Page 1

WILL SHADWICK PORTFOLIO


ARCHITECTURE IS A REFLECTION OF WHO WE ARE AND WHO WE ASPIRE TO BE. JANNELL SHADWICK | ARCHITECT


WS W I L L S H A D W I C K

901 Illinois St. Lawrence, KS apt 3 willshadwick@yahoo.com 785.201.2915

PROFILE I am an architecture student, designer, and problem solver. When designing I strive for creativity and efficiency while still achieving beauty. Throughout my academic career, I have used design as an interdisciplinary, collective effort to respond to contemporary needs and future issues. I believe great design is the result of collaborative work that is produced with passion, innovation, and hard work. As a future architect, I hope to broaden my knowledge and skills of design to help improve the live or experience of the client.

EDUCATION 2013CURRENT SPRING -2013 2009-2013

ACHIEVEMENTS

The University of Kansas | CGPA: 3.9 Masters of Architecture Kansas State Polytechnic Classes in math Salina Central High School 4 years of classes in hand drafting and shop drawings

EMPLOYMENT 2013-2017

Blue Skye Brewery and Eats | Kitchen Manager Managed 5-6 other employees, created schedules, and learned how to work in a team

2017

University of Kansas | Model Maker Restoring and updated large KU site model

KU Honor Roll

2013Current

International Green Interior Award

2017

American Architecture Prize for Interior Design

2017

AIA Kansas Student Design Award

2017


CONTENT

01

STADIUM

02

ASSEMBLY

03

OLATHE LIBRARY

04

CENTER FOR DWELLING

05

CHALMERS RENOVATION

06

ART


KANSAS CITY ENTERTAINMENT DISTRICT Time Place

Fall 2017 Kansas City, Missouri

The premise was to cover Interstate 670, merging the divide between the Power and Light district from the Crossroads district. By putting a cap over the interstate and adding a new stadium along with an extended entertainment district, it bridges the divide both physically and visually making a more walkable and inviting downtown area. The design of the stadium and master plan of the surrounding area stemmed from a need of covered outdoor space as well as a physical connection from the conference and Kauffman Center to the Spring and Power and Light.

01


DESIGN PROGRESSION

start with simple box

MASTER PLAN

cut out nodes for entrances

add cover to aid circulation

second level bypasses car traffic


CONTINUING GREEN SPACE

PERFORMANCE | DESIGN

UPPER BOWL PLAN

CONTINUING PLAZA SPACES

SUN | SIGHT | SOUND This 5,500 seat venue is covered by a combination of glass and ETFE allowing light to enter while also keeping the elements out. The roof also traps the sound throughout the whole complex creating a lively and exciting space. The complex also connects the little green space there is in downtown Kansas City connecting the Kauffman Center and the government district.

CONTINUING ENTRANCES


ASSEMBLY | Time Place

RESTAURANT, PERFORMANCE SPACE, RECORDING STUDIO Spring 2016 Lawrence, Kansas

With the difficult program of three different types of assembly spaces, this project was also the de facto start of the Massachusetts Street commercial drag. Some of the major objectives included creating an active building edge, flexible/multi-use space, and a dynamic user experience. The design stemmed from the need for more square feet than the site allowed so to accomplish this, part of the space is raised. This allowed the needed space, with the added benefit of outdoor spaces and a view of Massachusetts Street on every level.

02


PERFORMANCE | DESIGN FLEXIBILITY, EFFICIENCY,USE By understanding the restriction and expectations of the site, it was determined that the space would have to be three stories tall with an included basement. The spiral of height allows the outdoor spaces to occur on the roof of the space below. These outdoor areas could be used for multiple different ways including outdoor eating, shows, lounges, or green space. The restaurant (orange), event space (blue), and the recording studio (red) all are connected and can be flexible depending on the clients needs. Overall, the building satisfied the need of all the assembly spaces as well as the need for a dramatic entrance to one of Lawrence’s most pedestrian lively streets.

separation of spaces

usable outdoor spaces

vertical circulation


OLATHE PUBLIC LIBRARY Time Place

Spring 2016 Olathe, Kansas

Light, knowledge, and a didactic structure are at the center of this design. The large, open floor space on both the first and second floors to achieve almost unlimited levels of flexibility. Part of the concept was to have a completely transparent east and west facade allowing light to flood in and for passersby to look inside and see the interior. The overhang of the roof on the west side entrance creates a sort of “porch� entry while also creating a large gathering space.

03


PERFORMANCE | DESIGN OPENNESS, LIGHT, VIEWS With a park on both the east and west sides of the building, the views toward them were crucial to the design. A slight outward tilt and overhang on the east and west side also block most of the summer sun while letting the lower, winter sun in. The roof undulation allows for softer light to flow in through the skylights and no effort to hide the structure was made. Instead the structure is fully shown, allowing the roof to be even higher, making the inside of the building seem larger. The library also includes a basement level dedicated to MEP, services, event spaces, offices, and a parking garage. This allows the upper levels to stay open and completely available for reading and lounging.


MODEL PICTURES


CENTER FOR DWELLING | Time Place

HOMELESS SHELTER

Fall 2016 Lawrence, Kansas

The Center for Dwelling is not just a homeless shelter but also a place of regeneration, dignity, and respect. Along with the main structure and administration building, a master plan for a tiny home village was also laid out to be the primary residence of Lawrence’s at risk community. A strong emphasis on a connection with nature was important to show the visitors that the natural environment can be controlled and enjoyed. By giving a sense of privacy and dignity, the building becomes inviting to even the most hesitant visitors. To promote the intermingling of the at risk and the Lawrence community, the building can also be used by the public. Services like classrooms, a library, a large event space, and a garden help bridge the gap that exists between these two communities.

04


PERFORMANCE | DESIGN EFFICIENCY, DIGNITY, PRIVACY The concept started out with a simple, economic shape but by carving away parts of the roof and the front facade, a more interesting and better performing form was born. The three story structure includes necessities like a dining hall, large restrooms and washrooms, daycare, a montessori school, sensory garden, and a library. A focus was put on the use of natural materials on the interior of the building to help separate itself from the more “institutional� shelters in Lawrence. Primarily made of mass timber, the interior takes on a regenerative feel while the exterior portrays a strong and safe place. The tiny home village consists of 58 residents and is laid out to promote individuality but also to create a sense of community in the at risk population by including a small park and gathering spaces.


FENESTRATION

FORM

CONCEPT


CHALMERS HALL RENOVATION | Time Place Collaboration

CAFE, GALLERY, SHOP

Fall 2016 University of Kansas Dirts Works Studio

During the Fall of 2016, I was the BIM coordinator of a substantial renovation project at the University of Kansas. This project was completely designed and was constructed by only the students in the studio. It focuses on flexibility, natural materials, and a connection to art and learning.

05

AWARDS

AIA Design Excellence Award- Student Category International Green Interior Award American Architecture Prize for Interior Design


PERFORMANCE | DESIGN FLEXIBILITY, EFFICIENCY, MODERN As the literal meeting space of the architecture, design, and arts colleges, this collaborative space is the hub of interdisciplinary discussion and design. One of the features is a 30 foot glass wall separating the art gallery and the cafe space. This wall can completely slide and disappear creating a large open gallery for large shows or events. The opposite wall is comprised of five large rotating doors made of CLT that open up to a large class room. When open, a sense of transparency is conveyed but when closed, it is a clean solid wood wall that perfectly matches all the handmade furniture. The coffee and materials shop serves the whole school bringing even more people to come and to share knowledge in the main cafe space.

RE TA IL

CL A

SS

SH

OP

RO OM

CA

FE GA

LL E RY

Concept Diagram

*made in conjunction with Dirt Works team


&

 $ 7232)6/$%  







´7+5($'('52'6863(16,21 6<67(03/$&(':,7+,1´2) &5266%($0*,5'(5&211(&7,21 $3352; 2&$/21**,5'(5



 $

'28%/([:22'678':$// 678'62&

%27&+25'2)*,5'(5  

 $

 $

+25,='$780  

.8'&0 6W 

[/9/ 3$,52)020(175(6,67,1*$506 72%(3/$&($3352; 2&

321<:$//$%29(527$7,1* $1'),;('&/7&211(&7,21 6(($

321<:$//6758&785(72%( 63/,&(',17+5((6(&7,216$7 ($&+&211(&7,213$,52)+66 [[+6678%(,672%( %2/7(',1%(7:((1678'6$1' :(/'('72723$1'%27 )/$1*(62)*,5'(5725(6,67 020(17

 $

/[[[ /21* :(/'('72(;,67,1* &2/801:,7+  ',$[ /$*6,172/9/

'LUW:R * 

.80HP -D 

$SH[(Q 3HQ 

.8'&0 6W 

&RQILGHQWLD SURSHUW\RI PDGHSXEOLF UHWXUQHGRQ

0,1/(1*7+2)3/<:22'72 321<:$//678'6216,7($)7(5 7+(321<:$//6(&7,216$5( %2/7('727+(67((/78%(6%27+ 6,'(62)321<:$//

7<3   

[/9/

 $ 72),1,6+)/225    $



&211(&7,2172(;,67,1*&2/801      



 

 $

&/7527$7,1*3$1(/(/(9$7,21   



7<3  









&

29(5$//',02)3$1(/

3/<&/7527$7,1*3$1(/ 3/<&/7&/$'',1*

&

 $



&2

(;,67,1*&21',7,216

 

&+$/ -$<% 522

&KDOP  /DZUH

6WDWH

3URMH

'UDZ 'DWH


ART |

06

PEN, PENCIL, PAINT


BALL POINT PEN SKETCHES

Will shadwick architectural portfolio  

Selected work from 2014-2017

Will shadwick architectural portfolio  

Selected work from 2014-2017

Advertisement