Page 1

Will Powell


Will Powell Bachelor of Architecture The University of Texas at Austin Portfolio.

will.d.powell@gmail.com willdpowell.com +1 (361) 876 - 3338


Index p.6 p.26

Iceland Val De Chiama

p.38

The Modern Forest

p.56

Austin Event Center

p.74

ResumĂŠ


W I L L P OW E L L

Design Excellence Award Issue 14 Publication

Studio Iceland Advanced Design - Spring 2017 Critic : Kevin Alter

Isolated on an infertile and geologically unstable island, the nation of Iceland has historically been dependent on the sea as its primary source of life. However, the 21st Century has seen a rapid pivot to an economy largely based on tourism. The harbor warehouse becomes a gift-shop, the formidable volcanic landscape becomes the backdrop for an ever-growing number of selfies and the reclusive puffin is served between two buns with a side of chips. With few natural resources save for an abundance of cheap and renewable energy, Iceland’s government has declared its support of the digital arts as an alternative to the increasingly decadent and unstable tourism industry. This projects endeavors to give the digital creative economy a physical home and a symbolic presence as an increasingly important part of Iceland’s industry and culture.

p.6

Sited on Reykjavik’s historic Old Harbor, this project is a tool library and incubator for the digital creative economy, providing Icelandic artist with inspiration through interaction, access to equipment and a platform to display their work. Beneath a translucent curtain of glass, a series of district interiors and intermittent open spaces are protected against the harshness of the North Atlantic coast. Each interior corresponds to a particular program with specialized spaces for the inspiration, creation and exhibition of a particular art form. the interiors are inter-connected with vertical circulation between them. Acting as a second skin, the translucent curtain facade exemplifies the unique and ever-changing conditions at the edge of the arctic circle by both obscuring and capturing the world outside.

Reykjavik, Iceland


p.7


Iceland


p.9


R

eykjavĂ­k sits between the mountains and the sea. The city is characterized by bright and colorful buildings forming a stark contrast to their harsh surroundings. It is the capitol of Iceland and home to over half of the nation's population.

Iceland


“Typology of Reykjavik Buildings” by Olafur Eliasson

p.11


Iceland


Between the city and the sea

p.13


Iceland


A exposition space

p.15


A creative space

Iceland


A public space

p.17


Iceland


T

he repeated gable carries meaning both profane and sacred. The typology has a long history in Iceland beginning with traditional turf homes and Presbyterian church spires. As such, the use of the repeated gable a is reference to the past and an ode to architect GuĂ°jĂłn SamĂşelsson and his effort to create a uniquely Icelandic architecture.

p.19


Iceland


Traditional facade

Double-skin

Curtain

p.21


Level 3

Level 2

Ground Level

Iceland


p.23


Iceland


p.25


W I L L P OW E L L

Val Di Chiana Study in Italy - Fall 2016 Critic : Smilja Milovanovic With: Kathryn Middlebrook

The city of Castiglion Fiorentino has a rich history dating back to the Etruscans and later developing into a walled medieval hill-town. The livelihood of the city is based on the rich agriculture coming from the surrounding river valley, Val De Chiama. As such there is a strong cultural connection to both the land and the food. Due to a rapid increase in development outside of the historic city walls over the past century, the agricultural fields are being pushed further away from the medieval city-center. Today, tourism has also become a major source of income for the city. However, the town suffers from poor planning and arduous terrain making the route form the train station to the historic center both challenging to navigate and physically demanding. Our proposal is a continuation of the

p.26

axis linking the Etruscan Gate, Cassero and Piazza Del Comune. It creates a more direct pedestrian route, separated from cars, between Cassero and the train station which links with existing paths to create a complete loop of circulation. We propose the reintroduction of the farming to the site as a microcosm for the agriculture of Val De Chiama. Tourists will be introduced to the previously under-represented culture of cooking and art through a community kitchen and gallery. The form of these spaces will draw from the existing typology of terracing wall, creating a series of thresholds, boundaries and enclosed spaces visitors will traverse on the way to the historic city center. Program and space are arranged throughout, blurring the line between building and landscape.

Castiglion Fiorentino, Italy


p.27


T

he typology of the wall is deeply rooted in the history of Castiglion Fiorentino. The city has three defensive walls forming concentric rings around the hill-top. These walls not only protected the city, but they also terrace the streets, preventing erosion, and even become structure for adjoining buildings.

Val Di Chiana


PREVENT VIEW

Vernacular Wall

PREVENT MOVEMENT

FRAME VIEW

PREVENT VIEW

Prevent View

PREVENT VIEW

DIVIDE

PREVENT MOVEMENT

Suggest Movement

ELEVATE

PREVENT MOVEMENT

Oppose Movement

PROGRAM

ELEVATE

Funnel

ELEVATE Elevate/Lower

The program of the project is arranged in three parts, each associated with a terracing wall

p.29

SUGGEST MOVEMENT

FRAME VIEW

Frame View FRAME VIEW

SUGGEST MOVEMENT SUGGEST MOVEMENT

FUNNEL

DIVIDE DIVIDE

Separate

FUNNEL FUNNEL

THE VERNACULAR WALL

PROGRAM

Program

PROGRAM

THE VERNACULAR WALL THE VERNACULAR WALL


Val Di Chiana


p.31


Val Di Chiana


Site Plan

p.33


Borromini's San Carlo alle Quattro Fontane

Val Di Chiana


Level 2 Plan

p.35


Val Di Chiana


p.37


W I L L P OW E L L

AIA Austin Student Award Design Excellence Award Issue 12 Publication

The Modern Forest Design V - Fall 2015 Critic : Hope Hasbrouck

The McDonald and Paul M. Dunn research Forest is located in the Willamette river-valley foothills ecoregion in NorthEast Oregon. This forest is home to a diverse group of users and activities due to a unique relationship to the city of Corvallis and Oregon State University. Radically different uses correspond to equally varied views on the value of forests in modern society. This project endeavors to bridge the gap between these two fundamentally opposed ideals to demonstrate the value and necessity of both and present a holistic view of the modern forest. The architectural intervention of a conference center is used to unite the industrial and the recreational; the orderly and the wild; the ephemeral and the enduring; the utilitarian and the consecrated.

p.38

Sited at a critical junction between these two forest management strategies, this projects creates a connection between the forest as sanctuary and the forest as resource. The campus expands around the shoulder of a hill which faces a recreational, old-growth forest to the East, and a commercially logged, industrial forest to the West. Program is arranged according to its relation with the ideal of forest as sanctuary, and forest as resource. At a center of this junction between sanctuary and resource is a hearth, which unites users from both groups around a communal fire-pit and mantle. The hearth is carved into the ground and defined by a series of community buildings to create and inwardly focused and protected space.

Corvallis, Oregon


p.39


Eco-region Scale

Continental Map

Territory Scale

Eco-region Map

The Modern Forest


Selected Site

McDonald-Dunn Forest Map

p.41


mi

Hydrology & Land Cover

The Modern Forest

1

2

4


mi

Human Intervention & Light Pollution

p.43

1

2

4


The Modern Forest


The Forest as Resource The Forest as Sanctuary

p.45

Theme 1 : Short rotation wood production Theme 2 : Growth maximizing timber production Theme 3 : Visually sensitive, even aged forest Theme 4 : Old-growth reserve


W

e could say that a war is being waged today in the United States ... The war is between two fundamentally opposed concepts of the forest. One is the concept of forest as resource; the other is the concept of forest as sanctuary. - Robert Harrison, Forests : The Shadow of Civilization

The Modern Forest


Site Plan

p.47


The Modern Forest


p.49


Section A - The Forest as Sanctuary ft

10

20

40

Section B - The Forest as Resource ft

10

20

40

The Modern Forest


p.51


The forest as a resource

The Modern Forest


The forest as a sanctuary

p.53


The Modern Forest


p.55


W I L L P OW E L L

Sound Building Distinction Design Excellence Nomination AIA FW Merit Award Issue 13 Publication

Austin Event Center Sound Building - Spring 2016 Critic : Peter DeMaria

The Lady Bird Lake Waterfront is one of Austin’s most attractive amenities, creating a greenbelt of parks and public spaces connected by the Ann and Roy Butler Hike and Bike Trail. However, the waterfront suffers from an underdeveloped connection with the rapidly expanding Central Business District. As people continue to move into the downtown area the need for an engaging connection to the waterfront increases. The Austin Event Center is a platform for Austin culture. It is sited to integrate with the new Austin Central Library in one of the fastest growing areas of the city. This project provides direct access to the waterfront by bringing the Shoal Creek Trail under Cesar Chavez Street, and concluding in a grand plaza over the lake.

p.56

To avoid interrupting the continuum of the park, this project is conceptualized as an open pavilion with a minimal amount of enclosed program. All services and back-of-house functions are contained underground. There are three enclosed volumes that form performance spaces, each corresponding to a specific size and type of event. Finally, a single, united canopy connects indoor and outdoor spaces and projects the park out over Lady Bird Lake. The Austin Event Center brings the vibrant and interactive culture of Austin to the waterfront. It forms the connection between Austin’s growing Central Business District and the greater Lady Bird Lake park network.

Austin, Texas


p.57


Shoal Creek

Austin Event Center


T

he Austin Event Center is sited to integrate with the new Austin Central Library in one of the fastest growing areas of the city. This project provides direct access to the waterfront by bringing the Shoal Creek Trail under Cesar Chavez Street, and concluding in a grand plaza over the lake.

Lady Bird Lake

p.59


The Canopy

Walk-Way

The canopy unites the event spaces and shelters the building and surrounding urban waterfront. It acts as a datum projecting the park out over lady bird lake. It mediates the boundary between interior and exterior dissolving the line between building and public space.

Photovoltaics

Glu-lam Waffle

Columns

The Events

Recital [SM]

The event space consists of three enclosed volumes each corresponding to a specific size and program of event. Together, the volumes implicitly frame the space between them creating a gateway to the waterfront.

Theater [LG]

Gallery [MD]

The Plinth

Open Lobby

The plinth is an extension of the urban waterfront and public space through the project. It contains all service and back of house functions and connects the event spaces without interrupter the park above.

Back of House Waterfront Pier

Austin Event Center


mi

.25

.5

1

mi

.25

.5

1

Butler Hike and Bike Trail

Population Density

p.61


Austin Event Center


p.63


Shoa l Cre

ek T rail

Austin Public Library

Cesa r

Hi

ke a

nd B

ike

Shoal Creek

Tra il

Elev ation

Seaholm Intake

Chav ez St.

n4 Sect io

n2

n3

Sect io

Sect io

Sect ion

1

Lady Bird Lake

Austin Event Center


p.65


Staging

Back of House Gallery / Cafe

Waterfront Event

Austin Event Center


Theater

Hike & Bike Trail Piazza

Open to Below

Grand Stair

Waterfront Event

p.67


The three primary programs form separate enclosed volumes defining the waterfront park between them.

Austin Event Center


The canopy unites the three volumes and projects the park out over the water.

p.69


2

1

3

4

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Photo-voltaic Panel Pre-Drilled Screw Connection Powder Coated Aluminum Frame Structural Glu-lam Waffle Brick Veneer 2" Air Cavity Batt Insulation Aluminum Frame Double Paned Window

10 11 12 13 14 15 16 17 18

Black Iron System HVAC Duct LED Strip Light Steel Decking Steel W-Section Girder Steel W-Section Beam Reinforced Concrete Footing French Drain Reinforced Concrete Pier

Austin Event Center


5 6 7

8 9 10

11

12

3

1

13 14

15

16 17

18

p.71


Austin Event Center


p.73


Will Powell CONTACT

EXPERIENCE

will.d.powell@gmail.com willdpowell.com 361.876.3338

Diller Scofidio + Renfro Intern, June - December 2017

2819 Rio Grande Street Apartment 601 Austin Texas, 78705

Team member on 3 major international competitions. Produced diagrams, renderings, physical and digital models, details, plans, sections, etc. Alter Studio Intern, January 2018 - Present Produced high quality renderings of unbuilt work. Participated in Conceptual Design and Design Development for high-end residential projects.

EDUCATION The University of Texas at Austin Bachelor of Architecture Anticipated Graduation: May, 2018 GPA : 3.9 on a scale of 4.0

Pickard Chilton Architects Intern, Summer 2016 Team member for a high-rise project in Cambridge, MA from the beginning of schematic design through design development. Nelsen Partners Architects Intern, Summer 2015

SKILLS AutoCad Revit Rhino Grasshopper Sketchup SU Podium VRay 3DS Max

Worked on multiple projects producing construction documents, client presentation materials, visualizations, etc. Photoshop Illustrator InDesign ArcMap GIS Model Making Photography Premiere MS Office Suite

Charles Di Piazza Architecture Intern, Fall 2015 - Fall 2016 Created site-analysis diagrams, graphics and maps. Composed and rendered fly-through animations. Griffin + Jacobson Architects Intern, Summer 2014 Assisted in the development of design concepts and digital modeling for a variety of projects ranging from residential to religious.

INVOLVEMENT Studio III Design Assistant | Spring 2017 Tau Sigma Delta | 2015 - Present Longhorn BSM Student Leader | 2015 - 2017 UTSOA Freshmen Mentor | 2015 - 2016 AIA Austin Homes Tour, Docent | 2016 AIAS Member | 2015 - Present

HONORS & AWARDS Design Excellence Award | Spring 2017, Fall 2015 AIA Fort Worth Student Merit Award | 2017 Unrestricted Endowed Presidential Scholarship | 2016 Overland Partners Endowed Presidential Scholarship | 2016 AIA Austin Student Award | 2016 Design Excellence Nomination | Spring 2016, Fall 2014, Spring 2014 Sound Building Distinction | Spring 2016 Mebane Travel Scholarship | 2016 Issue (Publication) | 2016, 2017 College Scholars (Top 20%) | 2015 - Present

p.75


Thank you.


Profile for Will Powell

Will Powell | Portfolio 2018  

Will Powell | Portfolio 2018  

Advertisement