Whitepaper hittestress 2022

Page 1

WHITEPAPER HITTESTRESS Voorkom hittestress bij werken onder warme werkomstandigheden

In deze whitepaper leest u meer over hittestress: • Wat houdt het precies in? • Wat zijn de risico’s ervan? • Hoe herkent u hittestress? Daarnaast geven we u tips en oplossingen.


Als de temperaturen weer flink oplopen naar tropische waarden en er sprake is van een (aankomende) hittegolf, zijn er binnen bedrijven steeds weer discussies over verantwoord en veilig werken in extreme temperaturen. Door werken onder warme omstandigheden kunnen immers gezondheidsklachten ontstaan. De verwachting is dat het aantal warme en hete dagen gaat toenemen door klimaatverandering en dat we vaker te maken zullen krijgen met aanhoudende hoge temperaturen. Daarom wordt hittestress een steeds actueler onderwerp. Hoe gaat u als werkgever hiermee om? En kunnen we veilig (blijven) werken onder extreme omstandigheden? Neemt u voorzorgsmaatregelen in werksituaties waar het constant warm is?

TIP Bescherm uzelf met Stokoderm Sunprotect! - biedt zowel bescherming tegen UVA-, UVB- als tegen kunstmatige UVC-straling - heeft geen invloed op het hanteren van handgereedschap - bestand tegen transpiratie of contact met water; ideaal voor werknemers die buiten werken - trekt snel en gemakkelijk in

KLIK & BESTEL

Whitepaper hittestress


Regelgeving Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een werknemer. Hoewel geen specifieke temperaturen worden genoemd, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. (bron: ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid) Er staat niet precies beschreven wanneer er sprake is van ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte. Risico’s zijn namelijk niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar ook van de luchtvochtigheid, het gebruik van beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). >>


De verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met en beschermen tegen hitte ligt bij de werkgever en werknemer waarbij de term ‘gezond verstand’ vaak gebruikt wordt. Het RIVM geeft wel tips zoals de zon vermijden, vaker pauzeren en voldoende drinken. Er is veel informatie te vinden en te lezen over hittestress, echter is weinig van deze informatie werkgerelateerd. Werkomgevingen of -processen hebben vaak nog een extra component die van invloed is op de warmteontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan: • fysieke inspanning door zwaar werk • de benodigde beschermende kleding en PBM • het ontbreken van schaduwrijke werkplekken bij veel werknemers die buiten werken • externe hittebron: - lassen - constante warmte van (droog)ovens, machines - werkzaamheden in specifieke branches zoals land-, akker- en bosbouw, kassen, bakkerijen, gieterijen - constante warmte in een spuit- of poedercoatcabine - de chemische industrie waarbij chemicaliën worden verhit - stralingswarmte van de omgeving (bijvoorbeeld staal wat snel opwarmt en veel warmte afgeeft)

KLIK & BESTEL

Whitepaper hittestress

TIP

HyperKewl™ cap hi-viz - gemaakt van polyester mesh materiaal met HyperKewel™ materiaal aan de binnenzijde - verstelbaar middels klittenband - hi-viz kleur met reflectie striping voor hoge zichtbaarheid


Naar schatting wordt bij 12% van alle bedrijven gewerkt onder warme omstandigheden. Zowel in de landbouw, horeca, bouw, industrie en in de dienstverlening. Beroepen die regelmatig met hitte te maken hebben zijn bijvoorbeeld: bakkers, hoveniers, mijnwerkers, bouwvakkers, stratenmakers, postbodes, vuilophalers, werknemers in de papier-, metaal-, staal- en glasindustrie, brandweer, politie, hulpdiensten en werkers aan de weg.

Hittestress is niet alleen in de zomer actueel, maar komt bij bepaalde beroepsgroepen het hele jaar voor!


Wat is hittestress? Het menselijk lichaam is redelijk goed in staat om de lichaamstemperatuur constant te houden en werken in warme omgevingen is daarom ook niet direct schadelijk voor de gezondheid. Tenminste, als de warmtebelasting niet te groot wordt! Wanneer dit wel het geval is, gaat het lichaam zichzelf proberen te koelen door: • verwijding van de bloedvaten waardoor de huid meer warmte kan afgeven. • zweten: door verdamping van zweet wordt warmte aan het lichaam onttrokken waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Er is sprake van hittestress wanneer het lichaam door warmtebelasting de warmte niet meer kwijt kan en dus niet zelfstandig meer kan koelen. Gevolgen van hittestress kunnen zijn: verminderde concentratie en alertheid, uitputting, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kan extreme hitte ook zorgen voor gedragsveranderingen, bijvoorbeeld sneller geïrriteerd raken, agressiever gedrag en verminderde arbeidsproductiviteit. De kans op fouten maken wordt hierdoor groter en kan leiden tot onveilige werksituaties en zelfs ongevallen! Hittestress kan echter ook tot serieuze hitte gerelateerde klachten en ziekten leiden: huiduitslag, krampen, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Bescherm je medewerkers tegen

HITTESTRESS Werken in hoge temperaturen & in een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot ernstige ziektes

HITTE STRESS

HITTE UITPUTTING

HITTE BEROERTE

Hitte uitslag Spierkrampen Erge dorst

Misselijk & overgeven

Hete, droge huid

Koude, klamme huid

Krampen

Hoofdpijn

Verlies van bewustzijn

BEHANDELING

BEHANDELING

BEHANDELING

Ga in de schaduw zitten

Ga naar koele omgeving Breng natte doek aan

ZOEK MEDISCHE HULP

Verlaag werktempo Drink water

Ventilator of airco

Ondertussen...

30%+ humidity

40%+ humidity

26.7OC

29.4OC

60%+ humidity 37.8OC

Controleer luchtwegen/ ademhaling bij onbewustzijn Wikkel in natte handdoek

KOELING VESTEN GERICHT OP VITALE ORGANEN

HOOFD & NEK KOELERS GERICHT OP BLOTE HUID

POLSBAND GERICHT OP GROTE BLOEDSOMLOOP

Stabiele zijligging Verwijder bovenkleding

Whitepaper hittestress

TechNiche beveelt het gebruik van gespecialiseerde persoonlijke koelsystemen en verkoelende stoffen aan.

WERK KOEL, WERK VEILIG


Raak niet bevangen door de hitte! Een lichaamstemperatuur van 37°C is normaal. Bij extreme temperaturen, zware werkomstandigheden, het dragen van veiligheidskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kan de lichaamswarmte gemakkelijk stijgen tot 40°C, wat vergelijkbaar is met hoge koorts. Indien niet tijdig maatregelen worden genomen, kunnen eerdergenoemde symptomen optreden!

Als de lichaamstemperatuur boven 38°C komt, heeft u koorts. De lichaams­temperatuur van een mens schommelt normaliter tussen 36,5 en 37,5°C. Bij een stijging van deze temperatuur tot 38°C is er sprake van ‘verhoging’.


Voorzorgsmaatregelen voor werken in een warme werkomgeving 1. Bronbestrijding: zoek naar oplossingen om blootstelling aan hitte te vermijden: • aanpassen van de werktijden, • vrijgekomen warmte van machines en apparatuur afzuigen, • direct zonlicht vermijden door het afschermen van de werkplek, het creëren van schaduw en/of luchtstroom. 2. Kijk naar de fysieke gesteldheid van de medewerker. Zijn er extra risico’s bijvoorbeeld bij hartproblemen, zwangerschap, overgewicht, suikerziekte, een longaandoening of bij het gebruik van medicijnen. 3. Zorg voor voldoende pauzes. 4. Drink voldoende. 5. Werk niet in de volle zon en houd de huid zoveel mogelijk bedekt, draag een cap, pet of helm voorzien van een nekflap én gebruik zonnebrandcrème. 6. Training; bereid uw medewerkers voor en geef uitleg over de risico’s. 7. Gebruik koelkleding en koelingsproducten.

TIP HyperKewl™ kruinkoeler - te bevestigen in een standaard veiligheidshelm - gemaakt van polyester mesh materiaal met HyperKewl™ materiaal aan de binnenzijde - eenvoudig te bevestigen met klittenband

KLIK & BESTEL

Whitepaper hittestressMeten is weten! Wiltec heeft een samenwerking met Senson (www.senson.io), een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verrichten van metingen en het verzamelen van diverse soorten data. Samen hebben we in de praktijk lichaamstemperatuurmetingen verricht (in de lies, de werkelijke lichaamstemperatuur), bij diverse medewerkers tijdens een piekdag (30+°C). Dit geeft belangrijke en heldere inzichten in hoe een menselijk lichaam reageert op warmte en hitte. Noodzakelijke informatie om goed advies te kunnen geven.

De belangrijkste conclusies Het heeft weinig zin om na een periode van inspanning in de hitte, in een geconditioneerde koele ruimte te gaan zitten. Gevoelsmatig heeft u wel het idee dat u afkoelt, echter uit de metingen blijkt dat de lichaamstemperatuur nauwelijks naar beneden gaat en zelfs als u weer aan het werk gaat, deze sneller weer gaat stijgen tot het niveau van ‘koorts’. Deze inzichten hebben ertoe geleid om een handelingsperspectief aan te bieden waarbij een aantal scenario’s kunnen worden gevolgd: 1. Preventief koelen: een koelvest dragen voor de werkzaamheden starten, zodat de lichaamstemperatuur tijdens de werkzaamheden minder snel oploopt. 2. Koelen tijdens de werkzaamheden: het dragen van koelingsproducten tijdens de werkzaamheden (dit is echter niet altijd wenselijk gezien de extra laag kleding). 3. Koelen in de rustperiodes: dit wordt ook veel toegepast in de sportwereld om sneller te kunnen herstellen. Uit de test blijkt dat in de rustperiode met een koelvest de lichaamstemperatuur na 8 minuten weer ‘normaal’ 37°C is! De testpersoon gaf zelfs aan na de koelperiode van slechts 8 minuten weer hetzelfde gevoel te hebben als aan het begin van de werkdag.

Whitepaper hittestress


Deze data is verzameld en verwerkt in een grafiek om zo de gemeten temperaturen weer te geven.


Whitepaper hittestress


Houd het hoofd koel!

Prestatie verbeteringsmiddelen (PVM) Door het nemen van diverse maat­ regelen wordt het werkklimaat aangenamer en comfortabeler, de productiviteit verhoogt en er kan langer veiliger gewerkt worden, waardoor verzuim afneemt. Wij noemen de koelingsproducten dan ook graag PVM: prestatie verbeterings­middelen. Koelingsproducten Koelingsproducten worden al jaren succesvol toegepast in de sportwereld, door nationale voetbal- en hockey elftallen, internationale wielerploegen, Formule 1-coureurs en zelfs het Amerikaanse leger is uitgerust met koelingsproducten! Deze producten zijn ook perfect toepasbaar in de werkomgeving.


Diverse soorten koelingstechnieken Koeling door luchtcirculatie: HyperKewl HyperKewl materiaal is een uniek gepatenteerd meerlaags absorberend materiaal dat na activering het water langzaam laat ontsnappen door verdamping en zo de drager koel houdt. Het voordeel is dat deze techniek gelijk is aan hoe het lichaam zichzelf koelt: door vocht te laten verdampen. Eigenschappen: - lichtgewicht - duurzaam - snel en eenvoudig te activeren

-g eeft direct voor een aantal uren verkoeling - 3-4 minuten activeringstijd

1. Het koelingsproduct onderdompelen 2. Knijp het overtollig water er voorzichtig uit (niet wringen) 3. Koelingsproduct is klaar voor gebruik en geeft een aangename verkoeling Koeling door fase overgangsmateriaal: CoolPax Dit is koeling door middel van vloeibare elementen die bevriezen bij 14°C en die deze temperatuur 2 tot 3 uur blijven houden. Deze koeling werkt zeer goed bij extreme hitte, doordat de elementen een constante temperatuur hebben van 14°C. Deze koelingsproducten kunnen goed onder beschermende kleding worden gedragen, doordat er geen sprake is van verdamping. Eigenschappen: - de elementen blijven 2 tot 3 uur constant 14°C - 30 tot 40 minuten koeltijd

Whitepaper hittestress

- zwaarder dan HyperKewl, maar ongeveer 30% lichter dan ijsvest producten


Hybride koeling Dit is een combinatie van de beschreven koelingstechnieken HyperKewl en CoolPax en is ideaal voor vochtige, hete werkomstandigheden en zeer geschikt voor koeling voor- of achteraf of na fysieke inspanning. Deze combinatie wordt veel gebruikt in de sportwereld en kan worden ingezet in zeer extreme omstandigheden. Naast de bekende koelingsvesten zijn ook tal van koelingsaccessoires leverbaar, zoals caps, nekbanden, beanies en bandana’s, inlays voor helmen en polsbanden.


Meer informatie of vragen over hittestress? We denken graag met u mee over een oplossing voor uw bedrijf en uw medewerkers, zodat zij veilig en comfortabel hun werk kunnen blijven doen! Neem contact op met een van onze specialisten. tel.: +31 (0)413 - 24 44 44 of mail naar: sales@wiltec.nl.

Samen creëren we vooruitgang. Neem contact op met de

Wiltec Specialisten

Interessante links: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/warmte https://magazines.arboportaal.nl/arbomagazine/2019/06/index https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/warmte/nieuws/2019/06/18/nieuwarboportaal-magazine-gelanceerd-werken-in-extreme-warmte-of-kou

www.wiltec.nl