Page 1

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

2

Communicatiedoelen Doelgroepanalyse

3

Situatieschets

Boodschap Strategie Communicatiemiddelen Massacommunicatie Begroting & Activiteiten

Bronnen Concept

3 4 6 7

10 11 12 13 14

US.

1


INLEIDING

Communicatie: altijd en overal.

De komst van een nieuwe kledingcollectie of een nieuw televisieprogramma, de hulp vragen van vrijwilligers of het promoten van een nieuw product.

Communicatie is bij al deze feiten niet weg te denken. Winkels, televisiezenders, organisaties en bedrijven zijn namelijk afhankelijk van anderen. Winkels van hun klanten, televisiezenders van hun kijkers, organisaties van vrijwilligers en donaties en wij als bedrijf van onze klanten. Om de doelgroep, klanten, kijkers of vrijwilligers, te bereiken is een vorm van communicatie nodig. Een communicatieplan geeft die communicatie structuur. Willen wij een nieuw product, in dit geval een nieuwe site voor Meiden Magazine, onder de aandacht brengen, moeten wij, voor wij daadwerkelijk tot actie overgaan onszelf een aantal vragen stellen. - Wat is het doel van de communicatie? - Bij wie willen wij een verandering teweeg brengen? - Welke boodschap willen we overbrengen? - Via welke aanpak gaan we communiceren? - Met welke middelen gaan we die aanpak vorm geven? - Past alles binnen onze begroting?

In dit communicatieplan ziet u hoe wij te werk gaan, hoe wij de bovenstaande vraagstukken hebben aangepakt.

2

US.


SITUATIESCHETS

De opdrachtgever is Z-Press Junior Media b.v. Zij geven onder anderen Jetix Magazine en Meiden Magazine uit. Z-Press richt zich op entertainment en ontspanning voor kinderen. Andere speerpunten zijn humor, avontuurlijke reportages en nieuws op het gebied van kinderlifestyle (mode, games, film en speelgoed).

Wij van US. zijn de opdrachtnemers. US. is het beste van Jacobien, Harmke en Marius. Wij als communicatie en ontwerpbureau gaan voor het beste resultaat en het hoogst haalbare. Met onze brede visie op het gebied van stijl biedt US. u veel mogelijkheden. Wij als US. weten precies wat uw doelgroep wil. Wij kennen uw doelgroep en we zullen ons er nog verder in gaan verdiepen om zo tot het beste resultaat te komen. De redactie wil een digitale versie van Meiden Magazine. Dat moet een flitsende, aansprekende site worden waarop de stijl van het blad terug te vinden is. De site moet extra’s bieden in aanvulling op het tijdschrift en extra inkomsten genereren: de mogelijkheid om dingen te bestellen.

De site heeft als doel extra inkomsten te genereren. Extra inkomsten zullen ervoor zorgen dat het Meiden Magazine er nog mooier en flitsender uit zal komen te zien. Hoe kunnen wij via een site extra geld binnen halen?

• Dit kan met name doordat de meiden verschillende producten via de site kunnen bestellen.

• Daarnaast kunnen we de meiden door de site enthousiast maken. Een vrolijke uitstraling en een site waarop zij zelf actief deelnemen. Met als doel dat zij mee denken en bepalen

wat er uiteindelijk in het tijdschrift komt te staan. Enthousiasme over de site, en daarmee het tijdschrift zullen uiteindelijk ook leiden tot een stijging van het aantal meiden dat een abonnement op Meiden Magazine hebben, met als gevolg meer inkomsten.

De digitale versie van het magazine moet voor 14 januari 2010 opgeleverd zijn. Communicatiemotieven die voor Meiden Magazine van toepassing zijn:

• Het beter verkopen van producten (Meiden Magazine) • Beter begrepen worden door mensen voor wie men werkt • Vaker in de media komen • Meer van mensen horen om producten te kunnen verbeteren

COMMUNICATIEDOELEN

De doelen van de communicatie met de doelgroep als onderwerp zijn: In termen van kennis: • 65% van de meiden tussen 9 en 14 jaar weet dat Meiden Magazine een site heeft. In termen van houding: • 90% van de meiden die de site van Meiden Magazine bezoekt, vindt het leuk om te gebruiken.

In termen van gedrag: • 85% van de meiden die de site van Meiden Magazine bezoekt, bezoekt hem dagelijks en is actief.

US.

3


DOELGROEP

ALGEMENE KENMERKEN Het Meiden Magazine is een glossy voor meiden van 9 tot 14 jaar. Zij zitten op de in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool of in de burgklas. Hun levensstijl lijkt veel op die van de ouders, de meiden beginnen zelfstandig te worden en krijgen eigen interesses.

HOBBY’S EN INTERESSES Alle tieners hebben tegenwoordig vele hobby’s. Jonge meisjes houden er bijvoorbeeld van om met andere meisjes onder elkaar te winkelen en gezellig samen te zijn. Jongens houden er meer van om actief bezig te zijn. Hierbij kun je denken aan buitenspelen of gezamenlijk sporten. Sport is erg belangrijk in het leven van tieners. Het houdt ze gezond en ze blijven zo veel in contact met leeftijdgenootjes. Veel tieners zitten daarom ook op een teamsport. Deze vorm van sport is erg goed voor tieners, ze leren hierbij om samen te werken met andere om zo tot een resultaat te komen. Ook zijn er natuurlijk veel andere sporten die populair zijn bij kinderen. Paardrijden, dansen en tennis zijn voorbeelden die meer bij jonge meiden populair zijn. Het uitoefenen van een sport wordt ook erg aangemoedigd door scholen en de overheid. Dit is erg belangrijk aangezien het voor tieners steeds vaker een keuze wordt om hun vrije tijd te besteden aan tv en internet. WAT IS HUN RELATIE TOT HET PRODUCT Meidenmagazine is een tijdschrift voor meiden. Het is hun eigen glossy! Zij kopen het tijdschrift los in de winkel of hebben een abonnement. Het tijdschrift is daarbij goed afgestemd op de doelgroep. Het bevat veel informatie met betrekking tot de interesses van de meiden. Beauty, mode, muziek, en leuke quizzen. Ze ontvangen ook extra’s zoals agendaplaatjes, posters en kunnen daarnaast nog leuke prijzen winnen.

4

US.

Het lezen van het tijdschrift is voor hen een belevenis. De modetips kunnen zij namelijk op zichzelf en vriendinnen gaan toepassen. Meiden magazine is dus een inspiratiebron die de meiden helpt en daarnaast voor vermaak zorgt. Om het een naam te geven kun je zeggen dat Meiden magazine als het ware een vriendin voor de meiden is.

SURFGEDRAG De laatste jaren wordt de computer vaak structureel ingezet binnen het onderwijs. Al vanaf groep 6 komen kinderen op school in aanraking met de computer en het internet. Daarnaast krijgen zij ook thuis de mogelijkheid om met dit nieuwe medium kennis te maken doordat de computer in steeds meer gezinnen een primaire behoefte geworden is. Het gebruik van internet past in het dagelijks leven van de kinderen van nu. Jonge meiden gebruiken het internet vaker, zijn langer online en ontdekken dat zij, naast de gedrukte media nu ook alle informatie online kunnen vinden. Ideaal als deze kinderen een werkstuk of spreekbeurt moeten maken. Naar de bibliotheek gaan is al lang niet meer de enige manier om aan informatie te komen. Naast het verkrijgen van informatie, zoekt deze jonge doelgroep ook naar entertainment op het internet. Spelletjes spelen of op de hoogte blijven van de laatste muziek door videoclips te bekijken en muziek te luisteren zijn populair. Ook wordt communiceren via het internet steeds gemakkelijker. E-mailen, chatten, MSN-en

ONDERZOEK NAAR INTERNET GEBRUIK VAN DE DOELGROEP: 1. Hyves Een persoonlijk profiel plaatsen op een vriendensite op internet is erg populair. Hyves is inmiddels het meest bekende voorbeeld van


DOELGROEP

zo’n site. De website was bedoeld voor (jong-) volwassenen, vooral studenten. Vraag je nu, in 2009, aan leerlingen van groep 8 wie een profiel op Hyves heeft, dan steekt driekwart van de klas zijn vinger op. Met 14 jaar is het zelfs al 80%. Van de 8-jarigen heeft een derde een profiel op Hyves.

2. Chatten

Een chatbox is een ruimte waar bezoekers samenkomen om met elkaar te praten. Communiceren door middel van teksten met daarin bewegende icoontjes (avatars). Ook kunnen bestanden uitgewisseld worden, zoals muziek, clips en plaatjes. Chatboxen richten zich op een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld: kinderen, tienermoeders of hondenliefhebbers. Onder kinderen is chatten erg populair. Het is erg leuk en interessant om met andere kinderen in contact te komen. Een bijkomend voordeel is dat niemand hoeft te weten wie de ander voor zich heeft, je blijft volkomen anoniem. Ook is het mogelijk een totaal andere identiteit aan te nemen: een andere sekse, leeftijd of uiterlijk.

3. MSN

Veel kinderen hebben de voorkeur online te kletsen met vriendinnen, dit doen zij door middel van MSN. Een programma waarin je zelf bepaald met wie je klets door het opstellen van een contactlijst. Vriendjes en vriendinnetjes in die lijst toevoegen is populair. Kletsen met elkaar over school, muziek, hobby’s en over wat hen zoal bezighoud. Bovendien kunnen zij door middel van MSN muziek, bestanden en foto’s gemakkelijk met elkaar delen.

4. Downloaden

Zoeken naar plaatjes of foto’s voor bijvoor-

beeld werkstukken of spreekbeurten zijn bij kinderen erg populair. Ook het downloaden van muziekbestanden is bij deze jonge doelgroep steeds meer in opkomst. Via Kazaa, Morpheus, Exeem en Bittorrent kunnen zij de laatste muziek downloaden.

5. Forums

Een forum is een prikbord voor vragen, antwoorden en discussies. Forums kunnen deel uitmaken van een site of zelfstandig functioneren. De onderwerpen op forums zijn erg divers. Maatschappelijk relevante onderwerpen, hobby’s of problemen. Nadenken over hun mening en deze leren formuleren en leren discussiëren zijn bijkomende voordelen voor kinderen. Een ander voordeel is dat kinderen over onderwerpen praten die zij zonder internet waarschijnlijk niet durven te bespreken, zoals seksualiteit en relaties. Bovendien zijn de kinderen door anoniem te blijven opvallend openhartig.

6. Gamen

Er zijn talloze websites waarop kinderen spelletjes kunnen spelen. Naast het alleen spelen van online-spelletjes kunnen kinderen ook met andere kinderen tegelijkertijd hetzelfde spel spelen. Dit soort spellen worden multi player games genoemd. Al vanaf een jaar of 9 worden kinderen aangetrokken door deze games, ze vinden het spannend om in contact te komen met andere vreemde kinderen. De games die zij spelen bevatten weinig tot geen geweld, maar zijn ‘sociale spellen’. Het gaat daarbij om het bereiken van een doel waarbij ze moeten samenwerken met anderen. Dit gebeurt door middel van chatten. Voorbeelden zijn Runescape.com (vanaf 10 jaar) en HabboHotel.nl (vanaf 10 jaar).

US.

5


DOELGROEP

Waar hebben jonge meiden behoefte aan? Hoe uitten zij zich? Er bestaan talloze sites voor jonge meiden waarin zij ervaringen met elkaar delen. Ervaringen op het gebied van verliefdheid en vriendjes en op het gebied van make-up en mode. Onze jonge doelgroep heeft de behoefte om over praktische problemen vragen te stellen of ervaringen met elkaar te delen. Op een site, van bijvoorbeeld een meidenmagazine is het dus belangrijk een plek te creëren waar deze jonge meiden hun ervaringen met elkaar kunnen delen. Daarnaast willen jonge meiden op de hoogte blijven van de laatste make-up en modetrends. Interviews met de sterren lezen jonge meiden ook graag.

BOODSCHAP

Hey meiden, voor wie het nog niet weet: Meidenmagazine heeft een nieuwe website! De website is net zoals de magazine vol met nieuwtjes over celebs, mode, lifestyle, beauty en niet te vergeten leuke spelletjes/testjes en quizzen. Het is nu een echte hangplek geworden voor meiden. Je kunt namelijk een account aanmaken en een eigen avatar die je helemaal zelf mag verzinnen. Met jouw account heb je toegang tot vele extra’s en heb je een eigen pagina waar je leuke verhaaltjes op kan zetten en vriendinnen jouw berichtjes kan achterlaten. Om onze nieuwe site te vieren geven wij 10 Nintendo DSi’s weg samen met het spel Girlslife make-over. Om kans te maken op de prijs heb je een actiecode en een account nodig. De actiecode bevindt zich in de februari uitgave van meidenmagazine en daarnaast krijg je nog een lipgloss cadeau. Wacht dus niet langer: maak een account aan en check jouw actiecode.

6

US.


STRATEGIE

Plan van aanpak:

• Allereerst willen we de meiden via de glossy

‘Meiden Magazine’ bereiken door een actiecode in het magazine te zetten. Hoe werkt het? De meiden die het blad lezen kunnen deze actiecode op de site invullen en vele leuke prijzen winnen. De eerste stap is daarmee gezet: de meiden zijn op de site. Door ze ook terug te laten komen, moeten ze, voordat ze deze code in kunnen vullen zich laten registreren op de site. Deze registratie is gekoppeld aan het maken van een eigen avatar. Daarmee kunnen ze gebruik maken van alle mogelijkheden van de site.

• Daarnaast gaan we reclamebanners plaatsen

op sites waar deze meiden veel te vinden zijn, bijvoorbeeld op een populaire site als ‘Hyves’. Deze reclame zal de meiden laten weten dat er een nieuwe site is, speciaal voor hen.

Met behulp van de tactische keuzes: het plaatsen van een actiecode en de reclame op internet zullen de meiden naar de site komen. Ons eerste doel is daarmee bereikt.

Daarnaast willen we de meiden niet voor even, maar voor langere tijd aan de site binden. Dit einddoel willen we bereiken door alle meiden een avatar te laten maken waarmee zij de hele site, voor langere tijd kunnen bewandelen en leuke prijzen kunnen winnen. Onze opdrachtgever Z-Press Junior Media gaf de opdracht een site te maken als verlengstuk van het magazine. Zij wilden door deze uitbreiding meer inkomsten genereren. Niet de doelgroep zelf, kwam met deze vraag, maar de opdrachtgever.

Door het plaatsen van een reclame op sites (‘Kom naar de nieuwe site van Meiden Magazine’) waar jonge meiden veel komen, maar ook de actiecode in het magazine bereiken wij de meiden zelf. Zij horen zelf over het bestaan van een nieuwe site, doordat wij hen benaderen op plekken waar zij te vinden zijn. Zij lezen zelf het magazine, zien de actiecode en gaan (hopelijk) over tot actie. En op sites waar deze meiden veel komen, zien zijn zelf deze reclame staan. Meiden niet bereiken via school of ouders, maar het feit dat er een nieuwe site is aan henzelf laten weten. Om de meiden te laten weten dat er een nieuwe site in de lucht is, sturen wij aan op het verspreiden van boodschappen (product). De boodschap: ‘er is een nieuwe site van Meiden Magazine’ laten wij via de actiecode en de reclame aan de meiden weten.

Bij het verspreiden van onze boodschap kiezen wij voor open-communicatie. Daarmee kunnen wij onze doelgroep het beste bereiken en krijgen we de meeste bekendheid. Wij laten weten dat er een nieuwe site is en op welke manier zij prijzen kunnen winnen. Dit alles willen wij op een zo duidelijke manier aan de meiden laten weten, zodat er van hun kant geen vragen meer zijn. Als er iets fout gaat, kiezen we voor open communicatie. Dit werkt het beste voor deze meiden, ze willen op een volwassen manier benadert worden. De organisatie moet het goede voorbeeld geven. Met onze vorm van communiceren, de actiecode in het magazine en het plaatsen van reclames op verschillende sites die onze doelgroep bezoekt, willen we een aantal doelen bereiken. Dit in combinatie met ons concept.

US.

7


STRATEGIE

• Dat de meiden onze site gaan bezoeken. • Dat de meiden een account aanmaken met

daaraan gekoppeld een avatar. Met deze avatar kunnen zij met verschillende acties meedoen en de site bewandelen. • Dat de meiden (met die avatar) actief op de site worden. • Dat meiden die nog geen abonnee zijn een abonnement nemen.

Het bezoeken van de site is voor ons het eerste doel, daarna hopen we dat ze enthousiast worden en een account met een avatar aanmaken. Deze doelen komen na elkaar, want alleen wanneer ze de site hebben bezocht kunnen ze een avatar aanmaken. Onze doelgroep is heel specifiek. Het gaat niet alleen om meiden van 9 tot 14 jaar, maar daarbinnen om meiden die geïnteresseerd zijn in beauty, lifestyle, mode en alles willen weten van de sterren. Wij willen deze hele doelgroep bereiken. Binnen deze doelgroep zijn er meiden die al abonnee zijn en meiden die dat (nog) niet zijn of het blad niet kennen. Al deze meiden willen wij bereiken. Via de actiecode in het magazine bereiken we meiden die het blad al wel kennen en lezen. Via de reclames op de sites bereiken wij het andere deel van de doelgroep, die het blad (nog) niet lezen.

Omdat we met jonge meiden te maken hebben en geen zakelijke boodschap willen overbrengen, spelen we in op de emoties van de meiden. Jonge meiden zijn beïnvloedbaar en in dit geval kunnen we daar van profiteren. Wanneer er iets te winnen valt, zijn deze jonge meiden wel bereid om tot actie over te gaan. De juiste manier om hen te bereiken!

8

US.

Door onze doelgroep op een persuasieve manier te benaderen bereiken we het beste ons gewenste effect op onze doelgroep. Wij willen namelijk dat de meiden tot een bepaalde actie overgaan, dat ze de site gaan bezoeken en daarop een account aanmaken. Doordat we met een actiecode werken, die zij pas in kunnen vullen als zij een account en een avatar hebben aangemaakt ‘dwingen’ wij onze doelgroep tot een bepaalde actie. Op die manier zijn ze ‘binnen’ en kunnen zij aan verschillende actie deelnemen.

Met behulp van een korte promotiecampagne van onze site willen we in korte tijd onze doelgroep bereiken. Via de actiecode en reclame op sites bereiken we hen snel. Omdat meiden vaak veel kletsen met leeftijdsgenootjes of contact hebben via het internet zal het bericht dat er een nieuwe leuke site is snel verspreidt worden. Een lange campagne is daarom niet nodig. Omdat we met een actiecode in het magazine alleen de meiden bereiken die een abonnement hebben of in ieder geval het magazine kennen, maken we daarnaast ook gebruik van het internet als communicatiemiddel. Op sites waar de meiden veel te vinden zijn, zoals Hyves, plaatsen we een reclame-banner om de meiden over het bestaan van de nieuwe site te vertellen. Deze twee communicatiemiddelen worden naast elkaar gebruikt om zoveel mogelijk meiden binnen onze doelgroep te bereiken.

De uitgever van het Meiden Magazine gaf ons de opdracht een bijpassende site bij het magazine te ontwerpen en in elkaar te zetten. Omdat onze doelgroep zelf niet met de vraag naar een site kwam zullen we naast Desire en Action, eerst Attention en Interest van de meiden moeten krijgen. Dus de gehele AIDA-formule.


STRATEGIE

• Stap 1: Attention. Allereerst moeten we de

meiden duidelijk maken dat er een nieuwe site in de lucht is. Dit doen wij door middel van een actiecode. Ook plaatsen we een reclame op sites die onze doelgroep veel bezoekt, met daarin het bericht dat er een nieuwe site is speciaal voor meiden.

• Stap 2: Interest. Door de actiecode en de rec-

lames raken de meiden geïnteresseerd in de site. Een site namelijk speciaal voor meiden en daarbij kunnen ze verschillende prijzen winnen. De vrolijke uitstraling van de site zal de meiden ook aanspreken en hen enthousiast maken.

• Stap 3: Desire. Doordat de meiden prijzen

kunnen winnen en aan verschillende acties kunnen meedoen waarmee zij invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van het magazine willen de meiden een account. Want alleen met een account kunnen zij meedingen naar de prijzen. Daarnaast is het maken aan avatar ook erg populair, hiermee spreken wij de meiden ook aan. Met hun avatar kunnen zij points verdienen die zij kunnen besteden. Ook zijn er verschillende prijzen voor de meiden met de meeste points of voor degenen met de meeste vrienden.

• Stap 4: Action. Uiteindelijk willen we dat de

meiden een account aanmaken en hun eigen avatar ontwerpen. Doordat ze merken dat er veel verschillende prijzen te winnen zijn, vooral wanneer ze fanatiek gaan meedoen en meedenken zullen de meiden al snel actief op de site worden. Een actie die voor ons van groot belang is. Zijn ze helemaal enthousiast dan willen we ook graag dat ze naast de vaste bezoeken aan de site, abonnee worden van het Meiden Magazine.

US.

9


COMMUNICATIEMIDDELEN Door middel van twee communicatiemiddelen willen wij onze doelgroep bereiken. Wij gebruiken twee verschillende manieren om onze doelgroep zo goed en compleet mogelijke te bereiken. Binnen de doelgroep maken we onderscheidt tussen meiden die een abonnement hebben op Meiden Magazine en meiden die dat niet hebben (abonnee en niet-abonnees). Om toch deze ‘twee’ meiden te bereiken maken we gebruik van massamediale middelen en een derde, nieuwe optie (zoals dat in het boek: werkboek communicatieplanning vermeld staat).

• Massamediale middelen: internet, dit middel

gebruiken we zodat we een groot deel van de meiden bereiken. Op sites waar de meiden van 9 tot 14 (met interesse in mode, beauty en lifstyle) plaatsen we reclames met daarop het nieuws dat een nieuwe site speciaal voor meiden is ontworpen. Internet is de beste manier om onze doelgroep te bereiken, omdat zij veel online zijn. Daarnaast zetten we een actiecode in het magazine zelf. Meiden die een abonnement op het magazine hebben of het regelmatig lezen hebben we hiermee bereikt.

• De derde, nieuwere optie: dit middel bestaat

uit activiteiten en middelen die buiten de standaard-kanalen en wegen vallen. Voorbeelden hiervan zij: acties, stunts, gadgets et cetera. Wij gebruiken een actie om onze doelgroep te bereiken. Ze krijgen bij het magazine een actiecode, deze moeten ze op de site invullen. Met deze actie willen wij de meiden naar de site krijgen. We hopen dat deze actie leidt tot een lawine- of sneeuwbaleffect. Omdat veel meiden met elkaar kletsen en veel online-contacten hebben, zal het nieuws dat er een nieuwe meidensite online is snel rond zijn.

10

US.


MASSACOMMUNICATIE • • • • • • • • • •

Eenrichtingsverkeer Zender heeft weinig indruk van effect Bereikt velen tegelijk Moeilijk aan te passen aan individuele ontvanger Goedkoop per bereikte persoon Kan worden uitgeschakeld Sterke selectie door ontvanger Boodschap kan ik korte tijd iedereen bereiken Naar ieder wordt gelijkluidende boodschap verzonden Informatie van deskundigen of leiders

Waarom we kiezen voor massamediale middelen:

• Wij willen de doelgroep laten weten dat er

een nieuwe meidensite is, daarnaast willen dat ze onze site gaan bezoeken en actief lid worden en tot slot willen we dat meiden een abonnement nemen op Meiden Magazine. Door een massamediaal middel als het internet te gebruiken kunnen we onze boodschap (er is een nieuwe site) snel overbrengen, waardoor we onze doelen snel zullen bereiken. • Onze doelgroep is jong, meiden van 9 tot 14 jaar. Op deze leeftijd zijn zij tegenwoordig al erg bezig met het medium internet. Ze hebben vaak Hyves, MSN, doen spellen of zoeken informatie op het internet. Op scholen is er ook steeds meer aandacht voor. Internet is tegenwoordig onderdeel van ons leven, ook voor de meiden die wij aan willen spreken. Internet is dus een uitstekend middel om hen te bereiken. We willen niet een aantal meiden van onze doelgroep informeren en overtuigen onze site te komen bezoeken (interpersoonlijke middelen), maar ‘alle’ meiden binnen onze doelgroep. We bereiken via het internet een groot deel van onze doelgroep.

• Onze boodschap is: er is een nieuwe site van

Meiden Magazine, kom dat zien en wordt lid van de community. Als we adverteren op andere sites, zien de meiden het als ze al op internet zitten. Dan kunnen ze direct doorklikken naar Meiden Magazine. Internet maakt het dus snel en makkelijk. • We maar 50.000 euro te besteden hebben en dit een goedkope manier is om een grotere groep te bereiken. We hoeven niet alle meiden binnen de doelgroep apart aan de spreken, maar bereiken via het internet veel meer meiden. We plaatsen één keer een bericht op het internet en we bereiken direct een groter publiek. Voordeel: maar één keer de kosten. • Daarnaast hebben we niet veel tijd. Binnen een aantal weken moet er een product op tafel komen en moeten we zorgen dat ons doel gereikt is. Om zo veel mogelijk meiden binnen onze doelgroep op een zo snel mogelijke manier te bereiken, is internet een uitstekend middel. • US een bedrijf is met jonge werknemers, waarvan de meerderheid vrouw is. We kunnen ons daardoor goed indenken waar meiden van houden en hoe we hen het beste kunnen benaderen. Net als onze doelgroep zijn we opgegroeid met het medium Internet, waardoor we weten dat informatie snel en goed toegankelijk moet zijn.

Naast het internet (reclame) gebruiken we ook het magazine zelf (we plaatsen de actiecode op de cover) om onze site onder de aandacht te brengen. We gebruiken dus een mix van nieuwe en oude media.

US.

11


MASSACOMMUNICATIE We gaan adverteren op Hyves. Daarop kan het doelgroepgericht, wat een groot voordeel is omdat we niet willen adverteren bij jongens, dat zijn verspilde advertenties. Per 1000 banners kost het rond de zes euro. We kunnen de leeftijd kiezen en het geslacht. De woonplaats en interesses kiezen we niet, we willen alle meiden tussen de 9 en 14 jaar bereiken. Hyves is een van de meest bezochte sites: met ruim 7 miljoen unieke bezoekers per maand (STIR mei 2008). Ook willen we adverteren op Google AdWords. Als daarop een banner wordt gezet wordt sites die gelinkt worden door middel van trefwoorden. Die trefwoorden voeren wij zelf in, trefwoorden die te maken hebben met onze doelgroep. Zoals meiden magazine, make-up, celebs, enz..

BEGROTING & ACTIVITEITEN Drukkosten actieflyers Prijzen Lipgloss Banners Hyves Banners AdWords Overig

€5000€2000,€4000,€15.000,€20.000,€4000,-

Verantwoording prijzengeld: 10 x 169.95 = 1699.50 (nintendo DSi) 10 x 29.99= 299.90 (spel) 1699.50 + 299.90 = 1999.40

De prijzen van de nintendo DSi kunnen misschien gesponsord worden tegen reclame op de website. Volgens Meiden magazine zelf is de huidige oplage rond de 90.000 exemplaren.

Eerst moet de website afgemaakt worden. Ondertussen moeten de flyers met actiecodes gedrukt worden, zodat die samen met de lipgloss bij het magazine kunnen worden gevoegd voordat die gedistribueerd worden. De banners moeten gelijktijdig met de verspreiding van het magazine en het online komen van de website online komen.

12

US.


BRONNEN

• http://www.studiekring.nl/kennisbank/ school-leren/jongeren/768-tieners

• http://mijnkindonline.web-log.nl/mijnkindonline/

• http://www.mijnkindonline.nl/1555/watgoede-kindersite.htm

• http://www.tina.nl/

• http://www.meidenmagazine.nl/index.html • http://www.girlz-online.nl/ • http://www.hitkrant.nl/

• http://www.goudenapenstaart.nl/criteriagoede-sites

• http://www.idrukker.nl/ • http://www.bol.com.nl/

• Boek: Werkboek Communicatie

US.

13


CONCEPT

Wij hebben het idee om voor Meiden Magazine alle meiden een profiel aan te laten maken. Ze kunnen vrienden worden met andere meiden en contact houden met (nieuwe) vriendinnen. Over de hele site zijn points te winnen, bij het meedoen aan acties, het bestellen van iets uit de shop, het spelen van een spelletje, het stemmen op een favoriet, het winnen van wedstrijden of stemmingen. Ook krijgen ze met bijvoorbeeld hun verjaardag een aantal points. Points zijn te besteden in het speciale gedeelte van de webshop. De meiden worden dus beloond om actief mee te doen op de site. PLUS PROFIEL De tien meiden met de meeste points winnen iedere week een plus profiel. Daarop kun je het profiel uitgebreider veranderen dan normaal. Meer achtergronden, kleuren en de mogelijkheid filmpjes toe te voegen. Het plus profiel kan niet twee keer gewonnen worden. Een van die actiefste leden maakt kans op de gastredactie voor Meiden Magazine samen met een vriendin, een keer in de 2 maanden.

INTERVIEWEN Iedere maand komen op de site drie beschikbare sterren. In week een kunnen de meiden stemmen op met wie het interview gehouden moet worden. In week twee de meiden vragen insturen. In week drie komen de beste vragen op de site en dan moeten de meiden stemmen, wat ze de beste vragen vinden. De winnaars die de beste vraag hebben verzonnen ontmoeten de ster in het echt, dat komt week vier online te staan. Het interview komt in het magazine. En een filmpje van het interview op de site, een soort ‘making of’. De top 25 met beste vragen ontvangen 10 points.

14

US.

WEBWINKEL Wij willen de webwinkel uitbreiden. Maar het kan niet te uitgebreid worden omdat meiden rond deze leeftijd, 9 tot 14 jaar, nog niet veel te besteden hebben. Ze moeten het veel hebben van het zakgeld van de ouders of verzorgers. Die ouders of verzorgers moeten ook toestemming geven om iets via internet te bestellen. Daarom worden er geen dure dingen in de webshop aangeboden. Enkel kleine dingetjes zoals lipgloss en schoolspullen. In het gedeelte voor de ponts kunnen de meiden features voor hun profiel ‘kopen’ met de points. Bijvoorbeeld andere kapsels voor de avatar of accessoires. Er kan via iDeal worden betaald, hoe en wat betaald moet worden staat uitgelegd. Bij het bestellen van artikelen ontvangen de meiden ook 10 points, een extra stimulatie of beloning om iets te bestellen. HELLUP In deze rubriek kunnen de meiden al hune vragen, problemen, kwesties insturen waar ze hulp bij nodig hebben. De beste komen in het blad en op de site worden meerderen behandelt. Degene die in het blad komen ontvangen 10 points.

SPELLEN Er komen simpele spelletjes op de site. Zoals bediening, tetris, kamertje verhuren, bubble game, blokken en natuurlijk het aankleden en opmaken van de avatar. Voor ieder gespeeld spel ontvangen ze 5 points. Hier is geld mee te verdienen; als de spellen bijvoorbeeld gesponsord worden door Zylom. Of er komt een ruime reclame banner naast.


CONCEPT

TESTPANEL De meiden kunnen zich iedere maand aanmelden voor het testpanel. Er wordt eerlijk geloot wie mee mag doen. De meiden die meedoen krijgen een product thuisgestuurd om te testen. Aan het einde van de maand komen ze vertellen wat ze ervan vinden, of ze vullen een vraaglijst via de mail in. Filmpjes van het testen komen op de site, een samengevat verslag in het magazine. De meiden die iets getest hebben ontvangen 15 points. STEM De meiden kunnen stemmen op welke posters en agenda plaatjes iedere maand in het magazine moeten komen. Ook op een aantal onderwerpen van testjes of quizzen die in het magazine komen. Zo bepalen zij de inhoud van het magazine.

STAR 4 ONE DAY De meiden sturen een foto van zichzelf, waarop ze op een bepaalde celeb lijken. Deze foto’s komen op de site te staan en andere meiden stemmen op degene die het beste lijkt. Die wint een make-over en fotoshoot. De top 25 ontvangt 15 points. FORUM Er komt een forum. Deze meiden willen met elkaar communiceren. Een forum is geschikt, alles is overzichtelijk gerangschikt. Er moeten wel moderatoren komen, om toezicht te houden. Er kunnen natuurlijk mensen een profiel aanmaken die geen goede bedoelingen hebben. Die moeten door de moderatoren opgespoord worden. Naast deze items komen iedere dag de nieuwste updates over nieuwe muziek, boeken, films. Alles over celebs, beauty en lifestyle. Op alle artikelen kan gereageerd worden, als de meiden een profiel hebben gemaakt.

US.

15


16

US.

Communicatieplan Meiden Magazine (jan. 2010)  
Communicatieplan Meiden Magazine (jan. 2010)  

Gemaakt in course Remediate tijdens propedeuse jaar (jan. 2010). Vertaling Meiden Magazine naar website concept. Communicatieplan om doelgr...

Advertisement