Page 1


WAT MAGAZINE WAT 채r en tidning om popul채rkultur som t.ex. musik, filmer, serier & design.


4 10

6


LOST IN

TRANSLATION

L

ost In Translation är väldigt nära att vara ett mästerverk. Bob Harris är trött. Han är trött på sin fru och sin villa. Han är trött på det liv han lever. Nej, han är inte självmordsbenägen men riktigt, riktigt uttråkad. Det brukar kallas “kris” av något slag och i hans fall antagligen en 50-årskris.

För att få en paus från detta reser Bob till Tokyo där han har fått ett uppdrag. Han ska medverka i en reklamfilm för whisky och för detta få en summa av två miljoner amerikanska dollar. Bob är nämligen stor amerikansk skådespelare, men på senaste tiden har inte anbuden precis haglat över honom.

Tokyo består i det här fallet av ett lyxhotell där Bob tillbringar dagarna i poolen och kvällarna i baren. Där träffar han den unga amerikanskan Charlotte. Hon är där eftersom hennes man fotografen är i Japan för ett stort jobb. Charlotte har absolut ingenting att göra i Tokyo och fördriver dagarna med att leka turist. Hon är också riktigt, riktigt uttråkad. Antagligen 20-årskris.

Tillsammans upptäcker de att det finns människor runt omkring dem som man kan, åtminstone, försöka prata med. Framförallt upptäcker de dock varandra. Men vad kan en 20årig kvinna ha tillsammans med

en 50-årig man? Svaret tycker de flesta är givet och väntar och väntar och väntar på det. Svaret kommer, men det är mycket mer intressant än väntat.

“Lost in translation” är en bitvis mycket lågmäld film, som låter betraktaren tänka efter - “varför händer det inget” kanske någon tänker. Men den bjuder också på en hel del komik och sammantaget, efter en stunds betänketid, är den helt enkelt lysande.

8/10


A$AP ROCKY


E

tt stort framtidsnamn inom hiphop gör sin publik nöjd och belåten.

Det går säkerligen att statistiskt bevisa att bland de som räknas bland en av de artister som de senaste åren lyckats spela framför flest människor utan att ha sålt en enda skiva så återfinns Rakim Mayers från Harlem. Som grundare av kollektivet A$AP Mob som 19-åring i 2007, och mixtapedebutant i 2011 som 23-åring, har den unge mannen som kallar sig för A$AP Rocky hittills inte haft en fysisk produkt att sälja, utan skrivit hela sin pågående succéhistoria med en penna skapad av mixtapeframgångar, och gett den djup genom att spela så helhjärtat som han bara kan när han fått chansen att stå på scen.

“Jag är ju så underground, jag trodde inte någon skulle känna igen mig här!”

Han verkar på något sätt både genuint konsternerad och väldigt medveten, när han sakta vandrar ut på scen till en av sina egna låtar med mikrofonen i hand och handen uppe i luften utan att yttra ett endaste ord, om hur många fans han har här i Sverige och hur många av de som tagit sig till Way Out West för hans första spelning på svensk mark. Det är ett enda stort jubel som möter honom på Linné-scenen där publiken väntat spänt att spelningen ska börja, och det är närmare fullt när han i det högsommarvarma tältet när han drar igång, med sin skamligt slarviga DJ bakom sig och sin hypeman några meter bort. Och han växer in i spelningen för varje skrik

han hör från de tusentals som han har som sällskap här, blir lite vassare i verserna, lite livligare i danserna, får ett större leende på läpparna.

Det är inte ur intet som A$AP Rocky bokas till Sveriges bästa och en av Europas mest omtyckta festivaler, eller att han så ofta nämns i celebra sammanhang. Han är en mycket duktig rappare med väldigt mycket potential, oerhört mycket mer att hämta och med en väldig lust att visa upp och bevisa sitt värde. LiveLoveA$AP har en hel del mycket intressanta stycken, som också är mycket bra live, men också en mängd slentrianspår som inte urskiljer A$AP Rocky överhuvudtaget från fållan. Det är i låtar som “Goldie”, vars första vers sjungs helt acapella med publiken, som den där framtiden hiphop-dominanten som syns i honom verkligen kommer fram.


ANNONS


ANNONS


BREAKING bad


eN OVÄNTAD SUCCÉ

A

tt Breaking bad har blivit en mindre succé i USA var aningen oväntat. Ännu underligare är det att reklamfinansierade kabelkanalen AMC vågat satsa på en berättelse om en 50-årig kemilärare med obotlig lungcancer, hans cp-skadad tonårsson, gravida medelålders fru och den tvivelaktiga planen att lösa familjeekonomin genom att bli New Mexicos främste tillverkare av mördardrogen metamfetamin. Man undrar onekligen hur idén såldes in. Ändå fick säsong ett fler tittare än AMC:s största kritikerframgång Mad Men. Breaking bads skapare Vince Gilligan är dock inte förvånad och ser ett förändrat tv-klimat.

– Betalkanaler som HBO och Showtime har definitivt banat vägen för att vågade tv-serier som Breaking bad kan produceras för vanlig kabel-tv. Gilligan tror att en del av seriens dragningskraft är dess utforskande av allas vår fascination inför tanken på att ställa sig utanför lagen – och vad som kan hända när en vanlig person går över den gränsen.

– Tillverkandet av metamfetamin får mig att tänka på uppfinnandet av atombomben. Vetenskapen är i sig själv neutral. Vi kan enbart bedöma de moraliska aspekterna av dess frukter i efterhand.

Jämförelser har gjorts mellan Breaking bad och tv-serien Weeds, som handlar om en marijuanalangande förortsmorsa i nöd. Svenske reklam- och musikvideoregissören Johan Renck, som har regisserat avsnitt fem av Breaking bads andra säsong, tycker dock att serien helt är sitt eget väsen. – Det unika är att karaktärernas yttre och inre behandlas som två skilda delar. Sen finns där en känsla av att inte veta om man ska skratta eller vara rädd och orolig. Jag tror att detta ligger försvinnande nära det verkliga livet och därför fungerar så bra. Renck fick närmast fria händer av Gilligan, rent estetiskt.

– Jag använde ett nästan voyeuristiskt kameraperspektiv, vilket lämpade sig väl för det underliggande mörker som finns hos flera av karaktärerna. Som galghumoristisk dramaserie särskiljer sig Breaking bad genom att svärtan är så genomsyrande. Ibland är situationen för huvudkaraktärerna, cancersjuke kemiläraren Walter White och hans unge kumpan Jesse Pinkman, så hopplös att all humor kvävs. Ändå förblir det underhållande.


WAT MAGAZINE

Tidningen1  
Tidningen1  
Advertisement