Page 1

Amsterdam.nl

Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam ■ jaargang 10 ■ februari 2009 ■ www.amsterdam.nl

2

Stadspas bestaat 20 jaar! p.15 4 Herdenk de Februaristaking 12 Nieuw klimaat in Amsterdam 20 Groene enveloppen


Amsterdam m werktt aan n de e weg Op deze pagina vindt u informatie over werken aan de weg. Dit is geen totaaloverzicht maar een selectie van werkzaamheden op belangrijke doorgaande wegen. Meer informatie vindt u op www.bereikbaar.amsterdam.nl. Kijk voor informatie over omleidingen van het openbaar vervoer op www.gvb.nl.

HET IJ

HET IJ

DE

VIJZE

AAT

AAT

N VA

ES

DE

LA

AN

TR. RIJNS . . K A A R T: W W W. R O U T E C R A F T. C O M . . . . . . . .

N

Amsterdamsebrug (Zuiderzeeweg)

Middenweg

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer voert groot onderhoud tussen de Hugo de Vrieslaan en de Hogeweg. Doorgaand autoverkeer richting het centrum rijdt langs de Hugo de Vrieslaan, Nobelweg en de Kamerlingh Onneslaan. Fietsers worden ter plekke omgeleid, trams en voetgangers kunnen langs het werk. Deze fase duurt tot eind januari, daarna verschuift het werk.

3

Rijnstraat

De Rijnstraat wordt vernieuwd tussen de Amstelkade en de Vrijheidslaan. Er wordt

MIDDENMEER

EG W EN

H

O UG

I VR

D ID M

TEL AMS

AT STRA WOU

EIDSVRIJH LAAN

Rijkswaterstaat werkt aan de Amsterdamsebrug. De brug is in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer. Busverkeer blijft mogelijk. Autoverkeer uit AmsterdamOost richting IJburg rijdt via de Zeeburgerdijk, de Panamalaan, de Piet Heintunnel en vice versa.

A10

STR AUT

IJK TELD

AAN

UURB

CEINT

BEATRIXPARK

2

AN

WIB

AMS

HOBBEMAKADE

.

STR

RLE

AT TRA SES RES

STR

AT

S AEU

TRA

LIN

ERS

LSTR

N

OOSTERPARK RS KA D E

STADIONWEG

1

IJB UR GL A

ZEEBURGERDIJK

AAT MOLUKKENSTR

E SP

DE NL AA

E UD

E BA

D

AI EL

MI D

WE

SE

ST AD H O

N VA

ND

HEIN KA

ROKIN

R.

.

VO

ARK ELP

E

.

STR IJK RD

PL AN T.

AAT

DE

TR IXS RN MA

BIL

M OO

KAD

ZUIDER ZEEWEG

NA

PIET

ST

ID

LE

ERT

OV

ATR A

K KAD

E

AN GALENSTR. JAN V

T AA STR KER KIN

EN DR I

SSA U

KAD

E

P. H

SUM

gewerkt op de weghelft richting het centrum. Doorgaand autoverkeer richting het centrum rijdt via de Vrijheidslaan en de Amsteldijk of via de Churchilllaan en de Ferdinand Bolstraat. Fietsers rijden door de Vechtstraat. Voetgangers kunnen langs het werk. Eind mei is de Rijnstraat klaar.

4

Stadhouderskade

De Stadhouderskade wordt opnieuw ingericht tussen de Ferdinand Bolstraat en de Amsteldijk. Doorgaand autoverkeer rijdt in beide richtingen via de Hobbemakade, de Ceintuurbaan, Amsteldijk en de Mauritskade of via de Weteringschans. Fietsers rijden via de omliggende straten. De Albert Cuyp blijft bereikbaar. Eind april is het werk afgerond.

5

President Allendelaan en Meer en Vaart. Autoverkeer vanaf de Slotermeerlaan richting Osdorp rijdt via de Burgemeester RoĂŤllstraat, de Dr. H. Colijnstraaat, de Savornin Lohmanstraat en de Troelstralaan.

6

De Clercqstraat / Bilderdijkstraat

Stadsdeel Oud-West werkt aan de kruising van de De Clercqstraat met de Bilderdijkstraat. Autoverkeer op de Bilderdijkstraat rijdt in beide richtingen via de 2e Hugo de Grootstraat, de Nassaukade en de Kinkerstraat. Fietsers volgen de gele borden. In mei is de opknapbeurt van de De Clercqstraat afgerond.

President Allendelaan (niet op kaart)

Stadsdeel Osdorp vernieuwt de President Allendelaan en legt een kruising aan op de

Meer informatie? Kijk iedere dag naar HET VERKEER op AT5. Neem gratis een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief per e-mail. U kunt zich aanmelden via: www.bereikbaar.amsterdam.nl

Bezoek ook www.bereikbaar.amsterdam.nl voor actuele verkeersinformatie. Via deze website vindt u een overzicht van werkzaamheden op de hoofdroutes, omleidingen, een Amsterdamse routeplanner en informatie over het openbaar vervoer en parkeren in de stad.


amsterdam.nl • februari 2009 • 3

Herdenk de februaristaking p.4

Edwin van Eis

Tienduizenden Amsterdammers legden op dinsdag 25 februari 1941 het werk neer uit protest tegen de toenemende jacht van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers op de Joodse medeburgers. Kom op 25 februari 2009 naar De Dokwerker voor de jaarlijkse herdenking.

Amsterdam Green Capital p.12

Janus van den Eijnden

We werken aan een stad die bereikbaarder, schoner, gezonder en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen is. Vanaf deze editie elke maand een selectie uit de vele initiatieven en resultaten in Amsterdam. Deze keer: wordt Amsterdam de Green Capital of Europe? En wat doet Strawberry Earth?

Feest voor Stadspas p.15 Uit naam van burgemeester Cohen ontvangen 160.000 Amsterdammers hun Stadspas 2009. Stadspas bestaat dit jaar 20 jaar. Reden voor feest! Het hele jaar door zijn er speciale acties voor pashouders. De bioscooptheaters bieden u een gratis drankje aan.

8 Bent u voorbereid? ■ 9 Gratis OV voor 65+ ■ 10 Amsterdam.nl/TV ■ 11 Wie Wat Waar ■ 14 Forum Amsterdam ■ 19 Omzeil je parkeerprobleem ■ 20 Groene enveloppen ■ 25 Wat is er te doen in de stad? ■ 26 Nieuws over de Wmo ■ 28 Geldtips van DWI ■ 31 Wat is er te doen voor jongeren met een XXXS-kaart?

Colofon Jaargang 10, nummer 2, februari 2009 • Amsterdam.nl is een uitgave van de directie Communicatie, afdeling Media en Concerncommunicatie • Amstel 1 • Postbus 202 • 1000 AE Amsterdam. • E-mail: magazine@amsterdam.nl. • Internet: www.amsterdam.nl • Telefoon: 14 020 • Hoofdredactie: Mark Plekker • Redactie: Edwin van Eis • Aan dit nummer werkten mee: Willemijn van der Kolk, Erna van der Veen (Movement), Martine van der Horn. • Vormgeving: Wonderworks, Haarlem • Druk: Dijkman Offset (Diemen) • Productie: Movement (Amsterdam) • Verspreiding: TNT Post • In nieuwsmagazine Amsterdam.nl staan voorlichtingsartikelen en publiekscampagnes van gemeente Amsterdam. Daarnaast kunnen in het magazine advertenties opgenomen zijn van niet aan de gemeente gelieerde partijen. Aan de inhoud van het magazine kunnen geen rechten worden ontleend • Coverfoto: Daan Oude Moleman. • Amsterdam.nl 3 van maart wordt van 24 t/m 27 februari huis-aan-huis verspreid door TNT. • Klachten over de bezorging? Bel Antwoord op tel. 14 020 Advertentieverkoop: Adformix BV • Tel. 0888 777 888 • Peter Hazenberg en Hanneke Toorenent • amsterdam@adformix.com • www.adformix.com

Vragen over Stadspas(aanbiedingen)? Bel ma t/m vr 10.00-12.00 uur: tel. 020 552 3810, www.stadspas.nl


4 • amsterdam.nl • februari 2009

Herdenk de Februaristaking 1941

Edwin de Vries

Mede door het meedogenloze optreden van de Duitse bezetters kon de Februaristaking niet voorkomen dat een

Hanneke Meijers

zeer groot deel van de Joodse gemeenschap uiteindelijk werd vermoord in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor of door ontberingen omkwam in andere concentratiekampen. Dat neemt niet weg dat de Februaristaking 1941 voortleeft als een uiterst moedige verzetsdaad en als een in de hele wereld unieke uiting van solidariteit met de Joodse bevolking.

Comite Herdenking Februaristaking 1941 Joke Koningh (voorzitter), Harrie-Jan Metselaars (secretaris), Harry Homma (penningmeester), leden: Zeeger Ernsting, Fieke Flier, Jopie Knotnerus-PLoeger, Roelof van der Kooi, Hans Mooren. www.februaristaking.nl

De Februaristaking staat symbool voor strijd tegen rassenwaan, voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. In die zin herdenken wij jaarlijks de stakers van toen en de Joodse slachtoffers van de nazistische rassenwaan. Tegelijk maken wij duidelijk dat de waarden waar de staking voor stond van groot belang blijven. Wij nemen stelling tegen tendensen om mensen te beoordelen en te waarderen op basis van hun afkomst, seksuele geaardheid of religie. Wij staan voor

Agnes Jongerius

vrijheid van meningsuiting en het in alle openheid bespreken van problemen, maar achten respectvol en beschaafd met elkaar omgaan daarbij noodzakelijk. We willen ook niet dat groepen mensen tegen elkaar worden opgezet of worden buitengesloten. In die zin roepen wij op deel te nemen aan de herdenking van de Februaristaking, die op woensdag 25 februari 2009 bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam wordt gehouden. De herdenking begint om 16.45 uur met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden. Comité Herdenking Februaristaking 1941 Gemeentebestuur van Amsterdam

Bloemen en kransen

Sprekers

U kunt op 25 februari vanaf 12.00 uur bloemen en kransen afgeven in de Mozes en Aäronkerk. Hier is tevens een fototentoonstelling van de razzia's, die de aanleiding vormden tot de Februaristaking. De Mozes en Aäronkerk staat aan het Waterlooplein 205, tel. 020 622 1305.

Bij de herdenking van de Februaristaking zal Agnes Jongerius een toespraak houden. Zij is voorzitter van de FNV, een belangrijke ondersteuner van de herdenking. Edwin de Vries leest tijdens de herdenking gedichten voor. Hij is schrijver, regisseur en acteur.

FNV

Tienduizenden Amsterdammers legden op dinsdag 25 februari 1941 het werk neer uit protest tegen de toenemende jacht van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers op de Joodse medeburgers. Nog diezelfde dag en de dag daarop breidde de staking zich uit naar Hilversum, de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht en Weesp. In Amsterdam en Hilversum kwam het tot betogingen. De Duitse bezetters antwoordden met keiharde represailles op dit massale protest.

De Bezige Bij

Trams bleven staan. Andere gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectieateliers, metaalbedrijven en andere ondernemingen kwamen stil te liggen. Winkels sloten de deuren.


amsterdam.nl • februari 2009 • 5

Als de klokken luiden…

Sonja van der Ent

Richard Mouw

De klokken van de Zuiderkerk roepen elk jaar de Amsterdammers op om naar de herdenking van de Februaristaking te komen. Klokkenluider Sonja van der Ent: “Het is een van de allermooiste luidingen.” ‘Behoedt de Vrijheid boven al, O Amsterdam, opdat Zij U behouden zal’: zo luidt het opschrift op een van de vier klokken in de Zuidertoren, de Vrijheid. Op 25 februari luidt Sonja van der Ent de klokken van 16.30 tot 16.45 uur. Als eerste de Vrijheid en dan de twee Hemonyklokken (gemaakt door de 17e eeuwse klokkengieter François Hemony). Om 17.00 uur klinkt ten slotte de Salvator, de oudste klok van Amsterdam, met een gewicht van maar liefst 3200 kilo. Sonja is al dertig jaar vrijwillig klokkenluider van de Zuiderkerk. “Ik luid op feestdagen en bij speciale gebeurtenis-

sen zoals de Dag van de Rechten van de Mens en Wereld Aids Dag, maar ook bij huwelijken en begrafenissen.” De herdenking van de Februaristaking vindt ze een bijzondere luiding. “Mijn vader heeft in de oorlog in het verzet gezeten. De oorlogsherdenkingen waren bij ons thuis heel belangrijk. De eerste keer dat ik op 25 februari de klokken luidde, was samen met mijn vader. Dat vond ik heel speciaal.” Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u met Sonja van der Ent mee om de klokken te luiden. U moet wel vooraf een afspraak maken, tel. 020 625 3224.

Protesteer! Actieposters in Verzetsmuseum In de periode tussen 1965 en 1985 bloeit ‘Nederland Aktieland’. Actievoerend Nederland was vóór vrede en vrouwen, tégen fascisme en kernenergie. Het Verzetsmuseum toont een overzicht van naoorlogse protestposters.

Massademonstraties op het Museumplein, blokkades bij Dodewaard en

barricades in de Van Baerlestraat: de naoorlogse decennia kennen vanaf de jaren ’60 een groot aantal acties over uiteenlopende kwesties. Het Verzetsmuseum biedt een overzicht aan de hand van de thema’s Oorlog en Vrede, Emancipatie, Antiracisme en Antifascisme, Kraken en Wonen, Milieu en Dieren, Internationale solidariteit en de Tweede Wereldoorlog. Behalve de affiches zijn er ook filmpjes en kleding te zien. Bovendien kunnen bezoekers ter plekke hun eigen protestposter maken die in de tentoonstellingsruimte wordt geprojecteerd.

De permanente tentoonstelling van het museum gaat over het verzet in Nederland in de context van het dagelijks leven in de periode 1940-1945. Een decor van nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto's roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Ook het verhaal van de Februaristaking wordt in woord en beeld verteld. Een van de topstukken is de typemachine van de Amsterdamse huisvrouw Coba Veltman waarop de oproep tot de staking is getypt.

Meer informatie: www.verzetsmuseum.org

xxx

“De expositie is een buitenbeentje in het museum”, zegt directeur Liesbeth van der Horst. “Je kunt de naoorlogse protestacties niet op één lijn stellen met een protestactie als de Februaristaking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar er is wel een relatie. Bij alle protestacties spelen dezelfde vragen: wanneer laat je je stem horen? Hoe ver ga je daarin? Wat durf je? Bovendien wordt op veel affiches gerefereerd aan de oorlog. Dat blijft toch het ijkpunt.”


6 • amsterdam.nl • februari 2009

Herdenken blijft belangrijk

Edwin van Eis

Hoe kijken kinderen en jongeren aan tegen herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog? Wij vroegen het drie leerlingen van het Amsterdams Lyceum.

Pelle Vlaar (12 jaar, brugklas) “De opa van mijn vader was Martin Vlaar. Hij is een van de mensen die de Februaristaking hebben georganiseerd. Hij is opgepakt en heeft in een kamp gezeten. Ik vind hem een held. Veel mensen legden zich erbij neer dat de Joden werden weggehaald, maar hij niet. Ik weet niet of ik zo dapper zou zijn.”

Selina Oldenboom (17 jaar, 4 vwo) “De zus van mijn oma zat in het verzet. Zij is opgepakt en nooit meer teruggekomen. Mijn grootouders hebben me geleerd geen vooroordelen te hebben over mensen die anders zijn, zoals Marokkanen. De Februaristaking moeten we blijven herdenken, uit respect voor de mensen die dat hebben gedaan.”

Marcelle Bartels (13 jaar, 2 gymnasium) “Vorig jaar heb ik samen met Brahim bij de herdenking een krans gelegd namens de school. Ik vond het heel bijzonder. Er waren bekende politici zoals Femke Halsema. Het is belangrijk de staking te herdenken. Als het ooit weer oorlog wordt, kunnen we daar een voorbeeld aan nemen.”

Ruud Sondervan, docent Frans en Geschiedenis: “Herdenken is op onze school belangrijk. In de oorlog moesten de Joodse leerlingen onze school verlaten. De toenmalige rector protesteerde hiertegen en werd gevangengezet. Er zijn 95 van onze leerlingen omgekomen. Ieder jaar worden nog steeds hun namen voorgelezen in de aula. In de lessen ga ik met de kinderen in gesprek over de

Tweede Wereldoorlog: hoe kon dit gebeuren? Zijn er parallellen met deze tijd? Ook aan de Februaristaking besteden we aandacht. 25 februari valt vaak in de voorjaarsvakantie, maar ik roep de leerlingen ieder jaar op om te komen. Namens de school leggen we dan een krans.”

Wat zou jij doen…? Zou jij een onderduiker in huis nemen? Blijf je bevriend met de zoon van een NSB-er? Wat doe je als de Duitsers je oproepen om voor hen te gaan werken? Bezoekers aan De Bunker krijgen levensechte dilemma’s voorgeschoteld. Met beeld, geluid en tekst worden de situaties invoelbaar gemaakt. Daarnaast

kunnen bezoekers in De Bunker waargebeurde verhalen zien, horen en lezen over Amsterdammers in de Tweede Wereldoorlog. Ook de Februaristaking komt aan bod. Aan de tentoonstelling is een gratis lesprogramma verbonden voor groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het vmbo.

De Bunker

Op 25 februari om 11 uur is de officiële opening van De Bunker op het plein voor de Stopera. De Bunker is een reizende multimediale tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. De Bunker is vanaf 25 februari tot en met 8 april dagelijks gratis toegankelijk. Op werkdagen van 9.00-12.30 uur uitsluitend voor scholen (wel eerst aanmelden). Meer informatie: www.tweedewereldoorlog.nl.


amsterdam.nl • februari 2009 • 7

“Zal de mensheid het ooit leren?” Bijna 3,5 jaar was Salomon Lopes Cardozo (71) toen hij zijn vader uitzwaaide, die naar z’n werk ging. Nog diezelfde dag, zaterdag 22 februari 1941, behoorde vader Salomon Walvis (hij was niet getrouwd met moeder Elisabeth Lopes Cardozo) met zijn jongere broer Michel tot de 427 jonge Joodse mannen die door de Duitse bezetters bij een razzia werden opgepakt en als gijzelaars naar Buchenwald en Mauthausen afgevoerd. Salomon Walvis kwam al op 5 september in Mauthausen om het leven. Zijn broer Michel werd op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord. De mensenjacht in de Jodenbuurt wekte grote afschuw en werd de directe aanleiding voor de Februaristaking. Het uitzwaaien is een van de schaarse herinneringen die Salomon aan zijn vader heeft. Een hele tijd is hij dan ook op zoek geweest naar zijn wortels. Hij kwam erachter dat vrijwel de hele familie Walvis en een deel van de familie Lopes Cardozo door de nazi’s is vermoord in Sobibor en Auschwitz. Via internet kwam Salomon in contact met een neef van zijn vader, Salomon Polak. Die had Auschwitz overleefd. “Veel mensen raadden me aan met die zoektocht te stoppen. Je gaat er aan onderdoor, zeiden ze. Maar ik ben ontzettend dankbaar dat ik Sally nog een aantal jaren heb gekend. Toen hij overleed, had ik het gevoel dat ik met hem m’n hele familie begroef. Dat heeft een stuk rust gegeven.’’ Als Salomon Lopes Cardozo ziet wat er in de wereld gebeurt, schrikt hij steeds weer. “Kijk wat er in Congo gebeurt. Zie hoe de extremisten onder Israëli’s en Palestijnen een fatsoenlijke oplossing in de weg staan, hoe racisten in Amerika reageren op de zege van Barack Obama. Hoe de Marokkanen in Nederland op één hoop worden gegooid. Er zijn best veel incidenten met jonge Marokkanen, maar daar mag je niet de hele gemeenschap voor

Wim Salis

De vader van Salomon Lopes Cardozo was een van de Joodse mannen die op 22 februari 1941 bij een razzia werden opgepakt en weggevoerd. “Zolang het kan moet je de herdenking in stand houden.”

veroordelen. En elke keer staat er wel weer een krankzinnige op waar mensen achteraan lopen. Verborgen racisten die langs de randen van de wet gaan. Zal de mensheid het ooit leren?’’, vraagt Salomon zich af. Maar tegelijk vindt hij dat je moet blijven proberen een ander geluid te laten horen. Hij

neemt regelmatig deel aan de herdenking van de Februaristaking en ondersteunt ook jaarlijks de oproep. “Zolang het kan moet je de herdenking in stand houden. Alle mensen van goede wil en fatsoen moeten zich manifesteren. Anders wordt het echt uitzichtloos.’’


8 • amsterdam.nl • februari 2009

www.amsterdam.nl


amsterdam.nl • februari 2009 • 9

Gratis OV voor 65+ Wordt u binnenkort 65? Gefeliciteerd! Van de gemeente krijgt u alvast een cadeautje: gratis OV van 1 maart tot 1 juni 2009. De actie geldt ook voor iedereen die al eerder 65 werd.

Het college van B&W is op 25 november akkoord gegaan met de actie Gratis OV voor ouderen. De actie loopt van 1 maart tot 1 juni 2009 en wordt uitgevoerd in samenwerking met het GVB. Alle bewoners van Amsterdam die in deze periode 65 jaar of ouder zijn of 65

worden, kunnen meedoen en drie maanden gratis reizen met een OVchipkaart. Het gaat in totaal om 84.000 Amsterdammers.

werkdagen na 9.00 uur en in het weekend de hele dag is de kaart geldig voor alle bussen, trams en metro's van het GVB, behalve de nachtbus.

Vaker weg - zonder auto Het doel van het gratis OV is meer ouderen gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. De gratis bus, tram of metro kan ervoor zorgen dat mensen vaker de deur uitgaan, familie en vrienden bezoeken of vaker deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Hiermee kan sociale afzondering worden verkleind of voorkomen, wat een van de uitgangspunten is van het plan. Ook kan een toename van OV-gebruik zorgen voor minder auto’s op straat en dus schonere lucht in de stad.

In de metro’s trams en bussen van het GVB kunt u nu nog reizen met een strippenkaart. Ook is het mogelijk is om met een OV-chipkaart te reizen, die in de toekomst de strippenkaart volledig moet vervangen. Bijkomend voordeel van de actie is dat men kan vast wennen aan het gebruik van de kaart.

OV-chipkaart Alle deelnemers van de actie krijgen een OV-chipkaart waarmee in de actieperiode gratis kan worden gereisd. Op

De persoonsgebonden OV-chipkaart is drie aaneensluitende maanden geldig in de periode 1 maart tot 1 juni 2009. Na deze periode, kan men de persoonsgebonden OV-chipkaart gebruiken tegen het gebruikelijke tarief.

Foto’s Edwin van Eis

Hoe werkt het? In december heeft iedere Amsterdammer die 65 jaar of ouder is, dan wel deze leeftijd in de proefperiode bereikt, een aanvraagformulier thuisgestuurd gekregen. Met het formulier kan een persoonsgebonden OV-chipkaart worden aangevraagd. Wie het ingevulde formulier terugstuurt ontvangt de OV-chipkaart thuis.


Amsterdam.nl/tv In opdracht van de gemeente maakt AT5 wekelijks een nieuwe aflevering van het programma Amsterdam.nl/tv. Achtergrondreportages, nieuws, de agenda: Amsterdam.nl/tv houdt u op de hoogte van alle gemeentelijke ontwikkelingen.

Via dit magazine, de website ĂŠn de tv kunt u het gemeentelijke nieuws volgen. Uitzendtijden dinsdag:

19.01 eerste uitzending van nieuwe aflevering

woensdag:

21.00

donderdag:

21.12

vrijdag:

geen uitzending

zaterdag:

17.40

zondag:

17.40 en 23.42

maandag:

21.12


amsterdam.nl • februari 2009 • 11

wie wat waar Stadsdelen Amsterdam-Noord Buikslotermeerplein 2000 tel. 14 020 www.noord.amsterdam.nl

Bos en Lommer Bos en Lommerplein 250 tel. 14 020 www.bosenlommer.amsterdam.nl

Centrum Amstel 1, tel. 14 020 www.centrum.amsterdam.nl

De Baarsjes Baarsjesweg 224 tel. 14 020 www.baarsjes.amsterdam.nl

Geuzenveld-Slotermeer Plein ’40-’45 nr. 1 tel. 14 020 www.geuzenveld.amsterdam.nl

Oost-Watergraafsmeer Linnaeusstraat 89 tel. 14 020 www.oost-watergraafsmeer.nl

Osdorp Osdorpplein 1000 tel. 020 518 0800 www.osdorp.amsterdam.nl

Oud-West Kwakersstraat 3 tel. 252 3511 www.oudwest.amsterdam.nl

Westerpark Haarlemmerweg 8-10 tel. 020 581 0311 www.westerpark.amsterdam.nl

Zeeburg Cruquiusweg 5 tel. 020 608 0711 www.zeeburg.nl

Dienst Persoons- en Geo-informatie Stadhouderskade 85 tel. 14 020 www.dpg.amsterdam.nl

President Kennedyplantsoen 1-3 tel. 14 020 www.zuideramstel.amsterdam.nl

Informatiecentrum De Zuiderkerk voor Ruimte, Bouwen, Wonen

Zuidoost

Zuiderkerkhof 72 tel. 14 020 www.zuiderkerk.amsterdam.nl

Anton de Komplein 150 tel. 020 252 5000 www.zuidoost.amsterdam.nl

Verkeer en Vervoer Binnenwaterbeheer Amsterdam De Ruijterkade 6 tel. 14 020 www.bba.amsterdam.nl

Bureau Stadsregie Nieuwe Uilenburgerstraat 59 tel. 020 556 5358 www.werkaandeweg.amsterdam.nl

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer Nieuwe Vaart 5-9 tel. 14 020 www.ivv.amsterdam.nl

Dienst Werk en Inkomen Jan van Galenstraat 323 tel. 020 346 3636 www.dwi.amsterdam.nl Marktpleinen - Noord: Buikslotermeerplein 161 - Centrum/Oost: Weesperstraat 117 - Zuid/Oud-West: Cornelis Troostplein 23 - Zuidoost: Flierbosdreef 2-12 - Nieuw West: Jan van Galenstraat 323

Servicenummer: 0900 8011 www.gvb.nl

Advertentieverkoop

Waternet Korte Ouderkerkerdijk 7 tel. 0900 9394 (lokaal tarief) www.waternet.nl

Oudezijds Voorburgwal 300 tel. 14 020 www.sbl.nl

Economische Zaken Weesperstraat 89 tel. 14 020 www.ez.amsterdam.nl

Dienst Zorg en Samenleven Weesperstraat 105A tel. 14 020 www.zorgensamenleven. amsterdam.nl

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Weesperstraat 101 tel. 14 020 www.dmo.amsterdam.nl

Geneeskundige en Gezondheidsdienst Nieuwe Achtergracht 100 tel. 14 020 www.gezond.amsterdam.nl

Oplage 325.000 exemplaren, frequentie 12 × per jaar, verspreiding gratis h-a-h via TNT post

Daniël Goedkoopstraat 7-9 tel. 14 020 www.stadstoezicht.amsterdam.nl

Jodenbreestraat 25 tel. 14 020 www.wonen.amsterdam.nl

Stadsbank van Lening

Amsterdam.nl

Uitgever

Dienst Wonen

Bijlmerplein 395 tel. 14 020 www.gemeentebelastingen. amsterdam.nl

Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam

Stadstoezicht

Wonen

Dienst Belastingen

Adverteren in

De Ruijterkade 7 tel. 020 523 4500 www.portofamsterdam.nl

GVB

Geld

Zorg en welzijn

Werk

Haven Amsterdam

Karel du Jardinstraat 65 en Koninginneweg 1 tel. 14 020 www.oudzuid.amsterdam.nl

Pieter Calandlaan 1 tel. 14 020 www.slotervaart.amsterdam.nl

tel. 14 020 www.dmb.amsterdam.nl

Zuideramstel

Oud-Zuid

Slotervaart

Dienst Milieu en Bouwtoezicht

Gemeente Amsterdam • www.amsterdam.nl Adformix BV Robijnstraat 96 1812 RB Alkmaar Tel. 0888 777 888 Fax 0888 777 800 • amsterdam@adformix.com • www.adformix.com

Redactionele formule Het informeren van de inwoners en ondernemers in Amsterdam over het wel en wee van hun stad en gemeente. Zowel in algemene zin als over speciale regelgeving.

Voor wie Alle inwoners en ondernemers in de gemeente Amsterdam.

Verspreiding Bel voor vragen aan de gemeente 14 020 of ga naar www.amsterdam.nl/antwoord

h-a-h verspreiding. (TNT post). De krant kan ook afgehaald worden bij de stadsdeelkantoren.


12 • amsterdam.nl • februari 2009

Amsterdam werkt aan gezondere lucht en minder uitstoot van CO2. Dit is goed voor de gezondheid van Amsterdammers en helpt de mondiale klimaatverandering tegen te gaan. Bovenal verbetert het leefklimaat in Amsterdam.

Naar een groene hoofdstad De eerste stappen zijn gezet: elektrische scooters, subsidie voor zonnepanelen en een milieuzone voor vrachtauto's zorgen voor een leefbare stad en een beter klimaat. En wie weet wordt Amsterdam wel de groene hoofdstad van Europa.

Goederenvervoer is van groot belang voor de economie van de stad. Maar tegelijkertijd stoot vooral het oudere vrachtverkeer relatief veel vervuilende stoffen uit. Daarom is er een milieuzone voor vrachtauto’s in Amsterdam, waar alleen vrachtauto’s mogen rijden met minimaal een Euro 2 dieselmotor en een roetfilter. Sinds 9 oktober 2008 is het volledige gebied binnen de ring A10 een milieuzone, uitgezonderd AmsterdamNoord en enkele bedrijventerreinen. Het is de grootste milieuzone in Nederland. Wie tóch met een vervuilende vrachtauto zonder ontheffing in de milieuzone rijdt, riskeert een boete van € 150.

Bestelauto’s Ook wil Amsterdam, net als andere steden, een milieuzone voor bestelauto’s invoeren waar vervuilende bestelauto’s worden geweerd. Op dit moment wordt gewerkt aan een landelijk convenant van overheid en bedrijfsleven over de nor-

€ 300 voor autodelen Alle Amsterdammers met een parkeervergunning ontvangen begin februari een brief van de gemeente Amsterdam over autodelen. Wie overstapt naar autodelen krijgt een tegoed van € 300. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.gezondelucht.amsterdam.nl/autodelen.

Janus van den Eijnden

Grootste milieuzone van Nederland

Handhavers controleren of vrachtwagens aan de eisen van de milieuzone voldoen.

men waaraan de auto’s moeten voldoen om in de milieuzone te mogen rijden. De milieuzone wordt naar verwachting in de loop van 2010 ingevoerd. Begin 2009 wordt naar verwachting meer duidelijk over de eisen die de milieuzone bestelauto's aan bestelauto's zal stellen. Dan kan iedereen op tijd geïnformeerd worden zodat eigenaren voldoende tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

Milieuzone personenauto’s In 2008 stemde de gemeenteraad in beginsel in met een milieuzone voor personenauto’s. Voordat een definitief besluit wordt genomen, zal de gemeente in de eerste helft van 2009 onderzoeken of de milieuzone voor personenau-

to's voldoende effect heeft en noodzakelijk is en om aan de normen voor de luchtkwalteit te voldoen. Andere maatregelen zoals het schoner maken van het gemeentelijk wagenpark, de uitbreiding van P+R-voorzieningen, stimuleren van fietsgebruik en autodelen, en verbeteren

Roetfilters veroveren Amsterdam Na een actie van de gemeente is in oktober en november de plaatsing van roetfilters massaal gestegen van 50 naar 300. De dieselrijders maakten daarbij gebruik van een subsidie € 400 van het ministerie van VROM. Neem ook een roetfilter met subsidie! www.gezondelucht.amsterdam.nl/roetfilter


amsterdam.nl • februari 2009 • 13

www.nieuwamsterdamsklimaat.nl

van het openbaar vervoer helpen namelijk ook mee aan een schonere lucht. Als bekend is of de milieuzone personenauto's er in 2010 echt komt dan krijgen autobezitters ruim de tijd om zich erop voor te bereiden. www.milieuzone.amsterdam.nl

Power to the people Een nieuw Amsterdams initiatief: Strawberry Earth! Op ludieke wijze richten oprichters Mette te Velde en Ikenna Azuike hun pijlen op zowel bedrijven als burgers.

Mette te Velde en Ikenna Azuike, oprichters.

omzet wilden afstaan om hun eigen bar eco-vriendelijker te maken. In ruil daarvoor zorgen wij natuurlijk voor een invasie aan klanten. Café Waldorf was met het bod van 60 procent de gelukkige winnaar."

Niet alleen in Amsterdam "Overigens, niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere wereldsteden is enthousiast gereageerd en wil men ons concept gaan toepassen", aldus Mette, die tevreden terugkijkt op het eerste event. "Op soortgelijke wijze zal Strawberry Earth dit jaar nog veel meer van zich laten horen".

Duurzame keuzes belonen

Amsterdam Green Capital?

Uitgangspunt van Strawberry Earth is dat mensen inzien dat ze als consument de macht hebben om dingen te veranderen in de wereld. Daarnaast beloont Strawberry Earth bedrijven die duurzame keuzes durven te maken.

Amsterdam is een van de acht kanshebbers op de eerste European Green Capital Award. Begin van dit jaar kiest een jury welke steden zich in 2010 en 2011 definitief Europese Groene Hoofdstad mogen noemen. Amster-

Kick-off party De kick-off party was meer dan alleen een feestje. De betreffende bar - café Waldorf - besteedt namelijk 60 procent van de baromzet aan het energiezuinig maken van het café. Dit houdt onder meer in dat er verbeteringen worden doorgevoerd in zaken als isolatie, koeling en energiezuinige verlichting in het cafe. Mette: "We zijn met ons voorstel langs verschillende van onze favoriete café's gegaan en hebben telkens gevraagd hoeveel procent zij van de

Zon op je dak Met een flinke subsidie je eigen huis verduurzamen en zo de energierekening verlagen, dat is het idee achter de actie Zon op je dak 2008. Amsterdammers wilden in groten getale meedoen. Momenteel is de gemeente bezig de aanvragen te verwerken. In 2009 start een nieuwe actie. www.klimaat.amsterdam.nl/zonopjedak Nieuwsgierig? Kijk voor meer info op www.strawberryearth.com Bekijk ook de filmpjes over het evenement op www.strawberryearth.com/nl/videos.

dam neemt het in de laatste fase op tegen Bristol, Kopenhagen, Freiburg, Hamburg, Münster, Oslo en Stockholm. Marijke Vos, wethouder Milieu, is blij met de nominatie. "Voor Amsterdam betekent de nominatie een flinke steun in de rug. Amsterdam behoort tot de top acht van de meest duurzame steden van Europa. Een positie die we hebben verkregen dankzij de vele initiatieven en samenwerkingsverbanden met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewoners in de stad om de leefomgeving te verbeteren." Bij de toekenning van de prijs wordt gekeken naar o.a. de duurzame mobiliteitsoplossingen, afvalbeheer, innovatieve oplossingen voor geluidsoverlast, waterconsumptie en de behandeling van afvalwater. www.europeangreencapital.eu


14 • amsterdam.nl • februari 2009

ZOVEEL AMSTERDAMMERS, ZOVEEL MENINGEN.

Ga naar www.amsterdam.nl/forum en doe mee aan de lopende discussies of start er zelf een!

Foto’s: Edwin van Eis

Praat mee op Forum Amsterdam


Nemo

IdeeNieuws

februari

Museum Film

Sadia

Stadspas 20 jaar! Stadspas bestaat 20 jaar. Dat gaan we vieren, samen met u! Elke maand vindt u op deze plek een extra aantrekkelijke aanbieding.

Gratis naar de film, mét een lekker drankje

Suzanna Maarse

Ga in februari lekker gratis naar de film! Ook dit jaar kunt u met de januari/februaribon weer genieten van een mooie voorstelling in een van de filmtheaters. En omdat Stadspas 20 jaar bestaat, bieden de bioscopen u ook nog een gratis drankje aan (koffie, thee, fris, bier of wijn). Bij het Filmmuseum krijgt u geen drankje maar een gratis setje ansichtkaarten van Luís Buñuel of een poster van het Filmmuseum.

U kunt uw januari/februaribon uitsluitend inleveren bij: ● Cinecenter, Lijnbaansgracht 236, tel. 623 66 15, www.cinecenter.nl ● Filmmuseum, Vondelpark 3, tel. 589 14 00, www.filmmuseum.nl ● Het Ketelhuis, Cultuurpark Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, tel. 684 00 90, www.ketelhuis.nl ● Kriterion, Roetersstraat 170, tel. 623 17 08, www.kriterion.nl ● The Movies, Haarlemmerdijk 161, tel. 638 60 16, www.themovies.nl ● Rialto, Ceintuurbaan 338, tel. 676 87 00, www.rialtofilm.nl ● De Uitkijk, Prinsengracht 452, tel. 623 74 60, www.uitkijk.nl

Stadspasactie: 1 t/m 28 februari. Prijs: varieert; met de januari/februaribon gratis en gratis drankje. Meer info: kijk op de website van de filmtheaters. met de januari/februaribon

gratis


www.stadspas.nl

AT5 teletekst pagina 333 & 334

Nieuw! E@RPORT Amsterdamse muziek anno 2009 is meer dan de smartlap van Johnny Jordaan of de rauwe rap van de Osdorp Posse. Het E@RPORT festival toont u de muzikale identiteit van het Amsterdam van nu. Kinderen uit het Leerorkest van de Bijlmer staan zij aan zij met de top van de klassieke muziek. Naast de echte concerten, creëert E@RPORT op internet een virtueel concertpodium, waarop u meegenomen wordt in een stroom van de meest vernieuwende muziek. Alle muziek die ontstaat binnen E@RPORT is gratis te downloaden.

Heilig Vuur in de Nieuwe Kerk De hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum zijn deze winter te zien in De Nieuwe Kerk. De tentoonstelling Heilig Vuur laat zien hoeveel invloed religie op moderne kunstenaars heeft gehad en nog altijd heeft. Door ruimtegebrek in het Stedelijk Museum zijn veel werken jarenlang niet geëxposeerd. U ziet schilderijen van onder anderen Mondriaan, Malevich, Chagall, Rothko, Bacon en Dumas. Meer weten? Kom dan naar de inleiding bij de tentoonstelling. Reserveren is niet nodig. Na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoon­ stelling bezoeken.

Datum en aanvang: vrijdag 30 januari 18.00-23.00 uur en zaterdag 31 januari tussen 12.00-17.00 uur. Dagkaart: € 10; met de Stadspas € 7,50; met de januari/februaribon gratis. Adres: Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151. Vanaf Amsterdam CS 5 minuten lopen. Voorverkoopadressen: AUB Ticketshop, Leidseplein 26 (excl. € 2 boekingskosten) en Concerto, Utrechtsestraat 52 (geen boekingskosten). Reserveren: tel. 06 26 409 014. Bij telefonisch reserveren kunnen de kaarten kosteloos gedurende de festivaldagen worden opgehaald bij het Conservatorium van Amsterdam. Meer info: www.earportamsterdam.nl.

met de januari/februaribon gratis

Emancipatie­­mani­festatie in Noord Op 9 februari is het zo ver! De aftrap van de 3e emancipatiegolf vindt plaats in Het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Op dit spektakel zullen bekende sprekers en opinie­makers de thema’s (Ouderschap & Betaald Werk, Vaderschap & Zorg, Vrouwe­ lijkheid & Seksualiteit, Voeding & Natuur, Politiek & Economie, etc.) belichten. Het wordt een dag die in het teken staat van de gelijke waardering van vrouwelijkheid en vrouwelijke waarden. Mannen hebben veel te winnen bij een meer gelijkwaardige verhouding met vrouwen en zijn dus ook van harte welkom. Verder krijgt u een heerlijk diner met een drankje. U wordt om 14.30 uur ontvangen met een welkomst­ drankje. Kortom een spektakel om niet te missen!

Stadspasactie: t/m 28 februari. Lezingen: Data en aanvang lezingen: maandag 2 en 16 februari. Aanvang: 10.30 uur (deur open om 10.00 uur). Entree: € 10; met de Stadspas € 8; met de januari/februaribon gratis Adres: De Nieuwe Kerk, Dam. 10 minuten lopen van het Centraal Station, bijna alle trams vanaf CS hebben een halte Dam. Open: dagelijks 10.00-18.00 uur, donderdag tot 22.00 uur Meer info: tel. 638 69 09 of www.nieuwekerk.nl.

Datum: maandag 9 februari van 14.30 - 24.00 uur. Entree: € 49,50 (excl. eten en drinken); met de januari/februaribon € 20 (incl. eten en drinken). Locatie: Het Zonnehuis, Zonneplein 30, Noord. Bereikbaar met bus 35 (halte Meteorensingel). Reserveren: via www.godinnenspektakel.nl­­/ticketshop.php of tel. 707 58 31. Meer info: www.godinnenspektakel.nl.

met de januari/februaribon gratis

met de januari/februaribon

€ 20


februari

www.stadspas.nl

Vanaf nu 50% korting bij het Rijksmuseum! Tijdens de verbouwing van het hoofdgebouw schitteren ruim 400 meesterwerken uit de Gouden Eeuw in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Maar er is meer. Zo kunt u t/m 16 februari de nieuwste aankoop bewonderen: het schilderij De vierkante man van Karel Appel. Daarnaast toont het Rijksmuseum tot 9 maart zes schilderijen van Melchior d’Honde­coeter, de bekendste Nederlandse schilder van zogeheten ‘vogelstukken’. Kom naar het Rijksmu­ seum! Voor de prijs hoeft u het niet te laten, want u krijgt voortaan met de Stadspas 50% korting op de entree. Bovendien krijgt u de hele maand februari tegen inlevering van uw Rijksmuseum entreebewijs in de museumwinkel een mooi setje kaarten cadeau.

Nieuwe nagels voor weinig Uw nagels zijn een visitekaartje. Mooi verzorgde handen vallen op en geven een goede indruk. Best belangrijk, zeker als u een baan zoekt! Heeft u gebroken, gescheurde of afgebeten nagels, dan zijn kunstnagels misschien iets voor u. Nails by Els is een professionele nagelstudio waar u terecht kunt voor alle soorten manicure­ behandelingen. In februari geeft Nails by Els maar liefst € 15 korting op het aanbrengen van een set kunstnagels. De nagels blijven wekenlang mooi. Solar nails, gelnagels, acrylnagels, fiberglasnagels, french manicure: Nails by Els verzorgt het!

Stadspasactie: 1 t/m 28 februari. Prijs kunstnagels: € 25; met de Stadspas € 20; met de januari/februaribon € 10. Adres: J.M. den Uylstraat 86, Geuzenveld/Slotermeer. Bereikbaar met bus 192 of 10 minuten lopen vanaf station Sloterdijk. Meer info en afspraak maken: tel. 614 78 65.

met de januari/februaribon

€ 10

Entree: € 11; met de Stadspas € 5,50. Van 1 t/m 28 februari met entreebewijs gratis setje kaarten in de museumwinkel. Adres: Rijksmuseum, Jan Luykenstraat 1, Oud-Zuid. Bereikbaar met tram 2, 5 (halte Hobbemastraat) en tram 12 (halte Concertgebouw). Open: dagelijks 9.00-18.00 uur, vrijdag 9.00-20.30 uur. Meer info: tel. 674 70 00 of www.rijksmuseum.nl. met de Stadspas

€ 5,50

Voorjaarsreis naar de Lünerburgerheide Dit voorjaar kunt u weer met Triomf Tours op reis naar Duitsland! Dit keer gaat de reis naar de plaats Rosengarten in het Duitse natuurgebied de Lünerburgerheide, vlakbij de stad Hamburg. U verblijft in het hotel Holst, waar u ontbijt en dineert. Het hotel beschikt over een lift en een zwembad, dat vrij gebruikt mag worden. Met de touring­ car bezoekt u Hamburg, maar ook andere stadjes als Lünenburg, Lauenburg en Buxtehude. Entree van attracties en bezienswaardigheden en lunches zijn niet bij de prijs inbegrepen. Voor een eenper­ soonskamer (beperkt beschikbaar) geldt een toeslag van € 30.

Touren in eigen stad Heeft u die rode Amerikaanse schoolbussen al door de stad zien rijden? Met de februaribon kunt u daarmee nu gratis een stadstour maken. Via het glazen dak van de bus heeft u uitstekend zicht op de bezienswaardigheden. U krijgt door een koptelefoontje uitleg over de plekken waar u langsrijdt, zoals de molen in Oost, de Dappermarkt, het Tropenmuseum en Artis. De informatie is in meerdere talen, waaronder Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. U kunt ook een bezoek brengen aan Gassan Diamonds, een historische diamant­ slijperij waar u alles te weten komt over het bewerken van diamanten. Daar krijgt u een kopje koffie aangeboden. De stadstour duurt twee uur. Als klap op de vuurpijl krijgt u ook nog een gratis toegangsbewijs voor het Tulpen Museum.

Vertrek: vrijdag 27 en maandag 30 maart, donderdag 2, zondag 5, woensdag 8 en zaterdag 11 april om 8.00 uur vanaf het Stadhuis, Amstel 1. Prijs (incl. vervoer en begeleiding, drie overnachtingen op basis van halfpension en deelname aan de excursies): € 209; met de Stadspas € 159; met de maart- of aprilbon € 139. Aanmelden en info: tel. (0343) 59 11 58 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur).

met de maart- of aprilbon

€ 139

Stadspasactie: 1 t/m 28 februari. Tickets: € 20; met de januari/februaribon gratis. Kaartverkoop en vertrekpunt: kantoor Tours en Tickets, Damrak 34, vlakbij het Centraal Station. Vertrektijden: vrijdag 13.30 uur en 14.30 uur, zaterdag en zondag 9.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur. Meer info: tel. 420 40 00 of www.touristbusamsterdam.nl. met de januari/februaribon

gratis


www.stadspas.nl

AT5 teletekst pagina 333 & 334

Amsterdam Bevalt!

Hoge korting op Les Misérables! De musicalklassieker Les Misérables is na 18 jaar terug in Carré! De nieuwe Neder­ landstalige versie is opnieuw te zien waar het succes in 1991 begon. De musical beschrijft het leven van Jean Valjean, die in een strafkamp heeft gezeten om het stelen van een brood. Na zijn vrijlating schopt hij het tot fabriekseigenaar en burgemeester. Zijn leven wordt echter verziekt door de kwaadaardige commissaris Javert. Dit is uw laatste kans om met uniek voordeel de ‘Musical der Musicals’ te zien in Koninklijk Theater Carré! Het doek valt op 22 februari definitief.

Stadspasactie: 1 t/m 22 februari. Prijs: 1e rang € 65/ 2e rang € 55; met de januari/februaribon € 40/ € 30. Korting uitsluitend op genoemde rangen van zondagavond t/m donderdagavond. Reserveren: tel. 0900 252 52 55 (€ 1,30 per gesprek, dagelijks 9.00-21.00 uur). Kaartverkoop: kassa Carré, Amstel 115-125 (dagelijks 16.00- 20.00 uur). Bereikbaar met tram 10, 7 en metro 51, 53 en 54 (halte Weesperplein). Meer info: www.theatercarre.nl of www.musicals.nl. met de januari/ februaribon

Wat is de overeenkomst tussen Ed van Thijn, Willeke Alberti, Matthijs van Nieuwkerk, Jaap van Zweden en Jörgen Raymann? Antwoord: ze zijn allemaal in Amsterdam geboren! In het boek Amsterdam Bevalt! komen ze uitgebreid aan het woord, samen met nog 25 andere bekende Amsterdammers, en vertellen ze over hun herinneringen aan Amsterdam. Bij elk interview hoort een prachtig fotoportret van Corbino. In de winkel kost dit boek € 23,50, maar u kunt het thuis ontvangen voor maar € 9,50! Wilt u Amsterdam Bevalt! bestellen? Maak dan € 9,50 over op 1280.67.799 t.n.v. Uitgeverij Kapstok, Amsterdam. Stuur ook uw januari/ februaribon op naar Uitgeverij Kapstok, Postbus 58106, 1040 HC Amsterdam. Vergeet niet uw naam en adres door te geven! De uitgever stuurt het boek op, zodra de bon, adres en betaling binnen zijn.

€ 25 korting

Hoge korting bij Volksuniversiteit en Doe Zelf School Leren is leuk! En bij de Volksuniversiteit krijgt u met de maandbon tot 50% korting op een aantal speciaal voor u geselecteerde cursussen en lezingen. Van Glas in lood tot Japans papier maken en van Schrijven zonder spelfouten tot Italiaans: er is altijd wel een cursus die bij u past. U kunt zich bij de Volksuniversiteit ook inschrijven voor de cursussen Glas in lood en Decoratief muurschilderen van de Doe Zelf School. Ook daarop krijgt u 50% korting als u de maandbon inlevert. Blijf ook in 2009 bij! Kom naar de balie van de Volksuniversiteit en schrijf u in! Vergeet niet om uw Stadspas en de maandbon van de maand waarin de cursus begint mee te nemen. Kijk in het programma­ boekje of op de website voor het complete overzicht van de Stadspas Voorjaarsspecials.

Start cursussen: vanaf 15 januari. Inschrijven: Volksuniversiteit Amsterdam, Rapenburgerstraat 73. Bereikbaar met o.a. metro (halte Waterlooplein, uitgang Stadhuis), tram 9 en 14 en bus 22. Meer info: tel. 626 16 26 of www.volksuniversiteitamsterdam.nl.

met de maandbon tot

50% korting

Stadspasactie: 1 t/m 28 februari. Prijs: € 23,50; met de Stadspas € 15; met de januari/februaribon € 9,50. Postadres: Uitgeverij Kapstok, Postbus 58106, 1040 HC Amsterdam. Meer info: tel. 427 82 39, uitgever@uitgeverijkapstok.nl of www.uitgeverijkapstok.nl.

met de januari/februaribon

€ 9,50


20 • amsterdam.nl • februari 2009

Als inwoner van de gemeente Amsterdam betaalt u gemeentelijke belastingen. Deze belastingen worden geheven om inkomsten te krijgen waarmee voorzieningen in de stad kunnen worden betaald.

Lokale belastingen ook in 2009! Ook dit jaar ontvangen de inwoners en ondernemers van Amsterdam één aanslagbiljet van de Dienst Belastingen waarop de belastingaanslagen (bijvoorbeeld Onroerende Zaakbelastingen, Roerende Ruimtenbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing of reinigingsrecht) en de daarbij behorende bedragen die zij moet betalen, staan vermeld. De aanslag voor de Hondenbelasting ontvangen de hondenbezitters apart. Niet iedereen wordt aangeslagen voor alle bovenstaande belastingsoorten. Voor welke belastingsoorten men wel wordt aangeslagen is afhankelijk van de persoonlijke situatie: is men huurder of eigenaar, is het een woning of bedrijfsruimte enzovoort.

Met ingang van 1 januari 2009 wordt de onroerende zaakbelastingen (OZB) berekend naar een percentage van de waarde van de onroerende zaak. Tot nu toe werd de OZB berekend op basis van een tarief per WOZ-waarde-eenheid van € 2500. De nieuwe berekeningswijze laat duidelijk zien dat de OZB slechts een klein percentage van de waarde bedraagt. Dit geldt ook voor de roerende ruimtenbelasting!!!

Foto’s: Edwin van Eis

OZB: percentage van de WOZ-waarde

De tarieven in 2009 Onroerende-zaakbelastingen % van de WOZ-waarde OZB eigenaren woningen OZB eigenaren bedrijfspanden OZB huurders/ gebruikers bedrijfspanden

tarieven 2009 0,05315 % 0,15947 % 0,12751 %

Rioolheffing (Voorheen Rioolrecht) Voor de eigenaar van een: woning, bedrijfspand en woonboo

tarieven 2009 € 138,53


amsterdam.nl • februari 2009 • 21

Afvalstoffenheffing U betaalt Afvalstoffenheffing (AFV) voor het inzamelen en verwerken vanuw afval. De kosten en tarieven hiervoor variëren per stadsdeel. Alleenwonenden produceren minder afval dan een gezin en betalen dan ook minder. Er zijn daarom ook twee tarieven, een tarief voor een alleenwonende en een tarief voor een meerpersoonshuis houden/gezin. Ondernemers betalen voor het verwijderen van bedrijfsvuil Reiningsrecht. Ook hier variëren de kosten en tarieven per stadsdeel

Afvalstoffenheffing

Bos en Lommer Centrum De Baarsjes Geuzenveld/Slotermeer Noord Oost/Watergraafsmeer Osdorp Oud-West Oud Zuid Slotervaart Westerpark Zeeburg ZuiderAmstel Zuidoost

EENPERSOONSHUISHOUDEN

MEERPERSOONSHUISHOUDEN

255,72 212,52 244,20 233,52 238,03 255,60 204.63 257,12 239,48 233,78 212,12 235,20 249,84 291,00

340,92 283,32 325,56 311,40 317,38 340,80 272.85 342,83 319,31 311,69 292,08 313,56 333,12 342,36

Nog geen hondenbelasting betaald? Doe nu snel aangifte Ieder jaar moet u voor uw hond(en) belasting betalen. Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening bent u verplicht ervoor te zorgen dat uw hond de penning zichtbaar draagt. Heeft u de hondenbelasting voor dit jaar nog niet betaald, doe dan snel aangifte. Dit kan via de website www.baasjebraaf.nl.

Hondenbelasting tarieven 2009 € 99,48 € 378,20

Foto: Otto Heijst

Particulieren Kenneltarief


22 • amsterdam.nl • februari 2009

Staat u op het juiste adres ingeschreven? worden aan wie de belastingaanslag moet worden verzonden. Het is dus erg belangrijk dat u op de juiste wijze staat ingeschreven. Dan weet u immers zeker dat u de juiste aanslag ontvangt. Ook als u een bezwaarschrift indient tegen de aanslag, bij-

voorbeeld omdat u geen eigenaar of gebruiker van een object bent, zal de inschrijving in de basisregistratie leidend zijn. Met de gegevens kan bepaald worden of een bezwaar gegrond is. Staat u op het juiste adres ingeschreven?

Betty Den Exter-Blokland

Elke Amsterdammer dient op het juiste adres te staan ingeschreven. De Dienst Belastingen is aangesloten op de gemeentelijke basisregistraties en maakt gebruik van de gegevens die hierin zijn vastgelegd. Op basis van deze gegevens kan precies bepaald

Belasting & betalen Soms is het moeilijk om in een keer de belasting te betalen. In zeer uitzonderlijke situaties is het dan ook mogelijk een betalingsregeling te treffen Afhankelijk van uw betalingscapaciteit wordt u een betalingsvoorstel gedaan. Uw betalingscapaciteit wordt berekend aan de hand van gegevens die u aan ons opgeeft via het formulier ‘verzoek om betalingsregeling’. Houdt u er wel rekening mee dat bij een betalingsregeling invorderingsrente is verschuldigd over het openstaande bedrag vanaf de vervaldatum van de aanslag. Ook moet u een machtiging tot automatische incasso afgeven. Als u wilt weten of u voor een betalingsregeling in aanmerking komt en /of een formulier ‘verzoek om betalingsregeling’ wilt aanvragen, neem dan vóór de laatste vervaltermijn van de aanslag contact op met de Dienst Belastingen.

Of kijk op: www.dienstbelastingen.amsterdam.nl Let op! Een betalingsregeling is niet mogelijk als voor een openstaande vordering

een dwangbevel is betekend. Voorkom problemen en betaal op tijd. Kies -als u dit nog niet heeft gedaanvoor de automatische betaling van de aanslag in acht termijnen. Dit is voor u het meest praktisch.


amsterdam.nl • februari 2009 • 23

De Amsterdamse Belastinggidsen Begin januari zijn de Amsterdamse Belastinggidsen 2009 verschenen. U ontvangt de Amsterdamse belastinggids tegelijk met uw aanslagbiljet. Alle belangrijke informatie over de lokale belastingen wordt in één envelop aan u geadresseerd. Dat biedt u meer overzicht en duidelijkheid. Er zijn twee soorten Belastinggidsen: één voor Ondernemers en één

voor Particulieren. Beide gidsen zijn ook verkrijgbaar bij uw stadsdeelkantoor. De gids geeft informatie over de

belastingen die op het gecombineerde aanslagbiljet kunnen staan. De nieuwe tarieven geldend voor 2009 zijn in deze gids opgenomen. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met de Dienst Belastingen. Dit kan telefonisch via Antwoord: de service van de gemeente Amsterdam waar alle Amsterdammers terecht kunnen met vragen aan de gemeente Amsterdam. Het telefoonnummer van Antwoord is 14 020. Ook is de informatie van Loket Amsterdam én Antwoord geïntegreerd te vinden op www.amsterdam.nl. ■

Schrijven: Postbus 23475, 1100 DZ Amsterdam ■ De website van Dienst Belastingen: www.dienstbelastingen.amsterdam.nl Het is echter raadzaam eerst de gids aandachtig door te lezen.

Bed & Breakfasts en hotels Biedt u binnen Amsterdam tegen betaling overnachtingen aan dan dient u zich voor toeristenbelasting aan te melden. Dit kan via het formulier op www.dienstbelastingen.amsterdam.nl

Vermakelijkheidsretributie Vermakelijkheidsretributie dient u te betalen als u op uw boot vermaak aanbiedt op het water. In 2009 zal hier scherper op gecontroleerd worden. Heeft u een sloep of ander varend of drijvend voertuig waarmee u betalende gasten op het water binnen Amsterdam vervoert, dan dient u via het speciale formulier op onze website aangifte te doen.


24 • amsterdam.nl • februari 2009

Gratis digitaal nieuws op maat Via links wordt u rechtstreeks naar het voor u relevante nieuws geleid. Snel, makkelijk en actueel.

Nieuwsgierige Amsterdammers kunnen zich gratis abonneren op AmsterdamMail. Op basis van uw persoonlijke informatiebehoefte krijgt u elke week nieuws van de gemeente: op maat gesneden en voor u geselecteerd.

Wilt u net als 7.000 andere Amsterdammers bijblijven? Surf naar www.amsterdam.nl, stel uw informatieprofiel op en ontvang nieuws en actuele berichten van en over Amsterdam.

AmsterdamMail is een nieuwsberichtenservice voor iedereen met toegang tot internet. Als u zich abonneert, ontvangt u wekelijks via de mail hoofdpunten uit het nieuws en verwijzingen naar verschillende websites.

■ Gemeentelijk nieuws ■ Nieuws van de stadsdelen ■ Nieuws naar onderwerp ■ Nieuws geselecteerd op straat of stadsdeel ■ Selectief ■ Informatieprofiel

Het bericht verwijst alleen naar informatie waarin u geïnteresseerd bent, omdat het is samengesteld op basis van uw persoonlijk profiel. Hierin geeft u aan over welke onderwerpen u informatie wilt ontvangen. Uiteraard kunt u uw profiel op ieder moment aanpassen.

AmsterdamMail, maatwerk voor wie bij wil blijven

Adverteren in Amsterdam.nl Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam. Oplage 325.000 exemplaren, frequentie 12 × per jaar, verspreiding gratis h-a-h via TNT Post.

Uitgever Gemeente Amsterdam www.amsterdam.nl

Redactionele formule Het informeren van de inwoners en ondernemers in Amsterdam over het wel en wee van hun stad en gemeente. Zowel in algemene zin als over speciale regelgeving.

Voor wie Advertentieverkoop Adformix BV Robijnstraat 96 1812 RB Alkmaar Tel. 0888 777 888 Fax 0888 777 800 amsterdam@adformix.com www.adformix.com

Alle inwoners en ondernemers in de Gemeente Amsterdam.

Verspreiding H-a-h verspreiding. (TNT Post). De krant kan ook afgehaald worden bij de stadsdeelkantoren.

Amsterdam.nl nummer 3 verschijnt 24-27 februari. Reserveer nu vast uw pagina’s!


amsterdam.nl • februari 2009 • 25

Wat is er te doen in de stad? Of we nog op natuurijs kunnen schaatsen is de vraag. Maar weer of geen weer: op de Jaap Edenbaan kan naar hartelust worden geschaatst. Ook de schaatsbaan op het Museumplein is er nog de hele maand februari. meer informatie: www.amsterdamwereldboekenstad.nl, tel. 020 573 2650 of info@stedelijk.nl. Let op: De bibliotheek is vanwege de verbouwing tijdelijk gevestigd aan de Deccaweg 26 in Amsterdam-West. Edwin van Eis

Je bent jong en je wilt wat

In het donker Amsterdam heeft talloze filmhuizen en bioscopen, dus de keuze is reuze. Het overzicht kwijt? Op de website van de Amsterdam.nl staan de filmhuizen overzichtelijk op een rijtje. Kijk op www.amsterdam.nl > Vrije tijd en toerisme en kies [+] uit eten en uitgaan. Rondleiding Met ruim 160.000 banden, 1100 tijdschrifttitels, 1500 documentaire video’s en dvd’s en 30.000 knipselmappen staat de bibliotheek van het Stedelijk Museum in de top 3 van grootste bibliotheken van moderne kunst in Europa. In februari zijn er speciale rondleidingen: Kijkje achter de schermen. Voor

Leuk idee, maar geen geld? De gemeente Amsterdam geeft geld aan jongeren die iets leuks willen organiseren. Een debat, talentenjacht, modeshow of sportevenement. Het maakt niet uit. Kijk voor de voorwaarden op www.amsterdam/jouwidee. Daar kun je snel en makkelijk je idee insturen met het aanvraagformulier. Binnen drie weken ontvang je een reactie. Aan de slag! Expo ■ Stadsarchief: Canongesprekken Elke 1e en 3e zondag van de maand is het Amsterdamse Canon-zondagmiddag in het Stadsarchief. Van 15.0016.00 uur wordt een gast geïnterviewd

over een onderwerp uit de Amsterdamse Canon - Een verzameling van vijftig historische gebeurtenissen, die samen een zo compleet mogelijk beeld geven van de ontwikkeling van de stad. De onderwerpen sluiten aan op de TVreeks op AT5. Reserveren is niet nodig, toegang gratis Zondag 1 februari: De Sociëteit van Suriname. Frank Dragtenstein, wetenschappelijk onderzoeker van het NINSEE vertelt hoe door Amsterdam geld werd verdiend aan de slavernij. ■ Designstoelen in Arcam Voor literatuurliefhebbers in Amsterdam is er Arcam. Zij kunnen u de weg wijzen naar interessante gebouwen en plekken in de stad. Ook zijn er doorlopend tentoonstellingen. In februari: VORM Vondelpark. In de context van de cultuurhistorie en renovatie van het Vondelpark worden nieuwe ontwerpen voor het straatmeubilair getoond. Deze ontwerpen zijn het resultaat van een ontwerpwedstrijd van Stadsdeel Oud-Zuid.

Tips op de website www.amsterdam.nl > vrije tijd en toerisme. Naast de actuele evenementenkalender staat er een overzicht van jaarlijkse herdenkingen en handige links. Klik bijvoorbeeld eens op uitgaan in Amsterdam voor de restaurantzoeker of een overzicht van de filmhuizen.


26 • amsterdam.nl • februari 2009

Slachtoffer van huiselijk geweld? Ook voor mannen is er hulp!

Hetty Peeters

Dat vrouwen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar dat mannen ook slachtoffer kunnen zijn... Dan wordt er vaak nogal lacherig gereageerd. Ten onrechte!

Ook mannen kunnen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit zijn bijvoorbeeld mannen die lichamelijk of geestelijk mishandeld worden door hun partner, gedwongen worden tot eerwraak of bedreigd worden omdat ze homoseksueel zijn. Die bedreigingen zijn vaak zo ernstig dat deze mannen moeten vluchten. De praktijk leert dat een grote groep net als vrouwen behoefte heeft aan hulp en een veilige verblijfplaats. Bedreigde mannen konden eerder bijna nergens terecht voor veilige opvang en begeleiding. Dat is gelukkig veranderd. Op initiatief van de G4-steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in samenwerking met het Ministerie

van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn er nu ook voor hen opvangplaatsen. Elke stad heeft tien opvangplekken waar bedreigde mannen van 14 jaar en ouder terecht kunnen. Mannen uit heel Nederland die een opvangplaats nodig hebben, kunnen in één van de steden terecht.

Vraag om hulp! Mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld komen hier doorgaans minder makkelijk mee naar buiten dan vrouwen. Een ander om hulp vragen is en blijft moeilijk en de een vraagt eerder om hulp dan de ander. Daarnaast hebben ze soms het gevoel niet serieus genomen te worden. De stap naar

hulpverlenende organisaties wordt daardoor nog groter.

Zelf slachtoffer? Op de opvangplaatsen staan mensen voor u klaar om samen naar een oplossing te zoeken. U komt in contact met de opvangplaatsen door naar het landelijke nummer te bellen. Zij kunnen u doorverbinden een opvanghuis. Ook kunt u direct contact opnemen: Landelijk telefoonnummer: 0900 1 26 26 26 Opvang regio Amsterdam: ASHG, tel. 020 611 6022


amsterdam.nl • februari 2009 • 27

Deelname aan de maatschappij wordt weer een stuk makkelijker De gemeente Amsterdam trekt in 2009 € 3 miljoen uit voor de verbetering van de dienstverlening aan ouderen en gehandicapten. Zo zijn de verhuisvergoeding en taxivergoeding verhoogd en hoeft u niet langer te betalen voor het meenemen van een reisgenoot in het speciale vervoer. Hogere verhuisvergoeding Als u door lichamelijke beperkingen moet verhuizen naar een andere woning kunt u een verhuiskostenvergoeding aanvragen. Deze vergoeding is met € 500 verhoogd naar € 3.057. Dit geldt alleen als de verhuisvergoeding wordt toegewezen en u daadwerkelijk verhuist.

Gratis meereizen in het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV)

Wmo

Het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) is speciaal vervoer voor Amsterdammers van 65 jaar en ouder en voor Amsterdammers met een beperking. Als u een reisgenoot meeneemt in het AOV hoeft u hier niet meer voor te betalen. De jaarlijkse bijdrage van € 11,40 vervalt. U en uw reisgenoot betalen alleen nog het ‘blauwe strippenkaarttarief’ per gereisde zone.

Hogere Taxikostenvergoeding Als u vanwege uw beperking niet in het AOV kunt reizen, komt de gemeente u ook tegemoet door de verhoging van de taxikostenvergoeding. Ontvangt u liever een vergoeding op basis van de daadwerkelijk gemaakte kosten of een standaardvergoeding voor een rolstoeltaxi? Ook dit is mogelijk. Hiervoor moet u wel kunnen aantonen dat de standaard taxikostenvergoeding uw vervoersbehoefte niet dekt.

Wat is de Wmo? Verhuisvergoeding, AOV, taxikostenvergoeding, het zijn allemaal onderdelen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo is bedoeld

om mensen te ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en actief mee te doen in de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van het Aanvul-

lend Openbaar Vervoer, een rolstoel of scootmobiel, woningaanpassingen en hulp bij het huishouden. Ongeveer 70.000 Amsterdammers maken gebruik van een individuele Wmo-voorziening.

Waar kunt u terecht met vragen? ■ Bovengenoemde voorzieningen kunt u direct aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) via tel. 0900 1404. ■ Voor algemene vragen over de individuele Wmo-voorzieningen kunt u de Wmo Helpdesk bellen, tel. 0800 0643 (gratis). ■ Heeft u hulp of ondersteuning nodig? Of bent u ‘verdwaald’ in de formulieren en telefoonnummers? Het Loket Zorg en Samenleven in uw stadsdeel helpt u graag verder. Hier kunt u terecht voor informatie over welzijn, zorg en wonen. Meer uitgebreide informatie vindt u op www.zorgensamenleven.amsterdam.nl.


28 • amsterdam.nl • februari 2009

Het overzicht kwijt? Maak 2009 overzichtelijk Komt u niet altijd uit met uw geld? Verandert er iets in uw financiële situatie? Of bent u het overzicht kwijt? Maak dan een begroting of vraag hulp. Zo weet u precies hoe u ervoor staat. Wat is een begroting precies? Letterlijk betekent begroting ‘de voorlopige berekening van inkomsten en uitgaven voor het komende jaar’. Verwachte inkomsten en uitgaven worden dus vooraf op papier gezet. In privé-situaties wordt vaak maandelijks een begroting gemaakt. U kunt ook het beste per maand een begroting maken.

Hoe maak ik een maandbegroting?

1. Schrijf al uw inkomsten op, zoals - uitkering/salaris - belastingteruggave - huurtoeslag - kinderopvangtoeslag - zorgtoeslag - tegemoetkoming schoolkosten Let op: als u een bedrag bijvoorbeeld eens in de 3 maanden ontvangt, deel het bedrag dan door 3 en schrijf de uitkomst op uw maandbegroting. 2. Schrijf al uw uitgaven op. Kijk uw vaste lasten na op uw bankafschriften. Denk aan: - huurrekening - energierekening - telefoonrekening - verzekeringspremies - gemiddeld bedrag aan kleding - gemiddeld bedrag aan meubelen of huishoudelijke apparaten - huishoudgeld

Ilse Koerseman

Omdat uw inkomsten en uitgaven niet elke maand even hoog zijn, is het verstandig om een gemiddelde maandbegroting te maken. Ga als volgt te werk:

Iedereen kan proberen om te sparen. Zelfs met een laag inkomen is het mogelijk om te sparen. Maar, geeft u meer uit dan u inkomsten hebt? Dan moet u ervoor zorgen dat u óf meer inkomsten krijgt óf dat u bezuinigt op de uitgaven. Hebt u een auto? Dan kunt u direct geld besparen door minder te rijden. Als u wilt besparen op vaste lasten duurt het vaak even voordat u er iets van merkt. Zo ziet u pas later op uw rekening dat u minder hebt gebeld of minder energie hebt verbruikt. U kunt het bedrag dat u spaart het beste op een aparte spaarrekening zetten. De verleiding om het geld toch uit te geven is dan klein en u weet ook precies wat het saldo is. Let op dubbelingen: schrijf de huurtoeslag niet op bij uw inkomsten, als u het bedrag aftrekt van de huur.

om uw inkomen te beheren. Zo hebben zij ook gratis handige en leerzame budgetcursussen voor u.

Kan ik hulp krijgen? Bij schuldhulpbureaus kunt u gratis hulp krijgen bij het maken van een begroting. Kijk op www.dwi.amsterdam.nl > ik heb weinig geld > hulp bij schulden voor adressen van schuldhulpbureaus, of bel (020) 346 3636. De schuldhulpbureaus helpen u ook graag als u geen schulden hebt, maar bijvoorbeeld wel moeite hebt

Tip! U kunt gemakkelijk en snel een begroting maken met het gratis hulpprogramma van Nibud. Ga direct naar: http://service.nibud.nl/pba2008/. Het Nibud heeft meer goede tips. Kijk daarvoor op www.nibud.nl.


amsterdam.nl • februari 2009 • 29

Werkplein

Tips uit de stad Wilt u in 2009 niet te veel geld uitgeven? Of wilt u hulp bij uw geldzaken? Wij hebben tips van Amsterdammers voor u. Jasmin over James4You “Ik maak soms gebruik van gratis acties, maar ik let wel extra goed op. Ik heb geleerd dat je er daarna nog een bepaalde periode aan vast zit en er automatisch geld van je rekening wordt afgeschreven. Om nergens aan vast te zitten, heb ik mij gratis aangemeld voor een online herinner- en opzegservice op www.james4you.nl. Daardoor zeg ik nu ook gemakkelijker een abonnement op, omdat op James4You standaard opzegbrieven staan. Daarmee is het een fluitje van een cent.”

Kurniko over energie “Ik vond mijn energierekening erg hoog, dus ben ik gaan uitzoeken hoe ik op energie kon besparen. Op

www.milieucentraal.nl las ik alles over goedkoper wassen, drogen, warm water, verwarmen, koken, verlichten en het verbruik van koelkast, computer, tv en andere apparaten. Een voorbeeld van een tip: als je de thermostaat overdag 1 graad lager zet, bespaar je gemiddeld 7% op de stookkosten.”

Tip van DWI Kijk regelmatig op onze site: www.dwi.amsterdam.nl. Als u klikt op ‘ik heb weinig geld’ kunt u lezen over onze voorzieningen. U hoeft geen uitkering van DWI te krijgen om toch daarvoor in aanmerking te komen. Kijk dus of u er recht op hebt, want misschien levert u dat geld op. U kunt ook bellen voor meer informatie: (020) 346 3636.

Als u nu bij DWI langsgaat, zult u zien dat het gebouw niet meer Marktplein heet. Begin januari zijn de bordjes aan de buitenkant veranderd in Werkplein. Voor Marktplein Nieuw West is er een extra wijziging in de naam. Dat is Werkplein West geworden.

Binnen merkt u niks van de verandering. Behalve de naam verandert er dus niets voor u. Alle medewerkers op het Werkplein helpen u graag.

UWV WERKbedrijf Vanaf 1 januari verandert er nog iets. Op dat moment gaat het CWI samen met het UWV onder de naam UWV WERKbedrijf. Samen is het 1 organisatie. Kijk voor meer informatie op www.werk.nl.


30 • amsterdam.nl • februari 2009

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers Voor Geuzenveld, Slotervaart, Osdorp, Zuidoost en Noord zoeken we vrijwilligers die willen bemiddelen bij burenconflicten. Gevraagd: goede beheersing Nederlands, interesse in mensen, goed kunnen luisteren, ongeveer 2 uur per week te besteden. Als bemiddelaar volg je eerst een training burenbemiddeling van zes dagdelen. Bemiddelaars gaan altijd met z'n tweeën op pad. Geïnteresseerd? Op dinsdag 3 februari is er een informatieavond op ons kantoor. Kijk voor meer informatie over burenbemiddeling op www.bemiddelingamsterdam.nl Tel. 020 689 1859 of sba@bemiddelingamsterdam.nl SBA, Rijnstraat 115.


xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxx x x x x x x x x x x x x x x x x x x Podium x x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Mozaiek xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x x x xFAME x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xef x x x xxxxxxxxxx xxxxxx ri x sb w x eu ni l x ai Gratis e-m x x xxx .nlx x xxxxxxxxxx xxxxxx in op xxsx ogx x n? Lx gex x an tv on x de x x x eerste opx x x x x x x x x x x x x x x x xen x alsx ntx jij be x S! x Xx xe x XX vanx x n t best va ogte x x x x x x x x x x x x x x x xhox xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx OneFourOne x xxxxxxx x x x een x xXXXS-muts x xnx xxxxxxxxxx x xCollective xxxxxxxx a Gi x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x x x x x x x x x xOpxdezexpagina gevenxwe x xmaand xxxxxxxxxx je elke x x x x x x x x x x xinfoxoverxwat je met jexXXXS-kaart xxx kan x x x x x x xxxx XXXSx is dex jongerenkaart van de x x x x x x x x xdoen. x x x x x gemeente Amsterdam voor alle Amsterx xxxxxxx x xvan x 12x t/mx 18 jaar. De kaart is x x x x x x x xdammers x x x x xgratis. x x x x x x xxxxxxxx x x x x x x x x x x x x x xhelemaal xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx en x x x x x s gex je thuix x x x x x xHxebx Goedkoopx naar Pathé! x x xxxxxxx de ? In x rnetx x x x x x x x x xbiinxblteiox x x x xxxxxxxxxx n je kax eekx thx x x xxxxxxx x xxxxxxxxxx rnetten. intex is x gratx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx x x x xx x xx x x x x x x x x H x x HM de in x x ce ien per x x XS XX e x x x xFoto’s xhetxjaar.x x x Tops x xx x x x xcor x x x x van de eerste Topscore XXXSperience van x x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x Amsterdamm jan/feb 09 Pagina voor

ers van 12 t/m 18 jaar

Natuurlijk krijg je korting op bij Podium Mozaïek. In dit gezellige en moderne theater in Bos en Lommer krijg je op vertoon van je XXXS-kaart € 2,- korting op bijna alle voorstellingen.

Je bespaart 10% bij FAME in de Kalverstraat. Dus met XXXS check je voordelige CD’s, DVD’s en games, mooi meegenomen!

De eerste Hollandse sneeuw is al gevallen! Win deze stoere XXXS-muts en je zult nóóit meer kouwe oren hebben :-)

Bij XXXS hoort ook een site die wordt gemaakt door Amsterdammers: Marian, Janine, Kimberley, Bilal, Neglisa, Muhammet Ali en Mauro. Gina gaat ons verlaten, veel sterkte dame en kom gewoon langs als je tijd hebt! Check elke dag www.xxxs.nl

De perfecte plek om zowel op het podium als daarachter je skills te tonen en ervaring op te doen. Je kunt er ook als publiek een leuke avond hebben! Met je XXXS-kaart krijg je € 1,- korting, standaard.

Met je XXXS-kaart kan je elke dag voor maar € 6,- naar de film bij Pathé! De actie geldt bij films die vóór 20.00 uur beginnen. Elke dag, dus ook in het weekend. Fun fact: Vanwege het enorme succes van deze aanbieding heeft Pathé besloten de XXXS-kortingsactie ook dit jaar voort te zetten.

Kaart kwijt of nooit ontvangen? Ga naar www.xxxs.nl Vragen of opmerkingen over deze pagina? Mail naar redactie@xxxs.nl


Amsterdam.nl  

Magazine van gemeente amsterdam

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you