Page 1

WIJKBLAD BEKKERVELD AARVELD 12E JAARGANG NUMMER 45

ZINGEN IN DE WIJK

BEWONERSAVO N D

KINDER BURGERMEESTER

BUURTSTEUN

KERST PA R A D E ONTMOETING

VOSSENJACHT

ZICHTBARE SCHAKEL

DECEMBER 2016


PRIKKERTJE(S) at. ede sta , in go oten. o r u b i np p moo t stale Te Koo lad me 0x75 b n e t hou 60x8 ant afm. 1 , model Bek a e Ik t bij o Gekoch prijs 85 eur 5715834 5 4 el 0 info, b r e e m voor

Herenfiet

s Al vanaf juli 2014 gevonden heb ik een in de stru he iken bij on renfiets ze flat in Ovidiuss de Merk: Gia traat. nt Ultim S o lo t: AXA P Kleur: G ro Tag T rijze rech or Chassis n te stang en zwar te schuin u m mer C 13 Hier is oo e stang. K 50 18 k bij de po Shiman melding litie en d o van gem e gemeen aa te kt. Helaa van deze s heeft zic Heerlen bi jn a nieuwe Daarom h de eigen probeer ik fi aar het op dez ets nooit gemeld te vragen . e manier, . Alleen om de aandac slot sleute de eigenaar met ht een lk Via mijn an hem komen op passende e-mail: r halen. oyalty26 kunt u m @ ij bereiken live.nl .

2

Heggenschaar Enkele weken geleden was ik bezig onze heg te knippen. Nadat ik de bladeren had opgeruimd ,moest ik constateren dat mijn handschaar verdwenen was. Hij is van mijn overleden vader en mij daarom zeer dierbaar. Het betreft een handschaar van het merk Freund met donkerrode handvatten. Het kan zijn dat zij door kinderen achteloos is meegenomen....

...Ik kan mij niet voorstellen dat iemand er mee is , daar blij zij hem toch ni et toebehoort. Het zou mij ze er verheugd st emmen als degene di e haar heeft m eegenomen haar bij ons hu is door de heg in onze tuin zou legge n. Ik beloof oo k geen verdere stappe n te ondernem en. Ons adres is Pliniusstraat 15 . Bij voorbaat Da nk. Met vriendelij ke groet, Hans Romijn

et ieren m nieuw v f o d u O ? de buren f meer o n e e is at ! Leen gr ijkraad bij de w n e v r o vuurk gen.) hout zor d n a r b r lf voo (Wel ze


VOORWOORD Wat het thema was, wilde Sandarijn graag weten. Dan kon ze daar met haar gedicht rekening mee houden. Thema ? Helemaal niet over nagedacht ! Sandarijn stelde de vraag per mail en dat gaf me gelegenheid even de artikelenlijst door te nemen. Lang had ik niet nodig: als ik een thema zou moeten noemen, dan werd het ‘ontmoeting’. We organiseerden twee bewonersavonden en waren blij verrast door de positieve en open sfeer waarin we met elkaar hebben kunnen spreken. Niet dat we daar nerveus over waren, maar toch. Wat dat betreft was de inloopavond over de blauwe zone wat spannender. Geen thema immers dat zoveel kan oproepen als parkeren. Maar ook daar hebben we vooral rustig en met respect voor ieder standpunt kunnen spreken en luisteren. Ik heb dit soort avonden elders wel eens anders meegemaakt en daar was van ontmoeting allerminst sprake! Ontmoeting is ook de kern van ons nieuwe buurtkoortje: maar liefst 18 mensen komen twee keer per maand bij elkaar om te zingen, vooral omdat ze het zo leuk vinden om samen te zingen. Anderen vinden het mooi om elkaar al werkend te ontmoeten, in het rosarium. Samen werken én samen vieren. Gerda Grond beschrijft een toevallige ontmoeting, bij de Plus. Toen ik haar verslagje daarvan las, dacht ik: “Misschien weinig woorden, maar veel contact.”. Waardevol! En wat te denken van ouders en leerlingen die zich inzetten om elkaar eens op andere manier te ontmoeten?

Daar rolde een vossenjacht uit met maar liefst bijna 600 deelnemers! We ontmoetten de buurtwethouder en ook de kinderburgermeester. Zij wil zich niet alleen inzetten tegen het pesten op school, maar ook proberen er voor te zorgen dat ook kinderen die wat minder geld hebben toch mee kunnen doen aan activiteiten. We zijn nu al trots op haar! Misschien ontmoeten we de Kerstman nog: u komt toch ook naar de Kerstparade op 17 december? Van Kerst naar Oud op Nieuw is een kleine sprong. Wilt u dan mensen uit uw eigen straat of omgeving ontmoeten ? Leen bij ons een vuurkorf, regel glühwein, warme chocomel en oliebollen en wens elkaar vooral het allerbeste toe voor het nieuwe jaar. Vergeet dan uw buurman of buurvrouw niet die zo laat misschien liever niet meer buiten komt. Wij wensen u in elk geval alvast veel Ontmoeting in 2017! Oh ja, lees vooral het gedicht van Sandarijn ! Frans Thuis Voorzitter wijkraad

3


INHOUD

DECEMBER 2016

2 Prikkertjes 3 Voorwoord 4 Inhoud 5 Zingen in de wijk 6 Wethouder in de buurt 9 Kerstparade 10 Kinderburgermeester 13 Bewonersavond 14 Vossenjacht 16 Mooi compliment 18 LVK I Korte ontmoeting 19 Heerlensche Schaakvereeniging 19 Mooi Aarbek 21 Zichtbare schakel 22 Blauwe zone 25 Werkplan en begroting 26 Buurtsteun 27 Dier verloren of gevonden 28 Mantelzorg compliment 29 Gedicht Sandarijn 30 Mantelzorg compliment 31 Nieuwjaar Welterlaan 33 Belangrijke telefoonnummers 34 Wijkkijkertje 35 Sudoku 4


ZINGEN IN DE WIJK

Het leek zo’n goed idee…een eigen buurtkoor. Waar bewoners van Aarveld/Bekkerveld vooral plezier zouden beleven aan het samen zingen en het samen zijn. In het vorig wijkblad vond u dan ook een oproep om uw interesse kenbaar te maken. Nou, dat deed u en het was een goed idee! Zondagavond 9 oktober is het buurtkoor van start gegaan ! Meteen al de eerste avond waren er 15 mensen aanwezig (en dan waren er zelfs nog enkele afmeldingen !). Na een korte kennismakingsronde meteen aan de slag met het welbekende “Edelweiss”. Later in de avond kamen ook liedjes als “My bonnie is over the ocean” voorbij. Deze eerste keer moesten echter ook nog afspraken gemaakt over het vervolg. Welnu: het buurtkoor zingt elke tweede en vierde zondag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur in de ruimte van de wijkraad in het IVN-gebouw.

Ook meezingen ? Neem dan contact op met Jacqueline Mulders: stuur een mailtje naar mail@Jacqueline-Mulders.nl of bel met 06-183 668 54. U kunt ook gewoon even binnenlopen tijdens de bijeenkomsten . Half november was het koor nog op zoek naar een dirigent. Heeft u een suggestie ? Laat het Jacqueline even weten.

5


WETHOUDER Natuurlijk komt hij wel vaker in Aarveld/Bekkerveld, maar twee Ă drie keer per jaar bezoekt onze buurtwethouder, Barry Braeken, de buurt echt om buurt en bewoners beter te leren kennen. Zo nam hij eerder dit jaar al deel aan de Kinderconferentie (waar hij ook een workshop verzorgde). Tijdens het buurtbezoek op 3 november stonden drie zaken op het programma. Om te beginnen maakte hij kennis met (een deel van) de werkgroep buurtsteun.

Juist omdat de hulp die mensen onderling bieden in het algemeen weinig publiciteit krijgt, was hij benieuwd hoe dat in Aarveld/ Bekkerveld geregeld is. Nou, heel vaak is niets geregeld maar helpen mensen elkaar gewoon. En voor het overige probeert de werkgroep buurtsteun hulpvraag en –aanbod bij elkaar te brengen. De werkgroep zet zich ook in om netwerken te laten ontstaan en vooral elkaar te laten vinden. Op die manier hoeft hulp immers nooit ver weg te zijn. De werkgroep illustreerde wat er zoal aan hulp geboden wordt aan de hand van en indrukwekkende lijst met voorbeelden. Daarna bezocht de wethouder het Grotiuscollege, een van de vier (!) middelbare scholen in onze buurt.


IN DE BUURT Als oud-docent was hij natuurlijk benieuwd naar de vormgeving van het onderwijs, de aanpak van verzuim en de aandacht voor kunst en cultuur. Als portefeuillehouder cultuur attendeerde hij ook nog eens op de Kweekvijver, de rotonde aan de St. Franciscusweg, waarvoor bv. ook leerlingen van het Grotius een kunstwerk zouden kunnen maken. En daarmee zaten we meteen bij de rol die een school als Grotius in de buurt zou kunnen spelen. De school zelf wil in elk geval graag partner zijn bij zaken die in de buurt spelen en zoeken naar mogelijkheden om samen te werken.

Er moet immers recht gedaan worden aan de monumentale status van de kerk, bij eventueel samen-gebruik moeten de verschillende functies met elkaar te verenigen zijn, een en ander moet financieel haalbaar zijn, enzovoort. Belangrijk is vooral dat de wil om het gebouw te behouden en vooral een functie te laten hebben voor de geloofsgemeenschap en de buurt leidend is.

De middag werd afgesloten in de Annakerk. Met onder andere de deken en vertegenwoordigers van de werkgroep die zoekt naar mogelijkheden om een vitale geloofsgemeenschap in stand te houden wisselde hij van gedachten over de toekomst van het kerkgebouw. Een open gedachtenwisseling, waarin veel ruimte voor ideeĂŤn bestaat. Dat die ruimte bestaat wil niet zeggen dat het gemakkelijk zal zijn.

7


Vincent Kaas & Noten Van Weerden Poelmanstraat 2 6417 EN Heerlen

DĂŠ speciaalzaak van Heerlen en omstreken voor de smeuĂŻgste Hollandse kaas. Maak ook uw feest compleet met onze kaas en charcuterie plateaus.


KERST PA R A D E Op zaterdag 17 december om 19.00 uur organiseert de stichting “Magisch Bekkerveld”, in samenwerking met de ondernemers van Aarveld en Bekkerveld een heuse KERST LICHTJES PARADE . Uiteraard zouden we het super vinden als groot en klein hier aan deelneemt! Wat moet je doen? Het is een lichtjesoptocht, dus lampjes horen erbij. Versier je fiets, step, kinderwagen of jezelf! Als kerstman sneeuwpop of elfje of zet je kerstmuts op. Alles mag zolang het maar kerst is! Niet onbelangrijk is het feit dat de optocht en de opbrengst hiervan gekoppeld is aan een goed doel. Dit jaar is dit de Wensulance. De ondernemers slagerij Lochtman, bakkerij Hagedoren, Enzo, t Bölke, Hem & Haar kappers, Friture Bekkerveld en Gasterie De Fabel zullen een bus in hun zaak zetten waar u kunt doneren.

Aan het einde van de parade kunnen we met z’n allen genieten van een beker warme chocomel, een welverdiende glühwein, een heerlijke wafel en ander lekkers, ondertussen luisterend naar leuke muziekoptredens. Op deze manier hopen we met de buurt al helemaal in kerstsfeer te komen. Dus! Schrijf je in! Dit kan via onderstaande website. Of stuur een mail naar: kerstparadeheerlen@gmail.com Voor vragen, neem contact op met nummer 06-17407210 Tot dan!

kerstparadeheerlen.wixsite.com/kerstparadeheerlen

9


KINDER BURGERMEESTER

Nee hoor, ik hoef nu helemaal geen ‘mevrouw’ te zeggen, het blijft gewoon Sien. Ik zit bij Sien aan de keukentafel om haar te interviewen. Holly, de reuze herdershond, lijkt vanaf haar mat de boel extra goed in de gaten te houden. Tenslotte is het niet niks als je baasje ineens kinderburgermeester is geworden. Precies daarom had ik ook om een interview gevraagd. Omdat ze pas vier dagen geleden benoemd is, hoop ik dat ze nog niet geleerd heeft alleen maar politiek correcte antwoorden te geven. Maar daar hoef ik bij Sien helemaal niet bang voor te zijn. Open en eerlijk vertelt ze gewoon hoe het is, zonder opsmuk en zonder zichzelf belangrijk te maken. Hoe het zo gekomen is, wil ik graag weten. Het begon op school. Daar was iemand langs gekomen om te vertellen over het Kindercollege, de kinderwethouders en de kinderburgermeester. En dat je kon solliciteren. Jawel hoor: solliciteren! Een bloedserieuze zaak en dus ook een sollicitatiebrief. Dat Sien aan het schrijven sloeg (maar één ander kind in de klas durfde die uitdaging aan) verbaasde de klas, de juf en haar ouders wel een beetje. Want Sien houdt er normaal helemaal niet zo van

10

om in het middelpunt te staan, is eerder verlegen dan een branieschopper. Maar ze kon op er die manier misschien wel aan bijdragen dat dingen in de stad en buurt nog beter en leuker zouden worden. Ze schreef over haar ideeën om het pesten te verminderen, over mogelijkheden om kinderen met minder geld toch leuke dingen te laten doen en meer. Dat ze zelf van paardrijden houdt, graag wandelt en meedoet aan leuke activiteiten in de buurt. Het antwoord kwam in de vorm van een uitnodiging om vier november op het gemeentehuis te komen. Samen met 10 andere kinderen die ook gesolliciteerd hadden. De


rondleiding eindigde in de raadszaal in Heerlen komt Sinterklaas en daar werd het langzaam spannend: meestal met de Blauw Sjuut. Tja, als wie zou voor het komende jaar kinderburgermeester kent ze haar raadslid, wethouder, burgermeester stad natuurlijk! Voorzichtig vraag ik of worden? Toen haar naam viel voor ze misschien straks, in april, ook onze de burgermeesterspost vergat haar Kinderconferentie wilt openen. Zeker hart even te slaan. weten! Als ik de Had ze het goed “Nee hoor, ik hoef nu hele- precieze datum heb, gehoord? Wauw !!! dan moet ik die maar maal geen ‘mevrouw’ te zegMaar ze vroeg zich doorgeven, al weet ook wel even af gen, het blijft gewoon Sien.” ze nu natuurlijk nog wat er nu allemaal niet wat er straks op haar af zou komen. In elk allemaal in haar agenda staat. geval een wethouderssjerp want een kinderburgermeester is ook Ze is dan wel wethouder voor Heerlen kinderwethouder, in dit geval voor Zuid en burgermeester voor de stad, Heerlen Zuid, een burgermeesters- ze woont natuurlijk ook nog gewoon ketting, een hoge hoed en een medaille. in Aarveld/Bekkerveld. Of ze daar Die laatste hangt nu op haar slaapkamer lievelingsplekjes heeft? Zonder te als een soort talisman en mag haar geluk aarzelen noemt ze het Bekkerveld en brengen. het schoolplein. En een auto met Zou daar nog wat te chauffeur? vraag verbeteren zijn ? ik. Nee hoor, en Het zijn gewoon trouwens: eigenlijk fijne plekjes, waar had ze die al. Haar veel mensen komen ouders hebben net en waar je goed kunt een andere auto spelen. Toch is er gekocht, al snapt wel wat te wensen: Sien ook wel dat dat de gebruikers niet vanwege haar nieuwe functie is. zouden wat minder rommel kunnen laten slingeren en soms rijden de auto’s En dan aan de slag ! Veel inwerktijd wel erg hard langs. Misschien zouden krijgt de kinderburger-meester niet: drempels die snelheid wat omlaag 4 november benoemd, op 13 november kunnen halen? al in functie bij de intocht van Sinterklaas! Ze weet nog niet precies Intussen heeft Holly bedacht dat ze wat ze daar te doen krijgt, dus een misschien ook wel een deel van mijn beetje nerveus is ze wel. Maar het gaat aandacht zou kunnen krijgen. Zeker, vast goed komen. we zijn intussen toch aan het einde van Als ik haar de suggestie doe om dan te het interview. Ik bedank Sien voor het vragen of ze even op de schimmel mag interview en wens haar veel succes. rijden, corrigeert ze me vriendelijk: Gaat ongetwijfeld goed komen!

11


• • • • • •

We bieden een knusse plek waar kinderen zich helemaal thuis voelen. We hebben kleine groepen met vaste medewerkers We zijn flexibel in openingstijden, opvangdagen en dienstverlening We denken met je mee en zoeken naar oplossingen. De kinderen ontdekken iedere dag weer nieuwe dingen door een afwisselend en vernieuwend activiteiten aanbod We maken van iedere dag een feestje!!

Veel meer informatie en een kijkje binnenshuis vind je op www.michelleskinderopvang.nl Tot ziens! Michelle & team Michelles Kinderopvang

AL 40 JAAR

BETER DAN

DE BESTE!

12


BEWONERSAVO N D

Vooral heel veel positieve energie. Dat is de belangrijkste conclusie na de twee bewonersavonden in oktober. De buurt en zijn bewoners krijgen een steeds belangrijker rol in het overheidsbeleid. Denk maar aan de ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn. Daarin worden sociale netwerken steeds belangrijker. Die netwerken vind je niet alleen maar wel heel vaak juist in de buurt. Ook op het gebied van veiligheid: in elke buurt spelen andere zaken en een aanpak om veiligheid te behouden of te verbeteren vraagt maatwerk en lokale kennis. Te vinden in de buurt. Dat geldt ook voor de invulling en het beheer van de openbare ruimte, voor gezondheid, voor cultuur. Om ons voor te bereiden op al die veranderingen organiseerden de

wijkraad en de werkgroep buurtsteun gezamenlijk twee bewonersavonden. Uit elke straat werd iemand uitgenodigd, in het vorig wijkblad gaven we aan dat u zich ook kon aanmelden. Zo hebben we uiteindelijk met 35 mensen, goed verspreid door de buurt, van gedachten kunnen wisselen. Ultieme antwoorden hebben de bijeenkomsten natuurlijk niet opgeleverd, wel een opbrengst waar we nog veel meer waarde aan hechten: de bereidheid van de deelnemers om elkaar op deze manier vooral te blijven spreken. Hoe we deze ontmoetingen gaan noemen, weten we nog niet. Maar dat de deelnemers in de loop van komend jaar opnieuw op een uitnodiging mogen rekenen staat vast !

“Vooral heel veel positieve energie�

13


VOSSENJACHT BASISSCHOOL ST. TARCISIUS

Op vrijdag 30 september jl. werd voor de leerlingen en ouders van BS Tarcisius een vossenjacht georganiseerd. Tussen 18:00-21:00u werd in kleine groepjes gezocht naar de vossen. De vossen - verklede leerkrachten – waren verspreid door de hele wijk Bekkerveld-Aarveld. Ze waren verkleed als automonteur, glazenwasser, straatmuzikanten, autowasser, joggers, wielrenner, paparazzi fotografe, voetballer, een 50 jaar getrouwd stel, tuinier in het rosarium, schilder, straatveger, postbode, bejaarden met rollater en pizzeriamedewerkster. De groepjes kregen van elke vos een stempel en alle stempels samen vormden de oplossing van deze vossenjacht. De hele wijk was gevuld met enthousiaste kinderen en ouders op zoek naar de vossen. Enkele buurtbewoners in de supermarkt of op weg naar het oktoberfeest werden zelfs als vos aangezien. Na afloop was er voor iedereen nog een drankje en wat lekkers op school. Het was een super gezellige en geslaagde activiteit en voor herhaling vatbaar!

EEN ENORM SUCCES!

14


T

15


MOOI

COMPLIMENT

Limburgs Land, het tuinprogramma van L1 radio dat elke zaterdagochtend te beluisteren is, bestond in oktober 20 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum vernoemde Harrie van de Pasch een door hem gekweekte roos naar het programma: de Limburgs Land20-roos. Luisteraars mochten zo’n roos weggeven aan iemand die dat naar hun idee verdiende. Nou, zo iemand kende een luisteraarster wel! Of eigenlijk … iemanden. Als eerbetoon aan alle vrijwilligers die het rosarium in Aarveld zo goed onderhouden, droeg zij Frans Cleven en Wiepkje Hamaker voor. Zij werden tijdens de uitzending met een Limburgs Land20-roos verblijd. Meer dan verdiend! Harrie van de Pasch, de kweker, begreep goed dat zij het niet met zijn tweetjes deden, maar dat er een heel team van actieve bewoners het hele jaar door in de weer is. Daarop besloot hij nog eens 15 rozen ter beschikking te stellen, in het rosarium te planten als blijvend dankjewel. Vier november zijn we de rozen gaan ophalen in Grubbenvorst. Op de foto neemt Wiepkje de eerste in ontvangst. Na de hartelijke ontvangst bij Harrie snel door naar Toos, van tuincentrum ’t Pannesjop in Lottum. Toos is onze vaste rozenleverancier voor het rosarium en bij haar lagen nog eens 281 rozen op ons te wachten.

16

Terwijl wij onderweg waren, is het perkje waar deze zomer de afrikaantjes bloeiden (Stefan had ze die week al kort gemaaid) door een graafmachine flink overhoop gehaald en gemengd met 15 m3 humus. De graafmachine stond nog niet stil, of Peter was al in de weer met de grondboor om alvast de plantgaten voor te boren. Het planten zelf hebben we met zijn allen gedaan op zaterdag 5 november. Ieder jaar is dat behalve hard werken ook een beetje feestelijke gebeurtenis. Dit keer nog eens extra omdat we ook een verjaardag te vieren hadden. En nu wachten op het voorjaar. Als de nieuwe rozen én de rozen die er al stonden besluiten dat het weer tijd wordt te gaan groeien, knoppen te vormen en te gaan bloeien. Voor de harde werkers is dat iedere keer en steeds maar weer eigenlijk het grootste compliment !


17


LVK Eerder meldden we op onze website dat de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2017 zou plaatsvinden op het Bekkerveld op 10 februari 2017. Dat was ook het voornemen van de organisatie, de “Heëlesje Vastelaovendsvereniging De Winkbülle”. In datzelfde weekend organiseert het Garderezjiment d’r Kuëb va Heële het Euregionaal Gardetreffen en daarvoor werd gedacht aan een paviljoen op het Schouwburgplein. De organisaties hebben elkaar gevonden en ook het LVK vindt nu plaats op het Schouwburgplein.

KORTE ONTMOETING ALS

V I TA M I N E S T O O T Voor de Plus: Ik heb boodschappen gedaan en ben mijn fietstassen aan ’t volladen. Even verder staat een vrouw hetzelfde te doen. Ik zeg tegen haar, met een teder knikje naar mijn fiets: “Onze fietskes !” Ze beaamt: “Als we dié niet hadden !” Ik: “Hoe oud bent U ?” Zij: “83” Ik: “86” Ze knikt goedkeurend: “En we gaan dóór hè !” Dan gaan we ieder ons weegs. G. Grond

18


HEERLENSCHE

SCHAAKVEREENIGING

Vind je het leuk om regelmatig te kunnen schaken op niveau? Of wil je het juist leren? Beide kan via de Heerlensche Schaakvereeniging, de oudste schaakvereniging van Limburg. Ver hoef je er niet voor te gaan, want de schaakclub komt elke vrijdagavond bij elkaar in A Gene Bek. De vereniging is toegankelijk voor jeugd van 18.45 uur tot 20.00 uur, vanaf 20.00 uur worden de schaaklessen voor volwassenen gegeven. De schaaklessen worden verzorgd door de schaakleerkrachten Arjan Smit (06-47647262) en Jean Bodelier (06-12555956). De contributie is â‚Ź 50,- per jaar. Meer informatie vind je op de website: www.schaakclubheerlen.nl Heb je interesse? Stuur ons dan een berichtje: info@schaakclubheerlen.nl. Jan Schoffelen Secretaris Heerlensche Schaakvereeniging.

MOOI AARBEK

Ruim een jaar lang trokken buurtbewoner Mat Snijders en zijn zoon Jan Joost met hun camera door de Heerlense buurten. Ze bezochten activiteiten, deden mooie plekjes aan, spraken bewoners, waren overal tegelijk. Uren en uren filmmateriaal leverde dat op. En nog eens uren en uren montagewerk. Maar het resultaat mag er zijn ! Elke buurt beschikt nu over een eigen buurtfilmpje, waarin we in een paar minuten kennis kunnen maken met de buurt. Voor Aarveld/Bekkerveld nemen ze ons in stevig tempo mee. Dat moet ook wel om in 3 minuten en 37 seconden van Celsusstraat naar Akerstraat, van Rosarium naar Kweekvijver, van ParkCity Live naar Kinderconferentie te kunnen gaan. En dan hebben we alle tussenstations maar even niet genoemd. Het filmpje van onze buurt is in première gegaan tijdens de bewonersavonden in oktober. U kunt het natuurlijk ook bekijken: op www.aarbek.nl vindt u een link.

19


Benzenraderweg 120 6417 SV Heerlen Tel: 045- 5713642 Openingstijden ! Dinsdag t/m Vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur Zaterdag van 9.00 uur tot 15.30 uur Maandag GESLOTEN

Wij werken zonder afspraak! Dus loop gerust eens binnen.


ZICHTBARE SCHAKEL

De Zichtbare Schakel is een wijkverpleegkundige die goed bekend is met de situatie in de buurt en met de hulpverleners in de buurt. U kunt bij de Zichtbare Schakel terecht met alle vragen over gezondheid, welzijn, veiligheid en wonen. Samen met u kijkt de Zichtbare Schakel wat er aan de hand is en welke ondersteuning of voorziening u kan helpen. Zo nodig verwijst de Zichtbare Schakel u naar de juiste instantie. Ook wanneer u zelf geen klachten hebt, maar u zorgen maakt over iemand in de buurt, kunt u contact opnemen met de Zichtbare Schakel. Tot voor kort was Miriam ElHasnaoui de Zichtbare Schakel voor Aarveld/Bekkerveld. Zij is onlangs opgevolgd door Valery Rutjens. Valery is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch te bereiken via 06-18228368. U kunt ook een berichtje sturen naar ValeryRutjens@mgzl.nl

Diederen) en een jeugdconsulent (Peter Boonstra) daar deel van uit. U bereikt het sociaal buurteam door te bellen met 045-5604004 of te mailen naar info@sociaalbuurtteamheerlen.nl U kunt het sociaal buurtteam ook elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur bezoeken tijdens het inloopuur in Zorgcentrum Tobias.

U kunt natuurlijk ook terecht bij het sociaal buurtteam. Behalve de Zichtbare Schakel maken ook een maatschappelijk werkende (Yvonne

Deze gegevens vindt u ook terug op onze website onder het tabblad Zorg en Welzijn.

21


BLAUWE ZO N E De invoering van de blauwe zone in een deel van Aarveld/Bekkerveld heeft veel reacties opgeroepen. De een was zeer tevreden, want opeens volop parkeerruimte in de straat, de ander juist wat boos omdat de straat, juist buiten de blauw zone, nu opeens meer dan vol met auto’s stond. Ook andere praktische problemen: medewerkers van de scholen in de buurt hebben opeens moeite hun auto kwijt te raken, voor bewoners waarvan hun gebruikelijke parkeerplaats nu in de blauwe zone valt, maar hun voordeur (en dus adres) er net buiten: idem dito. Met de gemeente was de afspraak gemaakt om de situatie na 1 september eerst eens aan te zien en dan te evalueren. Die evaluatie vond plaats op 11 november en op 9 november

Bij de gemeente hebben we gepleit voor een nieuwe enquête in de straten waar geen parkeerbeperking geldt (blauwe zone of vergunningparkeren). Niet omdat we als wijkraad vinden dat alles blauw moet worden, maar vooral omdat we vinden dat alle bewoners gelegenheid moeten hebben om zich uit te spreken.

organiseerden we een inloopavond voor bewoners om hun ervaringen met ons te delen. Zo’n 25 bewoners maakten van die mogelijkheid gebruik en hun opmerkingen hebben we (met de digitale reacties die we ontvingen) meegenomen naar de gemeente.

een nieuwe enquête uit te voeren in de straten waar nu geen blauwe zone geldt te honoreren. Die laat helaas wel even op zich wachten: de enquête wordt in het voorjaar van 2017 uitgevoerd en in de zomer uitgevoerd (natuurlijk afhankelijk van de uitslag). Een concrete ingangsdatum

22

Kort na ons evaluatiegesprek heeft de gemeente besloten het verzoek om


kunnen we daar op dit moment helaas niet aan verbinden. De periode tussen enquĂŞte en uitvoering heeft de gemeente nodig om de noodzakelijke stappen te doorlopen: er moet dan een officieel verkeersbesluit genomen worden, dat moet gepubliceerd worden waarna een bezwaartermijn van zes weken geldt en pas dan is een besluit van kracht (tenzij er bezwaren zijn, etc.). Vervolgens moet de infrastructuur aangepast worden. Er moeten borden worden geplaatst en blauwe strepen getrokken. Na invoering zal de gemeente in de

daarop volgende drie jaar geen nieuwe wijzigingen meer doorvoeren. Alvast op de enquĂŞte vooruitlopend: het is belangrijk dat zoveel mogelijk bewoners meedoen. Ongeacht of u voor of tegen invoering bent en ook ongeacht of u wel of niet zelf over een auto beschikt. Ook als u nu in uw straat geen parkeerhinder ondervindt, houdt er dan rekening mee dat invoering van een blauwe zone in de ene straat tot verhoogde parkeerdruk in een andere kan leiden, al is dat nooit precies te voorspellen.

23


UVV afdeling Heerlen Beschermvrouwe: H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden

Op zoek naar een leuke Bestuursfunctie in Heerlen ? Dan is de Unie van Vrijwilligers in Heerlen (UVV) misschien iets voor jou! Het Bestuur van de UVV stuurt de vrijwilligers aan welke werkzaam zijn in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen De UVV is op zoek naar een nieuwe Voorzitter In verband het vertrek van onze voorzitter per 1 januari 2017 zijn wij dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter. Ervaring is niet vereist. Hebt u belangstelling of kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is in een leuke bestuursfunctie: Laat het ons weten! Neem contact op met mw. H. Bots, voorzitter UVV afdeling Heerlen (heikebotsbeunis@ hotmail.com). Zij zal u graag informatie verstrekken over deze vacature. Meer informatie over de UVV vindt u op onze website: www.uvvheerlen.nl

FIJNE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2017 * VERSTELWERK EN KLEDINGREPARATIE

www.utbolke.nl

Hoensbroek, Hommerterweg 119 T. 045 521 26 60 Amstenrade, Hoofdstraat 6 T. 046 442 15 66 Heerlen, Benzenraderweg 88-90 T. 045 571 55 07 Oirsbeek, Provincialeweg Zuid 79 T. 046 442 14 04 Brunssum, ‘t Winkelcentrum 6 T. 045 400 98 28


WERKPLAN E N B E G ROT I N G

De Gemeente Heerlen heeft buurtgericht werken hoog in het vaandel staan. Het zijn immers vaak de bewoners die op de eerste plaats zorgen voor een veilige en leefbare buurt. En het belang daarvan neemt alleen maar toe. Daarom ondersteunt de gemeente de 18 Heerlense buurtorganisaties, waaronder ook de Wijkraad Aarveld/ Bekkerveld, met raad en daad en geld. Toekenning van subsidie gebeurt aan de hand van een begroting. En die is natuurlijk weer gebaseerd op een werkplan voor het komend jaar. Daarin beschrijft de buurtorganisatie wat de plannen zijn, welke activiteiten georganiseerd worden, hoe gecommuniceerd wordt met bewoners, enzovoort. In het werkplan van de Wijkraad Aarveld/Bekkerveld komen deze onderwerpen ook aan de orde. Daarnaast vermelden we hoe we willen werken aan een mooie, schone en prettige leefomgeving, hoe we de veiligheid in de buurt willen verbeteren

en hoe we willen bijdragen aan het ‘sociale domein’. Dat laatste heeft onder andere betrekking op de vraag hoe bewoners elkaar kunnen helpen of ondersteunen wanneer dat eens nodig mocht zijn. In het werkplan staan we ook stil bij bijzondere doelgroepen, die mogelijk extra aandacht behoeven, zoals jongeren, ouderen en alleenstaanden. Natuurlijk opereert de wijkraad nooit in zijn eentje. Daarom staan we ook stil bij de samenwerking met bewoners, zorgverleners, instellingen, gemeente, politie, handhaving en anderen. U vindt het werkplan en de bijbehorende begroting op onze website.

25


BUURTSTEUN Al vele jaren kennen we binnen Aarveld/Bekkerveld burenhulp: als iemand een handje hulp kan gebruiken, kan hij of zij vaak terecht bij familie, buren, andere leden van de vereniging waar hij of zij lid van is, of anderen. Misschien kunnen die niet meteen helpen, maar kennen zij wel iemand die ….Zo’n vraag kon en kan ook aan de wijkraad gesteld worden.

“Burenhulp wordt buurtsteun. En verder verandert er eigenlijk niets” Vaak kan de wijkraad niet helpen, maar kennen wij wel weer iemand die … Een vrijwilliger, een andere bewoner, wie dan ook. En hoewel we niets kunnen garanderen: tot nu toe werkt het. Ook in de afgelopen tijd hebben we weer enkele hartverwarmende voorbeelden gezien waarin mensen iets voor een ander konden betekenen. Tot vreugde van de ontvanger. Én van de gever! Omdat we ons al lang niet meer beperken tot de directe buren én omdat ook elders steeds vaker over

26

buurtsteun wordt gesproken, zullen wij die term ook gebruiken. Buurtsteun dus. Lang niet altijd (misschien wel meestal niet) is tussenkomst van de wijkraad nodig. Als iedereen in de buurt aan wie een hulpvraag gesteld wordt (of die ziet dat iemand hulp kan gebruiken!) in elk geval even denkt: “Ik kan die hulp nu misschien niet geven, maar ik ken wel iemand die ….”, dan moet het toch lukken?

D


DIER

GEVONDEN OF VERMIST

Is uw huisdier vermist of of heeft u een huisdier gevonden? Via Nextdoor.nl bereikt u in één keer veel mensen in de buurt, die kunnen opletten of ze uw vermiste huisdier zien of, als u een huisdier gevonden heeft, zich bij u kunnen melden als ze eigenaar zijn. Een andere mogelijkheid, aangereikt door de wijkagent: U kunt dit ook melden bij Stichting AMIVEDI (via www.amivedi.nl): “Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. De gevonden dieren gaan naar een dierenasiel, de dierenarts of blijven bij de vinder.” Indien u een huisdier heeft gevonden of verloren is het mogelijk ook verstandig om dit te melden bij: Stichting Dierenbescherming Limburg Tel.: 088-8113600 of limburg@dierenbescherming.nl Dierenambulance Dierenbescherming Limburg Tel: 0900-7009000 Constateert u dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt, dan kunt dat melden via let landelijke meldnummer dieren in nood: Red een dier, bel 144.

27


MANTEL ZORG C O M P L I M E N T Mensen die langdurig en vaak voor een naaste zoals een familielid, vriend of kennis zorgen zijn mantelzorger. Een mantelzorger is geen beroepskracht maar zorgt vanuit een persoonlijke band voor iemand. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om huishoudelijke hulp, maar ook emotionele steun of verzorging. Ook jongeren onder de 18 jaar kunnen mantelzorger zijn. De inzet van mantelzorgers is onbetaalbaar, maar bepaald niet zonder waarde ! Niet alleen voor degene die verzorgd wordt, vaak ook voor de mantelzorger zelf, maar ook voor de samenleving. Maar mantelzorg kan soms ook een zware last zijn. Je moet er maar steeds zijn, je draagt de zorg voor je naaste niet zomaar over aan een ander en vaak is het emotioneel zwaar. De Gemeente Heerlen wil de waardering voor mantelzorgers graag tot uiting laten komen via het

28

mantelzorgcompliment en doet dat via de ontvanger van mantelzorg: de persoon die verzorgd wordt kan over 2016 eenmalig een geldbedrag van â‚Ź200 ontvangen. Hiermee kan hij of zij de mantelzorger(s) op een passende manier bedanken voor alle geboden zorg. Het mantelzorgcompliment kan nog worden aangevraagd tot en met 31 december 2016. Meer informatie vindt u op onze website (www.aarbek.nl) of telefonisch bij de gemeente: 14-045.


ONTMOETING Verdwaal niet in de stilte van het moment Waar eenzaamheid zich schuilt achter deuren en ramen. Ontmoet elkaar in de stilte van het moment. Waar het vergezellen stapvoets zomaar een lichtpuntje blijkt te zijn. Verdrink in de verbinding in de overgave. Omarm warmte, liefde en stemmen als goudkleurige klanken In je hart. Die alle leven doordrenkt waar duizend glinsteringen tellen uit dat ene ding, ontmoeting

Sandarijn


HAHAHAH H A MOPPEN

A H A H AHA

HAHAHAH

Dora ging boodschappen doen in de winkel. Toen zij klaar was ging ze gelijk naar de kassa, terwijl er een rij mensen stond. Dus de winkelier zegt “Hé, ga eens achter aan staan” Waarop Dora zegt “Nee, dat kan niet meneer, daar staat al iemand! “

HA

HA AHA

H

A

ik heb snippers uit het raam gesmeten.” “Dat is niet erg, maar zorg dat het niet meer gebeurt.” Tien minuten later komt er een verkreukeld ventje in de klas met een bloedneus. “En wie ben jij?”, vraagt de leraar. “Simon Snippers, meneer.”

A H A H HAHA

Een man gaat tanken.. De pomphouder ziet 2 pinquins op de achterbank zitten. Zegt tegen de man: Daar moet U mee naar Artis!!! De man gaat weg en komt de week er na weer tanken, Zegt die pomphouder..je ging toch naar Artis met ze???? Ja!! Zegt de man,daar zijn we ook geweest! Morgen gaan we naar de Efteling!!!!

Een man komt het politiebureau binnen rennen. “Mijn auto is gestolen”,zegt de man verward. De politieagent vraagt of de man een beschrijving van de dief kan geven. “Neen, ik kon hem niet herkennen. Het was onmogelijk want hij droeg een bivakmuts.”,zei de man,”maar ik heb wel het kenteken kunnen noteren.

HAHAHAH

HAHAHAH

A

A H A H HAHA Twintig leerlingen zitten al in de klas wanneer de leraar binnenkomt. “Viktor, hebt jij die bordenwisser tegen het plafond gesmeten?” “Ja, meneer”, bekent Viktor. “20 pagina’s straf.” Bijna ging de leraar zitten, maar springt net op tijd weer overeind. Kevin begint te lachen. “Kevin, heb jij die punaise op mijn stoel gelegd?” “Ja, meneer”, bekent Kevin. “20 pagina’s straf. En jij, Korneel, wat heb jij uitgestoken?” “O,

HA

HA

30

HA

HA

A

“Wat wil jij later worden Anne ?” vraagt opa. “Nachtbewaker”, zegt Anne. “Waarom nachtbewaker ?” vraagt opa. “Dan hoef ik ‘s avonds nooit meer vroeg naar bed en mag ik opblijven!”

HAH

A H A AH

“Boris,” zegt de juffrouw,”je moet je gezicht wat beter wassen, ik kan zo zien wat je vanochtend hebt gegeten.” “Wat dan juf?” vraagt Boris. “Brood met chocoladepasta.” “Fout, dat was gisteren,” zegt Boris.


NIEUWJAAR

WELTERLAAN

Eind 2015 namen enkele bewoners Welterlaan het initiatief om hun buren, nou ja, eigenlijk alle bewoners van de Welterlaan, uit te nodigen voor een nieuwjaarsborrel. En ze pakten het goed aan: ze deden een aanvraag bij de buurtactieregeling van de gemeente en trokken van huis naar huis om iedereen ook echt persoonlijk uit te nodigen.

Al 120 jaar verstand van lekker vlees!

En met resultaat: op 17 januari van dit jaar (2016) ontmoetten bijna 50 bewoners elkaar in Hoeve de Aar. Sommigen kenden elkaar, soms ook alleen van gezicht, soms helemaal niet. Dat laatste komt nu nagenoeg niet meer voor !

Onze eerlijke ambachtelijke producten, u proeft het verschil!

Traditie in de knop ? In elk geval wordt ook rond de komende jaarwisseling weer een ontmoeting georganiseerd.

keurslagerij

sinds 1892

Benzenraderweg 90, Heerlen tel. 045-5716471 Holzstraat 28, Kerkrade tel. 045-5452998 www.lochtman.keurslager.nl

31


32


BELANGRIJKE

TELEFOONNUMMERS Noodnummers Ambulance, brandweer, politie (spoed) Idem voor doven en slechthorenden Handhaving Huisartsenpost OZL (Nightcare) Dierenambulance Storing gas of elektra Storing water Blokkeren bankpassen en pincode

112 0800-8112 14-045 045-5778844 0900-0245 0800-9009 043-3090909 0800-0313

Belangrijke andere nummers A Gene Bek Buurtsteun (burenhulp) Dierenmishandeling of -verwaarlozing Gemeente Heerlen Meld Misdaad Anoniem Politie (geen spoed) RD4 Servicepunt Sociaal Buurtteam Wijkagent Wijkraad Zichtbare Schakel Zuyderland ziekenhuis

045-8516726 06-47600307 144 14-045 0800-7000 0900-8844 045-5437100 045-5604004 0900-8844 06-47600307 06-18228368 045-5766666

Overig Informatie over buurt Melding openbare ruimte Gevonden/verloren voorwerpen Dier vermist of gevonden Buurtberichten door bewoners

aarbek.nl heerlen.nl heerlen.nl amivedi.nl nextdoor.nl

33


HET WIJK

KIJKERTJE We bleken toch een inzending te hebben voor het wijkkijkertje van juni: Het mailtje van de familie Gulpen bleek bij de overdracht verloren te zijn geraakt. Ze ontvingen alsnog een bioscoopbon. Voor het wijkkijkertje van september ontvingen we twee inzendingen. Na loting kwam E. Driessen als winnares in de bus. Ze mag kiezen tussen een bioscoopbon of een boekenbon. U kunt nu ook weer een bon naar keuze winnen door ons te laten weten waar onderstaande foto gemaakt is:

DEADLINE Ingezonden stukken voor de eerste wijkbladeditie van 2017, graag inleveren voor

9 FEBRUARI 2017 Alvast dank De redactie

WINNAAR SUDOKU September editie *Femke Bindels*

COLOFON Redactieadres: Wijkkrant Aarbek Benzenraderweg 103, 6417SL Heerlen redactie@aarbek.nl - T. 06 476 00 307 advertenties - redactie@aarbek.nl De redactie behoudt zich het recht voor advertenties en/of berichten te weigeren

Stuur uw oplossing naar: redactie@aarbek.nl

34

Druk: de Printgalerij Heerlen 046-570 81 05 lay-out: Bart Janssen Heerlen


SUDOKU

NAAM:................................. ADRES:.................................... LOS DEZE SUDOKU OP EN LEVER HET JUISTE ANTWOORD IN EN WIN EEN FANTASTISCHE BOEKEN-

BON! STUUR UW ANTWOORD OP NAAR BENZENRADERWEG 103, 6417SL HEERLEN

35


www.kinderopvanghumanitas.nl

Bel voor een afspraak 045 - 571 94 39.

Kinderdagverblijf Huize Kakelbont, gelegen aan het Bekkerveld in Heerlen, heeft in een sfeervol gebouw twee babygroepen in de leeftijd 0-2 jaar en twee peutergroepen in de leeftijd 2-4 jaar. We hebben een mooie grote tuin, ook ingericht voor baby’s. Voor de peuters bieden wij iedere dag steeds wisselende activiteiten. Kom gerust eens kijken, wij laten u graag onze locatie zien!

Kinderdagverblijf Huize Kakelbont Bekkerveld 1

Heerlen

Van harte gefeliciteerd!

Zwanger!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.