Page 1

W Portfolio | Will Powell


p.2


WILL POWELL Architecture Student The University of Texas at Austin Portfolio

will.d.powell@gmail.com williamdavispowell.com 361 . 876 . 3338


p.4

- Preface


p.6 p.24

The Modern Forest | Fall 2015 Piloti | Fall 2015

p.30

Austin Branch Library | Fall 2014

p.38

Vertical Neighborhood | Sping 2015

p.50

ResumĂŠ

p.5


THE MODERN FOREST Design V - Fall 2015 Hope Hasbrouck

“We could say that a war is being waged today in the United States ... The war is between two fundamentally opposed concepts of the forest. One is the concept of forest as resource; the other is the concept of forest as sanctuary.� - Robert Harrison, Forests : The Shadow of Civilization

p.6

RIGHT Perspective 1 | Arrival


PRELIMINARY MAPPING This project began with a series of mappings across multiple scales. The goal of these studies was to formulate a thesis that relates the project to its wider social and geographical context and to select a site for the architectural intervention of a conference and research campus. The McDonald and Paul M. Dunn research Forest is located in the Willamette river-valley foothills ecoregion in North-East Oregon. This forest is home to a diverse group of users and activities due to a unique relationship to the city of Corvallis and Oregon State University.

Just 5 miles from downtown Corvallis, the tree covered peaks of the McDonald-Dunn Forest serve as a visual backdrop to the city. The forest is also open to the public as a nature preserve where many people go to hike, walk their dog, mountain bike and varies other recreational activities. In addition to these activities, the forest is used extensively for teaching and research by Oregon State University’s Forestry School. The distant areas of the forest are industrially logged and used as a source of profit to fund the management costs of the rest of the forest.

Radically different uses correspond to equally varied views on the value of forests in modern society. The McDonald-Dunn Forest holds two fundamentally opposed concepts of the forest. One is the forest as sanctuary, represented by the recreational users; and the other is the forest as resource, represented by the industrial and academic users. These two conflicting views exist at very close proximity within the forest.

Region Scale REGIO

N

MI

ECOREGION I Continental I Powell

p.8

- The Modern Forest

100

Above Site Location | Continental Scale

200

300

400


PORTLAND

PACIFIC CITY

SALEM

PEAVY ARBORIDUM

NEWPORT

5 mi

10 mi

20 mi

30 mi

40 mi

PACIFIC OCEAN

CORVALLIS

Territory Scale

BEND

EUGENE

Ecoregion & Site Adjacency | Region Scale

mi

5

10

20

p.9


Forest Scale

Hydrology & Land Cover | Territory Scale

mi

2

4

8

Human Intervention & Light Pollution | Territory Scale

mi

2

4

8

p.10 - The Modern Forest

RIGHT Site Selection | Forest Scale


GH RETURN ON INVESTMENT.

RODUCTION.

DUNN FOREST

PEAVY ARBORETUM

R

G E R I D

E L I N

I

D

G

E

L

I

N

E

MCCULLOCH PEAK (ELEVATION : 2155 FT)

Site Se c

tion Selected Site

DIMPLE HILL

(ELEVATION : 1529 FT)

CHIP ROSS PARK

CORVALLIS

(CITY BOUNDARY)

0

0.75

1.5

3

4.5

Miles 6

mi

.5

1

2


Oak Creek

Selected Site

Oak Creek Tributary

Old-Growth Reserve

McCuloch Ridge (Elevation : 1750 ft) 2000 ft

1500 ft

1000 ft

500 ft

Industrial Orderly Ephemeral Utilitarian

Recreational Wild Enduring Consecrated

Site

Scale 1.3 mi

0.5 mi

0

0. MCDONALD_DUNN FOREST

PRIVATE FOREST LAND

EVERGREEN

EVERGREEN (OLD_GROWTH)

EVERGREEN

EVERGREEN WOODLAND

Land Cover

WOODLAND

Land Use

1 mi

Collage

p.12 - The Modern Forest

ABOVE Site Section


The Forest as Resource

Theme 2 : Growth maximizing timber production Theme 3 : Visually sensitive, even aged forest Theme 4 : Old-growth reserve

.5 mi

Chip Ross Hill

Dimple Hill (Elevation : 1529 ft)

The Forest as Sanctuary

Theme 1 : Short rotation wood production

1 mi

1.5 mi

2 mi

2.45 mi CHIP ROSS PARK

EVERGREEN

MIXED

EVERGREEN

p.13


FOREST CAMPUS The McDonald and Paul M. Dunn Research Forest contains two radically different forest management strategies. One represents the concept of the forest as resource; the other of the forest as sanctuary. This project endeavors to bridge the gap between these two fundamentally opposed ideals to demonstrate the value and necessity of both and present a holistic view of the modern forest. Therefore, the architectural intervention of a conference center is used to unite the industrial and the recreational; the orderly and the wild; the ephemeral and

Sanctuary Resource

the enduring; the utilitarian and the consecrated. Sited at a critical junction between these two forest management strategies, this projects creates a connection between the forest as sanctuary and the forest as resource. The campus expands around the shoulder of a hill which faces a recreational, old-growth forest to the East, and a commercially logged, industrial forest to the West. Program is arranged according to its relation with the ideal of forest as sanctuary, and forest as resource. At

Resource

a center of this junction between sanctuary and resource is a hearth, which unites users from both groups around a communal fire-pit and mantle. The hearth is carved into the ground and defined by a series of community buildings to create and inwardly focused and protected space.

Sanctuary

Hearth

Arrival / Departure

Arrival / Departure

ABOVE Concept Diagrams

p.14 - The Modern Forest

RIGHT Site Plan


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Hearth Lecture Hall / Chapel Dinning Exhibition Observation Tower Permanent Housing / VIP Visitor Housing Bathrooms Field Labs Classroom Parking

ft

25

50

100


Section A | The Forest as Sanctuary

Section B | The Forest as Resource

p.16 - The Modern Forest


ft

10

20

40

ft

10

20

40

p.17


p.18 - The Modern Forest


p.19


ABOVE Perspective 2 | The Forest as Resource

p.20 - The Modern Forest

RIGHT Perspective 3 | The Forest as Sanctuary


p.21


p.22 - The Modern Forest

ABOVE Perspective 4 | The Hearth


p.23


PILOTI Environmental Controls - Fall 2015 Keith Simon, Matthew Tanteri With : Mitch Flora, Maxwell Baird

p.24

RIGHT Pattern Photograph


LUMINAIRE PILOTI is a slender, wood and concrete fixture, developed to increase overall luminance within a space through primarily uplighting strategies. Just as important, and equally considered throughout the design process, is the aesthetic effect of the luminaire in the space while on and off. The commanding presence anchors the room; reading as a strong monolithic sculpture during the day, and at night becoming a far more intricate source of ambient light. The plywood housing has been CNC routed in a way that leaves only 1/42” of ma-

terial where the pattern occurs. Because the material is never penetrated, when light is not passing through the surface there is no sign of any modification to the wood. The designers have gone to extensive lengths to hide all structure, working to create a piece that has massive qualities while remaining extremely delicate. Initially developed for residential applications, PILOTI’s scale and strong sense of materiality easily make it applicable in commercial architecture.

Structural Bracing

3100K LED Tape Lighting

CNC Routed 1/4” Plywood Panels

Metal Framing Strap

Monolithic Rockite Base

ABOVE Exploded Axon

p.26 - Piloti

RIGHT On/Off Photographs


p.27


270°

90°

100 cp

200 cp

Height Width Weight Material Lamp

Yearly Cost

300 cp

80” 7.5” 54 lbs Rockite 1/4” Birch Plywood LED Tape Light (x3) 12 Volt 3100 K CRI 70 Efficacy : 45.3 Lm/W $6.31

400 cp

500 cp

Photometric Curve

80” 7.5”

22”

Elevation

p.28 - Piloti

Section

Plan

RIGHT Balcony Photo


p.29


AUSTIN BRANCH LIBRARY Design III - Fall 2014 Charles Di Piazza

Library

Public

Events

Top RIGHT Day Rendering

p.30

RIGHT Night Rendering


BEYOND BOOKS Libraries are no longer simple places for storing and reading books. This traditional role of the library remains important. However, the modern library is also a place for events, activities, education, community, and the exchange of ideas. This project divides the function of the modern library into 3 parts: the library proper, public space, and event areas. These 3 parts are arranged vertically so that the ground level is public space. Library functions take place on the second and third level, and the event areas are underground. This configuration allows for public space to be open to the street. Raising the library both symbolic elevates the experience of reading, and provides views of South Congress, the Texas State Capitol, and the heritage trees on site. The Event Areas are located underground to prevent them from interfering

p.32 - Austin Branch Library

with any of the other functions of the library and to provide direct access to the public space. The site for this project is located on the corner of South Congress and Gibson in Austin, Texas. It is adjacency to a residential neighborhoods on the East, as well as one of the most iconic commercial streets in Austin, South Congress, on the West. In order to appropriately respond to both of these extremes, this project uses the library to mediate between public and private, commercial and residential, and the scale of the community to the scale of the individual. On the South Congress side, the program is highly active and interactive in order to match the character of the street and engage pedestrians with the library. There is an outdoor theater and projection wall, a space to exhibit local art, shaded

places to sit and a monumentally scaled screen wall assemble to create a visual landmark and symbolize the importance of the library. On the residential side of the site, program is more personal and introspective in order to appropriately respond to the surrounding neighborhoods. There is a naturally shaded garden for reading, a patio with seating, and a fountain. The facade is subdivided into small, individually scaled reading rooms overlooking the garden and the heritage trees on site.

RIGHT Exploded Axon


Library

Public

Events

p.33


14

1

PATIO

1

EXHIBIT

Level 3

GIBSON

9

14

1

PATIO

1

EXHIBIT

Level 2

13

6

10 10

8

13

5

2

Underground

p.34 - Austin Branch Library

TOP RIGHT Site Plan RIGHT Plan | Ground Floor


E SS

SON

NGR

GIB

CO

Stacks Lecture Lobby Children’s Lightwell / Stair Cafe Reading Garden Outdoor Theater Computer Restroom Loading Offices Storage Reference

BUILDING Building FOOTPRINT Footprint EXHIB

TH

IT

PATIO

SOU

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

GIB

SON

SITE PN SCALE 1/16” : 1’

10

11

12

10

3

7

15 4 16

ft

5

10

20


Section A

ft

5

10

20

Section B

ft

5

10

20

ABOVE Sections

p.36 - Austin Branch Library

RIGHT Perspective | Library Interior


p.37


VERTICAL NEIGHBORHOOD Design IV - Spring 2015 Nichole Wiedemann

p.38

RIGHT Perspective 1


VERTICAL NEIGHBORHOOD The rapid gentrification of the Saltillo district requires a new typology of housing to meet the demand for increased density while maintain the vibrant social atmosphere of East Austin. This project combines the verticality of a traditional high-rise with the social order of a vernacular neighborhood to create a ‘vertical neighborhood’. Traditionally, housing projects are torn between creating personal identity through variation, and the efficiency that comes from repetition. This project consists of 6 sub-communities defined by 3

Private (Units) SemiPublic (Core)

+

- 6 unites with shared outdoor space. These sub-communities are alternated, and stacked on top of each other, giving the tower it’s unique form. By using an obscured modular stacking system, personal identity can be maintained with the efficiency of repeated units.

lic outdoor spaces are the social heart of the project. The terraces provide shared outdoor space for units that would otherwise be completely isolated.

At the center of this project is an ‘open core’ which acts a vertical street connecting semi-public community terraces. This stair case is open to communal spaces encouraging chance encounters and social interaction that is not possible in a traditional high-rise. The semi-pub-

Private (House) Semi-Public (Yard)

=

Public (Street)

+ Traditional High-Rise

Private (Unit) SemiPublic (Terrace)

Public (Open Core)

SemiPublic (Terrace)

Private (Unit)

= Vernacular Neighborhood

Vertical Neighborhood

ABOVE Concept Diagram 60’

p.40 - Vertical Neighborhood

RIGHT Modular Stacking Diagram 20’

20’

20’


Level 12 - Plan A3 Level 11 - Plan A1

Level 10 - Plan A2

Level 9 - Plan B2

Level 8 - Plan A1 Level 7 - Plan A2

Level 6 - Plan B1 Level 5 - Plan B2

Level 4 - Plan A1 Level 3 - Plan A2

Level 2 - Plan B2

Ground Level

p.41


p.42 - Vertical Neighborhood


p.43


Bedroom

Bathroom

Kitchen

SCALE 1/8” : 1’

SCALE 1/8” : 1’

10’

Live

Bathroom

Sleep

Bedroom

Be

Kitchen

Bathroom

Kitchen

Bathroom

60’

Kitchen

Live

Bedroom

Sleep

Bathroom

SCALE 1/8” : 1’

Typical Floor Plan - A1

SCALE 1/8” : 1’

Live

Sleep

Bathroom

Bedroom

Be

Kitchen

ETAIL

Kitchen

Bathroom

Bathroom

Kitchen

Live

Bedroom

Sleep

Bathroom

SCALE 1/8” : 1’

Kitchen

Typical Floor Plan - A2

SCALE 1/8” : 1’

p.44 - Vertical Neighborhood Live

Sleep

Bathroom

Bedroom

Be


Kitchen

Bedroom

Bedroom

Kitchen

SCALE 1/8” : 1’

Live

Sleep

Bathroom

Bedroom Bedroom

Kitchen

Bathroom

Kitchen

Bathroom

Live

Bathroom

BathRoom

Sleep

Kitchen

Sleep

Bathroom

Study

Bedroom

Bathroom

Bedroom

Typical Floor Plan - B1

SCALE 1/8” : 1’

Live

Kitchen

Bedroom Bedroom

Kitchen

Kitchen

Live

Bathroom

Bathroom

Kitchen

Bathroom

Bathroom

Sleep

Kitchen

SCALE 1/8” : 1’

Bedroom

Bathroom

Bedroom

Kitchen

Typical Floor Plan - B2

p.45 Live

Sleep

Bathroom

Bedroom Bedroom


ft

8

16

24

ABOVE Section TOP RIGHT Perspective 2 | Community Terrace

p.46 - Vertical Neighborhood

RIGHT Perspective 3 | Open Core


p.47


Above Perspective 4 | Horizon

p.48 - Vertical Neighborhood

RIGHT Perspective 5 | Lightwell


p.49


p.50 - ResumĂŠ


EDUCATION

EXPERIENCE

The University of Texas at Austin Bachelor of Architecture Anticipated Graduation: May, 2018

Nelsen Partners Architects Intern, Summer 2015 • Assisted in design development including digital drafting, modeling and rendering using a wide variety of software. • Created diagrams, illustrations, presentation boards and branding. • Assembled material boards and worked on other client presentation materials. • Generated professional quality renderings from construction documents.

GPA : 3.84

SKILLS - AutoCad - Revit - Rhino - Grasshopper - Sketchup - SU Podium - VRay - 3DS Max - Photoshop - Illustrator - InDesign - ArcMap GIS - Lightroom - Model Making - Photography - FinalCut Pro

LEADERSHIP + Activities

Charles Di Piazza Architecture Intern, Fall 2015 - Present • Created site analysis diagrams, graphics and maps for client presentations • Rendered perspectives and fly-though animations Griffin + Jacobson Architects Intern, Summer 2014 • Worked extensively with digital modeling in Sketchup and rendering in SU Podium, Kerkythea, and Photoshop. • Assisted in the development of design concepts for a variety of projects ranging from religious to residential. • Created logos and graphics using Illustrator and Photoshop. Davis Powell Architect Intern, Summer 2013 • Produced as-built drawings for large-scale projects in AutoCad. • Created digital models in Sketchup and renderings using SU Podium and Photoshop. • Worked on construction documentation including detailing and mark-ups. First Baptist Church of Uvalde Media Intern, Fall 2011 - Summer 2013 • Designed graphics for logos, slides, websites, banners, and advertisements • Recorded and edited many types of video projects including highlight videos, weddings, and sporting events. • Installed and operated light and sound equipment for live events. • Taught software and photography to students and coordinated group projects.

Longhorn BSM, Student Leader UT Mentorship Program, Mentor AIAS, Member

HONORS + AWARDS Design Excellence : Fall 2015 College Scholars (Top 20%) : 2015 Tao Sigma Delta Design Excellence Nomination : Fall 2014, Spring 2014

p.51


Thank you.


will.d.powell@gmail.com williamdavispowell.com 361 . 876 . 3338

Will Powell | Portfolio 2016  
Will Powell | Portfolio 2016  
Advertisement