Page 1

BPV

v

ra ijkst D

ediavormgeving W M illek slag e r e

25-

0 8 -16 0 2 - 0 2 -17


Inhoud VOORWOORD03

AUTOMATISERING EN SOFTWARE 

SMEDING GROENTEN & FRUIT

04

OPDRACHTEN20

UIT DE OUDE DOOS

05

REFLECTIE LEERDOELEN

22

AFDELING MARKETING & COMMUNICATIE  07

BPV OPDRACHT

24

HET TEAM

EVALUATIE25

08

WERKZAAMHEDEN08

EEN PAAR FEITJES

10

25


Voorwoord Hallo! Wat leuk dat je in mijn stageverslag kijkt!! Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Willeke Dijkstra en ik ben 17 jaar oud. Geboren en getogen in een klein dorpje genaamd Berltsum. Sinds 2 jaar volg ik een opleiding aan het Friesland college in Leeuwarden, ik volg daar de opleiding Mediavormgeving. Dit is mijn verslag over de stage die ik heb gelopen bij Smeding Groenten en Fruit. Dit is de eerste stage die ik vanuit deze opleiding moest lopen. In dit stageverslag vertel ik over mijn stageperiode bij smeding. Ik ben mijn stage begonnen met mijn leerdoelen vast te stellen, verder vertel ik wat over smeding en licht ik een aantal werkzaamheden toe. Ook zal ik mijn BPV opdracht beschrijven en Ik sluit af met mijn zelfreflectie en ervaring. Veel leesplezier!

Willeke Dijkstra

3 03


HOE KWAM IK BIJ SMEDING TERECHT?

Smeding Groenten & Fruit

Voor mijn eerst stage van deze opleiding was ik eerste instantie opzoek naar relatief klein reclamebureau. Maar na meerdere sollicitaties en daarvan meerdere afwijzingen, zakte de moed me toch echt wel een beetje in de schoenen. Maar precies op dat moment kreeg ik de tip om een kijkje te nemen bij “smeding�, dit heb ik dan ook direct gedaan en ik was meteen onder de indruk van het bedrijf.

HET BEDRIJF Smeding Groenten en Fruit is opgericht door Rients Smeding. Wat begon als een kleine winkel aan huis is uitgegroeid tot een groot bedrijf met meer dan 500 medewerkers. Smeding Groenten en Fruit levert aardappelen, groenten en fruit (AGF) door heel Nederland. Ruim 7000 horecaafnemers maken gebruik van de kennis en kwaliteit van Smeding. Het assortiment bestaat uit bewerkt en onbewerkt product. Hierbij verschillen de orders van klein (klanten van Sligro winkels) tot vrij groot (grote leveringen aan supermarkten of hotelketens). Smeding Groenten en Fruit heeft in 39 Sligro winkels een eigen AGF-afdeling die met producten worden aangevoerd vanuit het Friese dorpje Sint Annaparochie. In Sint Annaparochie staat het hoofdkantoor en het centrale distributiecentrum van Smeding Groenten en Fruit. Smeding is de afgelopen jaren sterk gegroeid door overnames en de uitbreiding van het klantenbestand binnen Sligro.

1e INDRUK Smeding komt op het eerste oog over als een erg zakelijk en formeel bedrijf. Dit was dan ook de indruk die het bedrijf achterliet toen ik op de website keek. Zodra je het bedrijf binnenstapt blijkt echter het tegenovergestelde het is een zeer informeel bedrijf waar een erg fijne sfeer hangt zonder hierdoor professionaliteit te verliezen.

4

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Uit de oude doos Een paar golden oldies

1965 – Gerben Wijnia met twee winkelmeisjes, zoals dat toen genoemd werd.

1970 – De snijderij tegenover de winkel in Harlingen.

De Hollandse druiven lagen in de vitrine. Vanwege de dauwlaag mocht je deze druiven niet met je handen aanraken; alleen aan het steeltje en heel voorzichtig.

Hier werden allerlei groenten gesneden en gewassen. Zo kon de klant de producten in die tijd al panklaar kopen.

1970 – Opening van de nieuwe winkel in de Grote Kerkstraat in Harlingen. De oude groentewinkel was verbouwd naar een totaal nieuw concept voor die tijd. Met een uitgebreid assortiment en grotendeels zelfbediening. Dit bleek geen succes, men wilde liever gewoon bediend worden. De winkel is toen snel aangepast. Op de foto’s zie je ook een asbak en een glaasje met sigaren en sigaretten. Dit was voor de mensen die tijdens de opening langskwamen.

5


Afdeling - MARKETING & COMMUNICATIE -

Plattegrond afdeling

Wat je hierboven ziet is de plattegrond van de afdeling. Dit is het creatieve hart van Smeding. Op de afdeling hoef je je nooit een minuut te vervelen want er is werk genoeg! Ook is het altijd gezellig. Aan de humor is er op de afdeling ook geen gebrek, er gaat geen dag voorbij zonder dat er een grap wordt gemaakt door een van de collega’s. Kortom een leuke werkomgeving waar altijd wat te praten is.

6

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Het team - MARKETING & COMMUNICATIE -

Anneke Bergsma

Taetske Albada

Grietje Bakker

Manager Marketing & Communicatie

Marketeer Foodservice

Communicatiespecialist

Tjerk Bakker

Liesbeth Smeding

Sanne Dijkstra

Vormgever & Fotograaf

Marketing assistent

Communicatiemedewerker

Marianne Van der Meer Medewerker Marketing Foodservice

Thymen Osinga

Daan Meurs

Stagiair Marketing & Communicatie

Stagiair Marketing & Communicatie

7


Leerdoelen Leerdoel 1: Mijn werk goed leren beargumenteren Iets wat je nooit “te goed” kan doen is het argumenteren van je werk. Dit wil dan ook nog beter leren doen. Ook om mezelf aan te leren dat ik bij elke beslissing die ik maak moet nadenken. Dat ik weet waarom ik bepaalde dingen ergens plaats etc. Eigenlijk probeer ik mezelf aan te leren dit elke keer aan mezelf te vragen. Om kritisch te leren kijken naar mijn eigen werk zodat ik er het beste uit kan halen Dit beheers ik nu voor 50%, aan het eind van mijn stage hoop ik dit voor 80% te beheersen. Leerdoel 2: technieken verbeteren (betere beheersing over de programma’s krijgen). Iets wat je als grafisch vormgever echt moet beheersen zijn natuurlijk de Adobe pakketten. Ondanks dat ik, voordat ik begon aan de opleiding, helemaal niks van de programma’s wist, had ik al onwijs veel geleerd op school. Maar nog zeker niet alles! Dit wilde ik dus heel graag gaan verbeteren en dan vooral de snelheid waarmee ik werk. Toetscombinaties en dergelijke kunnen al een wereld van verschil maken. Mijn vorstelijkste doel was dus het verbeteren van de techniek en daardoor sneller kunnen werken. Dit beheers ik nu voor 30%, aan het eind van mijn stage hoop ik dit voor 70% te beheersen.

Leerdoel 3: Leren te functioneren in professionele beroeps omgeving Ik wil graag zoveel mogelijk uit mijn stage halen. Niet alleen op het gebied van ontwerpen, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van communicatie met opdrachtgevers en collega’s. Hoe verloopt nou de samenwerking binnen het team en wie heeft welke taken en verantwoordelijkheden? Kortom; het goed leren functioneren in een professionele beroeps omgeving. Dit beheers ik nu voor 0%, aan het eind van mijn stage hoop ik dit voor 65% te beheersen.

8

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Automatisering & Software

AUTOMATISERING Op de afdeling wordt het meest gewerkt met desktops of laptops in docking stations. Alleen Tjerk werkt op een iMac en ik heb mijn eigen Macbook mee die staat aangesloten op een monitor. Inmiddels is er een 2e iMac aangeschaft en zullen ze binnen kort over gaan op de software van Adobe Creative Cloud. Binnen de afdeling wordt outlook gebruikt om intern en extern te mailen maar ook kan er op deze manier bij elkaar in de agenda te kijken

SOFTWARE Photoshop Adobe Photoshop is het meest geavanceerde fotobewerkingsprogramma ter wereld. Van eenvoudige fotomontages tot complexe 3D-ontwerpen en illustratie, je doet het met Adobe Photoshop. Nadat ik de eerste bewerking van foto’s heb gedaan in Lightroom ga ik verder in photoshop. In photoshop leer ik steeds meer over de bewerking van foto’s. Illustrator Adobe Illustrator is één van de beste vector-programma’s op de markt. Het bevat een groot aantal gereedschappen en functies. Adobe Illustrator is een programma waarmee je digitale afbeeldingen maakt. Illustrator word altijd gebruikt voor het ontwerpen door mijn stage leer ik het programma steeds beter kennen.

InDesign Adobe InDesign is een programma van Adobe waarmee je alle soorten media, zowel papieren als digitale, vormgeeft en er de beste lay-out voor maakt. InDesign wordt voornamelijk gebruikt voor leaflets, weekaanbieding posters en promotiemateriaal. Doordat ik veel met InDesign heb gewerkt leer steeds meer tools van het programma. Lightroom Met Adobe Lightroom voor Mac kunnen zowel gevorderde als professionele fotografen hun foto’s importeren, opslaan, bewerken en exporteren in één overzichtelijke interface. Je maakt sets en collecties om je foto’s op te slaan en voegt tags toe aan elke afzonderlijke foto Ik werk met Lightroom in plaats van Apeture omdat Apeture niet meer voor mijn Mac beschikbaar is. Door het gebruiken van Lightroom heb ik geleerd hoe ik foto’s moet nabewerken. Basecamp Basecamp is een van de meest gebruikte online projectmanagement pakketten. Er kan samen met collega’s worden samengewerkt aan projecten. Planningen worden aangemaakt met persoonlijke of algemene to-do’s. Binnen Basecamp staan de meeste van onze projecten. Je kunt hier precies zien wanner wat af moet en door dit programma leer je plannen en je tijd in delen.

9


Werkzaamheden

De werkzaamheden die ik tijdens mijn stage heb vervuld zijn erg leuk en veelzijdig geweest. Ik was echt onderdeel van het team en had mijn eigen taken en er was veel vertrouwen in mij. Aan ontwerp opdrachten werkte ik zowel samen als zelfstandig. Ik vond het fijn om op deze manier te werken. Elk Project begint met een Briefing vervolgens, begint het plannen van de werkzaamheden dit gebeurt grotendeels in het programma Basecamp, De projectleider plaats hierin de to do’s die nodig zijn voor dit project en voegt ook de deadlines per taak erbij. Als ik het eerste ontwerp af heb ga ik samen met de projectleider en mijn stagebegeleider reflecteren op het ontwerp vervolgens probeer ik de criteria te verwerken in het ontwerp net zo lang tot het gewenste resultaat is bereikt. Als het ontwerp goed wordt gekeurd maak ik het ontwerp drukklaar en bestel ik het product bij drukwerkdeal of bij de drukker om de hoek. Op deze manier maak ik het proces van begin tot eind mee.

10

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Kritische beroepssituatie

Ik heb tijdens mijn stage niet hele kritische beroepsstituaties meegemaakt, het waren vooral kleine dingen. Zoals de ene keer dat ikÂŹVoor Italiaanse groenten een al bestaande leaflet omgezet moest worden naar de nieuwe vi van Sligro. Nadat dat ik dit had gedaan kwamen er nog wat aanpassingen die ik vervolgens heb doorgevoerd. Op het moment dat de leaflet besteld moest worden was de leaflet nog niet concreet. De deadline was 12:00 uur voor het bestellen om 11:57 kreeg een GO om de leaflet te bestellen door het tijdgebrek heb ik niet optimaal kunnen kijken naar de export van mijn pdf en naar het aanleveren. Toen de leaflet gedrukt was en bezorgt was bleek dat er iets fout was gegaan met de aflooprand waardoor er aan de rechterkant van de leaflet een kleine witte rand zat. Het leermoment van deze kritische beroepssituatie is dat ik minimaal een half uur voor de deadline het ontwerp concreet wil hebben. Op deze manier creĂŤer je rust en geef je zelf de tijd om goed te kunnen kijken naar de export van je pdf zodat fouten met het aanleveren worden voorkomen.

11


Opdrachten

Poster weekaanbieding Smeding heeft in 39 sligro vestigingen hun eigen AGF afdeling. Hiervoor moet elke week voor de weekaanbiedingen posters worden gemaakt. Meestal zijn dit 4 รก 5 A4 posters met hierop een productfoto en de van en voor prijs erop. Meestal mocht ik deze maken op woensdag word meestal de input voor poster gemaild zodra deze binnen is begin ik met kijken of er bij elke aanbieding ook beeld is. Dan verwerk ik het in inDesign als de posters zijn vormgegeven ga ik langs inkoop die checken of het juiste beeld is gebruikt en of ik alle actieprijzen er goed in heb gezet. Als dat klaar is word er of de afdeling nog een laatste check gedaan en als ook die akkoord is kan ik de posters gaan bestellen zodat ze op vrijdag kunnen worden verstuurd naar de filialen

Oorkonde jubilarissen Elk jaar word er voor de gejubileerden van Smeding een jubilarisdiner georganiseerd. Dit jaar wouden ze graag een oorkonde uitdelen aan mij de taak om hier een modern ontwerp van te maken. na meerdere ontwerpen te hebben gemaakt kwam ik op een gegeven moment uit op een ontwerp met geschilderde groenten en fruit. Dit is dan ook het uiteindelijke ontwerp geworden.

12

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Leaflet Pompoen Als promotie materiaal worden er regelmatig leaflets gemaakt, zo ook voor pompoenen. Dit was één van mijn eerste leaflets die ik heb mogen maken. Als eerste ben ik begonnen met de al bestaande leaflet om te zetten naar de nieuwe VI van Sligro. Daarna heb ik de geredigeerde tekst geplaatst en van de al bestaande fotografie foto’s uitgezocht en deze geplaatst. Vervolgens kon de leaflet ter controle en daarna besteld worden.

Visitekaartje budgetcoach Miranda van Dijk is salarisadministrateur bij Smeding en opgeleid tot budgetcoach. Omdat niet iedereen weet wat een bugetcoach precies is, was het de bedoeling om hier wat uitleg over te geven door middel van een visitekaartje. Ik kreeg de kans om dit visitekaartje te ontwerpen. Ik heb gekozen voor een klapkaartje. Aan de binnenkant heb ik gebruik gemaakt van een stripfiguur, zodat het verhaal makkelijker te begrijpen valt.

13


Opdrachten FRSH Matters

FRSH Matters is een merk van Smeding Groenten en Fruit, verspartner van Sligro. Het assortiment van FRSH Matters is exclusief verkrijgbaar via de vestigingen en/of de bezorgservice van Sligro. FRSH Matters maakt vers gemakkelijk. Ze inspireren je om te kiezen voor verrassend, puur en vers. Vers in de vorm van fruit, groenten en kruiden. Met al hun originele smaakeigenschappen, die zorgen voor een authentieke smaakbeleving. Herkenbaar en echt. Dรกt is waar FRSH Matters voor staat. Vers voor iedereen! Verrassend. Puur. Gemakkelijk. Voor FRSH matters heb ik meerdere opdrachten mogen doen van groot tot klein. Zo heb ik onder andere het verpakkingsontwerp mogen maken van de nieuwe productlijn van Sous-Vide gegaarde groenten en fruit ook kreeg ik de kans om deze nieuwe producten te promoten door middel van een filmpje. Verder heb ik verschillende leaflets mogen maken of aanpassen zoals: Hot lemonade, Werkfruit, Sous-Vide en Fresh Lemonades. Zo nu dan was er natuurlijk ook promotiemateriaal nodig zoals voor de strand inspiratiedag die Elk jaar wordt gehouden voor strandpaviljoenhouders hiervoor komt ook jaarlijks het strandmagazine uit. Omdat Smeding dit jaar daar heen ging om de Fresh lemonades te presenteren mocht hiervoor in het strandmagazine een advertorial maken die in het teken stond van de Fresh lemonades.

14

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


15


BPV Opdracht Sous-Vide Webpagina Voor de nieuwe Sous-Vide producten van FRSH Matters moest een webpagina komen op de al bestaande website van FRSH Matters Het werd al gauw duidelijk dat ik deze opdracht mocht doen vanwege mijn betrokkenheid bij het Sous-Vide project en omdat ik ervaring heb met Wordpress. Ik kreeg de opdracht om de Sous-Vide pagina in dezelfde stijl en lay-out als de rest van de website te ontwerpen en realiseren. Ook kreeg ik de taak om de fotografie van de packshots te maken en hiervan de nabewerking te doen. Omdat ik nog niet super veel ervaring heb Wordpress was deze opdracht de perfecte manier om me er meer in te gaan verdiepen. Ook heb ik even goed gekeken wat voor afbeeldingen ik wou gebruiken en waar ik deze zou gaan plaatsen en heb ik me voorbereid op de fotografiesessie die nodig was. Nadat ik de research heb gedaan kon ik met de opdracht gaan beginnen. Eerst ben ik met Sanne gaan zitten om te bespreken hoe de webpagina er moest komen uit te zien, hier is een schets uitgekomen, door middel van deze schets ben ik aan de slag gegaan met de eerste opzet van de webpagina. Hierna moest de fotografie komen van de 6 packshots hiervoor was al beeld maar er waren nog geen packshots met etiket dus moesten we wachten tot de Sous-Vide producten van FRSH matters in het assortiment kwamen. Op het moment dat deze in het assortiment waren konden de packshots worden gefotografeerd, na de fotografiesessie heb ik de nabewerking van de foto’s gedaan. Toen kon ik de juiste foto’s op de juiste plaats worden gezet en de webpagina kon worden gepubliceerd dit werd gedaan door een extern bedrijf genaamd StudioChris. Het eindresultaat was een mooie webpagina van Sous-Vide die goed aansluit bij de rest van de FRSH matters website. Ook ben erg tevreden over de nabewerking van de packshots. Achteraf ben ik te lang bezig geweest met de nabewerking van de foto’s dit is op zich is dit best logisch omdat ik op dit vakgebied nog niet heel veel ervaring heb opgedaan daarom zou ik de volgende keer hier graag minder tijd aan besteden.

16

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


17


Leerdoelen reflectie Leerdoel 1: Mijn werk goed leren beargumenteren Iets wat ik voor mijn stageperiode nog niet goed beheerste was mijn werk goed kunnen beargumenteren , hier heb ik dan ook echt aan proberen te werken. Maar toch merkte ik al gauw dat ik het ontwerp vaak aanpas zoals de opdrachtgever dat wil en daardoor niet altijd het werk goed kan beargumenteren. Aan het begin van mijn stageperiode beheerste ik dit voor 50% ik had gehoopt dat dit aan het eind van de periode 80% zou zijn. Helaas heb ik die 80% niet gehaald maar wel 65%. Leerdoel 2: technieken verbeteren (betere beheersing over de programma’s krijgen). Om sneller en efficiÍnter kunnen werken wou ik dit graag verbeteren en dat is dan ook zeker gelukt vind ik zelf. Hoe verder de stage vorderde des te meer shortcuts ik leerde ook als dingen niet wist heb ik mezelf proberen aan te leren om het antwoord op google te zoeken in plaats van uren naar het programma te turen zonder resultaat Aan het begin van mijn stageperiode beheerste ik dit voor 30% ik had gehoopt dat dit aan het eind van de periode 70% zou zijn. Dit heb ik dan ook ruim gehaald met maar liefst 80%

Leerdoel 3: Leren te functioneren in professionele beroeps omgeving Omdat hier nog geen tot weinig ervaring mee had was dit voor mij de grootste uitdaging. Op het begin vond ik ook moeilijk omdat ik soms er verlegen kan zijn maar toen ik me eenmaal thuis voelde binnen het bedrijf werd het steeds makkelijker. Aan het begin van mijn stageperiode beheerste ik dit voor 0% ik had gehoopt dat dit aan het eind van de periode 65% zou zijn. Dit heb ik dan ook behaald met 65% maar er altijd nog ruimte voor verbetering op dit gebied.

18

| BPV VERSLAG | SMEDING GROENTEN EN FRUIT


Feitjes HET GROOTSTE KLANTSEGMENT IN FOODSERVICE IS

CATERING.

in totaal heb ik aan

IN TOTAAL HEB IK

mogen mee werken

DAGEN STAGE GELOPEN DAT BETEKENT:

Op 2 februari 2017 heb ik

695 mails 391 mails ontvangen en

verstuurd

92

720 43200 2592000 UUR EN

in totaal heb ik

20

keer de poster van de weekaanbieding mogen maken

Rond de feestdagen vertrekken er iedere dag

100

MINUTEN EN

SECONDES

vrachtwagens

vanuit Sint Annaparochie, normaal zijn dit er 70.

19


Stageverslag Smeding Groenten en Fruit  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you