Page 7

AARVELD, HOEKSTEEN!

Hoe Aarveld de hoeksteen van een verkeersader werd - Maurice van Opdorp - Heerlenvertelt.nl Het is nu moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd dat de snelweg nog vóór de huidige Woonboulevard stopte. Waar nu veel automobilisten gebruik maken van de snelweg, richting Kerkrade of Nuth was het tot begin jaren ’60 normaal om verder naar het Zuiden te rijden via binnenwegen.

Op de plattegrond hierboven is de oude situatie van de randweg om Heerlen te zien. De in stippellijnen aangegeven weg zou de nieuwe verbinding worden. DE MORGENSTER De nu in vergetelheid geraakte woninggroep “Morgenster” moest plaats maken voor het viaduct om aan te sluiten op de autoweg Heerlen – Geleen. Achter de bebouwde kom van het Eikenderveld en Het Loon werd de weg naar de Valkenburgerweg aangelegd. Vervolgens loopt de weg langs hoeve „De Aar” naar het Aarveld, waar hij, parallel met de Celsiusstraat, uitmondt in de Benzenraderweg en aansluiting geeft op de Burg. Waszinkstraat.

Zoals bijna bij de aanleg van iedere nieuwe randweg waren ook hier felle voor en tegenstanders. Uiteindelijk zou de weg toch vóór 31 december 1963 voltooid moeten zijn. De opleverdatum werd behaald. Op dinsdagmiddag 24 december werd de weg geopend. Weliswaar met maar 1 rijbaan, maar de tweede zou snel volgen (13 juni 1964). VERKEERSADER Want al snel wordt er gesproken over het doortrekken van deze weg richting de Beitel en Duitsland. In de jaren die volgden werd deze weg dan ook doorgetrokken. De eerst zo rustige wijk Aarveld kreeg er naast een snelle oprit naar een belangrijk verkeersknooppunt ook een voetgangersbrug bij. Waar je voorheen door de velden naar Welten en de Weltervijver kon lopen, moet nu een voetgangersbrug beklommen worden waardoor, Welten weer op loopafstand bereikbaar is. "Hoe het ook zij, als de weg binnenkort geheel wordt opengesteld, heeft Heerlen de hoeksteen gelegd voor 7 een verkeersader, die wel

Profile for Wijkblad Aarbek

Wijkblad 2015 03  

Wijkblad 2015 03  

Advertisement