Via het zwaard en de peilstok werd hij uiteindelijk de man aan de grootschoot. In 1989 werd hij gevraagd schipper te worden op de Sneker Pan. Het schip werd verlengd bij Sijperda in Osingahuizen en het jaar erop eindigde ‘de Panne’ als derde. In 1995 begon de victorie. Douwe Visser werd voor de eerste keer kampioen. “Dat was ook het meest emotionele kampioenschap van alle acht keer dat we de kampioenswimpel in de mast van de Panne

mochten hijsen, alle puzzelstukjes vielen in elkaar”. Een zware dip in de motivatie werd in een intensief traject met communicatiespecialist Kris Heynis via diepgaande zelfreflectie omgebogen tot Douwe 2.0 Douwe had weer lol in het zeilen, eiste veel van zijn bemanning en doet dat nog steeds, maar ook van zichzelf. De winnaarsmentaliteit kreeg weer de overhand. En dat vertaalde zich in nog eens zeven kampioenschappen. Zowel Douwe Visser als zijn bemanningsleden zijn hongerig. Hongerig naar meer successen.

De Sneker Pan Schipper Douwe Jzn. Visser Eigenaar Stichting De Sneker Pan Bouwjaar 1913 Werf Roorda, de Piip, Drachten Zeilteken waterpoort Kleur groen www.desnekerpan.nl

Klaas van der Meulen gaat voor een mooie plaats in linkerrijtje FOTO: KLIKENCO - RICHARD DE JONGE

Teake Klaas van der Meulen is de eerste schipper van een nieuwe generatie Van der Meulens op het skûtsje van Woudsend. In 2013 stapte hij achter het helmhout als opvolger van ‘omke Ype’ en zeilde volledig onbevangen mee. Dat hij schippersbloed in de aderen had bewezen de goede resultaten in Eernewoude, Stavoren en Lemmer. Daar stonden echter te veel wedstrijden tegenover dat de ‘Klaas van der Meulen’ in de staart van het klassement was te vinden. Een twaalfde plaats was het eindresultaat dat jaar. In 2014 zeilde Teake Klaas een beheerste serie met regelmatig top-acht klasseringen en eindigde hij een plaatsje hoger in het klassement. En tijdens het wedstrijdseizoen 2015 gingen de harten van veel Woudsenders wat sneller kloppen. Zonder overigens een dagzege op zijn naam te brengen, werd Woudsend vijfde in het algemeen klassement, zelfs nog een plaatsje voor de Sneker Pan. Alhoewel er vier wedstrijden ten gevolge van de weersomstandigheden werden afgelast lijkt de 36-jarige Woudsender, zoon van tweevoudig SKSkampioen Teake van der Meulen, het skûtsje

‘in zijn vingers’ te krijgen. Wat kunnen we in 2016 verwachten? “We zijn druk bezig met trainingen en hebben een fanatieke ploeg aan boord. Ik weet dat het skûtsje het kan. Het is een Piipster van de werf Roorda uit Drachten en is onder oom Keimpe van der Meulen eenmaal SKS-kampioen geweest (1985) en mijn vader Teake werd dat tweemaal (1989 en 1991). Het is een prachtig uitgebalanceerd schip dat met licht tot middel weer stuurt als een klein bootje, maar bij wat hardere wind pas helemaal tot zijn recht komt. Tenminste

dat vinden de bemanning en ik. Het duurt even voordat het op snelheid ligt, maar dan ‘treint’ de ‘Klaas van der Meulen’ als geen ander skûtsje”. “Van ons mag het dit seizoen dus wel een beetje doorwaaien. We denken dat we het schip qua techniek en trim nu redelijk in de hand hebben en het komt dit jaar dus aan op tactiek en ook dat is een kwestie van jaren, van fouten maken en je dat zelf ook gunnen. Daar staan dan ook weer momenten tegenover dat het wel zo uitpakt als je hebt ingeschat. En hopelijk worden die steeds veelvuldiger. Bekeken varen, goed starten, zo weinig mogelijk fouten maken en niet tegen protesten aanlopen. Dat is onze tactiek voor 2016 en dan moet er toch zeker een mooie plaats in het linker rijtje inzitten.

PODIUMPLAATS Daar droom je stiekem van maar laten we

realistisch blijven en ons eerst maar eens richten op dat linker rijtje en daar ons stinkende best voor doen. We hebben er in ieder geval zin in.

Klaas van der Meulen Schipper Teake Klaas van der Meulen Eigenaar St. Skûtsje Klaas van der Meulen Bouwjaar 1911 Werf Roorda, de Piip, Drachten Tonnage 45 Zeilteken W www.deklaasvandermeulen.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2016

31

Pier Damstra wil Sneker Pan nog dichter bij de Snekers brengen Pier Damstra is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van Stichting de Sneker Pan. Damstra volgde Cor Reijenga op, die maar liefst 27 jaar in het bestuur zat, waarvan 15 jaar als voorzitter. Aan de vooravond van een nieuw SKS-seizoen ontmoet GrootSneek de kersverse preses op de eerste Open Dag van Stichting de Sneker Pan. Uiteraard proberen Damstra cs op deze dag nieuwe donateurs te winnen voor de Sneker Pan. Momenteel telt de stichting een kleine 600 donateurs en dat moeten er 1000 worden is het streven van Damstra cs. Omdat de eerste kennismakingsmiddag een groot succes bleek, komt er volgend jaar een vervolg. “Wij willen het skûtsje nog wat dichterbij de Snekers proberen te krijgen en de Snekers dichterbij het skûtsje! Wij brengen aan het eind van het jaar altijd de kwitanties aan onze donateurs rond in Sneek. Dan komen wij door straten waar wij geen rekening af hoeven te geven en dat was voor ons een vaag signaal om daar iets aan te doen, maar we wilden ook de donateurs de kans geven de bemanning te leren kennen. Vandaar ook de naam Meet & Greet.”

“Er is in de loop der jaren veel traditie van boord verdwenen, zoals de jongens die opgegroeid zijn met de SKS, die vanaf jonge leeftijd de vakantie vierden door 14 dagen mee met gaan met de SKS-vloot. We hebben daar wedstrijdzeilers voor terug gekregen. Als bestuur hebben wij ons hier niet in gemengd, we communiceren wel met Douwe maar hij heeft ons volledige vertrouwen. De schipper bepaalt welk team hij aan boord wil hebben. Die wisseling van bemanning staat los van mijn positie als nieuwe voorzitter. Het is een uitdaging om met deze nieuwe groep succes te behalen. Dat we de eerste serieuze wedstrijd, die van Lemmer Ahoy, wonnen was een geweldige opsteker, de bemanning was er zeer op gebrand om te winnen. Dat geeft vertrouwen.”

Pier Damstra is overigens geen nieuweling in het bestuur van Stichting de Sneker Pan, hij was al secretaris, en ook is hij geen vreemde eend in de skûtsjesilersbijt. Ooit was Damstra opstapper op een IFKS-skûtsje van Koudum en bekleedde hij de functie van penningmeester bij die andere skûtsjesilers-organisatie. Nu wacht hem de taak om leiding te geven aan het bestuur, dat als belangrijkste doelstelling heeft ‘er voor te zorgen dat de Sneker Pan tot in lengte van dagen blijft doorvaren’.

BETROKKENHEID Niet alleen met de ‘Meet & Greet’ (is daar geen mooie Friese of Sneker uitdrukking voor?) willen Pier Damstra en de overige bestuursleden van Stichting de Sneker Pan voor meer betrokkenheid bij het skûtsje en zijn bemanning zorgen. Samen met Richard de Jonge, Hetty Groninger, Willem Covers en Tjalling Wiersma heeft de ambitieuze voorzitter nog wel een aantal ideeën.

VERNIEUWING In vergelijking met vorig jaar is er behoorlijk vernieuwd op de Sneker Pan, zowel in materieel als in bemanning. Een zesde plekje en dus geen podiumplaats, dat waren de Snekers met achtvoudig kampioensschipper Douwe Jzn Visser niet meer gewend. Daarom deze vernieuwingen misschien? “Ik vind dat het in materieel opzicht nog wel meevalt, het gaat alleen om een nieuw grootzeil. We hadden een prima grootzeil, maar het paste niet bij de Sneker Pan. We hebben het verkocht aan het nieuwe skûtsje van Gaastmeer en die zijn er blij mee. We hebben nu een nieuw zeil, waar de schipper erg blij mee is, of zo als hij het zegt ‘ik kan met dit nieuwe tuig communiceren’. We zijn vorig jaar van zeilmaker overgestapt. Dat is een gewenningsproces en er zaten in het zeil een paar puntjes die moeilijk te analyseren zijn en daarnaast heeft het ook te maken met een stukje scherpte. We hebben nu opnieuw een zeil van dezelfde zeilmaker omdat wij daar een absoluut vertrouwen in hebben.” “De huidige bemanning is in vergelijking met die van vorig jaar

FOTO: KLIKENCO - RICHARD DE JONGE

drastisch veranderd. Twee bemanningsleden zijn van boord gezet, omdat ze zich niet aan de afspraken hielden, een bemanningslid kon zijn school niet langer combineren met het zeilen, er heeft er eentje zijn andere hobby laten prevaleren, eentje is gestopt en er zijn er die hun maatschappelijke carrière voorrang hebben gegeven, zoals in het geval van Henjo Zwering, die al vijftien jaar aan boord was. Henjo is kapitein van zeesleper “De Holland” geworden. Prachtig. Dat mensen een keuze gemaakt heb-

ben om niet meer mee te zeilen, is best te begrijpen. Het is een heel intensieve aangelegenheid. Je bent elke zondag vanaf eind februari al om negen uur weg om te zeilen. Om drie uur kom je dan terug in ‘het hok’ voor het nagesprek, je bent de hele zondag dus niet thuis en veel bemanningsleden zijn dinsdagavond ook nog eens met het onderhoud van het skûtsje bezig. Je doet een behoorlijk beroep op iemand en dat moet matchen met je partner, je kinderen en noem maar op.”

“We hoeven niet alles in één jaar te doen, maar we hebben er al eens over nagedacht om op de laatste dag van het skûtsjesilen een ‘Sneker Pan Promo Team’ op het Starteiland neer te zetten. Verder zijn we samen met de gemeente, de KWS, Sneek Promotion en de SKS bezig om dit jaar de huldiging van de kampioen op een meer voor het publiek toegankelijke manier te doen. We proberen op de laatste wedstrijddag weer een sleep te krijgen, voor het Starteiland langs. En vrij snel na de wedstrijd, op een groot ponton voor de wal samen met de SKS en betrokken partijen een huldiging te organiseren zodat het publiek er bij betrokken is. Je krijgt het skûtsjesilen in het algemeen dan weer iets dichter bij het publiek en de Snekers in het bijzonder! Verder is onze site gemoderniseerd en gaat Peter van Egmond sfeerverslagen voor ons schrijven. Die komen op onze Facebook-pagina, die van ‘Sneek su het ut weest’ en de website van GrootSneek.nl te staan.”


Keizersmantel 433, 8607 GJ Sneek 0515 558 248

Jachtwerf Joh.van der Meulen Specialist in ronde- en platbodemjachten • Nieuwbouw • Restauratie • Reparatie • Zwaarden en roeren • Gebruikte schepen • Grote hellingcapaciteit, binnen en buiten Selfhelpweg 11-13, industrieterrein de Woudvaart 8607 AB Sneek Telefoon 0515-413078 • www.johvdmeulen.nl

Mitra Sneek Normandiaplein 4 8603CS Sneek 0515-432141

Mitra Grou Stationsweg 38E 9001EH Grou 0566-620125

Altijd op zoek naar schonere brandstoffen, met betere prestaties

Veenema Olie, Chemie en Energie Druk, druk, druk? Waar haal je toch de energie vandaan? Bij Veenema in Sneek natuurlijk. Als 100% familiebedrijf weten we wat erbij komt kijken om de zaak draaiende te houden. Als leverancier van o.a. GTL Diesel (Gas To Liquid) doen we daarom net dat beetje meer. GTL zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en is bovendien niet gevoelig voor bacterievorming. Dus ook voor uw ultra schone brandstof vaart u naar de jongens van Veenema. Raadpleeg onze website voor de verkooppunten.

Non-stop Veenema T (0515) 42 01 51 |

veenemaolie.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2016

33

IFKS-preses Sicko Heldoorn maakt van veiligheid speerpunt Klaas Sikko (Sicko) Heldoorn is sinds 2014 waarnemend burgemeester van de gemeente Dantumadeel. In datzelfde jaar werd de geboren Sneker bij acclamatie benoemd tot voorzitter van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS).

Met de oud-gedeputeerde sociaaldemocraat Sicko Heldoorn, achtereenvolgens burgemeester van de gemeente Opsterland, Assen en sinds twee jaar waarnemend burgervader van Dantumadeel, kreeg de IFKS een krachtig bestuurder op de hoogste post. Sicko praat net zo gemakkelijk Fries als Snekers en Nederlands en heeft veel verstand van nautische zaken en bootjes.

VEILIGHEID

FOTO: MARTIN DE JONG

Een van de speerpunten in het beleid van Heldoorn is de veiligheid. Volgens Heldoorn is veiligheid in de eerste plaats een mentaliteitskwestie, dus de verantwoordelijkheid van de schippers. Maar de IFKS neemt zelf ook maatregelen door als proef een juryboot met de skûtsjes mee te laten varen. Volgens de IFKS-preses gaat daar een 'preventief effect' van uit. In internationale wedstrijden, voornamelijk bij het matchracen is een juryboot gemeengoed. Voordeel is dat er tijdens de wedstrijd, dus ter plaatse, straffen worden uitgedeeld bij een overtreding en er niet achteraf door een jury over gebeurtenissen met getuigen, tegenstrijdige verklaringen etc. hoeft te worden gesteggeld. Met een veelal onbevredigende uitkomst.

FOTO: MARTIN DE JONG

Daarnaast worden de wedstrijden van de B- en de C-klasse gescheiden en wordt er met kandidaat-schippers een soort intakegesprek gevoerd over hun skûtsje-ervaring. Dit alles naar aanleiding van de vele protesten tijdens het seizoen 2015, alsmede het voorval dat een schipper dooravoer na een aanvaring waarbij gewonden waren gevallen. “Je moet niet botsen, maar als goed schipper te allen tijde een aanvaring willen voorkomen” aldus Heldoorn.

OFFICIEEL MINIMUM GEWICHT SKÛTSJES Een andere belangrijke maatregel binnen de IFKS is dat alle skûtsjes een officieel minimumgewicht krijgen. Dit verschilt per schip en wordt vastgesteld via een rekenmodel waarbij de lengte, breedte en holte van het skûtsje worden vastgesteld

en al naar gelang de uitkomst afwijkt van het theoretische gemiddelde van het rekenmodel, wordt het skûtsje meer of minder geballast. Op de romp worden merktekens aangebracht waardoor controleurs vast kunnen stellen of er met het gewicht is ‘gesjoemeld’. Schipper en naval architect Jeroen de Vos is de geestelijke vader van het rekenmodel. Dit, omdat de gewichtsverschillen tussen de skûtsjes erg groot zijn in de IFKS- vloot. Door het gewicht te verdisconteren in meer of minder ballast worden de skûtsjes gelijkwaardig(er) in snelheid en worden de wedstrijden dus eerlijker en spannender. Naar alle waarschijnlijkheid varen de grote en de kleine A-klasse dit jaar al met betreffende merktekens; de B- en de C-klasse volgen in 2017.

Bij het Abbegeaster Skûtsje staat plezier voorop! Het Abbegeaster Skûtsje vaart mee in de A-Klein van de IFKS. Het is zeker een opvallend skûtsje in de IFKS-vloot. We gaan even terug naar 11 april 2009, toen vanuit Parrega het skûtsje ‘De Liefde’ van Lolle Schakel in een ware triomftocht naar het dorpje Abbega werd gevaren. Daar werd de nieuwe naam bekend gemaakt: ‘It Abbegeaster Skûtsje’. Dit jaar doen de Abbegeasters opnieuw mee aan de IFKS-wedstrijden. GrootSneek ging op bezoek bij schipper van het eerste uur Henk Frankena. “Vanaf 2010 zeilen we mee in de IFKS-competitie, eerst twee jaar in de C-klasse en toen zijn we per ongeluk gepromoveerd naar de B; omdat er veel wisselingen waren gingen wij als nummer acht van de C alsnog naar de Bklasse. We vlogen er het jaar daarop meteen weer uit, omdat we met 17.55 meter verreweg het kleinste skûtsje van de B-klasse hadden. De meeste skûtsjes zitten in die grote klassen al snel op 19 of 20 meter. We kwamen toen voor de keuze te staan. Of we moeten verlengen. Of er moet een ander skûtsje komen. Of we gaan naar de kleine-A. Verlengen zou bakken met geld kosten en dat was er niet. Een ander skûtsje was ook geen optie, zodat er maar één mogelijkheid overbleef en dat was zeilen in de A-Klein. Het is een geweldige klasse, waar mensen met een kleine beurs ook in mee kunnen zeilen. In de grote klas-

roef zijn opnieuw geverfd. Om de skûtsjes dichter bij elkaar te brengen is er een formule ingevoerd waarbij elk skûtsje een minimumgewicht moet hebben, afhankelijk van onder meer de lengte en breedte van het skûtsje. Het resultaat voor It Abbegeaster Skûtsje is dat er ruim 500 kg aan extra ballast in het schip moet worden geplaatst. Ik denk dat er dit jaar dan ook volop gestreden wordt en de skûtsjes flink met elkaar zullen concurreren.”

OMSLAAN Henk Frankena wil het liefst niet meer aan het seizoen 2014 herinnerd worden, toen hij twee keer binnen vijf weken met het Abbegeaster Skûtsje om ging. Het zit hem blijkbaar toch nog hoog, want niet wij beginnen over die onfortuinlijke escapades twee jaar gelden, maar de schipper zelf.

FOTO: THOMAS VAER FOTOGRAFIE

sen zijn er skûtsjes bij die er aan het begin van het seizoen weer twee meter ‘tussen geklapt hebben’ of de oren doen je zeer van de nieuwe tuigen, zo klappert het bij de start. Daar kunnen wij nooit tegenop, wij varen met een begrotinkje van vijfduizend euro!” Toch ontkomen de Abbegaasters er niet aan om het skûtsje goed te onderhouden en dat kost nu eenmaal geld. Dit jaar is er groot onderhoud aan de mast geweest.

GROOT ONDERHOUD AAN DE MAST “De hele top van de mast over een lengte van 4 meter is vervangen, kosten € 3500. We hebben de mast ook helemaal kaal gehaald en voorzien van acht laklagen. Ook het schip zelf hebben we afgelopen winter goed onder handen genomen. De romp, het dek en de

Abbegeaster Skûtsje Schipper Henk Frankena Thuishaven Abbega Lengte 17,08 Breedte 3,46 www.itabbegeasterskutsje.nl

“We hebben zo veel zin in het nieuwe seizoen, dat we in feite al weer begonnen zijn met de ‘Slach om Heech’ wedstrijd, waar we in een vloot van 12 skûtsjes een mooie vijfde plaats bezeilden. En vergeet niet dat wij ook veel plezier beleven aan het ploegjezeilen. Voor ons is er meer dan alleen maar de IFKScompetitie!”


34

NUMMER 06 • 2016

IFKS SKÛTSJES SWF Er doen dit jaar maar liefst 15 skûtsjes uit het verspreidingsgebied van GrootSneek meer aan het IFKS kampioenschap. GrootSneek zette de deelnemende skûtsjes op een rijtje. (met medewerking van www.IFKS.frl) Striidber

Schipper: Siebo Zijsling Thuishaven: IJlst Klassering 2015: 9de plaats in A-klasse A-KLASSE

Eelkje II

Schipper: Jeroen de Vos Thuishaven: Heeg Klassering 2015: 12de plaats in A-klasse A-KLASSE

Lytse Lies

Schipper: Tony Brundel Thuishaven: Gaastmeer Klassering 2015: 1ste plaats in A-klasse A-KLASSE

Hoop op Welvaart

Schipper: Rutger Boonstra Thuishaven: Sneek Klassering 2015: Geen A-KLASSE KLEIN

Ut en Thús

Schipper: Floriaan Zwart Thuishaven: Sneek Klassering 2015: 1ste plaats in de B-klasse A-KLASSE

It Abbegeaster Skûtsje

Schipper: Henk Frankena Thuishaven: Abbega Klassering 2015: 7de plaats in A-klasse klein A-KLASSE KLEIN


35

FOTO: MARTIN DE JONG

SKÛTSJEBIJLAGE 2016

Avontuur

Schipper: Age Bandstra Thuishaven: Heeg Klassering 2015: Geen

Zeldenrust

Schipper: Arnold Veenema Thuishaven: Sneek Klassering 2015: 6e in de B-klasse

A-KLASSE KLEIN

Ora et Labora

Schipper: Sietze Broersma Thuishaven: Heeg Klassering 2015: 5de plaats in de C-klasse

B-KLASSE

Twee Gebroeders

Schipper: Jan Overwijk Thuishaven: Top & Twel Klassering 2015: 6de plaats in de C-klasse

B-KLASSE

Dageraad

Schipper: Rein Wiebe Leenstra Thuishaven: Gaastmeer Klassering 2015: Geen C-KLASSE

B-KLASSE

Ale

Schipper: Ron Syperda Thuishaven: Heeg Klassering 2015: 14de in de B-klasse C-KLASSE

Gerrit Ynze

Schipper: Ulbe Zwaga Thuishaven: Koufurderrige Klassering 2015: 11de plaats in B-klasse B-KLASSE

Verwisseling

Schipper: Bas Krom Thuishaven: Yndyk Klassering 2015: 10de in de B-klasse B-KLASSE

Gerrit de Vries

Schipper: Gerrit de Vries Thuishaven: Sneek Klassering 2015: 9de in de C-klasse C-KLASSE


T 06 45 33 67 76 • E info@whytrans.nl

e w t t e e k r . s y r F t ‘ p o s ú h T Aannemersbedrijf Zijsling en Zonen B.V.

WIJ WENSEN ALLE SKS EN IFKS BOTEN VEEL SUCCES! Prins Hendrikkade 58 8601 CB Sneek - 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 8608 AA Sneek - 0515 - 413096 info@profilerodenburg.nl

Van der Meulen Woudsend bv www.vandermeulenwoudsend.nl

Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

www.meermast.nl * info@meermast.nl Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2016

37

AGENDA SKÛTSJESILEN 2016

#SKS2016

WEDSTRIJDDATA SKS 2016

DEELNEMENDE SKÛTSJES SKS

DATUM

SKÛTSJE

BJ SCHIPPER

PLAATS

Eildert Sietez Twee Gebroeders D’Halve Maen Twee Gebroeders Doarp Grou Gerben van Manen It Doarp Huzum Oeral Thús Twee Gebroeders Rienk Ulbesz Lemster Skûtsje De Sneker Pan Súdwesthoek Klaas van der Meulen

1910 1913 1912 1913 1909 1915 1925 1923 1914 1914 1930 1913 1923 1911

Akkrum Drachten Drachten Earnewâld Grou Heerenveen Huizum Joure Langweer Leeuwarden Lemmer Sneek Stavoren Woudsend

PLAATS LOCATIE

Zaterdag 30-07-2016 Grou Bij de Tijne Maaandag 01-08-2016 De Veenhoop Bij Iesicht Dinsdag 02-08-2016 Earnewâld Bij het Sânemar Woensdag 03-08-2016 Terherne Vanaf de pier Donderdag 04-08-2016 Langweer Vanaf het strand van het dorp Vrijdag 05-08-2016 Elahuizen Langs de oever voor het dorp Zaterdag 06-08-2016 Stavoren Vanaf de IJsselmeerdijk Maandag 08-08-2016 Woudsend Vanaf de Indyk Dinsdag 09-08-2016 Geen wedstrijd of inhaalwedstrijd Woensdag 10-08-2016 Lemmer Vanaf de pier bij het strand Donderdag 11-08-2016 Lemmer Vanaf de pier bij het strand Vrijdag 12-08-2016 Sneek Vanaf het Starteiland

AANVANGSTIJD: 14.00 UUR

Pieter Ezn. Meeter Jeroen Pietersma Berend Mink Gerhard Pietersma Douwe Azn. Visser Alco Reijenga Lodewijk Hzn. Meeter Dirk Jan Reijenga Johannes Hzn. Meeter Siete Ezn. Meeter Albert Jzn. Visser Douwe Jzn. Visser Auke de Groot Teake Klaas vd Meulen

www.skutsjesilen.nl WEDSTRIJDDATA IFKS 2016 DATUM PLAATS Zaterdag 13-08-2015 Maandag 15-08-2015 Dinsdag 16-08-2015 Woensdag 17-08-2015 Donderdag 18-08-2015 Vrijdag 19-08-2015 Zaterdag 20-08-2015

#IFKSSKUTSJESILEN

Hindeloopen Stavoren Heeg Sloten Echtenerbrug Lemmer Lemmer (Finale)

AANVANGSTIJDEN C-klasse: 09.15 uur B-klasse: 11.00 uur A-klein: 12.45 uur A-klasse: 14.30 uur

SCHIPPER PLAATS

SKÛTSJE

Lytse Lies Grutte Pier Drie Gebroeders It Doarp Eastermar Jonge Jasper De Zes Gebroeders Ut en Thús Striidber It Swarte Wief De Eenvoud Raerder Roek Eelkje II Jonge Rein Emanuel Wylde Wytse Hoop op Zegen (PdK)

Ton Brundel Lucas Bouma Arend Wisse de Boer Geale Tadema Froukje Osinga Klaas Kuperus Floriaan Zwart Siebo Zijsling Jaap Hofstee Remy de Boer Michiel Kalsbeek Jeroen de Vos Erik Jonker Merijn Olsthoorn Sikke Heerschop Paul de Koe

Nooit Volmaakt (CR) Cees Riezebos Frisia Robert de Jong Twee Gebroeders Jan Overwijk  Goede Verwachting (WdV) Walter de Vries Gerrit Ynze Ulbe Zwaga  Woeste Ånne Wytse Heerschop  Verwisseling Bas Krom  Oude Zeug Koos Lamme  De Lege Wâlden Jehanne Prins  Opsjitter Willem Ulbesz Zwaga  Ora et Labora Sietse Broersma  De Verandering Sint Bekkema  Lonneke Jilles Bandstra  Redbad Wietse Bandstra  Zeldenrust Arnold Veenema  De Yde Noortje Goedhart 

SKÛTSJE

SCHIPPER PLAATS

Gaastmeer Jorwert Gorredijk Eastermar Franeker Makkum Sneek IJlst de Tynje Harlingen Raerd Heeg Wytgaard Lemmer Rotterdam Heerenveen

Twa Famkes Pieter Jansma Drachten Hoop op Zegen (CvdB) Chris van den Berg Leeuwarden Engelina Smeltekop Pieter Jilles Tjoelker(Earnewâld Welvaart Tsjibbe van der Veer Elahuizen Hoop Doet Leven Koos van Drunen Nij Beets It Abbegeaster Skûtsje Henk Frankena Abbega Nooit Volmaakt (JvdVjr) Jochem vd Vaart jr Lemmer Stad Harlingen Sikke Tichelaar Harlingen Lytse Earnewâldster Sjoerd Kleinhuis Earnewâld Avontuur Age Bandstra Heeg Nieuwe Zorg André Wiersma Earnewâld Lutgerdina Smeltekop Michiel Adema Huizen Hoop op Welvaart Rutger Boonstra Sneek Swanneblom Johan Dankert Earnewâld De Tiid sil't leare Harm van der Weiden Amsterdam Eemlander Bernd de Cneudt Eemnes Doeke van Martena Riemer de Graaf Drachten

B-KLASSE

SKÛTSJE

C-KLASSE

A-KLASSE KLEIN

A-KLASSE

DEELNEMENDE SKÛTSJES IFKS 2016 SCHIPPER PLAATS Hindeloopen Lemmer Top & Twel Sloten Koufurderrige De Meern Yndyk Sloten Terherne Langeer Heeg Boornbergum Stavoren Workum Sneek Mantgum

SKÛTSJE

SCHIPPER PLAATS

Ale Galamadammen Wâldwiif Harmonie Dageraad Oant Moarn Stêd Dockum Ut 'e Striid Sinnekening Ulbe Zwaga De Jonge Jan Singelier

Ron Syperda Heeg Simon van der Lingen Galamadammen Tim Roosgeurius  Kootstertille Floris Bottema  Bolsward Rein Wiebe Leenstra  Gaastmeer Alisa Stekelenburg  Galamadammen Jelmer Bloembergen  Dokkum Galamadammen Gerrit Huisman  Jan van der Veen  Leeuwarden Kees Hermsen  Sloten Fonger Talsma  Warten Daan van der Meer  Stavoren

www.ifks.frl


Nieuw bij ABD Dacia

DACIA AUTOMAAT

VOOR MAAR €500,- EXTRA! NIEUW!

De Dacia

De Dacia

SANDERO Nu met automaat vanaf:

€13.090,-!

LOGAN MCV Nu met automaat vanaf:

De Dacia

SANDERO (STEPWAY)

€13.990,-!

**

Nu met automaat vanaf:

€15.490,-!

Geen automaat? Kies dan een Dacia met LPG. Normaal kost een LPG installatie al snel €2000,- meer maar bij ABD Dacia kost een LPG uitvoering nu zelfs €200,- minder dan een benzine uitvoering!* DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD DACIA

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 11

* Een LPG installatie is leverbaar in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate van de Sandero, de Sandero Stepway en alle uitvoeringen van de Logan MCV. Een LPG installatie is niet mogelijk op een automaat. Alle consumentenprijzen zijn inclusief BTW, BPM en exclusief kosten rijklaar maken, recyclingbijdrage en leges.

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

Welkom bij ABD


39

• WELZIJN & GEZONDHEID CORRIE EN RIXT DE BOER VAN TEAM DE BOER

Waarom vrouwen voor Curves Sneek kiezen? Als je op zoek gaat naar Fitness mogelijkheden in Sneek dan valt er best wel wat te kiezen. Zowel qua tariefstelling als qua mogelijkheden. Met of zonder sauna, koffie en thee al of niet inclusief, geen begeleiding of volledig 1 op 1, cardio en/ of spierkracht etc etc. Er valt heel wat te kiezen. Waarom kiezen dan zoveel vrouwen voor Curves Sneek, het fitnesscentrum voor vrouwen? We vroegen het aan 1 van de inmiddels ruim 200 leden, waarom zij specifiek voor Curves heeft gekozen; “Dat is helemaal niet zo ingewikkeld” zegt Monique Meijer uit Sneek “ik was vorig jaar in de zomer op zoek naar een uitlaatklep en een hulp bij mijn gewichtsverlies uitdaging. Heel veel ruimte had ik niet in mijn agenda en toen kwam ik in contact met Curves via de zomeractie (6 weken sporten voor maar € 49). Omdat de workout maar 30 minuten tijd kost, er bij 3x in de week sporten resultaat te verwachten is en de medewerkers je echt kennen en dus weten waarvoor je het allemaal doet, was het niet ingewikkeld om voor Curves te kiezen. Daar komt nog bij dat het in een prettige vrouwvriendelijke omgeving is zonder spiegels en opgepompte testosteronbommen, women only dus! Inmiddels sport ik via bedrijfsfitness Nederland bij Curves en bespaar zo mooi op de lidmaatschapskosten door het van mijn bruto salaris te betalen. De resultaten mogen er zijn, ik ben er trots op. Sinds mijn start bijna 10 maanden geleden heb ik ruim 31 kg gewicht verloren en is mijn vetpercentage met liefst 6,9% gedaald. Mijn BMI is nu op de gewenste 25 gekomen, maar ik ben voor mijn gevoel nog niet helemaal klaar. Ik voel me ongelooflijk veel fitter en daar heeft Curves haar steentje aan bijgedragen.”

‘WE WILLEN ALS FAMILIE ONS STEENTJE BIJDRAGEN’ Vol enthousiaste zet familie De Boer zich in voor de Samenloop voor Hoop. Toen ze over het evenement hoorden, besloten Corrie en haar nicht Rixt de Boer dat ze niet achter konden blijven en ze bleken zeker niet de enigen te zijn. ‘We hebben een grote familie en iedereen reageerde enthousiast. Al snel hadden we al 28 teamleden.’ Corrie vindt het belangrijk om met elkaar stil te staan bij de ziekte. ‘In onze familie hadden en hebben we veel te maken met kanker. Zowel mijn moeder als mijn broer zijn op 57-jarige leeftijd aan de ziekte overleden en ook bij twee broers, een zus en een zwager is de diagnose kanker vastgesteld. We vinden het fijn om als familie ons steentje te kunnen bij dragen.’ Daar is Rixt het volledig mee eens. ‘Mijn vader is aan kanker overleden en eigenlijk heeft iedereen wel één of meerdere mensen in de familie die met de ziekte te maken hebben, of hebben gehad. Ik vind het heel mooi om me samen met mijn familie in te zetten voor het goede doel. De saamhorigheid is prachtig. In het verleden zagen we elkaar soms weken niet, maar nu zijn we heel intensief met elkaar bezig om een zo hoog mogelijk bedrag voor het goede doel op te halen.’ Hiervoor heeft de familie allerlei activiteiten bedacht. ‘We hebben onze zolders en garages opgeruimd en verkopen een maandlang onze spullen via Mijn Tafel’, legt Corrie uit. ‘We hebben een sponsor gevonden voor de huur, zodat de volledige opbrengst naar het goede doel gaat.’

toegevoegd met de tekst die ook op het graf van mijn vader staat: ‘Licht wat nu dooft; liefde die blijft’. Dat vind ik heel toepasselijk.’ Corrie en Rixt vinden het fijn om zich in te kunnen zetten voor de Samenloop. ‘Het is alsof er een warme deken over je heen komt. We doen het met elkaar en vinden het belangrijk om samen stil te staan bij kanker en andere mensen een hart onder de riem te steken.’

Rixt heeft daarnaast nog diverse collectebussen uitgezet en is heel actief bezig met de verkoop van kaarsenzakken. ‘Ik vind het mooi om daar een persoonlijk tintje aan te geven, daarom heb ik bij iedere kaarsenzak een brief

Curves biedt naast het krachttraining circuit en het 12 weken voedingsprogramma nu ook 2x per week een buitenactiviteit en 3x per week Zumba in het circuit. Ook deze zomer kun je weer voor maar € 49 kennismaken met Curves. Zijn de olympische spelen te ver weg? Dan kun je je t/m de 3e week van juli inschrijven. Kijk op de website of kom langs in de club.

SNEEK-SWF 2O16

Vrijwilligers gezocht! De SamenLoop voor Hoop Sneek-SWF zoekt nog vrijwilligers die op zaterdag 24 en zondag 25 september de handen uit de mouwen willen steken om dit evenement in goede banen te leiden. Meer informatie over deze SamenLoop:

www.samenloopsneek-swf.nl Aanmelden vrijwilligers:

www.samenloopsneek-swf.nl/ organisatie/vrijwilliger-aanmelden

Oud zeer... Rick en Josien zijn twee veertigers. Ze zijn inmiddels 3 jaar samen. Beide hebben eerder relaties gehad. Josien maakt een afspraak met me, omdat ze het gevoel heeft dat Rick en zij uit elkaar groeien. Samen komen ze er niet uit. Maar ze willen elkaar ook niet kwijt. Met Rick krijg ik in eerste instantie niet zo makkelijk contact. Met ‘het valt allemaal wel wat mee’, houdt hij de boot wat af. Ik vraag Josien of het thuis ook zo gaat? Dat beaamt ze. ‘En hoe reageer jij dan’, wil ik weten? ’Ik probeer met hem te praten, tot hem door te dringen, hem uit te leggen waarom het belangrijk is om dingen te delen’, aldus Josien. ‘En hoe gaat het dan verder’, vraag ik? ‘Meestal luistert Rick wel naar wat ik zeg, maar ik heb niet het gevoel dat hij me echt hoort’, zegt ze zacht. Ik vraag of Rick wil reageren. Hij blijft even stil. Het lijkt alsof hij zijn opties overweegt.

Daarna legt hij verrassend duidelijk uit hoe het voor hem is. ‘Josien blijft maar praten, duwen, trekken. Dat vind ik niet prettig. Dan doet ze me aan mijn moeder denken. En ook aan mijn ex trouwens, die deed dat ook altijd. Daar had ik zo’n hekel aan’. Ik vraag of hij op ‘stand-by’ gaat als Josien zo lang tegen hem aanpraat? ‘Ik heb gewoon een muur opgebouwd, vroeger al en daar kruip ik dan weer achter’, legt Rick uit. Vervolgens vraag ik hem wat hij graag zou willen in de relatie? ‘Ik wil graag het gevoel hebben dat ik goed genoeg ben. Ik krijg voor mijn gevoel steeds meer kritiek’, geeft hij aan. Josien heeft stil zitten luisteren. Ze zucht. ‘Het is nooit mijn bedoeling geweest om kritiek te geven. Ik ben aan het vechten voor onze relatie. Maar de manier waarop werkt duidelijk niet’. ‘Nee, dat klopt’, beaam ik, ‘maar wat probeer je precies te bereiken?’ ‘Het is voor mij heel belangrijk om het gevoel te hebben dat we

echt contact hebben’ geeft Josien aan. ‘In mijn vorige relatie lukte dat niet, omdat mijn ex een lichte vorm van autisme had. Ik heb me zo eenzaam gevoeld in die relatie. Dat wil ik niet nog eens meemaken’. We spreken af dat we samen op zoek gaan naar manieren waarop ze rekening met elkaar kunnen houden zonder zichzelf te verliezen. Ieder mens heeft zijn wensen en ook zijn ‘blauwe plekken’. Wat deze zijn is niet altijd zo duidelijk. In een relatie komen ze samen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zeker niet wanneer beide partners al het nodige mee hebben gemaakt. Zowel jezelf als de ander leren kennen en ieders emoties en gedrag leren begrijpen is daarbij ontzettend belangrijk. Wanneer dit samen niet lukt, kan het een goed idee zijn om de hulp van een relatietherapeut in te schakelen.

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatieen gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

www.praktijkbogaard.nl www.relatietherapie.frl Tel: 0515-418515


40

NUMMER 06 • 2016

BOB MAAS VERSTAAT DE KUNST VAN HET VERTELLEN Bob Maas (63) uit Sneek biedt al jaren actieve ondersteuning aan mensen die in het onderwijs werkzaam zijn. Absoluut geen zweverige onderwijsgoeroe, maar een man die uit eigen ervaring adviezen geeft in begrijpelijke taal: “Wil je goed onderwijs binnen de muren van de school? Trek als schoolleider en intern begeleider dan je overall en werkschoenen aan. Loop rond, kijk, luister, stel vragen. Deze twee moeten een goed tandem zijn.” Groot Sneek krijgt een mini college over goed onderwijs van Bob Maas, zittend op een muurtje aan een van de Sneker grachten. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en moeilijk. Maas die al 20 jaar een eigen bureau runt onder de naam The Black Box, geeft cursussen over het gedrag van mensen. “Ik heb gewoon verstand van mensen en probeer daar duidelijk over te vertellen, zonder het te verpsychologiseren of te vertutten.”

TANDEM DRIEDAAGSE OVER GOED ONDERWIJS “We hebben het in Nederland veel over onderwijs omdat wij onderwijs belangrijk vinden en ik deel die mening. Waar we te weinig over horen is wat er moet gebeuren om van onderwijs een succes te maken. Ik heb dit jaar al een aantal keren een zogenaamde Tandem Driedaagse georganiseerd. We maken met elkaar, een directeur en een intern begeleider, een plan van aanpak. Met dat plan ga je aan

het werk: schuren, schoonmaken, nog eens schuren en nog eens schoonmaken.” “Als de school dan helemaal schoon en stofvrij is maak je een paar blikken open waarop staat: grondverf voor passend onderwijs, droogt binnen een uur, vorstvrij bewaren. Als de hechtingslaag is aangebracht kan het team binnenkomen. De denkbeeldige hechtingslaag waarover ik het heb, grondverf voor passend onderwijs bestaat uit drie componenten. Teamspirit is de eerste, het voedt het gevoel van trots, plezier en verbondenheid op basis waarvan team, intern begeleider en schoolleider plezierig kunnen samenwerken en streven naar succes. Discipline is ook belangrijk, het is de bereidheid om een opdracht direct uit te voeren, als erkenning van de teamspirit, als uitdrukking van je vakmanschap, uit respect voor de schoolleiding. Zelfstandig en correct handelen als niemand erop toe ziet. En als derde component is het

noodzakelijk dat teamleden ruimte worden geboden om ‘terug te praten’ tegen hun leidinggevende.”

wij met hem praten subliem. “Ik ben iemand die verhalen vertelt, vragen stelt en vooral iemand die het eenvoudig houdt en voor de hand liggend, zodat mensen het graag willen aan-nemen, ook kunnen meenemen en uitvoeren, daar is veel behoefte aan. Ik geef geen trainingen maar cursussen. Het is nu Euro 2016, voetballers trainen, ik geef geen trainingen zoals veel van mijn collega’s wel doen. Cursussen betekent het voor de hand liggende duidelijk uitleggen, trainen betekent het niet voor de hand liggende oefenen. Gareth Bale van Wales schoot in de wedstrijd tegen Engeland van 35 meter afstand een vrije trap magistraal in het doel. Als hij zes weken niet traint kan hij dat niet meer. Trainers oefenen eigenlijk wat niet te doen is. Ik geef cursussen over wat logisch en heel goed te doen is.”

EURO 2016 Bob Maas verstaat de kunst van het vertellen, hij doet dat op deze vrijdagmorgen wanneer

Het Bredescholenconcept van Palludara werkt

Bauke Korenstra, Sybolt Kuipers en Jan Ankersmit zijn alle drie verbonden aan de christelijke onderwijsinstelling Palludara, in januari 2011 ontstaan uit PCBO Wymbritseradiel en Spectrium. Korenstra is directeur van De Vuurvlinder (455 leerlingen) , Kuipers is locatieleider van de Koningin Wilhelminaschool en Ankersmit is directeur van de KWS (55 leerlingen) en de Julianaschool (165 leerlingen). Een gesprek met een trio enthousiaste onderwijsmensen over hun scholen. “ We maken alle drie onderdeel uit van het Brede Scholen Concept. De focus van Palludara richt zich op drie punten”, trapt Korenstra af als het over de raakvlakken van de drie scholen gaat. “ We willen graag tegemoetkomen aan de leerbehoeften van onze leerlingen, talentontwikkeling door het geven van uitdagend onderwijs. We geven zorgzame aandacht voor diversiteit en verder staat een waardevolle ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar hoog op onze prioriteitenlijst.”

ferentiatie waarbij je uitgaat van de mogelijkheden van de kinderen. Zo hebben we op de KWS gekozen voor coachteaching, waarbij instructie wordt gegeven aan hele kleine groepjes. Hierdoor kunnen wij groepsdoorbrekend werken, het niveau van het kind bepaalt de instructiegroep. Verder doen wij op de KWS heel veel met elkaar, waarbij het voorkomt dat een jongen van groep acht met een kleuter aan de hand naar een activiteit gaat. De ouderbetrokkenheid is bij ons op school erg groot.”

“Kinderen zijn tegenwoordig veel langer in het schoolgebouw dan vroeger het geval was. Op De Vuurvlinder verzorgen wij in samenwerking met Kinderwoud de voor- en naschoolse opvang, zoals de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Dat profiel Brede School Opvang is voor ouders die beiden werken een geweldige meerwaarde.”

JULIANASCHOOL

Jan Ankersmit vult zijn collega aan. “ In het Sperkhem hebben wij te maken met twee locaties, wij hebben een relatie met Master Sperkhem. Onze gemeenschappelijke activiteiten richten zich vooral op

taalontwikkeling en daarnaast ook ruim aandacht voor sport, cultuur en die dingen.” “De buurtsportcoach is bij ons op de KWS heel er betrokken en zorgt voor tal van activiteiten in het Boslokaal, de ruimte bij De Master. Ook wij hebben kinderopvang bij ons op school, zodat kinderen langer in het gebouw zijn dan de leerkrachten. Verder is er samenwerking met de buurtcoach en

de jongerenwerker. Wij betrekken zo de puberjeugd bij onze school, zodat ze een band met de KWS houden”, weet Sybolt Kuipers.

voor de groep die het schoonste toilet heeft. We maken kinderen belangrijk”, vertelt Korenstra als het gaat over waar zijn school zich o.a. in onderscheid.

DE VUURVLINDER “We hebben op onze school vanaf groep zes een leerlingenpanel, waar wij luisteren naar wat kinderen bezighoudt zodat we weten wat er leeft in een bepaalde groep. Dat gaat van een ideeënbus tot het uitreiken van de Gouden Wc-borstel

DE KWS Jan Ankersmit knikt instemmend en sluit graag aan bij wat zijn collega vertelt over de onderwijsstructuur, namelijk die van het bouwen aan een adaptieve school. “Dat herken ik helemaal, die dif-

“De Juliana profileert zich als talentenschool, zo zijn er tal van activiteiten op muziekgebied waarbij het fanfare orkest de Harmonie bijvoorbeeld trompetlessen aan groep 5/6 heeft gegeven. De Nederlandse Bach Academie, aangestuurd door Hoite Pruiksma, is begonnen met een driejarig muziekproject waarbij de muziekontwikkeling centraal staat. Verder is er op deze school een relatie met Galerie Bas 10 over kunsteducatie. En gaat de bovenbouw van deze school naar het Bogerman voor technieklessen.”


41

• WELZIJN & GEZONDHEID

Kiezen voor geluk De Sneekse AnneMeijs Schuurman begeleidt mensen om gewenste veranderingen te maken in hun leven. Dit doet ze vanuit haar praktijk voor hypnose & veranderkracht. ‘Kiezen voor geluk’ is haar levensmotto en schrijven een grootse passie.

Gezonde keuzes?

OPVOEDTIP!

Het liefst heb ik een lang, gelukkig én vitaal leven voor de boeg. Goed voor mijzelf zorgen, mijn gewicht op peil houden, bewegen en gezond eten staan daarom hoog op mijn prioriteitenlijst.

Verleidingen Maar het maken van gezonde keuzes is zo makkelijk nog niet. Zo probeer ik suikers, snacks en e-nummers al tijden te weren, terwijl de verleiding groot is om lekker te schransen van al dat lekkers waarvan ik weet dat het geen enkele voedingswaarde heeft. Vooral nu door mijn zwangerschap de hormonen door mijn lijf gieren, trekt de vette hap en zoetigheid als nooit tevoren.

Tegenstrijdigheden De negatieve berichten over de kwaliteit van ons eten en overvloedige voedingsadviezen zijn ook lastpakken. De meningen zijn uiterst verdeeld en iedereen zegt de waarheid in pacht te hebben. Maar wat is nu werkelijk gezond? Soms snap ik er helemaal niets meer van.

Terug naar de basis Vertrouw daarom op je eigen onderbuikgevoel als het gaat om gezonde keuzes. Eet je dingen waar je bijvoorbeeld moe, dik of ongelukkig van wordt? Kies voortaan iets anders! Vraag jezelf af: Heb ik hier nu echt behoefte aan? Heeft mijn lichaam dit werkelijk nodig? Maakt dit mij fitter en blijer? Zo niet, weg ermee… En mocht je toch kiezen voor iets ‘ongezonds’, doe dit dan bewust en GENIET ervan! Uiteraard wel met de nodige mate.

TOVERSTOKJE Dikwijls vragen ouders mij wanhopig hoe ik ze kan helpen hun kind weer te laten eten. Ze hopen dat ik een soort toverstokje heb, dat er voor zorgt dat hun kind snapt dat goed en gevarieerd eten belangrijk is. Ik moet ze dan, spijtig genoeg, teleurstellen. Afgelopen weekend was ik met mijn gezin in een restaurant. Ineens begreep ik die wanhopige ouders, omdat ik zelf haastig op zoek was naar een toverstokje dat er voor zou zorgen dat mijn kind netjes zijn bord leeg zou eten. Doordat ik zo zoekende was, vergat ik weer even dat

kinderen de controle over het doorslikken hebben; ik kan ze niet dwingen. Als je hierdoor als ouder machteloos en onrustig wordt, dan wordt het vanzelf ongezellig aan tafel…. Het is daarom belangrijk dat er sfeer, rust en vertrouwen is aan tafel. Door bijvoorbeeld te kletsen over leuke dingen, zelf te genieten van je eigen eten of een spelletje te maken van het eten van je kind. Als het je lukt je machteloze gevoel weg te toveren, dan zorgt jouw kind zelf weer voor zijn of haar toverstokje.

COLUMN

En daar was de site waar je in China zo’n apparaat voor een schijntje kon aanschaffen. Niks FDA medisch goedgekeurde dure apparatuur, gebruikershandleidingen en trainingen, maar gewoon bij je thuisbezorgd, stekker in het stopcontact en voor €35,00 per maand onthaar je oksels, bikinilijn en

Daarnaast geeft geeft zij opvoedingsondersteuning en advies in de vertrouwde omgeving bij gezinnen thuis. Bij de hulp gaat ze uit van de eigen kracht van ouders en kinderen en zorgt dat het zelfvertrouwen terug komt en de draagkracht vergroot wordt zodat het opvoeden weer beter zal gaan.

? r ee m t ie n s bo t he en m bo de or do je ie “Z voor de eenvoud en ga terug naar je Kies eigen basis. ””

…BINNEN DE LASER EN LICHT BRANCHE

Licht- en laser-apparatuur wordt onder andere ingezet tegen ongewenste haargroei, pigmentvlekken, rode vaatjes in het gelaat, blauwe ontsierende beenvaten, huidverbetering, striae en ontsierende littekens. Krachtige apparaten die indrukwekkende resultaten kunnen geven, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.

is getrouwd en moeder van twee kinderen.

“IK HEB HEM ONTMOET….DE FOUTE MAN.” Het zal u misschien zijn ontgaan dat minister Schippers van Volksgezondheid aandringt op een wetsvoorstel waarbij alleen artsen en huidtherapeuten licht- en laser-apparatuur mogen gebruiken. Voor ons als huidtherapeuten een bevestiging van onze professionaliteit als paramedicus, voor sommige schoonheidsspecialisten een financieel drama en zeker onterecht, maar voor sommige cliënten een noodzaak als bescherming tegen onprofessionele behandelingen met alle gevolgen van dien.

CHAJA ASSCHER

onderbenen. Een behandelaar probeerde ook nog even wat pigment op het voorhoofd weg te ‘flitsen’. Ze kwam via de huisarts bij ons met een wit vierkant blokje op haar voorhoofd wat er al 4 maanden zat; of we nog wat voor haar konden betekenen… Elk jaar ga ik met een aantal vriendinnen naar een bepaald festival en ontmoeten we daar een groep charmante gezellige mannen. Totaal onverwachts bleek ik met de “foute man” binnen de branche te praten. Met een innemende glimlach en niet gehinderd door enige vorm van kennis had hij een “flitsapparaat” gekocht dat hij bij kappers en schoonheidsspecialisten neerzette, waarbij zonder enige training €15,00 per flits werd gevraagd. Hij dacht dat zo’n licht-flits apparaat minder gevaarlijk was dan een laser…. Hij was er mee gestopt omdat de omzet terugliep. Er ontstonden te veel van dit soort praktijken. Gelukkig houdt hij zich nu alleen als CEO bezig met een prachtig kledingmerk. Ieder z’n vak. Van Schuppen Huidtherapie Patrice van Schuppen


42

NUMMER 06 • 2016

ANESTHESIOLOOG-INTENSIVIST LAHAYE KIJKT TERUG OP DYNAMISCHE LOOPBAAN Dertig jaar na zijn komst naar Sneek heeft anesthesioloog Jan-Willem Lahaye afscheid genomen van het Antonius Ziekenhuis. In deze dynamische periode heeft hij zich vooral toegelegd op het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Daarnaast stond Lahaye mede aan de wieg van de hyperbare geneeskunde (hyperbare zuurstoftherapie) in Sneek. Deze behandeling (sinds 2012 bij het Antonius Ziekenhuis) is bedoeld voor patiënten met slecht genezende wonden als gevolg van suikerziekte of bestraling. ‘Soms is de zuurstofvoorziening in de wonden zo slecht, dat deze niet meer spontaan genezen.’ Nadat de patiënten in de hyperbare kamer hebben plaatsgenomen, wordt de toegangsdeur hermetisch afgesloten. Vervolgens wordt de ruimte onder druk gebracht, waarna de patiënt via een masker honderd procent zuurstof krijgt toegediend. Daardoor verbetert de zuurstofvoorziening van de weefsels zodanig, dat er haarvaatjes gaan groeien in het wondgebied.

GENEZING Na een volledige behandelserie (meestal 40 sessies) kan de wond volledig genezen, verzekert Lahaye. Dat is goed nieuws voor vrouwen die klachten krijgen door bestraling na borstkanker. ‘De meerderheid van deze patiënten heeft veel baat bij hyperbare geneeskunde’. Zowel in het Amsterdamse AMC als bij Antonius Hypercare wordt hyperbare zuurstoftherapie het meest bij deze patiëntencategorie toegepast. Lahaye is blij dat prof. dr. Rob van Hulst, hoogleraar hyperbare geneeskunde in het AMC, zich aan ‘Sneek’ heeft verbonden. ‘Met zijn komst is de kwaliteit van hyperbare zuurstoftherapie gegarandeerd.’

GENIETEN Wat gaat Lahaye het meeste missen? ‘De teamleden met wie ik in sommige gevallen dertig jaar heb samengewerkt.’ Nu hij meer vrije tijd heeft, kan hij gaan genieten van zijn kleinkinderen en zijn sterrenkijker. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand en binnen het project De Nieuwe Afsluitdijk. Lahaye mag zijn loopbaan hebben beëindigd, stilzitten is voor hem geen optie.

Loopbaan Na zijn studie geneeskunde en zijn opleiding tot anesthesioloog in Utrecht begon Jan-Willem Lahaye op 1 mei 1986 als anesthesioloog in het Antonius Ziekenhuis. In die eerste jaren maakte hij zich vooral sterk voor het borgen van de veiligheid van IC-apparatuur. In 1987 werd de maatschap Anesthesiologie hoofdbehandelaar op de Intensive Care (IC). Mede daardoor behoort de kwaliteit van de Sneker IC-zorg tot de landelijke top. Verder heeft Lahaye een bijdrage geleverd aan betere pijnbestrijding, wetenschappelijk onderzoek en het transfusiebeleid. Daarnaast was hij medeoprichter van de Sectie Pijnbestrijding van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en van Handel en Industrie Sneek (HIS) Azië. Verder is Lahaye ereburger van Kalutera in Sri Lanka. Lahaye stond aan de wieg van Hypercare Antonius, dat in 2012 zijn deuren opende. Op 20 mei 2016 nam Lahaye afscheid van het Antonius Ziekenhuis.

Thuiszorg Zuidwest Friesland óók voor chronische longpatiënten Nog niet zo lang geleden belandden oudere, chronische longpatiënten vroegtijdig in een verpleeghuis. Thuiszorg Zuidwest Friesland bewijst dat het ook anders kan. Dankzij een flinke dosis inzet, flexibiliteit en creativiteit kunnen chronische (long)patiënten langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. ‘Onze ondersteuning wordt zeer gewaardeerd’, vertelt Jelly Buma, wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundigen van Thuiszorg Zuidwest Friesland komen regelmatig bij chronische longpatiënten over de vloer. ‘Als een cliënt graag thuis wil blijven wonen, proberen wij die wens altijd te respecteren’, vertelt Jelly Buma. Dit kan betekenen dat wijkverpleegkundigen van Thuiszorg Zuidwest Friesland soms wel zes keer per dag langskomen. ‘We helpen de cliënt uit bed, we bieden dagstructuur, we zetten de medicatie klaar en zo nodig doen we wondverzorging.’

VERTROUWEN De wijkverpleegkundigen van Thuiszorg Zuidwest Friesland staan dag en nacht paraat. ‘Dankzij een sleutelkluisje kunnen we 24 uur per dag zorg verlenen’, verzekert Jelly Buma. De wijkverpleegkundigen opereren buurtgericht. ‘Omdat we in kleine groepjes werken, krijgt de cliënt altijd een bekend gezicht in huis. Dat schept vertrouwen.’ Ze werken nauw samen met de huisarts van de cliënt. ‘Wanneer de gezondheidssituatie van de cliënt verandert, schakelen wij meteen

de huisarts in’, vertelt de wijkverpleegkundige. ‘Zo kunnen we vaak verergering van de problemen voorkomen.’ Voor meer informatie en het team bij u in de buurt kunt u kijken op www.mijnantonius. nl/thuiszorg.


43

• WELZIJN & GEZONDHEID

MAX MOBIEL VOOR DE IELÂNEN IN SNEEK De cliënten van woonzorg- en behandelcentrum Ielânen in Sneek, onderdeel van Patyna, kunnen binnenkort samen met een chauffeur ritjes maken in een Max Mobiel naar bijvoorbeeld familieleden of naar bijzondere plekjes in de omgeving. De Ielânen krijgt het elektrisch wagentje cadeau van De Friesland Zorgverzekeraar.

DUURZAME NOORDERHOEK DROMEN, DURVEN EN DOEN

Ieder mens heeft toekomstdromen. Zo ook Paul Hoomoedt en Els Hendriks, twee bewoners met een duurzame wijkvisie. Een gesprek met en over bewoners die dromen, durven en (vooral) doen! DROOMWIJK Donderdag 2 juni jongstleden nam wethouder Gea Akkerman de verjaardagskalender ‘Hart voor’ in ontvangst. Op deze kalender staan foto’s, plaatjes en verhalen van bewoners, die duidelijk maken hoe bewoners hun droomwijk in 2020 zien. Geïnteresseerde wijkbewoners kunnen de vrolijk uitziende en door een wijkgenoot ontworpen kalender krijgen. Dan komt deze hopelijk in ieder huis te hangen. “Het liefst op het toilet”, grapt Paul, “dan zien bewoners ‘m elke dag. Je kunt jarenlang plezier hebben van de kalender, tenslotte is het realiseren van een droomwijk ook een meerjaren verhaal”. Els werd enthousiast door een bewonersavond, georganiseerd door het wijkplatform in samenwerking met Accolade, Timpaan Welzijn, MindUp en Bleiblom. “Hoe kunnen we zorgen dat het voor huidige én toekomstige bewoners fijn en prettig wonen is in de Noorderhoek? Hoe kunnen we morgen al beter bezig zijn door gebruik te maken van vijf spelregels voor duurzaam denken en doen? Dat zijn: Zorg goed voor jezelf en goed voor anderen; Denk gifvrij, Ga slim om met spullen en materialen; Ga slim om met energie en water en Ruimte voor de natuur”. Paul voelde zich aangesproken door het gegeven dat er iets met bewoners in plaats van voor bewoners zou worden gedaan. “Je kunt niet alles, maar wel veel aan bewoners overlaten. We hebben een enquête opgesteld met vragen over die vijf spelregels en hebben die huis aan huis verspreid. Uit de enquête hebben we 7 onderwerpen gefilterd, die terugkomen op de kalender”.

De Ielânen heeft de Max Mobiel, een autootje voor twee personen, gewonnen bij een prijsvraag die De Friesland Zorgverzekeraar heeft gehouden tijdens een zorgmanifestatie. Bezoekers van deze manifestatie, waarop De Friesland Zorgverzekeraar samen met een groot aantal partners uitleg gaf over de veranderingen in de zorg en innovaties op het gebied van zorg en welzijn, konden gegadigden voor de Max Mobiel aandragen. Vijf zorginstellingen werden het meest genoemd. Op de website van De Friesland Zorgverzekeraar kon vervolgens worden gestemd op de vijf genomineerden; Patyna kwam als winnaar uit de bus. Ton Renckens, locatiemanager van de Ielânen, is blij dat Patyna als winnaar is gekozen. “We gaan de Max Mobiel graag gebruiken voor onze locatie Ielânen, waar we beschikken over een eigen oplaadpunt. Onze cliënten kunnen het autootje niet meer zelfstandig besturen, maar onder begeleiding van vrijwilligers en/of familieleden zijn allerlei leuke uitstapjes mogelijk.”

HAALBARE DOELEN EN HULPBRONNEN

wijk heeft zijn eigen charme”.

Direct aan de slag met alle 7 onderwerpen was niet haalbaar. “We zijn gestart met 2 onderwerpen die ons als bewoners na aan het hart liggen: “verkeer” en “een groene wijk”. De verkeersdrukte- en de rijsnelheid op de Worp Tjaardastraat is al jaren een punt van zorg. We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en twee dagen later stond er een paal die aangeeft hoe hard het verkeer rijdt. We mikken op een kruising met een vertragende werking bij de Winsemiusstraat en leggen onze plannen neer bij de gemeente, die meedenkt over wat wel en niet haalbaar is. We vinden het fijn dat we gehoord worden. Als we, na afronding van de bouw van het AZC, de hele Worp Tjaardastraat een 30 kilometer straat kunnen maken, zou dat geweldig zijn.

ZWAAN-KLEEF-AAN EFFECT

De eerste stap naar een groene wijk is de groene wandelroute. “We willen bewoners laten zien hoe mooi de Noorderhoek is. Daarom hebben we in de enquête bewoners gevraagd wat ze mooie plekjes in de wijk vinden. Het is een route van 3 1/2 kilometer lang, die onder andere langs het Schuttersveld, het volkstuinencomplex, het Wilhelminapark, de kinderboerderij en de nog te realiseren ontmoetingstuin in de Jancko Douwamastraat loopt. Ook in de wijk Stadsfenne is er zo’n wandelroute. We hebben contact gezocht met de mensen uit de Stadsfenne en hun kennis meegenomen in ons plan. Onze droom is om de routes in een later stadium aan elkaar te koppelen. Iedere

Els en Paul hopen dat hun initiatieven ervoor zorgen dat andere bewoners zich geroepen voelen de handen uit de mouwen te steken. Ze noemen en roemen het voorbeeld van een wijkbewoonster die het initiatief nam om zwerfafval op te ruimen. Inmiddels is er een groep gestart, die zich gaat bezighouden met de aanpak van zwerfafval in de wijk. Dromen genoeg, waarbij wijkbewoners kunnen aansluiten: een link met de tuinendag en betegelde tuinen vervangen door groen, groenstroken met insectenhotels, een kookboek met recepten van buurtbewoners, meer aandacht voor eenzame bewoners, een sociale marktplaats waar bewoners hulp kunnen vragen en aanbieden! Meer informatie over dit initiatief is te verkrijgen via de Facebookpagina van Hart voor de Noorderhoek of via hartvoordenoorderhoek@gmail.com. De wijkvisie van de Noorderhoek is tot stand gekomen met behulp van de werkwijze 5 x Beter Bezig. Informatie over de 5 spelregels van duurzaam denken en doen is te vinden op www.bleiblom.nl. Medewerkers van Accolade en Timpaan Welzijn zijn getraind in deze werkwijze. Zo dragen zij bij aan de missie van de gemeente Súdwest-Fryslân om samen met burgers te werken aan een duurzame samenleving.

E-health: van eigen kracht naar samen kracht E-health, ook wel zorg 2.0 genoemd, verandert de zorg. Jongeren kiezen op een eigen gekozen moment, toegankelijke online preventieve ondersteuning. Het platform Timpaan e-Support is een voorbeeld van een digitale omgeving. Jongeren met emotionele klachten die van invloed zijn op hun dagelijks functioneren, kunnen hier terecht. Het platform biedt zelfhulpmodules en blended hulpverlening: een combinatie van online contact en face-to-face begeleiding. Ervaring leert dat de interactiemogelijkheden op het platform (beeldbellen, chat, e-mail, whatsapp) tussen de jongere en de coach een positief resultaat hebben op het welbevinden van de jongere.


SNEEK WIJ ZIJN LANGER OPEN! MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

09.00 - 19.00 UUR 09.00 - 19.00 UUR 09.00 - 19.00 UUR 09.00 - 21.00 UUR 09.00 - 19.00 UUR 09.00 - 18.00 UUR 12.00 - 17.00 UUR

www.hema.nl

verstand van tuin & dier

Maak elke week kans op een ballonvaart Ben jij straks één van de gelukkige winnaars van een unieke ballonvaart bij Welkoop Sneek? Kom naar de winkel en bij een minimale besteding van € 35 maak je kans op het winnen van een compleet verzorgde ballonvaart. Vraag naar je kanskaart en voorwaarden in de winkel. Het team heet je graag welkom en staat voor je klaar met deskundig advies voor jouw dier of tuin. De actie loopt van 23 mei tot en met 16 juli 2016 bij Welkoop Sneek.

Welkoop Sneek Alexanderstraat 10 0515 - 41 97 10

Openingstijden Ma. t/m vr.: 09.00 - 18.00 uur Donderdag: 09.00 - 21.00 uur Zaterdag: 09.00 - 17.00 uur


45

• CULTUUR

RUBEN KORFMAKER

IS SPRAKELOOS VAN EIGEN DEBUUTROMAN CANTOR Sneker Ruben Korfmaker ( 1961 ) debuteerde afgelopen voorjaar met een vuistdikke roman van maar liefst 380 pagina’s. ‘Cantor’ is de titel van het boek. Een cantor, afgeleid van het Latijnse cantare, wat zingen betekent, is een zanger of een leider van de zang in de kerken. Groot Sneek ging op bezoek bij de schrijver en stelde de auteur, die in het dagelijks leven inspecteur bij de Inspectie SZW is, twee keer een handvol vragen. Kun je een korte samenvatting van Cantor geven? “De roman gaat over de droom van Aurélien Ricard, een man in Toulouse, die een stuk van Johann Sebastian Bach had gehoord met de titel Chaconne. Hij wil het stuk graag spelen, maar hij beschikt niet over die capaciteiten. Omdat hij wel goed met zijn handen is, besluit hij om de beste viool te bouwen en daarbij de beste violist te zoeken om een zo goed mogelijke vertolking van de muziek van Bach te krijgen. Ricard heeft echter geen rekening gehouden met de wispelturigheid van de jonge violist. Er ontstaat een strijd die wordt beslecht in een waanzinnige apotheose in één van de belangrijkste plaatsen uit het leven van Bach.” niet lukte om het bij de uitgever uit te brengen, heb ik besloten het zelf te doen. Ik heb dat gedaan samen met Pumbo.nl. Zij adviseren en nemen werk uit handen. De opmaak heb ik zelf gedaan. Het omslagontwerp is van Germaine Kelder-Pol, een kennis van mij. En ze heeft het prachtig gedaan.”

Waarom wilde jij deze roman schrijven? “Ik wilde een boek schrijven, componeren, dat ik graag wilde lezen en dat volgens mij nog niet bestond. Ik was nog nooit zo’n boek over klassieke muziek tegen gekomen. Wat er over Bach geschreven is, dat is in feite allemaal indirect, en gebaseerd op de muziek die hij heeft gemaakt. Ik wilde een aantal aspecten uit het leven van Bach pakken en die in een mooi verhaal terugvertalen naar de huidige tijd. Je hebt nogal wat voorwerk gedaan, was dat noodzakelijk? “Ik heb een hele dikke biografie, ‘Bach, Muziek als een wenk van de hemel’, van John Eliot Gardiner gelezen. Hij heeft op basis van Bach’s muziek zijn leven beschreven. Ik heb ook veel muziek van Bach en tijdgenoten beluisterd. Wat kon ik gebruiken in mijn roman? Ook heb ik veel over de tijdgenoten van Bach gelezen. Dat uitgebreide voorwerk was nodig, om een goed tijdsbeeld te krijgen en om de hoofdpersonen in mijn boek te leren kennen.”

Je hebt ook een site gelanceerd over het boek. Waarom? “Leescantor.nl is ontwikkeld voor de promotie van het boek. Een schrijver wil graag gelezen worden, en ik doe daar van alles voor. Ik ben geen uitgever en ik ben ook niet commercieel. Ik sta wel voor 100% achter mijn boek en als je de recensies op de site leest kom je erachter dat de mensen het een prachtig boek vinden.” ‘Das wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten’, is het motto. Verklaar! “Het is een spreuk van Gustav Mahler en past het beste bij de roman. Bach heeft veel geschreven maar niet alles opgeschreven. Elke week moest hij een cantate schrijven voor de Thomaskirche van Leipzig. Dat kon hij onmogelijk alleen doen en daar had Bach schrijvers voor. Vaak stond alleen de basis op papier en zorgde Bach zelf voor invulling en improvisa-

tie. Muziek is veel meer dan de koude notatie; om het de juiste lading te geven, moet je het stuk begrijpen en als het ware tussen de noten spelen.” Wat was de taak van jouw lezerspanel tijden het schrijven van de roman? “Mijn vrouw Akkelien, Fred Pieron, Wieteke Bekkema, Els Kerkhoven en Age Meijer zaten in het lezerspanel, die mij behoedden voor den t-fouten. Ik ken de regels, maar je ontkomt er niet aan dat je fouten maakt. Als je 380 pagina’s hebt geschreven, staat er altijd eentje verkeerd of teveel. Verder hielden zij de verhaallijn en de continuïteit goed in de gaten.” Wat voor rol speelt Johann Sebastian Bach in de roman? “Het is een zijdelingse rol, hij komt er zelf niet in voor. Cantor is rond zijn muziek vormgegeven. Die muziek is de essentie van de roman. Er wordt alleen summier geïnsinueerd dat de violist een reïncarnatie van Bach zou zijn, maar de uiteindelijke conclusie laat ik aan de lezer.” Wat heb je gedaan nadat het boek helemaal voltooid was? “Ik heb eerst geprobeerd om het boek bij een uitgeverij onder te brengen, daar ben ik een jaar mee bezig geweest. Het manuscript is nog wel door een professioneel lezer van een uitgever gelezen. Omdat het uiteindelijk toch

Hoe verklaar je dat er nog maar zo weinig aandacht aan het boek besteed is? “Dat kan inderdaad nog beter, maar vergeet niet dat ik alles zelf moet doen. Ik heb bij Douwe Heeringa van Omrop Fryslân aan tafel gezeten, er is promotiemateriaal ontwikkeld, er is een presentatie geweest in de bibliotheek in Sneek en ik heb nu een interview met Groot Sneek, dus helemaal niks is niet zo. Het blijft heel moeilijk om een roman onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Ik heb geen groot literair netwerk. Dat moet ik opbouwen.” Wat zijn je toekomstplannen als het over schrijven en publiceren gaat? “Ik ben alweer aan het schrijven. In eerste instantie zou ik een deels biografische roman schrijven, over Bolsward waar ik geboren ben. Maar dat leg ik eerst nog even op de plank, zonder dat het geschreven is. Ik denk nu na over wat anders, maar wat dat is wil ik nog niet kwijt. Cantor staat nu ook bij mij in de kast en ik pak het elke dag even om door te bladeren en te lezen. Ik ben er heel trots op. Toen ik het boek voor het eerst in handen had was ik even sprakeloos. Cantor was een prachtig project voor mij en ik hoop dat veel mensen er plezier aan zullen beleven. Het mooiste compliment kwam van Douwe Heeringa na de uitzending. Hij vroeg waarom je zo’n mooi boek eigenlijk zélf moet uitgeven.”


46

NUMMER 06 • 2016


47

• CULTUUR

Heb jij al een keuze gemaakt voor het nieuwe seizoen? Kunstencentrum Atrium is een creatieve broedplaats. Jongeren en volwassenen leren er talenten ontdekken en ontmoeten elkaar. Op meer dan twintig locaties in Súdwest-Fryslân verzorgen enthousiaste, gediplomeerde docenten een groot aantal lessen en cursussen op het gebied van muziek, theater, beeldende kunst, fotografie en dans. Zo vervult Kunstencentrum Atrium in de regio een centrale rol op het gebied van kunsteducatie. In GrootSneek elke maand een greep uit het aanbod. Ditmaal een preview op het nieuwe seizoen. INSTRUMENTEN EN ZANG De muziekafdeling van Kunstencentrum Atrium staat hoog aangeschreven. Alle denkbare instrumenten kun je hier leren bespelen. Bijvoorbeeld gitaar, klarinet, piano, dwarsfluit, cello, keyboard, koperblazers, kerkorgel en viool. En natuurlijk is zangles mogelijk. Er wordt les gegeven in Sneek en op allerlei andere plekken in de gemeenten. De docenten zijn dus altijd in de buurt! Ook les via de computer is mogelijk via Distance Learning. Kinderen van groep vier of vijf van de basisschool kunnen zich opgeven voor Algemene Muzikale Vorming (AMV). Hier leren ze de basisbeginselen van muziek. Leerlingen die Dexamen willen doen, volgen het D-traject.

Snuffelcursus Zang, Keyboard voor Volwassenen en Muziekexpressie. Voor de jongsten is er Muziek op Schoot (1-2 jaar) en Muzikale Peuterpret (2-4 jaar).

SAMEN SPELEN Wat is er nóg leuker dan muziek maken? Samen met anderen spelen! Bij Kunstencentrum Atrium kunnen jong en oud deelnemen aan één van de vele orkesten, ensembles, zanggroepen en bands. Uiteraard wordt er ook opgetreden. Onder meer het Sneker Symfonie Orkest, Local Vocal, Just Flute en Musicalkoor MusicAlive zijn vaste waarden geworden bij muziekfestivals en grote evenementen.

FOTO: DJÛRA SCHRA/FRAMES&DESIGN

(MUZIEK)THEATER

MUZIEKCURSUSSEN Nieuw in het komende cursusseizoen zijn onder andere Vrije Stemimprovisatie, Liedbegeleiding, Free Combo Singer-Songwriter en het Muziekpracticum. Daarnaast keren bekende namen volgend seizoen terug, zoals Djembé (voor kinderen en volwassenen), de

Bij Kunstencentrum Atrium kan iedereen zijn of haar verbeelding op theatrale wijze vormgeven. Voor kinderen zijn er de cursussen Theatermaken en KinderMuziekTheater. Jongeren kunnen zich opgeven voor Acteren, de Podiumklas of Improvisatietheater. Met De Vloer Op! (acteren), Theatersport, Grime en Visagie is er ook een gevarieerd aanbod voor volwassenen. MUZT Musicalopleiding, afgelopen voorjaar met ‘Poppins’ te zien in Theater Sneek, behoeft al bijna geen introductie meer.

DANS Het aanbod van de Atrium-dansafdeling is zeer breed. Van Hiphop, Klassiek Ballet en Jazzdance tot Moderne Dans en Dancersice. Er zijn zelfs stoere dansklassen voor jongens vanaf vijf jaar. De basisbewegingen leren kinderen vanaf vier jaar bij Algemene Dansante Vorming (ADV). Voor wie extra uitdaging zoekt, zijn er speciale talentklassen die regelmatig optreden. Dance Explosion en Young Dance Explosion (vanaf twaalf jaar) zijn befaamd, mede door hun jaarlijkse show in Theater Sneek.

HET BOLWERK GAAT EVEN MET VAKANTIE! MAAR NATUURLIJK ZIJN WE ALWEER BEZIG MET EEN MOOI CONCERTPROGRAMMA VOOR HET NAJAAR. Zo vult de fantastische singersoulwriter Sabrina Starke de zaal op 14 oktober met haar gloedvolle stem en overdonderende songs. Of wat dacht je van de ontroerende, donkerkomische theatershow van Aafke Romeijn op 23 oktober. De liefhebber van het hardere genre wordt natuurlijk ook niet vergeten. Peter Pan Speedrock speelt namelijk hun allerlaatste concert in het noorden in Het Bolwerk, op 21 oktober.

Deze concerten en meer zijn al in de voorverkoop via

www.hetbolwerk.nl/tickets

FOTOGRAFIE

AUDITIES! MUZT Musicalopleiding, Dance Explosion en de Talentklassen Dans houden binnenkort audities in Sneek. Op donderdag 30 juni zijn er selecties voor Dance Explosion en Young Dance Explosion. De voordrachtsproef voor MUZT is op vrijdag 8 juli, met een tweede mogelijkheid op vrijdag 2 september. De Talentenklassen Dans hebben op woensdag 29 juli hun audities. Kijk voor alle informatie en opgave op kunstencentrumatrium.nl.

De fotografiecursussen genieten een grote populariteit. De Basiscursus en Vervolgcursus Fotografie, met onder andere een praktijkdag, zitten altijd gauw vol. Hetzelfde geldt voor Digitale Fotobewerking. Snel aanmelden is dus niet onverstandig!

BEELDENDE KUNST Bij beeldende kunst valt er in het nieuwe seizoen weer veel te kiezen. Voor alle leeftijden zijn er teken- en schildercursussen in het sfeervolle Van Loohuis in Sneek (ingang Kunstencentrum Atrium). In de KinderKunsKlas leren kinderen vanaf acht jaar op speelse wijze meer over de achtergronden van beeldende kunst en de verschillende kunststromingen. Volwassenen kunnen zich uitleven bij Beeldhouwen, Edelsmeden en Keramiek.

Proeflessen

www.cultuurkwartier.n Maak kennis met Kunstencentrum Atrium via een vrijblijvende proefles! Dit is bij alle instrumenten, zang en dans mogelijk. Voor beeldende kunst en theater vormen de eerste twee lessen na inschrijving (noodzakelijk om groepen in te delen) een proefles.

DE KASSA VAN THEATER SNEEK IS VAN 1 JULI TOT 1 SEPTEMBER GESLOTEN. KAARTEN ZIJN IN DIE PERIODE ONLINE TE KOOP.

THEATERSNEEK.NL


Parkstraat 1 8601 GS Sneek Telefoon 0515 - 42 23 00

T. 06 17 99 2002

E. info@dietistvanderschuit.nl BOURGONDISCH GENIETEN I. www.dietistvanderschuit.nl

NIEUWE MENUKAART! KOM PROEVEN..

Diëtistenpraktijk Davida van der Schuit Van Giffenstraat 6 8601 EX Sneek

T. 06 17 99 2002 E. info@dietistvanderschuit.nl I. www.dietistvanderschuit.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuterspeelzalen • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in gemeente Súdwest-Fryslân.

Bedrijfsuitje, trouwerij, vrijgezellenfeest of

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

verjaardagsfeest? Het kan allemaal bij Pata Negra! Vraag gerust naar de mogelijkheden

www.patanegratapas.nl

Kleinzand 21, Sneek | T: 0515 439 678

kinderwoud.nl

Dracht 34 8442 BR Heerenveen 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Vloeren - gordijnen - zonwering

1 juli 2016 Oefentherapie Sneek 25 jaar & de landelijke dag van DE HOUDING UITNODIGIN

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% Korting op PVC Vloeren* Al vanaf € 35,00 per m² incl. leggen en egaliseren.

G

1 juli 2016 stel ik mijn praktijk open ter bezichtiging, voor geïnteresseerden om kennis met mij te maken en de passie voor en inhoud van mijn werk. Tijd: 10.00 – 19.00 uur. www.oefentherapiesneek.nl

Antwoord geven op vragen die u heeft op het gebied van: - houding en beweging: van u zelf, uw kind van 0 – 18 jaar - kinderen (0-18 jaar) met een motorische ontwikkelingsachterstand wat zich kan uiten in: niet rollen, vaak struikelen, niet leesbaar schrijven, moeite met bewegen, weinig zelfvertrouwen - gewrichtsklachten hoe deze te beïnvloeden middels houding en beweging - hoofdpijn, hoe kan de heftigheid en frequentie afnemen - chronische pijn: hoe kan ons protocol u terzijde staan dat de pijn u minder leidt/ lijdt - houding en beweging bij artrose / na een nieuwe heup of nieuwe knie - gezond ouder worden t.a.v. bewegen, bijv. lopen, de voor- nadelen van de sta op stoel, etc. - slapen: problemen bij het inslapen, niet goed doorslapen of vroeg wakker worden Qualiview patiënten beoordeling 2015:

8.9

*Vraag naar de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar de aktie voorwaarden. @vandermeer1 • Like ons op Facebook Wij leveren onder andere: tapijt - gordijnen - zonwering (binnen en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat - vinyl - P.V.C. vloeren - projectstoffering

Margriet van der Weg – Brattinga, BSc oefentherapeute Cesar / Mensendieck, kinderoefentherapeute en slaap oefentherapeute Kleinzand 169 (eerste etage) - 8601 BG SNEEK Tel.: 0515 – 41 41 96 • Mobiel: 06 – 24 21 21 80


49

• KORT CULTUUR

CULTUURHISTORISCHE RONDRITTEN MET DE SHUTTLEBUS

ZOMEREXPO GALERIE

HEECHSICHT

Galerie Heechsicht ligt op een unieke locatie in Yndyk met een fantastisch uitzicht op het Heegermeer. De binnengalerie is licht en ruimtelijk waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen. Op 3 juli vindt de opening van de zomerexpositie 2016 plaats. Het betreft een groepsexpositie met een maritieme knipoog van verschillende kunstenaars. Kleurrijke olieverf schilderijen op zeildoek – sculpturen en objecten van steen , brons, hout en staal - glaskunst – viltwerk - zijden shawls en sieraden maken deel uit van de expositie. Heechsicht heeft een theeschenkerij en een haven waar u met uw boot kunt aanleggen. Op het terras genieten van de rust en het uitzicht. Een high tea of high wine reserveren is mogelijk.Woudsend. Volg de borden camping de Wetterspetter; Heechsicht ligt ertegenover. Meer info op : www.heechsicht.nl

De stichting Duurzaam Vervoer Sneek organiseert deze zomer speciale cultuurhistorische rondritten door Sneek en omgeving. De route voert langs historisch en cultureel interessante plaatsen. Onderweg en op verschillende stopplaatsen geeft een gids toelichting op de bezienswaardigheden. De cultuurhistorische rondritten zijn extra rondritten. De shuttlebussen rijden ook hun gewone routes door de stads. Kijk hiervoor op www.duurzaamvervoersneek.nl. Datums en tijd De cultuurhistorische rondritten worden gereden op de woensdagen 6, 13, 20 en 27 juli, 10, 17, 24 en 31 augustus, dus niet tijdens de Sneekweek. De start is om 13.30 bij het Fries Scheepvaart Museum. De duur is ongeveer 2,5 uur.

GEVARIEERD PROGRAMMA HEECHSIMMERFESTIVAL Op zaterdag 9 juli 2016 zal het Heechsimmerfestival voor de 14e keer plaatsvinden. Op het nieuwe strand van Heeg met uitzicht over het Heegermeer treden onder meer The Bounty Hunters ft. Johannes Rypma, Friends of the Family, Uncle Jimmy, Jack Bottleneck, NNB en meer op! Het festival start om 14.00 uur en eindigt pas als de zon allang in het Heegermeer is gezakt,

SWINGTERRAS

MARKTSTRAAT SNEEK Elke donderdag in juni en juli Swingterras op de Marktstraat in Sneek. Live muziek van 20:00 tot 23:00 uur aangeboden door Hotel de Wijnberg, Irish Pub, Pub de Boei en Restaurant onder de Linden.

Vanaf zaterdag 2 juli speelt er elke zaterdagmiddag in de Markstraat een live band van 15:00 – 18:00 uur.

LEKKER SNEEK

www.sneekismeer.nl www.sneekismeer.nl

Financiële Bijsluiter Weduwe Joustra

Financiële Bijsluiter Weduwe Joustra

Financiële Bijsluiter

Financiële Bijsluiter

Weduwe Joustra

Joustra SNS Amerika Aandelenfonds Weduwe

SNS Amerika Aandelenfonds

SNS Amerika Aandelenfonds

SNS Amerika Aandelenfonds

Het maximumaantal deelnemers is twintig personen. Deelnemers betalen € 15,- per persoon (inclusief koffie/thee bij de Wijnhoeve Thabor). Dit bedrag dient van tevoren worden betaald, bij de balie van het Fries Scheepvaart Museum. (Foto Peter van Egmond)

COOK, EAT & DANCE BIJ LOKAAL 55 IN SNEEK

om een uur of 01.00. Meer info en tickets via www.heechsimmerfestival.com.

VANAF ZATERDAG 2 JULI MUZIEK IN DE MARKTSTRAAT

LEKKER SNEEK OP DE MARKTSTRAAT SNEEK

Op (koop)zondag 3 juli organiseert de Stichting Uit in Sneek weer het succesvolle culinaire evenement Lekker Sneek. Tussen 12.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers van het evenement in Sneek dit jaar op de Markstraat genieten van culinaire hoogstandjes van de deelnemende Sneker horecabedrijven. Vorig jaar moest het evenement in verband met de verwachtte extreme hitte geannuleerd worden, maar op deze zomereditie ZOMEREDITIE kunnen de 20 horeca- ondernemers zich weer van hun beste kant laten zien door de culinaire specialiteiten van het eigen Zondag 3 juli 12.00 - 17.00 uur horecabedrijf te MARKTSTRAAT, STADSCENTRUM SNEEK REN PARKE GRATIS presenteren. / KOOPZONDAG Zie ook pagina 8.

Deelnemers moeten zich van tevoren aanmelden bij het Fries Scheepvaart Museum, via boekingen@friesscheepvaartmuseum. nl (Joke of Grytsje). Het minimumaantal deelnemers is 8 personen. Als er minder deelnemers zijn, gaat de rondrit niet door.

2-7 Blue Gate een fantastische Blues/ Jazz band. 9-7 ex BTW: blazers, saxofonisten spelen de klinkers uit de Marktstraat.16-7 13.00-15.00 uur zal het stedelijk muziekkorps een optreden verzorgen, daarna neemt van 15.00-18.00 uur Rintje Kas het stokje over. 23-7  singer- songwriter trio van het Noorden: Peter Krako,Jan Tekstra en John Snijder maken er een weergaloos mooi concert van. 30-7 Flower en Power Koor vermaakt u met de hits uit de flowerpower tijd.

Op zaterdag 2 juli organiseert Lokaal 55 in Sneek een beleef- en genietevenement ‘Cook, Eat & Dance Night’ van 18:30 tot ….het ophoudt…. Samen met je partner, familie, vrienden of collega’s eerst zélf koken. Om daarna lékker te eten en als sluitstuk de avond dánsend af te sluiten! Het thema van deze avond is Ibiza. De dj zal gaat de deelnemers tijdens het koken begeleiden met zomerse muziek. Voor deze hele avond ‘Ibiza onder de pannen’ geldt de all-­in ­prijs van € 75,per persoon. Dit is inclusief het eten & de drankjes! Meer info op : info@lokaal55.nl of bel naar (0515) 460 321.

SNEKER ÚTLOPERS WEDEROM NEDERLANDS KAMPIOEN CONCERT WATER NIGHT Op zaterdag 2 juli vindt om 21:00u in de Doopsgezinde kerk in Sneek het concert “Water Night” plaats. Uniek is de samenwerking tussen gitarist en zanger John Snijder, sopraan Sippie Broersma, dichter Elmar Kuiper, kunstenares Marjan Beuker, een klassiek vocaal ensemble en diverse (bekende) gasten. Water heeft veel (klassieke) componisten en liedschrijvers tot de verbeelding gesproken, en ook kunstenaars en dichters geïnspireerd. Waar is dat nu beter op zijn plaats dan in watersportstad Sneek? Kaarten in de voorverkoop zijn à € 10,- verkrijgbaar via www. sneekvocaal.nl of bij Irish Pub ‘De Poort van Cleef’ in Sneek.

De Utlopers uit Sneek afgelopen zijn op zondag 14 juni tijdens de Bemmelse Dweildag Nederlands Kampioen geworden. In alle categorieën waren de Sneker muzikanten de sterkste. Ook vorig jaar namen de Útlopers alle prijzen mee uit Bemmel. De Sneker feestmakers speelden op vier podia en dat viel in de smaak, zowel bij hij het publiek als bij de vakjury. Vooral voor de originaliteit van de repertoirekeuze, de muzikale uitvoering en de interactie met het publiek werden hoge punten toegekend. Naast de titel Nederlands kampioen wonnen de Útlopers hiermee een geldcheque en mogen de Snekers optreden tijdens de Zwarte Cross.


Voordelen van een XL occasion

Laagste aanschafprijs | Direct rijden | Grootste aanbod in alle prijsklassen. De Auto Joure XL Group biedt het grootste aanbod occasions van Friesland, alle gewenste merken en voor elke portemonnee. Van al onze occasions is de kilometerstand bekend bij de database van het RDW. Wij hebben altijd minimaal zo’n 350 aantrekkelijk geprijsde occasions in voorraad.

‘Doe mij maar een occasion’ Nu vrijwel alle nieuwe modellen per 1 januari duurder zijn geworden door veranderingen in de autobelastingen, kopen Nederlandse automobilisten liever een occasion dan een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek onder lezers van De Telegraaf en Autovisie. Liefst 86 procent van de in totaal 2.990 deelnemers geeft aan dat de voorkeur uit gaat naar een tweedehands auto, in plaats van naar een nieuwe. Slechts 14 procent van de deelnemers zou een nieuwe auto kopen.

Zorgeloos rijden met een Autotrust Garantie Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL Group een scherp geprijsde Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden mogelijk. Garantie in heel Europa.

Auto’s gezocht. Vanwege de grote vraag naar occasions zoeken wij met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometerstand. Bij de Auto Joure XL Group kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring!

Ook kunt u online uw taxatie regelen bij Vul het taxatieformulier zo volledig mogelijk in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. wijkopenjeauto.nl is onderdeel van de Auto Joure XL Group (Auto Joure XL, Auto outlet XL en Auto Export XL).

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl


51

• SPORT

HET OLYMPISCH GEVOEL “Dou hest over alles en iedereen een mening, maar wat hestou eigeluks zelf presteert”, kreeg ik laatst voor mijn voeten geworpen tijdens een bezoekje aan een niet nader te noemen sportpark in onze mooie stad. Tsja, dan is de eerste verbale reflex uiteraard dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Mark Rutte is historicus, maar verkondigt wel meningen over pakweg ontwikkelingshulp en economische onderwerpen. Maar goed, zo tussen de Oranjeloze EK in Frankrijk en het aanstaande spektakel in Rio is er enige ruimte voor zelfreflectie.

GERARD VAN LEEUWEN

Mijn “voetbalcarrière” verliep via de welpen, C5, C2, B2, B1, A2 en A1 in de jeugd van ONS. Mijn voetbalstijl was vergelijkbaar met oude helden als Migueli, Passarella, Tarantini en Gentile. De oudere lezers zullen deze namen zonder meer herkennen. “Dou must vooral niet zelf gaan voetballen” zei trainer Klaas de Haan met enige regelmaat en het was ondenkbaar dat ik de middellijn zou overschrijden. Ballen afpakken en gauw inleveren bij vedette Auke Buma, dat was het parool. In de senioren kwam ik terecht in hechte vriendenteams. Met de

alom bekende Tjalling Yntema heb ik ruim tien jaar de centrale verdediging gevormd van het in de hele zuidwesthoek gevreesde ONS 6. Met Ronald van Dijk, de koning van het Sneker riool, en postbode Peter “Zoef” Wiersma vormden we gezamenlijk een soort gevarendriehoek die alleen met gevaar voor eigen leven betreden kon worden. Mijn sportieve hoogtepunt bereikte ik in 1993 toen de Elfsteden fietstocht vrijwel ongetraind werd volbracht. Samen met buurman Kees van Barneveld hadden we eerste Pinksterdag op en neer gereden naar Irnsum op onze geleende citybikes. We hadden dus maar liefst veertien kilometer op de teller toen we op de maandagochtend in groep twee om tien over vijf ’s ochtends vetrokken. Windje in de rug, maar toch hadden we het bij Witmarsum al moeilijk. Pijnlijk was het moment dat we bij de stempelpost in Harlingen reeds begroet werden door juf Anita van de kleuterschool waar onze beide zoons bij in de klas zaten. Ze was drie kwartier later gestart en had ons dus al vroeg in het vizier. Ze lachte naar ons en zei nog “tot ziens”. Dat was tegelijk het laatste wat we van haar gezien hebben. Tot Dokkum verliep de tocht gladjes, uitgezonderd een dikke hagelbui

nabij Holwerd. Toen we na de stempelpost richting Leeuwarden reden, kregen we de wind “op de kop” en begon de ellende pas goed. Vooral de route tussen de hoofdstad en Bolsward werd een ware marteling en hebben we wel twintig keer hardop gedacht om af te stappen. Omdat ik fietste voor het goede doel zetten we gezamenlijk door. Met het personeel van mijn bedrijf had ik “quitte of double” afgesproken met de inhoud van de personeelspot. Om een lang verhaal kort te maken. Om 16.00 uur zaten we aan de spaghetti bij buurvrouw Harmke waarna de zuidelijke route nog volgde. We gingen voor de honderdste keer door een hel op de Seedyk bij Mirns en omstreken. We kwamen in een van de laatste groepjes terecht, bestaande uit plattelandsvrouwen uit Workum. De dames op gevorderde leeftijd hadden hun omvang mee, want we konden goed schuilen. De vrouwen protesteerden regelmatig dat we geen kopwerk deden, maar dat zat er helaas niet meer in. Vanaf Stavoren hadden we voor de wind en werd tegen elven de tent bereikt. Daarvoor kreeg ik bij de finish een bosje bloemen van mijn vader die met betraande ogen meldde dat hij nooit verwacht had dat we in staat waren gebleken de tocht

te volbrengen. We waren door vrijwel het gehele deelnemersveld ingehaald, maar desondanks smaakte het biertje lekker. Eenmaal thuis ben ik na de douche direct in dromenland beland. ’s Morgens wist ik niet hoe ik de echtelijke sponde moest verlaten. Alles deed pijn en ik had het gevoel dat ik een ruggenprik had gehad van een dol geworden narcotiseur. Buurman en fysiotherapeut Bert Barends zorgde er gelukkig voor dat ik het gevoel weer enigszins terugkreeg. Voor Kees gold hetzelfde. Het duurde tot september voordat ik mijn huwelijkse plichten onder het dekbed weer kon voortzetten. Maar ik ken het gevoel van een Olympisch kampioen!

TOPPER VAN TOEN: TJALLING TJALSMA

“DE MAN VAN STAAL” Na meer dan een halve eeuw competitie te hebben gevoetbald bij ONS is Tjalling Tjalsma inmiddels afgezwaaid en, op een incidenteel gastoptreden in het 45+ team na, alleen nog als vrijwilliger actief binnen de voetbalvereniging. Naast het voetbal ligt zijn hard eveneens bij het zeilen, waar hij ook al meer dan vier decennia actief is in de Regenboog. Een veelzijdig karakter met een mooie staat van dienst in beide disciplines. “Ik heb ONS 1 op verschillende manieren gehaald. Eerst als keeper, als opvolger van Theo de Haan, en later ook als voetballer. Dat komt haast nooit voor. Ik was naar het vierde gegaan om te gaan voetballen. In die tijd waren het eerste, tweede en derde allemaal selectieteams. Omdat de regel was dat wanneer je niet kon trainen vanwege de dienstplicht, je naar het vierde ging speelde ik daar. In mijn diensttijd speelde ik in het militaire elftal tussen de betaalde spelers in. Op een gegeven moment speelden we ook een wedstrijd tegen ONS. We veegden ze van de mat en ik werd alsnog per direct uitgenodigd om in het eerste te komen spelen. Dat ik eerst al had gekeept in het eerste maakt het nog wel leuker. Dat is daarna nooit meer gebeurd”, aldus de 62-jarige Tjalsma. “Als ik een hoogtepunt mag noemen dan denk ik wel dat die wedstrijd een mooie is, maar ook die keer dat ik scoorde in stadion de Langeleegte. We hadden dat seizoen nog niet verloren en stonden met 1-0 achter toen ik inviel. Ik scoorde daarna de 1-1. Dat zijn van die dingen die mij bij zijn gebleven.

Na mijn carrière in het eerste ben ik via het tweede, derde, vierde in het vijfde beland. Dat was toen nog zo, als clubman zakte je gewoon door de seniorenelftallen heen. Ik ben in elk seniorenteam kampioen geworden. Tegenwoordig is dat wel anders, de koers van de vereniging is anders. Geen enkel probleem mee. Echter moet je nooit verder springen dan de pols lang is. Wij voetbalden voor een warme maaltijd; tegenwoordig is dat niet meer zo. Niet erg, maar het moet wel verantwoord gebeuren. Kijk naar WKE en ook naar Veendam en Haarlem.” De tweede passie van “de Man van Staal” is zeilen. “In het begin prefereerde ik voetbal boven het zeilen, tegenwoordig is dat andersom. Prachtige sport om te doen. Enorm veel gewonnen in die veertig jaar. Qua prijzen mis ik echter nog een NK op mijn naam. De ambitie heb ik er ook niet meer voor. Toch is het prachtig varen met mijn vriend Harry Amsterdam. Net als met het voetbal doe ik dit altijd met veel plezier. Ik heb ooit de winst tijdens de

den en als ik talenten zie dan meld ik dat aan de scouting. Ik schat, nu ik zo zit te denken, dat ik wel 1500 wedstrijden gespeeld met als oogst slechts één gele en één rode kaart. Je moet goed met de scheidsrechter overweg kunnen, dan doe je al goede zaken. Zo heb ik eens een overtreding gemaakt, doorgebroken speler. Vroeg de leider na de wedstrijd waarom ik niet van het veld moest. Zijn reactie: “Ik kan het icoon van ONS toch niet van het veld sturen?” sprak dan ook boekdelen. Of eens bij Heerenveense Boys. Ik veroorzaakte een penalty door hands. Terecht, geen discussie. Tien minuten later stond ik randje buitenspel. Kreeg ik het voordeel van de twijfel van de scheids. “Compensatie” riep de scheidsrechter. Naast scheidsrechter ben ik ook nog actief in de vertrouwenscommissie, sta ik weleens achter de bar en doe ik nog weleens hand- en spandiensten.” Sneekweek laten glippen in de laatste wedstrijd. Dat is dan echt wel even balen, maar toch kijk ik er met plezier op terug.” Tegenwoordig is Tjalsma nog steeds op de velden te vinden. “Ik fluit nog jeugdwedstrij-


52

NUMMER 06 • 2016

L.O.S.T. 20 MEI 2016

“De thuisploeg zorgt voor kaas en worst”

Het gros van de veertig-, vijftig- en zelfs zestigplussers dat zich op de avond van vrijdag 20 mei heeft verzameld op het hoofdveld van Sneek Wit-Zwart (SWZ) voetbalt het hele jaar door. Toch is het vanavond bijzonder. Vanavond zijn de kicksen aangetrokken voor L.O.S.T.! Organisator en oud-voetballer Nico Altenburg (58) – hij speelde ooit voor vv WZS, vv Sneek en de semiprofs van SC Heerenveen – heeft zonder twijfel een nostalgische inborst. Want de hang naar vroeger is zijn grootste drijfveer om de voetbalavond (met feest na) voor de voetballers-op-zekere-leeftijd te organiseren.

spelen in competitieverband, bij de 35-plus of de 45-plus, onder de vlag van de KNVB. Maar er is ook een categorie die dat veel te veel van het goede vindt. Die willen alleen zo af en toe spelen. Dat kan bij L.O.S.T.”

L.O.S.T. : ALLERMINST VERLOREN OP HET KUNSTGRAS VAN SNEEK WITZWART

“We hebben allemaal een gemeenschappelijk verleden”, zegt hij. “We kennen elkaar van de voetballerij. Maar doordat we bij andere clubs speelden, waren we toen eigenlijk vreemden voor elkaar.” Met het klimmen der jaren is dat veranderd. “Dan kom je tot het besef dat je in Sneek dezelfde dingen hebt beleefd, of je nu voor WZS of Sneek speelde, zoals ik, of voor ONS, LSC, Black Boys of de WPB.” Het uitgaansleven speelt bij die belevenissen een voorname rol. Altenburg somt op: “De Lichtboei, Scotch Inn, Rinke, De Witte Kat, La Bohème.” Maar er is meer. “Met auto’s over de Oosterdijk rijden, en voetballen op grasperkjes in verschillende wijken, of op het sportveld achter het Bogerman.” Het zijn dierbare herinneringen, die hem soms doen terugverlangen naar de jaren van weleer. “Ik vind het mooi om de mensen met deze achtergrond bij elkaar te brengen.”

De benaming van het evenement mag dan bij de voetballers inmiddels een begrip zijn, het doet onze wenkbrauwen mild fronsen. Lost, maar dan met kleine letters en zonder puntjes, roept onwillekeurig het beeld op van verwarde mannen, die op een voetbalveld de weg kwijt zijn.

NICO ALTENBURG (RECHTS) MET OUD TOPVOLLEYBALLER OLAF VAN DER MEULEN

Zo vreemd is dat niet, zegt Altenburg. “Want de naam komt van de serie die toen op televisie was. Het speelde zich af op een onbewoond eiland, waar overlevenden van een vliegtuigcrash het met elkaar moeten zien te redden.’’ De plotwendingen werden al maar vreemder. Later gaf de schrijver van de serie toe dat hij geen plan had hoe het moest eindigen. “We deden maar wat’’, verklaarde hij.

BIJ L.O.S.T GEEN REGELS EN SCHEIDSRECHTERS.

Als hij zichzelf zo hoort praten, moet Altenburg hartelijk lachen. “Want voetballend lijkt het bij mij, met m’n zwakke enkels, nu nergens meer op.” Hoe dan ook, vijf jaar geleden is L.O.S.T. ontstaan. “Als vervolg op een zeven-tegen-zeventoernooi, dat Nol Gorter, die in 2011 overleed, bij zijn club LSC had georganiseerd.”

“Dat is precies wat wij nu ook doen’’, lacht Altenburg. Voor Lost bedacht hij League Old Sneek Training, met hoofdletters, en vandaar de puntjes ertussen. “We voetballen zeven tegen zeven, zonder regels en zonder scheidsrechters. ‘Seuven teugen seuven’, op z’n Snekers gezegd. Op kleine veldjes, met kleine doelen. En we spelen overdwars, in de breedte van het veld, net zoals vroeger tijdens de trainingspartijtjes.”

Het lijkt eenvoudig, de organisatie van zo’n voetbalavondje, maar je moet er wel tijd in willen steken. Het begint al een half jaar van tevoren, vertelt Altenburg, met het prikken van een geschikte datum en het vastleggen van de accommodatie. Daarna begint het werven van de teams.

Er zijn teams die zich deze voetbalavond keurig in uniforme kleding hebben gestoken. Prima, maar dat hoeft van Altenburg niet. “Eerlijk gezegd zou ik het liefst zien dat het een ratjetoe is, waarbij - voor het onderscheid - een van de teams in gekleurde hesjes speelt. Precies zoals we vroeger deden.”

“Ik heb de laatste maanden heel wat afgebeld. Het scheelt daarbij wel dat ik in de Sneker voetballerij veel mensen ken, en andersom. En ik doe het natuurlijk niet alleen. Vanuit het bestuur van SWZ krijg ik altijd ondersteuning van Martin Kruis. En mijn dochter Jeanine maakt voor mij de L.O.S.T.-poster. Op de dag zelf zijn diverse vrijwilligers van SWZ ons behulpzaam, en dat geeft bij SWZ nooit een probleem.”

Nog liever zou hij zien dat L.O.S.T. tweemaal per jaar wordt georganiseerd, en rouleert over de Sneker clubs. “In september bij WPB en Black Boys op het Schuttersveld, in mei volgend jaar bij ONS op het Zuidersportpark, in september 2017 bij LSC, en dan in mei 2018 weer hier bij ons.” En steevast na afloop met z’n allen aan het bier, zoals vanavond.

Het resultaat van alle inspanningen overtrof dit keer ook zijn verwachtingen: twintig teams. Verrassend voor deze verslaggever is de deelname van zes damesteams, die onderling eigen potjes spelen. Dit gebeurt zichtbaar fanatieker dan bij een deel van de mannen. “Mannen en vrouwen, een mooie mix”, stelt Altenburg tevreden vast.

Niet alleen op het hoofdveld is het nostalgie, ook in de kantine van Sneek Wit-Zwart hangt vanavond een sfeertje van toen, mede dankzij Wibo Groenland, die jarenlang als deejay Wibo furore maakte in De Lichtboei. Terwijl de dames achter de tap vol aan de bak kunnen, schuift Altenburg grote schalen met diverse soorten kaas en worst op de tafels. “Dat is de enige regel op zo’n avond”, zegt hij. “De thuisploeg regelt na afloop kaas en worst.”

“En het voorziet in een behoefte. Er doen nu weliswaar ook mannen mee die nog serieus

DE ENIGE REGEL: DE THUISPLOEG ZORGT VOOR KAAS EN WORST.


53

• SPORT FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Wielerfanaat Sybolt Kuypers

ZIET ZELF OOK NIET OP EEN KILOMETERTJE Heel sportminnend Nederland stond eind mei op zijn kop tijdens de Giro d’ Italia, waar landgenoot Steven Kruiswijk soeverein aan kop reed. Bergop was hij de sterkste van het peloton, maar door een stuurfout verloor hij eerst zijn koppositie en daags erna zelfs zijn podiumplaats. Wielrenfanaat Sybolt Kuypers uit Sneek zag het met lede ogen aan. GEVOEL Op het moment dat Kuypers begint te vertellen over zijn passie, beginnen zijn ogen direct te glinsteren van enthousiasme. “Er is geen mooier gevoel dan wielrennen. Met je fiets de berg op fietsen en genieten van de omgeving, die je normaliter alleen op TV ziet. Een vakantie staat voor mij dan ook steevast in het teken van fietsen. Als het even kan probeer ik een route met een beklimming te rijden. Dan heb je het niet over een of twee uurtjes, maar over een dag op de fiets. Zoals ‘de echte’ wielrenners dat ook doen. Dan ga je even leven als een prof. Dat gevoel is het allermooiste.”

HEILIG Over de hele wereld zijn wegen aangelegd. “De een gebruikt ze als route naar zijn of haar werk, de ander voor de wekelijkse trip naar de supermarkt. Voor vele gebruikers is de weg dus niet meer dan een gelegenheid om van A naar B te komen. Voor de wielrenners ligt dit wel anders. Er zijn wegen bij die als ‘heilig’ worden gezien, ondanks het feit dat niet iedereen hetzelfde gevoel heeft bij diezelfde weg. Eenduidig zijn ze in ieder geval over de Alpe d’Huez. Ik heb hem gefietst en het is echt heel erg zwaar, maar een mooie ervaring. Sommige Nederlandse wielrenners willen deze berg sowieso een keer hebben gefietst. Inmiddels heb ik veel prachtige, vergelijkbare tochten gefietst, maar er blijven altijd nog wensen. Zo wil ik best een keer van Nederland naar Frankrijk fietsen voor een bepaalde tocht.”

TEAMSPORT “Ik weet honderd procent zeker dat er heel veel mensen voor de televisie naar de Giro hebben gekeken. Nadat Kruiswijk viel, zullen veel van deze liefhebbers teleurgesteld zijn

mensen ook weten te boeien. Op NPO zeg ik zelf dingen die een minuut later worden herhaald door de commentatoren.”

geweest. Ik keek daar als wielrenner met andere ogen naar; zo vond ik het heel erg slecht dat de ‘Lotto Jumbo-ploeg’ Kruiswijk niet kon helpen naar voren te rijden. In mijn ogen hebben ze gefaald, zeker als je vooraf de doelstelling hebt om de top drie te halen. Dan moet je een sterke ploeg meenemen, iets wat in mijn ogen dus niet is gebeurd. Daar kan ik mij druk om maken”, aldus de liefhebber pur sang. “Als wielrenner krijg je pas een team om je heen op een bepaald niveau. Dat is dus niet altijd zo. Bij de wedstrijden die er bij de amateurs worden gereden is het vooral een verzameling van eenlingen. Toch wordt er wel gescholden en gevloekt in het peloton, ook bij de amateurs. Het gaat wat dat betreft allemaal om ambitie. Onlangs heb ik een maat van mij zien winnen nadat ik hem deels heb geholpen daarin. Ik ben dan wel blij voor hem, maar toch had ik die wedstrijd liever zelf gewonnen.”

SFEER Ondanks het schelden en tieren heerst er doorgaans een positieve sfeer bij het wielrennen. “We kennen dan wel niet direct een derde helft, zeker niet wanneer je in je eentje fietst, maar bij WV Snits is het zeker leuk. We hebben een competitie waar inmiddels dertig á veertig renners aan deelnemen. Enkele jaren geleden was dit een stuk minder, de animo neemt nog steeds toe. Dat merk je over de gehele linie overigens. Een groepje van WV Snits gaat jaarlijks een weekendje weg om te gaan fietsen. Dan maken we mooie tochten door Limburg en delen van België. Dat zijn momenten dat er na de rit ook gezellig nagezeten wordt, wat normaliter bijna nooit voorkomt.”

SNEEKWEEK WIELERRONDE “De Sneekweek Wielerronde is echt een heel mooi initiatief gebleken de afgelopen jaren. De elite, het niveau net onder de profs, rijdt dan en als je kijkt naar de publieke belangstelling dan kun je stellen dat hier voldoende draagvlak voor is. We hebben daarnaast ook nog eens een kanshebber uit Sneek met Harry Sweering en dat helpt zeker ook mee. Toch is het voor de organisatie steeds weer een hele toer om alles rond te krijgen elk jaar. Je hebt het toch over minimaal een bedrag van ongeveer 10.000 euro een prijzengeld. Voordat je dat bij elkaar hebt via sponsoren in de huidige economische tijd ben je wel even bezig”, aldus de Sneker.

HELDEN FACETTEN Waarom de liefde voor wielrennen zo lastig te omschrijven is kan Kuypers wel verklaren. “Er zijn zoveel verschillende facetten. Zo kun je het in je eentje beoefenen, je hebt namelijk alleen maar een fiets en een outfit nodig. Dit kan overigens ook met een groepje vrienden. Je kunt het puur recreatief doen, maar ook deelnemen aan wedstrijden. Dan heb je ook nog een groep die liever een andere sport beoefent, maar wel voor de televisie zit en mensen die wedstrijden bezoeken. Uiteindelijk zijn er zoveel verschillende manieren om iets met wielrennen ‘te hebben’. Hierdoor is de liefde voor het wielrennen niet specifiek te benoemen. Zelf fiets ik graag en zit ik daarnaast ook voor de tv te kijken. Echte fanaten zoals ik kijken naar de Belgische zenders. Daar hebben ze betere verslaggevers, die de

De profwielrenners die je op televisie ziet hebben de status van helden voor de liefhebbers. “Voetbalfans hebben hetzelfde met spelers, maar het mooie aan het wielrennen is dat het veel dichter op het publiek is. Zo heb ik in de Eneco Tour nog eens een stuk met Bauke Mollema teruggefietst na een rit. Vorig jaar, bij de start van de Tour de France, was het ook prachtig. Stonden we in Utrecht in die hitte de renners aan te moedigen. Je hoorde de Nederlanders aankomen door alle aanmoedigingen. Jammer dat Dumoulin het toen niet kon brengen. Bij de start van de Giro dit jaar ben ik niet geweest, wel die dag daarna in Nijmegen. Een klein stukje toch?


AUTO VAN DE MAAND Roodhemsterweg1414 Roodhemsterweg 8651CV CVIJlst IJlst 8651 0515-531436 0515-531436 06-53540788 06-53540788 info@garagekroes.nl info@garagekroes.nl

MINI Cooper Volkswagen Polo

www.garagekroes.nl www.garagekroes.nl

FORD SkodaFOCUS Fabia

Mercedes-Benz Mercedes-Benz

KIA OpelVENGA Corsa

Suzuki Alto Volkswagen Polo

S1.2-12V 1.6 Chili 163 pk! 1.0 ECOBOOST TITANIUM E 200200 CDIRoadster EleganceSLK 1.6 CVVT GA 1.3 CDTi Enjoy X-ECUTIVE Airco/Trekhaak 1.2-12V1.0 Comfortline Comfortline 1.4-16V Classic klasse Km.Carrosserietype: Stand: 178.441 Hatchback Km.Carrosserietype: Stand: 62.927 Hatchback Trekhaak / Climate AUTOMAAT / 2 JAAR garantie Km. Stand: 131.219 Carrosserietype: Cabrio Carrosserietype: Hatchback Carrosserietype: Hatchback Brandstof: BenzineHandgeschakeld Brandstof: BenzineHandgeschakeld Km.Transmissie: Stand: 235.136 Km. Stand: 96.860Handgeschakeld Brandstof: Benzine Automatisch Transmissie: Transmissie: Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Cilinderinhoud: Vermogen motor: 1201198 kW (163 Vermogen motor: 74 1390 kW (101 PK) Brandstof: Diesel 1998 cm³ Brandstof: Benzine 1248 cm³ Vermogen motor: 401198 kW (54 PK) Cilinderinhoud: cm³PK) Cilinderinhoud: cm³ Cilinderinhoud: cm³ Cilinderinhoud: Cilinder:motor: 4 90 kW (122 PK) Cilinder:Handgeschakeld 3 Cilinder:Handgeschakeld 4 Kleur: Blauw Metallic Cilinder:motor: 4 92 kW (125 PK) Transmissie: Transmissie: Vermogen Vermogen Transmissie: Handgeschakeld Leeggewicht: 1195 kg Leeggewicht: 1035 kg Leeggewicht: Leeggewicht: 983 kg Leeggewicht: 1135 kg Kleur: Grijs Metallic967 kg Kleur: Grijs Transmissie: Automatisch Transmissie: Automatisch Kleur: Blauw Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Brandstof: Diesel Bouwjaar: 2003 Bouwjaar: 2012 Kleur: Grijs metallic Kleur: Zwart Bouwjaar: 1998 Kleur: Blauw Deuren: 5 Deuren: 5 Deuren/Stoelen: 5/5 Deuren/Stoelen: 5/5 Kenteken: Kenteken: Bouwjaar: 2004Leder Bouwjaar: 2014 Kenteken: Bekleding: Kleur: 77-XRG-9 Beige Kleur: 49-LT-RT Metallic Cilinder:ST-GT-58 3 Kleur: Grijs € 7.500,€ 6.500,€ 3.500,€ 9.950,€ 6.795 € 14.495 € 7.995 € 12.995 € 795 € 7.800,Km. stand: 83711 Kenteken: 60-NV-DJ Kenteken: 4-XXH-66 Km. stand: 155803 Km. stand: 21915 Kenteken: 3XKR46 Kenteken: 22ZLGH Kenteken: 53NBND Km. stand: 155803 Km. stand: 129097

GARAGE

Huizinga Trekdyk 1A

Trekdyk 1A 8629 EG Scharnegoutum 8629 EG Scharnegoutum FORD FOCUS OPEL AGILAScénic OPEL ASTRA Mercedes-Benz Opel Astra Renault Peugeot 106 BMW 3 Serie info@scharneautos.nl Telefoon: (0515) 439 178 info@scharneautos.nl A-Klasse 170Compact CDI CLASSIC 1.6 club 2.0-16V 1.6 TITANIUM 16VRXI 1.1 Accent1.6 316i 1.2 Mobiel: (06) 533 793 42 0515-560658 0515-560658 Km. Stand: 163.751 Km. Stand: 72.892 Km. Stand: 155.977 Selfhelpweg 6e, 8607 AB SNEEK

Renault Scénic Renault Mégane VOLKSWAGEN GOLF Seat PEUGEOT Renault Espace Ibiza1007

1.6-16V Luxe 2.0 SDIAuthentique 1.4 HDIPrivilège 2.0-16V Expression ST2.0-16V 1.2 TDI Style EcomoKm. Stand: 264.996 Km. Stand: 308.827 € 1.450,- Brandstof: € 2.950,- € 999,€ 1.495,€ 1.495,€ 1.699,€ 2.195,€ 1.499,€ 6.945,Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Benzine Brandstof: Diesel Brandstof: Diesel Brandstof:motor: Diesel Brandstof:motor: Benzine Brandstof:motor: Benzine Benzine55 kW (75 pk)Brandstof: Brandstof: Benzine Vermogen 74 kW (101 pk) Vermogen Vermogen 77 kW (105 pk) Brandstof: 59 kW (80 pk)Benzine Vermogen Vermogen motor: 50 kW (68 pk) Brandstof: Benzine Brandstof: Brandstof: Benzine motor: Diesel Km. stand: 256.471 km 214.762 km Km. stand: 152.514 km Km.km stand: 201.716 km Km. stand: 216.463 km Stand: 210.795 Km. stand: Km. stand: 91.132 Km. stand: 171.569 km Km.Km. stand: 139.564 km Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Handgeschakeld Vermogen PK (70motor: kW) 102 Vermogen motor: 139Vermogen PK (102 kW) Vermogen motor: kW) Vermogen motor: 107 PK (79 kW)Vermogen Vermogen: 133 PK Vermogen PK (75 kW) motor: 59 Grijs PK (44 kW)74 PK (55Vermogen motor: 140 PK (103 motor: 74(98 PK kW) (55 kW) Kleur: Grijs motor:95 Kleur: Zwart Kleur: Kleur: Rood Kleur: Blauw Bouwjaar: januari 2004cilinders: 4 Aantal cilinders: 4 Aantal cilinders:Aantal 4 Aantal cilinders: Bouwjaar: januari Aantal 4 cilinders: kW)Aantal cilinders :4 4 Aantal cilinders: 3 2004 Bouwjaar: 2008 Bouwjaar: 2007 Bouwjaar: 2006 Bouwjaar: 2004 Bouwjaar: 2006 Kleur: blauw Bouwjaar: februari 1996 Bouwjaar: februari 2000 Bouwjaar: januari 2002 Kleur: Groen Bouwjaar: februari 1998 januari 1999 Bouwjaar:Bouwjaar: januari 2001 Bouwjaar: januari 2011 Kenteken: 81-ZG-LH Kenteken: 54-TB-RR Kenteken: 07-NX-XK Kenteken: Transmissie: Automaat, 5 versnelKleur: Grijs41-XS-DD Kleur: Zilver (licht Kleur: Grijs Kleur: Blauw Transmissie: Handgeschakeld, 6 Kleur: Donker zwart Kenteken: metallic grijs metallic) Kleur: Zilver (licht grijs metallic) Kleur: Donker74-SL-PJ grijs metallic lingen € 5.450,Hand, 5 Cilinderinhoud: versnellingen Transmissie: Handgeschakeld, 5 Transmissie: 5 Cilinderinhoud: versnellingen Cilinderinhoud: 1.596Transmissie: cc 1.124 cc€ 4.950,Cilinderinhoud: 1.998 cc cc € 3.950,€ Handgeschakeld, 3.750,€ 1.199 2.250,Cilinderinhoud: 1.689 cc Cilinderinhoud: 1.998 cc versnellingen versnellingen Cilinderinhoud: 1.998 cc Cilinderinhoud: 1.598 cc Cilinderinhoud: 1.598 cc

www.scharneautos.nl www.scharneautos.nl

ALLROUND AUTOBEDRIJF

APK, onderhoud en reparatie. Ook bieden wij diverse occasions aan.

www.garagehuizinga.nl

FRITTEMALEANE 2 Trekdyk 1A 8629 8605EG CHScharnegoutum SNEEK info@scharneautos.nl MOB: 06-54782807 0515-560658 TEL: 0515 - 764 410

Volkswagen Golf 1.4-16V TRENDLINE

AUDI A4

Volkswagen Lupo 1.0 COMFORTLINE

Volkswagen New Beetle Seat Ibiza 1.0-12V ESSENTIA

FORD FOCUS

€ 1.945 € 2.745Type: Wagon 1.4-16V Cool € 1.245 Type: 1.8 TFSI / 89000KM!!! / CLIMA & Sound

/ LMV225.871 www.scharneautos.nl EMAIL: info@autovandereems.nlKm. Stand:

1.4 SELECT

SKODA ROOMSTER

€ 1.245

Type: 1.4-16V AIRCO / CRUISE CON-

BMW 3 Serie

Touring 320I EXECUTIVE

MAZDA 5

€ 3.495

Type: 1.6 CiTD 7 PERSOONS /

Inrichting: Stationwagen drs) 116.469 TROL / ELEC.PAKKET / Style BusinessBrandstof: Benzine Km. Stand: 154.762 Km.(5Stand: Brandstof: Benzine Inrichting: Sedan (4 drs) Vermogen motor: 80 PK (5 drs) motor: 44 kW (59 pk) Inrichting: MPV (5 motor: drs) 125 kW (170 pk) Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Brandstof: Benzine Inrichting: MPVVermogen Vermogen Vermogen 119pk) PK Aantal cilinders: Vermogen 85 PK Handgeschakeld Vermogen motor: 115 PK Vermogen motor:motor: 55 kW (74 Vermogen motor: 37 kW (50 pk)4 Vermogen motor: 85 kW (115 pk) motor: Transmissie: Transmissie: Automatisch Aantal Handgeschakeld cilinders: 4 Bouwjaar: juli 2010 Aantal cilinders:Kleur: 4 Aantal cilinders: 4 Transmissie: Transmissie: Handgeschakeld Transmissie: Handgeschakeld Blauw Kleur: Groen Bouwjaar: februari 2011 Kleur: Blauw Bouwjaar: juni 2007 Bouwjaar: januari 2011 Kleur:Kleur: GroenZwart metallic Kleur: Wit Brandstof: Benzine Kleur: Groen Bouwjaar: 2000 Bouwjaar: 2001 € 12.390 € 7.890 € 16.390 € 5.999 Kleur: Blauw metallic Kleur: Zwart metallic Bouwjaar: 2001 Benzine Bouwjaar: 2003 Aantal cilinders: 4 Aantal cilinders: 6 Brandstof: Km. stand: 121.887 kmBouwjaar: 1999 Brandstof:Benzine Brandstof: Diesel AantalKm. cilinders: Aantal cilinders: 4 Aantal cilinders: 4 Km. stand: 121.019 Aantalkm zitplaatsen: 5 Aantal zitplaatsen: stand:4 88.707 km Km. stand: 129.179 km 5 WWW.AUTOVANDEREEMS.NL Aantal zitplaatsen: 5 Aantal zitplaatsen: 5 Aantal zitplaatsen: 5 Kenteken: 74-FR-PL Kenteken: 90-HG-FX Kenteken: 89-HH-LL Kenteken: GX-661-D Kenteken: 07-PJ-JT

Bent u het ook zat om met uw auto te blijven leuren?

De Daewoo Matiz specialist van Friesland!!!

Al dat gezeur van mensen die toch niets kopen of na een afspraak gemaakt te hebben niet langskomen zodat u voor niets thuis wacht. Dan bent u bij Auto Farm Sybrandaburen aan het juiste adres, u krijgt direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Wij kopen alle merken auto’s in. Geen APK of een hoge kilometerstand is bij ons geen probleem. Wij exporteren een groot aantal 2e hands auto’s naar het buitenland, waardoor wij ook auto’s kunnen inkopen die niet geschikt zijn voor de Nederlandse markt. Zoekt u een occasion dan kunt u kiezen uit onze dagelijks wisselende aanbod, deze bestaat uit tenminste 100 uiterst selectief ingekochte occasions dus surf direct naar onze site.

Auto’s voor bromfiets prijzen vanaf € 750,- met APK Wegenbelasting € 18,- p/maand • Benzine verbruik 1/18 Voorraad 20 stuks, alle kleuren direct leverbaar.

De Daewoo Matiz specialist van Friesland!!! Auto’s voor bromfiets prijzen vanaf € 750,- met APK • Wegenbelasting € 18,- p/maand. Benzine verbruik 1/18 • Voorraad 20 stuks, alle kleuren direct leverbaar.

De Daewoo Matiz specialist van Friesland!!! De Daewoo Matiz

Oppenhuizerweg 8606 AP Bij Sneek | Tel: 0515 - 569821 Ga zo snel mogelijk langs op It Lange Ein 13, 8647 SB17, Sybrandaburen. Auto Farm, kunnen wij terplaatse uw auto taxerenAuto’s en krijgt u direct uw vanaf geld€ en vrijwaring! voor bromfiets prijzen 750,-een met APK • Wegenbelasting € 18,- p/maand.Auto’s voor bromfiets prijzen vana info@vanderwalmotoren.nl | www.vanderwalmotoren.nl

Benzine verbruik 1/18 • Voorraad 20 stuks, alle kleuren direct leverbaar. Bel 0515-521651 of kom langs. www.autofarm.nl

De Daewoo Matiz specialist van Friesland!!! Auto’s voor bromfiets prijzen vanaf € 750,- met APK • Wegenbelasting € 18,- p/maand. Benzine verbruik 1/18 • Voorraad 20 stuks, alle kleuren direct leverbaar.

Oppenhuizerweg 17, 8606 AP Sneek | Tel: 0515 - 569821 info@vanderwalmotoren.nl | www.vanderwalmotoren.nl

Oppenhuizerweg 17, 8606 AP Sneek | Tel: 0515 - 569821 info@vanderwalmotoren.nl | www.vanderwalmotoren.nl

Benzine verbruik 1/18 • Vo

Oppenhuizerweg 17, info@vanderwalmoto


55

• SPORT FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

TRIATLEET HENK ONSMAN

TRIATLON IS VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK Triatlon is een sport waarin meerdere disciplines worden samengevoegd. Zwemmen, hardlopen en fietsen vormen elk een onderdeel van een wedstrijd. De in Sneek woonachtige Henk Onsman is sinds enkele jaren actief in ‘het wereldje’. Nadat hij eens mee deed aan een triatlon raakte hij bevangen door het triatlonvirus. Sindsdien traint hij, neemt hij regelmatig deel aan wedstrijden en organiseert hij deze ook zelf. VIRUS

iedereen die het eerst eens wil proberen”, is de mening van de Sneker. “Het gaat er dus niet om de hoe lang de afstandsonderdelen zijn, maar dat je überhaupt kunt deelnemen aan een wedstrijd. Bij mij is de vonk ook op deze manier overgeslagen.”

“Zes of zeven jaar geleden was een vriend van mij van plan om mee te gaan doen aan een triatlon in Stiens. Hij vroeg of ik dit ook wilde en dat heb ik eens geprobeerd. Dat is toen zo goed bevallen dat het virus is binnengedrongen. Overigens schijnt het dat een dergelijk overheersende gevoel kenmerkend is voor alle duursporten. Dat gevoel is nog altijd aanwezig”, aldus Onsman. “Na de eerste keer dat ik meedeed, besloot ik dus om het vaker te gaan doen en daarvoor ook gericht te trainen. Voornamelijk het zwemmen verliep moeizaam en dat is dan ook de belangrijkste reden geweest om lid te worden van een vereniging. Ik kan mij nog wel herinneren dat mij werd gevraagd of ik borstcrawl had leren zwemmen. Dat mocht ik dan helemaal vergeten want ik zou opnieuw leren zwemmen...”

AFSTANDEN Onsman is een echte duursporter. “Ik heb vroeger gevoetbald en met pijn in mijn hart afscheid van deze sport moeten nemen. In die tijd liep ik ook al hard en inmiddels ben ik buiten het triatlonseizoen ook veel aan het mountainbiken over langere afstanden. Dit jaar neem ik voor het eerst deel aan een triatlon in het buitenland. In Luxemburg ga ik voor het eerst een halve doen. Ik sta erin met het idee van eerst maar eens volbrengen. Dat is belangrijker dan een plaats waarop ik mij wil richten. Het leuke is dat het een internationale uitstraling heeft en dat er ongeveer 2.000 deelnemers zijn.”

TRAINING De oefeningen voor de trainingen zijn moeilijk alle drie te combineren, maar twee is zeker te doen. “Koppeltrainingen zijn vaak erg zwaar maar ook leuk. Ik ga bijvoorbeeld weleens een ronde fietsen, vervolgens langs huis waar mijn hardloopschoenen klaar staan. Snel wisselen van schoeisel en vervolgens direct door met hardlopen. Na een rondje hardlopen doe ik dan weer de helm op en hoppa weer op de fiets. Als je dat enkele keren herhaalt, heb je een prima training”, aldus Onsman.

Een ander gegeven is dat Onsman er weer anders in staat dan zijn companen van AV Heerenveen. “Iedereen gaat er met verschillende doelstellingen heen. De een wil hem voltooien, terwijl anderen juist de keuze maken om dit als training te gebruiken voor een hele. Een gemêleerd gezelschap dus. Het plezier staat in ieder geval voorop.”

FRIESLAND In Friesland zijn er voldoende gebieden waar je een triatlon zou kunnen organiseren. “Dat lijkt natuurlijk wel zo, maar in praktijk is dat een stuk lastiger.”, aldus Onsman. “Je moet een goede mogelijkheid hebben om een grote afstand te kunnen zwemmen, een stuk te kunnen hardlopen en te kunnen wielrennen. De lopers en fietsers moeten zich eigenlijk niet op hetzelfde deel van het parcours bevinden. Dit laatste is van belang voor de veiligheid en het is ook praktisch dat hardlopers de fietsers niet voor de voeten lopen. Daarnaast is er voor een geschikt parcours ook nog de wens om in een autoluwe zone te zitten zodat er weinig verkeershinder wordt veroorzaakt. Zowel in Heerenveen, waar ik zelf in de organisatie zit, als in Stiens is er een jaarlijks terugkerende triatlon. Deze voldoen aan de genoemde criteria.”

Hij vervolgt: “Ik fietste ook weleens als training naar Leeuwarden richting mijn toenmalige werk als facilitair manager. Met de trein doe je er een half uur over. Als je stevig doorfietst nog geen uur. Dat verschil in tijd ben je anders aan een training kwijt. Het is een hobby waar je veel tijd in moet steken, in de weekenden en doordeweekse avonden kun je vaak makkelijk trainen. Helaas kan ik dat door omstandigheden momenteel overdag ook.”

ZWEMMEN De trainingen voor het zwemmen vinden niet altijd plaats in het buitenwater. “Vanaf het moment dat de watertemperatuur 14 á 15 graden is kun je buiten zwemmen. Mocht de temperatuur lager zijn dan wijken we uit naar een zwembad. Daar krijgen we specifiekere training voor bijvoorbeeld het ademhalen. De techniek van zwemmen in het buitenwater is compleet anders. Je zwemt in plaats van muur naar muur naar een richtpunt toe. Een huis, een boom of iets anders. Je komt dus vaker boven water om te kijken hoe ver je bent. Qua ademhaling gaan wedstrijdzwemmers vaak om de zoveel slagen aan een kant ademen, die zijde heeft dan de voorkeur. Wij zwemmen als triatleten echter ook wel in zeeën en in verband met de golfslag is het in zo’n situatie praktischer aan beide zijden te kunnen ademen.”

WEDSTRIJDEN “Om aan wedstrijden mee te doen moet je keihard trainen is de gedachte van veel mensen over triatlon. Ik kijk daar anders tegenaan. Je

VERLOOP

HENK OSMAN

kunt namelijk met beperkte middelen (hardloopschoenen, racefiets en fietshelm) deelnemen en je kunt ervoor kiezen om eerst eens een kortere afstand te doen. Zo is er eind mei in Heerenveen 1/16 triatlon georganiseerd. 500 meter zwemmen, vijf kilometer hardlopen en de dubbele afstand fietsen. Dat is een prima instroommoment voor mensen die het eens willen proberen. Dit is toegankelijk voor

“We hebben ongeveer 350 deelnemers gehad in Heerenveen en dat is ook ongeveer gemiddeld voor de triatlons in de buurt. Je ziet dat het vooral iets oudere mensen zijn die een verleden hebben in de duursport, die als deelnemer terugkomen. De 1/8 triatlon is daarin het best bezocht bij de meeste evenementen die worden georganiseerd. Wij hebben zelf de luxe bij AV Heerenveen om 1/16 aan te bieden. Dit, zodat nieuwkomers eens kunnen kijken of het iets voor ze is. Je ziet best wel een groot verloop; mensen die na enkele triatlons weer wat anders gaan proberen. Toch blijft het aantal inschrijvingen constant. De instroom compenseert de uitstroom.”


APK • ONDERHOUD REPARATIE • VERKOOP Ook voor onderhoud en reparatie aan caravan of camper. Tevens montage diverse modellen airconditioning!

Rijlessen duur ???

€40,Even rekenen…

Oude Oppenhuizerweg 54 te Sneek Telefoon 0515-335314 Email: info@autobedrijfhoukesloot.nl

www. autobedrijfhoukesloot.nl

30 lessen + examen + gratis itheorie €1431,05

www.ennyway.nl of bel 0641519444 Tuin- & ParkTechniek Sneek OPeningSTijden: OPENINGSTIJDEN:

Wagenmakersstraat 16 (Industrieterrein Hemmen A7 II) . 8601 VA Sne Maandag T/MVRIJDAG: vrijdag: MAANDAG T/M 8.00UUR uur- -17.30 17.30UUR uur 8.00 Telefoon: 0515-335971/Mobiel 06-50425005

www.tpsneek.nl

ZaTerdag: ZATERDAG: 8.00UUR uur- -12.00 12.00UUR uur 8.00

Husqvara Husqvarna Rider Rider 213c 213c

Nu Nu voor voor € € 3990,3.750,(incl. BTW) (incl. BTW) TUIN-&&ParkTechniek PARKTECHNIEKSneek SNEEK Tuin-

Wagenmakersstraat16 16(Industrieterrein (IndustrieterreinHemmen HemmenA7 A7II)II). .8601 8601VA VASneek Sneek Wagenmakersstraat Telefoon: 0515-335971/Mobiel 06-50425005 Telefoon: 0515-335971/Mobiel 06-50425005

www.tpsneek.nl www.tpsneek.nl

Curves Sneek | Tel: 0515 338961 | Sint Antoniusplein 41


57

• SPORT STOP FENNA ZEINSTRA WELLICHT TIJDELIJK

"MET KAATSEN WAS IK KLAAR, MET VOLLEYBAL NOG NIET" Het is inmiddels twee maanden geleden dat VC Sneek het landskampioenschap prolongeerde. De ploeg van coach Petra Groenland maakte het uiteindelijk spannender om zich te plaatsen voor de play offs dan het winnen van deze best of five. Een van de vrouwen die afscheid nam met de titel is routinier Fenna Zeinstra.

“Ik was vorig jaar al gestopt met het kaatsen. Daar was ik wel klaar mee. Na het volleybalseizoen ging ik wedstrijden kaatsen en daar kon ik behoorlijk meekomen. Ik speelde samen met mijn zus en zonder al te veel te trainen konden we het niveau prima aan. Afgesproken was dat, als een van ons tweeën het niet meer zag zitten, we zouden stoppen. Ik was eraan toe om te stoppen. Dat is toen gebeurd en ik kan nu wel zeggen dat ik het totaal niet mis. Zelf had ik gedacht dat mijn weekenden buiten het volleybalseizoen dan wat rustiger zouden worden, maar ik ben dat beroemde zwarte gat nog niet tegengekomen”, aldus Zeinstra.

NADEREND EINDE Nog tijdens het lopende volleybalseizoen werd bekend dat Zeinstra zwanger is. “Natuurlijk ben je dan enorm blij en dat is dan ook de overheersende gedachte. Nadat het een beetje bezonken was, dacht ik pas na over wat het voor mij in sportief opzicht zou gaan betekenen. Volleybal is jarenlang een groot deel van mijn weekinvulling geweest en dat moest ik los gaan laten. In het begin ben je daar niet specifiek mee bezig, maar hoe verder we kwamen in het seizoen, hoe meer het besef groeide dat ik ook afscheid aan het nemen was. Begin april werd het nog spannend om de finale van de play offs te halen en voelde ik een soort extra prestatiedrang. Ik wilde niet zonder een finale afscheid nemen. Dat gaat dan toch in je hoofd zitten, dat het kan zijn dat... Tijdens de wedstrijden was dat niet zo. Er viel dan ook een last van mijn schouders toen we de finale bereikten.”

PLAY OFFS In de eerste wedstrijden van de play offs om het landskampioenschap was er sprake van een ontspanning bij de aanvoerster van VC Sneek. “Tijdens de laatste wedstrijd, richting de uiteindelijke ontknoping, kwam er wel een bepaald gevoel. Je gaat dan nadenken over bepaalde dingen. ‘Dit kan wel mijn laatste service zijn’. Je voelt dat ook in de zaal zelf. Op het moment dat je nog in de wedstrijd zit laat je de emoties nog niet toe, dan ben je nog te gefocust. Het moment dat het dan over is, krijgen die emoties wel de overhand. Mooier kun je in ieder geval niet eindigen. We hebben een mooi feestje gebouwd. Na twee dagen is het een beetje tot mij doorgedrongen dat we een hele mooie prestatie hebben geleverd en ook dat het voor mij op dat moment daadwerkelijk voorbij was als speelster van VC Sneek”, aldus de 29-jarige Zeinstra.

AFBOUWEN Momenteel is ze nog aan het afbouwen. Zeinstra, in het dagelijks leven leerkracht op de Johannes Postschool: “Ik train nog mee met de selectie en bij de dingen waar ik niet aan kan deelnemen sta ik langs de zijlijn. Daar ben ik dan een soort mentor, die de jonge meiden wat probeert te leren. Na tien jaar in het eerste, waarvan acht als aanvoerster, heb ik voldoende ervaring om dit te kunnen doen. Tot oktober, wanneer we zijn uitgerekend, probeer ik wel mijn steentje bij te dragen. Na de bevalling wil ik eerst wat tijd voor mezelf hebben en daarna het werken er weer bij oppakken. Of ik nog van plan ben om te gaan volleyballen? Als ik zeg dat ik iets wil, dan ga ik er ook vol voor. Ik

FOTO PIM WASLANDER

FOTO LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

KAATSEN

weet nog niet wat ik ga doen. De kans was in ieder geval groot geweest dat ik ook komend seizoen had gespeeld wanneer ik niet zwanger was geweest.”

VERTREK Na twee kampioenschappen met dezelfde selectie gaan nu veel speelsters hun heil ergens anders zoeken. “Voor iedereen is het wel anders. Zo gaan Nynke en Marrit naar het buitenland, Carlijn gaat naar Sliedrecht Sport en Denise gaat meer tijd investeren in haar maatschappelijke carrière. Dat is een verstandige keuze. Simone kon het fysiek niet meer opbrengen om topvolleybal te spelen. Voor een deel van de meiden is het anders afscheid nemen, ze hebben gewoon twee jaar gespeeld bij VC Sneek. Zelf heb ik jarenlang in het eerste gespeeld, ik ben een kind van de club, en dat is dan toch anders. Het was in ieder geval leuk dat we met deze selectie hebben gespeeld en prestaties hebben neergezet. Zowel binnen als buiten de lijnen was er een enorme klik. We zijn als afsluiting nog een weekendje weg geweest. Dat was heel spontaan georganiseerd en ik sluit niet uit dat het volgend jaar weer gaat gebeuren”, aldus Zeinstra.

NIEUWE SPEELSTERS De nieuwe selectie zal in ieder geval weer onder leiding staan van Petra Groenland. “Ik heb mij tot aan de laatste training elke keer weer verbaasd over haar kennis en kunde. Zowel technisch als tactisch is ze ijzersterk. Ze steekt zoveel energie in de selectie. Vorig seizoen wilden we iets anders gaan spelen. Dat werkte niet helemaal zoals gehoopt. We hebben toen gesproken met de selectie en hebben de keuze gemaakt om het anders aan te vliegen. Petje af voor de trainster. Zelf heb ik de ambitie niet om als hoofdtrainster aan de slag te gaan. Overigens heb ik daar ook nog nooit over nagedacht. Datzelfde geldt voor mijn opvolging als aanvoerster. Afgelopen jaar ben ik ook weleens afwezig geweest en toen was Roos (van Wijnen, red.) een soort reserve aanvoerster.”


58

NUMMER 06 • 2016

Wisselend succes Grootsneker clubs in de nacompetitie Het is Sneek Wit Zwart Boso Sneek niet gelukt om zich te handhaven in de Zondag Topklasse. Waar de zwart witten al geruime tijd wisten dat men moest vlammen in de nacompetitie werkte dit in de tweede wedstrijd eerder verlammend. Ook IJVC moet gedwongen een stap terug doen vanuit de vierde klasse, terwijl vv Heeg juist uit deze klasse promoveerde. LSC promoveerde via de achterdeur in de nacompetitie naar de eerste klasse. Een enorme boost voor de vereniging aan de Leeuwarderweg. KROON OP HET WERK VV Heeg is komend seizoen, na een afwezigheid van maar liefst elf jaar, weer actief in de derde klasse. Een hele prestatie voor de rood witten die jarenlang niet hoger eindigden dan de achtste plaats in de vierde klasse. “Voordat ik hier kwam heb ik met de mensen van het bestuur gesproken. De ambitie was om in drie jaar te promoveren naar de derde klasse. Dat dit nu een jaar eerder al gebeurd is zie ik niet als een verrassing, maar eerder een compliment voor de club. Vorig seizoen was een moeizaam jaar waarna veel oudgedienden afscheid namen. Het gat dat was is gevallen, hebben we vooral met eigen jeugd ingevuld en dat is achteraf een uitstekende keuze geweest”, aldus trainer Marcel Priem. “We hebben begin dit seizoen nog veel laten liggen maar zijn daarna in een flow geraakt. Als ik een breekpunt moet noemen zou dat de uitwedstrijd tegen Bant zijn. We verloren weliswaar met 1-0 maar speelden ze van het kastje naar de muur. De toeschouwers van de tegenpartij vonden het een wonder dat wij niet hadden gewonnen. Uiteindelijk is daar een bepaald besef ontstaan bij de spelers dat er veel meer in zat.”

VOETBAL MET PASSIE Het spel van de Hegemers was in de competitie prima. Iets waar veel tijd in is gaan zitten tijdens de trainingen. “Toen ik hier twee seizoenen geleden kwam kijken werd er veelal geknokt voor iedere meter en werd veelal de lange bal gehanteerd. Dat heb ik geprobeerd


59

• SPORT

eruit te halen. Het geloof in jezelf dat er altijd wat te halen is, de wedstrijd domineren: daarin hebben we echt enorme stappen gemaakt dit seizoen. In de nacompetitie speelden we in de eerste ronde tegen VC Trynwalden. Een ploeg die ons in de heenwedstrijd terecht versloeg. We mochten blij zijn dat het slechts 4-2 werd. In de thuiswedstrijd heb ik in de rust, bij een 0-0 stand, gezegd dat we snel moesten gaan scoren zodat zij zouden gaan twijfelen. De mouwen werden opgestroopt en uiteindelijk trokken we de overwinning naar ons toe, met onze beste helft van dit seizoen. Tegen RWF, al jaren actief in de derde klasse, kwamen we in de eerste wedstrijd in een zetel door 0-3 te winnen. Deze uitslag had eigenlijk nog hoger moeten uitvallen. Dat je dan thuis niet wint is jammer, maar het feest was er niet minder om”, vertelt de scheidend trainer. “Maarten (Scholten, red.) kan met deze jonge groep in de derde klasse verder gaan bouwen.”

EINDELIJK Het heeft jaren in de lucht gehangen, maar steeds gebeurde het net niet. De promotie van LSC naar de eerste klasse is dan ook een opluchting voor de hele vereniging. Allard Westerdijk, die dit seizoen voor het eerst bij de blauwhemden actief was, is dan ook tevreden over het gehele seizoen. “Ik denk dat we in de nacompetitie hebben gedaan wat we moesten doen en waar we ook wel recht op hebben. Als je eigenlijk het gehele seizoen meedoet om de bovenste plaatsen en daarnaast ook nog wel eens tegen onnodig puntverlies aan loopt dan denk ik dat

je uiteindelijk wel tevreden kunt zijn. In de laatste wedstrijd tegen TEVV ( uit Tweede Exloërmond, red.) die speelde om handhaving, hebben we ook weer voldoende kansen gehad om het in ieder geval niet spannend te laten blijven. Voor rust hoor je dan de wedstrijd weer beslissen en toch doen we dit dan niet. Ga je de rust in met een minimale voorsprong en krijg je vlak na rust nog een gelijkmaker om de oren. We zijn blijven voetballen en dat is een compliment, want we verkrampten niet. We bouwden onze voorsprong uit, overigens tegen een team dat niet goed was, naar 3-1 en net voor het verstrijken van de speeltijd kregen we nog een strafschop tegen. Toch weer spannend, maar uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen.” Dat LSC nu is gepromoveerd is te danken aan SC Joure, dat de zondagtak terugtrok uit de eerste klasse. Hierdoor kwam er nog een extra kans voor LSC. “Dat is de redding geweest van het seizoen. We hebben in de tweede

ronde, overigens terecht, van VKW verloren. We wisten in de aanloop naar de tweede wedstrijd wel dat er een noodscenario zou zijn en dan benader je de wedstrijd toch weer anders. Mensen die je kunt sparen nadat het een gelopen koers lijkt kun je dan al wisselen en de vraag is of je dan ook bepaalde risico’s moet nemen met het oog op de herkansing. Dat hebben we volgens mij goed opgelost”, aldus de aanvaller.

UITDAGING De Lycurgus Sparta Combinatie speelt komend seizoen in een ogenschijnlijk sterke eerste klasse. Westerdijk: “Ik weet nog niet precies wat je van alles moet verwachten. We spelen tegen drie andere clubs uit onze competitie die eveneens zijn gepromoveerd. Daarnaast degradeerden Achilles 1894 en Alcides uit de Hoofdklasse. Tegen FVC heb ik zelf in de jeugd veel gespeeld en ook de hoofdtrainer heeft er een verleden. Zelf denk ik dat we niet onderaan hoeven mee te draaien in de eerste klasse. Het nieuwe kunstgras wat zal worden geplaatst is in ieder geval een uitkomst. Tegenstanders hebben afgelopen seizoen geklaagd over het veld en ik begrijp dat volkomen. Voor ons was het een wonder dat iedereen zo fit is gebleven. Komend seizoen zal dat denk ik ook een van

de belangrijkste factoren zijn. Voetballend kunnen we wel mee, maar we moeten fit zijn om af en toe ook mannelijk te kunnen voetballen. Met deze jonge groep kunnen we mooie dingen neerzetten, maar soms moeten we ook een wedstrijd slimmer uitspelen om de overwinning binnen te slepen. Daar ligt een mooie uitdaging, zeker ook omdat er enkele jongens hebben besloten ergens anders te gaan voetballen. Brian Bok, uit de eigen jeugd, sluit in ieder geval aan bij de eerste selectie. Een jongen met veel potentie. Ik hoop dat er de komende tijd wat meer spelers door gaan breken, iets wat goed bij deze vereniging past.” Voor IJVC viel , zoals al werd gevreesd, het doek in de tweestrijd tegen de poldervoetballers van SC Creil. De eerste wedstrijd in IJlst werd reeds verloren met 1-3 en een week later werden de Kypmantsjes nogmaals hard met de neus op de feiten gedrukt. Met de degradatie ontpopt IJVC zich steeds meer als het “Volendam van de Sudwesthoek”. De club is blijkbaar te goed voor de vijfde klasse en niet goed genoeg voor de vierde klasse. Vooral het forse aantal tegendoelpunten deed de blauwhemden de das om. Met de streekgenoten HJSC, Sleat, Woudsend, Oudega en SWZ zm zijn er volgend seizoen weer voldoende derby’s voor een interessante competitie, al had men in IJlst liever klassebehoud afgedwongen. De kelder van de KNVB is toch niet het niveau voor de vereniging? Cijfers liegen echter niet en ook in de vijfde klasse beginnen alle clubs eind augustus, begin september met nul punten. Uitdagingen genoeg en wellicht dat de platte kar in het voorjaar weer uit de garage gereden kan worden….


60

NUMMER 06 • 2016 FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

LEDENAANTAL WHITE CATS OP HISTORISCH DIEPTEPUNT

“HET KAN ALLEEN MAAR BETER WORDEN” De Sneker honkbalvereniging White Cats vierde onlangs haar dertigjarig bestaan. In de jaren ’80 en ’90 kende de club een ware bloeitijd met twee honkbalteams en twee softbalteams bij de senioren. Verder had men een zelfstandige jeugdafdeling. Aline Obbink, lid van het eerste uur, is nu dé drijvende kracht achter de vereniging. KLEINSTE VERENIGING

FAMILIE

Anno 2016 is het lastig voor de White Cats om de broek op te houden. Het ledenaantal is zonder overdrijving dramatisch te noemen.

“Vroeger had ik echt het idee dat de leden van de club een familie vormden. Het voelde dan ook als thuiskomen bij de vereniging tijdens trainingen en wedstrijden. Dit gevoel is nu minder sterk dan in die tijd. In de praktijk hebben we eigenlijk niet een eigen thuisbasis. Dat is voor mij nu meer in Drachten dan in Sneek. Op zich natuurlijk wel jammer maar we hebben geen eigen kantine om met elkaar te zitten. Ik voel mijzelf verantwoordelijk voor het wel en wee van de verenging, ik ben van kindsaf lid. Eigenlijk zit het in mijn DNA”, vertelt Obbink gepassioneerd.

“We hebben momenteel slechts tien leden bij de vereniging. Dat is een historisch dieptepunt, maar ik ben een positief ingesteld mens, het kan alleen maar weer beter worden. We zijn misschien wel de kleinste sportvereniging van Sneek en omdat we te weinig leden hebben om zelf een team te formeren werken we samen met Drachten Diamonds. De jeugd, die ik zelf train, traint in Sneek en in de weekenden spelen ze in Drachten of verzamelen daar om naar een uitwedstrijd te gaan. De ouders zijn het gewend en vinden het geen probleem dat er voor de sport moet worden gereden”, aldus Obbink.

BESTUUR Op het moment is Obbink het enige bestuurslid van de White Cats. “Dat wil niet zeggen dat ik nooit hoef te vergaderen hoor. Bij cluster-overleggen, vergaderingen met de verenigingen van de overige Schuttersveldbewoners en ook met de gemeente zijn er regelmatig overleggen. Alleen als er club-breed moet worden gesproken kan ik dat met mijzelf doen. Het voordeel is dat ik het altijd met mezelf eens ben, haha. Het voorgaande bestuur heeft veel werk verzet maar uiteindelijk waren ze er wel klaar mee. Hierdoor kwam er een vacature die ik nu maar heb ingevuld. Op zich zijn alle onderdelen wel goed te doen, het enige wat ik niet leuk vind is het binnenhalen van de contributie”, aldus de budgetcoach.

versa. Hierdoor kunnen de leden van onze club meetrainen met Menhir en de basketballers met ons. Dat heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dat vind ik jammer. Aan de andere kant zijn mensen na een sportseizoen ook wel even klaar met het sporten en willen ze even rust.”

COMPLEX De enige honk- en softbalvereniging van Sneek moet haar biezen pakken van de gemeente SWF. “Het is een mededeling geweest. We moeten vertrekken van het Schuttersveld en zelf op zoek naar een alternatieve locatie. De reden is dat het veld te weinig in gebruik is. Dit onderschrijf ik, ik had ook veel liever een groter ledenaantal gehad waardoor er op meerdere avonden kan worden getraind. We proberen als verenging juist weer te groeien en samenwerkingen te zoeken om meer leden te krijgen. Dat er straks ook geen locatie meer is maakt dat er niet gemakkelijker op”, aldus de preses. “Van oudsher hebben we als verenging altijd al moeite gehad met onze accommodatie. Eerst bij verschillende terreinen. Vervolgens hadden we in de Noorderhoek een prima vaste stek bij Black Boys op het complex nabij de C. Kan-hal. Een mooie periode, ook al was daar ook weleens wat. Er werd weleens

ALINE OBBINK

een slot vervangen, kwamen we daar hadden we geen nieuwe sleutel ontvangen. Moesten we over de hekken klimmen om te kunnen spelen. Toen er een bal door de ruiten ging bij de buren werden we ondergebracht op het Schuttersveld. Maar zonder een eigen kantine kun je niet echt een thuis bieden aan de leden.”

LEDEN Om tot een groeiend ledenaantal te komen is Obbink een samenwerking met basketbalvereniging Menhir aangegaan. “Basketbal is een sport die voornamelijk in de zaal wordt gespeeld. Ons seizoen, dat van april tot augustus loopt, is daaropvolgend en vice

Een ander alternatief om leden te werven is een keer vrijblijvend kennismaken op een trainingsavond. 30 juni is de laatste van drie avonden. “We hebben de eerste keer gehonkbald en daarna softbal gespeeld. Donderdag spelen we ook weer softbal. Voor de oud leden, nieuwe leden en iedereen die een keer mee wil doen om te kijken of de sport wat voor ze is. De honkballers softballen liever niet, maar dit is wat toegankelijker voor nieuwelingen. Ze morren dan wat, maar als ze dan eenmaal aan het spelen zijn, dan is het toch ook weer leuk. Het gaat in het softbal allemaal wat sneller omdat de afstanden korter zijn.”


61

• SPORT

HEINEKE EN ZWART WINNEN NK PAMPUS WOUT ZIJLSTRA GOOIT WK LIMIET OP DISCUS SPRINT IN SNEEK Bob Heineke en Sipko Zwart zijn afgelopen weekend in Pampus 387 Nederlands Kampioen Sprint in de Pampusklasse geworden. Met een strakke serie van 8 wedstrijden, die overigens alle op de zaterdag werden gezeild omdat de wind het zondag liet afweten, bleven zij Cees van Grieken en Marije Faber (P.62) voor. Angela Brandsma en Sjoerd Hofland (P.99) werden verrassend derde. Jeroen Deen en Sander Oost (P.306) werden zevende voor Hidde Jan Haven en Don van Arem (P.101) en Tom Otte en Reinier Tromp (P.392) Foto Pampusclub

KWS WINT 2E RONDE EREDIVISIE ZEILEN GIESBEEK Het eredivisie zeilteam van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek heeft op de tweede dag van de tweede speelronde van de Eredivisie Zeilen haar slag geslagen en de koppositie overgenomen van Almere Centraal, dat door twee slechte wedstrijden keldert van een eerste naar een vierde plaats in deze speelronde. Jachtclub Scheveningen stijgt naar de tweede plaats. Op een derde plaats staat nu het team van de Roermondse Zeil en Roeivereniging. Doordat de derde dag niet werd gezeild wegens gebrek aan wind is de KWS winnaar van de tweede ronde. (Foto Remmelt Staal)

LSC1890 NAAR

EERSTE KLASSE

De blauwe bus heeft waarschijnlijk op 12 juni een tussenstop gemaakt in Joure om de lokale SC te bedanken voor de extra kans, die LSC 1890 met het terugtrekken van de zondagstak van de Jousters in de schoot geworpen kreeg. Want met die extra kans werd de ambitie, die voorzitter Henk Douwsma al aan het begin van het seizoen van de daken schreeuwde, eindelijk verzilverd. Na de 3-2 zege op TEVV mag LSC 1890 zich eersteklasser noemen.

www.centrumproza.nl

De 18-jarige AV Horror junior Wout Zijlstra uit Folsgare heeft op 11 juni in Leiden bij de atletiek wedstrijd met het discuswerpen de limiet voor de wereldkampioenschappen gegooid. Bij het discuswerpen gooide Wout de discus naar 60,76 meter, de limiet voor het plaatsen voor de WK junioren was 57,50 meter. Wout had zich eerder dit jaar al geplaatst voor het kogelstoten en mag nu voor dus op

2 onderdelen meedoen op het WK: kogelstoten en discuswerpen.

BEACH VOLLEYBALTOERNOOI DE PLAKKERS OP 2 JULI De jubileumeditie (15e maal) van het Plakkers-Beachvolleybaltoernooi, georganiseerd door de gelijknamige volleybalvereniging op de locatie van Ruitersportcentrum Sneek aan de Pim Mulierstraat vindt plaats op zaterdag 2 juli, tegelijk met de Ronde van de Kroon voor ALS.

De Wereldkampioenschappen Atletiek zijn van 19 t/m 24 juli in Bydgoszcz te Polen. Op de foto staat Wout samen met zijn broertje Teade met Olympisch kampioen Robert Harting uit Duitsland.

SNEKER, BOLSWARDER EN IJLSTER HELDEN FIETSEN 460-KM MTB MARATHON Veertien helden uit Sneek, Bolsward en IJlst hebben op 11 en 12 juni een ongelooflijk zware marathon gefietst van het meest Noordelijke puntje van Nederland naar het meest Zuidelijke puntje. Oftewel 460 kilometer binnen 24 uur. Bas Hollenberg, een van de Sneker deelnemers vertelt: “We zijn op 11 juni vertrokken met de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog om daar aangekomen naar het meest noordelijke puntje van Schier en daarmee Nederland te fietsen. Vervolgens terug met de boot naar het vasteland. Daar ging de klep van de boot open en vertrokken 300 fietsers voor een 24 uurs fietstocht op de MTB (Mountainbike – red.) naar Vaals. De totale afstand was 460 kilometer over bos-zand-paden, boerengrind-wegen, klimmetjes en afdalingen over voornamelijk onverhard terrein. De route ging via Groningen, Drentsche heide, de heuvels van Nijverdal, over de Veluwe, midden in de nacht naar Nijmegen en daar in de zonsopgang verder Limburg in. Door

de bossen van Limburg via Duitsland naar Vaals, waar gefinisht werd boven op het drie landen punt. (Waar we vlak voor de finish nog een wolkbreuk kregen :-) ) Van de 300 deelnemers hebben er ongeveer 180 de route in estafette vorm gereden en 120 deelnemers hebben de gehele route gefietst. Waaronder de Snekers, IJlsters en Bolswarders: Jan Visser & Jan de Boer; Paul Nijdam & Jelle -Jan Kroese; Klaas de Vries, Erwin Walstra, Bonny Teernstra, Harry Teernstra, Age Boskma, Eric Tromp, Erwin Boekema, Marten Homma & Bas Hollenberg. "Kortom, een unieke ervaring om in 24 uur van het Noordelijkste tot het Zuidelijkste punt te fietsen, en ook te ervaren hoe prachtig mooi Nederland is. Loodzwaar, maar ik had het voor geen goud willen missen."

Na de wedstrijden is er een mega BBQ voor de ca 350 deelnemers aan het toernooi georganiseerd en de ‘diehards’ kunnen nog even ‘afpilsen’ en de avond afsluiten bij Grand Café de Kroon, waar ook het slotfeest van de Ronde van De Kroon en het jaarlijkse feest van de kleinste volleybalvereniging van Sneek, De Plakkers plaats vindt. Dit jaar nemen er 72 teams deel aan het uitgebreide toernooi, waarvoor in de binnenbak van het ruitersportcentrum 9 velden zijn gecreëerd. De recorddeelname van dit jaar is ook van niveau zeer breed, variërend van een dames eredivisie team, een team van oudAnimo spelers en uiteraard de nodige teams die qua techniek refereren aan de naam van de organiserende vereniging. Daarnaast is er een jeugdpoule. Niet het eindresultaat, maar de sportieve deelname en het plezier staan bij dit toernooi hoog in het vaandel. Vandaar ook dat er tijdens de wedstrijden livemuziek wordt gespeeld. Het toernooi staat (deels) in het teken van de ‘Samenloop voor Hoop’ die in september 2016 plaats vindt. U mag dus de nodige ludiek acties verwachten die dag. Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom.

DAMES 2 VAN HOCKEYCLUB SNEEK ZOEKT VERSTERKING Nadat het afgelopen seizoen kampioen is geworden in de Reserve 1e klasse, zoekt het tweede damesteam versterking, nu zij een klasse hoger gaan spelen. Daar kunnen zij nog een aantal ervaren hockeysters bij gebruiken. Zin om weer lekker te gaan hockeyen? Stuur een berichtje naar senioren@hockeysneek.nl

KIJK VOOR HET ACTUELE SPORTNIEUWS OP: WWW.GROOTSNEEK.NL

Hypnose voor...

Online goed geregeld!

• Angst en fobie • Weinig zelfvertrouwen • Stoppen met roken • Rust en ontspanning • Afvallen • Onzekerheid • Burn-out

Menno vd Schuit Verzekeringen | Reigerlaan 3 | 8601 XG | SNEEK | T 0515 - 420491 | info@schuit.nl


62 1

14

15

14

8

14

17

14

11

10

11

22

23

24

25

26

20

21

9

9

H

17 2

15

2 17

24

17

15

8

2

22

22

22

15

9

17

6

15

8

12

22

10

15

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

17

14

10

10

19

17

11

17

7

2

14

4

10

17 10

1

14

4

18

17

14

26

7

6

PUZZELPAGINA NR 06 -2016 GROOTSNEEK KRANT

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

9

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

22

18

18

8

7 17

19

18

17

5

17 11

D C

16

17

6

NUMMER 06 • 2016 6

5

4

3

2

22

17

7

6

18 17

4 14

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de email of met traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 06-2016 – tot uiterlijk 10 JULI 2016. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

17

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

sierlijk flesje klantenkring

vulkaan op Sicilië kort verhaal

opgestelde rij

10

landbouw- afvallige werktuig

8

in orde

4

inwendig orgaan

alle bezittingen

9

sleepnet op de wijze van

deelteken

13

regelmaat een zekere

bureaucomputer uitgebakken spek

briefwisseling

astatium

recht vaarwater

roem

pers. vnw.

18

bestanddeel aanvankelijk leerkracht

7

verbond

eikschiller strijdgewoel

werkweigeraar

sokophouder

snack

11

geest

riv. in Azië

2

deel v.e. boom riv. in Oostenrijk

5

dun papier

behaaglijk

leemte

godin v.d. landbouw

15

7

en andere

Europeaan

uitstoot

16

tafelgast lus

gevangenis

detail

bekrompen

loopstok

Europese zeestraat Oosters land

14

vordering

verharde huid

rubidium

sine anno

inwendig orgaan

wintervoertuig

Spaanse groet

8

hiaat

PUZZEL EN WIN

3

openbaar gebouw

© www.puzzelpro.nl 3

4

5

6

7

8

9

© www.puzzelpro.nl

ontvangstbewijs

voordat

2

4 5

17

klokjesbloem

9

2

voorloper v.d. euro

watering

6

1 1 7

8 3 4 2 6 3

rozentuin

poolbewoner één en ander

1

1

8 2 5 7

troep herten verhoogde toon

blijkens de akten bekostiging

cafébediende

bladgroente

muurholte heldendichtleer

12

1

jong dier

kledingstuk

jury

2 8 6

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

!

WinnaarS puzzel GrootSneek 05 • mei 2016

te besteden bij Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

Wieke Beetsma uit Sneek heeft de waardebon t.w.v. € 25.00, aangeboden en te besteden bij Devo Sneek

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 06, VÓÓR 10 juli A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarte weg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootSneek krant is een maandelijkse uitgave van Ying! Media in samenwerking met GS Internet marketing. De GrootSneek krant wordt huis-aan-huis verspreid in Sneek en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

REDACTIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootsneek.nl

Henk van der Veer, Kirsten van der Pol Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van SPORTREDACTIE der Veer Gerard van Leeuwen en Joeri van DRUK Leeuwen Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

FOTOGRAFIE

HOOFDREDACTIE

VERKOOP

Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootsneek.nl Internet www.grootsneek.nl

Ying Mellema, Marianne Bouwman en Ewoud Hartog

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De

VERSPREIDING

gegevens in deze krant zijn met zorg

FRL Verspreidingen, Leeuwarden ONS Boso Sneek

samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


Verfraai uw woning met zink!

Op zoek naar een rubberboot, buitenboordmotor of stoere alumiumboot? Kom langs in onze showroom!

Yamaha

• Zink geeft uw woning een strakke en stoere uitstraling

 Buitenboordmotoren van

2.5 tot 350 PK

• Windveren, kajuit, gevel, boeidelen, raamdorpels, met zink zijn er vele mogelijkheden. Ook wat betreft de kleur!

 Waterscooters  Superjet  YAM rubberboten

• Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden!

Zodiac

 Rubberboten vanaf 2.30m  Ribs vanaf 3.00m

Buster    

Stoere aluminium boten Van 3.90 tot 7.14m Met / zonder stuurconsole Speciale Fish uitvoering

Naast alle nieuwe modellen hebben we ook diverse gebruikte boten, waterscooters en motoren staan.

ONDERH OUDS VRIJ

Voor meer info zie onze fb-pagina of website! Jan Kuipersweg 15 8606 KD Sneek 0515-787000 info@vanwierenwatersport.nl WWW.VANWIERENWATERSPORT.NL

Pottenbakkersstraat 22 • 8601WS Sneek • T (0515) 439 454 info @ terpstradaktechniek.nl

Kiezen voor vertrouwen Een nieuw model sloep in de kenmerkende Maril stijl, maar toch compleet anders. Zeer praktisch is de afsluitbare doorgang naar het zwemplateau. De 6NXT is zeer stabiel, heeft veel opbergruimte en is standaard voorzien van veel kunst teak.

Maril, De Zwaan 28, 8551 RK, Woudsend, 0514 59 62 70

Specificaties Lengte: 6.40 m Breedte: 2.60 m Diepgang: 0.70 m Doorvaart: 1.10 m Motor: 16 t/m 80 pk Elektrische aandrijving

www.maril.nl advertentie maril 6 nxt blauw 260x195 liggend groot sneek.indd 1

14-6-2016 11:34:22


WIJ WENSEN DE SKS EN IFKS VLOOT VEEL SUCCES! TIJDENS DE KAMPIOENSCHAPPEN 2016

www.kromhout.com

Gs06 juni2016 lowres  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you