Page 1

parkbode nr. 8 | 11 oktober 2013

leegstand voortaan ge誰nventariseerd

Brasschaat blijft in onderwijs investeren

Dragons Brasschaat:

het FC Barcelona van de hockey


2 | brasschaat in beeld T-Day trekt 3700 jongeren Het jaarlijkse tienerfestival kon ook dit jaar weer op veel bijval bij onze jongeren rekenen. Maar liefst 3700 jongeren van omliggende gemeenten kwamen in de laatste week van de schoolvakantie hun hartje nog eens ophalen in het kamp van Brasschaat dat omgetoverd werd in een heus speelterrein.

De parkbode is een uitgave van het college van burgemeester en schepenen. verantw. uitgever: J. Jambon, burgemeester

een dorpsdag om van te snoepen De 36e editie van dorpsdag was er één om van te snoepen. Wederom een succesjaar met duizenden bezoekers.

redactie/vormgeving: informatiedienst Bredabaan 182 T 03 650 29 30 info@brasschaat.be

afvalophalingen week van 14 oktober

week van 21 oktober

week van 28 oktober

week van 4 november

Walt De Winter wint dernykoers De 8 van Brasschaat is gewonnen door Walt De Winter. Voor de koers vergaapte het publiek zich aan een demonstratie met een oude stayer uit 1920. In de aanloop naar de koers werd in het gemeentepark voor de derde keer een fietshappening georganiseerd. Leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar, samen wel 631 kinderen, leerden er behendig en veilig met hun fiets in het verkeer rijden. Brasschaatse jongeren in topconditie Op 25 september werd de 25e Vlaamse scholenveldloop georganiseerd. Een 100-tal leerlingen uit het basis en secundair onderwijs stonden aan de start om hun fysieke conditie te testen. Het weer was schitterend om er een sportieve dag van te maken. Een dikke proficiat aan alle deelnemers!

week van 11 november

OPGELET • ophalingen van 11/11 verschuiven naar 15/11 • containerpark gesloten op 01/11 en 11/11 De chemokar komt op 08/11 of 09/11, kijk in de afvalgids op pg. 20.

veiligheidsdiensten zetten deuren open Naar jaarlijkse gewoonte demonstreerden de veiligheidsdiensten hun kunnen op 29 september. Jong en oud kon er die dag de brandweer, politie, MUG... aan het werk zien, demo’s volgen en zelf deelnemen aan interactieve attracties.


onderwijs | 3 gemeentelijk onderwijs huisvest meer dan 4000 leerlingen Maar liefst 11 000 leerlingen volgen onderwijs in Brasschaat. Logisch dan ook dat de gemeente veel belang hecht aan haar onderwijsbeleid.

basis-, secundair en kunstonderwijs samen. Maar ook veel kinderen en jongeren buiten Brasschaat, meer dan 3000, kiezen voor een Brasschaatse school.

Brasschaat mag best een vooraanstaande gemeente genoemd worden als het op haar onderwijs aankomt. Ze telt niet minder dan 24 scholen: gemeentelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs, vrij onderwijs, buitengewoon onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en zelfs een internaat. Behoorlijk veel voor een gemeente met maar 37 000 inwoners.

kwalitatief onderwijs in beste infrastructuur

Het gemeentelijk onderwijs huisvest meer dan 4000 leerlingen in het

Voor de schepen van onderwijs is het dan ook een prioriteit te blijven werken aan een goed uitgebouwd onderwijsbeleid. Daarom investeerde Brasschaat de laatste jaren veel in haar gemeentelijk onderwijs. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg. Zo kreeg Gibo Mariaburg een gloednieuwe school met het project Molenveld en werd een nieuwe sportcampus voor het GIB

gebouwd in het gemeentepark aan het Louis de Winterstadion. Maar ook kleinere renovatiewerken werden uitgevoerd. In Gibo Heide werd de speelplaats van de kleuters uitgebreid en heraangelegd en Giko Kaart kreeg een nieuwe luifel met groendak. De gemeente blijft ook de volgende jaren investeren in haar onderwijs. Door het succes van de Brasschaatse scholen en bijgevolg het stijgend aantal leerlingen zoekt Brasschaat naar de best mogelijke manieren om alle leerlingen te huisvesten. En de gemeente blijft ook innoveren om kwalitatief onderwijs aan te bieden.

Brasschaat blijft in onderwijs investeren

De kleuters van Gibo Heide krijgen nu de ruimte die ze nodig hebben om te spelen. Die werd bijna verdubbeld, voorzien van nieuwe, leuke speeltoestellen en een extra luifel tegen de regen.


4 | brasschaat kort in vogelvlucht trekt 300-tal bezoekers Open Monumentendag bestaat 25 jaar. Een ideaal moment om terug te blikken op de hoogtepunten van de afgelopen edities met als thema het beste van… Brasschaat koos ervoor het hoogste punt van wijk Mariaburg in de verf te zetten: het dak van de toren van het Antverpiagebouw. Deze toren wordt nu gebruikt door het Koninklijk Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen (AstroAntverpia). Met hun telescopen op het dak kon je andere monumenten in Brasschaat spotten.

Interesse om lid te worden? T 03 827 46 51 astroantverpia@hotmail.be openbare zittingen De eerstvolgende zitting van de gemeente- en politieraad vindt plaats op maandag 21 oktober om 20 uur in de gemeenteraadzaal. Toegang via het vrijetijdscentrum, Bredabaan 399. De OCMW-raad vergadert op 23 oktober om 20 uur. Toegang via de Van Hemelrijcklei 90. meer info www.brasschaat.be sluitingsdagen gemeentehuis Op 1, 2 en 11 november zijn alle gemeentediensten en het containerpark gesloten. sportoase verhoogt zwemtarieven In Sportoase betaal je voortaan als inwoner van Brasschaat 5,50 euro voor een zwembeurt, kinderen tot 3 jaar betalen 1,80 euro, kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen dan weer 3,60 euro. De prijsstijging komt er door de hogere energieprijzen en de hogere kosten voor onderhoud en personeel. De prijzen voor clubs, scholen en fitness blijven ongewijzigd. meer info www.sportoase.be

telefoon, gsm, internet, tv: durf vergelijken! De helft van de Belgen heeft een telefoonabonnement dat niet aangepast is aan zijn werkelijke behoeften. Zelfs voor een prepaid gsm-kaart vind je goedkopere aanbiedingen. Waarom niet overstappen? We helpen je om de aanbiedingen van de verschillende operatoren te vergelijken zodat je een abonnement kan kiezen dat het best bij je past. Kom naar één van de infosessies die de FOD economie organiseert in Brasschaat: • 19/11 van 15 tot 20 uur bibliotheek, Bredabaan 407 • 20/11 van 15 tot 20 uur dc Vesalius, Prins Kavellei 77 Een team helpt je vergelijken. Daarna is de keuze aan jou en deze keer met kennis van zaken! Breng, indien mogelijk, je laatste maandelijkse facturen van je telecomoperator mee. De infosessie is gratis maar inschrijven is verplicht. meer info

FOD economie http://economie.fgov.be inschrijven voor infosessie communicatiedienst | T 03 650 29 30 info@brasschaat.be oktober, grote inzamelmaand voor oliën De hele maand oktober organiseert Igean de grote inzamelmaand voor frituuroliën en vetten op het containerpark. Tijdens de grote inzamelmaand krijg je één tombolabiljet per liter gebruikte frituurolie of -vet die je juist inlevert op het containerpark. Hoe meer je dus binnenbrengt, hoe meer winstkansen! Per bezoek aan het containerpark krijg je maximum 8 tombolabiljetten. Op het tombolabiljet staat een unieke code. Geef die in op www.inzamelmaand.be en je weet meteen of je een cinematicket wint. Niet gewonnen? Geen nood, je maakt later nog steeds kans op een friteuse of een waardebon voor een mobiele frituur. Die laat je aan huis komen en kan je je vrienden, familie en kennissen verwennen met heerlijke frietjes. meer info www.inzamelmaand.be.

vaccineer tijdig tegen griep

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en zijn gevolgen te beschermen. De griepvaccinatie is aanbevolen aan zwangere vrouwen, ouderen vanaf 65 jaar, werknemers in de gezondheidssector, mensen met een bepaald ziektebeeld, mensen die verblijven in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. Ook voor mensen vanaf 50 jaar kan een vaccinatie zinvol zijn. Bespreek het met je huisarts. Je laat je het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt na twee weken en is goed voor één winterperiode. Je moet dus elk jaar opnieuw een griepvaccin krijgen. Het kost ongeveer 12 euro en wordt gedeeltelijk terugbetaald. meer info sociale dienst | T 03 650 25 91 sociale.dienst@brasschaat.be www.griepvaccinatie.be regeling begraafplaatsen Allerheiligen Rond Allerheiligen op 1 november geldt er een speciale regeling op de begraafplaatsen. Het opsmukken en reinigen van graven is toegestaan tot en met 31 oktober. Het aanvoeren en plaatsen van gedenktekens alsook grote werkzaamheden zijn toegestaan tot en met 18 oktober. Daarna mogen ze, samen met de gewone werkzaamheden, pas hervat worden vanaf 4 november. Begravingen zijn niet toegestaan van 31 oktober, 12 uur, tot en met 3 november. meer info technische dienst administratie T 03 650 02 60 adm.technische.dienst@brasschaat.be


milieu en groen | 5 alleen voor bladeren van laanbomen De herfst is begonnen. Hoog tijd dus om een bladkorf in de straat te plaatsen om hierin de afgevallen bladeren van laanbomen in te verzamelen. In de periode november-maart worden de bladkorven éénmalig door de gemeentediensten geledigd. Dit wordt gedaan naargelang de bomen in je straat ongeveer het blad verliezen. De lijst met ophaaldata is vanaf half oktober beschikbaar op de dienst Groen en Natuur en wordt op www.brasschaat.be geplaatst. De ophaaldata zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zoals het weer. In de bladkorven mogen alleen bladeren, afkomstig van laanbomen, terechtkomen. Zit er ander afval dan bladeren in de bladkorf, dan wordt ze niet geledigd. De korven worden namelijk met een bladzuiger leeggemaakt. Ander afval zou schade toe-

brengen aan de bladzuiger. Er wordt extra toezicht door de gemeenschapswachten gehouden opdat er geen bladafval los op de bermen wordt gestort of dat eigen tuinafval niet in de korven terecht komt. Bij het vaststellen van een overtreding kan een GASboete opgelegd worden. Bladeren afkomstig van bomen op private grond kan je in de groene container doen die tweewekelijks gratis opgehaald wordt. Heb je heel veel tuinafval dan kan je dit gratis naar het containerpark brengen of het tegen betaling laten ophalen door onze gemeentediensten. Hiervoor maak je een afspraak met het meldpunt via T 03 650 06 50 of meldpunt@brasschaat.be meer info dienst Groen en Natuur T 03 650 02 96 maxine.ketele@brasschaat.be

plaats een bladkorf

gemeenten on tour met ecotour Brasschaat organiseert samen met Brecht, Schoten, Stabroek en Kapellen een ecotour waarbij infosessies worden gegeven rond energiezuinig wonen en (ver)bouwen. Wil je energie of water besparen? Heb je vragen rond gezonde binnenlucht? Wil je weten hoe je je dak isoleert of wil je meer weten over verwarmingsinstallaties? Laat je goed informeren en volg één van de gratis infosessies in de deelnemende gemeenten. Een deskundige geeft uitleg over de verschillende thema’s. • Hoe isoleer ik mijn dak? ma 21/10 om 20 uur (Brecht) • verwarmingsinstallaties do 07/11 om 20 uur (Stabroek) • groene gevels do 14/11 om 20 uur (Kapellen) • gegidst bezoek Kamp C za 16/11 om 9 uur (Westerlo) • gratis individueel bouwadvies do 21/11 (Brasschaat, 1 uur) vooraf inschrijven noodzakelijk! • gezond binnenmilieu ma 25/11 om 20 uur (Brecht) • sanitair warm water di 26/11 om 20 uur (Stabroek) • lezing over overgang fossiele naar duurzame brandstoffen wo 27/11 om 20 uur (Schoten) • verven en gezondheid di 3/12 om 20 uur (Kapellen) • hemelwaterput of groendak do 5/12 om 20 uur (Brasschaat) • energiezuinige beglazing ma 9/12 om 20 uur (Schoten) • rationeel energiegebruik di 17/12 om 20 uur (Brasschaat) meer info en inschrijven

In de bladkorven mogen alleen bladeren, afkomstig van laanbomen, terechtkomen. Zit er ander afval dan bladeren in de bladkorf, dan wordt ze niet geledigd.

dienst Groen en Natuur T 03 650 02 93 duurzaamheid@brasschaat.be


6 | interview ledenaantal hockeyclub Dragons groeit explosief tot meer dan 1200 Hockey is hot. De media-aandacht voor deze ooit elitaire sport is nooit zo groot geweest. De prestaties van de nationale ploeg, zowel bij de mannen als de vrouwen, zijn dan ook uitzonderlijk te noemen. En wie is hofleverancier van de nationale ploegen? Juist ja, HC Dragons uit ons eigen Brasschaat. Geen succes zonder professionalisering. Dat geldt zeker voor de hockeysport. Dragons werkt al jaren hard aan de uitbouw van de club en is daar zonder meer in geslaagd. Hoogtepunt van het harde labeur is ongetwijfeld de, weliswaar verloren, finale vorig seizoen van de EHL (European Hockey League). Vergelijk het met de Champions League finale in het voetbal. We mogen er terecht apetrots op zijn. Voorzitter Hans Borstlap en jeugdverantwoordelijke Laure Decostere vertellen openhartig over hun club en ambities. Hans, die finale in de EHL, dat was wat. Hoe zie je daar op terug?

maar jeugdwerking is alvast bij Dragons erg belangrijk. Zonder jeugdwerking zou Dragons lang niet zo ver staan. Elk kind of jongere is bij ons welkom. De meeste kinderen blijven spelen op recreatief niveau. Maar wie talent heeft en er volledig voor gaat, stroomt door naar de eerste ploeg.” Stéphanie Rummens (20) en Arthur Van Doren (18) zijn talentrijke jeugdproducten van HC Dragons en goed op weg om internationale sterren te worden. Ze spelen allebei al sinds hun vijfde bij de club en breken ondertussen potten bij de nationale ploeg. “Ik heb nog nooit bij een andere ploeg gespeeld. Bij ons in de familie speelt bijna iedereen hockey, zelfs mijn opa heeft nog bij Dragons gespeeld. Het zit in de genen”, glimlacht Stéphanie. “Ik stond als 15-jarige voor het eerst in de eerste ploeg”, zegt Arthur. “Mijn studies zijn momenteel het belangrijkst, maar ik wil nu absoluut nog niets missen van de grote hockeytornooien. Die ervaringen wil ik meenemen in mijn verdere leven.”

Is het een fulltime job voor jullie? “Geen job, wel 100 % passie”, zegt Hans vastberaden. “Ik speel zelf al sinds mijn twaalfde hockey en ben helemaal verknocht aan het spelletje. Ik begon bij HC Tilburg (NL) en ben er na mijn spelerscarrière actief gebleven als vrijwilliger. Daar heb ik heel wat opgestoken over hoe je een hockeyploeg runt. Toen ik een kleine 20 jaar geleden naar Brasschaat verhuisde, heb ik me helemaal op de Dragons gestort. Wel even wennen, toen. Hier werd veel frans gesproken en vooral gevloekt. En ik kon niet eens terugvloeken”, proest Hans het uit. “Ik stelde mijn expertise ter beschikking en werd op een gegeven moment de rechterhand van toenmalig voorzitter Jean-Pierre Speleers. Nu ben ik zelf voorzitter, en dat heb ik geweten. 200 mails per dag tegenover een 60-tal vroeger! Buiten mijn job als investeerder, spendeer ik gemakkelijk 20 uur per week aan Dragons en dat zonder het bijwonen van de wedstrijden te rekenen. Zondagavond is familieavond, dan moet iedereen mij met rust laten”, grijnst Hans.

“Een hoogdag uiteraard. Het bewijs dat we op het allerhoogste niveau meekunnen. Die finale heeft de club definitief op de Europese kaart gezet. De vraag naar shirts van Dragons, ook vanuit het buitenland, neemt almaar toe. We denken er aan een webshop te starten met gadgets van onze club. Zo hard gaat het tegenwoordig. Het voelt alsof we het FC Barcelona van het hockey worden.” Waarom net dat vergelijk? “Barcelona is een ploeg die altijd meedraait aan de top. En dat doen ze met een doorgedreven jeugdwerking en vlotte doorstroming naar de eerste ploeg, aangevuld met het aantrekken van de betere spelers uit andere competities.” Laure luistert geamuseerd mee: “Ik ken niet veel van voetbal,

Stéphanie Rummens (midden): “Ik wil kampioen spelen met Dragons en in 2016 de Olympische Spelen in Rio meemaken.”

“Dit jaar maar liefst 1


interview | 7 “Succes komt niet vanzelf”, haakt Laure hierop in. “Ik heb 15 jaar bij de eerste damesploeg van Dragons gespeeld en moest daar keihard voor trainen. We werden in 1994 de eerste en tot hiertoe enige damesploeg van Dragons die de Belgische titel en beker veroverde”, glundert Laure. “En nu als jeugdverantwoordelijke en trainer van een jeugdploegje spendeer ik minstens één à twee uur per dag aan de club. Dat moet dan wel passie en clubliefde zijn, niet?” En de huidige topspelers, hoe bereiken die de top? Stephanie: “Buiten techniek en tactiek, is fysiek toch één van de belangrijkste aspecten van het hockey. We trainen, Dragons en nationale ploeg samen, elke dag wel drie uur en daarbovenop één à twee keer per week een uitgebreide fitness-sessie.” Arthur bevestigt: “Klopt, fysisch wordt er enorm hard gewerkt. Hockey gaat een pak sneller dan pakweg voetbal, dus een perfecte conditie is een vereiste om een aardig niveau te halen.” Wat maakt hockey toch zo bijzonder? “De hype kwam niet vanzelf. Daar is hard aan gewerkt”, zegt Laure. “De hockeysport gaat mee met zijn tijd en maakt zichzelf attractiever door de reglementen geregeld aan te passen. De buitenspelval werd afgeschaft, de selfpass werd ingevoerd (na een fout zelf het spel meteen hervatten). En de video referral, waarbij videobeelden door de scheidsrechter meteen kunnen opgevraagd worden, sluiten discussies uit.” “Hockey is een echte teamsport, je traint hard maar dat doe je samen. En hockey is vooral een faire sport, dat wordt er van jongs af aan ingepompt. Daardoor gebeurt alles in een leuke en gezellige sfeer”, vat Stéphanie het samen.

Hans Borstlap, hier eerder pater familias dan voorzitter, troost een speler na de verloren EHL-finale. De ontgoocheling maakte al snel plaats voor fierheid.

HC Dragons richtte onlangs samen met de gemeente een derde veld in. Dat was niet zomaar. “Nee, absoluut niet”, zegt Hans. “We zijn de gemeente dankbaar dat ze een actieve rol speelt in de uitbouw van onze club. Dat derde veld was noodzakelijk omdat ons ledenaantal explodeert, in 10 jaar tijd is het verdrievoudigd tot 1200!” “Dit jaar hebben we maar liefst 150 starters tussen 5 en 18 jaar. Zonder dat derde veld zou het onverantwoord geweest zijn nieuwe leden te blijven aanvaarden. Er zouden te veel kinderen te dicht op elkaar moeten trainen en dat had de kwaliteit van de trainingen zeker naar beneden gehaald”, benadrukt Laure. Hans, je wou graag nog iets zeggen over de vrijwilligers? “Ja, graag. Zonder hen was Dragons nooit de topploeg geworden die ze nu is. Vroeger was Dragons meer een chique-mensen-club waar een paar mensen de boel lieten draaien,

150 starters”

voor de rest was er niet zoveel inzet. Die mentaliteit is radicaal veranderd. Steeds meer en meer vrijwlligers zetten hun schouders onder het project en kijk eens waar we nu staan, prachtig toch?” Laure kan het alleen maar bevestigen: “Ik ken de club al 35 jaar. Het elitaire karakter heeft gaandeweg plaats gemaakt voor een open club waar iedereen welkom is. Het ledenaantal groeide daardoor gestaag en heeft een generatie topspelers opgeleverd”. Stéphanie: “Wij worden door een geweldige en zeer professionele staff omringd en daarom ligt de kwaliteit en de intensiteit van de trainingen nu op zo’n hoog niveau”. Wat brengt de toekomst? Hans denkt even na: “Dragons moet een blijver worden op het allerhoogste niveau, ook internationaal. We moeten in staat zijn elk jaar, zowel bij de mannen als de vrouwen, een gooi te doen naar de titel. En op Europees vlak willen we ooit de hoofdprijs binnenhalen.” Stéphanie heeft ook duidelijke ambities: “Ik wil kampioen spelen met Dragons en in 2016 de Olympische Spelen in Rio meemaken.” Voor Arthur geldt maar één ding: “Beat the best to be the best”. Zo eenvoudig kan dat zijn.


8 | ruimtelijke ordening in Brasschaat staan een 200-tal panden leeg De gemeente wil de leegstand van gebouwen aanpakken. Enerzijds om verwaarlozing te voorkomen en anderzijds om eigenaars te stimuleren gebouwen en woningen terug op de markt te brengen. Om eigenaars aan te sporen iets met hun gebouw of woning te doen en het niet te laten verkommeren, zal het gemeentebestuur strenger toezicht uitoefenen op leegstand. In Brasschaat zijn er ongeveer een 200-tal leegstaande panden. Gebouwen met een woonbestemming (woning, hoeve of appartement) waar langer dan één jaar geen inschrijving is geweest in het bevolkingsregister, worden opgenomen in een vermoedenslijst van leegstand. Gebouwen, waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenstemt met de functie waarvoor het bestemd is (bv. handelsruimten…) en dit voor twaalf opeenvolgende maanden, worden ook beschouwd als leegstand.

Om eigenaars aan te sporen iets met hun gebouw of woning te doen en het niet te laten verkommeren, zal het gemeentebestuur strenger toezicht uitoefenen op leegstand.

leegstand voortaan geïnvent Die gebouwen worden onderzocht door de gemeente of ze al dan niet effectief bewoond zijn of gebruikt worden. Is er helemaal geen activiteit of wordt de woning niet bewoond dan wordt het pand als leegstaand geïnventariseerd. Is het gebouw wel bewoond, dan wordt de bewoners gevraagd om zich in het bevolkingsregister in te schrijven of de aangifte van tweede verblijf in orde te brengen.

kopen tegen de voorgestelde prijs van het compromis.

Wil de eigenaar echter zijn reeds geïnventariseerd pand verkopen, dan geldt er een recht van voorkoop. Heeft de eigenaar samen met een mogelijke koper een compromis ondertekend, dan zal dit door de notaris in een speciale databank worden geregistreerd. Deze databank geeft de gelegenheid aan de gemeente, de sociale huisvestingsmaatschappijen en de Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen (VMSW) om alsnog het pand als eerste te

Voor sommige personen en organisaties worden éénmalige vrijstellingen toegestaan:

Wanneer de woning één jaar na de inventarisatie nog steeds leegstaat, dan moet de eigenaar de belasting op leegstand betalen (zie kader). éénmalige vrijstelling van de belasting op leegstand

• belastingplichtige wordt (mede) eigenaar van het onroerend goed. (vrijstelling van twee jaar vanaf de verwerving van het goed) • belastingplichtige verblijft in een erkende ouderenvoorziening of werd voor een langere periode opgenomen in een psychiatrische instelling

• woonhuis of gebouw 125 euro per strekkende meter gevellengte vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen en met een minimum van 1 100 euro per woning of gebouw • studentenkamer 250 euro per (studenten)kamer • studio of appartement 75 euro per strekkende meter gevellengte vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen met een minimum van 750 euro Van een woning, gebouw, (studenten)kamer, studio of appartement dat voortdurend in leegstand blijft, wordt de belasting verhoogd met telkens 100% per bijkomende nieuwe termijn van 12 maanden. De belasting mag nooit meer bedragen dan 400% van de basisheffing.


ruimtelijke ordening | 9 (vrijstelling gedurende de lengte van het verblijf) • belastingplichtige heeft een beperkte handelingsbekwaamheid door een gerechtelijke beslissing • gemeente, OCMW of sociale woonorganisatie Er kan ook een vrijstelling worden verleend als de (studenten)kamer, studio, appartement, gebouw of woning voldoet aan één van onderstaande voorwaarden. • Het pand ligt binnen de grenzen van een onteigeningsplan. • Het pand maakt niet langer onderdeel uit van een stedenbouwkundige vergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan wordt voorbereid. • Het pand is een beschermd monument of dorpsgezicht of staat op de lijst om als dusdanig te worden erkend (al dan niet met restauratie). • Het pand werd vernield of beschadigd door een ramp waarvoor de eigenaar niet aansprakelijk kan worden gesteld (vrijstelling van maximaal twee jaar na de ramp). • Het pand kan niet gebruikt worden

maak van je woning geen afgeschermde burcht Je ziet het wel vaker in het straatbeeld: percelen die afgeschermd worden door een draak van een omheining: rieten matten, zeilen, houten schutsels... Nochtans mag dit niet. Een gemeentelijke verordening verbiedt het plaatsen van rieten matten, zeilen, draden… Houten panelen mag dan weer wel maar onder voorwaarden. Daarom is het aangeraden om steeds de dienst Ruimtelijke Ordening te vragen of er een vergunning moet aangevraagd worden.

HOE HET MOET

tariseerd door een verzegeling in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of gerechtelijke procedure (vrijstelling van twee jaar na op de verzegeling). • Het pand wordt gerenoveerd mits een stedenbouwkundige vergunning voor stabiliteits- of sloopwerken (vrijstelling van drie jaar na de goedkeuring van de stedenbouwkundige vergunning). • Het pand wordt gerenoveerd volgens een goedgekeurd dossier (vrijstelling van 3 jaar na goedkeuring dossier door schepencollege). meer info bouwdienst huisvestingsambtenaar T 03 650 02 78 sarah.vanhees@brasschaat.be

HOE HET NIET MOET

Een woning of perceel afschermen met groene streekeigen hagen of struiken zoals klimop mag wel. Op deze manier wil het gemeentebestuur het groene karakter van Brasschaat behouden en versterken. Als u concrete plannen hebt, neem dan contact op met de dienst ruimtelijke ordening. Zij kijken graag na welke mogelijkheden er voor uw perceel zijn. meer info dienst ruimtelijke ordening T 03 650 02 50 bouwdienst@brasschaat.be


10 | brasschaat kort politie houdt snelheidscontroles De politie houdt regelmatig snelheidscontroles. Een overzicht van de controles in augustus vindt u op www.brasschaat.be infosessies rond waardig sterven Veel mensen zitten nog met vragen rond levenseinde (oa euthanasie). In elk dienstencentrum wordt er daarom een infosessie gegeven. Een consulent van LEIF (Levenseinde Informatieforum) komt er een toelichting geven. U moet zich inschrijven bij het dienstencentrum waar u de infosessie wil volgen. De plaatsen zijn beperkt. Wees er dus snel bij. • 19 november om 14 uur dc Maria-ter-Heidehove • 22 november om 13 uur dc Antverpia • 25 november om 14 uur dc Vesalius

meer info dc Maria-ter-Heidehove Eikendreef 18 | T 03 663 77 07 dc.mariaterheidehove @ocmwbrasschaat dc Vesalius | Prins Kavellei 77 T 03 650 25 72 dc.vesalius@ocmwbrasschaat.be

stadswandeling door Ahrweiler, bezoek aan de kerstmarkt, warm avondmaal en bezoek aan de oeverlichten. meer info en inschrijvingen Carina Verster-Rotthier Verhoevenlei 18 | T 03 295 63 40

dc Antverpia | Sint-Antoniuslei 95-97 T 03 660 58 00 dc.antverpia@ocmwbrasschaat.be onze zusterstad Bad NeuenahrAhrweiler in kerstsfeer Het verbroederingscomité Bad Neuenahr-Ahrweiler organiseert op 7 december naar jaarlijkse gewoonte terug een kerstreis naar onze zusterstad. De kerstmarkt en de oeverlichten van Bad Neuenahr worden bezocht. De kostprijs is 45 euro daarin zitten ontvangst met koffie en broodje, kleine

10 | burgerzaken

appartementen krijgen officiële busnummers Momenteel heeft de gemeente geen zicht op wie waar woont in appartementen en opgesplitste ééngezinswoningen. Daarom krijgen appartementsgebouwen binnenkort niet enkel een huisnummer toegekend maar ook een officieel busof indexnummer. Door het ontbreken van een busnummer weten bijvoorbeeld hulpdiensten bij een ongeluk niet in welke woongelegenheid ze moeten zijn en welke bewoners betrokken zijn. Alle bewoners van het gebouw zijn immers ingeschreven op hetzelfde adres. Een gevaarlijke en vooral verwarrende situatie. Maar geen correct busnummer kan ook betekenen dat er minder pensioen getrokken wordt. Denk maar aan foute gezinssamenstellingen... En ook voor

het optreden tegen bouwovertredingen wordt het moeilijk, of deurwaarders die voor de verkeerde deur staan... Daarom sloegen bouw- en bevolkingsdienst de handen in elkaar. De bouwdienst kent de indexnummers toe. Daarna is het aan de wijkagent om een controle te doen en aan te geven waar de huidige bewoners precies wonen. De dienst bevolking verwerkt deze gegevens en stuurt de inwoners een brief over de toevoeging van het busnummer én de vraag om de identiteitskaarten van alle gezinsleden en het inschrijvingsbewijs van de wagen te laten aanpassen. Woon je in een appartement zonder busnummer? Als je woont in een appartement

zonder busnummer hoef je niet direct zelf een aanvraag voor een busnummer in te dienen. De nummers worden geleidelijk aan ingevoerd. Zo krijgen nieuwbouwappartementen onmiddellijk een busnummer bij de verwerking van de bouwvergunning. Ook bij een nieuwe inschrijving in het bevolkingsregister wordt onmiddellijk een busnummer toegekend aan alle woongelegenheden in het appartementsgebouw. Ook wanneer een huisnummer gewijzigd wordt, zullen ineens busnummers toegekend worden. meer info dienst burgerzaken 03 650 02 10 burgerzaken@brasschaat.be


milieu en groen | 11 verantwoord omgaan met onze natuurlijke rijkdom Kattekensberg, de Brechtse bossen en enkele bosplaatsen aan De Mik, E10-plas en (134 ha) in het gemeentepark werden onlangs erkend als FSC-gecertificeerde bossen. Ook het Peerdsbos (133 ha) heeft dit certificaat behaald. In Vlaanderen zijn er niet minder dan 19.720 ha aan Vlaamse bossen met dit certificaat. Wereldwijd zijn er 182 miljoen ha aan zulke bossen. FSC staat voor Forest Stewardship Council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer. FSC-certificaten worden toegekend aan bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd en aandacht geven aan natuurwaarden en het cultuurhistorisch en archeologisch erfgoed én een sociale dimensie hebben. Zowel private bossen van grote en kleine boseigenaars als bossen van overheden kunnen dit certificaat krijgen. Het hout uit gecertificeerde bossen krijgt een FSC-label. Zo zijn er houten papierproducten (tuinmeubelen, printpapier…) die het FSC-label dragen. De consument weet hiermee dat de grondstof op een verantwoorde wijze werd geproduceerd. De bossen waarvoor Brasschaat alvast het certificaat kreeg voldoen aan alle principes van FSC. De gemeente investeert blijvend in het behoud van culturele erfgoedwaarden van de bossen en in het behoud en herstel van bijzondere habitats en soorten. Ook wordt er onder andere ingezet op sociale economie door de bossen te laten onderhouden door Aralea, een beschuttende werkplaats. En er wordt aandacht besteed aan de uitbouw van een divers recreatie-aanbod zodat ook de Brasschatenaar van de bossen kan blijven genieten.

De Kattekensberg werd onlangs erkend als FSC-gecertificeerd bos. Wereldwijd zijn er 182 miljoen ha aan zulke bossen.

Het hout dat gewonnen wordt uit dunningen in deze bossen kan Brasschaat nu verkopen met FSC-label wat een aardige meerwaarde biedt. groepscertificering voor kleinere boseigenaars Naast een individueel certificaat is er ook het groepscertificaat dat zich vooral richt naar kleinere boseigenaars. Het is de bedoeling dat verschillende eigenaars zich verenigen en zich als eenheid laten certificeren waarbij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) op-

treedt als certificaathouder. Zo wordt het behalen van dit certificaat voor een particulier met een kleiner bos veel eenvoudiger en goedkoper. Het krijgen van het FSC-certificaat wordt steeds belangrijker. Er is een grote vraag naar FSC-gelabeld inlands hout. En die vraag zal de volgende jaren alleen maar blijven stijgen. Interesse? Agentschap Natuur en Bos www.natuurenbos.be

Brasschaat heeft eerste ® FSC -gecertificeerde bossen


12 | activiteiten activiteit

datum

start

einde

plaats

cursussen in het najaar

-

-

-

Dakhuus Bredabaan 696

Indisch koken

11-10

18:00

-

opendeurdagen

van 11 tot 18-10

-

-

De Held & Walrus

12-10

20:00

-

"Sim(pel), het werk

12 en 13-10

10:00

18:00

14:00

16:30

20:00

22:00

14-10

20:30

22:00

15-10

20:15

17:00

15 en 22-10

-

-

15-10

10:30

11:30

Oude Baan 52

voor 50+ die op verschillende muziekgenres willen bewegen

15-10

19:30

21:30

Door Verstraetelei 52

Chakra workshop

16-10

20:30

22:15

-

20:00

22:00

CC auditorium Gemeentepark 8 Blue Ball Bowling Bredabaan 863

jazzsaxofoniste met fel bejubelde eerste CD elke donderdagavond mogelijkheid om te bowlen

14:00

16:00

Remise Gemeentepark 3

-

11:00

17:00

-

-

20:00

-

14:30

16:30

tweedehandsbeurs 13-10 kleding/speelgoed prenatale 14-10 infosessies yoga Dit zijn de namen, leeskring oefenschool voor ouders van tieners fitdans 50+ Goed betekent Goed Marjan van Rompay trio bowling

gratis opfriscursus verkeer/mobiliteit 17-10 voor 55+ers tento kunstkring 18 en Caerde 19-10 18,19, restaurantweekend 20-10 De Genodigde, 18 tot toneelvoorstelling 26-10 Start with art, 18-10 tentoonstelling

Klaar voor de 1e kleuterklas?

19-10

Het geslacht Borgia 19-10 Homo Fatale 19 en 63ste vogelshow 20-10 19, 20, expo Ivo Côme 26 en 27-10 Achtkamp, 20-10 1 km tijdrit pannenkoeken en 20-10 wandeling kijkdag nieuwe 23-10 kleuters De Vlinder Is de crisis 23-10 voorbij? kijkuurtje in de 23-10 kleuterklas kijkdagen jongste 23-10 kleuters Marc Didden en 24-10 Griet op de Beeck Ivan Smeulders en 25-10 Emile Verstraeten

10:00 20:30

21:15

-

-

14:00

18:00

9:00

13:00

13:30

18:00

10:30

12:00

20:00

-

9:00

10:00

10:30

11:30

20:30

22:15

20:30

22:15

CC polyvalante ruimte 1 Gemeentepark 8 turnhal Driehoek, turnzalen Gibo Heide en Mater Dei Bethanie CC Ruiterhal Gemeentepark 10 Antverpia Sint-Antoniuslei 95 CC Ruiterhal Gemeentepark 10 De Romboutweg 14 Pivolté Oude Baan 52 Ons Middelheem Bredabaan 423 buurthuis op maat De Mortel 39

Antverpia Sint-Antoniuslei 95-97 zaal d'Ouwe Kerk Lage Kaart 644 Berkenhof Middelkaart 1 Heislag 35 Gibo Heide Bredabaan 1093 CC auditorium Gemeentepark 8 CC Ruiterhal Gemeentepark 10 Sint-Jozefkapel Augustijnslei 76 Kasteel van Brasschaat Gemeentepark 5 scoutslokaal MtH Haelenlei basisschool De Vlinder Lage Kaart 266 Ons Middelheem Bredabaan 423 Giko ‘t Veldhoppertje Veldstraat 300 Mater Dei Driehoek Heislag 35 CC Ruiterhal Gemeentepark 10 CC auditorium Gemeentepark 10

extra info contact Creativiteit, talen, computer, Dakhuus wellness... Avond- en daggroeT 03 633 16 96 pen vanaf 16 jaar. Gros brigitvanla@yahoo.com Iedereen welkom om eens een Gym-Harop vzw kijkje te komen nemen. T 03 663 68 54 concert met de steun van de Vlaamse overheid retrospectieve nav 10e verjaardag overlijden Sim Cootjans

Davidsfonds Brasschaat T 03 651 51 60 Ilse Cootjans T 0486 89 14 94

-

Gezinsbond

professioneel advies en delen van ervaringen Yoga maakt spanningen vrij en geeft nieuwe levenskracht. leeskring olv Lucille Vingerhoedt

Lieve Stevens 0487 46 16 20 Pivolté T 0496 10 18 17 Davidsfonds Brasschaat T 03 651 51 60 opvoedingswinkel T 03 270 06 70 Pivolté T 0496 10 18 17 JheMelA T 03 651 94 08 CC Brasschaat T 03 650 03 40 BC De Grensstreek T 0496 45 45 86

-

-

infovoormiddag toneel over een losbandige familie in het Vaticaan kunstwerken van Ivo Côme

vzw +3 centrum T 03 651 24 87 Kunstkring Caerde caerde@telenet.be Rode Kruis Brasschaat T 0485 66 54 03 De Nieuwe Kompanie T 0475 90 07 72 Mater Dei Driehoek T 03 651 69 56

Gibo Heide www.giboheide.be

CC Brasschaat T 03 650 03 40 Het Heidekneuterke T 03 297 54 58 Ivo Côme T 0475 97 01 53

Achtkamp Brasschaat T 0496 04 34 39 vzw Heikant T 03 663 06 24 alle nieuwe kleuters en hun basisschool De Vlinder ouders van harte welkom T 03 651 50 25 lezing door Jan Vanhevel Davidsfonds Brasschaat (ex-CEO KBC) T 03 651 51 60 Laat je kleuter al eens Giko 't Veldhoppertje meespelen T 03 653 15 89 kijkdagen voor onze jongste Mater Dei Driehoek kleuters T 03 651 69 56 Marc en Greet praten over hun CC Brasschaat werk en passie. T 03 650 03 40 twee muzikanten uit de bege- CC Brasschaat leidingsband van Bart Peeters T 03 650 03 40 -


activiteiten | 13

59e Sint-Hubertusviering zaterdag 2 november Heerlijk 4-gangen wilddiner in het Kasteel van Brasschaat. Info en inschrijvingen: info@invitegroup.be zondag 3 november • 11 uur: eucharistieviering • 11 tot 12.30 uur: demonstratie kynologische vereniging Brabo • 12 uur: wijding huisdieren, paarden… • 13.30 uur: verkoop per opbod van fazanten, bosduiven, konijnen... tvv “We Love Marie” fonds. • 14 uur: demonstratie schapendrijven Tijdens en na de wijding kan u kennismaken met live-cooking van wildragout in het Sint-Hubertusdorp. Er is ook een demo rond het pluimen van fazanten. meer info www.jachthoornbrasschaat.be

geesten en goden uit de Oudheid performance, Sporen plantenruil- en ontmoetingsdag Achtkamp, 200 m en verspringen bal- en omnisportkamp cursussen kids in herfstvakantie Who's afraid of Virginia Woolff? 1,2,3/11 halloweentocht Achtkamp, 6,5 km tijdrit cultuurhistorische wandeling Z van Zokken start tweedelige cursus bakken infoavond kleuterschool Lisa Verbelen, BOG schilderskring Remise, tento schoendoosactie 2013 Achtkamp, 1500 m en kogelstoten oorlogsgeleerden

25-10

14:00

16:00

27-10

14:00 16:00

14:45 16:45

27-10

10:00

13:00

27-10

9:00

13:00

28-10

-

-

29-10

9:30

16:00

1, 2 en 3-11

-

-

2-11

19:00

21:30

3-11

9:00

13:00

3-11

14:00

-

6-11

15:00

15:45

6-11

19:00

21:45

7-11

19:00

20:00

8-11

20:30

22:15

8 tot 11-11

-

-

9-11

14:00

18:00

10-11

9:00

13:00

11-11

15:00

16:15

Ons Middelheem Bredabaan 423 Antverpia Sint-Antoniuslei 95 Velt tuin Bergstraat 9 Louis de Winterstadion gemeentepark SC Peerdsbos Bredabaan 31 Dakhut vzw Bredabaan 696

religie van de Romeinen door professor Dokter Hans Hauben visualisatie van ervaringen, herinneringen, dromen...

CC auditorium Gemeentepark 8

toneelvoorstelling naar een regie van Hugo De Vriese

Speelplein De Driehoekjes Miksebaan 208 Militair vliegveld Bondgenotenlei einde Peerdsbosbaan (Schoten)

griezelige halloweentocht voor speelplein De Driehoekjes jong en oud T 0497 72 99 36 Achtkamp Brasschaat T 0496 04 34 39 hersfstwandeling met verhalen de Voorkempen over geschiedenis van het bos www.rldevoorkempen.be grappige voorstelling rond de CC Brasschaat lotgevallen van een koningsT 03 650 03 40 paar en hun hofhouding. Femma Brasschaat T 03 651 48 93 infoavond voor ouders over Giko 't Veldhoppertje eerste stapjes in kleuterschool T 03 653 15 89 voorstelling over de complexe CC Brasschaat veelheid van het bestaan T 03 650 03 40

CC auditorium Gemeentepark 8 Ons Middelheem Bredabaan 423 Giko ‘t Veldhoppertje Veldstraat 300 CC auditorium Gemeentepark 8 Sint Jozefskapel Augustijnslei 76 Evangelische kerk Lage Kaart 324 Louis de Winterstadion gemeentepark CC auditorium Gemeentepark 8

Davidsfonds Brasschaat T 03 651 51 60 CC Brasschaat T 03 650 03 40 Velt Brasschaat www.veltbrasschaat.be Achtkamp Brasschaat T 0496 04 34 39 sportrakker voor kinderen van 3 tot 12 jaar www.sportrakker.be Van fotografie over assertiviteit Dakhut vzw tot maken van animatiefilm. T 03 633 00 75 Parktheater www.parktheater.be

-

schilderskring Remise

Breng oude schoendozen binnen.

Evangelische kerk T 03 651 37 78 Achtkamp Brasschaat T 0496 04 34 39 CC Brasschaat T 03 650 03 40

liedjes over oorlog en vrede door 4 muzikale monumenten


14 | activiteiten

dienstencentra dc Maria-ter-Heidehove | Eikendreef 67 | tel. 03 663 77 07 dc.mariaterheidehove@ocmwbrasschaat.be elke ma (14 uur: rikken), vr (14 uur: slagen halen), di (13.30 uur: hobby-café) do 10/10 om 10 uur: start cursus tabletgebruik beginners ma 14/10 om 14 uur: start Duitse les ism de Remise ma 21/10 om 14 uur: gezelschapspellen en smulnamiddag do 24/10 om 9 uur: workshop muisje, speldenkussen di 22/10 om 14 uur: bloemschikken (herfststuk) ma 28/10 om 14 uur: bingo di 29/10 om 14 uur: wandeling oude gracht do 07/11 om 9 uur : workshop kaartenhouder kerstman di 19/11 om 14 uur: infomoment levenseinde en euthanasie 18 tot 24/11: opendeurweek Nog plaatsen vrij in de cursus kantklossen, alle niveaus!

dc Antverpia | Sint-Antoniuslei 95-97 | tel. 03 660 58 00 dc.antverpia@ocmwbrasschaat.be elke ma (nm: koor), di (nm: vrij hobby), wo (nm: vrij schaken/dammen) vr 04/10 om 10.30 uur: kegelen met maaltijd ma 07/10: minigolf wo 09/10 om 14 uur: dansnamiddag ma 14/10 om 14 uur: naald en draad ma 14/10: bingo do 17/10: bowling vr 18/10: bloemschikken ma 21/10: smulnamiddag ma 28/10 en do 31/10 (nm): recreatief dames-tafeltennis do 07/11: bezoek wijkagent wo 13/11: ruildag filatelie vr 22/11 om 14 uur: infomoment levenseinde en euthanasie

kom binnen en zet u! De huiselijkheid en gastvrijheid van de bib wordt in de verf gezet. Alle activiteiten zijn gratis. Als u op voorhand moet inschrijven, zijn ze aangeduid met *. heel de maand oktober • ik kwam, ik leende, ik maakte: tentoonstelling over hoe bibbezoekers geïnspireerd raakten door bibliotheekmaterialen. • Kalligrafie en de bib: werken van cursisten kalligrafie van Carry Wouters 12 oktober: verwendag • 10.30 tot 12 uur: * hapjes maken (8-14 jaar) • 13.30 tot 14.45 uur: * speelkamer voor kinderen (6-12 jaar). Kom ontdekken welk verhaal schrijver Wim Geysen komt vertellen. 14 oktober: het leven zoals het is de bib Ben je benieuwd hoe de magazijnen van de bib eruit zien? Vraag je je af wat het personeel doet als ze niet aan de balie zit? Ontdek het tussen 14 en 19 uur. 15 oktober • 14 en 19.30 uur: handwerkdemonstratie Femma • 20.15 tot 21.45 uur: * lezing over Mindfulness 16 oktober • 14.30 tot 15.30 uur: * herfststukjes maken (6-12 jaar) • 16 tot 17 uur: * digitaal portret maken (10-14 jaar) 17 oktober • 14 tot 19 uur: quilt initiatie • 20 tot 23 uur: gezelschapsspelen (+18 jaar)

elke ma (fitdans), di (lijn-gemeenschapsdans), do (taichi) do 10/10 om 14 uur: mega Vesalius bingo - feesteditie vr 11/10 om 14 uur: vilten bloemen di 15/10 om 13.30 uur: naai en breiatelier do 17/10 om 14 uur: herfstkwis Maak een ploeg van 4 à 6 personen en schrijf in! do 17/10 om 14 uur: eclairkes of tompoeskes di 22/10 om 13.30 uur: PC cursus Symbaloo vr 08 en 15/11: vilten sjaal ma 18/11 om 14 uur: start week derde leeftijd met optreden van Piotr, opera Nog enkele plaatsen vrij voor de sportcursussen.

18 oktober • 14 tot 19 uur: quilt initiatie 19 oktober • plantenruilbeurs ism Velt • demo Kalligrafie meer info en inschrijvingen T 03 650 03 60 | info.bib@brasschaat.be

bib lio wee thee k k

dc Vesalius | Prins Kavellei 77 | tel. 03 650 25 72 dc.vesalius@ocmwbrasschaat.be


Parkbode 8, 2013  

Parkbode Brasschaat

Parkbode 8, 2013  

Parkbode Brasschaat

Advertisement