Page 1

© Concentra - GVA Citta, 16 november 2013 , blz. 40

Geert Hoste (°1960, www.geerthoste.be) voorstellen hoeft eigenlijk niet. Onze ‘leading Belgian comedian’ (dixit CNN) begon om zijn studies rechten te bekostigen in 1978 op 18-jarige leeftijd op te treden als mimespeler op straat. Inmiddels zijn Hostes conferences, theatershows, tv-compilaties, boeken en dvd’s al meer dan twee decennia de meest succesvolle in hun soort in Vlaanderen. Vorig weekend lanceerde hij een spiksplinternieuw ‘koninklijk’ programma op de VRT en vanaf december gaat hij met zijn nieuwe tourkaravan Geert Hoste King langs Vlaamse theaters.

Thema dit keer? 3x feestelijke rieslings

oste met Geert Hoste Wijnexpert en sinjoor Frank Van der Auwera selecteert telkens drie flessen die hij eerst zelf proeft en tegelijk voorschotelt aan een met Antwerpen gelinkte BV, op zoek naar diens wijnliefde.

Wijn 1: Markus Molitor, Haus Klosterberg Riesling 2012 (Mosel, Duitsland), 10,02 euro Geert Hoste: Riesling is voor mij de oersmaak van een witte wijn, zuiverder en subtieler bijvoorbeeld dan chardonnay die zo vaak gemaskeerd wordt. Als je spreekt van een ‘droge’ wijn in balans, is het deze wel. Ik heb vroeger fietstochten langs de Moezel gemaakt en ook in deze wijn ruik ik de trossen, wijngaarden en keien alsof ik er doorheen wandel. Echt een schoolh b boekriesling voor op een zonn nig terras. F Frank Van der Auwera: Vlekkkeloze instap-riesling met alle ggeloofsbrieven: impressies iin geur en smaak van appelfl flap, groene peer, specerijen, w wijnblad (Griekse gevulde d druivenbladeren) en citrusffrisheid. Haast zalvend van ssmaak maar met genoeg spann ning. Ongecompliceerd tafelplezzier waar veel druiven niet in slagen. W 2: Weingut Buchegger, Riesling Wijn T Tiefenthal (Kremstal, Oostenrijk), K Kremstal, 16,84 euro G Geert Hoste: Qua kleur al wat geler, waars schijnlijk door de leeftijd, maar deze fles verr raste me, want van witte Oostenrijkers ken ik v vooral de grüner veltliner. Een vol smakend wijn waarin ik perzik en ananas ontdek, de m fris. Zo’n wijn waarin je haast de terroir mooi e de dalen langs de Donau proeft. en F Frank Van der Auwera: Inderdaad een volm mondiger wijntype, eerst aromatisch enorm k kruidig (kurkuma, groene peper) en met g gekonfijte ananas, daarna in de mond een s stroom exotisch fruit (kiwi, ananas), groen ne/gele peer/appel plus een afdronk met p pierre de fusil (geweerkruit) en citrus. Fris, p pittig en vooral een excellente maaltijdwijn.

Foto: Frederik Beyens

“Ik ben veeleer ecoo dan bio in mijn wijnk wijnkeuze” Welk type drinker ben jij? Bier drink ik niet, wijn wel. En altijd in gezelschap. Om het gesprek te bevorderen. Het grote plezier komt eigenlijk bij het openen van een fles bij valavond. Heel af en toe drink ik ’s avonds eens een whisky, maar dat wordt met de jaren minder. Of ik een eigen voorraad thuis aanleg? Er staan wel wat dozen in de kelder, maar dat is beschamend in vergelijking met wat vrienden van me in huis hebben.

Wijn 3: Domaine Mader, Rosacker Grand Cru Riesling 2012 (Alsace, Frankrijk), 21,48 euro Geert Hoste: Tja, dit is van een ander, hoger niveau. Echt een gastronomische topwijn. Ik heb hem herproefd op diverse temperaturen en steeds bleef hij fantastisch, met smaken van citroen en limoen, zacht en tegelijk toch volmondig met een zeer lange afdronk. Dit drink ik graag. Frank Van der Auwera: Ook voor mij is deze biodynamische cru (!) een van de beste Elzasser-rieslings die ik de voorbije jaren dronk. Na het rijke parfum van witte rozen, gekonfijte ananas en papaja volgt een citrusgedreven smaak, boordevol limoen, mandarine, rode appel en clementine, strak mineraal qua afdronk maar toch van a tot z pure finesse. De prijs? Wat wil je met slechts 2.500 flessen per oogst.

Wie bracht je de wijnliefde bij? In mijn familie staat altijd wijn op tafel. Mijn vader had een mooie wijnkelder: Petrus, Cheval Blanc, MoutonRothschild, Haut-Brion, het bekendere Franse werk. Maar hij dronk maar een paar keer per jaar zelf een glas. Als John Desmet van ’t Oud Konijntje uit Waregem kwam. Frank Desmet, de sommelier, vertelde me ooit het geheim. Hij zei: “Als je van plan bent om elke dag een fles wijn open te maken, maak je ze beter allemaal ineens open en neem je elke dag van elk van die flessen een bodempje. Zo leer je de wijnen kennen.” Welke wijn maakte tot nu toe het meest indruk? Er zijn een paar indrukwekkende namen langs mijn verhemelte gepasseerd, maar die wegen nooit op tegen de hemelse momenten van vriendschap of liefde die gepaard gingen met het drinken van wijn in gezelschap. Zoals op een eerste zonnige lentemiddag in een onooglijk cafeetje in Noord-Frankrijk. Ik zat te praten met een vriend, we hadden twee stoelen op het trottoir gezet en een flesje ‘vin blanc’ besteld. Toen dat op was, schakel-

den we over op een flesje ‘vin rouge’. Toen dat op was, kregen we een fles rosé. Daarna zei de cafébazin met het schaamrood op de wangen: “Messieurs, je n’ ai plus de vin!” Van welke fles droom je nog en waarom? Ik heb in het voorjaar een spumante Di Rupo gedronken in de Schwarzwaldstube en kan nu niet wachten op die chianti van Karel De Gucht. Er zijn een paar Franse châteaux met mijn naam, zoals Bonhoste en Lhoste. Ik schep er een groot plezier in om die cadeau te doen. Wat is je grootste wijnblunder? Ik vond het geen blunder, maar een paar mensen uit het gezelschap spreken me nog altijd aan over het feit dat ik eens twee flessen Mouton-Rothschild heb opengetrokken, toen ik de pizzakoerier had opgebeld. Wijn, pizza en vriendschap hebben mij die avond erg gesmaakt. Is het belangrijk voor jou dat een wijn bio is? In september bestelde ik in Toscane een biowijn. Ik vond hem niet lekker, maar toen passeerden net twee Vlaamse koppels die me herkenden. Ik zei: “Willen jullie die fles? Het is niet mijn smaak.” Na afloop moest ik de fles niet betalen, want die andere mensen vonden hem ook niet lekker, vertelde de ober me later. Ik ben veeleer eco dan bio in mijn keuze. Daarom ben ik streng op mezelf wat nieuwe wereldwijnen betreft. Voor een gewone wijn kan je evengoed iets van tienduizend kilometer dichter bij huis kiezen, vind ik. Dan heb je op verre reizen iets om naar uit te kijken.

Wijnen te koop bij: Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek, www. wijnmakelaarsunie.be/nl. Verantwoordelijke Antwerpen: Johnny Jacobs, 0497-502.965, Johnny.Jacobs@ wijnmakelaarsunie.be

Artikel GVA Citta Magazine - Flessenduel  
Artikel GVA Citta Magazine - Flessenduel  

Frank Van Der Auwera