__MAIN_TEXT__

Page 115

De stilte voorbij

Op 14 december 1943 komt ook Albert vroeg in de ochtend aan in Singapore. Met een man of 25 wordt hij met bagage in het halfdonker op een vrachtauto gezet. De mannen merken direct dat ze niet naar Changi worden gebracht, want die afslag laten ze liggen. Even later stopt de legertruck om deze groep af te leveren bij het kamp aan de Sime Road.

Sime Road Camp

Het Sime Road Camp blijkt voor onder andere KNIL-militairen hĂŠt kamp om op verhaal te komen. Het lijkt wel of de Jappen iets hebben goed te maken. De barakken worden verdeeld naar nationaliteit. De Nederlanders zitten daarom bij elkaar. Albert maakt deel uit van een kongsie van tien man, waarmee de pot wordt gekookt. Het is een weelde om weer terug te zijn in de beschaving, normaal naar een wc te kunnen gaan en na een halfjaar weer een douche te kunnen nemen. Er is zelfs elektrisch licht, dat de meesten sinds hun vertrek van Java niet meer hebben meegemaakt. Wel is er weinig rijst en maar twee maaltijden per dag. Niettemin proberen de Nederlanders voedsel bij elkaar te scharrelen. De sterken melden zich voor de houthakkersploeg, die dagelijks het kamp uitgaat om bomen te vellen. Hier kunnen deze krijgsgevangenen contacten met de lokale bevolking leggen om meer voedsel te regelen. Deze situatie blijft zo totdat in mei 1944 alle krijgsgevangenen van het Sime Road Camp door de Jappen over verschillende kampen worden verdeeld. De Nederlanders worden naar de Changigevangenis gebracht, ook wel Changi Goal of op zijn Engels Changi Jail genoemd. Albert arriveert daar op 4 mei met een van de vele transporten.

***

Patjollen en wachtlopen

Vanaf 26 mei moeten alle vrouwen en meisjes van 21 tot 35 jaar in Lampersari bij toerbeurt patjollen in het kamp. Het zijn steeds twee ploegen van elk tien vrouwen. Aan de andere kant laten de Japanners weer dingen toe. Zo mogen vanaf Eerste Pinksterdag, 28 mei, bidstonden worden gehouden. Eind mei sterven er verschillende kinderen en ook vrouwen. Dat is

115

Profile for Wilbert Scheer

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

De stilte voorbij  

Het verhaal van Albert Scheer, KNIL-militair van 1922 - 1949.

Advertisement