Page 1

P O R T F

O

W C

L

I H

L

I

S

L H

I I

O

A L

O

M M


Student Work P 4-7 Concours W

W B NF

2

PORTFOLIO

P 8-11 Nomadesa

P 12-15 Dossin Barracks

P 5-6 Moving cities


Curriculum Vitae William Alexander Chisholm

Contact information +32/2/652 03 31 +32/471/48 85 48 23 avenue du Bois de Chapelle 1380 Lasne Belgium wil.chisholm@gmail.com

Personal information 07/07/1986, single Born in Best ( The Netherlands) Belgian and British citizenship.

Education

June 2010 Sept 2008-June 2010 Sept 2004-June 2007 Sept 1997-June 2004

Thesis: Architecture & Power, “Mémoire Tarte à la Crème” Master in architecture (anthropology section) at Institut Supérieur d’Architecture Victor Horta, ULB, Brussels Bachelor in architecture at Institut Supérieur d’Architecture Victor Horta, ULB, Brussels Secondary school section math-sciences at Institut Saint-Boniface Parnasse, Brussels

Experience Oct 2009 - Aug 2010 April 2009

Student job at the S.A. Foyer Anderlechtois in Anderlecht, Brussels. Drawing and analysis of their social housing park (following the actual norms dictated by the national housing committee Trainee for 3 weeks at Bureau Coupez in La Hulpe, specialized in small housing. (First contact with an architecture firm, essentially sketchup modeling)

Qualifications English : Father tongue, fluent French : Mother tongue, fluent Dutch : Scholar knowledge Computer skills: Autocad+++, Adobe Creative Suite++, Google sketchup++, Office++, 3DS Max+,blind typing Driving licence and car available.

Other Volunteering: 6 years serving in the scouts. Interests: Guitar, hiking, scouts, art, the study of the landscape, architecture.

PORTFOLIO

3


W

Concours Fondation Wilmotte // student competition // September 2010

B N F

Limits

Student competition // Versailles

T

he goal of the competition was the rehabilitation of a former depot of the National French Library in Versailles. The program intended to aerate the site, implanting housing, office surfaces and conserve an archive area all within implanting a modern architectural graft on an architectural heritage.

A

rchitectural approach : «INTROVERS:: AILLES::» We retain the outer shell and rehabilitate the inner plot . We’ll talk about an internal graft. It is assumed that the enclave of the plot must remain intact. Site conservation is paramount when it comes to urban transplant. Our registry is an architectural representation that marks the «Time». One must take into account past, present, future. A past marked by the collective unconscious, a voluntary present and a future to come. Our goal is to recreate interactions, tensions, connections between the graft and the existing structures. Everything is focused on the island center, outside nothing is seen, that’s why we’re talking about introversion. We’ll release in the heart of the island space, a public space that will help us bound the streets together with the park at the rear. Our intention is to revitalize the interior of the island and use it to establish a new urban dynamic. It connects to both the Allée de Coubertin significantly by a fault in the C building, rue Montbauron by a walkway overlooking the Park and our new public space by a succession of levels. The new crossing point introduced will interact with a variety of functions, public / private space and more accessible nature. Within the building B and C are housing developments both low

View from the Montbauron / de Coubertin crossroad

Density

and high income in order to recreate a social mix. We’ll promote quality housing, 1 to 4 bedrooms with private terraces. The building envelope is kept intact towards the street and is modernized and rehabilitated within the plot. The different views of the housing units are privatised using perforated metal fabric acting as a claustra, to create distance and fuzzy vision. The basement of Building B and C will be used for parking lots. Building A will be used for offices, sub-ground levels in the A Building will be kept for archives. On the public space, we’ll create a restaurant interconnected between all levels, it will be accessible and lightend by roof glazing on parts of the islet public space. Gradually, when entering the plot, the graft is seen rising and floating above Building A. Skewed, disoriented, it poses a question. Within the islet, the graft push itself, it shines and opens towards a future: modern, dense and dynamic. Inside you’ll discover an agora serving as a multipurpose space that can extend outward on the roof of Building A . The graft marks our intervention, it makes a wish to connect 2 periods together. Modernism in the sight of the great times of Versailles, the «château» is visible from the graft. A modern outlook on history.

View from the Montbauron Street

Traffic

Green

View between block A & B

Relief

4

PORTFOLIO


Credits: William Chisholm & Denis Browet// September 2010

Global Strategy

Elevation Montbauron Street

PORTFOLIO

5


W

Concours Fondation Wilmotte // student competition // September 2010

B N F

Axonometry

Mass Plan

Function scheme

Park access

A-A’ section

Building C

Building B

Park

6

PORTFOLIO

Building A


Credits: William Chisholm & Denis Browet// September 2010 General plan

Plan of a social appartment located on the ground floor

1/500 1/100

Center islet view

View from the tower lobby towards the castle

General view

PORTFOLIO

7


Nomadesa // Architecture & Anthropology Studio // June 2010

A new town council building // Louvain-la-Neuve, Wallonia, Belgium 1969

1980

2009

S

ubject: - The notion of time in a newtown from the sixties: Louvain-la-Neuve - City analysis, counter propositions

L

ouvain-la-Neuve the university becomes the Louvain-la-Neuve the citizen.

Louvain-la-Neuve is basically a city created by the Catholic University of Louvain solely for the University. The city was established after the crisis of 1968 where the Flemish students of the university decided that the French section could no longer exist beside them. It created a political schism and the French part moved 30 kilometers away in Wallonia to found the new city and university of Louvain-la-Neuve. Through a special law of the Belgian state, the university became the owner through over the time of approximately 900 hectares located in the towns of Ottignies and Mont-Saint-Guibert. Thus, over the years, the power of the university has grown so much that it nearly overwhelms today that of the town. Louvain-la-Neuve claims to be a complete city with every service available but it lacks one thing: public service and above all a place, a building that represents the citizens who live there. Limits of the town of Ottigines - Louvain-la-Neuve

VS

8

PORTFOLIO


Nomadesa // Architecture & Anthropology Studio // June 2010 University Square

T

University Square

he lack of public service in the city is obvious. Here the public post-office replaced by a private company, despite several student demonstrations was defending public service appearance in the city

That’s why the project revolves around the creation of a community hall that can accommodate a Town Council moving through the various villages of Ottignies-Louvain-la-Neuve. City diagram

It’s the creation of a building accessible to all, claiming its autonomy from the University. The location of the intervention is at a key place in the city, the square that accomodate the University Rectorate. The characteristic of the intervention lies in the fact that the building is removable: It can take place or withdraw and give way to the present square, a crossroads for the city, a meeting place that lives. It creates a special place dedicated to the expression of the political power of the Town Council, the first level of power for the citizens. The fact that the building goes up and down is not in itself accessory but an accepted instrumentalization of architecture like many other architecture have been in the past. The architecture of the space created is generic as the space is supposed to be universal, a real toolbox for the use of everyone and not only for the academic members. It can serve for all the community purposes, from weddings to gym courses or meetings, but firstly for the town councils. Thus, interrupting the visual role of the square, the building honors the council too often forgotten and gives fellow citizens at last, access to the heart of the town’s decisions. Mass plan car level 1/2000

Mass plan city level 1/2000

Site with project incrustation

PORTFOLIO

9


Nomadesa // Architecture & Anthropology Studio // June 2010 Inside view of the council chamber

West elevation

Floor plan

South elevation

1/200 Elevated mode of the council chamber

10

PORTFOLIO


Nomadesa // Architecture & Anthropology Studio // June 2010

Elevated mode

Section cut B-B’

1/500

Zoom on the tier, section D-D’ 1/200

Section cut C-C’

1/500

Tier mode of

Section cut E-E’

1/500

Tier mode on

Withdrawed mode

Square level

Level -1

1/500

Withdrawed mode of the council chamber

PORTFOLIO

11


Dossin Barracks // Architecture & anthropology studio

// June 2007

Dossin Barracks Memorial// Mechelen, Flanders, Belgium

Subject: A site, a problem, the duty of remembrance. The barracks have a long and an odd history. Built by the Austrians in the 18th century to accommodate their garrisons, it was owned afterwards by the Belgian state and used by the army. During the WWII, it was used by the Germans as a transit camp to gather the Jews before sending them to the extermination camps by railway convoy (24 916 Jews and 351 Gypsies were deported from the barracks) At the end of the war it became the property of the Belgian military again. In the seventies it was given to the city of Mechelen who transformed the barracks into luxurious apartments. And from 1995 till now, a part of the barracks hosts the Jewish Museum Of Deportation and Resistance. Two years ago the Flanders Region decided to organize a architecture competition to establish a new museum and memorial.

12

PORTFOLIO


Dossin Barracks // Architecture & anthropology studio

// June 2007

Concept Dossin Barracks, the symbol of a painful past. A strong and impressive facade, which governs the site. It is the emotion caused by this facade that will articulate the memorial. The facade and its history becomes meaningful only when they are related to the testimony which in this case is the reflexion of the facade itself. It must reflect everything outwards so that it becomes more vibrant and actual. When entering the memorial, the visitor is invited to climb a staircase. The facade and porch are discovered little by little under an always heavier footprint, but the ascent stops short and gives way to the staging of the monumental facade. The character of the building takes its full meaning on the way back, which becomes a painful descent into the memory of the past. For many, the façade remains a memory of their relatives. The fact that the building is reflecting itself gives instant importance to the place and can therefore act as a memorial. Crossing the porch, a strong architectural element, can be considered as the symbol of the last glimmers of hope.

“Les miroirs sont les portes par lesquelles la Mort va et vient.” Orphée, Jean Cocteau PORTFOLIO 13


Dossin Barracks // Architecture & anthropology studio

T

he BLACKBOX: to extravert (mirror). better understanding through testimonial reflexion. When using the memorial, you have to pass under the box and feel the weight of the testimony.

Existing site 1/5000

// June 2008

Proposed use: -testimony space -projection space -exposition space

Zoom 1/2000

Rollers crashing against the rigors and harshness of the facade of the barracks

Projected site 1/5000

1. 2. 3. 4. 5.

Soil made with sand: memory imprint Sacred enclosure Fragility of the soil and is not meant to be trampled

Dossin barraks IKA Convent Lane Projected Memorial Materials used: red sand and pebbles arranged in channels ranging from 30 to 70 cm

14

PORTFOLIO


Dossin Barracks // Architecture & anthropology studio

// June 2008

PORTFOLIO 15


Moving cities // Mechanics &context of the projet studio

A New multimodal hub // Charleroi Subject: 1/Complete analysis of a city 2/Multimodal hub dÊfinition This project is on the rethinking about mobility in the city within the context of the south station of Charleroi. The city of Charleroi has never recovered from its aftermath of the declining coal and steel industry. It is still today a center of heavy industry in the Sambre and Meuse valley, Wallonia. The city center keeps losing its inhabitants and many real estate projects expected to revitalize the center have still not begun. Front Sambre in front of the actual station is a no man’s land. And yet It is the entry point to the city center as well as the commuter point for train, Metro, and bus transport that serves the entire greater Charleroi (third agglomeration in Belgium, 500 000 ha) How can we redesign this entry point by improving further the role of the multimodal hub? Another approach to the multimodal node: Instead of concentrating the hub like a layered cake, we conceive the new hub as a band, in order to be consistent with the general urban fabric, that is to say, to consider the band as a crossing point between two separate urban entities. The project consists of a bridge, an inhabited bridge in which multimodal services spread. This reinforces the qualities of the band as a service area. It defines clearly the concentration of the different transport sites and establishes a clear connection between Charleroi center and its outskirts. The bridge building is characterized by a continuous architecture, in order to make it clear that it unites the different conveyances that all participate in the deployment of the city.

16

PORTFOLIO

// June 2009


First phase // Credits: W.Chisholm, S. Van Dam, A.Tequi, M. Busana, C.Van Overstyns// December 2008

PORTFOLIO 17


Moving cities // Mechanics &context of the projet studio

New multimodal hub // Charleroi

18

PORTFOLIO

// June 2009


Second Phase // Credits: William Chisholm

// June 2009

PORTFOLIO 19

Portfolio  

Portfolio of an architecture student

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you