__MAIN_TEXT__

Page 1

RIBA Part 1 - Architecture sample portfolio Will Munroe

Email - williammunroe@hotmail.com Telephone - +44 7415788340 Location - London, United Kingdom


CONTENTS

2

Project 01

Project 02

The Sloth house - Page 3

A foundry for pairs - Page 7

Project 03

Project 04

The Shooters Hill exchange centre - Page 10

Independent design work - Page 13


The Sloth House The Isle of Sheppey - Kent, United Kingdom. Brief Biophillic architecture is a design approach that connects the occupants of a building more closely to nature. This project combines architecture and the landscape around it, aiming to create a building that appears as a living organism, a metaphor for the animal the three toed Sloth, which is a living host to a microclimate of life on it’s back. The house is designed for a single dweller, who lives off their own food and energy produced on site. For example crops and animal produce from a Dairy Cow, as well as bio energy from a biodigester which minimises waste. The building is growing over time and reacting to the changing conditions around it.

(Physical model, photography, digital Photoshop collage/rendering)

3


A

THE BUILDING AS AN ELEMENT OF THE LANDSCAPE

N

B

4

B

Section AA @ scale 1:200 A

Short section The dweller grows food on the roof and walls of the building. The occupant and a dairy cow live parallel to one another, acting as companions. (Pencil drawing, Watercolour, Digital Photoshop rendering/collage)

Section BB @ scale 1:200

Long section The residence shown in section, the entrance is to the right, with a kitchen, central hallway, living space and bedroom in the house (Pencil drawing, Watercolour, Digital Photoshop rendering/collage)

0

2

4

6

8

10m


AN ALTERING FORM OF THE BUILDING

5

A responsive facade The building physically alters its form based on the dweller living there. There is a Biodigester, that once full with biogas produced from the organic waste in the programme, hydraulic gas pistons built into the facade fill up and cause the facade to expand and contract.

This element highlights the concept of the building acting as a living organism, as well as a companion.

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

The house, therefore, acts as a notifier to the occupants that the biogas is ready to be used as heat, gas or electricity.

The responsive South facade (3D Render - Cinema 4D, Rhinoceros 6)

Technical detail 1:5 @ A2 (Digital drawing - Autocad, Rhinoceros 6 3D model base)


6

A view from the Kitchen into the living space (Pencil drawing, Digital Photoshop collage)


A foundry for pairs The River Lea - London Brief This project was focused around repairing damaged relationships, through working together in a pair to craft a physical object made from metal as a token of their visit to the building. Pairs of people would visit the space where every process has to be performed in a two, from opening the front door, to the carrying of awkward and unusual shaped objects meant for two people. This working in pairs is designed to require communication and collaboration, which is one of the main shortages in failing relationships. Two copies of each forged item would be produced in the programme, one for the visiting pair to keep, and the other for a dwelling collector who lived in a separate dwelling area in the building.

(Digital Photoshop rendering/collaging)

7


8

(Composite drawing: Pencil drawings, Photoshop collage)


Site context

9

The building is situated on a fairly busy site in the Lea Valley, East London. With pedestrians passing through regularly as they walk along the River Lea.

N

0

5

10

15

20

25m

1:500

Separation of public and private space are important for this project, with the building serving as a house for a collector as well as a sandcasting foundry where metal objects are forged. These objects are then added to the collection of the dweller, as well as added to the framework of the building over time to alter its form. (Pencil drawing, Photoshop diagrams)

N

0

20

40

60

80

100m

1:2000


The Shooters Hill exchange centre Shooters Hill - London Brief Shooters Hill, London has a dark history of ambushing, highwaymen and trade. The Shooters Hill Exchange Centre is a modern-day attempt to bring some of this history back to the area and celebrate it in a more positive light. Inside the building, rare plants and flowers are grown and traded for visitors belongings. These belongings are then redistributed to the less fortunate in the surrounding areas, in the main auction space. The project aims to redistribute assets and wealth through Architecture and landscape.

(Digital Photoshop rendering/collaging, Pencil drawing, Physical model)

10


Bringing exchange back to Shooters Hill The building is designed to take the viewers through a sequential series of experiences, looking at different types of plants and flowers to create specific moods and feelings. The visitors are then guided into the central auction space where the belongings they’ve exchanged are auctioned off to the public. 5

1 2

5

5 4 5

5 3 6

Plan drawing @ scale 1:200 7

(Pencil drawing, Digital Photoshop rendering/collaging)

8

N

2

0

2

4

6

8

1. Entrance 2. Plant view and collecting space 3. Guiding hand rail 4. Previous traded object display 5. Object exchange counters 6. Object auction viewing space 7. Object auction space 8. Staircase to viewing tower

10m

11


12

A lightweight structure The building is composed of a framework of cast iron with a synthetic polymer Teflon envelope. The choice of materials was important to give the structure enough strength to span 34m tall, whilst still appearing delicate and lightweight. Cast iron is a suitable material due to the high compressive strength it has, whilst allowing in plenty of natural light which is important for the growth of plants and vegetation in the building.

N A A

Section AA @ scale 1:100 (Pencil drawing, Digital Photoshop rendering/ collage)

0

1

2

3

4

5m


INDEPENDENT DESIGN WORK - BRICK AND MORTAR STORE DESIGN AND BUILDING PROJECTS

Crywolf x Blkbox pop-up shop - Leeds Trinity Shopping Centre Store design team of four members

XU x Liberal pop up shop - Shoreditch high Street Store design team of two members. Physical build team of three members

Architecture exhibition - University of Greenwich Design and build team. 2nd Year exhibition

13


INDEPENDENT DESIGN WORK: GARMENT DESIGN

Fashion design - Liberal UK Design and manufacturer sourcing of clothing for my own fashion brand

Sportswear design - Liberal Sport Design and manufacturer sourcing of football wear for my own sportswear brand

14

Profile for williammunroe

Will Munroe - Sample portfolio  

I am happy to have achieved an Upper Second Class Honours/2:1 in my BA Architecture degree from the University of Greenwich! During my stud...

Will Munroe - Sample portfolio  

I am happy to have achieved an Upper Second Class Honours/2:1 in my BA Architecture degree from the University of Greenwich! During my stud...

Advertisement