Page 1


Het museum in Breda heeft verschillende exposities, 100 years of dutch design is de permanente expositie van het museum. Hier hangen verschillende stukken die 100 jaar grafisch design in Nederland weergeven. Het geeft goed weer hoe grafisch design en samenleving samen verwoven zijn. De collectie geeft de voortgang van onze maatschappij goed weer in een historisch correct overzicht.

Het museu heeft een strakke indeling en geeft haar collecties op een interessante en interactieve manier weer. Zo maakt ze gebruik van touchscreens en vitrines lichten op als je langs loopt. Alle posters en afbeeldingen hangen in strakke lijnen als een collage naast elkaar. Iedere periode heeft zo haar eigen collage, waarbij bijzondere details ook herhaalt en/of uitvergroot worden.

De andere collecties van het museum zijn tijdelijk. UnCOVERing Women laat de geschiedenis van vrouwenbladen zien. De eerste Libelle, VOGUE en ELLE komen voorbij en het laat een mooi beeld zien van hoe de vrouw zich heeft ontwikkeld tot de dames van nu. Het verschil tussen covers is enorm en het museum heeft een enorme collectie aan bladen in de vitrine liggen, opengeslagen en gesloten. De meest bijzondere covers springen er meteen uit. Een erg interessante expositie en het bekijken zeker waard, vooral voor vrouwen (die natuurlijk bekend zijn met de bladen). Ook geeft het een heel realistisch beeld over het schoonheidsideaal bij vrouwen. In het begin was het allemaal nog wat preuts maar laten prijken voluptueuze dames op de covers daarna zien we ze steeds slanker worden en het is duidelijk dat ons schoonheidsideaal veranderd is.


In deze collectie komen verschillende artiesten aan bod die hun visie op de maatschappij laten zien. Aan de hand van verschillen de propoganda posters en verschillende opstellingen worden merken, politici en ondernemingen onder handen genomen. Zo zien we de arabische HEMA en een Albert Heijn moskee. Ook bijzondere kleding komt voorbij, een jurk gemaakt van merkjes en een heuze inkleurjurk maken deel uit van de collectie. Het is een bijzonder collectie die de hedendaagse merken anders vormgeven en typografische hoogstandjes laat zien.

Het graphic design museum is een klein maar mooi museum met veel mooie en interessante stukken. Ook voor kinderen heeft het museum hard zijn best gedaan er wat interactiefs van te maken. Verder heeft het museum een leuk souvenirwinkeltje met veel kleine artikelen die design op leuke en spannende manier weergeven. Onder het genot van een kopje koffie kun je er nog rustig rondneuzen nadat je de collecties hebt gezien.

graphic design museum  

Artikel over het museum,