__MAIN_TEXT__

Page 58

58

Tandjong Pinang en verlof (1934-1938)

kunnen de kinderen zo in zijn tuin komen. Ze mogen steeds alles bekijken, maar nergens aankomen. Er groeit van alles, zoals koffie, kruidnagelen, nootmuskaat, manga’s, papaja’s en citroenen. Steevast gaan de kinderen met nieuwjaar mee om deze planter en zijn familie ‘gelukkig nieuwjaar’ te wensen.

Verstrooiden

Omdat er in Tandjong Pinang geen kerken zijn, worden er iedere zondag bijeenkomsten gehouden in de kantine van de kazerne. Eerst wordt er voor de roomsen een kerkdienst gehouden, gevolgd door een eredienst voor de protestanten of gereformeerden. Soms gaat er een predikant voor, maar meestal wordt er een preek gelezen. Dominee Mak in De gereformeerden in de Riouw-archipel vallen legeruniform. kerkelijk onder Medan op Sumatra. In de jaren dat Albert, Marchien en kinderen daar wonen is dominee Mak hun predikant (de vader van de later bekend geworden schrijver Geert Mak). Twee keer per jaar bezoekt de predikant de gemeenteleden die buiten Medan wonen, ook wel ‘verstrooiden’ genoemd. Tijdens zo’n bezoek wordt het avondmaal gevierd, geloofsbelijdenis afgelegd en worden er eventueel kinderen gedoopt.

Aap met een staartje

Zoals zoveel Europeanen heeft de familie Scheer in Tandjong Pinang een aapje. Hij mag niet vrij rondlopen, maar zit aan een ketting. De kinderen beleven veel schik aan het dier, totdat Jo op een zekere dag een haal over haar hand krijgt. Ze moet naar het ziekenhuis en krijgt vijf hechtingen. Aangezien niet duidelijk is of Jo ook is gebeten - zelf weet ze zeker van niet - krijgt ze een prik tegen hondsdolheid. De kinderen zijn na dit voorval bang voor het aapje geworden. Voor vader Albert een goed moment om het dier van de hand te doen. Hij maakt er een militaire kleermaker blij mee. Nadat deze door het aapje is gebeten, wordt de kleermaker ernstig ziek en overlijdt. Het beest bleek inderdaad hondsdol te zijn.

De huisjongen let op

De zee om Tandjong Pinang is bijzonder helder. Je kunt de vissen, de planten en de bodem zien. Voor de veiligheid is er over een

Profile for Wilbert Scheer

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

Advertisement