Page 1

FESTIVAL VAN VLAANDEREN KORTRIJK

MUSIC

IN

THE

AIR

WWW.FESTIVALKORTRIJK.BE

19 > 28 APRIL 2018


MUSIC

IN

THE

AIR


ER HANGT MUZIEK IN DE LUCHT

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Lucht kan kraakhelder zijn, speels, of letterlijk luchtig. Een lichte zomerbries die de geur van lavendel en de hoop op een heerlijke dag met zich meedraagt. Lucht kan ook donker zijn, dreigend, zwaar. Een krachtige storm die je van je sokken blaast en waardoor je niet zeker bent of je het einde van de dag nog haalt. Maar ook na al die heftige dreiging gaat de wind uiteindelijk weer liggen. Hoor je de soundtrack bij die zinnen? Dat is niet vreemd. De lucht heeft tal van componisten geïnspireerd. Van de vroege middeleeuwse componisten tot hedendaagse jazzmusici. Lucht is, na aarde vorig jaar, het tweede van de oerelementen dat centraal staat op Festival Kortrijk. Van ‘Brave New World’ naar ‘Music in the Air’, want zonder lucht is er geen muziek mogelijk.

VIVALDI & DE LA RUE Aan de samenstelling van het programma gingen intense gesprekken vooraf. Filosoof Paul Cruysberghs en musicologen Maarten Beirens en Jan Christiaens schoven mee aan tafel. Dat leidde tot verrassende inzichten en een erg gevarieerd programma. Even gevarieerd als de lucht om ons heen. Je kan de blaadjes al zien dwarrelen als je denkt aan de lichtheid van het bestaan die weerklinkt in de muziek 4

van Antonio Vivaldi. Het openingsconcert brengt topvioliste Amandine Beyer terug naar Kortrijk, maar deze keer niet solo. Ze verkeert in het speelse gezelschap van Giuliano Carmignola en het Franse ensemble Gli Incogniti, voor het eerst in Kortrijk te zien. Lucht is ook de bron van de stem, de bron van de vocale muziek. Onze levensadem. Vijfhonderd jaar nadat hij zijn laatste levensadem uitblies, komt kanunnik Pierre de la Rue terug naar ‘zijn’ Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het is uit de geschriften niet duidelijk of zijn Requiem ook echt in de kerk is gezongen, maar Cappella Pratensis uit Nederland brengt dit machtige werk in de kerk waar hij het laatste deel van zijn leven actief was. De la Rue is een van de grote meesters uit de Vlaamse polyfonie, maar zijn naam doet alleen bij specialisten een belletje rinkelen. Festival Kortrijk maakt er een erezaak van om deze Kortrijkzaan het eerbetoon te geven dat hij verdient.

KAMERJAZZ Ook de nachtelijke hemel spreekt tot de verbeelding. Pikzwart, of net wollig, verlicht door de maan. Het nachtelijke zwerk wordt muzikaal bezongen in twee projecten. Charms of the Night Sky is dromerig werk van trompettist/componist Dave Douglas, hier gebracht door Bart Maris,


POËZIE De wind kan opflakkeren of gaan liggen, de wind kan een zacht briesje zijn, of net een opstoot die de storm aankondigt. Die wind wordt volop bezongen in de Perzische poëzie. Na een samenwerking met het conservatorium van Teheran brengt HERMESensemble het project Emruz Vandaag, een filmconcert met liederen van Iraanse componisten. De wind zit ook vol kruiden en aroma’s. Dat is de basis voor De toutes flours van Het Collectief. Het Brusselse kamermuziekensemble bouwde een programma rond de muziek van veertiende-eeuwse Guillaume de Mauchaut, gekoppeld aan hedendaagse composities, zoals Garrigue van de Fransman Tristan Murail. Als de wind helemaal tekeergaat als een duivelse orkaankracht, zitten we in de spectaculaire finale van Beethovens Zesde, ook bekend als

Pastorale. Dat wordt het sluitstuk van het festival: een grootse avond met het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor, waar de Japanse dromerigheid van Takemitsu’s How Slow the Wind (1991) en de nocturnes van Debussy aan voorafgaan.

TRADITIE & VERNIEUWING De Festival-artiesten gaan mee op zoek naar bijzondere verhalen, naar nieuwe inzichten. Zo raken nieuwe dingen geprogrammeerd. Met eerbied voor de traditie, maar gekoppeld aan vandaag. Dat blijft een belangrijk uitgangspunt voor Festival Kortrijk. Zo ontstaat een programma, waar verschillende genres elkaar ontmoeten. Dat gebeurt ook op Night Air in de Kortrijkse Academie, waarvoor curator Patricia Vanneste, bekend van de band Balthazar, een onvoorspelbaar programma samenstelde waar klassiek, hedendaags en pop met elkaar in dialoog gaan. Daarover meer in deze brochure. Niemand van de artiesten staat zomaar op een van de Festival-podia. Geen van deze artiesten brengt zomaar een werk. Festival Kortrijk kiest opnieuw voor passie, voor artiesten die zelf gebeten zijn door een verhaal en dat absoluut willen brengen. Dat zal je horen, waar de wind je ook brengt.

MUSIC IN THE AIR

Philippe Thuriot, Kristof Roseeuw en Mark Feldman. Je kan het omschrijven als ‘kamerjazz’, een combinatie van kamermuziek en jazz. Ook nu weer legt het Festival de link tussen toen en nu, tussen traditie en vernieuwing, tussen klassiek en modern. Classic with a Twist blijft het keurmerk. De onstuimige nacht is te horen in Verklärte Nacht van muzikale vernieuwer Arnold Schönberg. Een half uur pure, bandeloze passie, gebaseerd op een gedicht en geschreven uit extreme verliefdheid op de zus van een collega. Een unieke, hartstochtelijke Schönberg, gebracht door Goeyvaerts Trio en Quatuor Alfama.

_ Dirk Vandenberghe

5


F-TELEX VROEGBOEKACTIE

UiTPAS

ABO 3 = 30% KORTING

Het volledige festivalprogramma komt in aanmerking voor UiTPAS aan kansentarief. Meer info op p. 36

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Reserveer vóór 14 januari 2018 minimum 3 concerten uit ons programma en geniet 30% korting op de ticketprijs. Vanaf 15 januari 2018 bedraagt de ABO-korting 20%.

EEN DUURZAAM FESTIVAL KORTRIJK!

EENTJE DRINKEN VOOR OF NA HET CONCERT?

Als organisatie proberen we alles op alles te zetten om een duurzame toekomst te verzekeren. Als lid van Greentrack Kortrijk en partner binnen het grensoverschrijdende Europese Interregproject DEMO engageren we ons voor een duurzaam beleid. We houden je op de hoogte van onze concrete acties tijdens Festival Kortrijk via onze website, Facebook en nieuwsbrief.

Voor of na concerten kun je, waar mogelijk, op de concertlocatie iets drinken. In het vernieuwde Muziekcentrum Track hebben we er recent ook een nieuw, gezellig en creatief café bij. Pand.A is een stadscafé voor iedereen. Je kunt er genieten van een verrassend aanbod lokale bieren, Italiaanse kwaliteitswijnen, Europese frisdranken, heerlijke koffie en prikkelende cocktails. Voor of na onze middagconcerten (p. 28) kun je er ook terecht voor een verse (warme) lunch van ‘De Potjes’ of met je eigen boterhammendoos.

HEB JE EEN WILD CARD? Geniet met een Wild Card van €3 korting op alle concerten van Wilde Westen inclusief Festival Kortrijk. Meer info op p. 36

6


INHOUD

19 april

Amandine Beyer, Giuliano Carmignola & Gli Incogniti

p. 8

20 april

Cappella Pratensis

p. 10

21 april

Mark Feldman, Philippe Thuriot, Bart Maris & Kristof Roseeuw

p. 12

21 april

Night Air curated by Patricia Vanneste

p. 14

22 april

Ratas del viejo Mundo

p. 18

25 april

Het Collectief

p. 20

26 april

HERMESensemble

p. 22

27 april

Goeyvaerts Trio & Quatuor Alfama

p. 24

28 april

Brussels Philharmonic & Vlaams Radio Koor o.l.v. Jun Märkl

p. 26

MUSIC IN THE AIR

CONCERTEN

EXTRA OP HET FESTIVAL 25 april

Middagconcert: Thomas Dieltjens

p. 28

27 april

Middagconcert: Aya Suzuki

p. 28

28 april

Toonmoment residentie Stefaan Quix

p. 30

mrt / apr Lezingen

p. 32 7


OPENINGSCONCERT Klassiek

AMANDINE BEYER, GIULIANO CARMIGNOLA & GLI INCOGNITI ( F R / I T )

Concerti per Due Violini Antonio Vivaldi

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

De Franse violiste Amandine Beyer en haar jonge ensemble Gli Incogniti groeiden in geen tijd uit tot een Europese referentie voor barok­ muziek. In Vivaldi’s Concerti per Due Violini combineren ze opwindende virtuositeit met gratie, schoonheid en duizelingwekkende levendigheid. Ze krijgen het gezel­schap van een van de grote Vivaldi-specialisten van het moment: de Italiaanse violist Giuliano Carmignola (Deutsche Grammophon). Het dubbelconcerto is een zeldzaam genre. Hoe zet je twee hoofdrolspelers tot ieders tevredenheid samen op een podium? Antonio Vivaldi had geen last van dat probleem. Met gemak bedacht hij schitterende partijen voor solerende ego’s waarbij beiden evenwaardig konden uitblinken. Beyer en Carmignola zorgen voor vuurwerk en opwinding. Voor een rustpauze, laat staan voor verveling, is in deze uitvoering geen plaats. Na zeventig minuten van muzikale vitaliteit blijf je als luisteraar heerlijk voldaan achter. De opname werd terecht bekroond met een Franse Diapason d’Or! * Donderdag 19 april 2018, 20u15 – Schouwburg Kortrijk €24 / €21 (Wild Card, student, -18) Na het concert wordt iedereen uitgenodigd om te klinken op de start van Festival Kortrijk 2018! Gratis inleiding om 19u30 met Bruno Forment. Met de steun van:

8

(* vrij naar een recensie van Bart Tijskens, Klara)


MUSIC IN THE AIR

Amandine Beyer © François Sechet

Air: de lichtheid in de speelse muziek van Antonio Vivaldi

Giuliano Carmignola

Gli Incogniti

© François Sechet

9


Klassiek

CAPPELLA PRATENSIS

(NL)

Requiem Pierre de la Rue

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Pierre de la Rue stierf vijfhonderd jaar geleden als kannunik aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Zijn muziek behoort tot het beste van wat de polyfonie ons te bieden heeft. Het is niet bekend voor wie de la Rue zijn Requiem schreef. Wellicht werd het in 1506 gezongen op de begrafenis van Filips I van Castilië en nog eens opgevoerd in 1519 ter nagedachtenis van Filips vader, keizer Maximiliaan. Waar geen twijfel over bestaat is dat Cappella Pratensis in 2018 zijn Requiem zal brengen ter ere van de componist zelf. Als een van de vroegste polyfone requiems had het werk een speciale plaats in het oeuvre van de la Rue. Cappella Pratensis combineert het met Gregoriaanse gezangen, de la Rue’s motet Delicta iuventutis en Josquin Desprez’ prachtige Absolve quaesumus geschreven ter ere van nog zo’n grote polyfonist, Jacob Obrecht. Op de plek waar hij vijf eeuwen geleden actief was, komt de la Rue opnieuw tot leven door zijn glorieuze muziek. Vrijdag 20 april 2018, 20u15 – Onze-Lieve-Vrouwekerk €18 / €15 (Wild Card, student, -18) Gratis inleiding om 19u30 met Christine Dysers. Coproductie: Concert wordt opgenomen door Klara.

EXTRA PIERRE DE L A RUE EN DE MUZIEK A AN HET HABSBURG-BOURGONDISCHE HOF

Een lezing door David Burn. Meer info op p. 33

10


MUSIC IN THE AIR Cappella Pratensis

Š Hans Morren

Air: onze levensadem, de bron van de menselijke stem 11


Kamermuziek / Jazz

MARK FELDMAN, PHILIPPE THURIOT, BART MARIS & KRISTOF ROSEEUW ( B E / V S)

Charms of the Night Sky

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Stel je voor: je ligt naar de sterren te kijken op een mooie zomeravond. En daarbij fantaseer je de ideale soundtrack. Dan komt Charms of the Night Sky heel dicht in de buurt. De Amerikaanse jazztrompettist Dave Douglas componeerde de muziek twintig jaar geleden voor een bijzondere bezetting: trompet, accordeon, viool en contrabas. Zijn muziek ontleent elementen aan genres buiten de jazz. Zo heeft Charms of the Night Sky een Oost-Europese flair die flirt met klezmer of Joodse bruiloftmuziek. Weemoedige muziek, die je heerlijk laat wegdromen. Twintig jaar na datum heeft deze klassieker nog niets aan schoonheid ingeboet. Voor Festival Kortrijk is muzikale kameleon Bart Maris trompettist van dienst, in het gezelschap van graag geziene festivalgast Philippe Thuriot op accordeon en Kristof Roseeuw op contrabas. Het trio krijgt het gezelschap van de Amerikaanse topviolist Mark Feldman die te horen was op de originele opname van Douglas. Sit back and relax! Zaterdag 21 april 2018, 18u00 – Concertstudio €18 / €15 (Wild Card) / €8 (student, -18)

12


© Valerie Trucchia

Philippe Thuriot

© Mirjam Devriendt

MUSIC IN THE AIR

Mark Feldman

Bart Maris

Kristof Roseeuw

Air: een zomerse sterrenhemel met bijhorende soundtrack 13


Classic with a Twist

GARTH STEVENSON, CARLOS CIPA, LE CHAPELIER FOU, INNERWOUD & YADAYN

Night Air curated by Patricia Vanneste (Balthazar)

(BE)

DE WAKERS: MUZIEK OM BIJ IN SLAAP TE VALLEN F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

In slaap sukkelen tijdens een optreden is doorgaans ietwat genânt, maar tijdens Night Air mag het. Violiste/toetseniste Patricia Vanneste, bekend van de band Balthazar, nodigt enkele van haar favorieten uit, met als apotheose een muziekstuk van acht uur waarbij je ongegeneerd in slaap mag vallen. Festival Kortrijk liet dit jaar een avond samenstellen door curator Patricia Vanneste, heel 2018 ‘artist in residence’ bij Wilde Westen. Ze nodigde niet alleen een paar van haar geliefkoosde artiesten uit, maar koos ook zelf de locatie. Dat werd de Academie op de Houtmarkt, een primeur voor het festival.

Night Air doet niet alleen denken aan de nacht, maar ook aan zachte deuntjes, bedoeld om je in slaap te wiegen. En dat is ook echt de be­ doeling. Een duo opgebouwd rond contra­bassist Pieter-Jan Van Assche (Inner­woud) en gistarist/percussio14

nist Gowaart Van Den Bossche (Yadayn) speelt van middernacht tot acht uur ’s ochtends. Je wordt wakker met een heerlijk ontbijt. Uiteraard doet dit denken aan SLEEP van Max Richter, maar de muzikanten brengen een eigen, originele compositie, met de nodige vrijheid om te improviseren. Slapen bij live muziek hoeft niet onbeleefd te zijn. Integendeel, de luisteraar stelt zich kwetsbaar op. Er ontstaat een soort geborgenheid, zoals


MUSIC IN THE AIR

Patricia Vanneste (Balthazar)

Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud)

Gowaart Van Den Bossche (Yadayn)

15


bij een kind dat weet dat zijn ouders nabij zijn. Het moment waarop de luisteraar zich overgeeft aan de slaap ontstaat een merkwaardig soort bewustzijn, de muziek komt plots erg helder binnen. Door de compositie bestaat ook de kans dat iedereen op hetzelfde moment ontwaakt, wat dan weer zorgt voor een speciale verbondenheid.

NIGHT AIR

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

De nachtelijke marathon moet de afsluiter worden van een dag waarop klassiek, hedendaags en pop met elkaar in dialoog treden. Vanaf 20u30 is er al Garth Stevenson, een Canadese contrabassist die de dialoog aangaat met de natuur. Natuurgeluiden vormen een essentieel onderdeel van zijn muziek, de wind zal zachtjes om de luisteraars heen blazen. Daarnaast is er de Duitse componist, pianist en multi-instrumentalist Carlos Cipa, die zowel Mozart, The National, Debussy als Mogwai tot zijn inspiratoren rekent. Om de avond rond te maken is er de Franse violist Le Chapelier Fou, die strijkers met elektronica verbindt. Met deze artiesten toont Patricia Vanneste ook een kant van zichzelf die bij Balthazar minder aan bod komt. De hang naar de natuur, de link tussen klassiek en hedendaags, een vleugje ambient, de ruime mogelijkheden van strijkers, improvisatie… het hangt die avond allemaal in de lucht. _ Dirk Vandenberghe

16

Zaterdag 21 april 2018 Academie Kortrijk Vanaf 19u30: bezoek live-installatie van leerlingen Conservatorium Kortrijk & Academie Kortrijk Night Air - 20u30: €15 / €12 (Wild Card, student, -18) gratis (-12) Night Air: de wakers - 24u00: €15 / €12 (Wild Card, student, -18) prijs inclusief ontbijt +12

Avond- + nachtprogramma: €25 / €22 (Wild Card, student, -18) prijs inclusief ontbijt

Met de steun van:

Met dank aan:

in samenwerking met:


MUSIC IN THE AIR

Garth Stevenson

Carlos Cipa

© Dirk Rose

Le Chapelier Fou

© Romain Gamba

17


Klassiek

RATAS DEL VIEJO MUNDO

(BE)

Rions Noir cd-voorstelling

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Ratas del viejo Mundo is een gloednieuw internationaal collectief onder leiding van luitist Floris De Rycker (Graindelavoix, Capilla Flamenca,…) dat focust op chansons en madrigalen uit de renaissance. In mei 2017 waren ze te gast in het pittoreske Kortrijkse Begijnhofkerkje voor de opnames van hun eerste cd Rions Noir. Nu stellen ze het resultaat aan het publiek voor op diezelfde inspirerende plek. Ratas del viejo Mundo zet niet in op religieuze muziek, maar op thema’s uit het dagelijkse leven. Humor, instinct, seksualiteit en afwijzing in de liefde lagen toen ook al aan de basis van pure emotie in de muziek. Oorspronkelijke composities van Ockeghem, Machaut, Goudimel, Richafort en Binchois worden aangevuld met instrumentale bewerkingen van vocale muziek. Kom luisteren hoe het Franse chanson in de late middeleeuwen klonk. Zondag 22 april 2018, 11u00 – Sint-Mattheuskapel, Begijnhof €11 / €8 (Wild Card, student, -18) Coproductie:

18


MUSIC IN THE AIR

Ratas del viejo Mundo

© Jessica Boutsen

© Jessica Boutsen

Air: onze levensadem, de bron van de menselijke stem 19


Hedendaags / Klassiek

HET COLLECTIEF

(BE)

De toutes flours PROGRAMMA:

Guillaume de Machaut: De toutes flours Tristan Murail: Garrigue Beat Furrer: Aer Kaija Saariaho: Noanoa Johannes Staud: Lagrein

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Het Collectief heeft in 2018 iets te vieren. Al twintig jaar spelen de vijf topmusici consequent samen: violist Wibert Aerts, klarinettist Julien Hervé, pianist Thomas Dieltjens, fluitist Toon Fret en cellist Martijn Vink. En dat kun je horen! In hun concerten combineren ze de grote composities van de twintigste eeuw en de nieuwste stromingen in de hedendaagse muziek. Daarenboven maakt de groep furore met schitte­ rende bewerkingen van historische muziek, op maat van hun kwintet. Dat wordt ook de rode draad van hun concert. Centraal in het programma staat De toutes flours van de veertiende-eeuwse polyfonist Guillaume de Machaut. Zijn muziek wordt afgewisseld met werk van internationale actuele componisten, waarin geuren en aroma’s die de wind met zich meevoert muzikaal vertaald worden. Woensdag 25 april 2018, 20u15 – Concertstudio €18 / €16,20 (student, -26) / €15 (Wild Card) Gratis inleiding om 19u30: Jan Christiaens spreekt met Thomas Dieltjens. Coproductie:

20


MUSIC IN THE AIR Het Collectief

© Emanuel Maes

Air: een palet van muzikale aroma’s 21


Hedendaags / Filmconcert / East meets West

HERMESensemble & MIREILLE CAPELLE o.l.v. KOEN KESSELS ( B E / I R N )

Emruz – Vandaag Aftab Darvishi, Mahdis Golzar Kashani, Alireza Farhang, Idin Samimi Mofakham en Jean-Luc Fafchamps

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Na de revolutie van 1979 verdween Iran uit het internationale nieuwe muziekgebeuren, maar recent is er een creatieve heropleving. De eerste editie van het Tehran Contemporary Music Festival (april 2016) was een mijlpaal. Iraanse musici speelden er samen met buitenlandse muzikanten, o.a. musici van HERMESensemble. In Emruz - Vandaag gaan traditie en vernieuwing samen. Het uitgangspunt is de bedwelmende poëzie van de veertiende-eeuwse dichter Hafez. Binnen een visueel kader van fotograaf en videast Sam Asaert hoor je nieuw geschreven liederen van vier Iraanse componisten en de Belg Jean-Luc Fafchamps, voor wie soefimystiek een onuitputtelijke bron van inspiratie vormt. HERMESensemble brengt de oude verzen muzikaal tot leven. Verwacht je aan eigentijdse werken diepgeworteld in de rijke Iraanse traditie en composities voor stem, ensemble en electro­ nics van nu. Donderdag 26 april 2018, 20u15 – Concertstudio €18 / €15 (Wild Card, student, -18) Gratis inleiding om 19u30 met Liselotte Sels.

22

Met de steun van:


MUSIC IN THE AIR © Sam Asaert

Air: de voortstuwende wind, als zachte bries in een poëtische liedcyclus

© Sam Asaert

23


Klassiek

GOEY VAERTS TRIO & QUATUOR ALFAMA

(BE)

Verklärte Nacht PROGRAMMA:

Alfred Schnittke: Adagio uit het Strijktrio opgedragen aan Alban Berg Richard Strauss: Strijksextet Capriccio Anton Webern: Langsamer Satz Arnold Schönberg: Verklärte Nacht

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Schönbergs wondermooie Verklärte Nacht is tegelijk romantisch, expressief en vooruitstrevend. Het strijksextet ontstond toen hij tijdens zijn zomervakantie in 1899 smoorverliefd werd op zijn toekomstige vrouw. Denk aan de opwinding van een onderhuids groeiende passie. Het gelauwerde Goeyvaerts Trio (Edison en Beste Musicus 2014, Klara) en drie leden van Quatuor Alfama slaan voor de uitvoering de handen in elkaar. In het concert wisselen ze elkaar af en spelen ze ook samen Strauss’ Capriccio. Goeyvaerts Trio liet zich voor dit programma inspireren door de kortfilm Anton Webern van de Belgische cineast Thierry Knauff. Knauff maakte een ontroerende zwart-wit biografie over Webern, die de tijdsgeest goed weergeeft. De film inspireerde het trio tot een concert waarin het de essentie van de laatromantiek mooi weet te vatten. De film wordt voor aanvang van het concert vertoond. Vrijdag 27 april 2017, 20u15 – Concertstudio €18 / €15 (Wild Card, student, -18) Gratis filmvertoning Anton Webern van Thierry Knauff om 19u00 Gratis inleiding om 19u30: Jan Christiaens spreekt met Pieter Stas.

24


MUSIC IN THE AIR Goeyvaerts Trio

© Hans Morren

Air: de betoverende, nachtelijke sterrenhemel in Schönbergs romantische Verklärte Nacht

Quatuor Alfama

© Julien Claessens

25


Symfonisch / Hedendaags / Klassiek

BRUSSELS PHILHARMONIC & VLAAMS RADIO KOOR o.l.v. JUN MÄRKL ( B E / D E )

Takemitsu / Debussy / Beethoven PROGRAMMA:

Toru Takemitsu: How Slow the Wind Claude Debussy: Nocturnes Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 6 in F, op. 68 Pastorale

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Brussels Philharmonic start zijn programma met een licht en haast transparant werk van de Japanse componist Toru Takemitsu: How Slow the Wind. Takemitsu liet zich vaak en graag inspireren door elementen uit de natuur, zoals regen, de tuin – of wind. Liever dan de Japanse traditionele muziek te volgen, spiegelde hij zich aan westerse componisten zoals Claude Debussy. Die schreef met Nocturnes een impressionistisch drieluik, waarin hij de langzaam veranderende luchten met hun subtiele kleuren probeerde te vatten. In het derde deel worden de Sirènes gezongen door de dames van het Vlaams Radio Koor. Al deze natuurpracht komt samen in Beethovens Pastorale. In zijn ode aan de natuur en het lieflijke platteland veegt een storm de lucht weer schoon. Zaterdag 28 april 2018, 20u15 – Schouwburg Kortrijk Rang 1: €27 / €24 (Wild Card) / €8 (student, -26) Rang 2: €25 / €22 (Wild Card) / €8 (student, -26) Gratis inleiding om 19u30: Klaas Coulembier spreekt met Jun Märkl. Coproductie: Met de steun van:

26


MUSIC IN THE AIR Jun Märkl

O N T D E K SY M F O N IS C H - K L A S S I E K M E T J E W I L D C A R D!

Nestel je in de gezellige rode pluche en laat je omverblazen door de kracht van een symfonisch orkest! Voor slechts â‚Ź8 stellen we luisterplaatsen (rang 3) open voor onze Wild Card-houders die kennis willen maken met dit genre. Een unieke kans!

27


EXTRA OP FESTIVAL KORTRIJK

MIDDAGCONCERTEN Kom even op adem tijdens je lunchpauze Voor het eerst organiseert Festival Kortrijk middagconcerten die je perfect kan inplannen tijdens je lunchpauze of voor je aan de siesta begint. De concerten duren 30 à 40 minuten. Ideaal als verkwikkende starter of luchtig dessert.

Klassiek / Pianorecital

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

THOMAS DIELTJENS

Hedendaags / Klassiek / Percussie (BE)

Op woensdagavond 25 april 2018 komt Het Collectief (p. 20) voor het eerst naar Festival Kortrijk. Maar we nodigen de pianist en artistiek leider van het ensemble al wat vroeger uit voor een middagconcert. Thomas Dieltjens was laureaat van verschillende pianowedstrijden en speelde recitals in binnenen buitenland. In Kortrijk presenteert hij een aantal van zijn lievelingsstukken van Igor Stravinsky, Leos Janacek, Alban Berg en Johannes Brahms. Bijna alle werken komen uit het begin van de twintigste eeuw. Op die manier krijg je een mooi beeld van de pianomuziek uit een creatieve maar ook woelige periode. Woensdag 25 april 2018, 12u30 Auditorium, Muziekcentrum Track €5

28

AYA SUZUKI

(J P)

De Japanse Aya Suzuki begon marimba te spelen op haar twaalfde. Ze volgde les in Tokyo bij de befaamde percussioniste Keiko Abe. Na haar studies won ze de ene prijs na de andere: de eerste prijs op Marimba Spiritual Contest 2012, de eerste prijs op de Internationale Wedstrijd voor Marimba en Drums Contest 2013 in Polen en finalist in South California Marimba Competition om er maar enkel te noemen. Voor het middagconcert concentreert ze zich op de marimba. Ze presenteert bewerkingen van J.S. Bach en werk van de voor ons minder bekende Japanse componisten Takatsugu Muramatsu en Keiko Abe. Een mooie kennismaking met een schitterende muzikante op een bijzonder instrument! Vrijdag 27 april 2018, 12u30 Auditorium, Muziekcentrum Track €5

Geen korting met Wild Card op deze concerten


© Emanuel Maes

MUSIC IN THE AIR

Thomas Dieltjens

Aya Suzuki

© Chiye Namegai

29


EXTRA OP FESTIVAL KORTRIJK

Hedendaags / Geluidskunst

STEFAAN QUIX

(BE)

EN HET QUIXTET

[Simon Florin (FR), Simon Decraene (BE), Jelle Van Dooren (BE), Jacob Vanneste (BE), Andrés Navarro García (ES), Jelle Proost (BE), Birgit Eecloo (BE), Ruben Martinez Orio (ES), Aya Suzuki (JP), Wim Pelgrims (BE)]

The Well-Tempered Circle

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

De Brusselse media- en geluidskunstenaar Stefaan Quix is geen onbekende voor het Kortrijkse publiek. Hij presenteerde al verschillende installaties tijdens de geluidskunsttentoonstelling Klinkende Stad. In zijn werk versmelten vaak beeldende elementen met korte muzikale cellen die ruimtelijk ge­combineerd en herhaald worden. Tot nu toe liet hij die composities horen via een computer, maar vanaf dit jaar betrekt hij daar live musici bij. Na werkperiodes bij Champ d’Action in Antwerpen en bij Q-O2 en Overtoon in Brussel komt hij in residentie in Muziekcentrum Track. We presenteren het allereerste publiek toonmoment van dit onderzoek naar minimalisme, percussie en spa­ tia­li­satie. Zijn Well-Tempered Circle, uitgevoerd door het hiervoor opge-

30

richte Quixtet wordt een compositie voor tien percussionisten en elektronica. De percussionisten zijn opgesteld in een cirkel rond het publiek en gebruiken een veelheid aan kleine percussie-instrumenten zoals claves, triangles, duimpianos, klankschalen… en worden begeleid door een ‘sinus continuum’. Kom gratis proeven van dit splinternieuw werk in Muziekcentrum Track. Zaterdag 28 april 2018, 18u00 Loge 5, Muziekcentrum Track Gratis (beperkt aantal plaatsen beschikbaar) Met dank aan VNK Percussion


31 MUSIC IN THE AIR


EXTRA OP FESTIVAL KORTRIJK

LEZINGEN Klassiek@Kulak Een muzikale inleiding in drie avonden op Festival Kortrijk

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

Wil je méér halen uit concertavonden en graag uw muzikale kennis verhogen? Dan biedt Postuniversitair Centrum in samenwerking met Universiteit Derde Leeftijd (UDL) je een verhelderende verkenning, een beter begrip en méér muzikaal genot tijdens 3 boeiende lezingen. Bevlogen musicologen Jan Christiaens en Katelijne Dessein gaan in op het thema én het programma van Festival Kortrijk 2018. Ze starten bij polyfonist Pierre de la Rue die precies vijfhonderd jaar geleden in Kortrijk als kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwekerk overleed. De Bourgondische heersers hadden hem in dienst, tot Karel V toe. Daarna wandelen we naar de barok en ontmoeten Vivaldi. Omdat het Festival opent met de schitterende Concerti per Due Violini van deze productieve roodharige componist. Dan volgt de muziekrevolutionair en wegbereider van de muzikale romantiek: Beethoven. We verkennen zijn zesde symfonie of Pastorale grondig. Om uiteindelijke te­ recht te komen bij de overgang tussen romantiek en de nieuwe stromingen van de twintigste eeuw met Schönberg.

32

Zijn Verklärte Nacht van 1899 is een scharnierwerk en kreeg later tal van bewerkingen en werd zelfs gebruikt door Anne Theresa De Keersmaeker in 2014. Dinsdag 13 maart 2018: Antonio Vivaldi: leven en werk (Katelijne Dessein) Dinsdag 20 maart 2018: Omtrent de 6e symfonie van Ludwig van Beethoven (Katelijne Dessein) Dinsdag 27 maart 2018: Arnold Schönberg (Jan Christiaens) Telkens van 19u00 tot 21u00 Auditorium, Muziekcentrum Track 3-sessies: €40 / 1 sessie: €15 Inschrijven voor de lezingen kan enkel via www.puc.kuleuven-kulak.be

Een organisatie van:


DAVID BURN

Pierre de la Rue en de muziek aan het HabsburgBourgondische Hof

Tussen 1490 en zijn dood was Pierre de la Rue de leidende com­ponist aan het prestigieuze Habsburg-Bourgondische Hof in de Lage Landen. Zijn omvangrijke oeuvre is bewaard in hand­ schriften uit overal in Europa en bevat een aantal opmerkelijke bij­zonderheden, waaronder een van de allervroegste polyfone requiem­zettingen. In deze lezing situeert prof. dr. David Burn de werken van Pierre de la Rue enerzijds in de context van het hof waarin ze tot stand kwamen, en anderzijds in de context van bredere laat vijftiende- en vroeg zestiende-eeuwse muziektradities. Op die manier wordt de bijzondere bijdrage van Pierre de la Rue aan het muziekleven van zijn tijd toegelicht. Prof. dr. David Burn is hoogleraar oude muziek aan KU Leuven. Hij rondde in 2002 zijn doctoraat over Heinrich Isaac af aan Oxford University en is nog steeds gepassioneerd door muziek van de vijftiende en zestiende eeuw.

MUSIC IN THE AIR

Op vrijdag 20 april presenteren we het Requiem van Pierre de la Rue (p. 10). Naar aanleiding van dit concert organiseert PUC een lezing met David Burn. Dinsdag 17 april 2018, 19u30 KU Leuven Campus Kulak, Etienne Sabbelaan 53, Kortrijk Lezing: €15 Combi lezing en concert: €30 Inschrijven voor de combi lezing en concert enkel via www.puc.kuleuven-kulak.be vóór 10 april 2018. Een organisatie van:

33


34


35


PRAKTISCHE INFO ABO 3 = 2 0 % KOR T I NG Reserveer voor minimum 3 concerten en geniet 20% korting op de ticketprijs. Tijdens de vroegboekactie tot 14 januari 2018 geniet je op een ABO 3 zelfs van 30% korting!

F E S T I VA L KO R T R I J K 2 0 1 8

I NFO & RESERVAT I E Online: www.festivalkortrijk.be Aan de balie: UiT in Kortrijk: 056 23 98 55 Schouwburgplein 14, Kortrijk (Openingsuren: ma-woe-vrij van 10u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u00,

W I LD CARD Word voor slechts €12 eigenaar van een Wild Card en geniet van: • • • •

€3 korting op de ticketprijs van alle concerten en festivals georganiseerd door Wilde Westen; €3 korting op de ticketprijs van concerten georganiseerd door onze partnerclubs: Le Grand Mix (Tourcoing), 4Ecluses (Dunkerque) en 4AD (Diksmuide); 3 x per jaar een persoonlijke uitnodiging via e-mail om gratis een concert bij te wonen. Het Wilde Westen-team verrast je met een van hun favorieten uit het aanbod rock /pop, klassiek /jazz en eentje daar tussenin; Als lid van Wilde Westen brengen we je als eerste op de hoogte van belangrijk nieuws uit Wilde Westen.

(een Wild Card is 1 jaar geldig)

di- do van 13u30 tot 18u.)

T I CK E TPR IJZ EN De prijzen van losse tickets staan vermeld bij iedere activiteit. Studenten en jongeren -18 genieten steeds van €3 korting met uitzondering van Charms of the Night Sky (p. 12) en Brussels Philharmonic (p. 26) waarvoor je slechts €8 betaalt*. Eigenaars van een Wild Card krijgen standaard €3 korting/ticket. Reductieprijzen staan vermeld naast de normale ticketprijs. Voor groepsbestellingen (10% korting vanaf 10 personen) kun je contact opnemen met fleur@wildewesten.be of bellen naar het nummer 056 37 06 44. • Vermelde ticketprijs is inclusief ticketkost. • ( * ) Op tickets met een jongerentarief van

€8 gelden geen abonnementsreducties.

Wild Card reserveren? Stuur een mailtje naar elisah@wildewesten.be! KOM M E T JE U I TPAS! Het volledige festivalprogramma komt in aanmerking voor UiTPAS. Spaar punten en geniet van talloze voordelen. Mensen met een beperkt inkomen genieten 80% korting. Tickets aan kansentarief kunnen enkel aan de balie bij UiT in Kortrijk of aan de avondkassa gekocht worden op vertoon van de UiTPASkaart. Meer info op: www.wildewesten.be/info/uitpas F - CON CER TLOCAT I ES • Academie Kor trijk, Houtmark t 5, Kor trijk

• Verzendingskosten: €1,25 per reser vatie.

• Concer tstudio, Conser vatoriumplein 2, Kor trijk

• Verkochte tickets worden niet teruggenomen.

• Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deken Zegerplein, Kortrijk • Schouwburg, Schouwburgplein 14, Kor trijk • Sint-Mattheuskapel, Begijnhof, Kor trijk

36


37


Festival van Vlaanderen Kortrijk is een organisatie van Wilde Westen vzw. Administratie: Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk 056 37 06 44 - info@wildewesten.be

M ET DE STEUN VAN:

FESTIVALPARTNERS:

M EDIAPARTNER:

FESTIVALLEVERANCIERS:

SPONSOR:

M ET DANK AAN ONZE PARTNERS:

V.u.: Jo Libeer, Conservatoriumplein 1, Kortrijk / Druk: Sintjoris - Oostakker


Bedankt aan onze wilde vrijwilligers om met zoveel goesting te helpen Festival Kortrijk succesvol te maken.

© Gregoir Nieuwenhuyse

VRIJWILLIGERS!


Brochure Festival Kortrijk 'Music in the Air' 2018  

Festival Kortrijk is Classic with a Twist. In de reeks rond de elementen is 'lucht' het tweede en wellicht meest tot de verbeelding sprekend...

Brochure Festival Kortrijk 'Music in the Air' 2018  

Festival Kortrijk is Classic with a Twist. In de reeks rond de elementen is 'lucht' het tweede en wellicht meest tot de verbeelding sprekend...

Advertisement