Page 1


www.wildblood.fi

UUSI VUOSI, VILLIMMÄT MENOT!

Wild Blood on suomalainen tatuointi-, moottoripyöräily-, musiikki- ja kulttuurilehti.

2013 on vuosi, josta olen hyvin ylpeä. Toki mukaan mahtuu monia vastoinkäymisiäkin, kuten edellisestä pääkirjoituksesta voi lukea.

Wild Blood on laadukasta lifestyleä ihmisille, joiden veressä virtaa kiinnostus vaihtoehtokulttuuriin ja sen erilaisiin muotoihin. Lehti sisältää kiinnostavia henkilöhaastatteluja sekä alan harrastajista että julkisuuden henkilöistä, extremen esittelyä ja tatuointeja mustetta syvemmältä – niin tekijöiden kuin kuvien kantajien kertomana. Wild Blood on myös tarinoita kustomoiduista moottoripyöristä, autoista sekä niiden tekijöistä.

Parisen vuotta siihen meni, että ajatuksesta rakentui tämä lehti, jota nyt luet. Päivänvalon se näki viime toukokuussa digitaalisena julkaisuna. En olisi uskaltanut koskaan edes ajatella, että näitäkin tekstejä ja kuvia silmäilee Suomessa yli 30.000 silmäparia - nyt siis myös fyysisenä, paperisena versiona!

Toimitus: Päätoimittaja Aki Häkkinen aki@wildblood.fi Art Director Vesa Rönty vesa@wildblood.fi Internetsivusto Tuomas M. Mäkelä info@tumma.fi Roberto Borsi Mika Mahlavuori Toni Korpela Maukka Laurila Samuel Heikkinen O.W. Kinnunen Pekka Aspegren Pera Hussi Maija Rasmus Kansikuvat: Vesa Rönty

Tähän pisteeseen pääsemiseen tarvittiin totta kai tukijoukkoja ja hyvä tiimi, sekä teidät kaikki, jotka olette lehteä seuranneet! Suuri kiitos ja kumarrus teille kaikille! Ensimmäinen julkaisu oli varovainen kokeilu siitä, miten tällainen visio monen aihepiirin yhdistämisestä toimisi lifestyle-vinkkelistä. Oli jännittävää seurata millaista palautetta siitä saisi. Ei ollut mitään tietoa jatkuisiko homma sen jälkeen, mutta silti oli hienoa saada jotain omasta mielestä upeaa aikaiseksi ja ihmisten ihmeteltäväksi. Palaute ja lukijoiden määrä yllätti todella! Varsinkin ottaen huomioon sen, että meillä ei ole ollut lainkaan rahaa käytettävänä tämän tekemiseen, saati markkinoimiseen! Hommaa on tehty ja tehdään edelleen puhtaasti omasta halusta ja kiinnostuksesta tällaista elämää kohtaan. Vanha sanontakin kuuluu, että elämä on elämistä varten ja siitähän tässä nimenomaan on kysymys.


Meitä on moneen junaan ja onneksi näin! Lehteä tehdessä on etuoikeus päästä tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja asioihin, sekä tutkimaan asioita hieman pintaa syvemmältä. On myös erityisen loistava fiilis saada näitä etuoikeuksia esille kaikelle kansalle sanojen ja kuvien avustuksella. Koitammekin panostaa visuaalisuuteen, joka toivottavasti välittyy teille asti sanojen saattelemana. 2014 tulee olemaan haastava vuosi, sillä pyrimme tottakai aina parantamaan tuotoksiamme ja löytämään uusia juttuja sekä haasteita itsellemme. Lehti löytyy myös englanninkielisenä applikaationa, mikä tuntuu näin lyhyessä ajassa uskomattomalta saavutukselta. Toivottavasti saamme tätä elämän meininkiämme levitettyä mukavasti myös muualle maailmaan ja kaikki apu otetaan tässäkin vastaan! Kaiken edellä mainitun lisäksi myös elävää kuvaa on tänä vuonna luvassa. Wild Blood webTV starttaa toimintansa ja sinne tulee kaikenlaista mielenkiintoista juttua, jota haluamme nostaa esille videon avulla. Villiveriset ry sai alkunsa teidän lukijoiden toiveesta saada lehti paperisena versiona. Emme halunneet lähteä perinteiseen kaupalliseen lehtiruljanssiin ollenkaan mukaan, vaan tehdä tämäkin omalla reilulla meiningillä! Liittymällä jäseneksi yhdistykseemme tuet vaihtoehtoisen kulttuurin esille tuomista ja siitä kiitokseksi saat Wild Blood Magazinen paperisena jäsenlehtenä kotiisi. Yhdistys tulee myös järjestämään joitakin hauskoja tapahtumia, joista lisää keväämmällä. Näihin kuviin, sekä tunnelmiin! Toivon, että meininkimme maistuu ja hommat jatkuu vähintään yhtä mainiona!

Our culture runs deeper than blood!

Aki Häkkinen / Päätoimittaja


Sisällys:

Wild Girl

5

Classic Motormeet Haparanda

26

Hexed Ink

34

Esittelyssä Kemiläinen tatuointitaiteilija Minnie Von J.

Villi Persoona: Minnie Von J

Wild Blood vieraili ulkomailla: Haaparannan Classic Motormeetissä

Joensuulainen tatuointiartisti Heikki Kärnä on tunnettu tummanpuhuvista Black&Gray tatuoinneistaan.

Do it yourself: omavalmiste custom

Moottoripyörällä voi ajaa myös talvella

Torniolainen parivaljakko Pasi ja Jari Körkkö rakensivat harvinaisen tyylikkään futuristisen Softailin.

Roberto Borsin Blogi

48

Aliens MC

56

Kuvitetut kasvot

66

Italialainen Roberto Borsi kertoo blogissaan japanilaisesta tatuointikulttuurista.

Esittelyssä moottoripyöräkerho Aliens MC

Samuli Pinolan kasvot ovat tutut paitsi Oulun kaduilta, myös TV5 kanavan Helsinki Ink ohjelmasta. Nyt Old School -tatuointeja tikkaava nuori Do It Yourself: Omavalmiste Custom

mies kertoo, millaista on olla kasvoihin tatuoitu.

The Blanko Modernia retrorokkia!

Samuli Pinola ja Kuvitetut Kasvot

39

72


Minnie Von J

on Kemissä studiotaan pitävä tatuointiartisti. Kasvotatuoinneillaan ja räiskyvällä huumorillaan Kemiä elävöittävä nuori nainen on tehnyt paljon töitä uransa eteen. Teksti: Aki Häkkinen Kuvat: Vesa Rönty, Minnie Von J


6


Kemiläinen 22-vuotias tatuointiartisti Minnie Von J on tehnyt tatuointeja vasta reilun kahden vuoden ajan, mutta lahjoja neidolla tuntuu löytyvän. Minnie kertoo aina halunneensa ammatikseen tatuointiartistin ja tehneensä kovasti töitä sen eteen. Yhtenä ratkaisevana tekijänä on varmasti palava halu opetella alasta kaikki mitä irti saa ja käydä läpi siihen vaadittavat opit kärsivällisesti. “Ennen kuin alkaa tatskaajaksi niin täytyy osata piirtää.” Minnie odotti olevansa hommaan valmis ja treenasi piirtämistä paljon. Limingan taidekoulusta käytiin hakemassa oppia, kunnes kallis koulu kävi rahallisesti ylivoimaiseksi. Hän otti ensimmäisen oman tatuointinsa 17-vuotiaana, ja tämän kautta sai kokemuksen siitä millainen tatuoinnintekoprosessi on käytännössä. Se antoi lopullisen vahvistuksen siitä, että tatuoiminen olisi hänen juttunsa. Eka oma tatuointi oli oikein pieni ja tyttömäinen horoskooppimerkki niskaan, ja kuvan teki Janne Kvist. Lopulta tutut sitten rohkaisivat kysymään Jammolta - tunnetulta paikalliselta artistilta oppitytön paikkaa. Minnie vei piirustuksiaan näytille ja jo seuraavana päivänä Jammo otti yhteyttä Minnien lahjat nähtyään. Siitä oppiminen artistiksi alkoi.

wildblood.fi

7


Oppitytöstä Ammattilaiseksi

Värikuvat syntyvät luonnollisimmin, koska hän on aiemmin tehnyt paljon värikkäitä maalauksia. Old School -tyylisuunta on Ensin opeteltiin tekniikkaa kat- myös lähellä neidon sydäntä. somalla Jammon työskentelyä tarkasti ja ensimmäinen oma “Parhaita tatuointeja ovat sellaituotos tehtiin omaan jalkaan. Itse set, missä on mustat selkeät rajat suunniteltu unisieppari työstettiin ja joista näkee jo kaukaa selkeästi itselle ja kipua ei tiukan keskitty- mikä kuva on. Pelkistetyt tatuoinmisen takaa juurikaan huoman- nit toimivat parhaiten”. nut. Hommaan meni noin viisi tuntia tauotta ja jalka puutui niin Minnie tekee mielellään myös pahasti, että se oli 2 päivää täysin tekstejä ja suunnittelee itse sekä puujalka. Lääkärin apuakin har- fontit että tekstit. “Tatuointi on kittiin vakavasti, mutta onneksi kuitenkin käsityötä ja tietokojalka kuitenkin lopulta palautui neella tehty fontti ei toimi iholla normaaliksi. yhtä hyvin kuin käsin suunniteltu.” Minnie tykkää perehtyä asiakkaan tatuointiaiheiseen, varsinkin jos Negatiiviset ja rasistiset tatuoinasia on uusi. Hänestä tatuoinnin nit voit hakea toisaalta, sillä niitä merkitys on aina mukava tiedos- Minnie ei tee. Näkyviin paikkoitaa. Mieluiten Minnie tekee väri- hin tulevat kuvatkin hän tekee kuvia, sekä erityisesti positiivisia hieman varauksella ja aina tatatuointeja. Itselleenkin hän ottaa pauskohtaisesti. vain sellaisia. Minnie seuraa paljon tatuointiskeneä ja kotimaisista erityisen 8

tarkkailun alla ovat Hexa, Pinolan Samuli ja Jarva - tiedoksi pojille, että teitä tarkkaillaan! Ulkomaisista seuratuin artisti on tällä hetkellä Joe Ellis. Kirjallisuutta Minnie tutkii myös paljon, mikä on aika ominaista alan parissa viihtyvillä. Minniellä itsellään on myös paljon tatuointeja nuoresta iästään huolimatta, todella näkyvillä paikoillakin. Minnien mielestä tatuoitu ihminen on paljon kauniimpi ja kokee myös oman kehonsa olevan näyttävämpi nyt, kun sitä on koristeltu taideteoksin. Minnien toinen käsi on koristeltu pelkästään merirosvoaiheilla, koska ne ovat villejä ja vapaita. “Tatuoijatkin ovat tavallaan nykyajan merirosvoja, koska tähän hommaan ei ole kouluja ja onhan tämä vähän erilainen elämäntapa. Sini Saarela on kans nykypäivän merirosvo (naurua).”


Kroppa täyteen Merirosvojen lisäksi lähellä sydäntäovat myös korpit, koska ne ovat kauniita. Kaulasta löytyy silmä ,koska se on taiteilijan tärkein väline. Pääkalloaiheinen tatuointikin neidolta löytyy, se merkitsee elämisen muistamista: “Joskus kuollaan, mutta elämä on nyt.” Minnien haaveena on vaatimattomasti full body tattoo eli kroppa täyteen tatuointeja. Hän sijoittaa rahat mieluiten kuvina itseensä, ja kuvan ottaminen on aina terapeuttista. Siinä samalla käytetään aika hyödyksi ja otetaan tatuointi oppimisen kannalta. Eli ne, jotka leimaavat Minnietä, niin kysymystulva luvassa! “Perinteistä japanilaista tatuointia olisi hieno nähdä tehtävän ja Filip Leu:lta olisi myös hienoa saada tatskaa.”

Mikä tatuoinneissa sitten on SE juttu Minnielle? “Tatuointi on pysyvä ja ainoita juttuja, jonka sää saat hautaan mukaasi. Vaatteita voi ostaa ja kohta ne menee rikki. Tatuointi on aina muisto hetkestä elämää, ja se on osa sua. Jos on joku ruma tatska nuoruudesta niin sitä voi muistella millaista aikaa se silloin oli. Niitä ei kannata välttämättä peitellä.”

Mitä Minnien mielestä kuuluu tatuointikulttuuriin ja mikä sen kanssa kulkee käsikädessä? “Rokkistaroilla näkee tatskoja, ja imagohommaahan se on: persoonallisuutta tuodaan tatuoinneilla esille. Tatuoinnit ovat tavallaan myös kansantaidetta. Niitä on tehty jo muinaisista ajoista lähtien ja tullaan aina tekemään.” Minnie arvelee, että ihmisiä kiehtoo tatuoinneissa juuri niiden pysyvyys. Keskustellessamme näkyvillä Tatuoinneilla voi kertoa muille paikoilla olevista tatuoinneis- itsestään, ja yleensä kuvilla on ta Minnie toteaa, että “Ihmisen myös hyvin henkilökohtaisia, sypersoona vaikuttaa eniten työn- vällisempiä merkityksiä. saantiin, eikä näkyvilläkään tatuoinneilla välttämättä ole nyky- Välillä toki näkee trendejä ja päivänä merkitystä. Niin monilla moni haluaa samantyylisiä kuvia. ihmisillä on jo tatuointeja, että Usein ihmiset haluavat tatuoinse on paljon hyväksytympää nin perehtymättä aiheeseen, ja kuin ennen.” Minnie kertoo, että valitsevat vaikkapa julkkiksilla näKemissä ei oteta kovin paljoa kemiään kuvia. Siksi Minnien mienäkyviä tatskoja. Yleensä käm- lestä on parasta, kun asiakkaalla menselkiin ja muihin näkyviin on idea, josta hän pääsee suunnitpaikkoihin otetaan kuvia juuri telemaan kuvaa. siksi, jotta ne näkyisivät.

wildblood.fi

9


” Nimi Minnie von J tuli siitä, kun tuttava sanoi aina Minnieksi ja seurasin Kat von D:tä silloin kun aloittelin uraa. En tykännyt mun sukunimestä niin siitäpä se vääntyi sit. Vähän erikoisempi ja mieleen jäävä.

10


Tatuoimista ei ainakaan vielä arvosteta Suomessa taiteena, ja Minniekin oli taidekorkeakoulussa opiskellessaan saanut opettajilta tämän suuntaista palautetta urasuunnitelmistaan. Minnie kuitenkin pitää tatuoimista taiteena: sitä vain tehdään perinteisistä poikkeavilla välineillä. Lisäksi täytyy hallita koneen käyttö myös teknisesti. ”Tämä se vasta taidetta onkin ja tosi vaikeaa sellaista. Sää maalaat tatuointikoneella kuvan iholle niin se on taidetta jos joku - varsinkin kun se ensin piirretään ja suunnitellaan paperille.” Oikeat tatuointiartistit haluavat aina tuoda jotain omaa tälle alalle, vaikka tottakai perussäännöt pätevät, eikä ihan mitä sattuu voi tehdä. Hyvässä tatuoinnissa on tietyt jutut, ja se on tehty tietyllä tavalla. Minnie pitää siitä, että toteutuksen voi kuitenkin tehdä jokainen artisti omalla tyylillään. Minnie von J on vasta aloittanut uransa ja ymmärtää, että vielä on todella paljon opittavaa. “Yhteen tatuointiprosessiin menee kuvan koosta riippuen eri määrää aikaa. Haastavia hommiahan ne on. Artisti innostuu aina enemmän, jos pääsee itse vaikuttamaan. Sanellut kuvat vähän syö mielekkyyttä, ja jos asiakas ei luota artistin näkemykseen niin se tuntuu jopa loukkaavalle. Miks meet sille jos et luota sen kykyihin? Asiakkaan on tärkeää etukäteen miettiä hieman aihetta mitä haluaa.” Minnielle on varmaan sattunut pahoja mokia, kuten jokaiselle artistille jossain vaiheessa? “Joka tatskassa näkee aina itse parantamisen paikkoja, koska on niin kriittinen! (hirveää naurua) Kerran on käynyt kirjoitusmoka englanninkielisessä sanassa, kun kirjaimet vaihtoivat paikkaa sanan lopussa. Onpahan nyt persoonallinen tatska! Kuva tuli niskaan, joten asiakkaan ei itse tarvi sitä katsella koko aikaa. Olihan se asiakas aika pahana! Asiakkaan pitäisi itse tietää mitä haluaa: kun en esimerkiksi puhu kiinaa, niin en osaa niitä kirjaimia! Opettele itse se ruokalista! Ei ole mun vika jos siinä lukee nuudeli!”

wildblood.fi

11


Mikä on haastavin paikka tehdä tatuointi? “En tykkää tehdä korvan taakse, koska se on niin ahdas paikka eikä sinne saa kunnon kuvaa. Sormen sisäpuolille en myöskään tykkää tehdä, koska ne eivät pysy ja ne on nyt neidoilla muodissa. Myös kylki on kivun takia haastava, ja asiakkaan on monesti hankala pysyä paikoillaan.”

Miltä tuntuu olla naisartisti miesvaltaisella alalla? “Itse olen aina viihtynyt miesten seurassa, mutta laajemmin ajateltuna se voi olla nykyään myös etu, että on naisartisteja. Naisartistia saattaa olla joidenkin asiakkkaiden mielestä helpompi lähestyä. Nykyään tatuoinnit ovat niin yleisiä ja ihmiset kaikista yhteiskuntaluokista ottavat niitä, ei vain “merimiehet ja rikolliset”. Minulla on kuitenkin ollut asiakkaina sekä naisia että miehiä, enkä ole huomannut, että vain naiset hakeutuisivat asiakkaikseni. Tosin aina välillä jotkut sanovat tulleen juuri siksi, että olen nainen. He ovat yleensä naisia, jotka kokevat miellyttävämmäksi olla vähissä vaatteissa toisen naisen edessä, tai ajattelevat, että naisartisti saa kuvaan enemmän naisellista näkökulmaa. Asiakkainani on kuitenkin myös miehiä, jotka luottavat siihen, että osaan tehdä myös miehekkään kuvan. Eli en koe, että se että olen nainen, vaikuttaisi siihen miten ihmiset kokevat minut tatuoijana tässä nyky-yhteiskunnassa.”

Mitä ajattelet mies- ja naistatuoijien eroista? “Tärkeintä on näkemys. Tosin tatuoiminen on aika tekninen laji, ollaanhan siinä tekemisisssä koneiden kanssa, niin miehille se voi tulla enemmän luonnostaan. Itse koen sen niin, että tatuointikone on väline taiteen tuottamiseen siinä missä kynä tai sivellin. Naiset voivat ihan yhtä hyvin oppia niitä käyttämään siinä missä miehetkin. Eihän kukaan synny tatuointikone kädessä! Kaikkien tatuoijien on kuitenkin opeteltava niitä käyttämään, niin miesten kuin naistenkin. Mitä vain voi oppia kun tarpeeksi opettelee. En myöskään koe, että vain miehet osaisivat tehdä miehekkäitä kuvia ja naiset vain naisellisia. Kaikki tatuoijat ovat yksilöitä. Uteliaille miehille tiedoksi, että Minnie von J on sinkku, mutta kiireinen sinkku!


Jo lähes käsitteeksi muodostunut vanhan liiton bikeri Knuckle-Jarkki omistaa uskomattoman upean, vanhaan hyvään aikaan tehdyn ‘42 knuckleheadin. Miehellä on käynyt käsittämättömän hyvä tuuri kyseisen laitteen kanssa, koska näitä ei yksinkertaisesti juuri ole myynnissä missään - tai sitten hintalappu on sen mukainen, ettei välttämättä heti näpit riitä.


Noin kahdeksan vuotta sitten Jarkki myi silloisen Ultra Glidensä ja alkoi netistä surffailemaan uutta alle laitettavaa. Nettisurffailu vei vanhasta muistista tiensä Ruotsin puolelle, missä Jarkilla on vahvat prätkäjuuret siellä pitkään asuneenakin. Sieltähän se kimaltelevan sininen rystyspää houkuttelevasti kutsui kuin luojan lähettämänä! Saman tien luuri kouraan ja soittoa Tukholmaan.

pia pisteosia - vieläpä miehen omaa vuosikertaa! Springer-keula on ‘30 VL mallista, joka on knucklen omaa keulaa kaksi tuumaa pidempi ja antaa hyvän lookin sekä stuukin pelille. ”Made in Taiwan” -osia tästä laitteesta ei löydy. Eteen on asennettu kaksinokkainen springerin jarru, mutta eihän tämän ajan pysäyttimet kovin tehokkaita ole, eli tarkkana on oltava liikenteessä. Matkavauhtina Jarkki kertoo 110 km/h olevan tälle prätOnneksi Jarkki sattui olemaan oikeaan aikaan liik- källe aika passeli, jotta pysyy mies satulassa. keellä: hän oli ensimmäinen soittaja. Koska juuri myydyn Ultran rahat polttelivat takataskussa, Näyttelyistä tämän knucklen on voinut bongata oli Jarkki jo seuraavana aamuna lentokoneessa esimerkiksi Ruotsissa Moon Bike Show:ssa 2013. painamassa äänennopeutta Ruotsiin hakemaan Kotimaassa Tampereen Hot Rod & Bike show ja itselleen tätä harvinaisuutta. Prätkän rakenta- American Car Show sekä Helsingissä että Oulussa nut ja omistanut jo hyvin iäkäs harrastaja oli ollut on kierretty kertaalleen. Pyttyjäkin näistä on useissa leikkauksissa. Häneltä oli muunmuassa tullut best 5 sijoituksilla. Moni on myös yrittävaihdettu molemmat lonkkanivelet keinotekoi- nyt ostaa tätä pyörää, mutta Jarkki ei ole raskisiin, eikä hän näin ollen pystynyt enää polkaise- nut luopua siitä hyvistä tarjouksista huolimatta, maan peliä käyntiin. Oli tullut aika päästää pyörä koska samanlaista ei saisi mistään enää tilalle. uuteen, hyvään kotiin. Kyseinen pyörä on rakennettu käyttäen 60-luvun prätkän rakennuskikkoja ja sen ajan osia, joista joitakin on todella vaikeaa löytää mistään tänä päivänä. S&S:n GPL metanolikaasari on varmasti harvinaisin pyörästä löytyvä osa. Tämän lisäksi ‘62 alkuperäiset tankit, öljytankki, ensiökoppa ja ketjusuoja ovat myös hieman harvinaisem-

”Eihän tämän ajan pysäyttimet kovin tehokkaita ole, eli tarkkana on oltava liikenteessä. ”


Jarkki ei ole aivan aloitteleva motoristi. Harrastus starttasi vuonna 1982 brittiläisellä AJS 500:lla. Ensimmäinen HD tärähti tontille 1984, ja malliltaan se oli ‘38 750 lättäpää. Muutaman lättäpään läpikäytyään tuli ratsuksi ensimmäinen “oikea moottoripyörä” eli ‘52 panhead, jossa oli jo hieman enemmän kuutiotilavuuttakin. Kaikkiaan kaksipyöräisiä ajokkeja on ollut kolmisenkymmentä tähän saakka, ja sekaan mahtuu useita brittiläisiä, evo, pannuja shoveli choppereita ja twin cam sportti dynakin. Ajoipa Jarkki myös 2006 kauden sportster kiihdytyspyörällä HD street luokassakin - eli motskarilla on menty monella tyylillä vuosien varrella!

Jarkki on myös tunnettu rokkipiireistä ja hoitaa laulajan virkaa jo legendaarisessa Jumpin’Paralyzers orkesterissa. 30-vuotias bändi teki viime vuonna vahvan comebackin ja työstää nyt materiaalia uutta albumia varten. “Vapaa-aikakin” kuluu musiikkimaailmassa, sillä Jarkki kiertää Suomen huippunimien kanssa maailmaa backlinerina ja kaluston kuljettajana. Jarkin voi bongata esimerkiksi Children of Bodomin, HIM:n tai vaikka juuri Euroopan kiertueensa starttaavan Sunrise Avenuen messistä.

Tällä hetkellä tallista löytyy knuckleheadin lisäksi ‘93 FXRS:stä HD:n alkuperäisosilla rakennettu touring malli (FXRT) ja 50-luvun Triumph. Jos näitä pelejä haluaa käydä ihastelemassa tarkemmin niin löytyvät Oululaisen Mongrel MC:n tiloista.

wildblood.fi

17


18


Harley-Davidson Knucklehead moottoria valmistettiin 1936-1947. Siin채 oli H-D:lle tyypilliseen tapaan kaksi sylinteri채 45 asteen kulmassa. Venttiilikopan kansissa on hieman rystysi채 muistuttava muotoilu, josta nimi on per채isin.

wildblood.fi

19


20


22


Suomalaisten ajotaitoa monesti ihmetellään. Miksi suomalaiset kerta toisensa jälkeen kilpailevat rallin maailmanmestaruudesta? Miksi on niin monta suomalaista F1 mestaria, vaikka olemme pieni maa? Juttelin asiasta ulkomaalaisen ystäväni kanssa ja hän kiteytti asian näin: ”What Finns do in summer? They Fish, Fuck & Drive like crazy. What they do in winter? They don´t fish.” Suomalaiset ovat villiä ja periksiantamatonta kansaa. Moottoriajoneuvojen kanssa se todella pitää paikkaansa se on tullut todistettua tapahtumissa ja kuvauksissa, joihin Wild Blood on ottanut osaa. Pakkanen, kinokset, lumettomuus tai sulanut jäänpinta ovat vain tekosyitä kun suomalainen haluaa ajaa! >>

wildblood.fi

23


Kikseri jääpiikeillä Wild Blood oli mukana, kun Levillä kuvattiin videota, jossa Stunt Freaks Teamin Juha Ruokolainen ja Levi Ralli Centerin Jani Ylipahkala kavereineen kikkailivat jäädytetyillä radoilla. Mukana oli enduroa, moottorikelkkaa ja BMW M1, mutta eniten silmään pisti talviajokuntoon modattu katupyörä. 1000 kuutioinen Suzuki Gsx-r eli Kikseri 180:lla hevosvoimalla, allansa renkaat, joissa yhteensä 530 27mm pituista niittiä. Pyörän etupää on jäykistetty, niin ettei niitit puhkaise öljynjäähdytintä ja se tuo ajamiseen oman vivahteen.

24

Suurimman muutoksen kesällä ajamiseen verrattuna tuo renkaiden paino. Kun keulimisen jälkeen eturengas osuu jäähän, kestää huomattavasti kauemmin, että rengas alkaa taas pyörimään - sitä odotellessa ajokki soutaa vähän minne sattuu. Renkaiden pitkät piikit eivät todellakaan takaa tasaista pitoa: jos jään päällä on vähänkin lunta, niin pito katoaa samantien.

Vauhtiakaan ei Juhalta puuttunut. Kelkalla ajanut Janne Myllyoja sanoi oman mittarinsa näyttäneen 147km/h pääsuoralla, kun Kikseri meni heittämällä ohi.

Taitavan Stunt-taikurin käsissä Kikseri taipuu jäällä ajoon siinä missä asfaltillakin. Jäähän jää miehekkäät rannut, kun pyörän lähettää asenteella. Keulat pystyssä revittelyt, perän nostot jarrutuksessa ja vauhdikkaat driftaukset olivat näyttäviä Levin pimenevässä kaamosillassa.

Tsekkaa Juhan ja Stunt Freaks Teamin meininkiä osoitteessa: www.stuntfreaksteam.org

Tulevaisuudessa Juhan on tarkoitus laittaa pyörän perään 20 sentin jatkopalat. Driftaamisesta tulee hauskaa, kun perä huitelee kaukana ja totta se keulakin nousee korkeammalle.

Pätkiä Levin kaamosillasta löytyy WildBlood-TV:n ensimmäisestä jaksosta osoitteesta : www.youtube.com/wildbloodTV


Kiihdytyskisat sänkipellolla

Fiilis oli ihan käsittämättömän hieno koleasta säästä huolimatta. Tarjolla oli rajuja rasseja, kuumaa makkaraa ja tottakai paikallisia Wild Blood kävi tsekkailemassa yrityksiä esittelemässä laitteitaan erittäin hauskoja sänkikiihdytys- myös kiihdytysbaanalla. Täytyy meininkejä 12.10.2013. Baanana todeta, että tämä se on oikea tapa kisoissa toimi Muhoksella Kai- kyntää peltoa! nuuntien varrella sijaitseva Huovisen pelto, josta löytyy sopivan Ehdottomasti hienointa antia olivat mittainen kenttä erilaisten katupyörät pulttirenkain ja turmenopelien raiskattavaksi. boahdetut kiihdytyskelkat. Mikäli et ole koskaan käynyt sänkikiihOsallistujia oli kaikkiaan 62 kpl ja dytyksiä ihmettelemässä ja väität katsojia yli 500, lapsista vanhuk- olevasi oikea moottoripää, niin siin. Kiihdytyskalusto koostui le- tee se mikäli tilaisuus siunaantuu! gendaarisesta Suzuki PV50:stä aina ilokaasuin ja turboin ryyditet- Ja toki oma häksätin kyytille, tyihin kiihdytyskelkkoihin, joiden ja rohkeasti baanalle koittamaan! tehot nousivat parhaimmillaan 400-500 hevosvoiman tuntumaan. http://muhkk.yhdistysavain.fi/tapahtumat/mittauksia_ja_tuloksia/

>>

wildblood.fi

25


Kelkalla veden päällä Viimeinen todiste tälle suomalaisten ajamisen hulluudelle on eittämättä vesicross. Moottorikelkkailu ei suinkaan lopu siihen, kun lumet sulavat maasta, vaan seuraavaksi talleista kaivetaan vedessä etenemiseen modifioidut moottorikelkat. Viime kesänä Antti Holmberg kirjoitutti historiaa ajamalla Inarissa maailmanennätyksen, 180.1 kilometriä. Joni Maununen Sodankylän vesicross-kisoissa. Kuvaaja: Jani Sipola / Kelkkalehti.com 26


wildblood.fi

27


28


Teksti: Vesa Rönty Kuvat: Pekka Aspegren

Haaparannalla,

tuolla pohjoissuomalaisten suosituimmalla ulkomaanmatkakohteella, järjestettiin heinäkuussa perinteinen Classic Motor Meet. Tapahtuma keräsi Torniojoen Ruotsin puoleisen rannan täyteen mitä näyttävämpiä amerikanrautoja ja amerikanraudoista kiinnostuneita ihmisiä. Festivaaleilla kävi yhteensä yli 10000 vierasta ja autoja oli näytillä n.300. Festivaalien musiikkitarjonnasta vastasi RosvoRockers, Kranz & Kranz ja englantilainen Rockabilly-legenda Matchbox. Festivaalin kruunasi amerikanrautojen cruising lauantai-iltana.

wildblood.fi

29


201

4 Fest

es 17. –1 9.1 . Nu rm es hovi , nu rm

PE 18-04, LA 15-04 (OPENHOUSE 15-18), SU 13-20

TAPAHTUMAN JUONTAA

Ariell

PERJANTAI

18–04

Wild Willie & Big Deal Trubadurix Pate Best of friday-kilpailu

LAUANTAI

15–04 OPEN HOUSE 15–18

Barbe - Q Barbies Kalle Päätalo Trubadurix Pate KILPAILUT ARTISTEILLE Viikonlopun paras tatuointi Paras pieni mustavalkotatuointi Paras iso mustavalkotatuointi Paras pieni väritatuointi Paras iso väritatuointi KILPAILUT YLEISÖN JÄSENILLE Mr. Tattoo & Miss. Tattoo

SUNNUNTAI

13–20

Trubadurix Pate

Sunnuntain rankin roiske-kilpailu

AFTERPARTY Pub Remu Elsa 20-> LIPUT Pe 12€, La 18€, Su 5€ Koko viikonloppu 25€ TattooFest_2014.indd 1

ENNAKKOLIPUT 20€ Nurmes ( Roadwolf MC ja Nurmeshovi) Joensuu (Underground store) 29.10.2013 8:31:33


KELKKALEHTI MAINOS


32


wildblood.fi

33


Teksti: Vesa Rönty Kuvat: Heikki Kärnä, Vesa Rönty


Syvälle Joensuun maaperään juurensa porannut Heikki Kärnä on jo osalle Wild Bloodin lukijoista tuttu artisti. Hän voitti EastRock BikeMeet tapahtumassa ”Best of Friday” palkinnon tummanpuhuvalla tyylillään. Päätimme tutustua miehen työhön, HEXED INK -tatuointistudioon tarkemmin.

Tipi selaili Heikin kansiota ja lahjat todettuaan päätti rohkaista häntä siirtymään tatuointialalle.

Hetken epäilyn ja harkinnan jälkeen appelsiininkuoret ja siannahat saivatkin jo uutta väriä Heikin omista tatuointikoneista, kun Tipi valmensi hygienian ja steriiliyden ylläpidossa. Hetkeä Heikki on koulutukseltaan puualan myöhemmin hurjimmat kaverit jo artesaani, mutta niitä töitä hän pyysivät Heikkiä tekemään kuvat ei ole tehnyt koulun jälkeen päi- heidän nahkansa alle. Sillä tiellä vääkään. Tatuointiartistin ura ollaan yhä. Nyt Heikillä on noin lähti käyntiin hiljalleen. Hän piirsi vuoden pituinen varausjono. aluksi kavereilleen tribalkuvioita, joita he kävivät tatuointiliikkeis- Tummanpuhuva tyyli saa inspisä hakkauttamassa ihoonsa. Var- raationsa musiikista, mitä Heikki sinainen tatuointi-artistin ura ei kuuntelee. Anthrax, Sepultura, silloin ollut vielä mielessäkään. Mötörhead ja muu raskas musiikki on soinut pikkupojasta lähtien Heikin iho pysyikin pitkään puh- - kiitos isoveljien - ja sen myötä taana tatuoinneista, kunnes myös metallibändien kansitaide vaimo päätti ostaa huomenlah- on tullut tutuksi. jaksi tatuoinnin. Kavereiden suosittelemana artistiksi valittiin T´s tattoon Tipi, joka loihti riimukirjaimet ojentajaan.

Heikki pokkaamassa palkintoa EastRock BikeMeetissä

wildblood.fi

35


Tyyli on muokkautunut pikkuhiljaa oman näköiseksi. ”Kaikenlaista on tullut tehtyä dotworkista ylivärikkääseen newschooliin, mutta mustaharmaassa on ollut aina jokin, mikä vetää puoleensa” Kaikkia tyylejä Heikki on edelleen valmis tekemään, mutta myöntää suurimman osan asiakkaista hakeutuvan tatuoitaviksi juuri hänen tummanpuhuvien synkistelykuviensa perässä. Jutut voi tehdä monella tavalla, mutta Heikille luontevinta on tarkastella asioita niiden varjopuolelta.

Hernandez ja Little Swastika. Suomalaisista tatuointi-artisteista Heikki nostaa Esiin JP Wikmanin. JP:llä on omaperäinen tyyli ja hän on teknisesti erittäin vakuuttava. Kaksi viimeisintä Heikin ihoa koristavaa kuvaa ovat JP:n käsialaa. Heikin omaan ihoon hakatut tatuoinnit ovat muinais-suomalaisuudesta, viikingeistä ja pohjoisen aiheista ammennettuja pääasiassa mustaharmaita kuvia.

Erikoisin tatuointi, jonka Heikki muistaa tehneensä on ”Eddie/ Katainen”. Asiakas oli kova Iron Mentoreista puhuttaessa esiin Maiden fani, joka ei liiemmin arnousee nimiä kuten Paul Booth, vostanut Jyrki Kataisen edesottaTommy Lee Wendtner, Robert muksia. Iron Maidenin Sanctuary 36

-sinkun kannessa bändin maskotti Eddie oli laittanut silloisen Iso-Britannian pääministerin Margaret Thatcherin kylmäksi. Siitä inspiroituneena tatuointiin päätettiin laittaa Killers -levynkannen Eddien näppeihin meidän pääministerin, ”hymyilevän paskiaisen” pää. Heikin kalenterin täyttävät siis pääasiassa isot mustaharmaat kuvat ja niitä hän myös mieluiten tekee. Töistä kiinnostuneet tsekatkaa lisää osoitteesta:

www.hexedink.fi


wildblood.fi

37


Custompyörien maailmassa on tavallista, että pyörää tuunataan. Pienillä muutoksilla, maalauksella tai lisäosilla pyörästä tehdään uniikki ja persoonallinen kulkupeli.

Teksti: Aki Häkkinen Kuvat: Vesa Rönty

Torniolaiselle tehoduolle Pasi ja Jari Körkölle se ei riittänyt. Veljekset päättivät rakentaa juuri sellaisen pyörän, joka mieleen piirtyi täydellisestä pyörästä unelmoidessa.


Muistan nähneeni kyseisen pyörän ensimmäistä kertaa noin 7 vuotta sitten, jolloin se oli hakenut juuri muotoaan metallisilla putkilla ja puhtaalla pellillä. Silloinen näky antoi jo hyvän käsityksen pyörän linjoista, ja ehkäpä se oli maailmalta lehtien kautta sitä aikansa huippuunsa vietyä custom-lookkia sisältävä kokonaisuus. Oli harvinaista nähdä sellaista livenä ja vieläpä Torniossa. Mielenkiinnolla jäinkin odottamaan millainen peli siitä tulisi. Ja hienohan siitä syntyi! Nyt, vuosien kuluttua ensikohtaamisesta, otin selvää vieläkö kyseinen peli on olemassa ja missä kuosissa. Ilokseni pyörä olikin vielä synnyinasussaan, joten pitihän siitä saada esittely lehteemme.

40


Veljekset Pasi ja Jari Körkkö eivät ole liian usein rakentelemassa omavalmisteita, mutta silloin kun hommaan aletaan, niin se tehdään tosissaan. Aiemmin toiselle veljeksistä oli modailtu softailia, mikä oli sitten tietysti karannut täysin lapasesta. Ainoastaan enskakoppa oli jäänyt koskemattomaksi! Piti sitten toisellekin veljeksistä saada pyörä ja siitä tämä idea lähti. Suunnitteluakin tehtiin sen verran, että otettiin käyttöön pala paperia ja kynä. Prätkästä haluttiin mukavannäköinen ja pyöreä jokapuolelta, jotta se olisi näppärän linjakas. Toinen veljeksistä piirsi: “Tämmöinenkö”? Siihen sitten vain toinen toteamaan, että “Joo, tuommonen” ja suunnitelma oli valmis.

wildblood.fi

41


Taitavaa käsityötä

Takavalon linssi löytyi Mazdasta ja vilkkujen vastaavat Volvo 240:stä. Profiilia näihin piti hieman hakea ja lämmöllä vielä käsitellä istuPyörässä kaikki on tehty alusta asti maan vimpan päälle. Hyvällä mieitse käsin jarruja, kontrolleja ja tie- likuvituksella ja silmällähän näitä tysti tekniikkapakettia lukuun ot- tehdään! tamatta. Takavalo on kertaalleen jo suMoottoriksi valikoitui Revtech- latettukin kumia polttamalla ja in 100 kuutiotuumainen, lisäksi rakennettu alusta asti uusiksi, eli saman valmistajan 6 lovinen laa- tällaisen tekeminen on jo lähes tikko ja hydraulinen kytkin. rutiinihommaa. Tehoja hillitsemään valittiin jarrut Performance Machineltä. Etujarrulevy on omaa käsialaa, joskin taakse löytyi valmis hihnapyöräjarrukombinaatio.

Peränpitäjäksi haluttiin muhkeahko 250 sarjainen rengas ja swingi rakennettiin sitä vastaanottamaan. Swingin profiili löytyi pyörän jalkatapeista, joita mukailemaan takahaarukka valmisJarruletkut on hienosti piilotettu tettiin. Myös vanteiden navat kulkemaan rungon ja keulaput- tehtiin lopulta itse rosteristä, ken sisällä. Takavalo on tehty itse jotta pyörien linjaukset saatiin tinaamalla 108 kappaletta ledejä kohdilleen. kuuden sarjoissa yksi kerrallaan.

42

Pyörässä on merkille pantavaa se, että alumiinia ja kromia vältettiin mahdollisimman paljon, sillä ne menevät ajan kanssa huonoksi. Kaikki, mitä valmistettiin itse, tehtiin rosterista ja ne kiillotettiin. Näyttää muuten todella hyvältä ja ei juurikaan kromatusta erota! Käsikontrollit ovat myös viimeisen päälle hienot ja kätkevät taakseen monia ominaisuuksia. Ne ovat ruotsalaisen ICR pajan valmistamat. Jarru- ja kytkinsylinterit ovat tangon sisällä sähköjen ja letkujen kanssa piilossa. Samoin kaikki kytkimet ovat piilotettuna tangon alle mikrokytkimien avulla ja sieltä säädetään esimerkiksi takapään kompressoroituja ilmaiskunvaimentimia. Vasen grip pyörii myös kaasukahvan tavoin ja sillä saadaan vilkut päälle eteen- tai taaksepäin naksauttamalla. Todella kätevää ja kliiniä!


Tämä pyörä on tehty ajoon ja siitä kertoo myös tankki, joka vetää menovettä puoleensa mukavat 22 litraa. Eniten aikaa projektissa vei sovittelu. Toki raudan kanssa saa aina miettiä miten sen saa pyöreäksi ja oikeaksi pokkauksilla. Leipomalla hyvä tulee. Sähköjen tekemisessä on aina omat vinkeensä. Kun tekee hyvät suunnitelmat ensin paperille, niin sen jälkeen homma käy huomattavasti helpommin. Joidenkin komponenttien sijoituksen miettimiseen meni kuitenkin päiväkausia. Hankalin oli vilkkurele, joka lopulta löysi sopivan kolonsa. Budjettikin pyörälle oli, mutta lopulta se reilusti tuplattiin. Pyörä on rekisteröity Ruotsiin, missä omavalmistelait ovat hieman Suomea suopeammat pyörän rakentelijoille. Omavalmisteveroja ei tarvitse maksaa uuden prätkän mukaan, kuten meillä täällä Suomessa.

Ihan villi länsikään ruotsi ei kuitenkaan ole, ja toki asioissa mennään EU:n mukaan sielläkin. Hitsisaumojen tulee olla kunnossa, ja välillä runkoa ja muita osia käytiin konttorilla näyttämässä rakentelun edetessä. Moottorin numerot ja muut tulee tietysti olla myös kunnossa.

”Pyörä on rekisteröity Ruotsiin, missä omav al m is te l ait ovat hieman Suomea suopeammat pyörän rakentelijoille.”

kuin kaksi. Tulevaisuuden projekteja tällä kaksikolla ei tällä hetkellä ole tapetilla, sillä aika menee nyt muuhun. Mutta jos aikaa olisi, niin ajatusleikkinä ilmoille heiteltiin trikeä tai jotain vittumaisen erikoista, esimerkiksi S-kirjaimen mallista peliä. Oli miten oli, niin Wild Blood Magazine mielellään näkisi tältä dynamic duolta jatkossakin jotain mielenkiintoista tuotosta, sillä jälki on upeaa!

Kun veljesten kesken pyörää rakennetaan, niin kompromisseja joudutaan toki tekemään. Kahdella päällä on veljesten mukaan helpompi tehdä ja löytää ratkaisuja rakenteluun. Toki myös neljä kättä on touhutessa kätevämpi

wildblood.fi

43


OMAVALMISTE CUSTOM:

Pasi ja Jari Körkkö

Revtech 100” engine Revtech 6-speed gearbox Vance&Hines Big Radius Exhaust Spike - Air intake ICR - Hand controls Dakota Digital -Speedometer Performance Machine -Brakes

44


wildblood.fi

45


46


wildblood.fi

47


Outlines & color Last time I wrote about the traditional Japanese artist that must find their inspiration from the ancient images of Ukyioe. This time I want to share some of my designs: how they progress from grayscale outlines to colorful images of Japanese culture. I draw these designs with Japanese markers without any sketching with pencil. You really need to be sure on what you want to represent. No time for mistakes then. If you do wrong, then you have to trash the whole sheet. I have been extremely busy learning the japanese culture and the traditional japanese tattooing. That´s one of the reason why my text will be short this time. I´ll let the images do the talking!

48


Ääriviivat ja värit Viimeksi kirjoitin siitä kuinka perinteinen japanilainen artisti hakee inspiraationsa ikiaikaisista Ukyioe-kuvista. Tällä kertaa päätin jakaa joitain töitäni: prosessin siitä, miten ne päätyvät mustavalkoisista ääriviivoista värikkäiksi piirroksiksi japanilaisesta kulttuurista.

Roberto Borsin Blogi Teksti: Roberto Borsi Kuvat: Roberto Borsi

Piirrän kuvani japanilaisilla tusseilla, luonnostelematta lainkaan lyijykynällä. Täytyy olla todella varma siitä, mitä haluaa piirtää eikä virheisiin ole varaa. Jos teet virheen, niin koko teos joutaa roskakoriin. Olen ollut viimepäivät todella kiireinen opiskellessani japanilaista kulttuuria ja perinteistä japanilaista tatuoimista, joten tekstini jää tällä kertaa lyhyemmäksi. Antaa kuvien puhua puolestaan!

wildblood.fi

49


50


Roberto Borsi on pitkän linjan tatuointiartisti Milanosta, Italiasta.

Nykyään Roberto opiskelee japanilaista tatuointia ja on legendaarisen tatuointiartisti Sensei Horitoshi I:n oppilas. Roberto toimii Wild Bloodin kirjeenvaihtajana ja jakaa ajatuksiaan toiselta puolelta maailmaa - tai missä milloinkin sattuu olemaan. Roberto on toimittanut kirjan ja dokumentin Japanilaisesta tatuoinnista ”Horitoshi I - Story of Irezumi”. Voit tutustua kirjaan osoitteessa: http://chopstickproduction.it/inglese

wildblood.fi

51


Tässä ja nyt starttaa ensimmäisen Wild Blood projektiprätkän tekeminen. Lehti seuraa pyörän valmistumista aina lähtötilanteesta finaaliin saakka, ja tarkastelemme myös hieman tarkemmin joitakin rakentamisen vaiheita. Kuten omavalmistetta aloittaessa, myös ryhtyessä customoimaan valmista pyörää on visio tärkein: millaista peliä ollaan hakemassa niin ulkonäöllisesti kuin rakenteellisestikin. Ensimmäiseksi projektiksi valikoitui Harley-Davidson Heritage Softail Classic vm. 2002, johon oli jo valmiiksi tehty hieman parannuksia ja ulkonäöllisiä muutoksia. Merkittävimpänä muutoksina mainittakoon Performance Machinen alkuperäisiä tehokkaammat jarrut sekä makea apehangeri, vanteet ja soolosatula. Pyörästä on tarkoitus rakentaa oikea baggeri, joita ainakin Euroopassa softailmalleista harvemmin rakennellaan. Yksi syy tähän on se, ettei niihin saa valmiita baggerosia.

Lähtötilanteen harrikka on jo hieno, muttei sitä mitä kuski haluaa tänä päivänä

Ensimmäisiä osien sovitteluja ja jatkojalostus suunnitelmia 52

Teksti: Aki Häkkinen Kuvat: Risto Ojanen, Aki Häkkinen


Eipä hätää! Minähän otin ja suunnittelin laukkusarjan, josta tämän projektin edetessä tehdään valmis Softail Bagger Kit. Suunnitelman toteuttaa konkretiaksi Baggerland.com, josta lähitulevaisuudessa siis saat myös omaan softailiisi kyseisen sarjan tilattua.

ilman suuria muutoksia ajogeometriaan. Vain softaileista löytyy erittäin miellyttävä twincam B mallin moottori, joka on täysin tärinävapaa tasapainoakseleidensa ansiosta. Se tuo hieman miellyttävämmän, sekä myös hienostuneemman tunnelman. En voi olla tarpeeksi korostamatta: softaileista saa erittäin Toinen kysymys, mikä varmasti ainakin pyörähar- sulavalinjaisen sopivilla kikoilla! rastajia askarruttaa on se, että miksi rakentaa softailista baggeri, kun touring pyöriä saa kaupastakin? K.O.Art tulee toteuttamaan yhdessä suunnitellun Mielestäni softail on mallina erinomainen baggeri- teemamaalauksen. Myös siihen syvennymme myöksi, sillä pyörän alle sijoitetut iskarit mahdollistavat hemmin lisää. suuremmat laukut, eikä laukkuihin tarvitse tehdä iskareille syvennyksiä. Rungon designin vuoksi satula on valmiiksi matalalla hyvän painopisteen ja linjakkaamman ulkonäön saamiseksi. Keulakulma on sopivan loiva ja ottaa hyvin vastaan 23” vanteen

wildblood.fi

53


Speedo on vieraillut Prahassa ensimmäisen kerran jo vuonna -99 ja sen jälkeen lentoliput onkin lunastettu aina, kun vain saumaa on ollut. Tällä kertaa kuitenkin töiden, eikä pelkän ”kulttuurin” merkeissä. ”Me mentiin sinne Takomon Maken kans muutamaa päivää aikasemmin ja sielä oli just isot tulvat loppu. Se vaikutti sikäli messuihin, että ihmisiä oli ehkä vähempi kuin normaalisti. Ei kyllä sinänsä artistina päässy haittaan. Messupaikka oli ihan mieletön. Sielä oli jotain Egyptinäyttelyä, eläinpuistoa ja vaikka mitä. Vastaanotto oli mitä mainioin, eikä jääny epäselväksi kuin tervetulleita oltiin. Tunnelma oli ihan toista kuin meillä Suomessa! Meininki on tsekeillä jotenki ”rososempaa”, mutta helevetisti näyttävämpää. Meillä on mun makuun ihan liian jäykkää ja vakavaa toimintaa. Me luullaan, että suomalaisia tatskareita tunnetaan joka maassa, mutta siellä oltiin ihan pihalla meistä. Järjestäjät ja yleisö kohteli mainiosti. Meistä piettiin todellakin hyvää huolta.”

Skenessä on Speedon mukaan monia värikkäitä eroja kotimaahan verrattuna. Suurimmaksi eroksi nousee kuitenkin selvästi Prahan rennompi meininki. Toinen merkittävä ero on hieman skandinaaveja jäljessä tuleva tatuointibuumi. 54

15.th PRAQUE INTERNATIONAL TATTOO CONVENTION Raahelaissyntyiset ammattitatuoijat ja kokeneet Prahan matkaajat Speedo (Red &White Ink Oulu) ja Make (Takomo Custom Tattoo Tampere) kävivät kurkistamassa Tsekkiläisen tatuointikulttuurin ytimeen 19-21.6.2013 järjestetyillä Prahan kansainvälisillä tatuointimessuilla. Molemmat messuartisteina ja Make lisäksi kisatuomarina. Paikkana toimi 1800-luvun lopussa rakennettu tunnettu näyttely- ja messurakennus Průmyslový Palác . Artistit peilaavat Wild Blood Magazinen kautta messuja Suomalaiseen tatuointiskeneen.

Teksti: Toni Korpela Kuvat: Jiri Slama

”Sielä on tälläki hetkellä vielä paljon porukkaa jotka haluaa sitä tribaalia ja pientä tatskaa niinku kinkkimerkkejä. Sellasta mikä on Suomessa menny jo aikaa sitte ohi. Meillähän alkaa oleen täällä porukkaa, jotka on ihan täyteen leimattuja. Mimmejä myöten. Sielä etitään vielä jotain kevyempää. Ens kerralla ku lähetään sinne niin me otetaan flashejä mukaan. Porukka oli niin arkoja ottaan kuvaa. Niitten oli pakko nähä se kuva kokonaan mitä ne oli ottamasa ja vaikiammaksi teki vielä se, ku porukka halus melekeenpä tuntea tatskarin ensin. Hintataso on myös matalampi ja se tuottiki välillä pieniä ongelmia. Lauantaina kilpailuissa huomas, että sielä oli tyyli enemmän new/old school meininkiä ja ne otti sen tosissaan. Taso oli kova. Make voi toki olla eri mieltä realismin tekijänä. Ei se taso kuitenkaan vielä Suomen tasolle yltäny. Kilpailuista on vielä pakko sanoa, että se oli mun silmiin ihan älytön härdelli. Kaikki hommat seisahtu kilipailujen ajaksi ja niitä sarjoja oli vittu varmaan 20-30. Ja tiiäkkö jokanen kuva sai osallistua vaikka joka sarjaan! Jokaisesta sarjasta palkittiin kolme parasta. Onhan se yleisöystävällistä show meininkiä! Kaikki pääsi tuulettaan jotain palkintoa!


Makelle Prahan vierailu oli neljäs kerta. Messuilla sen sijaan oltiin ensimmäistä kertaa. ”Olin yksi neljästä tuomarista sielä. Lazonga Tattoon vanhempi rouva oli yhen tsekin ja yhen itävaltalaisen kans tuomaroimasa myös. Ei mulla oo sieltä todellakaan mitään pahaa sanottavaa! Päinvastoin! Messupaikka oli mahtava ja järjestelyt toimi. Ainoana miinuksena koin sen kilpailusysteemin. Niillä oli sellanen käytäntö, että siellä oli joku kymmenen eri sarjaa ja kaikista palkittiin kolme parasta. Kuvat sai osallistua ristiin kaikkiin sarjoihin. Siinä me ollaan suomessa vähän pidemmällä. Ihan helevetin lahjakkaita artisteja löyty muutamia kappaleita varsinki värirealismin puolelta. Oli sellasia kuvia, että vittu oksat pois!

Ite en tietenkään osallistunu kisoihin, ku istuin tuomaristossa.”

wildblood.fi

55


Teksti: Vesa Rönty, Aki Häkkinen, Kuvat: Vesa Rönty, Samuel Heikkinen

56


Aliens MC:n Helsingin chap-

terin hallin ovi avautuu, kun Wild Bloodin tutkivan journalismin iskuryhmä saapuu paikalle tekemään juttua kyseisestä moottoripyöräkerhosta.

Ensimmäisenä avautuu näkymä kerhon moottoripyöriin. Rivissä on toinen toistaan hienompia, pitkiä, rakennettuja choppereita tai muuten täysin kustomoituja moottoripyöriä. Talli on erittäin siisti, ja säilytystilojen vieressä

on paja josta löytyy lähes kaikki moottoripyörän rakentamiseen tarvittava. Siirrymme yläkertaan, takkatulen ääreen juttelemaan siitä, mistä Aliens MC:ssä on kyse.

wildblood.fi

57


Aliens MC on perustettu vuonna 2000 Helsingissä ja 2006 se laajentui kahteen chapteriin, kun Aliens MC Vantaa perustettiin. Kerhon jäsenmäärä on noin 30 ja jokainen kerhon jäsen on intohimoinen moottoripyöräharrastaja. Edes kerhon hangaroundjäseneksi ei pääse vakaalla aikomuksella hankkia moottoripyörä, vaan jokaiselta jo löytyy

58

sellainen ja kaikkien jäsenten Kerhon liiveissä on humanoidin pyörät ovat ajokunnossa. pää ja värit ovat hopea ja musta. Kerhon perustamisesta lähtien tarkoitus on ollut pitää touhu positiivisena ja keskittyä olennaiseen. Kaikenlainen politikointi on jätetty pois, ja pääpaino on yhdessä olossa, moottoripyörien rakentamisessa ja niillä ajamisessa.

Kerhotila on Aliens Mc:n jäsenille kuin toinen koti ja siitä on rakennettu sellainen paikka, missä viihtyy hyvin. Paikasta ollaan ylpeitä ja sitä pidetään hyvässä siivossa.


wildblood.fi

59


60


Aliens MC:llä on pitkät perinteet moottoripyörien rakentamisesta ja kustomoinnista. Sen todella huomaa kun katsoo kerhotilojen palkintohyllyä. Pyöriä rakennetaan ja niillä kilpaillaan näyttelyissä. Kerho toimii aktiivisesti MMAF:n tukena järjestämässä Helsinki Bikeshow:ta ja pyrkii edistämään pyörien rakentamisen kulttuuria. Tavoitteena on esitellä harrastuksen todellinen luonne ja kääntää

focus pois iltapäivälehtien musta- tapahtuma. He ovat olleet alusta maalaavista otsikoista. lähtien mukana näyttelyn järjestelyissä ja ottaneet vuosi vuodelta Menestystä kerho on saanut niin ko- isomman vastuun. Nykyään kerho timaan näyttelyistä kuin ulkomail- vastaa lähes koko paletista, eli takin. Norrtälje Custom Bike Show, näyttelyn käytännön järjestelyistä. Joutsa Chopper Show ja Saimaa Picnic kuuluvat tapahtumiin, joissa Helsinki Bikeshow on alusta alkaen vuosittain vieraillaan ja kaikista ollut ilmaisnäyttely ja sen perusniistä on pokaaleita hyllyssä. tarkoitus on ollut tuoda moottoripyörien rakennuskulttuuria taMMAF:n järjestämä Helsinki Bike vallisen kansan keskuuteen. Näin show on ollut Aliens MC:lle tärkeä ollen se istuu erinomaisesti Aliens MC:n filosofiaan.

wildblood.fi

61


Pyöränrakentajia löytyykin useampi kappale kerhon sisältä. Oikeastaan kaikki ajaa jollain tavalla laitetulla pyörällä. Pääsääntöisesti pyörät ovat Triumpheja tai Harrikoita. Mukaan mahtuu myös yksi V8 BossHoss, sillä pyörän kuski on niin iso, että Harrikka näyttäisi tossumopolta hänen allaan! Iron bar Mc haluaa lähettää terveisiä WildBloodin lukijoille:

”Pitäkää Suomen lippu korkealla!” 62


Aliens MC:n kerhotiloista löytyy lähes kaikki moottoripyörän rakentamiseen tarvittava.


Virkavalta on viimeaikoina antanut Aliens MC:n harrastaa rauhassa moottoripyöräilyä. Liivien pitäminen ei ole johtanut turhiin pysäytyksiin liikenteessä. Kerhon perustamisen aikaan oli pienimuotoista kiusaa ja tyhmien kysymistä virkavallan puolesta, mutta nykyään he tietävät mikä Aliens MC on eikä mitään ongelmia ole ollut.

Tämän hetkiset kerhotilat viettivät avajaisiaan 2009. Kerhotiloista löytyy lähes kaikki mitä voi toivoa: alakerrassa on isot säilitystilat pyörille ja paja pyörien rakentamiseen. Pajasta löytyy pyöränosturit, runkojigi, sorvi, jyrsin, tulityötilat ja hitsaamo. Moottoripyörän rakentamisen suhteen kerho on hyvin omavarainen. Yhdessä tekeminen ja yhteinen kiinnostus rakentamiseen on ”Tuntuu, että TV-ohjelma mahdollistanut myös tilojen kehiOrange county choppers on tyksen. Maalaamoa tallilla ei ole, hieman lieventänyt ihmisten mutta naapurustossa on useampiennakkoasenteita moottoripyö- kin maalaamo ja kaikki mitä rakenräilijöitä kohtaan, joskin Sons tamiseen tarvitaan. of Anarchyn myötä kehitys on ottanut hieman takapakkia.” Yläkerrassa on yleiseen ajanviettoon suunnitellut tilat. BilVuosittain järjestettävään Alien jardipöytä, sohvia, takka ja Run -tapahtumaan kerätään palkintohylly. Osa yläkerran moottoripyöräilevät ystävät sisustuksesta on tuotu edelliselkasaan ja lähdetään letkassa tä kerholta ja istutettu erittäin tienpäälle. Yhdessä tekeminen onnistuneesti nykyisiin tiloihin. ja yhteistyö kerholaisten kesken Kerhon alakerrasta löytyy vielä ovat kerhotaimminnan ydin ja se komeat sauna- ja peseytymistimahdollistaa paljon asioita. lat. 64

Kerhotilat ovatkin kerholaisten toinen koti. Tiloissa tulee vietettyä aikaa joka päivä. Jäsenille moottoripyöräily ei ole enää harrastus vaan enemmänkin elämäntapa. ”Jos on tunti vapaata, niin se tullaan äkkiä viettämään tänne kerholle!” Aliensin bileet ovat aina keränneet motoristit ja motoristihenkiset ihmiset kerhotiloihin ja usein ihmisiä on riittänyt pihalle asti. Aliens MC:n terveiset Bloodin lukijoille:

Wild

”Tervetuloa Helsinki Bikeshow:n 10v juhlanäyttelyyn 31.5.2014. Moottoripyöränäyttelyn jälkeen Aliens MC:n tallilla on avoimet ovet.”


wildblood.fi

65


Samuli

66


Teksti & kuvat: Vesa Rรถnty

Pinola

wildblood.fi

67


Samuli Pinola on oululainen Old School tatuointeihin erikoistunut artisti. Hän vieraili HelsINK tv-sarjassa, joista kasvot jäivät monelle mieleen. Veikkaanpa, että kasvot olivat jo ennen tv-esiintymistä tutut monelle oululaiselle, sillä Samulin kuvitetut kasvot ovat uniikit. Tuskin löytyy look-a-likeä tästä maailmasta.

68

Ensimmäinen tatuointi piirrettiin Samuliin jo 14 vuotiaana. Aiheena oli aikakaudelle tyypillinen triballohikäärme, joka otettiin kyynärvarteen sen kummempia miettimättä. Viisi vuotta myöhemmin Samuli otti ensimmäisen tatuoinnin näkyvälle paikalle. Sitä harkittiin jo pidempään ja 19 vuotta täytettyään kaulaa koristi teksti ”Sinner”.

Nyt 8 vuotta tatuointialalla touhunneena Samuli on nähnyt ja tehnyt monenlaisia tatuointeja. Tottakai vuosien varrella myös oma iho on saanut tuoretta mustetta allensa. Kasvotatuoinnit olivat olleet jo pitkään mielessä, kunnes eräänä iltana työpäivän jälkeen Samuli pyysi työkaveria tatuoimaan timantin silmäkulmaan.


Timantista homma lähti, muttei suinkaan jäänyt siihen. Timantin jälkeen alkoi tulla biomekaniikkaa pään toiselle puolelle. Pää piti saada aluksi täyteen hiusrajaa myöten. Samulin päätä koristaa mm. kolmesilmäinen norsu takaraivossa, korppi ja biomekaniikkaa pään sivuilla ja päälaella on koppakuoriainen, jolla on pentagrammi persiissä. Kasvoissa silmien alapuolella lukee ”Stay True” ja leuassa ”Chaos”. Kasvotatuoinnit ovat sellaisella paikalla, ettei niitä peitetä vaatetuksella - korkeintaan burkhalla! Talvipakkasellakin lämpimien vaatteiden takaa näkee, että Samuli on tatuoitu mies. Mutta piilotteluun Samulilla ei ole mitään syytä. Hän on tatuointiartisti ja se saa näkyä. Muiden kasvoja Samuli ei kuitenkaan lähde tatuoimaan hetken mielijohteesta.

”Täytyy olla töissä tatuointialalla tai muuten huomattava määrä tatuointeja kasvoissa, että mää lähden tatuoimaan kasvoihin.” Normaalisti kasvotatuointien kanssa saa olla rauhassa ja ihmisillä ei ole pokkaa tulla niistä mutiseen, mutta pullolta rohkaisua hakeneet, sönköttävät urpot ovat tuttu näky baarissa.

haluaa. Ihmiset meikkaavat, värjäävät hiuksia, käyvät plastiikkakirurgilla ja muokkaavat kehoaan mieluisaksi monin eri keinoin. Kun ihminen tatuoi kasvonsa täyteen on yleinen mielikuva, että kyseessä on rikollinen tai hyvin antisosiaalinen ihminen. Tätä mielikuvaa vastaan Samuli taistelee omalla olemuksellaan. Yhtä sympaattista ja hymyilevää heppua saa hakea suurennuslasin kanssa ”herrojen” pöydistä.

Kivun puolesta kasvon seutu on helppo paikka ottaa tatuointi. Toisaalta sellaiset pään alueet, joissa ihon takana on heti luu, ovat ehkä kivuliaimpia paikkoja ottaa tatuointi. Leuka ja pään sivut ovat Samulille olleet kipeimmät paikat. Samulin mielestä jokainen ihminen päättää omasta kehostaan ja saa tehdä sille mitä

wildblood.fi

69


70


MODERNIA RETROROKKIA The Blanko on vuonna 2006 perustettu, lahtelaislähtöisen kolmikon mielenkiintoa herättävä energinen kokonaisuus. Täytyy heti kärkeen todeta, että trioksi bändi täyttää äänimaailmallaan maiseman isommastakin orkesterista, mikä hämmästytti mukavasti myös livenä bändiä tsekattaessa. Kuulin kyseisestä orkesterista ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna radion kautta, kun “Face the fear” biisi alkoi saada hyvin soittoa eri kanavilla. Ensimmäisillä kuunteluilla luulin biisiä Von Hertzen Brothersin uudeksi tuotokseksi, sillä se herätti aika paljon samanlaisia viboja ja moinen ralli olisi hyvin voinut tärähtää siitäkin leiristä. Sittemmin eräs tuttava suositteli tutustumaan kyseiseen bändiin ja pitihän se sitten levy tsekata. In to the Silence -albumi ei ole tyylisuunnaltaan minun varsinaista kestokulutusmusaa, mutta jostain syystä se jumittui autoni soittimeen ja pyöri siellä sitten yllättävänkin pitkään yhtäjaksoisesti. The Blanko on hyvin soitettua ja mielenkiintoisesti sävellettyä energistä, sekä myös maisemaa maalailevaa rockmusiikkia. Orkesterin nimi on jännästi kehitetty taiteilijan tyhjästä kankaasta, jota bändin jäsenet tuottamallaan musiikilla maalailevat väreiksi ja mielessä rakentuviksi, eläviksi kuviksi. Mielleyhtymiä kelatessa esille voisi nostaa jo mainitun Von Hertzen Brothersin, Musen ja osin jopa britimmän poprockin. Mielelläni myös käyttäisin termiä vaihtoehtorock, sillä ei tämä ihan sitä perinteistä kaupallisessa mielessä sävellettyä perushuttua ole. Soittajat ovat taitavia ja tietävät mitä tekevät.

72


Teksti: Aki Häkkinen Kuvat: Jukka Vahter & Veli Granö wildblood.fi

73


Kävin tarkistamassa bändin livekunnon Club Teatrialla Oulussa, jossa kolmikko oli lämmittämässä lauteita Danko Jonesille. Suosittelenkin kaikkia tsekkaamaan bändin myös livenä, sillä varsinkin kitaraa viedään melkoisen makeasti! Kitaristilaulaja Pauli kertoi keikan jälkeen Jimi Hendrixin olevan hänelle suuri vaikuttaja. On hienoa nähdä, kun instrumenttia osataan käsitellä myös hampailla ja kielellä. Mainittakoon vielä, että kyseinen herra hoitaa kitaristin tonttia myös Leningrad Cowboysissa. On pakko nostaa hattua, kun bändi toimii triona upeasti, ja haastavatkin lauluosuudet hoituvat kuusikielisen käsittelystä huolimatta tyylipuhtaasti. Arvostan!

74

Entisenä kannuttajana myös propsit rumpalin pallilla istuvalle herralle, sillä myös hänen työskentelyään on iloa seurailla ja kuunnella. Mikäli hieman siitä tavallisesta poikkeava rokkihenkinen meno iskee, niin kannattaa tsekata tämä kova kotimainen kolmikko.

Mielestäni pumppu omaa makean kansainvälisen soundin. On hienoa, että tehdään rohkeasti muutakin kuin sitä perinteistä ränttätänttää!

www.theblanko.com


Kirjoittaja: Lassi Sidoro, kehonmuokkausammattilainen, friikkishowesiintyjä. Hels Ink Tattoo www.helsink.fi

Tervetuloa omituisten otusten kerhoon, kehonmuokkauksen ihmeelliseen maailmaan. Tässä kolumnissa käyn läpi kaikkia niitä mielenkiintoisia tapoja joilla ihminen on kehonmuokkauksen keinoin muokannut ulkonäköään ja anatomiaansakin. Yritän olla viihdyttävä ja jopa hauska mutta en lupaa mitään. Itse olen ollut alalla vuodesta 1996 aloittaen lävistyksistä ja sittemmin siirtynyt tekemään muita kehonmuokkauksia. Kehonmuokkauksen historia on suunnilleen yhtä pitkä kuin ihmiskunnan. Teroitettuja hampaita, tatuointeja, lävistyksiä, muokattuja kalloja ja vaikka minkälaisia mielikuvituksellisia kotikirurgisia toimenpiteitä on todistettavasti tehty lähes kaikissa kulttuureissa kaikkina aikoina jossakin muodossa. Vanhimmat tatuoinnit ajoittuvat kauas ennen ajanlaskun alkua ja esimerkiksi Alppien jäätyneellä miehellä, Ötzillä (3300 eaa.), oli tatuointeja. Nykyaikainen länsimainen kehonmuokkaus ei ehkä ole ihan yhtä radikaalia kuin esimerkiksi egyptistä tuttu kallon muodon muokkaus mutta tekniikka on kehittynyt huomattavasti. Nykyaikaiseen kehonmuokkaukseen kuuluvat esimerkiksi implantit, korvien muotoilu, kielenhalkaisu, genitaalialueen kirurgiset muokkaukset, venytykset, lävistykset, arpitatuoinnit jne. Perinne elää siis yhä hyvin elinvoimaisena. Yleensä kehonmuokkaus nousee val76

tavirran mediaan aaltoina ja näyttäisi olevan välillä enemmän ”muodissa”. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kulttuuri on koko ajan ollut elinvoimainen ja kehittynyt omana alalajinaan. Kehonmuokkaus on jopa hivuttautunut teknologian pariin cyber henkisten implanttikokeilujen kautta. Radikaaleimmat biohackerit ovat yhdistäneet itsensä implanttien kautta tietokoneisiin. Viime vuosina kehonmuokkaus on ollut esillä suomessakin. Esteettisistä amputaatioista käytiin värikästä keskustelua, vaikkei niitä itseasiassa kukaan tehnyt. Hipstereiden korvan venytys into toi katukuvaan kokonaisen sukupolven ”pallokorvia”. Televisiossa ja sosiaalisessa mediassa Liskomies, Kissamies, Leopardimies ja muut kummajaiset edustivat äärimmäisiä muokkauksia. Tatuoidut silmät, halkaistut kielet ja implantoidut sarvet eivät ole enää vain muutaman ihmisen kokeiluja. Kun itse päätin ottaa sarvet otsaani oli maailmassa vain kourallinen saman muokkauksen tehneitä. Elämme mielenkiintoisia aikoja, on väläytelty jopa muuttuvia ledi pohjaisia tatuointeja, mikropiirejä ihon alla, lämpöreagoivia pigmenttejä, vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana.


Vaikkakin kehonmuokkaukseksi voitaisiin laskea kaikki hiusten pidennyksistä salitreeneihin, yritän rajata esiteltävät muokkaukset enemmän tatuointi- ja lävistyskulttuurin piiriin. En myöskään lähde esittelemään plastiikkakirurgisia operaatioita. Koko genre on niin laaja ja monihaarainen että matka tulee olemaan pitkä, kiintoisa ja joillekin jopa järkyttävä. Kehonmuokkaus on nykyaikaista biohackingia. Usein kysyttäessä muokkauksen motiivia, vastaus on ”koska voin tehdä niin”. Ihmisen etääntyessä kehostaan on kehonmuokkauksesta tullut myös yksilön keino ottaa oma keho haltuunsa. Toisille kehonmuokkauksen motiivit ovat puhtaasti esteettiset, joillekin ne muuttavat merkittävästi kehon toimintaa, joillekin pelkkä prosessi on tärkeä ja joskus muokkaus voi olla osa syvällistä henkistä kokemusta. Kehoni on temppelini ja minä päätän kuinka sen koristelen.

wildblood.fi

77


Mika Mahlavuori, Aki Häkkinen, Riku 81 Nomads. Kuvitus: Maija Rasmus Teksti:

Kirjoitin alkuperäisen tekstin jo keväällä 2011, mutta se on edelleen aiheena ajankohtainen. Ensinnäkin kirjoitan tekstin yksityisenä ihmisenä, en nurmeslaisen, nimeltä mainitsemattoman moottoripyöräkerhon jäsenenä. Viime vuosia on sävyttänyt keskustelu eri poliisien lausunnoista julkisuudessa. Keskusteluun ovat osallistuneet ainakin niin poliisiylijohtaja Mikko Paatero, kuin kansanedustaja (ps.) Tom Packalén, poliisi hänkin. Ihmetystä herätti aikanaan mm. suurta keskustelua aikaansaanut ehdotus ns. “jengiliivien” kieltämisestä. Ollaanhan nyt varmasti vuodessa 2014, ja Suomessa, eikä suinkaan 1930-luvun Saksassa?

Perusteina edellä mainitut herrat käyttävät lähtökohtaisestikin jo vääriä päätelmiä: esimerkiksi ns. prosenttimerkin merkitystä ei poliisissa kaikesta kohdennetusta voimavarojen käytöstä huolimatta ole sisäistetty. Sama poliisikansanedustaja ehdotti vuodenvaihteessa 2013-2014 Helsingin vuokralaisten pisteytystä, jota seuraisi ohjattu slummiutuminen. Epäilemättä myös tapaus Aarnio jättää lähtemättömän jälkensä Suomen rikoshistoriaan. Olipa kyseessä KRP:n ja Helsingin poliisin huumausaineyksikön keskinäinen sotatila tai oikea rikostapaus, aihe on saanut useammatkin silmät aukenemaan - poliisi ei olekaan aina hyvä, aina oikeassa, nuhteeton ja uskollinen kansan palvelija.

luokitelleensa tietyt moottoripyöräkerhot rikollisiksi. Siis POLIISI. Eikö lähtökohtaisesti poliisin kuuluisi käsitellä ihmisiä ihmisinä, ja jättää oikeuslaitoksen tehtäväksi mahdollisen syyllisyyden osoittaminen, sekä tuomitseminen jonkin rikoksen tapahtuessa?

Asenteellisuus ja ennakko-odotus, sekä poliisiylijohdon leimallinen suhtautuminen voi johtaa helposti ylilyönteihin virkavallan puolelta, kuten tapaus messuvieraasta “jengiliivit” päällä hyvin osoittaa. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja paheksuikin oikeutetusti virkavallan suhtautumista asiallisesti käyttäytyvän moottoripyöräkerholaisen poistamiseen tapahtumasta. AOA Pajuoja muistutti kansalaisilla olevan oikeus elää omaa elämäänsä ilman viranomaisten tai Tämä samainen poliisi sai uudet muiden aiheetonta puuttumispakkokeinolait käyttöönsä vuo- ta. Sitä tarkoittaa yksityisyyden den 2014 alusta. Kuinka helppoa suoja, johon kuuluu myös pukeuon tehdä syyttömästä syyllinen? tuminen. Poliisilla on ainakin keinot, siis lailliset keinot, toteuttaa juuri Vuoden 2013 aikanahan useamsellainen teko. Kuten itseäni vii- massakin eri oikeudenkäynneissaammat ovat todenneet: kansa, sä ainakin Hells Angels mootjoka on valmis luopumaan vapau- toripyöräkerhon aiheettomasti destaan turvallisuutensa takia, ei todettiin tulleen syytetyksi ole ansainnut niitä kumpaakaan. Toisekseen poliisi myöntää itse


järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kuitenkin sekä poliisi että media jatkavat kyseisten moottoripyöräkerhojen leimaamista vastoin oikeuden päätöksiä. Olisiko jonkun viranomaistahon aika puuttua tähän pikkuhiljaa? Vaikka eihän korppi korpin silmää noki. Seuraava ihmetystä aiheuttanut asia on poliisin lähteenään käyttämän Mika Mölsän kirjan huima arvostus ainakin virkavallan ja osittain mediankin lähteenä moottoripyöräjengeistä puhuttaessa. Mika Mölsän kirjahan ei ole millään lailla tieteellinen tutkimus, vaan populaariseen tyyliin kirjoitettu fiktio, mihin on sijoiteltu sopivasti faktoja. Kirjasta on tietääkseni ollut menossa useita esitutkintoja esimerkiksi tekijänoikeusrikoksesta, yksityiselämää loukkaavan tiedon julkaisemisesta ja törkeästä kunniankoukkauksesta. Kyseisessä kirjassahan viitataan

myös erääseen nimeltä mainitsemattomaan nurmeslaiseen moottoripyöräkerhoon. Asiasta kirjoitettaessa minkäänlaisia faktojen tarkastuksia tai asianomaisia koskevia kannanottoja ei tietääkseni kysytty. Maakuntalehti Karjalainenkin viittasi Mölsän “raamattuun” lauantaina 24.tammikuuta 2009 kirjoituksessaan, jossa käsiteltiin kirjan sisältöä Pohjois-Karjalaisesta näkökulmasta. Lausuntoja tähän oli kuitenkin päässyt antamaan vain kirjailija Mölsä ja poliisin edustaja. Lehdistön lähdekritiikki tai pikemmin sen puuttuminen jäi vaivaamaan. Lieneekin enemmän kuin selvyys, että omilla aivoillaan ajatteleva ihminen kaikesta vihjailuista ja väärin perustein tehdyistä johdatuksista huolimatta osaa nykyisen informaatioähkyisen aikakautemme edustajana huolehtia siitä, että

”Totuuksia ja näkökulmia valtamediasta poiketen” nostaa esiin kirjoituksia järjestäytyneen mediakentän ulkopuoleltaja antaa suunvuoron ihmisille joilla on painavaa asiaa.

Suomi ei ole kulkemassa tietä poliisivaltiota kohti. Yksityisyyden suoja tulisi olla vahvempi kuin poliisin ajamat pakkokeinot, joita ajetaan syyttä, perusteettomasti ja aivan väärin perustein, eikä poliisilain tulkinta tulisi jäädä paateroiden ja packaleenien varaan? Poliisijohto haluaa tulkita poliisilain yleislaiksi, joka oikeuttaa sivuuttamaan kaiken muun lainsäädännön. Poliisin tulkinta on täysin väärä. Tätä poliisin villiintymistä AOA Pajuoja on tällä, kuten joillain muillakin päätöksillään, yrittänyt rajoittaa ja se hermostuttaa ainakin poliisiylijohtajaa. Erityisesti Paateroa tämä raivostuttaa siksi, että tämä ratkaisu kiistää poliisin itselleen omiman tulkintamonopolin ”rikollisista moottoripyöräjengeistä” - joita ei oikeuslaitoksen päätöksen mukaan moottoripyöräkerhoissa ole.

Tälläkertaa vuorossa on Mika Mahlavuori, nurmeslainen Biker, jolla on painavaa sanottavaa median suhtautumisesta motoristeihin Lisäksi aiheesta ajatuksiaan jakaa päätoimittajamme Aki Häkkinen ja Riku 81 Nomads.


Onkin varmaan turhaa arvailla lehdistön ja poliisin suhdetta. Sehän on jo lähtökohtaisesti win-win tilanne: lehdistö saa poliisilta ne lööpit ja aiheet jotka myy. Samalla Poliisi saa mainontakanavan, jonka se tarvitsee myydäkseen päättäjille perustellun tarkoituksen toimistaan. Samalla kansa saa painettua sanaa: onhan biker, tuo terroristiin verrattava olento, uhka vähintäänkin koko luomakunnalle? Lööpin myymisestä tuli mieleen poliisin lausunto ”näyttävästä rynnäköstä”! Kenelle helvetille niiden pitää näytellä, kun filmiryhmä ei ole paikalla? Amerikkaa se Hollywoodkin on ja Harley-Davidson. Oikealla 1% -merkin historiaa, niin kuin se asia OIKEASTI on. Mika Mahlavuori, biker Lähteet: www.mikkoniskasaari.fi Sami Parkkonen: Lainsuojattomat-Villiintynyt legenda

Päätoimittajan huomioita

Räsänen oli myös kohun keskellä Kansanlähetyspäivillä pitämänsä puheen vuoksi. Puheen kohutuin kohta oli arvio siitä, Päätoimittajana ja motoristina että jokainen kristitty on jouon pakko näin vuoden vaihtu- tunut vakaumuksensa vuoksi misen yhteydessä ottaa kantaa miettimään lain rikkomista. tähän edelleen jatkuvaan motoristien ajojahtiin. ”Kaikilla meillä on varmasti tullut eteen Motoristien mielipiteitä kuullaan tilanteita, joissa joudumme liian vähän, ja mielivaltaiselta miettimään, rohkenemmeko tuntuva “jengiläisten” rikollisik- toimia vastoin yleistä mielipidetsi leimaaminen poliisin toimes- tä tai normia, porukan painetta ta tuntuu jatkuvan loputtomiin. tai joskus jopa lakia, jos nämä Otetaanpas muutamia esimerk- ovat Jumalan sanan vastaisia”. kejä ja verrataan motoristien Päivi Räsänen saamaan kohteluun. ”Oikeusasiamiehelle syyskuun Tapaus Aarnio ja sen käsitte- lopulla lähettämässään vasly julkisuudessa on ollut aika tauksessa Räsänen toteaa räikeää, mutta tiettyjen henki- useaan otteeseen, että hän on löiden lausumiin on syytä kiin- tehnyt puhematkan seminaanittää huomiota. riin nimenomaan yksityishenkilönä yhdessä puolisonsa Niilo ”Jos sitten käy ilmi et meillä Räsäsen kanssa.” joku (poliisi) on sortunut tälläi- ltalehti 2.11.2013 seen rikolliseen toimintaan ni merkillepantavaa sillä ei tietenkää pidä leimata Mielestäni on se, että motoristeja ei ole koko poliisikuntaa” Päivi Räsänen Ylen aamu tv 19.11.2013. liiemmin kohdeltu missään enää yksityishenkilöinä, vaan aina Mitenkäs se menee moottori- ryhmän tai mieluummin jengin pyöräkerhoon kuuluvan henki- jäseninä. Tiettyjen kerhojen lön kohdalla? Ikävä kyllä tässä jäseniä kohdellaan toistuvasti ei olla samalla viivalla poliisien oikeuden päätöksistä huolimatkanssa, vaan mikäli kerholainen ta eri medioissa rikollisina nuhsyyllistyy rikokseen, niin koko teettomista taustoistaan huolikerho syyllistetään. Samassa matta, vain koska tietyt poliisit jutussa Räsänen toteaa, että po- ovat sitä mieltä, että näin on. liisilla on kehitettävää sisäisessä Laista ja oikeuksista viis. valvonnassaan. Eikös se ole kuitenkin laitonta Toisella kädellä poliisille anne- toimintaa, tuo tuommoinen? taan uusia valtuuksia uudistetun >> pakkokeinolain muodossa, joka siis on voimassa 1.1.2014 alkaen.


1%

1% -merkki ei kerro mistään rikollisesta, ei mielenlaadusta tahi muustakaan. Kun 1940-luvun lopulla Hollisterin ja Riversiden pikkukaupungeissa pidetyissä kokoontumisajoissa jotkut humaltuneet motoristit, jotka kaikki eivät edes kuuluneet pyöräkerhoihin, kiihdyttelivät kaduilla ja metelöivät, keltainen lehdistö tarttui asiaan. Se kysyi American Motorcycle Associationin, itseään ainoana virallisena motoristijärjestönä pitävän yhdistyksen, johdon mielipidettä. AMA vastasi, että 99% motoristeista on kunnollista väkeä ja vain 1% on humalaisia rettelöitsijöitä. Joukko AMA: n paheksumia kerhoja päätti ottaa käyttöön 1%merkin osoittaakseen kuuluvansa näihin kerhoihin. Merkin muodoksi valittiin vinoneliö asian alleviivamiseksi. Amerikassa slangisana square (neliö) tarkoittaa “tavista, tavallista tylsää kansalaista”. Tämä on totuus siitä, mitä 1%-merkki tarkoittaa ja mistä se tulee. Se, että viranomaiset VÄITTÄVÄT 1%-merkin tarkoittavan rikollista ja outlawkerhojen olevan rikollisia, ei pidä paikkaansa. Se, että joku tai jotkut ovat omaksuneet viranomaisten antamat merkitykset, on osaltaan vääristänyt asiaa. Jokainen oikea 1%-outlawmotoristi ja asioista perillä oleva tietää, että näin asia on. Mitä taas tulee termiin Outlaw Biker, lainsuojaton motoristi, niin sekään ei tarkoita sitä, mitä poliisi aktiivisesti suurelle yleisölle markkinoi. Termi on sekin peräisin amerikkalaisesta traditiosta. American Motorcycle Association piti jo 1920-luvun lopulla kaikkia siihen kuulumattomia kerhoja lainsuojattomina eli ”outlaws”. Miksi? Koska nämä siihen kuulumattomat kerhot eivät noudattaneet AMA:n yhdistyssääntöjä, englanniksi ByLaws. Ne olivat siis outside-bylaws kerhoja eli lyhyemmin outlawkerhoja AMA:n silmissä. Tämän AMA:n näkemyksen mukaan KAIKKI SUOMEN MOOTTORIPYÖRÄKERHOT OVAT OUTLAWKERHOJA, koska ne eivät kuulu AMA:n eivätkä noudata sen sääntöjä. Riku 1%er Hells Angels Motorcycleclub


Erikoiseksi meininki on mennyt myös siinä, että muiden kuin motoristien kohdalla lähdetään liikkeelle siitä, että olet syytön kunnes toisin todistetaan. Tuntuu, että motoristien ristiksi jää todistusvastuu syyttömyydestä. Eli jos et pysty todistamaan itseäsi syyttömäksi johonkin väitettyyn rikokseen, olet lähes automaattisesti ainakin poliisin ja syyttäjien mielestä syyllinen, vaikket mihinkään olisikaan syyllistynyt. Esimerkkejä tästä riittää runsaasti. Muistetaan kuitenkin, että meillä lakia rikkovat myös niin poliisit kuin poliitikotkin, ja puhutaan paljon isommista, oikeasti järjestäytyneistä jutuista. Vuonna 2012 kirjattiin 748 poliisin tekemää rikosta, joista 90% tapahtui virantoimituksessa. Nämä ovat siis vain kirjatut, ja varmasti suurin osa näistä myös paineltu villaisella tai tutkintaa ei koskaan ole aloitettu. Eli se siitä Räsäsen sisäisestä valvonnasta? Motoristien tekemien rikosten määrää en osaa arvioida, mutta epäilempä jäävän aika pieneksi osaksi tuota virkamiesten vastaavaa lukua. Poliisi myös mielellään käyttää moottoripyöräkerhoihin EU:n 11 kohdan järjestäytyneen rikollisuuden määrittelyä, mutta laittakaapas poliisi niihin kohtiin, niin aikalailla kaikki tunnusmerkit täyttyvät myös heillä.

Politiikka ja motoristit ne yhteen soppii? Varkaudessa härskisti syyllistettiin poliitikkoja, jotka olivat moottoripyöräkerholaisten kanssa samoissa valokuvissa. Mikä laki kieltää moottoripyöriä harrastavan kansalaisen ryhtymästä politiikkaan? Puhutaan myös, että kauhean pelottavat moottoripyöräjengiläiset pyrkivät vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin. En edes jaksa mennä tässä siihen, kuinka moni asia meidän maamme tämän päivän politiikassa on pielessä. Minusta on älyttömän hyvä juttu, jos joku koittaisi saada jotain tolkkua maamme asioihin! Oli se vaikuttaja sitten motoristi tai vaikka lintubongari. Harva tuskin kehuu maamme nykytilaa. Poliisi käyttää kerhoista mieluummin termejä jengi tai vaikkapa ryhmä, mitkä heti tuovat aivan erilaisen sävyn aivan tavalliseen harrastetoimintaan. Muistetaan, että yleensä ottaen kaikilla moottoripyöräkerhoihin kuuluvilla henkilöillä on myös muuta elämää. Töitä (kyllä!), perhettä ja myös muita harrastuksia moottoripyöräilyn lisäksi. Moottoripyöräily itsessään on mahtava harrastus ja kahdella pyörällä saavutettu euforia on kuitenkin kaiken tämän arvoista, joten eikös me tästä pidetä kiinni? Aki Häkkinen / Päätoimittaja

82


kiitt채채 tukijoitaan!

wildblood.fi

83


Our culture runs deeper than blood

Wild Blood lehti paperisena kotiisi?

Liittym채ll채 villiveriset ry:n j채seneksi tuet vaihtoehtokulttuurien esille tuomista ja kiitokseksi saat paperisen lehden kannettuna kotiisi. http://wildblood.fi/liity-jaseneksi

Wild Blood 01/2014 issuu  
Wild Blood 01/2014 issuu  

Wild Blood on suomalainen tatuointi-, moottoripyörä- ja lifestylelehti.

Advertisement