Marcel van Kammen Jong grut

Page 1

Jong grut Jonge dieren zijn onweerstaanbaar. Ze zijn donzig, klein, met ruime jasjes waar ze nog in vertederend, maar ook kwetsbaar. Deze onbevangenheid, deze ontdekkingsreis die het leven van een pasgeboren dier is, wil fotograaf Marcel van Kammen in dit boek laten zien. Soms met een leuke anekdote, soms met een overpeinzing, maar bovenal met mooie foto’s.

9 789492 052155

Jong grut

moeten groeien. Ze zijn speels, avontuurlijk en

Marcel van Kammen

Marcel van Kammen

Marcel van Kammen

Jong grut


Foto omslag: (over)moedig bergeendje, 24 juni 2011

Boekverzorging: Boudewijn Boer Drukwerk: Drukkerij Douma, Dokkum NUR 410 ISBN 978 949 205 215 5 Fotografie en tekst Š 2015 Marcel van Kammen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieÍn, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. www.wijdemeer.nl


Kruipend, klimmend, loerend‌ Al sinds ik een klein mannetje was, ben ik gek van de natuur. Van jongs af aan met vrienden struinen door de weilanden, bosjes en rietvelden rondom mijn geboortedorp De Westereen, op zoek naar vogels en nestjes. Kruipend door bramenstruiken, klimmend in metershoge eikenbomen, loerend door een verrekijker op zoek naar zeldzame of juist doodnormale vogels. Met mijn vader op de fiets naar natuurgebied De Houtwiel, waar we een nest van een buidelmeesje bewonderden. In de auto naar Harkstede, waar we broedende bijeneters zagen. Je moet er oog voor hebben. Maar als je dat hebt, ontdek je pas echt hoe mooi en bijzonder de natuur eigenlijk is. Een eendje dat uit een ei kruipt en meteen achter moeder aanhuppelt richting het water, het kleine vosje dat met zijn broertjes en zusjes speelt in het zand van de Noordhollandse duinen, of een grijze zeehondhuiler die in de vrieskou op het strand ligt te slapen. Allemaal hebben ze een zwaar leven voor de boeg waarin


het draait om overleven. En om eten of gegeten worden. In de natuur is geen tijd om te spelen en te genieten, tenzij je net komt kijken. Het jonge leven is zich nog van geen kwaad bewust. Het is nog niet bezig met een ‘survival of the fittest’. Plezier maken, moeders uitdagen en de boel op stelten zetten, daar draait het om. Deze onbevangenheid, deze ontdekkingsreis in het leven van een pasgeboren dier, wil ik in dit boek laten zien. Soms met een leuke anekdote, soms met een overpeinzing, maar bovenal met mooie foto’s. Hopelijk draagt dit boekje bij aan meer bewustwording van de kleine mooie dingen in de natuur. Dingen die we met zijn allen moeten koesteren en beschermen. Van kleins af aan heeft mijn vader me bewust gemaakt van de natuur om ons heen. Ik hoop dat vele generaties na ons hier ook nog van kunnen genieten. Is het niet buiten in de wildernis, dan is het hopelijk door middel van dit fotoboek. Marcel van Kammen Fotograaf en natuurgenieter


Inhoud 8 Als een jong veulen

36 Uit de fles

10 Punker

38 Op naar de kust

12 Bedreigd

40 Vederlicht dons

14 Platvoeten

42 Groot gezin

16 Een knalrode kop

44 Een witte bontjas

18 De eerste piercing

46 De laatste der Mohikanen?

20 Het witte wonder

48 Camouflagepak

22 Op doorreis

50 Met zijn allen naar de crèche

24 Takkeling

52 Donzig verenbolletje

26 Uilskuiken

54 Badgastje

28 Verveelde puber

56 Stuiterbal

30 Het leven en de dood

58 Vosje

32 Kunst- en vliegwerk

60 Nieuwsgierig

34 Pluizenbol op een richel

62 Haasje


Als een jong veulen De Shetlandpony ontleent zijn naam aan de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Shetlandpony’s behoren tot de kleinste pony’s ter wereld. Na een draagtijd van elf maanden wordt een klein veulen geboren. Het kan bijna meteen op zijn benen staan. Speels, brutaal en nieuwsgierig onderzoekt het meteen haar nieuwe leefomgeving, onze achtertuin in Noardburgum. Regen en zon wisselen elkaar af, zodat dit jonkie voor het eerst een regenboog kan aanschouwen.

8Punker Bij jong grut en kuikentjes denkt iedereen al snel aan schattige aaibare dieren. Deze kleine punker voldoet niet aan dat beeld, maar wordt met evenveel liefde door zijn ouders grootgebracht. Na een voorjaarsstorm was deze jonge blauwe reiger uit het nest gewaaid, waarna een voorbijganger het beestje naar opvang De F没gelhelling in Ureterp bracht. Op 7 april 2015 maakte ik daar deze foto. De felgele ogen, het laatste beeld op het netvlies van een rietvoorn, waren voor mij de reden om hier op scherp te stellen. Zo lelijk. En tegelijk toch zo schattig.

10Bedreigd Als je in het huidige agrarische landschap als jonge grutto wordt geboren, dan is het begin van je weidevogelleven gelijk zwaar. De afgelopen tientallen jaren gaat het dramatisch slecht met de grutto. De grote sterfte onder jonge vogels is ĂŠĂŠn van de belangrijkste oorzaken. Nog verborgen in het ei moet de grutto tractors, kraaien en vossen zien te overleven. En als je eenmaal uit het ei bent, zijn roofdieren en maaimachines het grote gevaar. En dit allemaal op een lege maag, vanwege het gebrek aan insecten en bodemleven als voedsel. Op 22 mei 2012 kon ik dit gruttojong vastleggen in een pas gemaaide berm van een provinciale weg bij Wormerveer, waar het onwetend van de gevaren op zoek was naar voedsel. Een druppel op een gloeiende plaat, een klein lichtpuntje in een gitzwart toekomstbeeld voor de grutto.

12Jong grut Jonge dieren zijn onweerstaanbaar. Ze zijn donzig, klein, met ruime jasjes waar ze nog in vertederend, maar ook kwetsbaar. Deze onbevangenheid, deze ontdekkingsreis die het leven van een pasgeboren dier is, wil fotograaf Marcel van Kammen in dit boek laten zien. Soms met een leuke anekdote, soms met een overpeinzing, maar bovenal met mooie foto’s.

9 789492 052155

Jong grut

moeten groeien. Ze zijn speels, avontuurlijk en

Marcel van Kammen

Marcel van Kammen

Marcel van Kammen

Jong grut