Wijkblad 2016 03

Page 1

12e jaargang nummer 42

MAART 2016

BEKKERVELD AARVELD

- BAKHOES WELTEN - BUURTTEAM - UW EIGEN KIND - SR BAND CONTEST - KINDERCONFERENTIE - SLOOP FLAT


Belegen kaas

500 gram

6,95

Specialiteit

Buitenlandse kaas

Saveurs gehaktbal

Saint Agur

per stuk

6,45

Lekker op toast Huisgemaakte groene pesto met Oad Vince

100 gram

1,25

100 gram

1,80

Specialiteit Boeren kaas Extra Belegen

500 gram

7,25

Eigen Import Langres Fermier

Per stuk

5,45

Vincent Kaas & Noten Van Weerden Poelmanstraat 2 | 6417 EN Heerlen | 045 – 5117630 info@vincentkaasennoten.nl Aanbiedingen zijn geldig tot en met 11-03-2016 09-04-2016

2


BESTE WIJKBEWONERS Het was er weer hoor: het jaarlijkse mailtje van mijn telefoonprovider om te laten weten dat ik mijn abonnement weer kon verlengen. Met nog meer belminuten, sms-jes, gigabytes, enzovoort. Goedkoper dan ooit ! Telefoon er bij ? Dan hebben ze een geweldige aanbieding voor me. Een telefoon is al lang niet meer om te bellen. Nee, het lijkt wel je toegang tot de wereld, voor sommigen bijna een navelstreng waar ze maar niet los van kunnen komen. Surfend en append worstelen we ons door de informatiebrij die over ons heen wordt gestort. Zinvol en zinloos, maar dagvullend. Het is een zegening. Er is niets wat we niet meer kunnen weten, niets waar we niet meer bij kunnen zijn, niets wat we nog hoeven we te missen. Toch heb ik niet meteen een mailtje teruggestuurd met: “Ja, dat wil ik !!” Want, ja, dat wil ik wel … maar … eigenlijk … Eerst moet ik vaststellen of ik sterk genoeg ben daarvoor. Of ik in staat ben de piepjes die me om de oren vliegen te negeren. Zodat ik ook tijd heb voor andere dingen. Contact bijvoorbeeld. Gewoon, zoals in het pre-digitale tijdperk. Face to face, zoals de Engelsen zeggen. Want dat vind ik eigenlijk ook wel heel leuk. En anders. Echter.

Samen bomen, een stevige discussie, een flauwe mop. Maakt niet uit, als er maar geen zendmast tussenzit. Ouderwets ? Oh nee, ik wil beslist niet terug naar vroeger of zo. Integendeel, ik maak verwoed gebruik van iedere mogelijkheid waar ik over beschik om mijn informatiehonger te stillen. Maar ik wil dat graag doen zonder de verworvenheden van voorheen daarvoor op te geven. Want meer van het een, ten koste van het ander, kan je rijker maken. Totdat je er armer van wordt. Ziet u me over straat lopen met mijn beide oren nog vrij, spreek me gerust aan. Ik bijt niet, nee, dat vind ik juist leuk. Afgezien daarvan: ik vind het ook nog gewoon lekker weg te kunnen kruipen in een grote stoel met een spannend boek, een leuk tijdschrift of … het wijkblad. Ouderwets ? Ik lees het iedere keer graag en ik hoop dat dat ook voor u geldt. Ik weet wat voor inspanning het iedere keer is voor de redactie om het te maken. Ze doen het graag, maar toch: dankjewel ! En wilt u ook eens wat schrijven ? Altijd welkom ! Nou die telefoon nog … t en geeft om creatief te zijn, dingen te doen of te accepteren die misschien niet precies in een vooraf uitFrans Thuis - Voorzitter wijkraad

3


Voorwoord

3

Info en doe dag tobias

18

Inhoud

4

Kinderconferentie

18

Column

25

Het is weer BBQ-tijd

19

Rosarium

36

Paaskienavond

19

Een bijzondere bezigheid

39

Parkcity Live

20

Gedicht Sandarijn

41

Wordt verwacht

20

Wijkkijkertje

42

Colofon

42

Sudoku

43

Foto’s sponsorloop en carnaval Tarcisius

BREDER DAN DE BUURT

Buurtgebonden

12

The Flash

13

Het Bakhuis Welten

14

Historie Bakhuis

15

22-23

Turnmeiden

28

Moppen

29

AARBEK FESTIVAL Praatjesmaker

5

Bomen in de Marcellusstraat

5-6

Dankzij mama

6-7

De buurt wordt minder giftig

7-8

Invoering blauwe zone

26

Om uw eigen kind

27

Rioolrenovatie

30

Festival en open podium

Bandcontest

Serious Request

Vacatures GV Coriovallum 29

Gasexplosie

34

Zonnebloemauto

35

Werkgroep veiligheid

32-33

4

9-11

30-32 33

16-17

DIVERSEN

Sociaal Buurtteam Oudjaar

16


PRAATJESMAKER Graag uw aandacht voor notoire praatjesmaker! In het vorig wijkblad stond een artikel van de wijkagent over babbeltrucs. Met een zielig verhaal weten ze geld los te peuteren bij goedwillende –en helaas ook goedgelovige- mensen. Helaas woont in onze buurt ook zo’n ‘babbelaar’. Waarvan de vader in het ziekenhuis ligt … in Maastricht … bezoek … geen geld voor de trein … Enfin, u voelt ‘m wel. Of dringend medicijnen nodig … maar ja, eigen bijdrage en geen geld.

BOMEN IN DE MARCELLUSSTRAAT Dag allemaal.. Hier weer een stukje voor het wijkblad naar aanleiding van de bomen plantdag. Ja Ja, we hebben nu bomen in de Marcellusstraat ;). Hoe is dat zo gekomen: Er waren wat bewoners in de straat die wat meer privacy wilden in verband met inkijk van de overkant. Daar werd het comité geregeld op aangesproken.

Het is niet alleen vervelend voor de mensen die hij aanspreekt of bij wie hij aanbelt (en al helemaal voor degenen die over hun hart strijken), maar ook voor hemzelf. Hij dreigt steeds verder af te glijden, maar weigert iedere hulp. Die zou afgedwongen kunnen worden door de rechter. Moet er wel een zaak zijn natuurlijk. Bent u aangesproken en om geld gevraagd ? U helpt de buurt én hem door aangifte te doen bij wijkagent Fred Janssen. Dat kan ook als u niets gegeven heeft ! U kunt de wijkagent bereiken via het landelijk nummer 0900-8844 of per e-mail: fred.emh.janssen@politie.nl 5


Nou klopt dat wel, ik woon er zelf van 1998 en het is een terugkerend feit dat de oneven kant weinig privacy heeft.. En wat bewoners vertellen aan het comité, daar doen wij ook wat mee, zover als haalbaar is natuurlijk. Dus benaderde Frans het Marcelluscomité: “Zou het niet leuk zijn als we wat bomen planten in de straat?” Top plan trouwens van de wijkraad om het budget aan onze straat te besteden. En dat klonk ons als muziek in de oren ! Na een vergadering met Frans van de wijkraad en Wonen Zuid hebben we besloten om het door te laten gaan. Betekende wel dat we zelf de gaten moesten graven en zelf de boompjes planten. Dat ging gebeuren op 7 en 8 december 2015. Met wat hulp van enkele huurders zijn we begonnen met graven en planten. Wat wel weer leuk is om te vertellen, is dat we door het samen te doen met huurders er weer de saamhorigheid is waar het Marcellus-comité juist voor staat ! En ik moet zeggen: het ziet er gezellig uit zo en geeft toch al een andere look aan de straat. De 3 bomen zijn geplant in onze tuin, daar waar ieder jaar de straatactiviteid wordt georganiseerd. Nou moet ik wel nog even vermelden dat de gewenste privacy niet heel haalbaar was, maar er is een begin gemaakt en daar ging het ook om ;) 6

Bedankt comité en bewoners die meegeholpen hebben. Top gedaan weer, Marcellus team Groetjes iloon

DANKZIJ MAMA Zoals ieder jaar hebben we ook weer een jaarverslag gemaakt over het voorgaande jaar (2015 dus) en dat naar de gemeente gestuurd en op de website gezet. U kunt daar terug lezen wat we vorig jaar zoal gedaan hebben. Sáááááááááááááááááááái ! Voor het eerst hebben we ook een fotoverslag gemaakt en dat is eigenlijk veel leuker.


Dat kwam zo: bij mijn ziektekostenverzekering hoort een gratis abonnement op het maandblad Mama. Nou moet ik bekennen dat ik als alleenstaande man van tegen de 60 niet zo heel erg geïnteresseerd ben in een verkapte catalogus van moderne kinderkleertjes en andere snuisterijen, maar goed, een gegeven paard …. In januari zat er een bon bij met een unieke (jawel !) code voor een fotoboek met enorme korting. Voor nog geen tientje een hoogglans boek met 24 pagina’s op A4-formaat en harde kaft. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb de Franse firma die dit aanbod deed de foto’s gestuurd die naar mijn idee een aardig beeld gaven van onze activiteiten in 2015. En nu hebben we dus een prachtig fotoboek. Helaas maar één. En om dat nu rond te laten gaan … Wilt u het graag inzien ? U kunt dan op de website kijken, onder het tabblad fotoboek. Daar vindt u de foto’s die we hebben laten opnemen, onder de titel Fotoboek2015 (en héél veel andere foto’s, maar dan keurig per activiteit gerangschikt). Heeft u geen internet, maar wilt u het fotoboek toch eens inzien ? Laat het even weten, ik kom er graag een keer mee langs.

De buurt wordt minder giftig Engelse tuinen zijn wereldberoemd. En dan vooral als fenomeen: elke rechtgeaarde Engelsman voelt het aan zijn stand verplicht alles ‘wat er niet thuishoort’ uit perk en gazon te weren. Maar in Nederland kunnen we er ook wat van ! En hoe anders wordt het – als je naar de particuliere tuinen kijktwanneer je naar het zuiden afzakt. Niet alleen gazon en park, ook straat en stoep moeten vrij zijn van onkruid en vrijwel alle overheden gebruikten grote hoeveelheden gif om het straat- en tuinbeeld onkruidvrij te houden.

Tot voor kort. Inmiddels is het gebruik van gif om onkruid tegen te gaan nagenoeg verboden. Ofwel: ongewenste begroeiing moet in het vervolg handmatig verwijderd worden en de buurt wordt minder giftig. Maar u voelt de bui ongetwijfeld al hangen: dat wordt wel erg kostbaar. Een probleem voor de gemeente, maar ook voor ons, 7


veeleisende burger, want dat geld moet toch maar door de burgers opgebracht worden. Natuurlijk mogen we van de gemeente verwachten dat ze alternatieven zoekt, bijvoorbeeld in het branden, borstelen van goten en dergelijke. Maar dan nog: hoe hard de gemeente ook haar best doet, onkruid doet nog harder zijn best. Misschien moeten we maar eens een handje helpen ? Als ieder om te beginnen zijn of haar eigen stoep een beetje bijhoudt (en misschien ook wel van de buren als die dat zelf niet kunnen), dan komen we al een heel eind ! En nu we het er toch over hebben: als u een heg aan de stoepkant heeft, wilt u dan zorgen dat er voldoende ruimte overblijft voor mensen met een rolstoel, kinderwagen of rollator ? Alvast bedankt !

8


Serious Request Zoals bekend heeft 3FM Serious Request van 18 t/m 24 december 2015 met het Glazen Huis op het Pancratiusplein in Heerlen gestaan voor de grote jaarlijkse inzamelingsactie van 3FM en het Rode Kruis.

Ook vanuit Aarveld en Bekkerveld zijn verschillende initiatieven opgestart: Op maandag 16 november jl. bijvoorbeeld heeft de Zonnebloem afd. Bekkerveld e.o. hiervoor een speciale kienmiddag gehouden met haar gasten in de Soos van Sevagram Zorgcentrum Tobias te Heerlen.

Kienmiddag Zonnebloem afd. Bekkerveld e.o. voor Serious Request

De DJ’s zaten 6 dagen opgesloten in het Glazen Huis te Heerlen en zetten zich, samen met Nederland, in voor de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden.

Op maandag 16 november jl. heeft de afd. Bekkerveld e.o. i.v.m. Serious Request een speciale kienmiddag gehouden met haar gasten in de Soos van Sevagram Zorgcentrum Tobias te Heerlen. Zorgcentrum Tobias heeft speciaal voor deze kienmiddag de Soos gratis aan ons beschikbaar gesteld, alsmede een kopje koffie of thee voor de gasten. Zorgcentrum Tobias heeft hierdoor dus onze actie mede ondersteund. Om het goede doel extra te accentueren is voor deze gelegenheid de prijs van een kienkaart eenmalig gesteld op â‚Ź 1,50. Gemiddeld kochten de aanwezige gasten 3,5 kienkaart per persoon. Hiermee hebben zij ook zelf een kleine ondersteuning aan dit goede doel gegeven. 9


Daarnaast konden de gasten ook nog een vrije gave doneren in een speciale bus bij de afroeptafel. De opbrengst van deze vrije gave bedroeg € 14,00.

Op 20 december jl. heeft het bestuur dit bedrag afgegeven bij het Glazen Huis op het Pancratiusplein. Jo van Loo, Voorzitter Zonnebloem Afd. Bekkerveld e.o. Heerlen

Ca. 30 gasten namen deel aan deze gezellige en geslaagde kienmiddag voor Serious Request en de meesten gingen ook met een leuk prijsje naar huis. De opbrengst van de kienmiddag door de verkoop van de kienkaarten bedroeg € 153,00. Na aftrek van de kosten voor de kienprijsjes en de cake bij de koffie/thee resteert een netto opbrengst van € 100,00. Dit bedrag hebben wij, zoals vooraf medegedeeld, voor dit goede doel verdubbeld uit onze afdelingskas. In totaal hebben wij namens gasten, bestuur en vrijwilligers van onze Zonnebloem afd. dus € 214,00 kunnen doneren aan Serious Request.

10


FLASHMOB En leerlingen van het Grotius College hadden op vrijdagmiddag een Flashmob georganiseerd voor het Glazen Huis, wat een gezellige happening op het Pancratiusplein werd. Hierna werd een cheque van â‚Ź 4450 euro overhandigd, bij elkaar verdiend met uiteenlopende acties van alle Grotius-leerlingen.

SPONSORLOOP BS TARCICIUS BS Tarcicius had vanwege Serious Request een sponsorloop georganiseerd met alle leerlingen van groepen 1 tot 8. Het was een leuke, sportieve middag met enthousiaste kinderen die een enorme prestatie neerzetten. Met rondjes lopen werden stempels verdiend en zo hebben de leerlingen het ongekende bedrag van â‚Ź12.878 bij elkaar gerend!! Applaus graag voor deze toppertjes!

11


BUURTGEBONDEN Uitgangspunt bij het maken van dit wijkblad is dat de inhoud buurtgerelateerd is. Maar soms komen er ook verzoeken binnen van over de buurtgrenzen. Nu zijn buurtgrenzen administratief wellicht heel strak te trekken, maar praktisch is dat anders. Voor velen staat de flat die verwoest is door een gasexplosie in onze buurt (maar nee, oficieel nèt over de grens). En iedereen die ooit kind was in Aarveld of Bekkerveld heeft herinneringen aan Het Olifantje, terwijl het toch echt aan de andere kant van de Welterlaan ligt.

Deze keer kwam er onder andere een verzoek van Moedercentrum De Heksenketel (website mc-deheksenketel.nl) om hun activiteiten onder de aandacht te brengen in onze wijk. Een stichting die door de week allerlei sporten, workshops en ondersteunende lessen (pc/ nederlands) organiseert en een tweedehands kledingwinkel runt. Ter ondersteuning van vrouwen met en zonder kinderen, 12

prachtig initiatief dat in geen enkele buurt zou misstaan. En door hen ook over de buurtgrenzen wordt uitge dragen. Maar toch, dit Moedercentrum ligt in Zeswegen, dus zullen wij hun verhaal niet als kopij meenemen in deze editie. De volgende artikelen zijn allemaal breder dan de buurt en hebben we toch meegenomen. Omdat ze wel over de buurtgrens heen gaan, maar ook verbonden zijn aan de wijk. Het Bakhoes in Welten bij de Weltervijver wordt net als de Weltermolen en de Loorenhof (moestuin en boomgaard) gerund en onderhouden door veel vrijwilligers uit zowel Welten, als uit de over de autoweg aangrenzende buurten Aarveld en Bekkerveld. En The Flash is de vierde jeugdaccomodatie in Heerlen waar de gemeente kinderen en jongeren wil stimuleren om actief te zijn, met cultuur, met sport, met allerlei activiteiten. In elk stadsdeel is er nu een nieuwe jeugdaccommodatie. The Flash is de accommodatie voor jeugd uit Aarveld, Bekkerveld, Caumerveld, Douve Weien, Welten, Benzenrade en uiteraard Heerlerbaan, waar het gevestigd is naast de bibliotheek.


Jongerenaccommodatie The Flash! Op 20 februari is Jongerenaccommodatie The Flash! geopend. The Flash! is de vierde jongerenaccommodatie in Heerlen. Daarmee is het beoogde plaatje, in elk stadsdeel een jongerenaccommodatie, compleet. In een jongerenaccommodatie worden door de professionals van Alcander en door vrijwilligers activiteiten georganiseerd voor jongeren van 10 tot 16 jaar. Oudere jeugd kan eventueel actief zijn als vrijwilliger. Het jongerenwerk van Alcander wil kinderen en jeugdigen in de jongerenaccommodaties een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden en ze daarbij zoveel mogelijk ook de weg laten vinden naar het reguliere verenigingsleven. Een andere belangrijke taak van het jongerenwerk is het vroegtijdig signaleren van problemen en hulpvragen en het geven van voorlichting. In The Flash! kan aan de activiteiten iets extra’s worden toegevoegd doordat de accommodatie gedeeld wordt met de bibliotheek. Daardoor kan een verbinding gelegd worden tussen jongeren en ouderen en kunnen gezamenlijk activiteiten georganiseerd worden met maatschappelijke thema’s. U kunt daarbij denken aan activiteiten rond mediawijsheid, taal- en leesbevordering, opvoeding

en gezondheid. The Flash ligt aan de Vullingsweg in Heerlerbaan en is toegankelijk voor inwoners van Aarveld/Bekkerveld, Caumerveld/Douve Weien, Welten/ Benzenrade en Heerlerbaan. The Flash Activiteiten

MAART: - social media 2 maart kidsclub 14.00-15.30 film - met thema (Cyber)pesten 9 maart kidsclub 14.00-15.30 - workshop cyberpesten 24 maart ouders 18.00-20.00 - social media en uw kind APRIL: werk en solliciteren 8 april tienerclub 19.30-20.00 - solliciteren, hoe werkt dat ? 13 april kidsclub 14.00-15.30 - zakgeldspel en kwis 22 april tienerclub 18.30-20.00 - cv-check inloopavond MEI: The Flash en de wijk 4 mei kidsclub 14.00-15.30 film - met thema ‘Oorlog en Bevrijding’ 12 mei tienerclub 18.00-20.00 - wijk in beeld: van smart- naar artphone 19 mei wijk 16.00-17.30 - open koffie 19 mei tienerclub 18.00-20.00 - wijk in beeld: foto’s maken 30 mei tienerclub 16.00-18.00 - foto expositie en koken voor de wijk JUNI: taal en muziek 8 juni kidsclub 14.00-15.30 - muziekinstrumenten knutselen 10 juni tienerclub 18.00-20.00 - rap workshop deel 1: - rijmen en dichten 17 juni tienerclub 18.00-20.00 - rap workshop deel 2: liedje maken 24 juni tienerclub 18.00-20.00 - rap workshop deel 3: optredens 13


Ee nui bakkes vuur Welte In oktober is gestart met het bouwen van een bakhuis in hoogstamfruitboomgaard De Loorenhof bij de Weltervijver in Welten. Met een substantiële financiële bijdrage van de stichting Buurtgericht Werken Welten-Benzenrade, een bijdrage van de Gemeente Heerlen en geld dat is toegezegd door een aantal bedrijven kon de eerste fase van de bouw gerealiseerd worden. Voor de financiering van de tweede bouwfase, de afbouw van de voorruimte van het bakhuis en de leemoven, zoeken we nog naar bijdragen uit de gemeenschap in Welten en omstreken. Er is nog een bedrag nodig van ca. € 6.900,-.

tweede bouwfase. Met het meel gemalen in de Weltermolen en het fruit uit de hoogstamfruitboomgaard ‘De Loorenhof’ zullen ‘Weltense vlaaien’ gebakken worden met de inbreng van bewoners uit de wijk en omgeving. Deze bakdagen kunnen leiden tot aantrekkelijke en educatieve samenkomsten in de boomgaard. Met het bakken van de vlaaien in een traditioneel gemaakte en hout gestookte bakoven zullen oude tradities weer tot leven komen. Er is een speciale bankrekening geopend waarop u een financiële bijdrage kunt overmaken. Ieder, ook klein bedrag is welkom! NL45 RABO 0306 0531 60 t.n.v. De Loorenhof o.v.v. Bijdrage/gift realisatie bakhuis Wij komen ook graag in contact met vrijwilligers die straks mee willen werken bij de voorbereiding van de bakdagen en de begeleiding tijdens het bakken zelf. Contactpersoon: Jo Klavora, 0654271366, jo@klavora.nl

Omdat het een bakhuis wordt waar iedereen uit Welten en naburige wijken tijdens de bakdagen welkom is, hopen we dat ook veel particulieren meedoen met de sponsoring van de 14

Op onze website www.deloorenhof.nl kunt u aan de hand van foto’s de ontwikkelingen van de bouw volgen. Vanaf de zijkant van de Plus-supermarkt is het bakhuis in aanbouw ook zichtbaar.


een bakhuis in de Loorenhof Niet zo lang geleden waren de bakhuizen een belangrijk element in het dorpsleven. Daar werd eens per week of per twee weken brood gebakken en bij gelegenheid vlaai. In het aan boomgaarden rijke Welten zal dat veel vlaai geweest zijn, want niet voor niets heetten de Weltenaren “de vlavreters”. Op de oude kadasterkaarten kan men terugvinden, dat in het dorp Welten meer dan twintig bakovens en bakhuizen stonden. Op dat van hoeve de Rousch na heeft, voor zover wij weten, geen daarvan overleeft. De laatste jaren zijn op meerdere plaatsen in Limburg bakhuizen hersteld en met succes gaan functioneren als ontmoetingsplaatsen. De “bakdagen” die georganiseerd worden kunnen steevast op grote belangstelling rekenen. In Welten hebben we alle ingrediënten in huis om ook hier een bakhuis tot een succes te maken: we kunnen hier op de Weltermolen ons meel malen én we hebben ons eigen onbespoten fruit uit de Loorenhof. Het bakhuis in de Loorenhof kan een knooppunt in het sociale verkeer van de gemeenschap worden. Men komt bijeen om brood, vlaai en andere producten te bakken; schoolkinderen leren er spelenderwijs het bereiden

van deeg en het bakken kennen; ouderen kunnen hun kennis over het bakproces en recepten voor brood een vlaai overdragen.

Het jaar rond kunnen er activiteiten plaatsvinden die uitnodigen samen bezig te zijn: Palmpasen, Pasen, Kerst, Vastenavond, Sint Maarten, kermis kunnen aanleiding geven tot het bereiden van de traditionele, aan die gelegenheden gerelateerde baksels. En natuurlijk vraagt het oogsten van het fruit om het bakken van vlaaien. Voor de scholen en de bejaarden kunnen bakdagen georganiseerd worden. Al die activiteiten vragen veel inzet van vrijwilligers. Al in de bouwfase zijn kennis en kunden, hand- en spandiensten gevraagd. Daarna zal voor het ontwikkelen en onderhouden van de activiteiten voortdurend de inzet van vrijwilligers nodig zijn. Op grond van de reacties op het bakhuisplan hebben we het volste vertrouwen dat dat dik in orde komt. Auteur Wim Thijssen

15


Festival & Open Podium We Aar Bek 2016 Gelukkig hebben we ook dit jaar weer kunnen aankondigen dat er een Festival & Open Podium komt, al zag het er even naar uit dat vorig jaar de laatste editie (5e editie, een kroonjaar notabene) zou zijn geweest. Vanwege gezondheidsklachten zag ik mij genoodzaakt te stoppen met de organisatie van dit evenement.

getrokken. Onder de naam ParkStad PopStad Talent zijn namelijk een aantal mensen actief, die diverse (particuliere) muziekscholen samen hebben gebracht, om evenementen te organiseren en te ondersteunen (zoals eind vorig jaar tijdens serious request heerlen). Ik heb er alle vertrouwen in dat de organisatie van ons evenement in goede handen is en misschien wel naar een hoger niveau getild kan worden. Tot ziens bij een van onze evenementen, Frans Cleven (We Aar Bek) P.S. Blijf ons volgen zowel op FaceBook, als ook op de website van de Wijkraad (http://www.aarbek.nl/)

Gelukkig waren er mensen die het zonde vonden dat dit zou gebeuren. Ze hebben mij gevraagd of zij dan de organisatie op zich zouden mogen nemen. Daar was ik maar wat blij mee, want ik kan je zeggen dat het me erg zwaar viel om de stekker er uit te trekken.

Band Contest We Aar Bek 2016

Misschien dat er iets aan de opzet is veranderd, maar wat veel belangrijker is, is dat er meerdere participanten zijn die de kar hebben

Helaas dreigde ook dit evenement niet door te kunnen gaan vanwege mijn gezondheidsklachten, maar gelukkig dat ook hier iemand

16


opstond die vond dat dit evenement de moeite waard was om te proberen het in stand te houden. Wie anders dan mede organisator en eigenaar van Gasterie De Fabel, Eugène Denie. Ook hier zou het kunnen het zijn dat er zaken iets veranderen in de opzet van de Band Contest, maar wat zeker zal blijven is het doel om een Band de kans te bieden op de opening van ParkCity Live. Dus, laat deze kans niet aan jouw neus voorbij gaan en laat van je horen.

P.S. Blijf ons volgen zowel op FaceBook, als ook op de website van de Wijkraad (http://www.aarbek.nl/)

Winnaar Band Contest 2015: Arvee (midden: leadzanger Ruben Verkerke; links jurylid Lex Nelissen en rechts jurylid Paul Logister; nog net zichtbaar achter HP Nieskens, directeur ParkCityLife)

Band Contest We Aar Bek 2016

Bij ParkCity Live on stage !!

Heb jij een band, woon je in Parkstad, of nog liever, Aarveld-Bekkerveld (of in een van de aangrenzende wijken) en wil je graag op ParkCity Live spelen? Schrijf je dan in voor één van onze voorronden. Misschien word jij wel als winnaar gekozen en komt deze droom uit!! De Finale zal gaan plaatsvinden op Zondag 3 juli en de aanvang zal zijn om 16:00 uur. Als locatie hebben we gekozen voor Gasterie De Fabel op de Benzenraderweg 104. (voorheen café De Zotte) Tevens zullen op deze locatie ook de voorronden gehouden worden. De voorronden zullen zijn op: • Zondag 1 mei, vanaf 16:00 uur • Zondag 22 mei, vanaf 16:00 uur • Zondag 5 juni vanaf 16:00 uur • Zondag 26 juni, vanaf 16:00 uur

Wat wij van jou verwachten: • Presentatie via meegezonden website-LINK, audio- en/of videobestanden • Setlist van ongeveer 30 minuten • Beschikbaarheidsvermelding op aangegeven speeldagen AANMELDEN: bij Eugène Denie via

e.j.denie@ziggo.nl 17


Info en Doedag Tobias

KINDERCONFERENTIE

Op donderdag 7 april organiseert Tobias een Info- en Doemiddag waarvoor ook buurtbewoners van harte zijn uitgenodigd. Aanvang om 13.00 uur. Ontvangst en enkele korte presentaties (bv over het project Buren voor Buren en over de activiteiten van de soos.)

Op 17 april is het weer zover: alle kinderen die in Aarveld/Bekkerveld wonen en op de basisschool zitten kunnen weer meedoen aan de Kinderconferentie ! We hebben dit jaar weer een stel leuke workshops, dus er is voor elk wat wils !

Van 14.00 tot 16.00 uur Diverse workshops en activiteiten: - Gebruikt u een rollator ? Laat die dan eens nakijken in de Rollator APK - Laat u adviseren over uw looppatroon tijdens een rollator parcours - U kunt ook het valrisico laten beoordelen - Interactief fietsen

Als het goed is hebben alle kinderen een uitnodiging in de bus gehad. Wil je meedoen ? Zorg dan dat je het inschrijfformuliertje op tijd inlevert !

Van 14.00 tot 15.00 uur is er een workshop rolstoel rijden Van 15.00 tot 16.00 uur kunt u deelnemen aan een workshop handtherapie. De hele middag door zijn er demonstraties Line Dance U kunt vrijblijvend uw gehoor laten testen. U kunt natuurlijk ook gewoon eens binnen lopen om gezellig een kop koffie of thee te drinken ! Alle activiteiten en koffie/thee zijn gratis. 18

Ook voor ouders Ouders zijn ook welkom, zeker als ze een handje willen helpen. Ze moeten zich wel even via het formuliertje aanmelden. We maken dan van tevoren een indeling, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Als er meer hulp is dan werk, bieden we de ouders misschien wel een eigen workshop aan !

Zaterdag 26 maart openingfeest ‘t Olifantje - meer info zie achterzijde Wijkblad!!


Het is weer BBQ-tijd... Op 19 juni 2016 vanaf 16.00 uur.

Iedereen die in de bovengenoemde wijken woont, is van harte welkom. Uiteraard mag u gasten meenemen.

Locatie: op het veldje tussen Zorgcentrum Tobias en de Van Weerden Poelmanstraat.

Eet gezellig mee!! Afgelopen jaar is er spontaan een gezamenlijke barbecue georganiseerd voor de wijken Aarveld, Bekkerveld, Douve Weien en Caumerveld. Aanleiding was de gasexplosie in de wijk, in eerdere edities heeft u meer kunnen lezen over deze “Hart onder de riem” BBQ. De barbecue was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. En herhalen, dat gaan we zeker!

Al 120 jaar verstand van lekker vlees! Onze eerlijke ambachtelijke producten, u proeft het verschil!

keurslagerij

Wij zorgen voor al het vlees, vegetarische gerechten, toebehoren en de drankjes. En alles zal te verkrijgen zijn via vriendelijk geprijsde bonnen. Het vlees hoeft u dit keer dus niet zelf mee te nemen. Wilt u liever uw eigen drankjes mee nemen, dan is dit geen enkel probleem. Houdt de website aarbek.nl in de gaten en let op de posters die worden verspreid in de wijk voor verdere details. Wij hopen u allemaal op 19 juni 2016 weer te zien. Met vriendelijke groet, Het BBQ-comité en de wijkraden.

sinds 1892

Benzenraderweg 90, Heerlen tel. 045-5716471 Holzstraat 28, Kerkrade tel. 045-5452998 www.lochtman.keurslager.nl

19


ParkCityLife ParkCity Life - 16 en 17 juli op het Bekkerveld = Uitverkocht ! Omwonenden, zoals genoemd op de website (zie hieronder) kunnen echter nog bestellen. Veel ‘normale’ bezoekers proberen nu via de omwonendenregeling tickets te bestellen. Daarom heeft de organisatie een extra controle ingebouwd. De omwonendenregeling is immers bedoeld voor … omwonenden en daarom uitsluitend voor eigen gebruik.

Daar vindt u de straatnamen en huisnummers van de adressen waarvoor gratis kaarten beschikbaar worden gesteld. Komt u niet in aanmerking voor een gratis ticket? Dan kunt u dus wellicht gebruik maken van bovenstaande kortingsregeling voor overige omwonenden. Op de website vindt u vanzelfsprekend ook andere informatie, zoals bijvoorbeeld over het programma.

Wordt verwacht… 26 maart: Pasen plein Van Weerden Poelmanstraat - paaseieren verven en tietsjen 27 april: Koningsdag, fiets versieren 8 mei: Moederdag plein Van Weerden Poelmanstraat - kleurwedstrijd 29 mei: Buurtsale

Let op: de kortingsregeling voor omwonenden geldt tot 7 mei 2016. Daarna betaalt u het gewone tarief. Direct omwonenden komen weer in aanmerking voor gratis toegangskaarten. De ticketregeling voor omwonenden vindt u op de website van PCL. 20

19 juni: Vaderdag plein Van Weerden Poelmanstraat – kleurwedstrijd/ nagelen/ darten/ raddraaienook hier een bakhuis tot een succes te maken: we kunnen hier op de Weltermolen ons meel malen ĂŠn we hebben ons eigen onbespoten fruit uit de Loorenhof.

Het bakhuis in de Loorenhof kan een knooppunt in het sociale verkeer van de gemeenschap worden. Men komt bijeen om brood, vlaai en andere producten te bakken; schoolkinderen leren er spelenderwijs het bereiden van deeg en het bakken kennen; ouderen kunnen hun kennis over het bakproces en recepten voor brood een vlaai overdragen. Het jaar rond kunnen er activiteiten plaatsvinden die uitnodigen samen bezig te zijn: Palmpasen, Pasen, Kerst, Vastenavond, Sint Maarten, kermis kunnen aanleiding geven tot het bereiden van de traditionele, aan die gelegenheden gerelateerde baksels. En natuurlijk vraagt het oogsten van het fruit om het bakken van vlaaien. Voor de scholen en de bejaarden kunnen bakdagen georganiseerd worden. Al die activiteiten vragen veel inzet van vrijwilligers. Al in de bouwfase zijn kennis en kunden, hand- en spandiensten gevraagd. Daarna zal voor het ontwikkelen en onderhouden van de activiteiten voortdurend de inzet van vrijwilligers nodig zijn. Op grond van de reacties op het bakhuisplan hebben we het volste vertrouwen dat dat dik in orde komt.

Breder dan de buurt Uitgangspunt bij het maken van dit wijkblad is dat de inhoud buurtgerelateerd is. Maar soms komen er ook verzoeken binnen van over de buurtgrenzen. Nu zijn buurtgrenzen administratief wellicht heel strak te trekken, maar praktisch is dat anders. Voor velen staat de flat die verwoest is door een gasexplosie in onze buurt (maar nee, oficieel nèt over de grens). En iedereen die ooit kind was in Aarveld of Bekkerveld heeft herinneringen aan Het Olifantje, terwijl het toch echt aan de andere kant van de Welterlaan ligt. Deze keer kwam er onder andere een verzoek van Moedercentrum De Heksenketel (website mc-deheksenketel.nl) om hun activiteiten onder de aandacht te brengen in onze wijk. Een stichting die door de week allerlei sporten, workshops en ondersteunende lessen (pc/ nederlands) organiseert en een tweedehands kledingwinkel runt. Ter ondersteuning van vrouwen met en zonder kinderen, prachtig initiatief dat in geen enkele buurt zou misstaan. En door hen ook over de buurtgrenzen wordt uitgedragen. Maar toch, dit Moedercentrum ligt in Zeswegen, dus zullen wij hun verhaal niet als kopij meenemen in deze editie.Echte Bakker

Hagedoren

Beste vlaaienbakker

van Limburg

24


Een komen en gaan… Een bakhoes was zo’n twee generaties geleden nog een vertrouwde plek, maar één voor één verdwenen ze tot er nog maar een enkele over was in Limburg. En zie nu: op verschillende plaatsen wordt opnieuw een bakhoes gebouwd, en nieuwe generaties genieten samen van de dagen waarop er dampende vlaaien en broden uit de oven komen. Historie repeats…

Wanneer je thuis opruimt en oude spullen wegdoet ontstaat er letterlijk weer plek voor iets nieuws. Soms een lastige keuze tussen herinnering en realisme. Want waar hecht je aan? Aan een ding of aan een idee? Ok, praktische oplossing: bij een twijfelachtig gevoel van nostalgie maak je een foto en dat wordt dan je ankertje aan de herinnering. Als het nog bruikbaar is, geef het ding dan door aan een volgende eigenaar: iemand die er nu meer aan heeft en er weer nieuwe herinneringen mee kan maken.

Uiteraard zijn mensen geen spullen die je wegdoet of doorgeeft, maar ook mensen komen en gaan. Je leert elkaar kennen, loopt een poosje langs hetzelfde pad, ziet elkaars overeenkomsten en verschillen, geniet en groeit samen en als er een splitsing op het pad komt, dan kan het zijn dat je niet allebei dezelfde afslag neemt. Om uiteenlopende redenen stellen mensen hun plaats of hun doel in het leven bij. En dan neem je afscheid van wat er was. Misschien zet het zich in een andere vorm voort of misschien ga je ieder je eigen weg met de herinnering in je hart.

Genieten, delen, loslaten en weer openstaan voor nieuwe ervaringen. Dat geeft ook weer ruimte voor nieuwe mensen waar je nieuwe herinneringen mee kunt opbouwen. En als cadeautje komen soms een generatie later twee paden weer samen en kom je beiden weer op dezelfde route uit, op het schoolplein van je kind. En hoe heerlijk als je dan de draad weer op kunt pakken met dezelfde warme klik als toen. 25


INVOERING BLAUWE ZONE Zoals bekend zal in een deel van Aarveld/Bekkerveld een blauwe zone worden ingevoerd. Daardoor kan van maandag tot en met zaterdag overdag alleen geparkeerd worden met een parkeerschijf, gedurende maximaal twee uur. Bewoners kunnen een ontheffing aanvragen.

Inmiddels is de planning van de invoering bekend: Eind maart/begin april ontvangen alle bewoners in de straten waar de blauwe zone wordt ingevoerd een brief met uitleg. Vanaf dat moment tot ongeveer 1 juli kunnen zij bij de gemeente een ontheffing aanvragen. In mei en juni worden de fysieke maatregelen uitgevoerd: bebording en belijning. Vanaf ongeveer 1 juli is de blauwe zone dan van kracht.

Nadat de blauwe van zone van kracht is geworden geldt gedurende ongeveer twee weken een periode van gewenning: in die periode worden foutparkeerders wel gewaarschuwd, maar nog niet bekeurd (tenzij ze voor een tweede keer worden aangetroffen). Daarna zal gehandhaafd worden. Op onze website vindt u steeds de actuele stand van zaken met betrekking tot de invoering. Ook kunt u daar terecht voor gedetailleerde kaarten waarop staat aangegeven waar de blauwe zone gaat gelden en vindt u er antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoensbroek, Hommerterweg 119

T. 045 521 26 60

Amstenrade, Hoofdstraat 6

T. 046 442 15 66

Heerlen, Benzenraderweg 88-90

T. 045 571 55 07

Oirsbeek, Provincialeweg Zuid 79

T. 046 442 14 04

Brunssum, ‘t Winkelcentrum 6

26

T. 045 400 98 28


Om uw eigen kind “Mijn kind mag niet met de fiets omdat er te veel auto’s zijn.” Het is een beetje paradoxaal: een onveilige situatie creëren, juist omdat je het veiliger vindt je kind met de auto naar school te brengen of het op te halen. En toch is dat dagelijkse praktijk. Soms natuurlijk ook omdat het gemakkelijker is, of sneller, of gewoon niet anders kan.

Brengt of haalt u uw kind met de auto ? Parkeer uw auto dan op een plek waar dat mag en waar u de veiligheid niet in gevaar brengt. Beter voor uw kind, of dat van anderen, en u kunt leukere dingen doen met uw geld ! Enkele voorbeelden: buiten de vakken, voor een inrit, langs een gele streep, binnen 5 meter van de bocht, zonder of verlopen parkeerschijf (blauwe zone): allemaal € 90,-. Hinderlijk of gevaarlijk parkeren: € 140,-. Zonder ontheffing op een invalidenparkeerplaats: € 370,-. Alle bedragen excl. administratiekosten.

Maar ja, auto’s op de stoep, op een inrit, op een oversteekplaats (soms zelfs pal voor de neus van de oversteekhulp !), langs de gele streep, zelfs midden op straat (is maar even). Dat kan natuurlijk niet, mag ook niet en of het nou zo’n goed voorbeeld is voor je kind, dat aan het leren is hoe zich in het verkeer te gedragen.... De politie start na de carnaval met een langlopend project bij de basisscholen in Douve Weien en Aarveld om de overlast en ergernis terug te dringen en de veiligheid (voor uw kind !) te verhogen. Onderdeel van het project is dat regelmatig verbaliserend zal worden opgetreden. Behalve de gebruikelijke controles in uniform, zullen politie en Bureau Handhaving daarvoor ook in burger controleren. Dat is dus zonder uniform, maar mét bevoegdheden.

Spreekuur wijkagent verhuist

27


Turnmeiden van GV Coriovallum zetten hun beste beentje voor! In het weekend van 23/24 januari hebben de 5 dames van de A-selectie hun beste beentje voor gezet in de plaatsingswedstrijd. Deze wedstrijd is de toegang tot het Limburgs Kampioenschap voor het seizoen 2015/2016 en de bijbehorende toestelfinales. Een belangrijke wedstrijd dus. De dames hebben de afgelopen maanden heel hard getraind om goed voor de dag te komen en dat is zeker gelukt. Alle turnsters zijn ofwel door naar de halve finale of ze hebben een toestelfinale weten te bemachtigen. Een aantal dames hebben het zelfs voor elkaar gekregen om beide te behalen. Dat is een hele prestatie als je weet dat aan iedere categorie tussen de 36 en 80 turnsters meededen en er maar 20 tot 50 turnsters doorgaan naar een volgende ronde.

28

Bij toestelfinales gaat het zelfs maar om 8 turnsters per toestel. Een prestatie van formaat waarmee ze ook GV Coriovallum weer op de kaart zetten in het Limburgse turnen. Super gedaan meiden!!

Wij zijn heel erg trots op deze toppers! Chayenne: D2 Instap, Halve Finale & Toestelfinale Brug Benthe: D2 Pupil 1, Halve Finale Dilay: D3 Pupil 1, Halve Finale & Toestelfinale Sprong Yinte: D2 Pupil 1, Halve Finale & Toestelfinale Vloer Furayah: D3 Pupil 2, Toestelfinale Balk Wil jij ook turnen? Of dansen of gymmen? Bekijk het lesrooster op www.gvcoriovallum.nl en kom een proefles meedoen!


Er komt een man bij de dokter met een briefje en daarop staat: Ik kan niet praten. Oke, zegt de dokter, leg uw hand maar op de tafel. En dat doet de man. De dokter pakt een grote hamer en slaat op de hand van de man. AAAAAAAHH!!! %^$##$%$!! roept de man. De dokter zegt: Goed zo, morgen leren we de B.

Een Belg huurt een kano en peddelt het water op. Midden op de plas kiept zijn kano om. De kano komt niet meer overeind. De man komt niet meer boven. Enkele omstanders springen in het water en halen de bewusteloze Belg naar de kant. Ze beginnen te beademen en te reanimeren. De politie komt erbij. Ze kijken in zijn binnenzak. Daar zitten een Belgisch paspoort en drie zwemdiploma’s in. Als de Belg bijkomt, vraagt een agent: “Kon je jezelf nou niet redden? Je hebt verdorie drie zwemdiploma’s!” “Aw?l,” zegt de Belg, “maar ik wist niet dat die hier ook geldig waren.”

Vacatures bij GV Coriovallum! GV Coriovallum is op zoek naar train(st)ers die lessen willen verzorgen voor selectie en recreatiegroepen meisjes en jongens turnen. • Selectietrain(st)er A-selectie meisjes 4 uur per week en talenten 1,5 uur per week • Recreatie train(st)ers jongens en meisjes voor diverse leeftijdsgroepen van 1-6 uur per week en uitbreiding van uren behoort tot de mogelijkheden. Wat zoeken wij in jou: • Affiniteit met de doelgroepen • Zelfstandig de lessen kunnen voorbereiden en geven • Bereid zijn om met doelgroepen deel te nemen aan wedstrijden en activiteiten • Goede communicatieve vaardigheden • In het bezit zijn van diploma KNGU niveau 3 of Verenigingsleidster, CIOS of Alo Wat bieden wij: • Een enthousiaste vereniging • Waar nodig ondersteuning van een ervaren leidster • Vergoeding afhankelijk van diploma’s en ervaring. Voel jij je aangesproken of ken je iemand en/of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar: communicatie@gvcoriovallum.nl en neem een kijkje op de website www.gvcoriovallum.nl

29


RIOOLRENOVATIE

Sociaal Buurtteam

In de loop van dit jaar start de gemeente met de rioolrenovatie van de Vlotstraat, de Bekkerweg tussen brandweer en Bekkerveld en de Dr. Jaegerstraat. De straten zullen niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds een heel ander aanzien krijgen. Zo worden de Vlotstraat en de Dr. Jaegerstraat voorzien van klinkerbestrating en komt op de Bekkerweg een middenberm (waar dankzij de inspanning van enkele bewoners ook wat bomen komen te staan).

In de Zorgkrant die in januari huis aan huis verspreid is heeft u kunnen lezen over het sociaal buurtteam. Zo stond er: “Het Sociaal Buurtteam is het aanspreekpunt voor iedereen die om wat voor reden dan ook vastloopt in het leven. Bijvoorbeeld omdat het in het gezin niet lekker gaat. De rekeningen stapelen zich op. Of omdat het steeds lastiger wordt om de boodschappen te doen. In Aarveld/ Bekkerveld kunt u voor dit soort vragen terecht bij Yvonne, Peter, Susan en Miriam.�

Wanneer de werkzaamheden precies starten was bij het schrijven van dit stukje nog niet bekend, maar ze zullen in elk geval 6 tot 8 maanden gaan duren. In die periode kunnen omliggende straten te maken krijgen met extra verkeersoverlast. Voor actuele informatie kunt u altijd terecht op aarbek.nl.

Om te laten zien wie de mensen achter het sociaal buurtteam zijn, stonden er fotootjes bij. Of grijze poppetjes. Omdat er per 1 januari wat wisselingen hebben plaatsgevonden, was van enkele leden nog geen foto beschikbaar. Nu kunnen we u het complete smoelenboekje laten zien: 30


U kunt contact opnemen met het team als het om u zelf gaat, maar ook wanneer u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving. Wanneer u contact wilt met het sociaal buurtteam, dan kunt u bellen met 045–5604004 of mailen naar info@ sociaalbuurtteamheerlen.nl

Yvonne is maatschappelijk werkster, Susan en Miriam zijn beide wijkverpleegkundige en Peter is jeugdconsulent. Dit team werkt samen met alle maatschappelijke partners in de wijk op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn, zoals de basisscholen, de peuterspeelzalen, de buurtorganisaties en de huisartsen. In dit sociale buurtnetwerk fungeert het Sociaal Buurtteam als ‘de voordeur’ voor álle vragen over zorg en welzijn.

Wateroverlast Wanneer het heel hard regent, valt er in korte tijd veel water uit de lucht. Meer water dan het riool verwerken kan. Met name een gedeelte van de Benzenraderweg komt dan blank te staan en menig kelder loopt dan onder. In het wijkblad van september 2014 (u kunt het nalezen op onze website onder ‘Documenten’) besteedden we daar al eens aandacht aan. U kon lezen dat het probleem zit in het riool van de Welterlaan. Pas als dat vervangen zou worden, 31


zou het probleem kunnen worden opgelost. In oktober 2015 stond het Gemeentelijk Rioleringsplan Heerlen 20162020 op de agenda van de gemeenteraad. Een alerte bewoner heeft vooraf nog eens op de wateroverlast geattendeerd en verschillende fracties hebben daarop bij de bespreking aandacht gevraagd voor de situatie aan de Benzenraderweg. Dat heeft er toe geleid dat een voor de toekomst geplande rioolrenovatie in de Welterlaan in tijd naar voren wordt gehaald. Daarmee zou het probleem verholpen moeten zijn of tenminste belangrijk verminderd. Tijdens een informatieavond op 24 februari heeft de gemeente aan de betreffende bewoners nog eens toegelicht hoe het probleem ontstaat en hoe het aangepakt zal worden. Met de voorbereidingen, de aanbesteding en de uitvoering is natuurlijk enige tijd gemoeid, maar de verwachting is dat de problemen binnen drie jaar opgelost zullen zijn. Nog maar even volhouden dus, maar er gloort hoop !

Werkgroep Veiligheid

Mocht u het werkplan van de wijkraad eens bekeken hebben (te vinden op de website, onder ‘Documenten’), dan hebt u kunnen lezen dat de wijkraad dit voorjaar zou bekijken of het zinvol is een werkgroep veiligheid in te stellen. Zo’n werkgroep zou mooi kunnen aansluiten bij de actualisatie van het gemeentelijk veiligheidsbeleid, waarvoor dit jaar de voorbereidingen worden getroffen. In dat kader wordt door de gemeente voor iedere buurt een buurtanalyse opgesteld, waarin de veiligheidssituatie per buurt beschreven wordt. Die analyses zijn inmiddels beschikbaar en konden we dus mooi gebruiken bij onze bespreking. Welnu: er komt geen werkgroep veiligheid. En wel om een reden waar we alleen maar blij mee mogen zijn: er is geen aanleiding toe ! Nu horen we sommige mensen al sputteren: “Ja maar, ... laatst gebeurde toch …”. En dat is ook zo. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat in de buurt, soms zelfs

32


vaker dan gemiddeld in andere buurten. Zo komen in Aarveld/Bekkerveld relatief veel autodiefstallen voor, is er overlast door het dealen van softdrugs en kan de verkeersveiligheid rond de scholen verbeterd worden. En al gebeurt iets minder vaak dan gemiddeld, het kan toch knap irritant zijn: de vernielingen door naar huis kerend uitgaanspubliek bijvoorbeeld. We denken echter dat het voor de aanpak van deze zaken niet nodig is een permanente werkgroep in te stellen, maar dat juist een projectmatige aanpak beter geschikt is. Daarbij kunnen dan ook steeds die partners betrokken worden die voor dat onderwerp een rol kunnen spelen. Een voorbeeld daarvan is nu de aanpak van de verkeersveiligheid rond de Tarcisiusschool. Daarover kunt u elders in het wijkblad meer lezen. Overigens blijft het wel gewoon belangrijk dat gemeente, politie en handhaving zich een goed beeld kunnen vormen over wat in de buurten gebeurt. Daarom is het belangrijk om ernstige overlast te blijven melden (via heerlen.nl) en van vernielingen en crimineel gedrag aangifte te doen. (Meld het bij de politie, 0900-8844 of bij Misdaad Anoniem 0800-7000. Aangifte doen kan vaak ook via politie.nl). Maakt u zich zorgen over een situatie, dan kunt u ook terecht bij de

wijkagent. Dat is Fred Janssen en hij is te bereiken via het landelijk politienummer 0900-8844.

OUDJAAR Voor de tweede keer op rij hebben wij samen met de buurt het nieuwe jaar ingeluid. ’s Middags troffen we ons op de “grote stoep” met warme chocomel en glühwein, zelfgemaakte wafels en oliebollen. Iedereen droeg een steentje bij en dat is nou net zo leuk.

De één neemt een kerstboom mee, om de boel op te fleuren. Van een ander mogen we altijd de statafels lenen, thermoskannen worden verzameld om de drank warm te houden. Gezelligheid rond de vuurkorf, de kinderen rennen in het rond, iedereen amuseert zich, jong en oud. Even voor middernacht verzamelen we opnieuw op de “grote stoep”. De vuurkorf brand alweer lekker en samen tellen we af naar het nieuwe jaar. We hebben genoten van het prachtige vuurwerk om ons heen en één voornemen is zeker gemaakt, oudejaarsdag 2016 gaan we dit zeker weer overdoen! Namens onze buurt bedanken we de wijkraad voor de bijdrage, waardoor we deze activiteit konden organiseren. 33


Gasexplosie Sloop op komst ? 1Limburg meldt in een bericht op 28 januari dat Wonen Zuid voornemens is het getroffen appartementencomplex aan de Van Weerden Poelmanstraat te slopen en vervolgens nieuw te bouwen. Blijkbaar heeft lange tijd onzekerheid bestaan over de vraag of na sloop nieuwbouw wel toegestaan zou zijn en of Wonen Zuid dan wel de opdrachtgever zou zijn. Volgens het bericht heeft de gemeente daar nu duidelijkheid over gegeven.

Wanneer de sloop gaat plaatsvinden is nog onduidelijk, het bericht heeft het over ‘zo snel mogelijk’. Marcel Claessen van Wonen Zuid kon dit bericht bevestigen maar had in zijn verklaring verder nog geen nieuws: “Als het goed is neemt de VVE [red: Vereniging van Eigenaren] op 26-2 een sloopbesluit. Dan pas kan een slooptraject in gang worden gezet. De vergunning is pro form al aangevraagd. In verband met asbest zal dit een intensief traject worden.”

34


Zonnebloemauto Als iemand door een lichamelijke beperking in een rolstoel belandt, ziet de wereld er vaak ineens heel anders uit. Zo kan reizen van de ene naar de andere plaats een enorm grote uitdaging zijn. De eigen auto volstaat niet meer en het openbaar en/of aangepast vervoer hebben vaak hun eigen beperkingen. Dankzij de financiĂŤle steun van VDL Foundation ( o.a. van VDL Nedcar Born ) verhuurt de Zonnebloem vanuit Kerkrade en Geleen een aangepaste rolstoelhuurauto aan rolstoel- en scootmobielgebruikers. Die kunnen ook gehuurd worden door bewoners van Aarveld/Bekkerveld die zijn aangewezen op een rolstoel of scootmobiel. De bediening is niet aangepast, maar desgewenst kunt u er een vrijwillige chauffeur van de Zonnebloem bijvragen. U mag natuurlijk ook een eigen chauffeur regelen. Meer informatie vindt u op www.zonnebloem.nl/ zonnebloemauto.

35


ROSARIUM De winter loopt op zijn einde en ………. ja eigenlijk hebben we helemaal geen winter gehad deze keer. Nou, op een enkele sneeuwbui en wat vorstdagen na hebben we deze winter hoofdzakelijk de zon gezien. Dus mogen we eigenlijk niet mopperen over het weer. Waar sommige Rosarianen (zo noemen wij onszelf, die in het rosarium werken) wel over mopperen is, dat ze niet kunnen wachten zodat ze weer aan de slag kunnen in Ons Rosarium. Tegen de tijd dat dit artikel verschijnt zullen we naar alle waarschijnlijkheid wel al gestart zijn met onze werkzaamheden en die zijn er volop. Natuurlijk starten we eerst met het gezellig bijpraten wat iedereen in zijn afwezigheid heeft mee gemaakt en over de roddels en weetjes die in de wijk circuleren. Hierbij zal het gebruikelijke kopje koffie vast niet ontbreken en wie weet heeft er iemand zich niet in kunnen houden en heeft de avond van te voren nog iets lekkers gebakken. Daarna, maar dan zal de eerste zaterdag er al weer ver opzitten, kunnen we aan de slag. Als eerste zal er dan hier en daar wat onkruid gewied moeten worden, waarna we dan met de voorjaarssnoei moeten beginnen. Enkele rozen die we voor de win36

ter hebben laten staan en daardoor mooie rozenbottels hebben gevormd, kunnen machinaal gesnoeid worden, maar het overgrote deel doen we toch handmatig. Als we het basisonderhoud klaar hebben, dan gaan we aan het Frisia-veld beginnen. Hier hebben we vorig jaar al de rozenstruiken uit verwijderd en kunnen we nu aan de bodemverbetering beginnen. Dit gaan we waarschijnlijk rigoureus aanpakken door een graafmachine te huren. Zo kunnen we, net als de rozenperken aan de zijde van de autoweg, efficiënt het hele veld voorzien van een nieuwe humus laag. Daarna komt het “Oranjelegioen” ons weer te hulp, in de vorm van Afrikaantjes (daar bedoel ik natuurlijk de plantjes mee). Die moeten ervoor zorgen dat de voor de wortels van de rozen zo schadelijke aaltjes uit de grond verdwijnen. In de na-zomer kunnen we dan weer nieuwe Frisia’s planten, zodat ook dit veld er weer voor de komende jaren prachtig uit ziet. Daarna ……………. nou laat ik dat voor een volgende keer bewaren. Kom gerust eens langs voor een babbeltje en een kopje koffie. Hopelijk TOT ZIENS in ONS Rosarium !

Frans Cleven38


Een bij-zondere bezigheid Wie Daan Quadvlieg Wat Imker Waar Heerlen Hoe lang 7 jaar Hoe In de winter zitten de bijen ‘knus’ opeen. Zij vormen een bol op de raten in de bijenkast, waarbij de bijen voedsel van de wintervoorraad opnemen. Door hun metabolisme blijft de temperatuur in de kast op peil, zelfs als het buiten vriest. De koningin legt in de winterperiode normaliter geen eitjes, aangezien het volk maar een beperkt aantal mondjes kan voeden met de wintervoorraad. Die gehele winterperiode kunnen de bijen immers geen nectar buiten verzamelen. Enerzijds omdat er niets te halen valt (uiteraard), anderzijds zou het ook te koud zijn voor de bijen. Ze zouden verkleumen en sterven van de koude.

bijen naar buiten zien gaan om zich van ‘de onnodige ballast’ te ontdoen. Om vervolgens, wanneer het kouder blijkt dan gedacht, vlug weer de warmte van het volk op te zoeken. Langzamerhand krijgen we steeds meer warme dagen. Dat is maar goed ook, want qua bloei ligt de natuur dit jaar zo’n zes weken voor op schema. Als we het kwik dan te laat zien stijgen, is het grootste deel van de bloei weer voorbij. Dat willen we natuurlijk niet zien, niet voor de bijen, maar ook niet voor ons zelf. Want zeg nu eerlijk wie verheugt zich nu niet op de verse voorjaarshoning ? Opmerkingen Een zonnig voorjaar gewenst! Als er vragen zijn voor Daan over het leven van de honingbij of over het imkeren, stuur ze dan naar de redactie. Dan proberen we de antwoorden in het volgende nummer te plaatsen.

Deze koudegevoeligheid heeft als gevolg dat de bijen zich al die tijd niet hebben kunnen ‘ontlasten’. Bijen deponeren hun ontlasting immers altijd buiten de kast. Op de eerste zonnige dag, hebben veel imkers dan ook hun 39


Ben je op zoek naar: • Een knusse plek waar kinderen zich thuis voelen • Kleine groepen met vaste medewerkers • Flexibiliteit in openingstijden, opvangdagen en dienstverlening • Een zeer actief en afwisselend programma (veel buitenactiviteiten) waardoor er voor ieder kind altijd iets leuks te doen is! Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Meer informatie en een kijkje binnenshuis vind je op:

www.michelleskinderopvang.nl Tot ziens! Michelle & team Michelles Kinderopvang

40


Bij elke nieuwe zonnestraal verzin ik snel een warm verhaal, van kleine lieve woordjes. Schrijf ik vlug wat woorden op, roep de lente zo terug. Een krokus Een bijtje Leggen de vogels nog geen eitje? Door dit vaak te verzinnen Zal de lente vast snel beginnen. Sandarijn 41


DEADLINE!!! Ingezonden stukken voor de 2 wijkbladeditie van 2016, graag inleveren vóór de

25 MEI 2016 Hallo Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland? Uhh nee, naar …

Alvast dank De redactie

Weet u waar dit is? Stuur uw antwoord naar redactie@aarbek.nl of lever het af in een envelopje met uw naam en contactgegevens op de Benzenraderweg 92. Of daag het R.A.T. uit en verras ons met een nieuwe foto als wijkkijkertje!!

Winnaar van het vorige wijkkijkertje, Jody Hanssen: “Het wijkkijkertje van december 2015 is een stukje Bekkerveld, gezien vanuit de beschilderde speelgoedbuis.” Gefeliciteerd, je ontvangt van ons een bioscoopbon of een boekenbon, naar keuze!

COLOFON Redactieadres: Wijkkrant Aarbek Benzenraderweg 103 6417 SL Heerlen redactie@aarbek.nl - T. 06 476 00 307 Advertenties - redactie@aarbek.nl De redactie behoudt zich het recht voor advertenties en/of berichten te weigeren.

Druk: de Printgalerij Heerlen 045-570 81 05 Lay-out: Richard Beerens Heerlen

42


43Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.