__MAIN_TEXT__

Page 99

De stilte voorbij

Tijdens de tocht blijft de boot eerst vlak langs de kust varen onder voortdurende luchtdekking. Zo nu en dan scheren vijandelijke vliegtuigen over en klinkt er luchtalarm aan boord. Als de Van Waerwijck het ruime sop kiest, wordt het wat koeler aan boord. Bij toerbeurt wordt het de 1.500 gevangenen toegestaan op het kleine stukje dek te luchten. Onderweg hebben ze geen last van mijnen of vliegtuigen. Naarmate de reis vordert, krijgen de gevangenen wel een idee waar ze naar toe gaan: Singapore. Verschillenden van hen kennen de route naar het schiereiland wel. Ook Albert is er één keer met zijn gezin geweest. Op 9 maart 1938 stapten ze daar vanuit Tandjong Pinang aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt met als bestemming Nederland. Bovendien is de skyline van Singapore heel bekend van foto’s. Na drie dagen bereiken ze op 7 januari 1943 veilig de haven en hun nieuwe bestemming. Daar krijgt Albert opnieuw met allerlei ontberingen te maken.

Singapore

Sinds lange tijd is Singapore-eiland een strategische plek van het Britse rijk. Het wemelt er daarom van de militaire kampementen. In hun opmars hebben de Jappen hier al geruime tijd de touwtjes in handen. Verspreid over het eiland worden de Britten, maar ook andere nationaliteiten, gevangengehouden in wat eens hun eigen onderkomens waren, zoals Selarang, Changi-kamp, Changigevangenis, Outram Road-gevangenis en Sime Road-kamp. De Van Waerwijck wordt ontscheept en alle gevangenen worden met vrachtauto’s naar de 14e Division Area in Selarang getransporteerd. Bij aankomst blijkt het een tentenkamp te zijn. Nadat iedereen over de tenten is verdeeld, wordt met spoed een keukenploeg gevormd, want niemand heeft nog avondeten gehad. Tegen acht uur in de avond treedt iedereen aan voor een portie rijst met een stuk gezouten vis. Vanaf de volgende dag zijn de maaltijden beter en is de verstrekking ervan goed geregeld.

Op het eiland

Changi, het Noordoostelijke deel van Singapore eiland, is een enorm kamp met heuvels, slingerende wegen, verspreid staande betonnen gebouwen en een prachtig uitzicht over de zee. In dit kamp is het Britse garnizoen van Singapore gevangengenomen en ook de troepen van Java zijn hier ondergebracht. Het is hier tot

99

Profile for Wilbert Scheer

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

Advertisement