Page 1


De afgelopen weken heeft groep 6b van OBS De Voorsprong aan de Ruijsdaelstraat heel hard en met veel plezier gewerkt aan dit magazine: ‘De Opgeruimde Wijktijgers’. In negen lessen van anderhalf uur tijd hebben de Wijktijgers heel veel geleerd, zoals een interview afnemen en dit verwerken naar een goed leesbaar verhaal. Ook weten de Wijktijgers een camera te bedienen en hoe je een goede foto maakt. Dit allemaal rond het centrale thema afval. In het begin was het even wennen aan dit onderwerp, want is dit thema zo leuk en interessant dat je hier een magazine mee kunt vullen? Ja dus! De Wijktijgers zijn over het onderwerp afval erg veel te weten gekomen. Ze hebben een interview gehouden met drie mede-

werkers van het Haags Werk Bedrijf die iedere dag de straten van Den Haag schoonvegen. Bijzonder was ons bezoek aan het Atrium van het Haagse stadhuis waar we een expositie bezochten van zeediersculpturen gemaakt van zwerfafval. Tot slot zijn de Wijktijgers op bezoek geweest bij een echte autosloperij. Ook iets wat je niet iedere dag meemaakt. Van dit alles heeft de redactie verslag gedaan, zowel in woord als beeld. In dit magazine kunt u lezen en zien wat de bevindingen zijn. Wij wensen u veel lees- en kijkplezier. Namens de redactie van ‘De Opgeruimde Wijktijgers’, Henriëtte Guest.

Over Wijktijgers Den Haag In het schooljaar 2013-2014 nemen de groepen 6 en 7 van de Islamitische Basisschool Al-Qoeba, OBS De Voorsprong en basisschool ’t Palet deel aan het project Wijktijgers. Zij volgen workshops fotojournalistiek. De workshops fotojournalistiek bestaan uit gemiddeld zes bijeenkomsten van anderhalf uur en worden gegeven door vakdocenten (foto)journalistiek. Tijdens de workshops worden de leerlingen gestimuleerd om samen hun kennis, talent, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel verder te ontwikkelen. Zij werken aan een magazine als gezamenlijk eindproduct. Daarnaast leren zij vaktechnische vaardigheden over het gebruik van fotocamera’s, hoe ze een interview houden en hoe ze een verslag schrijven. Levensecht leren is een belangrijk onderdeel van de workshops. De leerlingen gaan

onder begeleiding van de vakdocent en begeleiders de (Schilders)wijk in om daar (foto)reportages te maken. Ze leren (straat)interviews te houden en gaan op werkbezoek bij organisaties in de buurt. Dit alles rondom een gekozen thema. Na afloop van de workshops kunnen de kinderen als (foto)journalisten instromen in de redactie van het Wijktijgers Kinderpersbureau in Buurtcentrum Octopus en sinds november ook in stadboerderij Schildershoeve. Het project Wijktijgers is ontwikkeld door Hoedje van Papier en wordt in Den Haag georganiseerd en uitgevoerd door Zebra Welzijn. Voor meer informatie: www.zebrawelzijn.nl, www.stichtinghoedjevanpapier.nl, www.wijktijgers.nl of neem contact op met Peter Behagel, projectcoördinator Wijktijgers Den Haag, ph.behagel@ zebrawelzijn.nl of 06-53954225.


Pagina 4 en 5

De redactie stelt zich voor

Pagina 6 en 7

Interview met medewerkers van het Haags Werk Bedrijf

Pagina 8 en 9

Expositie van zeediersculpturen gemaakt van zwerfafval

Pagina 10 EN 11

Werkbezoek aan sloopbedrijf Wilkohaag


stellen zich voor... Naam: Haider Leeftijd: 10 jaar Hobby: Voetbal Wat vind je van afval?

Naam: Ibrahim Leeftijd: 9 jaar Hobby: Voetbal Wat vind je van afval? Het stinkt erg.

Afval moet worden gerecycled anders wordt de afvalberg alleen maar groter.

Naam: Mohammed Leeftijd: 9 jaar Hobby: Voetbal Wat vind je van afval? Het is vies.

Naam: Kaoutar Leeftijd: 9 jaar Hobby: Paardrijden Wat vind je van afval?

Ik vind het vies en niet fris ruiken. Het is wel goed dat je sommige dingen kunt recyclen.

Naam: Nurgul Leeftijd: 10 jaar Hobby: Zwemmen Wat vind je van afval?

Prullenbakken zijn er om afval in te gooien. Je moet het niet op de grond gooien. Dat is niet goed. Ik vind dat ze op een bord moeten schrijven: je mag geen afval op de grond gooien.

Naam: Muhammed Ali Leeftijd: 10 jaar Hobby’s: Voetbal en gamen.

Wat vind je van afval?

Het is vies en het stinkt heel erg. Hoe kunnen vuilnismannen tegen die stank? Auto’s slopen lijkt me leuk om te doen.

Naam: Ouiam Leeftijd: 10 jaar Hobby: Turnen Wat vind je van afval?

Ik vind het vies, het ruikt niet fris. Het is goed om spullen te recyclen.


Naam: Sejad Leeftijd: 10 jaar Hobby: Voetbal Wat vind je van afval?

Afval is vies en het stinkt heel erg. Hoe slopen ze auto’s? Dat zou ik graag willen weten. Op school verkopen ze soms oude spullen, zoals schoenen. Zo krijgt de school wat extra geld en degene die de schoenen koopt, heeft goedkope schoenen.

Naam: Sifanur Leeftijd: 9 jaar Hobby: Zwemmen Wat vind je van afval?

Ik vind afval vies en goor. Het stinkt. Op Koninginnedag verkopen mensen spullen, die ze niet meer gebruiken. Daar verdienen ze dan wat geld mee. Niet heel veel, want de spullen zijn dan heel goedkoop.

Naam: Yuki Leeftijd: 9 jaar Hobby: Zwemmen Wat vind je van afval? Naam: Soufjen Leeftijd: 10 jaar Hobby: Voetbal Wat vind je van afval? Prullenbakken zijn vaak vies. Vuilniszakken moet je niet zomaar op straat gooien.

Naam: Juf Silvia Leeftijd: 49 jaar Hobby’s: Hardlopen,

tuinieren en kunstgenieten.

Wat vind je van afval?

Ga er bewust mee om. Gooi het goed weg. Iedere zaterdag heb ik een tas vol met plastic afval. Daar schrik ik van. Ik breng dit naar een speciale afvalcontainer voor plastic afval.

Het stinkt en het is vies. Van spullen die je niet meer gebruikt, kun je nieuwe dingen maken. Ik ging mijn oude spullen verkopen op 5 mei, Bevrijdingsdag. Ik heb toen wat geld verdiend.

Naam: Juf Henriëtte Leeftijd: 46 jaar Hobby: lezen en natuurlijk fotograferen.

Wat vind je van afval?

Als we spullen hergebruiken en recyclen, wordt de afvalberg minder groot. Dat is goed voor het milieu.


SCHONE STRATEN IN HEEL DEN HAAG

Haags Werk Bedrijf de Wijktijgers zijn het er allemaal over eens dat afval vies is en stinkt. de redactie van ‘De Opgeruimde Wijktijgers’ wil graag weten hoe het is om iedere dag met afval te werken. Om hierachter te komen hebben we medewerkers van het Haags Werk Bedrijf Publieke Taken (HWB) aan de Ruijsdaelstraat geïnterviewd. De medewerkers van het HWB vegen iedere dag de straten van Den Haag schoon. We spreken Chris Uday (42 jaar), Patrick van Es (21 jaar) en voorman Henk Smolders (44 jaar). Op de foto: van links naar rechts Patrick van Es, Chris Uday, Henk Smolders, Sifanur en Yuki.

Mohamed: Hoeveel mensen werken er bij het Haags Werk Bedrijf?

In heel Den Haag werken er ongeveer 400 mensen bij het HWB. Daarnaast werken er nog eens 400 mensen met een leerwerkbaan. Zij werken vanuit 18 verschillende posten. Binnen het HWB werken 50 vrouwen. Op deze post werken 3 vrouwen. Muhammed Ali: Hoeveel zakken vuilnis

worden er per dag opgehaald?

Wij halen geen huisvuil op maar zakken met opgeveegd afval. Daarnaast zijn er ook veegwagens. Als je het in kilo’s zegt, wordt er in heel Den Haag per dag ongeveer 15.000 kilo afval opgehaald.

Nurgul: Hoe lang werken jullie per dag en hoeveel dagen per week wordt er schoongemaakt?

Wij werken 5 dagen per week 8 uur per dag. Daarnaast zijn er speciale ploegen voor bijvoorbeeld de binnenstad, de Haagse markt en in de zomer op het strand van Scheveningen. Deze ploegen werken ook ‘s avonds en in het weekend. Sifanur: Hoe kan het dat er altijd zoveel vuilnis op straat ligt?

Mensen blijven steeds vuil op straat gooien. Sommige mensen snappen maar niet dat ze afval in een vuilnisbak moeten gooien. Daarnaast scheuren meeuwen ook vuilniszakken open. Het belangrijkste is dat ouders het goede voorbeeld geven. We maken het dikwijls mee dat ouders voor de ogen van de kinderen dingen op de grond gooien. Soms wordt zelfs een tekening, die een kind speciaal voor de ouder gemaakt heeft voor hun neus op straat gegooid.


in beeld Soufjen: Moet je sterk zijn om dit werk te doen? Hoeveel kilo tilt u per dag? Je hoeft niet echt sterk te zijn om dit werk te doen. Je hebt een grijper en een zak met een ring waar het vuilnis in gaat. Voor de bladblazer moet je wel sterk zijn. De tank is ongeveer 12 kilo zwaar.

Haider: Hebben jullie wel eens iets heel raars of geks gevonden of meegemaakt?

We hebben nog nooit iets heel geks of bijzonders gevonden. Meestal worden de mooie dingen al door andere mensen meegenomen. Wel hebben we vaak dode dieren zoals meeuwen en katten gevonden. Het gekste wat we hebben meegemaakt was een kat die was doodgeslagen tegen een boom. Ook is er een keer een collega op straat aangevallen toen hij aan het werk was. Gelukkig komt dat maar heel zelden voor.

Ibrahim: Hoe lang werkt u hier al? Voorman Smolders: “Ik werk hier al 17 jaar. Mijn collega Patrick werkt hier nu 8 maanden en Chris 10 maanden.” Kaoutar: Waarom heeft u voor dit werk gekozen? Smolders: “Ik wilde eigenlijk werken in de groenvoorziening. Zo heb ik een hoveniersdiploma. Helaas was daar geen werk in te vinden. Toen kwam dit op mijn pad. Hier werk je ook lekker buiten en kom je in aanraking met allerlei mensen.” Ouiam: Vindt u uw werk leuk? Jazeker, anders houd je het niet zo lang vol! Het buiten zijn is heerlijk. Ook is het contact met mensen erg leuk. Sejad: Hoeveel verdient u? Voorman Smolders verdient 1436 euro netto bij een 40-urige werkweek. Patrick en Chris verdienen allebei 811 euro. Zij werken allebei nog geen jaar bij het HWB.

Yuki: Vindt u afval stinken? Afval stinkt zeker! Daarom ruimen wij het ook op. Juf Henriëtte: Is het niet vervelend dat uw werk nooit af en klaar is?

Eigenlijk kun je aan het eind van je werkdag weer bij het begin beginnen. Op deze manier houd je wel werk! Juf Henriëtte: Welk gebied maakt jullie team schoon?

Er worden ongeveer 150 straten schoongemaakt. Het gebied strekt zich uit van de Vaillantlaan tot aan de Leyweg.


expositie

ZEE ZONDER

Lotte geeft De Wijktijgers uitleg over de maanvis.

Willem heeft voor de beelden zwerfafval gebruikt dat gevonden is op het strand van Scheveningen. Hij heeft dit gelukkig niet in zijn eentje gedaan. Hij kreeg hierbij veel hulp van kinderen. Een grote oranje vis trekt gelijk de aandacht van de Wijktijgers. Het is de maanvis. Willem heeft deze vis in zes weken tijd gemaakt. Voor het maken van het skelet was al één week nodig. Daarna heeft hij er nog vijf weken over gedaan om de vis aan te kleden. Er is allerlei afval uit zee voor gebruikt, zoals plastic handschoenen, elektriciteitskabel, petflesjes, touw en visnetten. Willem vertelt dat hij een hekel heeft aan plastic. Hij zal bijvoorbeeld nooit plastic zakjes gebruiken voor zijn boterhammen. Toch vindt hij het goed dat er voor zijn kunstwerken plastic wordt gebruikt. Hierdoor gaan mensen hopelijk nadenken over het afvalprobleem in de zeeën.

Op vrijdag 1 november zijn de Wijktijgers de laatste bezoekers van de tentoonstelling ‘Zee zonder zwerfvuil’ in het Atrium van het Haagse stadhuis. Maar liefst 20.000 bezoekers zijn ons voorgegaan! We krijgen op de valreep een rondleiding van kunstenaar Willem Boer (51 jaar) en educatief medewerker Lotte Kauffman (26 jaar) van de Vereniging Kust & Zee. Kunstenaar Willem heeft de zeediersculpturen gemaakt die tijdens de tentoonstelling te zien zijn. De Wijktijgers kijken hun ogen uit bij de immens grote beelden.

De bruinvis.

We bewonderen een andere opvallende verschijning op de expositie: een bruinvis. Deze vis is vooral gemaakt van frisdrankblikjes. Willem heeft de blikjes helemaal platgeslagen. Maar er zijn ook doppen, touw, een beach volleybal en een Hello Kitty-frisbee in verwerkt. Heel grappig is de WC-eend bij de staart, waar de bruinvis mee kan poepen en plassen! Lotte vertelt dat in één van de vissen een stofzuiger is verwerkt. Het is even zoeken voor de Wijktijgers maar na een tijdje vinden ze hem: de stofzuiger zit verstopt in de maanvis.

Het zeepaardje.

Iets kleiner van formaat is het zeepaardje, maar zeker niet minder mooi! Willem heeft de basis gemaakt. Daarna hebben kinderen hem versierd tijdens een workshop, met allerlei verschillende doppen en koffiecupjes.


van zeediersculpturen 9

ZWERFVUIL

De Wijktijgers poseren voor de reuzekwal samen met Lotte Kauffman en Willem Boer.

Als laatste kijken we bij de gigantische kwal. De reuzekwal is gemaakt tijdens het kinderkunstfestival ‘De Betovering’. Maar liefst 280 kinderen hebben Willem meegeholpen bij het maken van de kwal. De kinderen maakten de tentakels. Deze bestaan uit: touw, visdraad, doppen, blikjes, speeltjes en plastic flesjes. Als je iets dichter bij de kwal komt, kun je hem trouwens ook ruiken. “Bah, de kwal stinkt!” roepen de Wijktijgers in koor. Tot slot maken we hier ook nog even een groepsfoto. Lotte doet grappig: ze doet een stuk van de kwal op haar hoofd. Als we de foto maken, komen er een paar mannen met kratten op een karretje voorbij. Terwijl we onze jassen aandoen, wordt er al een begin gemaakt met het afbreken van de tentoonstelling. Kijk op www.kustenzee.nl/zeezonderzwerfvuil voor meer informatie en de volgende locaties van de tentoonstelling.

De WC-eend waarmee de bruinvis kan poepen en plassen.


Werkbezoek aan sloopbedrijf

Afval is geld Wilkohaag Metaal B.V. is een recyclingbedrijf vlakbij het centrum van Den Haag. Ze handelen in oude metalen en slopen auto’s. Op vrijdag 15 november brengt de redactie van ‘De Opgeruimde Wijktijgers’ een bezoek aan dit bedrijf. We worden gastvrij ontvangen door Mario Wildenberg (55 jaar), manager bij het Leerwerkcentrum Milieu, Duurzaamheid & Techniek (LMDT), een onderdeel van Wilkohaag. Helaas vertelt Mario ons gelijk dat we geen auto’s mogen slopen: dit is te gevaarlijk. Wel leert Mario de Wijktijgers in korte tijd veel over hergebruiken, recyclen, duurzaamheid en urban mining.

Stapel sloopauto’s.

Mario geeft uitleg bij de onderdelen van de sloopauto.

Mario laat ons een bakje met zwarte poeder zien. We ruiken allemaal even. Bijna iedereen vindt het vies. Het poeder is een fijngemalen autoband! Mario legt uit dat de banden van sloopauto’s gehaald worden. Als de banden nog goed zijn, gaan ze onder een andere auto. De banden worden opnieuw gebruikt. Het kan ook zijn dat de banden versleten zijn en niet meer te gebruiken zijn. In dat geval worden ze fijngemalen. Van het fijngemalen poeder kun je bijvoorbeeld zachte stoeptegels maken. Deze zachte tegels worden in speeltuinen gebruikt. Je recyclet het rubber. Dat is goed voor de natuur want rubber komt van een boom. Door het hergebruiken en het recyclen van rubber hoeven er minder rubberbomen geplant te worden.

Sloopauto in het Leerwerkcentrum.

Fijngemalen autoband.


Wilkohaag

waard

De Wijktijgers met in het midden Mario Wildenberg.

Duurzaam Mario vraagt ons of we weten wat duurzaam betekent. “Is iets dan duur?” vraagt hij. Nee, het heeft te maken met hoe lang we een product of apparaat kunnen gebruiken. Als je een product langer gebruikt dan vooraf verwacht of als je het product opnieuw kunt gebruiken, noem je dit duurzaam.

Bij Wilkohaag worden veel elektriciteitsdraden ingeleverd die opnieuw te gebruiken zijn. Wilkohaag haalt van draden eerst het plastic af. Dit plastic wordt ook weer fijngemalen en hiervan kunnen bijvoorbeeld plastic bakjes gemaakt worden. Het koper in de draad is zogenaamd roodkoper. Dit is veel geld waard. Het kost vier euro per kilo! Je kunt dus zeggen dat afval geld waard is. Als je dit koper smelt, kun je er nieuwe draad van maken of bijvoorbeeld muntjes van vijf eurocent. Urban Mining In de stad zijn allerlei grondstoffen te vinden die niet meer gebruikt worden. Deze kun je inleveren bij Wilkohaag. Je krijgt er dan zelfs geld voor. De metalen die je inlevert, kunnen omgesmolten worden. Dit metaal wordt dan weer voor iets anders gebruikt. Je zou de stad als een ‘mijn’ kunnen zien, waar allerlei grondstoffen te vinden zijn. In het Engels heet dit ‘Urban Mining’. De grondstoffen die uit de stad komen, hoef je dan niet uit

de grond te halen. Vaak is het recyclen van metalen uit de stad goedkoper dan de metalen uit de grond halen. PLATGEDRUKTE AUTO’S Mario neemt ons mee naar een gesloopte auto, een Renault. Alle onderdelen zijn van de auto afgehaald. Deze zijn uitgestald op een tafel. Er zitten ontzettend veel spullen in een auto! Veel van de onderdelen kunnen opnieuw gebruikt worden.

Tot slot mogen we kijken bij het echte slopen van auto’s. De Wijktijgers zien veel platgedrukte auto’s. Ze zijn opgestapeld. Op deze manier nemen ze minder ruimte in beslag. Ook zien we motoren. Alles wordt van en uit de auto’s gehaald. Dit gebeurt ook omdat er stoffen in een auto zitten die slecht zijn voor het milieu. In accu’s zit bijvoorbeeld lood. Gelukkig kunnen ze van oude accu’s weer nieuwe maken. De tijd is voorbij gevlogen. We maken snel nog een groepsfoto met Mario die we daarna bedanken voor de interessante en leerzame rondleiding. Als we weer richting school lopen, wijst Mario trots naar een groot, in aanbouw zijnde gebouw. Dit is over een paar weken het nieuwe onderkomen van Wilkohaag en het Leerwerkcentrum. Dat ziet er mooi uit!


COLOFON Hoofdredactie: HenriĂŤtte Guest Assistent: Silvia Bonsink Eindredactie: Therese M. Flemminks Redactie: Haider, Ibrahim, Kaoutar, Mohammed, Muhammed Ali, Nurgul, Ouiam, Sejad, Sifanur, Soufjen, Yuki. Vormgeving: Marcel van den Assem, Kadanz

Drukker: ControlMedia, Wildert (BelgiĂŤ) Oplage: 100 stuks Een digitale versie van dit magazine is te vinden op: www.wijktijgers.nl/den-haag. Met dank aan iedereen die aan dit magazine heeft meegewerkt, in het bijzonder: Patrick van Es, Chris Uday, Henk Smolders, Willem Boer, Lotte Kauffman, Mario Wildenberg en Zsuzsu Tavy.

Het project Wijktijgers Den Haag wordt gesteund en mogelijk gemaakt door:

Stichting Madurodam Steunfonds (www.madurodam.nl), Oranjefonds (www.oranjefonds.nl), VSBfonds (www.vsbfonds.nl), Fonds 1818 (www.fonds1818.nl), Gemeente Den Haag (www.denhaag.nl), Zebra (www.zebrawelzijn.nl), Stichting Hoedje van Papier (www.stichtinghoedjevanpapier.nl).

2013 De Opgeruimde Wijktijgers  
Advertisement