Page 1

Will Powell

PORTFOLIO

2013 - 2016


WILL POWELL Architecture Student The University of Texas at Austin Portfolio.

will.d.powell@gmail.com williamdavispowell.com +1 (361) 876 - 3338


p.4 -

Index


Index.

p.6 p.24

Austin Event Center | Spring 2016 Val De Chiama | Fall 2016

p.34

Vertical Neighborhood | Sping 2015

p.46

Piloti | Fall 2015

p.52

The Modern Forest | Fall 2015

p.70

ResumĂŠ

p.5


Will Powell

Sound Building Distinction Design Excellence Nomination AIA FW Merit Award Issue 13 Publication

AUSTIN EVENT CENTER Sound Building - Spring 2016 Critic : Peter DeMaria

p.6

The Lady Bird Lake Waterfront is one of Austin’s most attractive amenities, creating a greenbelt of parks and public spaces connected by the Ann and Roy Butler Hike and Bike Trail. However, the waterfront suffers from an underdeveloped connection with the rapidly expanding Central Business District. As people continue to move into the downtown area the need for an engaging connection to the waterfront increases.

To avoid interrupting the continuum of the park, this project is conceptualized as an open pavilion with a minimal amount of enclosed program. All services and back-of-house functions are contained underground. There are three enclosed volumes that form performance spaces, each corresponding to a specific size and type of event. Finally, a single, united canopy connects indoor and outdoor spaces and projects the park out over Lady Bird Lake.

The Austin Event Center is a platform for Austin culture. It is sited to integrate with the new Austin Central Library in one of the fastest growing areas of the city. This project provides direct access to the waterfront by bringing the Shoal Creek Trail under Cesar Chavez Street, and concluding in a grand plaza over the lake.

The Austin Event Center brings the vibrant and interactive culture of Austin to the waterfront. It forms the connection between Austin’s growing Central Business District and the greater Lady Bird Lake park network.

Austin, TX


360 Condominiums

Northshore Apartments

Seaholm Residences

Shoal Creek Austin Central Library

Seaholm Power Plant

Seaholm Intake

p.8 -

Austin Event Center


The Austin Event Center is sited to integrate with the new Austin Central Library in one of the fastest growing areas of the city. This project provides direct access to the waterfront by bringing the Shoal Creek Trail under Cesar Chavez Street, and concluding in a grand plaza over the lake.

Austin City Hall

Lady Bird Lake

Auditorium Shores Park

The Long Center

p.9


Walk-Way

Photovoltaics

Glu-lam Waffle

The Canopy The canopy unites the event spaces and shelters the building and surrounding urban waterfront. It acts as a datum projecting the park out over lady bird lake. It mediates the boundary between interior and exterior dissolving the line between building and public space.

Columns

Recital [SM]

Theater [LG]

The Events The event space consists of three enclosed volumes each corresponding to a specific size and program of event. Together, the volumes implicitly frame the space between them creating a gateway to the waterfront.

Gallery [MD]

Open Lobby

Back of House Waterfront Pier

p.10 -

Austin Event Center

The Plinth The plinth is an extension of the urban waterfront and public space through the project. It contains all service and back of house functions and connects the event spaces without interrupter the park above.


mi

.25

.5

1

mi

.25

.5

1

Butler Hike and Bike Trail

Population Density by Block p.11


p.12 -

Austin Event Center


p.13


Shoa l Cre

ek T rail

Austin Public Library

Cesa r

Hi

ke a

nd B

ike

Shoal Creek

Tra il

Elev ation

Seaholm Intake

Chav ez St.

p.14 -

Austin Event Center

n2

n3

n4 Secti o

Secti o

Secti o

Secti o

n1

Lady Bird Lake


p.15


Staging

Back of House Gallery / Cafe

Waterfront Event

p.16 -

Austin Event Center


Theater

Hike & Bike Trail Piazza

Open to Below

Grand Stair

Waterfront Event

p.17


The three primary programs form separate enclosed volumes defining the waterfront park between them.

p.18 -

Austin Event Center


The canopy unites the three volumes and projects the park out over the water.

p.19


2

1

3

4

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Photo-voltaic Panel Pre-Drilled Screw Connection Powder Coated Aluminum Frame Structural Glu-lam Waffle Brick Veneer 2" Air Cavity Batt Insulation Aluminum Frame Double Paned Window

10 11 12 13 14 15 16 17 18

Black Iron System HVAC Duct LED Strip Light Steel Decking Steel W-Section Girder Steel W-Section Beam Reinforced Concrete Footing French Drain Reinforced Concrete Pier


5 6 7

8 9 10

11

12

3

1

13 14

15

16 17

18


p.22 -

Austin Event Center


p.23


Will Powell

VAL DE CHIAMA Study in Italy - Fall 2016 Smilja Milovanovic With : Kathryn Middlebrook

Study abroad offers the unique opportunity to investigate architecture in an entirely unfamiliar context, disassociated from the comfort of the familiar. As foreigners designing in the deeply historic Tuscan hilltown of Castiglion Fiorentino, our mission is to investigate the culture that makes this place. The town of Castiglion Fiorentino has a rich history dating back to the Etruscans and later developing into a walled medieval hill-town. The livelihood of the city is based on the rich agriculture coming from the surrounding river valley, Val De Chiama. As such there is a strong cultural connection to both the land and the food. Due to a rapid increase in development outside of the historic city walls over the past century, the agricultural fields are being pushed further away from the medieval city-center. Recently, tourism has become

p.24

a major source of income for the city. However, the town suffers from poor planning and arduous terrain making the route form the train station to the historic center both challenging to navigate and physically demanding. Our proposal focuses on reinforcing this historic connection between the medieval hill-town and the supporting agriculture of Val De Chiama by reintroducing farming near the city-center. A new pedestrian path from the train station to the hill-top Cassero allows visitors to experience the relationship between the local people and the land, and creates a more direct route into the city. Built into land, a community kitchen and accompanying gallery offers a platform to showcase local food and art, creating a point of contact for locals and tourist to interact and experience the unique culture of this region.

Tuscany, Italy


p.25


The typology of the wall is deeply rooted in the history of Castiglion Fiorentino. The city has three defensive walls forming concentric rings around the hill-top. These walls not only protected the city, but they also terrace the streets, preventing erosion, and even become structure for adjoining buildings.

p.26 -

Val De Chiama


PREVENT VIEW

Vernacular Wall

PREVENT MOVEMENT

FRAME VIEW

PREVENT VIEW

Prevent View

PREVENT VIEW

DIVIDE

PREVENT MOVEMENT PREVENT MOVEMENT

Suggest Movement

ELEVATE

Oppose Movement

PROGRAM

ELEVATE

Funnel

ELEVATE Elevate/Lower

SUGGEST MOVEMENT

FRAME VIEW

SUGGEST MOVEMENT

Frame View

FRAME VIEW

SUGGEST MOVEMENT

FUNNEL

DIVIDE

FUNNEL

DIVIDE

FUNNEL

Separate

THE VERNACULAR WALL

PROGRAM

THE VERNACULAR WALL

Program

PROGRAM

THE VERNACULAR WALL

The program of the project is arranged in three parts, each associated with a terracing wall

p.27


p.28 -

Val De Chiama


p.29


p.30 -

Val De Chiama


The view of Val De Chiama

p.31


p.32 -

Val De Chiama


The second level is dedicated to the function of learning. A central gallery is flanked by a theater to the right, addressing the school, and the loading dock to the left, addressing the adjacent farmland. Like a renaissance cathedral, the walls are carved to contain complimentary programs, services and vertical circulation allowing the main space to flow unobstructed.

p.33


Will Powell

VERTICAL NEIGHBORHOOD Design IV - Spring 2015 Critic : Nichole Wiedemann

The rapid gentrification of the Saltillo district requires a new typology of housing to meet the demand for increased density while maintain the vibrant social atmosphere of East Austin. This project combines the verticality of a traditional highrise with the social order of a vernacular neighborhood to create a ‘vertical neighborhood’. Traditionally, housing projects are torn between creating personal identity through variation, and the efficiency that comes from repetition. This project consists of 6 sub-communities defined by 3 - 6 unites with shared outdoor space.

p.34

These sub-communities are alternated, and stacked on top of each other, giving the tower it’s unique form. By using an obscured modular stacking system, personal identity can be maintained with the efficiency of repeated units. At the center of this project is an ‘open core’ which acts a vertical street connecting semi-public community terraces. This stair case is open to communal spaces encouraging chance encounters and social interaction that is not possible in a traditional high-rise. The semi-public outdoor spaces are the social heart of the project. The terraces provide shared outdoor space for units that would otherwise be completely isolated.

Austin, TX


Process model exploring the modular stacking concept

p.36 -

Vertical Neighborhood


Level 12 - Plan A3 Level 11 - Plan A1

Level 10 - Plan A2

Level 9 - Plan B2

Level 8 - Plan A1 Level 7 - Plan A2

Level 6 - Plan B1 Level 5 - Plan B2

Level 4 - Plan A1 Level 3 - Plan A2

Level 2 - Plan B2

p.37


p.38 -

Vertical Neighborhood


p.39


10’

60’

Typical Floor Plan - A1

Typical Floor Plan - A2

p.40 -

Vertical Neighborhood


Typical Floor Plan - B1

Typical Floor Plan - B2

p.41


p.42 -

Vertical Neighborhood


p.43


The community terrace is the heart of the vertical neighborhood. Instead of small individual balconies, this project combines the semi-public outdoor space of each unit with the central circulation resulting in vibrant shared spaces that encourage chance encounters and community involvement.

p.44 -

Vertical Neighborhood


p.45


Will Powell

PILOTI Environmental Controls - Fall 2015 Critic : Keith Simon, Matthew Tanteri With : Mitch Flora, Maxwell Baird

PILOTI is a slender, wood and concrete fixture, developed to increase overall luminance within a space through primarily uplighting strategies. Just as important, and equally considered throughout the design process, is the aesthetic effect of the luminaire in the space while on and off. The commanding presence anchors the room; reading as a strong monolithic sculpture during the day, and at night becoming a far more intricate source of ambient light. The plywood housing has been CNC routed in a way that leaves

p.46

only 1/42� of material where the pattern occurs. Because the material is never penetrated, when light is not passing through the surface there is no sign of any modification to the wood. The designers have gone to extensive lengths to hide all structure, working to create a piece that has massive qualities while remaining extremely delicate. Initially developed for residential applications, PILOTI’s scale and strong sense of materiality easily make it applicable in commercial architecture.

Site-less


Structural Bracing

3100K LED Tape Lighting

CNC Routed 1/4� Plywood Panels

Metal Framing Strap

Monolithic Rockite Base

Exploded isometric showing the luminaire assembly

p.48 -

Piloti


Photometric curve revealing a primarily upward distribution of light.

p.49


Luminaire off

p.50 -

Piloti


Luminaire on

p.51


Will Powell

AIA Austin Student Award Design Excellence Winner ISSUE 12 Publication

THE MODERN FOREST Design V - Fall 2015 Critic : Hope Hasbrouck

The McDonald and Paul M. Dunn research Forest is located in the Willamette river-valley foothills ecoregion in North-East Oregon. This forest is home to a diverse group of users and activities due to a unique relationship to the city of Corvallis and Oregon State University. Radically different uses correspond to equally varied views on the value of forests in modern society. This project endeavors to bridge the gap between these two fundamentally opposed ideals to demonstrate the value and necessity of both and present a holistic view of the modern forest. The architectural intervention of a conference center is used to unite the industrial and the recreational; the orderly and the wild; the ephemeral and the enduring; the utilitarian and the consecrated.

p.52

Sited at a critical junction between these two forest management strategies, this projects creates a connection between the forest as sanctuary and the forest as resource. The campus expands around the shoulder of a hill which faces a recreational, old-growth forest to the East, and a commercially logged, industrial forest to the West. Program is arranged according to its relation with the ideal of forest as sanctuary, and forest as resource. At a center of this junction between sanctuary and resource is a hearth, which unites users from both groups around a communal fire-pit and mantle. The hearth is carved into the ground and defined by a series of community buildings to create and inwardly focused and protected space.

Corvallis, OR


Eco-region Scale

Continental Map

Territory Scale

Eco-region Map

p.54 -

The Modern Forest


Selected Site

McDonald-Dunn Forest Map

p.55


mi

Hydrology & Land Cover

p.56 -

The Modern Forest

1

2

4


mi

1

2

4

Human Intervention & Light Pollution

p.57


p.58 -

The Modern Forest


The Forest as Resource The Forest as Sanctuary

Theme 1 : Short rotation wood production Theme 2 : Growth maximizing timber production Theme 3 : Visually sensitive, even aged forest Theme 4 : Old-growth reserve

p.59


“We could say that a war is being waged today in the United States ... The war is between two fundamentally opposed concepts of the forest. One is the concept of forest as resource; the other is the concept of forest as sanctuary.� - Robert Harrison, Forests : The Shadow of Civilization

p.60 -

The Modern Forest


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Hearth Lecture Hall / Chapel Dinning Exhibition Observation Tower Permanent Housing / VIP Visitor Housing Bathrooms Field Labs Classroom Parking

ft

25

50

100


Section A - The Forest as Sanctuary

Section B - The Forest as Resource

p.62 -

The Modern Forest


ft

10

20

40

ft

10

20

40

p.63


p.64 -

The Modern Forest


p.65


The forest as a resource

p.66 -

The Modern Forest


The forest as a sanctuary

p.67


p.68 -

The Modern Forest


p.69


p.70 -

ResumĂŠ


CONTACT

EXPERIENCE

Will Powell will.d.powell@gmail.com 361.876.3338

Pickard Chilton Architects Intern, Summer 2016

williamdavispowell.com 2819 Rio Grande Street Apt. 601 Austin TX, 78705

Nelsen Partners Architects Intern, Summer 2015 Worked on multiple projects with construction documents, client presentation materials, visualizations, etc. Charles Di Piazza Architecture Intern, Fall 2015 - Fall 2016

EDUCATION The University of Texas at Austin Bachelor of Architecture Anticipated Graduation: May, 2018 GPA : 3.9

SKILLS AutoCad Revit Rhino Grasshopper Sketchup SU Podium VRay 3DS Max

Team member for a high-rise project in Cambridge from the beginning of schematic design through design development.

Photoshop Illustrator InDesign ArcMap GIS Model Making Photography Premiere Final Cut

Created site-analysis diagrams, graphics and maps. Animated and rendered fly-through animations. Griffin + Jacobson Architects Intern, Summer 2014 Assisted in the development of design concepts and digital modeling for a variety of projects ranging from residential to religious. Davis Powell Architect Intern, Summer 2013 Measured and drafted as-built drawings for large scale projects. Assisted with renderings and visualizations. First Baptist Church of Uvalde Media Intern, Summer 2011 - Summer 2013 Designed graphics and branding for logos, slides, websites, banners and advertisements. Extensive work with audio and video recording.

HONORS & AWARDS INVOLVEMENT Studio Design Assistant Tau Sigma Delta, Member Longhorn BSM, Student Leader UTSOA Freshmen Mentor AIA Austin Homes Tour, Docent AIAS, Member

AIA Fort Worth Student Merit Award | 2017 Unrestricted Endowed Presidential Scholarship | 2016-17 Overland Partners Endowed Presidential Scholarship | 2016-17 AIA Austin Student Award | 2016 Design Excellence Nomination | Spring 2016, Fall 2014, Spring 2014 Sound Building Distinction | Spring 2016 Mebane Travel Scholarship | 2016 Design Excellence Award | Fall 2015 Issue (Publication) | 2016, 2017 College Scholars (Top 20%) | 2015 - Present

p.71


Thank you.


Will Powell | Portfolio 2017  
Will Powell | Portfolio 2017  
Advertisement