Page 1

Nog meer realiteit dan realiteit? 20 oktober 2011, Aileen Temming & Jacobien Buurman Onderzoeksartikel ADIS

1


Nog meer realiteit dan realiteit?

Als je aan mensen vraagt of ze wel eens van augmented reality hebben gehoord, dan zijn er misschien een paar die het kennen van “die witte vierkantjes met zwarte blokjes er in”, die ze een keer in een tijdschrift of op een poster hebben gezien. Maar augmented reality is veel meer dan dat. De zogenaamde QR-codes die je nu overal ziet, zijn maar een klein topje van de ijsberg die augmented reality heet. In dit artikel lichten wij de verschillende toepassingen van augmented reality uit en daarbij laten wij zien dat het nog volop in ontwikkeling is. Wij zijn er van overtuigd dat augmented reality deel uit kan maken van ons leven. Hoe zien wij de toekomst met augmented reality?

Ontstaan van augmented reality ‘Toegevoegde realiteit’, dat is de vrije Nederlandse vertaling van augmented reality en zegt eigenlijk gelijk wat het betekent. Het is niets meer dan het toevoegen van virtuele objecten aan de realiteit en dat is al ontstaan in de jaren 50. Daar werd geëxperimenteerd met virtual reality (zie wikipedia), waarbij je een helm op kreeg en zo in een virtuele omgeving terecht kwam waar je als echt persoon in kon navigeren. Dit was destijds dure technologie. In de loop der jaren heeft dit zich flink ontwikkeld en is er een nieuwe technologie ontstaan, namelijk augmented reality. Er zijn een aantal manieren waarmee je als bedrijf zijnde augmented reality kan toepassen. Eerst leggen we de techiek verder uit, vervolgens laten we verschillende voorbeelden zien.

Level 0: Physical World Hyper Linking Dit is op dit moment de meest herkenbare vorm van augmented reality. Je scant een zogenaamde QRcode, die je hebt gezien in bijvoorbeeld een advertentie, met de camera op je telefoon en wordt dan doorgelinkt naar de website van de adverteerder. Vacaturesites maken hier ook gebruik van (zie afbeelding). Ze plaatsen zeer beknopte advertenties in de krant met daarbij een QR-code, zodat je met je

mobiele telefoon direct naar de desbetreffende vacature kan. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een telefoon met camera en internet.

Bron, geraadpleegd op 19 oktober 2011

Level 1: Marker Based AR Deze vorm van augmented reality is zich sterk aan het ontwikkelen. Hier wordt gebruik gemaakt van zogenaamde markers. Dit zijn zwart-witte illustraties die door de computer worden herkend. De toepassing ervan is een beetje omslachtig: je print een marker uit, houdt deze voor de webcam en er verschijnt een 3D-object op je beeldscherm. Je moet dus wel een printer in de buurt hebben om hier gebruik van te maken. De vraag is of mensen hier wel de moeite voor willen nemen. Er wordt sneller gebruik van gemaakt wanneer het al verwerkt is in bijvoorbeeld een tijdschrift, folder of op een visitekaartje. Verderop in dit artikel worden enkele voorbeelden gegeven van bedrijven die deze vorm gebruiken om interactief te worden met hun klanten.

Level 2: Markerless AR Hier wordt geen gebruikgemaakt van QR-codes of markers. Deze manier van augmented reality maakt gebruik van je omgeving. Via het GPS-signaal weet de applicatie waar je op dat moment bent en door middel van je camera wordt de omgeving weergegeven. Hierna kunnen er verschillende virtuele objecten worden toegevoegd aan je omgeving. Verderop in dit artikel worden weer een aantal voorbeelden gegeven van deze mobiele toepassing.

2


Informerende toepassingen Een informerende vorm van augmented reality kan bijvoorbeeld in een museum plaatsvinden. Het Allard Pierson Museum te Amsterdam, expirimenteerde in samenwerking met het Duitse Fraunhofer Instituut met het gebruik van augmented reality in het museum: een digitale toevoeging op wat je in het echt ziet. Door middel van draaibare iMac’s en kleine Sony Vaio’s kunnen bezoekers extra informatie opvragen van de twee kunstwerken die daarvoor geschikt zijn gemaakt. Deze tijdelijke expositie heeft gelopen tot 5 oktober 2009.

Bron, geraadpleegd op 19 oktober 2011

Ook wordt er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van augmented reality in het onderwijs. Door bijvoorbeeld markers in schoolboeken te plaatsen kunnen kinderen naast het lezen van de lesstof ook extra informatie oproepen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van 3D-animaties.

Amuserende toepassingen Dat augmented reality ook amuserend kan zijn heeft Nintendo wel bewezen met hun nieuwe Nintendo 3DS. Het feit dat ze 3D-technologie hebben verwerkt in deze handheld, zonder dat je er een speciale bril voor nodig hebt is natuurlijk al iets bijzonders op zich. Daarnaast hebben zij ook augmented reality toegepast in een aantal spellen. Een voorbeeld hiervan is het spel Nintendogs (zie Youtube), waar je met volle

overtuiging een puppy moet opvoeden door er tegen te praten, met hem gaat wandelen en hem minstens drie keer in de week in bad te doen. Daarnaast worden bij dit soort spellen ook markers meegeleverd, waarmee je je puppy in je eigen omgeving kan plaatsen. Door verschillende markers voor de camera te houden, krijgt je puppy diverse hoedjes op, wat het een beetje grappig maakt. Toch zullen hier vooral kinderen plezier aan kunnen beleven. Sociale toepassingen Augmented reality is nieuw en interessant om naar te kijken. Deze techniek kan zorgen voor engagement en daarmee weten bedrijven de klant langer te boeien en er wordt ook een hogere intensiviteit ervaren. Klanten vormen zo nog beter zelf het merk. Bij Ford hebben ze dit begrepen en is er een ouderwets billboard omgetoverd tot een effectief communicatie middel door middel van augmented reality, om de Ford C-Max te promoten. Het billboard is in dit filmpje in actie te zien. Veel mensen komen kijken wat iemand anders bij het bord staat te doen. De nieuwe techniek maakt mensen nieuwsgierig. Er wordt over getwitterd en video’s worden op Youtube geplaatst: meer bekendheid voor de Ford C-Max. In dit voorbeeld van Think.Web is een connectie gemaakt met Facebook. Wanneer de speciale afbeelding voor de webcam wordt gehouden ziet de gebruiker een kubus met daarop zijn eigen profielfoto en de tekst ‘Welcome [name]’. Met deze manier van personalisatie kan de klant door middel van augmented reality dichterbij het merk gehaald worden.

Toepassingen Sociale netwerken Op het eerste gezicht lijkt augmented reality in de wereld van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter amper aanwezig te zijn. Er zijn voorbeelden van websites die augmented reality gebruiken. Bij Rayban kunnen AR brillen gepast worden deze campagnes

3


zijn niet alleen leuk voor jezelf. Op sociale netwerken is hier weinig van terug te vinden, misschien komt dit doordat de acties gelanceerd zijn toen sociale netwerken nog niet zo populair waren: 2009. Het opzetten van een campagne met een augmented reality applicatie kan zorgen voor een viral effect binnen deze netwerken. Campagnes met Augmented Reality vind de klant vaak de moeite waard om aan deel te nemen. Guiness heeft dit begrepen met zijn Virtual Pint in de aanloop naar Sint Patrick’s Day dit jaar. Ook heeft Nivea de techniek ingezet om binding met de klanten te krijgen op social media netwerken. Zij hebben het op Facebook mogelijk gemaakt om de muziek video ‘California King Bed’ samen met Rihanna te maken. Zo heeft Total Immersion een Facebookgame ontwikkeld voor de Saoedi-Arabische voedselfabrikant L’Usine. De game - Tasbeeraman - is een soort Pacman, alleen wordt hij niet bestuurd met de pijltjestoetsen maar met de webcam.

Layar Layar is een mobiele augmented reality browser. De mobiele browser maakt gebruik van de ingebouwde camera, een kompas, GPS en accelerometer. Daarmee bepaald hij de plaats en kijkrichting, door middel van verschillende lagen wordt aanvullende informatie gegeven. De applicatie is beschikbaar voor iPhone, Android en Symbian.

Bron, geraadpleegd op 19 oktober 2011

Met de Funda Layar kunnen gebruikers zien welke huizen in de buurt te koop staan en daar meer informatie over opvragen. De ING en SNS bank hebben een Layar waarop te zien is waar de dichtstbijzijnde geldautomaat zit. Layar heeft ook een laag die de augmented reality browser social maakt: berichten van sociale netwerken van mensen in de buurt worden op het scherm getoond. Bedrijven kunnen met dit middel ook vacatures en andere informatie op de juiste plaats aan de doelgroep aanbieden. Sinds augustus 2011 heeft Layar een nieuwe techniek die objecten herkent in plaats van alleen QR-codes of te werken met GPS-signaal: Layar Vision. Voordeel hiervan is dat er geen lelijke wit met zwarte vierkantjes meer staan op posters of andere producten. Nadelen zijn de kosten, niet alle telefoons ondersteunen deze techniek (QR wel) en de herkenbaarheid van de de te scannen onderwerpen is minder als met QR-codes. Een vergelijkbare applicatie is Junaio Hiermee kunnen zelfs streepjescodes van boodschappen gescant worden, daarna wordt daarbij een recept gezocht.

Cross Reality Wanneer sensoren aan virtual reality gelinkt worden, ontstaat er Cross Reality, ook wel Dual Reality genoemd. Dit is de realiteit die ontstaat wanneer de werkelijke en virtuele wereld interacteren. Voorbeelden van sensoren zijn geluid, temperatuur, vochtigheid, GPS-locatie, beweging, etc. Cross Reality kan bijvoorbeeld de virtuele game Second Life nieuw leven inblazen, ook kan Google Maps als virtuele wereld beschouwd worden. Gedrag in de echte wereld bepaalt je gedrag in de virtuele wereld en andersom: door de besturing van avatars oefen je invloed uit op de werkelijke wereld. Dit gaat wel heel ver en is dus ook geen toevoeging aan de werkelijke wereld meer.

4


Wel is het een idee om van personen in de echte wereld avatars te maken die met elkaar kunnen communiceren in de virtuele wereld.

Toekomst Wij denken dat augmented reality is wat het is: een toevoeging op de realiteit. Het vervangt niets maar is wel een leuke bijkomstigheid. De techniek zal niet stil blijven staan. De komst van markers die er niet uit zien als markers bij Layar of in de Facebookgame Tasbeeraman zijn al moeilijk te geloven. Wel is het lastig hierbij te herkennen of het object scanbaar is. Hier moeten manieren voor bedacht worden. Iets wat wij wel in de toekomst zien gebeuren: een boek, Dvd of Cd scannen en daarbij worden aanbevelingen gedaan voor andere boeken, Dvd’s of Cd’s. Het entertainment gehalte blijft bij deze techniek hoog, wanneer de mate van dienstverlening verhoogd wordt zal het pas echt iets zijn. Waarom steekt

een bedrijf veel geld in het ontwerpen van een 3Dafbeelding, omdat het er mooi uitziet? Dat lijkt ons zonde van het geld. De toekomst zit hem in het mobiele gebruik, met momenteel Layar als grote voorbeeld. Maar blijft Layar dé augmented reality browser? Of wordt dit de Hyves en komt er een betere internationaal georiënteerde browser, met een twijfelachtige privacy regeling á la Facebook? Junaio lijkt ons met zijn huidige functionaliteiten een grote kanshebber. Beeldherkenning komt ook steeds meer, het is slimmer in te zetten. De gebruiker hoeft niet dichtbij te staan met zijn QR-reader. Google Goggles is hier een voorbeeld van, door middel van een plaatje zoekt deze browser voor jou gerelateerde websites. Zou het niet super zijn wanneer jij straks die geweldige schoenen van een voorbijganger direct kunt bestellen?

Bronnen • Lens-Fitzgerald, M. 26 april 2009, Marketingfacts: De Augmented Reality Hype Cycle, geraadpleegd op 11 oktober 2011. • Ringelestijn, T. 14 april 2009, Bright: Augmented Reality in Amsterdams museum, geraadpleegd op 11 oktober 2011. • Kayderoos, ARducation: Augmented Reality in education, geraadpleegd op 11 oktober 2011. • Bekel P. 4 september 2009, Frankwatching: Voorbij augmented reality ligt de wereld van cross reality, geraadpleegd op 9 oktober 2011. • Belkum van, R. 30 juni 2011, Frankwatching: Beeldherkenning heeft de toekomst, geraadpleegd op 13 oktober 2011.

5

Nog meer realiteit dan realiteit?  

Onderzoeksartikel over augmented reality, oktober 2011. Semester: Advise a Social Media Solution (ASOM).

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you