Issuu on Google+

40 VIEWS OF A VILLA

A set of observations and thoughts DALE NKD VILLA FAGERHEIM

Programatic exposè WILLIAM AARSLAND BAS master course spring 2014 / 27.02.2014


This booklet contains a set of observations, thoughts and facts about Villa Fagerheim. The observations are both objective and subjective. They are expressed by drawings, pictures and text.


NKD Villa Fagerheim

Fløyen Helleberget Nonsholten Nyfjellet

Dale

Dalsfjorden

Vassdalselva

Dalsåsen

Åsfjellet

Kvitefjellet N 61° 21.921', E 5° 23.420'

Fløyen Nyfjellet Helleberget Nonsholten

Dale

Dalsåsen

N 61° 21.921', E 5° 23.420'

Dalsfjorden

1km


Dale or Dale i Sunnfjord is the administrative centre of the municipality of Fjaler in Sogn og Fjordane county, Norway. The village is located at the mouth of the river Vassdalselva on the southern shore of the Dalsfjorden in the northern part of Fjaler, 150 km north of Bergen and 50 km west of Førde.

NORDIC ARTISTS’ CENTRE DALE | NORDISK KUNSTNARSENTER DALE(NKD) is an Artist-in-Residence center funded by Norwegian Ministry Of Culture. The centre encourages international contacts for artists and focuses on visual arts including design, architecture and locally rooted practice. The centre has five private residencies of various sizes for the selected artists. The centre has 5 identical north-lit studios, each 50 m². The centre’s site is suited for outdoor work with approximately 70 CA available for use. The centre is owned by a foundation. The foundation and the project is inspired by the vision of Oddleif Fagerheim and his wife Thora Nitter Fagerheim, who donated their house and land to the Nordic Council of Ministers in 1976.

Dalsåsen

Dalsfjorden

75m

Dale


Heileberget

Gråfjellet

Storelifjellet

Åsfjellet

N

Nonsholten Fløyen

Dalsfjorden Dingemoen

Dale Heileberget

Villa Fagerheim Gråfjellet

Storelifjellet

Nonsholten

Åsfjellet

Fløyen

Dale Dingemoen

Dalsfjorden


Studio

s

Nordre Kringla

Vil

la

Etrefjell

Fag

erh

eim

Ca

bin

s

Panorama 2

Cabins

Nordre Kringla Studios

Kvitefjellet

Etrefjell

Panorama 1

Cabins Studios

Villa Fagerheim


Villa Fagerheim

North-East Facade

Studio

s

Ca

bin

s

Dals책sen


First Impressions The Villa Fagerheim is situated in a hillside overlooking Dale village and the fjord. From the center of Dale, the Villa seems like a birds nest situated in the three tops on top of the hill. When you look more closely at the Villa, it sits carefully in the sloping terrain with different steps or levels towards the fjord. Each step is a clear horizontal line creating a strong contrast to the wild mountain landscape surrounding the site, while also making a connection to the seemingly calm and flat water in the fjord below. When you walk around close to the building, these horizontal lines of the roof and the vertical lines of the walls, frames different parts of the landscape. From the north-east side of the Villa, where the main entrance is, the building encloses you and the mountain tops becomes the focus points.

North facade


To get inside the Villa you enter through a large entrance hall with light from above and view towards the sky. The next thing you meet is a small and boring door and a large wall. The living room on the other side of the wall displays the fjord and the village below. Each window in the living room frames different parts of the surroundings. Small windows are framing the mountaintops and larger windows are framing parts of the fjord and large trees in the garden closer to the Villa.

Entrance Hall


Heileberget Nonsholten Fløyen

Bakkefjellet Høgknolten Åsfjellet

Dalsfjorden Dale

Dining Room_looking west

Nordre Kringla Etrefjell

Living Room_looking north

Laukelandshesten

Living Room_looking north

Åsfjellet

Storelifjellet

Åråsgjerdet

Bathroom_looking south


Office

Dining Room

Hall Kitchen

Utility Room

Bedroom

Bathroom

Bedroom


Living Room

Library

First Floor_analytical drawing


History Oddleif Fagerheim built Villa Fagerheim and lived here with his wife for eight years before they donated the Villa to the Nordic Council of Ministers. Fagerheim was a teacher and a politician for the Labour party. He was very active on the cultural field throughout his lifetime. During his 12 years in the Norwegian Parliament he focused on communicational, environmental and cultural issues. Fagerheim was passionate about the common history and culture of the Nordic countries. Oddleif Fagerheim’s first idea was to establish a school for nordic youth on the property he donated to the Nordic Council of Ministers, but new ideas pushed the project in the direction of contemporary art centre that the nkd is today. The Nordic Artists’ Centre in Dale was officially opened in May 1998. The Norwegian Government funded the project of establishing the nkd. The nkd is funded by the Norwegian Ministry of Culture


Living room Library

18 17 16 15 14 13 12 11 10

Hall

Dining room

Garage

9 8 7 6 5 4 3 2 1

Storage

Apartment

wc

Office

Bathroom

Kitchen

Utilityroom

Bedroom

Bathroom

Bedroom

Basement Living room

Livingroom

Plan_Ground floor

Music room

18 17 16 15 14 13 12 11 10

Boiler room

Kitchen

Bedroom

The Villa has a indoor size of 496 square meters divided mainly on two floors, 298,5 square meters on ground floor and 197,5 square meters on basement floor. The ground floor consists of 21 rooms of different sizes. The smallest one is 1,2 square meters and the largest one is 52 square meters. All the rooms, except the entrance hall, have the same ceiling height, 2,5 meters. The ground floor has two levels, but the living room is the only room with two levels. A stair consisting of six steps is dividing upper and lower level.

Dressing Sauna room

Bedroom

9 8 7 6 5 4 3 2 1

Storage Bathroom

Bedsit

Thebasement floor consists of 17 rooms of different sizes. The smallest one is 1,8 square meters and the largest one is 30 square meters. All the rooms have the same ceiling height, 2,5 meters. The basement floor has three levels. The only two rooms with two levels are the stair case hall with four steps dividing upper and lower level, and the kitchen with one step dividing upper and lower level.

Kitchen

Bedsit

Storage

Storage Utility room

Plan_Basement


North facade

west facade

south facade

east facade


North- west facade

The entrance hall is the heart of the villa. The room is centered in the middle of the building as representation room, dividing the flow of people in different directions. It is the highest room with light flowing in from above. There is a chandeliere dated to 1840 centered in the room. A large tiled stove leans against the a high wall of concrete and brick that creates the “spine� of the building together with the chimney. Entrance hall


The view from Ground floor Office

Dining Room

Kitchen

Hall

Bathroom

Bedroom

Bedroom

Passage

Living Room

Library


Current State of the Building The buidling has been empty the last four years due to unhealthy living conditions caused by leaks and mold. Drainage, from the flat roof, that goes inside the walls combined with condensation from the water pipes is most likely the reason for the leaks. The moisture in the basement comes also, most likely, from the ground. An official condition report of the building states that the building should be torn down due to unhealthy living conditions inside caused by mold. The rehabilitation cost is estimated to be so high that the easiest solution is to tear the building down and build something new. The building serves today just as a place for storage. There are a few heated rooms where books, documents and furnitures etc are stored. In these rooms, heated to 20 degrees Celsius, the mold has actually decreased.


Pocket model_Villa Fagerheim

South facade_without walls


If the Villa is torn apart, stripped and demolished, it will leave a giant hole. The Villa sits today on the hillside and monitors Dale from a distance. A large and cold building that used to be the heart of NKD. It used to be everything NKD is missing today. A place to gather, to meet each other and share knowledge and ideas. The Villa has the possibility to again be all that. It also has a wider possibility to be an arena where the people living in Dale can meet the artists and different people from different professions. An arena for small events and happenings that gather and inspires both the locals and the artists. The local people at Dale, both children and grown ups, should be included in a new plan for this Villa. This thought of giving something back, a part of this beautiful place, and at the same time give a higher value to NKD, is a very sustainable thought. I belive that both the community and NKD could gain a lot of such a cooperation. NKD is depended on a strong cooperation with the locals. Villa Dale could be a place where people want to visit just for the view and an informal chat. A last stop after a walk in the mountains or a place to go if you want to get inspired by the artists living in the area. The goal should be to get the locals interested in this place and the centre. Maybe the mid summer celebration again could be located here? Maybe there could be small concerts?


WILLIAM AARSLAND BAS


40 views of a villa