Page 1

Juni, 2012 nummer 33

g a m

e n i az

Mysteries? Leo’s geheim..

‘De aarde in de soep!’


Wat heeft

Mona Lisa te verbergen? blz 4

2


Deze week! Mysteries.. Deze week durven we de uitdaging aan om het mysterieuze van normale en abnormale dingen te onderzoeken! Veel plezier en groetjes!

t ie De re d ac

v an

Zwoel! Leo’s geheim blz 4

Wat zou ik doen als ik erachter zou komen dat onze hele wereld maar een korreltje zout is in een andere wereld? Ten eerste, ik zou gaan gillen, ten tweede, ik zou keihard hopen dat er niemand daar op het idee komt om ons boven de tomatensoep uit te schudden om het geheel ‘wat pittiger’ te maken. Daarna zou ik eens heel goed na gaan denken. Hadden wij als mensen eigenlijk niet al die tijd al kunnen weten dat er meer is dan dit? Onze mede-aardbewonders hebben ons al die tijd al een spiegel voorgehouden. Zoals mieren! Zij hebben eeuwen voor wij ons ook maar bewust waren dat we konden poepen, al uitgevonden wat de meest efficiente werkwijze is om een huishouden te runnen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat antwoorden op de mysteries die we tegen komen misschien wel liggen in de gewone dingen, of beter nog; de dingen waaraan we zo gewend zijn ze aan te nemen. Dus kijk met andere ogen, durf het eens niet te ontkennen en ontdek een hoop vette shit!

Hoezo dikke neus? blz 7

Hij blijft maar salami gooien! blz 6

3


Meneer Lisa?

De Mona Lisa; ze is vaak slachtoffer van geestige Photoshop of Paint bewerkingen, heeft een geschatte waarde van 500 miljoen en schijnt je na te staren als je langs haar heen loopt. Maar wetenschappers ontdekten onlangs dat ze zich anders voordoet dan ze is..

4


De Mona Lisa was een man! Het geheimzinnige lachje op de Mona Lisa is voor de liefhebbers altijd een mysterie geweest. Het lijkt wel of de vrouw op de afbeelding iets verbergd. Onlangs hebben Italiaanse onderzoekers ontdekt wat zij geheim hield; Zij is namelijk een hij. Wie had dat gedacht, het wereldberoemde schilderij van die lieve vrouw die ons vanaf het doek aangluurt blijkt een heel ander persoon te zijn dan altijd gedacht wordt. Ze blijkt in het bezit te zijn van een heus klokkenspel en gezichtsbeharing. Het eeuwenoude doek is natuurlijk al vaak onderzocht. Door ook andere schetsen en schilderijen van de maker Leonardo Da Vinci te onderzoeken is er al eerder vastgesteld dat Da Vinci een assistent had. Deze man had de lange onuitspreekbare naam Gian Giacomo Caprotti da Oreno. Er wordt zelfs vermoed dat deze twee mannen een seksuele relatie met elkaar hadden. In andere schetsen is meneer Oreno ook op zeer pikante wijze afgebeeld. Vooral de mond en neus tonen overeenkomsten met de Mona Lisa. Natuurlijk zijn er ook mensen die niet helemaal geloven of Lisa wel echt een man is. Het zou ook toeval kunnen zijn. Bovendien heeft de Mona Lisa een flinke voorgevel met een duidelijk decolletee. Op de andere schetsen van Leonardo lijken de mannen dan wel op vrouwen, cup C hebben ze zeker niet. Wat natuurlijk ook kan is dat Leonardo Oreno’s moeder heeft geschilderd. Dat zou verklaren waarom de schilderijen en schetsen overeenkomsten laten zien. Maar zeker weten zullen we het nooit, de Mona Lisa blijft een mysterie. Eerder vonden wetenschappers de kleine letters ‘L’ en ‘S’ op het beroemde schilderij. “Waarschijnlijk is de L van Leonardo en de S van Salai”, beweert Silvano Vinceti, voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed. Salai (duiveltje) was de bijnaam die Da Vinci gaf aan Caprotti da Orena.

Ieder mens heeft er wel eens van gedroomd om te kunnen vliegen. Net als Leonardo Da Vinci. Alleen had deze briljante man de hersens om schetsen en ontwerpen te maken die ook echt zouden werken, bleek later. Met zijn schetsen is de hele luchtvaart eigenlijk begonnen. Hij maakte meer dan 400 schetsen. Helaas heeft hij zelf nooit echt gevlogen. Maar toen in latere tijden zijn machines werden nagebouwd, bleek dat Leo dichterbij zijn droom was dan gedacht. Zijn vliegmachines waren vooral geinspireerd op vogels. Bij the ‘Flying machine’ moest je je armen op en neer zwaaien als een heuze huismus. Je wekelijkse Aerobics oefeningen waren dus niet meer nodig!

Een sexy pose; Leonardo had er geen moeite mee om mannen als vrouwen af te beelden.

5


Voor jou een vraag, voor haar een weet. Op elk actie geeft zij reactie, op elke reactie weet ze een actie. Met haar meterslange wimpers en verrukkelijke lippen steelt ze de harten van menigeen. Haar echte naam weten wij niet, maar bij ons staat ze bekend als; Briljante Bertha Lieve Bertha Ik heb een enorme crush op mijn buurman Pieter. Volgens mij vind hij mij ook leuk, want als ik met mijn verrekijker zit te kijken hoe hij zijn teennagels lakt, zwaait hij altijd terug. Het enige probleem is dat ik te verlegen ben om naar hem toe te gaan en hem mijn liefde te verklaren. Heb jij misschien tips? Klassindra

Beste Klassindra, Dit klinkt allemaal heel veelbelovend! Dat hij terugzwaait is eigenlijk al reden genoeg om op hem af te stappen. Ik kan je uit ervaring vertellen dat niet veel mannen enthousiast terugzwaaien als ze geen interesse in je hebben. Misschien is Pieter net zo verlegen als jij. Kun je niet eens aanbellen om een kopje suiker te lenen en een praatje te maken? Misschien kun je daarna eens vragen om samen jullie nagels te gaan lakken. En wie weet komt hij daar zelf mee! Veel succes en een dikke knuffel! Bertha

6

Lieve bertha, Ik doe een appèl op uw fruitige inzicht. Ik zit met de gebakken peren. Veel mensen vinden mij wel een toffe peer, maar een appel valt niet ver van de boom, mijn vader had nog een appeltje met menigeen te schillen. Nu wil ik geen appels met peren vergelijken, maar ik peer hem. Wat moet ik anders? Tot in de pruimentijd! Anoniempje.

Lieve Anoniempje, Appels met peren vergelijken is iets wat je zeker niet moet gaan doen in deze kwestie. Ook wegvluchten is naar mijn mening geen optie. Kun je niet bewijzen dat je anders bent dan je vader? Vergevingsgezind naar anderen en zelf ook een liefhebbende vader of moeder voor je kinderen zijn? Ik denk dat voor jou daar de uitdaging ligt. Natuurlijk moet het geen obsessie worden, blijf jezelf en doe wat goed is! Veel succes! Bertha

Deze week in Bertha’s ‘Help Elkaar’; Burenruzies. Elke week krijg ik duizenden brieven over burenruzies en problemen die zich afspelen aan beide kanten van de schutting. Zo ook deze week. Mijn buurman blijft maar salami over de schutting gooien, weet iemand wat ik hier aan kan doen? Naar hem toe gaan helpt ook niet, dat heb ik al vaak geprobeerd! Dirk Heb je tips voor Dirk? Stuur deze dan naar berthabbb@berthabbb.com!


Mysterieus zeemonster of tekenfilmfiguur?

Het monster van loch ness is weer gezien! Het dier dat door de bevolking liefdevol tot ‘Nessie’ is gedoopt, is gespot toen hij vrolijk rondpeddelde. De foto die gemaakt is, is voor veel geld verkocht aan de organisatie die achter Nessie aanzit. Of het dier echt bestaat of niet, zal wel alijd een raadsel blijven. Maar het blijft toch een cool idee dat er nog dinosaurussen in leven zijn na al die jaren!

Canis Majoris is geen nieuw merk hondenvoer. Het is de grootst bekende ster. Het ding is zo enorm groot dat wij ons er geen voorstelling van kunnen maken. ‘Gelukkig’ is het een eindje reizen voor de aarde in botsing zou kunnen komen met dit monster. De ster staat maar liefst 4900 lichtjaren verderop in het heelal. Als je nagaat dat 1 lichtjaar de afstand is die het licht in 1 jaar aflegd en dat het licht heel erg snel is, dan is 4900 lichtjaren redelijk geruststellend. Daarnaast zijn we in staat om met telescopen een oogje te houden op Canis. Dat geeft toch wat geruststelling!

Dit is m dan; de Blobfish. Dit triest uitziende dier komt voor in extreme diepten, waar de waterdruk erg hoog is. Er is dan ook weinig bekend, omdat mensen daar eigenlijk niet kunnen komen. Door zijn lompe blubberige lijf is de Blobfish niet echt een snelle jager te noemen en hapt hij maar naar alles wat voorbij komt. Waar de grote neus voor dient is onbekend.

Wat zou er gebeuren als hij per ongeluk een boer laat?

7


Magazine Indesign  

Een inleiding op het Adobe programma Indesign heeft geleid tot het maken van dit magazine.