__MAIN_TEXT__

Page 42

42

De eerste periode (1922-1930)

toegestaan. De legerleiding wilde voorkomen dat Jan Soldaat zich in die situatie te buiten zou gaan aan drank en vrouwen. Door het samenleven met een inheemse vrouw goed te keuren, ontstond er een stabielere situatie voor het KNIL. In 1916 werd dit concubinaat afgeschaft en mocht de militair wel trouwen met een Indische vrouw.

Een njai voor Albert

Deze gedoogde samenlevingsvorm is ook voor de inheemse vrouwen in Piroe een manier om uit de armoede te ontsnappen. Het njaischap biedt bestaanszekerheid en een geregeld inkomen. Voor de inheemse bevolking is het koloniale leger omgeven met prestige en status. De njai beheert bovendien het huishoudgeld en ook dat geeft haar enige macht. In Piroe heeft de inheemse bevolking zich in de loop van de jaren steeds meer ingesteld op de aanwezigheid van het KNIL. Bij aankomst van een nieuwe lichting bieden sommige jonge vrouwen zich aan als baboe. Zij kunnen voor de militairen wassen, koken en hen gezelschap houden. Vanwege zijn bevorderingen heeft Albert aardig wat inkomsten. Aangezien hij sergeant-majoor is, wordt hem een eigen (kleine) woning toegewezen. Hij besluit al snel in te gaan op een aanbod van een jonge vrouw met de naam Toekya. In eerste instantie is zij zijn baboe, maar al snel ziet Albert in haar zijn toekomstige vrouw. Nadat de garnizoenscommandant in Piroe erin toestemt, wordt Toekya Alberts gewettigde vrouw, zijn njai. Albert denkt wel na over een huwelijk met haar, maar hij stelt dat voorlopig uit. Niettemin raakt Toekya in verwachting van hem.

Jo wordt geboren

Albert doet in de periode tot de bevalling gewoon zijn werk en zorgt er onder meer voor dat de soldij wekelijks wordt uitgekeerd. Zolang het mogelijk is, zorgt Toekya voor Albert en krijgt zij van hem het nodige huishoudgeld. Aangezien Toekya zelf uit Piroe komt, is haar familie in de buurt als ze die nodig heeft. Ook ontmoet Albert haar familie, waaronder haar ouders en Salowina, een jongere zus die op dat moment 16 jaar oud is. Zijn eigen familie heeft hij dan al zes jaar niet gezien. Intussen is Albert 24 jaar oud. Albert heeft naar huis geschreven over zijn nieuwe situatie. Hoewel in IndiĂŤ de regels met betrekking tot de njai vrij soepel zijn, is vader Siemen er helemaal niet gelukkig mee. Hij verbiedt Albert om het

Profile for Wilbert Scheer

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

Advertisement