Page 1

28 JUNI 2009 EUSEBIUSKERK ARNHEM

WE ARE AWEAR FAIR FASHION SHOW

CATWALK TALKSHOW

FAIR FASHION DISCUSSIE

GUERRILLASTORE fair & upcycled fashion 29 juni t/m 5 juli 2009

PROGRAMMAMAGAZINE


WE RE

pag 4 inleiding pag 8

programma

pag 10 AWEARNESS FAIR FASHION SHOW LABELS EN ONTWERPERS SHOW pag 16

ALCHEMIST

pag 18

BRENNELS

pag 20

BY-WIRE.NET

pag 22

CIRCLE OF TRUST

pag 24 DWEEZILSFRIEND pag 26

HEDWIG HOMOET

pag 28

HIERNAMAALS

pag 30

MARLON BORGSCHOT

pag 32

MAX HAVELAAR

pag 34

MERUNISHA MOONILAL

pag 36

MUD JEANS

pag 38

RIANNE DE WITTE

pag 40

STUDIO JUX

pag 42

VAN MARKOVIEC

ACCESSOIRES STORE pag 48

TAG ACCESSOIRIES

pag 49

MORE THAN HIP

PARTNERS pag 52

ARNHEM MODE BIËNNALE

pag 54 LOKAALMONDIAAL pag 54

WATMOOI

pag 55

STOEREVROUWEN

REGIMENT ARNHEM

pag 56 ONTWERPATELIER pag 56 GRAPHIC IMPROVEMENTS sponsors pag 57

NCDO

pag 57 PROVINCIE GELDERLAND pag 58 GEMEENTE ARNHEM pag 58

RABOBANK ARNHEM

pag 59

VRIENDEN

ACCESSOIRES SHOW pag 44 LUPÉLO pag 45

Terra Plana

pag 46 PO-ZU pag 47

dee

2 - Inhoudsopgave

Inleiding - 3


Het Awearness Fair Fashion Event is een initiatief van Maatschap Moeders Mooiste. Moeders Mooiste staat voor idealisme, maar dan wel op een creatieve, praktische en doelgerichte manier. Dezelfde uitgangspunten worden gehanteerd door StoereVrouwen. Een beweging die met name jonge vrouwen bewust wil maken van de macht van hun portemonnee.

Iedere aankoop is een keuze, en kan het verschil maken tussen het in stand houden van oneerlijke handel, of het bijdragen aan een wereld waarin respectvol wordt omgegaan met mensen en milieu. Een standpunt waarin we ons helemaal kunnen vinden, daarom hebben we ons niet alleen aangesloten maar zijn we ook een actief lokaal Arnhems regiment gestart. Geïnspireerd door en in samenwerking met de StoereVrouwen beweging hebben we ons voor de uitdaging gesteld een 100% Fair Fashion Event te organiseren waarmee eerlijke kledinghandel zowel bij retailers als ontwerpers en uiteraard consumenten duurzaam op het netvlies wordt gebrand. Zo hebben we onze overtuiging voor duurzaam consumeren en onze wil om bij te dragen aan een eerlijkere wereld omgezet in het initiëren van het Awearness Fair Fashion Event, bestaande uit drie onderdelen: de Awearness Fair Fashion Show, de Awearness Catwalk Talkshow en de Awearness Fair Guerrillastore.

Een idee is een droom totdat je partijen samenbrengt om wensen tot concrete plannen te maken. Arnhem Mode Biënnale maakte onze droom uitvoerbaar door de guerrillastore en de hoofdcatwalk in de Eusebiuskerk ter beschikking te stellen. We vonden in Joke Bom, eigenaar van de grootste fair fashion webshop van Nederland, de perfecte partner voor het samenstellen van de Fair Fashion Show en in mediastichting lokaalmondiaal een ideale samenwerkingspartner voor de organisatie van de Catwalk Talkshow, de productie van spraakmakend beeldmateriaal en de afhandeling van financiële en administratieve zaken. Ontwerpatelier creëerde de huisstijl, Graphic Improvements het drukwerk en last but not least zijn Emmy, Anne-Marie en Eveline – ‘onze’ Arnhemse StoereVrouwen – bij alles zeer actief betrokken. Zonder onze partners en sponsors NCDO, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en Rabobank Arnhem hadden we onze droom niet kunnen realiseren. Bedankt!

StoereVrouwen Iedere aankoop is een keuze, maak deze keuze bewust.

4 - Inleiding

Wilma Mulder en Jeannette Ooink

Maatschap Moeders Mooiste Maatschap Moeders Mooiste bestaat uit twee stoere vrouwen, Wilma Mulder en Jeannette Ooink. De naam Moeders Mooiste illustreert de behoefte om het mooiste en beste van jezelf te geven. Wilma en Jeannette zijn naast hun carrières als multimediaondernemer en hoofd communicatie graag creatief bezig en hebben inmiddels een tweetal toneelstukken, een aantal korte video’s en het boek ‘Dubbelzinnig’ (www.nina-simone.nl) geproduceerd. De dames hebben creativiteit hoog in het vaandel staan maar zijn zich in de loop der jaren ook steeds meer bewust geworden van de plicht en de noodzaak om actief bij te dragen aan het mooier maken van onze wereld.

foto: Rens Plaschek

We are awear

Wereldverbeterend shoppen Gelukkig hebben steeds meer mensen oog voor de omstandigheden waaronder levensmiddelen en luxe goederen worden geproduceerd. Je kunt je ogen er ook eigenlijk niet meer voor sluiten, in alle media wordt tegenwoordig aandacht besteed aan de herkomst en productie van goederen. We weten zo langzamerhand allemaal dat de spullen die wij kopen vaak zijn geproduceerd door mensen die onder bijzonder slechte arbeidsomstandigheden moeten werken en dat er veelal sprake is van zware milieubelasting. Informatie opent ogen en blijkbaar ook gelijk het geweten, want uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van alle consumenten duurzaam inkopen belangrijk vindt. Dat is mooi, maar in de praktijk is het vaak nog lastig om daadwerkelijk over te stappen op een meer duurzame levensstijl. Waar moet je op letten? Op milieuvriendelijk produceren, op zo min mogelijk handelskilometers, op goede sociale omstandigheden voor arbeiders? En wie garandeert dat ‘groen’ of ‘fair’ ook is wat jij ervan verwacht? En… is het wel betaalbaar, eerlijk inkopen?

Bij de StoereVrouwen beweging gaan we heel pragmatisch met die zaken om. We verzamelen en delen informatie – lang leve internet!- en doen onze inkopen zo bewust mogelijk. Een langzame revolutie, maar wel één die onafwendbaar is, want als steeds meer consumenten duurzaam inkopen, moet de productie- en handelsketen daar wel op inspelen. Dat de tijd er rijp voor is moge duidelijk zijn.

Inleiding - 5


Facts & figures Koopgedrag We geven jaarlijks tussen de 7 en 8 miljard euro uit aan kleding. Jaarlijks gooien we in Nederland  samen zo’n 235 miljoen kilogram textiel weg,  daarvan wordt ruim een kwart gerecycled. Het overige deel belandt nog steeds tussen het restafval en daar valt dus nog (energie)winst te behalen.

Biologische katoen In tegenstelling tot ‘gewone’ katoen wordt deze geteeld zonder pesticiden of ander landbouwgif. Biologische-katoenboeren werken met organische mest en doen aan natuurlijke gewasbescherming. Wisselteelt met andere gewassen is verplicht, waardoor minder bodemziektes en insectenplagen voorkomen. In 2005 werd er 50 miljoen ton ‘gewone’ katoen geteeld tegenover 10.000 ton biologische katoen. Het aandeel biologische katoen groeit. De helft van alle textiel wordt gemaakt van katoen. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke stoffen in opkomst zoals van maïs, brandnetel, soja, hennep en milieuvriendelijke kunstmatige vezels zoals lyocell.

Milieu In de kledingindustrie is het ‘veredelen’ van textiel het schadelijkst voor het milieu. Er wordt heel wat gekookt, gebleekt en gewassen om garens te versterken of te laten glanzen. Het verven van garens, stoffen en kledingstukken hoort ook bij veredeling. Sommige verfstoffen zijn zeer giftig. Andere hechten zich alleen aan textiel in combinatie met milieuvervuilende hulpstoffen zoals zware metalen. In veel ontwikkelingslanden komen die met het afvalwater in het milieu. Ook het printen van de opdruk, het wassen van jeans en de nabehandeling van kleding, bijvoorbeeld tegen kreuk of schimmel of voor brandvertraging, zijn processen waarbij veel chemicaliën en water wordt verbruikt. Iedere jeans van biologische katoen betekent een halve liter chemicaliën minder in het milieu!

Prijs De katoenkosten van een kledingstuk bedragen ongeveer vijf procent. Biologische katoen kost ruwweg twintig tot dertig procent meer dan gangbare katoen. Dit betekent dat de consument uiteindelijk één à twee procent meer betaalt. Als een gewoon katoenen shirt €10 kost, dan betaal je voor de biologische variant €10,40.

Fair Fashion in de spotlights

Arbeidsomstandigheden Wereldwijd zijn 30 miljoen mensen werkzaam in de kleding- en textielindustrie. Landen als China, India, Pakistan en Bangladesh zijn populair vanwege de zeer lage lonen. Arbeidskosten vormen een klein percentage van de kostprijs van een kledingstuk. Minder dan 10%, maar er kan altijd op bezuinigd worden. Kledingfabrieken in lagelonenlanden voldoen zelden aan de internationale arbeidsnormen; vooral kleine bedrijven onttrekken zich aan iedere controle. Daar werken mensen langer dan tien uur per dag. Heeft niemand een ziektekostenverzekering. Bestaat geen pensioenregeling. Is lid zijn van een vakbond verboden. Krijgen vrouwen minder betaald dan mannen. Heeft niemand een contract of vast salaris. Is er geen overurenvergoeding. Staan mensen bloot aan chemische stoffen en werken kinderen jonger dan 15 jaar.

Imago Ruim 40% van de jongeren associeert duurzame mode nog steeds met een ‘geiten-wollen-sokken imago’, toch wil vier op de tien jongeren duurzame mode kopen.

Mode met respect voor mens en aarde wint terrein. Organisaties als Fair Wear Foundation, MADE-BY en Schone Kleren Kampagne zetten zich met succes in voor de wereldwijde verbetering van arbeidsomstandigheden en het respecteren van het milieu. Er worden nieuwe stoffen en innovatieve productiemethoden ontwikkeld die het milieu minimaal belasten, of zelfs bijdragen aan het wegwerken van onze afvalberg. Een flinke groep consumenten is geïnteresseerd en creëert vraag, een andere groep moet nog overtuigd worden. Er is veel positieve (media)aandacht, overheden en bedrijven maken Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen tot speerpunt en er is een blijvende groei in het aantal kledingmerken dat met respect voor mens en aarde produceert, dit vastlegt, hierdoor een beter imago creëert en op een eerlijkere manier winst maakt. Ook ontwerpers raken beïnvloed door deze beweging en richten zich meer en meer op duurzame mode. Toch is het hard nodig om blijvend aandacht te vragen voor fair fashion, reeds bestaande net-

werken verder te stimuleren en e.e.a. uit te laten monden in een praktische manier voor consumenten om fair fashion te kunnen kopen en voor retailers om fair fashion te kunnen inkopen. Fair fashion krijgt dan ook de aandacht die het verdient met het Awearness Fair Fashion Event tijdens de Arnhem Mode Biënnale. Het Awearness Fair Fashion Event wil niet alleen consumenten verleiden tot duurzamer inkoopgedrag, maar ook kledingretailers aanzetten tot het aanbieden van (meer) duurzame kleding en (jonge) ontwerpers inspireren om (meer) met eerlijke stoffen te gaan werken. Laat je verrassen door de kleding die voorbij komt op de catwalk. We dagen je uit om de overstap te maken naar fair fashion. Want anno nu is verantwoorde mode trendy en mooi.

Are you awear?

Aanbevolen links www.fairwear.nl www.made-by.nl www.schonekleren.nl www.milieucentraal.nl www.modebewust.nu www.energiegewicht.nl

WAT IS FAIR FASHION? Fair Fashion is mode die is geproduceerd met respect voor mens en milieu.

6 - Inleiding

Inleiding - 7


PROGRAMMA De Awearness Fair Fashion Show 28 juni 2009 Prêt-à-Porter, couture en designkleding met respect voor mens en milieu geven de catwalk in de Eusebiuskerk een duurzaam signatuur tijdens de Awearness Fair Fashion Show. Modestad en groenste stad Arnhem laat met het Awearness Fair Fashion Event op inspirerende wijze zien dat eerlijke mode trendy en mooi is in een show rondom de thema’s people - environment - innovation. Nieuwe materialen zoals lyocell, houtpulp, soja, maïs, hennep, bamboe en brandnetel en beeldmateriaal van lokaalmondiaal zorgen voor een bijzondere beleving.

De Awearness Fair Guerillastore

Tijdelijke fair=hip winkel aan de Turfstraat 1a in Arnhem

29 juni t/m 5 juli 2009 De tijdelijke winkel biedt onderdak aan hippe eerlijke mode, unieke tassen en andere accessoires van gerecyclede materialen. Jonge ontwerpers creëren ter plekke originele stukken van gedragen kleding. Workshops, films en lezingen maken van een bezoek aan de store een informatief feestje. Op 5 juli tenslotte is er een ruilwinkel en de première van de bijzondere film ‘The sewing machines must run’ van ontwerpers Studio Jux. Kijk voor meer informatie en het complete programma van de store op: www.awearness-fashion.nl

De Awearness Catwalk Talkshow met Jort Kelder

28 juni 2009 Natuurlijk moeten textielarbeiders een eerlijk loon krijgen, moeten we zuinig omspringen met ons milieu en is innovatie de sleutel naar spectaculaire materialen, vormen en kleuren. Het publiek van de Awearness Fair Fashion Show zal dit volmondig beamen. Maar hoe zorgen we ervoor dat Fair Fashion bekend en bemind wordt bij een grote groep consumenten, ontwerpers en retailers? Wat is de mogelijke rol van de overheid en is eerlijke mode ook financieel aantrekkelijk? Onder de bevlogen leiding van niemand minder dan Jort Kelder worden praktische punten en gewetensvragen getackeld door ontwerpers, inkopers, politici en andere modebewuste sleutelfiguren.

foto’s: Oof Verschuren

8 - Programma

Programma - 9


Awearness Fair Fashion Show 14.00 uur - 28 juni 2009

Het Awearness Fair Fashion Event brengt de laatste stand van zaken over verantwoorde mode. Op de show worden de mooiste en vernieuwende ontwerpen getoond. We tonen zowel gevestigde namen als nieuwe sterren. Het is de ontmoetingsplek op de Arnhem Mode Biënnale waar iedereen die geïnteresseerd is in (verantwoorde) mode samenkomt. De show laat een inspirerend programma zien dat zeker stof doet opwaaien en de bezoeker tot nadenken stemt. De show laat drie invalshoeken zien van verantwoorde mode: people, environment en innovation.

people De labels die meedoen aan het Awearness Fair Fashion Event proberen iets positiefs teweeg brengen in de landen waar ze produceren. Door hun productie zorgen ze voor betere leef- en werkomstandigheden, scholing en medische zorg. Tijdens de show laten we zien hoe deze boodschap zich vertaalt in mode. Hoe je door het dragen van de laatste mode het leven van andere mensen kan verbeteren. De kleding die je koopt in Nederland komt helaas vaak uit landen waar slechte arbeidsomstandigheden gelden en kinderarbeid voorkomt. Gelukkig sluiten steeds meer modemerken zich bij de internationale gedragcode van de Verenigde Naties (ILO): · vast arbeidscontract, · geen discriminatie, · geen kinderarbeid · leefbaar loon, · vrijheid van de vakvereniging, · beperkte werkuren ( vakantie) · overwerk is vastgelegd · veilige en gezonde werkomstandigheden.

10 - Awearness Fair Fashion show

Een groot deel van de modelabels op de show is aangesloten bij Fair Wear Foundation of MADE-BY. Als consument kan je niet altijd aan het kledingstuk zien of het gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden. Partijen als Fair Wear Foundation en MADE-BY proberen hier verandering in te brengen en te laten zien dat kleding op een verantwoorde manier is gemaakt. Andere ontwerpers kiezen hun eigen manieren om dit te laten zien.

environment Het milieu krijgt steeds meer aandacht bij het maken van mode. Dat is nodig, want de mode-industrie is zeer belastend voor het milieu. De labels op de show kiezen elk hun eigen manier om hun verantwoordelijkheid naar het milieu in te vullen: sommige kiezen voor een “terug naar de natuur” aanpak en mikken op kleinschalige, duurzame landbouw en natuurlijke materialen. Anderen kiezen voor alternatieve productiemethoden op basis van natuurlijke verfstoffen. Op het AFFE wordt ook kleding getoond van ontwerpers die juist de

andere weg kiezen en op zoek gaan naar nieuwe stoffen te kijken. Deze nieuwe stoffen zullen grote (synthetische) materialen. veranderingen in de mode-industrie teweegbrengen. Want deze innovaties maken het mogelijk om De labels die we showen zoeken deze dynamiek. verantwoord en duurzaam te ondernemen. De deDit zie je niet alleen terug aan het gebruik van de signers die showen, zetten duidelijk hun eigen sigmooie materialen, maar ook in de belijning en de natuur neer en hun visie op de toekomst. thema’s die zij kiezen. Natuurlijke vormen of juist abstract, alleen schoonheid of politiek geënga- Ter info geerd. Lyocell is een cellulosische kunstvezel en kan bogen op een milieubewuste vervaardiging: de gebruikte oplosmiddelen zijn niet alleen niet giftig, maar worden in een innovation De modewereld beseft steeds meer dat ze op een gesloten circuit nagenoeg volledig teruggewonnen. Anverantwoorde manier moet omgaan met onze om- dere stoffen die we tijdens de show zullen laten zien zijn: geving en de grondstoffen. Ze zoeken naar bijzon- hennep, maïs, biologisch katoen, zijde, Merinoswol (een dere materialen die beter zijn voor het milieu, maar korte, sterk gekrulde, matte en zachte schapenwolsoort die toch draagbaar zijn. Dit levert een spectaculair en deze schapen lopen lekker buiten), soja en bamboe. palet op aan innovatieve stoffen zoals brandnetel, Lyocell en polyestervezels van gerecyclede plastic flessen. Deze nieuwe stoffen hebben invloed op de makers en op de dragers van kleding. Door deze opkomende materialen te showen, wil­De Awearness Fair Fashion Show len we laten zien wat er mogelijk is, maar ook de is samengesteld door Joke Bom van watMooi. kledingindustrie stimuleren om anders naar grond-­

Awearness Fair Fashion show - 11


12

13


14

15


alchemist zoeken naar perfectie Volgens de mythe hadden alchemisten het vermogen om iets heel gewoons te transformeren tot iets heel bijzonders. Ze zochten naar de formule om goud te maken, waarbij goud symbool stond voor de perfectie van alle materie, inclusief de geestelijke. Net als die mysterieuze wetenschappers willen wij, door verschillende elementen bij elkaar te brengen, iets bijzonders creëren.

De stijl van Alchemist is transparant en haast breekbaar, en wordt gedragen door sterke vrouwen. Januari 2005 toonde Alchemist haar eerste collectie. Caroline Mewe, creatief directeur: ‘Voor mij voelt Alchemist als terug naar de bron. Van kinds af aan ben ik met mode bezig. De collectie zat al heel lang in m’n hoofd. Ik wilde een lijn maken voor vrouwen van 30+ die er soms stoer uit willen zien, en soms super vrouwelijk. Sinds de start had ik het voorrecht te kunnen werken met een zeer toegewijd team. Dat is de basis waarop we stap voor stap konden groeien. Kwaliteit is voor ons zoveel interessanter dan kwantiteit. Kwaliteit betekent ook dat we voor een productiewijze kiezen die niet schadelijk is voor het milieu en de mensen die onze kleren maken.’ www.alchemist.cc

16 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 17


BRENNELS Brennels prikkelt de modewereld met mooie eigentijdse kleding van natuurlijke materialen als biologisch katoen, wol, linnen, houtpulp, bamboe en brandnetel. Je vindt Brennels via de website met webshop www.brennels.nl, tussen de brandnetelplantages op belevingspark Brennels Buiten bij Kraggenburg en in de pilotstore in Arnhem aan het Gele Rijdersplein 28.

De Brennels zomercollectie 2009 is vrouwelijk met ruige accenten. Een stijl die is ontwikkeld voor de vrouw die houdt van buiten zijn, van de natuur, van mooie materialen en van comfort. De collectie is ontworpen door Rianne de Witte: “Ik heb me laten inspireren door het gras, de bloemen, de kruiden, de brandnetels, het water en het zand van belevingspark Brennels Buiten.’’ Naast de eigen collecties vind je bij Brennels ook allerlei andere mooie internationale labels, zoals Alchemist, M´Braze en G-Star. In Arnhem vind je de mooie en ruime winkel op 5 minuten lopen van het treinstation, vlakbij de winkelpromenade. De winkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.30 uur. Op zaterdag is de winkel open van 10.00 - 17:00 uur. www.brennels.nl

18 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 19


BY-WIRE.NET “Mode beweegt zich in een cirkel. Men grijpt terug op dingen die al eens gedaan zijn”, aldus Marina Toeters. “Door samen te werken met technologen kan deze cirkel worden doorbroken”.

Marina is initiatief nemer van by-wire.net. by-wire. net is een netwerk van technici, designers en industrie. Het initieert en motiveert samenwerking tussen verschillende partijen. Marina werkt als freelance designer en onderzoeker in modetechnologie voor verschillende bedrijven en instituten, daarnaast geeft ze lezingen, seminars en lessen aan modestudenten in ecologie en technologie.

Tijdens het Awearness Fair Fashion Event presenteert ze een aantal items geproduceerd met behulp van nieuwe processen, materialen en met bijzondere functionaliteiten. Natuurlijk veelal in samenwerking met partners uit het by-wire.netwerk. Laat je inspireren zodat we samen mode van binnenuit weer innovatief maken! www.by-wire.net

Technologie stelt ons in staat om dingen te verrichten die anders fysiek onmogelijk zouden zijn. Airconditioning, centrale verwarming, verlichting en kleding stellen ons in staat om ons onafhankelijk te maken van het ritme en de kuren van de natuur. Goed beschouwd is kleding ook een vorm van technologie. Op een enkele uitzondering na, zoals goretex en polyester, zijn de ontwikkelingen op het gebied van kleding echter beperkt. De gebruikte materialen zijn al decennia of zelfs honderden jaren hetzelfde. De nadruk ligt meestal op de vorm en kleur. Vaak wordt hierbij teruggegrepen op vormen uit het verleden. Functie speelt een ondergeschikte rol. Technologie kan nieuwe vormen mogelijk maken of functie toevoegen. Technologieën lijken echter maar zelden hun weg te vinden naar mode.

20 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 21


Circle of Trust Circle of Trust is een jong, trendy fair trade jeans label. Het label is 2005 gestart en richt zich op spijkerbroeken voor mannen en vrouwen in verschillende kleuren en ontwerpen. Beide collecties kunnen omschreven worden als sexy, ruig en hip.

De kernwaarden van Circle of Trust zijn veelbelovend, vooruitstrevend, uitdagend en gepassioneerd. Door fair trade te produceren draagt het merk bij aan de maatschappij. Fair trade betekent bij Circle of Trust: duurzame productie, maatschappelijk verantwoorde productie en een eerlijke verdeling van de winst.

De derde knoop vertegenwoordigt het schone productieproces en het helpen van fabrieken om dit te realiseren. Circle of Trust omarmt haar verantwoordelijkheden ten opzichte van de fabrikanten. Circle of Trust is aangesloten bij MADE-BY. De vierde is de verbindende knoop. Hij sluit voor iedereen anders omdat dit de belofte is die je jezelf doet. Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen naar Circle of Trust wil graag verder uitbreiden naar ver- de wereld. Doe een belofte ook al is je bijdrage klein. schillende lifestyleproducten en zal daarom lang- Jij kan een begin maken door naar je eigen normen zamerhand de collectie uit gaan breiden. Het merk en waarden te kijken. wil ook graag bijdragen aan het verbeteren van de kledingindustrie op het gebied van arbeidsomstan- www.circleoftrust.eu digheden en mensvriendelijke handel. Verder wil Circle of Trust de drempel naar de klant verlagen. Dit betekent dat de klant niet mĂŠĂŠr betaalt omdat de producten fair trade zijn. De Circle of Trust (cirkel van vertrouwen) heeft vier knopen. Drie van die knopen vertegenwoordigen beloftes die we doen over het productieproces van de collectie. De eerste staat voor de verplichting een visie te verspreiden over wat Circle of Trust doet; een visie die geestdrift, moed en hoop geeft. We zijn verantwoordelijk voor onze eigen keuzes. De tweede knoop staat voor bewustzijn. Circle of Trust wil bijdragen aan haar omgeving door deze bewust te maken van de realiteit.

22 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 23


dweezilsfriend

®

- just cat art Geniet van kleding met je hart dweezilsfriend® geeft om leven, mensen en dieren.

We creëren ontwerpen die te maken hebben met katten. Het idee van ‘just cat art’ is ontstaan door de tomeloze liefde van en voor een huiskat. Zijn naam was Dweezil. Nu leeft zijn ziel voort in dit label. Zoals Dweezil in het verleden altijd goed wilde doen, wil dweezilsfriend® iets goeds doen in het hier en nu. Daarom is dweezilsfriend® 100% fairtrade. De kat op z’n mooist op eerlijke kleding. Geniet van het leven met hippe en eerlijke kleding. Word een dweezilsfriend® www.dweezilsfriend.nl

24 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 25


het Een mix van duurzaamheid, conceptuele kunst en mode.

Met een liefde voor kostuumfilms, de jaren 50, Griekse mythes, dieren en doolhoven werk ik, Hedwig Homoet, aan mijn ontwerpen. HET begint met een idee in mijn hoofd, maar uiteindelijk komt het er altijd anders uit te zien. Dikwijls ontstaat een jurk of jas eigenlijk pas op de pop, in het proces zelf. Kleur schittert in afwezigheid in mijn collecties. Vreemd genoeg zijn mijn ontwerpen altijd wit of op zijn hoogst beige. Ik werk graag in ĂŠĂŠn kleur, het zorgt voor rust en eenvoud, waar ik veel van houd. Daarnaast geeft de afwezigheid van kleur ook meer ruimte aan het ontwerp zelf. HET is duurzaam, want er is toch niets vervelender dan te leven in een uitgebluste wereld, oud en lelijk, blij dat iemand je nog groet?! www.hedwighomoet.nl

26 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 27


hiernamaals Gregorie Bolder startte in 2005 haar label HIERNAMAALS, een unieke ‘customized vintage’ kledinglijn voor vrouwen. Inspiratie voor haar kledinglijn haalt Bolder uit onalledaagse traditionele en folkloristische kleding. Of zoals zij het zelf noemt, kleding met geschiedenis.

“In België vind ik veel kleding die mij aanspreekt. Klassieke mannenpakken, Beierse broeken, Noorse vesten. Ik ben altijd op zoek naar unieke stukken, goed afgewerkt en met zorg gemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar subtiele aardse kleuren, maar af en toe maak ik kleurrijke uitstapjes.” Met deze kledingstukken als basis gaat Bolder aan de slag. Zij werkt niet met schetsen, maar vanuit de materialen zelf. Daarbij gaat zij bijna zintuiglijk te werk. “Pas als ik de stof of het stuk kleding in mijn handen heb, gaat het leven, de geuren en kleuren inspireren me. De beelden en de ideeën komen dan vanzelf.” Door de kleding of delen ervan aan te passen en te combineren met eigentijdse accessoires, ontstaan bijzondere, nieuwe ontwerpen. Opvallend in de collectie is haar supervrouwelijke kokerrok, gemaakt uit de broek van een herenpak! www.hiernamaals-arnhem.nl

28 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 29


Marlon Borgschot OPVALLEND ELEGANT Couturier Marlon Borgschot, geboren en getogen in Curaçao, is reeds van kinds af aan geïnteresseerd in mode. Als achtjarig jongetje ontwierp hij al kleding voor zijn buurmeisjes. Op zijn 21e vertrok hij naar Nederland om aan de Modevakschool te gaan studeren. Marlon specialiseerde zich in lingerie en tijdens een tweejarig verblijf in London verdiepte hij zich in de kunst van prêt-à-porter.

Het was couturier Ronald van de Kolk die Marlon uiteindelijk introduceerde in de haute couturewereld, waarin hij tot de dag van vandaag succesvol is. Marlon heeft sinds 2008 een eigen salon aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Marlon laat zich in zijn couture inspireren door de schoonheid van de vrouw; haar uitstraling, haar karakter en de manier waarop ze zich beweegt. Zijn ontwerpen zijn stijlvol, elegant, klassiek, sexy en vooral vrouwelijk. Naast de couture die Marlon op de catwalk laat zien, maakt hij ook kleding op maat voor zeer speciale gelegenheden in nauw overleg met de klant. Marlon heeft naast de couturelijn ook een prêt-à-porterlijn voor de stijlvolle, zakelijke vrouw. Kleding die soepel aansluit bij haar als persoon en bij haar stemming; kleding die ze intensief kan dragen en combineren. Haar prêt-à-porter colbert dat overdag een zakelijk pak vormt met een wikkelrok, krijgt ’s avonds een uitgaans­allure doordat onder de wikkelrok een kort en nauw aansluitend jurkje schuilgaat. Kortom kleding om in te werken en in te pronken. Deze lijn is ook beschikbaar voor inkopers en winkeliers. Evenals de Collectie lijn, waarin Marlon luxueuze, sexy en spannende retromoderne jurken presenteert. Deze zijn gemaakt van natuurlijke basisstoffen zoals zijde, satijn en kant. De opvallend elegante en uitgespro-

30 - Labels en ontwerpers show

ken vrouwelijke jurken volgen soepel de natuurlijke lichaamsvorm, wat resulteert in een losse beweeglijke lijn. Het silhouet is van verre herkenbaar. Dat is het handschrift van Marlon. De stoffen, accessoires en materialen die Marlon gebruikt, worden op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd. De collectie die Marlon op de catwalk van de Awearness Fair Fashion Show laat zien heet “Detalle Femeninas”.

www.marlonborgschot.com

Labels en ontwerpers show - 31


Max Havelaar Katoenboeren in Afrika werken in lastige omstandigheden om katoen van topkwaliteit te produceren, maar ze krijgen daar te weinig voor terug. Daardoor kunnen ze hun gezinnen amper onderhouden. Laat staan dat ze kunnen investeren in milieuverbeteringen en sociale projecten. Alleen al in West-Afrika proberen ruim 10 miljoen kleine katoenboeren hun hoofd boven water te houden.

Via de Foute Campagne vraagt Stichting Max Havelaar op een originele manier aandacht voor de deze problematiek. Zo was er een Foute Modeshow in de P.C. Hooftstraat, vonden mensen Foute Boomerangkaarten in de rekken (met de tekst Foute Sokken, Foute Broek, Foute Slip en Fout Shirt), hebben we Foute Vrienden (zoals Victoria Koblenko en de Jeugd van Tegenwoordig), is er een Foute Hyves pagina, organiseerden we de Foute Nacht in Paradiso (door 1.400 mensen bezocht) en tot slot hebben we Foute Shirts van goede katoen met Max Havelaar keurmerk. En als alles fout is, kan de website niet achterblijven: www.foutepagina.nl. Hier vindt u alle informatie over de campagne die via de foute acties ook wil laten zien dat er een oplossing is. Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade garandeert dat katoen is geproduceerd volgens eerlijke handelsvoorwaarden en met respect voor mens en milieu. Eerlijke handel geeft katoenboeren in ontwikkelingslanden de kans om op eigen kracht te investeren in een duurzame toekomst.

www.maxhavelaar.nl www.foutepagina.nl

32 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 33


Merunisha Moonilal Ontwerpster Merunisha Moonilal recyclet voor haar ontwerpen vintage sari’s. Een MVO ‘grondstof’ die ze uit India haalt. Elke sari die ze er vindt, levert zes meter unieke stof op en krijgt een nieuw leven in de vorm van Merunisha’s bijzondere handgemaakte jurkjes en tops.

De sari’s die voor de collectie worden gebruikt, hebben elk hun eigen originele print en variëren qua materiaal. Afhankelijk van de opdruk, het aantal meters dat voldoet aan de hoge kwaliteitseisen en wat er van de stof wordt gemaakt, kan er van één sari maximaal twee tops of één jurkje worden gemaakt. Iemand in hetzelfde kledingstuk tegenkomen is dus zo goed als uitgesloten.

spireren haar. Ze spendeert veel tijd aan het maken van haar creaties en zoekt bijzondere materialen. Na haar studie aan de Academie in Durban gaat Merunisha reizen. Haar eerste stop is Nederland. Het land waar ze uiteindelijk terugkeert en haar eigen fashion label ‘Merunisha Moonilal’ opzet. Een merk dat stijl en trends verenigt met ideologie en waarin de inspiratie uit haar jeugd nog altijd in terug te zien is.

Merunisha ontwerpt ‘fashion forward’ en volgens ideologische principes. De collectie is continu in www.merunishamoonilal.com beweging en wordt gemaakt van stoffen uit hergebruik. De sari’s worden geselecteerd op basis van kwaliteit en trends. De collectie is daardoor van goede kwaliteit en modieus maar ook delicaat en uniek. De kleding wordt geproduceerd met respect voor mens en omgeving. Merunisha Moonilal is lid van ‘Clean & Unique’, een onderdeel van Fair Wear dat zich richt op kleine bedrijven. Voor meer informatie over Clean & Unique: www.fairwear.nl. Merunisha is geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika. Haar passie voor mode heeft ze van kind af aan. De eerste Vogue die ze op haar 15e koopt, laat haar modehart sneller kloppen. Haar multiculturele omgeving en haar eigen Indiase achtergrond in-

34 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 35


MUD JEANS Mud Jeans is een nieuw uniek Nederlands jeansconcept dat garant staat voor een 99,9 procent eerlijk product. ‘Eerlijk’ wil zeggen organisch en duurzaam geproduceerd, Fair Trade en klimaat neutraal en gegarandeerd geen kinderarbeid.

Bijzonder is dat Mud Jeans verder gaat waar andere modebedrijven stoppen. Het label is een volledig ecologisch product en is tot in de kleinste details duurzaam door het gebruik van onder andere ecologische verf en gerecyclede prijskaarten. Mud Jeans houdt echter een kleine slag om de arm door uit te gaan van 99,9 procent in plaats van de volle 100 procent. Omdat de productie van een geheel fairtrade modecollectie een nieuwe ontwikkeling is, wordt rekening gehouden met mogelijke onvoorziene externe factoren die 100 procent duurzaamheid niet mogelijk maken. Maar het ideaal is er. Mud Jeans maakt gebruik van 100 procent ecologische materialen als katoen, bamboe, soja en eucalyptus. Door de samenwerking met gerenommeerde Turks/Duitse fabrikanten , in het bezit van diverse eko-certificaten en GOTScertificaten, kan Mud Jeans het gehele productieproces goed monitoren. Verder wordt gebruik gemaakt van gerecyclede polybags en gerecyclede kartonnen dozen en gerecyclede houten pallets om het totaalplaatje te completeren. Daarnaast produceert de onderneming klimaatneutraal! www.mudjeans.nl

36 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 37


Rianne de Witte Gepassioneerd door de wereld van mode en natuur is Rianne de Witte een ontwerpster die niet alleen duurzaam werkt ten aanzien van mens en omgeving maar ook bewust kiest voor een fairtrade productie. De stijl van Rianne de Witte kan het beste omschreven worden als ‘CleanChique’.

De afgelopen 12 jaar heeft Rianne de Witte haar eigen stijl ontwikkeld waarbij zij hoge eisen stelt aan duurzame materialen waarbij op zoveel mogelijk manieren het milieu wordt gerespecteerd. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van en begaan met het milieu en kiezen ook steeds meer voor duurzame kleding. Rianne de Witte wil daarom graag meer informatie verschaffen over enkele aspecten van het produceren van ‘Clean-Chique’ fashion.

teit. Vandaar dat vanuit het principe om duurzame kleding te maken die ook de vereiste kwaliteit heeft, Rianne de Witte bij uitzondering gebruik maakt van synthetische accessoires echter altijd van de hoogste kwaliteit en betrouwbare leveranciers ten aanzien van milieu en fair trade. Indien Rianne de Witte katoen gebruikt, geeft zij de voorkeur aan 100% biologische katoen aangezien de reguliere katoenproductie desastreus is voor het milieu. Een nieuw materiaal dat Rianne de Witte in haar collectie heeft opgenomen is PLA. Deze highRianne de Witte kiest voor hoge kwaliteit stoffen tech stof is een goed alternatief voor katoen en is zoals linnen, hennep, wol, houtpulp en biologische gemaakt van 100% organische vezels, gemaakt van katoen. Echter de duurzame principes toepassen mais, ingeo™ NatureWorks ®. wil niet zeggen dat er alleen ‘biologische’ materialen worden gebruikt. Men kan denken dat alleen Het logo, bestaande uit een schildpad met een klekleding die een 100% biologische herkomst heeft dingstuk op zijn schild, symboliseert vruchtbaarhet beste is. Helaas is dit niet altijd het geval. In heid, bescherming en een lang leven. De spaanse sommige gevallen blijkt zelfs dat het gebruik van en portugese benaming voor schildpad is Escudo. hoogwaardige synthetische materialen uiteinde- Om deze reden is het label Rianne de Witte van lijk beter is voor het milieu. En een ander belangrijk oorsprong genaamd ‘el Escudo’. Rianne de Witte is gegeven is dat sommige materialen niet eens ver- aangesloten bij MADE-BY. krijgbaar zijn in een duurzame variant, niet geheel zonder reden. www.riannedewitte.nl In de textielindustrie zijn garens, ritsen en verscheidene accessoires voor het complementeren van de kleding nog niet verkrijgbaar als volledig duurzaam of nog niet van de noodzakelijke kwalifoto: Mark Groeneveld

38 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 39


Studio JUX = design + eco + fair Studio JUX is een duurzaam designermerk uit Nederland. JUX is Duits voor plezier want mode moet voor ieder plezierig zijn: voor jou als drager, voor de ontwerper en voor de maker. Nepalese kleermakers maken de designkleding en accessoires voor mannen en vrouwen in goede arbeidsomstandigheden. Ze gebruiken gecertificeerd ecologisch katoen, bamboe, linnen en gerecycled polyester.

Studio JUX heeft een uitgesproken stijl door minimalistische ontwerpen. Ieder stuk heeft een twist door te spelen met vormen en regels. JUX biedt een combinatie van comfort en design. Traditionele fabrieken geven kledingstukken een nummer om kleermakers te traceren die langzaam werken of fouten maken. Studio JUX nummert de kleding zodat jij de Nepalese kleermaker kan ontmoeten die jouw stuk gemaakt heeft. Schud virtueel de hand met jouw kleermaker bij Handshake op www.studiojux.com. Studio JUX is lid van Clean & Unique, een platform voor duurzame ontwerpers. Het platform is collectief lid van de Fair Wear Foundation. www.studiojux.nl

40 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 41


Van Markoviec fashion with green soul Vanaf het begin in 2005 hebben we ons met ons label laten inspireren door de slow fashion beweging. Deze gelooft in een wereld waarin de mode-industrie zeven R-principes volgt: respect, reductie, re-use, remanufacture, recycling, rethink, redesign.

Respect voor mensenrechten op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden; reductie van onverantwoord gebruik van natuurlijke bronnen, milieuvervuiling en overproductie; re-use (hergebruiken), remanufacture (herfabriceren) en recycling van het afval; rethink (herbedenken) van de productcyclus en redesign (herontwerpen) van ideeën naar nieuwe concepten. Van Markoviec heeft deze waarden tijdens het ontwerpen hoog in het vaandel staan en mikt op het creëren van een modieuze, duurzame look.

volgen voor het milieu en de menselijke gezondheid. Om die reden is onze keuze gevallen op 100% organische katoen met het JOCA (Japanese Organic Cotton Association) certificaat, pure en gemengde hennep en zijde geverfd met plantenpigmenten. Ook gebruiken we zaden als knopen op VM tops en blouses en nikkelvrije metalen ritsen.”

De transformatie van deze fijne milieuvriendelijke stoffen naar eigentijdse mode gebeurt in ons bedrijf onder de paraplu van betrouwbare, ecologische productie en volgens fair trade principes. Om aan Vloeiende stijlen en silhouetten die zich steeds geloofwaardigheid te winnen en de transparantie weer ontwikkelen in nieuwe en perfectere vormen te vergroten van onze activiteiten heeft ons label typeren de tijdloze Van Markoviec-ontwerpen zich aangesloten bij Clean & Unique, een vereniging kleine modebedrijven die eind 2008 collectief voor alle seizoenen. lid is geworden van de Fair Wear Foundation. De natuur vormt Van Markoviec’ drive en eindeloze inspiratiebron. Bloemen en zachte organische Van Markoviec wil haar klanten graag stijlvolle motieven worden verwerkt op handgemaakte en doch verantwoorde kleding bieden met fijnzinnige watergebaseerde kleurenprints als ook in acces- ontwerpen in een samensmelting van luxe en ressoires zoals broches van gevilte wol of textielpro- pect voor mens en milieu. ductieresten; armbanden van kralen gemaakt van palmboomnoten uit Ecuador en riemen van meer- www.vanmarkoviec.com valhuid (reststof uit de voedselindustrie). “Bij de keuze van onze materialen zoeken we altijd naar de beste kwaliteit met minimale negatieve ge-

42 - Labels en ontwerpers show

Labels en ontwerpers show - 43


LuPéLo

Terra Plana

Lu(cy) Pe(ters) Lo(chem)

Terra Plana schoenen

In 2006 raakte ik gefascineerd door fietsbinnenbanden. Banden die gewoonlijk omsloten worden door buitenbanden en in de LuPéLo tassen mogen schitteren. Wat toen is begonnen als een probeersel, is uitgegroeid tot de productie van een ‘ander soort tas’. Daarvoor gebruik ik materialen die te gemakkelijk hun einde vinden op de vuilnishoop van onze wegwerpmaatschappij.

Terra Plana schoenen zijn gemaakt van ecologische materialen, zoals chroomvrij leer, hergebruikt rubber, latex, handgemaakte vezels en verschillende hergebruikte materialen. De schoenen uit de Worn Again lijn zijn bijvoorbeeld gemaakt van oude parachutes, t-shirts, leer van afgedankte autostoelen, jeans, veiligheidsriemen, motorbanden, rubber zolen en militaire jacks.

Niet alleen fietsbinnenbanden, maar ook de huid van een koe kan me inspireren. De ruige, fraai getekende huid bepaalt het ontwerp en de vorm van een tas of een riem. Jute van koffiebonenzakken is ook zo’n materiaal met een geschiedenis. De ongebrande bonen hebben er een wereldreis in gemaakt vanuit Papoea-Nieuw-Guinea of Colombia voordat ze in Nederland tot heerlijke koffiebonen werden gebrand. Soms ontdek ik tot mijn verrassing onder in zo’n zak nog ongebrande boontjes. Die stop ik later, als grapje, in de juten tassen die ik maak. Het geeft me ongelofelijk veel plezier, dat hergebruik. Wekelijks snuffel ik in de Kringloopwinkel naar bruikbare spullen. Aan de ringen die ik in mijn tassen verwerk, hingen in de jaren vijftig de gordijnen van mijn schoonmoeder, en ook de riempjes van een afgedankte tas van mijn dochter heb ik gered om te hergebruiken.

Vivo Barefoot schoenen zijn schoenen die zo comfortabel lopen dat het net lijkt alsof je op blote voeten loopt. Maar dan wel lekker warm en droog. De zolen zijn erg sterk, ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als kogelvrije vesten. Bovendien stimuleren ze de zenuwen in je voeten. Terra Plana introduceerde ook e-leather. Dat is een uniek mengsel van leer en textielvezels dat opnieuw geweven en afgewerkt is. Het is bijna niet te onderscheiden van een goede kwaliteit leer. Bij de productie van e-leather gebruikt Terra Plana hergebruikt water. Ook probeert het bedrijf zo schoon mogelijk te produceren. Terra Plana is een kleinschalig bedrijf. Het werkt direct samen met de fabrieken die de schoenen produceren. Al deze fabrieken werken met gedragscodes en controles. www.terraplana.com

Al deze doorleefde materialen en de combinatie ervan geven die typische touch aan het LuPéLodesign van mijn tassen. www.lupelo.nl

44 - Accessoires show

Accessoires show - 45


PO-ZU

dee

PO-ZU betekent ’pauze’ in het Japans

Designed to show you care

Pauzeer en sta hier eens bij stil: onze voeten dragen al ons gewicht en verdienen daarom ultieme rust. Onze planeet draagt al ons afval en verdient ook goede rust. Het doel van PO-ZU is nieuwe normen creëren in de productie van ecologisch schoeisel. PO-ZU streeft naar maximum comfort voor de mensen die de producten gebruiken, voor de mensen die de producten maken en voor het milieu.

De strijd tegen de plastic tas is begonnen! Per jaar gaan er in Nederland onnodig miljoenen plastic tasjes over de toonbank die het milieu schade toebrengen. DEE Bag is een hippe en duurzame boodschappentas die de consument helpt om op een verantwoorde en toch trendy manier boodschappen te doen.

Het kokosvezel voetbed is qua constructie gelijk aan een futon. Het is gevuld met kokosvezel gemengd met natuurlijke latex. Als u de schoenen draagt, reageren de luchtzakjes in het voetbed aan uw lichaamshitte, gewicht en beweging, waardoor het voetbed geleidelijk wordt gevormd naar uw voet. Het voetbed laat lucht circuleren zodat uw voeten droog blijven, terwijl het zorgt voor goede isolatie voor zowel hete als koude klimaten. Elke PO-ZU wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde natuurlijke materialen, vrij van schadelijke chemische producten, plaatselijk geproduceerd en waar mogelijk organisch gecertificeerd. PO-ZU vermijdt schadelijke lijm door de schoenen te stikken waardoor ze ademend, duurzaam, herstelbaar en recyclebaar zijn. De PO-ZU schoenen worden geleverd in een biologisch afbreekbare kokosvezel doos. Deze kan worden gebruikt als een bak om plantjes te zaaien. Als de stekken groot genoeg zijn om buiten in de grond te worden geplaatst, kunt u simpelweg de hele bak in de aarde plaatsen. De bak verteert zo op een natuurlijke manier.

DEE staat voor Design – Eerlijk – Ecologisch: de tas is ontworpen door de bekende Nederlandse fashiondesigner Daryl van Wouw, geproduceerd door Fair Trade Original en gemaakt van katoen bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De productie van DEE Bag is tevens CO2 gecompenseerd. DEE Bag wordt geleverd met een sleutelhanger met daarop de tekst Don’t forget DEE Bag, zodat de consument de tas niet vergeet mee te nemen als hij/zij de sleutelbos pakt om het huis te verlaten. Tevens is DEE Bag erg praktisch door zijn grote afmetingen, binnenvakjes voor sleutels/portemonnee en het lange schouderhengsel. www.deebag.nl

www.po-zu.com

46 - Accessoires show

Accessoires show - 47


TAG Accessories

More Than Hip Be stylish, feel good!

TAG Accessories verkoopt fair trade mode- en woonaccessoires uit o.a. India, Kenia en de Filipijnen. Het doel van TAG Accessories is om de producenten niet alleen op de korte termijn aan een verkoopkanaal te helpen, maar ook om hun talenten te ontwikkelen door middel van een leer- werk traject. TAG staat dan ook voor Talented And Gifted.

Een bijzonder product van TAG Accessories is de Filipijnse wrap. Deze worden gemaakt van vezels van de bananen plant en zijn op zeer veel verschillende manieren te dragen. De stof is glanzend en heeft in een richting een bepaalde stijfheid waardoor iedere creatie die ermee gemaakt wordt een sjieke en feestelijke uitstraling heeft. De gebruikte stof heet Abaca en wordt volgens een eeuwen oude traditie geweven. Door industrialisatie is deze traditie bijna verdwenen. Tot de locale ontwerpster Dita Sandico Ong speciaal voor gebruik van deze stof de wraps is gaan ontwikkelen. De traditie blijft hierdoor behouden en er is meer werkgelegenheid en scholing op het platte land voor de wevers. Bovendien zijn de werkplekken sterk verbeterd.

Hippe modeaccesssoires met een eerlijk verhaal? Daarvoor kijk je op www.morethanhip.nl. Want MoreThanHip staat voor lifestyle producten met een stijlvolle uitstraling én een duurzaam karakter. Combinaties van modern design met Fair Trade, recycling, natuurlijke materialen, handwerk of een combinatie daarvan. Kortom, stuk voor stuk opvallende items waar je als bezitter extra blij van wordt!

Het assortiment van MoreThanHip omvat ondermeer de labels : Escama Studio: tassen, riemen en sierraden van gerecyclede treklipjes van blikjes, gemaakt door vrouwen uit de Braziliaanse sloppenwijken – echte blikvangers én Fair Trade. Modulab: tassen gemaakt van hergebruikte movie billboards in Chileense familiebedrijfjes. Unieke artikelen, want er zijn er geen twee exact hetzelfde. WeMade: Fair Trade mode- en interieuraccessoires, Dutch Design made in Indonesië Vy&Elle: kleurrijke tassen en accessoires van gerecyclede reclame billboards uit de USA SugaSu: armbanden van gerecyclede treklipjes van blikjes, made in Holland

www.tag-accessories.com Artikelen van MoreThanHip zijn te koop in een groeiend aantal mode- en designwinkels en museumshops. Zit er geen verkooppunt bij je in de buurt? Dan kun je ook bestellen via onze webshop: www.shop.morethanhip.nl.

48 - Accessoires store

Accessoires store - 49


aantekeningen

50 - Aantekeningen

Aantekeningen - 51


Arnhem Mode Biënnale SHAPE Arnhem Mode Biënnale laat elke twee jaar de nieuwste ontwikkelingen in de mode zien. Dit keer is het thema SHAPE. Vorm en mode, mode als kunstvorm. Arnhem Mode Biënnale is een maand lang: onverwachte tentoonstellingen, inspirerende modeshows, een exclusief magazine, verrassende films, leerzame workshops, origineel winkelen en meer! De tentoonstelling Bewandel in het centrum van Arnhem een spectaculaire verhoogde moderoute langs het stadhuis naar de Eusebiuskerk. Vijf meter boven de grond schitteren in negen modepaviljoens innovatieve ontwerpen. Hierin tonen vernieuwende ontwerpers - van Lanvin tot Jil Sander en Proenza Schouler tot Hussein Chalayan - wat SHAPE voor mode betekent. Viktor & Rolf verbazen met een zinsbegoochelende presentatie. In de Eusebiuskerk toont een dertigtal modevormgevers naast hun ontwerpen de inspiratiebronnen.

Event waarborgt zijn innovatieve karakter door te werken met nieuwe, ongebruikelijke materialen zoals lyocell (kunstvezel), houtpulp, soja, maïs, hennep, bamboe en brandnetel. De bijzondere resultaten worden in een modeshow, op de catwalk van Arnhem Mode Biënnale, aan het publiek getoond. www.arnhemmodebiennale2009.com

Mensen & mode In de modesector is er groeiende aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en hergebruik. Het Awearness Fair Fashion Event, dat plaatsvindt tijdens Arnhem Mode Biënnale, besteedt hier uitgebreide aandacht aan. Beide events omarmen elkaar in een aantal belangrijke doelstellingen: zo­wel Arnhem Mode Biënnale als het AFFE staan stil bij kwaliteit in modevormgeving en gaan de discussie aan over hoe duurzame mode ingepast kan worden in het modeonderwijs en de kledingretail. Maar, zij geven ook praktische voorbeelden en ideeën hoe een ontwerper maatschappelijk bewust kan werken. En er is meer: Arnhem Mode Biënnale staat voor innovatie. Het Awearness Fair Fashion

S HAPE AR N H E M MOD E B IËN NALE JUNE 6 — J U LY 6 2009

tekening: Piet Paris

52 - Partners

S HAPE AR N H E M MOD E B IËN NALE JUNE 6

S HAPE AR N H E M MOD E B IËN NALE JUNE 6 — J U LY 6 2009

Partners - 53


lokaalmondiaal Journalistiek over de rest van wereld lokaalmondiaal is een journalistiek platform op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. lokaalmondiaal maakt journalistieke televisieproducties, organiseert journalistieke debatten, uitwisselingsprogramma’s en geeft verschillende magazines uit. Door internationale onderwerpen vanuit het lokale en regionale perspectief te belichten wil lokaalmondiaal bewustwording creëren over internationale samenwerking en respect voor culturen bevorderen. In  alle programma’s staat de koppeling tussen lokale onderwerpen in Nederland met mondiale thema’s centraal. Aan de hand van alledaagse situaties en reportages stelt lokaalmondiaal haar publiek in staat om een verband te leggen tussen de eigen woonplaats en mondiale onderwerpen.  

StoereVrouwen regiment arnhem traject reizen zij naar een ontwikkelingsland, na terugkomst maken zij het studententijdschrift Join. Join verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis verspreid op hogescholen en universiteiten. www.beyondyourworld.nl The Road to 2010: multimediaal project over passie, voetbal en Afrika. The Road to 2010 laat in de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 de dynamiek van het Afrikaanse voetbal zien. Reportages, interviews, weblogs en nieuwtjes achter het nieuws zijn te vinden op www.roadto2010.net. ViceVersa: Vice Versa is het vakblad van de ontwikkelingssector. Vice Versa wil bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking met een eigen, opbouwend en positiefkritisch geluid. Meer informatie is te vinden op www.viceversaonline.nl.

lokaalmondiaal ziet het Awearness Fair Fashion Meer weten? www.lokaalmondiaal.net Event als de uitgelezen kans om een breed publiek, op positieve wijze bewust te maken van duurzaamheid in de kledingindustrie.

Enkele projecten

Iedere aankoop is een keuze! Dat is het motto van StoereVrouwen. StoereVrouwen genieten van het leven, maar met respect voor mens, dier en milieu. Hoe we ons kleden, opmaken, eten en drinken, het huishouden doen, met vakantie gaan en elkaar cadeaus geven, maakt het verschil in de wereld. Helaas is wereldverbeterend winkelen niet zo gemakkelijk. Hoe weet je nou waar een product vandaan komt? Wie heeft het gemaakt? Wat zit erin? En is het niet te duur? StoereVrouwen proberen een verschil te maken door hun aankopen bewust te doen en hier ook anderen bewust van te maken. Daarom bundelen de StoereVrouwen de krachten en vormen een troepenmacht om de wereld te redden, een koopleger dus. Je herkent het koopleger aan de groene overalls, roze baretten, roze pumps en roze boodschappenmanden.

tot een beter assortiment en komen een volgende keer terug om ervan te genieten. Ook organiseren lokale StoereVrouwen regimenten eigen events zoals een biologische tapaswedstrijd, een kledingruilfeest of zijn ze aanwezig bij festivals. StoereVrouwen regiment Arnhem is partner van het Awearness Fair Fashion Event. Ze helpen bij de organisatie en promotie, houden kooplegeracties in Arnhem in het teken van duurzame kleding, zijn prominent aanwezig bij de Fashion Show & Talkshow en geven duurzame kooptips in de Awearness Fair Guerrillastore. www.stoerevrouwen.nl

Winkeliers met eerlijke producten kunnen zich verheugen op een bezoek van het koopleger, want daar kopen ze graag. Winkeliers die weinig verantwoords te bieden hebben, mogen óók blij zijn met een bezoek van het koopleger. StoereVrouwen inspireren graag

Beyond (y)our World: uitwisselingsproject met studenten journalistiek. Na een voorbereidings-

watMooi Bij watMooi vind je mooie kleding en hippe acces- watMooi biedt ruim 35 verantwoorde merken, soires die niet alleen jou, maar ook de wereld een waaronder veel van de labels die je ziet in de Awearbeetje mooier maken. ness Fair Fashion Show. De collectie bestaat uit stoere t-shirts en jeans, maar ook lingerie en schitAlle kleding van watMooi draagt op een bepaalde terende designjurken. manier bij aan een betere wereld. Bijvoorbeeld En alles is altijd 100% fashion, 100% groen. omdat het op een mens- en milieuvriendelijke manier is geproduceerd of je steunt met de aankoop www.watmooi.nl van een artikel een specifiek goed doel. Joke Bom, de oprichter van watMooi, is haar webwinkel ooit begonnen om te laten zien dat verantwoorde mode zeker niet saai hoeft te zijn.

54 - Partners

foto: Joost Jorritsma

Partners - 55


ontwerpatelier Wij zijn Ontwerpatelier. Een ontwerpbureau waar specialisten oplossingen maken voor communicatie- en marketingvraagstukken. De producten die wij afleveren hebben meestal een bijzondere en doordachte grafische vorm. Professionaliteit gaat bij ons hand in hand met een creatieve benadering van projecten. Uiteindelijk is alles terug te voeren op onze enorme passie in alles wat wij doen. Wij zijn grafisch ontwerpers, maar wij doen meer. Wij ontwikkelen communicatiestrategieën, corporate identities en publiciteitscampagnes. Wij creëren namen voor bedrijven, producten en diensten, wij maken motion graphics en ontwerpen websites. Wij geven les aan de HkU, wij deejayenen tijdens modeshows, wij geven lezingen en organiseren exposities. Wij initiëren vaak projecten; van avonden over toegepaste kunst (Broeikas) tot en met reizende exposities met platenhoezen (ONcovered).

NCDO Wij maken deel uit van VJ-collectief Pixelpasta, wij sponsoren culturele evenementen en een uitgeverij. En wij zijn partner in het Awearness Fair Fashion Event. Onze kleding is eerlijk gezegd behoorlijk milieuonbewust. Wij zijn bovendien sneakerfans en snappen inmiddels ook wel dat die vaak niet al te fair geproduceerd worden. Het zou schijnheilig zijn te claimen dat wij ons op alle fronten vereenzelvigen met het Awearness event, maar het initiatief spreekt ons wél aan. Kijken wij naar onszelf, dan is het duidelijk dat initiatieven als deze nodig zijn voor een beter bewustzijn. Reden voor ons om een handje te helpen. www.ontwerp-atelier.nl

Graphic Improvements Graphic Improvements uit Hengelo is specialist in de vervaardiging van communicatie-uitingen zoals buitenreclame, drukwerk, bedrijfskleding, ontwerp en de verzorging van logo’s en huisstijl en webdesign. Van ontwerp tot en met uitvoering zorgen Jeroen Wevers en zijn team voor een optimale begeleiding en realisatie van het werk. “Wij leveren goed werk voor scherpe prijzen”, aldus Wevers. “Daarbij nemen we de ideeën en het ontwerp zelf voor onze rekening. Voor de productie werken we met vertrouwde partners. Dankzij de bundeling van opdrachten kunnen we daarbij scherpe prijzen bedingen. Dit is uiteraard weer in het voordeel van onze klant. De klant weet bij ons snel waar hij of zij aan toe is. We presenteren ons helder en zonder omhaal. Men komt bij ons voor een communicatieuiting van het bedrijf naar (mogelijke) klanten. Het

56 - Partners

is onze specialiteit om voor heldere en goede communicatie zorg te dragen, met de wens van de klant als uitgangspunt.” Graphic Improvements neemt de klant veel werk uit handen bijvoorbeeld door het voorraadbeheer te regelen. Naast het verzorgen van drukwerk in de breedste zin van het woord verzorgen ze opslag, logistiek en handling. Graphic Improvements heeft zich onlangs gespecialiseerd in het vervaardigen van duurzame en milieubewuste communicatie-uitingen. Reden waarom het bedrijf besloot het Awearness Fair Fashion Event te ondersteunen met eko-drukwerk. Het programmamagazine is gedrukt op 9 Lives Gloss FSC. www.graphic-i.nl

NCDO staat voor Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. Om draagvlak voor internationale samenwerking te vergroten, en om meer bekendheid te geven aan de millenniumdoelen, organiseert NCDO campagnes, debatten, onderwijsactiviteiten, exposities, mediaproducties en culturele projecten. NCDO betrekt mensen in Nederland bij

internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. NCDO ondersteunt het Awearness Fair Fashion Event omdat het de mode-industrie betrekt bij thema’s als duurzaamheid en eerlijke handel. www.ncdo.nl

provincie gelderland Mode verandert. Niet alleen in vorm en kleur. Niet alleen nu, maar al sinds de mens zijn naakte lijf ging bedekken. In die verandering speelde ook altijd het materiaal een belangrijke rol. Van huiden tot zijde, van wol tot de prachtigste synthetische stoffen. Daar is nu een belangrijke ontwikkeling bijgekomen; kleding van grondstoffen als brandnetel, maïs, soja, hout, duurzame katoen en hennep. Moderne materialen die, hoe gek het ook klinkt, voor een deel in vorige eeuwen de basismaterialen voor kleding waren. Nu herontdekt als natuurlijke, duurzaam geproduceerde materialen die de op aardolie gebaseerde grondstoffen zoals synthetische stoffen gaan vervangen. In modieuze termen spreken we dan van biobased economy. Duurzame innovaties gaan niet alleen over (mode)stoffen, maar ook over andere materialen. Zoals verpakkingsmaterialen van karton. Onlangs is een duurzame variant ontwikkeld waarbij grasvezels in plaats van papier en karton als basismateriaal voor het vervaardigen van verpakkingsdozen worden gebruikt.

niet altijd het verschil. Daarom ondersteunt de provincie het Awearness Fair Fashion Event dan ook van harte. Het realiseren van deze ambities vragen wij niet alleen van andere partijen. De provincie wil daar zélf ook invulling aan geven. Voor duurzame kleding wil de provincie een start maken of de bedrijfskleding van het eigen personeel duurzaam kan zijn. Daarbij kan de provincie onderzoeken of er afspraken gemaakt kunnen worden maken met leveranciers van bedrijfskleding of het organiseren van intentieverklaringen tussen een aantal ketenpartijen voor verdere marktontwikkeling van modieuze, duurzame en innovatieve bedrijfskleding. Daarnaast is mode en alles wat daar mee samenhangt net zoals biobased economy benoemd tot ‘opkomend’ cluster. Dat wil zeggen een sector waarvan wij verwachten dat die economisch van groot belang gaat worden. Om die reden heeft de provincie ook veel in de Arnhem Mode Biënnale geïnvesteerd. www.gelderland.nl

Duurzaamheid en innovatie zijn sleutelbegrippen voor de provincie. De modewereld heeft daarin een belangrijke voortrekkersrol en gebruikt dat als een bron voor inspiratie. Bij Gelderse modeontwerpers zien we dat terug in hun design. Consumenten zien

Sponsors - 57


gemeente arnhem Arnhem, creatieve ondernemers en duurzame mode

rinths, Spijkers en Spijkers en Humanoid vinden hier hun oorsprong. Bijzondere modewinkels zoals Arnhem, creatieve en inspirerende stad, waar elke Jones, Coming Soon, Trix en Rees, Brennels, Mode twee jaar de actuele stand van modevormgeving op met een Missie en vele anderen dragen bij aan het internationaal niveau te zien is tijdens de Arnhem mode-imago van Arnhem. Mode Biënnale. Een evenement dat is uitgegroeid tot het grootste culturele mode-event ter wereld. In de Beste Binnenstad van Nederland wisselen Op deze derde editie is er voor het eerst aandacht kleine boetieks en bekende ketens van modemervoor duurzame mode tijdens het Awearness Fair ken elkaar af. Behalve kleding is er een uitgebreide Fashion Event. De gemeente Arnhem heeft energie- selectie van winkels met schoenen, sieraden, accesen milieutechnologie en duurzaam ondernemen soires, lifestyle en design. hoog op de agenda staan en ondersteunt daarom Net buiten het centrum hebben ontwerpers, atedit initiatief. liers en boetieks en winkeltjes elkaar gevonden in het modekwartier Klarendal. Hier zijn kansen Arnhem is de thuisbasis van o.a. Introdans, Bur- gecreëerd voor ondernemers op gebied van mode, gers’ Zoo en Artez Hogeschool voor de Kunsten, accessoires en aanverwante activiteiten. maar ook de plek waar grote publieks- en culturele evenementen plaatsvinden zoals World Statues en En wie z’n hoofd leeg wil maken, pakt de milieude Arnhem Mode Biënnale. vriendelijke trolleybus en laat zich in de Groenste Stad van Nederland naar één van de 48 parken en Fashionistas kunnen hun hart ophalen in Arnhem, landgoederen brengen om weer nieuwe inspiratie de stad die op veel manieren gelinkt is aan mode. op te doen. Verschillende wereldberoemde ontwerpers, zoals www.arnhem.nl Viktor & Rolf hebben hier hun opleiding voltooid, maar ook merken als G-sus, the People of the Laby-

rabobank arnhem Lokale betrokkenheid Het hele jaar door ondersteunt Rabobank Arnhem en Omstreken maatschappelijke initiatieven. Activiteiten die een economische, sociale of culturele bijdrage leveren aan de lokale samenleving. Het Awearness Fair Fashion Event brengt mode met verdieping die op een duurzame en verantwoorde manier tot stand is gekomen. Zij laten zien dat duurzame mode hip en betaalbaar is en willen het aandeel duurzame mode in kledingwinkels vergroten. Dit Arnhemse event ontvangt daarom een bijdrage uit het Rabobank Stimuleringsfonds.

AFFE bedankt haar vrienden die met raad, daad, goederen of geld bij hebben gedragen: annet veerbeek www.net-a.nl annouk post www.hiphonest.com bastiaan franken www.bastiaanfranken.nl communikaatie www.communikaatie.nl de betere wereld www.debeterewereld.nl dutch design in development www.ddid.nl ecodrukkers www.ecodrukkers.nl eleveld stukadoorswerken www.eleveldstukadoorswerken.nl fair wear foundation www.fairwear.nl fidato www.fidato.nl green2 www.green2.nl ivar gloudemans fotografie www.ivargloudemans.nl lapura www.lapura.nl liever natuurlijk www.lievernatuurlijk.nl loesje arnhem www.loesje.nl made-by www.made-by.nl

manu eetcafé www.manu.nl multimediamakelaar www.multimediamakelaar.nl peeze koffie www.peeze.nl proefdiervrij www.proefdiervrij.nl rens plaschek fotografie www.plaschek.nl rosenmullers www.rosenmullers.nl schone kleren kampagne www.schonekleren.nl shizo www.shizo.nl stoerevrouwen www.stoerevrouwen.nl vije internetproducties www.vije.nl vlemmix www.vlemmix.com weleda www.weleda.nl yves rocher www.yves-rocher.nl speciale dank aan:

culinair - green concept www.constantinbeweging.nl

COLOFON GRAFISCH ONTWERP: WWW.ONTWERP-ATELIER.NL DRUKWERK: www.GRAPHIC-i.nl FOTO’S Pag 3: Van Markoviec, pag 12: Brennels, pag 15 Rianne de Witte, pag 29: Hiernamaals. fotograaf: ivar gloudemans / www.ivargloudemans.nl model: florentine scheffer / www.jimmymodels.com/florentine.html visagie: hanny van snippenberg / www.make-uprtist.com styling: annet veerbeek / www.net-a.nl juni 2009, © maatschap moeders mooiste

58 - Sponsors

59


www.awearness-fashion.nl

Awearness Fair Fashion 2009  

Fair Fashion tijdens Arnhem Mode Biënnale 2009